Επιστροφή στο Forum : Σχεση Καταδυτικού κέντρου-ενοικιαστή εξοπλισμού
Deep Rhodos
15-07-10, 20:23
Αγαπητοί φίλοι
Σε κάποια συζήτηση που είχαμε στο forum τέθηκε ζήτημα σχέσης Καταδυτικού Κέντρου με κάποιον ο οποίος θέλει να νοικιάσει εξοπλισμό και να πάει μόνος ή με παρέα για κατάδυση.
Θα ήθελα λοιπόν να αναπτύξω τις απόψεις μου και θα σας παρακαλούσα να με παρατηρήσετε και να σχολιάσετε.
Εκπροσωπώ ένα καταδυτικό κέντρο στην Ρόδο.
Στις επιχειρήσεις αυτές έρχονται άνθρωποι διαφόρων ποιοτήτων και ζητούν διάφορα πράγματα, μεταξύ των οποίων και εξοπλισμό προκειμένου να καταδυθούν χωρίς την επίβλεψη του καταδυτικού κέντρου.
Όσων αφορά την νομιμότητα:
Πρέπει ο πελάτης να έχει πτυχίο αναγνωρισμένο στην Ελλάδα
Το κέντρο να διαθέτει πιστοποίηση Bereau Veritas.
Πρέπει να πραγματοποιήσει την κατάδυση του στα νόμιμα πλαίσια συμμετεχόντων, τόπου, ώρας, αντικειμένου (πράγμα που δεν γνωρίζεις)
Πρέπει να πραγματοποιήσει την κατάδυση στα ηθικά πλαίσια (πράγμα που επίσης δεν γνωρίζεις) Τελικά, εφόσον όλα τα καταδυτικά κέντρα καλύπτουν καθημερινά όλο το νησί μετά το 2005-6, γιατί κάποιος (και μιλώ περισσότερο για ξένους επισκέπτες) να θέλει να πάει μόνος του;
Αν τελικά η κατάδυση γίνει παράνομη ή μοιραία, ποια είναι η νομική και ποια η ηθική ευθύνη του Κέντρου;
Είναι συνένοχος ο προμηθευτής αν είχε έστω και μια υποψία για την συμπεριφορά του πελάτη του και παρόλα αυτά έδωσε εξοπλισμό; Νομικά είναι; Ηθικά πάντως σίγουρα.
Τελικά τι πρέπει να κάνει ένα καταδυτικό κέντρο; Να δίνει εξοπλισμό; Να μην δίνει εξοπλισμό; Σε ποιόν και υπό ποιες προϋποθέσεις.
Μήπως έτσι θρέφουμε το καρκίνωμα στον κλάδο; Πώς μπορούμε να ξέρουμε;
Το θέμα βέβαια στην παράγραφο μου θίχτηκε σε άλλη θεματική ενότητα στο forum είχε και τον χαρακτήρα παρατήρησης σχετικά με μια λάθος διατύπωση στο site μου την οποία δεσμεύομαι να διορθώσω.
Αναμένω τα σχόλια σας.
Αγαπητοί φίλοι
Σε κάποια συζήτηση που είχαμε στο forum τέθηκε ζήτημα σχέσης Καταδυτικού Κέντρου με κάποιον ο οποίος θέλει να νοικιάσει εξοπλισμό και να πάει μόνος ή με παρέα για κατάδυση.
Θα ήθελα λοιπόν να αναπτύξω τις απόψεις μου και θα σας παρακαλούσα να με παρατηρήσετε και να σχολιάσετε.
Εκπροσωπώ ένα καταδυτικό κέντρο στην Ρόδο.
Στις επιχειρήσεις αυτές έρχονται άνθρωποι διαφόρων ποιοτήτων και ζητούν διάφορα πράγματα, μεταξύ των οποίων και εξοπλισμό προκειμένου να καταδυθούν χωρίς την επίβλεψη του καταδυτικού κέντρου.
Όσων αφορά την νομιμότητα:
Πρέπει ο πελάτης να έχει πτυχίο αναγνωρισμένο στην Ελλάδα
Το κέντρο να διαθέτει πιστοποίηση Bereau Veritas.
Πρέπει να πραγματοποιήσει την κατάδυση του στα νόμιμα πλαίσια συμμετεχόντων, τόπου, ώρας, αντικειμένου (πράγμα που δεν γνωρίζεις)
Πρέπει να πραγματοποιήσει την κατάδυση στα ηθικά πλαίσια (πράγμα που επίσης δεν γνωρίζεις)Τελικά, εφόσον όλα τα καταδυτικά κέντρα καλύπτουν καθημερινά όλο το νησί μετά το 2005-6, γιατί κάποιος (και μιλώ περισσότερο για ξένους επισκέπτες) να θέλει να πάει μόνος του;
Αν τελικά η κατάδυση γίνει παράνομη ή μοιραία, ποια είναι η νομική και ποια η ηθική ευθύνη του Κέντρου;
Είναι συνένοχος ο προμηθευτής αν είχε έστω και μια υποψία για την συμπεριφορά του πελάτη του και παρόλα αυτά έδωσε εξοπλισμό; Νομικά είναι; Ηθικά πάντως σίγουρα.
Τελικά τι πρέπει να κάνει ένα καταδυτικό κέντρο; Να δίνει εξοπλισμό; Να μην δίνει εξοπλισμό; Σε ποιόν και υπό ποιες προϋποθέσεις.
Το θέμα βέβαια στην παράγραφο μου θίχτηκε σε άλλη θεματική ενότητα στο forum είχε και τον χαρακτήρα παρατήρησης σχετικά με μια λάθος διατύπωση στο site μου την οποία δεσμεύομαι να διορθώσω.
Αναμένω τα σχόλια σας.
Aγαπητέ φίλε
Σωστοί οι προβληματισμοί σου σε μια χώρα σαν την Ελλάδα! (και μόνο)
Αν του νοικιάσεις εξοπλισμό δεν σε ενδιαφέρει αν θα έχει ή όχι πτυχίο ''αναγνωρισμένου'' οργανισμού. Αν τον πιάσουν θα πληρώσει το πρόστιμο και τέλος. Ασε που το λιμενικό δεν γράφει τους τουρίστες! Εσυ έχεις άδεια ενοικίασης εξοπλισμού (έτσι δεν είναι?) συνάμα με την παροχή υπηρεσιών κατάδυσης. Ε, τι στο διάολο:evil: την έβγαλες? - για να αρνήσε να ενοικιάσεις? Η δουλειά σου είναι.
Ναι, να διαθέτει. Νομίζω σε καλύπτει σε πολλά πράγματα και αξίζει τα λεφτά που δίνεις αν σου κάτσει καμία στραβή. Αλλα και σε γενικές γραμμές απο θέμα πιστοποίησης υλικών.
Δεν είναι δική σου δουλειά αυτό. Ούτε να σε ενδιαφέρει - ούτε τύψεις να αισθάνεσαι. Τι θα πει νομικά και τι ηθικά πλαίσια? Μην τρελλαίνεσαι. Ούτε θα καθορίσεις εσυ τις ορέξεις οποιουδήποτε να βουτήξει ελεύθερα χωρίς συνοδεία ή με τους φίλους του ή με την ομάδα του. Και φυσικά δεν έχεις εσύ καμμία ηθική δέσμευση για τις προθέσεις οποιουδήποτε. Τι θα πει συνένοχος? Μην μπαίνετε σε τέτοια μπερδέματα και τερτίπια. Αποστολή σου φίλε μου είναι να περάσει καλά ο τουρίστας - να ευχαριστηθεί - να μην τον σκίσεις και το καταλάβει και του χρόνου πάει Τουρκία - να βοηθήσεις τον τουρισμό του τόπου σου - να βοηθήσεις την χώρα σου - να έρθει και του χρόνου - να βγάλετε λεφτά - να αξίζει να επενδύσης περισσότερο κλπ. Τα ξέρεις καλύτερα απο εμένα - τι στα λέω? Είσαι σε ένα απο τα ομορφότερα μέρη στην Ελλάδα.
Σε ένα μπουρδέλο κράτος φίλε μου που ποινικοποιεί μια δραστηριότητα όπως η κατάδυση (και μάλιστα αναψυχής) μην γίνεσαι συνένοχος. Ούτε να νιώθεις οτι πρέπει εσύ να προστατέψεις κάτι. Δεν ειναι η δουλειά μας αυτή, ούτε καν η δική σου. Είναι το καλύτερο που έχεις - εχουμε να κάνουμε. Τα νομικά πλαίσια που έχει βάλει αυτό το κράτος είναι για γέλια. Και φυσικά πετυχαίνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οπως σε όλα τα επίπεδα τα έκανε σκατά - ετσι και εδώ! Και μετά ζητάει απο σένα και απο εμένα να βγάλουμε τα κάστανα απο την φωτιά! Ευχαριστώ δεν θα πάρω! Απο που και ως που να ελέγχεται (και γιατί - ποιός ο λόγος?) μια δραστηριότητα αναψυχής? Το έχεις δει εσυ πουθενά στον κόσμο αυτό? Είμαστε παγκόσμιο φαινόμενο. Εδω φίλε μου καλέ, γενιές ολόκληρες μεγαλώσανε με το στίγμα του αρχαιοκάπηλου - βουτηχτή. Υπάρχει ακόμα και σήμερα μια υποβόσκουσα αντίληψη του στύλ: ε, μα πως? εμείς έχουμε τα αρχαία! δεν είμαστε σαν τους άλλους - πρέπει να τα προστατεύσουμε - δεν μπορεί να βουτάει ο καθένας όπου θέλει - νύχτα? τι σημαίνει νύχτα? ε, αφού θέλεις να πας νύχτα κάτι πονηρό έχεις στο μυαλό σου! - μόνο με άδεια - φωτογράφηση? απαπά.... Απαγορεύεται! - να βγάλεις τον ενάλιο θησαυρό μας και να τον πουλήσεις στους ξένους? και μετά να πλακώσουν εδώ και να τα ''σηκώσουν'' όλα? Καημένη ψωροκώσταινα, στα σηκώσανε οταν εσυ είχες την θάλασσα δίπλα σου και δεν έμπαινες γιατί δεν ήξερες κολύμπι!!! Τώρα που έμαθες (μετά το 2005 δηλαδή) βγάζεις και νόμους. Και επειδή είσαι ανίκανη να πληροφορήσης, να ενημερώσης και κυρίως να εκ- παιδεύσης τους πολίτες σου, ζητάς να σηκώσουν αυτοί το βάρος εεε?????
ΜΕ ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ
Δεν έχω καταδυτικό, αλλά ούτε κι εγώ θα έδινα ακόμη και μάσκα σε κάποιον που δεν θα μου μου γέμιζε το μάτι. Κι ας ήταν κολλητός μου. Τι να κάνουμε, άλλο το νόμιμο, άλλο το ηθικό...
Δημήτρης
Πολυ δυσκολο το ερωτημα - διλημμα που θετεις . Εχει τυχει , πολυς κοσμος να θυμωσει λογω του οτι δεν νοικιαζεται εξοπλισμος . Θεωρω οτι ο παροχος δεν ειναι μαντης για να ξεχωρισει τον ψαρομπουκαλο , τον παπαρα που θα σηκωσει κατι αλλο που δεν πρεπει απο τον βυθο , που , ο,τι σχολειο και να εχιε κανει (OW , AOW) παιρνει και την γκομενα στην οποια θελει να δειξει ποσο καλυτερος των αλλων ειναι και την παει αδιαβαστη , υποκρινομενος τον εκπαιδευτη κλπ κλπ . Αυτο που ειδα με τα ματια μου , ειναι να κατηγορειται ο παροχος απο το Λιμεναρχειο για την μλκια που εκανε αυτος που νοικιασε εξοπλισμο . Κατ'αρχην εγω , ειτε εχω ειτε δεν εχω δικαιωμα , θα κρατουσα την ταυτοτητα του ενοικιαστη , ενημερωνοντας αμεσα και το Λιμεναρχειο , για να τον πιεσουν να αναφερει που θα βουτηξει (η ερωτηση" για ποιον λογο θα βουτηξετε ειναι μαλλον αστεια) . Θα επαιρνα λεφτα για εγγυηση ικανα να μου καλυψουν πιθανες ζημιες και θα ζητουσα ο,τι κατεβαινε στο κεφαλι μου εκεινην την στιγμη (φυσικα για να επιστραφουν ατοφια σε περιπτωση που επιστρεφεται εξοπλισμος στην κατασταση που τον εδωσα - οποια και να ειναι αυτη ) . Επισης στην περιπτωση που γινει παρανομια , θα ημουν ο πρωτος που τον λιθον θα εβαλλα , (ειτε ως αναμαρτητος , ειτε ως αμαρτωλος ) .
Κατι αλλο . Η αυτονομη καταδυση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΗΜΑ . Χρησιμοποιειται ο ορος αθλημα για να εξυπηρετηθουν συμφεροντα (δικαιως ή αδικως , να ανοιγουν "μαγαζια" χωρις τις απαιτουμενες αδειες , δεν ειναι απαραιτητα παντοτε κακο αυτο) . Αθλημα ειναι , οπως εχω ξαναπει , το μπατμινγκτον και οχι η αυτονομη . Η ελευθερη και οχι η αυτονομη και παει λεγοντας . Μην πειθεστε οτι ειναι αθλημα , που να χτυπαμε τις ζωνες μας στον τοιχο αθλημα δεν ειναι και δεν θα γινει ποτε . Ειναι ενασχοληση , hobby , πασατεμπο και αλλα , που απλα θελει εκπαιδευση και προαπαιτει μια ανεκτη φυσικη κατασταση . Ουτε το χαμαλικι του εξοπλισμου ειναι αθλημα . Μην πειθεσθε ...
Πολύ ενδιαφέρον προβληματισμός...
να πω πως το αντιλαμβάνομαι εγώ..
αν το καταδυτικό κέντρο, στις υπηρεσίες που προσφέρει, έχει και την ενοικίαση του εξοπλισμού, τότε θα πρέπει να νοικιάζει εξοπλισμό στον κάθε ενδιαφερόμενο που έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις (δηλαδή πτυχίο αναγνωρισμένο απο την Ελλάδα).
το πως θα χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό ο ενδιαφερόμενος δε θα πρέπει να απασχολεί το καταδυτικό (και όπως το αντιλαμβάνομαι να μην έχει και καμία ευθύνη είτε νομική είτε ηθική).
δηλαδή αν νοικιάσεις αυτοκίνητο και με αυτό μεταφέρεις ναρκωτικά και σε πιάσουν, θα έχει ευθύνη η εταιρία ενοικίασης? μου ακούγεται παράλογο...
όσο αφορά τις φθορές του εξοπλισμού (ή ακόμη και να μη τον επιστρέψει), ίσως να λυνόταν με τη χρήση πιστωτικής κάρτας ώς εγγύηση.
ενημερωνοντας αμεσα και το Λιμεναρχειο , για να τον πιεσουν να αναφερει που θα βουτηξει
μα αυτό που λες είναι παράνομο... δεν έχει την υποχρέωση να πει σε κανέναν που θα βουτήξει (αρκεί να είναι ημέρα) σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο.
θα γίνουμε εμείς παράνομοι με το φόβο μήπως ο άλλος έχει στο μυαλό του την παρανομία?
Τελικά, εφόσον όλα τα καταδυτικά κέντρα καλύπτουν καθημερινά όλο το νησί μετά το 2005-6, γιατί κάποιος (και μιλώ περισσότερο για ξένους επισκέπτες) να θέλει να πάει μόνος του;
-θέλει να βγάλει μόνος του το πλάνο της κατάδυσης.
-μικρότερο κόστος
-ελεύθερο ωράριο βουτιάς
:)
αν θα επιλέξει να νοικιάζει εξοπλισμό, τότε είναι ανήθικο (κατά την άποψή μου) να επιλέγει τους πελάτες στους οποίους θα τον ενοικιάσει...
γιαυτό και τα περισσότερα καταδυτικά που γνωρίζω δε νοικιάζουν εξοπλισμό (για να βουτήξεις μόνος σου).
αυτό τους εξυπηρετεί αρκετά...
έχουν το κεφάλι τους ήσυχο για όλους τους παραπάνω λόγους που ανησυχείς + κρατάνε στην αγκαλιά τους τους νέους δύτες που αδυνατούν να αγοράσουν εξοπλισμό για να βουτάν μόνοι τους...
Deep Rhodos
16-07-10, 20:26
Πολυ δυσκολο το ερωτημα - διλημμα που θετεις . Εχει τυχει , πολυς κοσμος να θυμωσει λογω του οτι δεν νοικιαζεται εξοπλισμος . Θεωρω οτι ο παροχος δεν ειναι μαντης για να ξεχωρισει τον ψαρομπουκαλο , τον παπαρα που θα σηκωσει κατι αλλο που δεν πρεπει απο τον βυθο , που , ο,τι σχολειο και να εχιε κανει (OW , AOW) παιρνει και την γκομενα στην οποια θελει να δειξει ποσο καλυτερος των αλλων ειναι και την παει αδιαβαστη , υποκρινομενος τον εκπαιδευτη κλπ κλπ . Αυτο που ειδα με τα ματια μου , ειναι να κατηγορειται ο παροχος απο το Λιμεναρχειο για την μλκια που εκανε αυτος που νοικιασε εξοπλισμο . Κατ'αρχην εγω , ειτε εχω ειτε δεν εχω δικαιωμα , θα κρατουσα την ταυτοτητα του ενοικιαστη , ενημερωνοντας αμεσα και το Λιμεναρχειο , για να τον πιεσουν να αναφερει που θα βουτηξει (η ερωτηση" για ποιον λογο θα βουτηξετε ειναι μαλλον αστεια) . Θα επαιρνα λεφτα για εγγυηση ικανα να μου καλυψουν πιθανες ζημιες και θα ζητουσα ο,τι κατεβαινε στο κεφαλι μου εκεινην την στιγμη (φυσικα για να επιστραφουν ατοφια σε περιπτωση που επιστρεφεται εξοπλισμος στην κατασταση που τον εδωσα - οποια και να ειναι αυτη ) . Επισης στην περιπτωση που γινει παρανομια , θα ημουν ο πρωτος που τον λιθον θα εβαλλα , (ειτε ως αναμαρτητος , ειτε ως αμαρτωλος ) .
Κατι αλλο . Η αυτονομη καταδυση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΗΜΑ . Χρησιμοποιειται ο ορος αθλημα για να εξυπηρετηθουν συμφεροντα (δικαιως ή αδικως , να ανοιγουν "μαγαζια" χωρις τις απαιτουμενες αδειες , δεν ειναι απαραιτητα παντοτε κακο αυτο) . Αθλημα ειναι , οπως εχω ξαναπει , το μπατμινγκτον και οχι η αυτονομη . Η ελευθερη και οχι η αυτονομη και παει λεγοντας . Μην πειθεστε οτι ειναι αθλημα , που να χτυπαμε τις ζωνες μας στον τοιχο αθλημα δεν ειναι και δεν θα γινει ποτε . Ειναι ενασχοληση , hobby , πασατεμπο και αλλα , που απλα θελει εκπαιδευση και προαπαιτει μια ανεκτη φυσικη κατασταση . Ουτε το χαμαλικι του εξοπλισμου ειναι αθλημα . Μην πειθεσθε ...
Εχεις δίκιο
Η αυτόνομη δέν είναι άθλημα. Δέν έχει τα στοιχεία του αθλήματος (ανταγονισμό, επιδόσεις κλπ). Είναι ενασχόληση, όπως η πεζοπορεία, ορειβασία κλπ.
Οσων αφορά το τί γίνεται με τον εξοπλισμό...άσε καλύτερα μή σου πώ τι έχουνες δει τα δικά μου μάτια....άσε καλύτερα.
Είναι ενασχόληση, όπως η πεζοπορεία, ορειβασία κλπ.
Θα διαφωνήσω μαζί σας. Δηλαδή ο Edmund Hillary ή ο Sheck Exley (πιο δικός μας) κάνανε απλά το χόμπυ τους ;
Όχι παιδιά. Για μένα η κατάδυση είναι κανονικότατο άθλημα. Μπορεί να μην είναι αγώνισμα, να μην έχει συναγωνισμό και νίκες, αλλά άθλημα πάντως είναι !
Deep Rhodos
16-07-10, 20:48
Πράγματι, υπάρχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν εξοπλισμό και άν κάποιος δέν τους νοικιάσει πώς θα βουτήξουν. Σωστό.
Πράγματι, στις δραστηριότητες ενός καταδυτικού κέντρου περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες ενοικίασης - αν και πιστεύω ότι άν στο bereau veritas η συνοδευόμενη και η ενοικίαση ήταν χωριστά πακέτα, δέν θα έκανε κανένας ενοικίαση.
Απο την άλλη όμως σκέπτομαι ότι οι σχολές σε τουριστικά μέρη όπως η Ρόδος έχουν διαφορετική λειτουργία απο αυτές σε μεγάλα αστικά κέντρα. Καταρχήν έχουν πιο εποχιακό χαρακτήρα. Το 95% των πελατών είναι αλλοδαποί επισκέπτες. Γενικά με ενοικίαση δέν ασχολούμαστε σε μεγάλο βαθμό.
Όσων αφορά τώρα στο να νοικιάσω εξοπλισμό και να μήν με ενδιαφέρει τί θα τον κάνει ο άλλος...Συγνώμη ρε παιδιά αλλά δέν μπορώ να το κάνω.
Νομίζω ότι σάν επιχειρηματίας έχω το δικαίωμα να έχω και γώ τις επιλογές μου. Αλλωστε είμαστε 5 εδώ. Αν δέν πάρει από μένα θα πάρει από άλλον.
(η θα βουτήξει με άλλον ή θα κάνει το πτυχίο του με άλλον). Δέν αξίζει ούτε την φασαρία ούτε τα λεφτά. Ούτε με αυτοκίνητο (rent a car που προαναφέρθηκε) θα το έκανα.
Τώρα άν αυτό είναι ανήθηκο....δέν ξέρω ρε παιδιά. Νομίζω πως όχι.
Deep Rhodos
16-07-10, 20:53
Θα διαφωνήσω μαζί σας. Δηλαδή ο Edmund Hillary ή ο Sheck Exley (πιο δικός μας) κάνανε απλά το χόμπυ τους ;
Όχι παιδιά. Για μένα η κατάδυση είναι κανονικότατο άθλημα. Μπορεί να μην είναι αγώνισμα, να μην έχει συναγωνισμό και νίκες, αλλά άθλημα πάντως είναι !
Εγώ θεωρώ την ελεύθερη (όχι το ψαροντούφεκο-προς θεού) περισσότερο άθλημα.:confused:
Eχουμε πει και παλαιότερα οτι σαφώς δεν ορίζεται η αυτόνομη ως άθλημα. Ως αγώνισμα, με την στενή έννοια του όρου. Αγωνίσματα - αθλήματα ορίζονται μόνον τα ολυμπιακά αθλήματα. Να μην τα επαναλαμβάνουμε - δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Η αυτόνομη κατάδυση (για αναψυχή/περιήγηση - το τονίζω) ειναι μια δραστηριότητα αναψυχής, ενα χόμπυ (σε ευρυ φάσμα περιέχει το στοιχείο της άθλησης με τον γενικό όρο)
Στην ουσία την έχω κατατάξει σαν: ΣΠΟΡ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
Αυτός είναι για μένα ο ακριβής όρος!
Οσον αφορά τους πρωτοπόρους εξερευνητές, φυσικά και δεν κάνανε την πλάκα τους ή την αναψυχή τους, αλλα μην μπερδεύουμαι και εδω τα πράγματα.
Αν το δούμε βεβαίως απο την δική σου οπτική θα έλεγα το εξής:
Υπάρχουν δεκάδες αγωνίσματα που γίνονται και καλλιεργούνται με χρήση αυτόνομης συσκευής. Θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν αθλήματα, αφού περιέχουν το στοιχείο του συναγωνισμού.
ρίξτε αν θέλετε μια ματιά σε παλιότερο, πιο σχετικό θέμα συζήτησης (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=2653) ;)
Αν του νοικιάσεις εξοπλισμό δεν σε ενδιαφέρει αν θα έχει ή όχι πτυχίο ''αναγνωρισμένου'' οργανισμού. Αν τον πιάσουν θα πληρώσει το πρόστιμο και τέλος. Ασε που το λιμενικό δεν γράφει τους τουρίστες! Εσυ έχεις άδεια ενοικίασης εξοπλισμού (έτσι δεν είναι?) συνάμα με την παροχή υπηρεσιών κατάδυσης. Ε, τι στο διάολο:evil: την έβγαλες? - για να αρνήσε να ενοικιάσεις? Η δουλειά σου είναι.
Για αυτό θα διαφωνήσω, χωρίς βέβαια να γνωρίζω κάτι ειδικό [νομικό] επί του ζητήματος.
Θεωρώ λογικό, ότι θα υπάρχει ΚΑΙ νομική ευθύνη του καταδυτικού να ελέγχει κατά πόσον ο υποψήφιος ενοικιαστής μπορεί νομίμως να χρησιμοποιήσει τον καταδυτικό εξοπλισμό.
Σύμφωνοι, δεν έχει υποχρέωση [ούτε μπορεί εξάλλου] να ελέγξει κατά πόσον ΟΝΤΩΣ θα το χρησιμοποιήσει σύννομα, αλλά θα πρέπει να ελέγξει κατά πόσον μπορεί.
Με τη ίδια λογική που αυτοκίνητο δεν θα σου νοικιάσει κανείς αν δεν έχεις δίπλωμα, όπλο δεν θα σου νοικιάσει κανείς αν δεν έχεις άδεια κ.ο.κ.
Αυτό για το νομικό κομμάτι, γιατί για το ηθικό λογικό, δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα...
Πράγματι, υπάρχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν εξοπλισμό και άν κάποιος δέν τους νοικιάσει πώς θα βουτήξουν. Σωστό.
Πράγματι, στις δραστηριότητες ενός καταδυτικού κέντρου περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες ενοικίασης - αν και πιστεύω ότι άν στο bereau veritas η συνοδευόμενη και η ενοικίαση ήταν χωριστά πακέτα, δέν θα έκανε κανένας ενοικίαση.
Απο την άλλη όμως σκέπτομαι ότι οι σχολές σε τουριστικά μέρη όπως η Ρόδος έχουν διαφορετική λειτουργία απο αυτές σε μεγάλα αστικά κέντρα. Καταρχήν έχουν πιο εποχιακό χαρακτήρα. Το 95% των πελατών είναι αλλοδαποί επισκέπτες. Γενικά με ενοικίαση δέν ασχολούμαστε σε μεγάλο βαθμό.
Όσων αφορά τώρα στο να νοικιάσω εξοπλισμό και να μήν με ενδιαφέρει τί θα τον κάνει ο άλλος...Συγνώμη ρε παιδιά αλλά δέν μπορώ να το κάνω.
Νομίζω ότι σάν επιχειρηματίας έχω το δικαίωμα να έχω και γώ τις επιλογές μου. Αλλωστε είμαστε 5 εδώ. Αν δέν πάρει από μένα θα πάρει από άλλον.
(η θα βουτήξει με άλλον ή θα κάνει το πτυχίο του με άλλον). Δέν αξίζει ούτε την φασαρία ούτε τα λεφτά. Ούτε με αυτοκίνητο (rent a car που προαναφέρθηκε) θα το έκανα.
Τώρα άν αυτό είναι ανήθηκο....δέν ξέρω ρε παιδιά. Νομίζω πως όχι.
ολα αυτα τα περι ηθικής δεν τα καταλάβαινω και πολύ καλα.. αυτο που ξερω ειναι οτι αν ερθω στο καταδυτικό σου και δε μου νοικιάσεις μπουκάλα να κανω κατάδυση με τον buddy μου το μονο που θα σκεφτώ ειναι οτι θες 50ευρω για να με πας εσυ για καταδυση...
τωρα αν αυτο το βρισκεις "ηθικό" τις εποχές που ζούμε... ok...
επιλογή σου να μη νοικιάζεις εξοπλισμο... σεβαστο... τα περι ηθικής αστα απεξω...
:geia:
ΣΤΕΛΙΟΣ-ΤΕΡΙ
17-07-10, 20:58
Για να θέσω μια ερώτηση.
Εάν 8 το πρωί ΧΙΚ εμφανιστούνε στο καταδυτικό 3ε….ζακια, και ΧΙΚκρατάνε στο ένα ΧΙΚ τους χέρι την κάρτα ΧΙΚ αυτοδυτη και στο άλλο 3 άδεια ΧΙΚμπουκάλια τζιν και 16 μπύρες ΧΙΚ να τους νοικιάσει εξοπλισμό?
ΠΕΡΙ ΗΘΙΚΗΣ:confused:
Επίσης νομίζω πως είναι παράνομο να μην μου νοικιάσεις εξοπλισμό, στο βαθμό που είμαι πιστοποιημένος δύτης (και νηφάλιος!).
Το ίδιο και με τα rent-a-car κλπ.
[ΤΟ ίδιο και με τα νυχτερινά μαγαζιά, για να μην ξεχνιόμαστε ότι η πόρτα είναι παράνομη]
Αν υπάρχει νόμιμος λόγος να μην μου νοικιάσεις (πιστοποίηση κλπ) ΟΚ.
Κατά τ' άλλα ΔΕΝ είναι στο χέρι σου.
Deep Rhodos
18-07-10, 10:04
ολα αυτα τα περι ηθικής δεν τα καταλάβαινω και πολύ καλα.. αυτο που ξερω ειναι οτι αν ερθω στο καταδυτικό σου και δε μου νοικιάσεις μπουκάλα να κανω κατάδυση με τον buddy μου το μονο που θα σκεφτώ ειναι οτι θες 50ευρω για να με πας εσυ για καταδυση...
τωρα αν αυτο το βρισκεις "ηθικό" τις εποχές που ζούμε... ok...
επιλογή σου να μη νοικιάζεις εξοπλισμο... σεβαστο... τα περι ηθικής αστα απεξω...
:geia:
Τί λές τώρα φίλε μου...
Έχεις κάνει ένα σενάριο στο μυαλό σου και το θεωρείς δεδομένο.
Επαναλαμβάνω λοιπόν.
α) Εφόσων εγώ μπορώ να σε καλύψω οπουδήποτε στο νησί, να σε υποστηρίξω τεχνικά, ιατρικά κλπ γιατί να σου νοικιάσω μπουκάλα?
β) Ποιός σου είπε ότι άμα έρθεις θα σε χρεώσω 50 ευρώ εφόσον το μονο που θές είναι μπουκάλα; Τόσο σε χρεώνουν;
γ) Η άδεια ενοικίασης είναι παράλληλη με την άδεια συνοδευόμενης. Είμαι σίγουρος ότι άν ήταν διαφορετικό πακέτο δέν θα το επέλεγε κανένας.
δ) Εσείς μάλλον μας έχετε πάρει για πολύ κερδοσκόπους εδώ στα νησιά. Κάντε μου μιά χάρη και κάντε μιά έρευνα αγοράς.
ε) Πιθανότατα να μήν σου νοικιάσω εγώ μπουκάλα, θα σε στείλω όμως κάπου αλλού να πάρεις και έτσι νομίζω δέν σου χαλάω την μέρα.
Deep Rhodos
18-07-10, 10:19
Για να θέσω μια ερώτηση.
Εάν 8 το πρωί ΧΙΚ εμφανιστούνε στο καταδυτικό 3ε….ζακια, και ΧΙΚκρατάνε στο ένα ΧΙΚ τους χέρι την κάρτα ΧΙΚ αυτοδυτη και στο άλλο 3 άδεια ΧΙΚμπουκάλια τζιν και 16 μπύρες ΧΙΚ να τους νοικιάσει εξοπλισμό?
ΠΕΡΙ ΗΘΙΚΗΣ:confused:
Φίλε Στέλιο
Γιατί επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα.
Θα το θέσω διαφορετικά.
Ερχομαι Αθήνα και επιθυμώ να κάνω καμιά βουτιά. Πάω λοιπόν σε ένα καταδυτικό και ζητάω ένα ζεύγος 18άρες. Ο ιδιοκτήτης μου λέει ότι άν θέλω αύριο έχουν οργανώσει ναυαγιοκατάδυση στη Τζιά και εγώ του λέω ότι δέν με ενδιαφέρει γιατί θα πάμε νυχτερινή με έναν φίλο μου. Και μετά αρχίζω και του λέω ότι εγώ είμαι μάγκας, και έχω πάει και 50 και 60 με αέρα και έχω και κάτι γαμάτα φυνιστρίνια σπίτι και τέτοια.(πιστεύεις ότι δέν υπάρχουν τέτοιοι τύποι;)
Είσαι σίγουρος ότι ο άνθρωπος θα μου τις δώσει;
Φίλε μου, δέν μπορεί κανένας να υποχρεώσει κανέναν να δουλέψει με τον τρόπο που θέλει. Τα περί ηθικής μου άστα σε μένα σε παρακαλώ. Στο κάτω κάτω της γραφής άμα θές μπουκάλα θα βρείς, δέν υπάρχει περίπτωση.
Όσων αφορά το παράδειγμα που έθεσες, υπάρχουν πράγματι άτομα που δέν μου εμπνέουν εμπιστοσύνη και δέν θέλω καν να ασχολούμαι μαζί τους. Ούτε για ενοικίαση, ούτε για συνοδευόμενη ούτε για πτυχία ούτε για τίποτα.
Θέλω να πιστεύω ότι οι συνάδελφοι επαγγελματίες που διαβάζουν αυτό το άρθρο καταλαβαίνουν τί εννοώ. Το να στήσεις ένα καταδυτικό κέντρο είναι πού δύσκολο. Το να το καταστρέψεις αντίθετα πολύ εύκολο.
Για αυτό θα διαφωνήσω, χωρίς βέβαια να γνωρίζω κάτι ειδικό [νομικό] επί του ζητήματος.
Θεωρώ λογικό, ότι θα υπάρχει ΚΑΙ νομική ευθύνη του καταδυτικού να ελέγχει κατά πόσον ο υποψήφιος ενοικιαστής μπορεί νομίμως να χρησιμοποιήσει τον καταδυτικό εξοπλισμό.
Σύμφωνοι, δεν έχει υποχρέωση [ούτε μπορεί εξάλλου] να ελέγξει κατά πόσον ΟΝΤΩΣ θα το χρησιμοποιήσει σύννομα, αλλά θα πρέπει να ελέγξει κατά πόσον μπορεί.
Μου ακούγεται λογικότατο αυτό που λες!!!! Άλλωστε κι εγώ που πήγα να πάρω καινούριο αυτοκίνητο, εκτός του οτι μου ζητήσανε το δίπλωμά μου με εξετάσανε θεωρητικά/μηχανολογικά/πορεία πριν μου παραδώσουν τα κλειδιά.
Με τη ίδια λογική που αυτοκίνητο δεν θα σου νοικιάσει κανείς αν δεν έχεις δίπλωμα, όπλο δεν θα σου νοικιάσει κανείς αν δεν έχεις άδεια κ.ο.κ.
Είναι ακριβώς το ίδιο!!!! Μπορεί να σκοτώσω κανέναν με τον ρυθμιστή που θα νοικιάσω!!!!
Deep Rhodos
18-07-10, 10:29
Επίσης νομίζω πως είναι παράνομο να μην μου νοικιάσεις εξοπλισμό, στο βαθμό που είμαι πιστοποιημένος δύτης (και νηφάλιος!).
Το ίδιο και με τα rent-a-car κλπ.
[ΤΟ ίδιο και με τα νυχτερινά μαγαζιά, για να μην ξεχνιόμαστε ότι η πόρτα είναι παράνομη]
Αν υπάρχει νόμιμος λόγος να μην μου νοικιάσεις (πιστοποίηση κλπ) ΟΚ.
Κατά τ' άλλα ΔΕΝ είναι στο χέρι σου.
Κάνεις λάθος φίλε μου.
Γιά ψάξτο καλύτερα.
Όμως δέν άνοιξα ρε παιδιά αυτό το θέμα για να αντιδικούμε. Απόψεις ανταλλάσσουμε.
Πρέπει, έστω και στο ελάχιστο, να κερδίσεις την εμπιστοσύνη ενός καταδυτικού κέντρου για να σε εμπιστευτεί.
Σε προκαλώ, πήγενε αύριο σε οποιοδήποτε καταδυτικό κέντρο και ζήτα εξοπλισμό. Και εν το μεταξύ άρχισε να του του λές μπαρούφες για ψάρεμα και βάθη και αρχαία, να δούμε θα σου νοικιάσει;
Και μετά πήγαινε στο Λιμεναρχείο και κατήγγειλε τον.
Θα σου πώ κάτι..αρκεί να επιστρέψεις μιά μπουκάλα με 0 για να μην σε ξαναεμπιστευτεί καταδυτικό κέντρο.
Το θέμα όμως είναι πολυσύνθετο και σηκώνει πολύ συζήτηση.
Τί λές τώρα φίλε μου...
Έχεις κάνει ένα σενάριο στο μυαλό σου και το θεωρείς δεδομένο.
Επαναλαμβάνω λοιπόν.
α) Εφόσων εγώ μπορώ να σε καλύψω οπουδήποτε στο νησί, να σε υποστηρίξω τεχνικά, ιατρικά κλπ γιατί να σου νοικιάσω μπουκάλα?
Δεν διαφωνώ οτι μπορείς. Μπορείς όμως οποιαδήποτε ώρα της ημέρας; Μπορείς να με περιμένεις το πρωί να ξυπνήσω, να πιω τον καφέ μου και μετά να πάμε για κατάδυση;
Μπορείς να με διαβεβαιώσεις οτι την ώρα που θα έρθω για κατάδυση μαζί σου δεν θα έχεις στο ιδιο group 2 ΟW με 2 βουτιές που θα σερνονται στον βυθό και θα σηκώσουν τα πάντα;
Μπορείς να με διαβεβαιώσεις οτι στην βουτιά που θα έρθω μαζί σου δεν θα υπάρχει κάποιος με κατανάλωση 30lt/min και με την 12αρα που θα του δώσεις θα βγούμε στα 25λεπτά;;;
κλπ κλπ.
β) Ποιός σου είπε ότι άμα έρθεις θα σε χρεώσω 50 ευρώ εφόσον το μονο που θές είναι μπουκάλα; Τόσο σε χρεώνουν;
γ) Η άδεια ενοικίασης είναι παράλληλη με την άδεια συνοδευόμενης. Είμαι σίγουρος ότι άν ήταν διαφορετικό πακέτο δέν θα το επέλεγε κανένας.
δ) Εσείς μάλλον μας έχετε πάρει για πολύ κερδοσκόπους εδώ στα νησιά. Κάντε μου μιά χάρη και κάντε μιά έρευνα αγοράς.
ε) Πιθανότατα να μήν σου νοικιάσω εγώ μπουκάλα, θα σε στείλω όμως κάπου αλλού να πάρεις και έτσι νομίζω δέν σου χαλάω την μέρα.
Τη φήμη του κερδοσκόπου δεν είχαν κανένα λόγω να την βγάλουν οι ερασιτέχνες δύτες. Κάποιοι (οι περισσότεροι) επαγγελματίες δώσανε τροφή γι' αυτό.
Ερώτηση: Τι θα γίνει που στην περίπτωση μου αρνηθείς να μου νοικιάσεις και στείλω ένα e-mail στην Veritas????
Deep Rhodos
18-07-10, 10:37
Μου ακούγεται λογικότατο αυτό που λες!!!! Άλλωστε κι εγώ που πήγα να πάρω καινούριο αυτοκίνητο, εκτός του οτι μου ζητήσανε το δίπλωμά μου με εξετάσανε θεωρητικά/μηχανολογικά/πορεία πριν μου παραδώσουν τα κλειδιά.
Είναι ακριβώς το ίδιο!!!! Μπορεί να σκοτώσω κανέναν με τον ρυθμιστή που θα νοικιάσω!!!!
Φίλε μήν πιάνεις τα άκρα.
Νιμίζω καταλαβαίνεις την ουσία του ζητήματος (εκτός και αν δέν την έχεις καταλάβει) Το ζήτημα είναι η σχέση του καταδυτικού κέντρου με αυτόν που θέλει να νοικιάσει εξοπλισμό).
Διαφωνείς ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν αίσχη κάτω από το νερό με δικό τους ή με νοικιασμένο εξοπλισμό; Περιμένω την απάντηση σου.
Όσων αφορά το παράδειγμα που έθεσες, υπάρχουν πράγματι άτομα που δέν μου εμπνέουν εμπιστοσύνη και δέν θέλω καν να ασχολούμαι μαζί τους. Ούτε για ενοικίαση, ούτε για συνοδευόμενη ούτε για πτυχία ούτε για τίποτα.
To θέμα της εμπιστοσύνης είναι κάτι που αποκτάς με τον χρόνο κι όχι μέσα σε 5 λέπτα που θα μπω στο μαγαζί σου για να νοικιάσω κάποιο κομμάτι εξοπλισμού. Μπορεί να μπω στο μαγαζί σου και να εχω νεύρα γιατί έχω γυρίσει 3 καταδυτικά και κανένας δεν μου νοικιάζει ή να έχω τσακωθεί με την γκόμενα, αυτό δεν σημαίνει οτι είμαι γενικά ζοχαδιασμένος, ή κακός δύτης.
Deep Rhodos
18-07-10, 10:45
Δεν διαφωνώ οτι μπορείς. Μπορείς όμως οποιαδήποτε ώρα της ημέρας; Μπορείς να με περιμένεις το πρωί να ξυπνήσω, να πιω τον καφέ μου και μετά να πάμε για κατάδυση;
Μπορείς να με διαβεβαιώσεις οτι την ώρα που θα έρθω για κατάδυση μαζί σου δεν θα έχεις στο ιδιο group 2 ΟW με 2 βουτιές που θα σερνονται στον βυθό και θα σηκώσουν τα πάντα;
Μπορείς να με διαβεβαιώσεις οτι στην βουτιά που θα έρθω μαζί σου δεν θα υπάρχει κάποιος με κατανάλωση 30lt/min και με την 12αρα που θα του δώσεις θα βγούμε στα 25λεπτά;;;
κλπ κλπ.
Τη φήμη του κερδοσκόπου δεν είχαν κανένα λόγω να την βγάλουν οι ερασιτέχνες δύτες. Κάποιοι (οι περισσότεροι) επαγγελματίες δώσανε τροφή γι' αυτό.
Ερώτηση: Τι θα γίνει που στην περίπτωση μου αρνηθείς να μου νοικιάσεις και στείλω ένα e-mail στην Veritas????
Εφόσων είσαι δύτης φίλε μου θα γνωρίζεις ότι καλώς ή κακώς, όταν συμμετέχουμε σε μιά ομάδα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις δυνατότητες του πιό " αδύναμου ". Τώρα άν εσύ στα πλαίσια των καταδυτικών σου δραστηριοτήτων θέλεις πιό απομονωμένες καταδύσεις, σου προτείνω να βρείς μεταχειρισμένο εξοπλισμό και να πηγαίνεις μόνο για γεμίσματα. Επαναλαμβάνω πως στην περίπτωση που είσαι διακοπές σε κάποιο μέρος δέν θα δυσκολευτείς να νοικιάσεις. Αν δέν σου δώσω εγώ πιθανόν να σου δώσει κάποιος άλλος.
Τώρα για το mail στην Veritas...δέν έχω κανέναν συνεταίρο με αυτό το όνομα. Η veritas είναι φορέας πιστοποίησης. Μάλλον στο λιμεναρχείο πρέπει να απευθυνθείς. Κάντο λοιπόν για να σου λυθεί η απορία.
Προς θεού, δέν σου απαντώ κακόβουλα. Προσπαθώ απλά να στηρίξω την άποψη μου.
Φίλε μήν πιάνεις τα άκρα.
Νιμίζω καταλαβαίνεις την ουσία του ζητήματος (εκτός και αν δέν την έχεις καταλάβει) Το ζήτημα είναι η σχέση του καταδυτικού κέντρου με αυτόν που θέλει να νοικιάσει εξοπλισμό).
Διαφωνείς ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν αίσχη κάτω από το νερό με δικό τους ή με νοικιασμένο εξοπλισμό; Περιμένω την απάντηση σου.
Το είπες και μόνος σου "με δικό τους ή νοικιασμένο εξοπλισμό". Ο κάφρος είναι πάντα κάφρος. Αυτό όμως δεν μπορείς να το κρίνεις απο τα 5-10 λεπτά που θα συναναστραφείς μαζί του, εκτός ακραίων περιπτώσεων. Αλλά και πάλι δεν είναι δική σου δουλειά, αλλά του Λιμενικού να εφαρμόσει τον νόμο. Το πως θα το κάνει αυτό πάλι δεν είναι δικιά σου ή δικιά μου δουλειά. Αντε στην καλύτερη των περιπτώσεων να κάνω/κάνεις μια καταγγελεία.
Ερώτηση: Αν έρθω με δικιά μου φιάλη; Θα μου γεμίσεις;
Deep Rhodos
18-07-10, 10:51
To θέμα της εμπιστοσύνης είναι κάτι που αποκτάς με τον χρόνο κι όχι μέσα σε 5 λέπτα που θα μπω στο μαγαζί σου για να νοικιάσω κάποιο κομμάτι εξοπλισμού. Μπορεί να μπω στο μαγαζί σου και να εχω νεύρα γιατί έχω γυρίσει 3 καταδυτικά και κανένας δεν μου νοικιάζει ή να έχω τσακωθεί με την γκόμενα, αυτό δεν σημαίνει οτι είμαι γενικά ζοχαδιασμένος, ή κακός δύτης.
Κανένα καταδυτικό δέν σε απορρίπτει κατευθείαν. Συνήθως προσπαθεί να διαπιστώσει το ποιόν σου μέσω κάποιων ερωτήσεων. Επιπλέον, σε μιά κοινότητα δυτών, που τα μέλη είναι λίγα (και ειδικά εδώ στη Ρόδο) ξέρεις τί ρολο παίζει ο καθένας.
Ενδεχομένως την πρώτη φορά να σου δώσει προσπαθώντας παράλληλα να μάθει πού θα πάς ή ακόμα και να σε στείλει με κανέναν που ήδη εμπιστεύεται (να, τα παιδιά θα πάνε αύριο βουτιά..πηγαίνετε και σεις μαζί). Τώρα άμα μετά απο αυτό (η πριν) μαθευτεί κακή συμπεριφορά, μην περιμένεις να σου ξαναδώσει...κατα την γνώμη μου πάντα.
Κανένα καταδυτικό δέν σε απορρίπτει κατευθείαν. Συνήθως προσπαθεί να διαπιστώσει το ποιόν σου μέσω κάποιων ερωτήσεων. Επιπλέον, σε μιά κοινότητα δυτών, που τα μέλη είναι λίγα (και ειδικά εδώ στη Ρόδο) ξέρεις τί ρολο παίζει ο καθένας.
Ενδεχομένως την πρώτη φορά να σου δώσει προσπαθώντας παράλληλα να μάθει πού θα πάς ή ακόμα και να σε στείλει με κανέναν που ήδη εμπιστεύεται (να, τα παιδιά θα πάνε αύριο βουτιά..πηγαίνετε και σεις μαζί). Τώρα άμα μετά απο αυτό (η πριν) μαθευτεί κακή συμπεριφορά, μην περιμένεις να σου ξαναδώσει...κατα την γνώμη μου πάντα.
Θέτεις πολύ συχνά θέμα εμπιστοσύνης του καταδυτικού προς τον πελάτη. Σκέψου όμως και την εμπιστοσύνη του πελάτη προς το καταδυτικό. Πάω διακοπές, θέλω να κάνω μερικές καταδύσεις και "πρέπει" να σε εμπιστευθώ. Η βουτιά θα είναι καλή;;; ο εξοπλισμός θα είναι καλοσυντηρημένος;;; θα ταιριάξω με την υπόλοιπη ομάδα;;;;
Κανένας δεν αντιδικεί, απόψεις ανταλλάσουμε, άλλωτε πιο έντονα, άλλωτε πιο χαλαρά!!!!
Κυριακή πρωί και αντί για διακοπές ή στην θάλασσα, είμαι στην δουλειά!!!! τι περιμένεις????? :mad:
Deep Rhodos
18-07-10, 10:59
Το είπες και μόνος σου "με δικό τους ή νοικιασμένο εξοπλισμό". Ο κάφρος είναι πάντα κάφρος. Αυτό όμως δεν μπορείς να το κρίνεις απο τα 5-10 λεπτά που θα συναναστραφείς μαζί του, εκτός ακραίων περιπτώσεων. Αλλά και πάλι δεν είναι δική σου δουλειά, αλλά του Λιμενικού να εφαρμόσει τον νόμο. Το πως θα το κάνει αυτό πάλι δεν είναι δικιά σου ή δικιά μου δουλειά. Αντε στην καλύτερη των περιπτώσεων να κάνω/κάνεις μια καταγγελεία.
Ερώτηση: Αν έρθω με δικιά μου φιάλη; Θα μου γεμίσεις;
Γενικά γεμίζω.
Υπάρχουν όμως άνθρωποι στο νησί μου που του ξέρω - τους έχω δεί με τα μάτια μου - ότι ψαρεύουν μπουκάλα.
Εχθές κιόλας ήρθε ένας με 2 μπουκάλια και δέν του γέμισα. Χωρίς δικαιολογίες και χωρίς τίποτα. Αν τελικά αυτός ο άνθρωπος δε γέμισε,(γιατί ήρθε και αργά) πιθανόν να μην πήγε ψάρεμα σήμερα και έτσι την γλύτωσαν 5-6 ψαράκια.
Αυτό για μένα είναι επιτυχία φίλε μου Akef.
Νομίζω ότι ένας τρόπος να σταματήσουμε αυτούς που κάνουν μαλακίες μέσα στο νερό είναι να μήν τους τροφοδοτούμε. Για αυτήν - και μόνο αυτήν- την μερίδα μιλώ.
Τώρα δυστυχώς, κοντά στα ξερά καιγονται και τα χλωρά. Ψαχνω όμως λύση.
Deep Rhodos
18-07-10, 11:10
Θέτεις πολύ συχνά θέμα εμπιστοσύνης του καταδυτικού προς τον πελάτη. Σκέψου όμως και την εμπιστοσύνη του πελάτη προς το καταδυτικό. Πάω διακοπές, θέλω να κάνω μερικές καταδύσεις και "πρέπει" να σε εμπιστευθώ. Η βουτιά θα είναι καλή;;; ο εξοπλισμός θα είναι καλοσυντηρημένος;;; θα ταιριάξω με την υπόλοιπη ομάδα;;;;
Κανένας δεν αντιδικεί, απόψεις ανταλλάσουμε, άλλωτε πιο έντονα, άλλωτε πιο χαλαρά!!!!
Κυριακή πρωί και αντί για διακοπές ή στην θάλασσα, είμαι στην δουλειά!!!! τι περιμένεις????? :mad:
Σου εύχομαι σύντομα να πάς διακοπές!!
Κοίτα, τον εξοπλισμό τον βλέπεις. Η βουτιά τώρα είναι μιά λούμπα.
Μου έχει τύχει και μένα να κάνω μετριότατες βουτιές αλλά τί να κάνεις..
Γενικά ενημερώνεσαι απο συναδέλφους, από forum...
Πιστεύω ότι το να επιτευχθεί εμπιστοσύνη μεταξύ ενός καταδυτικού κέντρου και ενός δύτη είναι ότι ομορφότερο. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος χρόνος γιατί καί ο επαγγελματίας έχει κάποια ζητήματα, όχι τόσο νομικά όσο "κοινονικά' (για να μήν χρησιμοποιήσω πάλι την λέξη ηθικά)
Μήν ξεχνάτε ότι όλοι μας ζούμε για ένα όνομα σε αυτήν την κοινωνία (και ειδικά σε μια μικρή κοινωνία ενός νησιού).
Υπάρχει εδώ μια σχολή στην οποία προ ετών πνίγηκε κάποιος από το προσωπικό (εκτελώντας άπνοιες). Σαφώς και το κέντρο δέν έφερε καμιά απολύτως ευθύνη, πλην όμως το γεγονός και μόνο ότι το όνομα του συνδέθηκε με αυτό το λυπηρό γεγονός το αποδυνάμωσε (σε συνδιασμό με τα αλλεπάλληλα δικαστήρια και τους ανεγκέφαλους δημοσιογράφους).
Η σχολή αυτή νομίζω δουλεύει για τελευταία χρονιά.
Θέτω αυτό το παράδειγμα για να δείτε πόσο λεπτά είναι τα πράγματα.
Deep Rhodos γεια σου και από μένα.
Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή τη συζήτηση, στην οποία ομολογώ η γνώμη μου διχάστηκε κάμποσες φορές, οπότε και καταλαβαινω τη δύσκολη θέση τη δική σου ή οποιουδήποτε πάροχου.
Δυστυχώς έχουμε δει κι εμείς ως πελάτες διάφορα, ειδικά όσοι έχουμε μάθει να κάνουμε μια βουτιά πληρώνοντας μόνο την αξία του αέρα μας... κι έτσι όταν βρισκομαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε αδρά για μια συνοδευόμενη βουτιά που -συνήθως- δεν μας αρέσει, νιώθουμε όλο το ελληνικό μεγαλείο της τουριστικής "ανάπτυξης" στο πετσί των οπισθίων μας :D
Θέλω να σου πω ότι εκτιμώ τους προβληματισμούς σου και ότι ούτε κι εγώ θα νοίκιαζα αν ήταν στο χέρι μου σε ανθρώπους των οποίων γνωριζω το ασύμβατο ποιόν τους... αλλά μια που γενικά είσαι άνθρωπος ανοικτός που συζητάει, ψάχνεται και αλλάζει γνώμη όταν πείθεται, θα ήθελα κι εγώ μαζι με τους υπόλοιπους σχολιαστές αυτού του θρεντ, να σου θυμίσω να έχεις στο μυαλό σου και μια κατηγορία δυτών που βουτούν χρόνια και είναι πλέον αρκετά έμπειροι, αυτόνομοι και αυτάρκεις, ώστε δικαίως να προτιμούν να βουτούν ασυνόδευτοι παρά να επαναλαμβάνουν βουτιές σχολείων στις διακοπές τους. Είμαι σίγουρη ότι αν το σκεφτείς, θα βρεις μια δίκαιη λύση και γι' αυτή την κατηγορία.
Ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσεις αυτούς τους δύτες πάντως, αν κρίνω από τον εαυτό μου τουλάχιστον, είναι να έχεις να τους προτείνεις όμορφα μέρη με σκάφος. Αν μπαίνοντας στο καταδυτικό σου έχεις να μου δείξεις όμορφες φωτό από τα σάιτ σου, το πιο πιθανό είναι ότι θα θέλω να έρθω μαζί σου για να τα δω κι εγώ. Αν μάλιστα η τιμή σου είναι λογική, το πιο πιθανό είναι ότι θα έρθω και θα ξαναέρθω και θα αφήσω τις βουτιές από ακτή για όταν η τσέπη μου αρχισει να διαμαρτύρεται. Το πιο σημαντικό άλλωστε είναι να γυρίσω στην έδρα μου και να πω πόσο όμορφα πέρασα στο νησί, τι ωραίες βουτιές έκανα και πόσο καλό καταδυτικό βρήκα εκεί να με υποστηρίξει. Έτσι μονάχα χτίζονται τα ονόματα στο χώρο, αργά, σταθερά και με προσπάθεια.
Καλή σου συνέχεια, και καλές δουλειές στην όμορφη Ρόδο! :geia:
Deep Rhodos
18-07-10, 12:42
Deep Rhodos γεια σου και από μένα.
Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή τη συζήτηση, στην οποία ομολογώ η γνώμη μου διχάστηκε κάμποσες φορές, οπότε και καταλαβαινω τη δύσκολη θέση τη δική σου ή οποιουδήποτε πάροχου.
Δυστυχώς έχουμε δει κι εμείς ως πελάτες διάφορα, ειδικά όσοι έχουμε μάθει να κάνουμε μια βουτιά πληρώνοντας μόνο την αξία του αέρα μας... κι έτσι όταν βρισκομαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε αδρά για μια συνοδευόμενη βουτιά που -συνήθως- δεν μας αρέσει, νιώθουμε όλο το ελληνικό μεγαλείο της τουριστικής "ανάπτυξης" στο πετσί των οπισθίων μας :D
Θέλω να σου πω ότι εκτιμώ τους προβληματισμούς σου και ότι ούτε κι εγώ θα νοίκιαζα αν ήταν στο χέρι μου σε ανθρώπους των οποίων γνωριζω το ασύμβατο ποιόν τους... αλλά μια που γενικά είσαι άνθρωπος ανοικτός που συζητάει, ψάχνεται και αλλάζει γνώμη όταν πείθεται, θα ήθελα κι εγώ μαζι με τους υπόλοιπους σχολιαστές αυτού του θρεντ, να σου θυμίσω να έχεις στο μυαλό σου και μια κατηγορία δυτών που βουτούν χρόνια και είναι πλέον αρκετά έμπειροι, αυτόνομοι και αυτάρκεις, ώστε δικαίως να προτιμούν να βουτούν ασυνόδευτοι παρά να επαναλαμβάνουν βουτιές σχολείων στις διακοπές τους. Είμαι σίγουρη ότι αν το σκεφτείς, θα βρεις μια δίκαιη λύση και γι' αυτή την κατηγορία.
Ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσεις αυτούς τους δύτες πάντως, αν κρίνω από τον εαυτό μου τουλάχιστον, είναι να έχεις να τους προτείνεις όμορφα μέρη με σκάφος. Αν μπαίνοντας στο καταδυτικό σου έχεις να μου δείξεις όμορφες φωτό από τα σάιτ σου, το πιο πιθανό είναι ότι θα θέλω να έρθω μαζί σου για να τα δω κι εγώ. Αν μάλιστα η τιμή σου είναι λογική, το πιο πιθανό είναι ότι θα έρθω και θα ξαναέρθω και θα αφήσω τις βουτιές από ακτή για όταν η τσέπη μου αρχισει να διαμαρτύρεται. Το πιο σημαντικό άλλωστε είναι να γυρίσω στην έδρα μου και να πω πόσο όμορφα πέρασα στο νησί, τι ωραίες βουτιές έκανα και πόσο καλό καταδυτικό βρήκα εκεί να με υποστηρίξει. Έτσι μονάχα χτίζονται τα ονόματα στο χώρο, αργά, σταθερά και με προσπάθεια.
Καλή σου συνέχεια, και καλές δουλειές στην όμορφη Ρόδο! :geia:
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Αυτό που λές το έχουμε κάνει κατά κόρον όλα αυτά τα χρόνια που εργαζόμουν σε άλλες σχολές και μάλιστα τόσο με μεμονωμένους δύτες όσο και με γκρουπ. Πάντα όμως μέσα σε αυτούς τους δύτες βρίσκονταν κάποιοι οι οποίοι θα μας έκαναν επιφυλακτικότερους στον επόμενο που μας ερχόταν (κατά την ικανότητα κρίσης που αποκτήσαμε με την εμπειρία χρόνων στο επάγγελμα) . Γενικά πάντα ψάχναμε την χρυσή τομή.
Όμως παιδιά, μερικά πράγματα είναι κραυγαλέα.
Πιστέψτε με, έχω δεί και ακούσει πράματα και θάματα. Τόσο με ξένους όσο και με Έλληνες (ντόπιους κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους). Και απο την άλλη το λιμεναρχείο πόσους θα ελέγξει; Σήμερα Κυριακή. Ξέρετε πόσοι είναι έξω για κατάδυση; Μερικοί απο αυτούς ψαρεύουν, άλλοι ξηλώνουν ναυάγια, άλλοι μαθαίνουν στην γκόμενα τους κατάδυση στα 20 και βέβαια υπάρχουν παιδιά - όπως ένας μαθητής μου που φεύγει τώρα για τον κόλπο του Λαδικού - τα οποία πάνε για κατάδυση αναψυχής.
Την ενοικίαση δέν την αποφεύγουμε για να τα παίρνουμε απο τον κόσμο.
Απλά νομίζω πως άν περνά από το χέρι μου να αποτρέψω κάτι που δέν μου αρέσει να γίνεται στον χώρο, είναι χρέος μου να το κάνω.
Είχαμε μάλιστα θέσει και ένα ζήτημα περιφρούρησης σε κάποιο άλλο θέμα.
Θα ήθελα επίσης να σας πώ ότι οι προτάσεις σας και οι παρατηρήσεις σας μου είναι πολύ χρήσιμες ώς πολύτιμες και τις εκτιμώ βαθύτατα.
...
Τελικά, εφόσον όλα τα καταδυτικά κέντρα καλύπτουν καθημερινά όλο το νησί μετά το 2005-6, γιατί κάποιος (και μιλώ περισσότερο για ξένους επισκέπτες) να θέλει να πάει μόνος του;
Γιατι θελει μην ακολουθησει προγραμμα / γιατι το βλεπει επιπολαια σαν μια βολτουλα στα βαθια / γιατι απογοητευθηκε απο προηγουμενη ξεναγηση κλπ κλπ
Αν γινει παρανομη καταδυση τοτε: μονο αν δεν εχει προηγηθει υπογραφη αναλυτικου εντυπου αποποιησης ευθυνης με ρητη αναγραφη των περιορισμων, υπαρχει προβλημα.
Αν γινει μοιραια καταδυση και ο δικηγορος του θυματος ειναι γατα, μπορει ανετα να διαλυσει την επιχειρηση που νοικιασε τον εξοπλισμο, μια και αμφισβητηται ευκολα η αρτιοτητα του εξοπλισμου τη στιγμη της ενοικιασης και δεν αποδεικνυεται ακομα και με την σχετικη παραπομπη στο εντυπο αποπ
οιησης ευθυνης.
Το θεμα εχει καταρχην μια πλευρα (την κοστολογηση) που κακως δεν σε απασχολησε.
Το καταδυτικο κεντρο μπορει βεβαια να δινει εξοπλισμο αν το επιλεξει σαν πληροτητα υπηρεσιων, ομως ακομα και αν καθορισει τη τιμη στο υψος της οργανωμενης καταδυσης η και ψηλοτερα, απλα "μπαινει μεσα".
Και εξηγω: Ακομα και αν υποθεσουμε οτι το ενοικιαζομενο υλικο ειναι μερος της αποθηκης υλικου μας και το οποιο αντεχει να μειωθει σε καποιο ποσοστο χωρις να επηρεασει τη διαθεσιμοτητα μας μετα απο μια ενοικιαση, χρειαζεται δυο εργατοωρες για επιθεωρηση ανα εξοπλισμο μετα απο καθε ενοικιαση. Μονο ετσι ειμαστε ησυχοι για να το επιστρεψουμε στην αποθηκη. Προσθετοντας το χρονο ενημερωσης, τη πιθανοτητα καθυστερησης, την πιθανη αποκατασταση ζημιας συχνα πολαπλασιας του ενοικιου και την πιθανοτητα μοιραιου περιστατικου, φτανουμε σε ενα ενοικιο που θα εκανε ενα πελατη να "ζαλιστει". Ειναι προτιμοτερο πιστευω να παραλειπεται το ενοικιο απο το τιμοκαταλογο παρα να καταστρεφει την εικονα του.
Ενας εμμεσος τροπος να εξυπηρετεις ειδικες περιπτωσεις πελατων η συνεργατων στους οποιους εχεις εμπιστοσυνη ειναι οι καρτες μελους προχωρημενων δικαιωματων και η οργανωση καταδυσης εντος logbook του κεντρου εφοσον τουλαχιστον ενα μελος εχει βαση προτυπων την δυνατοτητα να αναλαβει την διεξαγωγη της.
Το κλειδι ειναι η εκτιμηση του καθε ενδιαφερομενου με μια συζητηση. Μια συζητηση στην οποια εμεις εχουμε υποχρεωση να θεσουμε τα δεδομενα χωρις συναισθηματισμους, μια και αυτο που τελικα χρειαζεται πιο πολυ ο δυτης απο εμας δεν ειναι η ευκολια αλλα η επιμελεια, σοβαροτητα και η συνεπεια σαν δεικτες του επιπεδου ασφαλειας που προσπαθουμε να διατηρησουμε.
Κάνεις λάθος φίλε μου.
Γιά ψάξτο καλύτερα.
Αφού το ξέρεις και το έχεις πρόχειρο, δεν μας το παραθέτεις κι όλας;
Σε μια "συζήτηση κάνουμε" δεν καταλαβαίνω το στυλάκι "κάνεις λάθος, αλλά δε σου λέω κι όλας, για ψάξτο καλύτερα".
δέν μπορεί κανένας να υποχρεώσει κανέναν να δουλέψει με τον τρόπο που θέλει.
Δεν μπορεί να σε υποχρεώσει να δουλέψεις, αλλά αν επιλέξεις να δουλέψεις σαφέστατα και σε υποχρεώνει κάποιος με ποιόν τρόπο θα το κάνεις.
Το λένε Νομοθεσία.
υπογραφη αναλυτικου εντυπου αποποιησης ευθυνης
Αυτά τα έντυπα κι οι υπογραφές δεν έχουν καμία νομική αξία.
Αν υπάρχουν ευθύνες, αυτές ορίζονται από το νόμο και καμία συμφωνία δεν μπορεί να τις ξεπεράσει.
Αν δεν υπάρχουν, δεν υπάρχει και λόγος.
Αυτά τα έντυπα κι οι υπογραφές δεν έχουν καμία νομική αξία.
Αν υπάρχουν ευθύνες, αυτές ορίζονται από το νόμο και καμία συμφωνία δεν μπορεί να τις ξεπεράσει.
Αν δεν υπάρχουν, δεν υπάρχει και λόγος.
Αυτα τα εντυπα εχουν τη νομικη αξια που τους δινει το περιεχομενο τους. Οταν ειναι σωστα συνταγμενα (ειναι δηλαδη σχεδον copy paste των νομων) διασφαλιζουν οτι ο υπογραφων εχει γνωση των σχετικων διαταξεων και των προσωπικων του ευθυνων σχετικα με αυτες (ναι υπαρχουν και αυτες και αφορουν την συμορφωση με οδηγιες και ποιο ειδικους τεχνικους κανονες που δεν περιλαμβανονται στην νομοθεσια). Επισης διασφαλιζουν το καταδυτικο κεντρο για το γεγονος οτι ο συμμετεχον προτιθεται να βεβαιωσει ο ιδιος οτι εχει την στοιχειωδη επαρκεια φυσικης καταστασης.
Χωρις αυτες τις εγγραφες βεβαιωσεις απο την πλευρα του δυτη μπορει κανεις ευκολα να ισχυριστει οτι επεσε θυμα παραπληροφορησης, και επομενως δεν στερουνται νομικης αξιας, αλλα απλα δεν αποτελουν πανακεια.
Προφανως το δικαστηριο κρινει αν σε καποιο σημειο υπαρχει υπερβολη, ειδικα οταν το κειμενο ειναι μια απλη παραδοση ανευ ορων.
Άγνοια του νόμου ούτως ή άλλως δεν συγχωρείται.
Από εκεί και πέρα, εγώ μίλησα για την "αποποίηση ευθυνών", και κατά πόσον υπάρχει αξία επ αυτού.
Καμία ιδιωτική συμφωνία, καμία υπογραφή, κανένα τίποτα δεν μπορεί να σε κάνει να αποποιηθείς ευθύνες που ορίζει ο νόμος.
Αν ο νόμος ορίζει ότι φέρεις ευθύνες για τα τάδε και τάδε, αυτές υπάρχουν δεν πα να υπογράψεις 1.000.000 έγγραφα που λένε το αντίθετο, να βάλεις 1.000.000 disclaimers περί του αντιθέτου (κλασσικό το "Σε περίπτωση Πυρκαΐας ουδεμία ευθύνη φέρομεν", των parking) κ.ο.κ.
Ευθύνες που ορίζονται από το νόμο, δεν ξεπερνιουνται/αποποιούνται/κλπ με κανέναν τρόπο.
Δεν έχει καμία σημασία αν εγώ υπογράψω ότι "σε περίπτωση xy ο τάδε δεν φέρει ευθύνη", αν ο νόμος λέει διαφορετικά.
Με έκπληξη διάβασα 4 σελίδες απόψεων. Οι περισσότερες είναι άκρως ενδιαφέρουσες και αναλύουν και από μία πτυχή του ζητήματος. Νομίζω όμως ότι το παρα αναλύουμε (ίσως να συντέλεσε και το βοριαδάκι που άφησε πολλούς δύτες στεγνούς)
Ασφαλώς και το καταδυτικό έχει ευθύνη να ενοικιάζει εξοπλισμό μόνο σε ανθρώπους με την ανάλογη πιστοποίηση. Όχι τόσο για τον έλεγχο του λιμεναρχείου αλλά για την περίπτωση που κάτι δεν πάει καλα στην κατάδυση. Τα καταδυτικά κέντρα που γνωρίζω δεν ενοικιάζουν εξοπλισμό χωρίς την επίδειξη αναγνωρισμένης πιστοποίησης. Τυχαίο;
Ασφαλώς και κάθε επαγγελματίας που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να μας δώσει να υπογράψουμε τα σχετικά έντυπα που προβλέπονται από τον οργανισμό που τον έχουν πιστοποιήσει ως επαγγελματία. Πανάκεια δεν είναι προσφέρουν όμως κάποια προστασία ιδιαίτερα στο κομμάτι της αστικής ευθύνης και εξασφαλίζουν στον επαγγελματία ότι η ασφαλιστική εταιρία θα καλύψει τα πρόστιμα και τις αποζημιώσεις και ένα καταδυτικό περιστατικό δεν θα σημάνει την οικονομική του καταστροφή. Φυσικά στην Ελλάδα (ευτυχώς) κανένας δεν μπορεί να απαλλάξει κανέναν από την ευθύνη για επιμέλεια. Έτσι ένα ατύχημα από αμέλεια από πλευράς καταδυτικού θα τον βρει στο σκαμνί
Ασφαλώς και δικαιούσαι να μην ενοικιάσεις εξοπλισμό για πολλούς λόγους και ιδιαίτερα όταν είναι εμφανές ότι πρόκειται να συντελεστεί αξιόποινη πράξη. Εάν όμως σου γίνει μήνυση για την άρνηση των υπηρεσιών σου, θα πρέπει να είσαι σε θέση να αποδείξεις τους λόγους της άρνησης σου. Φυσικά η άρνηση αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Πέραν των νομικών κτλ κτλ σε κάθε περίπτωση ο επαγγελματίας κρίνεται σε βάθος χρόνου και θα φανεί αν οι αρνήσεις του είχαν σκοπό την προστασία της περιουσίας του ή την αύξηση της μέσω της αναγκαστικής παροχής υπηρεσιών. Όπως ξέρεις ο Έλληνας σιχαίνεται όταν του επιβάλεις κάτι. Κάνε τον να περάσει καλά και θα είναι μαζί σου φανατικά.
:thumbup:
Επίσης, θα ήθελα να μάθω πόσο ωραία θα σας (στους υπέρμαχους της άρνησης υπηρεσιών έναντι και καλά πιθανής κακής χρήσης) φαινόταν αν:
Πηγαίνατε σε ένα νησί και δεν σας νοίκιαζαν αυτοκίνητο αν δεν πληρώνατε και σωφέρ για το σύνολο της διάρκειας ενοικίασης, γιατί "σε νησί είστε και θα οδηγήσετε μεθυσμένοι"
Πηγαίνατε να κάνετε μια σύνδεση DSL και σας το αρνούνταν γιατί "θα κατεβάσετε παράνομο υλικό"
κ.ο.κ.
γενικότερα δε, σε οποιαδήποτε υπηρεσία που χρησιμοποιείτε, πως θα σας φαινόταν να είναι στο χέρι του καθενός να αποφασίζει με ad hoc προσωπικούς κανόνες (πέραν αυτών που ορίζει ο νόμος) κατά πόσον εσείς είστε "άξιος" ή όχι...
Κάτσε λίγο φίλε μου γιατί τώρα μπερδευόμαστε;;; Υπάρχουν δυο κατηγορίες πελατών: οι τακτικοί και οι Εποχιακοί/εκτακτοι, πες το όπως θες.
Τους τακτικούς σου πελάτες τους ξέρεις, ξέρεις τι καπνό φουμάρουν, τι βουτιές συνήθως κάνουν κλπ κλπ. Σε αυτούς συμφωνώ μαζί σου, να αρνηθείς να ενοικιάσεις εξοπλισμό εφ' όσον ξέρεις οτι παρανομούν.
Στους "έκτακτους" (που απ' ότι κατάλαβα, αυτός είναι και ο προβληματισμός σου) που θα έρθουν διακοπές ή θα έρθουν γιατί δεν πρόλαβαν/δεν βρήκαν να πάρουν μπουκάλα απο εκεί που παίρνουν συνήθως δεν μπορείς να κάνεις "διαγνωση" μέσα σε 5 λεπτά που θα μπεί ο άλλος στο μαγαζί σου και θα σου ζητήσει μια φιάλη.
Γενικά γεμίζω.
Υπάρχουν όμως άνθρωποι στο νησί μου που του ξέρω - τους έχω δεί με τα μάτια μου - ότι ψαρεύουν μπουκάλα.
Εχθές κιόλας ήρθε ένας με 2 μπουκάλια και δέν του γέμισα. Χωρίς δικαιολογίες και χωρίς τίποτα. Αν τελικά αυτός ο άνθρωπος δε γέμισε,(γιατί ήρθε και αργά) πιθανόν να μην πήγε ψάρεμα σήμερα και έτσι την γλύτωσαν 5-6 ψαράκια.
Αυτό για μένα είναι επιτυχία φίλε μου Akef.
Μπράβο και μαγκιά σου, αν και εγώ θα του γέμιζα και αφού τον είχα "ψαρέψει" για το μέρος και την ώρα του "εγκλήματος" θα πήγαινα κατευθείαν στο Λιμεναρχείο για έγγραφη καταγγελία.
Η μάλλον ακόμα καλύτερα θα του γέμιζα αφαιρώντας το φίλτρο λαδιού :evil:
Νομίζω ότι ένας τρόπος να σταματήσουμε αυτούς που κάνουν μαλακίες μέσα στο νερό είναι να μήν τους τροφοδοτούμε. Για αυτήν - και μόνο αυτήν- την μερίδα μιλώ.
Σιγά.... το πολύ-πολύ του χρόνου να αγοράσει ένα μικρό κομπρεσεράκι και να μην το ξαναδείς!!!!
Τώρα δυστυχώς, κοντά στα ξερά καιγονται και τα χλωρά. Ψαχνω όμως λύση.
Η λύση δεν είναι να μην νοικιάζεις. Γιατί όπως είπες και παραπάνω "γενικά γεμίζεις", αν λοιπόν έρθω στο καταδυτικό σου με την φιάλη μου, θα μου την γεμίσεις (παρ' όλο που δεν με ξέρεις) αν όμως έρθω και σου ζητήσω να νοικιάσω μια φιάλη δεν θα μου νοικιάσεις :confused: Μάλλον κάποιος άλλος είναι λόγος, λοιπόν :confused:
Deep Rhodos
19-07-10, 17:05
Απ' ότι φαίνεται παιδιά, το θέμα ξέφυγε. Δέν μπορώ να καταλάβω γιατί ξαφνικά έγινα υπόλογος και γιατί βάλλομαι. Τις θέσεις μου τις έχω ξεκαθαρίσει με επιχειρήματα. Δεν νομίζω να άφησα κάτι ασαφές. Ασπάζομαι τις απόψεις όλων σας αλλά προσπαθήστε να καταλάβετε και την δική μου. Νομίζω οι περισσότεροι επαγγελματίες καταλαβαίνουν περίπου τί λέω. Μην το θεωρείτε ¨πόρτα" αν κάποιος δέν σας δώσει εξοπλισμό, μπουκάλα, αυτοκίνητο, DSL ή ότι άλλο τέλος πάντων ειπώθηκε. Αναρωτηθείτε απλά ποιός ήταν ο λόγος που δέν σας έδωσε. Διακρίσεις; Όχι βέβαια. Κερδοσκοπία; Θέλω να πιστεύω πως όχι. Προστασία της περιουσίας του; Πολύ πιθανόν. Νομίζω πως ο σύνηθης λόγος που κάποιος αποφεύγει να νοικιάσει (με η χωρίς δικαιολογίες) είναι γιατί δέν θέλει να έχει καμιά συμμετοχή (ούτε καν να φαίνεται η φίρμα του) σε παράνομες ή απλά κακές πράξεις. Δικαίωμα του είναι στο κάτω κάτω ρε παιδιά. Παράνομο ξεπαράνομο. Και μήνυση να του κάνεις θα βρεί κάτι και θα την σκαπουλάρει. Αντί λοιπόν να με λιθοβολείτε γιατί δέν κοιτάτε πώς θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη του καταδυτικού της γειτονιάς σας, της πόλης σας, ακόμα και αυτού του προορισμού διακοπών σας. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι με καλή χρήση και συμπεριφορά, στο τέλος, ούτε λεφτά δεν θα σας παίρνουν. Προσπαθήστε να δείτε και την άλλη πλευρά... Το άρθρο αυτό για τον σκοπό αυτό ξεκίνησε για να βγάλουμε συμπεράσματα.
Deep Rhodos
19-07-10, 17:11
Κάτσε λίγο φίλε μου γιατί τώρα μπερδευόμαστε;;; Υπάρχουν δυο κατηγορίες πελατών: οι τακτικοί και οι Εποχιακοί/εκτακτοι, πες το όπως θες.
Τους τακτικούς σου πελάτες τους ξέρεις, ξέρεις τι καπνό φουμάρουν, τι βουτιές συνήθως κάνουν κλπ κλπ. Σε αυτούς συμφωνώ μαζί σου, να αρνηθείς να ενοικιάσεις εξοπλισμό εφ' όσον ξέρεις οτι παρανομούν.
Στους "έκτακτους" (που απ' ότι κατάλαβα, αυτός είναι και ο προβληματισμός σου) που θα έρθουν διακοπές ή θα έρθουν γιατί δεν πρόλαβαν/δεν βρήκαν να πάρουν μπουκάλα απο εκεί που παίρνουν συνήθως δεν μπορείς να κάνεις "διαγνωση" μέσα σε 5 λεπτά που θα μπεί ο άλλος στο μαγαζί σου και θα σου ζητήσει μια φιάλη.
Μπράβο και μαγκιά σου, αν και εγώ θα του γέμιζα και αφού τον είχα "ψαρέψει" για το μέρος και την ώρα του "εγκλήματος" θα πήγαινα κατευθείαν στο Λιμεναρχείο για έγγραφη καταγγελία.
Η μάλλον ακόμα καλύτερα θα του γέμιζα αφαιρώντας το φίλτρο λαδιού :evil:
Σιγά.... το πολύ-πολύ του χρόνου να αγοράσει ένα μικρό κομπρεσεράκι και να μην το ξαναδείς!!!!
Η λύση δεν είναι να μην νοικιάζεις. Γιατί όπως είπες και παραπάνω "γενικά γεμίζεις", αν λοιπόν έρθω στο καταδυτικό σου με την φιάλη μου, θα μου την γεμίσεις (παρ' όλο που δεν με ξέρεις) αν όμως έρθω και σου ζητήσω να νοικιάσω μια φιάλη δεν θα μου νοικιάσεις :confused: Μάλλον κάποιος άλλος είναι λόγος, λοιπόν :confused:
Άντε πάλι τα ίδια.... Καλέ μου φίλε. Ας πάρει ο καθένας ότι θέλει, κομπρεσέρ, υποβρύχια....το θέμα είναι τί κάνεις εσύ μέσα στο μαγαζί σου. Δέν θέλω να σε θίξω - πραγματικά - αλλά με αφορμή το μένος σου για το θέμα θα ήθελα να σε ρωτήσω - με όλο τον σεβασμό βέβαια.. Εσένα γενικά σου νοικιάζουνε;
Deep Rhodos
19-07-10, 17:15
Επίσης, θα ήθελα να μάθω πόσο ωραία θα σας (στους υπέρμαχους της άρνησης υπηρεσιών έναντι και καλά πιθανής κακής χρήσης) φαινόταν αν:
Πηγαίνατε σε ένα νησί και δεν σας νοίκιαζαν αυτοκίνητο αν δεν πληρώνατε και σωφέρ για το σύνολο της διάρκειας ενοικίασης, γιατί "σε νησί είστε και θα οδηγήσετε μεθυσμένοι"
Πηγαίνατε να κάνετε μια σύνδεση DSL και σας το αρνούνταν γιατί "θα κατεβάσετε παράνομο υλικό"
κ.ο.κ.
γενικότερα δε, σε οποιαδήποτε υπηρεσία που χρησιμοποιείτε, πως θα σας φαινόταν να είναι στο χέρι του καθενός να αποφασίζει με ad hoc προσωπικούς κανόνες (πέραν αυτών που ορίζει ο νόμος) κατά πόσον εσείς είστε "άξιος" ή όχι...
Πές μου φίλε μου ότι στο επάγγελμα που ασκείς (το οποίο δεν γνωρίζω βέβαια ποιό είναι) δέν έχεις αρνηθεί - για τους δικούς σου λόγους - να περάχεις υπηρεσίες και σταματάω επι τόπου αυτή τη συζήτηση. Προς θεού, δέν θέλω να σε προσβάλω ή να σε θίξω σαν άτομο.
Deep Rhodos
19-07-10, 17:23
Θα ήθελα επίσης (χωρίς να υπάρχει δόλος βέβαια) να μάθω πόσο κοστίζει η ενοικίαση ενός πλήρους εξοπλισμού (BCD, reg, φιάλη) Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και πόσο κοστίζει μια συνοδευόμενη κατάδυση γενικά σε μεγαλουπόλεις αλλά και νησιά. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ Ρωτάω απο περιέργεια και επαγγελματικό ενδιαφέρον και απαντάτε μόνο άν θέλετε.
Εκτός από το να ρωτάς, δεν κάνεις και κανά κόπο να απαντήσεις τπτ επί της ουσίας;
ΓΙατί το έχεις γράψει 5-6 φορές ότι θες να συνδιαλλαγείς, και να σε καταλάβουμε και και και αλλά μέχρι στιγμής αυτό που έχω εκλάβει εγώ είναι ότι θες να πεις τα δικά σου και πάνω κάτω χέστηκες για οτιδήποτε σου γράφει οποισδήποτε άλλος που δεν συμφωνεί μαζί σου
(good try και με την επίκληση στο λιθοβολισμό)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
19-07-10, 18:59
αντρεα νομιζω οτι ο συναδελφος απο τη ροδο μαλλον εχει παρεξηγηθει κ η παρεξηγηση οφειλεται στην αδυναμιες που δημιουργει η συζητηση μεσω γραπτου λογου... (το ιδιο πιστευα εξαρχης οταν ανεβασε την απορια του ο φοιβος για το κειμενο του σαϊτ του deep rhodos σχετικα με τη νομιμοτητα ή μη της ανεξαρτητης καταδυσης )
στην ουσια τωρα....
νομιζω οτι ειναι δικαιωμα του καθενα επαγγελματια να νοικιαζει ή οχι τον εξοπλισμο του σε οποιον επιθυμει...χωρις μαλιστα να χρειαζεται να απολογηθει σε οποιονδηποτε...
Αν ως τουριστας επιθυμουσα να καταδυομαι ανεξαρτητα καταδυτικου θα επελεγα ενα προορισμο που θα μου εδινε την επιλογη αυτη (οσοναφορα την ενοικιαση εξοπλισμου ή μη)...
αν με ρωτησετε κατα πόσο -ως ιδιοκτητης καταδυτικου σε νησι, που δεν ειμαι!- θα νοικιαζα εξοπλισμο σε καθε καταλληλα πιστοποιημενο δυτη, θα απαντουσα καθετα ΝΑΙ και μαλιστα θα ειχα ετοιμες πληροφοριες για το που και πως μπορει ο καθενας να καταδυθει...
Παραλληλα θα διαφημιζα με καθε τροπο την σαφη ανωτεροτητα του να καταδυθει κανεις με το σκαφος μου και τη αφεντια μου παρεα... και ο καθε δυτης ας εκανε οτι ηθελε...
Παντως ειναι κοινη πρακτικη στα καταδυτικα των νησιων να μην ενοικιαζουν εξοπλισμο και καποτε (οταν εργαζομουν στη Σαντορινη) ασπαζομουν την επιχειρηματολογια της συγκεκριμενης αρνησης...
Οι καιροι ομως εχουν αλλαξει και πραγματικα δεν βλεπω κανεναν ουσιαστικο λογο για να αρνηθει καποιος την ενοικιαση εξοπλισμου σε εναν υποψηφιο πελατη...
Deep Rhodos
19-07-10, 19:16
αντρεα νομιζω οτι ο συναδελφος απο τη ροδο μαλλον εχει παρεξηγηθει κ η παρεξηγηση οφειλεται στην αδυναμιες που δημιουργει η συζητηση μεσω γραπτου λογου... (το ιδιο πιστευα εξαρχης οταν ανεβασε την απορια του ο φοιβος για το κειμενο του σαϊτ του deep rhodos σχετικα με τη νομιμοτητα ή μη της ανεξαρτητης καταδυσης )
στην ουσια τωρα....
νομιζω οτι ειναι δικαιωμα του καθενα επαγγελματια να νοικιαζει ή οχι τον εξοπλισμο του σε οποιον επιθυμει...χωρις μαλιστα να χρειαζεται να απολογηθει σε οποιονδηποτε...
Αν ως τουριστας επιθυμουσα να καταδυομαι ανεξαρτητα καταδυτικου θα επελεγα ενα προορισμο που θα μου εδινε την επιλογη αυτη (οσοναφορα την ενοικιαση εξοπλισμου ή μη)...
αν με ρωτησετε κατα πόσο -ως ιδιοκτητης καταδυτικου σε νησι, που δεν ειμαι!- θα νοικιαζα εξοπλισμο σε καθε καταλληλα πιστοποιημενο δυτη, θα απαντουσα καθετα ΝΑΙ και μαλιστα θα ειχα ετοιμες πληροφοριες για το που και πως μπορει ο καθενας να καταδυθει...
Παραλληλα θα διαφημιζα με καθε τροπο την σαφη ανωτεροτητα του να καταδυθει κανεις με το σκαφος μου και τη αφεντια μου παρεα... και ο καθε δυτης ας εκανε οτι ηθελε...
Παντως ειναι κοινη πρακτικη στα καταδυτικα των νησιων να μην ενοικιαζουν εξοπλισμο και καποτε (οταν εργαζομουν στη Σαντορινη) ασπαζομουν την επιχειρηματολογια της συγκεκριμενης αρνησης...
Οι καιροι ομως εχουν αλλαξει και πραγματικα δεν βλεπω κανεναν ουσιαστικο λογο για να αρνηθει καποιος την ενοικιαση εξοπλισμου σε εναν υποψηφιο πελατη...
Πού δραστηριοποιείσαι Γιώργο;
Η δική μου παρεξήγηση ξεκίνησε κάπου εδώ:
Κάνεις λάθος φίλε μου.
Γιά ψάξτο καλύτερα.
Όταν συμμετέχεις σε μια συζήτηση και απαντάς κάπως έτσι... :confused:
ΑΠό 'κει και πέρα.
Εγώ δεν αμφισβητώ τους λόγους για τους οποίους το κάνει, ούτε έχω κάποιο ενδιαφέρον να μάθω τα ελατήριά του (δεν νομίζω να έχω γράψει κάτι διαφορετικό).
Το ένα ζήτημα είναι το κατά πόσον έχει όντως κάποιος το δικαίωμα να αρνηθεί να παρέχει υπηρεσίες όταν δεν συντρέχει κάποιος προφανής λόγος. Εγώ έχω την ισχυρή εντύπωση ότι ΔΕΝ έχει τέτοιο δικαίωμα, αλλά σαφώς και το ψάχνω καλύτερα :rolleyes: Επ' αυτού δεν νομίζω κανείς να κλήθηκε να απολογηθεί.
Πέραν τούτου. Ωραία πες και στις καταδύσεις που σε γενικότερο επίπεδο είναι ήσσονος (κοινωνικά) σημασίας, να πούμε εντάξει ο καθένας να έχει δικαίωμα να κάνει face control με ό,τι του κατεβάζει η κούτρα του.
Αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους που έχει η αποδοχή μιας τέτοιας συμπεριφοράς από κάθε πιθανή επαγγελματική μερίδα;
Ανέφερα μερικούς:
Πως θα μας φαινόταν αν κανείς δεν μας ενοικίαζε αυτοκίνητο χωρίς σωφέρ;
Πως θα μας φαινόταν αν κανείς δεν μας έκανε σύνδεση internet αλλά μας προέτρεπε να πηγαίνουμε μόνο σε Internet cafe;
Πως μας φαίνεται η φάση της πόρτας στα μαγαζιά;
Πως μας φαίνεται όταν ένας ταρίφας με αναμμένο καπέλο μας γράφει στ@@ του και δεν μας παίρνει;
κ.ο.κ.
Γιατί έχω την εντύπωση ότι, Once again, μόνο για τηνπάρτη μας δεν δεχόμαστε να μας λένε "πως να κάνουμε τη δουλειά μας", αλλά δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να λένε σε όλους τους άλλους πως να κάνουν τη δική τους.
Συν ότι ναι έχω ένα a priori πρόβλημα με "προληπτικά" μέτρα, με οποιονδήποτε θέλει να με "ψυχανεμιστεί", με οποιονδήποτε απαιτεί "να κερδίσω την εμνπιστοσύνη του" κ.ο.κ.
Εγώ ξέρω τι θα έκανα στον ιδιοκτήτη του καταδυτικού αν ο γυιός μου εμφανιζόταν σε κατάσταση ευθυμίας κι αυτός για να μην χάσει τα πέντε; δέκα; ευρώ έμενε στο "τυπικό" και του νοίκιαζε εξοπλισμό αντί να του ρίξει ένα κουβά νερό...
Δημήτρης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
19-07-10, 21:12
δεν ξερω ρε αντρεα τι λεει ο νομος για τους παροχεις υπηρεσιων, αλλα εχω αρνηθει να προσφερω υπηρεσιες στη ζωη μου σε κοσμο και υπαρχουν πολλοι λογοι και ακομα περισσοτεροι τροποι για να το κανω αυτο....
δεν ειμαι υπερ των αποκλεισμων και του face control αλλα ειλικρινα υπαρχουν διακριτες ιδιαιτεροτητες και στις 2 επαγγελματικες μου δραστηριοποιησεις που με αναγκαζουν -ιδιαιτερως σπανιως ευτυχως- να γινομαι "κακος"...
δεν ξερω ρε αντρεα τι λεει ο νομος για τους παροχεις υπηρεσιων, αλλα εχω αρνηθει να προσφερω υπηρεσιες στη ζωη μου σε κοσμο και υπαρχουν πολλοι λογοι και ακομα περισσοτεροι τροποι για να το κανω αυτο....
δεν ειμαι υπερ των αποκλεισμων και του face control αλλα ειλικρινα υπαρχουν διακριτες ιδιαιτεροτητες και στις 2 επαγγελματικες μου δραστηριοποιησεις που με αναγκαζουν -ιδιαιτερως σπανιως ευτυχως- να γινομαι "κακος"...
Δεν νομίζω ότι έγραψα ότι δεν έχει δικαίωμα κανείς και για κανένα λόγο.
Έγραψα νομίζω ρητώς, ότι αν υπάρχουν προφανείς λόγοι τότε ΟΚ [ελπίζω ότι δεν χρειάζεται να κάνω quote τον εαυτό μου]
Το πρόβλημα μου είναι με την άρνηση χωρίς κανένα προφανή λόγο [δεν τον ξέρω άρα άκυρο, το ότι δεν θέλει να έρθει μαζί μου είναι a priori ύποπτο κλπ]
Αντιλαμβάνομαι ότι το βλέπετε από τη σκοπιά του επαγγέλματός σας και του ατόμου σας. Εγώ δεν το στοχοποιώ το συγκεκριμένο επάγγελμα, ούτε τους συγκεκριμένους ανθρώπους.
Καλώς ή κακώς υπάρχουν πλείστα όσα επαγγέλματα με πολύ μεγαλύτερη κοινωνική επίπτωση από τις καταδύσεις.
Αναγνωρίζουμε ή όχι τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αν ο κάθε επαγγελματίας αρνείται με το έτσι θέλω να παρέχει υπηρεσίες; Προσωπικά χέστηκα αν δεν κάνω μια κατάδυση, αλλά δεν χέστηκα καθόλου για άλλα 1000 πράγματα.
Εσένα Γιώργο σε ξέρω οπότε (και καλά) γνωρίζω με τι κριτήρια θα το κάνεις, εμπιστεύομαι τους λόγους που επικαλείσαι. Για τον Rhodos δεν έχω ιδέα, αλλά ουδέποτε εξέφρασα ότι αμφισβητώ τα κίνητρά του.
Εντάξει, δεν είστε μόνο εσείς όμως. Και το επάγγελμά σας δεν είναι το μοναδικό στον κόσμο. Υπάρχει και μια bigger picture.
Και σε αυτή τη bigger picture πολλοί άνθρωποι μπορούν να επικαλεστούν πολλά πράγματα.
Επίσης, αν θέλουμε να το βάλουμε στη βάση του "πράττω βάσει συνείδησης", εγώ αυτό θα έβλεπα ως "τίμια" στάση:
Εγώ αρνούμαι να παρέχω υπηρεσίες σε αυτούς που για τον άλφα ή βήτα λόγο κρίνω ότι πρέπει να αρνηθώ, το ξέρω ότι είναι παράνομο και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Γιατί έχω κάποια πιστεύω, έχω κάποια αίσθηση δικαίου που με υποχρεώνει να κάνω κάτι κι ας είναι παράνομο. Δεν το κάνω επειδή θέλω να πιστεύω ότι είναι δικαίωμά μου, γιατί έτσι θα "νομιμοποιούσα" χιλιάδες φορές περισσότερες καταστάσεις, με πολύ μεγαλύτερη κακή επίπτωση, παρά όση καλή θα ήθελα να κάνω.
Καλά, κάπου πετάχτηκε και ένα "εντάξει μωρέ, εγώ θα τη σκαπουλάρω κι όλας τελικά" που δεν μου κολλάει με κανέναν τρόπο :confused: Από τη μία η ανωτερότητα της αίσθηση υποχρέωσης, και από την άλλη η αποφυγή του κόστους, δεν κάθονται καλά μαζί.
All in all : Δεν είμαι κατά του να βάζει κάποιος τη συνείδησή του πάνω από τους νόμους.
ΑΛΛΑ είμαι σαφέστατα κατά του "έτσι μ' αρέσει κι εξηγήσεις δεν δίνω", και ακόμα περισσότερο του "έτσι κάνω και όποιος πιστεύει ότι μπορεί να με κυνηγήσει θα πάρει τ@@ μου".
Δεν μπορώ να ξέρω τί έχει καθένας στο κεφάλι του, αλλά τουλάχιστον μια στάση που λέει αναλαμβάνω το κόστος των ευθυνών μου δείχνει ότι σε κάτι πιστεύει αρκετά, ώστε να είναι διατεθειμένος να πληρώσει γι' αυτό [περισσότερο από τα 10-20 ευρώ του χαμένου πελάτη]
Γιατί διαφορετικά, βλέπω πολύ περισσότερα κακά στο ζήτημα [να μην απαριθμήσω πάλι περιπτώσεις] παρά καλά. Αν είστε 5 σοβαροί άνθρωποι, καλώς ή κακώς το 95% των ανθρώπων είναι... :lipsrsealed:
Ε... αν τους δώσουμε το δικαίωμα να παρανομούν άνευ κόστους... τότε ζήτω που καήκαμε.
Γενικά το σύστημα της υποχρέωσης ανοιχτής παροχής λειτουργεί καλύτερα από το σύστημα των κλειστών κλαμπ, των αποκλεισμών κλπ Αν αμφιβάλλει κανείς τότε απλώς ας σκεφτεί ότι για τα μεγαλύτερα δεινά του κόσμου τελικά αυτό που κατηγορείται είναι ότι... ακόμα υπάρχουν κλειστά κλαμπ και αποκλεισμοί!
Αν κάτι by default έχει εξαιρετικά αρνητική κοινωνική λειτουργία, ε... δυσκολεύομαι να αποδεχτώ ως επιχείρημα το ότι "δικαίωμά μου είναι, και στο κάτω κάτω δεν θα με αναγκάσει κανείς".
Το θέμα που με χαρά βλέπω και αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες (με χαρά διότι επιτέλους ένας επαγγελματίας συζητάει τα του επαγγέλματός του με ερασιτέχνες) στριμώχνει στο κεφάλι μου δύο παραμέτρους.
Νόμος και Ηθική.
Κατά πάσα πιθανότητα, οι δύο αυτοί στρατοί κάπου συγκρούονται, επιδεικνύοντας ο ένας στον άλλον
λάφυρα, κεκτημένες περιοχές και αριθμό βιασμένων γυναικών και ορφανών.
Η δική μου πανοπλία είναι βαμμένη με τα χρώματα του στρατού της Ηθικής (και με λίγο αίμα από κάποιες πληγές που θρασύτατα μου άνοιξαν κάποιοι στρατιώτες του Νόμου όταν με παγίδευσαν με δόλο, πριν λίγα χρόνια).
Δεν με πολυνοιάζουν οι νόμοι, υπάρχουν άλλοι νόμοι ή άλλοι άνθρωποι που ξέρουν να τους ξεπερνούν. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι τους αγνοώ. Όπως και δεν σημαίνει ότι, παρόλο που τους υπακούω δεν θα τιμωρηθώ. Ή ότι, ακόμα κι αν τους παραβιάσω, δεν θα καταφέρω να ξεφύγω.
Η Ηθική με κέρδισε, είναι γυναίκα κατ’ αρχήν, με πανέμορφους μηρούς να διαγράφονται κάτω από αραχνοΰφαντο πέπλο της. Έπειτα, είναι πανέξυπνη και ξέρει να μου βάζει προκλήσεις που κανένας γνήσιος πολεμιστής δεν θα μπορούσε να αγνοήσει. Και –το καλύτερο- κάθε βράδυ, έρχεται ξυπόλητη δίπλα στο κρεβάτι μου, και μου προσφέρει να πιω μέσα από τα γυμνά της χέρια αυτό το μαγικό βότανο που χαρίζει τον πιο γλυκό ύπνο.
Κανείς δεν μπορεί να μου υποδείξει πως θα της συμπεριφερθώ και πως θα την υπερασπιστώ.
Όμως, στην μάχη επικράτησης μπαίνει κι ένα τρίτο Βασίλειο, αυτό της Προσωπικής Ελευθερίας. Ακόμα μια γυναίκα, μόνο που αυτή είναι λίγο παχουλή πράγμα που την κάνει και λίγο δυσκίνητη. Ίσως γι’ αυτό είναι συνήθως πολύ διακριτική και δεν εμπλέκεται στις δουλειές των άλλων δύο δυνάμεων.
Τα βασίλεια του Νόμου και της Ηθικής, πολλές φορές το εκμεταλλεύονται αυτό και πιέζουν την Προσωπική Ελευθερία. Μέχρι αυτή να αντιδράσει, το ‘χει κάνει στο παρελθόν και δεν θα διστάσει να το ξανακάνει αν χρειαστεί.
Στο πεδίο μάχης, είμαι περιτριγυρισμένος από Μαύρα, Άσπρα και Γκρι λάβαρα. Άλλα όρθια, άλλα πεσμένα.
Ουφ, μακάρι να μην εμφανιστούν κι άλλα.
Συγνώμη για το αλληγορικό πρωί-πρωί… αλλά κάνει ζέστη.. :o
Κι άλλος που πρέπει να κόψει τις βαθιές :confused::cheesy:
Πρόσεξε γιατί άντε να πείσεις τους "στρατιώτες του Νόμου" :eek: ότι όλο αυτό οφείλεται στο άζωτο :cheesy::cheesy::cheesy::evil::evil::evil:
Θεωρώ άξια σεβασμού την προσωπική επιλογή του κάθε επαγγελματία υπό αυτές τις συνθήκες. Θα με χαλαγε να μη μου νοίκιαζαν μπουκάλα από την άλλη όμως ούτε εγώ θα ήθελα μπουκάλα με το λογότυπο μου να χρησιμοποιείται από ψαρομπούκαλους καμικάζι προς όφελος των τρομοκρατικών επιχειρήσεων τους… Στην επαρχεία δυστυχώς η κακή αντίληψη της κατάδυσης επικρατεί. Ας έχω αυτοκίνητο και τις μπουκάλες μου μαζί μου λοιπόν, αν έχω σκοπό να εξερευνήσω μονός με την παρέα μου το νησί… Σαν επαγγελματίας θα έκανα πράγματα για να αλλάξει αυτή η νοοτροπία ομως, θα άρπαζα την κάθε ευκαιρία για συμμετοχή σε δράσεις. Θα έκανα ότι μπορούσαν να προσφέρω γνώση στον τόπο μου, άσχετα από το κέρδος και θα εκμεταλλευόμουν έτσι εποικοδομητικά τις off-season φάσεις με λιγότερη δουλεία. Ας μην βολευόμαστε τουλάχιστον από την κατάσταση αυτή.. ας κάνουμε όλοι κάτι λίγο ότι μπορούμε…
χμ .. ενδιαφέρουσα αποψη..
Γεμίζω το αμαξι μου μπουκάλες και το μεταφέρω μεχρι το νησί που θέλω να κανω καταδύσεις μιας και οι παροχοι της περιοχής δε νοικιάζουν ουτε γεμίζουν τη μπουκάλα μου επειδή κατα κανόνα (δικο τους) αυτοι που νοικιάζουν ή γεμίζουν μπουκάλες ειναι ψαρομπουκαλοί ή/και αρχαιοκάπηλοι...:crazy::banghead:
(αυτο και αν θα ηταν υποπτη συμπεριφορά.. νοικιάζοντας θα ειχα υπογράψει ενα χαρτί θα ειχα δειξει μια ταυτότητα θα ξερανε ποιος ειμαι που και ποτε θα βουτηξω... )
Προς τιμής σου ειναι Deep Rhodos που δε γεμίζεις τις μπουκάλες σε δυτες που ξέρεις οτι ειναι ψαρομπουκαλοι αλλα τη λογική του "μαζί με τα ξερά καιγονται και τα χλωρα" δεν μπορώ να την ασπαστώ!!
αυτοι που παρανομουν την ξέρουν καλα την παρανομία τους και εχουν πάρει τα μέτρα τους. Δυστυχώς δεν μπορέις εσυ να τους αποτρεψεις με την τακτική σου να μη νοικιάζεις εξοπλισμό. Για αυτους χεστηκε η φοράδα στο αλώνι -για να στο πω και πιο επιστημονικά.. εγω ομως που θα ερθω να σου ζητήσω μπουκάλα και οταν δεν μου τη δώσεις εξηγώντας μου τους "ηθικους" λογους για τους οποιους δεν νοικιάζεις .... μαλλον θα παρεξηγηθώ γιατι αυτό το "εισαι δύτης.... αρα εν δυνάμει παράνομος... " δεν το δεχομαι ποσω μαλλον απο επαγγελματιές που εχουν βγάλει δυτες και δυτες στη καριέρα τους... και ξερουν-βλεπουν την αγάπη των μαθητών τους τους για τη θάλασσα και την κατάδυση...
υσ: και μη γραψει παλι καποιος κατι για μεθυσμένους πιστοποιημενους που πανε να νοικιάσουν εξοπλισμο... :crazy: δεν ειναι αυτό το θέμα μας...:):geia:
Deep Rhodos
20-07-10, 17:00
χμ .. ενδιαφέρουσα αποψη..
Γεμίζω το αμαξι μου μπουκάλες και το μεταφέρω μεχρι το νησί που θέλω να κανω καταδύσεις μιας και οι παροχοι της περιοχής δε νοικιάζουν ουτε γεμίζουν τη μπουκάλα μου επειδή κατα κανόνα (δικο τους) αυτοι που νοικιάζουν ή γεμίζουν μπουκάλες ειναι ψαρομπουκαλοί ή/και αρχαιοκάπηλοι...:crazy::banghead:
(αυτο και αν θα ηταν υποπτη συμπεριφορά.. νοικιάζοντας θα ειχα υπογράψει ενα χαρτί θα ειχα δειξει μια ταυτότητα θα ξερανε ποιος ειμαι που και ποτε θα βουτηξω... )
Προς τιμής σου ειναι Deep Rhodos που δε γεμίζεις τις μπουκάλες σε δυτες που ξέρεις οτι ειναι ψαρομπουκαλοι αλλα τη λογική του "μαζί με τα ξερά καιγονται και τα χλωρα" δεν μπορώ να την ασπαστώ!!
αυτοι που παρανομουν την ξέρουν καλα την παρανομία τους και εχουν πάρει τα μέτρα τους. Δυστυχώς δεν μπορέις εσυ να τους αποτρεψεις με την τακτική σου να μη νοικιάζεις εξοπλισμό. Για αυτους χεστηκε η φοράδα στο αλώνι -για να στο πω και πιο επιστημονικά.. εγω ομως που θα ερθω να σου ζητήσω μπουκάλα και οταν δεν μου τη δώσεις εξηγώντας μου τους "ηθικους" λογους για τους οποιους δεν νοικιάζεις .... μαλλον θα παρεξηγηθώ γιατι αυτό το "εισαι δύτης.... αρα εν δυνάμει παράνομος... " δεν το δεχομαι ποσω μαλλον απο επαγγελματιές που εχουν βγάλει δυτες και δυτες στη καριέρα τους... και ξερουν-βλεπουν την αγάπη των μαθητών τους τους για τη θάλασσα και την κατάδυση...
υσ: και μη γραψει παλι καποιος κατι για μεθυσμένους πιστοποιημενους που πανε να νοικιάσουν εξοπλισμο... :crazy: δεν ειναι αυτό το θέμα μας...:):geia:
Αγαπητέ φίλε - φίλη. Προφανώς δεν έχεις παρακολουθήσει όλη την συζήτηση από την αρχή. Ο τίτλος είναι η σχέση του καταδυτικού κέντρου με τον υποψήφιο ενοικιαστή. Η δέ δική μου παρατήρηση - απο όπου άρχισε και το θέμα - είναι το θέμα του να νοικιάσει κάποιος επαγγελματίας ή όχι εξοπλισμό σε κάποιον που δέν του γεμίζει το μάτι. Γιατί; Εγώ αναφερόμενος στην δική μου σχολή επικαλέστηκα λόγους χρήσης (ηθικής είναι μια λέξη). Είμαι σίγουρος ότι άλλοι συνάδελφοι επικαλούνται λόγους φθορών κλπ. Δέν είπα σε κανένα σημείο της συζήτησης ότι δέν δίνω εξοπλισμό γενικά. Είπα ότι για τους δικος μου λόγους δέν δίνω εξοπλισμό σε αυτούς που δέν με πείθουν. Αυτό. Τώρα το πώς το βλέπει αυτό ο καθένας..δικαίωμα του. Άλλωστε - όπως και ξαναείπα - η κοινότητα των δυτών εδώ είναι πάρα πολύ μικρή και γνωρίζουμε το ποιόν του καθενός. Με τους δε επισκέπτες, αναγκαστικά πρέπει να βολιδοσκοπούμε. Ομολογώ ότι με τους Έλληνες δύτες, τα προβλήματα που είχαμε στο παρελθόν ήταν λίγα και από μεμονωμένα άτομα (Μιλώ περισσότερο για κάτι ΕΠΟΠ που υπηρετούν στο νησί. Οι Έλληνες τουρίστες γενικά δέν μας επισκέπτονται, προφανός λόγω του κόστους διακοπών στο νησί μας βλ. Ταξιδιωτικοί πράκτορες) Επαναλαμβάνω επίσης ότι άν η ενοικίαση δέν ήταν πακέτο με την συνοδευόμενη στο bureau veritas, λίγοι συνάδελφοι θα την επέλεγαν. Τελικά δίνω ή όχι εξοπλισμό; Δίνω σε αυτούς που με πείθουν. Αυτή είναι η απάντηση μου. Και να πώ και κάτι άλλο; Επειδή το θεωρώ λίγο ...κία να πάρω 10 και 15 ευρώ, δέν παίρνω κάν λεφτά. Ούτος οι άλλος αυτό (όπως είπα) δέν συμβαίνει συχνά. Απο μόνοι τούς βέβαια οι άνθρωποι φέρνουν κάνα καφέ, καμιά πάστα (αμέσως μετά έχω ένα φοβερό ανεκδοτάκι με πάστα)...για την υποχρέωση φαντάζομαι. Αυτό εγώ το θεωρώ καλή σχέση. Αμοιβαία. Σε εξυπηρετώ και σύ προσέχεις τον εξοπλισμό μου (πόσοι σας έχουν επιστρέψει το BCD πλυμένο;) και δεν σε εκθέτουν. Όμορφα πραγματάκια δηλαδή. Ακολουθεί ανέκδοτο με πάστα!!!!!!!!!!!
Deep Rhodos
20-07-10, 17:10
Για να ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα. Μπαίνει ένας τύπος σε ένα ζαχαροπλαστείο, πλησιάζει το ψηγείο και λέει στον ιδιοκτήτη: Βάλε μιά σοκολατίνα. Του την δίνει ο ζαχαροπλάστης, την κατασπαράζει ο τύπος...φχαριστώ, λέει, και πάει να φύγει. Εεεε!!!! φωνάζει ο Ζαχαροπλάστης..η πάστα κάνει 1 ευρώ. ΨΙτ φίλε, του λέει ο τύπος..Ξέρω καράτε. Τον κοιτάει οιδιοκτήτης..σκεύτεται (δε βαριέσαι..1 ευρώ είναι..μήν τσακωθούμε) και τον αφήνει να φύγει. Ο τύπος όμως επιστρέφει και την άλλη μερα και τα ίδια...μιά πάστα. Ρε φίλε του λέει ο ζαχαροπλάστης...μήν μου το κάνεις αυτό...έχω οικογένεια..ξέρω καράτε απαντά ο τύπος. Βρέ τι πάθαμε..σκέφτεται ο ζαχαροπλάστης..να μου δώσει και καμιά κλοτσιά Σαολίν να δούμε ποιός θα ανοίξει το κατάστημα αύριο..και τον ξαναφύνει. Το σκηνικό επαναλήφθηκε για κάμποσες μέρες όσπου ο καημένος ζαχαροπλάστης τα πήρε και έκανε το εξής: Πάει σε ένα γυμναστήριο και βρίσκει ένα ντερέκι 2 μέτρα μαυροζωνά. Του λέει τον πόνο του και αυτός υπόσχεται ότι το απόγευμα θα είναι στο μαγαζί του και θα διορθώσει τα πάντα. Στήνεται λοιπον το ντερέκι στην πόρτα, περιμένει λίγο και τσουπ!! Να ο τυπάκος. Πάει στο ψυγείο, μια πάστα...χιχιχιχι γελάει ο ζαχαροπλάστης..1 ευρώ του λέει. Ρε, δέν είπαμε ξέρω καράτε; Εκείνη την στιγμή πλησιάζει το ντερέκι, τον χτυπά αργά και γλαφυρά στην πλάτη και του λέει: Ψίτ, φίλε....ξέρω και γώ καράτε. Και ο τυπάκος του απαντάει: Φάεε και σύ μια πάστα!!! Το θυμίθηκα τώρα που έλεγα για πάστες...
@ deep
προσεξέ το παντως, ειναι αδικο να κανεις διαχωρισμο ως προς την ενοικιαση κ μαλλον δεν εχω καταλαβει με ποια κριτηρια το κανεις.
Απο τη φατσα?.. απο τη συμπεριφορα και το body language? Ή απο τα πτυχια θα το κρινεις?
Η καταδυτικη κοινοτητα ειναι οντως μικρη, γενικοτερα, και μας χρειαζεται unity πανω απ' όλα.
Τελος, χαιρομαι που καποιοι βρισκουν τις αποψεις μου ενδιαφερουσες, αν ομως παρολα αυτα οι αποψεις μου δεν τους αρεσουν, εχω κι αλλες.
:rofl:
Deep Rhodos
20-07-10, 19:51
@ deep
προσεξέ το παντως, ειναι αδικο να κανεις διαχωρισμο ως προς την ενοικιαση κ μαλλον δεν εχω καταλαβει με ποια κριτηρια το κανεις.
Απο τη φατσα?.. απο τη συμπεριφορα και το body language? Ή απο τα πτυχια θα το κρινεις?
Η καταδυτικη κοινοτητα ειναι οντως μικρη, γενικοτερα, και μας χρειαζεται unity πανω απ' όλα.
Τελος, χαιρομαι που καποιοι βρισκουν τις αποψεις μου ενδιαφερουσες, αν ομως παρολα αυτα οι αποψεις μου δεν τους αρεσουν, εχω κι αλλες.
:rofl:
Όχι φίλη μου..δέν είναι άδικο. Στο κάτω κάτω δέν είμαι και μονοπώλιο. Υπάρχουν άλλες 4 σχολές στην Ρόδο οι οποίες θα σας προμηθεύσουν χωρίς καμιά ερώτηση και κανέναν ενδοιασμό. Οι τιμές είναι λίγο πολύ οι ίδιες (μετά από έρευνα που έκανα στο internet). Άρα εκ των πραγμάτων δέν σου κόβω την χαρά να καταδυθείς στα όμορφα νερά μας (βλέπετε σχετικό άρθρο στο ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Χαρακτήρισε με όπως θές. Για το έργο και το ήθος μου ώς επαγγελματίας έχω κριθεί, κρίνομαι καθημερινά και θα κρίνομαι στο μέλλον.
Deep Rhodos
20-07-10, 19:55
Ακριβώς πριν από το αυτό το θέμα υπάρχει ένα άλλο με τίτλο - ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΨΑΡΟΜΠΟΥΚΑΛΟΥ. Το έχετε διαβάσει από την αρχή;
Χαρακτήρισε με όπως θές. Για το έργο και το ήθος μου ώς επαγγελματίας έχω κριθεί, κρίνομαι καθημερινά και θα κρίνομαι στο μέλλον.
Χαίρομαι που συζητάμε, είπα από την αρχή άλλωστε πως είναι αξιοσέβαστη η απόφαση σου
-για τη δική σου επιχείρηση πρόκειται. Δεν γράφω για να σε κρίνω το «πρόσεχε» πήγαινε στο κομμάτι του ανταγωνισμού που αναφέρεις.
Iσως χάσεις πελάτες τελικά, προφανώς όμως το έχεις υπόψη σου κ το έχεις λύσει με κάποιο τρόπο ή επέλεξες να το υποστείς αν προκύψει. ;)
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.