PDA

Επιστροφή στο Forum : Νεκρα Ψαρια στον Μαλιακο


MICHALIS
07-04-09, 09:44
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4510803&ct=1

?????????????
(ελπιζω να το εβαλα σε σωστο μερος !)

Beracuda
07-04-09, 09:49
Παραθέτω απο δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ:

Μόνιμο σκηνικό τα νεκρά ψάρια στο Μαλιακό κόλπο
http://www.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια στο Μαλιακό κόλπο

Σε έξαρση εμφανίζεται το φαινόμενο των νεκρών ψαριών, που εκβράζονται στο Μαλιακό Κόλπο. «Η περιοχή, σε όλο το πέταλο από τον Άγιο Κωνσταντίνο και τα Καμένα Βούρλα μέχρι τις Ράχες, έχει μετατραπεί σε απέραντο νεκροταφείο ψαριών, ενώ τα τελευταία 24ωρα άρχισαν να βγαίνουν στην ακτή και ψάρια άνω των 30 κιλών», καταγγέλουν ανάστατοι οι ψαράδες της Φθιώτιδας, ενώ οι ιχθυοτροφικές επιχειρήσεις, που βλέπουν να χάνεται μέρος της δυναμικότητάς τους σε προϊόν, αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.


Το πρόβλημα πρωτοδιαπιστώθηκε πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες, οπότε, από τη Νομαρχία κινήθηκε η διαδικασία εξετάσεων, τόσο στα ψάρια, όσο και στο νερό του Μαλιακού.


Από τις αναλύσεις στο νερό δεν ανιχνεύτηκαν κάποιες τοξικές ουσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μαζικό θάνατο ψαριών. Αντίστοιχα ήταν και τα πορίσματα των εξετάσεων στα ψάρια. Μάλιστα, επί τόπου είχε σπεύσει ειδική ιχθυοπαθολόγος από το Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης, η οποία συμπερασματικά προσδιόρισε τις αιτίες θανάτου των ψαριών στην έλλειψη οξυγόνου και στην θολερότητα των νερών, ενδεχομένως εξαιτίας των έργων, που εκτελούνται κατά μήκος του Σπερχειού ποταμού για τη διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής, κοντά στη Λαμία.


Νωρίς το πρωί, αλιείς βρέθηκαν στο νομαρχιακό μέγαρο Φθιώτιδας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Οι επιστήμονες της νομαρχίας Φθιώτιδας ζητούν ενισχύσεις, αφού οι ως τώρα αναλύσεις δεν έχουν οδηγήσει σε ασφαλές αποτέλεσμα. Οι ιχθυολόγοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, καθώς εσχάτως εντοπίστηκε πρόβλημα και σε ιχθυοτροφείο της περιοχής.


Όπως αποκάλυψε ο επίκουρος καθηγητής Ιχθυολογίας, Γιάννης Ζαμπετάκης, οι ιδιοκτήτες της μονάδας, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες να μεταφέρουν ψυχορραγούντα -στα κλουβιά τους- ψάρια σε άλλη περιοχή για να τα σώσουν. «Απηύθυνα ανοιχτή πρόσκληση σε όλη την επιστημονική κοινότητα για να βοηθήσει», υπογράμμισε σήμερα σε δηλώσεις του, ο νομάρχης, ο οποίος ζήτησε την άμεση συνδρομή του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και του επιτελείου του, καθώς για τον εντοπισμό των αιτίων όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ερευνάται το ενδεχόμενο να πρόκειται για ασθένεια, η οποία δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, αλλά δεν αποκλείεται και η πιθανότητα να έχουν απελευθερωθεί δηλητηριώδη αέρια από υποθαλάσσια ρήγματα.


www.kathimerini.gr (http://www.kathimerini.gr) με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μαρία το ΕΛΚΕΘΕ έχει διαπιστώσει την αιτία, πέρα από πιθανούς "ψυχολογικούς" λόγους; (http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=262741) :mad:
(http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=262741)

Physalia
07-04-09, 09:52
(ελπιζω αν το εβαλα σε σωστο μερος !)
όχι :p
(αλλά αν είχες πάει εσύ στον Μαλιακό και μας έδινες πληροφορίες από προσωπικές παρατηρήσεις σου στην περιοχή θα ήταν οκ ;))

Δεν ξέρω ακόμα Βύρων τι συμβαίνει στον Μαλιακό, ξέρω όμως ότι είναι ένας από τους κόλπους της Ελλάδας που έχουμε όλοι μαζί και με ζέση βιάσει εδώ και πολλά χρόνια....
Ελπίζω να έχουμε σύντομα μία απάντηση που να μας κάνει επιτέλους να αναθεωρήσουμε την άποψη ότι η θάλασσα μπορεί να ανέχεται τα πάντα αδιαμαρτύρητα και -κυρίως- ανώδυνα για εμάς (το μόνο που μας ενδιαφέρει άλλωστε :fioufiou:)....

dmanetakis
07-04-09, 10:16
Νομίζω πως παρουσιάζει ενδιαφέρον το κείμενο που αναρτήθηκε στο παρακάτω blog . ( Aν και δεν είμαι είδικός και δεν ξέρω κατά πόσο ευσταθούν αυτά που γράφονται , μου φαίνονται λογικά όμως )

http://altpressfthiotida.blogspot.com/2009/03/blog-post_27.html

Eπισυνάπτω για να μη χαθεί :

''
ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΟ ΜΑΛΙΑΚΟ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΡΥΠΑΝ ΣΗ κ. ΝΟΜΑΡΧΗ... και λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες (http://altpressfthiotida.blogspot.com/2009/03/blog-post_27.html)


http://2.bp.blogspot.com/_Uk6clHM1fLs/ScwPsZP-XrI/AAAAAAAAAkY/sjjeaGVNoVM/s400/firstpage.jpg (http://2.bp.blogspot.com/_Uk6clHM1fLs/ScwPsZP-XrI/AAAAAAAAAkY/sjjeaGVNoVM/s1600-h/firstpage.jpg)
Για μια ακόμα φορά εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στο Μαλιακό και φυσικά οι ψαράδες και οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι. Πριν λίγους μήνες οι αγρότες της Ανθήλης είδαν τα σπαρτά τους να καταστρέφονται από την υφαλμύρωση του νερού του Σπερχειού με το οποίο ποτίζουν τα χωράφια τους. Και ενώ το οικοσύστημα εκπέμπει SOS και η υγεία μας κινδυνεύει, ο Νομάρχης ακολουθώντας την προσφιλή του καθησυχαστική τακτική αποδίδει το θάνατο των ψαριών σε ασφυξία λόγω βροχοπτώσεων. Παρόλο που οι αλιείς της Αγίας Μαρίνας μιλούν για πρωτοφανές φαινόμενο.

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από την ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS που δείχνει καθαρά τις αιτιες μόλυνσης των νερών ( αστικά, βιομηχανικά και αγροτικά λύματα, υπεράντληση υδάτων). Περιμένοντας τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες νερού που θα διενεργήσουν επιστήμονες από το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών στην θαλάσσια περιοχή της Αγ. Μαρίνας όπου την Τρίτη εμφανίστηκαν για μία ακόμη φορά νεκρά ψάρια, ας διαβάσουν όσοι ενδιαφέρονται το σχετικό άρθρο.

Τι είναι μόλυνση?

Μόλυνση είναι μια ειδική κατηγορία ρύπανσης, που οφείλεται σε μικροοργανισμούς. Όταν καταλήγουν σε ποτάμια, λίμνες ή στη θάλασσα βρώμικα νερά από κατοικίες, νοσοκομεία, χώρους απόρριψης σκουπιδιών κλπ μπορεί να προκαλέσουν διάφορες μορφές ρύπανσης: για παράδειγμα, ρύπανση εξαιτίας της παρουσίας χημικών, βλαβερών ουσιών, αλλά και μόλυνση εξαιτίας της παρουσίας μικροβίων και γενικότερα παθογόνων οργανισμών στα βρώμικα νερά.

Τι είναι άμεση ρύπανση?

Άμεση ρύπανση είναι αυτή που μπορεί να αντιληφθούμε άμεσα. Ένα παράδειγμα άμεσης ρύπανσης είναι η περίπτωση ενός ποταμού ή μιας λίμνης, όπου καταλήγουν τοξικά απόβλητα και προκαλείται άμεσος κι αιφνίδιος θάνατος ψαριών.

Τι είναι έμμεση ρύπανση?

Έμμεση ρύπανση είναι η μορφή ρύπανσης, που δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα, επειδή δεν είναι ορατή. Για παράδειγμα, όταν καταλήγουν σε ένα ποτάμι ή σε μια λίμνη ή στη θάλασσα λύματα ή απόβλητα, σε ποσότητες που δεν μπορούν τα υδατικά οικοσυστήματα να καθαρίσουν, είναι πολύ πιθανό να προκληθούν σταδιακά αλλαγές στα είδη που υπάρχουν σε αυτό. Ορισμένα είδη αναπτύσσονται υπερβολικά, ενώ άλλα περιορίζονται ή εξαφανίζονται (ευτροφισμός). Σε πιο προχωρημένο επίπεδο ρύπανσης, μπορεί το διαλυμένο στο νερό οξυγόνο να μειωθεί και να αρχίσει η παραγωγή άλλων αερίων, επικίνδυνων για τις μορφές ζωής (υδρόθειο, αμμωνία κα).

Πηγές ρύπανσης νερού:

• Αστικά λύματα: Ακάθαρτα νερά πόλεων και οικισμών που προέρχονται από τις κατοικίες και διάφορες άλλες δραστηριότητες ).

• Βιομηχανικά υγρά απόβλητα, που μπορεί να είναι παρόμοια με τα αστικά λύματα ή να περιέχουν και επικίνδυνα ή και τοξικά στοιχεία.

• Γεωργικά υγρά απόβλητα, τα νερά απορροής εντατικά καλλιεργούμενων εκτάσεων που μπορεί να περιέχουν λιπάσματα ή/και φυτοφάρμακα.

• Κτηνοτροφικά υγρά απόβλητα, τα υγρά απόβλητα που προέρχονται από μεγάλες ή μικρότερες μονάδες εκτροφής ζώων.

• Διείσδυση θαλασσινού νερού λόγω υπεράντλησης των υπόγειων νερών ή λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της αλλαγής του παγκόσμιου κλίματος ("φαινόμενο θερμοκηπίου").

• Όξινη βροχή εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή κατακρήμνισης των αέριων ρύπων με τη βροχή, το χιόνι, τον άνεμο ή λόγω βαρύτητας.

Οι δρόμοι της ρύπανσης

Συχνά, ανεπεξέργαστα αστικά λύματα των πόλεων (βρώμικα νερά από κατοικίες και διάφορες οικονομικές δραστηριότητες) μεταφέρονται μέσω των υπονόμων και του δικτύου αποχέτευσης σε υδάτινους αποδέκτες, που είναι επιφανειακοί (ρέματα, ποτάμια, λίμνες και θάλασσα) ή υπόγειοι. Οι δρόμοι του νερού γίνονται και δρόμοι της ρύπανσης.
Άλλοι δρόμοι της ρύπανσης

Συχνά αέριοι ρύποι προσκολλώνται στη σκόνη και σε αιωρούμενα σωματίδια και μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις και καταλήγουν στην ατμόσφαιρα, το έδαφος ή στα νερά μακρινών περιοχών. Εξάλλου, τα πλαστικά και άλλα απορρίμματα στη θάλασσα φαίνεται να απορροφούν διάφορες τοξικές ουσίες από άλλες πηγές ρύπανσης

Επιπτώσεις της ρύπανσης

Μείωση του οξυγόνου που είναι διαλυμένο στο νερό

Όσο αυξάνεται η ρύπανση των νερών, κυρίως, με οργανικές ύλες, και ανεβαίνει η θερμοκρασία τους, τόσο μειώνεται το διαλυμένο οξυγόνο, γιατί καταναλώνεται λόγω της αερόβιας αναπνοής των μικροοργανισμών που κάνουν αποσύνθεση. Όταν, λοιπόν, ρυπαίνονται τα επιφανειακά νερά με απόβλητα που περιέχουν ουσίες, που αποσυντίθενται από μικροοργανισμούς (οργανικές ύλες), εκτός των άλλων "αφαιρείται" από τα νερά και το οξυγόνο, που είναι απαραίτητο για την επιβίωση των φυτικών και ζωικών υδρόβιων οργανισμών. Οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές για τους περισσότερους υδρόβιους οργανισμούς, αφού κινδυνεύουν από ασφυξία.

Ανάλογα αποτελέσματα για τα επιφανειακά νερά έχει και η ρύπανση με ανόργανα άλατα που περιέχουν άζωτο και φωσφόρο, που περιέχονται συνήθως σε λιπάσματα, απόβλητα κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων, απορρυπαντικά και σε ορισμένα βιομηχανικά απόβλητα. Το σημαντικότερο πρόβλημα, που δημιουργεί το άζωτο και ο φώσφορος είναι ο ευτροφισμός, δηλαδή η υπερβολική ανάπτυξη αλγών (φυτοπλαγκτόν) στα επιφανειακά νερά από την υπερβολική τροφοδοσία των νερών με θρεπτικά συστατικά. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί σοβαρή διαταραχή του υδατικού οικοσυστήματος με διάφορες δυσμενείς συνέπειες, μεταξύ των οποίων είναι η υπερβολική ανάπτυξη ορισμένων ειδών σε βάρος όλων των άλλων, η μείωση ή και εξαφάνιση της ποικιλίας ειδών με θανάτωση ή μετανάστευσή τους, καθώς και η πλήρης ή μερική αποξυγόνωση των νερών. Όταν μειώνεται δραματικά το διαλυμένο οξυγόνο στα νερά, συνήθως, μυρίζουμε μια οσμή κλούβιων αυγών (αναερόβιες συνθήκες).

Ρύπανση υπόγειων νερών

Τα υπόγεια νερά είναι, επίσης, πολύ ευαίσθητα στη ρύπανση και έχουν περιορισμένη ικανότητα αυτοκαθαρισμού. Η κατάληξη αστικών λυμάτων, ξεπλυμάτων εδάφους από εντατική χρήση χημικών λιπασμάτων, αλλά και κτηνοτροφικών αποβλήτων στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα έχει ως κύριο αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης των νιτρικών αλάτων. Εξαιτίας αυτής της ρύπανσης, τα υπόγεια νερά γίνονται επικίνδυνα για τον άνθρωπο και τους ζωικούς οργανισμούς.

Η ρύπανση του εδάφους με τοξικές ουσίες ή βιομηχανικά απόβλητα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων ή άλλων τοξικών ουσιών στα υπόγεια νερά, όπως για παράδειγμα διαπιστώνεται σε περιοχές της Σταυρούπολης (Θεσσαλονίκη), εξαιτίας τοξικών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων από τη βιομηχανία Διάνα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο και δαπανηρό να καθαρίσουμε τα υπόγεια νερά από επικίνδυνες και τοξικές ουσίες.

Μόλυνση νερών

Μια άλλη μορφή επιβάρυνσης των επιφανειακών και των υπόγειων νερών είναι η μόλυνσή τους, δηλαδή η παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών στα νερά. Αυτή οφείλεται κατά κανόνα σε αστικά ή κτηνοτροφικά λύματα. Η ανίχνευση των παθογόνων μικροοργανισμών στο νερό μπορεί να γίνει και έμμεσα, μέσω της μέτρησης, για παράδειγμα, των κολοβακτηριδίων, τα οποία όταν βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες αποτελούν ένδειξη της πιθανής μόλυνσης των νερών.

Υφαλμύρυνση υπόγειων νερών

Η εντατική άντληση των υπόγειων νερών με ρυθμό, που δεν επιτρέπει την ανανέωση τους, προκαλεί την εισβολή αλμυρού νερού από τη θάλασσα στους υδροφορείς. ΄Οταν η στάθμη του υπόγειου νερού υποχωρήσει κάτω από την στάθμη του θαλάσσιου νερού με το οποίο συνδέεται, τότε αντί να έχουμε ροή από τον υπόγειο υδροφορέα στη θάλασσα, έχουμε αντιστροφή του φαινομένου και νερό από την θάλασσα εισέρχεται στο υπόγειο νερό. Αλμυρό νερό αναμένεται να εισβάλλει σε μεγαλύτερη έκταση σε παράκτιες περιοχής, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας (έως και εβδομήντα εκατοστά μέσα στις επόμενες δεκαετίες) λόγω της κλιματικής αλλαγής ή της μείωσης των βροχοπτώσεων.


Αναρτήθηκε από altpressfthiotida@hotmail.com στις 00:47 (http://altpressfthiotida.blogspot.com/2009/03/blog-post_27.html)

MICHALIS
07-04-09, 11:01
(αλλά αν είχες πάει εσύ στον Μαλιακό και μας έδινες πληροφορίες από προσωπικές παρατηρήσεις σου στην περιοχή θα ήταν οκ ;))



Ως τι ? Ιχθυοψυχοθεραπευτης ? Εμαθα οτι στην Αμερικη υπαρχουν κυνοψυχοθεραπευτες , ας πρωτοπορησω λοιπον :rofl:

neokles
07-04-09, 11:16
Ως περαστικός που είδε τα ψάρια και έβγαλε φωτογραφίες φαντάζομαι

Physalia
07-04-09, 11:20
qB0AmqMEOB8&feature=channel_page

τα είδη φαίνονται να είναι κυρίως πελαγικά....

MICHALIS
07-04-09, 11:21
Περαστικος απο τον Μαλλιακο ? :eek: Δεν ειναι ιδιαιτερα κοντα για να περναω απλα ! Εδω δεν πηγα ουτε στην Χαλλλκιδικη ( που σαν αυτην δεν εχει μην ξεχνιομαστε !) με τετοιον υπεροχο καιρο .

Big-Blue
07-04-09, 15:08
Σωστά τα λέει η Μεσόγειος σε αυτό το μπλόγκ...πιο σωστά και από υπουργείο θα έλεγα...
επί της ουσίας αυτό το ειδική ιχθυοπαθολόγος...η οποία συμπερασματικά προσδιόρισε τις αιτίες θανάτου των ψαριών στην έλλειψη οξυγόνου και στην θολερότητα των νερών, ενδεχομένως εξαιτίας των έργων, που εκτελούνται κατά μήκος του Σπερχειού ποταμού για τη διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής, κοντά στη Λαμία. δε μου λέει τίποτα...
Αν δεν έκανε τοξικολογικές εξετάσεις να βρούμε την αιτία θανάτου...να βρούμε τον ρυπαντή (την ουσία δηλαδή) και να πάμε αντίστροφα, δε γίνεται τίποτα...
Μου αρέσει που παίρνουν δείγματα νερού στη θάλασσα να μετρήσουν...
Δείγματα απ' το ποτάμι...και από τις εκροές των βιομηχανικών μονάδων που βρίσκονται εκεί και έχουν (ή δεν έχουν) πάρει άδειες διάθεσης αποβλήτων στον Σπερχειό...
Μια από Ασωπό πλιζζζ

Physalia
13-04-09, 10:30
Τοξικα μαστιγωτά (http://www.environmentalleverage.com/flagellates.htm).
Μια μικροσκοπική ομάδα του πλαγκτού η οποια περιέχει μια τοξική ουσία που επικολλάται στα βράγχια των ψαριών και τα παραλύει.
Τα ψάρια πεθαίνουν από ασφυξία.

Αν έχω κάποια στιγμή περισσότερες πληροφορίες/λεπτομέρειες θα σας τις μεταφέρω.... :(





Διαβάστε και άλλα για τις "τοξικές παλίρροιες (http://www.env.gov.bc.ca/wat/wq/reference/toxicalgae.html#psp)"

apeiranthos
13-04-09, 15:22
Τοξικα μαστιγωτά (http://www.environmentalleverage.com/flagellates.htm).
Μια μικροσκοπική ομάδα του πλαγκτού η οποια περιέχει μια τοξική ουσία που επικολλάται στα βράγχια των ψαριών και τα παραλύει.
Τα ψάρια πεθαίνουν από ασφυξία.


Ποιός είναι ο φυσικός εχθρός τους ξέρουμε?:confused:

Ενδιαφέρον φαίνεται κι αυτό
http://www.solon.org.gr/downloads/Maliakos...daDassnakis.pdf (http://www.solon.org.gr/downloads/Maliakos_1_PresentationImeridaDassnakis.pdf)
το είχαν ξετρυπώσει-ποστάρει τα παιδιά στο Γκρικνταιβερς.

Physalia
13-04-09, 15:36
Μανώλη οι εκρηκτικές εμφανίσεις Τοξικών Φυκών (γνωστά και ως HABs -Harmful Algal Blooms- για περισσότερο googling) είναι ένα φαινόμενο σχετικά πρόσφατο στα νερά μας. Αυτό τον καιρό τρέχουν κάποια διδακτορικά πάνω σε αυτό το θέμα και ελπίζω ότι θα έχουμε σύντομα περισσότερες απαντήσεις για το τι τα προκαλεί (σίγουρα πάντως η αύξηση της θερμοκρασίας και ο ευτροφισμός) και τι ίσως τα αναστέλλει.

Αν θες ψάξε περισσότερα για το γένος Chatonella. Τα βράγχια των ψαριών του Μαλιακού ήταν τίγκα σε αυτό....

pierre-sifnos
13-04-09, 18:59
FYI από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αριθμός Είδησης: 7502560

Λαμία, Ελλάδα 13/04/2009 19:52 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Γ. Παλαμιώτη)

Λαμία - Τοξικά φύκια ευθύνονται για τα νεκρά ψάρια στο Μαλιακό κόλπο
http://www.scubadive.gr/forum/cid:image001.gif@01C9BC71.83F30D00 (http://javascript<b></b>:decreaseFontSize();) http://www.scubadive.gr/forum/cid:image002.gif@01C9BC71.83F30D00 (http://javascript<b></b>:increaseFontSize();)
Τοξικά φύκια-φονιάδες είναι η αιτία που σκοτώθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ψάρια στο Μαλιακό κόλπο και έχουν γεμίσει οι παραλίες με τα νεκρά κουφάρια τους. Τα μικροφύκια του γένους Chattonella ανιχνεύτηκαν από τους επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ως υπεύθυνα για τους μαζικούς θανάτους στα ψάρια, κάτι το οποίο ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι πρωτόγνωρο.

Για περισσότερες από 50 ημέρες το φαινόμενο είναι σε έξαρση, ενώ οι δικαιολογίες που δίνονταν στη δημοσιότητα από τη νομαρχία για έλλειψη οξυγόνου και για όγκο από φερτές ύλες του ποταμού Σπερχειού πλέον κατέρρευσαν. Την ίδια στιγμή, συνεργεία που έχουν μισθωθεί από τη νομαρχία μαζεύουν τα νεκρά ψάρια από τις παραλίες στο πέταλο του Μαλιακού.

«Πρόκειται για ένα είδος που δεν μας ήρθε από άλλες περιοχές. Υπήρχε στη χώρα μας», υπογραμμίζει ο βιολόγος ερευνητής, Κώστας Κουκάρας, που ήταν ο πρώτος σύμφωνα με τη βιβλιογραφία που το εντόπισε στη χώρα μας σε ιχθυοτροφείο στη Λάρισα. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, «πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες στη φυτοπλαγκτονική μάζα για να αναπτυχθεί. Στην προκειμένη περίπτωση ίσως να διαμορφώθηκαν σε αυτή την περιοχή αυτές οι συνθήκες που είναι απαιτούμενες».



Στην ίδια κατεύθυνση συγκλίνουν και οι επιστήμονες από το ΕΛΚΕΘΕ που το εντόπισαν ύστερα από αναλυτικούς ελέγχους σε ημιθανή ψάρια. Όπως μάλιστα οι ίδιοι επισημαίνουν σε έκθεσή τους, «σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία τα είδη του γένους chattonella ευθύνονται για μαζικούς θανάτους ψαριών?».


Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα συγκεκριμένα μικροφύκια έχουν τη δυνατότητα για κάποια περίοδο που διαρκεί από 1 έως 6 μήνες ανάλογα με τις συνθήκες να παράγουν διάφορες κατηγορίες ιχθυοτοξίνες και νευροτοξίνες οι οποίες δρουν κυρίως στα βράχια των ψαριών προκαλώντας σημαντικές βλάβες.

«Με τον τρόπο αυτό δικαιολογείται ως γεγονός ότι είχαμε μαζικούς θανάτους ψαριών οι οποίοι έδειχναν ότι κυριολεκτικά τα ψάρια δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν το οξυγόνο», εξηγεί ο διευθυντής Αλιείας της Νομαρχίας Φθιώτιδας, Δημήτρης Ρίζος, που μιλά για ένα πρωτόγνωρο γεγονός στον ελλαδικό χώρο κρίνοντας την έκταση και την ένταση του φαινομένου.



Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το συγκεκριμένο είδος εντάσσεται στα τοξικά φύκια τα οποία καταστρέφουν το θαλάσσιο οικοσύστημα όταν βρουν πρόσφορες συνθήκες και σε ειδικές περιπτώσεις λόγω του όγκου από τις νευροτοξίνες υπάρχει δυνατότητα να επιδράσουν ακόμη και στον ανθρώπινο οργανισμό, δυσκολεύοντας την αναπνοή όχι μόνο στους λουόμενους και σε αυτούς που κολυμπούν στη θάλασσα αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται στις παραλίες.



Καθησυχαστικοί όμως είναι οι επιστήμονες για το συγκεκριμένο είδος. «Αν μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει κάτι θετικό, θα λέγαμε ότι το Chattonella δεν περνά στην τροφική αλυσίδα αλλά παραμένει στους μαζικούς θανάτους των ψαριών», υπογραμμίζει ο εξειδικευμένος βιολόγος, Κώστας Κουκάρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν καταναλώνονται τα ψόφια ψάρια.

«Τα εν λόγω μικροφύκη δεν ενοχοποιούν οι διατροφικές δηλητηριάσεις στον άνθρωπο και ως εκ τούτου η παρουσία τους δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία», υπογραμμίζει σε έκθεσή του που έστειλε ήδη στη Νομαρχία Φθιώτιδας ο αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γιώργος Νικολαΐδης.

Zin
14-04-09, 07:16
..υπάρχει δυνατότητα να επιδράσουν ακόμη και στον ανθρώπινο οργανισμό, δυσκολεύοντας την αναπνοή όχι μόνο στους λουόμενους και σε αυτούς που κολυμπούν στη θάλασσα αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται στις παραλίες...

ακομα ενα δείγμα δημοσιογραφικής καταστροφολογίας...:eek:

(ή μήπως όχι?πάντα με την απορία μένεις οταν διαβάζεις/ακούς τετοιου είδους "ειδήσεις" :confused:)

apeiranthos
14-04-09, 08:21
Σε μια έκθεση πραγματογνωμοσύνης για θανάτους ψαριών
που συνέβησαν τον Αυγουστο του 2007
σε ιχθυοτροφική αύλακα κάπου στον Θερμαικό
και που έχει αναρτηθεί στο σύνδεσμο
http://www.nearhus.gr/site/Image/ekthesi_pragmatognomosinis.pdf
βρήκα τις παρακάτω πληροφορίες

..."Οι ανθήσεις φυκών (algal blooms) είναι φυσικά φαινόμενα, ήδη γνωστά από
παλαιοτάτων χρόνων, που δημιουργούνται σε παράκτια νερά και λίμνες εξαιτίας της
μαζικής ανάπτυξης συγκεκριμένων μονοκύτταρων, κυρίως, φωτοσυνθετικών
οργανισμών (φυτοπλαγκτό). Αν και το φυτοπλαγκτό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο
στην τροφική αλυσίδα των υδάτινων οικοσυστημάτων, καθώς αποτελεί τροφή για
πληθώρα οργανισμών (ζωοπλαγκτό, δίθυρα μαλάκια, καρκινοειδή, προνύμφες
ψαριών), η μαζική αύξησή του μπορεί να αποβεί επιβλαβής για το υδάτινο φυσικό
περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα συγκεκριμένα φαινόμενα
χαρακτηρίζονται διεθνώς ως Harmful Algal Blooms (ΗΑΒ’s), στην ελληνική
«επιβλαβείς ανθήσεις φυκών» και οι συνέπειες τους συνίστανται:

1. στο δυσχρωματισμό των νερών, εξαιτίας της μεγάλης αφθονίας τους και των
χρωστικών ουσιών που διαθέτουν. Τα συγκεκριμένα φαινόμενα
χαρακτηρίζονται ως «ερυθρές παλίρροιες».
2. Στη δημιουργία ανοξικών συνθηκών, κυρίως στα κατώτερα στρώματα της
στήλης του νερού, εξαιτίας της έντονης μικροβιακής δραστηριότητας που
παρατηρείται στη διαδικασία αποικοδόμησης της απονεκρωμένης
φυτοπλαγκτικής βιομάζας.
3. Στις επιπτώσεις στους θαλάσσιους ζωικούς οργανισμούς, που συνήθως
συνοδεύονται από μαζικούς θανάτους, μέσω της τροφικής αλυσίδας, που
μπορεί να οφείλονται είτε σε μηχανικές βλάβες (αλλοίωση βραγχίων) λόγω της
εξωτερικής τους μορφολογίας (παρουσία ακίδων, π.χ. είδη του γένους
Chaetoceros) είτε στην ύπαρξη τοξικών ουσιών (π.χ. ιχθυοτοξινών).
4. Στις τροφικές δηλητηριάσεις του ανθρώπου μετά από κατανάλωση αλιευμάτων
(κυρίως δίθυρα μαλάκια και ψάρια) που περιέχουν φυκοτοξίνες.

Κατά την τελευταία εικοσαετία, τα συγκεκριμένα φαινόμενα παρουσιάζουν ραγδαία
αύξηση σε παγκόσμια κλίμακα, τόσο ως προς την ένταση όσο και ως προς τη
συχνότητα εμφάνισής τους, που σύμφωνα με τους Smayda (1990) και Hallegraeff
(1993), οφείλονται:

• στην αύξηση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων σε παράκτιες περιοχές,
(π.χ. υδατοκαλλιέργειες).
• Στη μεταφορά ειδών φυτοπλαγκτού από μια περιοχή σε μια άλλη, μέσω της
μετακίνησης πλοίων με τα σαντινόνερα (έρμα) ή της μεταφοράς υδρόβιων
οργανισμών (κυρίως δίθυρων μαλακίων) για καλλιέργεια.
• Στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη (π.χ. αύξηση της μέσης
θερμοκρασίας).
• Στο ερευνητικό ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, που επιδίδεται
στην καταγραφή και μελέτη αυτών των φαινόμενων.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών
φυκών, τα οποία, σε ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης, συμβάλλουν στη δημιουργία
επιβλαβών ανθήσεων. Από τα παραπάνω, περίπου 70 είδη, έχει αποδειχθεί ότι
δυνητικά μπορούν και παράγουν τοξικές, για άλλους οργανισμούς, ουσίες. Στην
Ελλάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 30.
Είδη του γένους Chattonella, τα οποία έχουν ανιχνευθεί σε δείγματα νερού που
λήφθηκαν από την αύλακα Παπανίκα, σε υψηλές αφθονίες έχουν ενοχοποιηθεί,
σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία για θανατηφόρα κρούσματα ψαριών.
Ο μηχανισμός δράσης τους δεν είναι πλήρως κατανοητός. Έχει βρεθεί ότι οι
συγκεκριμένοι οργανισμοί φέρουν διάφορες κατηγορίες τοξινών (ιχθυοτοξίνες) που
δρουν κυρίως στα βράγχια των ψαριών προκαλώντας τους μόνιμες λειτουργικές
βλάβες στο επιθήλιό τους. Επίσης, επειδή οι συγκεκριμένοι οργανισμοί κατά τη
διάρκεια του κύκλου ζωής τους παράγουν βλεννώδεις μάζες ενδέχεται σε υψηλές
αφθονίες οι συγκεκριμένες μάζες να δημιουργούν προβλήματα στην αναπνευστική
διαδικασία των ψαριών. Τα τελευταία χρόνια γίνεται αναφορά για την παραγωγή από
είδη του γένους Chattonella αλλά και από άλλα Ραφιδιοφύκη υπεροξείδιο του
υδρογόνου (Η2Ο2) το οποίο θεωρείται τοξικός παράγοντας για το επιθήλιο των
βραγχίων πολλών υδρόβιων οργανισμών."...

Αλλού μέσα στο κειμενο...
"Τα κύτταρα που ανιχνεύθηκαν έχουν μέγεθος που κυμαίνεται μεταξύ 25 και 35μm,
διαθέτουν δύο μαστίγια, παρουσιάζουν τόσο σφαιρικό όσο και ελαφρά ελλειψοειδές
σχήμα και εξαιτίας των πολυάριθμων χλωροπλαστών εμφανίζουν αδρό-κοκκώδες
κυτταρικό τοίχωμα. Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κυττάρων που ανιχνεύθηκαν
συγκλίνουν σε δύο πιθανά είδη του γένους, τα είδη Chattonella marina και
Chattonella minima, που σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία ευθύνονται για
μαζικούς θανάτους ψαριών κυρίως σε ιχθυοκαλλιέργειες."

Physalia
15-04-09, 11:41
ακομα ενα δείγμα δημοσιογραφικής καταστροφολογίας...:eek:


χαίρομαι που κάποιοι τουλάχιστον μπορούν και τα αναγνωρίζουν.;)
Οι υπόλοιποι μάλλον θα χρειαστεί να κόψουν τα μπάνια και τις βουτιές για φέτος.

pierre-sifnos
15-04-09, 11:49
χαίρομαι που κάποιοι τουλάχιστον μπορούν και τα αναγνωρίζουν.;)
Οι υπόλοιποι μάλλον θα χρειαστεί να κόψουν τα μπάνια και τις βουτιές για φέτος.

Παραθέτω τα εξής από το http://realhermes.blogspot.com/2009/04/chattonella.html

Επειδή είναι σχετικά νέο είδος, η έρευνες για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία των ανθρώπων - για τα ψάρια ήδη το γνωρίζουμε - συνεχίζονται. Πάντως από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και βιβλιογραφία φαίνεται πως πραγματικά υπαρχουν κάποιες επιπτώσεις.
Ας αναφέρουμε μερικά πραγματα που γνωρίζουμε για το γένος Chattonella. Από το 1997 έρευνα στο Delaware των Ηνωμενων Πολιτειων ειχε συνδέσει την ανάπτυξη και εξάπλωση του συγκεκριμένου οργανισμού με τα υψηλά επίπεδα παραγωγής θρεπτικών συστατικών που υπαρχουν σε λιπάσματα, κοπριά, και ανθρώπινα αποβλητα.

Τον Αύγουστο του 2000, κολυμβητές στην περιοχή Rehoboth, Bay, Delaware στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραπονέθηκαν για μούδιασμα, και σπασμούς των μυών καθώς και για ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος. Στην ίδια περιοχή είχαν γίνει καταγγελίες για εμφάνιση νεκρών ψαριων. Η έρευνα και η χημική ανάλυση που έγινε, έδειξε ότι υπεύθυνο ήταν το είδος Chattonella cf.Veruculosa το οποίο είναι αρκετά κοινό κοντά σε εκβολές ποταμών και παράγει την τοξίνη Brevetoxin. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι το πρόβλημα με το Chattonella cf.Veruculosa αυξάνεται και γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο.

Επίσης στο βιβλίο «Biodiversity Change and Human Health (http://www.amazon.co.uk/Biodiversity-Change-Human-Health-Ecosystem/dp/1597264970/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1239724992&sr=8-1)» των Ο.Sala, L. Meyerson and C. Parmesan, σελ. 151, αναφέρεται ότι τα αυξανόμενα από τους ανθρώπους αποβλητα και θρεπτικά συστατικά προκαλούν αύξηση των βλαβερών οργανισμών όπως αυτο του Chattonella, που έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία των ψαριων, οστρακοειδών και ανθρώπων.

In costal marine ecosystems, increased anthropogenic loading of waste and nutrients has been found to cause blooms of harmful organisms like Pfisteria, Chattonella, and Gymnodinium, which cause severe health impacts to fish, shellfish and humans.

Zin
15-04-09, 12:05
γρήγορος ο δημοσιογράφος... :D

δλδ απο μια αναφορά του 2000 καπου στην Αμερική και από μια αναφορά όπως "¨...cause severe health impacts to fish, shellfish and humans" οπου δεν αναφέρεται καμία λεπτομέρεια.. βγάζουμε το συμπέρασμα:

"...δυσκολεύοντας την αναπνοή όχι μόνο στους λουόμενους και σε αυτούς που κολυμπούν στη θάλασσα αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται στις παραλίες..." ???:eek:

Physalia
15-04-09, 12:09
Pierre όσα λες είναι απολύτως αλήθεια.
Μόνο που δεν έχουν καμία σχέση με την περίπτωση του Μαλιακού.

Τέτοια φαινόμενα δεν κουκουλώνονται άλλωστε, αν τα Chattonella του Μαλιακού περιείχαν νευροτοξίνη ικανή να επηρεάσει τον άνθρωπο, θα είχαμε ήδη αντίστοιχες αναφορές από τους κατοίκους της περιοχής. Εδώ όμως είχαμε ξεκάθαρα, απόλυτα, αποκλειστικά νεκρά ψάρια.....

Δεν είναι κακό να ξεκαθαρίζουμε ότι υπάρχουν και χειρότερα.... Σίγουρα τα μικροφύκη αυτά αποτελούν ακόμα terra incognita για τους επιστήμονες.... Δεν είναι ξεκάθαρο πότε, γιατί, ποιες και σε τι συγκεντρώσεις παράγουν την κάθε τοξίνη. Σίγουρα βοηθάει να αντιληφθούμε τη σημασία του να προλαμβάνουμε τέτοια φαινόμενα.

Ο τρόπος όμως με τον οποίο αναφέρεται η πληροφορία αυτή μέσα στο άρθρο δεν ξεκαθαρίζει τη διαφορά της περίπτωσης εκείνης με αυτή στα δικά μας νερά... κι αυτό δεν είναι πολύ καλό γιατί δημιουργεί αναίτιο πανικό στον κόσμο ο οποίος (έχω ακούσει ήδη πολλά) αρχίζει πάλι τις συνομωσιολογικές θεωρίες: "Κινδυνεύουμε και μας το κρύβουν".

Δουλειά των δηοσιογράφων είναι η πληροφόρηση και όχι η τρομοκρατία.....και είμαι σίγουρη ότι συμφωνείς σε αυτό.....


Και η Ζίνα νομίζω το πάει πολύ καλά.... Το δυσκολότερο πράγμα σήμερα είναι να μάθεις να διαβάζεις (τα νέα) και να ακούς (τις ειδήσεις)....

pierre-sifnos
15-04-09, 12:34
Παρέθεσα το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, για την ενημέρωση των μελών του forum. Δεν το έγραψα εγώ και δε μπορώ και να απολογηθώ εκ μέρους όλων των ΜΜΕ.

Δε θεωρώ όμως ότι ενδιαφέρουν κανέναν και ιδίως σε καταδυτικό forum, οι προσωπικές μου απόψεις για τα ΜΜΕ, ούτε όμως θα βάλω όλους τους δημοσιογράφους στο ίδιο τσουβάλι. Έτσι κι αλλιώς, βλέπω πολλούς εγωισμούς και κόντρες που αλλιώς φαίνονται στο internet και αλλιώς είναι σε διαπροσωπική επικοινωνία.

Έχει όμως σημασία ότι εντοπίστηκε ο "ένοχος" για το μαζικό θάνατο των ψαριών στην περιοχή και αρχίζει και η συζήτηση για τα γενεσιουργά αίτια της έξαρσης του φαινομένου. Όχι ότι θα αλλάξει τίποτε, αλλά ελπίζω τουλάχιστον να μη διοχετευθούν αυτά τα ψάρια στις αγορές...

Ελπίζω τα γραφόμενά μου να μην παρερμηνευθούν:)

Ευχαριστώ.

Physalia
15-04-09, 12:53
Το βρίσκω μάλλον λογικό να συζητιούνται άρθρα εδώ μέσα και ειδικά αυτά που μας ενδιαφέρουν άμεσα.... Δεν ξέρω για τι είδους κόντρες μιλάς αλλά φαντάζομαι ότι δεν αφορούν αυτή τη συζήτηση....

Ήθελα μονάχα να μεταφέρω μια επιφύλαξη σχετικά με το πώς καμιά φορά περνάει η πληροφορία.... ακόμα κι αν ο δημοσιογράφος δεν έχει κακές προθέσεις, ο κόσμος πιάνεται από μικρά πραγματάκια και εύκολα παρερμηνεύει.

Ξέρω ανθρώπους που ασχολούνται χρόνια με το αντικείμενο των HABs. Μέσα στη σύγχυση των ημερών, μου είπαν ότι κάποιοι δημοσιογράφοι ουσιαστικά τούς εκβίασαν δηλώσεις που τελικά εκείνοι ποτέ δεν έκαναν.
Αν προσπαθήσεις τώρα να τους ζητήσεις συνέντευξη θα σου πουν "Μίλα με τον διευθυντή μου"

Υπάρχει γενικά ένα μικρό πρόβλημα με τις παρερμηνείες και αυτό και μόνο θέλησα να θίξω....


Επίσης, ξέρω Pierre ότι δεν το έγραψες εσύ το άρθρο και δεν είχα ποτέ κανένα παράπονο (ανακρίβειας ή ό,τι) από δικά σου άρθρα. Αν χρειάζεται, το διευκρινίζω ευχαρίστως. :geia:

MICHALIS
15-04-09, 13:19
[quote=Physalia;26572]
Οι υπόλοιποι μάλλον θα χρειαστεί να κόψουν τα μπάνια και τις βουτιές για φέτος.[/quote
Να κοψουν και τις παραλιες για να φυγουν επιτελους και ολα τα beach bar που απλωθηκαν σε καθε ομορφη αμμουδια και να αφησουν τις παραλιες ελευθερες (οπως αλλωστε λεει και ο νομος για τους κοινους θνητους ) και να σταματησουν να τις οικοιοποιουνται και ιδιωτικοποιουν κατα κορον .

MICHALIS
15-04-09, 13:21
γ

"...δυσκολεύοντας την αναπνοή όχι μόνο στους λουόμενους και σε αυτούς που κολυμπούν στη θάλασσα αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται στις παραλίες..." ???

ΝΑΙ ΝΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ !!!

Big-Blue
15-04-09, 13:44
το είδος Chattonella cf.Veruculosa το οποίο είναι αρκετά κοινό κοντά σε εκβολές ποταμών και παράγει την τοξίνη Brevetoxin. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι το πρόβλημα με το Chattonella cf.Veruculosa αυξάνεται και γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο.

Εύκολη η αντιμετώπισή τους. Αν πούμε στις μεγαλοκοπέλες πως όσα περισσότερα άτομα του πλαγκτονικού είδους αυτού μας φέρετε τόσα περισσότερα free botox θα κάνετε τότε πάει αυτό, το εξολοθρεύσαμε...:geia:

Big-Blue
16-04-09, 20:34
Ο μπαρμπαγιώργος έβγαλε ανακοίνωση:
σττττττττττττττττττττττ:lip srsealed:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Έλεγχοι των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ στην παράκτια περιοχή του Νομού Φθιώτιδας


Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ από 6/4/09 έως 10/4/09 διενήργησε εκτεταμένους ελέγχους σε δραστηριότητες και δειγματοληψίες σε υγρά απόβλητα, αστικά λύματα και κανάλια απορροής προς τον Μαλιακό, μετά το πρόσφατο περιστατικό θανάτων ψαριών στην παράκτια περιοχή του Νομού Φθιώτιδας.
Συγκεκριμένα επιθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν στη ΒΙΠΕ Λαμίας, στη μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού Λαμίας και στην βιομηχανική δραστηριότητα MACOLIVE, στους ΧΑΔΑ Σπερχειάδας, Μακρακώμης και Καμμένων Βούρλων, σε χώρο παράνομης απόθεσης στερεών αποβλήτων στο χείμαρρο Βοάγριο ή Πλατανιά και σε χοιροστάσιο στις Λιβανάτες.
Τα ληφθέντα δείγματα έχουν ήδη σταλεί για ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους και μετά την κοινοποίηση των μετρήσεων, σε συνδυασμό με τα ευρήματα των επιθεωρήσεων, θα γίνει η σχετική ενημέρωση.
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν προγραμματίσει άμεσα και νέες επιθεωρήσεις σε δραστηριότητες της περιοχής.

*ΧΑΔΑ=Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων και όχι μόνον Απορριμμάτων όπως ισχυρίζονται κάποιοι...

Τώρα να σχολιάσουμε την ανακοίνωση;;; Πολύ γέλιο...:rofl:

Big-Blue
22-04-09, 22:55
Το έκαναν και σύνδρομο τώρα:

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=264625&dt=22/04/2009

Σιγά σιγά θα ανακαλύψουμε τον κόσμο...

Big-Blue
10-05-09, 23:25
Εδώ είναι και η σχετική ανακοίνωση του Γεωτεε
:geia:

Έκτωρ
10-05-09, 23:45
Τέτοιες εποποιίες ανακοινώσεις πραγματικά με ενθουσιάζουν!!!!!!!!!!!!!!!.
Το μόνο ψεγάδι της ανακοινώσεις είναι πως στα πιθανά σενάρια που εντόπισε το επιτελείο εξειδικευμένων επιστημόνων μετά από της μελέτες που κάναν (επειδή είναι και στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής) δεν βάλαν το σενάριο «μυστικό στρατιωτικό πείραμα ξένης υπερδύναμης».
Θα χαν 100% πιθανότητες επιτυχίας.
Πάντως ήταν διαφωτιστικοί και υπεύθυνοι για ακόμη μια φορά οι εκπρόσωποι του κράτους.:2drunk::2drunk::2drunk::2drunk::2d runk::2drunk::2drunk: