PDA

Επιστροφή στο Forum : Χρειάζονται οι αυτοδύτες προπόνηση??

Χρηστος Ευθυμιου
05-10-07, 14:04
Σε όλα τα αθλήματα οι αθλητές κάνουν συστηματική προπόνηση. Αναρωτιέμαι όμως τι γίνεται με τους Έλληνες δύτες?? Πραγματικά δεν γνωρίζω να προπονείται κανείς, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις δυτών οι οποίοι γυμνάζονται σε γυμναστήρια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η ποιο κατάλληλη προπόνηση για τις καταδύσεις, σίγουρα είναι όμως καλύτερα από καθόλου.

Oι αυτοδύτες σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου κάνουν συστηματικά προπόνηση, πρώτα από όλα να έχουν καλή φυσική κατάσταση και να βελτιώνουν τις ικανότητες τους στην κατάδυση που μόνο με εξειδικευμένη προπόνηση μπορούν να αποκτηθούν.

Οι προπονήσεις γίνονται σε πισίνα και μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον με συχνότητα τουλάχιστον μία ή και δυο φορές την εβδομάδα.

Περιλαμβάνει κολύμβηση, ασκήσεις άπνοιας, ασκήσεις δεξιοτεχνίας, διαχείριση κρίσεων σε ώρα ανάγκης, εξάσκηση πλευστότητας, επίλυση υποβρυχίων προβλημάτων, πρώτες βοήθειες και πολλές άλλες ασκήσεις ..... με ή χωρίς εξοπλισμό ανάλογα με το τι θέλουμε να βελτιώσουμε ή να εξοικειωθούμε καλύτερα.

Ο κύριος στόχος της συστηματικής προπόνησης είναι:

1. Διατήρηση και βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης.

2. Μεγιστοποίηση των ικανοτήτων μας που σε απροπόνητους αυτοδύτες πολλές φορές παραμένουν άγνωστες.

Με συστηματική προπόνηση μπορούμε να πετυχαίνουμε τα έξής.

· Αύξηση του όγκου των πνευμόνων.

· Ποιο αποτελεσματική ανταλλαγή αερίων στις κυψελίδες.

· Αυξάνει η άπνοια μας.

· Δυναμόνουν οι μυες και αυξάνει το μέγεθος της καρδιάς και κατ’ επέκταση έχουμε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

· Αυξάνει σημαντικά η μυϊκή μας δύναμη.

· Ο οργανισμός μας “μαθαίνει” να διαχειρίζεται καλύτερα τα αποθέματα ενέργειας.

· Καλυτερεύει του ανοσοποιητικό μας σύστημα με αποτέλεσμα να μην είμαστε ευάλωτοι στις συνηθισμένες αρρώστιες, κρυολογήματα ιώσεις και λοιπά.

· Καλυτερεύει σημαντικά ο συντονισμός των κινήσεων μας υποβρυχίως.

· Μειώνεται η πιθανότητα νόσου των δυτών.

· Βελτιώνουμε την υποβρύχια συμπεριφορά μας και αυξάνουμε γενικά την ασφάλεια μας.

· Και πολλά άλλα....

Θα ήθελα πολύ να ακούσω την γνώμη σας πάνω στο θέμα.

DimitrisK
05-10-07, 14:17
Oι αυτοδύτες σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου κάνουν συστηματικά προπόνηση, πρώτα από όλα να έχουν καλή φυσική κατάσταση και να βελτιώνουν τις ικανότητες τους στην κατάδυση που μόνο με εξειδικευμένη προπόνηση μπορούν να αποκτηθούν.

Κόψε κάτι. Η ερασιτεχνική κατάδυση δεν είναι άθλημα. Αν θέλεις να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου και τη γενικότερη κατάστασή σου έχει καλώς, αλλά δε σημαίνει ότι αν δεν κάνεις προπόνηση στην πισίνα δε θα μπορείς να καταδυθείς. Προπόνηση είναι η ίδια η κατάδυση που κάνεις. Όσο πιο συχνά τόσο πιο προπονημένος είσαι.
Για τη φυσική κατάσταση καλό είναι και το τρέξιμο ή καλύτερα μια αναλογία βαρών και αερόβιας γυμναστικής (2 φορές την εβδομάδα βάρη και 3 φορές αερόβια).

Physalia
05-10-07, 14:37
Δημήτρη διαφωνώ. Ως Έλληνες έχουμε την τάση να σνομπάρουμε τη σημασία της καλής φυσικής κατάστασης γενικότερα, είτε ασχολούμαστε με ένα απαιτητικό (κατά τη γνώμη μου) χόμπι όπως είναι η κατάδυση είτε απλά και μόνο για τη διατήρηση της υγείας μας.

Η κατάδυση, πράγματι, μπορεί να μη χρειαστεί ποτέ μια καλή φυσική κατάσταση -αλλά υπό τις εξής προϋποθέσεις:

- Βουτάς πάντα σε όσο το δυνατόν πιο γνώριμους και προβλέψιμους βυθούς
- Είσαι σε θέση ανά πάσα στιγμή να εκτιμήσεις και να προβλέψεις τις όποιες αλλαγές καιρού που θα μπορούσαν να σε φέρουν στα πιθανά σου όρια στη διάρκεια μίας κατάδυσης
- Βουτάς πάντα συνοδεία καλά εκπαιδευμένων ατόμων που -σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί- είναι σε θέση και σε φόρμα να σε ανασύρουν ακόμα και ημιθανή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες βυθού και ακτής.
- Βουτάς πάντα με άτομα που εσύ προσωπικά δεν θα χρειαστεί ποτέ να ανασύρεις υπό τέτοιες συνθήκες
- Βουτάς πάντα σε εύκολα προσβάσιμες ακτές όπου το κουβάλημα δε συνιστά έντονη φυσική καταπόνηση
- Τα πλάνα κατάδυσής σου είναι πάντα μέσα στα πλαίσια μιας κατάδυσης αναψυχής

Προσωπικά δεν -θέλω να- καλύπτω τις παραπάνω προϋποθέσεις και ως εκ τούτου νομίζω ότι η σημασία της καλής φυσικής κατάστασης οφείλει να είναι προτεραιότητα.... Που όμως δεν είναι, οπότε για να απαντήσω στο ερώτημα του Χρήστου, νομίζω ότι μια άλφα προπόνηση θα έπρεπε να είναι ενταγμένη, αν όχι στην καθημερινότητά μου, τουλάχιστον στην ζωή μου γενικότερα...:fioufiou:

Χρηστος Ευθυμιου
05-10-07, 14:54
Κόψε κάτι. Η ερασιτεχνική κατάδυση δεν είναι άθλημα.

Δημήτρη θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Θεωρούνται, το σκάκι,το μπιλιάρδο, το τάβλι και πολλά άλλα τέτοια άθληματα και δεν είναι οι καταδύσεις άθλημα? Μήπως δεν το θεωρούμε άθλημα, επειδή δεν έχει αντίπαλο παρά μόνο σύντροφο ? Τότε η αναρρίχηση είναι άθλημα ?

Αν θέλεις να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου και τη γενικότερη κατάστασή σου έχει καλώς, αλλά δε σημαίνει ότι αν δεν κάνεις προπόνηση στην πισίνα δε θα μπορείς να καταδυθείς.

Αυτό τον έχω αναφέρει,
εκτός από κάποιες εξαιρέσεις δυτών οι οποίοι γυμνάζονται σε γυμναστήρια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η ποιο κατάλληλη προπόνηση για τις καταδύσεις, σίγουρα είναι όμως καλύτερα από καθόλου.

Δεν έγραψα όμως πουθενά ότι αν δεν κάνει κανείς προπόνηση στην πισίνα δεν θα μπορεί να καταδυθεί. Απλά έγραψα τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει μια συστηματική προπόνηση.

DimitrisK
05-10-07, 15:00
Δημήτρη διαφωνώ. Ως Έλληνες έχουμε την τάση να σνομπάρουμε τη σημασία της καλής φυσικής κατάστασης γενικότερα, είτε ασχολούμαστε με ένα απαιτητικό (κατά τη γνώμη μου) χόμπι όπως είναι η κατάδυση είτε απλά και μόνο για τη διατήρηση της υγείας μας.

Η κατάδυση, πράγματι, μπορεί να μη χρειαστεί ποτέ μια καλή φυσική κατάσταση -αλλά υπό τις εξής προϋποθέσεις:

- Βουτάς πάντα σε όσο το δυνατόν πιο γνώριμους και προβλέψιμους βυθούς
- Είσαι σε θέση ανά πάσα στιγμή να εκτιμήσεις και να προβλέψεις τις όποιες αλλαγές καιρού που θα μπορούσαν να σε φέρουν στα πιθανά σου όρια στη διάρκεια μίας κατάδυσης
- Βουτάς πάντα συνοδεία καλά εκπαιδευμένων ατόμων που -σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί- είναι σε θέση και σε φόρμα να σε ανασύρουν ακόμα και ημιθανή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες βυθού και ακτής.
- Βουτάς πάντα με άτομα που εσύ προσωπικά δεν θα χρειαστεί ποτέ να ανασύρεις υπό τέτοιες συνθήκες
- Βουτάς πάντα σε εύκολα προσβάσιμες ακτές όπου το κουβάλημα δε συνιστά έντονη φυσική καταπόνηση
- Τα πλάνα κατάδυσής σου είναι πάντα μέσα στα πλαίσια μιας κατάδυσης αναψυχής

Προσωπικά δεν -θέλω να- καλύπτω τις παραπάνω προϋποθέσεις και ως εκ τούτου νομίζω ότι η σημασία της καλής φυσικής κατάστασης οφείλει να είναι προτεραιότητα.... Που όμως δεν είναι, οπότε για να απαντήσω στο ερώτημα του Χρήστου, νομίζω ότι μια άλφα προπόνηση θα έπρεπε να είναι ενταγμένη, αν όχι στην καθημερινότητά μου, τουλάχιστον στην ζωή μου γενικότερα...:fioufiou:

Συμφωνώ με το ότι χρειάζεται να ασχολείσαι με την φυσική σου κατάσταση όχι μόνο για την κατάδυση. Άλλωστε είναι κάτι το οποίο κάνω αρκετά χρόνια τώρα και κατά περιόδους σε υπερθετικό βαθμό.
Οι προυποθέσεις που παραθέτεις όμως είναι αυτές που ακολουθούνται συνήθως από την πλειοψηφία των αυτοδυτών. Μην κρίνεις από 2-3 φόρουμ και τους συμμετέχοντες σε αυτά. Κάνε μια βόλτα το καλοκαίρι στα καταδυτικά να δεις τι κόσμος βουτάει και πως βουτάει. Αν και είμαι σίγουρος ότι το ξέρεις.
Η πλειοψηφία βουτάει μόνο καλοκαίρι με συνοδεία παροχέα. Είναι σα να λέμε ότι αν δεν τρέξεις σε αγώνες αυτοκινήτου δεν μπορείς να οδηγήσεις καλά. Σίγουρα όμως γίνεσαι καλύτερος.

Physalia
05-10-07, 15:02
Οι προυποθέσεις που παραθέτεις όμως είναι αυτές που ακολουθούνται συνήθως από την πλειοψηφία των αυτοδυτών. Μην κρίνεις από 2-3 φόρουμ και τους συμμετέχοντες σε αυτά. Κάνε μια βόλτα το καλοκαίρι στα καταδυτικά να δεις τι κόσμος βουτάει και πως βουτάει. Αν και είμαι σίγουρος ότι το ξέρεις.
Η πλειοψηφία βουτάει μόνο καλοκαίρι με συνοδεία παροχέα

μα ναι... αλλά ο Χρήστος ρώτησε εμάς ;)

neokles
05-10-07, 15:16
H αξία της γυμναστικής είναι αδιαμφισβήτητη. Ένας άνθρωπος που δεν γυμνάζεται καθόλου ή που γυμνάζεται λίγο και έντονα (όπως με την κατάδυση) καταπονείται και είναι ευάλωτος σε ασθένειες και τραυματισμούς. Για να παραμένουμε σε καλά επίπεδα φυσικής κατάστασης είναι απαραίτητη η ήπια φυσική άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα.

Φυσικά ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του ανάγκες άθλησης ανάλογα με τον σωματότυπο του, την φύση της δουλειάς του, την ηλικία κα.

Είναι πολύ ενθαρρυντική πρωτοβουλία και μπράβο. Βέβαια ίσως είναι λιγάκι πρόβλημα να τους έχουμε όλους ευχαριστημένους με βάση του που θα πηγαίνουμε κάθε φορά, τι ασκήσεις θα κάνουμε.

Μάλλον όμως προκύπτουν και άλλα ζητήματα. Τι ασκήσεις θα κάνουμε και με πια κριτήρια θα συμμετέχει κάποιος; Μπορεί ένας αρχάριος δύτης να κάνει ασκήσεις rescue; Έχουμε κάποιον ικανό (προφανώς εκπαιδευτή) που θα μπορέσει να μας δείξει σωστά και με ασφάλεια πώς να κάνουμε πχ ανέλκυση αναίσθητου δύτη; Ποιος θα μας μάθει πρώτες βοήθειες; Ακόμα και στην απλή κολύμβηση ένας κολυμβητής έχει να μας μάθει πολλά, να αυξήσει με απλές τεχνικές την απόδοση μας, αλλά και να μας προφυλάξει από τραυματισμούς. Η άποψη μου είναι (έχει σχηματιστεί με πολύ πόνο δυστυχώς) ότι πολύ χειρότερη από την καθόλου άσκηση είναι η κακή ή η λάθος άσκηση.

Πιστεύω ότι αυτά (και άλλα ερωτήματα) έχουν απασχολήσει και σένα Χρήστο και περιμένω με ενδιαφέρον να ακούσω την γνώμη σου

Και πάλι μπράβο :2drunk:

DimitrisK
05-10-07, 15:16
Θεωρούνται, το σκάκι,το μπιλιάρδο, το τάβλι και πολλά άλλα τέτοια άθληματα και δεν είναι οι καταδύσεις άθλημα?

Ποιος τα ονόμασε αυτές τις ασχολίες αθλήματα? Θα έλεγα άθλημα την ελεύθερη κατάδυση αλλά όχι την αυτόνομη. Άλλο το χόμπυ και άλλο το άθλημα.
Δεν χρειάζεται να καταβάλεις κάποια προσπάθεια κατά την αυτόνομη κατάδυση όταν οι συνθήκες είναι φυσιολογικές. Μόνο αν εσύ επιδιώξεις να βουτήξεις κάτω από αντίξοες συνθήκες. Όταν όμως για παράδειγμα θέλεις να τρέξεις 400άρι η προσπάθεια που θα καταβάλεις είναι δεδομένη. Αλλιώς δεν τρέχεις καθόλου.
Αυτή τουλάχιστον είναι για μένα η λογική του αθλήματος. Όσο για την αναρρίχηση μην την συγκρίνεις με την κατάδυση. Είναι πολύ πιο απαιτητικό σπορ. Εκεί ναι χρειάζεσαι πολύ καλή φυσική κατάσταση αλλιώς δεν γίνεται τίποτε εκτός αν αναρριχάσαι μόνο στον καναπέ.

Όπως και να έχει για μένα η συστηματική γυμναστική είναι απαραίτητο συστατικό για μια καλή ζωή ασχέτως αν κάνεις κατάδυση ή όχι.

Thanos
05-10-07, 15:36
Δυστυχώς στις μέρες μας ο ελεύθερος χρόνος είναι ελάχιστος και ο καθένας τον προγραμματίζει όπως αυτός νιώθει καλύτερα. Η συστηματική γυμναστική αποφεύγεται δυστυχώς από πολλούς από εμάς, και βλέπουμε την κατάδυση ώς την μόνη διέξοδο. Σίγουρα είναι καλό μια με δύο μέρες την εβδομάδα να γυμναζόμαστε έστω και απο 1 ώρα την φορά.

Η πρόταση του Χρήστου
Οι προπονήσεις γίνονται σε πισίνα και μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον με συχνότητα τουλάχιστον μία ή και δυο φορές την εβδομάδα.

Περιλαμβάνει κολύμβηση, ασκήσεις άπνοιας, ασκήσεις δεξιοτεχνίας, διαχείριση κρίσεων σε ώρα ανάγκης, εξάσκηση πλευστότητας, επίλυση υποβρυχίων προβλημάτων, πρώτες βοήθειες και πολλές άλλες ασκήσεις ..... με ή χωρίς εξοπλισμό ανάλογα με το τι θέλουμε να βελτιώσουμε ή να εξοικειωθούμε καλύτερα.

έχει δύο σκέλη:
1. Την φυσική μας κατάσταση με άμεση συνέπεια την κατάδυση
2. Την καταδυτική μας κατάσταση

Και για τα δύο συμφωνώ και επαυξάνω και εάν κανονιστεί και βρεθεί παρέα ώστε 1-2 μέρες την εβδομάδα να πηγαίνουμε σε ένα κολυμβητήριο είμαι μέσα.

Για την καταδυτική εκπαίδευση, μπορούν να γίνονται βασικές ασκήσεις, για τις οποίες κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος πολύ, θέλει να τις ξαναθυμηθεί, αλλά δεν θέλει να τρέχει στην θάλασσα για αυτό το σκοπό. Δηλαδή, 2 δύτες να κάνουν βοηθητική, ή τις βασικές ασκήσεις του Open Water σε περιβάλλον πισίνας είναι ότι καλύτερο και σίγουρα πολύ πιο ασφαλές από την θάλασσα.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αγορά καινούριου εξοπλισμού, για τον οποίο χρειαζόμαστε εξοικείωση πχ στεγανή.

Η άσκηση πιστεύω ποτέ δεν έκανε κακό σε κανέναν, αντίθετα πολλούς μας βελτίωσε :)

Physalia
05-10-07, 15:42
Δεν είχα καταλάβει ότι ο Χρήστος έκανε συγκεκριμένη πρόταση.
Σε περίπτωση που μπορούμε να οργανώσουμε μια τέτοιου είδους προπόνηση (χμμμ δεν ξέρω γιατί δε μου αρέσει η λέξη -άσχετο) εννοείται ότι θα ήθελα να συμμετάσχω.

Το γυμναστήριο είναι κάτι που για πολλούς λόγους με απωθεί.....
Η ιδέα όμως να διατηρώ τη φυσική μου κατάσταση εντός νερού καλλιεργώντας όλο και περισσότερο την υδροβιότητά μου ή και να δοκιμάζω νέα κομμάτια εξοπλισμού σε ελεγχόμενο περιβάλλον, μου είναι αρκετά ευχάριστη...
Πότε με το καλό;; :D

Thanos
05-10-07, 15:50
Δεν είχα καταλάβει ότι ο Χρήστος έκανε συγκεκριμένη πρόταση.

:fioufiou::fioufiou:

Physalia
05-10-07, 15:53
μη βαράς συνάδελφε, είναι η ώρα περασμένη και τα βλέπω όλα υπό στρόμπο εφέ....:crazy:

Nikos
05-10-07, 20:51
θα ερχόμουν αν βρεθούν ώρες βολικές...

κάτι σε απογευμα προς βράδυ ή μέσα στο ΣΚ

Χρηστος Ευθυμιου
05-10-07, 21:53
Τι ασκήσεις θα κάνουμε και με πια κριτήρια θα συμμετέχει κάποιος; :2drunk:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ 1½ ΩΡΑ (90 min)

Στόχος της προπόνησης είναι η εξάσκηση:

1. Κολύμβηση με πέδιλα και μάσκα. Ασκήσεις (αντοχής), φυσικής κατάστασης

2. Υποβρύχια κολύμβηση με πέδιλα και μάσκα (το γνωστό μας μακροβούτι)

3. Άδειασμα της μάσκας

Ξεκίνημα:

Χαλαρή κολύμβηση (ζέσταμα) 400m ή 8 διαδρομές σε 50ρα πισίνα με πέδιλα και μάσκα

Συνολικός χρόνος 15min.

Κύρια προπόνηση:

200m ή 4 διαδρομές σε 50α πισίνα κολύμβηση δυο δύτες δίπλα δίπλα (ζευγάρι) μόνο με την χρήση πέδιλων (χωρίς την βοήθεια των χεριών) αναπνέοντας εναλλάξ με έναν αναπνευστήρα, δηλαδή αναπνέει ο ένας δύο φορές και το δίνει στον άλλο ενώ συνεχίζουν την κολύμβηση χωρίς να βγάλουν το κεφάλι από το νερό.

Συνολικός χρόνος άσκησης 15min.

Υποβρύχια κολύμβηση (μακροβούτι):

1 φορά μακροβούτι 30 sec, συνεχίζουμε την κολύμβηση επιφανειακά μέχρι το άλλο άκρο της πισίνας.

Διάλειμμα 1min.

1 φορά μακροβούτι 40 sec, συνεχίζουμε την κολύμβηση επιφανειακά μέχρι το άλλο άκρο της πισίνας.

Διάλειμμα 1min.

1 φορά μακροβούτι 50 sec, συνεχίζουμε την κολύμβηση επιφανειακά μέχρι το άλλο άκρο της πισίνας.

Διάλειμμα 1min.

1 φορά μακροβούτι 60 sec, συνεχίζουμε την κολύμβηση επιφανειακά μέχρι το άλλο άκρο της πισίνας.

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο ξανά.

Συνολικός χρόνος 25 min.

Άδειασμα της μάσκας:

Η άσκηση συνεχίζεται με ζευγάρια. Αφήνομε τις μάσκες στο μέσον της πισίνας (στο πάτο)
Και ξεκινάμε με μακροβούτι 25m, βάζουμε την μάσκα (- 4,5m βάθος) την αδειάζουμε και αναδυόμαστε στην επιφάνεια και αδειάζουμε και τον αναπνευστήρα. Αφήνουμε την μάσκα πάλι στον βυθό και συνεχίζουμε με γρήγορη κολύμβηση τα υπόλοιπα 25m. Κάνουμε ενα μικρό διάλειμμα 10 sec και επαναλαμβάνουμε την άσκηση πολλές φορές.

Συνολικός χρόνος άσκησης 20min.

Τελείωμα της προπόνησης:

Ξεκινάμε με γρήγορη κολύμβηση και μειώνουμε συνεχώς την ταχύτητα μας μέχρι χαλάρωσης.

Συνολικός χρόνος άσκησης 10min.

Αυτό θα μπορούσε να είναι το πρόγραμμα μιας προπόνησης η οποία θα αλλάζει στόχους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Θα μπορούσαμε να κάνουμε τρεις φορές το παραπάνω πρόγραμμα και η τέταρτη φορά να είναι εξάσκηση με εξοπλισμό κ.λ.π.. και μετά, όρεξη να ‘χετε....

Όποιος νομίζει ότι βγάζει αυτό το πογραμμα προπόνησης με ευκολία τότε ίσως μην χρειάζεται να ασχολειθεί. Αλλά πίστεψτεμε, δεν εύκολο.

Σίγουρα καταλάβατε πως πρόκειται για προπόνηση που αφορά αυτοδύτες και φανταστείτε με τι ευκαίρια θα βουτάτε αν κάνετε συστηματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτού του είδους προπόνηση.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως για κάποιους πολύ καλά γυμνασμένους ίσως να μην χρειάζεται, αλλά για την πλειοψηφία των δυτών που ίσως δεν έχουν μεγάλη εμπειρία ή για κάποιους άλλους που θέλουν να εξασκηθούν και να διορθώσουν κάποια πράγματα, αλλά και για άλλους πάλι που μετά από την βουτιά δυσκολεύονται να ανεβάσουν τον εξοπλισμό τους τα 50 m ανήφορο στο 2ο λιμανάκι, είναι απαραίτητο και ίσως αξίζει να το σκεφτούν.

Και τώρα ακολουθεί το καλύτερο.
Μετά την προπόνηση συναντιόμαστε στο στέκι μας και παρότι είχαμε μια δύσκολη μέρα στην δουλειά μας, νιώθουμε άνετα και ευχάριστα, συζητάμε, κανονίζουμε την επόμενη βουτιά μας και έχουμε περάσει ένα ευχάριστο βράδυ που είχε νόημα.

Μάλλον όμως προκύπτουν και άλλα ζητήματα. Μπορεί ένας αρχάριος δύτης να κάνει ασκήσεις [/COLOR]

Θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι και να κάνουν τις ασκήσεις , υπάρχει τρόπος. Εκτός αυτού θα ξεκινήσουμε σιγά-σιγά.

Είναι πολύ ενθαρρυντική πρωτοβουλία και μπράβο. Βέβαια ίσως είναι λιγάκι πρόβλημα να τους έχουμε όλους ευχαριστημένους με βάση του που θα πηγαίνουμε κάθε φορά,...

Ως προς την εφαρμογή του προγράμματος, και το που θα γίνεται αν υπάρχει ενδιαφέρον, τα λέμε άλλη ώρα.

Σε περίπτωση που μπορούμε να οργανώσουμε μια τέτοιου είδους προπόνηση (χμμμ δεν ξέρω γιατί δε μου αρέσει η λέξη -άσχετο) εννοείται ότι θα ήθελα να συμμετάσχω.
:D
Μαρία μην στεναχωριέσαι, θα βρούμε άλλη λέξη.

Καλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο με μια όμορφη βουτιά σε όλους όσους/όσες βουτήξουν.

Ηλίας
08-10-07, 09:19
Θέλω πάρα πολύ να ξεκινήσω αυτή τη προπόνηση! Απο το να πάω σε γυμναστήριο, θα ήταν πολύ καλύτερα! Άντε να μαζευόμαστε για να ξεκινήσουμε! :thumbup:

geogeo
09-10-07, 10:21
Αν και προσωπικά ασκούμαι αρκετά συστηματικά στο σπορ που μ' αρέσει (εκτός της κατάδυσης), το σχέδιο που προτείνει ο Χρήστος είναι πολύ ενδιαφέρον και εάν κανονιστεί κάτι ομαδικό θα προσπαθήσω να συμμετέχω.

ppetross21
09-10-07, 11:36
ενδιαφέρον!!!!
πάντα έψαχνα να βρώ πρόγραμμα ασκήσεων κολυμβητηρίου προσαρμοσμένο στους αυτοδύτες.

Ευχαριστούμε,

Χρηστος Ευθυμιου
09-10-07, 12:11
ενδιαφέρον!!!!
πάντα έψαχνα να βρώ πρόγραμμα ασκήσεων κολυμβητηρίου προσαρμοσμένο στους αυτοδύτες.

Ευχαριστούμε,

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα μια ημερήσιας προπόνησης μπορεί να ξεκινήσει με ποιο απλά πράγματα και να το επεκταθεί ακόμα περισσότερο για τους πολύ προχωρημένους (απαιτητικούς) που νομίζουν ότι δεν χρειάζονται προπόνηση. Όποιος έχει την δυνατότητα να γνωρίσει την προπόνηση και να συμμετάσχει ενεργά σ’ αυτήν , πιστεύω πως δεν θα θέλει να σταματήσει.

Μπορώ να σου στείλω ένα πρόγραμμα 12 εβδομάδων στην Γερμανική γλώσσα, αν ενδιαφέρεσαι πες μου.

DimitrisK
09-10-07, 12:27
Για όποιον θέλει υπάρχει και το US navy seals physical fitness guide. Θέλει να έχεις όμως γερό κόλημα.

seafarer
09-10-07, 13:41
Ευγε Χρηστο για την προσπαθεια.
Πρωτοπορο και χρησιμο.
Ολοι στην πισινα!!!

neokles
09-10-07, 14:20
Καταρχήν θα ήθελα να παρακαλέσω όταν γίνεται quote μια δική μου (τουλάχιστον) απάντηση να γίνεται με τρόπο που να μην αλλάζει το νόημα αυτού που έγραψα διότι αποπροσανατολίζει την κουβέντα:

πχ
Έγραψα
Μάλλον όμως προκύπτουν και άλλα ζητήματα. Τι ασκήσεις θα κάνουμε και με πια κριτήρια θα συμμετέχει κάποιος; Μπορεί ένας αρχάριος δύτης να κάνει ασκήσεις rescue;

Στο quote όμως φαίνεται
Αρχικό μήνυμα απο neokles (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?p=4291#post4291)
Μάλλον όμως προκύπτουν και άλλα ζητήματα. Μπορεί ένας αρχάριος δύτης να κάνει ασκήσεις [/COLOR]

Στην παραπάνω ερώτηση λοιπόν δεν έχω πάρει απάντηση (αν υπάρχει), είναι κάποιος από εμάς εκπαιδευτής ώστε να δείξει σε έναν OW δύτη ασκήσεις που γίνονται στο σχολείο Rescue; Είναι σωστό να γίνονται ασκήσεις και εκπαιδεύσεις από ανθρώπους που δεν ξέρουν (ή έστω δεν έχουν πιστοποιηθεί) να το κάνουν;

Μήπως μαθαίνοντας κάποιες ασκήσεις ο δύτης πιστέψει ότι αντικατέστησε την πραγματική εκπαίδευση;
Μήπως σε κάποιο (κούφια η ώρα) ατύχημα η ευθύνη βαρύνει το ΔΣ; Είναι διατεθειμένο να πάρει την ευθύνη;

Παρακαλώ να μην παρεξηγηθεί ο λόγος μου. Απλά δεν θα ήθελα η αξιέπαινη κατά τα άλλα προσπάθεια, να βάλει τους φίλους μου (στο κάτω κάτω) σε μπελάδες (είστε και όλοι καπνιστές τρομάρα σας που να βρω τσιγάρα για όλους:evil: )

Physalia
09-10-07, 14:29
Μήπως μαθαίνοντας κάποιες ασκήσεις ο δύτης πιστέψει ότι αντικατέστησε την πραγματική εκπαίδευση;
Μήπως σε κάποιο (κούφια η ώρα) ατύχημα η ευθύνη βαρύνει το ΔΣ; Είναι διατεθειμένο να πάρει την ευθύνη;

(καλό το κουότ; ;))

Το πρώτο σκέλος δεν το αντιλαμβάνομαι. Ο καθένας καταλαβαίνει μια χαρά τι έχει μάθει και τι όχι, τι μπορεί να εφαρμόσει και τι όχι (....είτε έχει πιστοποίηση γι'αυτό είτε όχι. Π.χ. δεν είμαι πιστοποιημένη μαγείρισσα αλλά αναλαμβάνω συχνά πυκνά το ρίσκο να μαγειρέψω για τον εαυτό μου και άλλους τολμηρούς συνδαιτημόνες :D)

Το δεύτερο σκέλος πάλι δεν το κατάλαβα. Εννοείς αν συμβεί ατύχημα στην πισίνα; Ή αν συμβεί ατύχημα στη θάλασσα και σπεύσει να βοηθήσει ένας μη πιστοποιημένος δύτης;

Για πες.....

neokles
09-10-07, 15:09
Η διαφορά είναι ότι εσύ είσαι η Μαρία, δεν είσαι ο σύλλογος ερασιτεχνών μαγείρων ;) . Όταν οργανώνεις και δίνεις μια νομική υπόσταση σε μια ομάδα δυτών με φιλοδοξίες και όνειρα, μαζί με την φωνή και την δύναμη σου δίνει μια τέτοια κίνηση, σου δίνει και ευθύνη και υποχρεώσεις. Πίστεψέ με έχω δει ανθρώπους να μπλέκουν με πολύ λιγότερα και ακόμα πληρώνουν.

Και ναι, εννοώ αν γίνει κάτι (φτου φτου) μέσα στην πισίνα. Εκεί ξέχνα τις φιλίες και τα ιδανικά. Έρχονται οι κληρονόμοι και σε στέλνουν να μην ξέρεις που να κρυφτείς.

Μπορεί κάποιος από εμάς να είναι καλλίτερος και από όλους τους εκπαιδευτές, αν όμως δεν μπορεί να το αποδείξει τότε και αυτός και όποιος φαίνεται ότι το διοργάνωσε... τρέχει. Ας ρωτήσουμε και κανένα πιο σχετικό με νομικά από μένα, μπορεί να είμαι και υπερβολικός :crazy:

Αν ισχύει όμως... αξίζει τον κόπο; Μήπως να περιοριστούμε σε καθαρά κολυμβητικά θέματα; Για τα καταδυτικά μπορούμε απλά να επαναλαμβάνουμε ότι έχουμε κάνει στα σχολεία που έχουμε παρακολουθήσει. Εδώ μπορούν να βοηθήσουν και οι DM και AI του συλλόγου (Θάνοοοοο :madwife: ) κάνοντας το ρόλο του ζευγαριού και δίνοντας συμβουλές μέσα και έξω από το νερό (σίγουρα ξέρουν πως να το κάνουν)

Και για να ελαφρύνω και λιγάκι την κουβέντα και να με συγχωρέσετε που είμαι έτσι γκρινιάρης, δείτε εδώ μερικες ωραίες ασκήσεις
1 (http://www.nimportequi.com/video_popupDM.php?s=dm&v=4rQGBEAVlsCHHhhXC)
2 (http://www.dailymotion.com/relevance/search/Dorinel+Comivoci/video/x2x92r_gymnastique-pekin-2008_fun)
3 (http://www.nimportequi.com/video_popupDM.php?s=dm&v=xi5MRPSdHopLPkX0V)

Physalia
09-10-07, 15:21
δείτε εδώ μερικες ωραίες ασκήσεις
1 (http://www.nimportequi.com/video_popupDM.php?s=dm&v=4rQGBEAVlsCHHhhXC)
2 (http://www.dailymotion.com/relevance/search/Dorinel+Comivoci/video/x2x92r_gymnastique-pekin-2008_fun)
3 (http://www.nimportequi.com/video_popupDM.php?s=dm&v=xi5MRPSdHopLPkX0V)

:rofl:

Thanos
09-10-07, 15:22
Ο Νεοκλης έχει δίκιο σε αυτό που έγραψε, αλλά νομίζω πουθενά ο Χρήστος δεν έγραψε ότι θα γίνονται μαθήματα κατάδυσης.

Απλώς θα υπάρχει ο χώρος (η πισίνα) ώστε 2 δύτες, εάν θέλουνε, να έρχονται και να κάνουν κάποιες ασκήσεις που κάνανε σε κάποιο σχολείο τους, έτσι ώστε να βελτιωθούν.

Δηλαδή αντί να "χαλάσουμε" την βουτιά του ΣΚ κάνοντας ασκήσεις, μπορούμε να πάμε ένα βραδάκι στην πισίνα, να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε κάποιες ασκήσεις που μας έμαθαν και ίσως τις ξεχάσαμε, να δοκιμάσουμε την στεγανή που φοβόμαστε να την δοκιμάσουμε στην θάλασσα, να πειραματιστούμε με την ζώνη βαρών μας, να παίξουμε λίγο με την φωτογραφική μας ώστε να φάμε τον fivo, τον grandblu και τον jdim, να μου δώσει ένας φίλος να δοκιμάσω το καινούριο jacket που πήρε και στο τέλος της ημέρας να πάμε και για ένα φαί/ποτό/σινεμά κλπ

Physalia
09-10-07, 18:05
Συμφωνώ κι εγώ με τους προβληματισμούς του Νεοκλή και προφανώς η νομική ευθύνη είναι ένα από τα αναγκαία κακά που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν προχωρήσουμε σε οτιδήποτε.

Επαφίεμαι σε δύο τινά όμως:

1) Ακόμα και η εκπαιδευση σε καταδυτικό προϋποθέτει δήλωση απαλλαγής ευθύνης του εκπαιδευτή σε περίπτωση ατυχήματος.
2) Ο Χρήστος είναι της... γερμανικής σχολής. Αποκλείεται να μην έχει λάβει κάτι τέτοιο υπόψη του!

Thx Νεοκλή, η καλοπροαίρετη γκρίνια ποτέ δεν έβλαψε κανέναν :thumbup:

Σώτος Χριστοδούλου
09-10-07, 21:10
Μήπως να γίνει ένας διαχωρισμός της έννοιας προπόνηση με την εκπαίδευση?

Ο Χρήστος εισηγείται ένα πρόγραμμα προπόνησης. Μια παρέα να βρίσκεται σε τακτά χρονικά διαστήματα να παίρνει κοπυράγιο ο ένας από τον άλλο και όλοι μαζί να κάνουνε προπόνηση. άλλος χαλαρά και άλλος όπως μπορεί... Κάποιος που δεν τραβάει ας μην βγάλει το πρόγραμμα στην αρχή. Καποιου που του φαίνονται κάποιες ασκήσεις προχωρημένες για το επίπεδο εκπαίδευσής του ας μην τις κάνει καθόλου.

Αν δηλαδή πνιγείς σε μια πισίνα επειδή έχασες τις αισθήσεις σου σε μια βουτιά θα φταίει κάποιος εκπαιδευτής επειδή παρίσταται?

seafarer
09-10-07, 22:29
Ωραια ιδεα ειναι παιδια.
Και φυσικα θα πρεπει να λαβετε σαν Δ.Σ υποψιν σας ολα οσα περιεγραψε σωστα ο Νεοκλης.
Αν θελετε να το κανετε θα το πετυχετε.
Τουλαχιστον ξεκινηστε το δοκιμαστικα και βλεπετε πως θα παει και τι απηχηση θα εχει. Ειναι και ενας καλος τροπος να γνωριστητε καλυτερα και να συσφηξετε τις σχεσεις μεταξυ ολων των μελων.
Παντως να ξερετε οτι δεν φημηζομαστε οι Ελληνες για την γυμναστικη και τις αθλητικες δραστηριοτητες (σας το λεω εκ πειρας λογω επαγγελματος) αλλα ουτως η αλλως αυτοι που θα στηριξουν αυτη την προσπαθεια εκτιμω οτι θα ειναι συνειδητοποιημενοι αυτοδυτες πρωτα απ' ολα.

.....και τωρα κατι αλλο.
Ρε Νεοκλη που τα βρηκες αυτα τα βιντεο?????:worship:
Μιλαμε ελιωσα!!!!!!:rofl::rofl::rofl:
Απιστευτος τυπος και περισσοτερο ξεραθηκα με τις αντιδρασεις του κοσμου!!!:D:D:D

geogeo
10-10-07, 08:02
Ο Νεοκλης έχει δίκιο σε αυτό που έγραψε, αλλά νομίζω πουθενά ο Χρήστος δεν έγραψε ότι θα γίνονται μαθήματα κατάδυσης. ...

Συμφωνώ με τον Θάνο.
Αυτό που καταλαβαίνω εγώ ότι πρότεινε ο Χρήστος, είναι να μαζευτούνε κάποιοι, όσοι θέλουν τέλος πάντων, να κάνουν παρέα ένα πρόγραμμα βελτίωσης της φυσικής τους κατάστασης, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σπορ που τους αρέσει.
Το να επισείουμε τον κίνδυνο διαφόρων τύπων ευθυνών, που δεν καταλαβαίνω από που προκύπτουν, είναι ένας σίγουρος τρόπος για να αποθαρρυνθεί όποιος έχει την διάθεση να προτείνει οτιδήποτε.
Δηλαδή, για να καταλάβω, αν κάποιος ρίξει εδω μέσα μια ιδέα για βουτιά το Σ/Κ αναλαμβάνει και νομικές ευθύνες ?

ppetross21
10-10-07, 12:32
Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα μια ημερήσιας προπόνησης μπορεί να ξεκινήσει με ποιο απλά πράγματα και να το επεκταθεί ακόμα περισσότερο για τους πολύ προχωρημένους (απαιτητικούς) που νομίζουν ότι δεν χρειάζονται προπόνηση. Όποιος έχει την δυνατότητα να γνωρίσει την προπόνηση και να συμμετάσχει ενεργά σ’ αυτήν , πιστεύω πως δεν θα θέλει να σταματήσει.

Μπορώ να σου στείλω ένα πρόγραμμα 12 εβδομάδων στην Γερμανική γλώσσα, αν ενδιαφέρεσαι πες μου.

Θα σε είμαι υπόχρεος!!! :worship: :worship: :worship:
στειλτο μου στο petros_ornithopoulos@yahoo.gr
δεν ξέρω Γερμανικά ,αλλά κάποιος θα βρεθεί να βοηθήσει.

Ευχαριστώ!!

Χρηστος Ευθυμιου
10-10-07, 16:54
Θα σε είμαι υπόχρεος!!! :worship: :worship: :worship:
στειλτο μου στο petros_ornithopoulos@yahoo.gr
δεν ξέρω Γερμανικά ,αλλά κάποιος θα βρεθεί να βοηθήσει.

Ευχαριστώ!!

Πέτρο,
Θα το λάβεις τις επόμενες μέρες χωρίς την παραμικρή υποχρέωση. Αν το χρησιμοποιήσεις/ τε συστηματικά θα σας πρότεινα με την έναρξη της προπόνησης να κάνετε και το Ruffier-Τest , να το επαναλάβετε ξανά στο μέσον (μετά την έκτη προπόνηση) και μετά στην τελευταία (δωδέκατη προπόνηση). Σίγουρα θα βγάλετε κάποια ωφέλημα συμπεράσματα. Καλή προπόνηση.

Είναι ένα test με το οποίον μπορούμε μόνοι μας και με έναν σχετικά εύκολο τρόπο να διαπιστώσουμε που βρισκόμαστε με την φυσική μας κατάσταση. Επίσης μας δίνεται η ευκαιρία να σκεφτούμε αν χρειαζόμαστε κάποιο είδος προπόνησης για να την βελτιώσουμε. Πιστεύω, πολλοί από εσάς γνωρίζουν, ότι οι αυτοδύτες χρειάζονται εξειδικευμένη προπόνηση όπως όλα τα αθλήματα, δυστυχώς όμως ελάχιστοι προπονούνται.

Παρ’ όλα αυτά ας κάνουμε το τεστ μόνοι μας να δούμε πως είναι η αντοχή μας και αν χρειαστεί ίσως πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό, άλλωστε καλή φυσική κατάσταση σημαίνει ασφαλέστερες βουτιές.

Test Ruffier:
1.Μετράμε μετά από 1 min και σε κατάσταση ηρεμίας (ξαπλωμένοι) τους παλμούς της καρδιάς / min = P
2.Αμέσως μετά (και χωρίς διάλειμμα) κάνουμε 30 καθίσματα σε 45 sec.
3.Αμέσως μετράμε ξανά τους παλμούς της καρδιάς / min. (σε κατάσταση ηρεμίας μετράμε παλμούς 15 sec x 4) = P1
4.Μετράμε ξανά παλμούς μετά από 1 min. πάλι σε κατάσταση ηρεμίας = P2

Τα αποτελέσματα τα βάζουμε στον μαθηματικό τύπο.

(P + P1 + P2 – 200) / 10

κανονικά το αποτέλεσμα πρέπει να είναι από 0 έως < 10

Σκάλα Φυσικής κατάστασης:
0 – 2 = πολύ καλή φυσική κατάσταση
3 – 5 = καλή φυσική κατάσταση
5 – 10 = μέτρια φυσική κατάσταση
10 – 15 = κακή φυσική κατάσταση

Σημείωση: Η φυσική κατάσταση ενός αυτοδύτη, πρέπει να βρίσκεται στην σκάλα από 0 – 5.
Για να έχουμε σωστό μέτρημα, καλό είναι τους παλμούς να τους μετράει ένα δεύτερο άτομο και όχι εμείς οι ίδιοι.

Καλά αποτελέσματα.

Χρήστος Ευθυμίου

Thanos
17-10-07, 22:33
Χρήστο έχουμε κάποιο νέο σε αυτό το θέμα;;

neokles
22-10-07, 16:28
Χρληστο έχουμε κάποιο νέο σε αυτό το θέμα;;

Τον είδες; Μας άνοιξε καλά καλά την όρεξη και τώρα σφυρίζει αδιάφορα:fioufiou:

Χεχε

Εχουμε και στο Ν. Ψυχικό δημοτικό κολυμβητήριο στο οποίο μπορούν να γραφτούν όλοι (δημότες και μη). Είμαι λίγο καινούργιος και δεν έχω θάρρος (ακόμα). Μόλις δω τι παίζει θα κάνω μια κίνηση στο σκεπτικό που είπαμε πιο πάνω, χαλαρά πάμε και κάνουμε την προπόνηση μας απλά τυχαίνει και φοράμε κανα δυο (!!) πραγματάκια παραπάνω. Πάντως Βρίσκω εξαιρετικά απίθανο να δεχτούν έστω και να πλησιάσουμε την πισίνα με εξοπλισμό αυτόνομης.

Manta
22-10-07, 16:31
Πάντως Βρίσκω εξαιρετικά απίθανο να δεχτούν έστω και να πλησιάσουμε την πισίνα με εξοπλισμό αυτόνομης.

Χωρίς να ξέρω αλλά μπορεί να προκείψει και θέμα ασφάλισεις του κολυμβητηρίου.

Physalia
22-10-07, 16:40
Κι εγώ θα ήθελα μια ενημέρωση.... έστω και για τις δυσκολίες που ίσως έχει συναντήσει ο Χρήστος ως τώρα....

Μήπως μπορούμε να βοηθήσουμε σε κάτι;;

Χρηστος Ευθυμιου
22-10-07, 17:36
Για να κάνουμε την συζήτηση ποιο συγκεκριμένη θέλω να προσθέσω τα εξής:

Στα κολυμβητήρια προπονούνται αρκετοί σύλλογοι όπως:

Κολύμβησης, Καταδύσεις από βατήρα, Υδατοσφαίρισης, Τεχνικής κολύμβησης, Τεχνικής Σύνχρονης Κολύμβησης και διάφορα άλλα αθλήματα.

Κατά τον ίδιο τρόπο θα χορηγηθεί χρόνος προπόνησης και στον δικό μας Σύλλογο ΤΗΘΥΣ. Το πρόβλημα είναι η συμμετοχή η οποία πρέπει να είναι μεγάλη, διότι ο φορέας (το κολυμβητήριο) δεν θέλει να δεσμεύσει 2 ώρες χρόνου της πισίνας αποκλειστικής προπόνησης για τρία ή πέντε άτομα, θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον 10-15 αυτοδύτες. Έχω κάνει τις πρώτες επαφές και για αυτόν το σκοπό έθεσα το θέμα να δούμε κατ' αρχήν αν υπάρχει ενδιαφέρον. Αν όντως υπάρχει ενδιαφέρον, ο Σύλλογος θα υποβάλλει το αίτημα και πιστεύω θα γίνει αποδεκτό. Μένει να δούμε ποια ημέρα και ώρα είναι εφικτό. Όπως ξέρετε η ζήτηση από συλλόγους και διάφορους άλλους φορείς είναι πολύ μεγάλη.

Γι’ αυτό λοιπόν, πάρτε μέρος στην ψηφοφορία, τα υπόλοιπα είναι θέμα οργάνωσης και με όρους συμμετοχής που θα καθοριστούν από το Δ.Σ του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ.

neokles
23-10-07, 11:34
Ας έχουμε και 1-2 διαδρόμους, δεν είναι ανάγκη να έχουμε ολο το κολυμβητήριο αγκαζέ.

Zin
24-10-07, 13:54
Θα με ενδιέφερε πολύ μια τετοια "προπόνηση". Υπολογίστε με μεσα στους 10-15 όποια μέρα-ώρα μας δωθεί!!!

:thumbup:

Χρηστος Ευθυμιου
20-11-07, 09:54
Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω, ότι το αίτημα του Συλλόγου για εβδομαδιαία δίωρη προπόνηση στο Δημοτικό κολυμβητήριο του Δήμου Αλίμου έγινε δεκτό.

Κατ' αρχήν θα έχουμε στη διάθεσή μας 2 διαδρομές της πισίνας (50m Ολυμπιακών προδιαγραφών, 4m βάθος, θερμ. νερού 26°C) κάθε Σάββατο 11:00 - 13:00.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι μια ιατρική βεβαίωση από καρδιολόγο και δερματολόγο ότι επιτρέπεται να συμμετέχουμε στην προπόνηση, όπως άλλωστε το απαιτούν σχεδόν όλα τα κολυμβητήρια.

Στην προπόνηση μπορούν να συμμετέχουν μόνο μέλη του Σ.Ε.Α "ΤΗΘΥΣ" και η συμμετοχή στην προπόνηση θα είναι δωρεάν.

Επίσης στη προπόνηση επιτρέπεται η χρήση του καταδυτικού μας εξοπλισμού.

Μετά από την κατάρτιση ενός προπονητικού προγράμματος, θα καλέσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους σε μια συνάντηση όπου θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες διεξαγωγής της προπόνησης.

Μείνετε συντονισμένοι.

kristalia
20-11-07, 09:55
Μπράβο Χρήστο :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Nikos
20-11-07, 10:18

Zin
20-11-07, 10:43
ΤΕΛΕΙΑ!! :D

(πότε ξεκινάμε?)

:thumbup: :thumbup:

Physalia
20-11-07, 10:49
Συγχαρητήρια Χρήστο και συν.!

Ανυπομονώ κι εγώ να αρχίσουμε.... :thumbup:

Σώτος Χριστοδούλου
20-11-07, 13:18
Συγχαρητήρια Χρήστο. :thumbup: Μην χάσετε αυτή την ευκαιρία.

Εμείς για να κάνουμε προπόνηση στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσίας, πληρώνουμε!

geogeo
20-11-07, 13:30
Μπράβο Χρήστο !!!:thumbup:

Χρηστος Ευθυμιου
28-01-08, 10:16
Τα νέα είναι ευχάριστα.
Ξεπεράστηκαν τα τελευταία εμπόδια και μπορούμε να ξεκινήσουμε προπόνηση στην πισίνα του αθλητικού κέντρου του Δήμου Αλίμου που βρίσκεται στην Μαρίνα Αλίμου, Λ. Ποσειδώνος (στάση Δαβάκη).

http://rendering.maporama.com/MapoServiceIsapi.dll?Handler=MapImage&url=VjIAtxcFAAAAAAAAAEwyRQCVSEUdGbU3QAiwHUcO9UJALU Mc6.I2Kj9HUgD0AQAAfAEAAG1hcG9yYW1hX2FzaWEAZGVmYXVs dF9wYXJrAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAGZhbHNlAGZhbHNlAAAAAA AAAAAAAAAAAGltYWdlL2dpZgBkAAAAAAAAAAMAAAA*

http://www.alimos.gr/Upload/KOLYMBht_02_sm.jpg

μένει λοιπόν να οργανωθούμε και να ξεκινήσουμε.

Προϋπόθεση για την συμμετοχή είναι:

Ιατρικό πιστοποιητικό από καρδιολόγο
Ιατρικό πιστοποιητικό από δερματολόγο

Σύντομα θα ανακοινώσω μια συνάντηση με όλους του ενδιαφερόμενους που θέλουν να συμμετέχουν στην προπόνηση, με σκοπό την πλήρη ενημέρωση ως προς τους στόχους και τις διαδικασίες.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη του Συλλόγου που εκπληρούν τις παραπάνω προϋπόθεσης.

Λυπάμαι ειλικρινά για τον "αποκλεισμό" των φίλων που θα ήθελαν να συμμετάσχουν χωρίς να είναι μέλη του Συλλόγου, αλλά εκτός από τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν είναι δεσμευτική η παραχώρηση μιας διαδρομής στην πισίνα του αθλητικού κέντρου για αποκλειστική χρήση μόνο από τα μέλη του Σ.Ε.Α ΤΗΘΥΣ.

Παρ' όλα αυτά όμως όποιοι/ες φίλοι/ες ενδιαφέρονται για την συμμετοχή τους στην προπόνηση έχουν την επιλογή της εγγραφής (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=464) στον Σύλλογο.

Η προπόνηση θα γίνεται κάθε Σάββατο 11:30-13:30 και είναι δωρεάν.

Μείνετε συντονισμένοι και όσοι ενδιαφέρεστε, ξεκινήστε με τις ιατρικές εξετάσεις.

Χρήστος Ευθυμίου

geogeo
28-01-08, 10:33
Τα μπρατσάκια μας και βουρ ...:D :thumbup:

Nikos
28-01-08, 19:51
:thumbup: Μπράβο παιδιά !!!!!!!!!!!!!

Zin
18-02-10, 09:33
τελικά χρειάζονται οι αυτοδύτες προπόνηση?

μα και βεβαια χρειαζόμαστε!!!

λοιπόν, τι λέτε, θελετε να το ξεκινήσουμε παλι?

υσ: για μενα ήταν μια πολυ ομορφη εμπειρία... :):geia:

pennouninio
18-02-10, 10:13
τελικά χρειάζονται οι αυτοδύτες προπόνηση?

μα και βεβαια χρειαζόμαστε!!!

λοιπόν, τι λέτε, θελετε να το ξεκινήσουμε παλι?

υσ: για μενα ήταν μια πολυ ομορφη εμπειρία... :):geia:

καλημέρα, και εμένα θα με ενδιέφερε να συμμετάσχω αν οργανωθεί κατι τέτοιο :)

baz
18-02-10, 14:50
file:///C:/DOCUME%7E1/u03056/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image001.gifΘαλλάσια καταφύγια τώρα!!!
ωωωχχχχ λάθος!!!!:madwife:

Προπόνηση εδώ και τώρα!!!!!

Zin
18-02-10, 15:46
καλα παμε!!!:D
ας αρχίσω να μαζεύω συμμετοχές...

1. Ζin
2. pennouninio
3. baz
...

neokles
18-02-10, 15:57
Ωραία θα ήταν αλλα από οτι καταλαβαίνω τους περισσότερους τουε βολεύει ο Νότος.

pennouninio
18-02-10, 18:33
καλημέρα, και εμένα θα με ενδιέφερε να συμμετάσχω αν οργανωθεί κατι τέτοιο :)

ουπςςς...τώρα είδα ότι είναι η πισίνα στον Αλιμο :banghead:...

βεβαια οτι ενδιαφερομαι αυτό είναι σίγουρο αλλα δεν ξέρω κατα πόσο συχνά θα μπορώ να συμμετάσχω καθώς μένω στα βόρεια ...:mad:
θα προσπαθησω όμως !!

ΣΤΕΛΙΟΣ-ΤΕΡΙ
18-02-10, 18:55
Κ & Κ Καλησπέρα σας. Γιατί είδους προπόνηση συζητάτε. Θεωρητική η΄ πρακτική?

fivos
18-02-10, 19:22
Κ & Κ Καλησπέρα σας. Γιατί είδους προπόνηση συζητάτε. Θεωρητική η΄ πρακτική?

Στέλιο, η συζήτηση γίνεται για να ξεκινήσει ξανά η προπόνηση που είχαμε οργανώσει το 2008 στο κολυμβητήριο Αλίμου.
Δες και το σχετικό μήνυμα του Χρήστου μερικές σελίδες πριν (από το 2008):

Τα νέα είναι ευχάριστα.
Ξεπεράστηκαν τα τελευταία εμπόδια και μπορούμε να ξεκινήσουμε προπόνηση στην πισίνα του αθλητικού κέντρου του Δήμου Αλίμου που βρίσκεται στην Μαρίνα Αλίμου, Λ. Ποσειδώνος (στάση Δαβάκη).

http://rendering.maporama.com/MapoServiceIsapi.dll?Handler=MapImage&url=VjIAtxcFAAAAAAAAAEwyRQCVSEUdGbU3QAiwHUcO9UJALU Mc6.I2Kj9HUgD0AQAAfAEAAG1hcG9yYW1hX2FzaWEAZGVmYXVs dF9wYXJrAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAGZhbHNlAGZhbHNlAAAAAA AAAAAAAAAAAGltYWdlL2dpZgBkAAAAAAAAAAMAAAA*

http://www.alimos.gr/Upload/KOLYMBht_02_sm.jpg

μένει λοιπόν να οργανωθούμε και να ξεκινήσουμε.

Προϋπόθεση για την συμμετοχή είναι:

Ιατρικό πιστοποιητικό από καρδιολόγο
Ιατρικό πιστοποιητικό από δερματολόγο

Σύντομα θα ανακοινώσω μια συνάντηση με όλους του ενδιαφερόμενους που θέλουν να συμμετέχουν στην προπόνηση, με σκοπό την πλήρη ενημέρωση ως προς τους στόχους και τις διαδικασίες.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη του Συλλόγου που εκπληρούν τις παραπάνω προϋπόθεσης.

Λυπάμαι ειλικρινά για τον "αποκλεισμό" των φίλων που θα ήθελαν να συμμετάσχουν χωρίς να είναι μέλη του Συλλόγου, αλλά εκτός από τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν είναι δεσμευτική η παραχώρηση μιας διαδρομής στην πισίνα του αθλητικού κέντρου για αποκλειστική χρήση μόνο από τα μέλη του Σ.Ε.Α ΤΗΘΥΣ.

Παρ' όλα αυτά όμως όποιοι/ες φίλοι/ες ενδιαφέρονται για την συμμετοχή τους στην προπόνηση έχουν την επιλογή της εγγραφής (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=464) στον Σύλλογο.

Η προπόνηση θα γίνεται κάθε Σάββατο 11:30-13:30 και είναι δωρεάν.

Μείνετε συντονισμένοι και όσοι ενδιαφέρεστε, ξεκινήστε με τις ιατρικές εξετάσεις.

Χρήστος Ευθυμίου

geogeo
19-02-10, 10:31
Ωραία θα ήταν αλλα από οτι καταλαβαίνω τους περισσότερους τουε βολεύει ο Νότος.

ουπςςς...τώρα είδα ότι είναι η πισίνα στον Αλιμο :banghead:...

βεβαια οτι ενδιαφερομαι αυτό είναι σίγουρο αλλα δεν ξέρω κατα πόσο συχνά θα μπορώ να συμμετάσχω καθώς μένω στα βόρεια ...:mad:
θα προσπαθησω όμως !!

Πάντως δεν είναι δύσκολη η πρόσβαση. Από τον σταθμό του Ηλεκτρικού στο Φάληρο παίρνεις το τραμ και σε αφήνει ακριβώς έξω από την πισίνα.

Η εμπειρία μου από την πρώτη χρονιά λέει ότι αξίζει ο κόπος και με το παραπάνω :thumbup:

Επίσης δεν είναι ότι τους περισσότερους τους βολεύει ο νότος. Είναι ότι έχουμε πρόσβαση στην δημοτική πισίνα του Αλίμου λόγω της έδρας του Συλλόγου που είναι στον Αλιμο.

:geia:

pennouninio
19-02-10, 10:39
Πάντως δεν είναι δύσκολη η πρόσβαση. Από τον σταθμό του Ηλεκτρικού στο Φάληρο παίρνεις το τραμ και σε αφήνει ακριβώς έξω από την πισίνα.

Η εμπειρία μου από την πρώτη χρονιά λέει ότι αξίζει ο κόπος και με το παραπάνω :thumbup:

Επίσης δεν είναι ότι τους περισσότερους τους βολεύει ο νότος. Είναι ότι έχουμε πρόσβαση στην δημοτική πισίνα του Αλίμου λόγω της έδρας του Συλλόγου που είναι στον Αλιμο.

:geia:

:) ευχαριστώ πολύ.

seafarer
01-03-10, 11:58
Πρόλογος (…και καλά).

To Power Scuba είναι ένα δραστικό σχέδιο (project) εκγύμνασης των ανθρώπων που ασχολούνται με την αυτόνομη κατάδυση και είναι πιστοποιημένοι αυτοδύτες. Κάτι σαν το Power Yoga ας πούμε αλλά καμία σχέση! Επινοήθηκε πριν καιρό από τον υπογράφων και έμεινε στα συρτάρια (ή μάλλον στα αρχεία του υπολογιστή) λόγω πολλών προβλημάτων. Αποτελείται από μια σειρά διαφορετικών άρθρων κάτω από τον γενικό τίτλο που αφορούν προπονητικά ερεθίσματα στην διαδικασία της αυτόνομης κατάδυσης και πως αυτά θα μεταφερθούν στο υποσυνείδητο του κάθε αυτοδύτη και αυτοδύτριας και θα γίνουν βίωμα του για να τον συντροφεύουν σε κάθε βουτιά. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο εργασίας που παρουσιάζεται με πολλή χαρά για να προσφέρει έστω την ελάχιστη γνώση σε όλους. Βλέπετε, βρισκόμαστε στην Ελλάδα και η γνώση είναι ακόμη τζάμπα! Αν ήμασταν στην Αμερική προφανώς θα το πουλούσα σαν προϊόν και η ονομασία του και μόνο θα ήτανε προστατευμένη. Ασε που θα έκανα και διατριβή στο πανεπιστήμιο! Επίσης θα είχα και τα αποκλειστικά δικαιώματα του τίτλου και αυτού του τρόπου εκγύμνασης και ένα δίκτυο από personal trainers που θα το διδάσκανε στις πισίνες και η μπίζνα θα έπεφτε σύννεφο! Μετά δεν θα σας μιλούσα. Θα είχα περάσει σε άλλο επίπεδο πτωχοί και απλοί μου συνδύτες και συνδύτριες! Τέλος πάντων! Κανείς δεν είναι τέλειος!
Ας σοβαρευτούμε τώρα. Ανασύρθηκε και παρουσιάζετε με αφορμή την επιθυμία των αυτοδυτών σε συλλογικό επίπεδο (όλα τα ωραία από εμάς ξεκινάνε – γουστάρω! ) για μια ομαδική προπονητική διαδικασία που σκοπό θα έχει την αποδοτικότερη και καλύτερη καταδυτική ικανότητα στις καταδύσεις με συσκευές αέρα. Και επειδή είμαι και θα παραμείνω αυτός που σας μιλάει (ή μάλλον σας γράφει) σας παρουσιάζω το πρώτο άρθρο με πολλή αγάπη!

Υ.Γ. Η εργασία στηρίχτηκε σε αναφορές και διεθνή συγγράμματα από άρθρα της DAN και αμερικάνικων σχολών, καθώς και σε βιβλιογραφίες σχετικές με την προπόνηση σε αυτοδύτες. Σε γενικότερες γραμμές από τα βιβλία της σχολής, προσαρμόστηκε όμως σε μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα μιας ομαδικής δουλειάς ακριβώς όπως θα θέλαμε να πραγματοποιηθεί σε συλλογικό καταδυτικό επίπεδο.

Μπλε νερά σε όλους και όλες!
Το καλοκαίρι είναι κοντά!
Ο χειμώνας ''είπε το ποίημα''!

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ

δείτε το πλήρες κείμενο εδώ http://www.rsdc.gr/ (http://www.rsdc.gr/)
ή πατήστε εδώ για κατέβασμα του αρχείου http://img694.yfrog.com/i/resultfile.pdf/ (http://www.thessalonikidiveclub.gr/core/smf/index.php?action=dlattach;topic=249.0;attach=633)

neokles
01-03-10, 13:21
Ευχαριστούμε κύριε προπονητά!:thumbup:

AIGAIAS
04-03-10, 12:53
Καταρχήν, μπράβο στόν Σύλλογο που κατόρθωσε να δεσμεύσει εστω και μία διαδρομή στην πισίνα του Αγ. Κοσμά. Μην ξεχνάμε οτι οι πισίνες του Αγ.Κοσμά ειναι μόνο 4, και ως εκ τούτου οι διαδρομές τους περιζήτητες.

Κατά δεύτερον απαντώ : ΝΑΙ στο ερώτημα.

Δεν θα μπώ στην διαδικασία να αναλύσω τι ειναι Hobby, Αθλημα, η απλή απασχόληση.......και ούτε και με ενδιαφέρει αν το σκάκι, η πρέφα, και η Μονόπολη ανήκουν στα extreme sports.
Συμφωνώ ομως απόλυτα ότι η αυτόνομη κατάδυση ειναι μια δραστηριότητα που εκτός απο την γνώση, απαιτεί και κάποιες σωματικές δεξιότητες.
To ερώτημα που έθεσε ο Χρήστος ‘’ αν οι αυτοδύτες χρειάζονται προπόνηση’’, δεν χρειάζεται να εισαι απόφοιτος του Harvard για να το απαντήσεις.
Η τακτική προπόνηση (ο καθένας μας κρίνει μόνος του με ποιά συχνότητα), αποτελεί την βάση οχι μόνο για την συντήρηση των σωματικών δεξιοτήτων του, αλλά και αρκετών νοητικών, διότι όταν μπαινουμε στιν πισίνα να κάνουμε 2-3 ασκησούλες υδροβιότητας, δεν κινητοποιούμε μόνο τους μύς, αλλά επαναφέρουμε στο μυαλό μας και τους αντίστοιχους νοητικούς αυτοματισμούς που ειχαμε αφομοιώσει στη διάρκεια της εκπαίδευσης μας. Όσο πιο αυτόματα γίνονται κάποιες αντιδράσεις κάτω απο το νερό, τόσο ασφαλέστερα καταδυόμαστε. (πχ. Ασκήσεις εφεδρικής παροχής αέρα, free flow response, ktl.).
Ο φίλος Χρήστος πολύ σωστά χρησιμοποιεί την λέξη προπόνηση και συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Για μερικούς απο εμάς ομως, η λέξη αυτή ταυτίζεται με γυμναστήρια, πάγκους με βάρη, διαδρόμους, body builderαδες, pilates, καθρέπτες για να βλέπουμε και ποιοί μας θαυμάζουν, και ι-POD στα αυτιά γιατί ειναι trendy.( μην μου την πέσετε ολοι μαζί, κάνω και λίγο πλάκα........προς θεού δεν ειναι ολοι ετσι).
Η οποιαδήποτε σωματική άσκηση καταρχήν ειναι χρήσιμη για εμάς τους ιδιους. Μην τα επαναλαμβάνουμε...........(βελτ ιώνει την φυσική κατάσταση, και βοηθά την ψυχωσωματική μας λειτουργία........κτλ.).
Σαν αυτοδύτες ομως, αν μιλάμε για προπόνηση, τότε χρειάζεται το κάτι παραπάνω. Το γυμναστήριο και η φυσική κατάσταση ειναι πολύ ευεργετικά μέν, αλλά και η επαφή με το υγρό στοιχείο ειναι πολύ σημαντική δε.

Μακάρι να μπορούσε ο Σύλλογος να δεσμεύσει, (με την βοήθεια της μαμάς αρχής ΕΟΥΔΑΑΤΚ), και αλλες διαδρομές, η ακόμα καλύτερα να μπορούσε να αξιοποιήσει την πισίνα που ρημάζει (αν δεν απατώμαι) στις εγκαταστάσεις της ΕΟΥΔΑΑΤΚ...............και που κάποτε ηταν το προπονητήριο της Εθνικής Ομάδας Τεχνικής Κολύμβησης. Εχουμε καμιά εικόνα αλήθεια????

ΚΑΛΑ ΜΗΝ ΒΑΡΑΤΕ!!!!!ΑΣΤΕΙΑ ΤΟ ΕΙΠΑ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΥΔΑΑΤΚ

Det er som å snakke til en vegg.....
(ειναι σαν να μιλάς σε Νορβηγικό ντουβάρι)

Δημ. Αδάμης

seafarer
04-03-10, 21:38
Ενα προγραμματάκι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αρκετοί που θα ήθελαν τώρα που πλησιάζει η άνοιξη να θυμηθούνε το γυμναστήριο ή να το επισκεφτούν και για πρώτη φορά (για τα πάντα υπάρχει η πρώτη φορά:))

υ.γ. Παρακαλώ, ρωτήστε μόνο τους ειδικούς στα γυμναστήρια και οχι τους φίλους σας που ενδέχεται να ξέρουν απο όργανα!!!

seafarer
11-03-10, 08:53
Μια πρακτική των διατάσεων που παρουσιάζονται παρακάτω μπορεί να γίνει στο ασφαλές περιβάλλον της πισίνας και μάλιστα σε συνεργασία ζευγαριών ούτως ώστε οταν συμβούν στη θάλασσα εκείνος-νη να ξέρει πως θα αντιδράσει.