PDA

Επιστροφή στο Forum : Χημικό φως Cyalum και Τοξικότητα

eye love scuba
07-10-08, 17:47
Μην ξεχάσουμε χημικό φως CYALUME και σημαδούρα με αναλαμπον φως.
Νεοκλή στο κέρασα το μπαλάκι...

Χημικό φώς?:confused::confused:

ΘΩΚΤΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
07-10-08, 23:55
Χημικό φώς?:confused::confused:

http://www.lapolicegear.com/cyglst.html

http://www.cyalume.com/home.php

http://en.wikipedia.org/wiki/Lightstick

hello Doc :geia:

eye love scuba
08-10-08, 11:57

http://www.cyalume.com/home.php

http://en.wikipedia.org/wiki/Lightstick

hello Doc :geia:

hi!

το ξέρω, αλλά είχα την εντύπωση ότι είναι τοξικά, γι αυτό ο προβληματισμός

Physalia
08-10-08, 12:02
hi!

Είναι πράγματι....
Εφόσον λοιπόν είμαστε αναγκασμένοι να τα χρησιμοποιήσουμε (εγώ τα αποφεύγω πάντως, οι δύο φακοί αρκούν), τουλάχιστον ας φροντίζουμε μετά να μην τα πετάμε στην παραλία φεύγοντας..... :eek:
Μαζί μας και στα σκουπίδια με προσοχή......(καλό θα ήταν βέβαια να γίνεται ειδική διάθεση τέτοιων αποβλήτων, όσοι έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία μπορούν να τα πηγαίνουν εκεί -και ο Θεός μαζί μας)

eye love scuba
08-10-08, 12:06
Εναλλακτικά μπορεί να βάλει κανείς και ένα strobe στη φιάλη του. υπάρχουν διαφόρων ειδών και φωτεινοτήτων

Andreas Triantopoulos
08-10-08, 12:31
hi!

Υπερβολικά τοξικά.... σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τα χάσουμε ή αφήσουμε μες τη θάλασσα!

ΘΩΚΤΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
08-10-08, 12:56
Εγώ αυτά έχω … και λένε … ;)

They are NON TOXIC

σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τα χάσουμε ή αφήσουμε μες τη θάλασσα!

:thumbup::thumbup::thumbup:

emmy
08-10-08, 13:35
Είναι πράγματι....
...Μαζί μας και στα σκουπίδια με προσοχή......(καλό θα ήταν βέβαια να γίνεται ειδική διάθεση τέτοιων αποβλήτων, όσοι έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία μπορούν να τα πηγαίνουν εκεί...

Αν και σπάνια χρησιμοποιώ (προτιμώ τον φακό αναλαμπών), όταν έτυχε να χρησιμοποιήσω, τα πέταξα στα σκουπίδια που πανε για ανακύκλωση...
Καλά έκανα;:(

(μάλλον πρέπει να γίνει ξεχωριστό thread για το θέμα αυτό...:D )

Manta
08-10-08, 13:41
Εναλλακτικά μπορεί να βάλει κανείς και ένα strobe στη φιάλη του. υπάρχουν διαφόρων ειδών και φωτεινοτήτων

Και γιατί χρειάζεται να βάλεις strobe ή κάτι στη φιάλη σου?

Andreas Triantopoulos
08-10-08, 15:11
Και γιατί χρειάζεται να βάλεις strobe ή κάτι στη φιάλη σου?

Για να σε βλέπουνε οι άλλοι...

seafarer
08-10-08, 15:17
Για λογους ασφαλειας αγαπητε Manta.
Οταν σε σπανια περιπτωση σβησουν οι φακοι σου (μπαταριες ή φορτιστης ειναι αυτο) να εχεις μια πηγη φωτος επανω σου.
Επισης παρε την περιπτωση οπου θα παρασυρθεις χωρις να μπορουν να σε εντοπισουν αρκετη ωρα. Τοτε ο φακος μπορει να παραδωσει πνευμα, ενω ενα cyalume κραταει φωτεινοτητα 24 ωρες!
Οπως και να 'χει ειναι ενα ακομα μεσο ασφαλειας την νυχτα.

Ενα καλο strobe light ειναι απαραιτητο σε νυχτερινες καθως ζεχωριζει και η ενταση του φαινεται απο μακρια.

Κωστα και εγω αυτα εχω και ειναι απο τα καλυτερα και τα πιο εντονα.
Πηρα κατι αλλα και δεν φεγγανε καθολου.

Για το τοξικα δεν το ειχα δωσει σημασια αλλα για σκεφτητε τα παιδακια που παιζουν με τις ωρες με αυτα τα πραγματα. Σε αλλη μορφη βεβαια αλλα φανταζομαι ειναι το ιδιο.

Manta
08-10-08, 15:30
Για λογους ασφαλειας αγαπητε Manta.
Οταν σε σπανια περιπτωση σβησουν οι φακοι σου (μπαταριες ή φορτιστης ειναι αυτο) να εχεις μια πηγη φωτος επανω σου.
Επισης παρε την περιπτωση οπου θα παρασυρθεις χωρις να μπορουν να σε εντοπισουν αρκετη ωρα. Τοτε ο φακος μπορει να παραδωσει πνευμα, ενω ενα cyalume κραταει φωτεινοτητα 24 ωρες!

Ενα καλο strobe light ειναι απαραιτητο σε νυχτερινες καθως ζεχωριζει και η ενταση του φαινεται απο μακρια.

Κωστα και εγω αυτα εχω και ειναι απο τα καλυτερα και τα πιο εντονα.
Πηρα κατι αλλα και δεν φεγγανε καθολου.

Για το τοξικα δεν το ειχα δωσει σημασια αλλα για σκεφτητε τα παιδακια που παιζουν με τις ωρες με αυτα τα πραγματα. Σε αλλη μορφη βεβαια αλλα φανταζομαι ειναι το ιδιο.

Το να σου χαλάσουν 2 φακοί το ίδιο βράδυ το βλέπω λίγο παρατραβηγμένο. Σε περίπτωση που παρασυρθείς απο ρεύμα το strobe το βρίσκω πολύ καλύτερο απο το χημικό φωτάκι και έχει διάρκεια ζωής περισσότερη απο 24 ώρες (νομίζω) :confused:

Manta
08-10-08, 15:31
Για να σε βλέπουνε οι άλλοι...
Μπορούν να σε δούν απο τη δέσμη φωτός του φακού σου.

dimitri
08-10-08, 15:34
Γενικά τα strobe είναι ευκολότερο να τα προσέξεις από ένα σταθερό φώς (ακόμα και πίσω από βράχο να είναι βλέπεις την αυξομείωση του φωτισμού)

Τώρα το κατα πόσο είναι ενοχλητικό να έχεις κάποιον δύτη δίπλα σου που αναβοσβήνει σαν χριστουγενιάτικο λαμπάκι αυτο είνα άλλη ιστορία :D

Manta
08-10-08, 15:43
Γενικά τα strobe είναι ευκολότερο να τα προσέξεις από ένα σταθερό φώς (ακόμα και πίσω από βράχο να είναι βλέπεις την αυξομείωση του φωτισμού)

Τώρα το κατα πόσο είναι ενοχλητικό να έχεις κάποιον δύτη δίπλα σου που αναβοσβήνει σαν χριστουγενιάτικο λαμπάκι αυτο είνα άλλη ιστορία :D

Πράγματι είναι πολύ ενοχλητικό γι' αυτό και δεν το αναβώ μέσα στο νερό.

eye love scuba
08-10-08, 16:15
Πράγματι είναι πολύ ενοχλητικό γι' αυτό και δεν το αναβώ μέσα στο νερό.

Eγώ έχω ένα strobe stick και ένα strobe της scubapro. Το stick δεν είναι πολύ δυνατό και δεν ενόχλεί. Το strobe της scubapro είναι πολύ δυνατο, οπότε καλό είναι να το φορά ο τελευταίος της ομάδας. αλλά από ότι έχω ακούσει από όσους ήταν έξω από το νερό όσο κάναμε κατάδυση, μπορούσαν να μας παρακολουθούν με απο το strobe

ΘΩΚΤΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
08-10-08, 17:07
Επισης παρε την περιπτωση οπου θα παρασυρθεις χωρις να μπορουν να σε εντοπισουν αρκετη ωρα. Τοτε ο φακος μπορει να παραδωσει πνευμα, ενω ενα cyalume κραταει !

:thumbup::thumbup::thumbup:

Εμείς χρησιμοποιούμε ένα φλασερ στην σημαδούρα (επιφάνεια, διότι η σημαδούρα δεν φωτίζετε την νύχτα) και ένα φλασερ "STROBE" κάτω από το σκάφος (κρεμασμένο με σκοινί ώστε να βλέπουν οι αυτοδύτες που θα επιστρέψουν. Το σκάφος είναι αγκυροβολημένο).

Σε κάθε αυτοδύτη στην φιάλη (στην πίσω πλευρά στον λαιμό τις φιάλης) τοποθετούμε από ένα στικ χημικού φωτισμού cyalume με πλαστικό σύνδεσμο (ται ραπ). Όταν οι αυτοδύτες αναδυθούν και έχουν σβήσει τους φακούς στην επιφάνεια, αυτό που βλέπουμε από το σκάφος είναι τα στικ cyalume που είναι πράσινα, διευκολύνει πολύ στον εντοπισμό ιδιαίτερα χρήσιμο για λόγους ασφαλείας ειδικά αν αναδυθεί κάποιος ξαφνικά χωρίς φως μακριά από το σκάφος.

Το να είσαι στο σκάφος βράδυ από την μια είναι εντυπωσιακό βλέποντας τους χρωματισμούς που δημιουργούν οι φακοί από την άλλη πλευρά είναι αγχωτικό διότι δεν έχεις εικόνα στην γύρω περιοχή. Όλα έχουν όμως τη ομορφιά τους και ειδικά όταν βλέπεις χαμογελαστές φυσιογνωμίες στην επιφάνεια κατά το τέλος της κατάδυσης.:)

Σώτος Χριστοδούλου
08-10-08, 21:14
Θα με ενδιέφερε αν έχει κανείς να προτείνει κάποιες παραπομπές ή βιβλιογραφικές αναφορές που να στηρίζουν την τοξικότητα των φθοριζουσων χρωστικών που χρησιμοποιούνται στα συγκεκριμένα προιόντα.

Αν κάνω ένα πρόχειρο συλλογισμό θα έλεγα ότι μέσα στο υγρό μίγμα των εντυπωσιακών κατά τα άλλα χημικών φωτιστικών υπάρχουν κάποια δηλητήτια οπότε είναι επικίνδυνα. Πόσο σωστό όμως είναι αυτό? Αν δεχτούμε ότι τα cyalume είναι επικίνδυνα τότε ούτε τα strobe light πρέπει να χρησιμοποιούμε. Γιατί απλώς με την ίδια λογική και αυτά είναι επικίνδυνα. Μήπως δηλαδή αν ανοίξουμε μια μπαταρία και φάμε το περιεχώμενο θα τη βγάλουμε καθαρή?

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι από τη φαινόλη που παράγεται σαν παραπροιόν μέσα στα χημικά φωτιστικά? Η φαινόλη είναι ένα οξύ και είναι διαβρωτικό υλικό αλλά επίσης είναι και συστηματικό δηλητήριο. Αν δηλαδή εισπνεύσει κανείς ατμούς φαινόλης ή αν τη φάει τότε έχει πρόβλημα. Είναι οξύ και πιθανόν να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό και διάβρωση στους βλεννογόνους. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου που επίσης παράγεται σαν παραπροιόν της αντίδρασης δεν προκαλεί και σπουδαία πράγματα οπότε δεν με απασχολεί σαν κίνδυνος. Οι χρωστικές δεν γνωρίζω να είναι οι μόνες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος επί καθημερινής βάσης και δεν ξέρω αν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει κάτι ιδιαίτερο για αυτές τις συγκεκριμένες χρωστικές (παράγωγα διφαινυλανθρακενίου και ροδαμίνες).

Έχω σκεφτεί λοιπόν έτσι από ένα πρόχειρο υπολογισμό ότι τα cyalume είναι σε κλειστό περιέκτη και μόνο από ατύχημα μπορεί το περιεχώμενο να χυθεί. Επίσης πρέπει κανείς να θέλει να κάνει ζημιά στον εαυτό του για να κάτσει να φάει ή να εισπνεύσει το χρωματιστό υγρό. Το πολύ πολύ να χυθούν κάποιες σταγόνες πάνω στο δέρμα του σε ένα ατυχές συμβάν και να το πλύνει με νεράκι και πιθανότατα δεν θα έχει καμία συνέπεια. Δεν είναι γνωστό ότι οι ουσίες που περιέχονται στο cyalume διαπερνούν το πλαστικό και δεν γνωρίζω πολλές περιπτώσεις που σπάσανε αυτά τα πράγματα χωρίς κάποιος να προσπαθήσει πολύ να τα σπάσει.

BTW επειδή ο γιός μου κάποτε κοιμάτε με 2-3 τέτοια δίπλα στο μαξιλάρι του επειδή του αρέσει ο φοσφοριζέ φωτισμός, θα ήθελα να μάθω περισσότερα για την τοξικότητά τους!:confused:

Physalia
08-10-08, 22:49
Σώτο, δε νομίζω ότι τίθεται θέμα τοξικότητας όταν το Cyalume βρίσκεται στο πλαστικό του φιαλίδιο....Φυσικά και δε θα πάθει κάτι ο γιος σου απλά ακουμπώντας το, αν ήταν έτσι θα είχε απαγορευτεί...

Από τη Wiki
Dangers

Glow sticks contain hydrogen peroxide (http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_peroxide), and phenol (http://en.wikipedia.org/wiki/Phenol) is produced as a by-product. Therefore, it is advisable to keep the mixture away from skin, and to prevent accidental ingestion, if the glow stick case splits or breaks. If spilled on skin, the chemicals could cause slight skin irritation or, in extreme circumstances, cause vomiting and nausea. However, many ravers will cut or break open a glow stick and apply the glowing solution directly to bare skin in order to make their bodies glow. It has been said that glow stick chemicals cause cancer,[8] (http://en.wikipedia.org/wiki/Lightstick#cite_note-7) although no research has suggested that they might. Also it is wise to avoid all contact with thin membranes such as the eye or nasal area. Despite reports to the contrary, it is not safe to smoke or ingest glowing phenol, and it will not produce any drug-like effects. The fluid contained in glow sticks can also dissolve some types of plastic.
Wash with soap and water if liquid comes in contact with the skin. Flush eyes immediately with cool water if liquid comes in contact with the eyes. Some of the chemicals in glow sticks are flammable.

Δεν το πετάμε όπου βρούμε γιατί απλά με τον καιρό το φιαλίδιο θα αποσυντεθεί και το υγρό θα σκορπίσει στο περιβάλλον...
Υπάρχει κανένας λόγος να πειραματιζόμαστε;;

ΘΩΚΤΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
09-10-08, 12:11
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6871791

One of the most intriguing recent ideas for anatomic assessment of the nasolacrimal system is the use of chemiluminescence, whereby the entire system can be made visible in the physician's office. The potential toxicity of the chemiluminescent material Cyalume was evaluated through a clinical and pathological study of 34 rabbit eyes exposed ot it in various ways. When Cyalume was sealed in the nasolacrimal system, simulating clinical blockage, there were no toxic effects, even after 30 to 40 days, and only minimal side effects occurred with similarly prolonged subcutaneous exposure to the material. However, subtarsorrhaphic, subconjunctival and intra-aqueous deposits had caused serious complications in high proportions of eyes after 30 to 40 days. Similar toxic effects occurred, though, in all control eyes treated with Ethiodan (iophendylate), a contrast medium commonly and safely used in dacryocystography, which was injected either subconjunctivally or into the anterior chamber. Thus, Cyalume should have minimal toxicity when used clinically in the proposed fashion, provided extravasation of the material is carefully avoided.

************************************************** *

Θα ψάξω και για πιό πρόσφατες μελέτες

Σώτος Χριστοδούλου
09-10-08, 13:08
Κώστα μια έρευνα στο Pubmed με τα παρακάτω κριτήρια καταλήγει σε 1547 δημοσιεύσεις. Θα το ψάξω λίγο το θέμα και όποιος μπορεί ας το ψάξει επίσης ίσως βρούμε κάτι σχετικό.

("Phthalic Acids/poisoning"[Mesh] OR "Phthalic Acids/radiation effects"[Mesh] OR "Phthalic Acids/toxicity"[Mesh]) OR ("Phenol/poisoning"[Mesh] OR "Phenol/toxicity"[Mesh])

πάντως σαν προυπόθεση εκδήλωσης οποιασδήποτε ανεπιθύμητης/τοξικής δράσης μάλλον είναι η απ' ευθείας επαφή βλεννογόνων / δέρματος ή η εισπνοή ή κατάποση των ουσιών αυτών. Οπότε χρειάζεται προσοχή σε σπασμένα cyalume αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα όταν το πλαστικό δοχείο παραμένει ανέπαφο και δεν έχουμε διαρροές. Ισχύει το ίδιο και με τις μπαταρίες νομίζω...Άρα μου φαίνεται κάπως οξύμορο να λέμε ότι το cyalume είναι τοξικό ενώ τα κάθε λογής φωτιστικά που δουλέυουν με ρεύμα μπαταρίας δεν είναι. Τι νομίζετε γι' αυτό?:confused:

ΘΩΚΤΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
09-10-08, 13:20
Οκ, κι εγώ θα κοιτάξω στο http://scholar.google.com (http://scholar.google.com), στο www.questia.com (http://www.questia.com) και στο www.ieee.com (http://www.ieee.com) κι επανέρχομαι

fivos
09-10-08, 13:46
Άρα μου φαίνεται κάπως οξύμορο να λέμε ότι το cyalume είναι τοξικό ενώ τα κάθε λογής φωτιστικά που δουλέυουν με ρεύμα μπαταρίας δεν είναι. Τι νομίζετε γι' αυτό?:confused:

Σώτο, άντε να κάνω εγώ το συνήγορο του διαβόλου :evil:

α. Η μπαταρία πρέπει να πεταχτεί και να μείνει στο νερό για να γίνει τοξική. Το cyalume αν σου σπάσει στο νερό δεν μπορείς να το μαζέψεις (εκτός αν εξατάζουμε μόνο την τοξικοτητα σε ανθρώπους). Ομολογουμένως βέβαια δεν έχω ακούσει ποτέ να έχει σπάσει κάποιο σε διάρκεια κατάδυσης.

β. Οι μπαταρίες μπορούν να είναι επαναφορτιζόμενες και άρα επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον με το να τις χρησιμοποιήσεις π.χ. 500 φορές πριν τις πετάξεις. Τo cyalume είναι μιας χρήσης με ότι σημαίνει αυτό όσον αφορά πρακτικές ανακύκλωσης και μείωσης της κατανάλωσης.

γ. Μια συσκευή με μπαταρίες δεν είναι μιας χρήσης, άρα οι πιθανότητες να την πετάξεις στο νερό μαζί με τις μπαταρίες είναι πολύ μικρότερες.

δ. και κυριότερο: Οι μπαταρίες το ξέρουμε (ελπίζω) πως είναι τοξικές. Για το cyalume πόσοι το ξέραμε?

(εγώ πάντως το έμαθα τώρα σ' αυτό εδώ το θέμα :o).

Physalia
09-10-08, 13:48
Κατ'αρχήν εννοείται ότι όταν μιλάμε για τοξικότητα μιλάμε για την τοξικότητα του περιεχομένου και όχι του περιέκτη......
Εξαρχής είπα ότι αυτό που χρειάζεται να προσέχουμε είναι να μην το πετάμε στην παραλία φεύγοντας (κι αυτό γιατί το έχω δει άπειρες φορές να γίνεται :rolleyes:). (Και μην ξεχνάμε πως ό,τι είναι ακίνδυνο για μας δεν είναι απαραίτητα και για όλους τους άλλους γύρω μας μπλα μπλα :fioufiou:)....

Μία ουσία που ερεθίζει το δέρμα ή τα μάτια είναι προφανώς τοξική, ασχέτως του βαθμού επικινδυνότητάς της....
Και η χλωρίνη είναι τοξική αλλά όλοι την έχουμε σπίτια μας. Το να προσπαθούμε όμως να της κάνουμε σωστή χρήση και διάθεση, είναι δείγμα πολιτισμού και ευαισθητοποίησης... thats all....

Και οι μπαταρίες, εύστοχο παράδειγμα Σώτο, ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Γι'αυτό ακριβώς υπάρχουν ειδικοί συλλέκτες στα διάφορα μαγαζιά και δεν τις πετάμε όπου βρούμε...
Αν χρησιμοποιούσε ο κόσμος τόσο συχνά το cyalume όσο χρησιμοποιεί τις μπαταρίες θα είχαμε και ειδικούς κάδους για το cyalume ;)

Σώτος Χριστοδούλου
09-10-08, 13:56
Φοίβο εύστοχος ο προβληματισμός σου.

Σώτο, άντε να κάνω εγώ το συνήγορο του διαβόλου :evil:

α. Η μπαταρία πρέπει να πεταχτεί και να μείνει στο νερό για να γίνει τοξική. Το cyalume αν σου σπάσει στο νερό δεν μπορείς να το μαζέψεις (εκτός αν εξατάζουμε μόνο την τοξικοτητα σε ανθρώπους). Ομολογουμένως βέβαια δεν έχω ακούσει ποτέ να έχει σπάσει κάποιο σε διάρκεια κατάδυσης. Ο μόνος τόπος που έχω δει πεταμένα cyalum στους τόπους που καταδύομαι είναι στο εσωτερικό του Zenobia. Τα τοποθετούν οι ναυαγιοκαταδύτες και "ξεχνάνε" να τα μαζέψουν στην έξοδο. Αλλού δεν έχω δει που μάλλον δείχνει ότι το πρόβλημα δεν είναι αξιοσημείωτο. Είναι νομίζω πρόβλημα γνώσης / άγνοιας. Αν κάποιος τους μιλήσει για αυτό το θέμα μάλλον δεν θα ξαναδούμε ξεχασμένα cyalume πουθενά και σε κανένα ναυάγιο. Σε ότι αφορά στην τοξικότητα του περιβάλλοντος και κατ' επέκταση των άλλων όντων που ζουν στον πλανήτη (υδροβίων και χερσαίων) αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα. Έχω όμως την εντύπωση πως και με τα cyalume δεν είναι το πρόβλημα στο αν τα χρησιμοποιούμε ή όχι. Όπως έγραψε και η Μαρία με την οποία συμφωνώ είναι ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε και η μέριμνα μας ώστε τα οποιαδήποτε τοξικά να μην καταλήγουν σε ζωντανούς οργανισμούς. Από ότι μπορώ να φανταστώ η χρήση των cyalume δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο ρύπους για το περιβάλλον. Η μήπως αποτελεί και κάτι χάνω? Άντε για να δώσω και την έκταση του προβλήματος μας προκαλώ να σκεφτούμε πόσο σημαντική είναι η μόλυνση του νερού από τα ξεχασμένα άντε και σπασμένα cyalume σε σχέση με τη μόλυνση που έχει προκαλέσει ένα ναυάγιο με πετρέλαια, χρωστικές κλπ κλπ. Πόσα cyalume άραγε θα πρέπει να σπάσουμε στην Σαντορίνη για να φτάσουμε ένα επίπεδο μόλυνσης παρόμοιο με εκείνο που προκάλεσε το sea diamond?

β. Οι μπαταρίες μπορούν να είναι επαναφορτιζόμενες και άρα επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον με το να τις χρησιμοποιήσεις π.χ. 500 φορές πριν τις πετάξεις. Τo cyalume είναι μιας χρήσης με ότι σημαίνει αυτό όσον αφορά πρακτικές ανακύκλωσης και μείωσης της κατανάλωσης. Αντιπαραθέτω το γεγονός ότι έχω σαν δύτης χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερες μπαταρίες από cyalume. Εδώ φαίνεται να ισχύει το ότι η συνήθεια είναι εκείνη που καθορίζει τον βαθμό επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και όχι το ίδιο το προιόν και τα χαρακτηριστικά του. Ναί?

γ. Μια συσκευή με μπαταρίες δεν είναι μιας χρήσης, άρα οι πιθανότητες να την πετάξεις στο νερό μαζί με τις μπαταρίες είναι πολύ μικρότερες. Σωστά.

δ. και κυριότερο: Οι μπαταρίες το ξέρουμε (ελπίζω) πως είναι τοξικές. Για το cyalume πόσοι το ξέραμε? Και αυτό σωστό.

(εγώ πάντως το έμαθα τώρα σ' αυτό εδώ το θέμα :o).

Physalia
09-10-08, 14:17
Although we cannot declare that exposure
to chemiluminescent products is free of potentially
serious consequences, our data demonstrate that reported
exposure to such products is unlikely to result in
significant morbidity or mortality

Διαβάστε το, έχει ενδιαφέρον (http://archpedi.ama-assn.org/cgi/reprint/156/9/901.pdf)

(...και πλάκα ενίοτε: Although it is unlikely to occur based
on the size of these objects, ingestion of a large glow stick
may present a mechanical problem not noted in this study)

andreas
09-10-08, 15:07
Μετά την πρώτη μου νυχτερινή (που ήταν και καρα-παράνομη) έμαθα ότι το
cyalume μπορείς να το ξαναχρησιμοποιήσεις.:D

Το βάζεις στην κατάψυξη και για να ξανα-ανάψει, το "σπάς" παγωμένο όπως είναι. :rolleyes::crazy:ράγματι λοιπόν, αυτό το κόλπο δουλεύει... :thumbup:

Βρήκα όμως ένα ηλεκτρονικό γκατζετάκι, τύπου στρομπάκι στο μέγεθος του cyalume, που με έχει βολέψει πολύ.
Σίγουρα ότι αφήνουμε πίσω μας είναι τοξικό ή βλαβερό. :angry:

Έτσι, δεν αφήνουμε τίποτα, παρα μόνο μπουρμπουλήθρες... :fioufiou:
Ούτε μπαταρίες, ούτε cyalume. Έχω δεί σε αμερικάνικες ταινίες, ότι και στα σπήλαια/βάραθρα που πάνε, σπάνε 5-6 cyalyme και τα φουντάρουν, για να δούν το βάθος... :angyr:
Σκέψη δική μου : Για να κάνει κάποιος ναυαγιοκατάδυση, έχει πληρώσει δώσει αρκετά λεφτά για εκπαίδευση και εξοπλισμό. Δε νομίζω ότι αν αντί για cyalume στρώσει το δρόμο του με ηλεκτρονικά στρομπάκια θα του λείψουν ΤΑ λεφτά... Ή στο κάτω-κάτω βγάινοντας από το ναυάγιο ας πάρει και τα cyalume μαζί του...:rolleyes:

Σώτος Χριστοδούλου
09-10-08, 19:31
Διαβάστε το, έχει ενδιαφέρον (http://archpedi.ama-assn.org/cgi/reprint/156/9/901.pdf)

(...και πλάκα ενίοτε: Although it is unlikely to occur based
on the size of these objects, ingestion of a large glow stick
may present a mechanical problem not noted in this study)

Μαρία το διάβασα και νομίζω πως είναι κάτι τέτοιο που ψάχνουμε. Θα έλεγα καθησυχαστικό. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι που έφαγαν light sticks ήταν ασυμπτωματικοί είναι σημαντικό. Η ποσότητα ουσιών σε ένα τέτοιο stick είναι πολύ μικρή και άρα η οποιαδήποτε ουσία που περιέχουν αν και μπορεί σε μεγαλύτερες ποσότητες να συμπεριφέρεται σαν τοξίνη, σε αυτή την μικρή ποσότητα συμπεριφέρεται αποκλειστικά σαν τοπικό ερεθιστικό! Παράλληλα το γεγονός ότι η αντιμετόπιση γίνεται πολύ εύκολα με έκπλυση ή αραίωση μας δίνει μία εικόνα ακίνδυνου προιόντος. Κανείς δεν κρατήθηκε πέρα από μερικές ώρες και κανείς δεν χρειάστηκε να υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις! Βέβαια κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αν κάποιος τα τρώει για πρόγευμα δεν θα έχει συνέπειες... :D

ΘΩΚΤΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
09-10-08, 21:06
Το βάζεις στην κατάψυξη και για να ξανα-ανάψει, το "σπάς" παγωμένο όπως είναι.

Το έχω δοκιμάσει και δεν λειτούργησε επαρκώς ...:(

neokles
10-10-08, 13:21
Δε νομίζω ότι αν αντί για cyalume στρώσει το δρόμο του με ηλεκτρονικά στρομπάκια θα του λείψουν ΤΑ λεφτά... Ή στο κάτω-κάτω βγάινοντας από το ναυάγιο ας πάρει και τα cyalume μαζί του...:rolleyes:

Τα cyalume να τα μαζέψει ναι αλλά να στρώσει τον τόπο με strobo δεν νομίζω να προσφέρεται, φωτίζει τόσο μακρυά που εμένα με τυφλώνει και με μπερδεύει.

Achaia Scuba
14-10-08, 11:41
Καλημερα σε ολους,

Υπαρχει μια φιλικη προς το περιβάλλον, φθηνη (-/+ 5€)και αξιοπιστη λυση (1000 ωρες) για σημανση στις νυχτερινες (εxει ισχυρο αναλαμπών led), θα το βρειτε σε ειδη αλιειας (πετονιες, καλαμια, παραγαδια).
Το εχω δοκιμασει μεχρι 40+μ, κανει επισης και για σημανση στην σημαδουρα εφοσον γεφυρωσουμε τα 2 pins.

http://www.nekdiving.gr/thumbnails/488/138x91/img284.jpg (http://www.nekdiving.gr/index.php?popup=488&section=621&imgid488=284)http://www.nekdiving.gr/thumbnails/488/138x91/img285.jpg (http://www.nekdiving.gr/index.php?popup=488&section=621&imgid488=285)http://www.nekdiving.gr/thumbnails/488/138x91/img286.jpg (http://www.nekdiving.gr/index.php?popup=488&section=621&imgid488=286)

seafarer
14-10-08, 15:03
Νεκταριε ειναι πολυ καλο.:thumbup:
Το εχω δοκιμασει και εγω.
Και εχει εξαιρετικο φως (πρασινο).
Το προβλημα του ειναι οτι αναβει χωρις διακοπτη - με την επαφη στο νερο.:cheesy:

Ενα αλλο προβληματακι ειναι οτι τραβαει τους ''σκυλους" την νυχτα:o:o:o
Φανταζεσαι να δεις κανενα αρπακτικο να σε κοιταει περιεργα????:eek::eek::eek:

andreas
14-10-08, 16:26
Ενα αλλο προβληματακι ειναι οτι τραβαει τους ''σκυλους" την νυχτα:o:o:o
Φανταζεσαι να δεις κανενα αρπακτικο να σε κοιταει περιεργα????:eek::eek::eek:

χμμμμ.... :confused:

Το cyalume ή τα μικρά στρομπάκια που βάζουμε στο κλείστρο, δεν τα τραβάνε ? :confused: