PDA

Επιστροφή στο Forum : Βαθειές εσωτερικές σκέψεις

Γιώργος Δεμέτης
08-04-09, 11:41
Από τον ντόρο που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στα διάφορα φόρουμ και μετά την προσωπική μου επαφή με κάποια από τα μέλη σας σε προσωπικό επίπεδο, έκανα μια βουτιά μεσα βαθειά μου να δω και εγώ κάποια πράγματα.

Γιατί ενώ έχω δύο παιδιά η κόρη μου που δεν έπιασε όπλο ποτέ στο χέρι μόλις έβαλε μπουκάλα στην πλάτη σκέφτεται όπως οι οικολογική πλευρά των αυτόνομων?
Γιατί ο γυιός μου ξεκινώντας την ελεύθερη κατάδυση μαζί μου μόλις έπιασε όπλο στο χέρι έγινε ένας ψαροτουφεκάς αμέσως?
Κανείς από τους γονείς αυτών των δύο παιδιών δεν δίδαξε ούτε τον έναν ούτε τον άλλον τι να πιστεύει ή τι είναι κακό ή τι είναι καλό για τη φύση και για την ανθρωπότητα. Μόνοι τους ακολούθησαν τα ένστικτα τους χωρίς πιθαναγκασμό.

Η απάντηση που τουλάχιστον εγώ μπορώ να σκευτώ είναι η εξής:
Ο άνθρωπος είναι υδρόβιο όν εξελιγμένο ανά τους αιώνες. Κάποιες λειτουργίες του έχουν παραμείνει όπως ήταν παλαιότερα. Γιαυτό βλέπουμε στην ελεύθερη κατάδυση να συμβαίνουν τα καταδυτικά αντανακλαστικά ενώ στην κατάδυση με αυτόνομη συσκευή αυτά ακυρώνονται γιατί ο άνθρωπος παραβιάζει την φύση με τεχνητό μέσο αναπνοής.
Με ελεύθερη κατάδυση ο άνθρωπος κατεβαίνει στα 140 μέτρα χωρίς βλάβη στον οργανισμό του, ενώ στην αυτόνομη κατάδυση το όριο ασφαλείας είναι τα 40 μέτρα αν δεν κάνω λάθος, χρησιμοποιόντας τον αέρα της ατμόσφαιρας υπό πίεση.
Από την διαδικασία αυτή πιθανά αναβιώνουν μέσα από το DNA του ανθρώπου εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν πιο πολύ να λειτουργεί ενδόμυχα σαν ψάρι παρά σαν άνθρωπος. Ένα πλάσμα που τρεφόταν τότε συλλαμβάνοντας την τροφή του μόνο του. Ένα πλάσμα που δεν θεωρούσε την αφαίρεση ζωής ως φόνο αλλά ως φυσική διαδικασία επιβίωσης.

Αν παρατηρήσουμε πλέον μόνο τους ψαροτουφεκάδες θα διαπιστώσουμε και άλλα πράγματα. Οι άνθρωποι που έχουν βγάλει πολλά ψάρια στη ζωή τους και που συνεχίζουν να βγάζουν με την ίδια ευκολία όπως παλιά, δεν έχουν την ανάγκη και τη διάθεση να το διατυμπανίζουν αυτό ή να το δημοσιοποιούν.
Θεωρούν ότι είναι κάτι το φυσικό όπως όταν τρώνε ένα πιάτο φαγητό. Επιπλέον οι περισσότεροι από αυτούς αν δεν εκμεταλλεύονται καθ οιονδήποτε τρόπο την ικανότητα τους αυτή αλλά ψαρεύουν μόνο για την εσωτερική ψυχική τους ανάγκη, έχουν ευαισθητοποιηθεί για θέματα διαχείρισης και προστασίας της φύσης ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό και από τους οικολόγους αυτόνομους.

Έτσι λοιπόν οι ελεύθεροι δύτες και μάλιστα οι βαθύτες πολύ εύκολα γίνονται ψαροτουφεκάδες ενώ οι αυτόνομοι πολύ δυσκολότερα. Ο Φοίβος που καταδύεται χαλαρά στα 40 μέτρα, σαφέστατα θα πανηγυρίσει που έβγαλε μία σφυρίδα στα 30 με μία ανάσα. Για να φτάσει να ψαρέψει σε αυτά τα δεδομένα πέρασε μία μεγάλη διαδρομή στο χρόνο και στην προσωπική του εξέλιξη ως θαλάσσιο όν με μία ανάσα.

Ο αυτόνομος που πριν 20 ημέρες δεν είχε βουτήξει το κεφάλι του στο νερό παρά μόνο για να βρέξει τα μαλιά του πέρασε ένα σχολείο αυτόνομης κατάδυσης, και σε λίγο εξομοιώθηκε με τον Φοίβο σε αντίστοιχα βάθη παραμονής του στον βυθό. Εκεί λοιπόν... ω του θαύματος ανακάλυψε έναν άλλο κόσμο, ένα κόσμο που δεν είχε μέχρι τώρα καμία επαφή. Έναν κόσμο με ομορφιά, με πρόκληση στην παρατήρηση και στην καταγραφή του.
Μα ναι ρε παιδιά και εγώ μόλις πρωτοαντίκρυσα την ανατολή του ηλίου έμεινα έκθαμβος από το θαύμα της φύσης. Σήμερα που επί 35 χρόνια ξυπνάω πριν την ανατολή δεν μου κάνει την ίδια εντύπωση το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Επιπλέον σε όλα αυτά να προσθέσω ότι η πλειονότητα των αυτόνομων είναι απλοί παρατηρητές όπως οι φίλαθλοι σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου ενώ οι ελεύθεροι δύτες -ψαροτουφεκάδες οι παίκτες μέσα στο γήπεδο. Με πολύ μεγάλη ενασχόληση για καλή φυσική κατάσταση και υδροβιότητα, όπως αντίστοιχα κάνουν οι αθλητές του ποδοσφαίρου.

Αυτά διέγνωσα εγώ κάνοντας μια βουτιά στο βάθος της ψυχής μου, και σας παραθέτω καταγράφοντας την σκοπιά του ελεύθερου δύτη ψαροτουφεκά.

Σαφέστατα δέχομαι τις οποιεσδήποτε διαφορετικές προσεγγίσεις σας στο θέμα εφόσον γίνει πάντα με διάθεση διαλόγου και υγειούς συζήτησης.

Zin
08-04-09, 11:56
Επιπλέον σε όλα αυτά να προσθέσω ότι η πλειονότητα των αυτόνομων είναι απλοί παρατηρητές όπως οι φίλαθλοι σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου ενώ οι ελεύθεροι δύτες -ψαροτουφεκάδες οι παίκτες μέσα στο γήπεδο. Με πολύ μεγάλη ενασχόληση για καλή φυσική κατάσταση και υδροβιότητα, όπως αντίστοιχα κάνουν οι αθλητές του ποδοσφαίρου.

Η θάλασσα καλώς ή κακώς είναι ενα περιβάλλον για το οποίο ο άνθρωπος δεν ειναι "κατασκευασμένος" να ζεί μεσα σε αυτό.
Γι'αυτό καλά κάνουμε και επιλέγουμε να είμαστε παρατηρητες .... (από το να μπαίνουμε σε αυτο το "ξενο" περιβάλλον και να τα κάνουμε λίμπα...)

Γιώργος Δεμέτης
08-04-09, 12:06
Η θάλασσα καλώς ή κακώς είναι ενα περιβάλλον για το οποίο ο άνθρωπος δεν ειναι "κατασκευασμένος" να ζεί μεσα σε αυτό.
Γι'αυτό καλά κάνουμε και επιλέγουμε να είμαστε παρατηρητες .... (από το να μπαίνουμε σε αυτο το "ξενο" περιβάλλον και να τα κάνουμε λίμπα...)
Κυρία Μακροπούλου για να σε ενημερώσω θα σου πω το εξής:
Πριν 50 χρόνια η ιατρική πίστευε ότι στα 27 μέτρα ο πνεύμονας ενός ανθρώπου θα διερηγνύετο από την εξωτερική πίεση διότι ο αέρας μέσα σε αυτόν θα είχε γίνει τόσο λίγος που τα τοιχώματα του πνεύμονα δεν θα άντεχαν πλέον και θα έσπαγαν.

Κάποια στιγμή σε εκείνα τα χρόνια, λοιπόν ένας Έλληνας σφουγγαράς κατέβηκε στα 65 μέτρα με μία ανάσα και ψάρεψε με ένα σχοινί την άγκυρα από ένα μεγάλο καράβι. Η ιατρική επιστήμη εξετάζοντας πολύ μεταγενέστερα το παράδοξο φαινόμενο διαπίστωσε ότι ο οργανισμός του ανθρώπου αυτόματα γεμίζει μέρος του πνεύμονα μετά τα 25 μέτρα με αίμα ώστε να γίνει ασυμπίεστος και ο υπολοιπόμενος αέρας να βρει χώρο να παραμείνει μέσα σε αυτόν. Διαδικασία που ο μεγάλος Κουστώ ανακάλυψε ότι κάνει και το δελφίνι.

Δεν είναι τυχαίο που η επιστήμη δεν ξέρει ακόμα αν είμαστε εξέλιξη των δελφινιών ή του χιμπατζή. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε και νέα πράγματα που συμβαίνουν στο ανθρώπινο γένος και μας λένε ότι μοιάζουμε πιο πολύ με θαλάσσια όντα.

Rabea
08-04-09, 12:14
Επιπλέον σε όλα αυτά να προσθέσω ότι η πλειονότητα των αυτόνομων είναι απλοί παρατηρητές όπως οι φίλαθλοι σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου

Δηλαδή οι αυτόνομοι θα πρέπει να κόβουμε και εισιτήριο για να μπούμε το "γήπεδο"?? :crazy::p

...ενώ οι ελεύθεροι δύτες -ψαροτουφεκάδες οι παίκτες μέσα στο γήπεδο. Με πολύ μεγάλη ενασχόληση για καλή φυσική κατάσταση και υδροβιότητα, όπως αντίστοιχα κάνουν οι αθλητές του ποδοσφαίρου.

χαχαχα γι' αυτό όλοι οι ψαροντουφεκάδες είναι κορμάρες?? Μπέκαμ της θάλασσας!!! :p :rofl::rofl::rofl:
... καλά και οι αυτοδύτες δε πάμε παραπέρα!!!! :crazy::banghead::rofl::rofl::rofl:

χαχαχα όλα τα παραπάνω με πολύ καλή χαρούμενη ανοιξιάτικη διάθεση

Zin
08-04-09, 12:15
κύριε Δεμέτη,
Σας ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση...

Παρολα αυτα δεν επήσθει οτι η θάλασσα ειναι το απολύτο φυσικό μας περιβάλλον...
Θα συνεχίσω να ντύνομαι ώσαν "αστροναυτης" και να παρατηρω αυτό τον υπέροχο υποβρύχιο κόσμο με την ανεση που μου προσφέρει η 12λιτρη φιάλη μου.

:geia:

apeiranthos
08-04-09, 12:19
...Σήμερα που επί 35 χρόνια ξυπνάω πριν την ανατολή δεν μου κάνει την ίδια εντύπωση το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Τα φαινόμενα απατούν

Γιώργος Δεμέτης
08-04-09, 12:19
Δηλαδή οι αυτόνομοι θα πρέπει να κόβουμε και εισιτήριο για να μπούμε το "γήπεδο"?? :crazy::p

χαχαχα γι' αυτό όλοι οι ψαροντουφεκάδες είναι κορμάρες?? Μπέκαμ της θάλασσας!!! :p :rofl::rofl::rofl:
... καλά και οι αυτοδύτες δε πάμε παραπέρα!!!! :crazy::banghead::rofl::rofl::rofl:

Μπα μην ανησυχείς αν με δεις σαν φώκια είμαι.:rofl:
Εμείς οι βουτηχτάδες άμα είμαστε χοντρούληδες λέμε ναι οι φάλαινες, οι θαλάσσιοι ελέφαντες, οι φώκιες είναι έτσι εμείς γιατί όχι. Άστα πίκρα σου λέω.:fioufiou::fioufiou:

Physalia
08-04-09, 12:20
προβλέπω να ξανατσακωνόμαστε φτου κι απ' την αρχή.

Με τιμή,
Κασσάνδρα

Γιώργος Δεμέτης
08-04-09, 12:22
προβλέπω να ξανατσακωνόμαστε φτου κι απ' την αρχή.

Με τιμή,
Κασσάνδρα
Άμα έχω εσένα δίπλα μου δεν φοβάμαι τέτοια τροπή φιλενάδα!!!!:geia:

dimkar
08-04-09, 12:23
Tέλεια... Ανακατέψαμε και την θεωρία του υδρόβιου πίθηκου για να δέσει η σαλάτα...

Μόνο που η θεωρία υποστηρίζει πως ο άνθρωπος τσαλαβουτούσε στα ρηχά και όχι βουτώντας στα -140... Τέλος πάντων, λεπτομέρειες θα μου πεις... Το σημαντικό είναι να αποδείξεις αυτό που θέλεις.

Αλλά το να αναρωτιέσαι "γιατί το κάνω" δεν προβληματίζει μόνο εσένα. Κάποτε ρώτησαν το sir Hillary για ποιο λόγο ρισκάρει τη ζωή του για να ανέβει στα βουνά. Κι αυτός απάντησε διότι "απλά είναι εκεί". Το θέμα είναι πως εσύ - κι άντε όχι εσύ αλλά οι κρετίνοι πίσω σου - καταστρέφουν... Το θέμα πλέον είναι καθαρά ψυχαναγκασμός, κι όλοι έχουμε τους ψυχαναγκασμούς μας, αλλά ο ο ψυχαναγκασμός ενός κυνηγού σκοτώνει!!!

Όσο για τα παιδιά σου που το ένα κινείται έτσι, το άλλο αλλιώς, θες ερμηνείες;

1. Α το ένα, Β για την κόντρα το άλλο.
2. Ταύτιση με το πατρικό πρότυπο ο γυιός, απόρριψη από την κόρη.
3. Η μαμά τι ρόλο παίζει;
κλπ κλπ...

Μπλέκεις δηλαδή στο σκοτεινό και πολύπλοκο κόσμο της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης... Ένα όμως κράτα: όλα τα όπλα είνα φαλικά σύμβολα και οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω τους κάτι θέλουν να μας πουν...

Άντε να εξαιρέσω εσένα για τη χάρη της συζήτησης....

Nicholas S.
08-04-09, 12:26
:rofl::rofl::rofl:Δηλαδή οι αυτόνομοι θα πρέπει να κόβουμε και εισιτήριο για να μπούμε το "γήπεδο"?? :crazy::p

Εγώ φέτος θα πάρω διαρκείας στο σκεπαστό... μη βραχούμε κιόλας !!!

Γιώργος Δεμέτης
08-04-09, 12:29
Tέλεια... Ανακατέψαμε και την θεωρία του υδρόβιου πίθηκου για να δέσει η σαλάτα...

Μόνο που η θεωρία υποστηρίζει πως ο άνθρωπος τσαλαβουτούσε στα ρηχά και όχι βουτώντας στα -140... Τέλος πάντων, λεπτομέρειες θα μου πεις... Το σημαντικό είναι να αποδείξεις αυτό που θέλεις.

Αλλά το να αναρωτιέσαι "γιατί το κάνω" δεν προβληματίζει μόνο εσένα. Κάποτε ρώτησαν το sir Hillary για ποιο λόγο ρισκάρει τη ζωή του για να ανέβει στα βουνά. Κι αυτός απάντησε διότι "απλά είναι εκεί". Το θέμα είναι πως εσύ - κι άντε όχι εσύ αλλά οι κρετίνοι πίσω σου - καταστρέφουν... Το θέμα πλέον είναι καθαρά ψυχαναγκασμός, κι όλοι έχουμε τους ψυχαναγκασμούς μας, αλλά ο ο ψυχαναγκασμός ενός κυνηγού σκοτώνει!!!

Όσο για τα παιδιά σου που το ένα κινείται έτσι, το άλλο αλλιώς, θες ερμηνείες;

1. Α το ένα, Β για την κόντρα το άλλο.
2. Ταύτιση με το πατρικό πρότυπο ο γυιός, απόρριψη από την κόρη.
3. Η μαμά τι ρόλο παίζει;
κλπ κλπ...

Μπλέκεις δηλαδή στο σκοτεινό και πολύπλοκο κόσμο της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης... Ένα όμως κράτα: όλα τα όπλα είνα φαλικά σύμβολα και οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω τους κάτι θέλουν να μας πουν...

Άντε να εξαιρέσω εσένα για τη χάρη της συζήτησης....
Φίλε μου καλέ δεν θέλω να αποδείξω τίποτα σε κανένα. Μοιράστηκα μία μου σκέψη που έχει σχέση με την υποβρύχια δραστηριότητα, μαζί σας. Ίσως έχεις δίκιο σε πολλά από αυτά που λες.

Εσωτερική βουτιά σε εσένα έκανες ποτέ με ή χωρίς μπουκάλι? Μπορεί και να τρομάξεις. Εγώ πολλές φορές το παθαίνω αλλά μου κάνει καλό. Γνωρίζω τον Γιώργαρο από την σκοτεινή πλευρά του λίγο λίγο.

Physalia
08-04-09, 12:30
Γιώργο φοβάμαι ότι οι απόψεις μου δεν εκφράζουν επουδενί το σύνολο των αυτόνομων οπότε καλύτερα να μην επαφίεσαι σε αυτές :(.

Το πρόβλημά μας εξαρχής είναι ότι έχουμε χάσει τη μπάλα στο να ανταλλάσσουμε κατηγορίες και αφορισμούς αντί να προσπαθήσουμε να δούμε τι λιθαράκι μπορεί να βάλει ο καθένας μας στην αντιμετώπιση της μακράς παράδοσης ΜΑΣ στην κακοποίηση των θαλασσών.

Δυστυχώς δεν βλέπω να υπάρχει ΚΑΜΙΑ διάθεση εκατέρωθεν.

Προσδοκώ ανάσταση ιδεών και ζωή της μέλλουσας κοινωνίας ΑΜΗΝ.

Γιώργος Δεμέτης
08-04-09, 12:39
Παιδιά την περίπτωση ότι μπορεί και εμείς να είμαστε τα μάτια του νόμου στη θάλασσα την έχετε ποτέ περάσει έτσι και φευγαλέα από το μυαλό σας?

Η νεολαία που κάνει οτιδήποτε έχει σχέση με την υποβρύχια δραστηριότητα πλέον περνάει κάποιο σχολείο. Η παιδεία είναι ο θώρακας του ξέρω τι μου γίνεται. Ε αυτό σιγά σιγά επεκτείνεται στα νέα παιδιά όλων των κατηγοριών υποβρύχιας ενασχόλησης. Οι παλιοί αυτόνομοι αυτοδίδακτοι είχαν πολύ λιγότερες ευαισθησίες από εσάς σήμερα, και πολύ περισσότερα ατυχήματα φυσικά.

dimkar
08-04-09, 12:44
Φίλε μου καλέ δεν θέλω να αποδείξω τίποτα σε κανένα. Μοιράστηκα μία μου σκέψη που έχει σχέση με την υποβρύχια δραστηριότητα, μαζί σας. Ίσως έχεις δίκιο σε πολλά από αυτά που λες.

Εσωτερική βουτιά σε εσένα έκανες ποτέ με ή χωρίς μπουκάλι? Μπορεί και να τρομάξεις. Εγώ πολλές φορές το παθαίνω αλλά μου κάνει καλό. Γνωρίζω τον Γιώργαρο από την σκοτεινή πλευρά του λίγο λίγο.

Θα σε καταπλήξω... Παρότι ο μπαμπάς υπήρξε ψαροντουφεκάς και όλοι η οικογένεια ψαράδες, παρότι η καταγωγή μου είναι από τη Σύμη, παρότι μεγάλωσα μέσα στο νερό και ο δύτης που έβγαλε την άγκυρα του ιταλικού σκάφους ήταν πρώτος ξάδελφος του παππού μου σιχάθηκα το ψάρεμα και το ψαρεντούφεκο από πολύ νωρίς... Για χρόνια με κέρδισαν άλλα πράγματα και μπουκάλα ξαναέβαλα πρόπερσι. Αλλά ποτέ δεν έπαψα να βουτάω μέσα μου...

Kαλημέρα σύντροφοι!

Tο παρακάτω κείμενο το ετοίμασα για να δημοσιευθεί στο περιοδικό «Αζιμούθιο» που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες. Δεν περιορίζεται μόνο στην σπηλαιολογία (για την οποία υπάρχουν και άλλα κίνητρα…) αλλά καλύπτει και άλλες «δραστηριότητες». Δεν είναι τα «πάντα», είναι πάντως μια ακόμη «οπτική γωνιά» που καλύπτει "κάπως" τα ζητήματα που βάζει ο Θανάσης…

«ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ

Το σημείωμα αυτό ξεκίνησα να το γράφω ξαπλωμένος στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου. Στο πόδι μου έχουν φυτέψει 7 βίδες και 1 λάμα, είναι πρησμένο και πονάει όλο το κορμί μου. Το πόδι μου έχει συντριπτικό κάταγμα έξω σφυρού. Το έσπασα σε ένα φαράγγι. Δεν έφτανε ότι το έσπασα αλλά αναγκάστηκα να κινηθώ με σπασμένο πόδι σε ένα μεγάλο κομμάτι του φαραγγιού.

Και επανέρχεται το μεγάλο ερώτημα, όχι από εμένα αλλά από γνωστούς και φίλους που δεν ξέρουν, δεν καταλαβαίνουν ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ.

Το ερώτημα αυτό το έχω θέσει φυσικά κι εγώ όχι μόνο στον εαυτό μου αλλά και σε άλλους ανθρώπους που ζουν την περιπέτεια στη φύση. Για το κάνουμε… Δυστυχώς κανείς δεν έχει δώσει μία απάντηση και μάλλον ούτε κι εγώ θα τα καταφέρω..

Το τι κάνει ανθρώπους σαν κι εμάς, με λίγο ως πολύ λυμένα τα βιοποριστικά τους προβλήματα - γιατί εάν δεν τα έχεις λύσει, μόνο τα ….extreme sports δεν σε ενδιαφέρουν - να αφήνουν την άνεση και την καλοπέρασή τους και να ανεβαίνουν σε βουνά που αγγίζουν τα όρια του διαστήματος, να ριψοκινδυνεύουν σε ορθοπλαγιές που προκαλούν δέος, να τρέχουν σαν τρελοί να περάσουν κάτω από κορνίζες χιονιού, να κατεβαίνουν με «καρυδότσουφλα» αφρισμένα ποτάμια, να χάνουν το φως του ήλιου για μέρες σφηνωμένοι χιλιόμετρα μέσα στη γη και άλλα …περίεργα και υγιεινά, είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα.

Πριν χρόνια ένας από τους ανθρώπους που κάνει σπηλαιοκαταδύσεις, όταν του είχα κάνει αυτήν την ερώτηση δεν μου είχε δώσει καμιά απάντηση. Το μόνο που μου είχε πει ήταν «και εσύ γιατί το κάνεις;» εννοώντας φυσικά πως εγώ δεν έπρεπε να ρωτάω. Ήξερα….

Η απάντηση γιατί «είναι εκεί» προσωπικά δεν με καλύπτει. Κι άλλα πράγματα είναι εκεί αλλά σε μας δεν κάνουν «κλικ» ώστε να ασχοληθούμε μαζί τους. Η μόνη απάντηση που προσωπικά έχω βρει είναι μέσα στην ίδια την φύση του ανθρώπου. Η (δική μου) απάντηση φυσικά και δεν είναι παρά ένα μόνο μέρος της (όλης) απάντησης και φυσικά δεν διεκδικεί τον τίτλο της από καθ’ έδρας απόλυτης τέτοιας.

Η φύση λοιπόν του ανθρώπου αποτελείται (κατ’ εμένα) στην βάση της από ένα βιολογικό υπόβαθρο το οποίο ό,τι και να γίνει δεν μπορούμε να ξεφύγουμε! Πάνω σε αυτό μπορούμε να χτίσουμε οτιδήποτε, αλλά το βιολογικό υπόβαθρο δεν αλλάζει. Ποιο είναι αυτό; Μα ενός θηλαστικού που έπρεπε να μάχεται για να επιβιώσει ενάντια σε πολύ καλύτερα εξοπλισμένους εχθρούς. Κι ύστερα έπρεπε να μάχεται για να υπερασπίζεται τις πηγές του νερού από άλλους ανθρώπους, τους κυνηγότοπους του, τα χωράφια του…

Επόμενο λογικό βήμα: να ορίσουμε τι είναι μάχη; Μάχη (κατ’ εμένα πάλι) είναι η κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος φτάνει στα όρια του και υπάρχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες να πεθάνει, να τραυματιστεί σοβαρά κλπ κλπ Κάποιοι άνθρωποι είναι απλά από την ίδια τη φύση τους μαχητές, άρα πρέπει να σπρώχνουν τον εαυτό τους στα όρια. Κι όπως ένας μαχητής χωρίς εχθρούς μαραζώνει, σβήνει σιγά σιγά από ανία, γίνεται σαν φυτό χωρίς νερό και ήλιο, έτσι κι ο άνθρωπος που δεν φτάνει τον εαυτό του στα όρια (ενώ το έχει ανάγκη) επίσης μαραζώνει.. Ταυτόχρονα ένας μαχητής (ή άνθρωπος που φτάνει στα όρια) συνήθως δεν λειτουργεί μόνος του αλλά σε συνεργασία με άλλους ανθρώπους.

Επί χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος είχε βρει τον πόλεμο ως τον συναρπαστικότερο τρόπο για να καλύψει αυτήν την ανάγκη του για μάχη, για τα όρια που αναζητούσε. Κάποιοι τυχεροί μπόρεσαν να την καλύψουν με την εξερεύνηση. Τα τελευταία εκατό διακόσια χρόνια προστέθηκε ο αθλητισμός (στον οποίο με τα χρόνια προστέθηκαν τόσοι και τόσοι κανόνες ώστε έπαψε να είναι μια οριακή μάχη – συγκρίνετε την πυγμαχία πριν από διακόσια χρόνια που οι αγώνες κατέληγαν συχνά σε βαρείς τραυματισμούς ή και θανάτους με την πυγμαχία σήμερα όπου οι αθλητές φορούν γάντια, προστατευτικά στα δόντια και μάσκες. Η το ζίου-ζι-τσου που κατέληξε στο πολύ πιο …εξευγενισμένο τζούντο).

Τι μένει λοιπόν; Πού ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει τον εαυτό του στα όρια; Πού αλλού παρά σε κάθε μέρος και σε κάθε στιγμή που το ψιθύρισμα του θανάτου σιγανοτραγουδά στα αυτιά μας; Πού μπορεί να βρει την κυριολεκτικότερη ερμηνεία η λέξη «σύντροφος» παρά μέσα σε μια χιονότρυπα ενώ έξω μαίνεται η χιονοθύελλα, με το λιτό σπαρτιατικό γεύμα σ’ ένα στενό πατάρι, με το μοίρασμα ενός υπνόσακου σε κάποιο μπιβουάκ βαθιά μέσα στην γη. Σε κάθε μέρος που το ενδιαφέρον για τον άλλο δεν είναι ακαδημαϊκό αλλά βασική προϋπόθεση και για την δική σου επιβίωση…

Το άρθρο το τελειώνω επτά μήνες μετά το ατύχημα. Το πόδι μου το έσπασα στις 8 Αυγούστου. Στις 8 Ιανουαρίου έκανα το πρώτο μου φαράγγι μετά τον τραυματισμό μου. Μετά από πέντε ακριβώς μήνες, ήταν η πρώτη φορά που ένοιωσα τόσο ζωντανός. Για μένα, γι’ αυτό το κάνουμε…»

Δημήτρης ΚαραγιάννηςΑντιγραφή από εδώ. (http://www.fhs.gr/gr/forum/viewtopic.php?p=210#210)

Γιώργος Κεφαλάς
08-04-09, 13:10
Φτου και απ΄την αρχη...

Physalia
08-04-09, 13:10
Δημήτρη υπέροχο κείμενο!! :worship::thumbup:

Παιδιά την περίπτωση ότι μπορεί και εμείς να είμαστε τα μάτια του νόμου στη θάλασσα την έχετε ποτέ περάσει έτσι και φευγαλέα από το μυαλό σας?

Δεν έχω πρόβλημα μαζί σου φίλε Ψ/Τ, αλήθεια σε θεωρώ φίλο. Θέλω τα μάτια σου να υπάρχουν εκεί κάτω, δε θέλω να μένει η θάλασσά μας έρμαιο των απανταχού αρπακτικών. Αλλά ακριβώς επειδή είσαι φίλος μου, θέλω από σένα κάτι παραπάνω. Θέλω να γίνεσαι όλο και καλύτερος, όχι όλο και χειρότερος μέσα σε αυτό το μπάχαλο. Αλλά ξέρω κιόλας ότι εσύ τουλάχιστον μπορείς.
αλλά ξέρεις, με πολλές βαρειές συμπληρωματικές επιθυμίες....:fioufiou:
από εδώ (http://www.scubadive.gr/forum/showpost.php?p=25953&postcount=253)

eye love scuba
08-04-09, 16:51
Ο άνθρωπος είναι υδρόβιο όν εξελιγμένο ανά τους αιώνες. Κάποιες λειτουργίες του έχουν παραμείνει όπως ήταν παλαιότερα. Γιαυτό βλέπουμε στην ελεύθερη κατάδυση να συμβαίνουν τα καταδυτικά αντανακλαστικά ενώ στην κατάδυση με αυτόνομη συσκευή αυτά ακυρώνονται γιατί ο άνθρωπος παραβιάζει την φύση με τεχνητό μέσο αναπνοής.

Φίλε Γιώργο, τα της φυσιολογίας της ελεύθερης κατάδυσης που αναφέρεις είναι σωστά, αλλά κατά τη γνώμη μου σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος είναι υδρόβιο ον. Είναι αμιγώς χερσαίο και η όλη εξελικτική του πορεία το δείχνει. Μας φανερώνουν όμως ότι με πολλά θαλάσσια θηλαστικά έχουμε κοινά στοιχεία φυσιολογίας. Σιγά την ανακάλυψη δηλαδή, το ξέρουμε κάτι αιώνες τώρα. Πάρε έναν ανεκπαίδευτο ελεύθερο δύτη και κατέβασέ τον στα -140 να δούμε αν θα τη βγάλει καθαρή και αν θα πάθει σύνθλιψη πνευμονων ή όχι. Έχουμε τη δυνατότητα να κυριαρχίσουμε στη φύση μας σε ένα βαθμό για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Όπως έχουμε τη νοητική ικανότητα να χρησιμοποιήσουμε το περιβάλλον μας για να πετύχουμε. Αυτο γίνεται στην αυτόνομη κατάδυση και αυτό μέσα στη φύση μας είναι. Είμαστε το μόνο ον που η φύση του του επιτρέπει να σταθεί απέναντι στα αρχέγονα ένστικτά του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
08-04-09, 20:06
Ο υδροβιος πιθηκος (http://en.wikipedia.org/wiki/Aquatic_ape_hypothesis) λοιπον....

Παντως επειδη κατι κατεχω κ απο ελευθερη , εχω να πω οτι σιγουρα Γιωργο ειναι αλλη φαση να εισαι υποβρυχιως οπως σε γεννησε η φυση....

ελευθερια βρε παιδι μου....

αλλα δεν εχω βραγχια και τα λιγα λεπτα της απνοιας δεν με αφηνουν να πλησιασω την υποθαλασσια ζωη οπως την πλησιαζω πλεον με τη φιαλη στην πλατη.......

ειλικρινα....

και παλευω ωρες ατελειωτες με το πισι για να μεταφερω αυτην την ομορφια με τη μορφη μιας ταινιας στα αμυητα ματια του κοσμου...

αν ομως ειλικρινα συμμεριζεσαι αυτην την ελευθερια,

αστο το οπλο στην ακρη...

κι αν θες σωνει και καλα να νιωσεις "αγριος", κυνηγος....κοντα στην ανθρωπινη φυση (αν κ εχω ενστασεις σε αυτη την εκφραση)

εξελιξε την τεχνη του "υγρου πιθηκου" και προσπαθησε να πιασεις θηραματα με τα δοντια σου, οπως και τα υπολοιπα θηλαστικα...

και δεν σε ειρωνευομαι τωρα ...καθολου ....αν κατι εμαθα απο την προηγουμενη κουβεντα ειναι οτι χλευαζοντας καποιον δεν κερδιζεις τιποτα....

ΥΓ παντως οι πραγματικες κορμαρες ειναι οι surfers .... (θυμασαι εμυ?)

δεν ξερω τι λεει αυτο για τους ελευθερατζηδες κ τους αυτονομους....
ισως το να μενεις στην επιφανεια να κανει καλο τελικα....

΄Ακης Γκούμας
08-04-09, 22:22
Αν και δεν έχω κυνηγήσει ποτέ μου (εντός ή εκτός νερού) η άποψη είναι ενδιαφέρουσα. Κυρίως, γιατί δεν είναι δογματική.
Δεν ένοιωσα την καταραμένη λύσσα του κυνηγού που σαρώνει τα πάντα, μόνο και μόνο γιατί βρέθηκαν μπροστά στον υπεράνθρωπο.
Ναι, πιστεύω οτι ο σύγχρονος άνθρωπος ευνουχίζει - πολλές φορές - ένστικτα που διάφορες θεωρίες (με πρώτη την Χριστιανική) του έχουν δαιμονοποιήσει. Ντροπή για το γυμνό του σώμα, ντροπή για το πήδημα, ντροπή για την κλοπή τσίχλας στα 12 του χρόνια. Ντροπή για την κλωτσιά σε ένα γατί, ντροπή για την στόχευση μιας πέρκας.
Είπαμε, αλλά όχι κι΄ έτσι.
΄Οχι, δεν είναι έγκλημα ένας πιτσιρικάς να ανακαλύπτει την όποια φύση του (του κυνηγού? του αγοριού? του "διαφορετικού?) με ένα γαμω-ψαροντούφεκο. Δεν είναι έγκλημα να σπάει τα μούτρα του "εχθρού" του στο σχολείο.
Ψυχραιμία παίδες. Ας κοιτάξουμε και λίγο τι αφήσαμε πίσω μας.
Προσωπικά, άφησα αρκετά που είναι για ντροπή, αλλά όχι πιά...

Υπάρχουν πολλοί που μετά απο αυτή του την απόκλιση (του πιτσιρικά εννοώ) , θα τον κάνουν να συγκρίνει, να σκεφτεί, να ξεπεράσει και να έρθει "κατα ΄δώ". Και το σέξ παίζει το ρόλο του. Κατευνάζει την επιθετικότητα (πάγιά μου αντίληψη για τους αψύκορους...)
Πολλές φορές, η ήπια παραβατικότητα, οδήγησε τις μεγαλύτερες ψυχές (και μυαλά) στην ηθική όπως την εννούμε οι περισσότεροι εδώ.
Κάτι απόλυτοι και ψυξοπάρθενοι τύποι, ποτέ δεν μου γέμισαν το μάτι, τελικά.

Γιώργος Δεμέτης
08-04-09, 23:16
Παιδιά κατ αρχάς θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που συμμετέχετε με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από προηγούμενα "Θέματα". Διακρίνω απέναντι μου άτομα με ευαισθησίες (κύριε Καραγιάννη το άρθρο σας βαθυστόχαστο) με διαφορετική ματιά απέναντι σε κάποιες απόψεις ξένες προς εσάς και εν πάσει περιπτώσει με ύφος σοβαρότητας και πραγματικού ενδιαφέροντος για ανταλλαγή απόψεων.
Πολλά έχω να αποκομίσω και εγώ από εσάς με την οπτική γωνία που βλέπετε τα θέματα.
Μόλις σήμερα έμαθα ότι στο άμεσο μέλλον όλοι οι ασχολούμενοι με υποβρύχια δραστηριότητα θα απαιτείται να έχουν κάποιο αναγνωρισμένο πτυχίο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σκέψεις που αυτή την εποχή συζητούνται στις Βρυξέλες σε θέματα τέτοιου ενδιαφέροντος.
Και πάλι χαίρομαι ου συζητάμε πολιτισμένα.
Μαράκι μάλλον δεν κάνεις για Κασσάνδρα;)

Γιώργος Κεφαλάς
10-04-09, 08:48
Μόλις σήμερα έμαθα ότι στο άμεσο μέλλον όλοι οι ασχολούμενοι με υποβρύχια δραστηριότητα θα απαιτείται να έχουν κάποιο αναγνωρισμένο πτυχίο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σκέψεις που αυτή την εποχή συζητούνται στις Βρυξέλες σε θέματα τέτοιου ενδιαφέροντος.

Καλημερα Γιωργο.Εχεις παραπανω πληροφοριες? Οποιαδηποτε μορφη δραστηριοτητας?
Υ.Γ. Οντως ειναι πολυ ωραια να επικοινωνουμε ηρεμα και με σεβασμο!

andreas
10-04-09, 09:23
Να ρωτήσω κάτι.
Πιστεύετε ότι όσοι καταδύονται με αυτόνομη, τους ελέγχει κανείς αν έχουν π.χ. OWD ? :rolleyes:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
10-04-09, 09:27
οχι αντρεα , κανεις δεν τους ελεγχει....

οπως κανεις δεν ελεγχει τιποτα σε αυτη τη χωρα....

andreas
10-04-09, 11:38
οχι αντρεα , κανεις δεν τους ελεγχει....

οπως κανεις δεν ελεγχει τιποτα σε αυτη τη χωρα....

Ακριβώς....:thumbdn:

Γιώργος Δεμέτης
10-04-09, 13:13
Καλημερα Γιωργο.Εχεις παραπανω πληροφοριες? Οποιαδηποτε μορφη δραστηριοτητας?
Υ.Γ. Οντως ειναι πολυ ωραια να επικοινωνουμε ηρεμα και με σεβασμο!
Το θέμα που έχει τεθεί <<επί τάπητος>> είναι το εξής: Εντοπίζονται μεγάλες πληθυσμιακά ποσότητες συμμετεχόντων σε υποβρύχιες δραστηριότητες και συγκεκριμμένα αυτόνομη κατάδυση-ψαροτούφεκο-ελεύθερη κατάδυση, με αποτέλεσμα να προβληματίζονται οι επιστήμονες πόσο επιβαρύνει το θαλάσσιο περιβάλλον αυτή η ολοένα αυξανόμενη τάση. Έτσι σκέφτονται να επιβάλλουν κάποια μέτρα, ώστε αφενός να <<φρενάρουν >> την ροή αυτή των ανθρώπων που αυξάνεται δυσανάλογα τα τελευταία 5 χρόνια, αφ εταίρου να αυξήσουν την ασφάλεια και τη γνώση των ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν με κάποια μορφή υποβρύχιας δραστηριότητας.

Οι πληροφορίες μου είναι από συνάδελφο που ζει στις Βρυξέλες και δεν γνωρίζω πόσο αλήθεια εμπεριέχουν. Πάντως εμένα μου φαίνεται ως λογική προσέγγιση αυτή.

dimkar
10-04-09, 15:16
Ποια οικολογική επιβάρυνση έχει η αυτόνομη - ελεύθερη κατάδυση;

Το χειροτερο που θα γίνει είναι μια άτσαλη πεδιλιά...

Αναλογικά στο βουνό συνίσταται για λόγους ασφαλείας και προστασίας της χλωρίδας η κίνηση σε μονοπάτια και μόνο. Δεν απαγορεύεται η ορειβασία. Τουναντίον απαγορεύεται το κυνήγι...

Α, και για να μην το ξεχάσω σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Δημήτρης

Γιώργος Δεμέτης
10-04-09, 17:08

Αναλογικά στο βουνό συνίσταται για λόγους ασφαλείας και προστασίας της χλωρίδας η κίνηση σε μονοπάτια και μόνο. Δεν απαγορεύεται η ορειβασία. Τουναντίον απαγορεύεται το κυνήγι...

Α, και για να μην το ξεχάσω σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Δημήτρης
Δεν γνωρίζω αν επιβαρύνει το περιβάλλον η ίδια χρήση της μπουκάλας αλλά σίγουρα την αναστάτωση που προκαλεί η παρουσία ενός <<κοπαδιού>> ανθρώπων στα πλάσματα της φύσης μάλλον υφίσταται. Φαντάζεσαι να σου έρθουν στο σπίτι σου και στην αυλή σου καμιά 20αριά σκυλάκια και γατάκια? Δεν προκαλούν τίποτα το κακό αλλά εσύ έχεις αρχίσει να δυσανασχετείς.
Απλά δες το έτσι.

MICHALIS
10-04-09, 17:24
Δημητρη , δυστυχως η καταχρηση μπορει να επιφερει τρομερη καταστροφη στο περιβαλλον ακομα και απο την αυτονομη καταδυση . Η υπερβολη (απληστια παροχων , τουριστικων πρακτορων κλπ) στην αυξηση της επισκεψιμοτητας σε μια περιοχη , μπορει δυστυχως να νεκρωσει την περιοχη αυτη . Παραδειγμα , το Sharm El Sheikh (Χερσονησος Σινα , Αιγυπτος και ολοκληρη η γυρω περιοχη . Καμμια σχεση δεν εχει η περιοχη αυτη με το πως ηταν προ 20ετιας (τσε βααααλε) . Οι ακτες χτιστηκαν σε θλιβερα μεγαλο ποσοστο βιαζοντας την φυση παραφορα για να φιλοξενουν αυτοδυτες και μη . Τα καταδυτικα σημεια , βομβαρδισμενα απο αλεπαλληλες ατσαλες πεδιλιες (εκατομμυρια εκατομμυριων) , αγαρμπα αρπαγματα καυσαερια απο πολλες εκατονταδες σκαφη , τα σκουπιδια εκατομμυριων τουριστων (ενα πολυ μεγαλο ποσοστο αυτων ειναι αυτοδυτες) κλπ . Τα περισσοτερα ψαρια , ζωα , κοραλλια κλπ εξαφανισμενα . Αν παω σημερα εκει , επειδη θυμαμαι καλα τι ειδα οταν πρωτοπηγα (προ 7ετιας ) θα δω πολυ λιγοτερα . Δεν θα απογοητευτω σαν τουριστας που δεν πηδηξε η μα'ι'μου μπροστα μου , θα απογοητευτω διοτι εφυγαν και δεν ξαναρχονται (εκτος αν τα αφησουν ησυχα αλλη μια 25ετια) . Προσφατα (2004 ) πηγα στο Marsa Alam (Νοτια Αιγυπτος , κοντα στο Σουδαν ) . Ελαχιστα resorts και τα πιο πολλα οσο πιο προσεκτικα φτιαγμενα επιτρεπει η ανθρωπινη φυση και απληστια . Το 2007 που ξαναπηγα ειδα ολοκληρη πολη ( Porto Galib νομιζω) να χτιζεται μονομιας, βιαζοντας φρικτα την περιοχη , σπαζοντας τον υφαλο που ξεκιναει απο την ακτη για να φτιαξουν μαρινες , διαυλους , ξενοδοχεια , μαγαζια κλπ . Αντιστοιχα αναλογισου τις ζημιες στους υφαλους που επισκεπτονται οι αυτοδυτες . Ανυπολογιστες . Τα ιδια φοβομαστε και για την πανεμορφη και πολυ πλουσια σε ζωη χωρα μας (οσο και αν προσπαθουν να μας πεισουν για το αντιθετο , ουτωσωστε να την ξεπουλησουν γρηγορα και φτηνα) . Χρειαζομαστε καλους επιστημονες (εχουμε και μαλιστα πολυ καλους και καποιοι ειναι παροντες) . Ναι αλλα πρεπει αυτοι να εχουν την δυναμη να βοηθησουν την χωρα και επισης το ηθος για να μην κατευθυνουν την κοινη γνωμη προς οφελος πιθανων επισημοανεπισημων χορηγων τους .
Χρειαζομαστε , ο καθε ενας απο εμας , να επαναπροσδιορισουμε την περιβαλλοντικη μας ευαισθησια (η λεξη οικολογος εχει αποκτησει ελεεινοτερη σημασια απο την λεξη παιδεραστης ) , πολλες φορες περιοριζοντας και τα δικα μας θελω , προς οφελος του οικοσυστηματος και επιτελους ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ Ή ΔΡΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ (προσωπικη αγανακτιση , δεν στοχευει κανεναν προσωπικα) .

(μηπως αυτο το κειμενο ταιριαζει περισσοτερο στο "ΡΟΦΟΣ" ?

dimkar
10-04-09, 17:48
Υπό αυτήν την έννοια προφανώς και έχεις δίκιο. Για να μεταφέρω την άποψη σου αυτή στο βουνό, ας φέρουμε την εικόνα του σημερινού Παρνασσού με αυτήν του Παρνασσού πριν από είκοσι χρόνια.

Μπλε
10-04-09, 21:42

Είναι βασικό να παραδεχτούμε ότι όλες οι πράξεις μας έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον γύρω μας. Επηρρεάζουμε και επηρρεαζόμαστε από το περιβάλλον γιατί είμαστε τμήμα αυτού, γιατί το περιβάλλον μας αγκαλιάζει, όπως λέει και ο Νεοκλής.;)
Το ζήτημα για μένα είναι, όπως ειπώθηκε και από τη Μαρία και το Μανώλη, να προσπαθούμε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον γύρω μας όσο μπορούμε περισσότερο, στα πλαίσια του δυνατού.

Ειδικά στην περίπτωση της αυτόνομης κατάδυσης με ανοιχτό κύκλωμα, η ίδια μας η εκπνοή μπορεί υπό προϋποθέσεις να βλάψει. Δεν λέω κάτι καινούριο, έχει χιλιοειπωθεί, απλά σκεφτείτε που πάει όλος αυτός ο αέρας που εκπνέουμε όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς ή ημίκλειστους χώρους (βλ. εσωτερικό ναυαγίων, σπηλαίων κ.τ.λ.). Συγκεντρώνεται στην οροφή και "πνίγει" στον αέρα οργανισμούς που δεν θα έρχονταν ποτέ σε επαφή μαζί του (κοράλλια, ψευδοκόραλλα, σφουγγάρια, στρώματα ασβεστοφυκών κ.ά.). Υπάρχουν βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις διέξοδοι διαφυγής του αέρα (βλ. πηγάδι Βουλιαγμένης), αλλά πάντα κάτι μένει...

Επίσης, σκεφτείτε την είσοδο των αυτόνομων από την ακτή στην περίπτωση βραχώδους ακτής, πως τσαλαπατούνται τα φύκη και κατ' επέκταση όλοι οι οργανισμοί που ζουν σε αυτά.

Τέλος, όπως ανάφερες Δημήτρη, είναι και οι φάλτσες πεδιλιές επιζήμιες όταν βρισκόμαστε σε ευαίσθητο περιβάλλον με οργανισμούς που έχουν δενδρόμορφη ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα σε ύφαλο με γοργόνιες.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να σας φαίνονται μικροπράγματα, αλλά φανταστείτε τι πίεση μπορεί να δέχεται ένας καταδυτικός προορισμός αν βουτιέται εντατικά. Μπορεί η αυτόνομη κατάδυση να μην είναι αφαιρετική δραστηριότητα στη θάλασσα (όπως το ψάρεμα και το υποβρύχιο κυνήγι), αλλά ακούσιά μας μπορούμε να προξενήσουμε ζημιές που συσσωρευτικά να αποτελούν πρόβλημα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως αποδεδειγμένα προκαλούν οι υποβρύχιοι φωτογράφοι και βιντεογράφοι και το παραδέχομαι όντας ένας από αυτούς. Είναι ένα παράδοξο, οι πιο πορωμένοι με την υποβρύχια ζωή να προξενούν οι ίδιοι τη μεγαλύτερη ζημιά! Είμαστε εκείνοι που θα πλησιάσουμε περισσότερο στο βράχο για να καταγράψουμε το τάδε μικροσκοπικό οργανισμό, εκείνοι που θα έχουμε την προσοχή μας στην οθόνη και όχι στο που βαράνε τα πέδιλά μας και εκείνοι που θα ακουμπήσουμε περισσότερες φορές το βυθό. Όλα αυτά, συνδυασμένα με την άγνοια για το τι κακό μπορούν να προξενήσουμε κάνει τους ανεκπαίδευτους υποβρύχιους φωτογράφους και βιντεογράφους τους χειρότερους ανάμεσα στους αυτοδύτες. Γι' αυτό είναι απαραίτητο οι αρχάριοι αυτοδύτες να ασχολούνται με την υποβρύχια φωτογραφία/βίντεο μόνο αφού εξασκηθούν πολύ και αποκτήσουν εμπειρία στην κίνηση μέσα στο νερό και άριστη πλευστότητα, κάτι που φυσικά δεν ισχύει απαραίτητα στην πράξη. Όπως είναι απαραίτητο, αν σεβόμαστε πραγματικά τον υποβρύχιο κόσμο που επισκεπτόμαστε και θαυμάζουμε, να ενημερωνόμαστε γι' αυτόν όσο δυνατόν περισσότερο. Η αλληλεπίδραση με την άγρια ζωή έχει ευθύνες και η θάλασσα είναι από τα τελευταία ακροπύργιά της στον πλανήτη μας.

Είναι άσκοπο να συγκρίνει κανείς αφαιρετικές με μη αφαιρετικές δραστηριότητες στη θάλασσα, αλλά μεταξύ ελεύθερων δυτών που δεν ψαρεύουν και αυτόνομων, την μικρότερη δυνατή ζημιά μπορεί να προξενήσουν οι ελεύθεροι, μετά οι αυτόνομοι και τέλος οι υποβρύχιοι φωτογράφοι/βιντεογράφοι.

Για να πούμε και κανένα καλό όμως, οι υποβρύχιοι φωτογράφοι/βιντεογράφοι είναι εκείνοι που θα ευαισθητοποιήσουν μεγαλύτερο κοινό που δεν έχει στενή επαφή με τη θάλασσα, μεταφέροντας την εμπειρία τους με εικόνες στο σαλόνι των "στεγνών" φίλων τους.

Physalia
10-04-09, 22:40
Η αλληλεπίδραση με την άγρια ζωή έχει ευθύνες και η θάλασσα είναι από τα τελευταία ακροπύργιά της στον πλανήτη μας.

nicely said! :thumbup:

Γιώργος Δεμέτης
10-04-09, 22:46
Παιδιά σας ευχαριστώ που γράφετε την ωμή πραγματικότητα και μαθαίνουμε και εμείς οι ελεύθεροι κάποιους παράγοντες που απλά φανταζόμαστε ότι είναι έτσι τελικά.

Μπλε
10-04-09, 23:09
... και για να αλλάξουμε λίγο κλίμα, να βάλω και μια φωτογραφία από ελεύθερη, γιατί πολύ καμακωμένο ψάρι ποσταρίστηκε τον τελευταίο καιρό και άρχισε να παίζει "κατάθλιψη"! ;)

http://farm4.static.flickr.com/3547/3430103918_23ce8ee643_o.jpg

Γιώργος Δεμέτης
11-04-09, 07:17
... και για να αλλάξουμε λίγο κλίμα, να βάλω και μια φωτογραφία από ελεύθερη, γιατί πολύ καμακωμένο ψάρι ποσταρίστηκε τον τελευταίο καιρό και άρχισε να παίζει "κατάθλιψη"! ;)

http://farm4.static.flickr.com/3547/3430103918_23ce8ee643_o.jpg

Αλήθεια έχετε δει πως ψαρεύει η θαλάσσια χελώνα? την παρακολουθούσα από την επιφάνεια για μισή ώρα μία φορά. Πάει πολύ αργά σε έναν βράχο κάθεται στον πυθμένα πολύ κοντά στην είσοδο του βράχου, κρύβει το κεφάλι της μέσα στο καβούκι της και κουνάει την άκρη από το μπροστινό πτερύγιο της μπροστά στην τρύπα του βράχου. Τα ψάρια που είναι μέσα βγαίνουν να δούνε τί είναι αυτό και η κυρία με τρομερή ταχύτητα πετάει το κεφάλι της έξω από το καβούκι, και δαγκώνει το θήραμα.
Και για να μην λέτε ότι μόνο σκοτώνουμε εμείς οι ψαροτουφεκάδες. Είμαι πάνω στη βάρκα αυτός που έχω κάνει τις εξωτερικές λήψεις.
http://www.youtube.com/watch?v=sJkUGafFyWI
http://www.youtube.com/watch?v=jKR3s3Imw98&feature=channel_page

Μπλε
11-04-09, 13:07
Αλήθεια έχετε δει πως ψαρεύει η θαλάσσια χελώνα? την παρακολουθούσα από την επιφάνεια για μισή ώρα μία φορά. Πάει πολύ αργά σε έναν βράχο κάθεται στον πυθμένα πολύ κοντά στην είσοδο του βράχου, κρύβει το κεφάλι της μέσα στο καβούκι της και κουνάει την άκρη από το μπροστινό πτερύγιο της μπροστά στην τρύπα του βράχου. Τα ψάρια που είναι μέσα βγαίνουν να δούνε τί είναι αυτό και η κυρία με τρομερή ταχύτητα πετάει το κεφάλι της έξω από το καβούκι, και δαγκώνει το θήραμα.

Ενδιαφέρουσα η περιγραφή σου, έχω παρατηρήσει θαλάσσια χελώνα στη φύση να τρώει νεκρά ψάρια που της πετάνε οι ψαράδες. Γύρω γύρω από το κεφάλι της τριγυρνούσαν άπειρα μικρόψαρα, πολλές φορές ίδιου είδους με τα νεκρά ψάρια που πέταγαν οι ψαράδες και έτρωγε η χελώνα, τα οποία δεν είχαν την παραμικρή φοβία για το μεγάλο ζώο, το οποίο μόνο η σπιρτάδα στην κίνηση δεν το χαρακτηρίζει. Στη φωτογραφία η χελώνα τρώει μια νεκρή καλόγρια, δες τι γίνεται γύρω της.

http://farm4.static.flickr.com/3323/3431400042_201f51a5b4_m.jpg (http://farm4.static.flickr.com/3323/3431400042_fdb440e984_o.jpg)

Μου φαίνεται λοιπόν δύσκολο η χελώνα να κυνηγάει ψάρια, γιατί μου μοιάζει ότι της λείπει η σπιρτάδα. Επίσης, αν μιλάμε ειδικά για την Caretta caretta, το σαγόνι της είναι κατασκευασμένο για να σπάει και να θρυμματίζει την τροφή της, που αποτελείται κυρίως από δίθυρα μαλάκια, καβούρια, μέδουσες κ.ά. Έχει πολύ μεγάλη δύναμη στο σαγόνι (θέλει προσοχή!) αλλά της λείπει η ταχύτητα. Δες αν θέλεις και εδώ (http://www.swbg-animals.org/animal-info/info-books/sea-turtle/diet.htm).

Επιπλέον, κάτι άλλο που δεν μπορεί σίγουρα να κάνει η θαλάσσια χελώνα (σε αντίθεση με τη χερσαία και την ποταμίσια) είναι να βάλει οποιοδήποτε μέλος του σώματός της μέσα στο καβούκι της, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του κεφαλιού της. Ίσως απ' έξω από το νερό να σου φάνηκε ότι έκανε έτσι ή μήπως ήταν ποταμίσια (έχω δει και τέτοια στη θάλασσα)?:confused:

Άσχετα με τα της χελώνας, προσωπικά δε συμφωνώ με την αρχική σου διάκριση μεταξύ αυτόνομων-παρατηρητών και ελεύθερων-ψαροτουφεκάδων-"παικτών". Πριν κάνω αυτόνομη κατάδυση ξεκίνησα (συστηματικά) με πολύ snorkelling και λίγο ελεύθερο με στόχο την παρατήρηση/φωτογραφία. Η εκπαίδευση στην αυτόνομη ήρθε σύντομα και αναβάθμισε σημαντικά αυτή μου την ασχολία. Ύστερα από αρκετά χρόνια πάλι, ανακάλυψα εκ νέου την ελεύθερη ως μέσο να προσεγγίσω άγρια ζώα που δεν μπορώ να προσεγγίσω με το ανοιχτό κύκλωμα. Από τότε, όποτε βρίσκω ευκαιρία, κάνω και ελεύθερη κατάδυση μόνο και μόνο για να κολυμπήσω ανάμεσα σε κανένα κοπάδι με ψάρια, εμπειρία που η αυτόνομη με ανοιχτό κύκλωμα δεν μπορεί να μου προσφέρει. Ή για να ακούσω τους χτύπους της καρδιάς μου.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σημασία δεν έχει το μέσο αλλά ο σκοπός. Εκεί πιστεύω ότι βρίσκεται η όποια διαφορά.

Όσο για το αν μόνο σκοτώνουν οι ψαροτουφεκάδες, προφανώς δεν ισχύει, είναι μάλλον φύσει αδύνατο κάποια στιγμή οποιοσδήποτε άνθρωπος βρίσκεται στη θάλασσα να μη ζήσει κάποια "μαγική" στιγμή που θα τον αφήσει έκθαμπο. Είναι στη φάση αυτή που ο ψαροτουφεκάς θα κάνει στην άκρη το τουφέκι. Όσο πιο μεγάλες ευαισθησίες έχει, τόσο πιο συχνές αποκαλύψεις βιώνει. Εξακολουθεί παρόλα αυτά να μπαίνει με ένα τουφέκι στη θάλασσα...

Γιώργος Δεμέτης
11-04-09, 19:48
Ενδιαφέρουσα η περιγραφή σου, έχω παρατηρήσει θαλάσσια χελώνα στη φύση να τρώει νεκρά ψάρια που της πετάνε οι ψαράδες. Γύρω γύρω από το κεφάλι της τριγυρνούσαν άπειρα μικρόψαρα, πολλές φορές ίδιου είδους με τα νεκρά ψάρια που πέταγαν οι ψαράδες και έτρωγε η χελώνα, τα οποία δεν είχαν την παραμικρή φοβία για το μεγάλο ζώο, το οποίο μόνο η σπιρτάδα στην κίνηση δεν το χαρακτηρίζει. Στη φωτογραφία η χελώνα τρώει μια νεκρή καλόγρια, δες τι γίνεται γύρω της.

http://farm4.static.flickr.com/3323/3431400042_201f51a5b4_m.jpg (http://farm4.static.flickr.com/3323/3431400042_fdb440e984_o.jpg)

Μου φαίνεται λοιπόν δύσκολο η χελώνα να κυνηγάει ψάρια, γιατί μου μοιάζει ότι της λείπει η σπιρτάδα. Επίσης, αν μιλάμε ειδικά για την Caretta caretta, το σαγόνι της είναι κατασκευασμένο για να σπάει και να θρυμματίζει την τροφή της, που αποτελείται κυρίως από δίθυρα μαλάκια, καβούρια, μέδουσες κ.ά. Έχει πολύ μεγάλη δύναμη στο σαγόνι (θέλει προσοχή!) αλλά της λείπει η ταχύτητα. Δες αν θέλεις και εδώ (http://www.swbg-animals.org/animal-info/info-books/sea-turtle/diet.htm).

Επιπλέον, κάτι άλλο που δεν μπορεί σίγουρα να κάνει η θαλάσσια χελώνα (σε αντίθεση με τη χερσαία και την ποταμίσια) είναι να βάλει οποιοδήποτε μέλος του σώματός της μέσα στο καβούκι της, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του κεφαλιού της. Ίσως απ' έξω από το νερό να σου φάνηκε ότι έκανε έτσι ή μήπως ήταν ποταμίσια (έχω δει και τέτοια στη θάλασσα)?:confused:

Άσχετα με τα της χελώνας, προσωπικά δε συμφωνώ με την αρχική σου διάκριση μεταξύ αυτόνομων-παρατηρητών και ελεύθερων-ψαροτουφεκάδων-"παικτών". Πριν κάνω αυτόνομη κατάδυση ξεκίνησα (συστηματικά) με πολύ snorkelling και λίγο ελεύθερο με στόχο την παρατήρηση/φωτογραφία. Η εκπαίδευση στην αυτόνομη ήρθε σύντομα και αναβάθμισε σημαντικά αυτή μου την ασχολία. Ύστερα από αρκετά χρόνια πάλι, ανακάλυψα εκ νέου την ελεύθερη ως μέσο να προσεγγίσω άγρια ζώα που δεν μπορώ να προσεγγίσω με το ανοιχτό κύκλωμα. Από τότε, όποτε βρίσκω ευκαιρία, κάνω και ελεύθερη κατάδυση μόνο και μόνο για να κολυμπήσω ανάμεσα σε κανένα κοπάδι με ψάρια, εμπειρία που η αυτόνομη με ανοιχτό κύκλωμα δεν μπορεί να μου προσφέρει. Ή για να ακούσω τους χτύπους της καρδιάς μου.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σημασία δεν έχει το μέσο αλλά ο σκοπός. Εκεί πιστεύω ότι βρίσκεται η όποια διαφορά.

Όσο για το αν μόνο σκοτώνουν οι ψαροτουφεκάδες, προφανώς δεν ισχύει, είναι μάλλον φύσει αδύνατο κάποια στιγμή οποιοσδήποτε άνθρωπος βρίσκεται στη θάλασσα να μη ζήσει κάποια "μαγική" στιγμή που θα τον αφήσει έκθαμπο. Είναι στη φάση αυτή που ο ψαροτουφεκάς θα κάνει στην άκρη το τουφέκι. Όσο πιο μεγάλες ευαισθησίες έχει, τόσο πιο συχνές αποκαλύψεις βιώνει. Εξακολουθεί παρόλα αυτά να μπαίνει με ένα τουφέκι στη θάλασσα...
Κύριε μου εγώ ήμουν 15 μέτρα ψηλότερα από τη χελώνα και παρατηρούσα να συλλαμβάνει ένα μελανουράκι με αυτό τον τρόπο. Το περιστατικό συνέβη στην Νότιο Πελοπόννησο και δεν γνωρίζω το είδος της χελώνας που παρατηρούσα. Δυστυχώς δεν είχα κάμερα για να καταγράψω αυτά που αφηγούμαι. Αν βάζει μερικώς το κεφάλι της μέσα στο καβούκι και το υπόλοιπο το κρύβει κάτω από τον βράχο λίγο διαφέρει από αυτό που γράφω. Σαφέστατα δεν είχα πλήρη εικόνα όπως θα είχε κάποιος αν ήταν στα 2 μέτρα δίπλα της.
Τώρα για τους ψαροτουφεκάδες τα ξανα είπαμε σε άλλα "Θέματα" ένα μόνο θέλω να επισημάνω. Γιατί ο άνθρωπος προτιμάει περισσότερο (η αριθμητική διαφορά ψαροτουφεκάδων αυτόνομων αυτό λέει τουλάχιστον) αυτή τη δραστηριότητα από το να κοιτάει και να παρακολουθεί απλώς τη φύση? Μία επιστημονική προσέγγιση θα μου άρεσε να ακούσω.

Μπλε
11-04-09, 19:57
Η αριθμητική διαφορά ψαροτουφεκάδων-ελεύθερων παρατηρητών εννοείς, γιατί η διαφορά της αυτόνομης περιλαμβάνει και τη διαφορά λόγω της φύσης της σαν δραστηριότητα (κόστος εξοπλισμού, εκπαίδευση, "επικινδυνότητα", ταμπού κ.τ.λ.).

Φαντάζομαι ότι παλιότερα θα υπήρχαν περισσότεροι κυνηγοί από απλούς παρατηρητές που κάνουν trekking στα βουνά και παρατηρούν τη φύση. Τι άλλαξε εκεί?

Όσο για την υποθετική αναλογία που αναφέρεις, να πω ότι ισχύει μεν στην Ελλάδα και σε μερικές ίσως χώρες ακόμη, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα, δε νομίζω ότι τα ποσοστά είναι τα ίδια...

Συγνώμη που δε σε καλύπτω, αλλά δεν είμαι ψυχολόγος ούτε ανθρωπολόγος για να σου δώσω επιστημονικές απαντήσεις... Κανείς άλλος?

psyche
11-04-09, 22:07
Τώρα για τους ψαροτουφεκάδες τα ξανα είπαμε σε άλλα "Θέματα" ένα μόνο θέλω να επισημάνω. Γιατί ο άνθρωπος προτιμάει περισσότερο (η αριθμητική διαφορά ψαροτουφεκάδων αυτόνομων αυτό λέει τουλάχιστον) αυτή τη δραστηριότητα από το να κοιτάει και να παρακολουθεί απλώς τη φύση? Μία επιστημονική προσέγγιση θα μου άρεσε να ακούσω.

:confused:
Η αριθμητική διαφορά αυτόνομων και ψαροτουφεκάδων, δεν λέει απολύτως τίποτα. Ακόμα κι αν αφήσουμε στην άκρη ένα σωρό παραμέτρους όπως κόστος, απαιτήσεις εκπαίδευσης, συνήθεια κ.ο.κ. -που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τις αφήσουμε απ' έξω- και πάλι η σύγκριση δεν έχει το νόημα που της δίνεις.

Αν θες να διερωτηθείς τι προτιμάει ο άνθρωπος να κάνει, να παρατηρεί ή να κυνηγάει, τότε η σύγκριση είναι μεταξύ υποβρύχιων κυνηγών και ΟΛΩΝ των υπολοίπων ανθρώπων που απολαμβάνουν τη φύση-θάλασσα χωρίς να κυνηγάνε.

Να σου πω την αλήθεια νούμερα δεν έχω μπροστά μου, αλλά κάτι μου λέει πως όλοι όσοι πάνε απλώς για μπάνιο στη θάλασσα, αράζουν στην παραλία, πάνε βόλτα με ένα καραβάκι, πίνουν ένα καφέ με θέα τη θάλασσα, κάνουν θαλάσσιο σκι ή απλώς πάνε να πηδηχτούν το βράδυ στην αμμουδιά, είναι μάλλον κατα τί περισσότεροι από τους υποβρύχιους κυνηγούς. :)

Η θάλασσα δεν είναι προνόμιο ή χώρος των αυτόνομων, των ελευθεράδων και των ψαροτουφεκάδων.
Όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη θάλασσα, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να βουτήξουν ποτέ το κεφάλι τους ούτε ένα μέτρο κάτω από την επιφάνειά της. Μην το ξεχνάς αυτό.

Γιώργος Δεμέτης
12-04-09, 20:40
:confused:
Η αριθμητική διαφορά αυτόνομων και ψαροτουφεκάδων, δεν λέει απολύτως τίποτα. Ακόμα κι αν αφήσουμε στην άκρη ένα σωρό παραμέτρους όπως κόστος, απαιτήσεις εκπαίδευσης, συνήθεια κ.ο.κ. -που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τις αφήσουμε απ' έξω- και πάλι η σύγκριση δεν έχει το νόημα που της δίνεις.

Αν θες να διερωτηθείς τι προτιμάει ο άνθρωπος να κάνει, να παρατηρεί ή να κυνηγάει, τότε η σύγκριση είναι μεταξύ υποβρύχιων κυνηγών και ΟΛΩΝ των υπολοίπων ανθρώπων που απολαμβάνουν τη φύση-θάλασσα χωρίς να κυνηγάνε.

Να σου πω την αλήθεια νούμερα δεν έχω μπροστά μου, αλλά κάτι μου λέει πως όλοι όσοι πάνε απλώς για μπάνιο στη θάλασσα, αράζουν στην παραλία, πάνε βόλτα με ένα καραβάκι, πίνουν ένα καφέ με θέα τη θάλασσα, κάνουν θαλάσσιο σκι ή απλώς πάνε να πηδηχτούν το βράδυ στην αμμουδιά, είναι μάλλον κατα τί περισσότεροι από τους υποβρύχιους κυνηγούς. :)

Η θάλασσα δεν είναι προνόμιο ή χώρος των αυτόνομων, των ελευθεράδων και των ψαροτουφεκάδων.
Όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη θάλασσα, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να βουτήξουν ποτέ το κεφάλι τους ούτε ένα μέτρο κάτω από την επιφάνειά της. Μην το ξεχνάς αυτό.
Τώρα αν πω ότι αυτό που λες έχει σχέση με στατιστική ανάλυση δείγματος μάλλον δεν μου βγαίνει λογικό. Εμείς εδώ συγκρίνουμε κατα κάποιον τρόπο ίδιες δραστηριότητες. Οι υποβρύχιες δραστηριότητες κατά την νομική ορολογία δεν περιλαμβάνουν τις κατηγορίες των ανθρώπων που αναφέρεις. Οπότε η επιχειρηματολογία σου μάλλον είναι εσφαλμένη.
Παιδιά προς θεού μην αρχίσουμε αναλύσεις με αντιπαλότητες γιατί δεν βγαίνει άκρη. Η παρατήρηση μου έγινε για αυτή την δήλωση:
<<Όσο για το αν μόνο σκοτώνουν οι ψαροτουφεκάδες, προφανώς δεν ισχύει, είναι μάλλον φύσει αδύνατο κάποια στιγμή οποιοσδήποτε άνθρωπος βρίσκεται στη θάλασσα να μη ζήσει κάποια "μαγική" στιγμή που θα τον αφήσει έκθαμβο. Είναι στη φάση αυτή που ο ψαροτουφεκάς θα κάνει στην άκρη το τουφέκι. Όσο πιο μεγάλες ευαισθησίες έχει, τόσο πιο συχνές αποκαλύψεις βιώνει. Εξακολουθεί παρόλα αυτά να μπαίνει με ένα τουφέκι στη θάλασσα...>>

fin
12-04-09, 23:23
Μια και το θεμα ειναι Βαθειές εσωτερικές σκέψεις, αρχικα σκεφτηκα οτι δεν θα καταφερω να συνεισφερω στη συζητηση :) . Παρατηροντας ομως στη συνεχεια ενα σπανιο χαρακτηριστικο (καλη προθεση) λεω ας βουτηξω και γω.
Ολα (σχεδον) οσα γραφονται ειναι αποψεις απο διαφορετικες γωνιες.
Το βασικο κινητρο: ψαρι ή αναγκη να εισαι κατω;
Ο σωστος τροπος: Απνοια ή πατεριτσες (αποθεμα αερα);
Πως το ενα μπορει να δικαιολογησει το αλλο;

Στη προσπαθεια μας να το παιξουμε θεοι στο προσφατο παρελθον και να προσεγγισουμε το καλο (σωστο για τη φυση) εχουμε εκ των αποτελεσματων αποδειξει δυο πραγματα ως τωρα.
α) Η επστημη μας δεν ειναι αρκετη για να αποφασισει πως, ποτε και ποσο θα οριοθετησουμε την απληστια μας σε βαρος της αναπτυξης μας.
β) Η κοινωνια (ες) μας (που αυταρεσκα ονομαζουμε συστημα τρομαρα να μας ερθει) στερουνται εγγενως τη δυνατοτητα να λειτουργησαν προς τη σωστη κατευθυνση ακομα και αν ηταν γνωστη.

Ως εκ τουτου προτεινω να συνειδητοποιησουμε οτι μας απομενουν λιγα αλλα και "πολλα".
Να αποδεχτουμε το αμελητεο μεγεθος της ατομικης μας ευθυνης, να αποδεχουμε τη τεραστια βαρυτητα αυτης της ευθυνης για την προσωπικη μας μαχη με το εγω και τελος να αφησουμε για λιγο καποιο περιθωριο στο καημενο το ενστικτο μας. Το καημενο το ενστικτο μας που δεν ειναι τοσο ενοχο και απληστο οσο φοβομαστε.

Τελειος ανθρωπος δεν υπαρχει (δε θα ηταν και πολυ ανθρωπος δηλ)

Ο τελειος αυτοδυτης ειναι αυτος που αφου τελειωσει την scuba εκπαιδευση, παρει φουσκωτο και συμπληρωσει τον εξοπλισμο, τα αφηνει ολα επανω και προτιμαει να σουλατσαρει με μια ανασα στα 15m μονο με το μαγιω.

Ο τελειος ψαροτουφεκας ειναι αυτος που αφου αποκτησει 3 λεπτα δυναμικη απνοια, κανει το οπλο του lazer σε ακριβεια και μαθει τα αδυνατα σημεια των στοχων του, παυει πια να παταει τη σκανδαλη λεγοντας στον αντιπαλο "ρουα-ματ φιλαρακι".

Ο ψαροτοφεκας αυτοδυτης ειναι απλα ενα ανεκδοτο με το οποιο δεν μπορει να γελασει κανεις.

Οι περισοτεροι το παλευουν καπου αναμεσα.

psyche
13-04-09, 08:36
Τώρα αν πω ότι αυτό που λες έχει σχέση με στατιστική ανάλυση δείγματος μάλλον δεν μου βγαίνει λογικό. Εμείς εδώ συγκρίνουμε κατα κάποιον τρόπο ίδιες δραστηριότητες. Οι υποβρύχιες δραστηριότητες κατά την νομική ορολογία δεν περιλαμβάνουν τις κατηγορίες των ανθρώπων που αναφέρεις. Οπότε η επιχειρηματολογία σου μάλλον είναι εσφαλμένη.

Όχι Γιώργο. Δεν συγκρίνουμε ίδιες δραστηριότητες, μάλιστα το ακριβώς αντίθετο. Συγκρίνεις διαφορετικές δραστηριότητες γιατί θέλεις να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα βάσει ακριβώς αυτής της διαφορετικότητας τους.
Η ερώτηση/διαπίστωσή σου ήταν σαφής :

Γιατί ο άνθρωπος προτιμάει περισσότερο [...] αυτή τη δραστηριότητα [σ.σ. δλδ το κυνήγι] από το να κοιτάει και να παρακολουθεί απλώς τη φύση?

Ε λοιπόν οι άνθρωποι που παρακολουθούν απλώς τη φύση-θάλασσα και δεν κυνηγούν ΔΕΝ είναι μόνο οι αυτοδύτες και δεν είναι στο χέρι σου να το αγνοείς αυτό. Δεν υπάρχει μόνο η υποβρύχια δραστηριότητα στη θάλασσα. Οπότε η σύγκριση αυτοδυτών-ψαροτουφεκάδων απλώς δεν έχει το νόημα που προσπαθείς να της δώσεις.

Είτε σου αρέσει είτε όχι, οι περισσότεροι άνθρωποι όντως απλώς προτιμούν να παρακολουθούν/απολαμβάνουν τη θάλασσα χωρίς να κυνηγάνε τίποτα. Μια μικρή μειοψηφία προτιμάει να κυνηγάει, και μια ίσως ακόμα μικρότερη προτιμάει να "αυτοδύεται".

Στη σύγκριση γιατί οι αυτόνομοι στην Ελλάδα είναι λιγότεροι από τους ψ/τ στην Ελλάδα, μπορεί να βρει κανείς χιλιάδες απαντήσεις, καμμία από τις οποίες (και πάλι) δεν έχει το νόημα που προσπαθείς να της δώσεις.
Εμένα -ας πούμε- το ερώτημα μοιάζει πάρα πολυ με το παρακάτω:
Γιατί στην Ελλάδα οι περισσότεροι θρησκευάμενοι είναι ορθόδοξοι;
Γιατί στην Ιταλία είναι καθολικοί;
Γιατί στην Ινδία είναι ινδουιστές [λέμε τώρα, παίζει και να μην είναι]
κ.ο.κ.

Έχει το οτιδήποτε να κάνει με τη θρησκεία καθαυτή; Όχι βέβαια.

Μετά φυσικά υπεισέρχονται και παράγοντες όπως κόστος, φόβος, ευκολία, ιστορικότητα κ.ο.κ.
Τέλος πάντων, εγώ από όποια οπτική και να προσπαθήσω να το προσεγγίσω, δεν βρίσκω κανένα σημαντικό νόημα. Οπότε, γιατί δεν ξεκινάς εσύ να μας γράψεις ποιο είναι το συμπέρασμα που υπονοεί η ερώτησή σου;

Rabea
13-04-09, 08:48
Θα βρεθώ σύμφωνη με τον φίλο fin σχεδόν σε όλο το κείμενο και με χαρά διαβάζω σε αυτό το τόπικ συζήτηση και όχι "μονομαχία"... μάλλον πέρασε η επίδραση της πανσελήνου και ηρέμησαν τα πνεύματα!! :):):)

Θα ήθελα μόνο να κάνω μια παρατήρηση στον συντοπίτη Μιχάλη για μια πολύ άστοχη σύγκριση και να κάνω παράκληση για περισσότερη ευαισθησία σε λεπτά ζητήματα. Δε μπορούμε να συγκρίνουμε την οικολογία με τη παιδεραστία!!! :eek: Έλεος Μιχάλη.. συγκρίνεις την οικολογία με τη πιο αισχρή και αδιανόητη εγκληματική πράξη?? :banghead:Ελπίζω να μη το διαβάσει αυτό γονιός κακοποιημένου παιδιού..

Χρειαζομαστε , ο καθε ενας απο εμας , να επαναπροσδιορισουμε την περιβαλλοντικη μας ευαισθησια (η λεξη οικολογος εχει αποκτησει ελεεινοτερη σημασια απο την λεξη παιδεραστης )