Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'

Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' (http://www.scubadive.gr/forum/index.php)
-   Γίνε Οικο-ρεπόρτερ (http://www.scubadive.gr/forum/forumdisplay.php?f=37)
-   -   Προσοχή!! Στη Χαλκιδική, οτιδήποτε κινείται υποβρυχίως είναι επικηρυγμένο! (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=3453)

fin 02-04-09 16:05

Απάντηση: Προσοχή!! Στη Χαλκιδική, οτιδήποτε κινείται υποβρυχίως είναι επικηρυγμένο!

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Dimitris Galon (Μήνυμα 25785)
....
....μολις ολοκλήρωσα !!! :D

κατά κόσμον Πετρούλα (την οποία, παρεμπιπτόντως, μέχρι σήμερα δεν γνώριζα ποιά είναι. Ίσως κάποιος μου πει και το μικρό της όνομα για να το συμπεριλάβω στην υπογραφή.)

Βγαζω το συμπερασμα οτι η πλειοψηφια των ελληνων (ψ/τ τουλαχιστον) παρακολουθει πετρουλο-καναλα πολυ περισοτερο απο οτι διαβαζει φιλοσοφια (εγω πχ την ηξερα αφου εχω tvπληκτη οικογενεια)
Δεν γραφω τιποτα για το θεμα γιατι α) ειμαι μαζι σου σε οτι εγραψες σε αυτο το thread και β) προτιμω τη προκληση των παιχνιδιων εκτος εδρας (εγραψα στο greekdivers)

Γιώργος Δεμέτης 02-04-09 16:55

Απάντηση: Προσοχή!! Στη Χαλκιδική, οτιδήποτε κινείται υποβρυχίως είναι επικηρυγμένο!

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 25787)
Δημήτρη,

καταλαβαίνω απολύτως αυτά που λες.

Υπάρχει όμως ένα τεράστιο κενό σε αυτή τη συζήτηση το οποίο μόνο κάποιος που μπορεί να διαθέσει κάμποσες ώρες διαβάζοντας τα Ψ/Τ φόρα μπορεί να ψιλοκαταλάβει
(αλλά δεν το συνιστώ γιατί πολλή δίψα για αίμα στην πορεία ρε παιδιά....)

Τα παιδιά που εμπλέκονται μέχρι στιγμής σε αυτό το διάλογο (εξαιρώ τον άμπαλο κι ελπίζω να καταλαβαίνει γιατί) είναι παιδιά με εξαιρετικες αρχές ως προς τη δραστηριότητα που ασκούν. Είναι παιδιά που μπορουν να επηρεάσουν νεότερους. Είναι άνθρωποι που πραγματικά αγαπούν τη θάλασσα.... που κινδυνεύουν όπως κι εμείς από παράνομα δίχτυα και δυναμίτες... που εξανίστανται με την οικοπεδοποίηση των ακτών και το απανταχού τσαλαπάτημα και ξετίναγμα των θαλασσών. Διαφωνείς μήπως;

Έχω πει πολλές φορές ότι δεν έχει νόημα να καταδικάζουμε μια όποια δραστηριότητα λόγω αισθητικής ή διαισθητικής αντίληψης. Σιχαίνομαι τους κυνηγούς, δεν τους αντέχω καθόλου, μου προκαλούν αηδία με τα όπλα τους, τις φόρμες παραλλαγής, τα ταλαιπωρημένα σκυλιά που σέρνουν στις καρότσες τους, τον τρόπο που καταφέρνουν να βλέπουν σε ένα υπέροχο πουλί έναν στόχο και μόνο, τις ΓΚΔ φάτσες τους. Αλλά δεν μπορώ να τους καταδικάσω γι'αυτό.
Είμαι άλλωστε σίγουρη ότι και αυτοί σιχαίνονται εξίσου πολλά από αυτά που σκέφτομαι και κάνω. Πάτσι.

Όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον:
Η εξόρυξη, η παραγωγή ενέργειας, οι μεταφορές, τα κινητά, η γεωργία, η αλιεία, η ναυσιπλοία, η ύδρευση, η τσιμεντοποίηση, η κτηνοτροφία, το γκαζόν, η αφαλάτωση, οι πισίνες, η ένδυση, η επιστημονική έρευνα
ΟΛΕΣ

Αν συμφωνείτε ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αυτοκτονήσουμε, ας φτιάξουμε νέο σύλλογο.

Αν όμως συμφωνείτε ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε έιναι να προσπαθήσουμε με κάποιο τρόπο να διευθετήσουμε τις δραστηριότητες αυτές με τρόπο που οι επιπτώσεις τους να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες, τότε η μόνη μας ελπίδα είναι να αρχίσουμε να συζητάμε, να κατανοούμε ο ένας τον άλλο και να ψάξουμε επιτέλους τις χρυσές τομές....

Ο άμπαλος έκανε πράγματι ένα λάθος.
Εσύ έχεις ρίξει ποτέ άγκυρα σε λιβάδι Ποσειδωνίας;

:geia:

Το μόνο που μπορώ να κάνω σε μία τέτοια απάντηση είναι να υποκλιθώ με σεβασμό εμπρός σε ένα άκρατα σώφρων άτομο με υπερανεπτυγμένες ευαισθησίες προς το γενικό καλό.:worship:

Σπύρος-Ιάσων 02-04-09 17:49

Έχω μέρες να το κοιτάξω το θέμα και ξ(ανα)πήρε διαστάσεις απ'ότι βλέπω.
Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ (Μήνυμα 25569)
οποιος νομιζει οτι φταινε οι μπουρμπουληθρες μου (η τα φωτα απο την καμερα μου) που δεν βλεπω ψαρια, ειναι πραγματικα ασχετος με το υποβρυχιο περιβαλλον ......πολυ ασχετος....τα ψαρια φοβουνται τους θηρευτες τους ...οχι τις φυσσαλιδες...στα θαλασσια παρκα του κοσμου ειναι ηδη εξοικιωμενα με τον ηχο....

Αν και ειπώθηκε ήδη, σε μέρη όπου έχουν ψαρευτεί αλιεύματα με μπουκάλες και ψαροντούφεκο, τα ψάρια με το που ακούν τη μπουρμπουλήθρα παίρνουν δρόμο. Εδώ στην Κρήτη υπάρχουν αρκετά τέτοια μέρη. Ρωτήστε γνωστούς σας εδώ κάτω που κάνουν καταδύσεις συχνά σε μέρη που ψαρεύονται με μπουκάλα να δειτε τι θα σας πουν. Ναι, τα ψάρια φεύγουν! Δεδομένο! Το έχω ζήσει κι εγώ σε κάποιες από τις καταδύσεις μου, τόσο εδώ όσο και στην Αθήνα.
Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ (Μήνυμα 25569)
Ειναι στο χερι σας να διαμορφωσετε την καινουρια παιδεια ,

μια παιδεια εναντια στην απληστια,

Ακριβώς αυτό λείπει. Η παιδεία... Και όπως είναι στο δικό μας χέρι σαν ψ/τ, έτσι είναι και στο δικό σας σαν αυτόνομοι... Όταν όμως ο άλλος χαρακτηρίζεται καραγκιώζης κι ένα σωρό άλλα, τότε, συγγνώμη, αλλά αυτό αποδυκνείει την έλλειψη της απαιτούμενης παιδείας...

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 25576)
Ο Σπύρος Ιάσων μας έχει παραθέσει μια σειρά πτυχίων-τίτλων για να καταλήξει απλά σε μια τελείως εμπειρική (κομπογιαννίτικη θα μπορούσε να την πει κανείς) άποψη.
("Έχω σπουδάσει το αντικείμενο - όταν ξέρεις να ψάχνεις για ψάρια τα βρίσκεις - είδατε τι καλά που κρύβονται;")

Καμία σειρά πτυχίων-τίτλων δεν παρέθεσα. Είπα μόνο ότι είμαι Βιολόγος.Ο grandbleu είπε:
Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο grandbleu (Μήνυμα 25362)
Αφού είσαι σπουδαγμένος λοιπόν, πάρε θέση σε παρακαλώ σε 2 πολύ απλά θέματα τα οποία δε χρειάζεται να έχει κανείς διδακτορικό για να αναπτύξει:

1ον. Περί ροφού
2ον. Περί νόμιμου αριθμού και κιλών μαύρων ψαριών ανά ψάρεμα ανά υποβρύχιο κυνηγό

Ο Θόδωρος μάλιστα παραπάνω αναφέρει και τα περί "νομολατρείας". Περιμένω την απάντησή σου Σπύρο-Ιάσωνα.

Υ.Γ. Να τονίσω ότι δεν θεωρώ το ψαροντούφεκο καταστροφικό τρόπο αλιείας. Όπως έχουν τονίσει πολλοί παραπάνω, στη χρήση του κολλάω. Ωστόσο, το να σκοτώνεις για hobby, είναι άλλο θέμα...

Κι εγώ πήρα θέση, για το τι πιστεύω. Το ότι έβαλα κάποια λίγα επιστημονικά στοιχεία μέσα δεν το έκανα για να φανεί ότι είναι επιστημονική απάντηση. Απλά πήρα θέση!
Το ότι είπα πως είμαι βιολόγος κολλάει σε αυτό: Επιστημονικό δεδομένο είναι πως "η θάλασσα δεν χρειάζεται προστάτες". Κι αυτό γιατί αποδεδειγμένα στα πλαίσια της διαχείρισης, δεν υπάρει προστασία παρά μόνο λεφτά από πίσω... Τελεία εδώ. Οτιδήποτε άλλο, ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι είναι επιστημονικό δεδομένο. Επομένως μην λέτε χοντράδες και πράγματα που δεν τα φιλτράρετε.

Παράθεση:

Ιάσων, ελπίζω να χρησιμοποιήσεις κάποια στιγμή την τέχνη και τις γνώσεις σου για να βγάλεις πραγματικά επιστημονικά συμπεράσματα για τις επιπτωσεις του Ψ/Τ. Αλλά σε παρακαλώ σε αυτή την περίπτωση να μη μείνεις στις δικές σου επιπτώσεις αλλά σε αυτές των 200 περίπου χιλιάδων ψαροκυνηγών που δραστηριοποιούνται στα νερά μας.

200.000? Τόσοι πολλοί? Έχεις κάτι που να το λέει αυτό? Τα εμπειρικά μου δεδομένα, πραγματικά θα'θελα πολύ κάποια στιγμή να τα "συμπληρώσω" με πολλές ώρες βυθού. Αυτό δε σημαίνει όμως πως το τωρινό μου υπόβαθρο γνώσεων πρέπει να με αποτρέπει να βγάζω συμπεράσματα από τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις μου
Παράθεση:

Δεν καταλαβαίνω γιατί περάσαμε στο ντούκου τα λόγια του Φοίβου: Λέει ξεκάθαρα ότι τα ψάρια βρίσκονται σε βάθη μεγαλύτερα των 25 μέτρων (35 μέτρων αυξάνει ο Ιάσων παρακάτω). Αυτό δε θα έπρεπε να μιλάει από μόνο του; Ποιο είναι το βάθος στο οποίο κυρίως δραστηριοποιούνται οι Ψ/Τ;

Ψάρια υπάρχουν και θα υπάρχουν, ακριβώς γιατί έχουν προστασία από τη φυσική γεωγραφία των ελληνικών βυθών! Ακόμη και στα πολύ ρηχά, < 10m. Επαναλαμβάνω κάτι που δεν θελήσατε να το καταλάβετε. Τα ψάρια έχουν μάθει να κρύβονται σαν αποτέλεσμα του κυνηγιού τους. Αυτό δε σημαίνει όμως πως δεν είναι εκεί...! :rolleyes: Ακόμη και για σας με τις μπουκάλες...

Παράθεση:

Και Ιάσων, γιατί θεωρείς ότι το φυσικό καταφύγιο (βράχια-θαλάμια) είναι από μόνο του προστασία;; Δε νιώθεις ότι κάποια από τα καταφύγια (μεσοπέλαγες ξέρες κλπ) θα έπρεπε να είναι κλειστά ακόμα και στους Ψ/Τ ώστε πραγματικά να εξασφαλίζεται η προστασία των γεννητόρων; Δε σε ανησυχεί καθόλου το γεγονός ότι οι ξέρες δεν είναι πια παραδοσιακή γνώση που μεταδίδεται από πατέρα σε γιο αλλά θέμα τεχνολογίας στα χέρια οποιουδήποτε μπορεί να την πληρώσει;

Σε ένα βαθμό με κάλυψε ο Φοίβος. Όχι, δε βλέπω το λόγο να απαγορευτούν περιοχές μόνο και μόνο για τους γεννήτορες. Υπό συνθήκες υποστηρίζω το να γίνουν κάποια θαλάσσια πάρκα μέσα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, όπου δεν θα ψαρεύονται από κανέναν και με κανέναν τρόπο. Όμως αυτό μπορεί αυτόματα να αποκλείει τους ψαροντουφεκάδες αν μιλάμε για πάρκα σε βάθη 50-100 μέτρα... Δε θυμάμαι σε ποια χώρα, όπου είχαν ρίξει στη θάλασσα παλιά βαγόνια τρένου, τα οποία "κατοικήθηκαν" σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα προσφέροντας μια γερή δόση ανανέωσης... Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχουν λίγες πρωτοβουλίες. Θα υπάρξουν όμως κάποια στιγμή.

Παράθεση:

Και τέλος ενοχλείστε Φοίβε και Ιάσων για την απαγόρευση του Μαίου..... Δε σας βλέπω να ενοχλείστε που δεν υπάρχει καμία απαγόρευση για τα ροφοειδή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ξέρετε βέβαια ότι τα ζωντανά αυτά αναγκάζονται το καλοκαίρι να πλησιάσουν πιο κοντά στην ακτή και να ανέβουν ρηχότερα για να αναπαραχθούν (και όχι βαθύτερα Ιάσων).
Δε σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι ίσως (λέω ίσως, το συζητάμε αν θέλετε) τους μήνες εκείνους θα έπρεπε να απαγορεύεται η αλιεία των ροφοειδών σε όλους; ακόμα και σε σας δηλαδή; ακόμα και στους "αθλητές" των "αγώνων";

Η απαγόρευση του Μαΐου δεν έχει καμιά σχέση με την αναπαραγωγική περίοδο των ψαριών. Είναι απλά μια νομική απαγόρευση. Δεν υπάρχει πρόφαση γι'αυτή. Για περισσότερα σε σχέση με την αναπαραγωγή δείτε εδώ: http://www.greekdivers.com/forum/ind...pic=14984&st=0

Η αναπαραγωγή του ροφού μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε βάθος. Που το είδες πως πρέπει να βγουν στα ρηχά τα ψάρια για να τα καταφέρουν να αναπαραχθούν?? Διάβασες κάποιο paper που το λέει? Όπως είπα και σε προηγούμενο ποστ, ο βαθύτερος πληθυσμός έχει βρεθεί σε βάθος -250 μέτρα. Μια χαρά αναπαράγωνται κι εκεί.
Μαρία, πολλές φορές έχει ειπωθεί στα φόρα μας, ότι είναι ανήθικο να κυνηγάμε μαύρα ψάρια το καλοκαίρι, λαβράκια και σαργούς το Φλεβάρη, Μαρτη, Απρίλη, κλπ. Και πολλοί από εμάς το τηρούν. (Ή παίρνουν μόνο ότι χρειάζονται --> 2-3 ψάρια και τέλος)
Η νομοθεσία α)είναι άθλια πάντως και β) δεν υπάρχει έλεγχος. Αν υπήρχε έλεγχος, τότε τα ψάρια θα ήταν πολύυυυ περισσότερα. Και δε λέω έλεγχος στους ψαροντουφεκάδες μόνο, εννοώ σε όλους...

Παράθεση:

Και με ενοχλούν ιδιαίτερα τα λόγια του Ιάσονα που τελικά τόσο πολύ μου θυμίζουν τον Πίκουλα -που κατά τ' άλλα δεν σας αρέσει.....

Οκ, έχεις ένα δίκιο, γιατί δεν εκφράστηκα σωστά και το νόημα είναι εύκολα παρερμηνεύσιμο. Εννοούσα πως θα βγω μόνο με 2 ψάρια (αυτά που ανέφερα) και θα είμαι και νόμιμος μιας και θα έχω ζευγάρι (γιατί πάντα ψαρεύω με ζευγάρι). Το είπα όμως για να σας δώσω να καταλάβετε πως το να είμαι παράνομος επειδή έχω παραπάνω κιλά από αυτά που ορίζει ο νόμος, δε σημαίνει ότι κάνω καταστροφή του οικοσυστήματος, ούτε σημαίνει πως το κάνω σε κάθε μου εξόρμηση... Και επίσης το είπα για να καταλάβετε τις ασάφειες μεταξύ των διατάξεων.
Όποιος θέλει το καταλαβαίνει, όποιος δε θέλει...
Παράθεση:

Ακόμα κι αν τα ψάρια όντως υπάρχουν και κρύβονται, εσείς συνεχίζετε να τα στερείτε από μένα γεμίζοντάς τα φόβο για τη ζωή τους....
Αλλά δεν είχα ως τώρα διαμαρτυρηθεί γι' αυτό.... Το ειχα αποδεχτεί.
Έχω αποδεχτεί το γεγονός ότι σε αυτή τη χώρα εγώ δεν έχω δικαίωμα αλληλεπίδρασης με αυτά τα θαυμάσια ελεύθερα ζώα.
(Αν και -μεταξύ μας- μου επιτρέπω το εξής ένα: κάθε φορά που βλέπω μικρό ροφοειδές να με κοιτάζει φροντίζω να το κυνηγήσω απειλητικά μέχρι να εξαφανιστεί τρομοκρατημένο από κοντά μου. Αυτή την αλληλεπίδραση τη λέω εκπαίδευση. Και από αυτή και μόνο την άποψη, δέχομαι να μου λέτε ότι τα ψάρια τα τρομάζω εγώ και όχι το όπλο σας).

Είναι λογικό το θήραμα να θέλει να αποφύγει το θηρευτή, που είναι το κακό? Δεν υπάρχει κάτι για να αποδεχτείς ούτε για να διαμαρτυρηθείς. Είναι κάτι που συνέβαινε πολύ πριν τον άνθρωπο, συμβαίνει και θα συμβαίνει...
Και αυτό με τα μικρά ροφάκια, το κάνω κι εγώ! ;)

Παράθεση:

Ο Παναγιώτης από το huts-radio μου έχει ζητήσει να είμαι σε μια εκπομπή τυπου debate μεταξύ Ψ/Τ και αυτόνομων. Δυσκολεύομαι για διάφορους λόγους. Καταρχήν δεν δηλώνω -και ποτέ δεν το έκανα- ειδική για τα ψάρια.
Δηλώνω όμως ότι ξέρω να διαβάζω αλλά και να ακούω τους ειδικούς. Ξέρω επίσης να τους ξεχωρίζω. Αν τελικά είσαι κι εσύ εκεί Σπύρε Ιάσονα, θα βάλω τα δυνατά μου να μην εκνευριστώ με δηλώσεις τύπου
"Ξέρετε τι ζημιά έχουν κάνει οι λαγοκέφαλοι στα νερά μας;"
Ελπίζω να έρθεις με τουλάχιστον μία επιστημονική δημοσίευση που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο...

Απ'όσο ξέρω, ο Παναγιώτης ουδέποτε μίλησε για debate. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Οι άνθρωποι είπαν να μαζευτούν 4 άνθρωποι που το έχουν σπουδάσει το αντικείμενο και να μιλήσουν σε άλλη γλώσσα από αυτή που χρησιμοποιείται εδώ. Να πουν το κάτι παραπάνω που δεν ξέρει και δεν κατανοεί ο πολύς ο κόσμος όσον αφορά τη συμπεριφορά μας μέσα κι έξω από τη θάλασσα, για τη θάλασσα...
Και ναι, ο λαγοκέφαλος έχει κάνει ζημιά στα νερά μας γιατί απλούστατα έχει εκτοπίσει τοπικούς πληθυσμούς που τρέφονται με την ίδια λεία ενώ ο ίδιος δεν καταναλώνεται από κάποιον. Δεν έχω ψάξει για να βρω κάτι συγκεκριμένο για την ωρά. Αλλά μόλις μου δωθεί ελεύθερος χρόνος θα το κάνω. Από τα πηγαδάκια επίσης των καθηγητών μου, καθώς και από τη συνάντηση που είχε γίνει με θέμα τα λεσεψιανά είδη, στο ΕΛΚΕΘΕ εδώ στην Κρήτη, αυτό λεγόταν...
Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 25705)
Ήτοι...του ξεσκισμένου βυθού, του φταιν οι φώκιες.:eek:
Πού να'χαν και ψυγεία οι φώκιες δηλαδή, πού να αντάλλασσαν και τη σαρδέλα με πετροδόλαρα και να την έκαναν μετοχές και καταθέσεις...:confused:

(Δύσκολα θα με έπειθε κάποιος ότι για την έλλειψη κάποιου "αλιευτικού αποθέματος" φταιει ένα άλλο ζωντανό που τρώει όσο χρειάζεται για να χορτάσει την καθημερινή του πείνα. Κι εδώ στην Ελλάδα ίσως θα έπρεπε αντίστοιχα να αρχισουμε να θανατώνουμε κάνα δελφίνι.... αφού τα ψάρια δε φτάνουν για τις ψυγειάρες και τις κοιλάρες όλων μας, ας φύγουν πρώτα αυτοί που δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα από τη μέση. Περίεργο σκεπτικό Γιώργο, ελεεινά ανθρωποκεντρικό.... μήπως από τότε έχουμε αλλάξει αιώνα; :confused:)

Με αφορμή το παραπάνω να φέρω ένα παράδειγμα: Σε κάποιο πάρκο στην κεντρική Ευρώπη, έχουν σπαταληθεί και σπαταλώνται ακομη λεφτά για την προστασία των ελαφιών... Έλα όμως που τα ελάφια έγιναν πολλά. Τόσα πολλά που είχαν αρχίσει να σακατεύουν τη "χαμηλή" βλάστηση σε επικύνδινο βαθμό. Και τελικά ξέρετε πως το διόρθωσαν? Αφήνουν περιστασιακά τους κυνηγούς να μπαίνουν στο πάρκο και να τα σκοτώνουν μόνο και μόνο γιατί από την πολλή την προστασία υπήρχαν πολύ παραπάνω άτομα από αυτά που μπορούσε να σηκώσει ο τόπος... Κλασσικό αποτυχημένο παράδειγμα διαχείρισης... Πεταμένα λεφτά τσάμπα!

Επομένως ,έχουμε κάποια ξεκάθαρα ξεχωριστά ζητήματα:
1) την έλλειψη παιδείας
2) την προστασία του περιβάλλοντος
3) τους διάφορους περιβαλλοντολόγους
4) τη νομική πλευρά των θεμάτων
5) την υποτιθέμενη καταστροφή που προκαλείται από τους ψαροντουφεκάδες
6) την καταστροφή που συντελείται από την επαγγελματική αλιεία

Όταν θα είστε όλοι σε θέση να τα διαχωρίσετε και να δουλέψετε επ'αυτών ξεχωριστά, τότε μονο θα μπορέσει να βγει αποτέλεσμα που θα μας βοηθήσει όλους

Σημείωση: Οι περισσότεροι από μας (ψ/τ-αυτόνομοι) την πονάμε τη θάλασσα... Αυτό είναι δεδομένο. Και όλοι θα θέλαμε το καλύτερο από αυτήν. Γι'αυτό και αρκετοί από τους ψ/τ μπήκαν στο φόρουμ σας για να συζητήσουν τις απόψεις τους (παιδεία) Όμως μην κατηγορήτε αυτούς που κυνηγούν, έτσι απλά επειδή η θεώρηση που έχετε εσείς σας το υπαγορεύει και θεωρείτε πως είναι σωστή, ή επειδή ο ψαροντουφεκάς θα σας πάρει το ροφό που δείχνετε στα διάφορα γκρουπ από τις σχολές σας.

Σημείωση 2: Το ξαναλέω. Στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει σοβαρές μελέτες για τους πληθυσμούς των ψαριών. Ότι δεδομένα έχουμε είναι από την παρατήρηση ανθρώπων που ασχολούνται με το αντικείμενο. Αυτό για αρχή σαν μπούσουλα και μετά όλα τα υπόλοιπα...

Apollon 02-04-09 17:50

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 25760)
Η εξόρυξη, η παραγωγή ενέργειας, οι μεταφορές, τα κινητά, η γεωργία, η αλιεία, η ναυσιπλοία, η ύδρευση, η τσιμεντοποίηση, η κτηνοτροφία, το γκαζόν, η αφαλάτωση, οι πισίνες, η ένδυση, η επιστημονική έρευνα
ΟΛΕΣ
Αν συμφωνείτε ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αυτοκτονήσουμε, ας φτιάξουμε νέο σύλλογο.

Μην ανησυχείς Physalia, δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα....θα περάσει μόνο του:

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Γιώργος Κεφαλάς (Μήνυμα 25751)
Συναντιουνται 2 πλανητες στο διαστημα:
-Τι γινεται ρε μαλακα?Τι νεα?
-Μια χαρα.Εσυ?
-Ασε γαμησε τα.Εχω βγαλει ανθρωπακια!
-Α μην ανυσηχεις.Δεν ειναι τιποτα. Περνανε μονα τους!!!

Σπύρος-Ιάσων 02-04-09 18:03

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 25787)
ΟΛΕΣ

Να το...! Αυτό λέω όταν αναφέρομαι στη διαχείρηση...
Επιπτώσεις??? Τι εννοείς με τον όρο "επιπτώσεις"? Θεωρείς δηλαδή τον άνθρωπο παράσιτο? Ότι και να κάνει θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα? Αυτό καταλαβαίνω εγώ με τη λέξη "επιπτώσεις"...
Όχι, δεν υπάρχουν επιπτώσεις. Είναι μια καθαρά ανθρωπογενής έννοια. Τίποτε παραπάνω. Υπάρχουν αλληλεπιδράσεις και η οικολογία σκίζεται για να καταφέρει να βρει τα μαθηματικά μοντέλα που τις εκφράζουν. Μόνο τότε έχεις ολοκληρωμένη εικόνα. Πριν από αυτό, ο καθένας (μη γνωρίζοντας) μπορεί να πει ότι θέλει... και να δημιουργήσει το αντίστοιχο κλίμα/ρεύμα κλπ...
Αυτό είναι το λάθος που κάνετε στη διαδικασία να μας μιλήσετε (σαν αυτόνομοι προς ψ/τ) Όταν θα μπορέσετε να το ξεπεράσετε αυτό το σκεπτικό και να δείτε από πίσω του, τότε πραγματικά, θα μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα από κοινού.

Όσο για τα υπόλοιπα αυτού του ποστ, Μαρία :thumbup: :thumbup:

Panagiotis 02-04-09 19:25

Στα περισσότερα σημεία, η συζήτηση σας είναι απολύτως, απολαυστική.

Προσωπικά, έμαθα αρκετά πράγματα για τα οποία απλά, δεν είχα ιδέα.

Σχετικά με την εισαγωγή της λέξης "debate", επειδή είδα πως αναφέρθηκε αρκετές φορές, έχω να πώ πως πρωτοειπώθηκε όταν συζητώντας ζωντανά με τον Γιώργο Βαβουλογιάννη, διαχειριστή της κοινότητας GreekDivers λέγαμε τι είναι προτιμότερο να αναδείξουμε, τα πολλά που μας ενώνουν ή τα λίγα που μας χωρίζουν.

Η λέξη Debate συνοδεύτηκε με το επίθετο "φιλικό" και αρκετή δόση χιούμορ, την στιγμή που λέχθηκε.

Νομίζω πως όσοι το άκουσαν στην εκπομπή, το κατάλαβαν.

Σε καμία περίπτωση λοιπόν, δεν λέχθηκε, για να γίνει μια κουβέντα "χαρακωμάτων", που στην λήξη της θα έχει "Νικητή" και "Νικημένο"..

"Ήμαρτον", που αναφέρθηκε και παραπάνω..:D:D:D

Με τον Σπύρο-Ιάσωνα είχα την ευκαιρία να μιλήσω απο κοντά στην έκθεση, και να του αναφέρω ακριβώς το πνεύμα της εκπομπής που επιθυμούσαμε να κάνουμε σχετικά με τις επιστημονικές εκδοχές, για τις δικές μας, οπτικές μαρτυρίες και αισθήσεις, και ομολογώ πως με καλύπτει απόλυτα η αναφορά του στην πρόταση που του κάναμε!

Δεν θέλουμε λοιπόν να αναμεταδώσουμε κανέναν.."πόλεμο":D:D.

Αυτο που πιστεύουμε είναι πως οι αντιπαραθέσεις που όλοι εντοπίσαμε παραπάνω, οφείλονται σε μεγάλο μέρος στα στενά περιθώρια του γραπτού απρόσωπου λόγου και πως τα ίδια πράγματα (και φυσικά πολλά ακόμα) θα μπορούσαν να λεχθούν χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αίσθηση διαμάχης, ώστε τελικά αυτο που θα φτάσει σε εμάς, που ΔΕΝ ξέρουμε, (Όσοι δεν ξέρουμε) θα είναι κάτι, πολύ κοντά στο αντικειμενικό.

Η πρόταση μας (Ώς Huts-Radio) φυσικά και ισχύει για να φιλοξενήσουμε αυτή την κουβέντα, απλά γιατι μπορούμε να δώσουμε την δυνατότητα σε πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων, να ακούσουν αλλα και να συμμετέχουν έμμεσα στην συζήτηση, που σίγουρα θα συμφωνείτε πως έχει διαφορετικό ενδιαφέρον απο μια ανάγνωση δημοσιεύσεων σε κάποιο ή κάποια φόρουμ!

(Θα μπορούσε φυσικά να γίνει και μια υπέροχη ΗΜΕΡΙΔΑ αυτό το θέμα, μιας που αν δεν κάνω λάθος για πρώτη φορά "ανακινήθηκε" σε τέτοιο επίπεδο..)

Physalia 02-04-09 20:20

Ιάσων, σου βρήκα προχείρως ένα για διάβασμα (αν και έχω την υποψία ότι ποτέ δεν διαβάζεις αυτά που σου προτείνω :confused:)....
http://www.unice.fr/LEML/Pages/Pub_L...ybium_2003.pdf

(όλως τυχαίως πραγματεύεται την ανάκαμψη των πληθυσμών του ροφού στη Γαλλία μετά την απαγόρευση του Ψ/Τ :fioufiou:)

Βλέπω ότι ενώ είσαι πολύ "άνετος" με τις επιπτώσεις του ανθρώπου (ε δεν είμαστε δα και παράσιτα! Εϊμαστε άνθρωποι εμείς! Εκλεκτοί!) δεν κρατάς την ίδια σθεναρή στάση όταν πρόκειται περί "επιπτώσεων" φωκών, ελαφιών και λαγοκέφαλων....... Αυτά τα καθηκάκια τις έχουν τις επιπτώσεις τους ε;
:D

Έχει πλάκα, γιατί χρησιμοποιείς κατά τ' άλλα πολύ σοβαρά τον όρο "ανθρωπογενής (εννοείς βέβαια ανθρωποκεντρική) έννοια".

Σου έχω εδώ μια ωραία σελιδούλα για τον λαγοκέφαλο (Nuissance or Necessary?). Δε λέει και πολλά, λέει όμως ότι είναι scavenger (ειλικρινά δεν έχω αποφασίσει πώς μεταφράζεται ο όρος, μπορείς να βοηθήσεις; :confused:)
Εξακολουθείς να πιστεύεις τώρα ότι ένας scavenger μπορεί ποτέ να απειλήσει άλλους scavengers στις θάλασσές μας εξαντλώντας τους τα τροφικά αποθέματα; :D

Μην κουράζεσαι πάντως να ψάχνεις για "επιπτώσεις" του "κακάσχημου εγκληματία", δε θα βρεις.....(Μήπως τον μπέρδεψες με την Fistularia?)
Όλη η μανούρα με το καημένο το ψαράκι γίνεται γιατί φοβούνται ότι κάποιος θα τον φάει κατά λάθος. Εγώ λέω ότι δεν έχουμε πρόβλημα, ούτε ο άμπαλος δεν ψάρωσε, απλά τον πέταξε στα σκουπίδια αφού τον ψιλοξεφτίλισε.....

Και ακριβώς επειδή τον πέταξε στα σκουπίδια και τον ξεφτίλισε -όχι επειδή σας έχουμε στην μπούκα, όχι επειδή κοιτάμε τα δάχτυλα, όχι επειδή δεν έχουμε παιδεία, όχι επειδή είμαστε αμόρφωτοι, όχι επειδή δεν έχουμε με τι να ασχοληθούμε, όχι επειδή είμαστε "οικολόγοι"- μόνο επειδή χτύπησε κατά λάθος ναι μεν ένα ψάρι, αλλά το πέταξε στα σκουπίδια και από πάνω το ξεφτίλισε, ακριβώς γι'αυτό και μόνο το λόγο ξεσηκώθηκε όλη αυτή η ιστορία.
Θα ήθελα κι εγώ να ακούσω από κάποιον από εσάς επιτέλους, να λέει ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ

(και αφήστε απέξω τις "επιπτώσεις" των πιπερολέξεων στην ψυχολογία του δυταρά, τις εξετάζουμε σε άλλο επεισόδιο όπου θα ζητήσουμε συγγνώμη εμείς κατά πάσα πιθανότητα)
:geia:

ΥΓ. Συγγνώμη Γιώργο Δεμέτη, τώρα το πρόσεξα αυτο που είπες, το πρόβλημα είναι που είμαι όντως και άκρατη....:o

Έκτωρ 02-04-09 20:49

:thumbup:

Σπύρος-Ιάσων 02-04-09 21:03

Τα λινκς που μου είχες προτείνει και παλαιότερα τα διάβασα φευγαλέα και πήρα μια ιδέα. Όπως κι αυτά επίσης. Αυτό βέβαια γιατί έχω τη διάθεση να κάνω σοβαρή συζήτηση, χωρίς υπονοούμενα και προσβολές... Αυτό με τους ροφούς στη Γαλλία το ανέφερα κι εγώ σε προηγούμενο ποστ και εξηγησα γιατί συνεβει ότι συνέβει εκεί...
Τον όρο "scavenger" τον ξέρω ως "νεκροφάγος" όμως σε αυτά τα 3 λινκς τον λέει ξεκάθαρα σαρκοφάγο:
http://www.fishbase.org/TrophicEco/D...StockCode=4986
http://www.fishbase.org/TrophicEco/F...TOKEN=38227670
http://www.nodc-egypt.org/contacts_f...006/Text20.pdf

Σαρκοφάγα είναι ένα κάρο ψάρια στους βυθούς μας. Ενδεικτικά, η τσιπούρα, ο σαργός, το λαυράκι, η σαρδέλα, η γόπα...
Στη Ν. Ελλάδα, πχ Ρόδο, Καστελόριζο, οι πληθυσμοί του λαγοκέφαλου έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν αυτούς των μικρών ψαριών όπως η γόπα. Γι αυτό λέω πως υπάρχει πρόβλημα με αυτό το ψάρι. Βέβαια δεν το κόβω να μένει πολλά χρόνια ακόμη στα νερά μας. Παρότι η μέση θερμοκρασία της Μεσογείου ανέβηκε, σε κάποια χρόνια θα ξανακατέβει κι έτσι μάλλον θα γίνει αφιλόξενη για τα πιο θερμόφιλα ψάρια...
Δεν είμαι πάντως τόσο αδαής ώστε να μπερδέψω το λαγοκέφαλο http://www.fishbase.org/Summary/Spec...ame=sceleratus
με τη φιστουλάρια http://www.fishbase.org/Summary/spec...me=commersonii
:mad:.

Physalia 02-04-09 21:15

Σπύρο σε ικετεύω, προσπάθησε λίγο να καταλάβεις.................
Η γοπα δεν εξαντλείται επειδή δεν βρίσκει να φάει αλλά επειδή υπεραλιεύεται (αν όντως ισχύει το ότι εξαντλείται). Δεν υπάρχει βυθός που να μην είναι γεμάτος σκουληκάκια και μαλακιάκια και καβουράκια και whatever ακόμα και στις πιο ρυπασμένες περιπτώσεις (άντε, με εξαίρεση για την Ελευσίνα ίσως αλλά κι εκεί κάτι γίνεται τελευταία)

Προσπάθησε να καταλάβεις ότι ο Λαγοκέφαλος και οποιοσδήποτε νεοεισερχόμενος απλώς βρίσκει κενούς θώκους στις θάλασσές μας και τους γεμίζει, δεν εκτοπίζει κανέναν απολύτως, πώς είναι δυνατόν από τη μια να μη δέχεσαι την έννοια της επίπτωσης και όλα να σου φαίνονται φυσιολογικά και κανονικά και από την άλλη να τα βάζεις με ένα ψάρι;;;;

Ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω.

(δεν εννοούσα βέβαια ότι μπέρδεψες τα ψάρια, απεταξάμην, αλλά το τι επιπτώσεις έχει το καθένα..... δεν υπάρχουν ακόμα μελέτες που να αποδεικνύουν ότι κάποιος μετανάστης ευθύνεται για κατάρρευση αλιευτικών αποθεμάτων οπουδήποτε και νομίζω ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να υπάρξουν... θα πρέπει πρώτα να αποδείξουμε ότι δεν ευθύνονται άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες και βέβαια η ακατάσχετη αλιεία πριν πούμε έτσι ανώδυνα ότι φταίνε οι "άλλοι")
(Τέσπα, δε νομίζω ότι έχεις διάθεση να μπεις σε αυτή τη λογική και να το συζητήσεις. Άστο να πάει.... :()

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 04:49.