Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'

Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' (http://www.scubadive.gr/forum/index.php)
-   Γίνε Οικο-ρεπόρτερ (http://www.scubadive.gr/forum/forumdisplay.php?f=37)
-   -   Προσοχή!! Στη Χαλκιδική, οτιδήποτε κινείται υποβρυχίως είναι επικηρυγμένο! (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=3453)

fivos 24-03-09 20:54

Απάντηση: Προσοχή!! Στη Χαλκιδική, οτιδήποτε κινείται υποβρυχίως είναι επικηρυγμένο!

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Big-Blue (Μήνυμα 25222)
μη μασάς. Θα κάνουμε έναν καθαρισμό βυθού και θα γίνουμε φίλοι του δάσους ή της θάλασσας...και μετά θα περιγράφουμε στους λιμενόμπατσους πως μας έφυγε εκείνη η σφυρίδα με τη βέργα στην ουρά επειδή δεν είχαμε άλλο αέρα στη μπουκάλα...

Ηλία το μόνο που καταλαβαίνω (επειδή σε ξέρω) είναι ότι κάνεις χιούμορ, ειρωνευόμενος - ΟΚ
Αλλά το που κολλάει το μήνυμά σου με το quote που έχεις κάνει και σε ποιο γκρουπάκι δυτών απευθύνεσαι, γενικώς δε το κατάλαβα :confused:

Βρε συ, σ' αυτό εδώ το θέμα παρεξηγούμαστε ακόμα κι όταν μιλάμε ευθέως και χωρίς περιστροφές κι εσύ μας βάζεις γρίφους?
Τι σχέση έχουν οι καθαρισμοί με το θέμα?
Αν έχεις κάτι συγκεκριμένο να πεις, πέστο. Αυτές οι γενικεύσεις και οι περιστροφές δε νομίζω πως μας κάνουν καλό :geia:

Γιώργος Κεφαλάς 25-03-09 00:20

Απάντηση: Προσοχή!! Στη Χαλκιδική, οτιδήποτε κινείται υποβρυχίως είναι επικηρυγμένο!

Συμφωνω με τον Φοιβο,Ηλια.Εγω που δεν σε ξερω, την πατησα.Τσεκαρα την ημερομηνια εγγραφης σου για να καταλαβω αν εισαι παλιο η νεο μελος στο forum και υπεθεσα και εγω πως κανεις χιουμορ.Αν ειναι να εχει και το forum των αυτονομων δολοφονικες και οχι οικολογικες ευαισθησιες, την κατσαμε τη βαρκα.Αν και πιστευω πως νυχτομπουκαλοι-και οχι αυτονομοι-δεν ασχολουνται με forums.Κοιτανε μονο το "μεροκαματο".

Phoevos 25-03-09 02:40

Γιατί κάνω, ότι κάνω...

(διαβάζεται καλύτερα με αυτή τη μουσική)

Αγαπητοί φίλοι σας χαιρετώ.

Ελεύθερος δύτης-ψαροκυνηγός η ιδιότητα μου ως προς την επαφή μου με τη θάλασσα, ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου, μαζί σας. Ο λόγος για αυτό είναι για να πω, γιατί κάνω ότι κάνω. Γιατί βουτάω, καμιά φορά, μόνο για τη βουτιά. Γιατί βουτάω, καμιά φορά, μόνο για το φόνο. Σε καμία περίπτωση για να δικαιολογηθώ (άλλωστε το δίκαιο είναι καθαρά ανθρώπινη επινόηση...). Απλά για να πώ.

Ζούμε σε ένα μάλλον πολύπλοκο σύστημα. Τόσο βιολογικά όσο και κοινωνικά. Και είναι στιγμές που θέλουμε να αποδράσουμε απο τον κόσμο. Ή να δούμε τον κόσμο με μια διαφορετική ματιά. Εσείς οι αυτοδύτες, δεν ξέρω ακριβώς γιατί βουτάτε. Αλλά είμαι εδώ για να δω την ομορφιά που έχετε να δείξετε. Μια καθαρή ματιά δεν μπορεί ποτέ να είναι κακή. Πρέπει όμως να σας δείξω και την ομορφιά που βλέπω εγώ.

Ελεύθερη κατάδυση:

Επιφάνεια . . .

Όμορφες σκέψεις. Ένα τραγούδι. Ένα αγαπημένο πρόσωπο ίσως... Οτιδήποτε, αρκεί να απομονωθεί το μυαλό. Να ηρεμήσει, να μπορέσει να σκεφτεί μόνο ένα πράγμα: πόσο όμορφα είναι εκεί που θα βρεθεί σε λίγο χρόνο, για λίγο χρόνο. Η παραμονή στην επιφάνεια, είναι η βουτιά στον εαυτό σου μέσα. Γιατί η γνώση κάθε κομματιού της ψυχής, είναι βουτιά στον εαυτό.

Βύθιση . . .

Το όνειρο αρχίζει και υλοποιείται τώρα. Προσέγγιση στο βυθό. Απομόνωση των κομματιών της ύπαρξης μας, μόνο και μόνο για να δώσουμε περισσότερη ζωή στις αισθήσεις μας. Κάτω. Στο βυθό.

Παραμονή . . .

Είναι αυτό για το οποίο ήρθα: για να ξεπλύνω τη ψυχή μου. Στιγμές κάτω εκεί, δε περιγράφονται με λόγια. Όλα κυλούν πιο αργά. Αμβλύνονται οι αισθήσεις. Δεν ξέρεις πότε πρέπει να φύγεις. Ψυχανεμίζεσαι μόνο το σημείο χωρίς επιστροφή. Και τότε φεύγεις για να ξαναγεννηθείς στην επιφάνεια. Γιατί πραγματικά κάθε βουτιά είναι ταξίδι σε άλλο κόσμο.

Ακόμα πιο μαγευτικά, φορές, είναι η κατάδυση νύχτα. Αλλά αυτό δεν μπορώ να το αποδώσω με λόγια. Η ομορφιά των χρωμάτων του βυθού, υπο το φως του φεγγαριού, είναι πρωτόγνωρη για ένα ελεύθερο δύτη. Είναι ο ασημένιος βυθός σε πράσινο φόντο. Είναι ταξίδι μέσα σε κοσμική καταιγίδα. Είναι όνειρο ζωντανό: τόσο κοντά σε αυτό μας φέρνει η νύχτα.

http://www.spearfishingforum.gr/view...st=0&sk=t&sd=a
http://www.spearfishingforum.gr/view...st=0&sk=t&sd=a
http://www.spearfishingforum.gr/view...hp?f=32&t=2449

Το κυνήγι στο βυθό:

Και τώρα που κατέβηκες κάτω, τι θα γίνει? Καινούργιος κόσμος: τρέχουν όλα πανικόβλητα να φύγουν μακριά σου :confused: Ok, κάτι δεν πάει καλά. Γιατί τρέχουν όλα μακριά? Χμ, μάλλον δεν έκανα κάτι καλά, μάλλον δεν αφουγκράστηκα σωστά το κόσμο κάτω.

Σε αυτή τη φράση ακριβώς αρχίζει το ταξίδι: Δεν αφουγκράστηκα σωστά. Και το ρίχνεις στη παρατήρηση. Μαθαίνεις για τη λεία σου, για τη κοινωνία που τη περιβάλει. Μαθαίνεις τις συνήθειες της. Τις συνήθειες της υδάτινης κοινωνίας. Γίνεσαι τελικά κομμάτι του βυθού, για να καταφέρεις να γίνεις αποδεκτός απο αυτόν. Για να καταφέρεις να φέρεις το θήραμά σου κοντά. Και είναι ακριβώς αυτός ο λόγος που βουτάμε για να σκοτώσουμε. Γιατί το ταξίδι που οδηγεί στο φόνο περνάει απο τα μονοπάτια της γνώσης. Γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να φτάσεις εκεί.

Και βουτάμε και για ένα ακόμη λόγο: γιατί η βουτιά για το φόνο σε φέρνει πιο κοντά ακόμα στη θάλασσα. Γιατί γίνεσαι ένα πλάσμα, με τα πλάσματα που κυνηγάς. Γίνεσαι κομμάτι της τροφικής αλυσίδας. Γίνεσαι ένας εαυτός που υπάρχει μέσα σου: μάτια μπροστά στο κεφάλι, για να μπορείς να εστιάζεις στη λεία σου, χέρια για να αρπάξεις. Ναι φίλε μου, γεννήθηκες αρπαχτικό, μη το απαρνιέσαι. Είσαι πλάσμα της φύσης και εσύ. Στιγμές. . . έχεις ανάγκη το φόνο.

Ακινητείς στο βυθό... Σκιές αρχίζουν να θαμπώνουν απο μακριά. Σχηματίζονται φαντάσματα, στρογγυλές υπάρξεις. Έρχονται ψηλότερα απο εσένα για να σε τρομάξουν. Για να σε διώξουν απο το χώρο κυριαρχίας τους. Είσαι ο παρείσακτος. Ο τρομακτικός. Η ενόχληση που πρέπει να φύγει. Βλέπεις τη σφυρίδα, έρχεται απο μακριά με αυτό το υπεροπτικό βλέμα. Έρχεται να σε διώξει απο το κόσμο της, να σου επιτεθεί αν μπορεί.

Σταματάει μακριά και σε κοιτά. Είναι μια μάχη θελήσεων. Μάχη θέλησης να μείνει εκεί, να σε διώξει. Μάχη θέλησης, να γίνεις ένα μαζί της, να νιώσεις τη σκέψη της, να καταλάβεις αυτό που πρέπει να κάνεις για να μείνει ακριβώς εκεί που είναι. Όλη σου η ύπαρξη ένας φόνος. Χαμηλώνεις το βλέμα, πλησιάζεις σα πάνθηρας αργά το θήραμά σου. Δε σκέφτεσαι. Δεν υπάρχεις. Τώρα υπάρχει μόνο φόνος. Εσύ, το πλάσμα που πρέπει να σκοτώσεις και τίποτα άλλο. Ούτε καν ανάγκη για αέρα. Και σέρνεσαι, ένα μέτρο ακόμα. Πλησιάζεις... Κάθε χεριά προς το ψάρι είναι ένα βήμα προς τα μυστικά του βυθού. Και το ξέρεις, γιατί τόσες φορές που τα ψάρια ήταν πιο ικανά απο τις ικανότητες σου, δε στενοχωρήθηκες. Χαμογέλασες, κατάλαβες πόσα είχες ακόμα να μάθεις.

Και τώρα που έμαθες, μπορείς να ζήσεις λίγο στο παρελθόν. Στην εποχή που είχες άγρια ένστικτα, στην εποχή που ζούσες για την άγρια χαρά του φόνου. . .

Καλώς σας βρήκα, τολμώ να πω.
Τα topics με θέματα οικολογίας και παρατήρησης του βυθού είναι μακράν πιο μπροστά απο αυτά που συναντά κανείς σε forum υποβρυχίου ψαρέματος. Και μόνο αυτό θεωρώ κέρδος. Είναι η τέχνη της παρατήρησης χωρίς αλληλεπίδραση.

Απο την άλλη είστε πολύ περισσότερο οργανωμένοι. Ίσως γιατί η αυτόνομη κατάδυση είναι παλαιότερη ως δραστηριότητα απο την ελεύθερη. Χρόνος να περάσει, και θα είναι οργανωμένοι και οι ελεύθεροι δύτες κάποια στιγμή. Συνειδητοποιημένοι είναι σίγουρα. Αν όχι όλοι, το μπόλιασμα έχει γίνει εδώ και καιρό.

Χαιρετώ τους φίλους
Φοίβος Διακογιάννης

Έκτωρ 25-03-09 04:12

Απάντηση: Γιατί κάνω, ότι κάνω...

Φοίβο συγχωρητήρια που έχεις καταφέρει να βλέπεις την ομορφιά. Μπράβο σου ρε παλικάρι γιατί αυτά που γράφεις δείχνουν πως «νιώθεις». Αλλά εγώ διαφωνώ.

Λες πως 1. Και είναι ακριβώς αυτός ο λόγος που βουτάμε για να σκοτώσουμε. Γιατί το ταξίδι που οδηγεί στο φόνο περνάει από τα μονοπάτια της γνώσης. Γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να φτάσεις εκεί.

Δεν μπορώ να βρω καμία συσχέτιση μεταξύ του φόνου και της γνώσης??? Τι ακριβώς λες, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να φτάσεις στον φόνο από την γνώση? Πόσο αλήθεια μπορεί να είναι αυτό? Απλά αυτό στο δικό μου μυαλό δεν χωράει, σε παρακαλώ βοήθησε με να καταλάβω.

2. Ναι φίλε μου, γεννήθηκες αρπαχτικό, μη το απαρνιέσαι. Είσαι πλάσμα της φύσης και εσύ. Στιγμές. . . έχεις ανάγκη το φόνο.

Δεν έχω ανάγκη κανέναν φόνο να σε καλά. Μου έχω απαγορεύσει να αποδέχομαι την βία μου. Αν κάνω πράξεις βίας δεν της κάνω ούτε επειδή της έχω ανάγκη ούτε επειδή νιώθω καλύτερα με αυτές. Της κάνω διότι έτσι θεωρώ ότι μπορώ να βελτιώσω την ζωή μου ή έστω να χορτάσω τον θλιβερό εγωισμό μου. Αρπακτικό δεν είμαι διότι οι πρόγονοι μας εκτός από να καταναλώνουν μάθαν και να παράγουν. Δεν με εκπαιδεύει η φύση αλλά η κοινωνία εδώ και 12000 χρόνια

3. Όλη σου η ύπαρξη ένας φόνος. Χαμηλώνεις το βλέμμα, πλησιάζεις σαν πάνθηρας αργά το θήραμά σου. Δε σκέφτεσαι. Δεν υπάρχεις.

Όλη μου η υπάρξει ένας φόνος? Εύχομαι να μην μου συμβεί ποτέ.

Είμαι ψαροντουφεκάς και κυνηγός και έχω σκοτώσει πολύ περισσότερα ζώα από όσα μπορείς να φανταστείς. Στο προηγούμενο επάγγελμα μου μπορεί να σκότωνα και 300.000 γιατί δεν είχα που να τα βάλω ή επειδή ήταν σκάρτα (Ιχθυολόγος – τεχνολόγος) Δεν νιώθω καμία ενοχή για αυτό και επιπλέον το θεωρώ λογικό. Ο άνθρωπος όμως εάν θέλει να συνυπάρχει και να ζει αρμονικά με τον συνάνθρωπο του και το περιβάλλον οφείλει οι πράξεις του να είναι αποτελέσματα μόνο ενός συναισθήματος , της Αγάπης, και κανενός ενστίκτου. (και αυτά είναι τελείως άσχετα με το θέμα μας και δεν τα λέω για να αντιπαρατεθώ σε αυτά που γράφεις)

Και εν κατακλείδι

4. Συνειδητοποιημένοι είναι σίγουρα. Αν όχι όλοι, το μπόλιασμα έχει γίνει εδώ και καιρό.
Μακάρι φιλαράκι μου. Εγώ έχω χάσει φίλο σε πεδίο βολής αδειάζοντας άσκαστο βλήμα του πυροβολικού για να το κάνει δυναμίτη για την θάλασσα. Πότε του δεν πήρε ούτε ένα ψάρι από το νερό. Ένιωθε την χαρά του φόνου όμως. (και αυτό άσχετο άλλα ως προς το πόσο συνειδητοποιημένη είμαστε εμείς οι θαλασσινοί, γ....... το)

geogeo 25-03-09 09:49

Φοίβε, σε καλωσορίζω στο φορουμ του Συλλόγου μας.

Γνώμη μου είναι ότι, ο καθένας εφόσον έχει ένα στοιχειώδες υπόβαθρο, είναι σε θέση να περικλύσει το πάθος του σ’ ένα περιτύλιγμα, ώστε να μπορεί να το αντέχει ο ίδιος πρώτος απ’ όλους

Έτσι με προσοχή διάβασα το δικό σου. Μην αμφιβάλλεις, είχα κι εγώ ένα παρόμοιο. Υπήρξα ψαροτουφεκάς για κάμποσα χρόνια και μάλιστα τόσο δοσμένος, ώστε να έχω διακόψει κάθε "αυτόνομη" δραστηριότητα μου εκείνη την περίοδο.

Σέβομαι την επιθυμία σου να μοιραστείς μαζί μας τις σκέψεις σου, αλλά μου είναι δύσκολο να κατανοήσω την σκοπιμότητα της παράθεσης της τελευταίας φωτογραφίας (σου?).

Σε μια κοινότητα σαν αυτή που σε φιλοξενεί, όπου τα πλάσματα της θάλασσας απ’ το μικρότερο ως το μεγαλύτερο "αποθεώνονται", τι ακριβώς θες να μας πεις? Είμαι σίγουρος ότι κάτι έχεις στο μυαλό σου.

apeiranthos 25-03-09 10:40

Φοίβο καλώς ήρθες.
Ευχαριστώ για τις πολύ όμορφες φωτογραφίες
και για την ειλικρίνεια που εκθέτεις τις απόψεις σου.

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Phoevos (Μήνυμα 25234)

Γιατί το ταξίδι που οδηγεί στο φόνο περνάει απο τα μονοπάτια της γνώσης.

Μια επισήμανση θέλω να κάνω ως προς αυτό.
Το ταξίδι που οδηγεί στο ΘΑΝΑΤΟ, περνάει από τα μονοπάτια της γνώσης.
Επειδή όμως "νιώθω" από το γραπτό σου ότι είσαι εραστής της,
θα σου πω ότι, ευτυχώς δεν σταματάει εκεί.

Physalia 25-03-09 11:37

Φοίβε καλωσήρθες στο φόρουμ του Συλλόγου μας και ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας βαθειές σκεψεις και συναισθήματα.

Υπάρχουν μερικά πράγματα στα οποία μπορούμε εύκολα να ταυτιστούμε μαζί σου:

- Κι εσύ, δεν ξέρω πόσο συχνά αλλά το κάνεις τουλάχιστον, βουτάς καμιά φορά μόνο για τη βουτιά και για την αίσθηση του να είσαι εκεί (freedive)....

- Κι εσύ, έχεις γνωρίσει την ομορφιά του βυθού τη νύχτα (ειλικρινά δε χρειάζεται καθόλου να μας το περιγράψεις, οι περισσοτεροι το ζούμε αρκετά συχνά και γνωρίζουμε ακριβώς το συναίσθημα και τη μαγεία του.... μου έχει τύχει να περάσω μια ολόκληρη ώρα νυχτερινής βουτιάς κυριολεκτικά κολλημενη σε μια διαδρομή των 10 μέτρων γιατί απλά το κάθε εκατοστό νερού και βυθού ήταν γεμάτο θαύματα που δεν μπορούσα να σταματήσω να κοιτάζω εκστασιασμένη....)

Για εμάς όμως η ζωή της θάλασσας δεν σταματάει στα ψάρια, τα χταπόδια και τις κωλοχτύπες.....
Για μας όλη η θάλασσα είναι ζωή.... τα βράχια, το νερό, το ίζημά της, ένα απίστευτο σύμπλεγμα μορφών που, σε αντίθεση με εσένα, οι πολλές ανάσες μάς δίνουν το πλεονέκτημα να παρατηρήσουμε......
Και μπροστά σε αυτό το θαύμα, τα φονικά ένστικτα (αν υποθέσουμε ότι έχουν ξεμείνει) πάνε περίπατο.
Το μεγαλείο -όταν πραγματικά το νιώθεις- δεν το σκοτώνεις, απλά υποκλίνεσαι μπροστά του. Κι αυτό είναι παγκόσμιος κανόνας σοφίας, που συμβαίνει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τη γνώση στα στάδια της ανθρώπινης εξέλιξης.

Το ποστ σου είχε ευγένεια και ήθος.
Όσο τα ψαρέματά σου συνεχίζουν να είναι νόμιμα (πράγμα το οποίο ομολογώ ότι κάθε άλλο παρά μου εμπνέει η φωτό που με τόσο καμάρι παραθέτεις :confused:....), σου εύχομαι να είσαι καλά και να τα απολαμβάνεις.

Επίτρεψέ μας όμως στο μεταξύ να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε κι εμείς τα πλάσματα που θεωρούμε σπουδαία, με τον δικό μας, αλλιώτικο τρόπο, που στη δική μου αντίληψη τουλάχιστον είναι ομορφότερος, αγνότερος, ανώτερος, αληθινότερος, ευγενικότερος, συναρπαστικότερος: Ζωντανά.

Καλή συνέχεια.

Big-Blue 25-03-09 11:57

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο fivos (Μήνυμα 25223)
Ηλία το μόνο που καταλαβαίνω (επειδή σε ξέρω) είναι ότι κάνεις χιούμορ, ειρωνευόμενος - ΟΚ
Αλλά το που κολλάει το μήνυμά σου με το quote που έχεις κάνει και σε ποιο γκρουπάκι δυτών απευθύνεσαι, γενικώς δε το κατάλαβα :confused:

Βρε συ, σ' αυτό εδώ το θέμα παρεξηγούμαστε ακόμα κι όταν μιλάμε ευθέως και χωρίς περιστροφές κι εσύ μας βάζεις γρίφους?
Τι σχέση έχουν οι καθαρισμοί με το θέμα?
Αν έχεις κάτι συγκεκριμένο να πεις, πέστο. Αυτές οι γενικεύσεις και οι περιστροφές δε νομίζω πως μας κάνουν καλό :geia:

Καλημέρα, συγνώμη για την αργοπορία, με τρέχουν οι δουλειές.
Χιούμορ δεν έκανα, μιλούσα σοβαρά για ανθρώπους που τη μια γράφουν για ατσάλι ανάμεσα σε πράσινα μάτια και την άλλη κάνουν και έναν καθαρισμό και μια αναδάσωση για να ξεπλύνουν τις ''αμαρτίες'' τους. Καλό συγχωροχάρτι είναι το να το παίζεις φίλος της φύσης.
Δε νομίζω πως θα πρέπει να παρεξηγηθεί κάποιος από αυτά που γράφω εκτός από αυτούς που τα κάνουν υποκριτικά όλα αυτά.
Κάτσε να διαβάσω και τα υπόλοιπα και να συνεχίσω:geia:

Big-Blue 25-03-09 12:27

Καλημέρα ξανά...
Καλώς ήρθες Φοίβε νο 2:)
Με πλάγια γράμματα χρησιμοποιώ τα λεγόμενά σου αυτούσια γιατί με μπερδεύει το σύστημα της παράθεσης.

Λοιπόν εμείς οι αυτοδύτες βουτάμε καμιά φορά, μόνο για τη βουτιά. (Συνεχίζω με τα δικά σου λόγια :)). Ζούμε σε ένα μάλλον πολύπλοκο σύστημα. Τόσο βιολογικά όσο και κοινωνικά. Και είναι στιγμές που θέλουμε να αποδράσουμε απο τον κόσμο. Ή να δούμε τον κόσμο με μια διαφορετική ματιά. Και είναι ακριβώς αυτός ο λόγος που βουτάμε για να σκοτώσουμε. Γιατί το ταξίδι που οδηγεί στο φόνο περνάει απο τα μονοπάτια της γνώσης. Γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να φτάσεις εκεί (Όχι απαραίτητα. Φονιάς γίνεσαι και με λιγότερες γνώσεις, βλ. δυναμιτάδες κ.τ.λ.).
Και βουτάμε και για ένα ακόμη λόγο: γιατί η βουτιά για το φόνο σε φέρνει πιο κοντά ακόμα στη θάλασσα (Αποκλείεται).
Γιατί γίνεσαι ένα πλάσμα, με τα πλάσματα που κυνηγάς. Γίνεσαι κομμάτι της τροφικής αλυσίδας (είσαι έτσι και αλλιώς).
Ναι φίλε μου, γεννήθηκες αρπαχτικό, μη το απαρνιέσαι. Είσαι πλάσμα της φύσης και εσύ (Κάποτε κανιβάλιζες κιόλας, δε νομίζω πως πρέπει να γυρίσουμε και σε αυτές τις καταστάσεις για να βιώσουμε τη χαρά της ύπαρξής μας ως πλάσματος της φύσης). Στιγμές. . . έχεις ανάγκη το φόνο (???).
Όλη σου η ύπαρξη ένας φόνος (!)

Και τώρα που έμαθες, μπορείς να ζήσεις λίγο στο παρελθόν. Στην εποχή που είχες άγρια ένστικτα, στην εποχή που ζούσες για την άγρια χαρά του φόνου (Σκότωνες για να τραφείς όχι για την τέχνη του φόνου!!!).

Και μόνο αυτό θεωρώ κέρδος. Είναι η τέχνη της παρατήρησης χωρίς αλληλεπίδραση (Και γι αυτό βουτάμε οι αυτοδύτες:)).
Ίσως γιατί η αυτόνομη κατάδυση είναι παλαιότερη ως δραστηριότητα απο την ελεύθερη (Αποκλείεται!!! Οι πολυννήσιοι, οι αϊτιανοί και δεν ξέρω κ εγώ ποιοί άλλοι, ακόμα με τις σφεντόνες κυνηγάνε και με μια ανάσα, όχι μάλιστα για το φόνο αλλά για την τροφή τους, την ύπαρξή τους. Ο κουστώ ούτε σκεφτόταν τότε την αυτόνομη συσκευή).

Χωρίς κανένα ύφος έντονης αντιπαράθεσης. Μόνο αυτή η τόσο έντονη και συνεχής χρήση του φόνου με χαλάει αφάνταστα. Άλλωστε θεωρώ ακόμα και τώρα τον εαυτό μου ψαροντουφεκά έστω και αν έχω αραχνιάσει...:geia:

Μπλε 25-03-09 14:36

Παράθεση:

Είναι η τέχνη της παρατήρησης χωρίς αλληλεπίδραση.

Κάνεις τεράστιο λάθος αν πιστεύεις ότι η μόνη αλληλεπίδραση που μπορείς να έχεις με ένα ψάρι είναι να το σκοτώσεις...

Στη δική σου φωτογραφία με τα ψάρια έχω να απαντήσω με μία αντίστοιχη δική μου.

...

Η πραγματικότητα στη φύση δεν είναι άσπρη-μαύρη όπως αυτός ο βλάχος. :geia:

dimkar 25-03-09 14:56

Μέρα.

1. Δυστυχώς - ευτυχώς το πρόβλημα του δυτικού κόσμου δεν είναι η πείνα, είναι η μπάκα. Άρα η δικαιολογία: κυνηγώ (ή ψαρεύω) διότι πεινάω δεν παίζει...

2. Δυστυχώς ή ευτυχώς τα όπλα είναι φαλικά υποκατάστατα... αρέσει δεν αρέσει σε εμάς τους άντρακλες έτσι είναι...

3. Δυστυχώς ή ευτυχώς αν θες να παίξεις με το φόνο (δηλαδή το θάνατο) - και να νοιώσεις κάτι σαν μικρός θεός - παίξε με το δικό σου θάνατο και άσε τα ψαράκια ήσυχα... Ούτως ή άλλως η αξία του ηττημένου είναι που δίνει αξία στο νικητή, άρα όποιος κυνηγάει λαγοκέφαλους (ή λαγούς) είναι ένας ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ ΘΕΟΣ...

Δημήτρης

epsilon 25-03-09 15:40

παρακαλώ να αλλάξετε τον τίτλο Προσοχή!! Στη Χαλκιδική, οτιδήποτε κινείται υποβρυχίως είναι επικηρυγμένο!
και να χρησιμοποιήσετε νέο τίτλο
ο Μητσάρας ο σκοτώνω για το φόνο
ως απλός θεατής/αναγνώστης αναφέρω ότι μπήκαμε σε άλλα χωράφια τα οποία λίγο/πολύ όλους μας αηδιάζουν για τον λόγο που βουτάνε πιο πολύ και δεν υπάρχει λόγος να το συνεχίστε γιατί ώρα με την ώρα διαβάζουμε όλο πιο πολλά έντεχνα διηγήματα

η ταπεινή μου γνώμη

geogeo 26-03-09 00:40

:confused: Κάπου έχω χάσει κάτι ...

Δημοσιεύτηκε σε site με σχετική θεματολογία κάτι τέτοιο:

Παράθεση:

απαθεστατο στο πλαναρισμα, μαλλον δεν ειχε ξαναδει ψαρ/κα , και δεν θα ξαναδει
μαζί με τις απαραίτητες φωτογραφίες των (ατάλαντων περί την συγγραφή) τροπαιοφόρων και η αντίδραση εδώ ήταν: μαλακiα, αρχιτρόμπας ... ξέσκισμα γενικότερα

Δημοσιεύτηκε σε αυτό εδώ το site η αποθέωση της επαφής με την φύση:

μαζί με το απαραίτητο λογοτεχνικό περιτύλιγμα και η αντίδραση ήταν από τίποτα έως ότι: μπράβο που το μοιράστηκες μαζί μας, το ποστ σου έχει ήθος και ευγένεια κ.λπ κ.λπ, μαζί με συμβουλές: "πρόσεχε μόνο να είσαι νόμιμος" και η συζήτηση συνεχίστηκε με φιλοσοφικές αναζητήσεις.

Είναι τελικά θέμα νόμου? είναι θέμα παρουσίασης? είναι θέμα marketing? είναι θέμα περιτυλίγματος?

Υπάρχει διαφορά? Δεν υπάρχει?

Έχω μπερδευτεί ...

ΥΓ: Sorry billy ... :(

fin 26-03-09 02:06

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο dimkar (Μήνυμα 25256)
Μέρα.

1. Δυστυχώς - ευτυχώς το πρόβλημα του δυτικού κόσμου δεν είναι η πείνα, είναι η μπάκα. Άρα η δικαιολογία: κυνηγώ (ή ψαρεύω) διότι πεινάω δεν παίζει...

2. Δυστυχώς ή ευτυχώς τα όπλα είναι φαλικά υποκατάστατα... αρέσει δεν αρέσει σε εμάς τους άντρακλες έτσι είναι...

3. Δυστυχώς ή ευτυχώς αν θες να παίξεις με το φόνο (δηλαδή το θάνατο) - και να νοιώσεις κάτι σαν μικρός θεός - παίξε με το δικό σου θάνατο και άσε τα ψαράκια ήσυχα... Ούτως ή άλλως η αξία του ηττημένου είναι που δίνει αξία στο νικητή, άρα όποιος κυνηγάει λαγοκέφαλους (ή λαγούς) είναι ένας ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ ΘΕΟΣ...

Δημήτρης

:worship:

Phoevos 26-03-09 03:25

Γιατί κάνω, ότι κάνω...

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία σας, και για το βήμα που μου δίνετε.

Καταρχήν επιτρέψτε μου να ζητήσω συγνώμη αν η τελευταία φωτογραφία που έκανα post σας γέννησε άσχημα συναισθήματα. Είναι η διαφορετική ματιά που λέμε: δε μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι μια τέτοια εικόνα θα σας ενοχλούσε. Σίγουρα δεν ήταν αυτή η πρόθεση μου.

Αλλά ας ξεκινήσω απο αυτό το μικρό αγκάθι: αυτό που ήθελα να σας μεταδώσω, με αυτή την εικόνα, είναι η άγρια χαρά που νιώθεις όταν έχεις εκπληρώσει την επιθυμία σύλληψης ενός ψαριού. Δεν είναι σε καμμία περίπτωση περηφάνεια. Αλλίμονο, θα έπρεπε να είμαι εντελώς απερίσκεπτος να θεωρώ κατόρθωμα τη σύλληψη ενός ψαριού. Είναι κάτι πολύ πιο απλό, ίσως για αυτό τόσο δύσκολα κατανοητό: η χαρά της εκπλήρωσης του πόθου. Γιατί το κυνήγι, είναι ακριβώς αυτό: πόθος.

Η στιγμή της σύλληψης του ψαριού είναι τόσα άλλα εκτός απο αυτό. Αλλά ας αναλύσω πρώτα κάτι διαφορετικό.

Σας έγραψα ότι η διαδρομή για το φόνο περνά απο το μονοπάτι της γνώσης. Πράγματι, για να καταφέρει κανείς να συλλάβει κάποιο θήραμα πρέπει να ασχοληθεί πολύ με τις συνήθειες του άλλου κόσμου, του κόσμου του βυθού. Πρέπει να αποκρυπτογραφήσει τις διατροφικές συνήθειες των ψαριών που κυνηγά. Τους κώδικες συμπεριφοράς τους. Τον τρόπο που αυτά αλληλεπιδρούν με άλλα ψάρια. Πρέπει να μάθει τόσα, ώστε να κάνει υποφερτή, τουλάχιστον, την ύπαρξη του στα πλάσματα τα οποία κυνηγά. Αυτό, ώστε να καταφέρει να έρθει κοντά τους.

Δεν αναφέρομαι φυσικά στο γνωστό τρύπτιχο: κατεβαίνω-φέγγω με το φανάρι-ρίχνω. Καμία σχέση (αν και ακόμα και αυτή η διαδικασία εμπεριέχει γνώση). Αναφέρομαι στη μαγεία της παρατήρησης του βυθού: στο καρτέρι. Τη τέχνη του να γίνεσαι ένα με το κόσμο στον οποίο αποφασίζεις να κυνηγήσεις.

Πόση γνώση χρειάζεται να αποκομίσεις ώστε να το κάνεις αυτό? Σε αυτή τη γνώση αναφερόμουν. Σίγουρα δεν είναι "πολύ" γνώση. Δεν παύει όμως να είναι γνώση. Και σίγουρα η γνώση δεν σταματά μόνο εκεί.

Επανέρχομαι λοιπόν στη τελευταία φωτογραφία: απεικονίζει όλο το κόπο που χρειάστηκε, όλο το χρόνο, για να συγκεντρωθούν τα μυστικά που με οδήγησαν σε αυτό το στόχο. Τα ψάρια, ως ψάρια αυτά καθεαυτά, δεν είναι η πηγή της χαράς. Αν ήταν, δεν θα υπήρχαν ψαροκυνηγοί. Μόνο αγοραστές ψαριών απο τον ιχθυοπώλη! Είναι η επίτευξη του στόχου που με εξιτάρει σε αυτή τη φωτό. Η επιβεβαίωση των κόπων, η επαλήθευση της θεωρίας. Απέδειξα (στον εαυτό μου και μόνο), με κάποια επαγωγική διαδικασία (κρίνοντας απο το αποτέλεσμα), ότι κατάφερα να γίνω κομμάτι του κόσμου στον οποίο κυνήγησα. Για στιγμές τουλάχιστον. Είναι αυτή η χαρά μου που βλέπεται σε αυτή την εικόνα. Είναι και κάτι άλλο όμως, πιο πρωτόγονο, που δε μπορώ να πω με λόγια. Είναι η "άγρια" ευτυχία που νιώθει κανείς. Η κραυγή των σπλάχνων, όταν βλέπει το θήραμα του. Αυτή η κραυγή της ανάγκης για κατάκτηση. Αυτή η εκπλήρωση. . .

Αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια. Μόνο να το ζήσει κανείς μπορεί. Ας μη το χαλάσω.

Έχετε δει γάτα, πλάσμα αρπακτικό, να κρατάει το θήραμα της, αφού το έχει σκοτώσει? Φαντάζομαι πως ναι. Έχετε παρατηρήσει σίγουρα πως παίζει μαζί του. Το αγγίζει. Το δαγκώνει.

Αλλά η γάτα δαγκώνει και όταν κάνει έρωτα. Δαγκώνει και όταν παίζει.

Διάβολε, και εμείς οι άνθρωποι καμιά φορά δαγκώνουμε όταν κάνουμε έρωτα.

Τόσο πάθος, για μερικές στιγμές πριν πατήσουμε τη σκανδάλη, αυτό είμαστε οι ψαροκυνηγοί.

Φυσικά δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ούτε καν όλοι οι ψαροκυνηγοί, ας έχουν πολλά κοινά σημεία, δεν είναι ίδιοι. Αλλά μπορούμε να συνειπάρχουμε, και να φροντίζουμε όλοι για το περιβάλλον το οποίο αγαπούμε. Το περιβάλλον στο οποίο μέσα ζούμε. Αυτό που θέλω να πω: δεν είμαστε serial killers, ούτε ληστές τραπεζών. Πλάσματα της θάλασσας, σα και σας, με διαφορετικό τρόπο αλληλεπίδρασης.

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο grandbleu (Μήνυμα 25254)
Κάνεις τεράστιο λάθος αν πιστεύεις ότι η μόνη αλληλεπίδραση που μπορείς να έχεις με ένα ψάρι είναι να το σκοτώσεις...

Στη δική σου φωτογραφία με τα ψάρια έχω να απαντήσω με μία αντίστοιχη δική μου.

...

Η πραγματικότητα στη φύση δεν είναι άσπρη-μαύρη όπως αυτός ο βλάχος. :geia:

Φίλε μου σε χαιρετώ.

Ο βλάχος είναι θεσπέσιο πλάσμα. Εμείς οι ψαροκυνηγοί έχουμε σπάνιες συναντήσεις μαζί τους. Το αυξημένο βάθος διαβίωσης τους, δεν μας επιτρέπει και πολλές επαφές :). Απο την άλλη, απο όσο γνωρίζω, ο βλάχος χρησιμοποιεί επιπλέοντα αντικείμενα για τις μεταναστευτικές του ανάγκες. Κάτι σαν προστασία, απο τόπο σε τόπο?

Φανταστικές φωτογραφίες! Σίγουρα στη ζωή δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Φαντάζομαι για αυτό ακριβώς το λόγο συζητάμε όλοι εδώ σήμερα. :geia:

Έχουμε και εμείς όμορφες στιγμές στη θάλασσα που δεν εμπεριέχουν φόνο.

Μία απο αυτές σε ψάρεμα στη Κυπαρισσία, είδαμε μία όμορφη χελώνα. Απίστευτο πλάσμα, η συγκεκριμένη, η μεγαλύτερη που έχω δει. Παρατηρήστε το μέγεθος του κεφαλιού της, σε σχέση με τα φύκια της Ποσειδωνίας.

Επίσης, έχουμε και άλλες επαφές. Ακόμα πιο κουφές. Πολλοί απο εσάς θα έχετε ακούσει για το Κυριάκο, το δελφίνι στο Λουτράκι. Μερικοί φίλοι είχαν την ευτυχία να κολυμπήσουν μαζί του (εγώ δυστυχώς όχι).

Η φωτογραφία είναι πέρα για πέρα αληθινή:

http://forum.aidahellas.gr/viewtopic.php?f=15&t=28

Σας χαιρετώ
Φοίβος Διακογιάννης

ΥΓ Με συγχωρείται αν δεν απάντησα σε ένα προς ένα τα ποστ σας, ελπίζω ότι κάλυψα το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μικρής αλληλεπίδρασης.

Phoevos 26-03-09 03:42

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο geogeo (Μήνυμα 25274)
:confused: Κάπου έχω χάσει κάτι ...

Δημοσιεύτηκε σε site με σχετική θεματολογία κάτι τέτοιο:

μαζί με τις απαραίτητες φωτογραφίες των (ατάλαντων περί την συγγραφή) τροπαιοφόρων και η αντίδραση εδώ ήταν: μαλακiα, αρχιτρόμπας ... ξέσκισμα γενικότερα

Δημοσιεύτηκε σε αυτό εδώ το site η αποθέωση της επαφής με την φύση:

μαζί με το απαραίτητο λογοτεχνικό περιτύλιγμα και η αντίδραση ήταν από τίποτα έως ότι: μπράβο που το μοιράστηκες μαζί μας, το ποστ σου έχει ήθος και ευγένεια κ.λπ κ.λπ, μαζί με συμβουλές: "πρόσεχε μόνο να είσαι νόμιμος" και η συζήτηση συνεχίστηκε με φιλοσοφικές αναζητήσεις.

Είναι τελικά θέμα νόμου? είναι θέμα παρουσίασης? είναι θέμα marketing? είναι θέμα περιτυλίγματος?

Υπάρχει διαφορά? Δεν υπάρχει?

Έχω μπερδευτεί ...

ΥΓ: Sorry Billy ... :(

Φίλε Γιώργο σε χαιρετώ.

Η πρόθεση μου για επικοινωνία, παρόλο τη διαφορετική θεματολογία των ποστ μου σε σχέση με το τρέχον θέμα, προέκυψε απο την ανάγκη για επικοινωνία με ανθρώπους που θεωρώ θαλασσινούς. Όλοι μας αγαπάμε το βυθό, με διαφορετικό τρόπο ίσως. Αλλά όλοι.

Δημοσιεύτηκαν ακραία παραδείγματα και απόψεις (σε προηγούμενα ποστ). Απόψεις που δεν εκφράζουν όλους μας (π.χ. το άρθρο του Σ. Πίκουλα. Παρεμπιπτόντως σας προτρέπω να διαβάσετε το άρθρο του Α. Ιορδάνογλου "ροφός ο έκπτωτος" δημοσιεύτηκε στο περιοδικό deep, για να δείτε μια άλλη άποψη, γραμμένη απο ψαροκυνηγό...). Αυτά ήρθα να πω.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ αποθέωση της επαφής με την φύση τον "τρόπο μου". Αλλά σίγουρα είναι επαφή με τη φύση. Περισσότερο ή λιγότερο δεν απασχολεί κανένα μας νομίζω. Αρκεί ότι είναι επαφή.

Σε χαιρετώ φίλε :geia:
Φοίβος

dimkar 26-03-09 08:19

Άρες μάρες κουκουνάρες...

Συγγνώμη ρε παιδιά αλλά πάμε καλά; Σοβαρολογούμε; Προσπαθούμε να δώσουμε φιλοσοφική διάσταση στο φόνο ψαριών; Είστε σοβαροί; Σε ποιόν αιώνα και σε ποια κοινωνία ζείτε;

Ε ρε τι θα ακούσουμε ακόμη...

Α, και ένα video για την φιλοσοφική διάσταση / πρακτική ανάγκη του φόνου σε μια λέαινα:

http://www.youtube.com/watch?v=0uohr...3A%2F%2Fwww%2E

Κι ένα ακόμη για το παιχνίδι με τον κίνδυνο ή πως ένας γίβωνας αποδεικνύει πως είναι πολύ πιο μεγάλος ΘΕΟΣ από κάθε θαλάσσιο ή μη κουμπουροφόρο...

http://www.youtube.com/watch?v=Bk4Zq...3A%2F%2Fwww%2E

(δείτε το, είναι καταπληκτικό... ποιός Mπένυ Χιλλ...)

Ας τον μιμηθούν όποιοι το επιθυμούν... Προτείνω σκάφος στην Ερυθρά, αίμα στη θάλασσα για να πλακώσουν κάμποσοι καρχαρίες και να κάνουν οι ψαροκυνηγοί διαγωνισμό ποιος θα ρίξει περισσότερες σφαλιάρες στους καρχαρίες... Γιατί δεν ξεκινάτε μαθαίνοντας τις συνήθειες τους; Ψαράκια είναι άλλωστε κι αυτοί. Μέρος της θάλασσας θα γινόσασταν...

Εγώ το δηλώνω πάντως, είμαι χέστης και θα απολάμβανα το θέαμα από την ακτή.

Δημήτρης

gmav 26-03-09 09:13

Παράθεση:

Ίσως γιατί η αυτόνομη κατάδυση είναι παλαιότερη ως δραστηριότητα απο την ελεύθερη.

:eek::eek::eek: άλλο πάλι και αυτό....

η αυτόνομη κατάδυση είναι πιο παλιά απο την ελεύθερη????
δηλαδή πρώτα ο άνθρωπος ανακάλυψε τη μπουκάλα και το ρυθμιστή πίεσης και μετά τη μάσκα και τον αναπνευστήρα???

σα να μπερδεύτηκα τώρα....

geogeo 26-03-09 09:50

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Phoevos (Μήνυμα 25279)
Φίλε Γιώργο σε χαιρετώ.

Η πρόθεση μου για επικοινωνία, παρόλο τη διαφορετική θεματολογία των ποστ μου σε σχέση με το τρέχον θέμα, προέκυψε απο την ανάγκη για επικοινωνία με ανθρώπους που θεωρώ θαλασσινούς. Όλοι μας αγαπάμε το βυθό, με διαφορετικό τρόπο ίσως. Αλλά όλοι.

...
Φοίβος

Φοίβε σίγουρα, αν μη τι άλλο μπορούμε να συζητήσουμε

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Phoevos (Μήνυμα 25278)
....
δε μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι μια τέτοια εικόνα θα σας ενοχλούσε. Σίγουρα δεν ήταν αυτή η πρόθεση μου.
...

Σε βρίσκω υπερβολικό φίλε μου ... ;)

Να σημειώσω ότι πρόθεσή μου δεν είναι η προσωπική αντιπαράθεση με κανέναν, απλά προσπαθώ μέσα απ' το θέμα ολόκληρο να καταλάβω τις διαφορές.

Γιατί οι λαγοκεφαλοκυνηγοί είναι ανήθικοι κι "εσύ" ηθικός?

Γιατί το δελφίνι και η χελώνα έζησαν και ο λαγοκέφαλος, η σφυρίδα και η παρέα της έγιναν τρόπαια?

:confused:

Yannis 26-03-09 09:53

Παράθεση:

(διαβάζεται καλύτερα με αυτή τη μουσική)

Ελεύθερος δύτης-ψαροκυνηγός η ιδιότητα μου ως προς την επαφή μου με τη θάλασσα, ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου, μαζί σας. Ο λόγος για αυτό είναι για να πω, γιατί κάνω ότι κάνω. Γιατί βουτάω, καμιά φορά, μόνο για τη βουτιά. Γιατί βουτάω, καμιά φορά, μόνο για το φόνο. Σε καμία περίπτωση για να δικαιολογηθώ (άλλωστε το δίκαιο είναι καθαρά ανθρώπινη επινόηση...). Απλά για να πώ.

Ζούμε σε ένα μάλλον πολύπλοκο σύστημα. Τόσο βιολογικά όσο και κοινωνικά. Και είναι στιγμές που θέλουμε να αποδράσουμε απο τον κόσμο. Ή να δούμε τον κόσμο με μια διαφορετική ματιά. Εσείς οι αυτοδύτες, δεν ξέρω ακριβώς γιατί βουτάτε. Αλλά είμαι εδώ για να δω την ομορφιά που έχετε να δείξετε. Μια καθαρή ματιά δεν μπορεί ποτέ να είναι κακή. Πρέπει όμως να σας δείξω και την ομορφιά που βλέπω εγώ.

Ελεύθερη κατάδυση:

Όμορφες σκέψεις. Ένα τραγούδι. Ένα αγαπημένο πρόσωπο ίσως... Οτιδήποτε, αρκεί να απομονωθεί το μυαλό. Να ηρεμήσει, να μπορέσει να σκεφτεί μόνο ένα πράγμα: πόσο όμορφα είναι εκεί που θα βρεθεί σε λίγο χρόνο, για λίγο χρόνο. Η παραμονή στην επιφάνεια, είναι η βουτιά στον εαυτό σου μέσα. Γιατί η γνώση κάθε κομματιού της ψυχής, είναι βουτιά στον εαυτό.

Βύθιση . . .

Το όνειρο αρχίζει και υλοποιείται τώρα. Προσέγγιση στο βυθό. Απομόνωση των κομματιών της ύπαρξης μας, μόνο και μόνο για να δώσουμε περισσότερη ζωή στις αισθήσεις μας. Κάτω. Στο βυθό.

Παραμονή . . .

Είναι αυτό για το οποίο ήρθα: για να ξεπλύνω τη ψυχή μου. Στιγμές κάτω εκεί, δε περιγράφονται με λόγια. Όλα κυλούν πιο αργά. Αμβλύνονται οι αισθήσεις. Δεν ξέρεις πότε πρέπει να φύγεις. Ψυχανεμίζεσαι μόνο το σημείο χωρίς επιστροφή. Και τότε φεύγεις για να ξαναγεννηθείς στην επιφάνεια. Γιατί πραγματικά κάθε βουτιά είναι ταξίδι σε άλλο κόσμο.

Ακόμα πιο μαγευτικά, φορές, είναι η κατάδυση νύχτα. Αλλά αυτό δεν μπορώ να το αποδώσω με λόγια. Η ομορφιά των χρωμάτων του βυθού, υπο το φως του φεγγαριού, είναι πρωτόγνωρη για ένα ελεύθερο δύτη. Είναι ο ασημένιος βυθός σε πράσινο φόντο. Είναι ταξίδι μέσα σε κοσμική καταιγίδα. Είναι όνειρο ζωντανό: τόσο κοντά σε αυτό μας φέρνει η νύχτα.

Το κυνήγι στο βυθό:

Και τώρα που κατέβηκες κάτω, τι θα γίνει? Καινούργιος κόσμος: τρέχουν όλα πανικόβλητα να φύγουν μακριά σου :confused: Ok, κάτι δεν πάει καλά. Γιατί τρέχουν όλα μακριά? Χμ, μάλλον δεν έκανα κάτι καλά, μάλλον δεν αφουγκράστηκα σωστά το κόσμο κάτω.

Σε αυτή τη φράση ακριβώς αρχίζει το ταξίδι: Δεν αφουγκράστηκα σωστά. Και το ρίχνεις στη παρατήρηση. Μαθαίνεις για τη λεία σου, για τη κοινωνία που τη περιβάλει. Μαθαίνεις τις συνήθειες της. Τις συνήθειες της υδάτινης κοινωνίας. Γίνεσαι τελικά κομμάτι του βυθού, για να καταφέρεις να γίνεις αποδεκτός απο αυτόν. Για να καταφέρεις να φέρεις το θήραμά σου κοντά. Και είναι ακριβώς αυτός ο λόγος που βουτάμε για να σκοτώσουμε. Γιατί το ταξίδι που οδηγεί στο φόνο περνάει απο τα μονοπάτια της γνώσης. Γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να φτάσεις εκεί.

Και βουτάμε και για ένα ακόμη λόγο: γιατί η βουτιά για το φόνο σε φέρνει πιο κοντά ακόμα στη θάλασσα. Γιατί γίνεσαι ένα πλάσμα, με τα πλάσματα που κυνηγάς. Γίνεσαι κομμάτι της τροφικής αλυσίδας. Γίνεσαι ένας εαυτός που υπάρχει μέσα σου: μάτια μπροστά στο κεφάλι, για να μπορείς να εστιάζεις στη λεία σου, χέρια για να αρπάξεις. Ναι φίλε μου, γεννήθηκες αρπαχτικό, μη το απαρνιέσαι. Είσαι πλάσμα της φύσης και εσύ. Στιγμές. . . έχεις ανάγκη το φόνο.

Ακινητείς στο βυθό... Σκιές αρχίζουν να θαμπώνουν απο μακριά. Σχηματίζονται φαντάσματα, στρογγυλές υπάρξεις. Έρχονται ψηλότερα απο εσένα για να σε τρομάξουν. Για να σε διώξουν απο το χώρο κυριαρχίας τους. Είσαι ο παρείσακτος. Ο τρομακτικός. Η ενόχληση που πρέπει να φύγει. Βλέπεις τη σφυρίδα, έρχεται απο μακριά με αυτό το υπεροπτικό βλέμα. Έρχεται να σε διώξει απο το κόσμο της, να σου επιτεθεί αν μπορεί.

Σταματάει μακριά και σε κοιτά. Είναι μια μάχη θελήσεων. Μάχη θέλησης να μείνει εκεί, να σε διώξει. Μάχη θέλησης, να γίνεις ένα μαζί της, να νιώσεις τη σκέψη της, να καταλάβεις αυτό που πρέπει να κάνεις για να μείνει ακριβώς εκεί που είναι. Όλη σου η ύπαρξη ένας φόνος. Χαμηλώνεις το βλέμα, πλησιάζεις σα πάνθηρας αργά το θήραμά σου. Δε σκέφτεσαι. Δεν υπάρχεις. Τώρα υπάρχει μόνο φόνος. Εσύ, το πλάσμα που πρέπει να σκοτώσεις και τίποτα άλλο. Ούτε καν ανάγκη για αέρα. Και σέρνεσαι, ένα μέτρο ακόμα. Πλησιάζεις... Κάθε χεριά προς το ψάρι είναι ένα βήμα προς τα μυστικά του βυθού. Και το ξέρεις, γιατί τόσες φορές που τα ψάρια ήταν πιο ικανά απο τις ικανότητες σου, δε στενοχωρήθηκες. Χαμογέλασες, κατάλαβες πόσα είχες ακόμα να μάθεις.

Και τώρα που έμαθες, μπορείς να ζήσεις λίγο στο παρελθόν. Στην εποχή που είχες άγρια ένστικτα, στην εποχή που ζούσες για την άγρια χαρά του φόνου. . .

Καλώς σας βρήκα, τολμώ να πω.
Τα topics με θέματα οικολογίας και παρατήρησης του βυθού είναι μακράν πιο μπροστά απο αυτά που συναντά κανείς σε forum υποβρυχίου ψαρέματος. Και μόνο αυτό θεωρώ κέρδος. Είναι η τέχνη της παρατήρησης χωρίς αλληλεπίδραση.

Απο την άλλη είστε πολύ περισσότερο οργανωμένοι. Ίσως γιατί η αυτόνομη κατάδυση είναι παλαιότερη ως δραστηριότητα απο την ελεύθερη. Χρόνος να περάσει, και θα είναι οργανωμένοι και οι ελεύθεροι δύτες κάποια στιγμή. Συνειδητοποιημένοι είναι σίγουρα. Αν όχι όλοι, το μπόλιασμα έχει γίνει εδώ και καιρό.

Χαιρετώ τους φίλους
Φοίβος Διακογιάννης

τον εχεις τον γραπτο λογο....
αμα βουταγες αυτονομα και βιωνες αυτα που βιωνεις εκεινη την ωρα, και καταφερνες να τα περιγραψεις τοσο ωραια και παραστατικα, ομολογω να πω πως θα ημουν απο τους πιο φανατικους αναγνωστες σου !

Phoevos 26-03-09 11:12

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο dimkar (Μήνυμα 25281)
Προτείνω σκάφος στην Ερυθρά, αίμα στη θάλασσα για να πλακώσουν κάμποσοι καρχαρίες και να κάνουν οι ψαροκυνηγοί διαγωνισμό ποιος θα ρίξει περισσότερες σφαλιάρες στους καρχαρίες... Γιατί δεν ξεκινάτε μαθαίνοντας τις συνήθειες τους; Ψαράκια είναι άλλωστε κι αυτοί. Μέρος της θάλασσας θα γινόσασταν...

Εγώ το δηλώνω πάντως, είμαι χέστης και θα απολάμβανα το θέαμα από την ακτή.

Δημήτρης

Απόλαυσε φίλε Δημήτρη :). Andre Hartman, freediving with great whites (δυστυχώς η μουσική δεν είναι ότι καλύτερο).

Έχω φίλους που έχουν κατέβει Αυστραλία, coral sea. Μόνο και μόνο για τη μαγεία της ένταξης στη τροφική αλυσίδα. Εκεί που ο άνθρωπος δεν είναι παντοδύναμος, εκεί που ο άνθρωπος δεν είναι στη κορυφή της πυραμίδας. Δυστυχώς το κόστος είναι υψηλό και δεν μπορεί ο καθένας να πάει...

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο gmav (Μήνυμα 25286)
:eek::eek::eek: άλλο πάλι και αυτό....

η αυτόνομη κατάδυση είναι πιο παλιά απο την ελεύθερη????
δηλαδή πρώτα ο άνθρωπος ανακάλυψε τη μπουκάλα και το ρυθμιστή πίεσης και μετά τη μάσκα και τον αναπνευστήρα???

σα να μπερδεύτηκα τώρα....

Κάκιστη διατύπωση απο μέρους μου. Εννοώ ότι η αυτόνομη κατάδυση είναι οργανωμένη πολλά περισσότερα χρόνια απο την ελεύθερη κατάδυση. Για να κάνει κάποιος αυτόνομη πρέπει να έχει παρακολουθήσει κάποιο σχολείο αυτόνομης. Αυτό ίσχυε απο τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Για την ελεύθερη, χρονικά προγενέστερη σίγουρα, δεν ίσχυε (ούτε ισχύει δυστυχώς...) κάτι τέτοιο. Απο όσο γνωρίζω απο τη δεκαετία του 90 άρχισαν οι πρώτες προσπάθειες για σχολεία ελεύθερης κατάδυσης (όχι ψαροντούφεκου). Την τρέχουσα εποχή άρχισαν οι πρώτες προσπάθειες για "καταδυτικό τουρισμό" σχετιζόμενο με την ελεύθερη κατάδυση

http://www.freediving-club.gr
http://www.freedivingschool.gr

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο geogeo (Μήνυμα 25288)

Να σημειώσω ότι πρόθεσή μου δεν είναι η προσωπική αντιπαράθεση με κανέναν, απλά προσπαθώ μέσα απ' το θέμα ολόκληρο να καταλάβω τις διαφορές.

Γιατί οι λαγοκεφαλοκυνηγοί είναι ανήθικοι κι "εσύ" ηθικός?

Γιατί το δελφίνι και η χελώνα έζησαν και ο λαγοκέφαλος, η σφυρίδα και η παρέα της έγιναν τρόπαια?

Φίλε Γιώργο σε χαιρετώ.

Σε καμμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα ηθικής. Και να ξεκαθαρίσω: δεν είμαι εδώ για να υπερασπιστώ το θηρευτή του λαγοκέφαλου, ούτε όμως και για να τον κατακρίνω. Η ηθική, είναι και αυτή μια καθαρά ανθρώπινη επινόηση, δεν απαντάται ως νόμος της φύσης στο σύμπαν. Έτσι ποτέ δεν θα τη βάλω στους λογισμούς μου, για να αιτιολογήσω κάτι. Απο την άλλη πολλές φορές οι άνθρωποι σκοτώνουμε γιατί φοβόμαστε (όπως και τόσα άλλα πλάσματα, π.χ. φίδια) ή απο περιέργεια. Όταν ξεκινούσα τα βήματα μου στο υποβρύχιο ψάρεμα είχα ξεκληρίσει ότι πέρκα και χειλού έβρισκα μπροστά μου. Τώρα ποτέ δεν χτυπώ τέτοια πλάσματα. Αλλά το υποβρύχιο ψάρεμα είναι ακριβώς αυτό: εξέλιξη, πάει να πει, αλλαγή.

Το δελφίνι είναι θηλαστικό, δεν θα μπορούσα ποτέ να χτυπήσω ένα. Είναι έξυπνα πλάσματα, και η νοημοσύνη είναι κάτι το οποίο σέβομαι απεριόριστα. Έχουν κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ τους, συναισθήματα. Στην εγκυκλοπαίδεια του Κουστώ είχα διαβάσει απίστευτα πράγματα για αυτά. Ακραία ανθρωπόμορφα συναισθήματα, όπως μελαγχολία και τάσεις αυτοκτονίας. Είναι ύπαρξη με ευφυία, αυτό τα καθιστά τόσο όμορφα. Αν και τα δελφίνια δεν είναι πάντα τόσο ρομαντικά και όμορφα όσο νομίζουμε. Όλοι έχουν μια σκοτεινή πλευρά τελικά:

Δείτε το βίντεο με την επίθεση δελφινιού σε άνθρωπο:

http://channel.nationalgeographic.co...ideos/02394_00

Η νοημοσύνη φέρνει σεβασμό. Μάλιστα αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σπάνια πιάνω χταπόδι. Είναι έξυπνα πλάσματα! Βλέπεις τα συναισθήματα τους στη συμπεριφορά τους, στα χρώματα τους. Και δεν αποτελούν και πρόκληση: εκεί ακίνητα περιμένουν καρτερικά. Μόνη άμυνα η χρωματική παραλλαγή. Δεν με ευχαριστεί ένας τέτοιος φόνος. Ιδίως το θέαμα ενός φοβισμένου χταποδιού (όταν γίνεται κάτασπρο και μένουν μαύρα μόνο τα μάτια του) με στενοχωρεί και με αποτρέπει αρκετές φορές απο το να συλλάβω κάποιο. Αν και θα τύχει να ξαναπιάσω, παραμένουν νόστιμα. Σίγουρα ποτέ κάποιο μικρό. Πάντα θα προσέξω πλέον αν έχει αβγά στη φωλιά του, πριν κάνω βολή (κάποτε, εν αγνοία μου, έκανα αυτό το λάθος :( ). Τα χταπόδια είναι μαγευτικά πλάσματα, απολαύστε:

Η χελώνα δεν αποτελεί θηρευτική πρόκληση. Άσε που είναι και όμορφη. Ειλικρινά, δεν ξέρω γιατί δεν θα χτυπούσα ποτέ μια χελώνα (ίσως ναυαγός, σε ανάγκη για τροφή, αλλά ποτέ για χόμπυ). Ίσως τα κοινωνικά πρότυπα που έχουμε μας επιτρέπουν να διοχετεύσουμε τα κυνηγετικά μας ένστικτα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Δε ξέρω ειλικρινά γιατί δεν θα χτυπούσα μια χελώνα.

Μπορώ όμως να σου πω πολλούς λόγους για τους οποίους θα χτυπούσα μια σφυρίδα μαζί με τη παρέα της: Ο τρόπος συμπεριφοράς αυτών των ψαριών είναι προκλητικός απο πολλές απόψεις. Έχουν έντονο το ένστικτο της κυριαρχίας του χώρου τους. Είναι και τα ίδια κυνηγετικά πλάσματα. Σκοτώνουν για να τραφούν. Τα ίδια φυσικά ισχύουν και για όλη τη παρέα της. Ο τρόπος με τον οποίο θα έρθουν αυτά τα ψάρια στο καρτέρι είναι προκλητικός. Θα έρθουν να ελέγξουν τη περιοχή τους, να δουν τον εισβολέα. Όσο πιο μικρός φανείς για αυτά, τόσο πιο προκλητικά-επιθετικά θα συμπεριφερθούν. Δε θα ξεχάσω ποτέ το θέαμα όταν σε ένα καρτέρι μου περικυκλώθηκα απο σφυρίδες που ακινητούσαν ψηλότερα απο εμένα. Ήταν πολύ επιβλητικό θέαμα, και σίγουρα ήταν για ζήτημα κυριαρχίας στο χώρο: Αν ένα ψάρι είναι φοβισμένο ποτέ δε θα συμπεριφερθεί έτσι. Θα κοιτάξει να κρυφτεί. Θα παρατηρεί απο κάποιο φρύδι του βυθού κρυμένο.

Δε ξέρω γιατί οι φάλαινες δολοφόνοι σκοτώνουν. Δε ξέρω γιατί τα δελφίνια σκοτώνουν. Ξέρω ότι υπάρχει απόλαυση σε αυτό. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, είναι αληθινό (και συνήθως και πολύ νόστιμο!). Είναι κάτι που έχουμε μέσα μας, απο τότε που γεννηθήκαμε. Δεν είναι τυχαίο ότι το ανθρώπινο έμβρυο, κατά τα στάδια της κύησης, περνά φάσεις που αναπαριστούν διάφορα εξελικτικά στάδια της πορείας μας (δυστυχώς δεν έχω παραπομπή να σας βάλω για αυτό). Είναι ένα κομμάτι αγριάδας μέσα μας.

Και άγριος σημαίνει ελεύθερος.

Σας χαιρετώ
Φοίβος

MICHALIS 26-03-09 11:31

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Phoevos (Μήνυμα 25296)

Και άγριος σημαίνει ελεύθερος.

Φοίβος

Αυτο να μπορουσαν να καταλαβουν ολοι , δεν θα δαιμονοποιουταν το καθε ψαρακι , ζωακι , πουλακι κλπ
Πολυ σωστα το διατυπωσες :thumbup: !

neokles 26-03-09 12:04

Μεταξύ ημών και υμών όμως και της Φάλαινας υπαρχει μια διαφορά.

Η τεχνολογική εξέλιξη (όχι μόνο σε όρους υποβρύχιας δραστηριότητας) μας επέτρεψε να κυριαρχίσουμε σε τέτοιο βαθμό που να θέσουμε σε κίνδυνο την τροφική αλυσίδα. Πάλι εμείς θα είμαστε αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα.

Έτσι πρέπει να χαλιναγωγήσουμε τα θέλω μας και να βρούμε τρόπους η παρουσία μας στον υποβρύχιο κόσμο να είναι τουλάχιστον σε ισορροπία. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με την γνώση

Εμείς οι ερασιτέχνες δύτες, είτε αυτόνομοι είτε ελεύθεροι έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε μια που δεν έχουμε καν την δικαιολογία που έχουν όσοι βιοπορούν από την θάλασσα. Πρέπει να το κάνουμε.

Δεν είμαστε δικαστήριο να κρίνουμε ούτε θα κατεβάσουμε τους νόμους του κράτους για να δούμε ποιος παρανομεί. Ήδη αυτά που προβλέπει ο νόμος είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που πρέπει να κάνουμε. Πχ ο νόμος δεν μου απαγορεύει να πάρω από τον βυθό κάποιο άδειο κοχύλι ή να σπάσω κάποιο κοράλι. Μπορώ επίσης πολύ εύκολα να "ξεγελάσω" τον νόμο να βρω παράθυρα και εξαιρέσεις. Το ίδιο και εσύ. Έτσι όμως ξεγελάμε μόνο τους εαυτούς μας εις βάρος μας και εις βάρος των παιδιών μας.

Νομίζω ότι όλοι λίγο πολύ έχουμε καταλάβει τι θέλεις να μας πεις. Άλλοι το δέχονται άλλοι όχι. Ας πάμε ένα βήμα παρακάτω.

Ποιά είναι τα όρια; Πόσα ψάρια και ποια ψάρια μπορούν να αλιεύονται από ελεύθερους δύτες και ποιες εποχές ποια είδη πρέπει να προστατεύονται;
Τι θα κάνουμε ώστε να πείσουμε τον κόσμο ότι πρέπει να τηρούνται τα όρια αυτά;

Νομίζω ότι τα παραπάνω πρέπει να απαντηθούν και να εφαρμοστούν από όλους τους ερσστές της θάλασσας. Πρέπει σε κάθε ευκαιρία να υπενθυμίζουμε τα όρια αυτά και να τα περνάμε από στόμα σε στόμα.

Φυσικά υπάρχουν πράγματα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε όλοι είτε ψαρεύουμε είτε όχι. Μπορεί να μην ψαρεύουμε αλλά από την στιγμή που καταναλώνουμε θαλασσινά είμαστε όλοι έμμεσα ψαράδες. Έτσι πρέπει να γνωρίσουμε τι τρώμε, τι δεν πρέπει να τρώμε ανάλογα με την εποχή. Ποιό πρέπει είναι το μέγεθος των ψαριών που πωλούνται. Έτσι όταν θα μας σερβίρουν γόνο απο καλαμάρι ή Σαπουνά φιλέτο να μην τον φάμε και να κάνουμε και καταγγελία (αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα)

Σε αυτόν τομέα νομίζω ότι πρέπει να καταπιαστούμε.

Έκτωρ 26-03-09 12:14

Γιώργος Κεφαλάς 26-03-09 12:18

Καλημερα και απο εμενα παιδια.
Χαιρετω αυτονομους και ελευθερους.
Διαβασα ολα τα posts προσεκτικα, και θα ηθελα να παραθεσω και την δικη μου αποψη πανω στο θεμα "υποβρυχιο ψαρεμα".Πιστευω πως τα πραγματα ειναι πολυ απλα.Ξεκιναμε απο τα βασικα.Οτιδηποτε καταλωνει ο ανθρωπος για να τραφει, ειναι ζωντανο.Αυτο ειναι σιγουρο.Εδω θα ασχοληθω μονο με τα ψαρια.Υπαρχουν 2 τροποι για τον ανθρωπο να καταναλωσει ψαρια :ο αμεσος και ο εμμεσος.
Στον πρωτο τροπο ανηκει το νομιμο και ορθα ασκουμενο υποβρυχιο ψαρεμα, που οπως εχω αναφερει και σε αλλο post ειναι ο μοναδικος οικολογικος τροπος αλιειας, λογω δυνατοτητας επιλογης(βαρος,ειδος,εποχη συγκεκριμενου ειδους αναπαραγωγης κλπ).
Στον δευτερο τροπο ανηκει η αγορα ψαριων απο τα διαφορα σημεια πωλησης τους στην αγορα.Σιγουρα αυτος ο τροπος ειναι λιγοτερο οικολογικος, αφου για να φτασουν τα αλιευματα στην αγορα χρησιμοποιουνται θεμιτα και αθεμιτα μεσα,νομιμα και παρανομα(διχτυα,παραγαδια, ρατες,ανεμοτρατες κλπ).
Τωρα υπαρχει ο θεμελιωδης οικονομικος νομος οπου η προσφορα αγαθων οριζεται απο την ζητηση.Μεγαλυτερη ζητηση ψαριων,μεγαλυτερη προσφορα, περισσοτερη αλιεια.
Προσωπικα δεν αγοραζω ψαρια ποτε.Καταναλωνω αυτα που αλιευω ο ιδιος.
Επισης θεωρω τα ψαρια απαραιτητη τροφη για εμενα και εντελως αναγκαια για την κορη μου που ειναι 17 μηνων.Αρα δεν γινεται εκ των πραγματων να μην καταναλωσω ψαρια.Προτιμω λοιπον να τα προμηθευτω ο ιδιος βλαπτοντας λιγοτερο το περιβαλον.
Τελος η επαφη μου με την θαλασσα, δεν εξαντλειται στο υποβρυχιο ψαρεμα.μια βουτια με τη μασκα, μια βολτα με τη βαρκα,ενα γρηγορο μπανιο μου δινουν την ιδια χαρα.Μικροτερος δεν λυπομουν ποτε για ενα ψαρι που επιανα.Ασθανομουν μονο χαρα.Σημερα τις περισσοτερες φορες μου προκαλει θλιψη το νεκρο ψαρι που βλεπω πανω στη βαρκα,στεγνος πια.Ομως μου προκαλουν περισσοτερη θλιψη οι παγκοι των ψαραδικων και τα κλουβια των ιχθυοτροφιων.Δεν κατακρινω οποιον αγοραζει ψαρια.Αλιμονο.Ομως δεν μπορει να με κατακρινει καποιος που τρωει ψαρια.Ακομα και αυτος που δεν τρωει ψαρια αλλα τρωει στριμωγμενες αγελαδες,στοιβαγμενα κοτοπουλα, καταδικασμενα με την γεννηση τους αρνια(πλησιαζει το μαζικο τους σφαξιμο).Τουλαχιστον ο σαργος των 800γρμ. εχει ζησει ελευθερος και εχει παρει μερος στην διαιωνιση του ειδους του.
Το προβλημα με τους υποβρυχιους κυνηγους, ειναι οι ιδιοι υποβρυχιοι κυνηγοι.Η ερημωση της ρηχης ζωνης, 0-20 μετρα, οφειλεται αποκλειστικα σε αυτους.Τους φταινε ολα εκτος απο τους ιδιους.Οταν αγαπας τη θαλασσα και τη σεβεσαι,οπως πολυ συχνα ακουω στο κυκλο μου,δεν χρειαζεσαι καμια απολυτως απαγορευση και νομο για να την προστατεψεις.Νομος εισαι εσυ ο ιδιος.
Κλεινοντας θα ηθελα να πω οτι φωτογραφιες σαν του φοιβου προκαλουν, και αποψεις σαν του δημητρη διχαζουν και φερνουν αντιθετα αποτελεσματα.
Ευχαριστω και παλι για την φιλοξενια σας!
Φιλικα Γιωργος Κεφαλας

ppetross21 26-03-09 12:20

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 25202)
Εμένα πάντως να με συγχωρούν οι φίλοι Ψ/Τ αλλά δε θα γραφτώ στο φόρουμ τους, αφού δεν έχω καμία σχέση με το υποβρύχιο ψάρεμα (ο μπαμπάς ψ/τ μετράει; :confused:)....

Μαρία δεν θα συμφωνήσω μαζί σου για 3 λόγους:
1.υπάρχει κομμάτι στο φόρουμ του greekdivers.com με τίτλο "Αυτόνομη κατάδυση"
2.Διαφωνώ με τη λογική των χαρακωμάτων και όταν μπορω και βρίσκω ευκαιρία γράφω την άποψη μου και στο greekdivers.com.Προτρέπω να κανουν το ίδιο όσοι μπορούν.
3.Θεωρώ ότι αυτά που γράφεις στα "δικά μας" φόρουμ θα έιναι το λιγότερο χρήσιμα , εάν διαβάζονται απο ψρτουφκάδες.

MICHALIS 26-03-09 12:31

Δηλαδη Πετρο ειναι ενα forum το οποιο συνδυαζει την αυτονομη με την ελευθερη καταδυση και το ψαροντουφεκο .
ΟΚ , τουλαχιστον υπαρχει μια ειλικρινεια απο μερους τους , δεν κρυβονται πισω απο τιτλους οπως κανουν αλλοι στον χωρο μας . Ας κανουμε κι εμεις μια ενοτητα ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ και να εξηγουμε οτι δεν συνδυαζονται τα δυο , ΑΑΑ σας παρακαλουμε , μας προσβαλλετε .
Αν απευθυνομασταν σε ανθρωπους με μειωμενη ικανοτητα αντιληψης , ή σε ανθρωπους που ασχολουνται μονον με γραμματοσημα , αρα και δεν εχουν αποψη τοτε θα περνουσε και αυτο .
Αν εσυ ή εγω ή οποιοσδηποτε , σε forum αυτονομης καταδυσης βγαλει αγγελια του τυπου :
"Ζητειται ψαροντουφεκο , ανεξαρτητου μεγεθους , πολυ μεγαλη δυναμη παρακαλω . " (καλη ωρα σαν αντιστοιχη αγγελια που δημοσιευτηκε στο greekdivers στον τομεα Αυτονομη , για μπουκαλα)
ποιος θα πιστευε ποτε οτι ο συγγραφεας δεν θα τα συνδυασει ?
Η κοκκινοσκουφιτσα ? Μπααα , εδω αυτη εφαγε τον λυκο .
Ο Λιακοπουλος ? Πιθανοτατα , εδω μας εβγαλε γιγαντες και εξωγηινους .
Θεωρω οτι η Μαρια εχει δικιο .

Μπλε 26-03-09 12:31

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Γιώργος Κεφαλάς (Μήνυμα 25306)
Καλημερα και απο εμενα παιδια.
Χαιρετω αυτονομους και ελευθερους.
Διαβασα ολα τα posts προσεκτικα, και θα ηθελα να παραθεσω και την δικη μου αποψη πανω στο θεμα "υποβρυχιο ψαρεμα".Πιστευω πως τα πραγματα ειναι πολυ απλα.Ξεκιναμε απο τα βασικα.Οτιδηποτε καταλωνει ο ανθρωπος για να τραφει, ειναι ζωντανο.Αυτο ειναι σιγουρο.Εδω θα ασχοληθω μονο με τα ψαρια.Υπαρχουν 2 τροποι για τον ανθρωπο να καταναλωσει ψαρια :ο αμεσος και ο εμμεσος.
Στον πρωτο τροπο ανηκει το νομιμο και ορθα ασκουμενο υποβρυχιο ψαρεμα, που οπως εχω αναφερει και σε αλλο post ειναι ο μοναδικος οικολογικος τροπος αλιειας, λογω δυνατοτητας επιλογης(βαρος,ειδος,εποχη συγκεκριμενου ειδους αναπαραγωγης κλπ).
Στον δευτερο τροπο ανηκει η αγορα ψαριων απο τα διαφορα σημεια πωλησης τους στην αγορα.Σιγουρα αυτος ο τροπος ειναι λιγοτερο οικολογικος, αφου για να φτασουν τα αλιευματα στην αγορα χρησιμοποιουνται θεμιτα και αθεμιτα μεσα,νομιμα και παρανομα(διχτυα,παραγαδια, ρατες,ανεμοτρατες κλπ).
Τωρα υπαρχει ο θεμελιωδης οικονομικος νομος οπου η προσφορα αγαθων οριζεται απο την ζητηση.Μεγαλυτερη ζητηση ψαριων,μεγαλυτερη προσφορα, περισσοτερη αλιεια.
Προσωπικα δεν αγοραζω ψαρια ποτε.Καταναλωνω αυτα που αλιευω ο ιδιος.
Επισης θεωρω τα ψαρια απαραιτητη τροφη για εμενα και εντελως αναγκαια για την κορη μου που ειναι 17 μηνων.Αρα δεν γινεται εκ των πραγματων να μην καταναλωσω ψαρια.Προτιμω λοιπον να τα προμηθευτω ο ιδιος βλαπτοντας λιγοτερο το περιβαλον.
Τελος η επαφη μου με την θαλασσα, δεν εξαντλειται στο υποβρυχιο ψαρεμα.μια βουτια με τη μασκα, μια βολτα με τη βαρκα,ενα γρηγορο μπανιο μου δινουν την ιδια χαρα.Μικροτερος δεν λυπομουν ποτε για ενα ψαρι που επιανα.Ασθανομουν μονο χαρα.Σημερα τις περισσοτερες φορες μου προκαλει θλιψη το νεκρο ψαρι που βλεπω πανω στη βαρκα,στεγνος πια.Ομως μου προκαλουν περισσοτερη θλιψη οι παγκοι των ψαραδικων και τα κλουβια των ιχθυοτροφιων.Δεν κατακρινω οποιον αγοραζει ψαρια.Αλιμονο.Ομως δεν μπορει να με κατακρινει καποιος που τρωει ψαρια.Ακομα και αυτος που δεν τρωει ψαρια αλλα τρωει στριμωγμενες αγελαδες,στοιβαγμενα κοτοπουλα, καταδικασμενα με την γεννηση τους αρνια(πλησιαζει το μαζικο τους σφαξιμο).Τουλαχιστον ο σαργος των 800γρμ. εχει ζησει ελευθερος και εχει παρει μερος στην διαιωνιση του ειδους του.
Το προβλημα με τους υποβρυχιους κυνηγους, ειναι οι ιδιοι υποβρυχιοι κυνηγοι.Η ερημωση της ρηχης ζωνης, 0-20 μετρα, οφειλεται αποκλειστικα σε αυτους.Τους φταινε ολα εκτος απο τους ιδιους.Οταν αγαπας τη θαλασσα και τη σεβεσαι,οπως πολυ συχνα ακουω στο κυκλο μου,δεν χρειαζεσαι καμια απολυτως απαγορευση και νομο για να την προστατεψεις.Νομος εισαι εσυ ο ιδιος.
Κλεινοντας θα ηθελα να πω οτι φωτογραφιες σαν του φοιβου προκαλουν, και αποψεις σαν του δημητρη διχαζουν και φερνουν αντιθετα αποτελεσματα.
Ευχαριστω και παλι για την φιλοξενια σας!
Φιλικα Γιωργος Κεφαλας

:thumbup:

Γιώργος Κεφαλάς 26-03-09 12:34

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο neokles (Μήνυμα 25302)
Μεταξύ ημών και υμών όμως και της Φάλαινας υπαρχει μια διαφορά.

Η τεχνολογική εξέλιξη (όχι μόνο σε όρους υποβρύχιας δραστηριότητας) μας επέτρεψε να κυριαρχίσουμε σε τέτοιο βαθμό που να θέσουμε σε κίνδυνο την τροφική αλυσίδα. Πάλι εμείς θα είμαστε αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα.

Έτσι πρέπει να χαλιναγωγήσουμε τα θέλω μας και να βρούμε τρόπους η παρουσία μας στον υποβρύχιο κόσμο να είναι τουλάχιστον σε ισορροπία. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με την γνώση

Εμείς οι ερασιτέχνες δύτες, είτε αυτόνομοι είτε ελεύθεροι έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε μια που δεν έχουμε καν την δικαιολογία που έχουν όσοι βιοπορούν από την θάλασσα. Πρέπει να το κάνουμε.

Δεν είμαστε δικαστήριο να κρίνουμε ούτε θα κατεβάσουμε τους νόμους του κράτους για να δούμε ποιος παρανομεί. Ήδη αυτά που προβλέπει ο νόμος είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που πρέπει να κάνουμε. Πχ ο νόμος δεν μου απαγορεύει να πάρω από τον βυθό κάποιο άδειο κοχύλι ή να σπάσω κάποιο κοράλι. Μπορώ επίσης πολύ εύκολα να "ξεγελάσω" τον νόμο να βρω παράθυρα και εξαιρέσεις. Το ίδιο και εσύ. Έτσι όμως ξεγελάμε μόνο τους εαυτούς μας εις βάρος μας και εις βάρος των παιδιών μας.

Νομίζω ότι όλοι λίγο πολύ έχουμε καταλάβει τι θέλεις να μας πεις. Άλλοι το δέχονται άλλοι όχι. Ας πάμε ένα βήμα παρακάτω.

Ποιά είναι τα όρια; Πόσα ψάρια και ποια ψάρια μπορούν να αλιεύονται από ελεύθερους δύτες και ποιες εποχές ποια είδη πρέπει να προστατεύονται;
Τι θα κάνουμε ώστε να πείσουμε τον κόσμο ότι πρέπει να τηρούνται τα όρια αυτά;

Νομίζω ότι τα παραπάνω πρέπει να απαντηθούν και να εφαρμοστούν από όλους τους ερσστές της θάλασσας. Πρέπει σε κάθε ευκαιρία να υπενθυμίζουμε τα όρια αυτά και να τα περνάμε από στόμα σε στόμα.

Φυσικά υπάρχουν πράγματα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε όλοι είτε ψαρεύουμε είτε όχι. Μπορεί να μην ψαρεύουμε αλλά από την στιγμή που καταναλώνουμε θαλασσινά είμαστε όλοι έμμεσα ψαράδες. Έτσι πρέπει να γνωρίσουμε τι τρώμε, τι δεν πρέπει να τρώμε ανάλογα με την εποχή. Ποιό πρέπει είναι το μέγεθος των ψαριών που πωλούνται. Έτσι όταν θα μας σερβίρουν γόνο απο καλαμάρι ή Σαπουνά φιλέτο να μην τον φάμε και να κάνουμε και καταγγελία (αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα)

Σε αυτόν τομέα νομίζω ότι πρέπει να καταπιαστούμε.

:thumbup:

Μπλε 26-03-09 12:49

Φοίβε, νομίζω ότι μπλέκεις τις δραστηριότητες ψαροντούφεκο (δλδ κυνήγι) με την ελεύθερη κατάδυση (δλδ υποβρύχια περιήγηση με μια ανάσα).

Τα επιχειρήματά σου στο θέμα τι χτυπάς και τι δε χτυπάς δε με καλύπτουν. Ο μόνος λόγος που έβαλα τη φωτογραφία με τον βλάχο που κολυμπάει κάτω από τα πόδια μου ήταν επειδή ήθελα να πατήσω πάνω στο θέμα αλληλεπίδρασης με τα ψάρια, πέρα από αυτή που περιγράφεις εσύ, του φόνου όπως λες.

Θα μπορούσα να σου δείξω και άλλες φωτογραφίες από άλλες συναντήσεις που είχα την ευκαιρία να ζήσω με κητώδη, χελώνες και άλλα καλά πλάσματα της θάλασσας, μικρά και μεγάλα, αλλά δεν έχει κάμία σημασία. Το σεβασμό μου τον έχουν όλα τα ζώα, όλα τα ζώα είναι όμορφα. Αλλά ας μην κολλήσουμε σε αυτό. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να αλληλεπιδράσεις και με τα ψάρια και όχι ο μονόδρομος του θανάτου που περιγράφεις.

Περι γνώσης, πίστεψέ με όταν σου λέω ότι χρειάζεσαι άλλη τόση για να φωτογραφίσεις ή να κινηματογραφήσεις ένα άγριο και ελεύθερο ζώο στο περιβάλλον του με τρόπο που να έχει ενδιαφέρον το αποτέλεσμα. Για το φόνο, μαθαίνεις όσα χρειάζεσαι για να προσεγγίσεις το θύμα σου, για να αναδείξεις τη συμπεριφορά του όμως και ταυτόχρονα την ομορφιά της υπόστασής του, χρειάζεσαι περισσότερα...

ΝΑΙ, και εγώ τρώω ψάρια και θαλασσινά (σπάνια), τρώω και κρέας στοιβαγμένων (στην καλύτερη) ζώων. Αλλά δεν καμαρώνω γιαυτό. Ούτε και ο χασάπης/σφαγέας φαντάζομαι καμαρώνει για το πως σκότωσε ένα ακόμη ζώο για να το πουλήσει.

Και τέλος, κατά την άποψή μου, ελεύθερος είσαι όταν μπορείς να επιβληθείς στον ίδιο σου τον εαυτό και στα "ένστικτά" σου.

Physalia 26-03-09 12:57

Ρε συ Μιχάλη, μην μπλεκουμε τώρα τις βούρτσες εδώ πέρα
Το Greekdivers έχει ενότητα αυτόνομης κατάδυσης -απ' όπου ξεκίνησαν και όλα για τους γνωρίζοντες
Και μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή όσοι αυτόνομοι θέλουν και να ζητάνε μπουκάλες κό,τι άλλο γουστάρουν. Δεν είναι δικό μας θέμα αυτό.
Ούτε σε αυτό το φόρουμ άλλωστε θα ορκιζόμουν ποτέ τι την θέλει τη μπουκάλα ο καθένας που τη ζητάει.....

(Πέτρο, δεν μπορώ να συμμετέχω σε 30 φόρα, ήδη ζορίζομαι πολύ σε αυτό το εξής ένα)

Γιώργο (geogeo) δε σε αδικώ που μπερδεύεσαι αν και για μένα είναι απλα τα πράγματα.

Έχω πει χιλιάδες φορές ότι δεν έχω πρόβλημα με το Ψ/Τ και τους ψαροκυνηγούς. Έχω πρόβλημα με την κακή χρήση του πρώτου και την απληστία του δεύτερου.
Υπάρχουν άδειες και νόμοι. Κι αν όσοι ψάρευαν είχαν άδεια και ακολουθούσαν τους νόμους, το Ψ/Τ θα μπορούσε να είναι πράγματι το φιλικότερο μέσο εξασφάλισης τροφής ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αν προσποιούμουν ότι φρικάρω μπρος στο φόνο ενός ψαριού θα έπρεπε πρώτα να δηλώσω ότι δεν αγοράζω ποτέ ψάρια από τον ιχθυοπώλη και κατσικάκια-μοσχαράκια-γουρουνάκια από τον χασάπη.
Εφόσον δεν το κάνω αυτό, δε βλέπω καμιά ουσιώδη διαφορά μεταξύ εκείνου που πατάει τη σκανδάλη κι εμένα που πληρώνω κάποιον άλλο για να την πατήσει (σκοτώσει).

Αν μου δείξεις νεκρό χταπόδι θα φρικάρω. Έχω σκοτώσει πολλά σαν μικρό παιδί μέχρι ν' αρχίσω να διαβάζω γι'αυτά. Μέχρι ν'αρχίσω να αλληλεπιδρώ υποβρυχίως με αυτά... αλλά για μένα η γνώση λειτούργησε αντίθετα και από τότε σταμάτησα να τα τρώω (γνωρίζοντας εξαιρετικά καλά πόσο νόστιμα είναι).
Και όχι -επιτέλους με αυτή την καραμέλα- ο άνθρωπος δεν ανήκει σε καμιά κορυφή, αυτά είναι βρούβες φίλοι μου, όλοι όσοι ζούμε στον πλάνήτη βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε εξελικτικές κορυφές, ας χαλαρώσουμε λίγο με την πάρτη μας..... αν είμαστε κάτι εμείς οι άνθρωποι είναι απλά οι πλέον εξαρτημένοι από όλα τα υπόλοιπα πλάσματα και γι' αυτό οι πλεον ευάλωτοι καθώς τα ξετινάζουμε. Που θα πάει, θα το πάρουμε χαμπάρι κάποια στιγμή -ας ελπίσουμε ότι δε θα είναι υπερβολικά αργά.

Ο Φοίβος έβαλε εδώ τη φωτό με τα ψάρια του για να μας προκαλέσει. Είναι ξεκάθαρο. Ίσως όχι κακόβουλα, αλλά σίγουρα για να μας προκαλέσει.
Αλλά δεν είναι το νεκρό ψάρι που θα με κάνει να φρικάρω, ξαναλέω.
Θα με φρικάρει το νεκρό ψάρι που χτυπήθηκε από ******* και ασχετοσύνη.
Θα με φρικάρει το νεκρό ψάρι που χτυπήθηκε νύχτα ή με μπουκάλα.
Και θα με φρικάρουν τα πολλά ψάρια που χτυπήθηκαν από οποιονδήποτε με οποιοδήποτε τρόπο.
Αχαριστία. Απληστία. Ασέβεια. Αλαζονεία. Ασχήμια. Ανηθικότητα. Ανοησία. Αμεριμνησία. Αναλγησία. Απρέπεια. Αστοδιάλο.
(Να πάω στο Β ή να τ' αφήσω);

Και Φοίβε, ναι, ωραίες εικόνες μας δείχνεις (κατά τ' άλλα :fioufiou:).
Τις έχουμε δει κι εμείς. Τις έχουμε αγαπήσει. Γι' αυτές είμαστε εδώ, γι'αυτές βουτάμε (αν ακόμα αναρωτιέσαι), γι' αυτές παλεύουμε.
Εσύ παλεύεις για κάτι;
Κάνεις κάτι για την ερωμένη σου-θάλασσα εκτός από το να τη δαγκώνεις;
Πόσα μαύρα λες στους φίλους σου ότι μπορούν να χτυπήσουν σε κάθε ψαριά τους;
Πόσα κιλά;

Ήρθες να μας διδάξεις κάτι;
Ήρθες να μας πεις κάτι;

Η φωτό σου δεν με ενοχλεί επειδή έχει νεκρά ψάρια.
Με ενοχλεί γιατί δίνει λάθος μηνύματα.
Εσύ δεν με ενοχλείς επειδή ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ (όλοι έχουμε τα προβλήματά μας)
Με ενοχλείς όμως αν νομίζεις ότι μπορείς να με πείσεις ότι είναι κι αυτός ένα τρόπος να δείξεις την αγάπη σου στη φύση.

Και καταλήγοντας -για ακόμα μια από τις άπειρες φορές που το έχω πει- δεν μας ενδιαφέρει ούτε το ότι κάνετε Ψ/Τ ούτε γιατί το κάνετε. Θέμα σας και ο νόμος με το μέρος σας. Είτε μου αρέσει είτε όχι, το σέβομαι

Σας παρακαλώ μονάχα σεβαστείτε κι εσείς εμάς.
Σεβαστείτε τους ελάχιστους νόμους που διέπουν τη δραστηριότητά σας.
Και αν θέλετε να μας πείσετε για κάτι, πείστε μας ότι σέβεστε (ή ακόμα καλύτερα, προσπαθείτε να βελτιώσετε) αυτούς τους νόμους διότι μέχρι στιγμής, κάνετε όλοι -ακόμα κι εσύ Φοίβε, ο μπολιασμένος- ακριβώς το αντίθετο.

Το Ψ/Τ δεν θα σας το καταργήσει κανείς αν τυχόν το φοβάστε. Σας το εγγυώμαι. Δεν θα προλάβει κανείς ποτέ να το απαγορεύσει.
Απλά κάποια στιγμή δε θα έχει πια νόημα να πηγαίνετε για ψάρεμα.
Η μεγάλη σας κ**** απλά θα ψοφήσει μόνη της, αφού κοστίζει όλο και πιο ακριβά και αποδίδει όλο και λιγότερο (λάθος; ).

Εσείς τι κάνετε για προλάβετε τον ψόφο; Και αν τίποτα ακόμα, πότε σκοπεύετε να αρχίσετε;
Αυτά και μόνο με ενδιαφέρει να ακούσω από εσάς.

Φιλικά,
Μαρία

DHMHTRHS 26-03-09 13:11

:eek::eek::eek: :thumbup:

Γιώργος Κεφαλάς 26-03-09 13:56

Συμφωνω απολυτα με τη Μαρια.Θεωρουμαστε απο μονοι μας η κορυφη της εξελιξης των ειδων και το μονο που εχουμε καταφερει, απο αυτη τη θεση της κορυφης, ειναι να τα εχουμε κανει πραγματικα σκατα.Πραγματικα ομως.

PanEx 26-03-09 14:13

Γειά σας συνάδελφοι,...........Χαθήκαμε!! :)

Θα μιλήσω στην γλώσσα που οι περισσότεροι καλά γνωρίζεται και μιά χαρά την έχετε ανεχτεί (..........ερωνεία:))

Πάλι το ψ/τ φταίει ε;;;(ερωνεία!)

Το κακόμοιρο το λαγοποδαράκι!!(ερωνεία!!)Πάε ι πάλι η Χαλκιδική ε;!!

Δεν θα τα ρίξω στους μπουκαλάκηδες,δεν θέλω να γίνω σας και σάς,.....βλέπω καθαρά τι φταίει και αυτό ξορκίζω,δεν θ'αναλοθώ σε 8 σελίδες γιατί ένας τύπος χτύπησε ένα ψάρι και δεν ζήτησε συγνώμη!

Θα τα ρίξω στους διαχειριστάδες σας που δικαιολογούν και επιτρέπουν το απαράδεκτο λεξιλόγιο στις 3 πρώτες σελίδες,..............δηλαδή αν πέσει κανένας τρατάρης στην αντιληψή σας τι καντήλια θ'ακούσει η μάνα του;;(ειρωνεία!!)

Φοίβο παλικάρι μου δεν σε καταλαβαίνουν,...........μη προσπαθείς,όσο αγνά,απλά,ανθρώπινα και να το γράψεις,δεν θα σε καταλάβουν,.......πρώτον γιατί δεν μπορούν να δούν την θάλασσα όπως εσύ,............πρέπει κάτι να τους σφίγγει,μιά ζώνη,μιά μπουκάλα,ένας ρυθμιστής,...είναι εξαρτημένοι απ'τα καλαμπαλίκια,...δεν θα σε νιώσουν ποτέ τι σημαίνει το δικό σου "ελεύθερος"..........και δεύτερο εσύ σκοτώνεις ψάρια,είσαι κατάλειπο άλλου αιώνα,ξεπερασμένος.......

Κύριες και κύριοι,...........ανοίξτε τα μάτια σας,............ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ την κατάσταση,.......εκεί έξω σαρώνουν τους βυθούς,ξεριζώνουν τις ποσειδωνείες,ποντίζουν τόννους νάυλον καθημερινά,τα γρι-γρι πετάνε τόννους ακατάλληλο για την αγορά "ψιλό" κι'εσείς φιλτράρεται τα ψ/τ φόρουμσ και βγάζετε λογίδρια για την προστασία της θάλασσας,γιά ένα λαγοπόδαρο;;

Οι άνθρωποι που φρικάρουν με τα σκοτωμένα χταπόδια δεν σημαίνει πως τα αγαπάνε ή τα προστατεύουν περισσότερο από τους άλλους,......(ειρωνεία!)Κι'εγώ φρικάρω άμα δω σκοτωμένη κατσαρίδα,θα το κάνουμε θέμα;;

Μαρία,
Τι εννοείς με την λέξη φρίκη;;

Εχεις πάει καμμιά φορά στην ιχθυόσκαλα;;
Εχεις πάει;;
Εχεις δεί τι γίνετε εκεί;;

Πήγαινε Οκτώβρη-Νοέμβρη 2-3 μέρες κολλητά μετά από κακοκαιρία στην ιχθυόσκαλα και μετά έλα να τα πούμε,......δες τι γίνετε με τα γρι-γρι στο 2ο πέρασμα και μετά έλα να μιλήσεις για φρίκη.............σας τα έχω ξαναπεί ένα ή χίλια ψαροτούφεκα δεν φέρνουν σε καμμία περίπτωση την φρίκη,..............την φρίκη δεν μπορείτε να την αγγίξετε.Να την πείτε σε κανένα ψ/τ είναι πιό εύκολο,..........μην λέτε όμως το βράδυ στον καθρέφτη σας ότι είσαστε προστάτες της θάλασσας,.....θα σας ακούσω!!:rolleyes:

Δείτε το δάσος,.....το είπα και την προηγούμενη φορά ε;;;)

Σέίβ δε κατσαρίδες!!

Ζητώ βαθειά συγνώμη από 3-4 μέλη που ασχολήθηκαν σοβαρά μ'αυτό το θέμα και οι απόψεις τους είχαν ουσία και καθόλου ειρωνεία,......φαίνονται οι άνθρωποι που γράφουν γιατί πονούν την θάλασσα.......

geogeo 26-03-09 14:42

Αγαπητέ συνάδελφε (ειρωνεία),

επιτέλους κατάλαβα και ξεμπερδεύτηκα: φταίνε οι άλλοι :thumbup:

Ευχαριστώ (ειρωνεία)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ 26-03-09 14:57

ζω απο τη θαλασσα...

η θαλασσα ειναι το σπιτι και η οικογενεια μου...

τρωω μονο ζωα τα οποια καλλιεργουνται και οχι αγρια (πχ ταρανδους, βουβαλια, ροφους, συναγριδες, αντιλοπες κλπ κλπ)

εχω δει με τα ματια μου τι παει να πει να ρημαζουν οι ψαροντουφεκαδες ενα τοπικο περιβαλλον σαν το 1ο λιμανακι της βουλιαγμενης ( εχω περι τις 1500 ωρες υποβρυχιως μονο σε αυτον τον κολπο), οπου δεν εχει ουτε τρατες , ουτε δυναμιτες, ουτε διχτυα, παρα μονο καλαμαδες και ψαροντουφεκαδες , απο αυτους τους γαματους που χτυπανε το χταποδι των 500γρ (και νομιζουν οτι ειναι τερας) και τη στηρα των 300 γρ....

απο αυτους τους γαματους που σκοτωνουν ενα λαγοκεφαλο και επειδη τρωνε αμασητο οτι τους δινει η τηλεοραση το διατρανωνουν ως το μεγαλυτερο αθλο του κοσμου (ωστε να καλεσουν λιμεναρχεια, καναλια και δεν ξερω εγω τι αλλο).....

και μιλαω για ερημωση....αλλα δυστυχως δεν εχω επιστημονικα δεδομενα να δειξω για να πεισω τους δυσπιστους, εχω μονο την προσωπικη εμπειρια....(που σιγα μην τους επειθαν τα επιστημονικα δεδομενα)

αλλα ερχεται ο panex να μου δειξει οτι ζω σε αλλο πλανητη , οτι εχω χασει το δασος....

και να καταλαβω γιατι κουβαλαω μπουκαλες, κομπιουτερ , βιντεοκαμερες, φωτα κλπ κλπ κλπ....

οχι γιατι ετσι μπορω να μενω στο βυθο για ωρες και να δειχνω στα σχολεια την υπεροχη ζωη του βυθου αλλα γιατι ειμαι εξαρτημενος απο τα καλαμπαλικια....

μεγαλε, ατελειωτε, ελευθερε, εσυ και οι ινδιανοι.......

και μεις οι αλλοι φλωροι......

ΑΒΥΣΣΟΣ η αποσταση , και δεν με ενδιαφερει καν να καλυφθει....

θα συνεχιζω να παιρνω τα βιντεο μου, (ηδη εμαθα οτι σε 3 διαφορετικα σχολεια σε 3 διαφορετικες χωρες, δασκαλοι τα χρησιμοποιουν για να κανουν μαθημα!!!)

και συ συνεχισε να παιρνεις στηρες και ροφους μεχρι να τελειωσουν....

γραψε οτι θελεις τωρα......βρισε με κιολας , για μενα αυτη η κουβεντα μολις εχει τελειωσει.....

ΥΓ σιγα που σας θιξαμε την υψηλη κουλτουρα σας επειδη ειπαμε τον τυπακο που νομιζε οτι σκοτωσε τον "μεγαλυτερο εχθρο του ανθρωπου" , τον λαγοκεφαλο, αρχιτρομπα.... σιγα....

Δεν του καψαμε το σπιτι, δεν του θιξαμε την οικογενεια, ειπαμε οτι αφου νομιζει οτι πραγματοποιησε τον αθλο του Ηρακλεως ειναι απλα μαλακας....σιγα το ονειδος....

Μπλε 26-03-09 15:22

Έτσι, απλά για τα μάτια του κόσμου...ΡΟΦΟΣ

Σπύρος-Ιάσων 26-03-09 15:24

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο PanEx (Μήνυμα 25321)
.
.
.
Θα τα ρίξω στους διαχειριστάδες σας που δικαιολογούν και επιτρέπουν το απαράδεκτο λεξιλόγιο στις 3 πρώτες σελίδες,..............δηλαδή αν πέσει κανένας τρατάρης στην αντιληψή σας τι καντήλια θ'ακούσει η μάνα του;;(ειρωνεία!!)

Πάνο, σωστά! από τη στιγμή που υπάρχει τέτοια συμπεριφορά και αντιμετώπιση, νομίζω είναι δεδομένο πως ότι κι αν γράψεις εσύ, ο Φοίβος, εγώ απλά θα "προκαλέσει". Άσε που δεν έχει νόημα να προσπαθείς να πείσεις τον άλλο ότι δεν είσαι μ αλάκας όταν σε αποκαλεί έτσι στη μούρη σου μπροστά κι εσύ προσπαθείς να του φερθείς με το γάντι και να συνεννοηθείς...
Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο PanEx (Μήνυμα 25321)
Φοίβο παλικάρι μου δεν σε καταλαβαίνουν.......

Πάνο, ούτε εσένα σε κατάλαβαν ούτε το Φοίβο. Νομίζω πως απλά χάνετε το χρόνο σας που μπήκατε στη διαδικασία να προσπαθήσετε να συνομιλήσετε με ανθρώπους που με το "καλημέρα σας" σας έχουν στήσει στον τοίχο. Πάμε πάλι πίσω στα δικά μας και αφήστε τα παιδιά εδώ στην "ησυχία" που τους περιτριγυρίζει όταν δεν βρίσκονται στο "χώρο τους" ψαροντουφεκάδες...

Physalia 26-03-09 15:28

δεν ξέρω γιατί συνεχίζω, δεν ξέρω γιατί συνεχιζω κι ίσως ο Γιώργος Δ. έχει δίκιο για την άβυσσο.
Δεν ξέρω γιατί δεν γίνομαι κατανοητή, δεν ξέρω αν μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό πια....:(

Πάνο,

όταν λέω ότι φρικάρω όταν βλέπω πιασμένα ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ, εννοώ με ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ. Πόσο ακόμα να το ξεκαθαρίσω;

Όταν μιλάω για το χταπόδι δεν το λέω παρά μόνο απαντώντας στον Φοίβο ως αντιπαράθεση στο δικό του: όσο γνωρίζω σκοτώνω καλύτερα.
Υπάρχει απλά και άλλη άποψη και ήθελα να ακουστεί κι εκείνη, αν και εδώ που τα λέμε με είχε ήδη καλύψει ο Νεοκλής (δεν είχα δει το πανέμορφο μήνυμά του καθώς έγραφα) λέγοντας ότι μπορεί κανείς να μαθαίνει για να αγοράζει σωστότερα -οπότε σκοτώνει ακόμα λιγότερο.

Σε ό,τι αφορά το ήθος των διαχειριστάδων αυτού του φόρουμ, σε ευχαριστώ για το κομπλιμάν, θα το πάρω προσωπικά.
Μου επιτρέπεις να επιστρέψω τη φιλοφρόνηση, διερωτώμενη για το ήθος των διαχειριστών των Ψ/Τ φόρουμ όταν αυτά τιγκάρουν με φωτό υπερψαριών-που-βγάζουν-μάτι αλλά κανείς δεν έχει τα κότσια να βγει να τις φτύσει.
"Είσαι ΘΕΟΣ" "Είσαι ΜΑΓΚΑΣ" "Είσαι ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ" :worship::worship: κλπ κλπ

Αυτά περί ηθών και ας μετρήσουμε τώρα ποιος τα έχει μεγαλύτερα.

Λυπάμαι γιατί κάθε προσπάθεια προσέγγισης πέφτει απλά στο βρόντο.
Μάλλον θα κλείσω εδώ τη δική μου συνδρομή σε αυτό το θέμα, αφού θα λείπω εκτός Αθηνών για κάμποσες μέρες (η μόνη εγγύηση να σταματήσω να μιλάω :D)

ΥΓ. Με αυτά και με αυτά θυμήθηκα κι εκείνα τα ξένοιαστα παιδικά μου χρόνια, τότε που μου έλεγε η μαμά μου να μαζέψω τα παιχνίδια μου που ήταν σκορπισμένα παντού κι εγώ απαντούσα "Α, μπα, να πεις στην αδερφή μου να μαζέψει τα δικά της"
Ωραίοι καιροί.

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο grandbleu (Μήνυμα 25326)
Έτσι, απλά για τα μάτια του κόσμου...ΡΟΦΟΣ

Ψιλά γράμματα Γιάννη, τι μας λες τώρα, να πας να πεις πρώτα στους παραγαδιάρηδες να μαζέψουν τα κουβαδάκια τους πρώτοι :rolleyes:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ 26-03-09 15:41

αντε αλλο ενα τελευταιο.....

ΜΑΓΚΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ...(ροφος)

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και ΜΟΝΟ

αυτο λεμε ολοι εδω....αυτο λενε αυτοι που ξερουν.....ειναι απλο....

αν δεν το καταλαβαινετε αυτο δεν εχει νοημα καμμια κουβεντα....

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 15:20.