![]() |
Απάντηση: 12.08.2008 - Διασυλλογικό ΟΧΙ στους Αγώνες Ψαροτούφεκου
Παράθεση:
Στα πλαίσια της ΕΟΥΔΑΤΚ ως αθλητική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται και η δραστηριότητα του ερασιτεχνικού υποβρυχίου ψαρέματος για αναψυχή. Ως εκ τούτου, ζητώντας να καταργηθεί πάσης φύσεως αθλητική αλιεία, ζητάτε απο εμάς που πάμε για ψάρεμα κάθε ΣΚ με τους φίλους (και δεν μετέχουμε σε επίσημους αγώνες) να μας καταργήσετε την επαφή μας με τη θάλασσα. Αν και δεν έχω συμμετάσχει σε αγώνες Υ/Ψ μέχρι σήμερα, θεωρώ ότι είναι ένας πρώτης τάξεως επιστημονικό πεδίο για να γίνει έρευνα πάνω σε αυτό για τις όποιες συνέπειες στο περιβάλλον. Βέβαια υπάρχουν δεν υπάρχουν περί τις 150 εργασίες δημοσιευμένες για το Υ/Ψ και τις επιπτώσεις στην αλιεία. Και μόνο το παγκόσμιο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για το αντικείμενο καταδυκνύει την σοβαρότητα της απειλής (= αφού δεν ασχολούνται σοβαρά, δεν μπορεί να είναι σοβαρή η καταστροφή. Όποιος έχει ασχοληθεί με έρευνα ξέρει πολύ καλά ότι ένα σημαντικό/φλέγον ζήτημα (ειδικά όπως είναι η μείωση των ιχθυαποθεμάτων!) τραβά και πολλούς ερευνητές στο πεδίο του). Χαιρετώ Φοίβος |
Φοίβε, δεν συμφωνώ και πολύ με τον συλλογισμό σου.
Εκτός αν παραδέχεσαι ότι ούτε η παράκτια αλιεία έχει επιπτώσεις αφού ούτε γι'αυτήν υπάρχουν επαρκείς μελέτες.... Οι πρώτες -και ελάχιστες στην Ελλάδα- μελέτες για την τράτα έγιναν μόλις τα τελευταία 10 χρόνια και για την βιντζότρατα μόλις πρόσφατα με την ευκαιρία του νέου κανονισμού για την αλιεία. Αυτά όλα δεν ήταν καταστροφικά πριν;;; Επίσης δεν υπάρχουν καθόλου μελέτες για το πόσο καταστροφικός είναι ο δυναμίτης ή το ψαρομπούκαλο.... ....Η έλλειψη μελετών μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διάφορους λόγους αν και συνηθέστερα έχει να κάνει με τις εγγενείς δυσκολίες στην επιστημονική προσέγγιση και καταγραφή μιας δραστηριότητας. Σε καμία όμως περίπτωση δεν συνιστά απόδειξη μη καταστροφικότητας. Ειλικρινά, το εκτιμώ πολύ που το ψάχνεις σοβαρά το πράγμα, αλλά προσπάθησε να αποφύγεις τα εύκολα συμπεράσματα..... (Μια που ασχολείσαι πάντως και δείχνεις ειλικρινές ενδιαφέρον να μάθεις περισσότερα, προτείνω να ψάξεις με τι δικαιολογία απαγόρεψαν το ΨΤ του ροφού στην Τουρκία. Θα είχε ενδιαφέρον για όλους μας να μάθουμε, άσε που η Τουρκία δεν είναι Γαλλία και άρα μας επιτρέπονται και οι συγκρίσεις...;)) |
Παράθεση:
ο νέος κανονισμός της ΕΟΥΔΑΤΚ ,χρονικά ακολουθεί τη Διασυλλογική διαμαρτυρία κατα των αγώνων ψαροτούφεκου . Εχουμε λοιπον κάθε δικαίωμα να πιστευουμε ότι η ΕΟΥΔΑΤΚ άκουσε τη φωνή των ερασιτεχνών αυτοδυτών και άλλαξε τον κανονισμό αγώνων. Φετος για τους "αγώνες" που έγιναν στην Πελοπόνησσο δεν βγάλαμε ανακοίνωση, ίσως και να μη χρειαζότανε , για έναν "Πανελλήνιο αγώνα" ο οποίος συγκεέντρώσε τον εντυπωσιακό αριθμό των 15 "αθλητών", έαν διάβασα σωστά σε σχετικές ανακοινώσεις στα ψρτουφεκαδικα φόρουμ.Δεν το γράφω ειρωνικά ,μιά διαπιστωση κάνω ,γιατί πιστευω ότι η ΕΟΥΔΑΤΚ το μόνο που μπορέι να κάνει ,είναι να βγάζει όποτε θυμηθεί καμμιά ανακοίνωση για να μας υπενθυμίσει την "αποκλειστικότητα" που έχει στην εκπροσώπηση της υδ απέναντι στην Πολιτεια.:mad: |
Παράθεση:
Ο κανονισμός προτάθηκε απο τον Π.Σ.Α.Υ.Κ. (Πανελλήνιος Σύλλογος Αθλητών Υποβρυχίου Κυνηγιού) και έγινε αποδεκτός απο την ΕΟΥΔΑΤΚ. Λυπάμαι για αυτό (ειλικρινά), αλλά δυστυχώς ψαροκυνηγοί και αυτόνομοι δύτες, ως σύνολα δεν πολυκάνουν παρέα. Κατ'ιδίαν φυσικά μια χαρά τα βρίσκουμε, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα. Ως εκ τούτου ο Π.Σ.Α.Υ.Κ. ποτέ δεν ένιωσε πίεση απο κανέναν αυτόνομο/επαγγελματία αλιέα/οικολογική οργάνωση. Ένιωσε πίεση απο τους ίδιους τους ψαροκυνηγούς, γιατί το κλίμα απέναντι σε μια συγκεκριμένη νοοτροπία συγκεκριμένων ανθρώπων ήταν αρνητικό (όχι αυτών των ανθρώπων που είναι στον ΠΣΑΥΚ σήμερα). Τα πρότυπα που προβάλλονταν παλαιότερα δεν συμβάδιζαν με τους σύγχρονους καιρούς μας. Όχι απο άποψη οικολογίας, αλλά απο άποψη τρόπου ζωής και ποιότητας θηραμάτων. Άλλωστε στην Καλαμάτα δεν είναι η 1η φορά που έγινε πανελλήνιο πρωτάθλημα, και απο όσο ξέρω απο φίλους που συμμετείχαν τα ψάρια ήταν πάρα πολλά, ευτυχώς για όλους μας (όχι αυτά που βγήκαν μόνο, αυτά που έμειναν ακόμα περισσότερα). Έχω εικόνες απο τους βυθούς εκεί με τα ίδια μου τα μάτια, στις γειτονικές περιοχές αλλά και στη τράπεζα του αγώνα. Και πιστέψτε με έχει πάρα πολλά ψάρια. Καμιά μέρα θα κατέβω με κάμερα να σας ανεβάσω κανένα βιντεάκι. Όλο το λέω, όλο με κερδίζει το Υ/Ψ. . . Αγαπητή Μαρία σε χαιρετώ :geia:. Σχετικά με τις απαγορεύσεις που αναφέρεις (για το ροφό στη Τουρκία). Θα σε στενοχωρήσω όσο στενοχωρήθηκα και εγώ όταν το έμαθα (απο inside information): δυστυχώς δεν λαμβάνονται υπόψιν πάντα οι περιβαλλοντικές μελέτες (αν και όταν υπάρχουν) για συγκεκριμένες απαγορεύσεις, αλλά το λεγόμενο κοινωνικό (λέγε με οικονομικό) δίκαιο τις περισσότερες φορές. Σου υπόσχομαι ότι θα το κοιτάξω περισσότερο για τη γείτονα χώρα, αλλά δεν ελπίζω και σε πολλά πράγματα. Χαιρετώ Φοίβος |
Παράθεση:
Μπορείς να φανταστείς να βουτάς σε μια "τράπεζα" και οι ροφοί γύρω σου να είναι σαν τις καλογρίτσες, να περνούν ανάμεσα από τα πόδια σου και να σου δαγκώνουν τα πέδιλα; Όσο κι αν αυτό ακούγεται εξωπραγματικό έτσι ήταν όλες οι ελληνικές θάλασσες για εκατομμύρια χρόνια (αυτό το φαντάζομαι) και μέχρι πριν 40-50 χρόνια (αυτό το ξέρω). Μέσα στα 40-50 τελευταία χρόνια τα πράγματα γίναν έτσι όπως τα ξέρουμε και τα έχουμε συνηθίσει κι έτσι αν βουτήξουμε σε ένα μέρος και δούμε τρεις ροφούς στον ίδιο βράχο εντυπωσιαζόμαστε από το πόσο πολύ ζωή έχει το μέρος, ενώ στην πραγματικότητα το μέρος είναι αποδεκατισμένο. |
Παράθεση:
Πριν απο 80 χρόνια αμφιβάλλω αν υπήρχε η έννοια Υ/Ψ. Άλλωστε έχει διαδοθεί κατά κόρον απο τη δεκαετία του 70 και μετά, οπότε δεν μπορώ να βρώ ανθρώπους που να είχαν εικόνα του βυθού τότε. Πριν απο 20 χρόνια όμως έχω φίλους. Μερικοί απο τους καλύτερους μου λένε ότι κάθε χρόνο βλέπουν περισσότερα ψάρια. Αύτό όμως έχει σχέση με προσωπική εξέλιξη. Δηλαδή υπάρχουν δύο ρυθμοί: αυτός της μείωσης των ψαριών, και αυτός της εξέλιξης του ψαροκυνηγού. Είναι ο σχετικός ρυθμός που παρατηρούν λοιπόν (κάτι σα σχετική ταχύτητα, αν χρησιμοποιήσω όρους φυσικής). Αυτό για το οποίο μπορώ να σε διαβεβαιώσω είναι ότι κάθε χρόνο βλέπω/πιάνω καλύτερα/ποιοτικότερα θηράματα απο τον προηγούμενο. Ψάρια υπάρχουν πολλά, αλλά έχουν γίνει πολύ καχύποπτα. Και αυτό τα κάνει να αλλάζουν συνήθειες διαμονής, όσο και συμπεριφοράς πολλές φορές. Τώρα εικόνες σαν: α) Καμιά 10αριά στήρες απο 3-6 κιλά μαζί με 3 ροφούς 10κ, 10κ και 15++κιλά (που όμως δεν είχαν διάθεση να "δαγκώσουν" τα πέδιλα μας, μάλλον πολύ επιφυλακτικοί ήταν) δεν ξέρω αν είναι εικόνα απο το παρελθόν. β) Πίγγες, απο 2-5 κιλά περίπου 7-8 ψάρια, ένας ροφός 15άρης, κοπάδι μαγιάτικα (καμιά 50αριά ψάρια απο 2-3 κιλά μέχρι 5-6 τα περισσότερα 1 15+). γ) Σφυρίδες, περί τα 30 ψάρια, απο 8 - 15 κιλά. Τα ψάρια ήταν σε παράταξη μπροστά μου (μαζί με ένα κοπάδι συναγρίδες που γυροφέρνανε), δεν είχαν διάθεση πάλι για "παιχνίδια". Πήρα ένα και έφυγα. δ) Στήρες στοιβαγμένες σα μελανούρια (στο ανοιχτό νερό εννοείται) απο 2-3 μέχρι 5 κιλά, μαζί με σφυρίδες, ΠΑΡΑ πολλά ψάρια (πρέπει να είχα τη τύχη να πέσω σε αναπαραγωγή, πήρα μόνο μια σφυρίδα 11κιλά εκείνη τη μέρα απο το κοπάδι και έφυγα). Μπορώ να συνεχίσω. Αυτές είναι μερικές εξαιρετικές εικόνες που είχα τη τύχη να αντικρίσω τα τελευταία 3 χρόνια συστηματικού ψαρέματος (προφανώς και ότι είδα δεν έχει σχέση με το τί κατάφερα να πιάσω. Στη καλύτερη ένα ψάρι (ίσως και 2) απο όλα όσα βλέπουμε. Άλλωστε τα υπόλοιπα μετά τρομάζουν και φεύγουν!). Είναι και άλλες πολλές, όχι μόνο δικές μου αλλά και φίλων. Ψάρια βλέπουμε πολλά. Και εγώ και οι φίλοι μου. Αλλά τα ψάρια είναι ΠΑΡΑ μα ΠΑΡΑ πολύ καχύποπτα (για αυτό πιάνουμε απο ελάχιστα εώς καθόλου). Ίσως αυτές οι εικόνες είναι ένα μέτρο σύγκρισης για εσένα που έχεις δει και παλαιότερα πράγματα. Σίγουρα σε διαφορετικά βάθη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα ψάρια εξαφανίστηκαν ;). Έχω και εγώ μια ερώτηση αν μου επιτρέπεται: γιατί συμβαίνει τα μικρόψαρα (καλόγριες) να μην βρίσκονται (σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές, π.χ. κορινθιακός) στη ρηχή ζώνη αλλά κυριολεκτικά να στοιβάζονται στο βυθό απο τα 35μ και κάτω? Μήπως αλλάζουν οι περιοχές όπου αυτά τα ψάρια βρίσκουν τροφή, ως εκ τούτου παρατηρούνται μεταναστεύσεις πληθυσμών σε άλλες ζώνες βάθους? Γιατί εγώ (ο Χ ψαροκυνηγός) πως μπορεί να έστειλα τις καλογρίτσες στα άπατα, που ποτέ δεν τις αγγίζω? Μήπως πολλά απο τα οποία παρατηρούμε οφείλονται σε μόλυνση του περιβάλλοντος? (Γιατί τις καλογρίτσες, τις τρώει ένα ψαράκι, που το τρώει κάποιο άλλο ψαράκι, και μετά ένα άλλο, και ωπ: νάτη η 10άρα η στήρα στα όρια της αποχής ;)). Απορίες ειλικρινείς. Σε χαιρετώ φίλε. Φοίβος |
Παράθεση:
Τα παραδείγματά σου είμαι σίγουρος ότι είναι αληθινά. Θα μου επιτρέψεις να σου αντιπαραθέσω μερικά δικά μου. 1) Πριν 25 χρόνια (όντας πολύ μικρός:D), βγάζαμε με τον πατέρα μου με πετονιές τα καλοκαίρια καθημερινά 1-2 μαύρα, συν μαγιάτικα κλπ. Πενταμελή οικογένεια κάναμε τρεις μήνες διακοπές τζάμπα και γυρνάγαμε και με λεφτά. Περιοχές Ψάθα, Αλυκές, Διαπόρια. Σε προκαλώ (σχήμα λόγου) να πάρεις όλη την παρέα σου εκεί που από ότι καταλαβαίνω είναι έτσι κι αλλιώς τα μέρη σας και να μου πεις αν σήμερα υπάρχει έστω κι ένας ροφός. Πολύ θα χαρώ να κάνω λάθος. 2) Ένας μέγας καραγκιόζης που δουλεύαμε ένα φεγγάρι μαζί μου έλεγε ότι εμείς είμαστε μαλάκες που δε βγάζουμε τίποτα κι ότι αυτοί πηγαίναν παλιά βράδυ στην Κέλυφο (Χαλκιδική), βγάζαν 400 κιλά ροφούς και φεύγανε. Δεν ξέρω αν έχεις βουτήξει τα τελευταία δέκα χρόνια στην Κέλυφο... 3)Ο 80χρονος (που λέγαμε πριν) κυρ Σπύρος μου έλεγε για τις παλιές καλές εποχές που με ένα μόνο δυναμίτη βγάζαν 200 κιλά τσιπούρες... κλπ κλπ. Συγκριτικά με αυτά τα νούμερα, νομίζω ότι τα δικά σου, παρότι αξιοσέβαστα, είναι μικρά. Και θα διακυνδυνέψω την υπόθεση ότι ούτως ή άλλως αφορούν κάποια/ες μεμονωμένες ξέρες που τις ξέρουν λίγοι και πιθανά να προστατεύονται από τον καιρό γι' αυτό και να ψαρεύονται λίγο. Σε κάθε περίπτωση δεν αφορούν όλη την περιοχή σου, κάνω λάθος; Αυτό με τις καλογρίτσες που λες δεν το έχω παρατηρήσει ειλικρεινά. Νομίζω ότι στα μέρη που βουτάω εγώ δεν ισχύει, έχω φωτογραφίες με λεφούσια από καλογρίτσες στα 5-7 μέτρα. |
Παράθεση:
Σήμερα λοιπόν θα σε κάνω πολύ χαρούμενο ;). Σε όλο τον Κορινθιακό (άρα και στις περιοχές που αναφέρεις) υπάρχουν πολλά και μεγάλα ψάρια. Τα μέρη που αναφέρω δεν είναι πονηρά μέρη, είναι μπροστά στα μάτια μας. Αρκεί να ξέρεις να ψάξεις. Και συνήθως ψαρεύονται με βάση τον καιρό. Και ναι ένας ροφός 23 κιλά που έπιασα φέτος ήταν απο τα μέρη που ψάρευες. Απλά τα ψάρια είναι πολύ καχύποπτα, και θέλει πολύ μεγάλη διακριτικότητα για να τα προσεγγίσεις. Και στο Σαρωνικό έχω δει πολλά και μεγάλα ψάρια, εκεί που πάνε και εκδρομές αυτοδύτες μάλιστα. Δε θα ξεχάσω ένα φρύδι στα 40-42μ στο οποίο μπαίνανε μέσα καμιά 10αριά στήρες και πίγγες, απο 3-6 κιλά. Γύρω γύρω σύννεφο μικρά ψάρια (στήρες σφυρίδες) τα οποία και δεν πειράξαμε φυσικά. Τα ψάρια πολύ τρομαγμένα. Μόνο είδαμε, γιατί στο καρτέρι δεν ερχόντουσαν (και δεν είμαστε fun του ψαχτηριού). Δεν συμφωνώ με το παιχνίδι της κολοκυθιάς όπως λες και κοιτώ την αλήθεια κατάματα: το νόμιμο υποβρύχιο κυνήγι (αυτό που γινεται την ημέρα, με μια ανάσα) δεν κάνει κακό. Αυτό μπορεί και πιέζει τα ψάρια, τα αναγκάζει να αλλάζουν συνήθειες. Πάνε πιο βαθιά, μένουν πιο μακριά απο τίς βέργες μας, κρύβονται μόλις ακούσουν θόρυβο. Έχει τύχει σε μέρος, ψάρια να εμφανίζονται μόνο σε συγκεκριμένο τρόπο κατάδυσης. Άρα όχι σε όλους τους δύτες. Αυτό ξέρω ότι το κάνω, και είναι το τίμημα για να γίνομαι όλο και καλύτερος στο νερό μέσα. Σχετικά με την αγριότητα που περιγράφεις στους αγώνες: Δεν έχει σχέση με το κηνύγι της αλεπούς (η τελευταία δεν τρώγεται). Είναι ότι κάνω εγώ με τους φίλους μου, σε άλλη κλίμακα. Γούστα είναι, και γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους που είναι καθόλα ευγενείς στη προσωπική τους ζωή αλλά αρέσκονται στο θεσμό. Το ζήτημα που τους ιντριγκάρει είναι η αυξημένη δυσκολία να καταφέρουν να συλλάβουν ψάρια σε τόσο δύσκολες συνθήκες (παντώς καιρού, με άλλους αθλητές δίπλα που τρομάζουν τα ψάρια, όποια μέρα χρειαστεί να βουτήξουν). Φυσικά δεν έίναι όλοι έτσι, δεν είναι όλα ρόδινα. Αλλά δεν είναι και όλα μαύρα. Εγώ που σκοτώνω ψάρια όπως και αυτοί, δεν έχω δικαίωμα να τους κατακρίνω. Αλλά μπορώ να συμβάλω στο να βελτιώσουν κάποια πράγματα (μέσο προτάσεων) και το κάνω. Προτάσεις έχω και τις απευθύνω εκεί που μπορώ. Σε χαιρετώ φίλε Φοίβος |
Γενικά ταυτίζομαι με τα επιχειρήματα του Πάρη, έχω ακούσει κι εγώ ανθρώπους άλλων γενεών να διηγούνται το τότε και το τώρα της θάλασσας με τρόπο που να μην αφήνει καμιά αμφιβολία περί της γενικότερης κακοποίησης.
Από εκεί και πέρα, μένει στον καθένα από εμάς να επιλέξει το πώς θα διαχειριστεί αυτή την αλήθεια... Προσωπικά, νιώθω ότι οι προηγούμενες γενιές με αδίκησαν, όχι σκόπιμα ίσως, αλλά το αποτέλεσμα δυστυχώς παραμένει. Και όταν έρθει ο καιρός να λογοδοτήσω κι εγώ με τη σειρά μου στους ανθρώπους που έρχονται, θέλω αν μη τι άλλο να τα έχω καλά με την συνείδησή μου. Αποδέχομαι αναγκαστικά το γεγονός ότι ακόμα και εν έτει 2009 -με τα τόσα που γνωρίζουμε για τα του οίκου (πλανήτη) μας- οι φυσικοί πόροι για τον άνθρωπο εξακολουθούν να αναγνωρίζονται μόνο από τη χρηστική τους αξία -και μάλιστα σε πρώτο (παιδικό θα το έλεγα αλλά δεν είμαι και πολύ σίγουρη για τη λέξη) επίπεδο ανάγνωσης ... αδυνατούμε ακόμα να αντιληφθούμε επαρκώς την αυταξία των ΖΩΝΤΩΝ ειδών και της αβίαστης φύσης... Κάποιοι καλώς ή κακώς, αντιλαμβάνονται αυτές τις αξίες... κι αν πχ εσείς οι ΨΚ Φοίβε νιώθετε αδικημενοι από την τρέχουσα πραγματικότητα, προσπάθησε να μπεις στη δική μας θέση και πες μας τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να υπερασπιστούμε τις δικές μας αξίες.... Οι δικές σας τουλάχιστον μεταφράζονται εύκολα σε χρήμα, κοίτα τι εύκολα που βρήκατε υποστηρικτές-μπαμπάδες τους μαγαζάτορες (στη θέση σας δεν θα ένιωθα πολύ καλά με αυτό παρεμπιπτόντως) να εναντιώνονται στην απόφαση για το Θερμαϊκό, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι θα πέσουν οι δουλειές τους.... Αυτό μάλιστα, κατανοητό επιχείρημα, άντε να πάμε τώρα εμείς να μιλήσουμε για την αυταξία της ζωής και της ύπαρξης...:stunned: θα μας πάρουν με τις ντομάτες.... ας σκεφτούμε λοιπόν καλύτερα ποιος είναι τελικά ο ριγμένος σε αυτή τη χώρα γιατί εμένα κάτι μου λεει ότι δεν είναι ο ΨΚ που έχει φορέσει τόσο πολύ το παραπονιάρικό του τελευταία.... Κάποιοι από εμάς, αρκετοί πιστεύω, θα θέλαμε να υπάρχουν αψάρευτα (ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ, τελεία) μέρη, όπου να μπορούμε να απολαμβάνουμε το δικό μας δικαίωμα στη ζωή και τη φύση.... από που και από ποιον το διεκδικούμε αυτό παρακαλώ;; Οκ, λες Φοίβε ότι τα ψάρια υπάρχουν αλλά είναι τρομαγμένα. Εγώ λοιπόν θέλω περιοχές με μη τρομαγμένα ψάρια, και όχι δεν φαντασιώνομαι, υπάρχουν τέτοιες αλλού και τις θέλω και στη δική μου χώρα... Και σε αυτές δεν θελω μέσα ούτε τον ΨΚ όσο βελούδινος κι αν νομίζει ότι είναι. Θα ήθελα κάποια στιγμή να ακούσω από κάποιον ΨΚ να λέει ότι κι αυτός επιθυμεί περιοχές που να μη ψαρεύονται από κανέναν... αντιθέτως, το μόνο που βλέπω είναι αντίδραση επειδή τους κλείνουν την Αλόννησο, ή επειδή τολμάμε να συζητάμε την πρόταση της Γυάρου ως no-take zone. Κάποια πράγματα δεν μπορώ να τα καταλάβω ειλικρινά..... Σχετικά με τις καλόγριες, Φοίβε, η συμπεριφορά που περιγράφεις δεν μου φαίνεται κάτι παράξενο.... Τα Chromis chromis ούτως ή άλλως αναφέρονται να ζουν σε εύρος βάθους 0-40 μέτρων πάνω από υφάλους ή Ποσειδωνίες (η εικόνα κοπαδιών καλογριών στα 30-40 μέτρα πάνω από ναυάγια ή λιβάδια είναι κάτι πολύ συχνό στις δικές μου βουτιές...). Είναι ψάρια που τρέφονται τόσο με οργανισμούς του πλαγκτού όσο και του βένθους και επομένως οι κατακόρυφες μετακινήσεις τους σχετίζονται μάλλον με το που βρίσκουν ευκολότερα τροφή την κάθε εποχή, και όχι με το ότι τρομάζουν από κάποιον ή απειλούνται από τη ρύπανση. Δεδομένου ότι το πλαγκτό (ρηχά νερά) είναι αφθονότερο κατά τους ανοιξιάτικους-καλοκαιρινούς μήνες, το βρίσκω λογικό να στρέφονται περισσότερο προς τον πυθμένα για φαγητό αυτή την εποχή. Φυσικά και δεν γνωρίζω πολλά πράγματα για τα ψάρια, κρίνω μονάχα από τα λίγα που ξέρω για τις διατροφικες τους απαιτήσεις. Ελπίζω οι ιχθυολόγοι μας να μας πουν περισσότερα ... |
Παράθεση:
Αυτή η κουβέντα μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα και μακάρι να γίνει αυτό, εγώ επειδή τελευταία είμαι λίγο πιεσμένος χρονικά θα την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια. Άλλωστε μετά το ποστ της Μαρίας τί παραπάνω χρειάζεται να πει κανείς; Φοίβο θα σου πρότεινα επειδή είναι ξεκάθαρο ότι είσαι άνθρωπος με ευαισθησίες και ανησυχίες, να το διαβάσεις πολλές φορές και προσεχτικά. Με όλο το σεβασμό και στα επιχειρήματά σου και στο ήθος σου και στο γεγονός (το εννοώ!) ότι... κατεβαίνεις με μια ανάσα στα 40-42 μέτρα:thumbup:. |
Παράθεση:
Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι η κατάσταση της θάλασσας είναι όπως παλαιότερα όσον αφορά την ποιότητα των βυθών. Απλά αναφέρω ότι βλέπω πολλά ψάρια, χωρίς όμως να μπορώ να ξέρω τι θα έβλεπα πριν 20 χρόνια. Είμαι βέβαιος απο συζητήσεις με ελάχιστους πολύ καλούς παλιούς ψαροκυνηγούς, ότι παλαιότερα υπήρχαν περισσότερα ψάρια. Αλλά και διαφορετική ποιότητα των υδάτων. Χαρακτηριστικά, φίλος απο κυκλαδονήσι μου έχει αναφέρει για την διαφοροποίηση της διαύγειας των νερών τα τελευταία 20 χρόνια. Απίστευτος ψαροκυνηγός (τόσο καλός που ποτέ δεν θα μπορέσω να φτάσω). Με τρομερές γνώσεις για όλες τις επαγγελματικές μορφές αλιείας αφού είχε εργαστεί και σε καΐκια (τράτες, γρι γρι κτλ). Εκείνος μάλιστα θεωρεί την καταστροφή της τράτας και του γριγρι χειρότερη και απο αυτή του δυναμίτη. Μου έχει αναφέρει λοιπόν πάρα πολλά προβλήματα, και μου έχει ξεκαθαρίσει ότι η περιβαλλοντική μόλυνση είναι ορατή (ένα παράδειγμα στη διαύγεια σε σχέση με πριν 20 χρόνια). Μαρία, είναι περισσότεροι απο ένας οι ψαροκυνηγοί που θέλουν προστατευμένες περιοχές χωρίς καμίας μορφής αλίευση απο όλους. Ούτε επαγγελματίες, ούτε ερασιτέχνες. Οι περιοχές αυτές καλό θα είναι να χαρακτηρίζονται ως προστατευόμενες για 2-3 χρόνια, και μετά να αποχαρακτηρίζονται και να δημιουργούνται νέες. Έτσι όλοι θα απολαμβάνουμε την ομορφιά του βυθού. Και κανείς δε θα νιώθει στερημένος, αφού οι περιοχές θα εναλλάσσονται. Σέβομαι απόλυτα αυτή σας την επιθυμία. Το παράδειγμα της Αλλονήσου δεν είναι καλό. Γιατί εκεί επιτρέπεται η επαγγελματική αλιεία, όχι το Υ/Ψ. Για τους ξένους δηλαδή, γιατί για τους ντόπιους, τέλος πάντων. Για το ζήτημα των κυκλάδων και τη Γυάρο μίλησα με κάποιον εκπρόσωπο της Greenpeace στο τηλέφωνο. Μου ανέφερε ρητά ότι δεν θα απαγορευτεί το Υ/Ψ στις κυκλάδες παρά μόνο η βιομηχανική αλιεία (τράτες, γρι γρι κτλ), αλλά το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Βλέπεις πολλές φορές ξεκινάμε σιγά σιγά, και μετά βρισκόματσε προ εκπλήξεων. Άλλωστε η Greenpeace δεν έχει ξεκαθαρίσει γραπτώς τις προθέσεις της. Αναφέρουν αόριστα να επιτρέπεται μόνο η μικρή παράκτια αλιεία, αλλά πουθενά δεν γράφουν για Υ/Ψ, ερασιτέχνες, δεν ορίζουν πουθενά ότι στη μικρή αλιεία περιλαμβάνεται και το Υ/Ψ και η ερασιτεχνική αλιεία γενικότερα. Αν το έκαναν, να είσαι σίγουρη ότι θα είχατε πολύ μεγαλύτερη απήχηση. Άλλωστε, ποιος ερασιτέχνης δεν θα στήριζε τη προσπάθεια σας, αν αναφέρατε (ΓΡΑΠΤΩΣ) ότι θα επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία (και το Υ/Ψ) στα νησιά. Κανένας δε θα μιλούσε για τη Γυάρο. Για τους επαγγελματίες δεν αγχώνομαι. Ο κόσμος των Υ/Κυνηγών είναι μικρός και λίγο πολύ τους γνωρίζω όλους. Άσε δε που είναι φανατικοί ψαροκυνηγοί οι περισσότεροι, δικοί μας άνθρωποι (όχι όλοι φυσικά). Είναι φίλοι Μαρία :). Παράθεση:
Ευχαριστώ για την απάντηση :). Παράθεση:
Όπως 'εγραψα και στη Μαρία, δεν θεωρώ ότι έχουμε περισσότερα ψάρια (ή έστω τα ίδια) που είχαμε παλαιότερα. Απλά ανέφερα ότι βλέπω πολλά ψάρια. Πράγματι είναι περιοχές που τα ψάρια ακόμα και στα πολύ βαθιά είναι πολύ τρομαγμένα. Πρόσφατα είχαμε μια καταγγελία (αναρτήθηκε στα φόρουμ) ότι κάποιος ψάρευε παράνομα νύχτα με μπουκάλα στα βορεινά της Τζιάς. Εντελώς συμπτωματικά φίλος πήγε για ψάρεμα εκεί το ίδιο ΣΚ που συνέπεσε και η ανακοίνωση. Μου ανέφερε ότι τα ψάρια ήταν πολύ βαθιά και πάρα πολύ τρομαγμένα. Και σε άλλα μέρη έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, όπου ξέρουμε ότι γίνεται παράνομη αλιεία (διευκρίνηση: δεν θεωρώ αυτούς που αλιεύουν παράνομα, ούτε αυτόνομους, ούτε ψαροκυνηγούς όπως έχω πει και παλαιότερα. Βλάκες τους θεωρώ...). Συνήθως το θέαμα λοιπόν των τρομαγμένων ψαριών οφείλεται σε πολύ μεγάλη αλιευτική πίεση. Οι βαθύτες ψαροκυνηγοί που ξέρω είναι συνήθως πολύ διακριτικοί (για να μπορούν να συλλαμβάνουν ψάρια σε μια βουτιά, συνήθως σε 1.40-2.00 λεπτά βουτιά, προσεγγίζουν το ψάρι, χτυπάνε και το παίρνουν και στην επιφάνεια). Εικόνες που τα ψάρια μένουν ήρεμα μακριά απο εμάς σημαίνει ότι ξέρουν πολύ καλά τι είμαστε και είναι τρομαγμένα απο εμάς. Εικόνες που τα ψάρια τρέχουν πανικόβλητα να κρυφτούν, ακόμα και αν βρισκόμαστε πολύ βαθιά έχει να κάνει με παράνομη αλιεία. Αυτό γιατί η πίεση απο εμάς είναι προοδευτική ως προς την αύξηση του βάθους. Δηλαδή στο τρόπο ψαρέματος μας, πλησιάζουμε προοδευτικά (βουτιά τη βουτιά) τα ψάρια, και ειδικά στη τεχνική του καρτεριού (που κατά κόρον χρησιμοποιείται στα βαθιά) κάνουμε τα ψάρια να έρθουν σε εμάς. Οπότε δημιουργείται η αίσθηση του κινδύνου αν συλλάβουμε πολλά ψάρια απο ένα τόπο, αλλά παράλληλα διατηρείται η αίσθηση ότι μακριά είναι ασφαλή (άρα και ήρεμα, αρκεί να μένουν μακριά). Για το άνοιγμα στην αυτόνομη κατάδυση: χαίρομαι! Νομίζω ότι ήσασταν πολύ αδικημένοι. Έως πάρα πολύ!!! Απο την άλλη, όσο ποιο πολλά μάτια υπάρχουν εκεί έξω, τόσο πιο ασφαλής είναι ο βυθός και η θαλάσσια ζωή. Δεν ξέρω όμως άλλες αλλαγές στη νομοθεσία που έγιναν. Επίσης θεωρώ ότι σε επίπεδο περιβαλλοντικής ρύπανσης είμαστε ακόμα σε πολύ άσχημο επίπεδο. Εκεί περιμένω να δω αλλαγές, όταν σοβαρευτούμε στον περιορισμό των ρύπων. Σας χαιρετώ Φοίβος |
2 Συνημμένο(α)
Να πω κατ' αρχήν ότι χαίρομαι πολύ την εξέλιξη της κουβέντας και νομίζω πως όλοι βγάζουμε χρήσιμα συμπεράσματα από τις αναφορές σας.
Συνονόματε, να αναφερθώ λίγο σ' αυτό που λες: Παράθεση:
...και μια και αναφέρθηκες στον Κορινθιακό, δες 2 φωτογραφίες που σου επισυνάπτω από Αλυκή Κορινθιακού τραβηγμένες στις 26/07/2009. Το θερμοκλινές ξεκινούσε στα -22 (κι ήταν πραγματικά πολύ ψυχρό) αλλά αυτά τα κοπάδια από καλογριές, από τα μεγαλύτερα που έχω δει -χιλιάδες ψάρια χωρίς υπερβολή- βρισκόντουσαν στη ζώνη των -5 με -12 μέτρων. Ίσως κάποιος ιχθυολόγος να μπορεί πραγματικά να μας εξηγήσει τι επηρεάζει το βάθος που τα βλέπουμε αναλόγως τις συνθήκες και την εποχή ;) |
Παράθεση:
Πραγματικά χαίρομαι και εγώ για την επικοινωνία, γιατί νομίζω ότι μόνο καλά πράγματα μπορούν να βγούν απο την μεταξύ μας επικοινωνία (έχω μάθει πολλά απο την αλληλεπίδραση μας). Μια παρατήρηση για τις φωτογραφίες: οι καλόγριες που έχεις φωτογραφήσει είναι εμφανώς επηρεασμένες απο το φωτογράφο (μάλλον εκτός και αν παρατηρήσατε πελαγίσια ψάρια στη περιοχή) αφού όλες φαίνοντε να έχουν κοινή πορεία/κοπαδιάζουν κάπου. Δηλαδή δεν ξέρω αν δεν ήσασταν εκεί, αν θα παρέμεναν σε ανώτερα/κατώτερα στρώματα. Έχουν τη τάση να προσεγγίζουν μεγάλα έμβια όντα στο βυθό για προστασία (αρκεί να μην είναι οι γνωστοί τους θηρευτές). Πανέμορφες φωτογραφίες. Χαιρετώ Φοίβος |
Παράθεση:
Για τις καλογριές πάντως δεν το έχω παρατηρήσει -προσωπικά- το φαινόμενο (δηλ. να κοπαδιάζουν μόλις μας δουν ή να μας ακολουθούν). Πλάκα θα είχε να είχα μια "ουρά" από καλογριές :) Για τις συγκεκριμένες δεν ισχύει σίγουρα... Ανεβήκαμε από τα -30, τις συναντήσαμε στη αριστερή μύτη στα -10 (όρμος πίσω από την Αλυκή που ήταν παλιά ένα ιχθυοτροφείο - αν ξέρεις την περιοχή), το κοπάδι άνοιξε δεξιά και αριστερά με το που μπήκα μέσα του και μετά φύγαμε προς την έξω πλευρά του ακρωτηρίου και το κοπάδι έμεινε εκεί που το βρήκαμε. Κινούνταν σχετικά αργά κι έμοιαζαν πραγματικά να έχουν κάποιο λόγο που βρίσκονταν εκεί σε τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις, αλλά αυτός ο λόγος παραμένει ακόμη μυστήριος για μένα. :geia: |
Χέυ.
Λοιπών τώρα από που να ξεκινήσουμε και που να καταλήξουμε. Ας μην πούμε τίποτα για το υ/β ψάρεμα και ας ασχοληθούμε με ένα πιο περίπλοκο θέμα. Την Καλογρίτσα. Καταρχήν για να εντυπωσιάσουμε τους μικρούς μας φίλους να πούμε πως το ψάρι αυτό είναι σόι με τον Νέμο. Άλλα αυτό το περιφρονημένο ψαράκι δεν είναι μονόχνοτο όπως ο Νέμο. Η συμπεριφορά του παρουσιάζει πολλές διαφορετικές πτυχές. Μπορεί να αράζουν στο βυθό και να παίζουν "εδώ παπάς" και να την κάνουν διακριτικά καθώς πλησιάζεις. http://www.youtube.com/watch?v=tf9k9sQ0rWI Συνήθως είναι αραγμένες στα μεσόνερα πάνω από σκληρά υποστρώματα και ψιλοτσιμπολογάνε ότι αιωρείται ενώ παράλληλα εξετάζουν οτιδήποτε κινητέ στην περιοχη τους. (αν δεν κάνει πολύ απότομες κινήσεις και της τρομάζει). http://www.youtube.com/watch?v=lceRCUanIp8 Και τέλος τρυπώνουν όπου βρουν βάζουν μια ταμπέλα «Εδώ καλογρίτσες» και δεν αφήνουν τίποτα να πλησιάσει την μεριά τους. http://www.youtube.com/watch?v=SvLZhtx2vYg Και ώρες ώρες έχουν πολύ κακές διαθέσεις ![]() Τώρα από εποχικές μεταναστεύσεις δεν έχω βρει κάποια αναφορά ούτε και έχω παρατήρηση κάτι τέτοιο. Τώρα αν θέλουμε να εξηγήσουμε την συμπεριφορά τους μπορούμε με πολύ μικρή επιφύλαξη να πούμε τα εξής. Αυτά που είναι στα μεσόνερα είναι τα θηλυκά τα οποία τρώνε και μεγαλώνουν. Αυτά που είναι σε μικρές ομάδες (έχετε δει πολλές γυναίκες παπατζήδες) και μέσα στης τρύπες είναι τα αρσενικά. Τα αρσενικά έχουν πριν τι γέννα το χρέος να καθαρίσουν το βράχο που πάνω του θα κολλήσουν τα αυγά από μικροοργανισμους και οτιδήποτε μπορεί να βλάψει τα αυγά (βέβαια στην ψαρική καθαρίζω και καλοφαγία είναι ένα και το αυτό). Έπειτα έρχονται τα θυληκα γεννάνε και πάνε πάλι για ηλιοθεραπεία. Και πάλι τα αρσενικά κάθονται και "αερίζουν" τα αυγά (κουνόντας τα πτερυγία τους) μέσα στην τρύπα μέχρι να εκκολαφθούν και να βγουν αυτά τα μπλέ ελεκτρικ θαυματάκια. Πολλές φορές τραμπουκίζουν ψαράκια που πλησιάζουν στης μεριές τους. Υγ. Φοίβο(απνιατζή) υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο να μπερδεύεις της καλογρίτσες με τους κοκκινόχανους ή Ανθίες (Anthias anthias)? Στο λέω γιατί κι άλλοι ψαροντουφεκάδες που πάνε βαθεία κάνανε τέτοιες συγχύσεις (οι ανθιες έχουν το ίδιο σουλούπι και ντανιάζοναι στα βαθιά). Κανονικά είναι κόκκινοι αλλά σε αυτό το βάθος τους λες μάλλον σκουροπράσινους. Υγ2. Ακολουθεί αυθαίρετο συμπέρασμα. Οι καλογρίτσες ζουν ακόμα και μέσα σε λιμάνια (πάντα κάτω από τον τύπο με το καλάμι που ρίχνει τα μπινελίκια) οπότε δεν νομίζω να μασάνε από λίγη ρύπανση. |
1 Συνημμένο(α)
Παράθεση:
αλλωστε και η αφίσσα για την σχετική κινητοποίηση διαμαρτυρία , απο τους επαγγελματίες υπογραφεται. δεν θυμάμαι απο τον συγκεκριμένο σύλλογο καμμία ανάλογη διαμαρτυρία πχ: για τη ρύπανση του Θερμαϊκού,για την δημιουργία δημιουργία αλιευτικών καταφυγίων ή περιοχών...... |
Πέτρο, αριστούργημα!!! :)
Οι επαγγελματίες καλούν τους ερασιτέχνες να μπουν μπροστά, για να μην θιγούν τα συμφέροντά τους!!! ... βρε τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει ... :confused: :confused: :confused: :2drunk: |
Παράθεση:
http://www.youtube.com/watch?v=aYJ9t4g2ooc |
Αν και το συγκριμένο θέμα αναφέρεται στους αγώνες ψαροντούφεκου και στο διασυλλογικό όχι, θα συνεχίσω, όπως και οι προεγράψαντες, να γράφω και εγώ εντός, εκτός και επί τα αυτά...
Φοίβε, στα πεταχτά λόγω περιορισμένου χρόνου, θέλω να σου θέσω δύο θέματα για προσωπικό προβληματισμό. 1. Αν δεχτούμε το επιχείρημά σου ότι τα ψάρια απλά έχουν κατέβει βαθύτερα (στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνικών ακτών), λόγω της έντονης αλιευτικής πίεσης είναι βάσιμο, πιστεύεις ότι όλα είναι μια χάρα? Η απουσία μεγάλων ψαριών από τη ζώνη 0-30μ πιστεύεις ότι δεν έχει επιπτώσεις στο παράκτιο θαλάσσιο οικοσύστημα? Τα ψάρια αυτά που "μετακινήθηκαν" προς τα βαθιά δεν έχουν κάποιο σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο να παίξουν στις βιοκοινότητες που ανήκουν? Αρκεί να υπάρχουν κρυμμένα στα βαθύτερα, ώστε μόνο λίγοι να μπορούν να τα "πάρουν"? Το πρόβλημα της υπεραλίευσης δεν αφορά μόνο στην έλλειψη ψαριών προς κατανάλωση ή στην απώλεια παραδοσιακών επαγγελμάτων (βλ. παράκτιος ψαράς) ή στην απώλεια δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου (βλ. υποβρύχιο κυνήγι). Η κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων που επίκειται απειλεί τα ίδια τα θαλάσσια οικοσυστήματα με απορύθμιση των ισορροπιών που ίσχυαν για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Ακόμη και η αλλαγή συνηθειών/συμπεριφορών μελών μιας βιοκοινότητας (και αναφέρομαι στα παράκτια νερά όπου δραστηριοποιείται το υποβρύχιο κυνήγι) μπορεί να επηρρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ισορροπία της και να μειώσει τις αντοχές της στις εξωτερικές απειλές (π.χ. ρύπανση, αύξηση θερμοκρασίας, εισβολή νέων ειδών κ.ά.). 2. Τί σημαίνει ρύπανση, τί σημαίνει μόλυνση, τί σημαίνει διαύγεια και πως όλα αυτά σχετίζονται με την απουσία ψαριών-στόχων του υποβρύχιου κυνηγού από την παράκτια ζώνη? Γιατί πιστεύεις ότι τα ψάρια προτιμούν τα διαυγή (ολιγοτροφικά) νερά σε σχέση με τα λιγότερο διαυγή νερά? Μπροστά ακριβώς από τις προβλήτες της πόλης του Μονακό, δε φαντάζεσαι πόσοι είναι οι ροφοί, οι σαργοί, οι συναγρίδες και οι παντελήδες. Ορατότητα περί τα 10 μέτρα. Πως και έτσι? Απαγόρευση ψαροντούφεκου και επάρκεια τροφής. Τα ψάρια δεν κρύβονται και δεν φαίνεται να τα ενοχλεί τόσο πολύ πια ο θόρυβος από τις μπουρμπουλίθρες, αλλά ούτε και τον έχουν συνηθίσει, γιατί δεν βουτάει και κανείς εκεί πέρα μόνο για επιστημονική έρευνα. Αλλά ας θεωρήσουμε ότι τα δικά μας παράκτια νερά είναι ολιγοτροφικά και ότι είναι λογικό να μην έχουμε τόσο πολλά ψάρια... Τότε γιατί στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου που απαγορεύεται ΜΟΝΟ το ψαροντούφεκο και όχι η επαγγελματική αλιεία, οι σαργοί κάνουν πάρτυ; Προσωπικά, τείνω να μην πιστεύω τους παλιούς που πάντα έχουν καραμέλα το "παλιότερα ήταν αλλιώς". Από την άλλη, δυσκολεύομαι να μην πιστέψω στα μάτια μου για το πως μπορεί να είναι η θάλασσα αν δεν την βιάζουμε... |
Παράθεση:
Έτσι ακριβώς είναι! |
διαβαζω τις ανακοινωσεις των ψαροντουφεκαδων γαι την περιφημη απαγορευση του Θερμαϊκου και νομιζω οτι ηρθε η ωρα καποιος στο ΕΚΘΕ να ξεκινησει μια ουσιαστικη ερευνα για το κατα ποσο τα ματια του Γιαννη, τα δικα μου αλλα και πολλων αλλων εχουν δικιο....
οτι το ψαροντουφεκο στα χερια χιλιαδων κηνυγων εχει εξαφανισει την παρακτια ζωη... |
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΒΟΛΟΥ «ΙΑΣΩΝ» Βόλος 29/08/2009 περ.35p/09/1291π Πληροφορίες: Σάκης Αρβανίτης Κώστας Βολιώτης ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτράπηκε καταστροφή του ιχθυοπληθυσμού Σκιάθου-Πηλίου. Πριν ενάμισι περίπου μήνα, ο Σύλλογος Φίλων Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων «ΙΑΣΩΝ» και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, πληροφορήθηκαν ότι, στις αρχές Φθινοπώρου προγραμματίζονταν η διεξαγωγή «αγώνα» υποβρύχιας αλιείας ανοιχτά της Νήσου Σκιάθου, προς την πλευρά του Πηλίου. Ο αγώνας αυτός δε διοργανώνονταν από κάποια Ομοσπονδία, αλλά από ιδιώτη. Οι σκοποί θα ήταν διαφημιστικοί και κερδοσκοπικοί και όχι αθλητικοί. Επειδή οι επιπτώσεις από την εντατική αλίευση της περιοχής αυτής θα ήταν τραγικές, αφού επί μέρες θα αλιεύονταν, σπάνια πλέον είδη της θαλάσσιας πανίδας (ροφοί, σμέρνες, μουγγριά κλπ.), ενώ δεν υπήρχαν οι σχετικές άδειες, ούτε υπήρχε εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι παραπάνω φορείς κατήγγειλαν το θέμα αυτό στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. Σχετικά, λάβαμε απάντηση από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Με έγγραφο που υπογράφει ο Διευθυντής της Λιμενικής Αστυνομίας Αντιναύαρχος κ. Π. Παρασκευάς, μας ενημερώνει ότι ο «αγώνας» αυτός δεν θα πραγματοποιηθεί «λόγω τεχνικών προβλημάτων». Έτσι ευτυχώς αποτράπηκε η καταστροφή μέρους του ενάλιου πλούτου της Μαγνησίας ΓΙΑ ΤΟΝ Σ.Φ.Υ.Δ.Β. ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Π.Μ. Σάκης Αρβανίτης Κώστας Βολιώτης ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΒΟΛΟΥ «ΙΑΣΩΝ» Πληροφορίες: Σάκης Αρβανίτης Κώστας Βολιώτης Προς: 1) Τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά 2) Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη 3) Τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αναστάσιο Παπαληγούρα 4) Τον Υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παν. Καμμένο 5) Το Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλια 6) Το Βοηθό Νομάρχη Μαγνησίας κ. Δημ. Μεργιαλή 7) Τη Βοηθό Νομάρχη Μαγνησίας κα Νατάσα Οικονόμου 8) Το Δήμαρχο Σκιάθου κ. Ν. Πλωμαρίτη Πληροφορηθήκαμε ότι στις αρχές Φθινοπώρου προγραμματίζεται η διεξαγωγή «αγώνα» υποβρύχιας αλιείας ανοιχτά της Νήσου Σκιάθου προς την πλευρά του Πηλίου. Ο αγώνας αυτός δεν οργανώνεται από κάποια ομοσπονδία, αλλά από ιδιώτη. Οι σκοποί είναι διαφημιστικοί και κερδοσκοπικοί και όχι αθλητικοί. Οι επιπτώσεις από την εντατική αλίευση της περιοχής αυτής θα είναι τραγικές αφού επί μέρες θα αλιεύονται, σπάνια πλέον είδη της θαλάσσιας πανίδας (ροφοί, σμέρνες, μουγγριά κλπ.). Πιστεύουμε ότι για τον «αγώνα» αυτό δεν πρόκειται να ζητηθούν οι οποιεσδήποτε άδειες, ούτε υπάρχει εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και επομένως πρόκειται για μια αυθαίρετη και καταστροφική για το περιβάλλον ενέργεια. Ο Σύλλογος Αυτοδυτών Αλιέων αγωνίζεται χρόνια τώρα για την ορθολογική διεξαγωγή της υποβρύχιας αλιείας στην περιοχή καταγγέλλοντας τις παρανομίες που διαπιστώνονται και διαφυλάττοντας την οικολογική ισορροπία στη θαλάσσια περιοχή της Μαγνησίας. Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη διεξαγωγή του «αγώνα» αυτού, παρακαλούμε να εκδώσετε σχετική απαγόρευση και να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας. ΓΙΑ ΤΟΝ Σ.Φ.Υ.Δ.Β. ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Π.Μ. Σάκης Αρβανίτης Κώστας Βολιώτης Πηγή |
Μπράβο στους Βολιώτες για την κινητοποίηση και την αποτροπή του χαζό αγώνα. :thumbup:
Αυτό παρακάτω δεν το καταλαβαίνω Παράθεση:
|
υπάρχουν "αγώνες" υβ αλιείας που καταστρέφουν το θαλάσσιο περιβάλον και "αγώνες" που είναι φιλικοί !!!!!!:confused:
http://www.greekdivers.com/forum/ind...topic=22055&hl= Παράθεση:
|
Παράθεση:
Δεν νομίζω όταν αναφέρουν αγώνες υβ αλιείας να έχουν την απαίτηση να τους λένε φιλικούς πρός το θαλάσσιο περιβάλον :madwife::banghead::banghead::banghead:. |
Παράθεση:
Συλλογος Αυτοδυτων Αλιεων :madwife: Λιγο καταδυση - λιγο ψαρεμα - λιγο φυση/κυνηγι/οικολογια...:o λιγο απ' ολα ρε παιδι μου.... πω, πω μυστηριος εισαι μωρε αδελφακι μου - τι την ψαχνεις τωρα - αραξε στα κυβικα σου!!! τα παντα ολα λεμε - ολα μεσα - στην Ελλαδα εισαι.... (εκτος και αν γραφτηκε εκ' παραδρομης....):evil: |
Κώστα δεν είναι μόνο ο "σύλλογος αυτοδυτών αλιέων", αλλά και η παραπάνω παρατήρηση του Πέτρου περί αγώνων "έτσι" και αγώνων "γιουβέτσι" ...
Όλα μαζί, ο ορισμός της ιδιοτέλειας και της υποκρισίας δηλαδή. :mad: |
Το απίθανο της όλης υπόθεσης είναι ότι οι ίδιοι
Παράθεση:
Παράθεση:
διοργανώνουν δικό τους "αγώνα" :banghead: Παράθεση:
|
Μα ακριβώς εκεί πάει η ιδιοτέλεια και η υποκρισία Πέτρο.
|
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 17:58. |