PDA

Επιστροφή στο Forum : ΑOW μεσα σε 3 μήνες. ... ε, και?

Zin
22-05-08, 17:20
Πολλές φορές εχω ερθεί αντιμετωπη με την καχυποψια μερικών όταν μαθαίνουν οτι πήρα τα δύο πρώτα αστέρια μεσα σε 3 μήνες..

...και εχω ακούσει συζητήσεις με αρνητικά σχόλια για ανθρώπους που έγιναν εκπαιδευτες, dive master ή οτιδήποτε σε μικρά χρονικά διαστήματα..

Ok μπορεί να μην είναι απόλυτα σωστό για προφανής λόγους (λιγες καταδύσεις, ελαχιστη τριβή με το αντικείμενο κτλ κτλ)..

γιατί όμως τόση καχυποψία και κακόβουλα σχόλια?

ειναι κάτι μου απασχολεί και θα ήθελα το σχόλιο σας και τους λόγους αυτης της αντίδρασης σας (αν υπάρχει τετοια..):confused:

:geia:

neokles
22-05-08, 17:41
Μην μασας

Γενικά υπάρχει αυτή η "σχολη" σε όλα τα πράγματα και όχι μόνο στην κατάδυση. Από το αυτοκίνητο μέχρι το αεροπλάνο. Το θέμα είναι στο advanced να σε έχει μάθει όντως πράγματα και να σε γέμισε εμπειρίες και γνώση. Σίγουρα αν και δεν απαιτείται πρέπει να έχεις κερδίσει άνεση με το νερό για να μπορέσεις να προχωρήσεις σε επόμενο επίπεδο και να ευχαριστηθείς αλλά και να αφομειώσεις την γνώση που σου δίνεται. Άλλοι το κάνουν σε 3εις μήνες άλλοι σε 3 χρόνια, άλλοι ποτέ. Αν ο δύτης έχει ελλείψεις από το OW τότε σίγουρα ένα advanced δεν θα του δώσει όσα εφόδια θα του έδεινε.

Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι καλλίτερα που το έκανες πιο γρήγορα παρά πιο μετά γιατί πιο μετά μας πιάνει το κλασικό ελληνικό "έλα τώρα τι θα με μάθει το σχολείο τόσες βουτιές έχω"

geogeo
22-05-08, 18:14
Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι η αφομοίωση της εκπαίδευσης χρειάζεται χρόνο, τριβή και βουτιές. Πόσες βουτιές προλαβαίνει να κάνει ένας συνηθισμένος εργαζόμενος άνθρωπος μέσα σε τρεις μήνες; Σε τι βαθμό έχει προλάβει να κάνει κτήμα του όσα έχει πάρει από την τρέχουσα εκπαίδευσή του, ώστε να προσθέσει καινούργιες γνώσεις στο κεφάλι του;
Φυσικά αυτά ισχύουν κατά τη γνώμη μου ακόμα περισσότερο όσο ανεβαίνει το επίπεδο της εκπαίδευσης και τείνει προς το επαγγελματικό. Θυμάμαι σχετική παλαιότερη συζήτηση στο abyss όπου κάποιος "παραπονιόταν" γιατί είχε έλθει ο χειμώνας και δεν προλάβαινε να γίνει DM γιατί κρύωνε ( είχε ξεκινήσει εκπαίδευση το καλοκαίρι). Αυτό πραγματικά μ΄ αφήνει άφωνο. Στις λίγες βουτιές που έχω κάνει με καταδυτικά κέντρα έχει τύχει να με «οδηγεί» και να με «προσέχει» δύτης μερικών μηνών ( :worship: …. Yes (Dive) Master :worship:).
Συγνώμη, εμένα αυτό δεν μου φέρνει στο μυαλό ταχύρυθμη εκπαίδευση αλλά κονόμα express (να του τα πάρουμε τώρα που τον έχουμε, γιατί μετά μπορεί να βαρεθεί και να τα χάσουμε).

Μην μασας
...
Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι καλλίτερα που το έκανες πιο γρήγορα παρά πιο μετά γιατί πιο μετά μας πιάνει το κλασικό ελληνικό "έλα τώρα τι θα με μάθει το σχολείο τόσες βουτιές έχω"

Νεοκλή εγώ ... μασάω. Πιστεύω ότι όταν κάποιος έχει "τόσες βουτιές" μπορεί πολύ καλύτερα να καταννοήσει και προχωρήσει σε υψηλότερη εκπαίδευση. Αν είναι της κατηγορίας "εγω τα ξέρω όλα" τότε ούτως ή άλλως είναι χαμένη υπόθεση.

dimitri
22-05-08, 18:40
Αν και είμαι υπέρ της τριβής πριν προχωρήσει κάποιος σε επόμενο σταδιο, έχω την αίσθηση (από τα γραφόμενα της PADI, αλλά και των άλλων οργανισμών) ότι το AOW είναι το υπόλοιπο μισό από το OW κομμάτι.
Απλά για οικονομικούς λόγους (και χρονικούς) έχει σπάσει σε δύο.

Τώρα για παραπέρα από το AOW δεν το θεωρώ σωστό να μην απαιτείται "προϋπηρεσία" (βέβαια το χρήμα είναι μεγάλος πειρασμός και κακός σύμβουλος :confused:)

manthos
22-05-08, 19:59
Κι εγώ από την πλευρά μου θα έλεγα ότι το Advanced είναι μια συνέχεια του Open Water. Αυτό άλλωστε δείχνει και το όνομά του.
Πιστεύω ότι μεγαλύτερη εμπειρία έχει κάποιος που μέσα σε 10 καταδύσεις έχει το advanced από κάποιον που έχει απλά 10 καταδύσεις και open water.
Η εμπειρία σίγουρα έρχετε με τις καταδύσεις, όμως πιστέψτε με ότι έχω δει πολλούς δύτες με πολλές εκατοντάδες βουτιές και βάθη πέρα από τα όρια της ψυχαγωγικής κατάδυσης, να μην μπορούν να κάνουν μια απλή άσκηση ενώ αιωρούνται, γιατί απλά δεν το έκαναν ποτέ και όλες οι καταδύεις τους ήταν απλά βόλτες.
Άλλωστε όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης είναι performance based οπότε αν κάποιος τα καταφέρει στις επιδεξιότητες που πρέπει να δείξει τότε καλώς πέρνει το πτυχίο του.
Νομίζω προσωπικά και συνιστώ σε όλους όσους συζητώ μαζί τους για εκπαίδευση, να κάνουν όσα περισσότερα μαθήματα μπορούν, όπως περαιτέρω εκπαίδευση, ειδικότητες και άλλων μορφών καταδύσεις. Όχι το ένα πτυχίο απαραίτητα μετά το άλλο, αλλά να αφήνουν κάποι χρονικό διάστημα που να το συμπληρώνουν με βουτιές βόλτας αλλά και πιθανής πρακτικής όλων όσων έχουν μάθει.
Κάθε μάθημα έχει μια αξία, αρκεί ο εκπαιδευτής, αλλά και ο ίδιος ο δύτης να κατανοήσει τι ζητά από την κατάδυση και τι ανάγκες έχει.
Δεν πιστεύω ότι είναι όλα χρήματα. Σίγουρα κάθε μάθημα κοστίζει. Άλλωστε και η κατάδυση δεν είναι ακριβό χόμπυ;
Έγώ την προτιμώ από τα μπουζούκια, και χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ από τους φιλους μπουζουκόβιους, ρίχνω και κανένα ξενύχτι που και που. Απλά προτιμώ άλλη μουσική...:)

Manogr
22-05-08, 20:20
Η άποψη μου ειναι οτι κάποια "πειρα", με την μορφη καταδυσεων μετα την εκπαιδευση, βοηθαει εξαιρετικα κυριως στην αφομιωση των γνωσεων! Αν καποιος δεν ειναι ανετος με τα βασικα, αν δεν εχει την απαραιτητη ανεση και ευχερια στην πλευστοτητα τοτε δεν μπορει να αφιερωθει σε αυτα που θελει να περασει εκεινη την στιγμη ο εκπαιδευτης.
Το AOW ισως να μπορει να γινει σχετικα συντομα αλλα οσο αφορα το Rescue (που το θεωρω εκπληκτικο σχολειο) πιστευω οτι οσο περισσοτερες βουτιες εχεις τοσο περισσοτερα μαθαινεις...

Παντα υπαρχουν εξαιρεσης βεβαια αλλα αυτο δεν ταιριαζει σε μια γενικη συζητηση.

Αυτο ομως που εχω καταλαβει ειναι οτι ποτε δεν πρεπει να κρινουμε καποιον ουτε απο τα σχολεια που εχει, ουτε από το ποσο συντομα τα εκανε, ουτε ακομα και απο το ποσες βουτιες εχεις... μου εχουν τυχει εξαιρετικοι "νεοι" και εντελως καφροι παλιοι :) Οποτε Ζιν το να σε κατηγορει καποιος σε θεωρητικο επιπεδο πριν καν σε δει να βουτας επειδη εκανες γρηγορα τα σχολεια ειναι ατοπο...

emmy
22-05-08, 23:59
Φίλος ο οποίος σε 1 μήνα έβγαλε ΟW και AOW και σύνολο καταδύσεων λιγότερο από 20 σε διάστημα 4 μηνών (συμπεριλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικές) θεώρησε ότι αφού έχει AOW ήταν έμπειρος και ''άνετος''.

Σε βουτιά που κάναμε μαζί, τον βλέπω ξαφνικά να ανεβαίνει με γρήγορο ρυθμό στην επιφάνεια χωρίς κάποιο εμφανή λόγο.

Τον πιάνω και προσπαθώ να του ξεφουσκώσω το bcd τραβώντας τον παράλληλα προς τα κάτω (θεώρησα ότι εκεί ήταν το πρόβημα...)
Μου κάνει σήμα ''οκ'' και συνεχίζει να φεύγει σφαίρα πάνω...
Κάνω προσπάθεια να τον τραβήξω αλλά με σπρώχνει μου κάνει ''οκ'' και ανεβαίνει γρήγορα...

Έχω ψιλοφοβηθεί (είχα επίσης λίγες βουτιές), αλλά μένω κάτω μόνη μου 3 λεπτά για προληπτική στάση, και μετά ανεβαίνω.
Στην ερώτηση μου: ''Καλά, τι έπαθες;''
Μου απαντάει: ''Να με πνίξεις προσπαθείς; Αφού σου δείχνω ότι έχω ''0'' bar αέρα!!'':banghead: (μπέρδεψε το σήμα ''οκ'' με το ''0'' bar…):madwife:

Μπορεί να ακούγεται αφελές, αλλά έχω αναρωτηθεί πολλές φορές...
Η απόκτηση ενός πτυχίου δίνει αυτοπεποίθηση. Είναι σωστό να νιώθεις αυτήν την αυτοπεποίθηση χωρίς να έχεις την ανάλογη εμπειρία;
Έχω δει δύτες με ακόμη περισσότερα πτυχία, που δεν ελέγχουν εύκολα την πλευστότητα τους.
Προσωπικά τους θεωρώ επικίνδυνους για τον εαυτό τους αλλά και για τους άλλους γιατί ακριβώς δεν έχουν επίγνωση της αδυναμίας τους και επιπλέον θεωρούν προσβλητικό ή και υποτιμητικό να παραδεχτούν ότι δεν γνωρίζουν καλά κάτι.

Η γνώση ''χτίζεται'' σταδιακά, και όχι σε μια νύχτα…Αλλιώς είναι συσσώρευση πληροφοριών που μπορούν να οδηγήσουν σε σύγχυση και λάθη.

Εσύ Ζήνα, αν άκουγες ότι κάποιος έχει πτυχίο γιατρού στα 18 (γιατί είναι παιδί-θαύμα), θα καθόσουν να σε εξετάσει ή θα είχες δυσπιστία για το αν έχει αφομοιώσει αυτά που έμαθε;:confused: (νιώθω πως είναι περίπου το ίδιο, όταν πρέπει να εμπιστευτείς τον εαυτό σου και την ασφάλεια σου σε κάποιον, κάπου εκεί κάτω στα -30μ)

neokles
23-05-08, 01:24
Όπως έχουμε δει DM που να μην μπορεί να βγάλει μάσκα μέσα στο νερό, έτσι έχουμε δει και έμπειρο δύτη (500+ βουτιές) να χάνει τον έλεγχο και να ανεβαίνει ή να κάνει yoyo dive από κακή πλευστότητα.

Η κατάδυση είναι ένα συνεχές "σχολείο". Το σώμα μας, το μυαλό μας μετά από κάθε βουτιά εξοικιώνεται όλο και περισσότερο με την κατάδυση. Χέρι χέρι με την εμπειρία πάει και η γνώση. Έτσι μετά από κάποιες βουτιές ο δύτης αποφασίζει να κάνει το advanced. Πόσες; Θα το κρίνει ο ίδιος και εμείς μπορούμε (μπορούμε; ) να έχουμε άποψη όταν τον δούμε μέσα στο νερό. Άλλωστε ο καθένας είναι ότι είναι για τον εαυτό του και τα σχολεία τα κάνει για την πάρτυ του και όχι για να αποδείξει τίποτα κανενός. Οι ίδιοι που σε "κατακρίνουν" σήμερα δεν θα έκαναν το ίδιο αν είχες κάνει 40 καταδύσεις σε 2 χρόνια αλλά ήταν όλες βολτίτσα με κάποιον έμπειρό (δηλαδή με κάποιον άλλο να σε πάει και να σε φέρνει μέσα στο νερό, να κρατάει χρόνους κτλ κτλ κτλ) όπως πολύ εύγλωτα περιέγραψε ο Μάνθος.

Και επειδή αναφερθήκαμε σε DM και μήνες. Αυτό που δεν μπορούμε να χωνέψουμε σαν Έλληνες που έχουμε μάθει να κάνουμε μόνο το υποχρεωτικό (βάζω και μένα μέσα) είναι ότι τα standards είναι τα ελάχιστα. Ναι μπορεί καποιος σε 3εις μήνες να έχει κάνει τόσες βουτιές όσες δεν έχω κάνει σε 3 χρόνια. Και φυσικά είναι επόμενο αν υπάρχει μάλιστα και η ανάλογη καθοδήγηση και εκπαίδευση να είναι και 3εις φορές καλλίτερος. Μπορεί βέβαια και το αντίθετο. Τα standards λένε τα ελάχιστα. Τα πρέποντα είναι άλλα και είναι στην κρίση του εκπαιδευτή και του μαθητή να τα αναζητήσουν και να τα πετύχουν.

Υ.Γ. Και ναι υπάρχει 18 χρονών γιατρός και ναι είναι πολυ καλλίτερος από πάρα πάρα πολλούς γιατρούς
http://www.xenomed.com/forums/medical-breakthrough/1019-worlds-youngest-doctor.html
και φυσικά αν ήταν στην Ελλάδα τώρα ίσως να μην είχε δώσει ακόμα Πανελλαδικές εξετάσεις για να πάρει πτυχείο μετά απο 5 χρόνια.

Zin
23-05-08, 07:03
Εσύ Ζήνα, αν άκουγες ότι κάποιος έχει πτυχίο γιατρού στα 18 (γιατί είναι παιδί-θαύμα), θα καθόσουν να σε εξετάσει ή θα είχες δυσπιστία για το αν έχει αφομοιώσει αυτά που έμαθε;:confused: (νιώθω πως είναι περίπου το ίδιο, όταν πρέπει να εμπιστευτείς τον εαυτό σου και την ασφάλεια σου σε κάποιον, κάπου εκεί κάτω στα -30μ)

Εννοείται οτι θα προτιμούσα τον γιατρό-παιδί -θαυμα από έναν ραθυμο γιατρό που κάνει 10 χρόνια για να βγάλει τη σχολή μόνο..

Για μένα οι άνθρωποι πρεπει να κρίνονται εκ του αποτελέσματος..
Δεν πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα του στυλ: "εχεις ενυδρείο στο σπίτι σου?..οχι... άρα είσαι π*&$#* " (βλ. παλιό ανέκδοτο, λεπτομέρειες με πμ)

Ολοι, αποτι βλέπω, εχουν να αναφέρουν παραδείγματα έμπειρων- με όλα τα "standards"- που ειναι "επικίνδυνοι".

Συμφωνώ με την άποψη του geogeo.. αλλά δε ξέρεις κανείς υπο ποιες συνθήκές βρεθηκε κάποιος με πολλά πτυχία, αλλα δυσανάλογες βουτιές.. και ουτε μπορούμε να τον βάλουμε στο ίδιο τσουβαλι με μερικούς αλλους "ομοίους" που ειχαν ασχημο αποτέλεσμα...

Για μένα οι ανθρώποι αυτοι (και μεσα σε αυτους και εγω καλώς ή κακώς) θέλω να πιστεψω πως οτι έκαναν το εκαναν από αγάπη και ενθουσιασμό για το αντικέιμενο... και οχι για να το παιζουν έξυπνοι δεξια και αριστερα.

Αυτα εν ολιγοις..
θα επανέλθω.. :geia:

GKAM
23-05-08, 07:55
Προσωπικά, πιστεύω πως το πλήθος και το είδος των καταδύσεων έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα πτυχία. Έχω γνωρίσει ουκ ολίγες φορές κόσμο με διπλώματα – παπλώματα που στρώνουν τοίχους ολόκληρους, έχοντας μόνο περί τις 100 καταδύσεις συνολικά. Αυτό, γιατί υπάρχει κόσμος που τα παίρνει όλα σβάρνα και βρίσκει τα σχολεία σαν έναν ενδιαφέρον τρόπο να κάνει βουτιές. Το αποτέλεσμα είναι τριάστεροι ή trimix divers με ελάχιστες καταδύσεις έξω από τα σχολεία, που δεν ανταποκρίνονται πραγματικά στο επίπεδο που έχουν πιστοποιηθεί. Ακόμα πιο πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι OWSI ταχύρυθμων προγραμμάτων που έχουν γίνει εκπαιδευτές σε εξωφρενικά μικρό διάστημα.:angry:

Όσο αφορά όμως το AOWD της PADI, πιστεύω πως πρέπει να γίνεται μαζί ή με μικρή διαφορά από το OWD. Σαν «σχολείο εμπειριών», κατά τη γνώμη μου δεν προσφέρει κάτι που δεν μπορεί να αποκτήσει ένας OWD καταδυόμενος με κάποιο κέντρο ή με εμπειρότερους δύτες. Το σχολείο AOWD, απλά του τα παρέχει σε «συμπυκνωμένη» μορφή. Αν το δει κανείς σύμφωνα με τα παλαιά πρότυπα, το OWD και το AOWD της PADI, δίνουν περίπου το αντίστοιχο επίπεδο γνώσεων με το CMAS *. (OK, OK, πριν μου την πέσετε δείτε εδώ (http://www.on-norm.at/publish/1347.html?&L=1). Τα έχω διαβάσει και εγώ)

Τώρα ερχόμενοι στο Rescue (για να μην λέει κανείς πως τα έβαλα με την PADI :p ), εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Για μένα το συγκεκριμένο σχολείο αν διδαχτεί σωστά είναι πραγματικά πολύ καλό και θα πρέπει να είναι κομμάτι της εκπαίδευσης όλων των δυτών που ακολουθούν το πρόγραμμα της PADI.

Στην τελική λοιπόν, ψηφίζω combo OWD/AOWD και μετά ένα Rescue Diver. Στο ενδιάμεσο όσες περισσότερες καταδύσεις χωράνε, και σίγουρα όχι κάτω από 20-25. Από εκεί και μετά, πάντα χρόνο στο νερό με την κάθε ευκαιρία γιατί με της καταδύσεις αν στεγνώσεις πολύ, το χάνεις.

«use it or lose it baby»:D

/GKAM

Manta
23-05-08, 08:19
Συνήθως το OW πλασάρεται αμέσως μετά το AOW. Ο μαθητής είναι ενθουσιασμένος απο το OW και θέλει άμεσα να κάνει περισσότερες καταδύσεις και να εμπλουτίσει τις γνωσείς του.

Ζίνα τελικά τι έκανες AOW ή 2*?? :confused::confused:

Andreas Triantopoulos
23-05-08, 10:44
Προσωπικά, πιστεύω πως το πλήθος και το είδος των καταδύσεων έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα πτυχία.
/GKAM

OWSI με 110 καταδύσεις ή AOW με 700?
3000 καταδύσεις στις Μαλδίβες ή 300 σε βαθειά ναυάγια στην Αγγλία?
Τrimixας με 500 ή OWSI με 2000?

η επιλογή μου είναι απλή....

Diving is like flying... you need to clock the flight hours

emmy
23-05-08, 13:10
Και επειδή αναφερθήκαμε σε DM και μήνες. Αυτό που δεν μπορούμε να χωνέψουμε σαν Έλληνες που έχουμε μάθει να κάνουμε μόνο το υποχρεωτικό (βάζω και μένα μέσα) είναι ότι τα standards είναι τα ελάχιστα. Ναι μπορεί καποιος σε 3εις μήνες να έχει κάνει τόσες βουτιές όσες δεν έχω κάνει σε 3 χρόνια.

Συμφωνώ και πιστεύω πως αν πεις σε κάποιον ότι ''ξέρεις, έκανα OW και AOW σε τρεις μήνες, αλλά έχω ήδη 60 βουτιές (δηλαδή έχω λυσσάξει και βουτάω 4 φορές την εβδομάδα τους τελευταίους 3 μήνες) θα σε αντιμετωπίσει διαφορετικά από το να του πεις: ''έχω και rescue, με 40 καταδύσεις σύνολο...''.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω Ζήνα, είναι γιατί θεωρείς ότι είναι κακόβουλο να νιώθει κάποιος ανασφάλεια να βουτήξει μαζί σου λόγω απειρίας σου... (...ή εν πάση περιπτώσει με κάποιον που σε λίγο χρόνο πήρε όλα τα πτυχία μαζί).
Η αίσθηση ασφάλειας (ή ανασφάλειας) είναι ένστικτο...δεν είναι κακεντρέχια.

(Λένε να προτιμάς ''Νέο γιατρό, γέρο δικηγόρο''. Ο πρώτος πρέπει να ενημερώνεται για νέες μεθόδους, ο δεύτερος να ξέρει τα ''παραθυράκια''. Συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό μ'αυτό. Αλλά να αφήσω τον πανέξυπνο και συμπαθέστατο δεκαοκτάχρονο να μου κάνει εγχείριση, επειδή στο simulator δεν του πέθανε κανένας ασθενής, ε, όχι ευχαριστώ, δεν θα πάρω!) :crazy:

Zin
23-05-08, 13:46
Ζίνα τελικά τι έκανες AOW ή 2*?? :confused::confused:
πήρα το OW τον Ιαν του 2007 και το AOW τον Μαρ του 2007

Αυτό που δεν καταλαβαίνω Ζήνα, είναι γιατί θεωρείς ότι είναι κακόβουλο να νιώθει κάποιος ανασφάλεια να βουτήξει μαζί σου λόγω απειρίας σου... (...ή εν πάση περιπτώση με κάποιον που σε λίγο χρόνο πήρε όλα τα πτυχία μαζί).
Η αίσθηση ασφάλειας (ή ανασφάλειας) είναι ένστικτο...δεν είναι κακεντρέχια.

Τα "κακόβουλα σχόλια" δεν εχουν σχέση με την ανασφάλεια που νιώθουν για να βουτήξουν μάζι μου.. (δε προκύπτει απο πουθενα αυτή σου η διαπίστωση)
in fact προκειται για μια αντίδραση μεταξύ χιουμορ και ειρωνειας... σιγουρα καταλαβάινεις τι εννοω!
και εν παση περιπτώσει μιλάω για συζητήσεις που γινονται μεταξύ μας και εχουν σχεση με αυτό το "φαινόμενο"
δε μιλάω μόνο για μένα

fyi: 3x4x4=48<60

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
23-05-08, 14:00
ΖΙνα η καχυποψια ξεκινα απο το γεγονος οτι εισαι κοριτσι.....

και ως γνωστον για πολυ κοσμο τα κοριτσια κανουν μονο για το σπιτι.....

η ποιοτητα του δυτη μετριεται με πολλους τροπους και σιγουρα οχι απο το αν κατουραει ορθιος.....(ή απο το αν στην αρχη πορωθηκε τοσο ωστε να κανει το ενα σχολειο πισω απο το αλλο....).

Η ποιοτητα που με ενδιαφερει εχει να κανει με το αν ειναι καταλληλος για ζευγαρι, για συνοδος , για δασκαλος.....
αν ειναι καταλληλος για πειραματοζωο για να εξελιχθει η καταδυτικη θεωρια, δεν με ενδιαφερει καθολου....

Μετριεται
απο τις ωρες που εχει ξοδεψει υποβρυχιως,
απο τα ειδη καταδυσης που εχει πραγματοποιησει,
απο τα προβληματα που εχει συναντησει και απο τους τροπους που τα ελυσε ( και βεβαια απο το αν εμαθε απο τα παθηματα)
απο το ποσο σεβεται (μεσα απο τα λεγομενα και τις πραξεις του) τη θαλασσα
απο το ποσα βιβλια εχει διαβασει για την καταδυση (και τη θαλασσα γενικωτερα)
απο το ποσα σχολεια εχει κανει (με εμφαση σε ολα αυτα που εχουν να κανουν με τη διασωση)
απο το ποσο μονοδιαστατος ειναι ως ανθρωπος ή διαθετει μια ανεπτυγμενη κουλτουρα
απο την ικανοτητα του να ψυχολογει τους ανθρωπους και να ζυγιζει τις καταστασεις μεσα απο μια γρηγορη ματιά στα μάτια του αλλου...ειναι προφανες οτι καποιοι ανθρωποι το εχουν το σπορ καποιοι οχι...καποιοι που το εχουν τρελά μπορουν να γινουν εξαίρετοι εκπαιδευτες σε dt και καποιοι οι οποιοι το κληρονομησαν απο το μπαμπα δεν θα το αποκτησουν ποτε....

Η ανεπαρκεια του εκπαιδευτη-συνοδου-δυτη - κορνιζα θα φανει αργα ή γρηγορα....ευτυχως η καταδυση με τα συγχρονα στανταρ ειναι μια ασφαλης διαδικασια και δεν παιζεις το κεφαλι σου απο τα λαθη του (εκτος οριακων περιπτωσεων)

εσυ τωρα γιατι σκας? δεν ξερεις ποια εισαι? Δεν ξερεις αν εισαι καλη, κακη ή μετρια δυτρια-ζευγαρι? Περιμενεις απο τους αλλους να το μαθεις? Αν οχι μπορω να στο πω εγω σε πμ αν θες....:D

ΥΓ 4 απριλη του 1998 πηρα το πρωτο αστερι....τον οκτωβρη του 1998 ειχα το DM και 200 καταδυσεις και δουλευα ηδη σε καταδυτικο.....ντρεπομουν να λεω οτι ειμαι δυτης γιατι ενοιωθα πολυ ψαρουκλα....τωρα οπως και τοτε προσπαθω να παραμενω ταπεινος μπροστα στη μεγαλοσυνη της θαλασσας και ανοιχτος σε καθε καινουρια γνωση....ξερω ομως οτι ειμαι καλο ζευγαρι υποβρυχιως...;) αν και δεν θα παψω ποτε να προσπαθω να γινω ακομα καλυτερο...(οταν με αφηνει η καμερα μου!)

yan
23-05-08, 14:06
Γενικοτερα υπαρχει μια ταση των δυτων που μολις ξεψαρωσαν να υποτιμουν και εμμεσως πλην σαφως να υποβιβαζουν τον πιο νεο δυτη.
Ειδικα αν οι ιδιοι θεωρουν οτι εχουν ακολουθησει τον σωστο δρομο, τον δρομο που ολοι θα επρεπε να ειχαμε ακολουθησει.
Νομιζω Ζινα πως αυτα ειναι περιοδικα και ασημαντα κομπλεξ κατωτεροτητας που τους κατατρεχουν.
Το ιδιο θα εχουν αντιμετωπισει κι αυτοι ή θα αντιμετωπιζουν απο τους πιο εμπειρους ραμπο της καταδυσης. Ολοι - ανεξαιρετως - τρωμε τις κρυαδες μας που και που και νομιζω πως καλο μας κανει.

Το σημαντικο ειναι να μην τους αφηνεις να σου χαλανε την ψυχολογια και αρα την βουτια. Κοινως αγνοησε τους και μην ξαναβουτηξεις μ'αυτους.

Οσον αφορα στα σχολεια, και παντα υπο την προϋποθεση οτι αυτα γινονται σωστα, το ΟW και to AOW δεν καταλαβαινω γιατι να μην μπορουν να γινουν σχεδον μαζι.
Eνα μικρο φρενο εκει για αποκτηση εμπειριων και υδροβιοτητας και μετα συνεχιζεις σε rescue, που μαλλον ειναι απαραιτητο για καποιον που βουταει συχνα.

Cheers
ΥΑΝ

GKAM
05-06-08, 22:33
Μιας και μιλάμε για εκπαίδευση: υπάρχει η μικρή λεπτομέρεια των αντιστοιχιών. Ιδανικά, αν ήμουν νέος δύτης θα έκανα ένα μικρό zig-zag από CMAS 1* σε σχολείο PADI Rescue Diver «πηδώντας» το AOW.

(αξίζει να διαβάζει κανείς τα ψιλά γράμματα που και πού) ;)

/GKAM

eye love scuba
05-06-08, 23:31
Μιας και μιλάμε για εκπαίδευση: υπάρχει η μικρή λεπτομέρεια των αντιστοιχιών. Ιδανικά, αν ήμουν νέος δύτης θα έκανα ένα μικρό zig-zag από CMAS 1* σε σχολείο PADI Rescue Diver «πηδώντας» το AOW.

(αξίζει να διαβάζει κανείς τα ψιλά γράμματα που και πού) ;)

/GKAM

www.diver.ru/educ/cmas/cmas_padi_agr.pdf

GKAM
06-06-08, 07:12
www.diver.ru/educ/cmas/cmas_padi_agr.pdf

Ακριβώς ! :thumbup:

Με CMAS 1* και 9 βουτιές πάς κατευθείαν για το σχολείο του Rescue Diver χωρίς να απαιτείται το AOWD και γλυτώνεις 250-300 EUR, αλλά ΔΕΝ χάνεις κάτι από την εκπαίδευση.

/GKAM

geogeo
06-06-08, 09:43
Κι εγώ που δεν γνωρίζω τα προγράμματα εκπαίδευσης ερωτώ:
Γιατί όχι από CMAS 1* σε CMAS 2* αλλά σε PADI Rescue; :confused:

Andreas Triantopoulos
06-06-08, 09:47
Κι εγώ που δεν γνωρίζω τα προγράμματα εκπαίδευσης ερωτώ:
Γιατί όχι από CMAS 1* σε CMAS 2* αλλά σε PADI Rescue; :confused:

Περι ορέξεως κολοκυθόπιτα φίλε Γιώργο... εάν κάποιος θέλει να το γυρίσει σε PADI μετά το 1* γιατί να μην τον αφήσουμε?:geia:

geogeo
06-06-08, 09:57
Περι ορέξεως κολοκυθόπιτα φίλε Γιώργο... εάν κάποιος θέλει να το γυρίσει σε PADI μετά το 1* γιατί να μην τον αφήσουμε?:geia:

Ανδρέα περί ορέξεως ουδείς λόγος ;).
Το θέμα είναι εάν υπάρχουν και ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο προγραμμάτων.

yan
06-06-08, 10:05
Ακριβώς ! :thumbup:

Με CMAS 1* και 9 βουτιές πάς κατευθείαν για το σχολείο του Rescue Diver χωρίς να απαιτείται το AOWD και γλυτώνεις 250-300 EUR, αλλά ΔΕΝ χάνεις κάτι από την εκπαίδευση.

/GKAM
Δλδ καποιος που εχει τελειωσει το cmas 1* κι εχει κανει και 9 ολοκληρες βουτιες ειναι ετοιμος να παει για rescue?

Οκ, δεν ξερω την cmas εκπαιδευση αλλα μου φαινεται πολυ αισιοδοξο το σεναριο. Νομιζω πως το rescue ειναι ενα σχολειο που χρειαζεται μια σχετικη εξεικειωση με την καταδυση. Χρημα και χρονος ειναι πιο κατω στην κλιμακα (αντιθετα με το AOW).

neokles
06-06-08, 10:18
Δεν νομίζω ότι επιτρέπεται να πας στο rescue με 9 καταδύσεις. Το ένα αστέρι CMAS είναι μία από τις ελάχιστες προϋποθέσεις. Μέσα στα minima είναι νομίζω και 25 καταδύσεις, αυτή η προϋπόθεση δεν αναιρείται και φυσικά είναι στο χέρι του εκπαιδευτή να ξεκινήσει ή να τελειώσει το σχολείο με περισσότερες καταδύσεις.

GKAM
06-06-08, 12:23
Δλδ καποιος που εχει τελειωσει το cmas 1* κι εχει κανει και 9 ολοκληρες βουτιες ειναι ετοιμος να παει για rescue?

Οκ, δεν ξερω την cmas εκπαιδευση αλλα μου φαινεται πολυ αισιοδοξο το σεναριο. Νομιζω πως το rescue ειναι ενα σχολειο που χρειαζεται μια σχετικη εξεικειωση με την καταδυση. Χρημα και χρονος ειναι πιο κατω στην κλιμακα (αντιθετα με το AOW).

Δεν νομίζω ότι επιτρέπεται να πας στο rescue με 9 καταδύσεις. Το ένα αστέρι CMAS είναι μία από τις ελάχιστες προϋποθέσεις. Μέσα στα minima είναι νομίζω και 25 καταδύσεις, αυτή η προϋπόθεση δεν αναιρείται και φυσικά είναι στο χέρι του εκπαιδευτή να ξεκινήσει ή να τελειώσει το σχολείο με περισσότερες καταδύσεις.

:stunned: …αφού υπάρχουν τα πρότυπα (http://www.cmas2000.org/comtec/standards.asp?cl=77&sub=77), γιατί πρέπει ο κάθε ένας να έχει την δική του ερμηνεία;

(Η συμφωνία μεταξύ CMAS και PADI δόθηκε ήδη από τον els και βρίσκεται και στο site της CMAS (http://www.cmas2000.org/comtec/docutheque/index.asp?cl=63&sub=219))

/GKAM

neokles
06-06-08, 12:55
Κάθε οργανισμός για να σε δεχθεί πρέπει να τηρείς τουλάχιστον τα minima. Στο rescue η PADI ζητάει CPR, ζητάει από τους CMAS δύτες 1*CMAS, ζητάει και 25 ή 30 καταδύσεις στο logbook

Επειδή ακριβώς υπάρχουν τα πρότυπα και ορίζουν ότι ο 1*CMAS πρέπει να είναι σε θέση να κάνει 1-2-3..ν πράγματα κάτω από το νερό (με βάση την εκπαίδευση της CMAS) αν αυτά δεν τηρούνται τότε απλά δεν μπορεί να σε δεχθεί όχι μόνο στο rescue αλλά σε κανένα σχολείο ή και να σε δεχθεί δεν μπορείς να πιστοποιηθείς rescue. Πρώτα πρέπει να είσαι σε θέση πχ να βγάζεις μάσκα και να την ξαναβάζεις και μετά να κάνεις διάσωση. Ιδιαίτερα στο rescue δεν μπορείς να πιάσεις καν τους εκπαιδευτικούς στόχους αν δεν μπορείς να κάνεις τα βασικά μέσα στο νερό (πόσο μάλλον ανέλκυση)

Βέβαια υπάρχει και η επιλογή... σε δέχομαι και μέχρι να το πάρεις έχεις μάθει και μάσκα, και από όλα. Θα είναι το ίδιο; Σίγουρα Όχι, θα πάρεις πολλά περισσότερα από το rescue όταν ο εκπαιδευτής δεν χρειαστεί να δώσει βάρος στην πλευστότητά σου και επικεντρωθεί στις ικανότητες διάσωσης. Προσωπική εμπειρία: στο rescue που παρακολούθησα κάναμε όλοι επανάληψη (νομίζω όλων) των ασκήσεων του OW (εν συντομία)

Σώτος Χριστοδούλου
06-06-08, 14:38
Προς διευκρίνηση του θέματος της συμφωνίας της CMAS με την PADI αναφέρω τα εξής:

Βεβαίως και ένας CMAS 1* δύτης μπορεί να εγγραφεί στο PADI Rescue Diver Course. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, μέρος του PADI Rescue Diver Course μπορεί τώρα να διδάσκεται και κατά τη διάρκεια ενός PADI OW Diver Course. Στο Training Bulletin της PADI (4o τρίμηνο του 2004) αναφέρονται οι αλλαγές στο course PADI Rescue Diver. Ταυτόχρονα η PADI εκδίδει και νέο Instructor Guide για το συγκεκριμένο course. Ανάμεσα στις αλλαγές και στα πλαίσια της φιλοσοφίας "Dive Now" η PADI θεσμοθετεί και την διδασκαλία μέρους του Rescue κατά τη διάρκεια του OW. Ένας πιστοποιημένος δύτης OW έχει τα πειστήρια για να κάνει εγγραφή στο Rescue Diver Course κατά παρόμοιο τρόπο που ένας CMAS 1* μπορεί να το κάνει με τις προυποθέσεις ότι ο δεύτερος έχει 9 καταδύσεις από τις οποίες να υπάρχουν τρείς πιστοποιημένες που να περιλαμβάνουν Α. Νυχτερινή Κατάδυση, Β. Βαθειά κατάδυση (κάτω από 18m), και Γ. Κατάδυση Υποβρύχιου προσανατολισμού και Πλοήγησης (Navigation).

Πέραν τούτου είναι μία έννοια το "May Enroll" και άλλη εντελώς διαφορετική το "certification requirements". Για ξεκαθαρισμό λοιπόν του θέματος μεταφέρω τα certification requirements σε συντομία:

1. Να μπορεί να επιδείξει ότι κατέχει όλες τις απαραίτηες γνώσεις και δεξιότητες που προβλέπονται από το Course Outline. Σε αυτές περιλαμβάνονται όλα τα knowledge reviews, οι τελικές εξετάσεις αλλά και η ικανοποιητική επίδειξη ικανοτήτων σε περιορισμένο υδάτινο χώρο και σε ανοικτή θάλασσα (10 ασκήσεις περιορισμένων υδάτων και 5 συνατήσεις με σενάρια ανοικτής θάλασσας και ετοιμασία ενός σχεδίου αντιμετόπισης έκτακτης ανάγκης).

2. Κατοχή PADI Advanced OW certification ή πιστοποιητικό άλλου οργανισμού που να πληρεί τις ελάχιστες προδιαγραφές του PADI AOW πριν καν αρχίσει η εκπαίδευση σε ανοικτή θάλασσα με τα σενάρια ασκήσεων.

3. Πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης σεμιναρίου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας πρώτων βοηθειών (CPR & Basic First Aid) πριν την δεύτερη θεωρητική παρουσίαση.

4. Απόδειξη 20 καταγεγραμμένων καταδύσεων πριν καν αρχίσει η εκπαίδευση σε ανοικτή θάλασσα με τα σενάρια ασκήσεων.

Επομένως ένας PADI OW Diver μπορεί όπως και ένας CMAS 1* να κάνει εγγραφή ενώ παράλληλα δουλέυει και το Advance OW (ή equivalent και εδώ μάλλον η CMAS δεν έχει κάποιο equivalent). Αν δεν έχει κάνει 20 καταδύσεις και αν δεν έχει παρει το Advanced OW (ή equivalent) δεν κάνει την εκπαίδευση ανοικτής θάλασσας.

Πέραν από όλα τα πιο πάνω που είναι προδιαγραφές εκπαίδευσης ένας εκπαιδευτής PADI είναι υπέυθυνος να κρίνει το επίπεδο γνώσης και δεξιοτήτων του κάθε δύτη που επιθυμεί να κάνει εγγραφή σε ένα σχολείο της PADI και αν δεν πείθεται πέραν πάσης αμφιβολίας (είτε επειδή είναι λόξας ο άνθρωπος είτε επειδή έχει δει κάτι που δεν του άρεσε) έχει την άγγραφη αλλά κοινώς παραδεκτή υποχρέωση να προτείνει διορθωτικές λύσεις μεταξύ των οποίων και η διεξαγωγή ενός PADI AOW φέρει πειν, αν το κρίνει απαραίτητο. Αυτό είναι και το πνεύμα των προτύπων εκπαίδευσης και αλοίμονο αν ο εκπαιδευτής δεν είχε το δικαίωμα να αρνηθεί να εκπαιδεύσει ένα δύτη που έχει εμφανείς ελλείψεις παρόλη την χαρτούρα που μπορεί να κουβαλάει στο καταδυτκό του portfolio πιστοποιήσεων και καταδυτικής ιστορίας.

eye love scuba
06-06-08, 15:06
Στο site της CMAS φαίνεται το αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για κάθε αστέρι. Οπότε οι απορίες λύνονται. Καλό λοιπόν είναι να υπάρχει αυτό ως βάση. Από εκεί και πέρα συμφωνώ απόλυτα με το Σ. Χρ. για το ότι ο εκπαιδευτής έχει τον τελικό λόγο να αποφασίσει ποιος είναι κατάλληλος από αυτούς που συγκεντρώνουν τα τυπικά προσόντα. Είναι ικανότητα επίσης του εκπαιδευτή να μπορεί να διακρίνει ποιο μαθητή μπορεί να φέρει σε ποιο επίπεδο.

Σώτος Χριστοδούλου
06-06-08, 16:58
To CMAS 1* δεν είναι ισοδύναμο με το PADI AOW.

Αναφέρω μόνο τρεις αποδείξεις της ορθότητας του πιό πάνω statement:

1. Κάτοχος του διπλώματος CMAS 1* μπορεί να κάνει εγγραφή σε PADI Rescue Diver Course αλλά παρόλ' αυτά δεν πληρεί τις προυποθέσεις πιστοποίησης.

2. Το underwater navigation (που δεν είναι παρα μόνο ένα παράδειγμα) διδσκεται στο CMAS 2*. To underwater navigation είναι μια συγκεκριμένη κατάδυση με συγκεκριμένες ασκήσεις και δεξιότητες που διδάσκεται στο PADI AOW υποχρεωτικά! Πολλές από τις ασκήσεις αλλά και τα σενάρια του PADI Rescue Diver Course απαιτούν πρακτική εφαρμογή αυτής της γνώσης.

3. Ο κάτοχος του CMAS 1* μπορεί να πιστοποιηθεί με 5 OW καταδύσεις. Αυτό δεν ισοδυναμεί με 9 καταδύσεις που προβλέπονται από τα course της PADI (4 OW Dives για το OW και 5 για το ΑΟW).

Διευκρίνηση: Αν και ο αριθμός καταδύσεων μπορεί να εξασφαλίστεί με logged dives δεν παύει ένας CMAS 1* δύτης να στερείται μιας βασικής προυπόθεσης για πιστοποίηση του ως Rescue Diver, που είναι δίπλωμα ΑΟW ή ισοδύναμο.

Σώτος Χριστοδούλου
06-06-08, 17:02
Στο site της CMAS φαίνεται το αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για κάθε αστέρι. Οπότε οι απορίες λύνονται. Καλό λοιπόν είναι να υπάρχει αυτό ως βάση. Από εκεί και πέρα συμφωνώ απόλυτα με το Σ. Χρ. για το ότι ο εκπαιδευτής έχει τον τελικό λόγο να αποφασίσει ποιος είναι κατάλληλος από αυτούς που συγκεντρώνουν τα τυπικά προσόντα. Είναι ικανότητα επίσης του εκπαιδευτή να μπορεί να διακρίνει ποιο μαθητή μπορεί να φέρει σε ποιο επίπεδο.

Κοίταξα σε ένα από τα αρχεία που έχει τις αναλυτικές προδιαγραφές εκπαίδευσης (εκεί που λέει Plongeurs CMAS *, **, ***, ***) αλλά δε βρήκα κάπου που να λέει το μέγιστο βάθος των OW καταδύσεων στο CMAS 1*. Ψάχνω σε λάθος πρότυπο? Γνωρίζει κανείς πώς καθορίζεται το βάθος και με βάση ποιά standards στο CMAS 1*?

neokles
06-06-08, 17:53
1. Κάτοχος του διπλώματος CMAS 1* μπορεί να κάνει εγγραφή σε PADI Rescue Diver Course αλλά παρόλ' αυτά δεν πληρεί τις προυποθέσεις πιστοποίησης.

Κάτι δεν καλαβαίνω.
Δηλαδή εγγράφεται στο Rescue και δεν το παίρνει ποτέ;(μάλλον όχι)
Εγγράφεται και ταυτόχρονα παρακολουθεί το AOW;
Ή εγγράφεται αλλά πρέπει να πιάσει τους εκπαιδευτικούς στόχους (οι οποίοι προυποθέτουν μεταξύ άλλων πολύ καλή χρήση της πυξίδας, καλή πλευστότητα κτλ κτλ);

Αυτό για έναν δύτη που δεν έχει κάνει ποτέ του έστω ένα τετράγωνο μέσα στο νερό είναι πολύ πιο δύσκολο από κάποιον άλλο που έχει κάνει την χρήση της πυξίδας κτήμα του.

Πάντως από αυτά που ξέρω από το rescue (αν και ομολογώ οτι μπερδεύτικα με τις αντιστοιχίες) για να συμμετέχεις στο rescue δεν φτάνει να είσαι entry-level δύτης. Με entry level πιστοποίηση μπορείς να συμμετέχεις μόνο στις βουτιές του rescue που γίνονται σε "περιορισμένα ύδατα" (confined water).

Σώτος Χριστοδούλου
06-06-08, 17:56
Κάτι δεν καλαβαίνω.
Δηλαδή εγγράφεται στο Rescue και δεν το παίρνει ποτέ;(μάλλον όχι)
Εγγράφεται και ταυτόχρονα παρακολουθεί το AOW;
Ή εγγράφεται αλλά πρέπει να πιάσει τους εκπαιδευτικούς στόχους (οι οποίοι προυποθέτουν μεταξύ άλλων πολύ καλή χρήση της πυξίδας, καλή πλευστότητα κτλ κτλ);

Το δεύτερο Νεοκλή. Στη PADI δεν αρκεί ούτε η απόδειξη της γνώσης από μόνη της ούτε και η τεκμηρίωση εκπαίδευσης από μόνη της. Χρειάζονται και τα δύο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
10-06-08, 10:34
σε μια συνομιλια που ειχα με τα γραφεια της PADI εχω να προσθεσω τα εξης...

το κειμενο συμφωνια cmas - padi που παρεθεσε ο Γιωργος (καμαρινος) δεν ισχυει πια....και ενας απο τους λογους ειναι οτι το rescue course εχει αλλαξει πολυ απο τοτε...

κατα τα αλλα ο,τι εχει πει ο Σωτος ειναι απολυτως ακριβές....

οποτε οποιος θελει να εκπαιδευτει στις πρωτες βοηθειες μπορει να ακολουθησει την πεπατημενη χωρις τα shortcuts του "Κυρου Γραναζη":D!

GKAM
10-06-08, 13:39
σε μια συνομιλια που ειχα με τα γραφεια της PADI εχω να προσθεσω τα εξης...

το κειμενο συμφωνια cmas - padi που παρεθεσε ο Γιωργος (καμαρινος) δεν ισχυει πια....και ενας απο τους λογους ειναι οτι το rescue course εχει αλλαξει πολυ απο τοτε...

κατα τα αλλα ο,τι εχει πει ο Σωτος ειναι απολυτως ακριβές....

οποτε οποιος θελει να εκπαιδευτει στις πρωτες βοηθειες μπορει να ακολουθησει την πεπατημενη χωρις τα shortcuts του "Κυρου Γραναζη":D!

George, το pdf δόθηκε αρχικά από τον e.l.s. και είναι παρμένο από το site (http://www.cmas2000.org/comtec/docutheque/index.asp?cl=63&sub=219) της CMAS. Δεν έχω δει κάτι επίσημο από την πλευρά της PADI οπότε θεωρώ πως η συμφωνία είναι σε ισχύ μέχρι να υπάρξει διαφορετική ενημέρωση. Ίσως αν θες, να κάνεις μια κρούση με την θέση σου στην CMAS. ;)

/GKAM :geia:

Σώτος Χριστοδούλου
10-06-08, 18:45
Οι εκπαιδευτές της PADI έχουν άμεση επικοινωνία με την PADI. Εμείς στην Κύπρο μιλάμε με την PADI International (Bristol UK). Στην Ελλάδα ίσως η περιοχή να υπάγεται στην PADI Europe. Δεν τίθεται κανένα θέμα επικοινωνίας με καμία CMAS εφόσον οι οδηγίες από την PADI είναι ξεκάθαρες και σε καμία περίπτωση διφορούμενες. Σε περίπτωση που όποιος εκπαιδευτής έχει κάποια απορία δεν επικοινωνεί με άλλους οργανισμούς αλλά με τον οργανισμό μέσω του οποίου έχει πιστοποιηθεί να λειτουργεί σαν εκπαιδευτής.

Αυτό το θέμα είναι μεταξύ οργανισμών και εμείς οι εκπαιδευτές δεν έχουμε λόγο.

Επομένως δεν υφίσταται σαν έννοια η θέση του Δελβερούδη ή η δική μου η του οποιουδήποτε εκπαιδευτή. Έχουμε τα ίδια standards μπροστά μας. Εκείνα της PADI τα οποία για να είμαστε και νομικά καλυμμένοι ξέρουμε πολύ καλά πως πρέπει να τα ακολουθούμε. Η μόνη περίπτωση να μην ισχύει κάτι από αυτά είναι η περίπτωση που οι τοπικοί νόμοι υπαγορεύουν κάτι άλλο.

Στην πράξη η θέση της CMAS και της κάθε CMAS και οι όποιες συμφωνίες έχουν γίνει και ακυρώθηκαν ή δεν υφίστανται διότι η τήρησή τους θα προυπόθετε και παραβίαση των κανονισμών και προτύπων του οικείου οργανισμού ... δεν αντιλαμβάνομαι γιατί και με ποιό τρόπο θα πρέπει να απασχολεί εμάς τους εκπαιδευτές της PADI.:confused:

seafarer
11-06-08, 00:04
Παιδια, ψυχραιμια.
Δεν ειναι σωστο να δημιουργουνται εντυπωσεις.
Επισης αφηστε επιτελους αυτη την προκαταληψη μερικοι σε σχεση με τις εταιριες-οργανωσεις-ομοσπονδιες!
Αν δεν γνωριζετε κατι καλο ειναι να μην το αναφερετε.
Η CMAS εχει standards που οριζουν ξεκαθαρα προυποθεσεις για τα σχολεια.
Δεν θα επεκταθω.
Θα πω μοναχα: προυποθεση για 2**CMAS - 20-25 βουτιες
προυποθεση για 3*** CMAS - 40-50 βουτιες
προυποθεση για 4**** CMAS - 80-100 βουτιες

Υ.Γ.
οσον αφορα την αντιστοιχια ειναι καθαρα συμφωνια μεταξυ τους.
μην σας νοιαζει και πολυ.
εσας να σας νοιαζει οχι να πηδατε σχολεια ή να κερδιζετε λεφτα, αλλα να εκπαιδευεστε σωστα στο αντικειμενο.
σε καθε σχολειο κατι μαθαινεις (αν ο εκπαιδευτης ασχοληθει μαζι σου)
ολα τα σχολεια ειναι γνωση και βουτιες.
σημασια δεν εχουν τα αστερια, αλλα η εμπειριες και η πρακτικη εξασκηση.
Καλο καλοκαιρακι........

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
11-06-08, 00:43
ο σωτος το ειπε μια χαρα....

ο δελβερουδης δεν εχει καμμια θεση .....

η ενημερωση μου ειναι απο την Immy Wallin που ειναι η Regional Manager PADI για την Ελλάδα (και την Κυπρο αν δεν κανω λαθος)...και απο τον Richard Somerset (Training and Quality Management Consultant) με τους οποιους επικοινωνησα.....και εγω απλα μετεφερα την απαντηση τους........

ΥΓ seafarer δεν καταλαβα χριστό! τι εννοεις ???

" Παιδια, ψυχραιμια.
Δεν ειναι σωστο να δημιουργουνται εντυπωσεις.
Επισης αφηστε επιτελους αυτη την προκαταληψη μερικοι σε σχεση με τις εταιριες-οργανωσεις-ομοσπονδιες!
Αν δεν γνωριζετε κατι καλο ειναι να μην το αναφερετε.
Η CMAS εχει standards που οριζουν ξεκαθαρα προυποθεσεις για τα σχολεια.
Δεν θα επεκταθω."

seafarer
11-06-08, 01:27
Ρε Γιωργο αν τα διαβασεις ολα απο την αρχη θα δεις τι εννοω.
Εδω εγινε λογος να πηδηξουμε σχολεια και να παμε απο την μια οργανωση στην αλλη ομοσπονδια κλπ...
Δεν μιλαω προσωπικα (να μην παρεξηγηθω) αλλα σαν σκεψη και νοοτροπια.
Επισης υπαρχουν μερικοι που νομιζουν οτι με 9 βουτιες μπορουν να γινουν τριαστεροι?
Και το ερωτημα που βαζω ειναι:
Αντε και μπορουσαν - θα το εκαναν???
Και αν το εκαναν θα καμαρωναν γι' αυτο?
Ποτε θα σοβαρευτουμε επιτελους και ποτε θα μαθουμε να μην ειμαστε του ''αρπα-κολλα''???
Μας διαβαζουν και αρχαριοι - το ξεχναμε?
Καταλαβες τωρα?

Η ενσταση μου ειναι και στο γεγονος οτι σε τετοιου ειδους θεματα βγαινει παντα μια κοντρα μεταξυ CMAS & PADI του στυλ ''εμεις ειμαστε καλυτεροι και τετοια''....
Και εχω ξαναπει να μην τρωνε κολλημα μερικοι με τις οργανωσεις - ουτε να νομιζουν οτι επειδη ειναι εκπαιδευτες μιας συγκεκριμενης οργανωσης, αυτη ειναι και η καλυτερη και εχει το αλαθητο!!!
Μου την δινει αυτο το τρυπακι που μπαινουν μερικοι να ερχονται σε αντιπαραθεση με αλλους απο αλλη οργανωση και να πιπιλιζουν μια καραμελα
της PADI ή της CMAS ή οποιας αλλης οργανωσης.
Ο εκπαιδευτης μετραει και οχι οι οργανωσεις.
Ετσι δεν ειναι?

Zin
11-06-08, 06:51
τελικα .... θα μπορουσα να γίνω Rescue Diver σε 3 μηνες και δε το ηξερα?:angyr: :p

χαχα.. εκει να δεις καχυποψία και ειρωνεία.. (ή μηπως αυτό δεν ειναι το θέμα μας?:confused:)

Σώτος Χριστοδούλου
11-06-08, 07:33
τελικα .... θα μπορουσα να γίνω Rescue Diver σε 3 μηνες και δε το ηξερα?:angyr: :p

χαχα.. εκει να δεις καχυποψία και ειρωνεία.. (ή μηπως αυτό δεν ειναι το θέμα μας?:confused:)

Ναί μπορείς.

...όπως επίσης μπορείς να γίνεις και εκπαιδευτής μέσα σε 3 μήνες. Η και πιλότος του διαστημοπλάνου challenger...(Θεωρητικά πάντα έτσι??)...

Δεν νομιζω όμως ότι στις παρέες θα σου ζητήσει κανείς να δει τις πιστοποιήσεις σου. Ένας έμπειρος δύτης μπορεί να κρίνει το επίπεδο σου από το πρώτο λεπτό που θα σε δει μέσα στο νερό (για δική του χρήση) και ακόμα από τον τρόπο που ετοιμάζεσαι για να κάνεις κατάδυση. Αυτά όπως και ο βήχας δεν κρύβονται. Κάνενας δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν και οι περγαμηνές και οι πάπυροι είναι κάτι ασήμαντο και συνήθως άσχετο με το επίπεδο κάποιου.

Σημασία έχει αυτό που είπε και ο Seafarer. Κάθε σχολείο είναι καλό και σε μαθαίνει κάτι. Αν ο εκπαιδευτής είναι και πολύ συγκεντρωμένος, έ όλο και κάτι περισσότερο θα πάρεις. Αλλά μη ξεγελιώμαστε η ικανότητα πηγάζει από την εμπειρία. Και ο κάθε έναθρωπος έχει το δικό του μονοπάτι και τους δικούς του προσωπικούς ρυθμούς μέσα από τα οποία κτίζει την εμπειρία του. Διαφορετικοί άνθρωποι αποκτούν διαφορετικό επίπεδο εμπειρίας με τον ίδιο αριθμό καταδύσεων και επομένως κάποιοι προχωρούν γρήγορα και κάποιοι άλλοι πολύ αργά. Το γεγονός ότι είσαι rescue diver μου λέει μόνο ότι έχεις κάνει ένα σχολείο παραπάνω και ότι πληρείς μία από τις προυποθέσεις για να συνεχίσεις την εκπαίδευσή σου. Υπάρχουν πολλές άλλες προυποθέσεις όμως...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
11-06-08, 09:13
seafarer & Σωτο....

το εχετε θεσει μια χαρα....

περαν τουτου

ο καμαρινος δεν ειναι απο τους ανθρωπους που κανουν συλλογη πτυχιων για τον τοιχο....(ετσι νομιζω τουλαχιστον γιατι στο σαλόνι του δεν εχω βρεθει!:))

οποτε πιστευω οτι η παρεμβαση του δεν ειχε ως στοχο την παροτρυνση δυτων προς αποκτηση πτυχιων χωρις την αντιστοιχη θεωρητικη και πρακτικη καταρτιση....

αλλα το ποστ το σκισαμε λιγακι ......

Ζινα , για να το γυρισουμε εκει που ηταν και εγω ημουν σε 3 μηνες rescue diver οταν ξεκινησα....

και ξαναλεω οταν ξερεις ποιος εισαι και τι κανεις, τους εχεις ολους χεσμενους (οταν σε λοιδωρουν!)....

Andreas Triantopoulos
11-06-08, 10:34
Ένας έμπειρος δύτης μπορεί να κρίνει το επίπεδο σου από το πρώτο λεπτό που θα σε δει μέσα στο νερό (για δική του χρήση) και ακόμα από τον τρόπο που ετοιμάζεσαι για να κάνεις κατάδυση. Αυτά όπως και ο βήχας δεν κρύβονται. Κάνενας δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν και οι περγαμηνές και οι πάπυροι είναι κάτι ασήμαντο και συνήθως άσχετο με το επίπεδο κάποιου.

Πολύ σωστός!
Φαντάζομαι ότι και άλλοι θα έχουν παρόμοιες εμπειρίες:

Ιταλός Divemaster αρνήται να περάσει από το λαιμό της φιάλης τον βοηθητικό ιμάντα διότι δεν τον βολεύει το ύψος του ρυθμιστή. Στα 20+ μέτρα τον βλέπω με τη φιάλη να έχει φύγει από το BCD να βρίσκεται στο ύψος των ποδιών του και να κρατά τον εξοπλισμό από το στόμα, δαγκώνοντας με μανία το επιστόμιο!!!
Την επόμενη ημέρα έμεινε από αέρα στα 20 μέτρα!!

Όταν έκανα το Staff Instructor μου, Εκπαιδευτής δεν μπορούσε να βγάλει τη μάσκα ούτε στην πισίνα. Ευτυχώς ο CD έκανε άμεση αναφορά στον Οργανισμό και του αφαίρεσε (προσωρινά) το δίπλωμα.

Εκπαιδευτής μας συνοδεύει σε βαθιά αέρα (62μ) μη σχεδιασμένη και στην επιφάνεια ανακαλύπτουμε ότι το υποτιθέμενο DC στο χέρι του είναι μόνο bottom timer... Η απάντηση ήταν "έχω τους πίνακες στο κεφάλι μου":banghead::banghead::banghead::banghead:

Το Πάσχα στις Μαλδίβες (honeymoon) πάω στο καταδυτικό του νησιού και ζητώ (ευγενικά) εάν θα μπορούσα να βουτήξω. Ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος:
Μ: Είσαι πιστοποιημένος δύτης?
A: Ναί, είμαι εκπαιδευτής
Μ: Έχεις κάρτα μαζί σου?
Α: Αυτή κάνει? (PADI IDC Staff Instructor)
M: (Στραβώνει λίγο). Θα βουτήσεις με Nitrox?
A: Παρακαλώ!
M: Είσαι πιστοποιημένος για Nitrox?
Α: Nαι.
Μ: Που είναι η κάρτα σου?
Α: Oρίστε (DSAT Tec Trimix Instructor)
Μ: TΙ είχαι αυτό?
Α: Aυτό που λέει...
M: Δεν λέει Nitrox εδώ...:worship:
A: Mα είμαι εκπαιδευτής trimix, τι μου λές τώρα? Εκπαιδευτής δεν είσαι?
Μ: Eίμαι ΜSDT.
Α: Μπράβο, άρα ξέρεις ότι για να είναι κάποιος trimix δύτης πρέπει να είναι και nitrox.
M: Θέλω nitrox πιστοποίηση.
A: OK, μπές στο site της PADI ή της IANTD και χτύπα το όνομα μου και τα στοιχεία μου και δες έαν έχω nitrox ή όχι.
M: Aυτή την δουλειά θα κάνω?
Α: Γιατί έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις? (σε ένα νησί 200μ διάμετρο με 40 bungalows και 20 δύτες Max που τώρα παιρνουν πρωινό)

To βρήκε εντέλει το nitrox μου και με άφησε να πάρω 32άρι....

neokles
11-06-08, 10:41
Η απάντηση ήταν "έχω τους πίνακες στο κεφάλι μου":banghead::banghead::banghead::banghead:

Ρε! Μην χτυπάς το κεφάλι θα πέσουν οι πίνακες!! :p:crazy::rofl::rofl::rofl:

fin
11-06-08, 11:42
η απλη αριθμητικη των οργανισμων (κατα fin)
http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?p=695#post695