PDA

Επιστροφή στο Forum : Αναφορές καρχαριών στα ελληνικά νερά

nikolasaek
04-08-09, 00:25
http://troktiko.blogspot.com/2009/08/blog-post_1306.html:eek::eek::eek::eek::eek:

apeiranthos
04-08-09, 07:27
:confused:Πολύ μυτερή μουσούδα μου φαίνεται να έχει για Τίγρης :D

Rabea
04-08-09, 07:49
Επιτέλους τις ειδήσεις απασχόλησε και ένας ζωντανός καρχαρίας! (ελπίζω να παραμείνει!!)

:geia:

MICHALIS
04-08-09, 07:56
Μακαρι , αλλα φοβαμαι οτι θα εξαπολυσουν κυνηγητο με σκοπο την εξοντωση , οπως συνηθως κανουν .

geogeo
04-08-09, 08:02
Επιτέλους τις ειδήσεις απασχόλησε και ένας ζωντανός καρχαρίας! (ελπίζω να παραμείνει!!)

:D :thumbup:

seafarer
04-08-09, 08:59
Πως και δεν τον πυροβολησανε με κανενα δικαννο απο ψηλα??:confused:

epsilon
04-08-09, 09:16
τίγρης?? και γιατί τίγρης?? γιατί όχι bull shark ή κάτι άλλο??
στο κάτω κάτω ο bull shark ανήκει στους αλητούκληδες καρχαρίες που γυρνάνε παντού.
Που φαίνεται ότι είναι τίγρης??
Εχω μια χαζοφωτογραφία από Thai (δεν μπορούσα να τον φωτογραφίσω καλά τον bull shark γιατί ερχόταν κατα πάνω μου και είχα ένα θέμα......)
ας τη συγκρίνουμε

ppetross21
04-08-09, 12:48
Πως και δεν τον πυροβολησανε με κανενα δικαννο απο ψηλα??:confused:

Είναι θέμα χρόνου .. :( :( :(:angyr: :angyr::angry: :angry:
δυστυχώς...

neokles
04-08-09, 13:33
Δυστυχώς τώρα θα ξεκινήσει η τρομο-υστερία και θα ξεκινήσουν έρευνες για την θανάτωση του ζωντανού... Του δίνω το πολύ 1 μήνα ζωή.

Μήπως να κάνουμε κάποια παρέμβαση στο λιμεναρχείο;

bourboulithras
04-08-09, 13:54
Βιολόγος έθεσε και την πιθανότητα να μην είναι καρχαρίας τίγρης. Όπως και να' χει, σίγουρα το κυνήγι δεν είναι ευχάριστο. Αλλά για να πω και την κρυφή μου σκέψη, προσωπικά δεν θα ήθελα να βρεθώ εγώ κυνηγημένος από έναν τέτοιο κυνηγό:D

seafarer
04-08-09, 13:56

Χα, χα, καλο Νεοκλη!
Το αλλο με τον Τοτο το ξερεις???:D

Big-Blue
04-08-09, 19:34
:stunned::crazy::2drunk::rofl:θες κ άλλα?:geia:

neokles
04-08-09, 20:07
Και δηλαδή εσείς τι προτείνετε να κάνουμε προς την προστασία του Καρχαρία; Να κάτσουμε να κοιτάμε; :confused:

Dimitris Galon
05-08-09, 11:44
Με αφορμή το θέμα του Καρχαρία Τίγρη (Galeocerdo cuvieri), -ο οποίος ούτε κι΄ εμένα μου φαίνεται για τέτοιος, καθ΄ ότι αφ΄ ενός τα ελληνικά νερά είναι πολύ κρύα για την βιολογία του, αφ΄ ετέρου το ρύγχος του ζώου στο βίντεο είναι πράγματι πολύ μητερό-, παραθέτω μια πολύ ωραία σελίδα με φωτογραφίες και βίντεο που βρήκα στο διαδίκτυο. Το ιδιαίτερο στην σελίδα αυτή είναι ότι λείπουν οι φυσαλίδες, καθώς οι καταδύσεις πραγαμτοποιούνται από ελεύθερους δύτες, με μια αναπνοή.

Φωτογραφίες (http://www.nektos.net/gallery/aliwaltigersharks/)

Βίντεο (http://vimeo.com/3865797)

epsilon
06-08-09, 09:54
Και δηλαδή εσείς τι προτείνετε να κάνουμε προς την προστασία του Καρχαρία; Να κάτσουμε να κοιτάμε; :confused:

να διοργανώσουμε διαγωνισμό υποβρύχιο κυνήγι για το καλό μας:D:D:D

Τι είδους προστασία?? και πως να το κάνουμε αυτό?? κακά τα ψέμματα , υπάρχει ταμπού στη χώρα μας , 70% από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής θα το δούν αρνητικά , ένα 20% επιθετικά , ένα 5% αδιάφορα και ένα 5% με ευαισθησία. Στο τέλος (βγάζω πίκρα) θα μάθουμε ότι ο καπετάν-Βαγγέλας ο ήρωας το βρήκε , το εξόντωσε και το πούλησε στο μανάβη (αφού πρώτα κάλεσε τη zougla.gr και τους δημοσιογράφους της περιοχής να γράψουν 2-3 λόγια για το άτυχο ζώο)

Physalia
06-08-09, 11:03

Πανέμορφες~ :eek:

neokles
07-08-09, 10:31
Εγώ πάλι επιμένω ότι μια και είμαστε και στο shark alliance μπορούμε να κάνουμε κάποια κίνηση για να προλάβουμε το τετελεσμένο.

Ίσως αν επικοινωνούσαμε με το SA να μας έλεγαν την γνώμη τους. Έστω και σαν ενημέρωσή τους καλό είναι να τους στείλουμε τις ανησυχίες μας. Τι λέτε;

Physalia
07-08-09, 10:54
Νεοκλή, δεν διαφωνώ ότι ίσως θα έπρεπε να κάνουμε κάτι όμως δεν είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνω το τι......

Πιστεύω ότι από τις εικόνες που υπάρχουν δεν μπορεί να γίνει ασφαλής αναγνώριση του είδους και άρα τι ακριβώς θα πρέπει να πούμε;
Ότι το είδος δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο και να το αφήσουν ήσυχο; Ότι ακόμα κι αν τυχόν το είδος μπορεί να γίνει επικίνδυνο, πάλι να το αφήσουν ήσυχο;
Ή ας πούμε μια γενική ενημέρωση ότι τα ειδη αυτά είναι σπανιότατα και απειλούμενα και τους χρωστάμε έναν τελευταίο σεβασμό ακόμα κι αν μας βγάλουν όλους τους τουρίστες από τη θάλασσα και μας φύγουν για άλλες παραλίες;;

Θα ήθελα μια γενική κατεύθυνση του πράγματος γιατί το να μιλάμε μόνο για να μιλάμε δεν είμαι σίγουρη ότι βοηθάει σε κάτι.... πρακτικά, πώς νομίζεις ότι μπορούμε να βοηθήσουμε άμεσα (εδώ σε θέλω κάβουρα) την τρομοκρατημένη γενιά του JAWS;; :confused:

MICHALIS
07-08-09, 12:23
Εχω την εντυπωση οτι εχουν ηδη ξεχυθει οι...τοπικοι ηρωες (ή αλλιως local monkeys) για να λυτρωσουν τον τοπο απο τον .... φρικτο δολοφονικο εισβολεα . Αααχ , τι τραβαν αυτοι οι ανθρωποι (??!!??) ουτωσωστε μετα να τους τραγουδαν οι ινδιανοι στα βουνα !

neokles
07-08-09, 12:54
Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο από το να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι δεν κινδυνεύει από τον Καρχαρία περισσότερο από το να τον πατήσει ελέφαντας και να τον αφήσει ήσυχο.

Το πως είναι όντως δύσκολο.

Να γράφαμε (έγραφες) ένα ωραίο κειμενο και να το στέλναμε στο site που είδαμε την είδηση; Να το στέλναμε σε άλλα τοπικα MME;

Λέω εγώ τώρα...

apeiranthos
08-08-09, 23:35
Με αφορμή το θέμα του Καρχαρία Τίγρη (Galeocerdo cuvieri), -ο οποίος ούτε κι΄ εμένα μου φαίνεται για τέτοιος, καθ΄ ότι αφ΄ ενός τα ελληνικά νερά είναι πολύ κρύα για την βιολογία του, αφ΄ ετέρου το ρύγχος του ζώου στο βίντεο είναι πράγματι πολύ μητερό-, παραθέτω μια πολύ ωραία σελίδα με φωτογραφίες και βίντεο που βρήκα στο διαδίκτυο. Το ιδιαίτερο στην σελίδα αυτή είναι ότι λείπουν οι φυσαλίδες, καθώς οι καταδύσεις πραγαμτοποιούνται από ελεύθερους δύτες, με μια αναπνοή.

Δημήτρη, εκπληκτικές οι φωτογραφίες και το κινηματογραφικό,
αλλά κοίταζα και ξανακοίταζα το αρχικό κινηματογραφικό της Καβάλας
και μου φαίνεται οτι δεν είναι καρχαρίας
αλλά μεγάλη τούνα (πρόσεξε τα πλευρικά πτερύγια πόσο κυρτά είναι).

Μάλιστα μου δίνει την εντύπωση ότι
είναι τραυματισμένη από δυναμίτη
γι' αυτό κολυμπά τόσο νωθρά.

Νομίζω πρέπει να κάνουμε κάτι για τη σωτηρία της.:confused:

eye love scuba
09-08-09, 02:42

Για αυτούς τους ελεύθερους δύτες τρέφω μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό:worship:

Physalia
10-08-09, 12:29
...ξανακοίταζα το αρχικό κινηματογραφικό της Καβάλας και μου φαίνεται οτι δεν είναι καρχαρίας
αλλά μεγάλη τούνα (πρόσεξε τα πλευρικά πτερύγια πόσο κυρτά είναι).

Μάλιστα μου δίνει την εντύπωση ότι
είναι τραυματισμένη από δυναμίτη
γι' αυτό κολυμπά τόσο νωθρά.

Πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση....

Νομίζω πρέπει να κάνουμε κάτι για τη σωτηρία της.:confused: ευχαρίστως, σκέφτεσαι κάτι συγκεκριμένο; Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε για την αναγνώριση;
Αν είμαστε τουλάχιστον κατά 99%, μπορούμε να στείλουμε κάτι που να συνδυάζει το θέμα των τόνων και το θέμα των καρχαριών ταυτόχρονα -και τα δύο έχουν τις πληγές τους.....

ppetross21
17-08-09, 11:23
mdharis1:>>>
http://www.greekdivers.com/forum/index.php?showtopic=20767&pid=300774&st=30&#entry300774
λοιπον τα νεωτερα απο την υποθεση καρχαρια η μαλλον οι νεωτερες φημες ειναι οτι ηταν τιγρης και μαλιστα θυληκος και εχει και δυο μικρα τον μεγαλο λεγετε οτι τον βγαλανε καποιοι πιοι και πως δεν ξερω και ψαχνουν για τα μικρα τωρα αλλη φημη ειναι οτι βγαλανε 7μετρο σαπουνα στη περιοχη της ηρακλειτσας εγω που τις τελευταιες 15 μερες βουτουσα στο κολπο της περαμου εκτος απο απειρες μεδουσες και 3 δελφινια απο μακρια δεν συναντησα τιποτα αλλο

:worship::worship::worship:

RNA
29-12-10, 12:56
Και άλλος ένας Λευκός (?) που εμφανίζεται στην Ελλάδα (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=3563). Και αυτός με βάση το άρθρο κατέληξε στο πιάτο..

Έπιασε λευκό καρχαρία στην Κρήτη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010, 12:09

Έναν μικρό λευκό καρχαρία έπιασε σ’ ένα παραγάδι του ένα επαγγελματίας ψαράς ανοιχτά της Γεωργιούπολης στην Κρήτη. Το καρχαριάκι, μήκους περίπου ενός μέτρου, κατέληξε σε ψαράδικο των Χανίων και έγινε περιζήτητο από τους καταναλωτές.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετά είδη καρχαριών έχουν εντοπιστεί και έχουν αλιευθεί σε μεγάλα βάθη στα ανοιχτά του Κρητικού Πελάγους. Οι λευκοί καρχαρίες ήταν... απόντες για αιώνες από τη Μεσόγειο, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί σε διάφορα σημεία της.

Όπως επεσήμανε ο ψαράς, που έπιασε τον σπάνιο αυτό μεζέ, το καρχαριοειδές τρώγεται, κυρίως, βραστό, έχει πολλές ομοιότητες με τον γαλέο, είναι, όμως, πιο εύγεστο. Απαιτείται, βέβαια, η απομάκρυνση του δέρματός του, καθώς είναι πολύ σκληρό.

Ο λευκός καρχαρίας είναι από τα πιο επιθετικά καρχαριοειδή και στην πλήρη ανάπτυξή του μπορεί να φτάσει έως και τα έξι μέτρα.

Πηγή: Zougla.gr (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=230014&cid=4) (29/12/2010)

Μπλε
29-12-10, 13:13
Τυχαίνει να απαγορεύεται η αλιεία και η εκφόρτωσή του, γιατί είναι προστατευόμενο είδος στη Μεσόγειο...

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
29-12-10, 13:38
Τυχαίνει να απαγορεύεται η αλιεία και η εκφόρτωσή του, γιατί είναι προστατευόμενο είδος στη Μεσόγειο...

ψιλά γράμματα Γιάννη you know ψιλά γράμματα;

Μπλε
29-12-10, 14:38
Ναι, ωστόσο μιλάμε για τη φυσική μας κληρονομιά που χάνεται, όχι απλά για ένα ζώο... Κακώς είναι ψιλά τα γράμματα!

eye love scuba
29-12-10, 14:51
Με τον Καν (ΕΚ) 53/2010 “περί καθορισμού για ορισμένα αποθέματα ιχθύων κτλ”, και συγκεκριμένα το άρθρο 6, απαγορεύεται στα σκάφη της Ε.Ε. να αλιεύουν, να διατηρούν επ΄ αυτών, να μεταφορτώνουν και να εκφορτώνουν τα παρακάτω είδη:

- Καρχαρία προσκυνητή (Cetorhinus maximus) σε όλα τα ύδατα της Ε.Ε. και τα μη ενωσιακά ύδατα
- Λευκό καρχαρία (Carcharodoncarcharias) σε όλα τα ύδατα της Ε.Ε. και τα μη ενωσιακά ύδατα
- Ρίνα (Squatinasquatina) σε όλα τα ύδατα της Ε.Ε.
- Καρχαρία Λάμνα (Lamnanasus) στα διεθνή ύδατα

Ενώ με το άρθρο 18 απαγορεύονται:

- Η διατήρηση επί του σκάφους, η μεταφόρτωση ή η εκφόρτωση ολόκληρου αλεπόσκυλου του είδους Alopiassuperciliosus, ή τεμαχίου τέτοιου ψαριού, σε οποιοδήποτε τρόπο αλιείας.
- Η διεξαγωγή κατευθυνόμενης αλιείας για αλεπόσκυλα του είδους Alopiasspp.

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
29-12-10, 15:14
Ναι, ωστόσο μιλάμε για τη φυσική μας κληρονομιά που χάνεται, όχι απλά για ένα ζώο... Κακώς είναι ψιλά τα γράμματα!

εγώ μαζί σου είμαι αλλά παραμένουμε μειοψηφία :D.

Φίλε eye love scuba βάζεις δύσκολα ( Καν (ΕΚ) 53/2010 - Καρχαρία προσκυνητή (Cetorhinus maximus) σε όλα τα ύδατα της Ε.Ε. και τα μη ενωσιακά ύδατα - Λευκό καρχαρία (Carcharodoncarcharias) σε όλα τα ύδατα της Ε.Ε. και τα μη ενωσιακά ύδατα - Ρίνα (Squatinasquatina) σε όλα τα ύδατα της Ε.Ε.
- Καρχαρία Λάμνα (Lamnanasus) στα διεθνή ύδατα) ....στα παιδιά. Κρίση καταραμένη άσε μας και εσύ να απολαύσουμε τη φραπεδιά μας!

D.Poursanidis
29-12-10, 16:57
Να κάνω τον δικηγόρο του διαόλου...

Απαγορευεται λοιπόν η αλιεια, διαθεση, μεταφορτωση κλπ...

Μηπως ο ψαράς πήγαινε για λευκό???
Και αν δεν τον πήγαινε για πούλημα, αλλά τον πέταγε στην θάλασσα, θα μαθαίναμε την ύπαρξη του είδους στην περιοχή?
Και μήπως τώρα που "ξέρουμε" που τον έπιασε, είναι ευκαιρία να κοιτάξουμε πως θα μάθουμε αν στην περιοχή υπάρχει κανένα Nursery του είδους?? Και να πράξουμε αναλόγως...
Γιατί 1 μέτρο, για baby μου κάνει....

Μπλε
29-12-10, 17:20
Όχι Τζίμμυ,

στο παραγάδι ο καρχαρίας δε πεθαίνει από ασφυξία, τον βλέπει ο ψαράς, τον καταγράφει αν θέλει και σε φωτογραφική για να τον δείχνει στην οικογένειά του και τους φίλους του και αντί να το σκοτώσει το πιτσιρίκι, τον ελευθερώνει κόβοντας την πετονιά.

Τόσο απλό. Και μετά κάνει και την αναφορά του στην εφημερίδα.

D.Poursanidis
29-12-10, 17:31
Και αν εχει βγεί σκασμένος???
Και αν, και αν, και αν....

Συμφωνω με τις προτάσεις που κάμεις, αλλά ....

Physalia
29-12-10, 17:35
Και αν εχει βγεί σκασμένος???
Και αν, και αν, και αν....

Συμφωνω με τις προτάσεις που κάμεις, αλλά ....

Μήτς, εσύ απ' όλους, σίγουρα ξέρεις καλύτερα ότι αυτό το ψάρι σε σκάει για να το σκάσεις...
Είναι αλήθεια ευγενές εκ μέρους σου να ψάχνεις ελαφρυντικά, αλλά κάποια πράγματα δεν είναι και τόσο κακό να λέγονται με τ' όνομά τους....:rolleyes:

D.Poursanidis
29-12-10, 17:44
Μήτς, εσύ απ' όλους, σίγουρα ξέρεις καλύτερα ότι αυτό το ψάρι σε σκάει για να το σκάσεις...
Είναι αλήθεια ευγενές εκ μέρους σου να ψάχνεις ελαφρυντικά, αλλά κάποια πράγματα δεν είναι και τόσο κακό να λέγονται με τ' όνομά τους....:rolleyes:

Είπαμε, τον δικηγόρο του διαόλου κάνω...... :evil: :evil: :evil: :evil:

αν σε σκάει λέει....
Και που να δεις φύρα που έχουν.....

Έκτωρ
29-12-10, 18:35
Χέυ γκάις.:geia: Δεν την γυρνάμε την κουβέντα στο πως είναι δυνατών να αναμεταδίδονται-διαφημίζονται αυτές οι ψαριές. Την άλλη φορά δεν είχατε στείλει κάτι στους ιστοτόπους που είχαν αυτήν την είδηση και είχε και καλό αποτέλεσμα? Άντε πείτε τι θα κάνουμε?

υγ. Ο άσχετος συνήρμος της ημέρας (παλιός είναι και όχι δικός μου). Ο Ματέι εκείνη την κοπελιά θα την είχε σκοτώσει αν δεν ήταν μπροστά η κάμερα?

Physalia
29-12-10, 18:51
Την άλλη φορά δεν είχατε στείλει κάτι στους ιστοτόπους που είχαν αυτήν την είδηση και είχε και καλό αποτέλεσμα? Άντε πείτε τι θα κάνουμε?

ψήνεται, έκτωρ, υπομονήηηηηηη

Έκτωρ
29-12-10, 18:53
όχι όχι δεν μπορώ να περιμένω να δω το επόμενο δημοσίευμα που θα λέει "οπς μ....... κάναμε" αλλά κάπως πιο ..:confused:.. με πιο πολλές λέξεις τέλος πάντων.

eye love scuba
29-12-10, 20:43
Έστειλα email στα Χανιώτικα Νέα και στην enet σχετικά

geogeo
30-12-10, 10:18
Μια και η Μαρια σήμερα ... πήζει, ενημερώνω εγώ ότι εκτός της απάντησης που έστειλε ο Σύλλογος στα "Χανιώτικα Νέα" και στην "Ελευθεροτυπία", στείλαμε επίσης το παρακάτω email στο λιμεναρχείο Χανίων και στο "Τμήμα Σχέσεων Διοίκησης Πολιτών" του ΥΘΥΝΑΛ, που σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου: "... είναι υπέυθυνο για: ... γ) Την έγκαιρη εξέταση από της αρμόδιες υπηρεσίες των παραπόνων που υποβάλλονται από τους πολίτες ..."

Κύριοι,

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα της εφημερίδας "Χανιώτικα Νέα" την 29/12/2010, την είδηση για την σύλληψη Μεγάλου Λευκού Καρχαρία, ο οποίος "κατέληξε σε ψαράδικο των Χανίων και έγινε περιζήτητος ανάμεσα στους καταναλωτές"!!!

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον με Ευρωπαϊκό (και κατά συνέπεια και Εθνικό) νόμο (ΕΚ 53/2010, άρθρο 6), απαγορεύεται ρητώς "στα σκάφη της Ε.Ε. να αλιεύουν, να διατηρούν επ΄ αυτών, να μεταφορτώνουν και να εκφορτώνουν" το συγκεκριμένο είδος
Αυτό σημαίνει ότι ο ανήλικος Μεγάλος Λευκός των Χανίων Α) αλιεύθηκε, β) μεταφέρθηκε στη ξηρά και Γ) πωλήθηκε παράνομα και χωρίς οι αρμόδιες για την εφαρμογή του νόμου αρχές, να πράξουν το καθήκον τους.

Για τον εν λόγω περιστατικό, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύετε προβείτε.

Με εκτίμηση,

το Δ.Σ. του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αυτοδυτών "Τηθύς",
(μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης "Shark Alliance")
www.scubadive.gr (http://www.scubadive.gr/forum/../)
tethys@scubadive.gr

neokles
30-12-10, 17:13
:thumbup:

Μπράβο

geogeo
19-01-11, 20:56
Μια και η Μαρια σήμερα ... πήζει, ενημερώνω εγώ ότι εκτός της απάντησης που έστειλε ο Σύλλογος στα "Χανιώτικα Νέα" και στην "Ελευθεροτυπία", στείλαμε επίσης το παρακάτω email στο λιμεναρχείο Χανίων και στο "Τμήμα Σχέσεων Διοίκησης Πολιτών" του ΥΘΥΝΑΛ, που σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου: "... είναι υπέυθυνο για: ... γ) Την έγκαιρη εξέταση από της αρμόδιες υπηρεσίες των παραπόνων που υποβάλλονται από τους πολίτες ..."
Κύριοι,

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα της εφημερίδας "Χανιώτικα Νέα" την 29/12/2010, την είδηση για την σύλληψη Μεγάλου Λευκού Καρχαρία, ο οποίος "κατέληξε σε ψαράδικο των Χανίων και έγινε περιζήτητος ανάμεσα στους καταναλωτές"!!!

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον με Ευρωπαϊκό (και κατά συνέπεια και Εθνικό) νόμο (ΕΚ 53/2010, άρθρο 6), απαγορεύεται ρητώς "στα σκάφη της Ε.Ε. να αλιεύουν, να διατηρούν επ΄ αυτών, να μεταφορτώνουν και να εκφορτώνουν" το συγκεκριμένο είδος
Αυτό σημαίνει ότι ο ανήλικος Μεγάλος Λευκός των Χανίων Α) αλιεύθηκε, β) μεταφέρθηκε στη ξηρά και Γ) πωλήθηκε παράνομα και χωρίς οι αρμόδιες για την εφαρμογή του νόμου αρχές, να πράξουν το καθήκον τους.

Για τον εν λόγω περιστατικό, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύετε προβείτε.

Με εκτίμηση,

tethys@scubadive.gr

Συνημμένη η απάντηση του λιμεναρχείου Χανίων.

Ας ελπίσουμε ότι σπρώξε - σπρώξε, κάτι θα πάει προς τα μπροστά.

Δεν έχω ψευδαισθήσεις, αλλά τουλάχιστον αν μειωθεί η "διαφήμηση" μέσω των "μέσων", ίσως να έχουμε κάνει μια αρχή.

ppetross21
20-01-11, 08:23
:thumbup:

Μπράβο σας

apeiranthos
20-01-11, 14:04
:thumbup::thumbup::thumbup:

Tiburon
29-01-11, 00:50
Από http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=247264&cid=4

«Σαπουνάς» στα δίχτυα ψαράδων στα Χανιά

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011, 17:48

Έκπληκτοι έμειναν ψαράδες στα Χανιά όταν στα δίχτυα τους πιάστηκε ένας «σαπουνάς», μήκους 3,5 μέτρων και βάρους 200 κιλών!

Πρόκειται για ένα καρχαριοειδές που πιάστηκε στα δίκτυα ανοικτά της Γεωργιούπολης και μεταφέρθηκε σε ψαράδικο, στα Χανιά.

Το συγκεκριμένο ψάρι, η τιμή του οποίου δεν ξεπερνά τα 3-4 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τους ψαράδες, θα κοπεί σε φιλέτα και θα πάρει τον δρόμο για τα πιάτα των καταναλωτών.

Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου…

geogeo
29-01-11, 10:38
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

Μόλις έφυγε αυτό:

-----Original Message-----
From: S.E.A. Tethys [mailto:tethys@scubadive.gr]
Sent: Saturday, January 29, 2011 10:37 AM
To: chan@yen.gr
Cc: 'S.E.A. Tethys'
Subject: FW: Παράνομη αλιεία σον Νομό Χανίων

Κύριοι,

Σε συνέχεια της από 30.12.2010 ηλεκτρονικής μας επιστολής, στην οποία απαντήσατε με την υπ’ αριθμόν 2135/4.1.2011 επιστολή σας, θέτουμε υπ’ όψιν σας το δημοσίευμα της 28.1.2011 της ιστοσελίδας «www.zougla.gr» και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Το δημοσίευμα:
«Σαπουνάς» στα δίχτυα ψαράδων στα Χανιά

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011, 17:48
Έκπληκτοι έμειναν ψαράδες στα Χανιά όταν στα δίχτυα τους πιάστηκε ένας «σαπουνάς», μήκους 3,5 μέτρων και βάρους 200 κιλών!

Πρόκειται για ένα καρχαριοειδές που πιάστηκε στα δίκτυα ανοικτά της Γεωργιούπολης και μεταφέρθηκε σε ψαράδικο, στα Χανιά.

Το συγκεκριμένο ψάρι, η τιμή του οποίου δεν ξεπερνά τα 3-4 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τους ψαράδες, θα κοπεί σε φιλέτα και θα πάρει τον δρόμο για τα πιάτα των καταναλωτών»
Σύνδεσμος: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=247264&cid=4

Για τις σχετικές ενέργειές σας και το αποτέλεσμά τους, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε.

Με εκτίμηση,
tethys@scubadive.gr

apeiranthos
29-01-11, 11:01
Από http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=247264&cid=4

Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου…

Ποιά ίδια; και μη χειρότερα πρέπει να λέμε, δεν τους τρώνε οι Τούρκοι
και τους πουλάνε μέσω Ελλάδας.
Διαβάστε πρόσφατη είδηση στο http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=fishermen-in-northeastern-turkey-chase-sharks-for-a-living-2011-01-24

:(

Tiburon
29-01-11, 18:31
Ποιά ίδια; και μη χειρότερα πρέπει να λέμε, δεν τους τρώνε οι Τούρκοι
και τους πουλάνε μέσω Ελλάδας.
Διαβάστε πρόσφατη είδηση στο http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=fishermen-in-northeastern-turkey-chase-sharks-for-a-living-2011-01-24

:(

Απίστευτο...

Big-Blue
29-01-11, 20:50
δεν ξέρω αν το κάνετε αλλά θα πρότεινα όταν ''φεύγουν'' τέτοιες ενημερώσεις-παρατηρήσεις από το Σύλλογο να κοινοποιούνται-δημοσιεύονται και σε άλλους αρμόδιους φορείς είτε είναι λιμεναρχεία άλλων περιοχών (κάτι πολύ δύσκολο το ξέρω έστω με κάποιο email) είτε/και σε κάποια ΜΜΕ.
Έτσι το λιμεναρχείο Ναυπλίου πχ θα ξέρει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση αλίευσης τέτοιου είδους και δε θα έχει δικαιολογίες και ευχολόγια όπως το αντίστοιχο των Χανίων πχ.
και πάλι μπράβο για την ετοιμότητά σας!

RNA
31-01-11, 11:52
Και ένας "σαπουνάς" ακόμα στην Ευβοια...

Ο "σαπουνάς" ζύγιζε 270 κιλά και δεν μπορούσε να σηκώσει τα δίχτυα...

Είναι η μοναδική γυναίκα επαγγελματίας ψαράς της περιοχής. Από μικρό παιδί στο καΐκι μαζί με τον πατέρα της.
<<Είμαι από 10 ετών στη θάλασσα, τέτοιο πράγμα δεν μου έχει ξανατύχει...Δεν μπορούσα να τραβήξω τα δίχτυα. Με βοήθησε ο πατέρας μου, αλλά και πάλι ήταν πολύ δύσκολα...>>, είπε στο LamiaReport.

Τα "βαριά" δίχτυα είχαν πέσει αποβραδίς και το πρωί γύρω στις 8:30 το ψαροκάικο της Βιβής από τις Λιβανάτες ανοίχτηκε στο βόρειο Ευβοϊκό για να τα μαζέψει. Ήταν σε βάθος 50 μέτρων περίπου. Όταν άρχισαν να τα τραβάνε με τον ηλικιωμένο πατέρα της δεν μπορούσαν να φανταστούν τις τους επιφύλασσε η ψαριά. Ήταν τόσο βαριά, που με υπεράνθρωπες προσπάθειες και τη βοήθεια της τεχνολογίας κατάφεραν τελικά να τα σηκώσουν και με έκπληξη να δουν πιασμένο στα δίχτυα ένα τεράστιο καρχαρία.
Το καρχαριοειδές είναι ένα από τα είδη που συναντάμε στις ελληνικές θάλασσες και λέγεται "σαπουνάς", είναι όμως σπάνιο φαινόμενο για την περιοχή του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού. Το πιο πιθανό είναι να ακολούθησε κάποιο καράβι.

Η συνέχεια του άρθρου βρίσκεται ΕΔΩ (http://www.lamiareport.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22660:2011-01-30-17-01-10&catid=38:2010-04-22-20-27-04&Itemid=3)

http://www.lamiareport.gr/images/november/karxarias%2014.jpg

Πηγή: Lamiareport.gr (http://www.lamiareport.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22660:2011-01-30-17-01-10&catid=38:2010-04-22-20-27-04&Itemid=3)

http://www.lamiareport.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22660:2011-01-30-17-01-10&catid=38:2010-04-22-20-27-04&Itemid=3

geogeo
31-01-11, 11:57
Δεν μου μοιάζει για σαπουνάς αυτός που φαίνεται στην φωτογραφία ...

gre
31-01-11, 11:58
pelagic thresher/ alopias pelagicus

Μπλε
31-01-11, 12:06
Κααααλά, τους βαφτίσαμε όλους σαπουνάδες!

Αλεποκαρχαρίας - Thresher shark (Alopias vulpinus (http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/39339/0))

Όσο για την επικυρωμένη λίστα του άρθρου με τα ελληνικά είδη, τι να πω! Το 1600 μ.Χ. ίσως, σήμερα αμφιβάλλω... :(

Υ.Γ. Gre, ο pelagicus δεν απαντάται στη Μεσόγειο, δες εδώ (http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/161597/0)

Μπλε
31-01-11, 12:22
Πραγματικά πολύ όμορφο ζώο, πολύ θα ήθελα να το είχα δει ζωντανό στα νερά μας... Πιασμένο πάντως σε δίχτυα, θα ήταν νεκρό για αρκετές ώρες κι η ψαράς δε θα είχε επιλογή.

Θυμίζω ότι είναι θεωρητικά ακίνδυνο, μιας και η τροφή του συνίσταται κυρίως από μικρόψαρα (βλ. IUCN Red List).

The range of prey items taken varies geographically, however their diet consists mostly of small bait fish. Prey items include anchovies (Engraulis and Anchoa), herring (Clupeidae), mackerel (Scomber), Pacific hake (Merluccius), lancetfish (Alepisaurus), lanternfishes (Myctophhidae), Pacific salmon (Oncorynchus), squids, octopus, pelagic crabs and shrimp (Gubanov 1972, Stick and Hreha 1989, Bedford 1992, Goldman pers. obsv.).

gre
31-01-11, 12:32
Ααααα... κοντά επεσα....το μικρο του ξαδελφακι ! μοιαζουν πολυ, ο πελαγισιος ειναι προφανως μεγαλυτερος. Το καλοκαιρι του 06 στη Φολεγανδρο , ενα καικι εφερε μια μερα εναν ακριβως ιδιο, τον οποίο επιασαν με ξιφιοπαραγαδο αναμεσα Σιφνο Φολεγανδρο. Το ζωο ηταν ηδη νεκρο οταν εφτασε το καικι. Ο ψαρας , αφου το αφησε σε κοινη θεα για μιση ωρα, μαζευτηκε ολο το νησι να χαζεψει, ηταν κι Αυγουστος, πολυς κοσμος, το τεμαχισε σε μπριζολες. Εγινε αναρπαστο....

Μπλε
31-01-11, 12:35
Με την ευκαιρία, να σας ενημερώσω ότι ο τίτλος της συζήτησης άλλαξε, μιας και οι απαντήσεις αποκλίνουν από αυτόν που της έδωσε ο αρχικός συγγραφέας.

eye love scuba
31-01-11, 21:48
Κααααλά, τους βαφτίσαμε όλους σαπουνάδες!

Αλεποκαρχαρίας - Thresher shark (Alopias vulpinus (http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/39339/0))

Όσο για την επικυρωμένη λίστα του άρθρου με τα ελληνικά είδη, τι να πω! Το 1600 μ.Χ. ίσως, σήμερα αμφιβάλλω... :(

Υ.Γ. Gre, ο pelagicus δεν απαντάται στη Μεσόγειο, δες εδώ (http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/161597/0)

Χωρίς να είμαι ειδικός έχω την αίσθηση ότι είναι μεγάλος (είναι αλεπού σίγουρα, αλλά νομίζω ότι είναι τις πιο πολλές φορές πιο μικρές)

Μπλε
31-01-11, 23:12
Δεν έχω δει ξανά φωτογραφία από ελληνικά νερά, αλλά η βιβλιογραφία αναφέρει ως τυπικά μεγέθη ενός ενήλικου ατόμου από 2.5m έως και 4.5m πάνω κάτω, κάτι που τον καθιστά μεγαλύτερο από "τον ξάδερφο, τον πελαγικό"!

Μπλε
01-02-11, 10:16
και επανέρχομαι με τη σχετική καταχώρηση (http://en.wikipedia.org/wiki/Thresher_shark) στο wikipedia...

By far the largest of the three species is the Common thresher (http://en.wikipedia.org/wiki/Common_thresher), Alopias vulpinus, which may reach a length of 6.1 metres (20 ft) and a weight of over 500 kilograms (1,100 lb). The Bigeye thresher (http://en.wikipedia.org/wiki/Bigeye_thresher), Alopias superciliosus, is next in size, reaching a length of 4.9 m (16 ft); at just 3 m (10 ft), the Pelagic thresher (http://en.wikipedia.org/wiki/Pelagic_thresher), Alopias pelagicus, is the smallest.

apeiranthos
01-02-11, 13:09
Δυο πρόσφατες αναφορές για Αλεπούδαρους που ψαρεύτηκαν στην Ελλάδα.
1. Μάιος ή Απρίλιος 2009 στην Λήμνο. Βάρος 100 κιλά. Μήκος 4μ.
http://img.protothema.gr/481C69E787DA43AF27EEB86BB22F1A8B.jpg
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=31217

2. Αύγουστος 2005 στην Κω. Βάρος 120 κιλά. Μήκος;
http://www.greekdivers.com/forum/index.php?showtopic=5193

gusp2011
20-08-11, 14:57
http://sharkyear.com/2011/great-white-shark-caught-in-adriatic-sea.html
http://www.mnhn.fr/sfi/cybium/numeros/pdf/291pdf/14-Soldo240N.pdf

seafarer
22-08-11, 15:07
http://sharkyear.com/2011/great-white-shark-caught-in-adriatic-sea.html
http://www.mnhn.fr/sfi/cybium/numeros/pdf/291pdf/14-Soldo240N.pdf

Στα Ελληνικά νερά λέει το θέμα....;)

Παρεπιπτόντως.... αυτή η υστερία με τους καρχαρίες θα πρέπει να εκλείψει σιγά-σιγά.... (δεν νομίζετε)
Σε λίγο θα δούμε να τοποθετούν έναν λευκό σε μια λίμνη μακριά απο τις ακτές (όπως λέει το trailer) και να τρώμε στη μάπα άλλη μια παπαριά scary movie :o
http://www.youtube.com/watch?v=j6MZrMoa6P0&feature=share

ΕΛΕΟΣΣΣΣΣΣΣ.........
...γιατί θα πρέπει ο κόσμος να φοβάται ακόμα και στις λίμνες????
...μήπως θα πρέπει να φοβόμαστε και μέσα στις πισίνες????

dimkar
22-08-11, 15:41
Μεταξύ μας, αν έβλεπα αυτό που είδε ο καρχαρίας στο 1.56 θα ορμούσα κι εγώ. Καρχαρίας είναι, δεν είναι άγιος!!!

Δημήτρης

seafarer
22-08-11, 16:02
Μεταξύ μας, αν έβλεπα αυτό που είδε ο καρχαρίας στο 1.56 θα ορμούσα κι εγώ. Καρχαρίας είναι, δεν είναι άγιος!!!

Δημήτρης
;)
:evil:

dmanetakis
23-08-11, 00:03

Δημήτρης

... το'χει το όνομα :o

.