![]() |
Απάντηση: Προσοχή!! Στη Χαλκιδική, οτιδήποτε κινείται υποβρυχίως είναι επικηρυγμένο!
Παράθεση:
Δεν γραφω τιποτα για το θεμα γιατι α) ειμαι μαζι σου σε οτι εγραψες σε αυτο το thread και β) προτιμω τη προκληση των παιχνιδιων εκτος εδρας (εγραψα στο greekdivers) |
Απάντηση: Προσοχή!! Στη Χαλκιδική, οτιδήποτε κινείται υποβρυχίως είναι επικηρυγμένο!
Παράθεση:
|
Έχω μέρες να το κοιτάξω το θέμα και ξ(ανα)πήρε διαστάσεις απ'ότι βλέπω.
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Το ότι είπα πως είμαι βιολόγος κολλάει σε αυτό: Επιστημονικό δεδομένο είναι πως "η θάλασσα δεν χρειάζεται προστάτες". Κι αυτό γιατί αποδεδειγμένα στα πλαίσια της διαχείρισης, δεν υπάρει προστασία παρά μόνο λεφτά από πίσω... Τελεία εδώ. Οτιδήποτε άλλο, ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι είναι επιστημονικό δεδομένο. Επομένως μην λέτε χοντράδες και πράγματα που δεν τα φιλτράρετε. Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Η αναπαραγωγή του ροφού μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε βάθος. Που το είδες πως πρέπει να βγουν στα ρηχά τα ψάρια για να τα καταφέρουν να αναπαραχθούν?? Διάβασες κάποιο paper που το λέει? Όπως είπα και σε προηγούμενο ποστ, ο βαθύτερος πληθυσμός έχει βρεθεί σε βάθος -250 μέτρα. Μια χαρά αναπαράγωνται κι εκεί. Μαρία, πολλές φορές έχει ειπωθεί στα φόρα μας, ότι είναι ανήθικο να κυνηγάμε μαύρα ψάρια το καλοκαίρι, λαβράκια και σαργούς το Φλεβάρη, Μαρτη, Απρίλη, κλπ. Και πολλοί από εμάς το τηρούν. (Ή παίρνουν μόνο ότι χρειάζονται --> 2-3 ψάρια και τέλος) Η νομοθεσία α)είναι άθλια πάντως και β) δεν υπάρχει έλεγχος. Αν υπήρχε έλεγχος, τότε τα ψάρια θα ήταν πολύυυυ περισσότερα. Και δε λέω έλεγχος στους ψαροντουφεκάδες μόνο, εννοώ σε όλους... Παράθεση:
Όποιος θέλει το καταλαβαίνει, όποιος δε θέλει... Παράθεση:
Και αυτό με τα μικρά ροφάκια, το κάνω κι εγώ! ;) Παράθεση:
Και ναι, ο λαγοκέφαλος έχει κάνει ζημιά στα νερά μας γιατί απλούστατα έχει εκτοπίσει τοπικούς πληθυσμούς που τρέφονται με την ίδια λεία ενώ ο ίδιος δεν καταναλώνεται από κάποιον. Δεν έχω ψάξει για να βρω κάτι συγκεκριμένο για την ωρά. Αλλά μόλις μου δωθεί ελεύθερος χρόνος θα το κάνω. Από τα πηγαδάκια επίσης των καθηγητών μου, καθώς και από τη συνάντηση που είχε γίνει με θέμα τα λεσεψιανά είδη, στο ΕΛΚΕΘΕ εδώ στην Κρήτη, αυτό λεγόταν... Παράθεση:
Επομένως ,έχουμε κάποια ξεκάθαρα ξεχωριστά ζητήματα: 1) την έλλειψη παιδείας 2) την προστασία του περιβάλλοντος 3) τους διάφορους περιβαλλοντολόγους 4) τη νομική πλευρά των θεμάτων 5) την υποτιθέμενη καταστροφή που προκαλείται από τους ψαροντουφεκάδες 6) την καταστροφή που συντελείται από την επαγγελματική αλιεία Όταν θα είστε όλοι σε θέση να τα διαχωρίσετε και να δουλέψετε επ'αυτών ξεχωριστά, τότε μονο θα μπορέσει να βγει αποτέλεσμα που θα μας βοηθήσει όλους Σημείωση: Οι περισσότεροι από μας (ψ/τ-αυτόνομοι) την πονάμε τη θάλασσα... Αυτό είναι δεδομένο. Και όλοι θα θέλαμε το καλύτερο από αυτήν. Γι'αυτό και αρκετοί από τους ψ/τ μπήκαν στο φόρουμ σας για να συζητήσουν τις απόψεις τους (παιδεία) Όμως μην κατηγορήτε αυτούς που κυνηγούν, έτσι απλά επειδή η θεώρηση που έχετε εσείς σας το υπαγορεύει και θεωρείτε πως είναι σωστή, ή επειδή ο ψαροντουφεκάς θα σας πάρει το ροφό που δείχνετε στα διάφορα γκρουπ από τις σχολές σας. Σημείωση 2: Το ξαναλέω. Στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει σοβαρές μελέτες για τους πληθυσμούς των ψαριών. Ότι δεδομένα έχουμε είναι από την παρατήρηση ανθρώπων που ασχολούνται με το αντικείμενο. Αυτό για αρχή σαν μπούσουλα και μετά όλα τα υπόλοιπα... |
Παράθεση:
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Επιπτώσεις??? Τι εννοείς με τον όρο "επιπτώσεις"? Θεωρείς δηλαδή τον άνθρωπο παράσιτο? Ότι και να κάνει θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα? Αυτό καταλαβαίνω εγώ με τη λέξη "επιπτώσεις"... Όχι, δεν υπάρχουν επιπτώσεις. Είναι μια καθαρά ανθρωπογενής έννοια. Τίποτε παραπάνω. Υπάρχουν αλληλεπιδράσεις και η οικολογία σκίζεται για να καταφέρει να βρει τα μαθηματικά μοντέλα που τις εκφράζουν. Μόνο τότε έχεις ολοκληρωμένη εικόνα. Πριν από αυτό, ο καθένας (μη γνωρίζοντας) μπορεί να πει ότι θέλει... και να δημιουργήσει το αντίστοιχο κλίμα/ρεύμα κλπ... Αυτό είναι το λάθος που κάνετε στη διαδικασία να μας μιλήσετε (σαν αυτόνομοι προς ψ/τ) Όταν θα μπορέσετε να το ξεπεράσετε αυτό το σκεπτικό και να δείτε από πίσω του, τότε πραγματικά, θα μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα από κοινού. Όσο για τα υπόλοιπα αυτού του ποστ, Μαρία :thumbup: :thumbup: |
Στα περισσότερα σημεία, η συζήτηση σας είναι απολύτως, απολαυστική.
Προσωπικά, έμαθα αρκετά πράγματα για τα οποία απλά, δεν είχα ιδέα. Σχετικά με την εισαγωγή της λέξης "debate", επειδή είδα πως αναφέρθηκε αρκετές φορές, έχω να πώ πως πρωτοειπώθηκε όταν συζητώντας ζωντανά με τον Γιώργο Βαβουλογιάννη, διαχειριστή της κοινότητας GreekDivers λέγαμε τι είναι προτιμότερο να αναδείξουμε, τα πολλά που μας ενώνουν ή τα λίγα που μας χωρίζουν. Η λέξη Debate συνοδεύτηκε με το επίθετο "φιλικό" και αρκετή δόση χιούμορ, την στιγμή που λέχθηκε. Νομίζω πως όσοι το άκουσαν στην εκπομπή, το κατάλαβαν. Σε καμία περίπτωση λοιπόν, δεν λέχθηκε, για να γίνει μια κουβέντα "χαρακωμάτων", που στην λήξη της θα έχει "Νικητή" και "Νικημένο".. "Ήμαρτον", που αναφέρθηκε και παραπάνω..:D:D:D Με τον Σπύρο-Ιάσωνα είχα την ευκαιρία να μιλήσω απο κοντά στην έκθεση, και να του αναφέρω ακριβώς το πνεύμα της εκπομπής που επιθυμούσαμε να κάνουμε σχετικά με τις επιστημονικές εκδοχές, για τις δικές μας, οπτικές μαρτυρίες και αισθήσεις, και ομολογώ πως με καλύπτει απόλυτα η αναφορά του στην πρόταση που του κάναμε! Δεν θέλουμε λοιπόν να αναμεταδώσουμε κανέναν.."πόλεμο":D:D. Αυτο που πιστεύουμε είναι πως οι αντιπαραθέσεις που όλοι εντοπίσαμε παραπάνω, οφείλονται σε μεγάλο μέρος στα στενά περιθώρια του γραπτού απρόσωπου λόγου και πως τα ίδια πράγματα (και φυσικά πολλά ακόμα) θα μπορούσαν να λεχθούν χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αίσθηση διαμάχης, ώστε τελικά αυτο που θα φτάσει σε εμάς, που ΔΕΝ ξέρουμε, (Όσοι δεν ξέρουμε) θα είναι κάτι, πολύ κοντά στο αντικειμενικό. Η πρόταση μας (Ώς Huts-Radio) φυσικά και ισχύει για να φιλοξενήσουμε αυτή την κουβέντα, απλά γιατι μπορούμε να δώσουμε την δυνατότητα σε πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων, να ακούσουν αλλα και να συμμετέχουν έμμεσα στην συζήτηση, που σίγουρα θα συμφωνείτε πως έχει διαφορετικό ενδιαφέρον απο μια ανάγνωση δημοσιεύσεων σε κάποιο ή κάποια φόρουμ! (Θα μπορούσε φυσικά να γίνει και μια υπέροχη ΗΜΕΡΙΔΑ αυτό το θέμα, μιας που αν δεν κάνω λάθος για πρώτη φορά "ανακινήθηκε" σε τέτοιο επίπεδο..) |
Ιάσων, σου βρήκα προχείρως ένα για διάβασμα (αν και έχω την υποψία ότι ποτέ δεν διαβάζεις αυτά που σου προτείνω :confused:)....
http://www.unice.fr/LEML/Pages/Pub_L...ybium_2003.pdf (όλως τυχαίως πραγματεύεται την ανάκαμψη των πληθυσμών του ροφού στη Γαλλία μετά την απαγόρευση του Ψ/Τ :fioufiou:) Βλέπω ότι ενώ είσαι πολύ "άνετος" με τις επιπτώσεις του ανθρώπου (ε δεν είμαστε δα και παράσιτα! Εϊμαστε άνθρωποι εμείς! Εκλεκτοί!) δεν κρατάς την ίδια σθεναρή στάση όταν πρόκειται περί "επιπτώσεων" φωκών, ελαφιών και λαγοκέφαλων....... Αυτά τα καθηκάκια τις έχουν τις επιπτώσεις τους ε; :D Έχει πλάκα, γιατί χρησιμοποιείς κατά τ' άλλα πολύ σοβαρά τον όρο "ανθρωπογενής (εννοείς βέβαια ανθρωποκεντρική) έννοια". Σου έχω εδώ μια ωραία σελιδούλα για τον λαγοκέφαλο (Nuissance or Necessary?). Δε λέει και πολλά, λέει όμως ότι είναι scavenger (ειλικρινά δεν έχω αποφασίσει πώς μεταφράζεται ο όρος, μπορείς να βοηθήσεις; :confused:) Εξακολουθείς να πιστεύεις τώρα ότι ένας scavenger μπορεί ποτέ να απειλήσει άλλους scavengers στις θάλασσές μας εξαντλώντας τους τα τροφικά αποθέματα; :D Μην κουράζεσαι πάντως να ψάχνεις για "επιπτώσεις" του "κακάσχημου εγκληματία", δε θα βρεις.....(Μήπως τον μπέρδεψες με την Fistularia?) Όλη η μανούρα με το καημένο το ψαράκι γίνεται γιατί φοβούνται ότι κάποιος θα τον φάει κατά λάθος. Εγώ λέω ότι δεν έχουμε πρόβλημα, ούτε ο άμπαλος δεν ψάρωσε, απλά τον πέταξε στα σκουπίδια αφού τον ψιλοξεφτίλισε..... Και ακριβώς επειδή τον πέταξε στα σκουπίδια και τον ξεφτίλισε -όχι επειδή σας έχουμε στην μπούκα, όχι επειδή κοιτάμε τα δάχτυλα, όχι επειδή δεν έχουμε παιδεία, όχι επειδή είμαστε αμόρφωτοι, όχι επειδή δεν έχουμε με τι να ασχοληθούμε, όχι επειδή είμαστε "οικολόγοι"- μόνο επειδή χτύπησε κατά λάθος ναι μεν ένα ψάρι, αλλά το πέταξε στα σκουπίδια και από πάνω το ξεφτίλισε, ακριβώς γι'αυτό και μόνο το λόγο ξεσηκώθηκε όλη αυτή η ιστορία. Θα ήθελα κι εγώ να ακούσω από κάποιον από εσάς επιτέλους, να λέει ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ (και αφήστε απέξω τις "επιπτώσεις" των πιπερολέξεων στην ψυχολογία του δυταρά, τις εξετάζουμε σε άλλο επεισόδιο όπου θα ζητήσουμε συγγνώμη εμείς κατά πάσα πιθανότητα) :geia: ΥΓ. Συγγνώμη Γιώργο Δεμέτη, τώρα το πρόσεξα αυτο που είπες, το πρόβλημα είναι που είμαι όντως και άκρατη....:o |
:thumbup:
|
Τα λινκς που μου είχες προτείνει και παλαιότερα τα διάβασα φευγαλέα και πήρα μια ιδέα. Όπως κι αυτά επίσης. Αυτό βέβαια γιατί έχω τη διάθεση να κάνω σοβαρή συζήτηση, χωρίς υπονοούμενα και προσβολές... Αυτό με τους ροφούς στη Γαλλία το ανέφερα κι εγώ σε προηγούμενο ποστ και εξηγησα γιατί συνεβει ότι συνέβει εκεί...
Τον όρο "scavenger" τον ξέρω ως "νεκροφάγος" όμως σε αυτά τα 3 λινκς τον λέει ξεκάθαρα σαρκοφάγο: http://www.fishbase.org/TrophicEco/D...StockCode=4986 http://www.fishbase.org/TrophicEco/F...TOKEN=38227670 http://www.nodc-egypt.org/contacts_f...006/Text20.pdf Σαρκοφάγα είναι ένα κάρο ψάρια στους βυθούς μας. Ενδεικτικά, η τσιπούρα, ο σαργός, το λαυράκι, η σαρδέλα, η γόπα... Στη Ν. Ελλάδα, πχ Ρόδο, Καστελόριζο, οι πληθυσμοί του λαγοκέφαλου έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν αυτούς των μικρών ψαριών όπως η γόπα. Γι αυτό λέω πως υπάρχει πρόβλημα με αυτό το ψάρι. Βέβαια δεν το κόβω να μένει πολλά χρόνια ακόμη στα νερά μας. Παρότι η μέση θερμοκρασία της Μεσογείου ανέβηκε, σε κάποια χρόνια θα ξανακατέβει κι έτσι μάλλον θα γίνει αφιλόξενη για τα πιο θερμόφιλα ψάρια... Δεν είμαι πάντως τόσο αδαής ώστε να μπερδέψω το λαγοκέφαλο http://www.fishbase.org/Summary/Spec...ame=sceleratus με τη φιστουλάρια http://www.fishbase.org/Summary/spec...me=commersonii :mad:. |
Σπύρο σε ικετεύω, προσπάθησε λίγο να καταλάβεις.................
Η γοπα δεν εξαντλείται επειδή δεν βρίσκει να φάει αλλά επειδή υπεραλιεύεται (αν όντως ισχύει το ότι εξαντλείται). Δεν υπάρχει βυθός που να μην είναι γεμάτος σκουληκάκια και μαλακιάκια και καβουράκια και whatever ακόμα και στις πιο ρυπασμένες περιπτώσεις (άντε, με εξαίρεση για την Ελευσίνα ίσως αλλά κι εκεί κάτι γίνεται τελευταία) Προσπάθησε να καταλάβεις ότι ο Λαγοκέφαλος και οποιοσδήποτε νεοεισερχόμενος απλώς βρίσκει κενούς θώκους στις θάλασσές μας και τους γεμίζει, δεν εκτοπίζει κανέναν απολύτως, πώς είναι δυνατόν από τη μια να μη δέχεσαι την έννοια της επίπτωσης και όλα να σου φαίνονται φυσιολογικά και κανονικά και από την άλλη να τα βάζεις με ένα ψάρι;;;; Ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω. (δεν εννοούσα βέβαια ότι μπέρδεψες τα ψάρια, απεταξάμην, αλλά το τι επιπτώσεις έχει το καθένα..... δεν υπάρχουν ακόμα μελέτες που να αποδεικνύουν ότι κάποιος μετανάστης ευθύνεται για κατάρρευση αλιευτικών αποθεμάτων οπουδήποτε και νομίζω ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να υπάρξουν... θα πρέπει πρώτα να αποδείξουμε ότι δεν ευθύνονται άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες και βέβαια η ακατάσχετη αλιεία πριν πούμε έτσι ανώδυνα ότι φταίνε οι "άλλοι") (Τέσπα, δε νομίζω ότι έχεις διάθεση να μπεις σε αυτή τη λογική και να το συζητήσεις. Άστο να πάει.... :() |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 04:49. |