PDA

Επιστροφή στο Forum : Έρευνα Αγοράς DC

ANTONIS
09-10-08, 13:57
καλησπερα σε ολους.ενδιαφερομαι να αγορασω ενα καινουργιο dc το ηδη υπαρχων ειναι λιγο αρχαιο και θα επρεπε να το ειχα αλαξει.λογο του οτι η διαφημηση ειναι η μονη ενημερωση μου θα ηθελα λιγη βοηθεια.το μονο που γνωριζω ειναι πως τα sunto ειναι αρκετα καλα.να τονισω οτι περισσοτερω με ενδιαφερει ο αλγοριθμος και οχι η εμφανιση.

DHMHTRHS
09-10-08, 14:11
Αντώνη υπάρχει συγκριτικό τεστ απο το divernet σχετικό με DC ρολόγια.
http://www.divernet.com/cgi-bin/articles.pl?id=6970&sc=1005&ac=d&an=6970:+Computer+watches+...

Ελπίζω να βοήθησα!!
:geia:

Physalia
09-10-08, 14:36
Αντώνη για τι είδους βουτιές το θέλεις;
Σε τι βάθη και χρόνους κινείσαι συνήθως;

ANTONIS
09-10-08, 15:50
Αντώνη για τι είδους βουτιές το θέλεις;
Σε τι βάθη και χρόνους κινείσαι συνήθως;
Στις βουτιες μου συνηθως δεν εχω πλανο μου αρεσει να βουταω σε καινουργια μερη τα μετρα που δουλευω ειναι απο 20μ εως 40μ και συνολικος χρονος βουτιας απο 30-40 λεπτα ενα προσφατο πλανο (21μ-15λ-----37μ-8λ----25μ-10λ----32μ-5λ και αργη αναδυση για 18λ.αποσυμπιεση στα 3μ.):confused:

akef
09-10-08, 16:17
να τονισω οτι περισσοτερω με ενδιαφερει ο αλγοριθμος και οχι η εμφανιση.

Όταν λες οτι σε ενδιαφέρει ο αλγόριθμος τι εννοείς??? πχ. με το suunto που λες, σου αρέσει ο rgbm???

Ποιο DC έχεις τώρα?

Panagiotis
09-10-08, 17:22
ενα προσφατο πλανο (21μ-15λ-----37μ-8λ----25μ-10λ----32μ-5λ και αργη αναδυση για 18λ.αποσυμπιεση στα 3μ.

Aυτό, είναι ΕΝΑ πλάνο? Και η σειρά βάθους-παραμονής είναι σωστή?:confused::confused:

ANTONIS
09-10-08, 18:23
Όταν λες οτι σε ενδιαφέρει ο αλγόριθμος τι εννοείς??? πχ. με το suunto που λες, σου αρέσει ο rgbm???

Ποιο DC έχεις τώρα?
Τωρα εχω ενα aladin air ειναι καλο γιατι ειναι αυστηρο αλλα δεν δινει deep stop κατι το οποιο πιστευω οτι ειναι απαραιτητο.Βασικα τις διαφορες του καθε αλγοριθμου δεν τις γνωριζω και οσο για τα suunto απλα εχω ακουσει καλα λογια.

andreas
09-10-08, 18:40
Aυτό, είναι ΕΝΑ πλάνο? Και η σειρά βάθους-παραμονής είναι σωστή?:confused::confused:

Κάτι σε γιο-γιο μου φαίνεται... ;)

Σώτος Χριστοδούλου
09-10-08, 19:20
Να πώ και γω το ξενερωτό μου? Αφού ο Αντώνης ενδιαφέρεται για τους αλγόριθμους. Όλοι οι αλγόριθμοι είναι ασφαλείς και μπορεί ο χρήστης να τους κάνει πιό ασφαλείς με κάποιες επιπρόσθετες κινήσεις. Αν αυτό που λέω ακούγεται πολύ ξενέρωτο ας το στηρίξω λίγο. Ως γνωστό ο αλγόριθμος του Suunto είναι πιό σηντηρητικός από τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται στην Αμερικανική κατασκευαστική βιομηχανία. Τα Αμερικάνικα δηλαδή DC είναι κάπως πιο φιλελεύθερα. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα όπου ο κάθε ένας κάνει μύνηση εναντίον του καθενός για το καθετί, νομίζετε ότι οι Αμερικανοί κατασκευαστές DC θα ρίσκαραν τόσο πολύ ώστε να δέχονται μυνήσεις για πρόκληση σωματικής βλάβης από επικίνδυνο προιόν? Πέρα από όλα αυτά όμως αν κάνει κανείς κάποιες επιπρόσθετες ενέργειες προς την πλευρά της ασφάλειας, δεν κακό! Deep stops πχ μπορείς να βάλεις και χωρίς να στις δίνει το DC. Το ρυθμό ανόδου τον καθορίζεις εσύ. Νερό αποφασίζεις εσύ πόσο να πίνεις! Και στο τέλος της ημέρας αποφασίζεις εσύ αν είσαι αρκετά ξεκούραστος για να βουτήξεις ή όχι. Επίσης η επιλογή στη θερμική προστασία είναι δικό σου θέμα. Το πόσο κουράζεσε σε μία κατάδυση είναι επίσης δικό σου θέμα. Το DC δεν είναι παρά ένα εργαλείο κατά την άποψή μου ελάσσωνος σημμασίας αν γνωρίζεις πώς να χρησιμοποιείς σωστά το απόλυτο εργαλείο που είναι ο εγκέφαλός σου και το σώμα σου γενικότερα.

billy
09-10-08, 19:48
Σώτο, το γεγονός ότι ο κάθε κατασκευαστής DC έχει μερικές σελίδες με αποποίηση ευθύνης δεν τους καλύπτει απο τις μυνήσεις ?

Σώτος Χριστοδούλου
09-10-08, 21:57
Billy έχεις δίκαιο. ϊσως δεν ήμουν απόλυτα ξεκάθαρος. Πιστεύω ότι ο κάθε ένας που παθαίνει νόσο έχει το δικαίωμα να κάνει μύνηση εναντίον του κάθε κατασκευαστή DC. Τώρα αν το δικαστήριο θα βγάλει καταδικαστική απόφαση ή όχι είναι άλλη ιστορία. Η απόφαση για το αν φέρει ευθύνη ο κατασκευαστής είτε από κακό προιόν είτε από ελλειπή ενημέρωση του χρήστη βασίζεται σε αξιολόγηση της παράθεσης των γεγονότων και το εγχειρίδιο παίζει μόνο ρόλο στον ισχυρισμό ότι "εγώ ο κατασκευαστής του τα είπα και αυτός δεν με άκουσε". Οι κατασκευαστές σαφώς και επιδιώκουν να μειώσουν την πιθανότητα να βγει μια καταδικαστική απόφαση μέσω των διαφόρων δηλώσεων αποποίησης ευθύνης και των διαφόρων warnings! και σε μία δικαστική μάχη επιδιώκουν να αποδείξουν ότι ο χρήστης αγνόησε μια σαφή οδηγία ή έκανε κάτι λάθος! Δεν είναι δυνατό επιχείρημα το ότι γράφουν κάπου ότι ο δύτης μπορεί να πάθει νόσο με τη χρήση αυτού του προιόντος! Από την άλλη συνήθως η κατηγορούσα αρχή επιδιώκει να αποδείξει ότι έκανε σωστή χρήση με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή και παρόλ' αυτά ο πελάτης τους έπαθε ζημιά. Δεν εξασφαλίζει λοιπόν η οποιαδήποτε δήλωση την αθώωση του κατασκευαστή. Εκείνο που θα κοιτάξει το δικαστήριο είναι αν το ατύχημα έγινε από λάθος του δύτη ή αν υπάρχει η έννοια του ελαττωματικού προιόντος. Στην περίπτωση ελαττωματικού πρόιόντως τα περιστατικά ξεφεύγουν από το όριο του μεμονωμένου και γίνονται πιό συχνά και αυτό το γεγονός δεν διαφεύγει από κανένα δικαστήριο και καμία δήλωση αποποίησης ευθύνης δεν μπορεί να γλιτώσει ένα κατασκευαστή. Από ότι γνωρίζω τέτοιο θέμα δεν υπάρχει με κανένα αλγόριθμο, και κανένα κατασκευαστή. Οπότε όλοι οι αλγόριθμοι είναι σχετικά ασφαλείς και η γνώση τους κάνει ασφαλέστερους.

yan
10-10-08, 09:22
Αντωνη ριξε μια ματια εδω:
'Κρατώντας ένα DC μακριά από DCS' (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?p=12218#post12218)

κι εδω:
Dive_Computers_by GKAM (http://www.kamarinos.com/pdf/Dive_Computers_GKAM_DNC_L.pdf)

Υπαρχουν πολλα στοιχεια που θα σε βαλουν σε σκεψεις.

Καλα τα warnings και τα disclaimers, καλα τα συντηρητικα computers και οι αλγοριθμοι τους, δυστυχως ομως δεν σου εξασφαλιζουν ασφαλη καταδυση.

Τιποτα δεν αντικαθιστα την γνωση / εκπαιδευση.

Το προφιλ σου μου δινει την εντυπωση πως οι καταδυσεις σου δεν ειναι και πολυ ασφαλεις. Με οδηγει επισης στο συμπερασμα οτι δεν εχεις την καταλληλη εκπαιδευση για απαιτητικες καταδυσεις με υποχρεωτικες στασεις αποσυμπιεσης.

Με λιγα λογια νομιζω οτι αυτο που κανεις ειναι επικινδυνο. Θα πρεπει να αναλογιστεις οτι το γεγονος πως βγηκες απο μια βουτια χωρις νοσο, δεν σημαινει οτι την επομενη φορα που θα κανεις την ιδια βουτια θα εχεις το ιδιο καλο αποτελεσμα. Θα πρεπει επισης να αναλογιστεις οτι ο οργανισμος σου επιβαρυνεται αθροιστικα και καποια στιγμη στο μελλον, θα διαμαρτυρηθει.

Προτεινω λοιπον να σταματησεις τωρα τα οριακα προφιλ που κανεις και να επαναπροσδιορισεις την προσεγγιση σου στην καταδυση. Εκπαιδευσου, διαβασε, μαθε και κανε ο,τι βουτιες γουσταρεις με ασφαλεια.
Τον εαυτο σου βαζεις σε κινδυνο, κανεναν αλλο.

Andreas Triantopoulos
10-10-08, 09:49
εάν δεν κάνεις τεχνικές καταδύσεις, αυτό είναι καλή ευκαιρία

http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=2932

akef
10-10-08, 11:04
Τωρα εχω ενα aladin air ειναι καλο γιατι ειναι αυστηρο αλλα δεν δινει deep stop κατι το οποιο πιστευω οτι ειναι απαραιτητο.Βασικα τις διαφορες του καθε αλγοριθμου δεν τις γνωριζω και οσο για τα suunto απλα εχω ακουσει καλα λογια.

Αυστηρό το Aladin Air .... :confused: ....... δε νομίζω.

Αν δεν θες να αλλάξεις "λογική" και δεν θες να φας χρόνο με την προσαρμογή σε νέο DC, τότε θα σου πρότεινα ένα Aladin pro ultra (αν βρεις μεταχειρισμένο) ή ακόμα καλύτερα ένα καινούριο Uwatec Smart Z.

Σύμφωνα με το profile που παρέθεσες παραπάνω δεν βλέπω να παίζεις με deep stops.

Tώρα αν θες κάτι με παραπάνω δυνατότητες και λίγο πιο tech και πιο κοντά στην "όψη" του Aladin και δεν θες να πας σε Galileo κλπ, νομίζω οτι και με το Cochran EMC-16 θα κάνεις την δουλειά σου.

αυτά!!!

Andreas Triantopoulos
10-10-08, 13:30
Αυστηρό το Aladin Air .... :confused: ....... δε νομίζω.

Αν δεν θες να αλλάξεις "λογική" και δεν θες να φας χρόνο με την προσαρμογή σε νέο DC, τότε θα σου πρότεινα ένα Aladin pro ultra (αν βρεις μεταχειρισμένο) ή ακόμα καλύτερα ένα καινούριο Uwatec Smart Z.

Σύμφωνα με το profile που παρέθεσες παραπάνω δεν βλέπω να παίζεις με deep stops.

Tώρα αν θες κάτι με παραπάνω δυνατότητες και λίγο πιο tech και πιο κοντά στην "όψη" του Aladin και δεν θες να πας σε Galileo κλπ, νομίζω οτι και με το Cochran EMC-16 θα κάνεις την δουλειά σου.

αυτά!!!

Γιατί να πάει ο άνθρωπος σε Galileo όταν με τα ίδια λεφτά αγοράζει VR3!!!

akef
11-10-08, 17:58
Γιατί να πάει ο άνθρωπος σε Galileo όταν με τα ίδια λεφτά αγοράζει VR3!!!

Εγώ δεν είπα να πάει σε Galileo!!! :confused:

Andreas Triantopoulos
13-10-08, 12:06
Εγώ δεν είπα να πάει σε Galileo!!! :confused:

To ξέρω... :thumbup:

GKAM
13-10-08, 23:33
Στην περίπτωση ελαττωματικού πρόιόντως τα περιστατικά ξεφεύγουν από το όριο του μεμονωμένου και γίνονται πιό συχνά και αυτό το γεγονός δεν διαφεύγει από κανένα δικαστήριο και καμία δήλωση αποποίησης ευθύνης δεν μπορεί να γλιτώσει ένα κατασκευαστή. Από ότι γνωρίζω τέτοιο θέμα δεν υπάρχει με κανένα αλγόριθμο, και κανένα κατασκευαστή. Οπότε όλοι οι αλγόριθμοι είναι σχετικά ασφαλείς και η γνώση τους κάνει ασφαλέστερους.

Σώτο, συμφωνώ ότι οι αλγόριθμοι που προορίζονται για καταδύσεις αναψυχής είναι σχετικά ασφαλείς. Αυτό όμως δε σημαίνει πως η εφαρμογή τους στα dive computers γίνεται πάντα χωρίς λάθη. Πέρα από πιθανή, μεμονωμένη βλάβη /αστοχία υπάρχει και το ενδεχόμενο ελαττωματικής παρτίδας ή bug στο firmware. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παλαιό σκάνδαλο της UWATEC (http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2003/05/25/MN309974.DTL) που είχα αναφέρει και εδώ (http://www.scubadive.gr/forum/showpost.php?p=6283&postcount=37), μαζί με τις πολλές ανακλήσεις διαφόρων άλλων dive computers (http://search.cpsc.gov/query.html?col=pubweb&qt=%22dive+computer%22).

Καλό είναι λοιπόν να μην υπακούμε τυφλά το μπλιμπλίκι ούτε να εξαρτόμαστε ολοκληρωτικά από αυτό. (Εξακολουθεί να με εντυπωσιάζει το γεγονός πως ο περισσότερος κόσμος αγοράζει dive computer, πριν αποκτήσει τον δικό του ρυθμιστή πίεσης ή άλλα βασικά μέρη του εξοπλισμού).

Τώρα, για να επανέλθουμε στο θέμα μας : για τις καταδύσεις αναψυχής (<30μ, χωρίς αποσυμπίεση) πιστεύω πως *σχεδόν* όλα τα DC καλύπτουν τις ανάγκες του μέσου δύτη. Τα “deep stops” μπορούν να εισαχθούν κάλλιστα από τον ίδιο το χρήστη αν έχει τις κατάλληλες γνώσεις. Για καταδύσεις αποσυμπίεσης, απλά θα περνούσα σε χρήση πινάκων. Αν έπρεπε να διαλέξω DC για sport diving, θα περνούσα σε ένα απλό Suunto Gekko. Εναλλακτικά, ένα Uwatec Dive Timer με καλύπτει πλέον μια χαρά.

/GKAM :geia:

Υ.Γ.: Διαβάστε τα ψιλά γράμματα στα εγχειρίδια χρήσης των dive computer σας. Θα εκπλαγείτε…

akef
14-10-08, 08:30
(Εξακολουθεί να με εντυπωσιάζει το γεγονός πως ο περισσότερος κόσμος αγοράζει dive computer, πριν αποκτήσει τον δικό του ρυθμιστή πίεσης ή άλλα βασικά μέρη του εξοπλισμού).

Μην σε εντυπωσιάζει καθόλου!!! Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν νοικιάζουν όλα τα καταδυτικά κέντρα DC, κι όσα νοικιάζουν τα χρεώνουν σχεδόν όσο όλος ο υπόλοιπος εξοπλισμός.
Επίσης σκέψου να κάνεις μια βουτιά με suunto, μετά με uwatec και μετά με mares. Ώσπου να το συνηθίσεις έχεις τελειώσει την βουτιά κι ακόμα αναρωτιέσαι αν αυτό που διαβάζεις είναι βάθος ή θερμοκρασία!!!!

Εναλλακτικά, ένα Uwatec Dive Timer με καλύπτει πλέον μια χαρά.
/GKAM :geia:

ουουουουο 666 DIRά, ε DIRά 666

GKAM
14-10-08, 08:44
Μην σε εντυπωσιάζει καθόλου!!! Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν νοικιάζουν όλα τα καταδυτικά κέντρα DC, κι όσα νοικιάζουν τα χρεώνουν σχεδόν όσο όλος ο υπόλοιπος εξοπλισμός.
Επίσης σκέψου να κάνεις μια βουτιά με suunto, μετά με uwatec και μετά με mares. Ώσπου να το συνηθίσεις έχεις τελειώσει την βουτιά κι ακόμα αναρωτιέσαι αν αυτό που διαβάζεις είναι βάθος ή θερμοκρασία!!!!

Σωστά. Οπότε προτιμάς να καταδύεσαι με ένα νοικιάρικο, κακοσυντηρημένο ρυθμιστή που χάνει από παντού ή με ένα προβληματικό BCD. Εμπιστεύεσαι τη ζωή σου σε υλικά που μόνο στην Ελλάδα διατίθενται προς ενοικίαση από μερικούς, γιατί στην Αφρική ούτε οι μπαμπουίνοι δεν θα τα φορούσαν. Το σκεπτικό είναι πως ένα DC σου δίνει ίσως λίγα περισσότερα λεπτά κατάδυσης με αυτό τον θαυμάσιο νοικιασμένο εξοπλισμό ; Α, και είσαι πιο ασφαλής γιατί ξέρεις σε πιο σημείο της οθόνης είναι το βάθος και που ο χρόνος. Μάλιστα. Ναι, αρχίζω να βλέπω μια λογική σε αυτό…

ουουουουο 666 DIRά, ε DIRά 666

Αυτό, μη περιμένεις να το σχολιάσω δημοσίως

/GKAM :stunned:

Thanos
14-10-08, 08:51
Συμφωνώ και εγώ ότι για recreational βουτιές τα περισσότερα DC κάνουν.

Δεν συμφωνώ ότι οι περισσότεροι αγοράζουν DC πριν απο τον άλλο εξοπλισμό γιατί δεν τα νοικιάζουν τα καταδυτικά... πιστεύουν το κάνουν για να νιώθουν πιο ασφαλείς...

Εγώ ένα Suunto θα αγόραζα και θα έκανε μια χαρά την δουλειά του..

fin
14-10-08, 11:08
Οσο περισοτερο επιμενει καποιος πριν την 20 βουτια του να αγορασει dc τοσο επιβεβαιωνει την υποψια μου οτι η εκπαιδευση του του αφησε υπερβολικα κενα αυτοπεποιθησης που προσπαθει να γεμισει με προσθετο εξοπλισμο.

Andreas Maragkos
14-10-08, 18:10
έχω βολευτεί με ένα mares mission puck 2 κ τα μέτρα που δουλεύω δεν ξεπερνάνε τα 30 , πιστευω οτι βοηθαει αρκετα ενα dc αλλά πάνω απ όλα είναι η σωστή εκπέδευση κ γνώση...όπως επίσης κ μια προλυπτική αποσυμπίεση δεν χαλάει κανέναν...:)

pennouninio
11-11-09, 09:30
Καλημέρα :)
εχω σκοπό να αρχίσω να ψαχνω καποια στιγμη για να αγοράσω ενα Dive Computer. Προς το παρον είμαι Open water+nitrox diver και σκοπευω μολις μαζεψω λιγες βουτιτσες παραπανω (εχω 15 μεχρι τωρα) να κανω το advanced.
τι με συμβουλευετε να κοιταξω όσον αφορά τα DC?
Δηλαδή τι να προσέξω και τι να αποφύγω?να σημειώσω ότι το Dive Computer θέλω να το φοράω μονο για καταδύσεις όχι και σαν ρολόι
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τις πολύτιμες για μένα συμβουλες σας :geia:

geogeo
11-11-09, 12:15
Καλημέρα :)
εχω σκοπό να αρχίσω να ψαχνω καποια στιγμη για να αγοράσω ενα Dive Computer. Προς το παρον είμαι Open water+nitrox diver και σκοπευω μολις μαζεψω λιγες βουτιτσες παραπανω (εχω 15 μεχρι τωρα) να κανω το advanced.
τι με συμβουλευετε να κοιταξω όσον αφορά τα DC?
Δηλαδή τι να προσέξω και τι να αποφύγω?να σημειώσω ότι το Dive Computer θέλω να το φοράω μονο για καταδύσεις όχι και σαν ρολόι
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τις πολύτιμες για μένα συμβουλες σας :geia:

Μπορείς να πάρεις αρκετές πληροφορίες, διαβάζοντας τα προηγούμενα posts στο θέμα αυτό. Επίσης στο θέμα αυτό (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=256&page=2) υπάρχουν επίσης αρκετές πληροφορίες.

Τέλος, μια και εκτιμώ το ότι θέλεις "να κάνεις μερικές βουτιές" πριν κάνεις το "Advanced" , αν θέλεις την γνώμη μου, μάθε πολύ καλά την χρήση των πινάκων και να έχεις μαζί σου σε κάθε σου βουτιά ρολόι και πίνακα.

pennouninio
11-11-09, 12:17
Ευχαριστω πολύ, θα τα κοιταξω :)

ΜΗΛΙΩΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
11-11-09, 12:18
αν θέλεις την γνώμη μου, μάθε πολύ καλά την χρήση των πινάκων και να έχεις μαζί σου σε κάθε σου βουτιά ρολόι και πίνακα.

Σωστός ο Γιώργος Μπράβο..:thumbup::thumbup: :worship::worship:.

Χρηστος Ευθυμιου
11-11-09, 12:45
Μπορείς να πάρεις αρκετές πληροφορίες, διαβάζοντας τα προηγούμενα posts στο θέμα αυτό. Επίσης στο θέμα αυτό (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=256&page=2) υπάρχουν επίσης αρκετές πληροφορίες.

Τέλος, μια και εκτιμώ το ότι θέλεις "να κάνεις μερικές βουτιές" πριν κάνεις το "Advanced" , αν θέλεις την γνώμη μου, μάθε πολύ καλά την χρήση των πινάκων και να έχεις μαζί σου σε κάθε σου βουτιά ρολόι και πίνακα.

Πίνακας αποσυμπίεσης “DECO 2000” 0 – 700m Dr. Max Hahn.

Σίγουρα θα τεθεί το ερώτημα σε τι χρειάζονται οι πίνακες αφού σχεδόν όλοι χρησιμοποιούμε DC.

Η απάντηση είναι:

• Διότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε απόλυτα τα DC και να έχουμε πάντα ένα σίγουρο Back-up.
• Διότι χρησιμοποιούμε τους πίνακες εφεδρικά παράλληλα με τα DC.
• Διότι κατανοούμε καλύτερα την διαδικασίας της αποσυμπίεσης.
• Διότι βοηθάει να διευρύνουμε τις γνώσεις μας.
• Διότι έχουμε την δυνατότητα να προγραμματίζουμε στην στιγμή τις βουτιές μας με έναν ασφαλή τρόπο.
• Διότι μπορούμε να υπολογίσουμε και να προγραμματίσουμε διαδοχικές βουτιές.

Τέλος για την γνώση που δεν πρέπει να ξεχάσουμε λόγω χρήσης DC και να δοθεί κυρίως στους νέους αυτοδύτες να ασχοληθούν λίγο παραπάνω με το θέμα.

Επέλεξα τον πίνακα “DECO 2000” 0 – 700m διότι:

• Είναι ένας από τους ποιο ασφαλείς πίνακες.
• Είναι πολύ εύχρηστος.
• Ορθολογικά προσαρμοσμένος για βουτιές αναψυχής.
• Μας δίνει στην στιγμή όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε.

1. Τι μπορούμε να διαβάσουμε στον πίνακα και που μας είναι χρήσιμος?

Οι πίνακες μας δίνουν την δυνατότητα να διαβάζουμε τον χρόνο “0” αλλά και να βρίσκουμε τις στάσεις αποσυμπίεσης για καταδύσεις αναψυχής με χρήση αναπνευστικού αερίου τον αέρα ή με τους αντίστοιχους πίνακες Nitrox EAN 32, EAN 36 από 0-700m και με την αντίστοιχη σειρά για υψόμετρο 701-1500m. Πρέπει όμως να ξέρουμε πως με τους πίνακες υπολογίζουμε ένα ορθογώνιο προφίλ βουτιάς. Η κατάδυση ξεκινάει με μια “κανονική” ταχύτητα και ο χρόνος που χρειάζεται να φτάσουμε στο μέγιστο βάθος της βουτιάς συμπεριλαμβάνεται στον συνολικό χρόνο κατάδυσης. Ο συνολικός χρόνος μετράει από την στιγμή που εγκαταλείπουμε την επιφάνεια του νερού και μέχρι την πρώτη στάση αποσυμπίεσης όπως αυτό προκύπτει από τον συνολικό χρόνο κατάδυσης και το μέγιστο βάθος της βουτιάς. Η ταχύτητα ανόδου στα τελευταία 10m να είναι αργή, λιγότερο από 10m/min.

Εννοείται πως με τους πίνακες δεν είναι δυνατόν να υπολογίσουμε πολυεπίπεδες βουτιές όπως τις υπολογίζει ένα DC. Μπορούμε όμως να τον χρησιμοποιήσουμε για τους υπολογισμούς μας με το μέγιστο βάθος και τον συνολικό χρόνο κατάδυσης από την στιγμή που εγκαταλείπουμε την επιφάνεια μέχρι και την πρώτη στάση αποσυμπίεσης. Χρησιμοποιώντας γενικά τους πίνακες προκύπτουν σημαντικά μεγαλύτεροι χρόνοι αποσυμπίεσης, αυξάνει όμως σημαντικά την ασφάλεια μας. Μπορούμε επίσης να διαβάσουμε τους χρόνους αποσυμπίεσης για επαναληπτική/ες βουτιά/ες μέσα στην ίδια ημέρα μετά από κάποιο χρόνο παραμονής στην επιφάνεια.

2. Οι ενδείξεις του πίνακα:

Στον πίνακα “DECO 2000” μπορούμε να διαβάσουμε:

• Το βάθος βουτιάς από 12m έως 63m με διαβάθμιση ανά 3m.

• Τους χρόνους “0” στο εκάστοτε βάθος.

• Τους χρόνους κατάδυσης που επιθυμούμε για μια συγκεκριμένη βουτιά.

• Τις στάσεις αποσυμπίεσης ανάλογα με το βάθος βουτιάς 3m, 6m, 9m, 12m, 15m με τους ανάλογους χρόνους για την κάθε στάση.

• Επαναληπτικό Group (repetitive group) B, C, D, E, F, G (είναι απαραίτητο για τον υπολογισμό επαναληπτικής βουτιάς / βουτιών).

• Χρόνους παραμονής στην επιφάνεια ανάλογα με το Επαναληπτικό Group (repetitive group) σε h:min.

• Το βάθος της επαναληπτικής βουτιάς και τον αντίστοιχο υπόλοιπο χρόνο “0” από την βουτιά που προηγήθηκε).

• Χρόνος που δεν επιτρέπετε να πετάξουμε μετά από μια βουτιά (no fly time)

http://img504.imageshack.us/img504/633/deco2000at7001op5.jpg http://img373.imageshack.us/img373/1958/deco2000wt7002kw5.jpg

3. Πως χρησιμοποιούμε τους πίνακες σε βουτιές με αποσυμπίεση.

Προγραμματισμένη κατάδυση στα 28m βάθος, συνολικός χρόνος 32min.

• Στον προγραμματισμό μιας βουτιάς παίρνουμε πάντα το μέγιστο βάθος της βουτιάς της 1η στήλης που θέλουμε να καταδυθούμε. Σε περίπτωση που το προγραμματιζόμενο βάθος βρίσκεται ανάμεσα σε δύο βάθη του πίνακα, παίρνουμε πάντα το αμέσως μεγαλύτερο βάθος, το οποίον μας προσφέρει και την μεγαλύτερη ασφάλεια.
Διαπιστώνουμε πως το προβλεπόμενο βάθος βουτιάς 28m δεν υπάρχει στον πίνακα, διαβάζουμε το αμέσως επόμενο βάθος δηλαδή 30m. Το ίδιο ακολουθούμε και στον προγραμματιζόμενο χρόνο, 32min δεν υπάρχει στον πίνακα παίρνουμε τον αμέσως μεγαλύτερο χρόνο δηλαδή 33min. Αφού διαπιστώσαμε το βάθος και τον συνολικό χρόνο της βουτιάς αμέσως στις επόμενες στήλες (δεξιά) προκύπτουν οι στάσεις αποσυμπίεσης. Στο παράδειγμα μας είναι στα 6m/5min και στα 3m/12min.

• Για τον χρόνο κατάδυσης στην 2η στήλη ισχύει το εξής: Ο χρόνος που διαβάζουμε, είναι ο χρόνος από την στιγμή που εγκαταλείπουμε την επιφάνεια μέχρι να φτάσουμε στην πρώτη στάση αποσυμπίεσης.

• Η ταχύτητα ανόδου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10m/min και η άνοδος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ποιο ομαλή δηλαδή max. 10m/min. Σε περίπτωση που η ταχύτητα ανόδου είναι πολύ ποιο αργή από 10m/min. Τότε αυτός ο χρόνος ανόδου μετράει μαζί στο συνολικό χρόνο βουτιάς μέχρι να φτάσουμε στην πρώτη στάση αποσυμπίεσης.

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας:

• Βουτιά σε παγωμένα νερά.
Όταν κάνουμε βουτιά σε παγωμένα νερά, τότε διαβάζουμε το αμέσως μεγαλύτερο βάθος στον πίνακα από την αρχική μας πρόθεση, π.χ. υπολογίζουμε την βουτιά στα 33m αντί 30m που βουτήξαμε τα οποία όμως κρατάμε σαν μέγιστο βάθος.

• Υπερβολική κούραση
Σε περίπτωση στο διάστημα της βουτιάς νιώσουμε υπερβολική κούραση λόγω ρευμάτων ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία τότε πολλαπλασιάζουμε τον συνολικό χρόνο βουτιάς χ 1,5, δηλαδή αυξάνουμε θεωρητικά τον χρόνο της βουτιάς κατά 50% και υπολογίζουμε τις στάσεις αποσυμπίεσης ανάλογα.

Παράδειγμα:

Βουτιά 30min. Σε βάθος 24m, ταχύτητα ανόδου 10m/min. Στάση αποσυμπίεσης στα 3m/4min.

Συνολικός χρόνος κατάδυσης.

Ο συνολικός χρόνος κατάδυσης υπολογίζεται ως εξής:
• 3min από 0-24m διαφορά βάθους (ταχύτητα καθόδου περίπου 10m/min.)
• 30min. στα 24m (και μέχρι την πρώτη στάση αποσυμπίεσης)
• 4min. στα 3m (στάση αποσυμπίεσης)

Συνολικός χρόνος κατάδυσης = 37min.

Ο συνολικός χρόνος κατάδυσης μας χρησιμεύει για να υπολογίσουμε την ποσότητα του αερίου που πρέπει να έχουμε διαθέσιμο.

4. Επαναληπτικές βουτιές.

Μεταξύ δυο καταδύσεων πρέπει να αφήνουμε να περάσει ένα χρονικό διάστημα όχι μικρότερο των 2 ωρών, ακόμα και αν κάποιοι πίνακες μας επιτρέπουν να ξεκινήσουμε την επαναληπτική βουτιά μετά από 15 λεπτά. Αυτό διότι είναι αποδεδειγμένο ότι 40 έως 120 λεπτά μετά την πρώτη βουτιά υπάρχει η μεγαλύτερη συσσώρευση μικροφυσαλίδων στο σώμα μας. Επομένως όσο ποιο μεγάλος είναι ο χρόνος ανάμεσα στις δυο βουτιές τόσο μεγαλύτερη είναι η ασφάλεια μας.
Στην επαναληπτική βουτιά προσθέτουμε επιπλέον χρόνο λόγω της επιβάρυνσης του οργανισμού μας με άζωτο από την 1η βουτιά (υπόλοιπο χρόνου “0”). Ο χρόνος αυτός εξαρτάτε από την παραμονή μας στην επιφάνεια μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης βουτιάς και το επαναληπτικό Group (τελευταία στήλη του πίνακα). Όσο ποιο μεγάλος είναι ο χρόνος μεταξύ των βουτιών τόσο ποιο μικρός είναι ο πρόσθετος χρόνος (υπόλοιπο χρόνου “0” της 1ης βουτιάς) που προσθέτουμε στην διαδοχική βουτιά.

Εφόσον έχουμε τα δυο αυτά στοιχεία δηλαδή τον χρόνο παραμονής στην επιφάνεια και το επαναληπτικό Group (repetitive group) μπορούμε να υπολογίσουμε την δεύτερη βουτιά.

Προσοχή:
Στο προγραμματισμό μας αποφεύγουμε όσο μπορούμε αν αυτό είναι εφικτό το επαναληπτικό Group (repetitive group) G, διότι είμαστε ναι μεν ακόμα ασφαλείς, αλλά οριακά απέναντι σε πιθανή νόσο.

Παράδειγμα: 1η βουτιά, βάθος -27m / 30min.

Διαβάζουμε στον πίνακα:

Στάση αποσυμπίεσης -3m / 8min
Επαναληπτικό Group F.

Η 2η βουτιά επιθυμούμε να γίνει στα -24m βάθος / 23min.
Χρόνος επιφανείας ανάμεσα στην 1η και την 2η βουτιά είναι 2h.

Πρόσθετος χρόνος (υπόλοιπο χρόνου “0” από την πρώτη βουτιά).

Τον πρόσθετο χρόνο τον βρίσκουμε ως εξής:

Διαπιστώσαμε ότι το επαναληπτικό Group είναι το F, το αναζητούμε αντίστοιχα στην δεύτερη σελίδα του πίνακα. Βρίσκουμε την κάθετη γραμμή (με το βελάκι) προς τα κάτω ανάμεσα στον χρόνο επιφανείας στην 1η και την 2η βουτιά και τον αμέσως μεγαλύτερο χρόνο, το ακολουθούμε μέχρι να έχουμε στην πρώτη στήλη αριστερά οριζόντια το βάθος** της δεύτερης βουτιάς 24m. Εκεί διαβάζουμε 22min. Ο χρόνος αυτός είναι ο πρόσθετος χρόνος που θα προσθέσουμε στον χρόνο της 2ης βουτιάς (23min + 22min = 45min) ο οποίος είναι θεωρητικά ο συνολικός χρόνος υπολογισμού της 2ης βουτιάς.
Με το νέο δεδομένο βρίσκουμε στην 1η σελίδα του πίνακα 24m/45min (24m/45min δεν υπάρχει, διαβάζουμε 24m/47min) από όπου προκύπτει αποσυμπίεση στα -6m/2min και στα –3m/14min.

Προσοχή:
Πραγματοποιούμε αυστηρά το προγραμματισμένο προφίλ της 2ης βουτιάς 24m / 23min και κάνουμε την αποσυμπίεση με τον νέο συνολικό χρόνο που προέκυψε από τον συνυπολογισμό του πρόσθετου χρόνου και δεν πρέπει να παρασυρθούμε ότι η βουτιά με βάσει τον πίνακα 24m/23min είναι στο χρόνο “0”.

Παρατήρηση:
** Σε περίπτωση που το βάθος που επιλέξαμε για την διαδοχική βουτιά βρίσκεται ανάμεσα σε δύο βάθη του πίνακα επιλέγουμε (αντίθετα με όλες τις άλλες περιπτώσεις) το μικρότερο βάθος διότι αυτό μας παρέχει μεγαλύτερο πρόσθετο χρόνο και επομένως μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ευθυμίου Χρήστος

Διαβασε και εδώ (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?p=16571#post16571) θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες.

geogeo
11-11-09, 12:54
Επίσης εδώ (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=1696) και εδώ (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=375) δυο παραδείγματα του γιατί δεν "κρεμόμαστε" πάνω στο DC μας ;)

pennouninio
11-11-09, 13:46
Επίσης εδώ (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=1696) και εδώ (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=375) δυο παραδείγματα του γιατί δεν "κρεμόμαστε" πάνω στο DC μας ;)

Ειλικρινά σας ευχαριστώ πολύ όλους :worship: και να σας διαβεβαιώσω ότι εκτιμώ τις οδηγίες σας και τις συμβουλές σας. (έχω μπόλικο υλικό για μελέτη :banghead:)
Το ερώτημά μου όμως είναι πως θέλω να αποφασίσω τι να πάρω από dc διότι έτσι και αλλιώς θα το πάρω. (τους πίνακες δεν τους σνομπάρω και φυσικά όπως τους διδαχθήκαμε όλοι, έτσι θα μάθω να τους χρησιμοποιώ όπως και εσείς).
Χαζεύοντας λοιπόν λίγο στο ιντερνέτ έπεσα πάνω σε αυτό το site (http://www.scubastore.com/scuba-diving/suunto-vyper/517/p) και αναρωτιέμαι αν το θεωρείτε καλό σε σχέση τιμής –ποιότητας. Έχετε κάτι άλλο να προτείνετε σε αυτήν την τιμή? Απ’ότι διάβασα το συγκεκριμένο καλύπτει καταδύσεις air nitrox και gauge mode και μπορώ να το συνδέσω και στο sto pc για download profil.
Κατά την γνώμη σας και την εμπειρία σας είναι αξιόπιστα τα suunto? :confused:

darisg
11-11-09, 15:48
:thumbup: Εξαιρετικό..!!

...και σε χαμηλότερη τιμή απο ένα e-shop που συμπαθώ περισσότερο ...
http://www.lucasdivestore.com/store/divegear/comp-watches/suunto/suunto-vyper.html?gclid=CMimmNuFg54CFUGNzAodHSd7ow

MICHALIS
11-11-09, 16:47
Συμφωνω για το VYPER . Χρησιμοποιω το πρωτο μοντελλο VYPER που κυκλοφορησε (μερικες φορες σε συνδυασμο με πινακες ) και ειμαι πολυ ευχαριστημενος . Για καποιον που θα κανει συνδυασμενες βουτιες (ADVANCED NITROX και πανω ) δεν κανει . Αν ομως θελετε να βουτηξετε με αερα μονον ή με NITROX EAN εως 40% , ειναι πολυ καλο (εκνευριστικα αυστηρο στους χρονους :angyr::madwife: αλλα και πολυ ασφαλες) .

Antonelos
11-11-09, 19:58
suunto εχω και εγω φιλε μου..το d6.
απλα αψογο.ποτε δεν με κρεμασε,δεν εκανε κολπα,το βουταω το συγκεκριμενο απο το 2008 με την ιδια μπαταρια.φετος το χειμωνα θα το παω για σερβις...

γνωμη μου παρε ενα ''καλο'' (σχετικο ειναι αυτο...),
ουτως σωστε,να μην ψαχνεσαι παλι μετα απο κανα χρονο για κατι καλυτερο...

d.c. + bcd + ρυ8μιστες, παρτα μια και καλη...
μια στολη,τα πεδιλα και τα...μποτακια(!!!) ειναι κατα την ταπεινη μου αποψη,απλα αναλωσιμα.καλυτερα ενα d.c. λιγο πιο ακριβο και ριξε την τιμη στο μαχαιρακι κατακαποιο τροπο...η παρτο λιγο αργοτερα.
μην βιαστεις.ψαξτο.
σιγουρα τα παιδια εδω θα βοηθησουν...τα βλεπεις και απο κοντα,ρωτα οσουν εχουν ηδη αυτο που ετοιμαζεσαι να παρεις κτλ...
στα τρια παραπανω που σου εγραψα(d.c.,bcd και ρυ8μιστης),επειδη η8ελα να παρω(παντα κατα την δικη μου γνωμη) κατι ''καλο'',ειχα αργησει λιγο αλλα πηρα ο,τι καλυτερο μπορουσα...
με αποτελεσμα να μην εχω αλλαξει τιποτα ακομα
(αν και παντα 8ελουμε κατι παραπανω...!!!!
απλα σταματησα να φωναζω στην κυρια μου οταν μπαινει sta hondos και κοιταει δεξια αριστερα...
τα ιδια σκατα κανω και εγω στα καταδυτικα μαγαζια!!!!!!!!!!!:fioufiou:)

η επιλογη δικη σου!:thumbup:

Physalia
11-11-09, 20:10
μια χαρά είναι και το suunto

αλλά, pennouninio, βούτα κι άλλο με τους πίνακες. Αστο το DC για λίγο αργότερα, κάνα-δυο χρόνια... πάρε μετά ...

yan
11-11-09, 20:15
μια χαρά είναι και το suunto

αλλά, pennouninio, βούτα κι άλλο με τους πίνακες. Αστο το DC για λίγο αργότερα, κάνα-δυο χρόνια... πάρε μετά ...
:thumbup:

pennouninio
11-11-09, 20:37
suunto εχω και εγω φιλε μου..το d6.
απλα αψογο.ποτε δεν με κρεμασε,δεν εκανε κολπα,το βουταω το συγκεκριμενο απο το 2008 με την ιδια μπαταρια.φετος το χειμωνα θα το παω για σερβις...

γνωμη μου παρε ενα ''καλο'' (σχετικο ειναι αυτο...),
ουτως σωστε,να μην ψαχνεσαι παλι μετα απο κανα χρονο για κατι καλυτερο...

d.c. + bcd + ρυ8μιστες, παρτα μια και καλη...
μια στολη,τα πεδιλα και τα...μποτακια(!!!) ειναι κατα την ταπεινη μου αποψη,απλα αναλωσιμα.καλυτερα ενα d.c. λιγο πιο ακριβο και ριξε την τιμη στο μαχαιρακι κατακαποιο τροπο...η παρτο λιγο αργοτερα.
μην βιαστεις.ψαξτο.
σιγουρα τα παιδια εδω θα βοηθησουν...τα βλεπεις και απο κοντα,ρωτα οσουν εχουν ηδη αυτο που ετοιμαζεσαι να παρεις κτλ...
στα τρια παραπανω που σου εγραψα(d.c.,bcd και ρυ8μιστης),επειδη η8ελα να παρω(παντα κατα την δικη μου γνωμη) κατι ''καλο'',ειχα αργησει λιγο αλλα πηρα ο,τι καλυτερο μπορουσα...
με αποτελεσμα να μην εχω αλλαξει τιποτα ακομα
(αν και παντα 8ελουμε κατι παραπανω...!!!!
απλα σταματησα να φωναζω στην κυρια μου οταν μπαινει sta hondos και κοιταει δεξια αριστερα...
τα ιδια σκατα κανω και εγω στα καταδυτικα μαγαζια!!!!!!!!!!!:fioufiou:)

η επιλογη δικη σου!:thumbup:

Η αληθεια είναι ότι δεν βιάζομαι να αγοράσω άμεσα d.c.,bcd και ρυθμιστη, άλλα θα ήθελα να ξέρω τι ψάχνω και να το παρω μέσα στους επόμενους μήνες.
Απλά επειδή δεν γνωρίζω πολλά πράγματα και για να μπορώ να κάνω σωστά μια έρευνα αγοράς γι'αυτό ρωτάω εσάς που έχετε περισσότερη εμπειρία και γνωσεις.
και σαν κοριτσακι που είμαι μπορει ακομα να χαζευω στα χοντος, κτλ ( :fioufiou:) αλλα από τον αύγουστο που άρχισα καταδύσεις (+παραμενω ενθουσιασμενη :stunned:) εχω αρχίσει να ψάχνω στο ινερνετ για καταδυτικά και να διαβάζω με την πρωτη ευκαιρία ότι γραφεται εδω μέσα διότι με βοηθάει πολύ :thumbup:

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας και το εκτιμώ :worship:

:geia::geia::geia::geia::geia:

geogeo
11-11-09, 23:46
Μια παρατήρηση:

... και ριξε την τιμη στο μαχαιρακι κατακαποιο τροπο...η παρτο λιγο αργοτερα.
...

Αυτό είναι εντελώς λάθος. Το μαχαίρι, είναι βασικός εξοπλισμός ασφαλείας. Πιθανόν να μην σου χρειαστεί ποτέ. Αν όμως κάποτε σου τύχει τέτοια ανάγκη, να δω πως θα κόψεις τα δίχτυα ή το παραγάδι με το DC.

Zin
12-11-09, 08:14
να δω πως θα κόψεις τα δίχτυα ή το παραγάδι με το DC.

:rofl::rofl::rofl:
buahaha .. πολύ καλό!!!
μπορει και να εχει εφευρεθεί κατι, που ξέρεις...!!? :D:rofl:

fivos
12-11-09, 09:44
Αυτό είναι εντελώς λάθος. Το μαχαίρι, είναι βασικός εξοπλισμός ασφαλείας. Πιθανόν να μην σου χρειαστεί ποτέ. Αν όμως κάποτε σου τύχει τέτοια ανάγκη, να δω πως θα κόψεις τα δίχτυα ή το παραγάδι με το DC.

Γιώργο, ένα τελευταίο μοντέλο της Suunto έχει ενσωματωμένη ξυριστική μηχανή και κόφτη για φαβορίτες :rofl: :rofl: :thumbup:

Συμφωνώ με όλους παραπάνω που λένε ότι καλό είναι να μην ξεκινά κάποιος με αγορά DC μετά την εκπαίδευση, γιατί ξεχνάει τα πάντα και βασίζεται για τους χρόνους του μόνο στο DC που είναι μια επικίνδυνη και λάθος προσέγγιση.

Επίσης καλό είναι να υπάρχει πάντα backup: Δεύτερο DC ή άλλο μηχανικό ή ηλεκτρονικό όργανο που να δείχνει βάθος, ώστε σε συνδυασμό με πίνακες και ρολόι να μπορούμε να βγούμε με ασφάλεια όσον αφορά τον χρόνο 0 αλλά και τον ρυθμό ανόδου.
Θεωρώ τελείως λάθος την αντικατάσταση της μηχανικής κονσόλας από ένα DC. Αν δεν έχουμε κάποιο δεύτερο ηλεκτρονικό όργανο, τότε το μηχανικό βαθύμετρο είναι από τις πλέον αξιόπιστες και φτηνές λύσεις για να έχουμε ένα δεύτερο (backup) όργανο που να μας δίνει βάθος.

ΥΓ: Αν και συμφωνώ ότι το DC δεν είναι πρώτη προτεραιότητα, από την άλλη νομίζω πως είναι απαραίτητο από τις πρώτες βουτιές μας, κάποιο όργανο που να δείχνει το ρυθμό ανόδου, έστω κι αν δεν είναι dive computer (π.χ. ένα καταδυτικό ρολόι, ή ένα bottom timer) για να συνειδητοποιήσουμε πόσο πραγματικά αργός οφείλει να είναι αυτός ο ρυθμός.
Το πρωτό πράγμα που διαπίστωσα όταν αγόρασα DC δεν είχε να κάνει με τους χρόνους βυθού αλλά με το το πόσο λάθος αίσθηση του ρυθμού ανόδου είχα και το πόσο γρήγορα ανέβαινα, ειδικά στα τελευταία 10 μέτρα (0 ως -10μ βάθος).

geogeo
12-11-09, 09:52
Γιώργο, ένα τελευταίο μοντέλο της Suunto έχει ενσωματωμένη ξυριστική μηχανή και κόφτη για φαβορίτες :rofl: :rofl: :thumbup:

...

Ααααα κρίμα ρε γμτ δεν το ήξερα :banghead:

Εγώ έχω ένα Uwatec και ένα Apeks και κατά συνέπεια, ειδικά στις διακοπές, είμαι συνέχει αξύριστος :(

yan
12-11-09, 09:54
Πλέον δεν χρησιμοποιώ DC, αλλά κάποια από αυτά έχουν περάσει από τα χέρια μου στο παρελθόν. Έχοντας φυσικά ξοδέψει αρκετά χρήματα (που τώρα δεν θα έδινα), κατέληξα πως τα computers μπορεί να μας κάνουν τη ζωή μας εύκολη, παρέχοντας μια σχετικά καλή ασφάλεια αλλά αδρανοποιούν το μυαλό μας. Θεωρώ πως το μυαλό είναι το πιο σημαντικό εργαλείο μας στη θάλασσα, οπότε το να αδρανοποιείται δεν το θέλουμε. Αξιολογώντας και την όποια πιθανότητα αστοχίας του ως ηλεκτρονικό εξάρτημα, έχω δύο λόγους που μου αρκούν για να μην εντάσσω το computer στον πρωτεύων εξοπλισμό μου.
Αποφάσισα λοιπόν να κάνω τις βουτιές χρησιμοποιώντας πίνακες, έχοντας το computer σαν εφεδρεία. Πλέον δεν μου χρειάζεται ούτε καν για αυτό. Ένα (ή και 2o) απλό βαθύμετρο /χρονόμετρο μου είναι αρκετό για κάθε είδους βουτιά.

Επομένως η γνώμη μου είναι να περιμένεις μέχρι να νιώσεις πως έχεις συνειδητοποιημένη προσέγγιση στη κατάδυση, να έχεις αρκετές βουτιές ρηχές και μακριά από την ώρα 0, ώστε να είσαι σε θέση να ελέγχεις εσύ την κατάδυση και όχι το αντίθετο, να έχεις καταλάβει πως το computer είναι backup εξοπλισμός με κύριο το μυαλό σου, κι αν μετά εξακολουθείς να θες να επενδύσεις σε αυτό, μην επενδύσεις πολλά. Ένα suunto gekko, είναι αξιόπιστο, φθηνό και πιστεύω πως θα σε καλύψει.
Αν μου την έδινε και για κάποιο λόγο ήθελα να πάρω ξανά computer, αυτή θα ήταν η επιλογή μου.

Ελπίζω να σε μπέρδεψα :)

andreas
12-11-09, 10:20
Yan,
μια ερωτηση. Επειδή ξέρω τι βουτιές κάνεις, έχω την εντύπωση ότι το "απλό" βυθόμετρο, το αναλογικό που έχει η κονσόλα, δεν έχει την ακρίβεια που χρειάζεσαι για να κάνεις στάσεις...

Όταν λές ότι χρησιμοποιείς απλό βαθύμετρο, θεωρώ ότι εννοείς ότι έχεις ένα uwatec ή DC γυρισμένο σε GAUGE MODE, έτσι δεν είναι ?

yan
12-11-09, 12:17
Yan...
...έχεις ένα uwatec ή DC γυρισμένο σε GAUGE MODE, έτσι δεν είναι ?
έτσι είναι
:)

andreas
12-11-09, 12:56
έτσι είναι
:)

θανκς, οβερ αντ αουτ ! :thumbup:

Antonelos
12-11-09, 15:13
Μια παρατήρηση:

φιλε μου,το αν ειναι βασικο η οχι,το ξερουμε ολοι σιγουρα.
αυτο που εννοω ειναι πως το να δινεις 100 ευρω για ενα μαχαιρι του στυλ ραμπο,ειναι λα8ος.μην μπλεκεουμε την καταδυση με την εννοια της επιβιωσης-οπως στο βουνο.
με κανα 60 ευρω παιρνεισ μαχαιρι το οποιο κανεις τα παντα.
να δωσεισ παραπανω ομωσ για να ειμαστε''ΟΥΚΑΔΕΣ" και να κοψεις τα 30 η 50 ευρω απο ενα dc...ειναι απλα βλακεια.
κατα την δικη μου αποψη παντα.(εχω δει αμφιβιους ραμπο να βουτανε για αναψυχης βουτια με 3 μαχαιρια,μπασ και μας ερ8ει ο λευκοσ...και το dc τους ειναι απο τα πιο 8φηνα η απλα κακομεταχειρισμενα εργαλεια.-ενω τα μαχαιρια τους ειναι τοσο ακονισμενα η γυαλισμενα που κανουν και μανικιουρ-πεντικιουρ..!!!!)

συνοψιζοντας.d.c.
ναι,απλα ειναι απαραιτητο.
παντα οι πινακες μαζι μας,σιγουρα.οταν ομως εχεις βγει και 8ελεις να ξαναπεσεις,8α γνωριζεις ποσο χρεωμενος εισαι.κανεις και ενα check στους πινακεσ και εισαι ακομα καλυτερα.

autel15
22-10-10, 10:30
καλησπέρα τι γνωμη έχετε για το νεο uwatec aladin 2g ? εχει κανεις εμπειρίες απο το συγκεκριμένο dc?

eye love scuba
23-10-10, 10:14
καλησπέρα τι γνωμη έχετε για το νεο uwatec aladin 2g ? εχει κανεις εμπειρίες απο το συγκεκριμένο dc?

veery good! εχει πολύ καλό και δοκιμασμένο αλγόριθμο, levels αυστηρότητας, βαθειές στάσεις, 2 αέρια, χρονόμετρο, υπέρυθερες. τιμή δε γνωρίζω

manta_ray
23-10-10, 14:18
veery good! εχει πολύ καλό και δοκιμασμένο αλγόριθμο, levels αυστηρότητας, βαθειές στάσεις, 2 αέρια, χρονόμετρο, υπέρυθερες. τιμή δε γνωρίζω

http://www.scubastore.com/scuba-diving/uwatec-aladin-2g/10218/p

miouos
27-10-10, 10:38
θα ηθελα την γνωμη σας για αυτα τα δυο dc
uwatec alladin tec 2G kai
suuonto vyper... thank you..