PDA

Επιστροφή στο Forum : Liveaboard σε νότια Ερυθρά: Κατάλληλη στολή?

alpha_jr
16-07-09, 18:42
Χαιρετώ τους φίλους τις λίστας,

Προγραμματίζω ένα ταξίδι με Liveaboard στη νότια Ερυθρά για αρχές Αυγούστου, και ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος φίλος/φίλη έχει ανάλογη εμπειρία για να με συμβουλεύσει ποιο είναι το πιο καταλληλο μέγεθος στολής για ένα τέτοιο ταξίδι. Η στολή που έχω είναι 7mm, προφανώς υπερβολικό για Ερυθρά αρχές Αυγούστου, οπότε με την ευκαιρία σκέφτομαι να αγοράσω και μια πιο ελαφριά στολή. (Ένα 3άρι μονοσόρτ θα ήταν αρκετό, για παράδειγμα?)

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι τελείως υποκειμενικό το ζήτημα (πόσο νοιώθει το κρύο ο καθένας), όποτε ενδεικτικά αναφέρω ότι σε ανάλογο ταξίδι Φεβρουάριο μήνα (21 βαθμούς το νερό), χρησιμοποιούσα την 7άρα, και μάλιστα μετά από 2-3 μέρες (με 4 καταδύσεις τη μέρα) έβαζα και ένα 7άρι μονοσόρτ από πάνω σε μερικές βουτιές, νυχτερινές κυρίως (και δεν το περίμενα καν κιόλας! Στην αρχή νόμιζα ότι η 7άρα θα είναι υπεραρκετή, αλλά όπως αποδείχτηκε η θερμικές απώλειες είναι σημαντικές με τόσες βουτιές).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια και τις γνώμες.

Φιλικά,
Κώστας

neokles
16-07-09, 19:05
Εγώ πάλι θα πεταχτώ, αν και δεν έχω πάει στην Ερυθρά, και θα πω ότι καλλίτερα να προσανατολιστείς σε ολόσωμη στολή. Μέσα στο νερό αποκλείεται να αισθανθείς ζέστη ενώ σε προστατεύει σε όλο το σώμα και από άλλα πράγματα εκτός του κρύου. Άλλωστε όλο και κάποιο ναυάγιο θα βρεθεί όλο και κάποια νυχτερινή θα κάνεις οπότε καλλίτερα να είσαι καλλίτερα προστατευμένος. Τώρα είτε ολόσωμη, είτε μονοσορτς, είτε με το μαγιώ, έξω από το νερό θα βγάλεις την μπέμπελη τέτοια εποχή:D.

Big-Blue
16-07-09, 20:39
Διαβάζοντας σήμερα στο βρεττανικό diver άρθρα σχετικά με την Ερυθρά σκεφτόμουν ακριβώς το ίδιο πράγμα!!!
Άντε και πάμε...θέλουμε άλλη στολή;:)
Εγώ νομίζω πως μια 3μμ με μεσάτο παντελόνι θα είναι ότι πρέπει.
Γενικά πάντα θέλω κουκούλα και πάντα ολόσωμη στολή...κάτι μονοσόρτια χωρίς κουκούλες, χωρίς χέρια, πόδια κτλ δεν τα πολυχωνεύω...:geia:

JoSpy
16-07-09, 21:09
Ημουνα τον Ιουνιο στην βορεια Ερυθρα. Θερμοκρασιες νερου γυρω στους 24 βαθμους. Ειχα 7ρα ολοσωμη ημιστεγανη χωρις κουκουλα. Δεν μπορω να πω οτι αισθανθηκα ιδιαιτερα ζεστη. Και γω θα προτιμουσα μονοσορτς, αλλα καλυτερα η ολοσωμη. Ιδιαιτερα οταν ειδα τις σκουριες απο τα ναυαγια σε γονατα και αγκωνες. :eek:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
17-07-09, 01:06
h θερμοκρασια θα ειναι γυρω στους 27-28...

στο νοτο ναυαγια δεν εχει, αλλα εχει fire corals (που ετσι κι αλλιως δεν πρεπει να ακουμπας) αλλα καλο ειναι να εχεις μια 3χιλ ολοσωμη...

προσωπικα , αν και ιδιαιτερα κρυουλιαρης, σε ολα τα ταξιδια μου εκει κατω φορουσα ενα σορτυ μεχρι που προσφατα αγορασα μια ολοσωμη 3αρα και τη βολευτηκα πολυ...

καλες βουτιες...οποια διαδρομη κι αν εχεις να κανεις θα περασεις σουπερ!!!:)

geogeo
17-07-09, 07:34
....

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι τελείως υποκειμενικό το ζήτημα (πόσο νοιώθει το κρύο ο καθένας),
....

Κώστα, πιστεύω ότι αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό. Δεν κρυώνουν όλοι το ίδιο.

Εγώ ήμουν στον Νότο τον Νοέμβριο και ξεκίνησα τις βουτιές με πεντάρα ολόσωμη + κουκούλα ξεχωριστή.
Μετά τις τρεις πρώτες ημέρες (με τέσσερις βουτιές κάθε ημέρα), άρχισα πολύ ευχάριστα να βάζω μέσα από την πεντάρα και ένα τριάρι γιλέκο με ενσωματωμένη κουκούλα.
Η θερμοκρασία του νερού ήταν 25 - 26 βαθμοί.

Manta
17-07-09, 09:25
Στο ίδιο ταξίδι άρχισα με κοντή στολή 5mm (αυτή έχω) υπέρ αρκετή για μένα με 4 καταδύσης τη μέρα. Αργότερα μέσα στη βδομάδα έκανα και καταδύσης τη μέρα χωρίς στολή (θερμοκρασία νερού 30 βαθμοί). Αν νοιώθεις εύκολα το κρύο πάρε μια ολόσωμη 3-5mm που θα σε κρατήσει σίγουρα ζεστό και θα σε προστατεψει απο δυσάρεστες καταστάσεις.
Αν θα αγοράσεις στολή μόνο για το ταξίδι (και δεν θα τη χρησιμοποιείς συχνά) θα έλεγα να μην ξοδέψεις πολλά.

MICHALIS
17-07-09, 09:54
Σε τετοια μερη εχω βουτηξει με οτιδηποτε απο 3αρι μονοσορτ εως 7αρα ολοσωμη με κουκουλα. Το καλυτερο ειναι να ειναι ολοκληρο το σωμα καλυμμενο , οποτε μια απλη 5αρα δυο τεμαχιων (λονγκ τζον και σακκακι) θα σε βολεψει (αν ζεσταIνεσαι πολυ φορας μονο το επανω ή μονο το κατω μερος . Η 3αρα νομιζω οτι ειναι λιγη , εκτος αν το νερο ειναι στους 30 βαθμους . Εκτος νερου , ουτως ή αλλως θα την εχεις κατεβασμενη ή βγαλμενη !

ppetross21
17-07-09, 12:49
Ολόσωμη 5μμ,
γάντια λεπτά και μποτάκια(για προστασία απο τα κοράλλια).

alpha_jr
17-07-09, 23:25
Ολόσωμη 5μμ,
γάντια λεπτά και μποτάκια(για προστασία απο τα κοράλλια).

Πέτρο απ΄όσο ξέρω δεν επιτρέπονται τα γάντια σε βουτιές στην Ερυθρά. Όσο για τα μποτάκια, συνήθως τα φοράω (με τα ανοιχτά πέδιλα), αλλά εν προκειμένω είπα να πάρω μαζί τα κλειστά πέδιλα, που είναι και πιο ελαφριά. Γιατί θεωρείς τόσο απαραίτητα τα μποτάκια όμως? Δε σκοπεύω να περπατάω στους υφάλους...Μήπως μου διαφεύγει κάτι?

alpha_jr
17-07-09, 23:36
Τώρα είτε ολόσωμη, είτε μονοσορτς, είτε με το μαγιώ, έξω από το νερό θα βγάλεις την μπέμπελη τέτοια εποχή:D.

Το ξέρω :( Το πολύ πολύ με βλέπω να ντύνομαι μέσα στο νερό. Θα πέφτω με το μαγιώ, θα μου πετάνε εξοπλισμό, στολές κλπ και θα τα βάζω έτσι :D Τόσο καιρό εδώ στο βορά ξεσυνήθισα τις πολλές ζέστες, όποτε και η ιδέα και μόνο να φοράω στολή κάτω απ'τον Αυγουστιάτικο ήλιο της Αιγύπτου με τρομάζει...:eek:

:cheesy:

alpha_jr
17-07-09, 23:45
καλες βουτιες...οποια διαδρομη κι αν εχεις να κανεις θα περασεις σουπερ!!!:)

Γιώργο η διαδρομή είναι νότια, St. Johns και Fury Shoals. Νομίζω σου είναι γνώριμη η διαδρομή, απ΄ότι είδα σε παλαιότερα posts είχες πάει κι εσύ, έτσι δεν είναι? Έχεις να προτείνεις κάτι ως highlight, ή κάποια βουτιά που θα πρεπεί να "κυνηγήσω" με τους οδηγούς? Οποιοδήποτε...hint/tip είναι φυσικά ευπρόσδεκτο! :)

alpha_jr
18-07-09, 00:24
Κατ’αρχήν να σας ευχαριστήσω όλους για τις απαντήσεις.

Όπως ήταν αναμενόμενο, είχαμε εύρος απόψεων, από 3άρα μέχρι 5άρα δυο τεμαχίων. Πάντως όλοι θεωρείτε την ολόσωμη στολή απαραίτητη για γενικότερη προστασία, όχι μόνο θερμική, και θα συμφωνήσω. Προσανατολίζομαι λοιπόν προς μια ολόσωμη 3χιλ, μονοκόματη (οι 2 τεμαχίων δε μου «κάθονται» καλά, απλά θέμα γούστου. Περί ορέξεως, που λένε...). Για 5άρα δεν το σκέφτομαι, η 7άρα (και με το μονοσόρτ) με καλύπτει σε θερμοκρασίες από 12 μέχρι 26 βαθμούς, οπότε δε νομίζω ότι θα μου προσφέρει κάτι έξτρα η 5άρα. Η 3άρα ελπίζω να καλύψει περιπτώσεις 26+ βαθμών, έχοντας επίσης το πλεονέκτημα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για θαλάσσια σπορ (π.χ. surfing). Θα φροντίσω να έχω μαζί και κουκούλα, κάνει τεράστια διαφορά! (ως γνωστόν, οι μεγαλύτερες θερμικές απώλειες είναι απ΄το κεφάλι). Αν τυχόν χρειαστεί έξτρα μόνωση, μπορώ να πάρω και ένα έξτρα γιλέκο 3χιλ (χρήσιμο και βολικό, φοριέται εύκολα και κάτω απ’την 7άρα για έξτρα θαλπωρή :)) και αν γίνω πολύ παρανοικός πριν το ταξίδι μπορεί να ρίξω στην τσάντα και το 7άρι μονοσόρτ. Έ πιστεύω με όλα αυτά να είμαι καλυμένος! Αν κρυώνω παρ΄όλα αυτά θα παρατήσω το σπόρ και θα την αράξω στο deck να πίνω μπύρες, τί άλλο να πω...

Και τώρα που καταλήξαμε στο μέγεθος της στολής, το επόμενο ερώτημα είναι «ωραία, αλλά ποιά στολή??». Έχει να προτείνει κανείς κάποια μάρκα συγκεκριμένα? Οι στολές της Bare μ’αρέσουν γενικά, και είδα τα μοντέλα Velocity και Sport σε 3/2χιλ. Τις έχει δοκιμάσει κάποιος? Εντυπώσεις? Εναλλακτικές προτάσεις?

Ευχαριστώ ξανά για τη βοήθεια και το ενδιαφέρον.

Φιλικά,
Κώστας

JoSpy
18-07-09, 09:08
το επόμενο ερώτημα είναι «ωραία, αλλά ποιά στολή??»

Κωστα, εδω και αν ειναι τα γουστα διαφορετικα. Οπως εχεις εσυ τις προτιμησεις σου, ετσι και εγω την εχω βρει με την Baracudaστολη μου, γερμανικη προελευσης.

geogeo
18-07-09, 09:54
...
Και τώρα που καταλήξαμε στο μέγεθος της στολής, το επόμενο ερώτημα είναι «ωραία, αλλά ποιά στολή??». Έχει να προτείνει κανείς κάποια μάρκα συγκεκριμένα? Οι στολές της Bare μ’αρέσουν γενικά, και είδα τα μοντέλα Velocity και Sport σε 3/2χιλ. Τις έχει δοκιμάσει κάποιος? Εντυπώσεις?
...

Χρησιμοποιώ τα τελευταία 3 χρόνια μια velocity 5mm και πιο πρόσφατα μια arctic 7mm. Μακράν οι πιο ευκολοφόρετες και ελαστικές στολές που έχω φορέσει ποτέ. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος.

Επίσης πολύ καλά λόγια ακούω από φίλο μου που χρησιμοποιεί Waterproof lynx 5mm.

Δες ποια ταιριάζει καλύτερα στο σωμα σου.

Υ.Γ.1: Σχετικά με το liveaboard που θα πας, δώσε σημασία στα μποτάκια που θα φορέσεις (αν φορέσεις). Εγώ είχα πάρει μαζί μου ένα ζευγάρι με σκληρή σόλα και ενισχύσεις στο πάνω μέρος του πέλματος. Απ' το πολύωρο φόρεμα συν το ότι τα πόδια μου ήταν συνέχεια στην υγρασία, τις τελευταίες ημέρες είχα γεμίσει πληγές και αναγκαζόμουν να φορέσω και κάλτσες από μέσα.

Υ.Γ. 2: Κορυφαίες βουτιές για τα γούστα μου στο st' Johns είναι το habili ali και το small habili. Κάθετοι τοίχοι στο μπλε, ρευματα και πολύ ζωή. Θυμίζουν λίγο Rocky (οι κορυφαίες βουτιές που έκανα) και elphinstone (χωρίς τον χαμό από σκάφη που γίνεται εκεί).
Πολύ θεαματικές και χαλαρωτικές η βουτιές στο st' Johns caves και στο shaab claude. Σπηλιές με ομορφο φως, κήποι κοραλλιών και απειρα χρώματα.

Να περάσεις καλά και να μας γράψεις εντυπώσεις

:geia: