![]() |
Απάντηση: Αγνοείται 28χρονη αυτοδύτρια στον Ποθητό
Παράθεση:
:thumbup::thumbup::thumbup::thumbup: |
Γενικά πάντως, έχω την αίσθηση ότι κακώς μιλάμε για κακή εκπαίδευση κάτω από το νήμα μιας είδησης για την οποία -στη δικη μου τουλάχιστον αντίληψη- δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν όντως υπήρξε τέτοιο θέμα.
Ξέρει κανείς πόσο έμπειρη ή άπειρη ήταν η δύτρια; Ξέρει κανείς πόσο ικανός ή όχι ήταν ο εκπαιδευτής της; Ξέρει κανείς αν όντως υπήρξε περιστατικό κακής διαχείρισης υλικού σφάλματος; Κι αν ήταν κάτι παθολογικό; Ξαναλέω, δεν γνωρίζω τίποτα για όλα αυτά και γι'αυτό η ροή της συζήτησης μου φαίνεται άστοχη. Αν μπορει κάποιος να μας διαφωτίσει υπεύθυνα θα με ενδιέφερε πραγματικά το τι ακριβώς έγινε. Ως τότε, εννοείται ότι προβληματίζομαι κι εγώ ελεεινά με το γεγονός ότι χάθηκε (κυριολεκτικά και μεταφορικά) άνθρωπος σε συνοδευόμενη βουτιά στο Σαρωνικό... Αν ήταν λόγω κακής εκπαίδευσης, μένει να το μάθουμε.... |
Την ίδια μέρα ήμουν και εγώ εκεί έτοιμος να βουτήξω στην μεσημεριανή. Καθότι πήγα νωρίτερα στο dive center, κατά 12.00, μόλις είχε γυρίσει με σκάφος απο γειτονική σχολή ένας απο τους 4 πρώτους δύτες και φόρτωναν μπουκάλες μαζί με τον ιδιοκτήτη του dive center για να πάνε να ψάξουν. Το λυμενικό είχει ήδη ενημερωθεί...Ο DM ήταν πρόϊν ΟΥΚ και πρόσφατα ΤΕΚ 50 diver. Οι δύο άλλοι όπου ήταν μαζί είναι και αυτοί ΤΕΚ με πολλές βουτιές. Όλοι ήταν με αέρα. Απο τελευταίες πληροφορίες που έμαθα, απο τη νεκροτομή βγήκε οτι η κοπέλα έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία. Επίσης εξετάζετε εαν υπήρξε πρόβλημα με εξοπλισμό. Η άτυχη δύτρια είχε advanced.
:confused: |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Όπως πολυ σωστα ειπες, δε σε ξερω δε με ξερεις. Υποθετεις λοιπόν οτι δεν μπορω να καταλαβω το πνευμα σου κλπ κλπ. Ας ξεκινησουμε απο τα απλά. απο το πνευμα. τι λεει λοιπόν το αρχικό πόστ σου. Μιλαει με γενικότητες, κατακεραυνωνει με γενικότητες τους DM (μιλας για χπακωμένους, σωστά ?) και κατακαραυνώνεις δύτες, μιλας για "χοντρή" και διάφορα άλλα κοσμητικά. Τωρα λες, οτι δε θεωρεις τον εαυτό σου υπερδύτη. Πες μου όμως, οποιοσδηποτε διαβάζει τις κραυγες σου στο διαδικτυο, τι γνωμη θα σχημάτιζε για σενα ? Ας προσπεράσουμε όλα τα τεχνικά, γιατι πιθανώς να μπορείς να ανταπεξέλθεις σε κάποιο περιστατικό, αλίμονο άν πνιγόμασταν επειδή ανοιξε ενα tireup και μειναμε με το επιστομιο στο στομα, ή κόπηκε ενα λουράκι της μάσκας, του πέδιλου ή άνοιξε ενα φερμουάρ ή κάτι τέτοιο. Ας μείνουμε λίγο στο θέμα "τα καταδυτικά" και αν ξερω ή αν πρεπει να ξερω τι παιζεται εκεί. Τα καταδυτικά είναι πάροχοι υπηρεσιων. Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, υπάρχουν καλά και κακά. Παρότι και τα σουβλάκια είναι κάτι εντελώς απλό και θεωρητικά θα έπρεπε να είναι όλα ιδια, ακόμα και στα σουβλάκια υπάρχουν καλά, καλύτερα, χειρότερα και απαράδεκτα. Οι DM που λες λοιπόν, ειναι άνθρωποι που εχουν ενα "πτυχιο" που τους πιστοποιεί να συνοδευουν (λιγότερο) εμπειρους δύτες σε κάποια βουτιά έναντι πληρωμής. Σωστα ? Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, συνδυάζονται πάνω στο πρόσωπο ενός ή μίας DM ΔΥΟ πράγματα. 1ον οτι ειναι άνθρωποι και 2ον οτι εχουν μια πιστοποίήση. Αρα λοιπόν, υπάρχουν αρκετοι συνδυασμοί μεταξύ καλός, κακός, βέλτιστος, χείριστος, πρότυπο, απαραδεκτος κλπ κλπ. Και επίσης ένα άλλο πραγμα που πρεπει να εχεις υπόψη σου, κανένας δεν σε υποχρεωνει ή σε αναγκάζει να πας σε καποιο καταδυτικό και να σε πάρει το "χαπακωμενο" DM στο λαιμό του ! Διαπίστωσες οτι ειναι χαπακωμένο ? Μην ξαναπατήσεις ! Διαμαρτυρήσου στο καταδυτικό, καταγγειλέ το επίσημα, στο φορουμ, στην PADI ή δεν ξερω που, αλλά η στάση σου και το υφος σου και προπάντων τα μισόλογά σου, γενούν στον/ην αναγνώστη/τρια υποψίες απο το ήθελες να γίνεις DM και καποιος σου στερησε τη χαρα, σου εφαγε τη γκο κάποτε ενας γυαλιστερός πλήν κούφιος DM και σου'μεινε απωθημένο, μέχρι και ότι είσαι DM ανταγωνιστικού καταδυτικού... Καταλαβαίνεις τι θελω να πω. Αναφερεσαι με κατηγοριες και γενικότες και σε δημόσια και σε πριβε αλληλογραφια. Γιατι το κάνεις αυτό ? Ξέρεις κατι ? Τοτε ή το λες ή σιωπάς ! Γιατι πιστευεις οτι κάνεις κάτι, λέγοντας και εκτοξευοντας γενικότητες και μισόλογα ? Όταν και αμα βγει το επίσημο πόρισμα, για να ... δικαιωθείς ? Ανέλαβε απο τωρα την ευθύνη, αν εισαι σιγουρος ότι αυτο που ξερεις ειναι και το σωστό. Με γενικότητες και υπονοούμενα δεν κερδίζεις τιποτε. Πιθανώς να ήσουν και παρόν στο συμβαν και πράγματι να αγανακτησες βλέποντας κάποια πράγματα. Τοτε εισαι υποχρεωμενος να πάρεις την επίσημη οδο. (Τι θα πει, σου ειπαν να μην πεις τιποτα. Αυτο απο μόνο του δε στεκει. Μυαλό εχεις, καταλαβαινεις) Αυτά. Υ.Γ. Μιλώ για τον εαυτο μου και σε καμία περίπτωση τα λεγόμενα (γραφομενα) μου δεν αντιπροσωπευουν τη θεση κάποιου φορεα, συλλόγου, σωματειου κ.α. Επίσης, υπογραφω με το ονομετεπώνυμό μου |
Ακούγονται πολύ σωστά πράγματα από όλους (ίσως με λίγη παραπάνω φόρτιση μερικές φορές).
Όμως το θέμα είναι ο χαμός μιας αυτοδύτριας που ακόμα δεν ξέρουμε τα αίτια. Ούτε καν τα παθολογικά αίτια έχουν αποκλειστεί και εμείς μιλάμε για καλούς και κακούς. Σε λίγο καιρό που θα είμαστε πιο ψύχραιμοι θα διαβάζουμε αυτές τις γραμμές και θα καταλαβουμε πόσο βιαζόμαστε. Όλοι έχουμε απορίες όλοι έχουμε εμπειρίες που μας κάνουν να γέρνουμε προς την μία ή την άλλη άποψη αλλα μην ξεχνάμε ότι εδώ είναι ενα δημόσιο forum ο κόσμος το διαβάζει και μπορεί να πληγώνεται ή να οργίζεται ανάλογα με την όχθη που κάθεται. Μήπως να αφήσουμε λίγο καιρό να περάσει πριν συνεχίσουμε την κουβέντα για το ποιος φταίει; |
Τι οδήγησε σε αυτό το θλιβερό περιστατικό.
Θα μπορούσε να είναι η ελλιπής εκπαίδευση, θα μπορούσε να είναι η ελλιπής προκαταδυτική ενημέρωση, ή το άστοχο ζευγάρωμα των δυτών από τον DM, ή η γρήγορη κολύμβηση του αρχηγού της ομάδας που μπορεί να αναγκάσει κάποιον δύτη να μην μπορεί να ακολουθήσει, η λανθασμένη νοοτροπία της κοπέλας, θα μπορούσε να είναι δηλητηρίαση μονοξειδίου, θα μπορούσε να είναι αστοχία εξοπλισμού ή θα μπορούσε αυτό, ή θα μπορούσε εκείνο, και να γράφουμε ατελείωτες σελίδες με κατεβατά υποθέσεων εικάζοντας για το τι οδήγησε στο χαμό της. Ένα όμως είναι γεγονός … ΗΤΑΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΗΣ – ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΟΝΤΑ ΤΗΣ Αυτή η προφανής παράλειψη, σε όποιο σενάριο υποθέσεων κι αν ακολουθήσουμε νοητικά, είναι ο χαμένος κρίκος που εκμηδένισε κάθε πιθανότητα σωτηρίας της. Αν δεν μπορούμε να δεχτούμε το ζευγάρι μας στο ρόλο του φύλακα άγγελού μας κι αν εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να είμαστε ο φύλακας άγγελός του, με ότι αυτά συνεπάγονται, τότε η κατάδυση είναι μια δραστηριότητα που όχι απλά δεν είναι για εμάς αλλά βάζει και σε κίνδυνο, εμάς, το εκάστοτε ζευγάρι μας, ίσως κι ολόκληρη την καταδυτική ομάδα. |
Παράθεση:
Ειναι και ο λογος για τον οποιο εχω κοψει τις καταδυσεις τον τελευταιο καιρο ! ο buddy μου εχει φυγει, και πραγματικα ποτε μα ποτε δεν εχω αισθανθει σιγουρια με καποιον αλλο.... |
Τι να πω για τη δύστυχη κοπέλα;;; …. Έχω μείνει άφωνος και όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι εδώ, αναρωτήθηκα για το πώς μπορεί κανείς να χάσει μια δύτρια σε κατάδυση, ….
Όχι ! ..εφόσον δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε δεν το γράφω αυτό υπονοώντας ευθύνες και κρίνοντας ανθρώπους ή καταστάσεις. Απλά είναι το πρώτο έντονο ερώτημα που μου γεννήθηκε .. Ωστόσο πριν φτάσω να κρίνω οτιδήποτε και οποιονδήποτε, το πρώτο που έκανα είναι να αναρωτηθώ εγώ ο ίδιος :..Σε όλες τις βουτιές που έχω κάνει, μου έχει τύχει ποτέ να χάσω έστω και για λίγο τον Buddy μου και να χρειαστεί να ψάξω στο τελευταίο σημείο/κατέυθηνση που τον είχα δει;;;; (και όταν λέω να χάσω εννοώ να διαπιστώσω ότι δεν είναι εκεί που νόμιζα ότι είναι (δίπλα μου λίγο πάνω/κάτω ….κλπ) και να είναι εκτός οπτικού πεδίου αφού έχω κοιτάξει παντού γύρω μου. Και παρόλο που πραγματικά δίνω πολύ μεγάλη σημασία στην έννοια και τον ουσιαστικό ρόλο του dive buddy, θα πρέπει να ομολογήσω ότι έχει συμβεί τουλάχιστον μια φορά που θυμάμαι ξεκάθαρα (στην Ερυθρά). Εννοείται ότι είχα πάθει λίγο την πλάκα μου μέχρι να τον ξαναβρώ (και ήταν τελείως μόνος του,.. εκτός γρουπ μιας και είχε ενθουσιαστεί με κάτι που είδε και προχώρησε πολύ προς άλλη κατεύθυνση στρίβοντας πίσω από ένα βράχο …εννοείται ότι δεν ξαναβούτηξα μαζί του) και ευτυχώς ήμασταν εντός των στατιστικών πιθανοτήτων…δλδ δεν είχε γίνει τίποτα στο έστω και σχετικά μικρό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να τον ξαναβρώ . Θα μπορούσε όμως εκείνο το μικρό διάστημα να έχει συμβεί κάτι, ή θα μπορούσα να τον είχα χάσει τελείως ;; .. Ναι Αυτά τα λέω γιατί και μένα αρχικά με κυρίεψε το αίσθημα θυμού και μια τάση να κρίνω το γεγονός ότι χάσανε την άτυχη κοπέλα (ασχέτως αν θα άλλαζε κάτι στην κατάληξη) αλλά τελικά σκεφτόμενος λίγο και τα ανωτέρω και έχοντας άγνοια από τις συγκεκριμένες συνθήκες της κατάδυσης , τελικά το μοναδικό συμπέρασμα που είμαι σε θέση να βγάλω είναι ότι εγώ ο ίδιος θα πρέπει να γίνω ακόμα πιο αυστηρός με τον εαυτό μου και να φροντίσω να μη ξανασυμβεί ποτέ να χάσω έστω και για λίγο buddy. (όχι ότι αν –χτύπα ξύλο- συμβεί ποτέ κάτι σοβαρό θα μπορώ οπωσδήποτε να βοηθήσω, αλλά τουλάχιστον να το έχω δει ώστε να κάνω το καλύτερο δυνατόν που θα κρίνω ότι μου επιτρέπουν οι συνθήκες …) Είδα ότι εντός του θέματος εδώ μπήκε και συζήτηση για το θέμα της εκπαίδευσης. Ναι είναι και αυτό έμμεσα εντός θέματος αλλά αυστηρά και μόνο από την οπτική ότι το γεγονός ότι έγινε ένα ατύχημα, θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους, όχι σε αναλύσεις για το τι έγινε και τι δεν έγινε σε εκείνη τη κατάδυση και τις έμμεσες ή άμεσες ρίψεις ευθηνών – για κάτι τέτοιο δεν νομίζω ότι έχει κανείς αρκετά στοιχεία και αυτό μάλλον είναι δουλειά άλλων-, αλλά για το τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι στις καταδύσεις μας Για τους DM /συνοδούς ναι, εννοείται ότι υπάρχουν διάφορες διακυμάνσεις :καλοί, μέτριοι, ιδιαίτερα σχολαστικοί και προσεκτικοί ή το αντίθετο ….κλπ - αλλά για μένα προσωπικά η παιδεία και εκπαίδευσή μου, μου λέει ότι από τη στιγμή που είμαι πιστοποιημένος αυτοδύτης κάθε φορά που βουτάω ακόμα και όταν βουτάω με καταδυτικό, εγώ και μόνο εγώ είμαι υπεύθυνος για τον εαυτό μου και ο ρόλος του DM/συνοδού είναι να ξέρει το σημείο κατάδυσης ώστε να οδηγήσει το γκρουπ και ο ρόλος του buddy είναι ένα χρήσιμο backup σε περίπτωση προβλήματος, αλλά και πάλι εγώ είμαι υποχρεωμένος να φροντίζω να ελαχιστοποιώ την πιθανότητα ύπαρξης προβλήματος ή να ξέρω να το αντιμετωπίζω… όπως και να επιλέγω buddy / καταδυτικό (αν βουτάω με άγνωστο buddy ή/και καταδυτικό, δικιά μου η ευθύνη) . Τώρα για το ποιες είναι οι νομικές και οι ας τις ονομάσω “ηθικές” εύθηνες και υποχρεώσεις των DM / συνοδών των καταδυτικών, θα πρέπει να ομολογήσω ότι εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω με απόλυτη σαφήνεια και για να πω την αλήθεια δεν με ενδιαφέρει και δεν θέλω να με ενδιαφέρει, διότι πάντα βουτάω με γνώμονα της αποκλειστικής δικιάς μου ευθηνής. Αν τύχω σε βουτιά ενός καταδυτικού που θεωρώ ότι κάτι δεν γίνεται σωστά, φροντίζω να μη με θέσω σε κίνδυνο τον εαυτό μου, τους το λέω μετά και δεν ξαναβουτάω με αυτό το καταδυτικό. Αν κρίνω ότι έγινε κάποια πολύ σοβαρή παράβλεψη τότε μάλλον είναι υποχρέωσή μου να το κοινοποιήσω όπου θεωρώ σκόπιμο ενημερώνοντας το καταδυτικό για αυτή μου την ενέργεια (μια φορά -πριν αρκετό καιρό- μάλλον θα έπρεπε να το είχα κάνει αλλά δεν το έκανα, λάθος μου αλλά τώρα δεν έχει έννοια κατόπιν εορτής…) Αν μου τύχει κανένας dive buddy που είναι άντε γεια, ξανά κοιτάω να φροντίσω για την ασφάλειά μου και δεν ξαναβουτάω με αυτόν… Αν εντοπίσω κάποιο καταδυτικό το οποίο κρίνω ότι είναι ιδιαίτερα καλό (κάτι το οποίο έχω κάνει) , θα το προτιμήσω. Για την εκπαίδευση γενικότερα… ναι και εδώ θεωρώ ότι ισχύει εννοείτε ότι υπάρχουν διακυμάνσεις στους εκπαιδευτές και ότι είναι βασικό για το πόσο καλός ήταν ή δεν ήταν αυτός που σε εκπαίδευσε. Αλλά ακόμα και αν έχεις τον καλύτερο εκπαιδευτή, μπορεί κάλλιστα να βγεις εσύ μετά και να κάνεις του κόσμου της βλακείες, άρα μπλέκεται έντονα και το θέμα της ίδια της δικιάς μας παιδιάς., Εξάλλου η εκπαίδευση μας δίνει τις βασικές απαραίτητες γνώσεις / τεχνικές αλλά δεν σταματάει στην όποια πιστοποίηση παίρνουμε….αλλά μάλλον κάπου εκεί είναι που ξεκινάει η ουσιαστική εκπαίδευσή μας Οπότε μετά απ’ όλη την πολυλογία μου (ζητώ συγνώμη για αυτό) συμπερασματικά θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου neokles ότι δεν είναι ώρα να μιλάμε για καλούς ή κακούς. Ο καθένας μπορεί να κάνει μέσα του ότι σκέψεις του αρέσει, αλλά θεωρώ ότι χρειάζεται πολύ θράσος για να μιλήσει κανείς αυτή τη στιγμή για καλούς –κακούς, εν απουσία ξεκάθαρων, χειροπιαστών και απολύτως επιβεβαιωμένων στοιχείων και επιχειρημάτων …. προσθέτοντας ότι το μόνο για το οποίο μπορούμε να μιλάμε και να κρίνουμε είναι τους εαυτούς μας ΜΦΧ Δημήτρης |
Παράθεση:
Όλα αυτά τα έχουμε ακούσει αλλά ας περιμένουμε και την Ιατροδικαστική έκθεση που θα βγεί σε 3 μήνες. |
Παράθεση:
Αυτό σου λένε κι οι περισσότεροι από τους συνομιλητές σου παραπάνω, αλλά μάλλον δεν θέλεις να το καταλάβεις. Να σου θυμίσω ότι κάποιες φορές -και ιδιαίτερα στον γραπτό, interneτικό λόγο- εκτός από το τι λες έχει σημασία και το πως το λες. Οι αναφορές σου σε "χάπακλα DM", "τσολιάδες recreational" και "την χοντρή που της μένει το επιστόμιο στο στόμα" αρμόζουν μόνο σε συζήτηση καφενείου. Αν βλέπουμε το θάνατο μιας κοπέλας ως αφορμή να σταυρώσουμε κόσμο ανεξαιρέτως και ν' αποδείξουμε πόσο γαμάτοι δύτες είμαστε εμείς σε σχέση με τα "χάπακλα", τους "τσολιάδες" και τις "χοντρές", τότε το ουσιαστικό έλλειμα παιδείας μας είναι τέτοιο που δεν μας σώζει καμμία εκπαίδευση, πόσο μάλλον η καταδυτική. Θεωρείς δηλ. πως είσαι ο μόνος που έχει λυπηθεί κι έχει θυμώσει και θά 'θελε να μάθει την αλήθεια των γεγονότων γύρω από το συμβάν? Παράθεση:
=> Ήσουν παρών στη βουτιά? => Στα είπε κάποιος που ήταν παρών και μπορείς να αναφέρεις το όνομά του? => Έχεις πρόσβαση σε επίσημη αναφορά που επιβεβαιώνει τα παραπάνω στοιχεία? Αν για οποιαδήποτε λόγο δεν μπορείς να επιβεβαιώσεις τα λεγόμενά σου, θα σε παρακαλούσα να σταματήσεις εδώ γιατί δεν έχει κανένα νόημα να παρεκτρεπόμαστε σε φανταστικά ή ανεπιβεβαίωτα σενάρια. Χρησιμοποιώντας ανεπιβεβαίωτες εικασίες και αναφέροντας οποιαδήποτε κακή πρακτική έχουμε συναντήσει οπουδήποτε στην Ελλάδα, ούτε τη μνήμη της κοπέλας σεβόμαστε ούτε στην καταδυτική κοινότητα προσφέρουμε κάποια ουσιαστική γνώση σχετικά με το συγκεκριμένο συμβάν. |
Συμφωνώ με τον Φοίβο.
Αμέσως μόλις έμαθα το περιστατικό και εγώ γύρισα πίσω το χρόνο και θυμήθηκα πόσες φορές γύριζα γύρω γύρω το κεφάλι να βρω το ζευγάρι μου...και πόσες φορές ίσως θα έκανε αυτός το ίδιο για μένα...:thumbdn::( Δυστυχώς θα πρέπει να αλλάξουμε τον τίτλο του θέματος:( |
ΕΓΩ ΔΙΑΨΕΥΔΩ
Οι εκδοχές που κάνεις απέχουν, από την πραγματικότητα και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη!! altsam Προσβάλουν ανθρώπους, και διαστρεβλώνουν πράγματα και καταστάσεις. Χθες έδωσα λεπτομερέστατη κατάθεση για το περιστατικό στην Λιμενική Αρχή, μιας και ήμουν δυστυχώς παρών σε αυτή την μοιραία κατάδυση, και ακόμα χειρότερα βοήθησα την κοπέλα να ετοιμαστεί πάνω στο σκάφος. Δεν ήμασταν ένα group αλλά δυο φίλε altsam, και οι υπόλοιπες πληροφορίες που έχεις, και αυτές δεν ευσταθούν και πάρα πολύ, υπάρχουν κενά, και κάνεις εικασίες δημόσια!!! δεν νομίζω ότι έχεις αυτό το δικαίωμα να προσβάλλεις και να κατηγορείς ανθρώπους δημόσια,η έτσι απλά επειδή το σκέφτηκες και δεν έχεις τι άλλο να κάνεις από το να κρίνεις....εάν γνωρίζεις τι έγινε να έρθεις να καταθέσεις και εσύ ή να αλλάξεις επάγγελμα και να πας να γίνεις πραγματογνώμονας καταδυτικών ατυχημάτων. όπου και εκει ακόμα, για να βγούν και να δηλώσουν δημόσια τι εγινε, το μελετάνε καλά πρώτα. Θα ήταν πιο φρόνιμο να περιμένετε όταν ολοκληρωθεί η εξέταση αλλά και οι καταθέσεις όλων μας τις οποίες έχει αναλάβει το λιμενικό, και ο εισαγγελέας ΓΙΑ να μάθετε τι ακριβώς έγινε. και ο καθένας από εμάς να μάθει κάτι προς όφελός του και για την ασφάλειά του, και οχι για να κουτσομπολεύει και να κρίνει!!! σε λαικά δικαστήρια Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ να είσαστε σίγουροι οτι θα γράψω την κακή αυτή εμπειρία μου σε κάποιο forum, ή ακόμα να την δημοσιεύσω σε ενα περιοδικό κατάδυσης για να μπορούν να την διαβάσουν όλοι όσοι θέλουν ή πιστεύουν οτι μπορεί να τους βοηθήσει η να τους προσφέρει μια ασφάλεια. Ίσως να το κάνουν και οι υπόλοιποι που ήμασταν μαζί εκείνη την μοιραία μέρα. Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η κατάδυση είναι ενα χόμπι, είναι ωραία και ασφαλή ΑΛΛΑ Δεν πάυει να ειναι ΌΜΩΣ 1)πάντα επικύνδυνη!!! 2)Η κατάδυση δεν ειναι η διαφήμιση που κάνουν οι οργανισμοί που πουλάνε πτυχία! ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΜΠΟΡΟΥΣ 3) Η κατάδυση εχει κινδύνους! ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΟΛΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ. Όλοι μα όλοι εκπαιδευτές αλλά και δύτες OW μετά το περιστατικό λέγανε "Εαν ήμουν εγω εκει δεν θα συνέβαινε" Αναρωτηθείτε λοιπόν όλοι, και ο πρώτος από την καταδυτική κοινότητα που το πιστεύει αυτό ας βγει σε αυτό το forum να μας το πει. Επίσης ας μας πει κάποιος οτι ματαίωσε βουτιά γιατί απλά και μόνο παρατήρησε οτι στο σκάφος δεν υπήρχε βαρκάρης! Η ας μας πει κάποιος οτι δεν μπορεί και δεν υπάρχει πιθανότητα με τίποτα να χάσει από τα μάτια του τον budy του μέσα στο νερό. ΕΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΙΣ ΚΟΠΕΛΑΣ ΗΤΑΝ Ο DM ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ???? (Αν και το φαντάζομαι) Και αν υπάρχει τέτοιος δύτης, ε ναι τότε το λαϊκό δικαστήριο που έχετε ανοίξει εδώ εχει νόημα. Εάν οχι όμως, το μόνο που καταφέρνετε είναι να δυσφημίζεται τον εαυτό σας όσοι από την καταδυτική κοινότητα το μόνο που καταφέρνεται ειναι να ψάχνεται να φορτώσεται ευθύνες σε βαθμό φόνου!! Και μπορω να σου τα πω και κατ' ιδιαν altsam, Βασίλης Πετρούλιας Advance Trimix Diver |
Ηρεμία παιδιά
Όλοι Όπως λέμε και στη διασωση... Stop Think and Αct Τώρα είμαστε στο STOP. |
[quote=altsam;47727][quote=Basilis;47726]ΕΓΩ ΔΙΑΨΕΥΩ
Παράθεση:
Ο DM ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ, ΛΑΘΟΣ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΕΒΗΚΕ, ΚΑΙ ΟΤΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΗ. Β)ΛΑΘΟΣ ΟΤΙ ΤΗΝ ΚΟΠΕΛΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑΝ ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑ, ΑΛΛΑ ΜΑΣΚΑ. ΠΑΛΙ ΛΑΘΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΕΧΕΙΣ (ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟ ΤΙΣ ΚΟΠΕΛΑΣ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΡΑΝΕ) Γ) ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΠΑΛΙ ΛΑΘΟΣ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΑΝ Τώρα, πάρε εσυ μια βαθιά ανάσα. και ηρέμησε! Δεν μου επιτρέπεται αυτη τη στιγμή να προβώ σε λεπτομέρειες, και δεύτερων, κρατα αυτα που σου ειπα και κατάλαβε οτι εχεις κάνει λάθος. |
Τα πράγματα πρέπει να μπούνε στη θέση τους και να σεβαστούμε ίσως και το τι είναι πρέπων να γράφεται σε ένα τέτοιο θέμα.
Κατ' αρχήν παραμένει σαν κεντρικό γεγονός το ότι μια νεαρή κοπέλλα, μια φίλη, μια κόρη, που είχε όλο το μέλλον μπροστά της, έχει φύγει από τη ζωή αφήνωντας πίσω της απαρηγόρητους κάποιους ανθρώπους, φοβησμένους κάποιους άλλους και σύσσωμη την καταδυτική κοινότητα να είναι σοκαρισμένη και θλιμμένη. Η απώλεια είναι το κεντρικό γεγονός. Το μάθημα αν υπάρχει από το συμβάν θα ακολουθήσει αργότερα, πολύ αργότερα όμως! Γενικά ανθρωποι χάνουν την ζωή τους σε ανύποπτο χρόνο και τόπο από διάφορες αιτίες και είναι ιδιαίτερα θλιβερό να χάνει τη ζωή του ένας άνθρωπος σε αυτή την ηλικία. Εμείς σαν καταδυτική κοινότητα έχουμε την κατάρα να μαθαίνουμε από τα μοιραία λάθη και άλλοτε τις περισσότερες ίσως φορές την ευχή να μαθαίνουμε από τα λάθη που έχουν γίνει, που έχουμε κάνει (όλοι ανεξαιρέτως) και δεν πάθαμε τίποτε. Αυτό είναι μέσα στη διαδικασία της προόδου μας και της δόμησης της γνώσης μας. Σε καμία περίπτωση, κανένας δεν μπορεί να αδράττει την αφορμή και να μετατρέπεται σε αυτόκλητο δικαστή ή πραγματογνώμονα. Κανείς δεν μπορεί να δηλώσει με βεβαιότητα ότι ακόμα και αν όλα τα στοιχεία είναι γνωστά ότι αν κάτι ήταν διαφορετικό η έκβαση θα ήταν μια συγκεκριμένη. Πόσο μάλλον μάλιστα όταν το μόνο που γνωρίζουμε είναι το γεγονός της απώλειας και τίποτε περισσότερο. Αναφέρθηκα προηγουμένως σε μια προσωπική εμπειρία όχι για να ρίξω φώς στο συγκεκριμένο συμβάν αλλά για να απαντήσω σε μια ερώτηση κάποιου συναδέλφου "δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να χαθεί ένας δύτης σε συνοδευόμενη κατάδυση" χωρίς ωστόσο να κάνω καμία σύνδεση της δικής μου εμπειρίας με το συγκεκριμένο συμβάν. Θα ήθελα να προτείνω υπομονή και αυτοσυγκράτηση και αποφυγή δημοσιοποίησης προσωπικών συμπερασμάτων διότι το μόνο που προκαλούν είναι να επιδεινώνουν τον όποιο πόνο ήδη υπάρχει ή να αποπροσανατολίζουν. |
Χαιρεται σε όλους, είμαι καινούργιος στο σπορ και στο forum αλλά λύστε μου μια απορία:
Ποιο λάθος στην κατάδυση θα μπορούσε να προκαλέσει το συμβάν; Σίγουρα το ό,τι δεν έγινε έγκαιρα αντιληπτή η απουσία έπαιξε ρόλο άλλα τι θα μπορούσε να είναι η αρχική αιτία στο να μην γυρίσει ο/η δύτης /τρια στην επιφάνεια; Και κάτι ακόμα: μπορεί να συμβεί ένας υγιέστατος άνθρωπος να πεθάνει εντελώς ξαφνικά χωρίς προφανή αιτία. Σπάνιο άλλα συμβαίνει. Έχει συμβεί να πεθάνει άνθρωπος τη στιγμή που του ανακοινώνουν τα τέλεια αποτελέσματα του τσεκ απ του. Δεν αποκλείεται να είναι μια τέτοια περίπτωση. Αλλά αυτό που με κρατά σε αγωνία είναι αν θα μάθουμε ποιο ήταν το μοιραίο λάθος αν οφείλεται σε λάθος. |
Παράθεση:
Θα έλεγα πως ερωτήσεις σαν κι αυτή που κάνεις (δηλ. τελείως υποθετικές και γενικές) δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να απαντηθούν σ' αυτό εδώ το θέμα. Εφόσον δεν γνωρίζουμε πως εξελίχθηκαν τα πράγματα από κάποια επίσημη πηγή κι οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη, καταλαβαίνεις πως θα μπορούσαμε κάνοντας υποθέσεις, να ρίξουμε (έστω και με τις λέξεις) ευθύνη στην ίδια την κοπέλα, στους συνοδούς της, στους συνδύτες της και σ' οποιονδήποτε άλλο συμμετείχε. Όσο απλό κι αν ακούγεται, δεν είναι καθόλου απλό να κάνεις μια υπόθεση, γιατί εδώ δεν έχουμε μια υποθετική "άσκηση επι χάρτου". Έχουμε πράγματα που είναι εντελώς πραγματικά κι επώδυνα, όπως ο θάνατος μιας κοπέλας κι ο πόνος των δικών της ανθρώπων που θα προσπαθούν να καταλάβουν πώς χάθηκε κι ίσως μας διαβάζουν. Δεν νομίζω λοιπόν πως μας επιτρέπεται να παίζουμε μ' όλα αυτά κάνοντας υποθέσεις - τουλάχιστον όχι τόσο νωρίς και όχι χωρίς κάποια πραγματικά στοιχεία που να δείχνουν τη σειρά των γεγονότων. Παράθεση:
Πολλές φορές η αλήθεια είναι πολυπλοκότερη και θέλει ένα πιο ψύχραιμο κι ανοιχτό μυαλό αν θέλουμε να την κατανοήσουμε και να μας είναι έστω και λίγο χρήσιμη στο μέλλον. Πάντως όσο κι αν όλοι ζητάμε απαντήσεις εδώ και τώρα, το θεωρώ τραγικό λάθος να κάνουμε αστήριχτες υποθέσεις χωρίς να έχουμε καμμία πραγματική γνώση του τι συνέβει. Αν μη τι άλλο χρωστάμε λίγο σεβασμό στην κοπέλα που έφυγε και στους δικούς της που μπορεί να μας διαβάζουν. |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Ακόμη και τα γενικά σχόλια που λες, καλό θα ήταν να μη γίνουν σ' αυτό εδώ το θέμα γιατί είναι - εξ αντικειμένου- ειδικό και αφορά μια συγκεκριμένη κοπέλα κι ένα συγκεκριμένο γεγονός |
Η τελευταία είδηση που βρήκα είναι αυτή πάντως:
http://www.tovima.gr/society/article...F7%F1%EF%ED%E7 Αν κάποιος έμαθε κάτι νεότερο ας το δείξει. |
Re: Απάντηση: Αγνοείται 28χρονη αυτοδύτρια στον Ποθητό
Παράθεση:
|
Όλοι προβληματιζόμαστε, όλοι ανησυχούμε, κάποιοι έχουμε μοιραστεί και δικά μας παλιότερα επικίνδυνα περιστατικά με την ελπίδα να βοηθήσουμε άλλους να αποφύγουν τα λάθη μας, και κανένας μας δεν σνομπάρει την αξία κατανόησης ενός ατυχήματος ως παραδείγματος προς αποφυγή....
το μόνο που προσπαθούμε να αποφύγουμε εδώ είναι την παράθεση εικασιών και εύκολων συμπερασμάτων προτού διευκρινιστούν όλες οι πλευρές του ατυχήματος και έχουμε πλέον τα αληθινά δεδομένα στη διάθεσή μας. Οι διαδικασίες αυτές εκ των πραγμάτων παίρνουν χρόνο, όμως ο χρόνος αυτός χρειάζεται. Ας κάνουμε λίγη υπομονή γιατί είναι πάντα καλύτερη και προτιμότερη μια δύσκολη και χρονοβόρα αλήθεια παρά ένα εύκολο και γρήγορο ψέμα (ή έστω στρέβλωση και παραπληροφόρηση).... Η αξία που ως σύλλογος και κοινότητα αυτοδυτών δίνουμε στα παθήματα-μαθήματα, φαίνεται άλλωστε και στην ειδική ενότητα Επικίνδυνα Περιστατικά και Καταδυτικά Ατυχήματα που έχει δημιουργηθεί ακριβώς γι'αυτό το σκοπό. Όλοι είστε ευπρόσδεκτοι να ανοίξετε ένα θέμα εκεί και να συζητήσετε τους γενικής φύσης προβληματισμούς σας σε καταλληλοτερο πλαίσιο.... Αλλά, φιλικά και ειλικρινά με πολύ συναισθηματική φόρτιση, θα σας παρακαλούσα όλους σε αυτό το θρεντ: ας σεβαστούμε τη μνήμη της φίλης συνδύτριας (όλοι οι δύτες είναι φίλοι μας) κι ας περιμένουμε τα γεγονότα προτού βαλθούμε να τα κρίνουμε/σχολιάσουμε.... |
Παιδιά προτείνω να συνεχιστεί η συζήτηση σε άλλο θέμα. Αν θέλει κάποιος ας το συζητήσουμε το γενικό της υπόθεσης εδώ .
|
Κάποια μηνύματα που αφορούσαν γενικούς προβληματισμούς περί ασφαλείας των καταδύσεων, μεταφέρθηκαν στο θέμα που άνοιξε ο Σώτος, δηλ. εδώ: Κατάδυση - Γενικότητες περί ασφάλειας όπου και μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση.
Ας κρατήσουμε το παρόν θέμα, μόνο για επιβεβαιωμένες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο ατύχημα και δείχνοντας πάντα τον απαραίτητο σεβασμό για την κοπέλα που χάθηκε. |
Χθες περνώντας από το συγκεκριμένο καταδυτικό που συνέβη το περιστατικό διαπίστωσα ότι λειτουργούσε κανονικά. Ειλικρινά με αηδιάζει ο συγκεκριμένος «Καταστηματάρχης» που ενώ έχει χάσει 2 ανθρώπους του (bert και την κοπέλα) δεν κράτησε το καταδυτικό κλειστό ως ένδειξη ότι τουλάχιστον λυπάται για αυτούς. Στο βωμό του κέρδους τους έχει όλους γραμμένους…
|
Καλό Ταξίδι στη κοπέλα κ κουράγιο στους γονείς της.
Εγώ δεν ξέρω πολλά απο κατάδυση,γι αυτό δεν γράφω άλλα.. Μακάρι να προσέχουμε όλοι κ ποτέ να μην ξανασυμβεί τέτοιο γεγονός. Καλό Ταξίδι Κοπελιά μεσα απο την καρδιά μου. |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Εν πάσει περιπτώσει, ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΕΝΑ "εν δυνάμει" ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΧΟΜΠΥ...δεν μπορούμε να ρίχνουμε συνέχεια τις όποιες ευθύνες στους ...άλλους, σαν γνήσιοι Ελληνες, εφόσον ακόμη ούτε η Δικαιοσύνη δεν έχει αποφανθεί! ΗΜΑΡΤΟΝ!:o Σε κάθε χώρα ακόμα και με τις σωστότερες προϋποθέσεις, καταδυτικά ατυχήματα συμβαίνουν - και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν... εδώ είναι δυστυχώς το πρώτο μοιραίο (και σίγουρα ευχόμαστε ΟΛΟΙ και το τελευταίο) σε καταδυτικό κέντρο και μάλιστα όχι κατά την εκπαίδευση... |
Παράθεση:
Δηστυχώς αυτό που μένει στην Ελλάδα μετά απο ένα άσχημο συμβάν είναι το θάψιμο που τρώει ο εμπλεκώμενος απο τους "συναδέλφους" του και τους λοιπούς |
Λυπάμαι πάρα πολύ που αναγκάζομαι να γράψω σε ένα τόσο λεπτό ζήτημα που άλλοι γράφουν με ευκολία και εκφράζουν τη γνώμη τους άσχετα ποια είναι αυτή . Έχουμε βέβαια ελευθερία λόγου…
Δεν θα επεκταθώ για το ποιος φταίει και αν θα έπρεπε να κλείσει η όχι και δεν θα προδικάσω καταστάσεις αν δεν διαβάσω το τελικό πόρισμα της υπόθεσης. Θεωρώ σημαντική την ανθρώπινη ζωή όπως σημαντική θεωρώ και την επιχείρηση του κάθε επαγγελματία και δεν είμαι εγώ αυτός ο όποιος θα παίξει με αυτά. Αυτό που μπορώ να κάνω όμως είναι να μάθω από τα λάθη που γίνονται και να γίνω καλύτερος και σαν ερασιτέχνης αυτοδύτης αλλά και σαν άνθρωπος. Καλό Ταξίδι στη κοπελιά και κουράγιο στους δικούς της. |
Δεν είμαστε στα καλά μας ρε παιδιά που θα σκεφτούμε την επιχείρηση του «….».Ειλικρινά δεν πίστευα ότι θα άλλαζα κάποιους ανθρώπους εδώ μέσα αλλά σοβαρά πρέπει να σοβαρευτείτε. Καμία επιχείρηση δεν πρέπει να είναι πάνω από τους ανθρώπους. Στην αντίθετη περίπτωση όμως που είναι, άνθρωποι πεθαίνουν…
Ο άνθρωπος δεν ξαναγίνεται… Πήγαινε στους γονείς της κοπέλας και εξήγησε τους για την επιχείρηση του άλλου… Αν θες να γίνεις καλύτερος δύτης υπάρχουν τρόποι πολλοί…. Άνθρωπος καλύτερος δυσκολότερα…. |
Παράθεση:
Παρακολούθησα αυτό το Post και γράφτηκα σε αυτό το site γιατί το θέμα από την αρχή με ενδιαφέρει σαν καινούργιο και άπειρο δύτη, διάβασα και παρακολούθησα αφορισμούς, κατάρες, κατηγορίες γενικές και απροσδιόριστες.Τα αντιπαρέρχομαι όλα αυτά γιατί έχω σαν αρχή να μην κάνω τον δικαστή και να μην πέφτω στον πειρασμό να κάθομαι άνετα και αναπαυτικά έξω από το χορό και να λέω πως ξέρω πολλά τραγούδια. Αλλά αν είναι να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου θα σε ρωτήσω πόσες απώλειες είχε αυτό το καταδυτικό κέντρο στη διάρκεια της ύπαρξής του;;;;; Απάντησέ μου αν μπορείς. Μήπως είναι το πρώτο;;;; Το κατακρίνεις γιατί κάποιος το είδε ανοικτό και συμπέρανε ότι λειτουργεί ακόμα; Αν ήσουν εσύ σε ανάλογη θέση τι θα έκανες (γιατί κανείς δεν είναι άσφαλτος) ;;; θα καθόσουν 24 ώρες το 24ωρο σπίτι σου περιμένοντας τα αποτελέσματα της νεκροψίας (τα οποία μάλλον έχουν βγει πια αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί) ή θα προσπαθούσες να μαζέψεις τα κομάτια και να συνεχίσεις τη ζωή σου. Οι άνθρωποι όταν έχουν πένθος πάνε στις δουλειές τους για να ξεχαστούν, γιατί η θέση των υπευθύνων είναι καλύτερη από αυτή κάποιου που πενθεί; ΑΝ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΗΛΕΕΙΣΑΓΓΕΛΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ INTERNET ΘΑ ΤΗΝ ΚΟΨΩ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΟΥ. :mad::mad::mad: |
Στο θέμα αυτο, μια και είμαι σίγουρος ότι δεν συμμετέχουν (τουλάχιστον φανερά) άνθρωποι που εμπλέκονται με κάποιο τρόπο στην διερεύνηση του περιστατικού, εκφράζονται απόψεις και γνώμες προσωπικές, που για τους περισσότερους από εμάς είναι άγνωστο το πόσο κοντά ή μακριά βρίσκονται από τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο της κοπέλας.
Παρακαλώ λοιπόν, για να παραμείνει το θέμα ανοικτό και να συνεχίσει να υπάρχει η δυνατότητα της κατάθεσης απόψεων, να μείνουμε στην διατύπωση των απόψεων και να αποφύγουμε την εξαγωγή συμπερασμάτων που βασίζονται σε εικασίες και φήμες, την καταδίκη ανθρώπων για τους οποίους δεν υπάρχουν ακόμα ούτε καν κατηγορίες. Επίσης παρακαλώ τα posts να κρατηθούν στα πλαίσια των "ορων λειτουργίας του scubdive.gr". Για να γίνω σαφέστερος οι χαρακτηρισμοί τύπου Παράθεση:
|
Παράθεση:
:lipsrsealed: "Αν γεμίσει τηλεεισαγγελλείς το internet θα την κόψω την σύνδεσή μου." :mad: |
Και ο Φοίβος και η Physalia και ο Μυλωνάκης και πολλοί ακόμα, λένε το ίδιο πράγμα: Περιμένουμε το πόρισμα, δεν είμαστε εισαγγελείς, σεβόμαστε και την απελθούσα και τον επαγγελματία.
Το λένε με πολλά λόγια, με λίγα, με ορθογραφικά λάθη ή όχι, αλλά όλοι είναι σαφείς και Ανθρώπινοι. Θα προσέθετα και το "Δίκαιοι". Απορώ για το μένος ορισμένων (σχεδόν... "ενός ορισμένου") σχετικά με την τιμωρία ! Τον εξαφανισμό και άλλα τέτοια. Έχω υπάρξει μάρτυρας αδεξιότητας, παράλειψης, κακής εκπαίδευσης ή της "κακής στιγμής" πολλές φορές. Το ότι αυτό δεν οδήγησε σε ατύχημα, δεν σημαίνει οτι δεν υπήρχαν όλες οι προυποθέσεις, εκτός απο "αυτήν την μια" που τελικά κάνει το ατύχημα να εξελιχθεί σε γεγονός. Έχω κάνει λάθη που δεν αμαυρώνουν την φήμη μου ή την ίδια μου την ζωή να την στέλνουν στο διάολο, αλλά ΚΑΙ απο τύχη το τέλος ήταν αίσιο. Κάποια πράγματα χρειάζονται σεβασμό και υπομονή. Εδώ θα είμαστε, και αν το πόρισμα "αυτών που ξέρουν" βγεί, θα ξανακάνουμε την συζήτηση σε άλλη βάση. Πολλοί ξέρουν "σκοποβολή" αλλά το όπλο τους το βγάζουν μόνο όταν πρέπει. Σοφός είναι κανείς όταν ξέρει εύκολα να αναγνωρίζει την ορθότερη στιγμή του "πρέπει". Αν όχι, είναι - τουλάχιστον - επικίνδυνος για μια τόσο κλειστή κοινότητα όπως αυτή της κατάδυσης. Και Άδικος, προσθέτω... |
Με συγχωρείται φίλοι μου αλλά τι νόημα έχουν οι φωνές εναντίον του καταδυτικού κέντρου? Σε τι βοηθά την καταδυτική κοινότητα μια επίθεση με αφορμή ένα τραγικό γεγονός που είμαι σίγουρος ότι έχει δημιουργήσει εφιάλτες σε πολλά άτομα συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δουλεύουν στο συγκεκριμένο καταδυτικό? Μήπως πάει να ξεφύγει η κατάσταση προς την πλευρά της υστερίας? Μήπως είναι κανείς ανάμεσα μας που πιστεύει στην δικαιότητα του λιθοβολισμού από το πλήθος?
Το αν υπάρχουν ευθύνες δεν μπορεί κανείς να το αποφασίσει παρά μόνο ένα δικαστήριο που θα λάβει υπόψη του την κατηγορία (αν υπάρχει) και θα προσπαθήσει μέσα από μια διαδικασία να ανακαλύψει την αλήθεια και να ενεργήσει ανάλογα και σύμφωνα με τη νομοθεσία η οποία υπάρχει για να προστατεύει το δίκαιο και να προωθεί την ασφάλεια. Αυτό είναι θέμα! Μήπως κανείς έχει αδιάσειστα στοιχεία που ενοχοποιούν κάποιους για το συμβάν? Τότε δεν πράττει το σωστό με το να κάθεται στην καρέκλα του και να το παίζει αυτόκλητος ιντερνετικός δικαστής. Δημιουργεί δε την εντύπωση ότι έχει προηγούμενα με το καταδυτικό και βρήξκε την αφορμή να τα βγάλει! Αν γνωρίζει κάτι να πάει να καταθέσει και ας μην τον έχουν καλέσει. Ετσι μόνο θα βοηθήσει και την καταδυτική κοινότητα. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για την ώρα είναι να περιμένουμε. Μπορούμε να αναλύσουμε κάποια πράγματα αφού δούμε το πόρισμα και μέσα από την συζήτηση να μάθουμε κάτι περισσότερο, αφού δυστυχώς είναι μέσα στις κατάρες μας να μαθαίνουμε από τα ατυχήματα! Για την ώρα τίποτε τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Στο κάτω κάτω οι φωνές σε αυτό εδώ το φόρουμ δεν έχουν καμία δυνατότητα να επηρεάσουν την έκβαση της έρευνας. Η γιαγιά μου συνίθιζε όταν έβλεπε σειρές του Φώσκολου να φωνάζει στην τηλεόραση..."Ψέματα σου λέει!!" Κάτι τέτοιο κάνουμε και μεις τώρα. |
Ευελπιστώ πως κάποια στιγμή στο μέλλον τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στο ευρύ καταδυτικό κοινό όπως και προηγούμενα ατυχήματα στο παρελθόν (Αίγιο, Μάτι του Λιλη κλπ).. Απ’ όσο γνωρίζω πραγματογνώμονας ορίζεται άλλος επαγγελματίας του χώρου και όχι ομάδα ανεξάρτητων φορέων.
Επομένως έχουμε την περίπτωση κατά την οποία ορίζεται κάποιος ο οποίος έχει καταδυτικό μαγαζί, ή είναι αντιπρόσωπος καταδυτικού οργανισμού να κρίνει ένα περιστατικό είτε συνεργάτη του, είτε ανταγωνιστή του, και καλείται με κάθε αντικειμενικότητα να κρίνει το σωστό ή το λάθος συναδέλφων του με τον κίνδυνο της συναισθηματικής φόρτισης, μιας και πρόκειται για μία μικρή κοινωνία. Το αποτέλεσμα είναι στα μέχρι σήμερα καταδυτικά ατυχήματα, (βλ. Αίγιο, Μάτι Λιλη, Βρεττανικός, Ποθητός) δεν έχει δημοσιευθεί (ή τουλάχιστον δεν γνωρίζω εγώ και παρακαλώ κάποιον να μας ενημερώσει εάν γνωρίζει) καμία ελληνική αναφορά με τα αίτια ή τα λάθη ή παραλείψεις που έγιναν. Φαντάζομαι ότι όλοι έχουμε ακούσει εκδοχές σε καταδυτικά πηγαδάκια αλλά επίσημα, προσωπικά δεν έχω δει τίποτα. Αυτό προκύπτει γιατί συνήθως, εκ των υστέρων ακολουθεί “ενδο-οικογενειακή” ανάλυση στις εγκαταστάσεις του ιδιοκτήτη του καταδυτικού που κάνει την πραγματογνωμοσύνη ή του αντιπροσώπου του καταδυτικού οργανισμού και από εκεί και πέρα αρχίζει το χαλασμένο τηλέφωνο. Προσωπικά στα περισσότερα από τα παραπάνω ατυχήματα δεν έχω επάρκεια γνώσεων έτσι ώστε να κρίνω – πόσο μάλλον να κατακρίνω πρόσωπα και καταστάσεις- από την άλλη όμως θα με ενδιάφερε να δω μία πρόοδο τόσο στην καταγραφή και σωστή δημοσιοποίηση του συμβάντος έτσι ώστε ακόμα κι εγώ να αποκομίσω κάτι κάνοντας το δικό μου Risk Assessment με βάση τις δικά μου κριτήρια από το να ακούω ιστορίες αριστερά και δεξιά. Τέτοιες αναφορές υπάρχουν στο εξωτερικό και σε όλες τις καταδυτικά προηγμένες χώρες που εκδίδουν στατιστικά καταδυτικών ατυχημάτων με αναλύσεις, (βλ. BSAC) Ας ελπίσουμε ότι αυτό το θλιβερό γεγονός να δώσει την ευκαιρία (όσο μπορεί κάποιος να την χαρακτηρίσει ευκαιρία) να γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός και σε αυτόν τον δυστυχώς δυσάρεστο, παρόλα αυτά υπαρκτό τομέα της κατάδυσης. Εάν δε, κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο σχετικά με την ύπαρξη τέτοιων δημοσιευμένων αναφορών από προηγούμενα ατυχήματα που αναιρούν τα όσα γράφτηκαν παραπάνω ας τα παραθέσει ώστε να μην δημιουργούνται εντυπώσεις. |
Παράθεση:
Μιας και κανεις λοιπον τον δικηγορο του διαβολου, οπως λες, μπορεις να δεις πριν 4 χρονια περιπου που ειχα γραψει μια εμπειρια μου ασχημη απο καποιο καταδυτικο ( στο theabyss.gr ), η οποια εμπειρια ηταν ο λογος για τον οποιο κατα 80% εκοψα και σταματησα να καταδυομαι....μετα απο πολυ καιρο ξαναβουτηξα με καποιους ανθρωπους και απο εδω μεσα μερικες φορες ( DiveBuddy, Apollo, Yan, τον κ. Ευθυμιου και την συζυγο του), αλλα η αληθεια ειναι οτι ο φοβος δεν μου εφυγε ποτε...οταν εφυγε και ο ανθρωπος που με ειχε ξεσηκωσει τοτε ( ο Σταθης - diveBuddy) να παει στα πατρια εδαφη του.....(πανε 3 χρονια σχεδον), δεν ξανα βουτηξα...... YΓ. οποιαδηποτε ομοιοτητα λοιπον με το τοτε γεγονος δικο μου, δυστηχως δεν ειναι συμπτωματικη.. |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 18:26. |