Επιστροφή στο Forum : Ντοκιμαντέρ: «Πατρίς» απολεσθέν το 1868 - 30.01.2008, Μουσείο Μπενάκη
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ντοκιμαντέρ «ΠΑΤΡΙΣ»
«Πατρίς» απολεσθέν το 1868
Ένα τροχοκίνητο ατμόπλοιο στο βυθό της Κέας
Μια συμπαραγωγή της Ε.Ρ.Τ
του γραφείου παραγωγής TEXNIS
και του ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΡΟΥ
Στις 30 Ιανουαρίου 2008 η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Το ντοκιμαντέρ έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2006 , ενώ οι προετοιμασίες για την υλοποίηση του χρειάστηκαν τουλάχιστον δυο χρόνια.
Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη ενέργεια στον Ελλαδικό χώρο, που πραγματοποιεί ιστορική έρευνα, ανελκύσεις αλλά και ταυτόχρονα γυρίζει ντοκιμαντέρ βάση δραματοποιημένου σεναρίου. Στόχος της ταινίας είναι να κάνει γνωστό το θέμα σε διεθνές επίπεδο.
Κατά την διάρκεια του ντοκιμαντέρ ανελκύστηκαν ο ένας εκ των δυο τροχών από βάθος -52 μέτρων και βάρους 14 με 16 τόνους, καθώς και διάφορα άλλα ευρήματα και κατέληξαν σε ειδική πτέρυγα, που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό στο Μουσείο της Σύρου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα δυο βασιλικά κανόνια που ανελκύστηκαν από το ναυάγιο.
Η ενέργεια πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου που υπάγεται στον Δήμο της Σύρου και το Υπουργείο Πολιτισμού, το Εθνικό ίδρυμα Ερευνών, την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και την καταδυτική ομάδα UFR-Team.
Το ντοκιμαντέρ αφορά στο ιστορικό τροχοκίνητο ατμόπλοιο «Πατρίς», που βυθίστηκε το 1868. Ένα μοναδικό ναυάγιο (με μέγιστο βάθος -55 μέτρων), ίσως σε όλη την Μεσόγειο, πιθανόν και στην Ευρώπη. Ο λόγος που το καθιστά μοναδικό ορίζεται από την ιδιαιτερότητα αυτών των τύπων πλοίων, που για την κίνηση τους χρησιμοποιούσαν τροχούς. Κατασκευασμένο σε μια εποχή πριν την ανακάλυψη της προπέλας, με τα περισσότερα σκάφη να είναι φτιαγμένα από ξύλο. Το συγκεκριμένο πλοίο ήταν ένα από τα ελάχιστα μεταλλικής κατασκευής και για αυτόν το λόγω σώζεται έως σήμερα. Ένα πολυτελές πλοίο, που διέθετε τροχοκίνητη ατμομηχανή αλλά και ιστιοφορία, ιδιοκτησία της «Ελληνικής Ατμοπλοΐας», της πρώτης ακτοπλοϊκής εταιρίας που ιδρύθηκε ποτέ για την Ελλάδα.
Την ενέργεια του μουσείου αλλά και την υλοποίηση του ντοκιμαντέρ ενίσχυσαν οικονομικά με ένα μεγάλο πόσο η οικογένεια Γιώργου Πατέρα, η SONYHellas, που βοήθησε οικονομικά αλλά και υλικοτεχνικά, η καταδυτική εταιρία APNEA, με πλήρη υποστήριξη καταδυτικού υλικού και τέλος η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ - YAMAHA, που μας παραχώρησε ένα φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος για τις ανάγκες των γυρισμάτων
Στοιχεία «Πατρίς»
Το τροχοκίνητο ατμόπλοιο «Πατρίς» παραγγέλθηκε στα ναυπηγεία C. Lungley & Co, Deptford, στον ποταμό Thames, της Αγγλίας από τον Βασιλιά Όθωνα το 1859 και παρελήφθη το 1860.
Μήκους 217 ποδών, πλάτους 27.5 ποδών, 787 κόρων, 641 τόνων (επίσης αναφερόταν και ως 800 τόνων), 180 ίππων.
Ταυτόχρονα παραγγέλθηκαν 4 πλοία, δυο όμοια τροχοκίνητα ατμόπλοια, το πολυτελές «Όθων» και «Αμαλία», καθώς επίσης και δυο μικρότερα το «Βυζάντιον» και το «Επτάνησος».Το «Όθων» μετονομάστηκε σε «Πατρίς», όπου δόθηκε στην Ελληνική Ατμοπλοΐα μαζί με το «Αμαλία», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ευνομία». Στο «Ευνομία» εκδηλώθηκε φωτιά στο λέβητα, ενώ ήταν στην Ύδρα και κάηκαν ζωντανοί 50 άνθρωποι. Έπειτα μετονομάστηκε σε «Ίρις».
Στη διάθεσή σας, εάν το επιθυμείτε,
ιστορικά στοιχεία,
αναφορές εφημερίδων της εποχής
και extraφωτογραφικό υλικό.
TEXNIS
Υπεύθυνη Επικοινωνίας : Τερέζα Λουϊζου 6948-625232
Τηλ.:210-9345 378 / 210-9340 038 - Fax : 210-9340 839
e-mail :pr@texnis.com
==================================
ΠΡOΣΚΛΗΣΗ
Η εταιρία παραγωγής TEXNIS και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, σας προσκαλεί στην προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πατρίς, απωλεσθέν το 1868»,
που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138,
την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008 και ώρα 19:30.
Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσουν ο κ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ιστορικός, ομότιμος Διευθυντής ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και η κ.Καλλιόπη Πρέκα, Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Υπουργός Πολιτισμού κ.Μιχάλης Λιάπης, ο Δήμαρχος Ερμούπολης κ.Γιάννης Δεκαβάλλας, ο Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης Ε .Ρ.Τ. κ.Δημήτρης Γόντικας και ο πρόεδρος του TEXNIS κ.Γιάννης Μακρίδης.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει δεξίωση.
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 9345378 & 210 9340038
e-mail: info@texnis.com
==================================
«ΠΑΤΡIΣ» Απωλεσθέν το 1868
Παραγωγή 2005-2007, διάρκεια 63 λεπτά
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μεντόγιαννης, Γιώργος Νικολαίδης
Επιστημονική επιμέλεια: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ιστορικός, ομότιμος Διευθυντής ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ ΑΕ, της εταιρίας παραγωγής ΤΕΧΝIS και του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης - Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης – Σύρου.
Προσωπικά διαφωνώ με τις ανελκύσεις που πραγματοποιήθηκαν αλλά το ντοκιμαντέρ πιστεύω θα είναι ενδιαφέρον.
Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον και με την ανάπτυξη που προβλέπεται στον καταδυτικό τουρισμό μετά την απελευθέρωση των καταδύσεων στην Ελλάδα, θα έχουμε μόνο παραγωγή ντοκιμαντέρ και θα αφήνουμε τα ναυάγια στο βυθό ώστε να μπορούμε να τα απολαύσουμε στο φυσικό τους περιβάλλον.
Προσωπικά διαφωνώ με τις ανελκύσεις που πραγματοποιήθηκαν αλλά το ντοκιμαντέρ πιστεύω θα είναι ενδιαφέρον.
Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον και με την ανάπτυξη που προβλέπεται στον καταδυτικό τουρισμό μετά την απελευθέρωση των καταδύσεων στην Ελλάδα, θα έχουμε μόνο παραγωγή ντοκιμαντέρ και θα αφήνουμε τα ναυάγια στο βυθό ώστε να μπορούμε να τα απολαύσουμε στο φυσικό τους περιβάλλον.
Φοίβο συμφωνώ μαζί σου. Δεν κατάλαβα, από παλαιότερα που συζητήθηκε το θέμα, σε τι ακριβώς εξυπηρετεί ο κανιβαλισμός ενός ιστορικού ναυαγίου.
Το ντοκυμαντέρ θα ήθελα να το δω ...
Η γνώμη μου για την ανέλκυση είναι μάλλον γνωστή.
Άσχετα όμως με αυτό, το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ (http://www.youtube.com/watch?v=3b8OqQXdLyY) φαίνεται εξαιρετικά δελεαστικό....
Ακολουθεί απόσπασπα από σημερινή δημοσίευση (http://www.e-tipos.com/newsitem?id=23818) της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος (τα bold δικά μου).
Ο δημοσιογράφος Π.Παναγιωτάκος ήρθε σε επαφή με το Δ.Σ. του "ΤΗΘΥΣ" γιατί του έκαναν εντύπωση οι απόψεις που διάβασε στο παρόν θέμα, που σημαίνει: εκφραστείτε γιατί οι απόψεις μας διαβάζονται και ταξιδεύουν και πιο πέρα ;)
Πέρα από την μεγάλη συζήτηση που έχει γίνει στο παρελθόν στο www.abyss.gr (ΑΤΜΟΠΛΟΙΟ "ΠΑΤΡΙΣ" ΤΖΙΑ (http://www.theabyss.gr/community/index.php?topic=3207.0)) σχετικά με τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα ή όχι μιας τέτοιας ανέλκυσης, αποδεικνύεται ότι αν είναι αληθινά ακόμη και σε μικρό βαθμό αυτά που αναφέρει στο άρθρο του ο κ.Παναγιωτάκος, σηματοδοτούν δυστυχώς μια τραγική προχειρότητα από τη μεριά αυτών που οργάνωσαν το όλο εγχείρημα, δεδομένου ότι δεν φρόντισαν το αυτονόητο: να έχουν εξασφαλίσει τη σωστή συντήρηση των ανελκυσθέντων αντικειμένων :(
Πραγματικά κρίμα...
Το πλήρες άρθρο του Ε.Τ.:
Χωρίς συντήρηση τα αντικείμενα από το ναυάγιο του τροχοκίνητου
ατμόπλοιου που βυθίστηκε το 1968 ανοιχτά της Κέας
Η «Πατρίς» κινδυνεύει...
Τρίτη, 29.01.08
Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται τα τμήματα του τροχοκίνητου ατμόπλοιου «Πατρίς», που βρίσκονται στο Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης της Σύρου. Ο τροχός, τα δύο κανόνια και η μία άγκυρα του πλοίου, που βυθίστηκε το 1868 στον όρμο Κούντουρο της Κέας, ανελκύστηκαν το 2006 (μαζί με μικρότερα αντικείμενα, όπως πιάτα, ποτήρια και άλλα σκεύη) κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ «Πατρίς».
«Το εργαστήριο συντήρησης υπολειτουργεί», σημειώνει ο κ. Γιάννης Γρυπάρης, εκ των υπευθύνων λειτουργίας του μουσείου, το οποίο δεν έχει ακόμη διευθυντή (βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης) και συμπληρώνει:
«Περιμένουμε χρήματα για την αποκατάσταση του τροχού.
Τα δύο κανόνια “έσκασαν”, παρουσίασαν ρωγμές γιατί έπρεπε να βρίσκονται σε συνθήκες πίεσης». Από τη μεριά του, ο κ. Βασίλης Μεντόγιαννης, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ -μαζί με τον κ. Γιώργο Νικολαΐδη- σημειώνει ότι όλα τα τμήματα που ανελκύστηκαν «βρίσκονται σε στάδιο αφαλάτωσης. Η κατάσταση του τροχού έχει σταθεροποιηθεί», ενώ για τα δύο κανόνια τονίζει ότι «έχουν συντηρηθεί κανονικά και έχουν βαφτεί μαύρα».
Το πλοίο ναυπηγήθηκε το 1859 στην Αγγλία. Το ναυάγιό του, σε βάθος 55 μέτρων, είναι μοναδικό στη Μεσόγειο λόγω της τυπολογίας του, καθώς χρησιμοποιούσε τροχούς για την κίνησή του (η προπέλα δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί).
Για το θέμα της ανέλκυσης μεγάλων τμημάτων του έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους ορισμένοι ερασιτέχνες αυτοδύτες. «Δεν υπάρχει λόγος να ανελκύσει κανείς τον τροχό. Μπορεί να ανελκύσει μικρότερα αντικείμενα», σημειώνει ο κ. Φοίβος Βιλανάκης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αυτοδυτών «Τηθύς», και τονίζει ότι το ναυάγιο του «Πατρίς» θα μπορούσε να γίνει προορισμός καταδύσεων και τουριστικής εκμετάλλευσης.
Στο Διαδίκτυο
Μεγάλη είναι η συζήτηση για το «Πατρίς» στο Διαδίκτυο. Το ερώτημα αναπάντητο: τμήματα των ναυαγίων πρέπει να ανελκύονται και να εκτίθενται σε μουσεία ή να παραμένουν στο βυθό και να αξιοποιούνται με διαφορετικό τρόπο;
Οι προοπτικές των καταδυτικών πάρκων στην Ελλάδα είναι το θέμα της ημερίδας που οργανώνει ο σύλλογος «Τηθύς» το ερχόμενο Σάββατο στο ξενοδοχείο «Novotel».
«Δεν βλέπω ότι στο άμεσο μέλλον ένας ενάλιος αρχαιολογικός χώρος μπορεί να γίνει επισκέψιμος. Χρειάζεται προσωπικό και ένα ειδικό νομικό πλαίσιο», εξηγεί η κυρία Πρέκα, προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπ. Πολιτισμού.
▪ Το ντοκιμαντέρ «Πατρίς» παρουσιάζεται αύριο στις 19.00 στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς). Πρόκειται για συμπαραγωγή της ΕΡΤ με το γραφείο παραγωγής «Texnis» και το Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ (http://www.e-tipos.com/interactivity/mail?author=215)
Ελεύθερος Τύπος
Και η σελίδα της εfημερίδας σε pdf (http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2008/01/29/290108%2040.pdf)
http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2008/01/29/290108%2040.pdf
Πήγε κανείς, πως ήταν;
Συνολικά η εκδήλωση ήταν καλή. Πρόβλημα δημιουργήθηκε με την μεγάλη προσέλευση, δεν περίμεναν προφανώς τόσο πολύ κόσμο, με αποτέλεσμα πολλοί να είναι όρθιοι, και κάποιοι να μείνουν απέξω, παρόλο που το αμφιθέατρο που έγινε η προβολή δεν ήταν μικρό.
Το ντοκιμαντέρ έχει γενικά καλή παραγωγή αν και είναι υπερβολικά δραματοποιημένο για τα γούστα μου.
Τα σχετικά με τα της ανακάλυψης - ταυτοποίησης, και της ανέλκυσης τμημάτων του ναυαγίου και αντικειμένων, έχουν ξανασυζητηθεί.
Απο καθαρά καταδυτικής πλευράς, πως σας φάνηκε το project;
Στο φιλμ που παίξανε, δείξανε καθόλου καταδύσεις και την προετοιμασία;
To DVD θα προβληθει απο την τηλεοραση ή θα διατεθει προς πωληση?
Spiros Xenos
01-02-08, 17:23
Σε γενικές γραμμές ήταν πολύ καλή παραγωγή. Βέβαια όταν υπόθηκε "είναι απίστευτο, το γεγονός ότι με την πρώτη κατάδυση έτυχε να βρούμε το ναυάγιο" ήμουν απ'αυτούς που ίσως να ακούστηκαν τα γέλια τους.
Προβληθηκε χθες απογευμα στην ΕΤ1 και ειδα το μεγαλυτερο μερος του (τωρα το ειδα εγω τουλαχιστον).
Παρα τη φιλοτιμη πρασπαθεια του τοπικου "κρατικου μηχανισμου" θα τολμησω λιγη κριτικη.
Γνωστο οτι η δραματοποιηση για εμπορικους λογους ενος τεχνικου η επιστημονικου project ειναι μεχρι ενα σημειο δικαιολογημενη και γινεται παντα με το φοβο να τραβηχτει εκει που δε πρεπει. Σε καποια σημεια οι συντελεστες οφειλαν να αποφυγουν ολα τα ρηματα και ουσιαστικα με ριζα το ευρεση και ανακαλυψη γιατι δεν ηταν δειγμα σοβαροτητας.
Επισης αν κανεις αναλογιστει οτι γενικα οι ελληνες δεν εχουν ιδιαιτερη εμπειρια σε τετοιες παραγωγες δικαιολογειται οτι το αντιστοιχο documentary χρησιμοποιησε κυριως κλισε της δεκαετιας του 70. Φοβαμαι ομως οτι πρεπει πολυ συντομα να ενηλικωθουμε γιατι δεν στεκει σε ξενη αγορα media το να επαναλαμβανεις πλανα γερανων σαν να προκειται για πρωτοποριακη τεχνολογια και να στηνεις ειδικους να τεκμηριωσουν το οφθαλμοφανες. Ουτε τα ελικοπτερα σωζουν τη κατασταση οταν δεν πειθεις για το γιατι τον μεσο θεατη.
Με τοσο μεγαλο αριθμο ναυαγιων αναρωτιεμαι ποια ειναι τα επιχειρηματα για την επιλογη το συγκεκριμενου ναυαγιου. Εξεταστηκε αρκετα το ενδεχομενο να εδινε περισοτερα στον τουρισμο της περιοχης βυθισμενο απο οτι συντηρημενο εξω; Θα αντεξω οτι κραξιμο θα ακολουθησει :)
Εξεταστηκε αρκετα το ενδεχομενο να εδινε περισοτερα στον τουρισμο της περιοχης βυθισμενο απο οτι συντηρημενο εξω;
Ε όχι και συντηρημένο.....
υπερβολές
Απο ότι είδα το ντοκυμαντέρ σταματάει στο σημείο που αρχίζει η συντήρηση των αντικειμένων. Από κει και μετά τίποτα.
Δεν ξέρω τι έγινε και σε τι κατάσταση είναι, αλλά αν γίνει σωστά η δουλεια ο χυτοσίδηρος συντηρείται εύκολα και διατηρείται σε καλή κατάσταση μετά την συντήρηση.
Έχουν δοθεί τίποτα φωτογραφιες/υλικό για το πως είναι τα μεταλλικά αντικείμενα μετά την συντήρηση?
Προβληθηκε χθες απογευμα στην ΕΤ1 και ειδα το μεγαλυτερο μερος του (τωρα το ειδα εγω τουλαχιστον).
...
Εγώ δυστηχώς είδα το τελευταίο 3λεπτο :angry:.
Έχουν δοθεί τίποτα φωτογραφιες/υλικό για το πως είναι τα μεταλλικά αντικείμενα μετά την συντήρηση?
Ας μου πει κάποιος πως να ανεβάσω μια φωτογραφία και θα σας δείξω κάτι που δυστυχώς θα βάλουμε τα κλάματα
Ας μου πει κάποιος πως να ανεβάσω μια φωτογραφία και θα σας δείξω κάτι που δυστυχώς θα βάλουμε τα κλάματα
Βασίλη ρίξε μια ματιά εδώ (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=65) :thumbup:
http://www.postimage.org/aV18QLoS.jpg
Αυτό το θέαμα αντίκρυσα τον περασμένο Αύγουστο. Η ρόδα φιλοξενείται στο καρνάγιο της Ερμούπολης δίπλα στην θάλασσα, γιατί εκεί έτυχε και βρέθηκε μια γωνιά όπου την ξεφόρτωσε ο γερανός.
Είχε προηγηθεί επίσκεψή μου στο Βιομηχανικό Μουσείο όπου, ρωτώντας για τα ευρήματα του "Πατρίς", μου είπαν οι άνθρωποι του μουσείου ότι "είναι σε κάτι κούτες και δεν τα έχουμε δει ούτε εμείς !".
Οσο, δε, για την ρόδα, μου είπαν μόνοι τους ότι θάταν καλύτερα να είχε μείνει στον βυθό.
Λίγες μέρες μετά, σε φιλική συζήτηση με δημόσιο πρόσωπο του νησιού (και λάτρη της θάλασσας), πήρα το εξής σχόλιο : "Δυστυχώς είναι χαμένη υπόθεση. Δεν υπάρχουν χρήματα για συντήρηση και σε λίγο καιρό θα καταστραφεί τελείως. Είναι κρίμα που βγήκε από το νερό"
Το συμπέρασμα που έβγαλα και από άλλες συζητήσεις στο νησί, είναι ότι το, κατά τα άλλα "πετυχημένο", project δεν είχε κάνει καμμία ουσιαστική πρόβλεψη για την τύχη των ευρημάτων.
Η φωτό και οι πληροφορίες του φίλου Skipper, αφιερώνονται εξαιρετικά στην Εφορία Εναλίων, που με την συμβολή της στο project εξασφάλισε την επιτυχία του, και έσωσε το κειμήλιο απ' τα νύχια των αρχαιοκάπηλων.
Παιδιά γερά, μην χαθεί η επόμενη χορηγία
:thumbup:
Nicholas S.
13-10-08, 12:26
Πες τα ρε Γιώργο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :thumbup::thumbup::thumbup:
Δυστυχώς, αν παραμείνει εκτεθειμένο στον αέρα σε λίγο καιρό θα γίνει σκόνη (κυριολεκτώ) μια και ο περιεχόμενος άνθρακας είναι σε μεγάλα ποσοστά.
Είναι κρίμα. Τουλάχιστον να το περνούσαν με ένα χέρι βερνίκι μπάς και διατηρηθεί έτσι έως βρουν τα χρηματα για την αποκατάσταση.
Αυτό το θέαμα αντίκρυσα τον περασμένο Αύγουστο. Η ρόδα φιλοξενείται στο καρνάγιο της Ερμούπολης δίπλα στην θάλασσα, γιατί εκεί έτυχε και βρέθηκε μια γωνιά όπου την ξεφόρτωσε ο γερανός.
Είχε προηγηθεί επίσκεψή μου στο Βιομηχανικό Μουσείο όπου, ρωτώντας για τα ευρήματα του "Πατρίς", μου είπαν οι άνθρωποι του μουσείου ότι "είναι σε κάτι κούτες και δεν τα έχουμε δει ούτε εμείς !".
Οσο, δε, για την ρόδα, μου είπαν μόνοι τους ότι θάταν καλύτερα να είχε μείνει στον βυθό.
Λίγες μέρες μετά, σε φιλική συζήτηση με δημόσιο πρόσωπο του νησιού (και λάτρη της θάλασσας), πήρα το εξής σχόλιο : "Δυστυχώς είναι χαμένη υπόθεση. Δεν υπάρχουν χρήματα για συντήρηση και σε λίγο καιρό θα καταστραφεί τελείως. Είναι κρίμα που βγήκε από το νερό"
Το συμπέρασμα που έβγαλα και από άλλες συζητήσεις στο νησί, είναι ότι το, κατά τα άλλα "πετυχημένο", project δεν είχε κάνει καμμία ουσιαστική πρόβλεψη για την τύχη των ευρημάτων.
Νομίζω ότι η αρμόζουσα λύση είναι ΜΙΑ: να επιστρέψει εκεί που ήταν, πεσμένη στο πλάι, στην άμμο, δίπλα στο κουφάρι του ΠΑΤΡΙΣ.
Δεν θα στοιχίσει και πάρα πολύ μια τέτοια επιχείρηση και θα σωθεί από βέβαια ολική έκλειψη από τα εγκόσμια.
Επιπρόσθετα, μπορεί να αποτελέσει και μοναδικό προηγούμενο, δηλαδή μεγάλο αντικείμενο από ιστορικό ναυάγιο αναμφισβήτητης αξίας του 1860, να επιστρέφει στο αρχικό του λίκνο.
Δεν θα σηματοδοτήσει κάτι? Δεν θα καλυφθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης?
Συμφωνείτε? Απόψεις? Πρακτικά πώς μπορεί να ξεκινήσει ένα τέτοιο αίτημα?
Χθες το απόγευμα παρακολούθησα το ντοκιμαντέρ για το ΠΑΤΡΙΣ από την ΕΡΤ και η απορία μου είναι η ανέλκυση με άδεια και η τοποθέτηση τον αντικειμένων στις αποθήκες διαφέρει από την ανελκύσει και τοποθετήσει στο σαλόνι η στην βιτρίνα του καταδυτικού που σίγουρα θα τα δουν περισσότεροι και θα μάθουν για την ιστορία τους
Φυσικά δεν θα περηφανεύεται κανένας αρμόδιος (αναρμόδιος ) για την σωτηρία τους από τους αρχαιοκάπηλους δύτες που δεν σέβονται την ιστορία και το πολιτισμό χα χα ????
:mad::madwife::banghead:
Andreas Triantopoulos
13-10-08, 15:28
Νομίζω ότι η αρμόζουσα λύση είναι ΜΙΑ: να επιστρέψει εκεί που ήταν, πεσμένη στο πλάι, στην άμμο, δίπλα στο κουφάρι του ΠΑΤΡΙΣ.
Δεν θα στοιχίσει και πάρα πολύ μια τέτοια επιχείρηση και θα σωθεί από βέβαια ολική έκλειψη από τα εγκόσμια.
Επιπρόσθετα, μπορεί να αποτελέσει και μοναδικό προηγούμενο, δηλαδή μεγάλο αντικείμενο από ιστορικό ναυάγιο αναμφισβήτητης αξίας του 1860, να επιστρέφει στο αρχικό του λίκνο.
Δεν θα σηματοδοτήσει κάτι? Δεν θα καλυφθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης?
Συμφωνείτε? Απόψεις? Πρακτικά πώς μπορεί να ξεκινήσει ένα τέτοιο αίτημα?
Συμφωνώ και είμαι έτοιμος να προσφέρω €1000 καθώς και την προσωπική μου εργασία/χρόνο στην επιστροφή του.. .
Παιδιά, δε θέλω να σας στεναχωρήσω αλλά νομίζω ότι τη χάσαμε αυτή τη μπάλα.
Είτε επιστρέψει είτε όχι, ο τροχός θα διαλυθεί......Η διάβρωση ειναι μεγάλη υπόθεση και γι'αυτό οφείλει να είναι το πρώτο πράγμα που αντιμετωπίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις :(
Μακάρι να πέφτω έξω αλλά όπως ακούω τις περιγραφές και μετά από τόσο καιρό χωρίς συντήρηση, πιστεύω ότι το υλικό θα κόβεται πλέον με τα χέρια.
Ποσο μάλλον να το σηκώσεις με γερανό και να το ξαναμετακινήσεις ολόκληρο....:(
Μερικές ακόμη φωτογραφίες (που ανοίγουν σωστά για λεπτομέρειες)
http://www.postimage.org/Pq1bTdN9.jpg (http://www.postimage.org/image.php?v=Pq1bTdN9)
http://www.postimage.org/aV1aW55J.jpg (http://www.postimage.org/image.php?v=aV1aW55J)
http://www.postimage.org/Pq1bNT2S.jpg (http://www.postimage.org/image.php?v=Pq1bNT2S)
Συμφωνώ και είμαι έτοιμος να προσφέρω €1000 καθώς και την προσωπική μου εργασία/χρόνο στην επιστροφή του.. .
Ανδρέα η άμεση αντίδρασή σου και η γενναιόδωρη προσφορά των 1.000€ + εργασία είναι πολύ συγκινητική :thumbup::cool:
Σπεύδω και εγώ να προσθέσω 500 € και την προσωπική μου εργασία/χρόνο εάν απαιτηθεί.
Φοίβο & εκλεκτά μέλη του Δ.Σ.: το παίρνει ο Σ.Ε.Α. ΤΗΘΥΣ το θέμα "επάνω" του?
Δηλ. να έλθει επίσημα σε επαφή με την ΕΕΑ, το Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου, το Δήμο Κέας, το Υπ. Πολιτισμού κ.ο.κ, καθώς και με ειδικούς "μεταλλουργούς" για θέματα συντήρησης ή ότι άλλο ήθελε προκύψει.
Ευελπιστώντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες προσφορές/δεσμεύσεις που θα παραδειγματίσουν ευρύτερα :worship:
Για κρατήστε τα λεφτα σας οι κουβαρντάδες.. :p
Δεν νομιζω να υπάρχει καποια νομιμη διαδικασία κατα την οποία να δίνουμε στο κρατος λεφτα για να κάνει αυτό που θέλουμε!!
Μπορουμε να διαμαρτηρηθούμε με όλους τους γνωστούς τρόπους (επιστολές, πορεια μπροστα απο τη ροδα -χεχε:D- ή και εγω δε ξερω τι άλλο) αλλά οχι και να δωσουμε λεφτα!!
Που και πως μπορει να γίνει αυτο;
Πώς το σκεφτεστε;:confused:
Φοβάμαι ότι μπορεί να είναι ήδη αργά. Αν δεν έχει γίνει κάποια υποτυπώδης συντηρηση (έστω ψεκασμός με αδρανοποιητή για την σκουριά) ό ένας χρόνος έξω από το νερό μετράει στο πολλαπλάσιο από τον χρόνο στην θάλασσα (η ΄σχετική περιεκτικότητα σε οξυγόνο καθορίζει την βασική μονάδα της αναλογίας).
Βέβαια, αν μπορεί να σηκωθεί χωρίς ζημιά ο τροχός, ίσως να έιναι καλύτερα να επιστρέψει στην θάλασσα.
Όμως από την στιγμή που βγήκε και αφού είχε αποφασιστεί να συντηρηθει και να εκτεθεί στην Ερμούπολη, η βασική πίεση νομίζω πρέπει να έιναι σε αυτή την κατεύθυνση.
Εγώ πάλι να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία και την ευγενική πρόθεση...
Ζήνα υπάρχουν πολλές χορηγίες σε πάρα πολλά σημεία της Ελλάδας από ιδιώτες και πολλές φορές σε συνεργασία με τους δήμους και τις κοινότητες.
Έχω επισκεφτεί πάρα πολλά δημοτικά μουσεία, που έχουν συλλογές από οικογενειακά κειμήλια σημαντικής ιστορικής και χρηματικής αξίας αλλά έχω δει και ''πτέρυγες'' σε μουσειακούς χώρους οι οποίες ανεγέρθηκαν από την πρωτοβουλία ιδιωτών...Δεν βλέπω γιατί να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί μια τέτοια κίνηση που περιγράφουν ο Ανδρέας και ο Βύρωνας.
Το πρόβλημα είναι να πειστούν οι υπεύθυνοι για την ανάγκη και την σκοπιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας…:rolleyes:
Από κει και πέρα, όταν κάποιος ιδιώτης θέλει να προσφέρει τον οβολό του, θα βρεθεί τρόπος από το κράτος να τον δεχτεί…:)
Εγώ πάλι να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία και την ευγενική πρόθεση...
Ζήνα υπάρχουν πολλές χορηγίες σε πάρα πολλά σημεία της Ελλάδας από ιδιώτες και πολλές φορές σε συνεργασία με τους δήμους και τις κοινότητες.
Έχω επισκεφτεί πάρα πολλά δημοτικά μουσεία, που έχουν συλλογές από οικογενειακά κειμήλια σημαντικής ιστορικής και χρηματικής αξίας αλλά έχω δει και ''πτέρυγες'' σε μουσειακούς χώρους οι οποίες ανεγέρθηκαν από την πρωτοβουλία ιδιωτών...Δεν βλέπω γιατί να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί μια τέτοια κίνηση που περιγράφουν ο Ανδρέας και ο Βύρωνας.
Το πρόβλημα είναι να πειστούν οι υπεύθυνοι για την ανάγκη και την σκοπιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας…:rolleyes:
Από κει και πέρα, όταν κάποιος ιδιώτης θέλει να προσφέρει τον οβολό του, θα βρεθεί τρόπος από το κράτος να τον δεχτεί…:)
εδω δεν μιλάμε για χορηγια προκειμενου π.χ. να ανοιξουμε μια "πτερυγα" σε μουσείο.. θελουμε να τους δώσουμε λεφτα για να επιστρεψουν τη ρόδα πισω!! (μα ειναι δυνατόν??:banghead:)
δεν ειναι καθόλου το ίδιο !!
Συμφωνώ με τον dimitri πως η πιεση πρέπει να ασκηθεί σε αυτούς που αποφάσισαν να την ανεκλύσουν και να την συντηρήσουν!
:geia:
+1 για να ασκηθεί κάποια πίεση προς την κατεύθυνση της συντήρησης και ανάδειξης.
Όχι επιστροφή..... Έχουμε σιχτιρίσει πια με αυτό το ράβε-ξήλωνε σε αυτή τη χώρα.... :(
(και γιατί χορηγίες βρε παιδιά; κρατήστε το χρήμα σας, αυτοί που το ξεκίνησαν αυτοί να το τελειώσουν. Αν δούμε ότι η ολιγωρία είναι καθαρά οικονομικό θέμα -μην είστε σίγουροι- τότε και μόνο ας το συζητήσουμε αυτό...)
εδω δεν μιλάμε για χορηγια προκειμενου π.χ. να ανοιξουμε μια "πτερυγα" σε μουσείο.. θελουμε να τους δώσουμε λεφτα για να επιστρεψουν τη ρόδα πισω!! (μα ειναι δυνατόν??:banghead:)
δεν ειναι καθόλου το ίδιο !!
Είπε ο Ανδρέας ή ο Βύρωνας ότι θέλουν να δώσουν σε κάποιον λεφτά;:banghead::banghead::banghead:
Οτι είναι διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν τυχόν κόστη για την μεταφορά κλπ κλπ κλπ και νε βάλουν και προσωπική εργασία για να γίνει εφικτό είπαν...
Εγώ, προσπάθησα να εξηγήσω το γιατί δεν είναι παράλογο να χρηματοδοτήσεις μια ενέργεια και έφερα κάποια παραδείγματα...
Είναι λίγο πιο ξεκάθαρο τώρα; (...γιατί βλέπω να μη μένει τοίχος όρθιος...:banghead:)
Νωρίτερα εγραψα:
Ας δουμε πως το σκεφτονται ο Βυρων και ο Αντρεας..
Δε ξερω τι καταλαβες εσυ... παντως τα παραδειγματα που αναφερεις μου φαινονται ασχετα με την περιπτωση... προκειτε για τελειως διαφορετικα πραγματα..
(προσωπικη μου γνωμη)
και βεβαια γινονται χορηγίες για κοινοφελής σκοπούς... ο σκοπος αυτος δεν μου φαινεται και ιδιαίτερα "κοινοφελής" αν καταλαβάινεις τι θελώ να πω..
ΥΣ: μη χτυπάς και πολυ το κεφάλι σου, δεν αξιζει:D
Εγω απλα εχω να προτεινω να βαλετε αυτους που τα ξηλωσαν , ιδιωτες ή υπηρεσιες , να τα βαλουν πισω . Καταλαβαινω οτι στην Μπανανια που ζουμε αυτα δεν γινονται , παιρνω θαρρος ομως απο ανθρωπους που ενδιαφερονται να ασχοληθουν εθελοντικα (αυτο σημαινει χωρις προσωπικο οφελος , οικονομικο ή αλλο ) , ακομα και να συνεισφερουν οικονομικα (Πανελληνια πρωτια , σας συγχαιρω και θα βαλω ο,τι μπορω κι εγω )και λεω οτι τελικα , ισως αξιζει καποιοι απο εμας να ζουμε ελευθεροι χωρις Τουρκο , γερμανο ή αλλο εκπολιτιστη στο κεφαλι μας !
Υποχρεωστε με την καταλληλη ασκηση πιεσης (γκρινιας) να βγαλουν αποφαση οτι πρεπει να ξαναγυρισει στο νερο . Μετα απο αυτο ο δρομος ειναι ανοικτος για την επιστροφη τους . Το παιχνιδι θα γινει πολιτικο και θα γινει αμεσα η επιστροφη , θα σας βοηθησω οσο μπορω εδω (ελπιζω να το καταφερω)
Μιας και άνοιξε το θέμα με ποικίλες διατυπώσεις, να αναφέρω τα εξής συμπληρωματικά:
O Ανδρέας (υποθέτω) όπως και εγώ, δηλώσαμε ότι δηλώσαμε προφανώς απο αγανάκτηση για την αδιαφορία απο πλευράς του Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου (και όποιων τυχόν άλλων φέρουν ευθύνη) έτσι ώστε ένα μεγάλο σε όγκο και ιστορική αξία κειμήλιο που κακώς ανελκύστηκε, τώρα, μετά την πάροδο 1.5 έτους, βρίσκεται στα πρόθυρα του αφανισμού.
Επειδή ΔΕΝ είμαστε ειδικοί για την προσέγγιση ενός τέτοιου θέματος, ούτε από την πλευρά της συντήρησης ούτε για το εάν τελικά η βέλτιστη λύση είναι να επαναποντιστεί ο τροχός στην αρχική του θέση,
Και επειδή εμπλέκονται αρκετοί φορείς (Μουσείο Σύρου, ΕΕΑ, Δήμος Κέας κ.ο.κ.), για αυτό το λόγο έριξα την πρόταση, εάν και εφ΄όσον το Δ.Σ. του Συλλόγου μας το κρίνει σκόπιμο, να αναλάβει μια πρωτοβουλία, συντονισμού ή ερεθισμού στο θέμα...
Συμπληρωματικά, μόλις πρίν λίγο μίλησα με τον Δήμαρχο Κέας, ο οποίος "ιδίοις όμασι" έχει διαπιστώσει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση του τροχού (αλλά και των λοιπών αξιόλογων ευρημάτων του ΠΑΤΡΙΣ που ανασύρθηκαν απο την αποστολή της άνοιξης 2007) που παραμένουν παραπεταμένα και αναξιοποίητα. Σκέψη του να ζητήσει "πίσω" τον τροχό και τα άλλα αντικείμενα, προκειμένου να επανα-ΠΑΤΡΙΣ-τούν στη Κέα (ενδεχομομένως στο Μουσειάκι που λέγαμε σε άλλο post). ;)Συνεπώς ας μη βιαζόμαστε με διάφορα σχόλια που αποπροσανατολίζουν την ουσία του θέματος. Ίδωμεν.
Συνεπώς ας μη βιαζόμαστε με διάφορα σχόλια που αποπροσανατολίζουν την ουσία του θέματος. Ίδωμεν.
Θεωρώ οτι, όλα τα σχολια στη συγκεκριμένη συζητηση σκοπό ειχαν να διευκρινίσουν διατυπώσεις και οχι να αποπροσανατολισουν την ουσία του θέματος...
Θεωρώ οτι, όλα τα σχολια στη συγκεκριμένη συζητηση σκοπό ειχαν να διευκρινίσουν διατυπώσεις και οχι να αποπροσανατολισουν την ουσία του θέματος...
ΟΡΘΏΣ ΈΦΗ, η ΖΙΝ, η επιλογή των λέξεων απαιτεί πάντα ιδιαίτερη προσοχή, πόσο μάλλον σε δημόσιους διαλόγους :thumbup:
I will be trying harder in the future :geia:
Andreas Triantopoulos
14-10-08, 13:21
Δεν νομιζω να υπάρχει καποια νομιμη διαδικασία κατα την οποία να δίνουμε στο κρατος λεφτα για να κάνει αυτό που θέλουμε!!
Μπορουμε να διαμαρτηρηθούμε με όλους τους γνωστούς τρόπους (επιστολές, πορεια μπροστα απο τη ροδα -χεχε:D- ή και εγω δε ξερω τι άλλο) αλλά οχι και να δωσουμε λεφτα!!
ναι...και όσο διαμαρτυρόμαστε η ρόδα θα διαλυθεί....
Ένα λεπτό.
Εγώ δεν μπορώ να αποφασίσω τι πρέπει να γίνει διότι ούτε την κατάσταση της ρόδας μπορώ να μαντέψω, αλλά και να την μάντευα δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις για να κρίνω.
Από την άλλη:
Η ρόδα έχει παραδοθεί πλέον στο Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου. Αυτό δεν έχει κάποιον διευθυντή; Κάποιος δεν είχε την έμπνευση να κάνει κάτι με την ρόδα και την σήκωσε έτσι από τον βυθό; Ε! ας μας εξηγήσει ποια ήταν η σκέψη και τι λείπει για να ολοκληρωθεί. Χρήματα; Πόσα; Πολιτική Βούληση - Έγκριση; Τεχνική ανάλυση - μελέτη;
Αν λείπει πχ ο συντηρητής ή η πολιτική βούληση δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλα παρά να πιέσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Αν λείπουν 3000 ευρώ μπορούμε να κάνουμε μια χορηγία. Αν λείπουν 10000 ευρώ μπορούμε να κάνουμε ένα πάρτυ στην Ερμούπολή (όλα εύκολα τα βρίσκω έτσι;;;;)
Αν λείπουν 50000 θα γυρίσουμε άλλο ντοκυμαντέρ με τίτλο "Ρόδα Πατρίς απολεσθήσα το 2009" :cry:
Μετά τη έντονη συζήτηση που είχαμε στο forum σχετικά με την (ΜΗ) συντήρηση των ανελκυσθέντων του Πατρίς (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=2138&page=2), οι τρεις σύλλογοι αυτοδυτών στείλαμε από κοινού την παραπάνω επιστολή στους αποδέκτες που βλέπετε.
Στάλθηκε σήμερα με e-mail και θα σταλεί την Δευτέρα τυπωμένη και συστημένη σε όλους τους αποδέκτες για να μην υπάρχουν δικαιολογίες ότι δεν την έλαβαν.
Σε αναμονή λοιπόν απαντήσεων και αντιδράσεων, ελπίζοντας πως θα υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη και ενέργεια από κάποιον φορέα, ότι κάποιος ίσως αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αντιστοιχεί :lipsrsealed:
Εδώ (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=3092) ή επιστολή :thumbup:
:thumbup::thumbup::thumbup::thumbup::thumbup:
Μια νέα διάκριση έλαβε το ντοκιμαντέρ «Πατρίς», συμμετέχοντας στο International Film and Video Festival, που διοργανώνεται από το Archaeology Channel και πραγματοποιήθηκε στις 18 με 22 Μαΐου του 2010, στο SorengTheater, HultCenterforthePerformingArts, στο Eugene, Oregon, των Ηνωμένων Πολιτειών, Αμερικής.
Στο φεστιβάλ δηλώσαν συμμετοχή 100 ταινίες από 32 χώρες.
Από αυτές επιλεχθήκαν να διαγωνιστούν στο φεστιβάλ 19 ταινίες.
Για τις ταινίες που διαγωνιστήκαν μπορείτε να ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα:
http://www.archaeologychannel.org/content/TACfestival.shtml (http://www.archaeologychannel.org/content/TACfestival.shtml)
Το «Πατρίς», κέρδισε το 1ο Πρώτο Βραβείο του καλυτέρου ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης και το Βραβείο καλύτερης Κινηματογράφησης.
Πρόκειται για μια αξιόλογη διάκριση οπού ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ συναγωνίστηκε και κέρδισε, παραγωγές όπως π.χ. του NationalGeographicκαι του HistoryChannel.
τι να πω... συγχαρητηρια να πω?
αν ειναι να ανεβάζουν αντικειμενα για να κινηματογραφουν τη διαδικασια ωστε να κερδίζουν βραβεία... χωρις να υπάρχει μεριμνα για το τι θα απογίνουν τα ανελκυσθέντα στη συνέχεια... μπραβο τους... τα καταφεραν!:angry:
καποιος πρεπει να φτιαξει και το ντοκιμαντερ της συνεχειας... να δουμε ποσα βραβεια θα κερδισει...:crazy::banghead:
Έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα όσα αναφέρεις.
Πριν από κάποια χρόνια είχα πάει σε ένα σεμινάριο του ΙΕΝΑΕ και θυμάμαι ακόμα τα λόγια της αρχαιολόγου που έλεγε ότι πριν αποφασίσουν να κάνουν οτιδήποτε εκπονείται σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο την ανέλκυση αλλά και την συντήρηση των ανελκυσθέντων αντικειμένων ως βασικό παράγοντα για την λήψη απόφασης ανέλκυσης των δειγμάτων και τηρείται κατά γράμμα.
Σε αυτή την περίπτωση ακόμα και σήμερα δεν έχω καταλάβει τι πήγε στραβά και η ρόδα έμεινε όπως έμεινε
Μείνανε από χρηματοδότηση?
Δεν το είχαν σχεδιάσει σωστά και ξέμεινε?
Δεν υπήρχαν άτομα να κάνουν την συντήρηση?
Το τελευταίο δεν παίζει γιατί αν θυμάμαι καλά στο ντοκιμαντέρ δείχνει συντηρητές να συντηρούν τα άλλα κομμάτια που ανελκύστηκαν.
Όπως και να έχει πάντως είναι κρίμα και άδικο να ξεμένει κάτι τόσο μεγάλης αξίας στο καρνάγιο και να σβήνει μέρα με την μέρα.
Τώρα αναφορικά με το ντοκιμαντέρ, θεωρώ πως αφού βραβεύτηκε μία προσπάθεια από τις ελάχιστες Ελλήνων που έχει να κάνει με την προβολή του Ελληνικού στοιχείου και της Ελληνικής ιστορίας είναι καλό. (Και μένω μόνο σε αυτό. Ετσι και αλλιώς το ντοκιμαντέρ στα δικά μου τα μάτια είναι ξεκάθαρο πως δεν απευθύνεται σε αμιγώς καταδυτικό κοινό αλλά στο ευρύ κοινό)
Σίγουρα πάντως ένα ντοκιμαντέρ με την συνέχεια και το τι έγινε μετά νομίζω πως και πάλι θα ήταν αξιόλογο. (και ας μην πήγαινε για διαγωνισμό)
Σε αυτή την περίπτωση ακόμα και σήμερα δεν έχω καταλάβει τι πήγε στραβά και η ρόδα έμεινε όπως έμεινε
Ρένο, αμ δεν είναι μόνο η ρόδα. Υπάρχει ένας αριθμός αντικειμένων που ανελκύστηκαν, τοποθετήθηκαν σε κάποιες κούτες και περιμένουν την τύχη τους.
Για την ρόδα, πιστεύω ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός - δεν είχε κανονιστεί κάτι. Ξέρω, από πρώτο χέρι, πως όταν έφτασε η ρόδα στην Ερμούπολη άρχισε η "συζήτηση" με το λιμεναρχείο για το που να την αποθέσουν. Το λιμεναρχείο δεν άφηνε να την βγάλουν στον μόλο και τελικά το καρνάγιο - για να βοηθήσει - προσφέρθηκε να την ξεφορτώσουν εκεί.
Ρένο, αμ δεν είναι μόνο η ρόδα. Υπάρχει ένας αριθμός αντικειμένων που ανελκύστηκαν, τοποθετήθηκαν σε κάποιες κούτες και περιμένουν την τύχη τους.
Για την ρόδα, πιστεύω ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός - δεν είχε κανονιστεί κάτι. Ξέρω, από πρώτο χέρι, πως όταν έφτασε η ρόδα στην Ερμούπολη άρχισε η "συζήτηση" με το λιμεναρχείο για το που να την αποθέσουν. Το λιμεναρχείο δεν άφηνε να την βγάλουν στον μόλο και τελικά το καρνάγιο - για να βοηθήσει - προσφέρθηκε να την ξεφορτώσουν εκεί.
Βασίλη καλημέρα, σχετικά με το πρώτο (τα εκτός του τροχού) όταν λες ότι τοποθετήθηκαν σε κούτες εννοείς ότι όπως τα έβγαλαν τα έβαλαν στις κούτες ή τα συντήρησαν και τα έβαλαν στις κούτες?
Μιλάμε για τα ίδια αντικείμενα που φαίνονται στο ντοκιμαντέρ να παραδίδονται στην ΕΕΑ με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής και μετά ξεκινά η συντήρηση τους ή άλλα?
Κάνοντας λίγο τον δικηγόρο του διαβόλου εδώ… εάν συνέβη το δεύτερο (δηλαδή το να τα βγάλουν να τα συντηρήσουν και να τα αποθηκεύσουν σε κούτες) δεν μου φαίνεται παράξενο (όχι ότι είναι αποδεκτό, εάν δεν είχαν τι να τα κάνουν ας μην τα έβγαζαν).
Απλά όπως μας είχαν πει και πάλι στο σεμινάριο που προανέφερα οι ίδιοι αρχαιολόγοι (και μάλιστα είχαμε δει και φωτογραφίες με στοιβαγμένους αμφορείς στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών) είναι τακτική μετά από την συντήρηση να φυλάγονται τα αντικείμενα ώστε κάποια στιγμή μερικά από αυτά (ή και όλα) να γίνουν μελλοντικά εκθέματα ή για νέες έρευνες.
Τώρα σχετικά με το δεύτερο εάν όντως είναι έτσι όπως λες η ενέργεια αυτή καθ’ αυτή είναι εγκληματική.
Πριν από κάποια χρόνια είχα πάει σε ένα σεμινάριο του ΙΕΝΑΕ και θυμάμαι ακόμα τα λόγια της αρχαιολόγου που έλεγε ότι πριν αποφασίσουν να κάνουν οτιδήποτε εκπονείται σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο την ανέλκυση αλλά και την συντήρηση των ανελκυσθέντων αντικειμένων ως βασικό παράγοντα για την λήψη απόφασης ανέλκυσης των δειγμάτων και τηρείται κατά γράμμα.
Μείνανε από χρηματοδότηση?
Δεν το είχαν σχεδιάσει σωστά και ξέμεινε?
Δεν υπήρχαν άτομα να κάνουν την συντήρηση?
Το τελευταίο δεν παίζει γιατί αν θυμάμαι καλά στο ντοκιμαντέρ δείχνει συντηρητές να συντηρούν τα άλλα κομμάτια που ανελκύστηκαν.
Ρένο από την πρώτη στιγμή της ανέλκυσης το μουσείο Ερμουπολης δήλωσε σε δημοσιογράφο πως δεν είχε συντηρητές και ούτε καν είχε εγκριθεί κάποιο κονδύλι για να γίνει αυτή η συντήρηση και μάλιστα το Μουσείο διαφωνούσε με την ανέλκυση.
Διάβασε μερικές σελίδες πριν τι γράφει ο Skipper που τα έμαθε από πρώτο χέρι:
Τώρα αναφορικά με το ντοκιμαντέρ, θεωρώ πως αφού βραβεύτηκε μία προσπάθεια από τις ελάχιστες Ελλήνων που έχει να κάνει με την προβολή του Ελληνικού στοιχείου και της Ελληνικής ιστορίας είναι καλό. (Και μένω μόνο σε αυτό. Ετσι και αλλιώς το ντοκιμαντέρ στα δικά μου τα μάτια είναι ξεκάθαρο πως δεν απευθύνεται σε αμιγώς καταδυτικό κοινό αλλά στο ευρύ κοινό) [/COLOR]
Εγώ πάντως δεν μπορώ να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα με το σκεπτικό ότι παρήχθηκε ένα ντοκυμανταίρ που προάγει τον πολιτισμό, τη στιγμή που για το ουσιαστικό, που είναι η ανέλκυση, η συντήρηση και η έκθεση των ευρημάτων δεν έγινε απολύτως κανένας σχεδιασμός.
Ας μη ξεχνάμε ότι η όλη ιστορία δεν έγινε από κάποιον τυχαίο (ή μήπως τελικά όλοι οι παρακάτω είναι τυχαίοι και δε το έχουμε πάρει χαμπάρι?).
Συμμετείχαν οι ακόλουθοι φορείς:
1. ΥΠ.ΠΟ Εφορεία Εναλείων Αρχαιοτήτων
2. ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ
3. ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΡΟΥ
4. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΡΟΥ
5. ΙΔΡΥΜΑ NIKOΛAΣ Δ. ΠATEΡAΣ
6. ΕΡΤ
Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι 3 σύλλογοι αυτοδυτών στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=3092) (17 Οκτωβρίου 2008) για την πλήρη αδιαφορία τους μπροστά στην καταστροφή της ρόδας του Πατρίς, στους ακόλουθους φορείς:
1. ΥΠ.ΠΟ Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
2. ΥΠ.ΠΟ Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
3. ΥΠ.ΠΟ Γραμματεία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου
4. ΥΠ.ΠΟ Εφορεία Εναλείων Αρχαιοτήτων
5. ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ
6. ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΡΟΥ
7. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΡΟΥ
8. ΙΔΡΥΜΑ NIKOΛAΣ Δ. ΠATEΡAΣ
9. Γ.Γ. Κ.Ο. ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κο Τραγάκη Ιωάννη
10. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κο Παναγιωτόπουλο Παναγιώτη
11. ΠΡΟΕΔΡΟ Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ κο Ρέππα Δημήτριο
12. ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κα Δαμανάκη Μαρία
13. Κ.Ο. Κ.Κ.Ε.
14. ΠΡΟΕΔΡΟ Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ κο Αλαβάνο Αλέξανδρο
15. Γ.Γ. Κ.Ο. ΛΑ.Ο.Σ. κο Αποστολάτο Βαϊτση
Σε πληροφορώ πως δεν απάντησε ΚΑΝΕΝΑΣ και ΠΟΤΕ.
Σίγουρα πάντως ένα ντοκιμαντέρ με την συνέχεια και το τι έγινε μετά νομίζω πως και πάλι θα ήταν αξιόλογο. (και ας μην πήγαινε για διαγωνισμό)
Προφανώς και δε θα πήγαινε σε διαγωνισμό.
Αν είμασταν σοβαρή χώρα θα έπρεπε να σταλεί σε εξεταστική επιτροπή.
Να δούμε που πήγαν τα λεφτά της συμπαραγωγής της ΕΡΤ και τα 100-120 χιλιάδες ευρώ του ιδρύματος Ν.Πατέρα και διάφορα άλλα.
Επίσης να μάθουμε ποιος έβαλε την υπογραφή του από πλευράς της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για τις ανελκύσεις και σε ποια μελέτη και τι δεδομένα βασίστηκε για να βεβαιωθεί πως τα ευρήματα θα συντηρηθούν σωστά?
και δεν μιλάμε μόνο για μικροαντικείμενα έτσι?
Η συντήρηση του τροχού, ήθελε προφανώς ξεχωριστή μελέτη για το πως θα πραγματοποιηθεί...
Ωραία ήταν και η φιέστα στο μουσείο Μπενάκη που έγινε η πρώτη προβολή του ντοκυμανταίρ. Με αναψυκτικά και αφίσσες και φυλάδια τυπωμένα σε χοντρό χαρτί και πολλούς παρατρεχάμενους και πολλά εσωτερικά ευχαριστήρια από τον έναν στον άλλο στις ομιλίες που ακολούθησαν.
Η ουσία όμως ήταν και είναι η συντήρηση, η προστασία και η έκθεση των ανελκυσθέντων στο ευρύ κοινό.
...κι όταν η ουσία απουσιάζει εντελώς, και όλοι τηρούν σιγή ιχθύος, εγώ όλα αυτά τα βλέπω ως μια αρπαχτή κάποιων που έχουν τις διασυνδέσεις να παίρνουν άδειες για ανελκύσεις και να φτιάχνουν ντοκυμανταίρ.
Μόλις ολοκληρωθεί η φιέστα και βάλουμε τα λεφτά στην τσέπη, βάζουμε και τη δουλειά στο βιογραφικό μας και "πάμε γι άλλα".
Αν δεν είναι έτσι, ας έρθει έστω και τώρα κάποιος να απαντήσει σ' όλα αυτά και να δώσει μια εξήγηση γιατί έγιναν όπως έγιναν, ποια είναι η τύχη των εκθεμάτων και γιατί κανένας δεν απάντησε στην επιστολή διαμαρτυρίας που είχαμε στείλει τότε.
ΥΓ: Η μόνη αντίδραση στην επιστολή μας, ήταν ότι η ρόδα μετακινήθηκε σε εσωτερικό χώρο του καρνάγιου -προφανώς- για να σαπίσει και γίνει σκόνη χωρίς να τη βλέπουμε και να μην έχουμε λόγο να διαμαρτυρόμαστε.
5. ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ
13. Κ.Ο. Κ.Κ.Ε.
Και δεν απάντησαν ε;
Ούτε ο της αριστεράς και οικωλογίας;;;
Ούτε η πράσινη ανάπτυξη με τη γενιά του πολυτεχνείου και την επίτροπο αλιείας;
Ούτε οι του Πολιτισμού και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς;
Απ' τους άλλους πέραν του Ιδρύματος του Προέδρου (Πατέρα γύρνα στο λαό σου! :)) δεν είχα καμιά απαίτηση...
Υ.Γ. Μήπως να στέλναμε την ίδια επιστολή σε 2-3 εφημερίδες και περιοδικά και καλά με αφορμή το ντοκυμαντέρ και να τονίζαμε το αποτέλεσμά της σχετικά με τις απαντήσεις των υπευθύνων;;;
ΥΓ: Η μόνη αντίδραση στην επιστολή μας, ήταν ότι η ρόδα μετακινήθηκε σε εσωτερικό χώρο του καρνάγιου -προφανώς- για να σαπίσει και γίνει σκόνη χωρίς να τη βλέπουμε και να μην έχουμε λόγο να διαμαρτυρόμαστε.
Πάντως, μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβρη, μπορώ να βεβαιώσω πως κάτι τέτοιο δεν είχει γίνει.
Πάντως, μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβρη, μπορώ να βεβαιώσω πως κάτι τέτοιο δεν είχει γίνει.
Εννοείς πως ο τροχός ήταν τον Σεπτ. 2009 στο καρνάγιο στην ίδια θέση που τον φωτογράφισες το 2008?
Γιατί προσπαθήσαμε να πάρουμε κάποιες νέες φωτογραφίες τον Ιούνιο 2009 που βρεθήκαμε στη Σύρο με την χαρτογράφηση της Γυάρου αλλά η περιοχή ήταν περιφραγμένη και δεν μας άφησαν (δεν μπορέσαμε καν να τον δούμε από μακριά). Νομίζω οι φύλακες μας είχαν δώσει τότε την πληροφορία πως ο τροχός μεταφέρθηκε, αλλά μπορώ να ρωτήσω το μέλος μας που είχε έρθει σε επαφή μαζί τους και να μάθω περισσότερα.
Αν είναι ακόμη στην ίδια θέση στο καρνάγιο κι έχεις πρόβαση, μήπως μπορείς να πάρεις και νέες φωτογραφίες?
Αν και 3 χρόνια μετά την ανέλκυση, πραγματικά δεν ξέρω τι θα έχει απομείνει απ' αυτόν :(
Ρένο από την πρώτη στιγμή της ανέλκυσης το μουσείο Ερμουπολης δήλωσε σε δημοσιογράφο πως δεν είχε συντηρητές και ούτε καν είχε εγκριθεί κάποιο κονδύλι για να γίνει αυτή η συντήρηση και μάλιστα το Μουσείο διαφωνούσε με την ανέλκυση.
Διάβασε μερικές σελίδες πριν τι γράφει ο Skipper που τα έμαθε από πρώτο χέρι:
Εγώ πάντως δεν μπορώ να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα με το σκεπτικό ότι παρήχθηκε ένα ντοκυμανταίρ που προάγει τον πολιτισμό, τη στιγμή που για το ουσιαστικό, που είναι η ανέλκυση, η συντήρηση και η έκθεση των ευρημάτων δεν έγινε απολύτως κανένας σχεδιασμός.
Ας μη ξεχνάμε ότι η όλη ιστορία δεν έγινε από κάποιον τυχαίο (ή μήπως τελικά όλοι οι παρακάτω είναι τυχαίοι και δε το έχουμε πάρει χαμπάρι?).
Συμμετείχαν οι ακόλουθοι φορείς:
1. ΥΠ.ΠΟ Εφορεία Εναλείων Αρχαιοτήτων
2. ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ
3. ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΡΟΥ
4. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΡΟΥ
5. ΙΔΡΥΜΑ NIKOΛAΣ Δ. ΠATEΡAΣ
6. ΕΡΤ
Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω σε τίποτα από όλα αυτά που γράφεις παραπάνω.
Απλά μερικές απορίες που μου δημιουργήθηκαν είναι
Α) Στο ντοκιμαντέρ δείχνει ότι υπήρχαν συντηρητές που συντηρούσαν τα κανόνια. Εάν λοιπόν υποθέσω ότι το Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου δεν γνώριζε και δεν ενέκρινε την ανέλκυση και συντήρηση των ανελκυσθέντων και μάλιστα ήταν κάθετα αντίθετο σε μία τέτοια ενέργεια, τότε ποιοι ήταν αυτοί οι συντηρητές, ποιος τους είχε βάλει και για ποιανού λογαριασμό κάνανε τις συντηρήσεις που φαίνονται στο ντοκιμαντέρ.
Β) Σχετικά με το θέμα της ανυπαρξίας σχεδιασμού που λες κι εσύ, προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω το πώς δόθηκε άδεια ανέλκυσης (από υπηρεσία που απαρτίζεται κυρίως από αρχαιολόγους) για μία ενέργεια στην οποία δεν υπήρχε αποδεκτό τέλος. (κυρίως ηθικά αλλά και δεοντολογικά αν θες)
Θα μου φαινόταν παράλογο να πάει κάποιος να αιτηθεί άδεια στην αρμόδια υπηρεσία για να σηκώσει με σκοπό να γυρίσει σε ντοκιμαντέρ την διαδικασία ανέλκυσης (χωρίς να τους πει τι θα γίνει αυτό το κάτι που θα σηκώσει και που θα καταλήξει) και τελικά να του εγκριθεί.
Αυτό που μπορώ να φανταστώ (βάζοντας καθαρά το θέμα της λογικής) είναι ότι υπήρχε κάτι μέσα στην όλη πρόταση για να δοθεί η άδεια το οποίο κατέγραφε την συντήρηση και την κατάληξη των αντικειμένων που όμως είτε δεν ίσχυε και απλά πετάχτηκε σαν ιδέα σε ένα χαρτί για να ισχυροποιήσει το αίτημα της άδειας είτε για τον χ, ψ, ω λόγο δεν έγινε στο τέλος. Όποιο και απ’ τα δύο και να ίσχυε η ζημιά έχει γίνει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αρμόδια υπηρεσία που έδωσε την άδεια δεν έπρεπε να παρακολουθήσει μέχρι τέλους το τι έχει γίνει.
Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι 3 σύλλογοι αυτοδυτών στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=3092) (17 Οκτωβρίου 2008) για την πλήρη αδιαφορία τους μπροστά στην καταστροφή της ρόδας του Πατρίς, στους ακόλουθους φορείς:
5. ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ
13. Κ.Ο. Κ.Κ.Ε.
Την είχα δει την επιστολή διαμαρτυρίας και να σου πω την αλήθεια δεν περίμενα καμία αντίδραση. Και θα σου πω ποιους βρίσκω ως τους πιθανούς λόγους
α) Θα έβαζαν πρώτο λόγο την άγνοια αλλά δεν μπορώ να δεχτώ όλους τους αποδέκτες της διαμαρτυρίας ως άσχετους, επομένως θα πω μερική άγνοια της κατάστασης κυρίως από πλευράς αποδεκτών και όχι γνωστικού αντικειμένου.
β) Ίσως διότι εδώ και χρόνια έχουμε δείξει (όχι εμείς σαν Σύλλογος, - γενικά μιλάω τώρα), ότι απλά ρίχνουμε μία διαμαρτυρία να υπάρχει και περιμένουμε να λειτουργήσει ως δια μαγείας όλος ο κρατικός μηχανισμός. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν παίζει αυτό (βέβαια τρέφω σοβαρές ελπίδες ότι θα αλλάξει αυτό). Θέλει και την δικιά μας συνεχή ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα.
Τουτέστιν να τους τα πρήζουμε.
γ) Ως οντότητα (στο σύνολο μας) είμαστε μία μικρή ομάδα ανθρώπων (που κατά την δική τους κρίση ασχολείται με ένα extremesport) και επομένως δεν έχει δύναμη, (και σε αυτό ελπίζω πως στο μέλλον θα αλλάξει) και ως τέτοιο μας αντιμετωπίζουν.
Συνοψίζοντας όλα αυτά τα παραπάνω, απλά από την στιγμή που δεν υπάρχουν νομικές επιπλοκές….δεν ιδρώνει το αυτί τους.
Εάν εμείς αύριο κάναμε έρανο (ας πούμε διασυλλογικά) για να υιοθετήσουμε ένα κανόνι, και με τα δικά μας τα λεφτά το συντηρούσαμε και το πηγαίναμε για παράδειγμα στην Κέα για να εκτεθεί (και βέβαια σε όλα αυτά ζητούσαμε τις ανάλογες άδειες και ας έκαναν να μην μας τις δώσουν) αυτό είναι ένα δείγμα της δικής μας αντίδρασης (κάτι που δυστυχώς για εμάς, έξω γίνεται κατά κόρον)
Προφανώς και δε θα πήγαινε σε διαγωνισμό.
Αν είμασταν σοβαρή χώρα θα έπρεπε να σταλεί σε εξεταστική επιτροπή.
Ξέρεις ότι δεν είμαι ισοπεδωτικός αλλά επέτρεψε μου να σου κάνω μία ερώτηση? Τι θα άλλαζε? Εγώ θα προτιμούσα περισσότερο ένα ωραίο μικρό ερασιτεχνικό και ζουμερό ντοκιμαντέρ στο troktiko, με όλες τις πληροφορίες που έχουν κατά καιρούς αναφερθεί.
Να δούμε που πήγαν τα λεφτά της συμπαραγωγής της ΕΡΤ και τα 100-120 χιλιάδες ευρώ του ιδρύματος Ν.Πατέρα και διάφορα άλλα.
Σε αυτό το συγκεκριμένο δυστυχώς δεν μας πέφτει λόγος από την στιγμή που ήταν χρηματοδότηση ιδιώτη (και όχι δημόσιας υπηρεσίας) για να κάνει ένα ντοκιμαντέρ. Το τι συμφώνησαν στο οικονομικό εσένα δεν σε αφορά. Αυτό που σε αφορά είναι εάν σε αυτό που πήραν άδεια να κάνουν αθέτησαν την άδεια και δεν το έκαναν.
Επίσης να μάθουμε ποιος έβαλε την υπογραφή του από πλευράς της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για τις ανελκύσεις και σε ποια μελέτη και τι δεδομένα βασίστηκε για να βεβαιωθεί πως τα ευρήματα θα συντηρηθούν σωστά?
Αυτό εδώ ξαναπέστο. Εδώ είναι η ουσία της υπόθεσης. Πως έδωσαν άδεια και έβαλαν τις τζίφρες τους σε κάτι που κατέληξε όπως κατέληξε.
και δεν μιλάμε μόνο για μικροαντικείμενα έτσι?
Η συντήρηση του τροχού, ήθελε προφανώς ξεχωριστή μελέτη για το πως θα πραγματοποιηθεί...
Αυτό δεν το γνωρίζω αλλά φαντάζομαι πως κάπως έτσι θα είναι.
Ωραία ήταν και η φιέστα στο μουσείο Μπενάκη που έγινε η πρώτη προβολή του ντοκυμανταίρ. Με αναψυκτικά και αφίσσες και φυλάδια τυπωμένα σε χοντρό χαρτί και πολλούς παρατρεχάμενους και πολλά εσωτερικά ευχαριστήρια από τον έναν στον άλλο στις ομιλίες που ακολούθησαν.
Και σε αυτό έχεις δίκιο. Αυτό όμως είναι γενικό χαρακτηριστικό. Τα ΖΗΤΩ και ΜΠΡΑΒΟ και ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ μας έχουν χαλάσει σε κάθε επίπεδο. Και το χειρότερο είναι ότι εάν κάποιος πει ένα “μπράβο…αλλά” όλοι μένουν στο αλλά με την ιδέα ότι πάει να κάνει κακό στο μπράβο.
Πριν από λίγο καιρό διάβαζα μία συνέντευξη σε Σαββατιάτικο ένθετο εφημερίδας συνέντευξη ενός τραγουδοποιού έμπνευση. Του Ψαραντώνη. Όταν λοιπόν τον ρώτησαν γιατί δεν εμφανίζεται στην τηλεόραση όταν τον καλούν τους απάντησε ότι δεν πάει διότι σιχαίνεται τα άκριτα μπράβο και τα συγχαρητήρια που αλληλοδίνονται από τον κάθε άσχετο τυχάρπαστο που βγαίνει για να πει το μακρύ και το κοντό του.
Δυστυχώς έτσι είναι όμως.
Η ουσία όμως ήταν και είναι η συντήρηση, η προστασία και η έκθεση των ανελκυσθέντων στο ευρύ κοινό.
...κι όταν η ουσία απουσιάζει εντελώς, και όλοι τηρούν σιγή ιχθύος, εγώ όλα αυτά τα βλέπω ως μια αρπαχτή κάποιων που έχουν τις διασυνδέσεις να παίρνουν άδειες για ανελκύσεις και να φτιάχνουν ντοκυμανταίρ.
Μόλις ολοκληρωθεί η φιέστα και βάλουμε τα λεφτά στην τσέπη, βάζουμε και τη δουλειά στο βιογραφικό μας και "πάμε γι άλλα".
Μεγάλη αλήθεια αλλά όπως είπα και παραπάνω έχει δύο διαστάσεις.
Στο θέμα των χρημάτων ας μην τους τα διναν ή αν έκαναν λιγότερα από αυτά που είχαν δεσμευτεί ας τους τα ζητούσαν πίσω.
Στο ηθικό θέμα απλά με αποστομώνεις γιατί πραγματικά δεν έχω να πω τίποτα. Εάν κάποιος δεν καταλαβαίνει το αντίκτυπο αυτών που κάνει και δεν το παλεύει για να γίνουν σωστά σημαίνει ότι τελικά το έκανε για το εφέ και όχι την ουσία.
Αν δεν είναι έτσι, ας έρθει έστω και τώρα κάποιος να απαντήσει σ' όλα αυτά και να δώσει μια εξήγηση γιατί έγιναν όπως έγιναν, ποια είναι η τύχη των εκθεμάτων και γιατί κανένας δεν απάντησε στην επιστολή διαμαρτυρίας που είχαμε στείλει τότε.
Σου είπα και πριν αν δεν φερθείς Τσακίρικα ;) να δουν νομικές επιπλοκές μην περιμένεις αντιδράσεις. Αφού έκαναν και κόπο να το μετακινήσουν μιλάμε για ολάκαιρο εγχείρημα.
Πες τους όμως ότι σαν σύλλογος θέλουμε να πάρουμε και να συντηρήσουμε με λεφτά των μελών μας το κανόνι και να το βάλουμε στην ΚΕΑ ή στον ΠΕΙΡΑΙΑ ή όπου αλλού είναι κοινά αποδεκτό και να δεις πως θα κάνουν. Η Σύρος θα κυρήξει πανστρατιά γιατί κάποιοι πάνε να της πάρουν την δόξα. Η ΕΕΑ θα αρχίσει τις ερωτήσεις του ΤΙ, ΠΟΙΟΣ ΠΟΥ και ΓΙΑΤΙ τα μέλη μας θα πούνε σιγά μην δώσω τα λεφτά για το κολοκανόνι και πάει λέγοντας.
Πεσιμιστικό??? Ισως αλλά μια δοκιμή θα μας πείσει.
Εννοείς πως ο τροχός ήταν τον Σεπτ. 2009 στο καρνάγιο στην ίδια θέση που τον φωτογράφισες το 2008?
Γιατί προσπαθήσαμε να πάρουμε κάποιες νέες φωτογραφίες τον Ιούνιο 2009 που βρεθήκαμε στη Σύρο με την χαρτογράφηση της Γυάρου αλλά η περιοχή ήταν περιφραγμένη και δεν μας άφησαν (δεν μπορέσαμε καν να τον δούμε από μακριά). Νομίζω οι φύλακες μας είχαν δώσει τότε την πληροφορία πως ο τροχός μεταφέρθηκε, αλλά μπορώ να ρωτήσω το μέλος μας που είχε έρθει σε επαφή μαζί τους και να μάθω περισσότερα.
Αν είναι ακόμη στην ίδια θέση στο καρνάγιο κι έχεις πρόβαση, μήπως μπορείς να πάρεις και νέες φωτογραφίες?
Αν και 3 χρόνια μετά την ανέλκυση, πραγματικά δεν ξέρω τι θα έχει απομείνει απ' αυτόν :(
Ημερομηνία λήψης : 2 Σεπτεμβρίου 2009
Ίδια θέση, χειρότερη κατάσταση :(
http://img38.imageshack.us/img38/1223/img4005k.jpg
Αξίζει να επισημάνουμε ότι το DVD του Greek Diver στο τεύχος Μαϊου (αυτό που είναι τώρα στα περίπτερα) στο τέλος του, αναφέρεται στην ρόδα με εκτενή πλάνα και σχόλια.
:( :angyr: Υπάρχει ένας άνθρωπως (γνώστης) που να μπορεί να μας πει εάν μπορεί να συντηρηθεί πόσο θα πάρει και ποιο θα είναι το κόστος?
Γνωρίζει κανείς από εμάς συντηρητές που θα μπορούσαν να μας απαντήσουν υπεύθυνα?
Πάντως, αν επανέλθουμε ως σύλλογος και "πιέσουμε", θα μπορούσαμε να ζητήσουμε η ρόδα να μεταφερθεί τουλάχιστον στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο στο πίσω μέρος του Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου (χώρος υπάρχει - βρίσκονται ήδη εκτεθειμένα διάφορα μηχανήματα από παλιά εργοστάσια)
Όχι πως θα σωθεί, αλλά 1) θάναι καλύτερα από το νάναι 10 μέτρα από το νερό - μπορεί να του βάλουν και κανένα σκέπαστρο, 2) θα το βλέπουν και οι επισκέπτες και 3) μπορεί να φιλοτιμηθεί κανένας και να το συντηρήσουν κάπως ...
Πάντως, αν επανέλθουμε ως σύλλογος και "πιέσουμε", θα μπορούσαμε να ζητήσουμε η ρόδα να μεταφερθεί τουλάχιστον στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο στο πίσω μέρος του Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου (χώρος υπάρχει - βρίσκονται ήδη εκτεθειμένα διάφορα μηχανήματα από παλιά εργοστάσια)
Όχι πως θα σωθεί, αλλά 1) θάναι καλύτερα από το νάναι 10 μέτρα από το νερό - μπορεί να του βάλουν και κανένα σκέπαστρο, 2) θα το βλέπουν και οι επισκέπτες και 3) μπορεί να φιλοτιμηθεί κανένας και να το συντηρήσουν κάπως ...
Το θέμα είναι ότι αν, στην κατάσταση που βρίσκεται, παει κανείς να την σηκώσει με γερανό, μπορεί και να διαλυθεί ...
Τι ωραία...αφού το ξεσκίσαμε το ναυάγιο τώρα ασχολούμαστε με τη ρόδα (άρθρα, ντοκυμαντέρ, φωτογραφίες, βραβεία, ομάδες, αποστολές κτλ)...τελικά καταφέραμε να την καταστρέψουμε νωρίτερα απ' ότι ήθελε και ο ίδιος ο Ποσειδώνας από εκεί που την είχε στείλει...
Μεγάλα χάλια...
Αρθρο στα Νέα σήμερα σχετικά με το ΠΑΤΡΙΣ
http://img205.imageshack.us/img205/6622/patris.png (http://www.scribd.com/doc/34043178/Patris)
http://www.scribd.com/doc/34043178/Patris (http://www.scribd.com/doc/34043178/Patris)
Έφεραν την πατρίδα στον αφρό και την άφησαν να καταστραφεί!!
Αύτος έπρεπε να είναι ο σωστός τίτλος .... τωρά για το ντοκιμαντέρ γέλασα πολύ όταν το είδα για πρώτη φορά!
Ειδικά αυτό που είπαν ότι με την πρώτη κατάδυση τον βρήκαν !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Εκεί σκάσαμε στα γέλια !:rofl::rofl::rofl:
Lets keep on barking up the wrong tree :banghead: :banghead:
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.