![]() |
Απάντηση: Οξυγόνο σε καταδυτικό σκάφος!!
Παράθεση:
Αν είχε όλα τα υλικα για να ξανακατέβει θα ήταν μια βουτιά υψηλού ρίσκου για εμφάνιση νόσου ακόμα και αποσυμπίεση να έκανε. Έτσι όπως έγινε ήταν σχεδόν αυτοκτονία:( Με τον να μην πάει στο ΝΝΑ ακομα και καλά να γίνει τώρα, σίγουρα έχει υποθηκεύσει την υγεία του κάτι που θα φανεί σε μερικά χρόνια Όλα αυτά -επιμένω- για 1000-1300 ευρώ που μπορεί να κόστιζε ο εξοπλισμός που κατέβηκε να μαζέψει:banghead: Αν μας διαβάζει ας πάει έστω και τώρα στον καταδυτικό γιατρό. Δεν ειναι αργά. |
Ακουστηκαν πολλες αποψεις και πιστευω οτι πανω κατω ολοι εχετε δικιο αν και σε καποιες περιπτωσεις τραβηγμενα μεν λογικα δε!
Ο Δελβερουδης ειπε μακρια το λιμεναρχειο....για αυτους που ξερουν θα συμφωνησουν μαζι του για αλλους θα τον θεωρησουν τρελο. Αλλος φιλος εβγαλε το προγραμμα της Padi για DM και θεωρει οτι ειναι λιγες οι βουτιες που πρεπει να εχει για να πιστοποιηθει. 60 βουτιες πιστευω δεν ειναι λιγες αλλα πιο βασικο και πανω απο ολα ειναι η εκπαιδευση του να ειναι ετσι οπως λεει ο εκαστοτε οργανισμος και οχι οπως βολευει τον καθε εκπαιδευτη. Ακουστηκαν πολλες γνωμες και ολες ηταν σωστες ακομα και οτι για 1000 ευρω δεν παιζω με τη ζωη μου η οπως ειπε και ο Κωστας μαρκαρισε το στο gps και καποια αλλη στιγμη ξαναβουτας πιο οργανωμενα και τα μαζευεις. Ενα πραγμα που δεν γραφτηκε καθολου ειναι το εξης . Ναι ειπαμε για τους ιδιοκτητες των καταδυτικων κεντρων και με πια κριτηρια επιλεγουν το προσωπικο τους αλλα εχετε σκεφτει και το αλλο? Καποιος πραγματικα να εχει την αναγκη να δουλεψει αλλα οι οδηγιες που του δινουν οι υπευθυνοι να μην ειναι οι πρεπουσες αλλα σαν υπαλληλος να πρεπει να ακολουθησει οτι προσταζει το αφεντικο! Ατομα σαν και μενα αλλα και σαν αλλους που εχουμε εργαστει σε καταδυτικα κεντρα ξερουν πολυ καλα οτι οι αποψεις σπανια συμβαδιζουν και οι εργαζομενοι υποχρεωτικα ακολουθουν κανονες που τους βαζουν η φευγουν! Συμφωνω οτι εμεις θα πρεπει να ζηταμε αναλυτικα το προγραμμα της εκαστοτε καταδυσης, να μας λενε τα μετρα ασφαλειας, το που βρισκετε η μπουκαλα οξυγονο κτλ. Οταν ημουν ακομα open water ειχα βουτηξει σε καποιο καταδυτικο σε νησι και επειδη ημουν εγω και ο εκπαιδευτης μονο εκτος απο ολα τα αλλα (οξυγονα-τηλεφωνα - κτλ) μου εδειξε και πως θα βαλω μπροστα το σκαφος και θα γυρισω πισω πραγμα που τοτε με εκανε να γελασω αλλα οταν μετα απο καιρο πλεον συνοδευα εγω δυτες το εκανα και γω και αισθανομουνα πιο σιγουρος! Φυσικα υπηρξαν και περιπτωσεις που με εστελναν να συνοδεψω ταυτοχρονως open water στην πρωτη τους βουτια μετα το πτυχιο , advance, rescue και οι μεν επρεπε να πανε μεχρι 18 μετρα οι αλλοι θελανε να πανε στα 30 και οταν εγω ζηταγα και divemaster μαζι μου για να γινουμε 2 group μου λεγανε ελα μωρε εμπειροι ειναι θα πανε μονοι τους. Δεν ειναι ομως ετσι και εγω αναγκαζομουνα να βρω τη μεση λυση 18 οι μεν 25 οι δε και γω καπου αναμεσα να κοιταζω τους παντες. Ευτυχως (γιατι αν ποτε μου παθαινε δυτης κατι δεν θα ξαναβουτουσα) ποτε δεν αντιμετωπισα προβλημα που να μην το ελυσα, αν και καποιες φορες γινανε χοντρα πραγματα (πχ σε rescue δυτη να του τελιωνει η μπουκαλα μεσα σε 10 λεπτα και να ειναι στα 30 μετρα και να μην μου εχει πει τιποτα και να το ανακαλυπτω μονος μου, σε αλλον δυτη να ειναι χαλασμενο το οργανο που βλεπει ποσο αερα εχει και να του τελειωνει ο αερας). Και τελευταια και ελπιζω να μην σας κουρασα στη συγκεκριμενη πιστευω οτι ο καθενας μας ειναι υπευθυνος για τις πραξεις του. Αρα ο DM θα επρεπε να ειχε σκεφτει καλυτερα τι παει να κανει, ο υπευθυνος αν ηταν παρων να μην τον αφηνε και μετα απο ολα αυτα να ειχε παει στο θαλαμο! Takis Papafragkiskos Padi A.Instructor |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Όσο για το οξυγόνο, είχε στο σκάφος (δυστυχώς δεν θυμάμαι το μέγεθος της μπουκάλας, αλλά νομίζω ότι ήταν αρκετό μεχρι να φτάσουμε λιμάνι και να πάμε στο νοσοκομείο ώστε να παρασχεθούν πρώτες βοήθειες) και ήταν γεμάτη η μπουκάλα. |
Αφού εξαντλήσαμε τα ουσιαστικά, εμένα, βρε παιδιά, μου έχει δημιουργηθεί και μια άλλη απορία. Πως βρέθηκε το σκάφος να μαζεύει τους δύτες στα 40 - 45.
Αν πήγαν σε μεσοπέλαγη ξέρα, τότε λογικά θα είχε φουντάρει κοντά στο κεφάλι. Κεφάλι στα 40 το κόβω λίγο σπάνιο για rec βουτιά. Αν πάλι άφησε τους δύτες σε ένα σημείο "Α" με σκοπό να τους μαζέψει στο τέλος της βουτιάς στο σημείο "Β", τότε που τους μάζεψε ; - στο "μπλε" ; και ήταν φουνταρισμένος ; που κάνανε προληπτική ; |
κυριοι το ποστ εξελισεται σε παραθυρο ειδησεων των ιδιωτικων καναλιων....
αρκετα με την φιλολογια , του πως εγινε τι, και γιατι εγινε τι... ας ελπισουμε οτι ο συναδελφος ειναι καλα, θα ειναι καλα και οτι δεησε να παει να κανει ενα doppler αν μη τι αλλο.... και οτι καποια στιγμη θα εχει το σθενος να βγει και να πει "εκανα μαλακια και οι λογοι ειναι οι εξης" μπας και βρεθει εστω και ενας απο τους πολλους super ηρωες που ενδημουν στην καταδυση να ξεστραβωθει και γλιτωσει απο αντιστοιχες μελλοντικες καταστασεις |
Αυτό που τελικά οφείλουμε να κανουμε ολοι εμείς οι ερασιτέχνες αυτοδύτες, όταν πηγαίνουμε σε καταδυτικά κεντρα ειναι να ρωτάμε-μαθάινουμε- απαιτούμε να υπάρχει το απαραιτητο εμψυχο και άψυχο υλικό για την αντιμετώπιση καταδυτικού ατυχήματος..
Αστοχίες (με την ευρεια εννοια) συμβαίνουν και θα συμβαίνουν. Ειναι τρομακτικό όταν συμβαίνουν... ειναι τραγικό να μην μπορούν να αντιμετωπιστουν αμεσα και επαρκώς. εμενα αυτό ειναι που με ταρακουνησε και οχι τόσο οι λόγοι του συμβάντος (:madwife:και μη ξαναδιαβάσω πουθενα το: "ποτε δε συμβαινει τιποτα.." :banghead:) Το καταδυτικό δεν αναφέρθηκε και δε θα αναφερθεί. Ειναι όλα εν δυνάμει "ενοχα" :D. Σκοπός του θεματος δεν ειναι να καταγγείλει/καταδικάσει κάποιον.. Σκοπος ειναι να μας θέσει σε εγρήγορση με όλα τα καταδυτικά και οχι μόνο με ένα για το οποίο αναφέρθηκε κάτι, κάπου, κάποτε. Αυτή ειναι η ταπεινή μου άποψη και χαιρομαι που οι περισσότεροι την σεβάστηκαν. ΥΣ: Ο εν λόγο dive master χαίρει άκρας υγείας... και ελπίζω να χαίρει αυτής για πολύ πολύ πολύ ακόμα... :geia: |
Zin η γνώμη όλων γίνεται και πρέπει να γίνεται σεβαστή ιδιαίτερα όταν παρουσιάζεται σωστά, με υπευθυνότητα, και χωρίς υπερβολές όπως έκανες και εσύ.
Ναι, ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί στον καλλίτερο επαγγελματία. Η διαφορά όμως είναι ότι ο καλός επαγγελματίας θα έχει πάρει τα μέτρα εκείνα που θα του επιτρέψουν να διαχειριστεί ένα ατύχημα με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο. Μια γεμάτη μπουκάλα οξυγόνο είναι must σε κάθε βουτιά και όπως είδες όλα τα καταδυτικά έχουν οξυγόνο (άλλα καλλίτερο και άλλα χειρότερο, όλα όμως έχουν έστω και ένα kit συνεχούς ροής) Φοβάμαι όμως αυτό Παράθεση:
Αν όντως δεν είχε οξυγόνο (η μπουκάλα ήταν (μισό)άδεια από την αρχή) τότε πιστεύω ότι πρέπει να μάθουμε ποιος ήταν. Ας έρθει εδώ ο ίδιος ή να στείλει μια επιστολή στον σύλλογο να μας πει αν στο μέλλον θα φροντίσει να έχει . Μέχρι τότε και αν είναι έτσι πρόκειται για απαράδεκτη αδιαφορία που δεν θέλω να πιστέψω ότι συνέβη. Αν συνέβη όμως πρέπει να το μάθουμε για να προστατευτούμε Όπως είπε ο Δελβερούδης δεν θέλουμε λιμεναρχεία, χωροφύλακες, μπαμπούλες και τιμωρίες. Για αυτό τον λόγο όμως πρέπει να αυτορυθμιζόμαστε, σαν ερασιτέχνες και σαν καταδυτική κοινότητα γενικότερα |
Παράθεση:
Περαν τουτου , η Ζινα εχει καθε δικαιωμα να μην αποκαλυψει την ταυτοτητα του κεντρου . Μην ανησυχεις ομως , θα αποκαλυφθει αν συνεχισει ετσι . Αν ομως συμμορφωθει , τοτε δεν χρειαζεται τιποτα αλλο για μενα . εμπλεκομενοι (μεσα σε αυτους και η Ζινα ως αυτοπτης μαρτυρας ) , ας αποφασισουν απο μονοι τους τι μετρα θα λαβουν . |
Ο δικαστής ερμηνεύει τον νόμο και επιβάλει ή όχι κάποιες ποινές. Εγώ απλά θέλω να ξέρω ποιο καταδυτικό δεν είχε οξυγόνο πάνω στο σκάφος για να μην ανέβω. Είναι λογική νομίζω η παράκλησή μου.
Ούτε σεκιουριτάς ούτε αυτοδιορισμένος δικαστής γίνομαι, ο καθένας κρίνει για τον εαυτό του. Αν δεν γίνεται τότε δεν υπάρχει αυτορύθμιση και μάλιστα αφήνει χώρο σε φήμες και λόγια του διαδρόμου που μπορούν να αμαυρώσουν άλλους ή συνολικά τον χώρο. Άρα η πιο τίμια λύση για όποιον μαθαίνει ή παθαίνει κάτι θα γίνει το λιμεναρχείο και η δικαστική οδός. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κατι καλλίτερο |
Παράθεση:
Από την άλλη όμως, θεωρώ ότι η Zin τοποθετήθηκε ήδη και θεωρώ ότι πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή της να μην αποκαλύψει δημόσια το όνομα του καταδυτικού κι αντί να την πιέζουμε να κάνει το αντίθετο μάλλον θα πρέπει να την ευχαριστήσουμε που ξεκίνησε την όλη αναφορά που οδήγησε σ' αυτή η ενδιαφέρουσα συζήτηση. Νομίζω πως το καταδυτικό κέντρο θα έχει πάρει ήδη το μήνυμα, ακόμη και χωρίς την αναφορά του ονόματός του. Αν σε καίει τόσο πολύ το θέμα προσωπικά, στείλε στη Zin ένα PM και αν θέλει μπορεί να σου αποκαλύψει το όνομα του καταδυτικού και να λήξει το θέμα εδώ. |
Παράθεση:
Με το ίδιο σκεπτικό, ένα καταδυτικό που χτες είχε, μπορεί (για οποοιοδήποτε λόγο) να μην έχει αύριο. Δεν υπάρχει κανείς να σου εγγυηθεί για τυχόν αστοχίες υλικών και ... μυαλών. Αν θες να ξέρεις ποιος έχει και ποιος δεν έχει, ρώτα το κάθε καταδυτικό πριν ανέβεις στο σκάφος του ή ξεκινήσεις για βουτιά μαζί του. Κανένας άλλος τρόπος δε θα είναι πιο σίγουρος από αυτόν.... Μου αρέσει η τοποθέτηση της Ζϊνας, μας κάνει όλους πιο επιφυλακτικούς και μας ταρακουνάει ως προς την ανάγκη απαίτησης των δικαιωμάτων μας.:thumbup: |
Παράθεση:
|
E καλά είπαμε... αν θέλει, με το ζόρι; :)
Αν θέλει το λέει δημόσια, αν θέλει το λέει με pm και αν δεν θέλει δεν λέει τίποτα και φυσικά την ευχαριστώ που το μοιράστηκε μαζί μας. Συγγνώμη αν πίεσα παραπάνω από όσο δικαιούμαι. Η αλήθεια είναι ότι αναστατώθηκα λιγάκι. Αν τελικα δεν υπήρχε οξυγόνο νομίζω ότι θα έπρεπε να καίει όχι μόνο τον Νεοκλή αλλά τον σύλλογο μια που τα μέλη του βουτάνε μαζί με καταδυτικά κέντρα και όταν δεν υπάρχουν τα βασικα σωστικά μέσα να τα ενημερώνει. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν να πει δημόσια οτιδήποτε (και να χαλάσει ενδεχομένως την σχέση του με το καταδυτικό ή τον DM) ούτε ακόμα και να τον (κατά)κρίνει δημόσια για την επιλογή του. Χαίρομαι που ο σύλλογος ενθαρρύνει την επώνυμη καταγραφή εμπειριών είτε θετικών ή αρνητικών. Δίνει μια διέξοδο πολύ αποτελεσματική (θέλω να πιστεύω). Τώρα αν εκ των υστέρων έγιναν κάποια βήματα να έρθει να μας το πει το ίδιο το καταδυτικό ή όσοι βουτήξουν μαζί του. Θεωρητικά μπορούμε να μιλάμε επί μέρες. Οι πράξεις και τα αποτελέσματα έχουν νομίζω άλλη βαρύτητα από τις προθέσεις Υ.Γ. Βέβαια μπορεί τελικά να είχε οξυγόνο στο σκάφος και τσάμπα να μιλάμε |
Καλησπέρα σε όλους.
Αυτό που έχω να αναφέρω γεια το συγκεκριμένο θέμα είναι πως το σκάφος είχε οξυγόνο ήταν γεμάτη η μπουκάλα του (αν δεν ήταν πως χορήγησα οξυγόνο γεια περίπου μίση ώρα) γιατί ως γνωστό το οξυγόνο δεν κρατεί γεια πάντα και είναι γεια πρώτες βοήθειες, και ναι αν θεωρούμε το κιτ ήταν έλειπες δηλ ότι θα έπρεπε να συνδέσουμε το σωληνάκι με την μάσκα στην φιάλη και να τα βγάλουμε από το σακουλάκι από οπού και φυλάσσονταν και να ανοίξουμε την βαλβίδα συνεχούς ροής ε ναι τότε μπορεί κάποιος να το πει κανείς και έτσι. Όλα αυτά δεν τα είδα τα έκανα με τα ίδια μου τα χέρια , και δεν παρέμενα θεατής - πελάτης. διότι γεια εμένα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές προέχει ο ανθρώπινος παράγοντας! Και όχι η απόδοση ευθηνών. Όσο γεια τον συνοδό και τις αποφάσεις του και την κρίσι του … Η υγεία του και επίσκεψη του στο κέντρο υπερβατικής από όσο μου είπε δεν έδηξαν ευτυχώς απολύτως τίποτα.(lucky guy) Δεν ξέρω γεια το μέλλον βεβαία. Επίσης γνωρίζω ότι ο συνοδός ήταν εσωτερικός συνεργάτης της επιχείρησης κ πλέον έχει απομακρυνθεί μετά από το συμβάν κ επίσης ότι συζητιέται και η καταγγελία του στην padi. |
Και μια διόρθωση ο συνοδός ήταν εξωτερικός συνεργάτης και όχι εσωτερικός (λάθος λόγο κεκτημένης ταχύτητας)
|
το πρωτο συμπερασμα ειναι οτι το κιτ ηταν οκ (οντως δεν ειναι παραλειψη ή ελλειψη να μην ειναι το σωληνακι στη θεση του )
οι αποριες μου ομως που παραμενουν ειναι οι εξης μια 4λτ φιαλη οξυγονου με ροη στα 7 λτ/λεπτο (που ειναι πολυ παραπανω απο το 4.5 που ειναι το νορμαλ) θα σου δωσει οξυγονο για 100+ λεπτα και οχι μιση ωρα...εκτος βεβαια αν μετα απο μιση ωρα ηταν ο δυτης στο νοσοκομειο οποτε σταματησε η παροχη.... δευτερη απορια ειναι πως μια ανεξελεγκτη αναδυση απο τα 30 μετρα που καταληγει σε λιποθυμια και αφρους δεν ειναι νοσος???? προκειται για μεγα θαυμα!!!! οντως τυχερος ο συναδελφος (μεσα στην ατυχια-χαζομαρα του) Η ειρωνια ειναι οτι την εξτρα βουτια την εκανε για να ευχαριστησει τα αφεντικα του (γιατι τη δικια τους περιουσια επιχειρησε να περιφρουρησει) και τωρα καθεται στον αξονα των Ζ (αν με εννοειτε τι εννοω) , τουλαχιστον ειναι καλα στην υγεια του.... |
α και εχω και αλλη απορια....
οι ιδιοκτητες του ακατανομαστου καταδυτικου συζητανε τις καταγγελιες του προσωπικου τους (εξωτερικους ή εσωτερικους ή πλαγιομετωπικους) με τους πελατες τους? πολυ επαγγελματικο..... |
ΟΚ τα πράγματα κάπως μπήκαν στην θέση τους, αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η τάρζανια του συνοδού με βρίσκει σύμφωνο.
Παράθεση:
Παράθεση:
Σταύρο η δικιά σου σχέση με το καταδυτικό πια είναι, είσαι πελάτης του ή εργαζόμενος; |
Σχετικά με τις προδιαγραφές EN 14467 .. "φιάλης οξυγόνου" στα πλαίσια εξοπλισμού και διαδικασίες Έκτακτης ανάγκης αναφέρει ότι "η φιάλη οξυγόνου πρέπει να έχει ικανότητα παροχής οξυγόνου 15 λίτρων ανά λεπτό για τουλάχιστον 20 λεπτά".
Κατά την προσωπική μου άποψη θα πρέπει να υπάρχει και δεύτερη φιάλη στο καταδυτικό. |
OK, να γράψω μερικά πράγματα και αν κάνω λάθος διορθώστε με.
1. Το σκάφος πρέπει να έχει οξυγόνο. Όμως τι demand valve και τι μάσκα πρέπει να έχει? Αντιλαμβάνομαι ότι είχε συνεχούς ροής με πιθανόν κάποια απλή μάσκα. Εδώ έχω την πρώτη απορία. από ότι έμαθα στο oxygen provider η ελάχιστη ροή πρέπει να έιναι 15λιτ/λ για να έχει αποτέλεσμα σε πιθανή νόσο (λιγότερα είναι νομίζω μόνο για αναπνευστικές δυσφορίες και υποβοήθηση) 2. Ο φίλος που έγραψε παραπάνω μιλάει εκ μέρους του καταδυτικού ή απλά ήταν παρών (διότι κάπου λέει "'εδωσα οξυγόνο" και κάπου αλλού "γνωρίζω ότι ο συνοδός ήταν εσωτερικός συνεργάτης της επιχείρησης "). Υποθέτω ότι ήταν απλά συμμετέχων στην κατάδυση. 3. Αν το 2 είναι σωστό τότε έχω το επόμενο ερώτημα. Γιατί την παροχή οξυγόνου την έκανε άλλος και όχι μέλος του καταδυτικού. Η το μέλος του καταδυτικού εκείνη την ώρα κυβερνούσε το σκάφος για την επιστροφή (οπότε και λογικό να είναι άλλος αυτός που κάνει την παροχή). Αυτά τα γράφω περισσότερο για να δείξω ότι ένα ατύχημα (καταδυτικό ή όχι) έχι πολλες περισσότερες πτυχές από ότι φαίνεται αρχικά και μια ανάλυση μπορεί να "ξεφύγει" από το αρχικό ερώτημα και να αρχίσει να καλύπττει τα πάντα. Αν και συμφωνώ με τον Γιώργο στο "'οχι μπαμπούλες και λιμενικά", δυστυχώς κάποιος οργανισμός ελέγχου χρειάζεται ώστε να γίνεται η σωστή πρόληψη. Τώρα αν αυτός είναι το λιμενικό ή κάποιος εσωτερικός οργανισμός ελέγχου του συλλόγου καταδυτικών κέντρων (αν υπάρχει κάτι τέτοιο) πολύ λίγο με απασχολεί, αρκεί να υπάρχει και να ελέγχει με κάποια προτυπα. Τα πρότυπα πρέπει να έιναι γνωστα και ξεκάθαρα ώστε να μην υπάρχει "έτσι το μεταφράζω εγώ" Ξέφυγα μου φαινεται από το θέμα και έτσι σταματάω ΄(αλλά θα επανέλθω με κάποιο θέμα τυποποίησης :evil:) |
Σταύρο η δικιά σου σχέση με το καταδυτικό πια είναι, είσαι πελάτης του ή εργαζόμενος;
Ειμαι πελατης GKANEL Και ο λόγος ο όποιος αναφέρω τις κυρώσεις που έλαβε ο συγκεκριμένος σύνοδος από την στιγμή που είναι καλά στην υγεία του (από όσο γνωρίζω συμφώνα με αυτό που μου είπε εκείνος μετά την επίσκεψη του στο κέντρο υπερβαρικης γιατί πάνω από όλα ο άνθρωπος) είναι ότι ένα καταδυτικό κέντρο που έχω πληρώσει γεια να με προστατέψει αν θέλετε και ο συνοδός του κατεπεκταση να μου προσφέρει βοήθεια σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί να συμπεριφέρεται και να παραβιάζει έτσι τους κανονισμούς ασφαλείας (δεύτερη βουτιά πιο βαθιά από την πρώτη ,παραμάσχαλα μια 6λιτρι φιάλη στα 40 μέτρα κλπ) από όλα αυτά τα οποία μας έχουν διδαχτεί ,γιατί? Επειδή έχει μεγαλύτερη πείρα κ είναι συνοδός και δεν παθαίνει τίποτα? Να που κινδύνεψε να πάθει. Ρώτησα λοιπόν σαν πελάτης τι πρόκειται να κάνει η επιχείρηση γεια αυτό ? Και σας παρέθεσα την απάντηση. |
Παράθεση:
Θα συμφωνησω με τον Γιωργο και θα συμπληρωσω οτι υπαρχει μηχανισμος ελεγχου, ειτε απο τον οργανισμο (Η PADI οριζει μεσα στους ορους για καταδυτικο κεντρο και σε ελεγχει για αυτο, οτι πρεπει να υπαρχει συστημα παροχης οξυγονου) ειτε απο την BV που ελεγχει και δινει πιστοποιηση για καθοδηγουμενη και οργανωμενη καταδυση και ανα πασα στιγμη μπορει να σε ελεγξει. Βεβαια αυτο αναφερεται και στην Υ.Α. ΦΕΚ 449 04/2006 <<Άρθρο 1 Προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας 1. Για την έκδοση Άδειας Παροχέα Καταδυτικών Υπη− ρεσιών Αναψυχής (Παροχέας) ε) εφόσον διαθέτει σκάφος, ιδιόκτητο ή μισθωμένο, τα πιστοποιητικά αυτού να είναι σε ισχύ. Το σκάφος θα πρέπει να έχει τα απαραίτητα για την κατηγορία του εφόδια, φαρμακείο με το απαραίτητο φαρμακευτικό και επιδεσμικό υλικό στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά μία φιάλη παροχής ιατρικού οξυγόνου με μάσκα και ένα πτυσσόμενο φορείο για την μεταφορά τυχών τραυματιών.>> Περα ομως απο την νομοθεσια ειναι θεμα ηθικης ευθυνης του εκαστοτε παροχεα να εξασφαλιζει τον κοσμο που μεταφερει για καταδυση ειτε με σκαφος ειτε απο την παραλια και να εχει διαθεσιμο συστημα οξυγονου και φαρμακειου. |
Νεκτάριε,
να κάνω μερικές ερωτήσεις? Η PADI κάθε πότε ελέγχει? Υπάρχει ετήσιος ή περιστασιακός έλεγχος? Το BV πάλι ελέγχει ετήσια ή ανα 2.5 χρόνια (υποθέτω ετήσια, αλλά δεν ξέρω τι ισχύει σε κλάδους εκτός ναυτιλίας). Και η τελευταία ερώτηση. Είναι υποχρεωτικό να υπάρχει πιστοποίηση από BV ή άλλο οργανισμό (LR, DNV, ΕΛΟΤ, κλπ) ή όποιος θέλει το κάνει? Στην δικία μας δουλειά η πιστοποίηση είναι υποχρεωτική και η μη συμόρφωση συνεπάγεται αφαίρεση του πιστοποιητικού πράγμα που ουσιαστικά σε κλείνει. (μήπως θα πρέπει να πάμε σε καινούργιο θέμα "πιστοποίηση καταδυτικών κέντρων - σκέεις και απόψεις" ?) |
Παράθεση:
Η BV δινει αδεια για 2 χρονια, δεν γνωριζω αν κανει ξαφνικους ελεγχους ομως σιγουρα θα ελεγξει εαν γινει καταγγελια. Για την εκδοση αδειας παροχεα οργανωμενης και καθοδηγουμενης καταδυσης, οπως επισης και ενοικιασης καταδυτικου εξοπλισμου πρεπει να εχεις πιστοποιητικο απο την BV ή αλλο αναγνωρισμενο φορεα πιστοποιησης ειδαλως δεν εκδιδεται αδεια απο το ΥΕΝ, κατεβασε το ΦΕΚ απο κατω. ΦΕΚ 449 04/2006 Οπως ειπα και πριν ομως ολα ειναι πρωτα απο ολα θεμα ηθικης ευθυνης του παροχεα. Και ο πελατης ομως, οπως απαιτει να κανει μια καλη βουτια ας ζητησει να ενημερωθει για θεματα ασφαλειας οπως το φαρμακειο, οξυγονο, διαδικασιες εκτακτου αναγκης. |
Το ηθικο κομματι που λεει ο Νεκταριος ειναι για μενα το Α και το Ω , αλλα περ απο αυτο ζουμε σε μια κοινωνια της οποιας το οικονομικο συστημα ειναι η ελευθερη οικονομια (καλως ή κακως)....
σε μια τετοια οικονομια ολα δουλευουν ρολοι οταν οι 2 συμβαλλομενοι ο παροχεας υπηρεσιων και ο καταναλωτης λειτουργουν βασει καποιων βασικων κανονων. Το καταδυτικο κεντρο οφειλει να παλευει ωστε να προσφερει τις καλυτερες υπηρεσιες στις καλυτερες τιμες ωστε να επιβιωνει στην αμιλικτη αγορα... Ο καθε εργοδοτης ή διευθυντης οφειλει να ξημεροβραδιαζεται με το αγχος του αν ο καθε υπαλληλος του ή το καθε του μηχανημα δουλευει οπως οφειλει....κι εκτος απο το να το σκεφτεται οφειλει να τσεκαρει ο ιδιος την ποιοτητα των παντων. Μου ειναι αδιανοητο να περιμενω το οιοδηποτε ελεγκτικο μηχανισμο να μου δειξει τη δουλεια μου! Ετσι και μονο ετσι θα δημιουργηθει ενα καταδυτικο στο οποιο θα χαιρεται οποιοσδηποτε να συμμετεχει (υπαλληλος και πελατης) Ο πελατης τωρα οφειλει να ενημερωνεται συνεχως, να κρινει και να διαλεγει, να βοηθαει συνεχως στην βελτιωση του παρεχομενων υπηρεσιων. Η αγοραστικη του δυναμη ειναι αυτη που θα ωθήσει την εξελιξη...Και για αυτο ειναι τεραστια μαγκια αυτο που εκανε η Ζινα...Εκανε αυτο που οφειλει ο καθε πελατης... Αυτα ειναι τα προφανη...Την αληθεια τους την αντιλαμβανεται ο καθενας. Η πραγματικοτητα ομως ειναι αλλη.... Ας μην την αναλυσω, την γνωριζουμε ολοι και δεν υπαρχει μονο στην Ελλαδα, υπαρχει σε καθε καταδυτικο προορισμο που εχω επισκεφθει. Για αυτο δεν εχει και σημασια το σε ποιο καταδυτικο ελαβε χωρα το περιστατικο.... Σημασια εχει να διαμορφωνεται επιτελους μια αλλη συνειδηση στην ελληνικη καταδυτικη κοινοτητα.....και αυτη η αλλαγη να ειναι δραστικη.... απο τον πρωτο καιρο που ασχολουμαι με την καταδυση αυτο ελπιζω.... καποτε θελαμε να ξετιναξουμε την ματσο-ψευτο-βατραχιλα απο την καταδυση, (αυτο νομιζω οτι εγινε), μετα θελαμε να διωξουμε τη ρετσινια του ψαροντουφεκα-αρχαιοκαπηλου, (αυτο ειναι σε εξελιξη) και τωρα στοχος μας ειναι να φυγουμε απο την εποχη του αρπα κολλα, του καταστηματος ψιλικων και να περασουμε στην εποχη του "ντελικατεσεν"...... στην ραγδαια αναπτυξη της καταδυσης αναψυχης συμβαλλει τα μεγιστα το διαδικτυο, οπου ολα ειναι στο φως....(ή σχεδον ολα , οκ) και που ο καθε πελατης, υπαλληλος , ιδιοκτητης θα ενημερωνεται και με την σωστη πληροφορηση θα βελτιωνεται καθημερινα....... Αμην |
Θεωρώ δεδομένο ότι ένα καταδυτικό κέντρο ξέρει το τι είναι σωστό και το πώς πρέπει να λειτουργεί στα πλαίσια του νόμου και των ευρωπαικών προτύπων. Άλλωστε οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καταδυτικών κέντρων είναι και επαγγελματίες εκπαιδευτικοί στο χώρο και γνωρίζουν πολύ καλά όλες αυτές τις διαδικασίες.
Λείπουν όμως κατά την ταπεινή μου άποψη δύο πράγματα. Το ένα είναι η νοοτροπία επαγγελματία, από μεμονωμένα άτομα που αναλαμβάνουν μάλιστα και υπεύθυνες θέσεις και πόστα όπως είναι αυτό του οδηγού κατάδυσης. Θεωρώ μάλιστα ότι το σωστό το γνωρίζουν πολύ καλά διότι αδυνατώ να σκεφτώ πώς αυτοί οι δύτες έχουν περάσει εκπαίδευση rescue χωρίς να συζητήσουν όλα αυτά τα πράγματα. Σαν επαγγελματίες δε, έχουν μελετήσει πολύ καλά το ΦΕΚ αλλά και τις υποχρεώσεις του παροχέα καταδυτικών υπηρεσιών και ξέρουν με κλειστά μάτια τι αποτελεί απόκλιση και τι αποτελεί παραβίαση των κανονισμών και οδηγιών. Παρόλ' αυτά οι επιλογές τους ορισμένες φορές για διάφορους λόγους είναι τυπικές απιλογές κακής κρίσης (poor judgement) που επίσης ξέρουν ότι είναι η υπ' αριθμόν ένα αιτία πρόκλισης καταδυτικού ατυχήματος. Αυτές οι συμπεριφορές όσο μια καταδυτική αγορά οριμάζει τείνουν να εξαλειφθούν καθώς το ίδιο το σύστημα αποβάλλει τα κακώς έχοντά του και αυτοδιορθώνεται. Ένα σπουδαίο ρόλο έρχονται να παίξουν και οι ιδιοκτήτες καταδυτικών κέντρων που με εσωτερικές διεργασίες διασφάλισης ποιότητας λειτουργούν σαν δικλείδια ασφαλείας που ανιχνεύει τις εκτροπές και τις διορθώνει με ποικίλα μέτρα. Απαιτείται λοιπόν άμεση και ειλικρινής επικοινωνία με τον πελάτη ώστε να υπάρχει ένα feedback των υπηρεσιών που παρέχουν και ικανότητα αξιολόγησης της κριτικής στο τέλος της ημέρας, με σκοπό τη βελτίωση. Το άλλο κομμάτι που λείπει κατά την άποψή μου είναι η υπευθυνότητα από μέρους των πελατών που οφείλουν να γνωρίζουν ότι έχουν το τελαυταίο λόγο αφού η επιλογή του πού, με ποιόν, του πώς και του πότε θα βουτήξουν είναι αποκλειστικά δικό τους κεφάλαιο. Είναι έυκολο να καταλογίζουμε ευθύνες για ένα συμβάν στους άμεσα και κατά νόμον υπεύθυνους για την ασφάλεια μας! Το δύσκολο είναι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο όπου να μπορούμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας, να φυλάμε τα νώτα μας, και να αναπτύξουμε κάποιους κανόνες δικής μας ασφάλειας που δεν εξαρτώνται από τις εκάστοτε πρακτικές που ακολουθεί ο κάθε επαγγελματίας οδηγός κατάδυσης είτε αυτό το κάνει εν γνώσι είτε εν αγνοία του καταδυτικού κέντρου. Η πρόληψη και η σωστή κρίση είναι μέγιστα αγαθά και είναι δουλειά όλων μας και όχι μόνο των επαγγελματιών. Οφείλουμε λοιπόν να έχουμε γνώση που ποτέ δεν είναι αρκετή άρα θα πρέπει διαρκώς να την αναπτύσσουμε. Δόξα Τω Θεώ πηγές γνώσης υπάρχουν πολλές και με εύκολη πρόσβαση όπως είναι για παράδειγμα οι δημόσιες μας συζητήσεις από τις οποίες όλοι έχουν να πάρουν κάτι από όλους. Έχουμε επίσης την ευθύνη της προσωπικής μας προστασίας σε περίπτωση που οι άλλοι αδυνατούν να μας την παρέχουν και να γίνουμε κατά μία έννοια ανεξάρτητοι δύτες. Οφείλουμε επίσης να κερδίζουμε εμπειρίες με ασφαλή τρόπο και ένας τρόπος είναι να κάνουμε πολλές καταδύσεις και να έχουμε τις κεραίες μας ανοικτές ώστε να "κλέβουμε" τα καλά των άλλων καταδυτικών αγορών. Οφείλουμέ να είμαστε τέλος ισάξιοι με τους αντίστοιχους μας, που βρίσκονται στην υπόλοιπη υφήλιο και να ξεκολλάμε με ευκολία από κάτι που το κάνουμε λάθος μέσα στο σπίτι μας και να το άλλαζουμε και κάτι που δουλεύει καλύτερα. Επικροτώ τέλος την ενέργεια του Σταύρου του Αποσπόρη που αν και πελάτης ο οποίος δεν είχε ευθύνη νομική για να βοηθήσει στο δύσκολο περιστατικό συμπεριφέρθηκε σαν ένα πολύ υπεύθυνο άτομο. Αυτή την νοοτροπία είναι που πρέπει να αναπτύξουμε όλοι μας! |
Παράθεση:
Ο BV (BUREAUVERITAS - Γαλλικός νηογνώμονας) απονέμει Πιστοποίηση σύμφωνα με τα πρότυπα μετά από αξιολόγηση που γίνετε σε ετήσια βάση. Όμως το πιστοποιητικό έχει ισχύει για 3 έτη (εφόσον γίνονται περιοδικές αξιολογήσεις και το καταδυτικό κέντρο συμμορφώνετε με τις απαιτήσεις και τις τυχόν παρατηρήσεις του αξιολογητή). Παράθεση:
Είναι υποχρεωτικό μόνο εάν οι υπηρεσίες που παρέχει το καταδυτικό (παροχέας) είναι : 1) εκμίσθωση καταδυτικού εξοπλισμού. 2) συντήρηση συστήματος παραγωγής αερίων αναπνοής δυτών. 3) υπηρεσίες οργανωμένης – καθοδηγούμενης κατάδυσης. Στην περίπτωση που έχουμε μόνο εκπαίδευση δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει πιστοποίηση από ΒV |
Συμφωνώ απόλυτα με τον Δέλβε! κοιτάει το θέμα και με την αγωνία του πελάτη αλλά και του εργοδότη. Εάν βλέπουμε έτσι όλα τα πράγματα θα βρούμε σε όλα την χρυσή τομή..
Πάντως καλώς είναι να μας κράζουνε γενικώς, δικαίως και αδίκως, μάλλον σε καλό βγαίνει. Όπως έχει ειπωθεί "μου αρέσουν οι παρατηρήσεις..διορθώνομαι". και δεν μιλάω μόνο για το συγκεκριμένο γεγονός. |
Νεκτάριε και Κώστα, ευχαριστώ για τις πληροφορίες και το ΦΕΚ που ξεκαθάρισαν όλες τις απορίες που είχα στο θέμα. :thumbup:
Γιώργο θα συμφωνήσω απόλυτα μαζύ σου στο Παράθεση:
Ήθελα να γράψω και άλλα πράγματα που σκεπτόμουν χθές, αλλά με πρόλαβε ο Σώτος και με κάλυψε σε πολύ μεγάλο βαθμό. |
Θα δώσω 2 μόνο παραδείγματα για να μην ξεφύγουμε από τα του οξυγόνου:
Καταδυτικό που δουλεύει μόνο καλοκαίρι, ενημερώθηκε για την άφιξή μας και μας «περίμενε». Όταν φτάσαμε το καταδυτικό ήταν κλειστό και με αγώνα δρόμου κάναμε Μία κατάδυση από την ακτή (το σκάφος δεν ήταν έτοιμο)! Αυτό λέγεται επαγγελματισμός; Θα μπορούσε να μας έχει καταστρέψει το τριήμερο αν δεν υπήρχε άλλο καταδυτικό στην περιοχή (για το οποίο φυσικά και ΔΕΝ μας ενημέρωσε) Ας αφήσουμε τα εκτός κατάδυσης και πάμε στα standards: Καταδυτικό διενεργεί νυχτερινή. Πόσα φώτα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε δύτη; 2. Υπήρχαν; Όχι. Υπήρχε χημικό ή άλλο μη μηχανικό φως; Ούτε. Δεν ξέρω αν υπήρχε σημαδούρα με αναλαμπών, αλλά ήδη έχουμε 2 στις 2, παραλείψεις από τα standards που είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται για να διενεργηθεί με ασφάλεια νυχτερινή κατάδυση. Αυτά από σοβαρότατους επαγγελματίες (γιατί από κακούς επαγγελματίες έχουμε δει φίδια). Ερωτώ λοιπόν (και είχα ανοίξει πρόσφατα σχετικό post). Εμείς πώς προστατευόμαστε; Δεν αισθάνομαι καλά να μπαίνω σε ένα καταδυτικό και να κάνω «επιθεώρηση» (δείξτε μου πτυχία, οξυγόνο, φαρμακείο, πιστοποίηση τάδε, χ, ψ, ω) ή να το παίζω έξυπνος. Για να γυρίσουμε στο θέμα: Τα standards για το οξυγόνο είναι αστεία. Ένας σοβαρός επαγγελματίας δεν μένει στα «ελάχιστα απαιτούμενα» και δεν τσιγκουνεύεται να δώσει 200-300 ευρώ παραπάνω και να πάρει ένα (δύο) σετ οξυγόνου πιο ολοκληρωμένο(α) που θα επιτρέψουν παροχή 100% για όση ώρα είναι η ακτή (όπου θα υπάρχει το 2ο set) ή το νοσοκομείο και φυσικά σε 2 τουλάχιστον δύτες μια που η κατάδυση γίνεται με το σύστημα των ζευγαριών και πολύ πιθανόν μια ώρα 0 που δεν τηρήθηκε να επηρεάσει και τους 2. Πόσα καταδυτικά το έχουν κάνει; 1; 2; 3; Κανένα; |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 01:19. |