![]() |
Απάντηση: 21-30.09.2008: Kea Dive Expedition (K.D.E. - Καταδυτική Αποστολή στην Κέα)
Η ομάδα KDE παρουσιάζει στο blog της
http://keaexpedition2008.wordpress.com/ το δεύτερο μέρος του video |
Απάντηση: 21-30.09.2008: Kea Dive Expedition (K.D.E. - Καταδυτική Αποστολή στην Κέα)
Καλημέρα και πάλι,
Είδα στο Youtube ένα βιντεάκι σχετικά με κατάδυση στο Junkers 52. Εάν είναι αυτό που αναφέρουμε εδώ πέρα και όχι κάποιο άλλο νομίζω πως εάν δούμε καλά το βίντεο θα δούμε στο 6ο λεπτό ότι κάτι λείπει συγκριτικά με τις φωτογραφίες που βάλανε τα παιδιά την περίοδο των ερευνών. http://burdigalaproject.files.wordpr...0021-nef-1.jpg Από την άλλη μπορεί να είναι και η ιδέα μου ή να έχει ξεκολλήσει κάτι και να επικάθεται στο βυθό. Γνωρίζει κανείς τίποτα για αυτό? |
Φαίνεται να είναι το Ju 52 της Κέας, χωρίς το MG 15.
Ας ελπίσουμε ότι έγινε για καλό. Ίσως -όντας κινητό αντικείμενο και έχοντας πολλές πιθανότητες να κλαπεί και να πουληθεί (στοιχίζει πάρα πολλά χρήματα στην αγορά ειδών militaria) ή να ανελκυθεί και ενταχθεί σε κάποια ιδιωτική συλλογή- να ανελκύθηκε από κάποιους και να παραδόθηκε σε θεσμικούς φορείς, με σκοπό να παρουσιαστεί στην συνέχεια, σαν έκθεμα, σε κάποιο μουσείο. Το μέλλον θα δείξει. Πάντως έμαθα ότι πολύς κόσμος καταδύθηκε και καταδύεται στο συγκεκριμένο ναυάγιο. Χαιρετώ DG |
Δημήτρη, σε βρίσκω πολύ αισιόδοξο.
Μια πρώτη ματιά, αποκαλύπτει οτι ένα συντηρημένο ...στον αέρα (και όχι για 60 χρόνια στο αλμυρό νερό !) MG 15 κοστίζει 600 $, οπότε δεν θεωρώ το οικονομικό κίνητρο τόσο ισχυρό. Για του λόγου το αληθές: http://www.ima-usa.com/product_info....66150032cd49b3 Ούτε κάποιος το παρέδωσε σε "αρμόδιο φορέα" (Αλήθεια, ποιός είναι αυτός ο αρμόδιος φορέας και πώς τον βρίσκει κάποιος ? Επιπλέον, αν τον είχε βρεί ο "κάποιος", θα το είχε ποστάρει για να τον χειροκροτήσουμε για την πράξη του), ούτε - όπως είπε και ο προηγούμενος φίλος - "μπορεί να θάφτηκε στον βυθό και να μην φαίνεται". Η γνώμη μου, νομίζω οτι διαφαίνεται... Το επόμενο βήμα είναι να "αποκοληθεί" απο τα ισχυρά ρεύματα και ένας απο τους δύο κινητήρες, να κολυμπήσουν οι γεμιστήρες του MG 15 σε βαθύτερα νερά και κάποιο απο τα όργανα του πίνακα, να το φάει ένας πεινασμένος μύωπας ροφός. Αν στο σκηνικό μπεί και καμία πονηρή σμέρνα, τότε αρκετά μικροπράγματα θα εξαφανιστούν. Η Κοκκινοσκουφίτσα, θα καταδυθεί μετά το καλοκαίρι μαζί με την Χιονάτη, οπότε θα έχουμε νέα παραμυθάκια, για όλα τα καταδυτικά παιδάκια ! |
Παράθεση:
Αν το γυρίσουμε όλοι στην αυτοδικία, δεν πετυχαίνουμε παρά μόνο αυτό που θεωρούμε προσωπικά δίκαιο. Οφείλουμε να φροντίζουμε για τη θέσπιση δίκαιων νόμων και να απαιτούμε την τήρησή τους, όχι να τους καταπατούμε κατά βούληση. |
Νομίζω πως πέραν της εντολής/άδειας από την ΕΕΑ θα πρέπει να ερωτηθεί και το Γερμανικό κράτος αφού το αεροπλάνο αποτελεί ιδιοκτησία του (Στα αγγλικά πολεμικά πλοία έτσι γίνεται, αλλά νομίζω πως ο Δημήτρης γνωρίζει καλύτερα από εμένα αυτό).
Θα πρότεινα λοιπόν Δημήτρη να επικοινωνήσεις ή εσύ ή κάποιος που είχε καταδυθεί από την ομάδα στο ναυάγιο κατά την περίοδο της έρευνας με κάποιον από την ομάδα που έφτιαξε το τωρινό βίντεο έτσι ώστε να τον ενημερώσει και να ενημερωθεί για τα πράγματα που υπήρχαν και τώρα δεν φαίνονται. Με αυτό τον τρόπο θα πιστοποιήσουμε το εάν η έλλειψη του όπλου στο βίντεο ήταν αποτέλεσμα ανέλκυσης ή φθοράς, και εάν πρόκειται περί του πρώτου, μήπως υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία λείπουν. |
΄Αστα, βρε RNA, έτσι όπως είναι...
Όλοι ξέρουμε ή καταλαβαίνουμε ή κατανοούμε. Φαντάσου σήμερα, με την Ευρωπαική φήμη που έχει η Ελλάδα, ένας τύπος να στέλνει επιστολή στο Γερμανικό κράτος που πιστοποιεί - ρωτώντας - για άλλη μια απώλεια... Το κράτος της λοβιτούρας, της κλοπής και του "κατα μόνας" βίου, τώρα ανακαλύπτει οτι πέρα απο την επιφάνεια, υπάρχουν και κάτω απο αυτήν μερικά που έμειναν, για να τα ζουρνέψει. Περί αυτού πρόκειται. Τα αντικείμενα στον βυθό , φίλε, ούτε κολυμπάνε, ούτε παίζουν κρυφτό με τους φίλους τους, ούτε "ανεβαίνουν ανηφόρες". Παραμένουν στην θέση τους ή κάποιος τους την αλλάζει. As simple as that. |
Ίσως να είναι και έτσι. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ψάχνουμε ευκαιρίες να το επιβεβαιώνουμε.
Όπως και να έχει εμμένω στην πρόταση προς τον Δημήτρη (ή σε κάποιον από την ομάδα του) να μάθει στοιχεία σχετικά με το μέγεθος της φθοράς ή απώλειας και να ενημερώσει τον καταδυτικό κόσμο. Το θέμα των, ποιος, που, πότε, γιατί και με ποια άδεια νομίζω πως είναι ύστερο. |
Παράθεση:
Παράθεση:
Το γερμανικό κράτος έχει αποποιηθεί κάθε δικαιώματος από όλα αυτά τα αντικείμενα, θεωρώντας τα σαν ιδιοκτησία του Γ΄Ράιχ, το οποίο νικήθηκε και διαλύθηκε σαν κράτος μετά τον Β΄ΠΠ. Μην νομίζεις όμως ότι τους έπιασε ο πόνος, μετά τις τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις που έπρεπε να πληρώσουν για τα εγκλήματα της Wehrmacht, αν τους καλούσαν να μαζέψουν και τα γερμανικά απομεινάρια του πολέμου θα πήγαιναν οικονομικά φούντο. Παράθεση:
Παράθεση:
Εγώ πάντως νομίζω ότι η μόνη δυνατότητα είναι ο διάλογος και η δημιουργία ενός "Καταδυτικού Κώδικα Συμπεριφοράς" σε σχέση με τα ναυάγια, ο οποίος θα πρέπει να γίνει αποδεκτός από όλους μας και όχι οι αφορισμοί. Στο παρελθόν είχε ξεκινήσει κάποια συζήτηση, δυστυχώς δεν βρήκα το λινκ, η οποία ξαφνικά σταμάτησε. Για μένα, θα πρέπει να τραβηχτεί μια γραμμή, σε μορφή αποδεκτού κώδικα συμπεριφοράς, και από εδώ και πέρα να μην ανελκυθεί ούτε βελόνα από τον βυθό. |
Και πως θέλεις να τα σταματήσεις όλα αυτά Άκη;
Εγώ πάντως νομίζω ότι η μόνη δυνατότητα είναι ο διάλογος και η δημιουργία ενός "Καταδυτικού Κώδικα Συμπεριφοράς" σε σχέση με τα ναυάγια, ο οποίος θα πρέπει να γίνει αποδεκτός από όλους μας και όχι οι αφορισμοί. Στο παρελθόν είχε ξεκινήσει κάποια συζήτηση, δυστυχώς δεν βρήκα το λινκ, η οποία ξαφνικά σταμάτησε. Για μένα, θα πρέπει να τραβηχτεί μια γραμμή, σε μορφή αποδεκτού κώδικα συμπεριφοράς, και από εδώ και πέρα να μην ανελκυθεί ούτε βελόνα από τον βυθό.[/quote] Εγώ Δημήτρη, δεν μπορώ να τα σταματήσω. Έχω στείλει την στολή στο καθαριστήριο και το καπέλο μου φέρνει φαγούρα. Σοβαρά, όμως, η θέσπιση "Κώδικα συμπεριφοράς" συγκρούεται (Στην Ελλάδα) με την υφέρπουσα λογική που αναλύθηκε στο thread που αναφέρεις. Δεν πάσχουμε απο (Το πλήθος) των νόμων, αλλά απο νομοταγείς ! Σε προσωπικό επίπεδο, το μόνο που έχω μπορέσει να κάνω, είναι να μην ανήκω (εδώ και καιρό) στο ασκέρι που όλοι εννούμε και ξέρουμε την ύπαρξή του, χάρη στην προτροπή ενός καλού φίλου (Thanks to M...). Πιστεύω οτι η κάθε συμπεριφορά (καταδυτική ή κοινωνική) έχει να κάνει με το σε ποιόν "αιώνα" ζούν οι πρωταγωνιστές της. Στην κατάδυση, sorry για την απόλυτη θέση μου, έχω την βεβαιότητα οτι έχουμε δρόμο ακόμα. Αν δεν τον διανύσουμε (Είναι νομοτέλεια, ξέρεις...) η βαρύτητα θα εξακολουθεί να μην υφίσταται και τα αντικείμενα να οδεύουν πολύ συχνά πρός την επιφάνεια, στρίβοντας αριστερά και σταματώντας σε σαλόνια, γκαράζ, εξοχικά και αποθήκες. Κάτι έχω υπ΄όψη μου για το συγκεκριμένο είδος της διαδρομής... :lipsrsealed: |
Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν που τα διλήμματα είναι:
Α) Ηθικά και εσωτερικής κατανάλωσης – Δηλαδή ένας τέτοιος κώδικας συμπεριφοράς αναφέρεται κυρίως στον εσωτερικό δικό μας καταδυτικό μικρόκοσμο των ερασιτεχνών δυτών που διαβάζουν, γράφουν, ενημερώνονται, καταδύονται, φτιάχνουν ομάδες, εξερευνούν μέσω διαδικτυακών κοινοτήτων και συλλόγων. Σε αυτόν τον μικρόκοσμο ένας τέτοιος κώδικας θα είχε και νόημα και θα μπορούσε να δουλέψει. Επομένως είναι καλό να γίνει κάποια στιγμή μία τέτοια συζήτηση. Β) Νομικά και εξωτερικής προβολής- Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία σε φορείς (όπως ο Σύλλογος π.χ.) να δείξουν εμπράκτως την ευαισθησία τους έναντι στην παρανομία (το έχουν δείξει επανειλημμένως και μέσω των επίσημων διαμαρτυριών για την καταστροφή των οικοσυστημάτων βλ. αγώνες ψαροντούφεκου) Για παράδειγμα (και θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματικά λαμπρό παράδειγμα εάν με ρωτάτε) εάν ο Σύλλογος έκανε μία μήνυση κατ΄αγνώστου και αν ακολουθούσε και ο Δήμος Κέας ο οποίος έχει δείξει την υποστήριξη του σε πραγματικές ερευνητικές αποστολές και την αγάπη του για θέματα που προβάλουν την ιστορία της περιοχής του το θέμα θα έπαιρνε άλλες διαστάσεις. Αυτό βεβαια προυποθέτει ότι δεν έχει δοθεί άδεια από την ΕΕΑ (αλλά αυτό είναι έυκολο να γίνει γνωστό). Τα πράγματα μπορεί αρχικά να μην φέρουν αποτέλεσμα αλλά σίγουρα θα γινόταν μία αρχή και οι μελλοντικοί και επίδοξοι ακόλουθοι παράνομων πρακτικών θα το γνώριζαν … και καθώς λένε επίσης, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Η πρόταση μου αυτή έχει πολλαπλά οφέλη μιας και αποδεικνύεται ουσιαστικά (πέραν του ποιοι είναι οι υποστηρικτές) το ποιοι είναι οι θεματοφύλακες της προστασίας του υποβρύχιου πλούτου μας. Και για μία ακόμα φορά είναι οι ερασιτέχνες. Επίσης δείχνει την αδυναμία των επίσημων κρατικών φορέων να αντιδράσουν έστω και με κάποιον τρόπο σε μελλοντικές τέτοιες παράνομες ενέργειες και όχι με τον κλασσικό τρόπο του κλειδώματος μέσω ΦΕΚ. Και έχω την εντύπωση πως εάν η ΕΕΑ κλειδώνει τις περιοχές λόγω τέτοιων συμβάντων πόσο μάλλον όταν βλέπει ότι συλλογικά δεν αντιδρούμε για τέτοια συμβάντα ενώ σαν σύλλογοι έχουμε την δύναμη να το κάνουμε και εκφράζουμε την θέληση των μελών που τους απαρτίζουν. Γιατί οι Σύλλογοι εκφράζουν τα δικαιώματα των μελών αυτοδυτών τους. Και ένα δικαίωμα θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως είναι το δικαίωμα σε κάποιον να βλέπει κάθε φορά το ναυάγιο όπως το άφησε την προηγούμενη. Θα μπορούσα να συνεχίσω και να προτείνω και μία διασυλλογική επικείρηξη των δραστών για πληροφορίες ίσως φανεί και επιθετικό οπότε σταματώ εδώ με την παραπάνω πρόταση μήνυσης. Όπως και να έχει Δημήτρη φαντάζομαι ότι συναισθηματικά είναι πολύ λυπηρό να παρακολουθείς αυτό που σου έδωσε τόσα συναισθήματα και συγκινήσεις κατά την πρώτη σας επίσκεψη να γυμνώνεται. |
Παράθεση:
Όταν μιλάμε για τις προ της κοινωνικής ευαισθητοποίησης εποχές (e.g. Γκούμας) καταλαβαίνω απολύτως ότι τα δεδομένα δεν συγκρίνονται. Αλλά σε τέτοιες φρέσκες περιπτώσεις, θεωρώ ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για την ανέλκυση αντικειμένων. Πέρα από το ότι πιστεύω ακράδαντα στη σημασία της αρμοδιότητας (φοβερό το πως απαξιώνεται αυτή η έννοια στην Ελλάδα), ακόμα και τελείως πρακτικά να το δει κανείς, δεν νομίζω ότι ένας οποιοσδήποτε (καλοπροαίρετος έστω) είναι δυνατόν να συντηρήσει καλύτερα ένα εύρημα απ' όσο ένας ειδικός, με κατάλληλα εργαλεία και χώρους. Επιπλέον, μετά την κατάντια με τον τροχό του Πατρίς, φαντάζομαι έχουμε πλέον όλοι πειστεί ότι μες στη θάλασσα τα πάντα συντηρούνται καλύτερα απ' ό,τι έξω από αυτή. Καμιά δικαιολογία, λοιπόν, για τέτοια φαινόμενα και καμία κατανόηση πλέον. Από μένα τουλάχιστον :rolleyes: Και φυσικά συμφωνώ με τον <GDPR Removal> ότι το θέμα της δεοντολογίας αξίζει να αγκαλιαστεί από το Σύλλογο αλλά τι άλλο δηλαδή πια πιο κατανοητό από το "Δεν σηκώνω τίποτα" χρειάζεται κανείς;;; Ο Σύλλογος θα μπορούσε πιθανά να παίξει ένα ρόλο ως προς το πως παλιότερα (προ ευαισθητοποίησης) ανελκυσθέντα αντικείμενα θα μπορούσαν να καταλήξουν χωρίς περιπλοκές και νομικά προβλήματα στα χέρια της Εναλίων (είναι κάτι που θεωρώ ότι πρέπει οπωσδήποτε να συμβεί κάποια στιγμή). Αλλά για το αν μπορεί ο καθένας και για οποιοδήποτε λόγο να σηκώνει οτιδήποτε, δεν νομίζω ότι χωράνε πλέον άλλες συζητήσεις..... Πολλή συζήτηση έχει ήδη γίνει παλιότερα και εδώ ενώ ο κώδικας ηθικής που έχουμε συνυπογράψει ως Σύλλογος -κι έκτοτε δεν θυμάμαι να έχει αλλάξει κάτι στην ηθική μας θεώρηση- είναι εδώ :geia: |
Παράθεση:
Υπάρχει πάντως σοβαρό πρόβλημα θεσμών στην Ελλάδα. Αν υπήρχε ένας σοβαρός φορέας τα πράγματα θα ήταν πιο ξεκάθαρα. Προσωπικά προσπαθώ μέσα από τα φόρα εδώ και χρόνια να ξεκινάω μια συζήτηση σχετικά με τον φορέα "receiver of wreck'' http://mcga.gov.uk/c4mca/mcga07-home...verofwreck.htm http://www.mcga.gov.uk/c4mca/mcga-en...r_of_wreck.htm που είναι Βρετανικό προνόμιο και κατά τη γνώμη μου θα ήταν ευχής έργο να δημιουργούνταν στην Ελλάδα μια ανάλογη υπηρεσία, όσο το δυνατό πιο πιστή αντιγραφή του "Αποδεκτη του ναυαγίου" Στη Βρετανία η Υπηρεσία αυτή ανήκει στο Λιμεναρχείο αλλά είναι αυτόνομη υπηρεσία με καταρτισμένο προσωπικό ακόμα και επιστημονικό. Αν και πρεσβεύεται η ιδέα της μη ανέλκυσης αντικειμένων από τα ναυάγια -μιλάμε για σύγχρονα φυσικά-αν κάποιος δηλώσει ότι ανέλκυσε κάτι από κάποιο ναυάγιο δεν τυχαίνει δυσμενούς μεταχείρησης, το αντίθετο θα έλεγα. Συχνά του δίνεται η δυνατότητα να κρατήσει αυτό που βρήκε στο σπίτι του αρκεί να το δηλώσει έγκαιρα. Αν δεν το κάνει μπορεί να δεχθεί πρόστιμο έως 2500 λίρες. Τα αντικείμενα φωτογραφίζονται και αξιολογούνται και αν η Υπηρεσία αποφασίσει να αφήσει να κρατήσει στο σπίτι του κάποια αντικείμενα κάποιος αυτοδύτης, παράλληλα υποχρεώνεται να τα παραδώσει στον receiver of wreck σε πρώτη ζήτηση από την Υπηρεσία. Προβληματίζομαι τι θα γίνει στην Ελλάδα σε μια ανάλογη περίπτωση. Παίρνει κάποιος κάτι από ένα ναυάγιο, το δηλώνει στο Λιμεναρχείο, το Λιμεναρχείο με τη σειρά του ενημερώνει την Εφορία Εναλίων ή την Εφορία Νεοτέρων μνημείων (κατ' εξοχήν αρμόδια). Το αντικείμενο παραλαμβάνεται,καταγράφετ ι, έστω συντηρείται... τι γίνεται μετά; Αυτός είναι ο προβληματισμός μου, φοβάμαι ότι θα καταχωνιστεί και θα χαθεί ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα αντικείμενα. Έχω ακούσει μια ιστορία που δεν έχω λόγο να μην την πιστεύω, περίστροφο που ανελκύστηκε από Γερμανικό αεροπλάνο του ΒΠΠ δόθηκε στο Τατόι για συντήρηση και κατόπιν δωρίστηκε σε πρώην Υπουργό Εθνικής άμυνας.... |
Το θέμα είναι εδώ που έχουμε φτάσει τι γίνεται παραπέρα.
Αρχικά έχουμε ένα γεγονός για το οποίο εάν δεν έχει δοθεί άδεια είναι και με στοιχεία πλέον (φωτογραφίες και video) ποινικά κολάσιμο. Επομένως όπως είπα και παραπάνω μας δίνεται η ευκαιρία να επιδείξουμε την εναντίωση μας ζητώντας από το Κράτος (αυτό έχουμε, όπως και να είναι) να επέμβει στην περίπτωση που κάποια στιγμή ο υποτιθέμενος διασώστης των τεμαχίων πιαστεί. Αυτό είναι το πρώτο και το πιο εύκολο το οποίο θα δείξει και στους υπόλοιπους ότι δεν παίζουμε. Δευτερευόντως έχουμε το θέμα του πως μεταδίδουμε στο ευρύ καταδυτικό κοινό το ότι δεν σηκώνουμε τίποτα από τον βυθό (εάν δεν προκύπτει αποδεδειγμένα και πιστοποιημένα ανάγκη για την ανέλκυση και διάσωση του) Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μία παρένθεση και παράλληλα να παίξω και τον δικηγόρο του Διαβόλου (παρόλο που τείνω στο ακραίο-ακραίο look but don’t touch…πόσο μάλλον raise). Ας υποθέσουμε ότι μέλος του Συλλόγου συζητήσει την προοπτική (ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ) της ανέλκυσης συντήρησης και έκθεσης μέρους ενός ναυαγίου σε ΔΗΜΟΣΙΟ χώρο. Ας υποθέσουμε το Ναυτικό Μουσείο Πειραιά, και μάλιστα σε εσωτερικό χώρο γιατί εξωτερικός χώρος είναι αστα να πάνε από την βεβήλωση λόγω της μη επιτήρησης (last time I checked ο πύργος του Παπανικολή είχε γίνει μαύρο χάλι από το Graffiti και βέβαια υπάρχει και το λαμπρό παράδειγμα του Τροχού του Πατρίς) Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ζητάει την βοήθεια του Συλλόγου στην επικοινωνία με ένα σωστό σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τα άτομα και τον τρόπο συντήρησης, τα επίσημα έγγραφα που θα δηλώνουν ότι το μουσείο θα δεχθεί το έκθεμα το οποίο και θα περιστοιχίζεται ενδεχομένως και από οπτικοαουστικό υλικό (ίσως και με την συμβολή των μελών του Συλλόγου) και πληροφορίες για το ναυάγιο και την ιστορία του. Σε αυτή την περίπτωση τι θα πούμε? “Αυτός σηκώνει … Στην πυρά στην πυρά ”... ή θα τον υποστηρίξουμε ακόμα και χρηματικά αν χρειαστεί ? (εάν βέβαια δεν έχει απολαβές από αυτό). Εγώ προσωπικά θα τον υποστήριζα. Και μάλιστα θα χαιρόμουν εάν μάθαινα πως η συνδρομή μου πάει σε αυτόν τον σκοπό. (Όπως επίσης θα χαρώ αν μάθω ότι θα πάει σε δικηγόρο που θα κυνηγήσει και τον άλλον που το κάνει παράνομα) Αυτή η κίνηση εγώ μόνο ως ωφέλιμη θα την έβλεπα, μιας και θα έδινε την ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο (τα παιδιά μας τα ανήψια μας κλπ κλπ) την δουλειά κάποιων ερασιτεχνών αυτοδυτών, όπως επίσης και του Συλλόγου που τους στηρίζει. Όπως είπα όμως από την αρχή εάν γινόταν εκ των προτέρων με ενημέρωση, άδειες, και συμμετέχοντες επιστήμονες συντηρητές καθώς και σωστή, λογική και πραγματοποιήσιμη υλοποίηση. Εκ των υστέρων δεν παίζει πια. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί, - όπως πολύ σωστά λέει η Μαρία και στην συντήρηση από τους αρμόδιους, για να μην καταλήξει σαν τον Τροχό του Πατρίς. Αλήθεια εκείνο το αεροπλάνο που είχε ανελκυσθεί από την Λέρο τι έγινε? Γνωρίζει κανείς τίποτα? Τώρα αναφορικά με το θέμα του Κώδικα Δεοντολογίας είναι κάτι το οποίο όπως είπα και στην αρχή όντως έχει χρησιμότητα αλλά: Σε βάθος χρόνου και με την συνεχή προσέλευση νέων αυτοδυτών κυρίως σε συλλόγους, σχολές, κοινότητες που έχουν και κάνουν γνωστό αυτόν το προσανατολισμό. (Για παράδειγμα, το παιδί μου θα μάθει πολύ περισσότερα για την Ποσειδωνία από όσα ήξερα εγώ και αυτό είναι το Asset) αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο να ωριμάσουν άρα δεν είναι κάτι άμεσο που επειδή το συνυπογράψαμε ισχύει. Θέλει προσπάθεια, ενημέρωση, και κυνήγι και τα αποτελέσματα θα το βρούμε μπροστά μας. Προς το παρόν ξαναλέω ας κυνηγήσουμε νομικά αυτούς που δεν πρόκειται να μάθουν ποτέ ούτε από κώδικες δεοντολογίας ούτε από ηθικό χρέος. Δεν ξέρω αν θα έχει αποτέλεσμα αλλά θα έχουμε κάνει κάτι συλλογικά αποδεικνύοντας άμεσα το συμφέρον μας για να μην σπιλώνεται το όνομα μας ως "Οι άνθρωποι που σηκώνουν" (όπως δεν θέλουμε να μας λένε ψαρομπούκαλους) από κάποιες μειονότητες υπανθρώπων. Αναφορικά με τον Receiver of wrecks το πρόβλημα είναι καθαρά στο γεγονός ότι με βάση το Αγγλικό δίκαιο ο κομιστής του ευρέτρου έχει το δικαίωμα να ζητήσει λεφτά για αυτό που φέρνει. 'Ετσι οι περισσότεροι τα πηγαίνουν με πρώτο μέλημα να δουν τι αξίζουν, αν θα τα ζητήσει κάποιος για να του ζητήσουν τα εύρετρα, και σε δεύτερη φάση να τα δηλώσουν. Γενικά όμως σαν concept με πολλές παραλαγές θα μπορούσε να δουλέψει στην Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να αναλωθούμε σε ώρες και χιλιάδες λέξεις πάνω σε αυτό το θέμα αλλά η ουσία είναι ότι μπροστά μας έχουμε ένα γεγονός που μας θίγει τον καθένα προσωπικά αλλά και στο σύνολο σαν οντότητα. Το ερώτημα είναι εάν θα αντιδράσουμε με κάποιον τρόπο ή θα το βάλουμε κάτω από το χαλάκι? |
Παράθεση:
απο πρωτο χερι σου λεω οτι το πολυβολο του πυργου δεν ηταν εκει κατα την διαρκεια της καταδυσης,εξ'αλλου θα ηταν και ηλιθιο να βγει ενα βιντεο απο αυτον που το πηρε και μετα να δειχνει στον κοσμο οτι βουτηξε εκει! Προφανως δεν ειναι λογω φθορας αλλα οπως ευγενικα το θετεις "ανελκυση".Το εργο το εχουμε ξαναδει και παλαιοτερα και η τακτικη που ακολουθειται γνωστη!Καλο θα ειναι να μην βιαζομαστε να κατηγορουμε κοσμο χωρις να φταιει. |
Παράθεση:
|
Μια χαρά τα όσα ακούγονται περί κώδικα ηθικής και έντιμης ή ανέντιμης προσέγγισης, αλλά εν τω μεταξύ, την ίδια ώρα με την συζήτηση αυτή, κάποιοι, προτιμούν να δουλεύουν αλλιώς...
... άξια ανάδειξη, αξία ανάδειξης. Εύκολα τα μπερδεύει και τα παρερμηνεύει κανεις. ...hopeless :banghead: |
Παράθεση:
καταλαβαίνω την προβληματική αλλά μήπως βιαζόμαστε λιγάκι; Μήπως τα παιδιά που καταδύθηκαν είχαν τελικά άδεια και απλώς δεν το ανακοίνωσαν; |
[ασχετο]ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ το ναυάγιο!!![/ασχετο]:)
μακαρι να ζούσαμε σε εναν ιδανικό κοσμο και να μη χρειάζονταν αδειες και γραφειοκρατεία και αστυνομευση και και και ... και ετσι να μπορούσαμε να βλέπουμε φωτογραφίες και ομορφα βίντεο και αποτελέσματα ερευνών και και και ... σε μεγαλύτερο βαθμό απο οσο τωρα :( |
Καλη επιτυχία στην ομάδα!!!!!!!!!!!:thumbup:
|
Παράθεση:
|
Με αφορμή το ποστ του φίλου Υγρασία (βλ. εδώ) -το οποίο έμμεσα πλην σαφώς αναφέρεται και στο πρόσωπο μου, με αποτέλεσμα να προσβάλλονται μέσω εμού οι αγαθές και πολύτιμες δραστηριότητες και αιγίδες του συλλόγου-, ζητώ την διαγραφή μου από τον σύλλογο (θα το ζητήσω και με προσωπικό μήνυμα) καθώς μέσω εμού πιστεύω ότι πλήττονται οι στόχοι, οι δεσμοί των μελών, και λασπολογείται η ίδια η νομιμότητα του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αυτοδυτών ΤΗΘΥΣ.
Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω δείχνοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό μου στην κοινή συλλογική προσπάθεια που πραγματοποιούν τα μέλη του καταδυτικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα, η οποία εκφράζεται μέσω του ΤΗΘΥΣ και των υπόλοιπων ερασιτεχνικών συλλόγων της Ελλάδας. Η συμμετοχή μου στο Burdigala Project -σαν ιδιώτης και μη μέλος του συλλόγου ΤΗΘΥΣ- καθώς και σε άλλες συνεργατικές προσπάθειες που πρόκειται να ακολουθήσουν είναι δεδομένη και επιθυμητή από μένα και τους στενούς μου συνεργάτες. Μένει στην δικαιοδοσία του Δ.Σ. του ΤΗΘΥΣ να αποφασίσει αν θα άρει την αιγίδα του στο Burdigala Project ή όχι. Η συμμετοχή μου στο φόρουμ του συλλόγου είναι επίσης δεδομένη, καθώς πιστεύω ότι προσφέρω αρθρωμένο και τεκμηριωμένο λόγο χωρίς να παρεκκλίνω από την ευπρέπεια και την σωστή και ευγενική χρήση της γλώσσας. Η προσφορά μου, σε σχέση με πληροφορίες ναυαγίων, άρθρα, γενικά δεδομένα (πλην στιγμάτων) καθώς και η ενεργή μου συμμετοχή στην ναυαγιοκατάδυση παραμένει επίσης. Τώρα όσον αφορά ανελκύσεις και άλλα συναφή που αναφέρονται στο προαναφερόμενο ποστ, δηλώνω ότι το μόνο που προέκυψε από την πλευρά μου ήταν η δήλωση «Ας ελπίσουμε ότι έγινε για καλό». Αν κάποιος θεωρεί ότι ανέλκυσα ή έπραξα «ενεργεια και πραξη παρανομο» η οποία «ως εκ τουτου επιφερει ποινας εις τους παρανομουντες», παρακαλώ πολύ όπως μου αποστείλει μήνυση στην διεύθυνση που πολύ ευχαρίστως μπορώ να του παραχωρήσω με προσωπικό μήνυμα. Θεωρώ άδικη και μη τεκμηριωμένη μια τέτοια κατηγορία και επιφυλάσσομαι των δικαιωμάτων που μου δίνει ο νόμος. Επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν προκύψει πολλές δημόσιες και κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, κοινώς «Ράδιο Αρβύλα», και υπονοούμενα για ανελκυσθέντα όπλα, ιπτάμενα παγούρια, δώρα ανελκυσθέντων αντικειμένων, υποψήφιες για ανέλκυση καμπάνες, χειριστήρια πλοίων που κοσμούν σαλόνια, και άλλα πολλά, -από τα οποία ούτε καν το ένα τρίτο δεν πιστεύω, και τα θεωρώ καθαρή λασπολογία- και καθώς όπως δήλωσα σε προηγούμενο ποστ «αποκλείεται στον αιώνα τον άπαντα να αναφέρω ονόματα σεβόμενος τα προσωπικά δεδομένα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ΟΛΩΝ με όσους έχω να κάνω», συμπληρώνοντας το, «με ΟΛΩΝ όσων είχα, έχω και θα έχω να κάνω», αρνούμαι την συμμετοχή μου στο πόλεμο αυτόν λάσπης που σκοπό έχει, κατά την γνώμη μου, να υποτιμήσει τους πολλούς, ικανούς και έχοντα λόγο και άποψη δύτες και ερευνητές, σύμφωνα με το δόγμα «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα». Παραμένω στις αρχικές μου θέσεις της συζήτησης και διαμόρφωσης ενός «Δεοντολογικού Κώδικα Προσέγγισης Ναυαγίων», ο οποίος θα πρέπει να αναδειχθεί μέσα από τον σύλλογο, καθώς ο υπάρχων κώδικας που παρατίθεται συχνά είναι ενδεικτικός μόνο για τα αρχαία ναυάγια, ενώ τα νεώτερα ναυάγια αφ΄ ενός προστατεύονται από τις 19 Νοεμβρίου 2003 και μετά με τον ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/48604/3385, «Χαρακτηρισμός ναυαγίων ως πολιτιστικών αγαθών», ΦΕΚ 1701 (για να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τον αδόκιμο και εύκαμπτο όρο «προ της κοινωνικής ευαισθητοποίησης εποχές») και αφ΄ ετέρου δεν αποτελούν, τουλάχιστον προς το παρών, αντικείμενα έρευνας των κρατικών υπαλλήλων. Παραμένω επίσης στην θέση μου ότι ο φυσικός χώρος των ναυαγίων και των βυθισμένων αντικειμένων παραμένει ο βυθός, και ευελπιστώ ότι το μέλλον θα φέρει την προσδοκούμενη αγαστή συνεργασία ανάμεσα σε όλους όσους ασχολούνται με τα αντικείμενα αυτά, στηριγμένη σε έναν από όλους αποδεκτό κώδικα, με αποτέλεσμα τα ναυάγια να συνεχίσουν να παραμένουν ανέγγιχτα στον χώρο που τα έταξε η τύχη και η ιστορία. Ευχαριστώ πολύ τον ΣΕΑ ΤΗΘΥΣ για την μέχρι τώρα άμεση και έμμεση υποστήριξη του στο πρόσωπο μου και στις συνεργατικές προσπάθειες στις οποίες συμμετείχα, καθώς και στα μέλη του φόρουμ με τα οποία θα συνεχίσω να επικοινωνώ και να συμμετάσχω στις εκάστοτε συζητήσεις σαν μη μέλος του συλλόγου πλέον. Αυτά είχα να δηλώσω και γράμματα γνωρίζω. Ευχαριστώ Δημήτρης Γκαλών |
Δημήτρη, ξέρεις φυσικά ότι ποτέ δεν γράφω έξω από την περιοχή των μελών για θέματα σχετικά με τον Σύλλογο.
Θα το κάνω όμως αυτή τη φορά γιατί κατανοώ την ευθιξία σου, αλλά και την ανησυχία σου για την εικόνα του Συλλόγου μας. Δεν συμφωνώ καθόλου όμως με την επιθυμία σου να ζητήσεις την διαγραφή σου απ' αυτόν. Δημήτρη, το ήθος σου και η ακεραιότητά σου είναι προφανή στον καθέναν από όσους έχουν καθαρό μάτι, μυαλό και καρδιά. Ακόμα και αν η προσωπική του επαφή μαζί σου είναι μικρή. Η δημόσια έκθεση, ακόμα και στην μικρή μας κοινότητα φίλε μου, και ειδικά όταν δεν αφορά μόνο σε θέματα σχετικά με το πόσο μήκος έχει ο σωλήνας μας, δείχνει πράγματα για τον κάθε έναν μας. Μετά λοιπόν την εμπιστοσύνη που εσύ μας δείχνεις, μοιράζοντας απλόχερα και ανιδιοτελώς τον μόχθο σου, τις ιδέες σου και πολλές φορές την ψυχή σου, έτσι και εγω ΣΕ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ , ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΩ και σε παρακαλώ θερμά, το θέμα να μείνει εδώ. Ότι χτίζουμε όλοι μαζί τόσο καιρό τώρα, βάζοντας ο καθένας μας ότι έχει και μπορεί, είναι δυνατότερο από ότι οι κακοήθεις, οι μικρόψυχοι και οι ανόητοι διαλαλούν, όπου μπορούν. Ευχομαι αν έχεις τον χρόνο, να καταφέρουμε να πούμε δυο κουβέντες παραπάνω από κοντά, όταν με το καλό βρεθείς στην Ελλάδα. Γιώργος |
Αν μου επιτρέπεται η ταπεινή μου γνώμη, καθώς μόνο έχω παρακολουθήσει το thread και ουδέ μια εμπειρία έχω από οποιοδήποτε ναυάγιο. Σαν μέλος αυτού του συλλόγου η εμπειρία μου στο θέμα πηγάζει από τους ανθρώπους που αποτελούν, διοικούν και προσφέρουν στο Τηθυς και είναι περισσότερο από προφανές ότι το θέμα «Η θεια μου η Τσια, και το μουσειο του Μυρωνα» που διάβασα είναι πολύ καλό για σενάριο κωμικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας! :crazy: :eek:
|
Δημήτρη,
σου το έχω ξαναπεί και απορώ με την επιμονή σου, δεν είναι δυνατόν να δίνεις τόση αξία στην ανυπαρξία. Ελπίζω ότι όλο αυτό γίνεται μόνο για να αρπάξουμε εμείς την ευκαιρία να σου πούμε επιτέλους πόσο πολύ εκτιμάμε και αγαπάμε το έργο σου και την ιδιότητά σου ως μέλους αυτού του Συλλόγου :) |
Παράθεση:
(από το βιντεάκι δεν μπόρεσα να καταλάβω σε τι αναφέρεσαι...:confused: ) |
η διασφαλιση της ηθικης ειναι προσωπικη υποθεση....
οτι και να κανει ενα συστημα για να την επιβαλει , αν εσυ εισαι ανηθικος, θα βρεθει τροπος για να παρακμψεις τους κανονες.... δημητρη προσωπικα δεν με αφορα αν εισαι μελος του τηθυσ ή οχι (μια που εγω δεν μπορω να ειμαι).... με αφορα ομως αυτο που κανεις, με αφορα που μαμουνιαζεις στα ιστορικα αρχεια και μου παρουσιαζεις αυτα που βρισκεις.... με αφορα που βουτας και ψαχουλευεις την ιστορια αυτου του τοπου.... και ειμαι σιγουρος οτι οσο εισαι δυνατος θα συνεχισεις να το κανεις... οσο για το οτι παντα θα υπαρχουν διαφοροι να μιλανε για αυτους που ξεχωριζουν (με την εννοια της κοινωνικης εκθεσης), ε ναι τι να κανουμε παντα θα υπαρχουν....ε και; αμα ξεκινησω να σου γραφω τι σερνεται "και καλα" πισω απο την πλατη μου για την παρτη μου θα μεινεις αφωνος.... σιγα μην ασχολεισαι... εισαι καθαρος; κοιμασαι ησυχος το βραδυ γιατι η συνειδηση σου ειναι καθαρη; αν ναι γραψτους στα αρχιδια σου (οπως το γραφω) και κοιτα μονο μπροστα... ΥΓ παρεπιπτοντως πιστευω βαθια οτι η μαμα θαλασσα φροντιζει αυτους που την φροντιζουν...οι υπολοιποι οταν θα το καταλαβουν θα ειναι αργα...(και θα υπαρχει και ενα πολυβολο στο συνθετο να θυμιζει στους οικειους τους οτι καποτε βουταγαν!) |
Θα συμφωνήσω με τον Δελβερούδη, χωρίς να σημαίνει οτι είναι ο μόνος απο τις απόψεις των 2-3 τελευταίων ημερών.
Απλά, κάποιες φορές μετράει (ή εμένα μου φαίνεται οτι μετράει καλύτερα) ένας λόγος πιο... στακάτος (για να χρησιμοποιήσω μουσική ορολογία). Πάντα θα υπάρχουν "οι μεν" και πάντα "οι δε". Το κακό είναι οτι στην περίοδο που ζούμε οι αντιστοιχίες είναι δυσανάλογα υπέρ της μιας κατηγορίας. Θα μάθουν κάποτε. Αυτό που με διαολίζει είναι οτι σήμερα εδώ μέσα, δίνουμε μια "μάχη" για κάτι που σε πολλές χώρες - και κοινωνίες - θεωρείται αυτονόητο. Μην πετάτε σκουπίδια, μην περνάτε με κόκκινο, τραβήξτε το καζανάκι στην τουαλέτα. Νησάφι, ρε γαμώτο, πια ! Πόσα χρόνια παίρνει στον πίθηκα να γίνει άνθρωπος, κύριε Δαρβίνε? Σ.Σ.: πρίν 10 μέρες, βούτηξα με έναν φίλο σε μια - σχεδόν - ερημική βραχώδη ακτή. Άφησα δίπλα απο το σημείο που βούτηξα, δύο πράγματα: ένα τζόκευ διαφημιστικό και τα μυωπικά μου γυαλιά. Όταν βγήκα, είχαν κάνει φτερά. Και ξέρω και ποιός είναι ο δράστης (Εννοώ οτι ήταν ο μόνος ξέμπαρκος που βρισκόταν εκεί όταν έπεσα). Εννοώ οτι βούτηξε δύο άχρηστα πράγματα μόνο και μόνο γιατί μπορούσε. Ακόμα απορώ τι θα κάνει τα γυαλιά της - συγκεκριμένης - μυωπίας. Συμπέρασμα και ερώτημα μαζί? Το ίδιο: Πόσα χρόνια παίρνει στον πίθηκα να γίνει άνθρωπος, κύριε Δαρβίνε? |
Έχω την γνώμη πως όλοι μας εκτιμούμε τα αποτελέσματα της ιστορικής έρευνας, την παράθεση πληροφοριών και δεδομένων καθώς και το μεράκι των ανθρώπων που προσφέρουν μέρος του χρόνου τους για να μεταφέρουν γνώση και στους υπόλοιπους.
Το ήθος ή η κοινωνική συμπεριφορά τους δεν θα αμφισβητηθεί από μη αποδεδειγμένες, έμμεσες κατηγορίες μιας αλληγορικής ιστορίας… Από την άλλη, οΥγρασία λέει ότι ''έχει καταλάβει'' πως θα ετοιμαστεί μουσείο από τον Μύρωνα της ''αλληγορικής'' ιστορίας του, και οι υπαινιγμοί του συμπαρασύρουν έμμεσα όλους τους φίλους-γνωστούς-συνδύτες κλπ… Δυστυχώς (λόγω προσωπικών του επιλογών) δεν έχει βήμα να μας το αναλύσει ή να δώσει εξηγήσεις και λεπτομέρειες για το που βασίζει τις εικασίες του… Μέχρις λοιπόν αποδείξεως του εναντίον, κανένας δεν κατηγορείται, κανένας δεν θίγεται και κανένας δεν είναι ο κακός της υπόθεσης και πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να γίνει αποχώρηση οποιουδήποτε από τον σύλλογο. …Εξάλλου είναι εξαιρετικά εύκολο να διαψευσθεί κάθε κακοπροαίρετος ισχυρισμός (η θεία Τσια δίπλα μας είναι…μαθαίνουμε νέα της!):cool: |
Παράθεση:
http://www.youtube.com/watch?v=WbdhhggCvnw Όλοι έχουμε ελαττώματα, μπορεί να κάνουμε και κάποια λάθη, είναι άδικο να γίνεται επίθεση σε άτομα που κοπιάζουν να προσφέρουν πόσο μάλλον όταν δεν έχουν κάνει τίποτα το μεμπτό. Συζήτηση να γίνει για τον κώδικα ηθικής και σεβασμού στα ναυάγια αλλά καλό θα είναι να μαζευτούμε όλοι όσοι μας απασχολεί το θέμα. Μόνο τότε θα πρέπει να εισακουστεί η άποψη του καθένα, φάτσα με φάτσα (contre la moutre) με όλους τους άλλους. Όποιοι στέλνουν φιρμάνια από άλλα φόρα ή διαδίδουν διάφορα ή σνομπάρουν τέτοιες συζητήσεις δε με ενδιαφέρει η γνώμη τους. Πάντως συνεχίζω να υποστηρίζω ότι ένας θεσμός σαν τον receiver of wreck (δεν ξαναβάζω το link ελπίζω να το έχουν δεί οι περισσότεροι) είναι ιδανικός για το Γιουνανιστάν. Μπορεί οι Άγγλοι να βγάζουν καμπάνες και να φιλάνε τον κόλο αυτού που τη βρίσκει (Αγγλοσαξωνικό;:crazy: έθιμο) και να τις βάζουν στο σαλόνι του σπιτιού τους, ειδοποιούν όμως και τις δηλώνουν στον receiver of wreck. Το ίδιοκάνουν και για ότι άλλο σηκώσουν -αν και πολλές φορές γνωρίζουν ότι δεν έπρεπε να το σηκώσουν. Εμείς είμαστε ακόμα στην εποχή του πλιάτσικου και της συζήτησης να φτιάξουμε κώδικα συμπεριφοράς ....(και δεν υπάρχει και καμμιά σοβαρή και ειδικευμένη αρμόδια υπηρεσία ρε γμτ...) (είδα τα όπλα , το κράνος, τις σφαίρες κλπ στις φωτό και δεν σκέφτηκα τίποτα ...παραπέρα... Βγάζω ένα ακόμα συμπέρασμα για μένα στα 44 μου, είμαι εκτός από ρομαντικός αγαθός και αφελής...) |
Παράθεση:
Συνεχίζω λοιπόν με την γνωστή υποσημείωση κάτω από το όνομα μου, "Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ". Ευχαριστώ όλους για όλα :cheesy: DG |
Ευχαριστώ Δημήτρη :)
|
Παράθεση:
|
Παράθεση:
:thumbup::thumbup::thumbup::thumbup: :D |
:thumbup::thumbup::thumbup:
|
Δε γνωρίζω το ιστορικό και τα πρόσωπα αλλά νιώθω την ανάγκη να εκφράσω τη συμπάθειά μου και το σεβασμό μου στο σύλλογο που ξέρει να στηρίζει τα μέλη του...:thumbup:
|
Παράθεση:
Παράθεση:
|
:thumbup::thumbup::thumbup:
:geia: |
Διαβάζοντας τα ποστ της Emmy, των Γιώργων, του Δημήτρη, και των υπολοίπων, είδα ειλικρινά και πολλές δικές μου σκέψεις. Δυστυχώς με όσο μεράκι και ανιδιοτέλεια αν μοιραζόμαστε, ότι μπορεί ο καθένας, πάντα θα υπάρχει κάποιος, κάτι, μία κίνηση ή μια κουβέντα που θα πληγώσει ή θα αδικήσει. Ευτυχώς Δημήτρη για όλους μας που εκτός από το να γράφεις εξαιρετικά ξέρεις και να ακούς.
:thumbup::thumbup: |
Kάποιοι (από τη Γαλλία) μας βρήκαν και ζήτησαν τη βοήθειά μας για να κάνουν το Burdigala attraction στην έκθεση VINEXPO στο Bordeaux.
Mια εναλλακτική "καταδυτική" πινελιά στην μεγαλύτερη έκθεση κρασιού στον κόσμο! http://www.bordeauxfetelefleuve.com/...burdigala.html |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 10:05. |