Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'

Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' (http://www.scubadive.gr/forum/index.php)
-   Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες - Δράσεις του Συλλόγου (http://www.scubadive.gr/forum/forumdisplay.php?f=32)
-   -   12.08.2008 - Διασυλλογικό ΟΧΙ στους Αγώνες Ψαροτούφεκου (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=2916)

PanEx 01-09-08 14:40

Απάντηση: 12.08.2008 - Διασυλλογικό ΟΧΙ στους Αγώνες Ψαροτούφεκου

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 17418)
Πάνο, δεν είμαι σίγουρη ότι κατάλαβα ποιούς υποστηρικτές εννοείς αλλά κάτι μου λέει ότι τον ένα τον είδες στο πρόσωπο του ισοπεδωτικού (to put it mildly) κου Καλλιοτζή........

Μαρία,
Γράφτηκα μέλος στο φόρουμ σας περισσότερο για να λειτουργήσω "πυροσβεστικά" μεταξύ "σας" και "μας",θέλησα να σταθώ στο "συναίσθημα" και όχι σε αποτελέσματα μελετών,πολύχρονής πείρας,απανωτών quote κλπ.:)
Στο θέμα με την Τζιά είπα πως:"δεν θεωρώ σωστό να χαίρονται αυτοδύτες για αποφάσεις που παίρνουν για το ψ/τ άσχετα με την θάλασσα άτομα" και τώρα πως:"Θα ήταν καλύτερα να είχαν γίνει οι διαμαρτυρίες νωρίτερα στον Σφυκθ και στον Ν.Ο.Μ."
Νιώθω πως θαλασσινοί τα βάζουν με θαλασσινούς με στεριανούς διαιτητές.

Δεν θα κάνω τον δικηγόρο του κ.Καλλιοτζή ούτε του μέλους seafarer φωνές υπάρχουν πολλές και διαφορετικές κι'εδώ κι'εκεί θα τις ακούσουμε κι'αν χρειστεί να τις σχολιάσουμε χωρίς ειρωνεία και χαρακτηρισμούς :).

Τέλος θέλω να τονίσω πως το ψ/τ αλλάζει και μαζί του αλλάζουν και οι παλιοί ψ/τ προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα(οι νέοι είναι ήδη προσαρμοσμένοι),έτσι και οι αγώνες,θ'αλλάξουν και θα προσαρμοστούν κι'αν δεν μπορέσουν θα καταργηθούν,όχι γιατί κάνουν ζημιά αλλά γιατί πρέπει να είναι αποδεκτοί απ'όλους και προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις της εποχής.

Τα λέμε......:)

fivos 01-09-08 16:15

Νομίζω πως όταν αποφεύγουμε τις ακραίες θέσεις, η συζήτηση γίνεται πολύ ενδιαφέρουσα :thumbup:

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο PanEx (Μήνυμα 17463)
Τέλος θέλω να τονίσω πως το ψ/τ αλλάζει και μαζί του αλλάζουν και οι παλιοί ψ/τ προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα(οι νέοι είναι ήδη προσαρμοσμένοι),έτσι και οι αγώνες,θ'αλλάξουν και θα προσαρμοστούν κι'αν δεν μπορέσουν θα καταργηθούν,όχι γιατί κάνουν ζημιά αλλά γιατί πρέπει να είναι αποδεκτοί απ'όλους και προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις της εποχής.

Αυτά που λες εδώ παραπάνω, τα θεωρώ πολύ σημαντικά και θέλω να ελπίζω ότι αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Ούτε η αυτόνομη κατάδυση που κάνουμε εμείς είναι απολύτως αβλαβής για το περιβάλλον: οποιαδήποτε επίσκεψη στο βυθό πρέπει να γίνεται με συνειδητό σεβασμό αν θέλουμε να έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις.
Όσο για τους "ψαρομπουκαλάκηδες" θα έχετε παρατηρήσει ότι πολύ συχνά αναφερόμαστε σ' αυτούς μ' αυτό το υποτιμητικό επίθετο γιατί θεωρούμε ότι κάνουν τεράστια ζημιά.

Τι κάνουμε σαν αυτοδύτες και σαν σύλλογος για όλα αυτά?
Προσέχουμε για να έχουμε ;)
Προσπαθούμε μέσα από επιμορφωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις να μεταγγίσουμε σε όλους τους νέους που μπαίνουν τώρα στην αυτόνομη κατάδυση, τον σεβασμό που μας έχει εμπνεύσει το θαλάσσιο περιβάλλον με τη μαγεία του, την αρμονία του και την ομορφιά του...
...να τους εξηγήσουμε πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες εκεί κάτω.

Το ίδιο θα έπρεπε να κάνετε κι εσείς (οι ψαροτουφεκάδες).
Η βασική αρχή για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα είναι κατ' αρχήν να το αποδεχτούμε και να μη κρυβόμαστε πίσω απ' το δάχτυλό μας.
Όπως δεν είναι ίδιοι όλοι οι αυτόνομοι έτσι δεν είναι ίδιοι και οι ψαροτουφεκάδες.
Διαβάζω μερικές φορές το greekdivers.gr και πραγματικά χαίρομαι και θαυμάζω το ήθος κάποιων ανθρώπων κι ακόμη περισσότερο το κουράγιο τους να εξηγούν τα αυτονόητα ξανά και ξανά, όσον αφορά την σωστή διαχείρηση των ψαρότοπων, την αποφυγή της πλεονεξίας στο πόσα ψάρια θα βγάλουν κλπ κλπ.

Πόσοι είναι όμως αυτοί?
Πολύ λίγοι κατά τη γνώμη μου, γιατί κανείς δεν γενιέται με πλεόνασμα παιδείας - στην πορεία αποκτάμε ότι μπορέσουμε.
Παράλληλα έχουμε:

=> ένα σωρό απαίδευτους ανθρώπους που απλά αγοράζουν το καλοκαίρι ένα ψαροντούφεκο (δεν μιλάμε καν για άδεια αλιείας) και χτυπάνε ότι βλέπουν να κινείται.

=> "Συνειδητούς" επαγγελματίες που κάνουν ψαροντούφεκο 3 μέρες τη βδομάδα και ζουν από αυτό - έχω συγκεκριμένα παραδείγματα (να μη μιλήσουμε εκεί για ποσότητες και θέματα διαχείρισης).

Κάντε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς:

Δημιουργείστε ένα νέο σύλλογο ή προσπαθείστε μέσα από τους υπάρχοντες συλλόγους να επιμορφώσετε αυτό τον κόσμο, να αναδείξετε ένα νέο πρόσωπο για τον ψαροτουφεκά του μέλλοντος.
Εξηγείστε τους ότι τα ψάρια δεν είναι άπειρα κι ότι καθένας έχει την ευθύνη του στην διαχείριση αυτών που έχουν απομείνει.
Μιλείστε στον κολλητό σας και σε όποιον συναντάτε και βλέπετε πως έχει μαύρα μεσάνυχτα για το πως λειτουργεί το θαλάσσιο περιβάλλον.
Εν ανάγκη, "δώστε" κάποιους στεγνά στο Λιμενικό
(βαριά η πρόταση το ξέρω, αλλά προσωπικά δεν θα είχα κανένα ενδοιασμό να "δώσω" κάποιον που κάνει ψαροντούφεκο με μπουκάλες, ειδικά αν ξέρω ότι το κάνει επαγγελματικά)

Πολύ φοβάμαι ότι έχουμε φτάσει πλέον σε ένα κομβικό σημείο που αν το μόνο που κάνουμε είναι να αγνοούμε το πρόβλημα, σε μερικά χρόνια δεν θα έχει πια καμμιά σημασία αν το ψαροντούφεκο απαγορεύεται ή όχι γιατί πολύ απλά δεν θα έχει μείνει ούτε λέπι.

ΥΓ: Αν και δεν ψαρεύω πια, γιατί βρίσκω πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση στο να φωτογραφίζω υποβρυχίως με τις ώρες, έχω ψαρέψει άπειρες ώρες σαν παιδί με ψαροντούφεκο και πεταχτάρι από ακτή, με καθετή και τσαπαρί και καλαμαριέρες και αυτοσχέδια παραγάδια - μέχρι και 2 ξιφίες 9 και 11 κιλά (γόνο δηλ.) είχαμε βγάλει με αυτοσχέδιο παραγάδι.
Το λέω αυτό για να μην νομίζετε ότι εμείς οι αυτόνομοι το παίζουμε υπεράνω ή είμαστε από άλλο πλανήτη και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη λαχτάρα του ψαροκυνηγού ή ότι δεν έχουμε κάνει -καθένας τα δικά του- λάθη.
Ακόμη περισσότερο το λέω γιατί πιστεύω ότι αυτό που τελικά μας χαρακτηρίζει πραγματικά όσο μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε είναι οι επιλογές μας:
αυτά που αποφασίζουμε συνειδητά να κάνουμε ή να μη κάνουμε.

Δημήτρης 02-09-08 16:37

Καλησπέρα και από εμένα,
Αν και κάπως αργά λόγο τεχνικού προβλήματος(βλ.PC)
θα ήθελα να πω και εγώ 1-2 κουβέντες αυτή την φορά
με την θέληση μου….. ;)και όχι δημοσιεύοντας την απάντηση
σε ένα απρόσωπο e-mail χωρίς τουλάχιστον να με ενημερώσουν….
Ποτέ μα ποτέ δεν κατάλαβα την διαφορά μεταξύ του «αγωνιστικού» και
του «παρεϊστικου» ψαρέματος αφού και τα δυο ειδή έχουν τον ίδιο σκοπό-στόχο,να πιάσουν ψάρια. Το ψαροντουφεκο είναι ο πιο επιλεκτικός τρόπος ψαρέματος κατά γενική ομολογία .Σίγουρα παίζει ρόλο στην μείωση των ψαριών αλλά όχι όπως μπλα μπλα οι τράτες μπλα μπλα τα παρασυρόμενα αφρόδιχτα και άλλες τέτοιες χιλιοειπωμένες εκφράσεις.
Η στοχοποιηση των ψαροντοφεκαδων είναι κατά την γνώμη μου άδικη όσο
άδικο θα ήταν ,και είναι , να χαρακτηρίζονται οι αυτόνομοι ως «νυχτομπουκαλοι».
Και μιας και το ανέφερα έτυχε να διαβάσω το καταστατικό ενός συλλόγου αυτοδυτών και είδα ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τα ιδρυτικά μέλη είναι εν ενεργεία «νυχτερινοί». Αυτό το γεγονός με προβλημάτισε ιδιαίτερα...:confused:
Σίγουρα θα προτιμούσα να έβλεπα συλλόγους αυτοδυτών και ψαροντουφεκαδων απέναντι σε κακούς επαγγελματίες που ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ τον νόμο περί αλιείας και έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης απέναντι στην θάλασσα και όχι μόνο.!!
Σιγουρα το θεμα αυτο ειναι τεραστιο και η συζητηση μεσω του νετ δεν το βοηθαει.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία:geia:
Καλλιοντζής Δημήτρης

Thanos 02-09-08 16:56

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Δημήτρης (Μήνυμα 17497)
Και μιας και το ανέφερα έτυχε να διαβάσω το καταστατικό ενός συλλόγου αυτοδυτών και είδα ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τα ιδρυτικά μέλη είναι εν ενεργεία «νυχτερινοί». Αυτό το γεγονός με προβλημάτισε ιδιαίτερα...:confused:

Δημήτρη καλώς όρισες στο φόρουμ του συλλόγου μας..

Με προβλημάτισε ιδιαίτερα αυτό που έγραψες και θα σου ζητούσα είτε να το διαγράψεις ή εάν έχεις αποδείξεις να ονομάσεις τον σύλλογο. Αυτό στο ζητάω σαν αυτοδύτης Θάνος και όχι σαν μέλος του Συλλόγου.

Πιστεύω δεν βοηθάει καθόλου να γράφουμε υπονοούμενα για κανέναν και να αιωρούνται πράγματα στον αέρα εκτός και εάν μπορούμε να τεκμηριώσουμε την απάντησή μας.

Σε ευχαριστώ

Physalia 02-09-08 17:16

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Δημήτρης (Μήνυμα 17497)
Καλησπέρα και από εμένα,
Αν και κάπως αργά λόγο τεχνικού προβλήματος(βλ.PC)
θα ήθελα να πω και εγώ 1-2 κουβέντες αυτή την φορά
με την θέληση μου….. ;)και όχι δημοσιεύοντας την απάντηση
σε ένα απρόσωπο e-mail χωρίς τουλάχιστον να με ενημερώσουν….

Στείλατε ενα μήνυμα στο επίσημο μέιλ της Ένωσης Αυτοδυτών Θεσσαλονίκης και όχι στο φίλο σας τον Μήτσο κε. Καλλιοτζή.....
Και το περιεχόμενο ακριβώς αυτού του μηνύματος αναδημοσιεύσαμε αυτολεξεί.
(Ώρα είναι να κατηγορηθούμε κιόλας επειδή ενημερώνουμε τα μέλη μας για τα εισερχόμενα της αλληλογραφίας μας :rolleyes:.....)

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω επειδή ήδη ξεκινήσαμε λίγο στραβά: Αν ο στόχος σας είναι να απευθύνετε ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, μην το κάνετε γενικά και αόριστα. Ή μιλήστε ξεκάθαρα λέγοντας αυτό που έχετε να πείτε ή κρατήστε τις υποψίες σας για τον εαυτό σας.
(Το γεγονός ότι -κατά τα λεγόμενά σας πάντα- σχετίζεστε εις γνώση σας με παράνομους χωρίς ποτέ να τους έχετε καταγγείλει σημαίνει κάτι για εσάς ή είναι τυχαίο; )

Αν νομίζετε πάντως ότι με τέτοια τεχνάσματα θα μας αποπροσανατολίσετε από το στόχο μας (ο οποίος -να επαναλάβω, όχι τίποτα άλλο, επειδή δεν το έχουμε πει αρκετές φορές ως τώρα, επανάληψη μήτηρ μαθήσεως άλλωστε- είναι οι αγώνες και όχι το ψ/τ), είστε πολύ γελασμένος.

Φιλικά (το κατά δύναμη)
Μαρία Σαλωμίδη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΣΕΑ Τηθύς.

Δημήτρης 02-09-08 17:58

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Thanos (Μήνυμα 17498)
Δημήτρη καλώς όρισες στο φόρουμ του συλλόγου μας..

Με προβλημάτισε ιδιαίτερα αυτό που έγραψες και θα σου ζητούσα είτε να το διαγράψεις ή εάν έχεις αποδείξεις να ονομάσεις τον σύλλογο. Αυτό στο ζητάω σαν αυτοδύτης Θάνος και όχι σαν μέλος του Συλλόγου.

Πιστεύω δεν βοηθάει καθόλου να γράφουμε υπονοούμενα για κανέναν και να αιωρούνται πράγματα στον αέρα εκτός και εάν μπορούμε να τεκμηριώσουμε την απάντησή μας.

Σε ευχαριστώ

φιλε Θανο
αυτο που εγραψα ειναι περα για περα αληθινο και δεν ειναι υπονοουμενο
ουτε γραφτηκε για τις εντυπωσεις.πιστεψε με στο μικρο χωριο που μενω
ολοι γνωριζομαστε μεταξυ μας.παρ'ολα αυτα επετρεψε ομως να :lipsrsealed: αλλα
σε βεβαιωνω οτι εφ'οσον βλεπω παρανομιες τετοιου ειδους εν δραση θα
υπαρξει και η αναλογη αντιδραση!!
φιλικα Δημητρης

Δημήτρης 02-09-08 18:22

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 17501)
Στείλατε ενα μήνυμα στο επίσημο μέιλ της Ένωσης Αυτοδυτών Θεσσαλονίκης και όχι στο φίλο σας τον Μήτσο κε. Καλλιοτζή.....
Και το περιεχόμενο ακριβώς αυτού του μηνύματος αναδημοσιεύσαμε αυτολεξεί.
(Ώρα είναι να κατηγορηθούμε κιόλας επειδή ενημερώνουμε τα μέλη μας για τα εισερχόμενα της αλληλογραφίας μας :rolleyes:.....)

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω επειδή ήδη ξεκινήσαμε λίγο στραβά: Αν ο στόχος σας είναι να απευθύνετε ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, μην το κάνετε γενικά και αόριστα. Ή μιλήστε ξεκάθαρα λέγοντας αυτό που έχετε να πείτε ή κρατήστε τις υποψίες σας για τον εαυτό σας.
(Το γεγονός ότι -κατά τα λεγόμενά σας πάντα- σχετίζεστε εις γνώση σας με παράνομους χωρίς ποτέ να τους έχετε καταγγείλει σημαίνει κάτι για εσάς ή είναι τυχαίο; )

Αν νομίζετε πάντως ότι με τέτοια τεχνάσματα θα μας αποπροσανατολίσετε από το στόχο μας (ο οποίος -να επαναλάβω, όχι τίποτα άλλο, επειδή δεν το έχουμε πει αρκετές φορές ως τώρα, επανάληψη μήτηρ μαθήσεως άλλωστε- είναι οι αγώνες και όχι το ψ/τ), είστε πολύ γελασμένος.

Φιλικά (το κατά δύναμη)
Μαρία Σαλωμίδη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΣΕΑ Τηθύς.

:geia::geia:
το μονο σιγουρο ειναι οτι ξεκινησαμε στραβα
αλλα δεν πειραζει πιστευω σε καλυτερη συνεχεια!!

GKanel 02-09-08 18:48

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Δημήτρης (Μήνυμα 17504)
το μονο σιγουρο ειναι οτι ξεκινησαμε στραβα
αλλα δεν πειραζει πιστευω σε καλυτερη συνεχεια!!

Σίγουρα μαζί μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Physalia 02-09-08 19:46

Και για να μείνουμε λοιπόν στην ουσία, αντιγράφω από το greekdivers μέρος μηνύματος του χρήστη john71....

Παράθεση:

Αποτελέσματα πανελλήνιου 2008
από kgian την Χθες, 20:34

Λοιπόν, πήρα τηλ έναν συμμετέχοντα και αυτά είναι όσα μου είπε:
Η κατάταξη και τα ψάρια.

1. Σιδέρης με 9 στήρες 3κιλες την 1η μέρα και 7 3κιλες την 2η και εναν ροφό. Με μεγάλη διαφορά πρώτος.
2. ΠΕριστέρης, 3 τόνους 12κιλους την πρώτη, 1 στήρα την 2η.
3. Σαραντινός μια στηρα 5άρα την 1η, έναν 10άρη ροφό την 2η.
4. Δεγαίτας, σαργοσηκιούς και μια στήρα την πρώτη, 2 στηρες την 2η
5. Μπαρτσάκης απο Χαλκίδα αγνωστο τι έκανε
6. Χατζηδημητρίου απο Κατάκολο, άγνωστο
7. Τσέντας, συναγρίδα την 1η, συναγρίδα-στήρα την 2η
8. Τσιάκος
9. Καραμπογιάς, σαργοί και έχασε απο πολύ κοντά μια 8άρα στήρα την πρώτη, μια μπάφα 2,5 κιλά την δευτερη και εναν σηκιο
10. Δούναβης
11. Παπακωνσταντής
12. Δημόπουλος
13. Καμπάνης με μια μεγάλη στήρα την 2η αλλα 0 την πρώτη μερα
14. Σαρόγλου
15. Κιτσος
16. Χρίστης
17. Νταής
18..
19..
και θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω με την ευκαιρία της αυξημένης πλέον εκπροσώπησης των ψαροκυνηγών -για να μη βγάζουμε λαθεμένα συμπεράσματα μόνοι μας:

- Κατ'αρχήν, είναι πραγματικά αυτά τα αποτελέσματα;
- Και αν είναι, πώς τα σχολιάζετε;

PanosEx, Σπύρο-Ιάσων, κε. Μαμάση και κε. Καλιοτζή με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη σας, όπως επίσης και των δικών μας Big-Blue, Panagiotis και όποιου άλλου έχει άποψη περί ψαρέματος και θηραμάτων.

Μετράω πρόχειρα 24 στήρες μέσα σε δυο μέρες, με την ηλικία των περισσότερων να αντιστοιχεί σε κοριτσάκια 10-12 ετών (η αντιστοιχία προκύπτει από το ότι από μη σεξουαλικώς ενεργά άτομα, οι στήρες γίνονται νεαρές θηλυκές σε βάρος 3 κιλών περίπου).
Ο πρώτος μάλιστα και καλύτερος ψ/τ στο Πανελλήνιο θέρισε 16 από αυτές για να σηκώσει το κύπελλο.....
Τρομάζω να αναλογιστώ με τι βγήκαν οι τελευταίοι :(

Τι γνώμη έχετε λοιπόν για ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ;;;

Panagiotis 02-09-08 21:07

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 17507)
επίσης και των δικών μας Big-Blue, Panagiotis και όποιου άλλου έχει άποψη περί ψαρέματος και θηραμάτων.

Μαρία, νομίζω τα σχόλια του ίδιου μέλους που δημοσίευσε τα αποτελέσματα στο φόρουμ greekdivers είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και δείχνει πως αντίστοιχες οικολογικές ανησυχίες υπάρχουν σε όλους μας..

Και φυσικά πιστεύω πως εκεί θα έπρεπε να επικεντρωθεί με νηφαλιότητα η όλη συζήτηση, και όχι σε ανταλλαγή πυρών, έστω και αν κάποια εκατέρωθεν σχόλια ήταν εν βρασμώ.

Σχετικά με τα αποτελέσματα (γιατι δεν μιλάμε για απλά νούμερα, αλλα για θύματα - θηράματα), για να ήμουν σίγουρος πως θα μπορούσα να έχω μια σχετικά αντικειμενική άποψη, θα έπρεπε να είχα τις εποχές που ασχολήθηκα με το Υ/Ψ, την δυνατότητα ή την ικανότητα, να τύχω και εγώ σε μια ψαρευτική ημέρα που να μπορούσε να μου δώσει τον αριθμό των θηραμάτων που διάβασα στα αποτελέσματα, και εγώ να κατάφερνα να αντισταθώ και με να "έπαιρνα" αυτά που πιθανόν θα μου όριζε ο νόμος, ή η οικολογική συνείδηση που ίσως θα είχα.
Επειδή λοιπόν οι δικές μου επιδόσεις απείχαν πολύ (μα πάρα πολύ) απο αυτές που θα "επρεπε" ώστε να διαμορφώσω άποψη, δεν μπορώ να ξέρω το πως θα ενεργούσα, άρα δεν το θεωρώ και τίμιο να κατακρίνω αυτους που κατάφερνουν αυτο που κατάφερνουν.

Ξέρω πως η παραπάνω αναφορά μου θα ακούγεται να ακροβατεί εντός-εκτος θέματος, αλλά επειδή ουκ ολίγες φορές έγινε (κατα την γνώμη μου λανθασμένα) σύνδεση των αγώνων υποβρυχίου ψαρέματος, με την ίδια την δραστηριότητα του υ/Ψαρεματος, θεώρησα σκόπιμο να την αναφέρω, βασιζόμενος στην ίδια λογική, την οποία θα ονόμαζα "σύγχιση".

Σχετικά με τους αγώνες τωρα..

Μπορεί να μην είχα ποτέ την δυνατότητα να συμμετέχω με αξιώσεις σε αγώνες, αλλά και να την είχα δεν θα την αξιοποιούσα κατ΄αυτόν τον τρόπο γιατι απλά δεν πολυσυμπαθώ οποιοδήποτε αγώνα, εμπεριέχει και θύματα εκτός απο αντιπάλους.
Παρ΄ολα αυτά, ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψη του, είτε μας αρέσει είτε όχι, οπότε δεν εχω λόγο να κατακρίνω κανέναν εκ των υποστηρικτών των αγώνων.
Το σημείο που χρήζει προσοχής, είναι αυτό του νόμου.
Διαβάζοντας το σχόλιο του κ. Δετοράκη, θεώρησα πως πραγματικά ο νόμος υπερισχύει πάντων οπότε απο αυτήν την πλευρά, ενδεχομένως πέραν του "ηθικού" μέρους, (που είναι και υποκειμενικό θέμα) να υπάρχει και νομικό, που είναι ξεκάθαρο.

Τελικά, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, είναι νόμιμος αυτός ο αγώνας?
Και δεν είναι ρητορική η ερώτηση, απλά εξακολουθώ να μην έχω καταλάβει (ενδεχομένως κάτι μου διέφυγε απο την ροή της συζήτησης) με ποιόν τρόπο παρακάπτονται τα θεσπισμένα απο τον νόμο όρια, και παρακαλώ να μου πείτε, (η να μου επαναλάβετε) τον φορέα που δίνει άδεια ή καλύτερα καταλύει τις σχετικές διατάξεις.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη που άκουσα πολύ πρόσφατα, έλεγε:
"Aγώνες υποβρύχιας αλιείας? Μάλιστα! Ας προσαρμοστούν απολύτως με τα θεσπισμένα όρια αλιευμάτων, και ας γίνονται όποτε θέλουν!"

Και η παραπάνω θέση, απαντά κατα την γνώμη μου και στο ερώτημα που άκουσα απο κάποιον φίλο, σχετικά με την διαφορά μιας μεγάλης ψαροτουφεκάδικης παρέας, απο τους συμμετέχοντες σε εναν αγώνα.

Η μεν παρέα, θα μπορεί ανα πάσα στιγμή να ελεγθεί για τα αλιεύματα της, (και να τιμωρηθεί αν ενδεχομένως παραβίασε τον νόμο), ενώ οι αγωνιζόμενοι, μπορούν να χτυπήσουν 8 ροφοειδή εκαστος και ημερησίως, χωρίς περεταίρω προβλήματα. (αν πράγματι παρακάμπτεται ο νόμος όπως προανέφερα)

Δεν είναι σημαντική αυτή η διαφορά? Τι λέτε?

Δηλώνοντας εξ αρχής, άγνοια,(μην βιαστείτε να με πυροβολήσετε:D) θα ήθελα να ρωτήσω τους γνώστες αν πιστεύουν πως πέραν της ευγενής άμιλλας και της ικανοποίησης της πιθανής νίκης, υπάρχουν και περισσότερα δέλεαρ για την διάκριση σε εναν τέτοιου είδους αγώνα, σε τόσο μεγάλα βάθη κλπ κλπ.
Και ο λόγος που ρωτάω?

Η οικογένεια των υποβρυχίων κυνηγών είναι πραγματικά τεράστια. Με μια μικρή ματιά στον αριθμό των μελών ας πούμε που συμμετέχουν σε ένα φόρουμ, σίγουρα θα εντυπωσιαστούμε. Και μεγάλη οικογένεια, σημαίνει και μεγάλη αγορά!
Πιθανον (δηλωσα ειλικρινή άγνοια), κάποιοι απο τους συμμετέχοντες να εκπροσωπούν καταδυτικές σχολές ελέυθερης κατάδυσης, ή καταστήματα πώλησης εξοπλισμού ή οτιδήποτε σχετικό, οπότε η πιθανή διάκριση να τους αποφέρει και σχετική επαγγελματική καταξίωση.

Μήπως τελικά και κατα βάθος, αυτοί οι άνθρωποι είναι αυτοι που εχουν και το μεγαλύτερο συμφέρον απο τους αγώνες, οπότε πολύ λογικά τους στηρίζουν, (και καλά κάνουν, επαγγελματίες είναι) γιατι είναι σαν μια "μονομαχία" σχολών-καταστημάτων-εξοπλισμού-αντιπροσώπων?
Γιατι σε αυτή τη δραστηριότητα υπάρχει και η δυνατότητα άμεσης σύγκρισης (αυτος έβγαλε πιο μεγάλο ψάρι, άρα σε αυτον θα πάω και σαν το δικό του όπλο, στολή πέδιλα θα αγοράσω)

Φυσικά και δεν κατηγορώ, απλά προσπαθώ να καταλάβω.

Πάλι καλά που στην αυτόνομη, δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα γιατι θα είχε ουρά το ΝΝΑ, μιας που η παραπάνω τακτική (του καλυτερότερου) είναι και μέσα στον Ελληνικό κώδικα dna..

Κλείνοντας, θα επαναλάβω την ιδέα σχετικά με αγώνες, αυστηρά εντός των ορίων.
Απο "αθλητικής" άποψης, θα είχαν και περισσότερο σασπένς, μιας που θα ήταν "στα μέτρα όλων" και θα μπορούσε να αναδειχθεί νικητής ο καθένας.
(και απο οικολογικής, με εναν πρόχειρο υπολογισμό σήμερα θα ζούσαν 18 ροφοειδή περισσότερα, απο έναν αγώνα και μόνο)

Panagiotis 02-09-08 21:55

Μόλις είδα (μου έδειξαν) τα περι των ορίων αλιευμάτων στους αγώνες, οπότε και λύθηκε η απορία μου για την ώρα.

παρ΄ολα αυτά, επιμένω πως αν οι διατάξεις περι ορίων αλιευμάτων είχε ισχύ και στους αγώνες, θα ήταν καλύτερα για όλους μας, (και δεν θα υπήρχαν και γκρίνιες)

Physalia 02-09-08 22:17

Εν πάσει περιπτωση, δεν είναι κρυφό, το είχα ήδη ποστάρει στη σελίδα 2 αλλά προφανώς ξεχάστηκε. Επαναλαμβάνω λοιπόν, σχετικά με τη νομοθεσία της "Αθλητικής Αλιείας" τα ισχύοντα, σύμφωνα πάντα με αυτά που εγώ κατάφερα να βρω:
Οι αγώνες αθλητικής αλιείας ορίζονται από το Άρθρο 5 του Προεδρικού Διατάγματος 373-1985 (αναλυτικά εδώ απ'όπου αντιγράφω το "επίμαχο" άρθρο)
Παράθεση:

Άρθρο 5.
Αγώνες αθλητικής αλιείας.
1. Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων αθλητικής αλιείας μεταξύ ερασιτεχνών ψαράδων.
2. Η διενέργεια αθλητικής αλιείας εγκρίνεται με απόφαση του Νομάρχη, στην περιφέρεια του οποίου οργανώνεται η διεξαγωγή της, έπειτα από εισήγηση της οικείας περιφερειακής υπηρεσίας αλιείας. Με την ίδια απόφαση ορίζονται για κάθε οργάνωση διενέργειας αθλητικής αλιείας, ο συγκεκριμένος υδάτινος χώρος, η ημερομηνία, η ώρα και τα αλιευτικά εργαλεία διεξαγωγής της, οι όροι συμμετοχής, τα υδρόβια είδη, που αποτελούν το αντικείμενο της άθλησης, ο τρόπος διάθεσης των αλιευμάτων, ο σκοπός για τον οποίο διατίθενται τα έσοδα από αυτή, το έπαθλο και κάθε σχετική λεπτομέρεια για την άρτια οργάνωση και απρόσκοπτη διεξαγωγή της.

3. Για τους αγώνες αθλητικής αλιείας,, που έχουν εγκριθεί σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις, των άρθρων 1 παρ. 7, 2 παρ. 2 και 4 παρ. 2

σ.σ. Οι διατάξεις που όμορφα όμορφα καταργούνται είναι ακριβώς αυτές που ορίζουν τα είδη και τα κιλά αλιευμάτων που αντιστοιχούν σε άτομο ανά ημέρα.

Αν κάτι από τα παραπάνω είναι παρωχημένο και δεν ισχύει, παρακαλώ πολύ ενημερώστε με.

ppetross21 05-09-08 09:29

:angyr::madwife::banghead:
απο το greekdivers forum
http://www.greekdivers.com/forum/ind...51&qpid=243458
Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο dolphin
Ο Ναυταθλητικος Ομιλος Απνους Ηρακλειου διωργανωνει τον 4ο Παγκρητιο Αγωνα Υποβρυχιας Αλιειας την Κυριακη 14-9-2008.για πληροφοριες και συμμετοχες στο τηλεφωνο 6944575149.
Τιμη συμμετοχης 15-30 ευρω.τα αλιευματα του αγωνα θα δωθουν σε ορφανοτροφειο.
ευχαριστουμε.

ppetross21 11-09-08 12:47

απο την ιστοσελίδα http://www.spearfishingforum.gr
μεταφέρω τα αποτελέσματα και τη βαθμολογία.
Διαβάζω κάποια νούμερα-αποτελέσματα-βαθμούς, τα οποία δεν τα καταλαβαίνω.
Τι σημαίνουν άραγε οι 61450 βαθμοί του πρώτου ? ? σε πόσα και τι ψάρια αντιστοιχούν? ?
Πόσα ψάρια ψαρεύτηκαν και δεν μέτρησαν??
Θα παρακαλούσα εάν γνωρίζει κάποιος ας μας ενημερώσει.

----------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------
38ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας 2008
Πόρτο Κουφό Χαλκιδικής 30-31 Αυγούστου 2008
Διοργανωτής: Ναυτικός Όμιλος Μουδανιών
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ

Α/Α ΑΘΛΗΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΝΤΟΙ ΒΑΘΜΟΙ
1. Σιδέρης Ιωάννης Α.Ο. Αλιάς Πορτοχελίου 61450
2. Περιστέρης Εμμαν. Ν.Ο. Λήμνου 31625
3. Σαραντινός Νικόλαος Ν.Ο. Απνους Ηρακλείου 21650
4. Δεγαϊτας Ιωάννης Ν.Ο. Λήμνου 19220
5. Μπαρσάκης Δημήτριος Υ.Ε.Ν. Χαλκίδας 15355
6. Χατζηδημητρίου Παν. Ν.Ο. Κατακώλου Αλιότις 11790
7. Τσέντας Δημήτριος Ο.Ε.Α.Ν.Α. Βόλου 9150
8. 4 Τσιάγγος Νικόλαος Σ.Φ.Υ.Κ.Θεσσαλονίκης 8090
9. 5 Καραμπογιάς Ηλίας Ν.Ο. Έσπερος Λαμίας 7120
10. Δούναβης Γεώργιος Ν.Ο. Σύρου 5854
11. 3 Κουμιανάκης Μιχαήλ Σ.Φ.Υ.Κ.Θεσσαλονίκης 4890
12. Παπακωνσταντής Κων. Ν.Ο. Σύρου 4810
13. Δημόπουλος Κων/νος Τρίαινα Ν.Ο. Βούλας 4575
14. Καμπάνης Νικόλαος Α.Ο. Αλιάς Πορτοχελίου 4300
15. 1 Σαρόγλου Παναγιώτης Ν.Ο. Μουδανιών 3645
16. Βελλίκης Στυλιανός Σ.Υ.Κ.Κ. Ν. Σερρών 1380
17. Κίτσος Ηλίας Ν.Ο. Κυπαρισσίας 1335
18. 2 Μανίκας Σωτήριος Ν.Ο. Μουδανιών 1020
19. Χρίστης Γεώργιος Υδραϊκός Ν.Ο. 1010
20. Νταής Κωνσταντίνος Τρίαινα Ν.Ο. Βούλας 545
21. Στάμογλου Αθανάσιος Σ.Υ.Κ.Κ. Ν. Σερρών 0
22. Αρσένης Δημήτριος Ναυτίλος ΣΥΔΝ Λάρισας 0
23. Χριστίδης Ιωαν.- Ένζο Ι.Ο. Θεσσαλονίκης 0
----------------------------------------------------------------
38ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας 2008
Πόρτο Κουφό Χαλκιδικής 30-31 Αυγούστου 2008
Διοργανωτής: Ναυτικός Όμιλος Μουδανιών
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΟΜΑΔΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ

Α/Α ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΑΘΜΟΙ
1. Α.Ο. Αλιάς Πορτοχελίου 213,846
2. Ν.Ο. Λήμνου 164,540
3. Ν.Ο. Απνους Ηρακλείου 70,447
4. Υ.Ε.Ν. Χαλκίδας 49,795
5. 4 Σ.Φ.Υ.Κ.Θεσσαλονίκης 41,978
6. Ν.Ο. Κατακώλου Αλιότις 37,964
7. Ν.Ο. Σύρου 34,463
8. Ο.Ε.Α.Ν.Α. Βόλου 29,867
9. 5 Ν.Ο. Έσπερος Λαμίας 23,258
10. Τρίαινα Ν.Ο. Βούλας 16,561
11. 2 Ν.Ο. Μουδανιών 15,199
12. Σ.Υ.Κ.Κ. Ν. Σερρών 4,443
13. Ν.Ο. Κυπαρισσίας 4,392
14. Υδραϊκός Ν.Ο. 3,252
15. Ναυτίλος ΣΥΔΝ Λάρισας 0
16. Ι.Ο. Θεσσαλονίκης 0

ppetross21 16-09-08 09:25

φαίνεται ότι η διασυλλογική διαμαρτυρία κάτι έκανε,.
όπως διαβάζουμε στα φόρουμ ψαροτουφεκάδων , έγινε διεθνής "αγώνας" επιπέδου champions league :banghead:στο Καστελόριζο , αλλά κανείς δεν πήρε έιδηση. Ούτε ανακοίνωσεις ,ούτε δελτία τύπου...

Panagiotis 16-09-08 10:59

Οι αγώνες γίνονταν και προφανώς θα γίνονται.

Το κακό της υπόθεσης είναι πως η όποια διαμαρτυρία εξελίχθηκε σε πόλεμο μεταξύ αυτόνομων-υποβρύχιων κυνηγών, ασχέτως αν υπήρχαν ξεκάθαρα διαφορετικές προθέσεις.
Με μια ματία στις σχετικές συζητήσεις πραγματικά απογοητεύτηκα όσο δεν φανταζόμουν ποτέ, και μάλιστα προσπάθησα να δώ τα πράγματα όσο το δυνατό περισσότερο αποστασιοποιημένα, αξιοποιώντας την εμπειρία (θα έλεγα καλύτερα "την αίσθηση μου") ώς παλαιός ελεύθερος δύτης.

Και το χειρότερο είναι πως στην τελική, πρόκειται για εμφύλιο πόλεμο.
Προσωπικά, αυτο συγκράτησα απο τα όσα έγιναν.

ppetross21 24-11-08 13:33

δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε :(

http://www.greekdivers.com/forum/ind...pic=17623&st=0
http://www.greekdivers.com/forum/ind...ic=17623&st=10
http://www.greekdivers.com/forum/ind...ic=17623&st=20
http://www.greekdivers.com/forum/ind...ic=17623&st=30

Έκτωρ 24-11-08 14:37

Εγώ πάλει πρέπει να σας αναφέρω ότι το ψαρεντόυφεκο σαν εργαλείο αλιείας είναι το πιο επιλεκτικό, πράγμα που σημένει πως είναι και το πιο φιλικό προς το περιβάλλον εργαλείο.

Οταν κρίνουμε ένα εργαλείο σαν επιλεκτικό ή μη επιλεκτικό στην ουσία αναφερόμαστε στην διακριτηκότητα του ως προς το θήραμα. Ένα δίκτυ με μικρό μάτι είναι λιγότερο επιλεκτικό σε σχέση με ένα δίκτυ με μεγάλο μάτι. Τα καμάκια είναι στο σύνολο τους τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να μην έχουμε παράπλευρες απώλειες στην αλιεία.

Από εκεί και πέρα το πως χρησιμοποιήτε το κάθε εργάλειο είναι άλλου παπα ευαγγέλιο. Άλλα το να κατηγορίτε τους ψαροντουφεκαδες για απώλεια οικολογικής ευαισθησίας ειναι με τα προσωπικά μου κριτηρία άτοπο.

'Εχετε καποιον άλλο πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο αλιείας να προτείνετε?
Η μήπως πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση ο άνθρωπος να παρατήση την θάλασσα από τροφοδότη του.
Γιατί κατηγορίτε ανθρώπους επείδη έχουν την κάποια σημαντική ικάνοτητα στο ψάρεμα και στην άπνοια.
Υπάρχει νομοθεσία που τους καλύπτει η μήπως όχι?

Προσωπικά δεν κάνω συστηματικά ψαρεντούφεκο διότι έιναι βαρετό να κολυμπάς τρειωρα και τετραωρα και να μην βρίσκεις ούτε λέπι. Με την φωτογραφική μηχανη κατι γίνετε. Άλλα δεν θεωρώ ότι για την κατάσταση που παρουσιάζει το νερό μας έχουν την ευθύνη οι ψαροντουφεκάδες.

προφανώς και δεν υποστηρίζω ανθρώπους που παραβιάζουν τους νόμους του ελληνικου κράτους για το θέμα αυτό.

neokles 24-11-08 17:34

Το θέμα δεν είναι αν το ψαροντούφεκο είναι επιλεκτικό ή όχι. Αυτό νομίζω ότι το καταλαβαίνουμε όλοι. Το ψαροντούφεκο είναι επιλεκτικό όταν αυτός που το κρατάει ξέρει να επιλέγει.

Εδώ όμως έχουμε παρατηρήσει φαινόμενα εμπορίας ψαριών από "ερασιτέχνες" και φυσικά παράβαση ακόμα και τον υψηλών ορίων που θέτει ο νόμος περί ερασιτεχνικής αλιείας.

Ασφαλώς και δεν φταίνε μόνο οι ψαροντουφεκάδες και δεν μπορούμε να τους βάζουμε όλους στο ίδιο καζάνι. Το κακο όμως είναι αθροιστικό και πολλαπλασιάζεται με τέτοιες διοργανώσεις όπου η επιβάρυνση σε έναν τόπο μεγαλώνει εκθετικά.

Δεν ειναι θέμα απόδωσης δικαιοσύνης. Πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να σώσουμε ότι μπορούμε ώστε να υπάρχουν ψάρια και αύριο. Αυτά τα ψάρια θα τρώμε (οι μεν) και αυτά τα ψάρια θα φωτογραφίζουμε (οι δε). Στο χέρι μας είναι να το αποφασίσουμε, ξέρουμε το πως και θα είναι ολέθριο αν δεν κάνουμε όλοι μας αυτά τα λίγα βήματα για να προσαρμόσουμε τις δραστηριότητες μας στις ανάγκες του πλανήτη

JOHNABIT 24-11-08 18:38

κυριοι χωρις να θελω να ερθω με αντιπαραθεση και ριξη με κανεναν απο τα φιλικα μελη του τηθυς θα ηθελα να πω καποια πραγματα...ειμαι απο ενα γνωστο νησι των κυκλαδων, ο πατερας μου ηταν επαγγελματιας ψαρας με ενα 7μετρο καικι.οπωσ καταλαβαινετε τα παρατησε διοτι ασχοληθηκε με τουριστικα και γιατι καταλαβε οτι μια οικογενεια δεν μπορει να ζησει απο την αλιεια,σε αυτο το βαθμο που εχει φτασει.τα μεγαλα αλιευτικα ειναι πολλα και σηκωνουν τονους ψαρια καθε ειδους και καθε μεγεθους,αρεγε εχετε δει πωσ αλιευουν και τι αλιευουν οι μηχανοτρατες?συνγχωρεστε με αν μου διεφυγε αλλα δεν ειδα κανενα διασυλλογικο οχι για την αν οχι διακοπη των αλιευτικων αυτων,τουλαχιστων για την εφαρμογη ενοσ νομου που να περιοριζει τα κιλα αλιευσιμων ψαριων ανα αλιευτικο.πιστευω οτι θα ηταν λαθος να τα βαλουμε με τουσ ψαροντουφεκαδες,γιατι πιστευω οτι εκεινη ειναι πραγματικα αθλητες.καθε αθλημα εχει και αγωνες...εγω προσωπικα δεν κανω πλεον ψαροντουφεκο γιατι χρειαζετε χρονο,εξασκηση,επαφη,διατρ φη και φυσικη κατασταση.ειμαστε αυτονομοι δυτες και παμε (μεσα στα πλαισια)μεχρι 30 μετρα με αερα,κατι που ειναι εναντια στην φυση ενω εκεινοι πανε 30 μετρα με τισ δυνατοτητες τους.θεωρω λαθος αυτην την κινηση.δεν νομιζω οτι θα λυσουμε το προβλημα και την καταστροφη του θαλασσιου περιβαλλοντος απο καποιυσ χ αγωνες και καποιους χ αθλητες.επισης θα ηταν φρονιμο να εμπαινε μια ψηφοφορια για να ξερουμε ποιος λεει οχι και ποιος δεν λεει.ειναι γνωμη μου και πιστευω οτι θα γινει σεβαστη...συγγνωμη αν σας κουρασα...

φιλικα γιαννης

Physalia 24-11-08 19:02

Johnabit,

Οι ψαροτουφεκάδες φυσικά και δεν ευθύνονται για την καταστροφή των Αλιευμάτων...
Έχουν όμως ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη θνησιμότητα πολλών ειδών και ιδιαίτερα αυτών που βγαίνουν σε ρηχά νερά για να αναπαραχθούν.....(βλέπε ροφούς και στήρες, συχνά και τόνους)
Και πάλι όμως, όταν αυτό γίνεται εκτατικά, δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε θέμα....
Όταν όμως γίνεται εντατικά (βλ. "Αγώνες") τότε οφείλουμε να πάρουμε θέση.
Σχετικά με το κατά πόσο είναι άθλημα ή αγώνισμα η θανάτωση θηραμάτων, μπορείς να διαβάσεις και τις προηγούμενες απόψεις.... ο κάθε ένας το βλέπει διαφορετικά.

Η Διαμρτυρία έγινε από τους Συλλόγους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Βέροιας.... Δε βλέπω λοιπόν γιατί χρειάζεται η ψηφοφορία σε αυτό το θρεντ.
Αν όμως θες, μπορείς να ξεκινήσεις μία εσύ. :geia:

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 24-11-08 19:31

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 20788)
Johnabit,

Αν όμως θες, μπορείς να ξεκινήσεις μία εσύ. :geia:

Δεν έχει νόημα, το αποτέλεσμα θα είναι ΟΧΙ πάνω από 80%. Εδώ παρακολούθησα το ίδιο θρέντ στο greekdivers και ακόμα και εκεί οι ψαροντουφεκάδες είναι διχασμένοι... 50-50

ppetross21 09-12-08 08:55

[u]απο τον έφορο υβ δραστηριότητας της ΕΟΥΔΑΤΚ κο Δήμο Μπουφίδη ,λάβαμε μέσω e-mail το παρακάτω κείμενο-απάντηση στην διασυλλογική διαμαρτυρία.:
οι υπογραμμίσεις-bold είναι στο αρχικό κείμενο της ΕΟΥΔΑΤΚ
.
----------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Τ.Κ.

Η Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Τ.Κ. πάντα επιδεικνύει ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τόσο την οικολογία του θαλάσσιου περιβάλλοντος όσο και την ανάπτυξη της αυτόνομης κατάδυσης. Όπως το ακρωνύμιό της υποδεικνύει, μεταξύ όλων των δραστηριοτήτων που υποστηρίζει είναι και αυτή της αθλητικής αλιείας και ειδικότερα της Υποβρύχιας Αλιείας. Η υποστήριξη αυτών των δραστηριοτήτων γίνεται με τη βοήθεια διοργάνωσης είτε Εθνικών αγώνων είτε με την αποστολή κριτών σε Διεθνείς αγώνες ως μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας (CMAS).
Με αφορμή κάποια σχόλια αυτοδυτών σχετικά με την τελευταία διοργάνωση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Υποβρύχιας Αλιείας, η Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Τ.Κ. έρχεται στη δυσάρεστη θέση να «υπερασπίσει» τα αυτονόητα. Καταρχήν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα είναι μία διοργάνωση η οποία λαμβάνει χώρα μία φορά το χρόνο. Τα θηράματα-στόχοι του Πρωταθλήματος πρέπει να καλύπτουν ορισμένες προδιαγραφές μεγέθους, οι οποίες τα καθιστούν «ασυνήθιστα» για τις υπό κανονικές συνθήκες επιδόσεις της ερασιτεχνικής αλιείας. Ελάχιστα από τα αλιεύματα των «καθημερινών» ερασιτεχνών ψαροτουφεκάδων πληρούν τις προδιαγραφές έγκυρων θηραμάτων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Αυτό γίνεται για δύο λόγους: α) για να είναι υψηλός ο βαθμός δυσκολίας και β) για να μην ασκείται περισσότερη πίεση στο περιβάλλον απ’ ότι συνολικά αναμένεται από τη νόμιμη συνήθη ερασιτεχνική δραστηριότητα. Αν υποθέσουμε ότι μία φορά το χρόνο μια ζώνη ακτής «δέχεται οικολογική πίεση» στη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, ας μας εξηγήσουν οι υπογράφοντες τη σχετική διαμαρτυρία τι ακριβώς συμβαίνει με τους ερασιτέχνες αλιείς και τους ψαροτουφεκάδες 330 ημέρες το χρόνο;
Άλλωστε, πολλοί από τους αυτοδύτες έχουν κατ’ επανάληψη συμμετάσχει σε προγράμματα καθαρισμού βυθού, και έχουν διαπιστώσει την παρουσία πολλών «χαμένων» αλιευτικών εργαλείων, τα οποία δεν ανήκουν μόνο σε επαγγελματίες. Μας λυπεί το γεγονός ότι δεν ακούστηκε ποτέ μία σαφής θέση για το συγκεκριμένο θέμα με το ζήλο που τέθηκε το θέμα της διακοπής ή της μη συμμετοχής της Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Τ.Κ. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας. Το να περιορίσει κανείς την ερασιτεχνική αλιεία είναι ίσως μία συζητήσιμη δράση σχετικά με την οικολογική της αποτελεσματικότητα. Αλλά ας ξεκινήσουμε από την εφαρμογή των περιορισμών που ισχύουν με βάση τις υπάρχουσες διατάξεις που αφορούν την ερασιτεχνική αλιεία και ας κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ αθλητικής και ερασιτεχνικής αλιείας. Πιστεύει κανείς πώς ένα χταπόδι 200 γραμμαρίων θα αποτελούσε σημείο βαθμολόγησης σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψαροτούφεκου; Ή μήπως πιστεύει κανείς πως το παραπάνω παράδειγμα δεν αποτελεί συνήθη πραγματικότητα από «επίδοξους θερινούς και όχι μόνο κυνηγούς»;
Το φαινόμενο της κατάχρησης της ερασιτεχνικής αλιείας δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την αθλητική αλιεία και η Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Τ.Κ. θέλει να υπογραμμίσει πως εξ ορισμού και βάσει του Καταστατικού λειτουργίας της συμμετέχει σε δράσεις της αθλητικής αλιείας, η οποία όταν ασκείται με αυστηρούς κανόνες αποτελεί αγαθό για τη νεολαία και την κοινωνία μας. Παράλληλα στηρίζει και προτρέπει οποιαδήποτε οικολογική δράση που θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Πριν προβούμε σε «αφοριστικές κορώνες» θα επιθυμούσαμε την καλόπιστη συλλογική δράση στη διαδικασία διαμόρφωσης ενδεχομένως νέων κανονισμών. Κάτι τέτοιο, πάντως, προϋποθέτει το σεβασμό των θεσμών της αθλητικής αλιείας, των Διεθνών Κανονισμών της CMAS και του Καταστατικού που υπηρετεί η Ε.Ο.Υ.Δ.ΑΤ.Κ.
Η Ομοσπονδία, πάντως, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των αθλητών υποβρύχιας αλιείας (και βάσει προτάσεων των ίδιων) θέσπισε το έτος 2000 αύξηση του ελάχιστου βάρους του έγκυρου ροφού από 3 σε 4 κιλά, το έτος 2001 αύξηση του ελάχιστου βάρους του έγκυρου ροφού από 4 σε 5 κιλά, το 2006 περιορισμό του ροφού, από απεριόριστο αριθμό, σε 1 ροφό ανά αθλητή ανά ημέρα και όλων των υπόλοιπων ειδών σε 10 αλιεύματα ανά αθλητή ανά ημέρα. Πού ήταν τότε αυτοί που κόπτονται για το περιβάλλον; Ακούστηκε μήπως ένα μπράβο από μεριάς τους; Ή απλά κατηγορούμε για να κατηγορούμε, ότι μέτρα και αν λαμβάνονται;
Τέλος, η Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Τ.Κ. θα χαρεί πολύ να δει οικολογικές προτάσεις σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία γενικότερα. Δεχόμενοι ότι ο διάλογος είναι προτιμότερος από τη στείρα κριτική, είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε εποικοδομητικές προτάσεις, από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές προκειμένου να διαμορφωθούν συνολικές προτάσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Ανοιχτοί στο διάλογο και σε κάθε καλοπροαίρετη κριτική είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

JOHNABIT 09-12-08 14:10

εχει απολυτο δικιο,δεν τον βρισκω λαθος καπου και γιαυτο εγραψα και εγω αυτα τα πραγματα παρακατω....

PanEx 10-12-08 12:04

Συνάδελφοι καλημέρα,
Βρίσκομαι πάλι στη δυσάρεστη θέση να υπερασπίζομαι το δύστυχο ψαροτουφεκάκι που βάλεται από εύκολα συμπεράσματα,επικίνδυνες γενικότητες και πρόχειρα τσουβαλιάσματα.

Αγαπητέ Physalia,
Eχεις στοιχεία γι'αυτά που γράφεις;;
Εχεις στοιχεία πως οι ψ/τ είναι υπέυθυνοι για την θνησιμότητα των τόνων;;
Σε τι ποσοστό;;
Τι μερίδιο είναι αυτό το πολύ μεγάλο;;.............

Ας σοβαρευτούμε λίγο,ας σκεφτούμε λίγο πρίν γράψουμε τις κατηγορίες μας,καταδικάζουμε και χρεώνουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε ανθρώπους που δεν έχουν δεί ποτέ στην ζωή τους τόνο,που δεν έχουν πιάσει ποτές τους ροφό,.........κι'εμείς πονάμε για την θάλασσα,κι'εμείς είμαστε απέναντι σε ψαρομανάβηδες,υπερβάσεις και παρανομίες,αλλά όχι ότι είμαστε και υπύθυνοι για την θνησιμότητα των ψαριών!!!

Αυτό το:
Οι ψαροτουφεκάδες φυσικά και δεν ευθύνονται για την καταστροφή των Αλιευμάτων...

Θα το δεχόμαι σκέτο.

Οταν στην συνέχεια γράφεις:

Έχουν όμως ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη θνησιμότητα πολλών ειδών και ιδιαίτερα αυτών που βγαίνουν σε ρηχά νερά για να αναπαραχθούν.....(βλέπε ροφούς και στήρες, συχνά και τόνους)

Αυτοαναιρείς ότι έγραψες.

Ξέρεις ποιό είναι το ποσοστό ευθύνης της τράτας;;των μανωμένων;;των κυκλικών;;του γρι-γρί;;του ψιλοπαράγαδου;;
Θα ήθελα πολύ να το μάθω,ειλικρινά!

Οι αγώνες δεν γίνονται εντατικά,που το είδες αυτό;;
Στο χέρι όλων μας είναι να τους αλλάξουμε αν αποδειχθεί πως έχουν μερίδιο ευθύνης.

Physalia 10-12-08 12:19

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο PanEx (Μήνυμα 21415)
Συνάδελφοι καλημέρα,
Βρίσκομαι πάλι στη δυσάρεστη θέση να υπερασπίζομαι το δύστυχο ψαροτουφεκάκι που βάλεται από εύκολα συμπεράσματα,επικίνδυνες γενικότητες και πρόχειρα τσουβαλιάσματα.

Αγαπητέ Physalia,
Eχεις στοιχεία γι'αυτά που γράφεις;;
Εχεις στοιχεία πως οι ψ/τ είναι υπέυθυνοι για την θνησιμότητα των τόνων;;
Σε τι ποσοστό;;
Τι μερίδιο είναι αυτό το πολύ μεγάλο;;.............

Ας σοβαρευτούμε λίγο,ας σκεφτούμε λίγο πρίν γράψουμε τις κατηγορίες μας,καταδικάζουμε και χρεώνουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε ανθρώπους που δεν έχουν δεί ποτέ στην ζωή τους τόνο,που δεν έχουν πιάσει ποτές τους ροφό,.........κι'εμείς πονάμε για την θάλασσα,κι'εμείς είμαστε απέναντι σε ψαρομανάβηδες,υπερβάσεις και παρανομίες,αλλά όχι ότι είμαστε και υπύθυνοι για την θνησιμότητα των ψαριών!!!

Αυτό το:

Θα το δεχόμαι σκέτο.

Οταν στην συνέχεια γράφεις:

Αυτοαναιρείς ότι έγραψες.

Ξέρεις ποιό είναι το ποσοστό ευθύνης της τράτας;;των μανωμένων;;των κυκλικών;;του γρι-γρί;;του ψιλοπαράγαδου;;
Θα ήθελα πολύ να το μάθω,ειλικρινά!

Οι αγώνες δεν γίνονται εντατικά,που το είδες αυτό;;
Στο χέρι όλων μας είναι να τους αλλάξουμε αν αποδειχθεί πως έχουν μερίδιο ευθύνης.

Πάνο. Επίτρεψέ μου να σου απαντήσω σε άλλη φάση.....
:geia:

Rabea 10-12-08 19:27

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο ppetross21 (Μήνυμα 21354)
[u]απο τον έφορο υβ δραστηριότητας της ΕΟΥΔΑΤΚ κο Δήμο Μπουφίδη ,λάβαμε μέσω e-mail το παρακάτω κείμενο-απάντηση στην διασυλλογική διαμαρτυρία.:
οι υπογραμμίσεις-bold είναι στο αρχικό κείμενο της ΕΟΥΔΑΤΚ
.
----------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Τ.Κ.

Είναι δυνατόν σε επίσημη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας να γίνεται τέτοιο φάουλ?
Γιατί δεν είναι το μόνο λάθος... πρόκειται για Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Α.Τ.Κ.
(Ελληνική ομοσπονδία υποβρύχιας δραστηριότητας αθλημάτων αλιείας και τεχνικής κολύμβησης)
η ΕΟΥΔΑΑΤΚ "εμπλεκεται" με την αλιεία μόνο στο αθλητικό κομάτι της δηλ. "Αθλητικής Αλιείας" και όχι γενικά στην υποβρύχια αλιεία....
αυτό το "λαθάκι" παραπέμπει σε πολλά άλλα είδη υποβρύχιας αλιείας... :madwife:

fivos 11-12-08 14:01

Οι συζητήσεις που γίνονται σε δύο μεγάλα ελληνικά fora για το ψαροτούφεκο για την απάντηση που μας έδωσε της ΕΟΥΔΑΤΚ:

www.spearfishingforum.gr: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Τ.Κ.

www.GreekDiver.com: Απάντηση της ΕΟΥΔΑΤΚ στη διασυλλογική διαμαρτυρία

Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε τουλάχιστον ένα μέρος τους.

Εμένα μου δείχνει πως οι σωστοί χομπίστες ψαροντουφεκάδες στην πλειοψηφία τους καταλαβαίνουν πολυ καλά την ζημιά που γίνεται σε ένα τόπο με τους αγώνες (πρωταθληταράδες που χτυπάνε και πουλάνε ψάρια για μήνες μετά τους αγώνες ερημώνοντας το μέρος) όπως καταλαβαίνουν πολύ καλά και ποιοι είναι αυτοί που έχουν συμφέρον να οργανώνουν αγώνες (συγκεκριμένες εταιρείες και μαγαζάκια για διαφήμιση σε συνδυασμό με την ΕΟΥΔΑΤΚ που επιδοτείται γι αυτούς τους δήθεν "αγώνες").

Επίσης είναι έξαλοι με το τσουβάλιασμα και το άδειασμα που κάνει η ΕΟΥΔΑΤΚ στους χομπίστες ψαροτουφεκάδες που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί, κι αυτό μόνο και μόνο για να υποστηρίξει τους "πρωταθληταράδες" και τους αγώνες της - και έχουν δίκιο...

Θαυμάστε !

ppetross21 01-04-09 11:21

Λέτε να ευαισθητοποιήθηκαν η ΕΟΥΔΑΤΚ και ο ΠΣΑΥΚ.?
:confused: ? ?

http://www.spear-fishing.gr/index.ph...=113&Itemid=51
Παράθεση:

Ανακοίνωση Π.Σ.Α.Υ.Κ.

Το Δ.Σ. της Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Τ.Κ., το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009 ενέκρινε τις προταθείσες από τον Π.Σ.Α.Υ.Κ. τροποποιήσεις του κανονισμού υ/β αλιείας:

Α) Οι στήρες – πίγγες – σφυρίδες περιορίστηκαν από 10 άτομα του κάθε είδους, σε συνολικά 4 άτομα (από όλα τα είδη μαζί) ανά ημέρα.

Β) Τα μαγιάτικα περιορίστηκαν από 10 σε 5 άτομα ανά ημέρα και το ελάχιστο βάρος τους ανήλθε από 500 γρ. στα 2 κιλά.

Γ) Ο τόνος περιορίστηκε στα από τον κοινοτικό νομοθέτη στην ερασιτεχνική αλιεία ισχύοντα, δηλ. 1 κομμάτι με ελάχιστο βάρος τα 30 κιλά.

Δ) Εισήχθη πριμ 500 πόντων για κάθε ξεχωριστό είδος αλιεύματος.

Ε) Απαγορεύθηκε να εγκαταλείπεται στο βυθό έρμα (μολύβι) χωρίς πρόθεση ανέλκυσης, για να αποφευχθεί μόλυνση του περιβάλλοντος.

ΣΤ) Οι αθλητές από κάθε όμιλο, αυξήθηκαν σε 4 (αντί για 2) και ως βαθμολογία του ομίλου θα μετράει το άθροισμα των επιδόσεων των 2 καλύτερων αθλητών του κάθε ομίλου. Με το τελευταίο μέτρο αποσκοπείται η διευκόλυνση των ομίλων που έχουν αρκετούς καλούς αθλητές και έχουν πρόβλημα στην επιλογή τους, καθώς και η εγγραφή νέων αθλητών στους ομίλους.

Ο νέος κανονισμός τέθηκε ήδη σε ισχύ.

Ακόμα, υπεγράφησαν οι συμβάσεις με τους νέους χορηγούς της εθνικής ομάδας για το 2009. Η σύμβαση με την Αφοί Ιωνά Ο.Ε. και τη Mares είναι για 1 έτος, αυτή με το Δ. Καρυοφύλλη και την Olympic Ribs για δύο και αυτή με την C-CAAN για τρία.

geogeo 01-04-09 11:37

Σχόλια:

Παράθεση:

Α) Οι στήρες – πίγγες – σφυρίδες περιορίστηκαν από 10 άτομα του κάθε είδους, σε συνολικά 4 άτομα (από όλα τα είδη μαζί) ανά ημέρα.

Β) Τα μαγιάτικα περιορίστηκαν από 10 σε 5 άτομα ανά ημέρα και το ελάχιστο βάρος τους ανήλθε από 500 γρ. στα 2 κιλά.

Γ) Ο τόνος περιορίστηκε στα από τον κοινοτικό νομοθέτη στην ερασιτεχνική αλιεία ισχύοντα, δηλ. 1 κομμάτι με ελάχιστο βάρος τα 30 κιλά.
Δεν λέει κάπου ότι θα έχουν κάποια ποινή αν χτυπήσουν ψάρια εκτός ορίων, ώστε να το σκεφτούν.
Απλώς αφαιρούνται απ' το αποτέλεσμά τους.
Παράθεση:

Αυτό θα πει ενδιαφέρον για την βιοποικιλότητα :thumbup:

Παράθεση:

Ε) Απαγορεύθηκε να εγκαταλείπεται στο βυθό έρμα (μολύβι) χωρίς πρόθεση ανέλκυσης, για να αποφευχθεί μόλυνση του περιβάλλοντος.
:worship:

MICHALIS 01-04-09 11:42

Ας απαγορεψουν και οποιασδηποτε μορφης αλιεια για 3 μηνες στην περιοχη μετα απο ΚΑΘΕ αγωνα .
Για καθε επιπλεον αλιευμα να μπαινει και χρηματικο προστιμο .
Οι σωστοι αθλητες πιστευω θα συμφωνουν αφου δεν ξεφευγουν και σεβονται την θαλασσα .

geogeo 10-07-09 09:04

Στην ιστοσελίδα Rib and Sea ξεκίνησε προσπάθεια για την κατάργηση του αγωνιστικού ψαροτούφεκου. Μπορείτε να δείτε την σχετική ανακοίνωση εδώ

Εννοείται ότι είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε τέτοια προσπάθεια.

Για τον λόγο αυτό, οι τρεις Σύλλογοι (Τηθύς, Ε.Α.Θ. και Σ.Κ.Α.), στείλαμε σήμερα την παρακάτω επιστολή συμπαράστασης, στους υπεύθυνους της ιστοσελίδας:

Παράθεση:

Αγαπητοί φίλοι,

Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα σας, σχετικά με την πρωτοβουλία σας για εκστρατεία απαγόρευσης των αγώνων ψαροτούφεκου.

http://www.ribandsea.com/fishing/132--stop-.html

Επίσης σε κάποιες άλλες συζητήσεις διαβάσαμε απόψεις κάποιων περι "καπελώματος" της αρχικής προσπάθειας που ξεκίνησε από εμάς:

http://www.fouskoto1.gr/fouskotoforu...114#post141114

Θεωρούμε αστείες τις απόψεις περί καπελώματος - σημασία έχει η προσπάθεια και ο στόχος - και θα θέλαμε να σας δηλώσουμε ότι συμφωνούμε με το σύνολο της δημοσιευμένης επιστολής σας προς τους αρμόδιους φορείς και ότι συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθειά σας αυτή.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
τα Δ.Σ. των Συλλόγων Αυτοδυτών:

Ενωση Αυτοδυτών Θεσσαλονίκης (www.thessalonikidiveclub.gr)
Σύλλογος Ερασιτεχνών Αυτοδυτών "Τηθύς" (www.scubadive.gr)
Σύλλογος Καταδύσεων Αναψυχής ( www.recreationaldiveclub.blogspot.com)

Υ.Γ. και για να μην αρχίσουμε πάλι τα ίδια (:banghead:), ας κάνουμε μια επανάληψη: Ζητάμε να απαγορευτεί το "αγωνιστικό" ψαροτούφεκο και πάσης φύσεως "αθλητική" αλιεία.

Για να δούμε :lipsrsealed:

ppetross21 10-07-09 13:25

παρ όλα αυτά η ΕΟΥΔΑΤΚ με 1 ή 2 Α , ...
συνεχίζει το βιολί της.

Παράθεση:

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕ ΣΚΑΦΗ 5-6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008 – ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Παράθεση:

Η Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Αθλητικής Αλιείας και Τεχνικής Κολύμβησης (Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Τ.Κ.) και ο Ναυτικός Αθλητικός Σύλλογος Καλαμάτας ΑΙΟΛΟΣ διοργανώνουν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας (με ψαροντούφεκο Π.Δ. 373-1985), το οποίο θα διεξαχθεί στις 5 και 6 (Σάββατο και Κυριακή αντίστοιχα) του Σεπτεμβρίου 2009 στη θαλάσσια περιοχή του Μεσσηνιακού Κόλπου.

1.Ως Τράπεζες του αγώνα ορίζονται :

Α’ ΤΡΑΠΕΖΑ Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της παράκτιας θέσης Φανάρι Κιτριών 36 54.829Β - 22 07.450A
και της παράκτιας θέσης Καρδαμύλη 36 52.614B – 22 13.866A

Β’ ΤΡΑΠΕΖΑ Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της παράκτιας θέσης Καρδαμύλη 36 52.614B – 22 13.866A
και της παράκτιας θέσης Κάβος Τραχήλας 36 46.200B – 22 17.744A

(Βλ. συνημμένο χάρτη)

2. Ως αναπληρωματική Τράπεζα του αγώνα ορίζεται :

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της παράκτιας θέσης Κορώνη 36 47.590B – 21 58.484A
και της παράκτιας θέσης Βενέτικο 36 40.017B – 21 53.659A

3.Επισυνάπτεται ο κανονισμός, βάση του οποίου ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια του αγώνα.

4.Ο αγώνας προϋποθέτει τη χρήση σκάφους και την παρουσία δύτη ασφαλείας, ο οποίος θα είναι και ο κριτής του αθλητή. Για την έγκυρη συμμετοχή κάθε αθλητή του στο πρωτάθλημα, ο κάθε ναυτικός όμιλος πρέπει να δηλώσει αντίστοιχους δύτες ασφαλείας.

5. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν από κάθε όμιλο από 1 έως τέσσερις (4) αθλητές και 1 αναπληρωματικός. Για την ομαδική βαθμολογία θα ληφθεί υπόψη το άθροισμα των βαθμών των δύο καλύτερων αθλητών από κάθε ναυτικό όμιλο.

6.Τα αλιεύματα θα δοθούν από το ΝΑΣ Καλαμάτας ΑΙΟΛΟ σε φιλανθρωπικούς σκοπούς μέσω της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

7.Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως 20 Αυγούστου. Τα πιστοποιητικά που απαιτούνται (υπεύθυνη δήλωση, ιατρική βεβαίωση, αθλητικά δελτία) αναφέρονται στο άρθρο 1.3 και 3.1 του κανονισμού. Συμμετοχές πέρα της παραπάνω ημερομηνίας θα γίνονται δεκτές μόνο κατόπιν συμφωνίας του διοργανωτή.

8.Απαγορεύεται η επίσκεψη των τραπεζών την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009.

9.Ο διοργανωτής, ο Αλυτάρχης καθώς και τα μέλη της επιτροπής ουδεμία ευθύνη φέρουν για τυχόν βλάβες, ζημιές και ατυχήματα, που θα μπορούσαν να συμβούν στους διαγωνιζόμενους κατά τη διάρκεια του αγώνα, καθώς και οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν και αναλαμβάνουν όλους τους κινδύνους που περικλείει κάθε αθλητική εκδήλωση και ιδιαίτερα αυτές που έχουν σχέση με τη υποβρύχια δραστηριότητα.

10.Ο κανονισμός επιτρέπει τη χρήση GPS και βυθομέτρου.

11.Οι χειριστές σκαφών πρέπει να έχουν όλα τα απαραίτητα και νόμιμα έγγραφα του σκάφους (δίπλωμα, ασφάλεια κλπ.).

12.Επισημαίνεται ότι βάσει αποφάσεως Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Τ.Κ., η προσεχής αποστολή της εθνικής ομάδας στους διεθνείς αγώνες του εξωτερικού, θα προκύψει βάσει ειδικής γνωμοδοτήσεως της πενταμελούς επιτροπής εκλεκτόρων που έχει συγκροτήσει η Ομοσπονδία.

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Α Γ Ω Ν Α

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΩΡΑ 18:00
ΕΔΡΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ Ναυταθλητική Βάση ΑΙΟΛΟΣ προλιμένας Καλαμάτας

ü Συγκέντρωση αθλητών

ü Κατάθεση πιστοποιητικών συμμετοχής

ü Ενημέρωση

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
ΩΡΑ 8:00 Απόπλους σκαφών από το λιμάνι της Καλαμάτας
ΩΡΑ 9:00 Έναρξη του αγώνα Α΄ μέρας

ΩΡΑ 14:00 Λήξη αγώνα

ΩΡΑ 15:00 Ζύγισμα αλιευμάτων

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
ΩΡΑ 8:00 Απόπλους σκαφών από το λιμάνι της Καλαμάτας
ΩΡΑ 9:00 Έναρξη του αγώνα Β΄ μέρας

ΩΡΑ 14:00 Λήξη αγώνα

ΩΡΑ 15:00 Ζύγισμα αλιευμάτων,

ΩΡΑ 16:00 Απονομή επάθλων

Δηλώσεις συμμετοχής :

Στο ΦΑΞ του Ομίλου 2721-063103
Και το e-mail naskeolos@yahoo.gr
Πληροφορίες
6936726225 (Δρακόπουλος Παναγιώτης)
6936852146 (Κότσης Βασίλης)
2721085382 στη Γραμματεία του Συλλόγου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Παν.Δρακόπουλος Χαρ. Βγενής
8.απαγορεύεται να πάτε στην τράπεζα την Παρασκευή,
αναλήψεις-καταθέσεις μέχρι Πέμπτη!!!!:banghead::banghead::crazy:

10.gps βυθόμετρα όλα κανονικά.!!!:madwife::angyr:

ppetross21 13-07-09 07:46

απο το : http://www.spearfishingforum.gr/view...hp?f=13&t=8739

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο dolfin
καλημερα σε ολους.θελω να ξερετε πως ο ΝΑΟΗ ΑΠΝΟΥΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ αποφασισε φετος να μην ξαναδιοργανωσει αγωνα ψαροντουφεκου οπως εκανε παλαιοτερα.Σε οποιαδηποτε
προσπαθεια σας για να καταργηθουν οι αγωνες αυτου του τυπου να ξερετε οτι θα εχετε πολλους οπαδους απο την Κρητη.

ppetross21 13-08-09 06:56

Ανακοίνωση του ΝΟΑΗ "Άπνους" όπως αναρτήθηκε σε φόρουμ ψρτούφεκου:

Παράθεση:

Αγαπητοί αναγνώστες

Το ζήτημα της διεξαγωγής του Πανελλήνιου πρωταθλήματος αγωνιστικού ψαροντούφεκου έχει απασχολήσει έντονα τα μέλη του συλλόγου μας και νιώθουμε επιβεβλημένη την ανάγκη να διατυπώσουμε την αντίθεση μας για την διοργάνωση τέτοιων πρωταθλημάτων ,οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Κατ’ αρχάς οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι κάποτε απλοί αγώνες και αυτό που ήταν μια συλλογική δραστηριότητα και ευκαιρία για ομαδικό ψάρεμα , έγινε ανταγωνιστική μανία και ξεκληρίστηκαν πολλοί τόποι, με απώτερο σκοπό ένα κύπελλο και την αναγνωρισιμότητα. Δυστυχώς για μας ,οι καταστρεπτικές συνέπειες αυτού του είδους των δραστηριοτήτων έγιναν αντιληπτές μετά την ολοκλήρωση του τοπικού πρωταθλήματος που διοργανώθηκε από το σύλλογό μας. Αντιλαμβανόμενοι λοιπόν το μέγεθος των επιπτώσεων, ταχθήκαμε κατά της διεξαγωγής αγώνων υποβρύχιου κυνηγιού και επιδοθήκαμε σε άλλου είδους αθλητικές δοκιμασίες (αγώνες υποβρύχιας σκοποβολής, αγώνες ελεύθερης κατάδυσης κτλ).
Φυσικά και δεν είμαστε αντίθετοι με το «ψαροντούφεκο» και τον υποβρύχιο ψαροκυνηγό -ψαροντουφεκά ,εφόσον συμμορφώνεται με τις όποιες κείμενες διατάξεις. Σύμφωνα με το Π.Δ. 373/85 όπως αυτό ισχύει σήμερα, τα αλιεύματα πρέπει να περιορίζονται σε πέντε (5) κιλά (ψάρια ή μαλάκια ή οστρακόδερμα) ανά 24ωρο, επιτρέπεται δε και ένα ψάρι με βάρος μεγαλύτερο των πέντε κιλών.
Επομένως πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζονται αγώνες οι οποίοι απροκάλυπτα παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία;
Άλλωστε μοναδικός σκοπός που «νομιμοποιεί»,κατά τη γνώμη μας, το υποβρύχιο κυνήγι είναι η εξασφάλιση υγιεινής τροφής ,τόσο απαραίτητης στους καιρούς της βιομηχανοποιημένης διατροφής που διανύουμε.
Επιπλέον, ήδη οι θάλασσές μας υπεραλιεύονται και είδη ψαριών απειλούνται με εξαφάνιση, ειδικά τα μεγάλα ψάρια ,που αποτελούν και στόχους του ψαροντούφεκου.
Ο ΑΠΝΟΥΣ κάνει προσπάθειες για τη διατήρηση και ,ει δυνατόν, την αύξηση των πληθυσμών των ψαριών που ζουν στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή που δραστηριοποιείται, κάτι που δεν μπορεί να εγγυηθεί ο οποιοσδήποτε διοργανωτής αγώνων υποβρύχιου κυνηγιού για την περιοχή που θα διεξαχθούν.
Τέλος ,είναι δεδομένο πως η διοργάνωση τέτοιων αγώνων θα προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις. Τόσο από τους επαγγελματίες αλιείς ,οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται για την συρρίκνωση των ήδη μειωμένων αποθεμάτων της θάλασσας σε ψάρια, όσο και από την τοπική κοινωνία για την καταστροφή της φυσικής ομορφιάς και του υδάτινου περιβάλλοντος που θα προκληθεί στην περιοχή από τη μαζική άφιξη δεκάδων ψαροκυνηγών.
Ελπίζουμε, μετά την κατάθεση των απόψεων και προβληματισμών μας, να συμμεριστούν οι αγαπητοί αναγνώστες και φίλοι της θάλασσας την ανησυχία μας και την αντίθεση μας στη διεξαγωγή αγώνων υποβρύχιου κυνηγιού. Ας αναλογιστούμε όλοι τα ολέθρια αποτελέσματα που θα έχει η συνέχιση αυτής της παράλογης «γενοκτονίας» ψαριών στις θάλασσές μας.
Με εκτίμηση
Τα μέλη του Ναυταθλητικού Ομίλου
ΑΠΝΟΥΣ Ηρακλείου

Συνημμένο(α) πλακίδιο(α)

Physalia 13-08-09 13:14

κάποιοι τολμούν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των δικών τους πράξεων και να μιλάνε με έργα.

Απλά Μπράβο τους! :thumbup:

GKanel 14-08-09 11:24

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 30332)
κάποιοι τολμούν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των δικών τους πράξεων και να μιλάνε με έργα.

Απλά Μπράβο τους! :thumbup:

Ας ευχηθούμε να τους μιμηθούν κι άλλοι, ΕΥΓΕ

Big-Blue 14-08-09 12:14

πολύ σωστοί!:thumbup:

andreas 14-08-09 15:23

Αγώνες ψαροντούφεκου.... ΕΛΕΟΣ !

Επιτρέπεται να λέμε σήμερα τέτοια πράγματα, επειδή ΚΑΠΟΤΕ ο άνθρωπος ζούσε από το κυνήγι ? Άλλες εποχές, άλλα μέσα, και με το τόξο και βέλη δεν ξεκλιρίζεις ολόκληρους πληθισμούς !

Δηλαδή, σντίστοιχα, να πάρουμε μυδραλιοβόλα και να κυνηγάμε ελάφια στην Πάρνηθα, επειδή το 10.000 π.χ. οι Ούγκ κυνηγούσαν ελάφια ? :thumbup:

Phoevos 16-10-09 05:05

Καλησπέρα σας :).

Μπαίνοντας στο portal του scubadive, μετά απο καιρό έπεσα επάνω σε αυτό το όχι στο αγωνιστικό ψαροντούφεκο, και είδα εδώ και την ανακοίνωση του φίλου ppetreos21. Και επειδή δεν μου αρέσει να υπάρχει μονόλογος, θα ήθελα να σας διατυπώσω και την αντίθετη άποψη.

Θα ξεκινήσω λέγοντας, για τον όμιλο άπνους, ότι η θέση που διατύπωσε αποτελεί ΝΤΡΟΠΗ για οποιονδήποτε θέλει να αποκαλείται ψαροκυνηγός. Αυτό γιατί η συγκεκριμένη επιστολή στρέφεται κατά όλου του υποβρυχίου ψαρέματος, του μοναδικού επιλεκτικού τρόπου αλιείας σήμερα. Του μοναδικού τρόπου αλιείας με τόσους περιορισμούς στο βάθος. Του μοναδικού μη ρυπογόνου για τη θάλασσα τρόπου αλιείας (και εσείς βουτάτε, και εσείς βλέπετε πόσα αλιευτικά εργαλεία υπάρχουν παρατημένα στο βυθό (φαντάζομαι δε βλέπετε και πολύ συχνά ψαροντούφεκα...).

Ως αντιπρόεδρος της AIDA Hellas λυπάμαι για την υποστήριξη στον Aπνους για τη διεξαγωγή αγώνα ελ.κατάδυσης φέτος το καλοκαίρι. Άνθρωποι που μάχονται την ομορφιά της θάλασσας, την επαφή με το κόσμο του βυθού, δεν πρέπει να δέχονται καμίας υποστήριξης/προβολής.

Και βέβαια ας τονίσω ότι ο σύλλογος μάλλον είναι ανακόλουθος, αφού 7ος στη κατάταξη είναι ο

Σαραντινός Νικόλαος
Ν.Ο. Απνους Ηρακλείου

σχετικά: http://www.spear-fishing.gr/index.ph...tpage&Itemid=1

Ας ξεκινήσω όμως να αιτιολογώ γιατί η επιστολή αυτή στρέφεται κατά του υποβρυχίου ψαρέματος.

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο ppetross21
Αγαπητοί αναγνώστες

Το ζήτημα της διεξαγωγής του Πανελλήνιου πρωταθλήματος αγωνιστικού ψαροντούφεκου έχει απασχολήσει έντονα τα μέλη του συλλόγου μας και νιώθουμε επιβεβλημένη την ανάγκη να διατυπώσουμε την αντίθεση μας για την διοργάνωση τέτοιων πρωταθλημάτων ,οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Κατ’ αρχάς οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι κάποτε απλοί αγώνες και αυτό που ήταν μια συλλογική δραστηριότητα και ευκαιρία για ομαδικό ψάρεμα , έγινε ανταγωνιστική μανία και ξεκληρίστηκαν πολλοί τόποι, με απώτερο σκοπό ένα κύπελλο και την αναγνωρισιμότητα. Δυστυχώς για μας ,οι καταστρεπτικές συνέπειες αυτού του είδους των δραστηριοτήτων έγιναν αντιληπτές μετά την ολοκλήρωση του τοπικού πρωταθλήματος που διοργανώθηκε από το σύλλογό μας.

Στο υποβρύχιο ψάρεμα υπάρχει περιορισμός βάθους. Ακόμα και οι καλύτεροι των καλύτερων σπάνια πάνε κάτω απο τα 40 μέτρα.

Ας δούμε τον κανονισμό των αγώνων:

Το Δ.Σ. της Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Τ.Κ., το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009 ενέκρινε τις προταθείσες από τον Π.Σ.Α.Υ.Κ. τροποποιήσεις του κανονισμού υ/β αλιείας:

Α) Οι στήρες – πίγγες – σφυρίδες περιορίστηκαν από 10 άτομα του κάθε είδους, σε συνολικά 4 άτομα (από όλα τα είδη μαζί) ανά ημέρα. Ελάχιστο βάρος ροφού τα 5 κιλά και της σφυρίδας, πίγγας, στήρας, σφυριδόβλαχου και μαγιάτικου τα 2 κιλά.

ΣΤ) Οι αθλητές από κάθε όμιλο, αυξήθηκαν σε 4 (αντί για 2) και ως βαθμολογία του ομίλου θα μετράει το άθροισμα των επιδόσεων των 2 καλύτερων αθλητών του κάθε ομίλου. Με το τελευταίο μέτρο αποσκοπείται η διευκόλυνση των ομίλων που έχουν αρκετούς καλούς αθλητές και έχουν πρόβλημα στην επιλογή τους, καθώς και η εγγραφή νέων αθλητών στους ομίλους.

Έρχονται λοιπόν και μας μιλάνε για καταστροφή του βυθού, απο 15 ανθρώπους (ούτε 15 δεν είναι) που βουτάνε την ημέρα με μία ανάσα και μια σφεντόνα στο χέρι. Λοιπόν αν το υ/ψάρεμα ήταν τόσο καταστροφικό δεν θα έπρεπε να υπάρχει λέπι στη θάλασσα μέχρι σήμερα. Και αυτά τα λένε άνθρωποι ψαροκυνηγοί υποτίθεται... Επίσης διαφαίνονται με απίστευτα έγκυρες επιστημονικές μελέτες ότι παρατήρησαν καταστρεπτικές συνέπειες στο βυθό μετά την ολοκλήρωση του αγώνα. Οι οποίες ήταν? Πήγαν 15 άνθρωποι, με μια ανάσα και έκαναν καταστροφή στο βυθό? Φαντάζομαι έσκαβαν με τα όπλα τους στα βράχια...

Και επειδή αναφέρομαι σε επιστημονικές έρευνες, θα σας σχολιάσω μετά κάποια(ες) δημοσιεύσεις που έχουν πέσει στα χέρια μου, με παραδείγματα και στατιστικά δείγματα απο τη καθημερινή ζωή. Με ψάρεμα αληθινό που ξεφεύγει πολύ απο αυτά που διατύνονται κάποιες έρευνες.

Παράθεση:

Αντιλαμβανόμενοι λοιπόν το μέγεθος των επιπτώσεων, ταχθήκαμε κατά της διεξαγωγής αγώνων υποβρύχιου κυνηγιού και επιδοθήκαμε σε άλλου είδους αθλητικές δοκιμασίες (αγώνες υποβρύχιας σκοποβολής, αγώνες ελεύθερης κατάδυσης κτλ).
Φυσικά και δεν είμαστε αντίθετοι με το «ψαροντούφεκο» και τον υποβρύχιο ψαροκυνηγό -ψαροντουφεκά ,εφόσον συμμορφώνεται με τις όποιες κείμενες διατάξεις. Σύμφωνα με το Π.Δ. 373/85 όπως αυτό ισχύει σήμερα, τα αλιεύματα πρέπει να περιορίζονται σε πέντε (5) κιλά (ψάρια ή μαλάκια ή οστρακόδερμα) ανά 24ωρο, επιτρέπεται δε και ένα ψάρι με βάρος μεγαλύτερο των πέντε κιλών.
Επομένως πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζονται αγώνες οι οποίοι απροκάλυπτα παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία;
Άλλωστε μοναδικός σκοπός που «νομιμοποιεί»,κατά τη γνώμη μας, το υποβρύχιο κυνήγι είναι η εξασφάλιση υγιεινής τροφής ,τόσο απαραίτητης στους καιρούς της βιομηχανοποιημένης διατροφής που διανύουμε.

Δεν χρειάζεται καμία "νομιμοποίηση" εντός εισαγωγικών ή εκτός. Δεν είμαστε υπόλογοι οι ψαροκυνηγοί, είμαστε με το κεφάλι πολύ ψηλά, σας διαβεβαιώ για αυτό. Γιατί όπως είπε και αυτός ο μεγάλος αυτοδύτης:

The best way to observe a fish is to become a fish (Ζ.Υ.Cousteau)

Αυτός ο κύριος που έγραψε την επιστολή (για την οποία σημειωτέον, δεν ακούσαμε ποτέ να γινεται γενική συνέλευση στο σύλλογο. Για όποιους ενδιαφέρονται θα ήταν καλό να παρακολουθήσουν τη συζήτηση στα φόρουμ του Υ/Ψ), μόνο ψαροκυνηγός δεν μπορεί να είναι. Δεν μπορεί να ζει στη θάλασσα, να παίρνει ζωή απο αυτή και να θεωρεί ότι μπορεί ποτέ το Υ/Ψ να κάνει κακό. Γιατί ο ψαροκυνηγός βλέπει τι πιάνει, και βλέπει τι κάνει στο τόπο που το πιάνει. Όταν λοιπόν όλοι εμείς που είμαστε μια μεγάλη όμορφη παρέα, πηγαίνουμε και πιάνουμε μεγάλα και όμορφα ψάρια, και ξαναπάμε στους ίδιους τόπους συστηματικά (ανάλογα το τόπο, συνήθως 1 επίσκεψη / μήνα) ξαναβλέπουμε ψάρια, ξέρουμε ότι ΔΕΝ επηρεάζουμε το περιβάλλον με βλαβερό τρόπο. Απλά επιλέγουμε να μην τρώμε fishsticks, αλλά φρέσκο ψάρι.

Παρένθεση. Μεγάλη παρένθεση: πριν μου πείτε ότι όλοι αυτοί εκεί που πάνε, μέρα-νύχτα, με μπουκάλες, με βιτριόλια, και με οτιδήποτε και σηκώνουν ότι κινείται στο βυθό με ένα ψαροντούφεκο στο χέρι σκεφτείται το εξής:

Αν αύριο πάει κάποιος να διαπράξει ληστεία, σκοτώσει άνθρωπο, και το κάνει με ένα ψαροντούφεκο στο χέρι θα πούμε ότι το έκανε ψαροντουφεκάς? Θα ομοιάσουμε την όποια ποινική (έστω αξιόποινη, σίγουρα παράνομη) πράξη με αυτό που γίνεται την ημέρα με μία μόνο ανάσα στα πλαίσια της νομιμότητας? Φαντάζομαι το επιχείρημα είναι σαφές: το υποβρύχιο ψάρεμα στα πλαίσια της νομιμότητας, ουδεμία καταστροφική επίπτωση έχει στο Υ/περιβάλλον. Γιατί οτιδήποτε διαφορετικό (απο αυτό που γίνεται στα πλαίσια της νομιμότητας, την ημέρα με μία ανάσα) δεν είναι υποβρύχιο ψάρεμα!!!

Συνεχίζω:
Παράθεση:

Επιπλέον, ήδη οι θάλασσές μας υπεραλιεύονται και είδη ψαριών απειλούνται με εξαφάνιση, ειδικά τα μεγάλα ψάρια ,που αποτελούν και στόχους του ψαροντούφεκου.

Κάποτε μαθαίναμε ότι πρέπει να τρώμε μόνο τα "ώριμα" ψάρια, αυτά που έχουν ολοκληρώσει τον αναπαραγωγικό τους κύκλο. Σήμερα μαθαίνουμε απο τον Άπνους ότι τα μεγάλα ψάρια είναι το χειρότερο κακό που μπορεί να κάνει κανείς στη θάλασσα. :banghead:

Άνθρωπος που έχει πάρει μεγάλα ψάρια απο το βυθό, που έχει εικόνες απο τη ζωή εκεί, και ξέρει πότε και που θα ξαναδεί τα ψάρια, έχει γράψει αυτή τη φράση στην επιστολή? Μόνο αστείο μου ακούγεται. . .

Παράθεση:

Ο ΑΠΝΟΥΣ κάνει προσπάθειες για τη διατήρηση και ,ει δυνατόν, την αύξηση των πληθυσμών των ψαριών που ζουν στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή που δραστηριοποιείται, κάτι που δεν μπορεί να εγγυηθεί ο οποιοσδήποτε διοργανωτής αγώνων υποβρύχιου κυνηγιού για την περιοχή που θα διεξαχθούν.
Τέλος ,είναι δεδομένο πως η διοργάνωση τέτοιων αγώνων θα προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις. Τόσο από τους επαγγελματίες αλιείς ,οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται για την συρρίκνωση των ήδη μειωμένων αποθεμάτων της θάλασσας σε ψάρια, όσο και από την τοπική κοινωνία για την καταστροφή της φυσικής ομορφιάς και του υδάτινου περιβάλλοντος που θα προκληθεί στην περιοχή από τη μαζική άφιξη δεκάδων ψαροκυνηγών.

Ναι, οκ, ο ψαροκυνηγός καταστρέφει τώρα και τη φυσική ομορφιά και το υδάτινο περιβάλλον! Βάζει και φωτιές στα δάση ρε παιδιά!!! Ε Λ Ε Ο Σ ! ! ! ! Φαντάζομαι ο συντάκτης πρέπει να έχει πολύ τοξικά ούρα, γιατί αυτή έίναι η μόνη επιβάρυνση που προσθέτει ο οποιοσδήποτε Υ/κυνηγός στο περιβάλλον. Τί άλλο? Να υποθέσω ότι σκάβουμε με τα ψαροντούφεκα στο βυθό? Ότι για να πιάσουμε ψάρι πρέπει να ξεχάσουμε την όποια διακριτικότητα κινήσεων στον υδάτινο κόσμο και να κατέβουμε με το κομπρεσέρ (αυτό που σκάβει εννοώ, όχι αυτό που δινει αέρα και έχουν οι καλύμνιοι στα σπογγαλιευτικά τους) κάτω να σηκώσουμε τα βράχια.
Παράθεση:

Ελπίζουμε, μετά την κατάθεση των απόψεων και προβληματισμών μας, να συμμεριστούν οι αγαπητοί αναγνώστες και φίλοι της θάλασσας την ανησυχία μας και την αντίθεση μας στη διεξαγωγή αγώνων υποβρύχιου κυνηγιού. Ας αναλογιστούμε όλοι τα ολέθρια αποτελέσματα που θα έχει η συνέχιση αυτής της παράλογης «γενοκτονίας» ψαριών στις θάλασσές μας.
Με εκτίμηση
Τα μέλη του Ναυταθλητικού Ομίλου
ΑΠΝΟΥΣ Ηρακλείου

Γενοκτονία ψαριών. Επειδή πιάνονται μόνο Ε Π Ι Λ Ε Κ Τ Ι Κ Α μεγάλα θηράματα και δεν διαταράσσεται η ισορροπία του οικοσύστήματος.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Στο επιστημονικό του ζητήματος. Κάποτε η Μαρία Σαλομίδη (γεια σου Μαρία :thumbup:) δημοσίευση σε κάποιο πόστ κάποιες επιστημονικές μελέτες για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος απο το Υ/Ψ.

Έχω μια απο αυτές στα χέρια μου (ευχαριστώ Μαρία :) ), αυτήν εδώ:

Spearfishing pressure on fish communities in rocky coastal habitats in a Mediterranean marine protected area, Fisheries Research 94 (2008) 84–91,

Josep Lloret
a,, Nϊria Zaragozab, David Caballeroc, Toni Fontd, Margarida Casadevall a, Victςria Rierad

Δεν έχω τη δυνατότητα δυστυχώς να την κάνω upoload εδώ, αλλά φαντάζομαι ότι μπορει να την ανεβάσει κάποιος διαχειριστής πολύ εύκολα. Τι αναφέρεται λοιπόν εν κατακλείδι στην εν λόγω εργασία (προσωπική εκτίμηση για τα χειρότερα της εργασίας κατά του ψαροντούφεκου):
  • Οι ψαροκυνηγοί αλιεύουν κυρίως είδη τα οποία ανήκουν στη κορυφή της τροφικής αλυσίδας, με αποτέλεσμα, επειδή ακριβώς αυτά τα είδη έχουν μεγάλο χρόνο σεξουαλικής ωρίμανσης να κινδυνεύουν άμεσα απο εμάς
    The most vulnerable fish are deemed to be long lived and slowgrowing species with low reproductive potential and a narrow geographic range Έτσι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συναγρίδα (!!!) και ο ροφός κινδυνεύουν απο εμάς τους ψαροκυνηγούς τα μέγιστα.
  • Ότι 64 ψαροκυνηγοί σαν αυτούς που μετείχαν στην έρευνα (ο μέσος όρος δηλαδή των ψαροκυνηγών) αλιεύουν ανά έτος περί τους 20 τόνους ψάρια (όλοι μαζί).
  • Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι ψαροκυνηγοί έχουν υψηλότερο δείκτη CPUE (catch/effor/hour) αυτός ο δείκτης μπορεί να αναχθεί και στη βιομάζα που αφαιρείται απο νερό αντίστοιχα.
These differences also make also the spearfishing

CPUE (1.36 kg/fisher/fishing hour) higher than the CPUE obtained

with a bottom fishing rod (0.10 kg/fisher/fishing hour). The mean
spearfishing CPUE in Cape Creus (1.36 kg/fisher/hour) is higher than
the mean spearfishing CPUE in Hawaiian reefs (1.13 kg/fisher/hour;
Meyer, 2007

) and the mean spearfishing CPUE in other Pacific reefs

(1.2 kg/fisher/hour;

Dalzell, 1996).

Taking into account both the spearfishing CPUE and annual

effort, we estimate that the 64 spearfishers interviewed would be

capable of extracting ca. 19 tonnes of fish annually fromthe MPA of

Cap de Creus.

Λέει και άλλα, αλλά νομίζω ότι αυτά είναι τα "χειρότερα". Ξεκινώ λοιπόν:

Η συναγρίδα κινδυνεύει απο το ψαροκυνηγό: όποιος έχει ασχοληθεί με το κυνήγι της, ξέρει ότι το ψάρι αυτό μπορει να αλιευτεί κατά κόρον τη 1η πρωινή και τη τελευταία απογευματινή ώρα. Εχουμε λοιπόν 2 ώρες περίπου την ημέρα για αυτά τα θηράματα. Βασικά δεν είναι την ημέρα (γιατί απλά δεν είναι κάθε μέρα), γιατί όταν έχει γεμάτο φεγγάρι, τα ψάρια απλά δεν έρχονται στο καρτέρι (το μοναδικό τρόπο που μπορεί να αλιευθεί αυτό το θήραμα με ψαροντούφεκο), και όταν έρθουν (αν και όταν οι άτιμες...) θα πάρουμε το πολύ 1-2 ψάρια απο το ίδιο κοπάδι (καλά το 2ο είναι άθλος, αλλά λέμε τώρα). Συνήθως βρίσκονται σε ομάδες πολλών ψαριών μαζί, και είναι πολύ καχύποπτες. Ενδεικτικά: στη ζωή μου μέχρι σήμερα (ψαρεύω απο τα 10 μου είμαι 33, συστηματικά εδώ και 11 χρόνια) έχω πιάσει 5 ψάρια περίπου (συναγρίδες).

Ο ροφός κινδυνεύει απο το ψαροκυνηγό: Ο ψαροκυνηγός έχει περιορισμό βάθους (ο μέσος όρος ψαροκυνηγών δεν ψαρεύουν κάτω απο τα 20μ. Οι καλοί πάνε μέχρι τα 30. Ελάχιστοι απο εκεί κάτω, και 4-5 κάτω απο τα 40). Ή έρευνα πουθενά δεν λαμβάνει υπόψιν της την ευφυία που επιδεικνύουν τα ψάρια (ούτε φυσικά και τον περιορισμό βάθους), την ικανότητα να μαθαίνουν απο την επιδεξιότητα των θηρευτών τους. Ενδεικτικά φέτος είδα πραγματικά πολλούς ροφούς. Εντύπωση μου έκανε η Κρήτη: βρέθηκα στη Σούγια για ένα αγώνα Ελεύθερης κατάδυσης. Τα ψάρια εκεί είχανε τελείως διαφορετική συμπεριφορά απο ότι εδώ στην Αθήνα. Βρισκόντουσαν κατά κόρον στη ρηχή ζώνη, μέχρι τα 20μ. Σε 2 ψαρέματα με το τρόπου που συνηθίζουμε να ψαρεύουμε στους τόπους μας εδώ (καρτέρια στα όρια της αποχής μέχρι τα 30-35μ) δεν είδαμε λέπι. Αλλά τίποτα! Κάποιος φίλος Κρητικός μου έδειξε πως πρέπει να κινούμε στη Κρήτη για να δω αυτά τα ψάρια. Κόλησα λοιπόν πάνω στα βράχια της ακτής και άρχισα να κάνω συρτά καρτέρια απο τα 0μ μέχρι τα 12-15. Σε κάθε σκιά υπήρχε και ένας (τουλάχιστον) ροφός. Εκεί δε κατάφερα να πάρω ψάρι, αλλά ήταν αποκάλυψη πως γίνεται να κινείσαι στον ίδιο τόπο με διαφορετικό τρόπο και να μη βλέπεις τίποτα...

Συνεχίζω όμως με την έρευνα, αναφερόμενος στους 19 τόνους ψάρια που αλιεύουν ανά έτος 64 ψαροκυνηγοί :stunned:.

Στο προσωπικό μου προφίλ στο fb (foivos diakogiannis) μπορείτε να δείτε όλα τα ψάρια που έχω πιάσει φέτος μέχρι σήμερα. Υπολόγισα ότι είναι 55 κιλά (οι φωτογραφίες εκεί είναι, σχεδόν όλα τα ψάρια μου), απο την αρχή του έτους, μιας και ψαρεύω πάντα με ζευγάρι, ως εκ τούτου έκανα την αναγωγή στα κιλά σε 2 άτομα. Άντε να πιάσω και άλλα 15 κιλά ψάρια μέχρι το τέλος του έτους (μακάρι δηλαδή). 70*64= 4480κιλά ψάρια σε ένα έτος για 64 ψαροκυνηγούς σαν και μένα (παρόμοιες ικανότητες). Αν δείτε τα ψάρια που πιάνουμε εγώ και οι φίλοι μου, ίσως πείτε ότι δεν ανήκουμε στο μέσο όρο, άρα μήπως ο ψαροκυνηγός πιάνει πολύ λιγότερα απο όσα λέει η έρευνα? Μάλλον όμως ξέχασαν να αναφέρουν ότι δεν είναι όλες οι εποχές ίδιες για το ψάρια, ότι δεν πιάνουμε παρά μόνο το καλοκαίρι ψάρια. Το χειμώνα πολύ λίγα πράγματα. . .

Αναφερόμενος στην CPUE (επειδή στη παρούσα εργασία γίνεται σύγκριση μεταξύ των ψαροκυνηγών και καλαμάδων που ψαρεύουν με πετονιά) δεν θα απαντήσω εγώ, αλλά κάποιος άλλος επιστήμονας, ειδικός:

Εκεί θα διαβάσετε ότι οι αριθμοί είναι απόλυτα συγκρίσιμοι, με τη διαφορά ότι εμείς πιάνουμε πραγματικά μεγαλύτερα θηράματα, και έχουμε το μικρότερο ποσοστό by-catch, σε αντίθεση με το ψάρεμα με πετονιά όπου αφήνουν πίσω ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ψαριών (που δεν ξέρουμε απο αυτά πόσα επιζούν).

Το υποβρύχιο ψάρεμα είναι οικολογικός τρόπος ύπαρξης σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον αγαπητοί φίλοι. Είμαστε τα μάτια της θάλασσας (γιατί είμαστε πολλές περισσότερες ώρες απο εσάς στο νερό αφού δεν κινδυνεύουμε όπως εσείς απο το άζωτο,πάμε στους πιο απίθανους/απομακρυσμένους τόπους). Είμαστε φίλοι του φυσικού περιβάλλοντος, για να μπορούμε να ζούμε σε αυτό.

Σας χαιρετώ
Φοίβος

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 17:58.