Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'

Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' (http://www.scubadive.gr/forum/index.php)
-   Γίνε Οικο-ρεπόρτερ (http://www.scubadive.gr/forum/forumdisplay.php?f=37)
-   -   Προσοχή!! Στη Χαλκιδική, οτιδήποτε κινείται υποβρυχίως είναι επικηρυγμένο! (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=3453)

dimkar 27-03-09 19:33

Απάντηση: Προσοχή!! Στη Χαλκιδική, οτιδήποτε κινείται υποβρυχίως είναι επικηρυγμένο!

Ποιός σου είπε πως καπνίζω μέσα στο σπίτι, μπροστά στα παιδιά μου;

Η έκθεση στο συγκεκριμένο κίνδυνο αφορά εμένα και μόνο (άσε που καπνίζω ελάχιστα). Σε όσους κινδύνους έχω εκτεθεί (και δεν είναι λίγοι) αφορούν εμένα και μόνο.

Κανένα άνθρωπο, κανένα ζώο, κανένα πουλάκι, κανένα ψάρι...

(από τότε τουλάχιστον που συνειδητοποίησα ορισμένα πράγματα)

Και ναι, προτιμώ πια τις τσιπούρες ιχθυοτροφείου!!!

MICHALIS 28-03-09 09:34

Απάντηση: Προσοχή!! Στη Χαλκιδική, οτιδήποτε κινείται υποβρυχίως είναι επικηρυγμένο!

Ρε παιδια , φτανει πια . Εγω το ξεκινησα και τωρα με πρηξατε πια . Η αντιδραση ειναι στην κακη χρηση του πολυ ωραιου (ειλικρινα) αθληματος-hobby σας και στην διαπομπευση και τωρα πρεπει να μαθουμε ολοι ποιος τρωει πατατακια , ποιος καπνιζει , ποιος πηδαει τον γιο του γειτονα κλπ . Και αυτη η κοντρα εγω ειμαι καλος κι εσυ κακος , οχι ΕΓΩ ειμαι καλος κι εσυ μ@λ@κ@ς , μονο απαξιωση φερνει σε ολο το κοινο του forum .
Οπως ειπε η διασημη φιλοσοφος και αοιδος (:rofl::rofl:) Αντζελα Δημητριου ,
:worship::worship: "ΟΥΔΕΙΣ ΑΣΦΑΛΤΟΣ" :worship::worship:
Α'ι'ντε φτανει τωρα . Δεν εχουμε να χωρισουμε κανενα χωραφι . Πως να χωρισουμε αλλωστε κατι που δεν μας ανηκει ?
Ο Αμπαλλος εμαθε , δυστυχως με αρκετα αποτομο και κακο τροπο , οτι εκανε μλκια , ας ελπισουμε οτι δεν θα επαναληφθει (φυσικα και να γινει δεν θα ξαναδημοσιευτει , αρα τι κερδισαμε ? Παπαλα ) .
Νισαφι πια

Γιώργος Κεφαλάς 28-03-09 10:01

:thumbup::thumbup::thumbup::thumbup:
Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο MICHALIS (Μήνυμα 25468)
Ρε παιδια , φτανει πια . Εγω το ξεκινησα και τωρα με πρηξατε πια . Η αντιδραση ειναι στην κακη χρηση του πολυ ωραιου (ειλικρινα) αθληματος-hobby σας και στην διαπομπευση και τωρα πρεπει να μαθουμε ολοι ποιος τρωει πατατακια , ποιος καπνιζει , ποιος πηδαει τον γιο του γειτονα κλπ . Και αυτη η κοντρα εγω ειμαι καλος κι εσυ κακος , οχι ΕΓΩ ειμαι καλος κι εσυ μ@λ@κ@ς , μονο απαξιωση φερνει σε ολο το κοινο του forum .
Οπως ειπε η διασημη φιλοσοφος και αοιδος (:rofl::rofl:) Αντζελα Δημητριου ,
:worship::worship: "ΟΥΔΕΙΣ ΑΣΦΑΛΤΟΣ" :worship::worship:
Α'ι'ντε φτανει τωρα . Δεν εχουμε να χωρισουμε κανενα χωραφι . Πως να χωρισουμε αλλωστε κατι που δεν μας ανηκει ?
Ο Αμπαλλος εμαθε , δυστυχως με αρκετα αποτομο και κακο τροπο , οτι εκανε μλκια , ας ελπισουμε οτι δεν θα επαναληφθει (φυσικα και να γινει δεν θα ξαναδημοσιευτει , αρα τι κερδισαμε ? Παπαλα ) .
Νισαφι πια

Phoevos 31-03-09 13:41

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ (Μήνυμα 25325)

εχω δει με τα ματια μου τι παει να πει να ρημαζουν οι ψαροντουφεκαδες ενα τοπικο περιβαλλον σαν το 1ο λιμανακι της βουλιαγμενης ( εχω περι τις 1500 ωρες υποβρυχιως μονο σε αυτον τον κολπο), οπου δεν εχει ουτε τρατες , ουτε δυναμιτες, ουτε διχτυα, παρα μονο καλαμαδες και ψαροντουφεκαδες , απο αυτους τους γαματους που χτυπανε το χταποδι των 500γρ (και νομιζουν οτι ειναι τερας) και τη στηρα των 300 γρ....

απο αυτους τους γαματους που σκοτωνουν ενα λαγοκεφαλο και επειδη τρωνε αμασητο οτι τους δινει η τηλεοραση το διατρανωνουν ως το μεγαλυτερο αθλο του κοσμου (ωστε να καλεσουν λιμεναρχεια, καναλια και δεν ξερω εγω τι αλλο).....

και μιλαω για ερημωση....αλλα δυστυχως δεν εχω επιστημονικα δεδομενα να δειξω για να πεισω τους δυσπιστους, εχω μονο την προσωπικη εμπειρια....(που σιγα μην τους επειθαν τα επιστημονικα δεδομενα)

http://www.greekdivers.com/forum/ind...opic=19021&hl=

Πάρε αλιευτικό εργαλείο με συρόμενα δίχτυα να τραβάει στο 1ο λιμανάκι της βουλιαγμένης που το ρήμαξαν οι γαμάτοι ψαροντουφεκάδες (παρεπιπτόντως μέσα στο πηγάδι έχει σαργούς τάκους, γιατί δε τους πιάνουμε ποτέ οι ελεύθεροι? Μη μου πεις γιατί δε μπορούμε να βουτήξουμε εκεί ε?...) τους οποίους αναφέρεις.

Οι ψαροκυνηγοί δεν είναι οι τύποι με το μισόκιλο χταποδάκι, με τη γαλαζόπετρα στο χέρι, με την ψαροσακούλα στη μέση γεμάτη απο ροφάκια. Είναι άλλο πράγμα διαφορετικό. Αν δεν το καταλάβετε αυτό, απλά θα υπάρχουμε χώρια όλοι μας, χωρίς να μπορούμε να υπερασπιστούμε απο κοινού αυτό που αγαπάμε.

Τη θάλασσα.

Πάρε και φωτό απο τα νησάκια της σαρωνίδας που πάλι τα ρήμαξαν οι ωραίοι, οι ελεύθεροι ινδιάνοι όπως αναφέρεσαι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ 31-03-09 14:14

μαζι μιλαμε χωρια συνεννοουμαστε.....

ειναι δυνατον κανενας νοημων να αμφισβητει το ευρος της ζημιας του να τρως γονο στην ταβερνες της παραλιας....

υπαρχει κανενας νοημων που να αμφιβαλει οτι ο ψαγμενος ψαροκηνυγος θα αυτοπεριοριστει προσπαθωντας να προστατεψει τις μελλοντικες ψαριες του ?

το προβλημα ειναι σιγουρα στις παρανομες τρατες αλλα ειναι σιγουρα και στις ορδες που ξεχυνονται στις ελληνικες παραλιες (μιλαμε για χιλιαδες κοσμου) που σκοτωνουν οτι κινειται....

Δεν νομιζω οτι διαφωνει κανενας...

μηπως πρεπει κι εγω να αρχισω να ανεβαζω τυπους που εχουν καμακωσει με το 75αρι αστεριες και απλυσιες και τις βγαζουν περιχαρεις εξω? να το κανω αν χρειαζεται....

δεν νομιζω ομως....

Παντως μολις γυρισα απο την Ηρακλεια....off season....το μεγαλυτερο ψαρι που ειδα ηταν γερμανοι των 15 εκατοστων....

οποιος νομιζει οτι φταινε οι μπουρμπουληθρες μου (η τα φωτα απο την καμερα μου) που δεν βλεπω ψαρια, ειναι πραγματικα ασχετος με το υποβρυχιο περιβαλλον ......πολυ ασχετος....τα ψαρια φοβουνται τους θηρευτες τους ...οχι τις φυσσαλιδες...στα θαλασσια παρκα του κοσμου ειναι ηδη εξοικιωμενα με τον ηχο....

Το θεμα ειναι οτι η θαλασσα μας ερημωνει....το βλεπουμε ολοι, ελευθεροι κ αυτονομοι .......και κατι πρεπει να κανουμε ολοι οσοι ζουμε σε αυτη.....

αρκετα με την κενη αντιπαραθεση επιχειρηματων.....ας ακουσουμε και καμμια δραση....

και εσεις τα παιδια που κυνηγατε (ελπιζω , αν καποιοι με εχετε πεισει οτι ετσι ειστε) βρισκεστε πιο κοντα στους νεους ψαροκυνηγους απο οτι εγω....

Ειναι στο χερι σας να διαμορφωσετε την καινουρια παιδεια ,

μια παιδεια εναντια στην απληστια,

μια παιδεια που θα πηγαζει απο τη γνωση και οχι απο τους αφορισμους αδαων περι λαγοκεφαλων δολοφονων (που δεν εχουν καμμια καταστροφικη επιδραση στο περιβαλλον) και αιμοσταγων καρχαριων (που δεν εχουν αποδεδειγμενα πειραξει κανενα ανθρωπο ποτε στην ιστορια της ελλαδας)

Ο σκοπος μου απο την αρχη ηταν να στηλιτευσω αυτη την συμπεριφορα, την συμπεριφορα των ημιμαθων που ειναι τοσο μα τοσο επικινδυνοι για το περιβαλλον μας.....

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ 31-03-09 14:23

και ξερεις και κατι αλλο....

το ματι μου χορταινει ψαρι στα ταξιδια μου....και κανω πολλα δεν εχω παραπονο....

αλλα ρε γαμωτο εδω ειναι το σπιτι μου και το ποναω....

και οταν δεν υπαρχει λεπι ολογυρα ακομα και το παραμικρο θυμα με ποναει....

και ειναι αφελες να με ρωτησει κανενας αν τρωω ψαρι η οχι....

εδω λεμε οτι με ποναει το παραμικρο θυμα.....

Phoevos 31-03-09 14:41

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ (Μήνυμα 25571)
και ξερεις και κατι αλλο....

το ματι μου χορταινει ψαρι στα ταξιδια μου....και κανω πολλα δεν εχω παραπονο....

αλλα ρε γαμωτο εδω ειναι το σπιτι μου και το ποναω....

και οταν δεν υπαρχει λεπι ολογυρα ακομα και το παραμικρο θυμα με ποναει....

Φίλε Γιώργο σε χαιρετώ.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα μηνύματα σου (ειλικρινά!).

Και εμένα με πονάει πολύ φίλε Γιώργο να βλέπω βυθούς χωρίς ζωή. ΠΑΡΑ πολύ. Όχι γιατί δεν πιάνω ψάρια, όσο γιατί δε βλέπω εικόνες... Και ξέρω ότι πάρα πολλοί ψαροκυνηγοί είναι σαν εμένα. Βουτάνε για τη μαγεία των εικόνων, για την ύπαρξη στον άλλο κόσμο. Τον μπλέ κόσμο.

Πάρα πολλές φορές στα ψαροντουφεκάδικα φόρουμ έχουν γίνει τσακωμοί, διαγραφές μελών, έκτροπα. Γιατι κάποιοι χτύπησαν περισσότερα ψάρια απο όσα έπρεπε συνειδησιακά τουλάχιστον (γιατί ο νόμος δεν είναι σωστό μέτρο) να πιάσουν. Απο την άλλη, και απο εμπειρία στα συγκεκριμένα φόρουμ, η έντονη αντιπαράθεση συνήθως φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα: απομονώνονται τα άτομα και συνεχίζουν με την ίδια θαλασσινή συμπεριφορά. Και αυτό δε μπορεί να είναι ποτέ όφελος για τη θάλασσα, ποτέ όφελος για όλους εμάς τους θαλασσινούς.

Πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Ακόμα και στους αγώνες υποβρύχιας αλιείας αλλάζουν. Δες σημερινό δημοσίευμα:

http://www.spearfishingforum.gr/view...108796#p108796

Δες μερικές αναφορές απο παλαιότερα ψαρέματα στο sff τουλάχιστον:

http://www.spearfishingforum.gr/view...php?f=1&t=6776
http://www.spearfishingforum.gr/viewtopic.php?f=1&t=800
http://www.spearfishingforum.gr/view...php?f=1&t=5854
http://www.spearfishingforum.gr/view...php?f=1&t=5791
http://www.spearfishingforum.gr/view...php?f=1&t=5238

Σίγουρα υπάρχει διάθεση. Σίγουρα πολλές φορές έχουμε τσακωθεί με άλλους ψαράδες γιατί κάνανε κουλά πράγματα στη θάλασσα. Ένας απο τους λόγους που άλλαξα παλαιότερα παρέα στη θάλασσα ήταν ένας κατά τα άλλα συμπαθής φίλος, ο οποίος όμως είχε τη νοοτροπία ότι 1 ροφός 5 κιλών και 5 ροφοί του κιλού είναι ένα και το αυτό :banghead:.

Διάθεση υπάρχει. Αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μεταξύ μας επικοινωνία είναι πληροφορίες για να γίνουμε καλύτεροι.

Έγραψες ότι δεν είδες ψάρια στην Ηρακλειά. Απο φίλους ίδιες μαρτυρίες ακούω και εγώ. Δε ξέρω αν έφταιγαν οι φυσαλίδες για το συγκεκριμένο τόπο. Ξέρω ότι ο δυναμίτης είναι τοπικό σπόρ...

Κάτι άλλο: σίγουρα οι ψαροκυνηγοί θα επηρεάσουν το πληθησμό των ψαριών. Αλλίμονο, είμαστε κάποιοι ακόμα εξολοθρευτές, τα ψάρια (πληθυσμιακά αλλά και συμπεριφορικά!) θα φτάσουν σε κάποιο άλλο σημείο ισορροπίας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό (προσωπική άποψη), αρκεί να υπάρχει σημείο ισορροπίας.

Χαιρετώ
Φοίβος

Physalia 31-03-09 15:00

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Phoevos (Μήνυμα 25387)
Κάτι τελευταίο:
αν ειλικρινά κόπτεστε για την προστασία της θάλασσας απο τους ψαροκυνηγούς, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τους δείξετε (με επιχειρήματα) ότι σφάλουν (προϋποθέτει συζήτηση). Αγαπούν τη θάλασσα όπως και εσείς να είστε σίγουροι.
...............................................
Σε κάθε άλλη περίπτωση απλά θα αποδείξετε την αδιαφορία σας για το κόσμο του βυθού.

Φυσικά και έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό Φοίβε.
Αλλά εγώ γιατί νιώθω ότι τα όποια επιχειρήματα πέφτουν απλά στο κενό και στο μόνο που εξακολουθείτε να απαντάτε είναι στις προκλήσεις, αγνοώντας επιδεικτικά οτιδήποτε άλλο;

Ο Σπύρος Ιάσων μας έχει παραθέσει μια σειρά πτυχίων-τίτλων για να καταλήξει απλά σε μια τελείως εμπειρική (κομπογιαννίτικη θα μπορούσε να την πει κανείς) άποψη.
("Έχω σπουδάσει το αντικείμενο - όταν ξέρεις να ψάχνεις για ψάρια τα βρίσκεις - είδατε τι καλά που κρύβονται;")

Ιάσων, ελπίζω να χρησιμοποιήσεις κάποια στιγμή την τέχνη και τις γνώσεις σου για να βγάλεις πραγματικά επιστημονικά συμπεράσματα για τις επιπτωσεις του Ψ/Τ. Αλλά σε παρακαλώ σε αυτή την περίπτωση να μη μείνεις στις δικές σου επιπτώσεις αλλά σε αυτές των 200 περίπου χιλιάδων ψαροκυνηγών που δραστηριοποιούνται στα νερά μας.

Δεν καταλαβαίνω γιατί περάσαμε στο ντούκου τα λόγια του Φοίβου: Λέει ξεκάθαρα ότι τα ψάρια βρίσκονται σε βάθη μεγαλύτερα των 25 μέτρων (35 μέτρων αυξάνει ο Ιάσων παρακάτω). Αυτό δε θα έπρεπε να μιλάει από μόνο του; Ποιο είναι το βάθος στο οποίο κυρίως δραστηριοποιούνται οι Ψ/Τ;

Και Ιάσων, γιατί θεωρείς ότι το φυσικό καταφύγιο (βράχια-θαλάμια) είναι από μόνο του προστασία;; Δε νιώθεις ότι κάποια από τα καταφύγια (μεσοπέλαγες ξέρες κλπ) θα έπρεπε να είναι κλειστά ακόμα και στους Ψ/Τ ώστε πραγματικά να εξασφαλίζεται η προστασία των γεννητόρων; Δε σε ανησυχεί καθόλου το γεγονός ότι οι ξέρες δεν είναι πια παραδοσιακή γνώση που μεταδίδεται από πατέρα σε γιο αλλά θέμα τεχνολογίας στα χέρια οποιουδήποτε μπορεί να την πληρώσει;

Επίσης, ο Ιάσων κάνει κάτι μαγικά κόλπα -κάτι απίστευτες σοφιστείες κατά τη γνώμη μου- για να μας βγάλει το νόμο τελείως σκάρτο.
"Τι να πάει ένας να βγάλει 4, τι να πάνε 4 να βγάλουν 4"..........τι να πάνε 4 να βγάλουν 16 και πάει λέγοντας, για να συνεχίσω τον χρήσιμο συλλογισμό του....
Το γεγονός ότι αν πάνε 4 θα ψαρέψουν 4 και θα ικανοποιηθούν 4 -ίσως κι 8 και 10- αρκεί. Δε χρειάζονται επιστημονικές αναλύσεις νομίζω ως προς το γιατί είναι αυτό καλύτερο από το να ικανοποιηθεί με τα ίδια ψάρια ο ένας φαταούλας.....

Και τέλος ενοχλείστε Φοίβε και Ιάσων για την απαγόρευση του Μαίου..... Δε σας βλέπω να ενοχλείστε που δεν υπάρχει καμία απαγόρευση για τα ροφοειδή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ξέρετε βέβαια ότι τα ζωντανά αυτά αναγκάζονται το καλοκαίρι να πλησιάσουν πιο κοντά στην ακτή και να ανέβουν ρηχότερα για να αναπαραχθούν (και όχι βαθύτερα Ιάσων).
Δε σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι ίσως (λέω ίσως, το συζητάμε αν θέλετε) τους μήνες εκείνους θα έπρεπε να απαγορεύεται η αλιεία των ροφοειδών σε όλους; ακόμα και σε σας δηλαδή; ακόμα και στους "αθλητές" των "αγώνων";

Μου κάνει πραγματικά εντύπωση ότι εσείς οι ίδιοι δεν έχετε από μόνοι σας καθόλου προτάσεις που να κάνουν τη δραστηριότητά σας πιο συντηρητική και πιο αειφόρο. Αλήθεια μου κάνει εντύπωση γιατί πιστεύω ότι πρωτίστως εσάς θα έπρεπε να απασχολεί αυτό το θέμα.
Και με ενοχλούν ιδιαίτερα τα λόγια του Ιάσονα
Παράθεση:

Δηλαδή, παράδειγμα, έχω πάρει έναν ροφό περίπου 4 κιλά και σε ένα καρτέρι μου έρχονται οι μεγάλες συναγρίδες... Τι θα πω, "Όοοοοχιι, δεν θα τις χτυπήσω"? Ή μήπως θα περιμένω πότε θα με πλησιάσει αυτή του κιλού ώστε να είμαι νόμιμος και να μην ξεπερνάω τα 5 κιλά σε βάρος? Και σκέψου ότι εγώ αυτά τα ψάρια τα περιμένω μια ολόκληρη σεζόν και πέρνω μονοψήφιο αριθμό ατόμων κάθε χρόνο.
που τελικά τόσο πολύ μου θυμίζουν τον Πίκουλα -που κατά τ' άλλα δεν σας αρέσει.....

Αν ήμασταν φέις του φέις, θα είχα κυριολεκτικά άπειρες ερωτήσεις να σας κάνω. Θα ήθελα να μάθω πολλά από σας γιατί ξέρω ότι γνωρίζετε τα ψάρια καλύτερα από κάθε "χαρτογιακά" (μεγάλε Πίκουλα πάλι έγραψες) και σίγουρα καλύτερα από μένα γιατί δεν ήταν ποτέ μέσα στα άμεσα ενδιαφέροντά μου, είτε επιστημονικά είτε προσωπικά.
Τη βρίσκω περισσότερο με όλα αυτά που δεν τρώγονται εκεί κάτω. Πράγμα που απλά μου παραχωρεί το δικαίωμα να τα απολαμβάνω ακόμα, ζωντανά και σε όλο το μεγαλείο τους....

Τα ψάρια όμως, α, όχι, τα ψάρια κύριοι ανήκουν σε σας. Γιατί έτσι.
Αλλά μη μας λέτε ότι τρέχουν να κρυφτούν επειδή ακούν φυσαλίδες..... Τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχουν τέτοιο κόμπλεξ στις προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου όπως μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε σε άπειρες φωτό με αυτοδύτες δίπλα σε τεράστιους γαλήνιους ροφούς....

Τα ψάρια τρέχουν να φύγουν από τον άνθρωπο-απειλή.... και στην προκειμένη περίπτωση από εσάς. Απλά δεχτείτε το.

Ακόμα κι αν τα ψάρια όντως υπάρχουν και κρύβονται, εσείς συνεχίζετε να τα στερείτε από μένα γεμίζοντάς τα φόβο για τη ζωή τους....
Αλλά δεν είχα ως τώρα διαμαρτυρηθεί γι' αυτό.... Το ειχα αποδεχτεί.
Έχω αποδεχτεί το γεγονός ότι σε αυτή τη χώρα εγώ δεν έχω δικαίωμα αλληλεπίδρασης με αυτά τα θαυμάσια ελεύθερα ζώα.
(Αν και -μεταξύ μας- μου επιτρέπω το εξής ένα: κάθε φορά που βλέπω μικρό ροφοειδές να με κοιτάζει φροντίζω να το κυνηγήσω απειλητικά μέχρι να εξαφανιστεί τρομοκρατημένο από κοντά μου. Αυτή την αλληλεπίδραση τη λέω εκπαίδευση. Και από αυτή και μόνο την άποψη, δέχομαι να μου λέτε ότι τα ψάρια τα τρομάζω εγώ και όχι το όπλο σας).

Ελπίζω κάποτε να υπάρξουν πραγματικά προστατευόμενες περιοχές στις θάλασσες μας.... ελάτε μια βόλτα τότε με μια μπουκαλίτσα και πείτε μου αν ο μέγας ροφός δίνει δεκάρα για τη μπουρμπουλήθρα σας.
Τι αφέλεια.....

Έχω πολλά ακόμα να σας πω αλλά φοβάμαι ότι θα συνεχίσω να ακούγομαι επιθετική. Δεν είμαι. Γνώμες προσπαθώ να ανταλλάξω. Αλλά δεν μου κάθεται εύκολο για κάποιο λόγο. Ίσως είναι που μισώ τις γενικεύσεις και τις αοριστολογίες. Ίσως είναι που όταν ακούω πτυχιολογίες αντί για επιχειρήματα χάνω κάθε όρεξη επικοινωνίας.

Ο Παναγιώτης από το huts-radio μου έχει ζητήσει να είμαι σε μια εκπομπή τυπου debate μεταξύ Ψ/Τ και αυτόνομων. Δυσκολεύομαι για διάφορους λόγους. Καταρχήν δεν δηλώνω -και ποτέ δεν το έκανα- ειδική για τα ψάρια.
Δηλώνω όμως ότι ξέρω να διαβάζω αλλά και να ακούω τους ειδικούς. Ξέρω επίσης να τους ξεχωρίζω. Αν τελικά είσαι κι εσύ εκεί Σπύρε Ιάσονα, θα βάλω τα δυνατά μου να μην εκνευριστώ με δηλώσεις τύπου
"Ξέρετε τι ζημιά έχουν κάνει οι λαγοκέφαλοι στα νερά μας;"
Ελπίζω να έρθεις με τουλάχιστον μία επιστημονική δημοσίευση που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο..........
:(

και πάλι συγγνώμη για το αν ακούγομαι να φυτιλιάζω καταστάσεις. Το μόνο που επιδιώκω στην πραγματικότητα είναι να προσθέσω οπτικές γωνίες στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση....
Η θάλασσα πράγματι δε χρειάζεται προστάτες Ιάσων και σε αυτό συμφωνώ απολύτως μαζί σου. Είναι πολύ μεγαλύτερη και δυνατότερη απ' ο,τι φανταζόμαστε.
Αυτό που προσπαθούμε όλοι εμείς να διαφυλάξουμε -θέλω να ελπίζω- είναι τις αξίες μας.... τις δικές μας, ανθρώπινες και καθαρά υποκειμενικές αξίες.
Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Phoevos 31-03-09 15:28

Αγαπητή Μαρία σε χαιρετώ.

Χαίρομαι που μπορούμε να συζητάμε χωρίς αφορισμούς. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα μας ακολουθήσουν και άλλοι :)
Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 25576)
Δεν καταλαβαίνω γιατί περάσαμε στο ντούκου τα λόγια του Φοίβου: Λέει ξεκάθαρα ότι τα ψάρια βρίσκονται σε βάθη μεγαλύτερα των 25 μέτρων (35 μέτρων αυξάνει ο Ιάσων παρακάτω). Αυτό δε θα έπρεπε να μιλάει από μόνο του; Ποιο είναι το βάθος στο οποίο κυρίως δραστηριοποιούνται οι Ψ/Τ;

Το επιχειρησιακό βάθος για τους πολλούς δε ξέρω. Συνήθως μέχρι τα 15-18 μέτρα. Κάποιοι πάνε και πιο κάτω αλλά λίγοι. Ακόμα λιγότεροι ψαρεύουν κάτω απο τα 25m, τουλάχιστον ακόμα στις μέρες μας. Για μεγαλύτερα βάθη τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Επιπρόσθετα όσο αυξάνεται το βάθος, αλλάζουν και οι τεχνικές. Κάτω απο τα 20-25 μέτρα δύσκολα θα επιχειρηθεί ξεβράχωμα, συνήθως θα κυνηγήσουμε με καρτέρια. Απο τα 30 και κάτω ψαρεύουν λίγοι στην Ελλάδα. Ίσως για αυτό βλέπουμε ψάρια εκεί. Ίσως πάλι τα βλέπουμε, γιατί εκεί το κυνήγι τους είναι σε μικρότερη ένταση.

Αλλά ειλικρινά δεν είμαι ο καταλληλότερος για να σου πει αν υπάρχουν ψάρια στα ρηχά. Δεν ξέρω, δεν είμαι καλός ψαράς (ειλικρινά). Φίλοι μου βγάζουν ροφούς εκεί που δε μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν (και σίγουρα εκεί που δε τους βλέπω)
Παράθεση:

Και Ιάσων, γιατί θεωρείς ότι το φυσικό καταφύγιο (βράχια-θαλάμια) είναι από μόνο του προστασία;; Δε νιώθεις ότι κάποια από τα καταφύγια (μεσοπέλαγες ξέρες κλπ) θα έπρεπε να είναι κλειστά ακόμα και στους Ψ/Τ ώστε πραγματικά να εξασφαλίζεται η προστασία των γεννητόρων; Δε σε ανησυχεί καθόλου το γεγονός ότι οι ξέρες δεν είναι πια παραδοσιακή γνώση που μεταδίδεται από πατέρα σε γιο αλλά θέμα τεχνολογίας στα χέρια οποιουδήποτε μπορεί να την πληρώσει;

Θα απαντήσω όχι για τον Ιάσω, αλλά για το Φοίβο. Όχι δεν θα ήθελα να υπάρχουν κρυφές ξέρες. Θα ήθελα πολύ όμως να υπάρχουν αλιευτικά καταφύγια. Θα έκανε καλό σε όλους μας, και σε εσάς και σε εμάς. Τα ψάρια θα μπορούσαν να ανανεωθούν σε μεγάλο βαθμό εκεί. Έχουν γίνει παρόμοιες συζητήσεις για το θέμα και στα φόρουμ μας, αλλά τεχνικά είναι δύσκολο όχι τόσο να υλοποιηθεί, όσο να φυλαχτεί απο τους παράνομους στη χώρα μας κάτι τέτοιο. Γιατί άντε και φτιάχνουμε τεχνητό ύφαλο, ποιος θα τον φυλάει στην Ελλάδα?
Παράθεση:

Και τέλος ενοχλείστε Φοίβε και Ιάσων για την απαγόρευση του Μαίου..... Δε σας βλέπω να ενοχλείστε που δεν υπάρχει καμία απαγόρευση για τα ροφοειδή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ξέρετε βέβαια ότι τα ζωντανά αυτά αναγκάζονται το καλοκαίρι να πλησιάσουν πιο κοντά στην ακτή και να ανέβουν ρηχότερα για να αναπαραχθούν (και όχι βαθύτερα Ιάσων).
Δε σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι ίσως (λέω ίσως, το συζητάμε αν θέλετε) τους μήνες εκείνους θα έπρεπε να απαγορεύεται η αλιεία των ροφοειδών σε όλους; ακόμα και σε σας δηλαδή; ακόμα και στους "αθλητές" των "αγώνων";

Μου κάνει πραγματικά εντύπωση ότι εσείς οι ίδιοι δεν έχετε από μόνοι σας καθόλου προτάσεις που να κάνουν τη δραστηριότητά σας πιο συντηρητική και πιο αειφόρο. Αλήθεια μου κάνει εντύπωση γιατί πιστεύω ότι πρωτίστως εσάς θα έπρεπε να απασχολεί αυτό το θέμα.
Και με ενοχλούν ιδιαίτερα τα λόγια του Ιάσονα που τελικά τόσο πολύ μου θυμίζουν τον Πίκουλα -που κατά τ' άλλα δεν σας αρέσει.....

Αγαπητή Μαρία, να είσαι σίγουρη ότι έχουν πέσει κατά καιρούς τέτοιες προτάσεις. Έχουν πέσει προτάσεις και για ψάρεμα χωρίς ροφό. Μάλιστα ανακοινώθηκε και ένας αγώνας υπ.αλιείας το καλοκαίρι (ήταν προγραμματισμένος για το Σεπτέμβρη απο το Ν.Ο.Ιμβρίων) αλλά τελικά ακυρώθηκε λόγω καιρικών συνθηκών. Εκεί απαγορευόταν ο φακός, απαγορευόταν ο ροφός, και τα επιτρεπτά όρια μεγεθών αλλά και αριθμών μαύρων ψαριών ήταν διαφορετικά (2 ανά ομάδα αν θυμάμαι καλά). Οπότε, ναι, γίνονται προτάσεις, ίσως δεν έχουν φτάσει στα αυτιά σας (μάτια επί τω προκειμένω) αλλά γίνονται. Θα πρότεινα (με όλη τη καλή διάθεση) να μας ρωτήσετε τι συζητάμε, πριν σκεφτείται για εμάς (με όλη τη καλή διάθεση, επαναλαμβάνω). Ο Πίκουλας αποτελεί αλιευτικό πρότυπο παλαιότερων ετών. Ήταν καταπληκτικός ψαράς, αλλά για άλλη εποχή. Οι ψαριές του είναι θρυλικές. Αλλά όχι για την εποχή μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο στους κύκλους μας.

Έχουν γίνει και συζητήσεις για τη μη αλίευση αυγωμένων ψαριών, αλλά δε ξέρω αυτό κατά πόσο είναι σωστό. Οι θηρευτές στη φύση σταματούν να κυνηγούν σε περίοδο αναπαραγωγής? Διερωτόμαι καθόλου ειρωνικά, απόλυτα ειλικρινά.
Παράθεση:

Τα ψάρια όμως, α, όχι, τα ψάρια κύριοι ανήκουν σε σας. Γιατί έτσι.
Αλλά μη μας λέτε ότι τρέχουν να κρυφτούν επειδή ακούν φυσαλίδες..... Τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχουν τέτοιο κόμπλεξ στις προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου όπως μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε σε άπειρες φωτό με αυτοδύτες δίπλα σε τεράστιους γαλήνιους ροφούς....

Τα ψάρια τρέχουν να φύγουν από τον άνθρωπο-απειλή.... και στην προκειμένη περίπτωση από εσάς. Απλά δεχτείτε το.

Αγαπητή Μαρία, δεν λαμβάνεις υπόψιν σου μια παράμετρο: πολλές φορές αυτά τα ίδια ψάρια έχουν κυνηγηθεί απο ανθρώπους με μπουκάλες. Δεν το λέω για να επιχειρηματολογήσω ότι "και καλά εσείς φταίτε" σε καμία περίπτωση. Απλά, ειδικά στην Αττική, η νυχτομπουκάλα είναι πραγματικότητα. Και σίγουρα είναι πραγματικότητα αυτό που σου περιέγραψα: ότι τα ψάρια έφυγαν απο εκεί που είμασταν γιατί πέρασε το γκρούπ των αυτόνομων. Θα εφευγαν και απο εμάς, μετά τη 1η βολή (εύστοχη ή μη), το ξέρω. Αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα φοβόντουσαν και το θόρυβο απο τις φυσαλίδες. Τα ψάρια στα αλιευτικά καταφύγια του εξωτερικού έχουν συνηθίσει τη παρουσία σας, γιατί κανείς δε τα κυνηγά. Εδώ τραβάνε τον παθών τους το τάραχο! Δεν είναι λίγο...

Παράθεση:

(Αν και -μεταξύ μας- μου επιτρέπω το εξής ένα: κάθε φορά που βλέπω μικρό ροφοειδές να με κοιτάζει φροντίζω να το κυνηγήσω απειλητικά μέχρι να εξαφανιστεί τρομοκρατημένο από κοντά μου. Αυτή την αλληλεπίδραση τη λέω εκπαίδευση. Και από αυτή και μόνο την άποψη, δέχομαι να μου λέτε ότι τα ψάρια τα τρομάζω εγώ και όχι το όπλο σας).

Ελπίζω κάποτε να υπάρξουν πραγματικά προστατευόμενες περιοχές στις θάλασσες μας.... ελάτε μια βόλτα τότε με μια μπουκαλίτσα και πείτε μου αν ο μέγας ροφός δίνει δεκάρα για τη μπουρμπουλήθρα σας.
Τι αφέλεια.....

Κοίτα να δεις που αυτόνομοι και ελεύθεροι μοιραζόμαστε μια κοινή συνήθεια: τρομάζουμε τα μικρά ψάρια για να αποφύγουν το κίνδυνο!!! (Κανείς δεν αρέσκεται να πιάνει εύκολα ψάρια...).

Όσο για τα πάρκα, θα ήθελα και εγώ να βουτήξω, ελεύθερα όμως, άλλη ομορφιά Μαρία... Με τη φωτογραφική στο χέρι.

Σας χαιρετώ
Φοίβος

Phoevos 31-03-09 15:33

περί θαλάσσιων πάρκων: στις βόρεις σποράδες μπορούν και αλιεύουν οι επαγγελματίες και όχι οι ερασιτέχνες ψαροκυνηγοί.

Δε θα είχα κανένα απολύτως πρόβλημα να μη μπορούσε να αλιεύσει κανείς. Ειλικρινέστατα. Αλλά γιατί να μπορούν οι επαγγελματίες? Αφαιρούν περισσότερα πλάσματα απο τη θάλασσα. Γιατί να μην απαγορευτεί για όλους?

Είναι προστασία στο περιβάλλον τελικά αυτό? Αν ναι, σε τι ποσοστό?

Χαιρετώ

Physalia 31-03-09 16:06

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Phoevos (Μήνυμα 25579)
περί θαλάσσιων πάρκων: στις βόρεις σποράδες μπορούν και αλιεύουν οι επαγγελματίες και όχι οι ερασιτέχνες ψαροκυνηγοί.

Δε θα είχα κανένα απολύτως πρόβλημα να μη μπορούσε να αλιεύσει κανείς. Ειλικρινέστατα. Αλλά γιατί να μπορούν οι επαγγελματίες? Αφαιρούν περισσότερα πλάσματα απο τη θάλασσα. Γιατί να μην απαγορευτεί για όλους?

Χαιρετώ

μήπως επειδή αυτοί δεν έχουν εναλλακτική;
μήπως επειδή αυτοί ζουν εκεί και πρέπει να εξακολουθήσουν να βγάζουν το ψωμί τους;
Λίγη κατανόηση ρε παιδιά, δεν είναι όλα ένας αχταρμάς.
Τον ντόπιο οφείλεις να τον υπολογίσεις όταν σχεδιάζεις προστασίες και πράσινα άλογα.... τον επισκέπτη οφείλεις να τον περιορίσεις όμως. Κι αν δεν του αρέσει, ας μην πάει. Εντάξει, θα του μείνουν μόνο άλλα 15000 χιλιόμετρα ακτών για να επιλέξει αλλά φαντάζομαι ότι θα τα καταφέρει να ζήσει με αυτά.....

Τι λες κι εσύ Φοίβε; Είναι ίδια η ανάγκη να ασκήσεις το χόμπυ σου με την ανάγκη κάποιου να ασκήσει το μόνο επάγγελμα που κατέχει για να ταίσει την οικογένειά του και φυσικά την τοπική κοινωνία;

Dimitris Galon 31-03-09 17:55

Διαβάζοντας σήμερα τα τελευταία νέα στο ηλεκτρονικό Spiegel, έπεσα τυχαία σ΄ αυτό το επίκαιρο video, το οποίο ίσως είναι σε θέση να αναζωπυρώσει το discurs για τον ανθρώπινο ρόλο στην τροφική αλυσίδα. Μετά τις τελευταίες συζητήσεις του φόρουμ, -όπου είδαμε ανθρώπους να έχουν καμακώσει ψάρια για να τα φάνε, είδαμε ανθρώπους να έχουν καμακώσει ψάρια για να μην τα φάνε, είδαμε ανθρώπους να έχουν καμακώσει ψάρια για τα φωτογραφήσουν και μετά να τα φάνε, και άλλες διάφορες παραλλαγές-, μια version αυτοκαμακωμένου ανθρώπου, και μάλιστα στο κεφάλι, έχει αν μη τι άλλο ενδιαφέρον τουλάχιστον στην παραλλαγή. Τώρα αν το αυτοκαμάκωμα αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της τροφικής αλυσίδας, θα μας το δείξει το μέλλον.

http://www.spiegel.de/video/video-58703.html :eek:

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο, το γεγονός συνέβη στην Βραζιλία μετά από γκέλα που έκανε η βέργα του ψαροντούφεκου σε βράχο για να καταλήξει στην συνέχεια στο κεφάλι του θύτη-θύματος. Ο άνθρωπος επέζησε.

Phoevos 01-04-09 00:19

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Dimitris Galon (Μήνυμα 25403)
  • Η νοημοσύνη φέρνει σεβασμό
  • Γίνεσαι ένας εαυτός που υπάρχει μέσα σου: μάτια μπροστά στο κεφάλι, για να μπορείς να εστιάζεις στη λεία σου, χέρια για να αρπάξεις. Ναι φίλε μου, γεννήθηκες αρπαχτικό, μη το απαρνιέσαι. Είσαι πλάσμα της φύσης και εσύ. Στιγμές. . . έχεις ανάγκη το φόνο.
  • Και τώρα που έμαθες, μπορείς ναζήσεις λίγο στο παρελθόν. Στην εποχή που είχες άγρια ένστικτα, στην εποχή που ζούσες για την άγρια χαρά του φόνου. . .
  • Η ηθική, είναι και αυτή μια καθαρά ανθρώπινη επινόηση, δεν απαντάται ως νόμος της φύσης στο σύμπαν. Έτσι ποτέ δεν θα τη βάλω στους λογισμούς μου, για να αιτιολογήσω κάτι.
Αν δεν μασήσεις καλά τον Σοπενχάουερ φέρνει πνευματική δυσκοιλιότητα, ενίοτε και φόνο.......

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Dimitris Galon (Μήνυμα 25591)
Διαβάζοντας σήμερα τα τελευταία νέα στο ηλεκτρονικό Spiegel, έπεσα τυχαία σ΄ αυτό το επίκαιρο video, το οποίο ίσως είναι σε θέση να αναζωπυρώσει το discurs για τον ανθρώπινο ρόλο στην τροφική αλυσίδα. Μετά τις τελευταίες συζητήσεις του φόρουμ, -όπου είδαμε ανθρώπους να έχουν καμακώσει ψάρια για να τα φάνε, είδαμε ανθρώπους να έχουν καμακώσει ψάρια για να μην τα φάνε, είδαμε ανθρώπους να έχουν καμακώσει ψάρια για τα φωτογραφήσουν και μετά να τα φάνε, και άλλες διάφορες παραλλαγές-,μια version αυτοκαμακωμένου ανθρώπου, και μάλιστα στο κεφάλι, έχει αν μη τι άλλο ενδιαφέρον τουλάχιστον στην παραλλαγή. Τώρα αν το αυτοκαμάκωμα αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της τροφικής αλυσίδας, θα μας το δείξει το μέλλον.

http://www.spiegel.de/video/video-58703.html :eek:

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο, το γεγονός συνέβη στην Βραζιλία μετά από γκέλα που έκανε η βέργα του ψαροντούφεκου σε βράχο για να καταλήξει στην συνέχεια στο κεφάλι του θύτη-θύματος. Ο άνθρωπος επέζησε.

Όπως πολύ εύστοχα έγραψε ο Schopenhauer:

For a German it is even good to have somewhat lengthy words in his mouth, for he thinks slowly, and they give him time to reflect

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 25581)
μήπως επειδή αυτοί δεν έχουν εναλλακτική;
μήπως επειδή αυτοί ζουν εκεί και πρέπει να εξακολουθήσουν να βγάζουν το ψωμί τους;
Τον ντόπιο οφείλεις να τον υπολογίσεις όταν σχεδιάζεις προστασίες και πράσινα άλογα.... τον επισκέπτη οφείλεις να τον περιορίσεις όμως. Κι αν δεν του αρέσει, ας μην πάει. Εντάξει, θα του μείνουν μόνο άλλα 15000 χιλιόμετρα ακτών για να επιλέξει αλλά φαντάζομαι ότι θα τα καταφέρει να ζήσει με αυτά.....

Τι λες κι εσύ Φοίβε; Είναι ίδια η ανάγκη να ασκήσεις το χόμπυ σου με την ανάγκη κάποιου να ασκήσει το μόνο επάγγελμα που κατέχει για να ταίσει την οικογένειά του και φυσικά την τοπική κοινωνία;

Ξεκινάς με δεδομένο ότι οι ελεύθεροι δύτες κάνουν την ίδια καταστροφή με την επαγγελματική αλιεία, και αυτό είναι ένα σκεπτικό που το θεωρώ τουλάχιστον αστείο (με το συμπάθειο δηλαδή ε? ;)). Τόσο που δε θα προσπαθήσω καν να το αναλύσω.

:geia:

fivos 01-04-09 00:39

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Phoevos (Μήνυμα 25611)
Ξεκινάς με δεδομένο ότι οι ελεύθεροι δύτες κάνουν την ίδια καταστροφή με την επαγγελματική αλιεία, και αυτό είναι ένα σκεπτικό που το θεωρώ τουλάχιστον αστείο (με το συμπάθειο δηλαδή ε? ;)). Τόσο που δε θα προσπαθήσω καν να το αναλύσω.

Βρε συνονόματε, συγνώμη κι όλας αλλά προσπαθώ να καταλάβω....
πως το έκανες αυτό το λογικό άλμα?
Που το βλέπεις αυτό το συμπέρασμα στο παραπάνω κείμενο της Μαρίας?

Ξεκινάει από το πολύ απλό σκεπτικό ότι:
α) Χρειάζεται προστασία σε οποιοδήποτε επίπεδο είναι εφικτό
β) Για τους επαγγελματίες (παράκτιους) αλιείς είναι θέμα επιβίωσης και κάθε απόφαση περιορισμού που θα παρθεί, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη σοβαρότητα και προτεραιότητα απο οποιοδήποτε χόμπυ, είτε είναι το δικό μας (αυτόνομη) είτε το δικό σας (ψαροτούφεκο).

Που το βλέπεις το παράλογο?
και μη μου πεις τώρα ότι δε θα μπορέσει να θρέψει την οικογένειά του ο ερασιτέχνης ψαροκυνηγός των Β.Σποράδων...

Έκτωρ 01-04-09 01:03

Παράθεση:

For a German it is even good to have somewhat lengthy words in his mouth, for he thinks slowly, and they give him time to reflect

Το σκεπτικό φιλαράκι είναι πως οι παραγωγή (επ. αλιεία) πάντα φέρνει περιβαλλοντική επιβάρυνση (στα ρεαλιστικά επίπεδα του σήμερα). Πάντα όμως. Το χόμπυ δεν είναι το ίδιο πράγμα. Άλλο πράγμα ο επαγγελματίας άλλο ο ερασιτέχνης. Είναι πάρα πολύ προφανές πως σε αυτήν τη βάση υπάρχει λογική. Πρώτα θα περιορίσεις των ερασιτέχνη (κι ας κάνει το 1% της ζημιάς και μετά των επαγγελματία). Παράδειγμα από την καθημερινή ζωή είναι πως μπορείς να έχεις πετρελαιοκινητήρα σε επ. αυτοκίνητο ενώ είναι δύσκολο για Ι.Χ (έχει περιορισμούς). Επίσης δεν είναι όλα αυτοκίνητα ταξί. Αυτά που έχουν άδεια ταξί μπορούν να βγάζουν λεφτά τα ι.χ. όχι δεν επιτρέπετε (αλλιώς γιατί να υπάρχουν ταξί). Επίσης στης οργανωμένες κοινωνίες δεν επιτρέπετε ο καθένας να ασκεί όποιο επάγγελμα γουστάρει χωρίς την σχετική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (Αλλιώς σίγουρα θα ήμουν δικηγόρος) . Τώρα αν εσύ τα βρίσκεις αυτά παράλογα πρέπει προφανώς να μην πιστεύεις στο κράτος άρα δεν καταλαβαίνω προς τι ο θαυμασμός προς τους υποστηρικτές του κρατικού ολοκληρωτισμού?

Επίσης σε κάτι άλλο που έγραφες για τους θηρευτές της φύσης που δεν σταματούν την περίοδο αναπαραγωγής. Μαγκιά τους ! Όταν εξαφανιστούν τα ψάρια όμως να σε σίγουρος ότι θα το μετανιώσουν το λάθος τους.

Γιώργος Δεμέτης 01-04-09 06:43

Καλημέρα σας κύριοι αυτόνομοι. Είμαι ελεύθερος δύτης και ψαροτουφεκάς. Μπήκα στη συζήτηση σας για να ακούγονται και οι γνώμες από την άλλη πλευρά του νομίσματος.
Κατ αρχάς λύστε μου μία απορία.
Μπαίνω στο φόρουμ σας στο ίδιο τόπικ και στην ίδια σελίδα και άλλες φορές βλέπω πόστ όπως αυτά που προηγούνται ενώ άλλες φορές βλέπω άλλα ποστ που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά. Επαναλαμβάνω ενώ ανοίγω το τόπικ με τον ίδιο τίτλο και μπαίνω στην ίδια σελίδα.
Τι κάνω λάθος?

Γιώργος Δεμέτης 01-04-09 07:14

Αρχικά θα ήθελα να τοποθετηθώ.
1ον. Ανήκουμε στον υποβρύχιο κόσμο και εσεις και εμείς. Άρα μας συνδέουν κοινά βιώματα κοινά ενδιαφέροντα και κοινές ανησυχίες.

2ον. Ο διάλογος και η διαφορετική οπτική γωνία που βλέπουμε τα πράγματα αν γίνεται για την ουσία και για την κοινή προσέγγιση των θεμάτων της θάλασσας μόνο καλό θα κάνει. Τα τελευταία πόστ δείχνουν αν μη τι άλλο μία διάθεση συζήτησης και όχι άκαμπτης και εχθρικής αντιπαράθεσης.

3ον. Οι φράσεις που δυναμιτίζουν την συζήτηση καλόν είναι να μείνουν στην άκρη γιατί δεν νομίζω ότι προσφέρουν γόνιμα βήματα. Και οι δύο ομάδες είμαστε πλασμένοι στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, με τα ίδια ήθη και έθιμα, την ίδια γλώσσα και το ίδιο κοφτερό μυαλό. Το να προσπαθούμε να επιβάλουμε γνώμες οι μεν στους δε, μάλλον δεν είναι η καλλίτερη οδός επικοινωνίας. Προφανώς αυτό που κάνει ο καθένας μας υποβρυχίως το επέλεξε γιατί τον εκφράζει περισσότερο και δεν του το επέβαλε κανείς.

4ον Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που θα μπορούσαμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε. Ας δούμε θέματα ασφαλείας. Ας δούμε θέματα δημοκρατικής διαδικασίας συνύπαρξης στον ίδιο χώρο αποδεχόμενοι την ιδιαιτερότητα του καθενός μας.
Ας μην διυλίζουμε τα πάντα μέσα από την νομική πλευρά του θέματος. Σαν παράδειγμα αναφέρω το εξής. Ο μέγας Κουστώ στον οποίο πολλά οφείλει η ανθρωπότητα σε θέματα ερευνών για τα όντα της θάλασσας, ψάρευε χρησιμοποιόντας φιάλες για το καθημερινό του φαγητό. Ούτε δολοφόνος ήταν ούτε περιβαλλοντική καταστροφή έκανε, ούτε κακή διαχείριση και υπεραλίευση έκανε ποτέ. Λειτουργούσε όπως θα λειτουργούσε και ένας υποβρύχιος σαρκοφάγος οργανισμός απλά για να τραφεί.
Αυτή είναι η θέση μου.

MICHALIS 01-04-09 08:08

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Γιώργος Δεμέτης (Μήνυμα 25626)
Ο μέγας Κουστώ στον οποίο πολλά οφείλει η ανθρωπότητα σε θέματα ερευνών για τα όντα της θάλασσας, ψάρευε χρησιμοποιόντας φιάλες για το καθημερινό του φαγητό. Ούτε δολοφόνος ήταν ούτε περιβαλλοντική καταστροφή έκανε, ούτε κακή διαχείριση και υπεραλίευση έκανε ποτέ. Λειτουργούσε όπως θα λειτουργούσε και ένας υποβρύχιος σαρκοφάγος οργανισμός απλά για να τραφεί.
Αυτή είναι η θέση μου.

Πολυ σωστα . Δεν το κρυβει αλλωστε . Αρκει να δειτε την αρχη του Le Monde Du Silence (σφαλιαρες για ανορθογραφια στην εξοδο παρακαλω) , οπου δειχνει τετοιες σκηνες , συν ενα μακελειο με καρχαριες . Σε αυτον τον ανθρωπο , δεν ξερω αν μπορουμε να καταλογισουμε κακο , αυτος μας ανοιξε τα ματια μεσα απο τις ερευνες και τις καμερες του (ναι , ναι ξερω , δεν ηταν ο μονος ή ο πρωτος , ηταν αυτος που χρησιμοποιησε την προβολη μεσω ταινιων , πρωτος τοσο εντονα και οργανωμενα)

Γιώργος Κεφαλάς 01-04-09 10:34

Καλημερα και παλι.Μιχαλη το θεμα τελικα δεν κλεινει τοσο ευκολα.Τουλαχιστον ας βγει κατι καλο απο αυτη την ιστορια.Αφου ειπαμε τις χοντραδες μας(βαζω ολους μεσα οσους εχουν κανει post εδω για να μην ξαναρχιζουμε) και ειμαστε ολοι ευαισθητοποιημενοι με την προστασια του θαλασσιου περιβαλλοντος και των κατοικων του,προτεινω να βρουμε εναν τροπο να δρασουμε.Ολοι μαζι,πρωτιστως για τη θαλασσα και επειτα για το hobby μας ειτε αυτο ειναι το υποβρυχιο ψαρεμα ειτε η αυτονομη καταδυση. Προσωπικα περα απο την ατομικη δραση-καταγγελιες στα κατα τοπους λιμεναρχεια και αυτοδικια-αλλη εμπειρια δεν διαθετω.Δεν εχω δραστηριοποιηθει ποτε συλλογικα και δεν γνωριζω τον τροπο.Θα ηταν φρονιμο να γινει μια συναντηση οσων ενδιαφερονται?Υπαρχει καποιος απο εδω που να μπορει να συντονισει μια συλλογικη δραση?Η τραβαει ο καθενας τον δρομο του οπως αυτος νομιζει?Ειλικρινα δεν γνωριζω ουτε μου ερχεται καμια εμπνευσμενη προταση τωρα.
Υ.Γ.1 Σχετικα με την ζημια που προκαλει το υποβρυχιο ψαρεμα στο θαλασσιο οικοσυστημα.Πιστευω πως ειναι παρα πολυ μικροτερη συγκριτικα με αυτην που προκαλουν οι μηχανοτρατες, ομως δεν ειναι και αμελητεα.Ολα πλεον, λογω των μεγεθων, επηρεαζουν αθροιστικα τα αποθεματα.Ακομα και οι παρακτιοι αλιεις ασκουν την δικη τους πιεση στο συστημα-παλαιοτερα ειχε 1 πετονια ο καθενας τωρα 5-6 καλαμια.

Γιώργος Δεμέτης 01-04-09 10:59

1 Συνημμένο(α)
Παιδιά λόγω ηλικίας (52 Μαΐων σήμερα) και μεγάλης μου εμπλοκής με το ψάρεμα από τα 18 μου μπορώ να σας βεβαιώσω ότι έχω διαπιστώσει εγώ με τα ίδια μου τα μάτια την ελάτωση των ψαριών ειδικά των ενδημικών.

Η ευαισθητοποίηση μας στα φόρουμ του ψαροτούφεκου για την προσεκτικότερη διαχείριση, έχει γίνει εδώ και μερικά χρόνια πλέον, πράγμα που σας το ανέφεραν και άλλοι συνάδελφοι (PANEX). Αφού γνωριστούμε καλλίτερα μέσα από το internet θα δείτε ότι σε πολλά πράγματα έχουμε τις ίδιες αυαισθησίες.
Η παρακάτω εικόνα μας εξοργίζει ίσως περισσότερο από εσάς, γιατί μερικοί από εμάς έχουμε παίξει με αυτά τα πλάσματα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Κάποιο δελφίνι μου πήρε πριν 2 χρόνια τα ψάρια από τη σημαδούρα και έσκασα στα γέλια.

Big-Blue 01-04-09 11:52

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Phoevos (Μήνυμα 25566)
Οι ψαροκυνηγοί δεν είναι οι τύποι με το μισόκιλο χταποδάκι, με τη γαλαζόπετρα στο χέρι, με την ψαροσακούλα στη μέση γεμάτη απο ροφάκια. Είναι άλλο πράγμα διαφορετικό.

Συμφωνώ, αυτό προσπαθώ να πείσω τον κόσμο αρκετό καιρό. Ή τουλάχιστον δεν τους θεωρώ εγώ αυτούς ψαροκυνηγούς.
Αν αφαιρούσες και κάποιες λέξεις-έννοιες που χρησιμοποιούσες όπως φόνος κτλ θα συμφωνούσαμε σε περισσότερα.

Dimitris Galon 01-04-09 13:16

@ Pho(e)vos

Αν και υπογράφεις σαν Φοίβος, το μόνο που κατάφερα να διακρίνω είναι η λέξη φόβος στο όνομα σου αλλά και στις πράξεις σου. Ίσως μια αλλαγή σε Abaddón, el exterminador να δικαίωνε όχι μόνο τις κυνηγετικές αλλά και τις λογοτεχνικές σου φιλοδοξίες. Δεν γνωρίζω ακόμα αν αυτό που διέκρινα είναι ο φόβος που προκαλείς ή ο φόβος που σου προκαλούν, όπως και να έχει όμως είναι ένα καθοριστικό συναίσθημα και δεν μπορεί να αγνοηθεί, γι΄ αυτό αποφάσισα να γράψω διεξοδικά για το θέμα καθώς ταυτόχρονα διαπίστωσα ότι δεν γνωρίζεις τα πρόσωπα που βρίσκονται αποτυπωμένα στην φωτογραφία του πρώτο μου μηνύματος (#107).

Εισερχόμενος στο φόρουμ του συλλόγου αυτοδυτών ΤΗΘΥΣ, ξεκίνησες την επαφή σου αναφερόμενος στην θαλάσσια ιδιότητα σου σαν «Γιατί βουτάω, καμιά φορά, μόνο για τη βουτιά. Γιατί βουτάω, καμιά φορά, μόνο για το φόνο», με σκοπό να «μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου, μαζί σας». Μια σχέση αμφίδρομη δηλαδή, η οποία εμπεριέχει την απάντηση και τον διάλογο στην περίπτωση που κάποιος από μας ενδιαφέρεται για τις σκέψεις σου. Δεν θα σταθώ στην προβληματική του κυνηγιού, νομίζω ότι τα επιχειρήματα της Μαρίας (Physalia) ήταν αρκετά για να απαντηθεί η ατέρμονη διαλεκτική του ερωτήματος που αφορά το κυνήγι και τα τρόπαια. Ένα θέμα που ακόμα και ένα μικρό παιδί θα μπορούσε να κατανοήσει και να σεβαστεί. Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να κατανοήσει κάποιος ότι όταν τα φυσικά αποθέματα τελειώνουν δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βιάζουμε την φύση, όπως γινόταν χρόνια τώρα. Ειδικά όταν είναι ερα-σι-τέχνης !!!

Το θέμα που με απασχολεί είναι τα λογοτεχνικά πακεταρισμένα τσιτάτα που διέκρινα στα κείμενα σου, τα οποία έχουν όχι μόνο σαν εφαρμόσιμο σημείο της υπαρξιακής σύλληψης τον φόνο, αλλά προβάλουν αναμασημένους αφορισμούς (με την φιλοσοφική έννοια και όχι την λειτουργική της ελληνικής ορθοδόξου εκκλησίας) ανθρώπων που σίγουρα τα είπαν καλύτερα από σένα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αφομοίωσης κειμένων που έχουν να κάνουν με την αμεσότητα του «ζειν». Ένας από αυτούς είναι και η επιλεκτική χρήση κομματιών ολοκληρωμένων έργων τα οποία αποσπασματικά ενσωματώνει κάποιος στην προσωπική του «φιλοσοφική θεώρηση της ζωής», προσπαθώντας να φέρει τον μελετητή του εκάστοτε αρεστού συστήματος στα μέτρα της δικιάς του ζωής. Το αποτέλεσμα είναι ένα patchwork αποτελούμενο από κουρέλια ολιστικών φιλοσοφικών συστημάτων. Στην δικιά σου περίπτωση τα τσιτάτα

-Η νοημοσύνη φέρνει σεβασμό

-Γίνεσαι ένας εαυτός που υπάρχει μέσα σου: μάτια μπροστά στο κεφάλι, για να μπορείς να εστιάζεις στη λεία σου, χέρια για να αρπάξεις. Ναι φίλε μου, γεννήθηκες αρπαχτικό, μη το απαρνιέσαι. Είσαι πλάσμα της φύσης και εσύ. Στιγμές. . . έχεις ανάγκη το φόνο.

-Και τώρα που έμαθες, μπορείς να ζήσεις λίγο στο παρελθόν. Στην εποχή που είχες άγρια ένστικτα, στην εποχή που ζούσες για την άγρια χαρά του φόνου. . .

-Η ηθική, είναι και αυτή μια καθαρά ανθρώπινη επινόηση, δεν απαντάται ως νόμος της φύσης στο σύμπαν. Έτσι ποτέ δεν θα τη βάλω στους λογισμούς μου, για να αιτιολογήσω κάτι.

διεκδικούν την πατρότητα τους από τον Arthur Schopenhauer (βλ. Aphorismen zur Lebensweisheit) και την προέκταση του, τον Friedrich Nietzsche (βλ. Jenseits von Gut und Böse).

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την διαφορά της επιλεκτικής και της ολιστικής προσέγγισης σε ένα φιλοσοφικό σύστημα, σε σχέση με τα κείμενα σου αλλά και με το παράδειγμα της ιστορίας, διαπίστωσα τον κίνδυνο που εμπεριέχουν, ο οποίος δεν είναι μόνο φαινομενικά προφανής αλλά λανθάνων υπαρκτός. Για τον λόγο αυτό, αλλά και επειδή θεωρώ ότι αναμασάς εγκεφαλικά δημιουργήματα άλλων, θεώρησα καλό να παραθέσω μια φωτογραφία ανθρώπων οι οποίοι ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο.

Στα αριστερά της φωτογραφίας βρίσκεται ο Richard Baer, ο διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Auschwitz-Birkenau. Ίσως θα ήταν καλό να ξέρεις ότι ο Baer ήταν εξαίρετος κυνηγός, μεγάλος «υποτιμητής» της ηθικής και λάτρης των φυσικών νόμων και της δύναμης της άριας φυλής.

Στα δεξιά του βρίσκεται ο άνθρωπος που έδειξε «σεβασμό στην νοημοσύνη» και έφτασε την ανθρώπινη έρευνα σε βάθος εξερευνώντας τους κοσμικούς νόμους επάνω στο ανθρώπινο είδος. Είναι ο φοβερά νοήμων γιατρός Dr. Josef Mengele, ο επονομαζόμενος «Άγγελος του Θανάτου», ο οποίος πειραματιζόταν με τους εσώκλειστους του στρατοπέδου, κυρίως παιδιά και γυναίκες, καταρρίπτοντας κάθε ανθρώπινη επινόηση στην προσπάθεια του να βρει την ουσία των νόμων της φύσης.

Στο μέσον της φωτογραφίας βρίσκεται ο Josef Kramer, ο διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης Bergen-Belsen. Εξαίρετος κυνηγός και οπαδός της ρατσιστικής καθαρότητας, των φυσικών νόμων και μεγάλος πολέμιος της ηθικής.

Στην άκρη της φωτογραφίας δεξιά, βρίσκεται ο Rudolf Höss (Dachau αργότερα στο Auschwitz) οπαδός της καθαρής φόρμας, της άριας φυλής και του φόνου.

Όλοι αυτοί υπήρξαν οπαδοί, συμμέτοχοι και εκτελεστές ενός πολιτικού συστήματος που στηρίχθηκε στο επιλεκτικό αναμάσημα του Schopenhauer και του Nietzsche ταυτίζοντας την φυλετική καθαρότητα με τον κοσμικό νόμο, το υπεροπτικό δικαίωμα κοσμικής διακυβέρνησης με τον φόνο και την κοινωνική ηθική με την ανθρώπινη παρακμή.

Τελειώνοντας τονίζω και πάλι ότι αυτό που με απασχόλησε είναι οι θέσεις σου για τον φόνο. Μπορεί πολλές φορές στην λογοτεχνία να υμνήθηκε ο φόνος σαν θέση ζωής, ένα καλό παράδειγμα είναι οι φονιάδες του Jean Genet στο μυθιστόρημα του Notre Dames des Fleurs, αλλά ο φόνος στο κοινωνικό περιθώριο έχει άλλα μοτίβα από ένα κοινωνικά αποδεκτό και μάλιστα σαν άθλημα θεωρούμενο φονικό «σπορ».

Το ρατσιστικό αυτό σχόλιο που επικροτείς, δεν θα το σχολιάσω. Ο λόγος είναι αφ΄ενός το γεγονός ότι το ουσιαστικό German μπορεί να αντικατασταθεί, ανάλογα με την περίσταση, με όλα τα εθνικά ουσιαστικά του πλανήτη, αφ΄ ετέρου η γνώση ότι ο εθνικός όρος German είναι αδόκιμος μια και το γερμανικό κράτος δημιουργήθηκε σαν απόρροια των πολέμων του 1870/71 στις Βερσαλίες της Γαλλίας.

Παράθεση:

Νομίζω ότι πλέων είναι υποχρέωση σου να μας κατατοπίσεις, μια και όπως λες «η βουτιά για το φόνο σε φέρνει πιο κοντά ακόμα στη θάλασσα. Γιατί γίνεσαι ένα πλάσμα, με τα πλάσματα που κυνηγάς. Γίνεσαι κομμάτι της τροφικής αλυσίδας» στο κύριο ερώτημα μου το οποίο είναι.

Από τι υλικό ήταν φτιαγμένη η πέτρα του Σίσυφου;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ 01-04-09 13:39

δημητρη απολαμβανω παντα να διαβαζω κειμενα σου....

ειδικα οταν τα συγκρινω με τα κειμενα που συνοδευουν φωτο σαν και αυτη........

Η παραπανω φωτο που ειναι μια ακομα απο τις χιλιαδες που τραβανε οι περηφανοι θηρευτες καθε καλοκαιρι με κανει να αναρωτιεμαι αν υπαρχει και το macro spear fishing ως hobby .....

Τελικα κλεινει ορ δεν ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ....???:mad:

απορω πως οποιοσδηποτε λατρης της φυσης επιμενει να δικαιολογει τον θηρευτη των παραπανω....

ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΩΣ ΥΒΡΗ....και να θεωρει υβρη τη λεξη ΜΑΛΑΚΙΑ....

ΥΓ και οσοναφορα στο αλλο ποστ με το λευκο πισω απο τους αυτοδυτες.... να ξερετε οτι οταν οι αυτοδυτες συναντουν λευκους (η οποιον αλλο επιθετικο καρχαρια) χαμογελανε απο χαρα και παραμενουν εκστατικοι μπροστα στο μεγαλειο της φυσης , δεν ψαχνουν να βρουν με πιο τουφεκι θα μπορουσαν να τον ΛΙΑΝΙΣΟΥΝ

Physalia 01-04-09 13:55

Παράθεση:

Αν και κατά βάση με κάλυψαν οι προλαλήσαντες, αν πραγματικά θες πολύ να γελάσεις, θα συνεχίσω λίγο με τα ανέκδοτα.

Ρώτα με αν έχω πρόβλημα να σκοτώνουν φάλαινες και φώκιες οι Ινουίτ (ιθαγενείς) της Αλάσκας.

Κανένα αγαπητέ Φοίβε.

Κι όποιος είναι μάγκας και μετράει την "καταστροφή" με ένα μέτρο κι ένα σταθμό, ας πάει να ζήσει εκεί χωρίς να σκοτώσει ποτέ του φώκια.....

Καλό το ανεκδοτάκι;
Αν σου άρεσε, προτείνω να μετακομίσεις Αλόννησο και να ζήσεις ever after εκτρέφοντας βουβάλια για παραγωγή μοτσαρέλας και καζάν ντιπί. Ή ίσως ακομα να γίνεις και βαμβακοκαλλιεργητής.

Γιώργος Δεμέτης 01-04-09 15:27

Κύριοι οι φιλοσοφικές προσεγγίσεις του Σοπενχάουερ αν γίνουν εξομοίωση με τις πράξεις των Ναζί χάθηκε η βαθειά φιλοσοφία μέσα σε μία ρηχή φωτογραφία.

Η φωτογραφία με τα πολλά σαργοειδή δεν αρέσει και σε πολλούς από εμάς. Αναλογιζόμενοι όμως ότι αλιεύτηκαν από 2 άτομα επί 2 ημέρες ας πούμε την ανεχόμαστε και δεν έχουμε βάλει τις φωνές.

Η άλλη πλευρά της υπερπροστατευτικής ανθρώπινης επέμβασης τώρα.
Αν διαβάζετε διεθνή τύπο πριν μερικά χρόνια μετά την έντονη δράση της Μπριζίτ Μπαρντό για την προστασία της φώκιας, ξεβράστηκαν χιλιάδες πτώματα φώκιας στις ακτές της Βόρειας Αγγλίας από μεταναστευτική κίνηση των ζώων λόγω υπερπληθυσμού στον προστατευόμενο χώρο. Στην Αρκτική μετά από αυτό, ψηφίστηκε νόμος που θέλει να θανατώνονται 200.000 μικρά φώκιας για να διατηρηθεί το οικοσύστημα από την δημιουργηθείσα έλλειψη σαρδέλας λόγω μεγάλης κατανάλωσης από τις φώκιες.
Παιδιά είτε θέλουμε είτε όχι ανήκουμε και εμείς οι άνθρωποι στην διατροφική αλυσίδα της γης. Παίζουμε λοιπόν τον ρόλο μας για αυτή την ισορροπία. Τα άκρα βλάπτουν.

PanEx 01-04-09 15:51

Το κλουβί με τους πιθήκους,η μπανάνα και το ξύλο.

Έχουμε ένα κλουβί με 5 πιθήκους.

Στην άκρη του κλουβιού αφήνουμε μία μπανάνα.

Όταν πάει ένας από τους πιθήκους να πλησιάσει την μπανάνα, εκτοξεύουμε παγωμένο νερό σε όλο το κλουβί.
Οι πίθηκοι τσαντίζονται. Αμα ξαναπάει κάποιος από τους πιθήκους να πλησιάσει την μπανάνα, οι άλλοι του επιτίθενται χωρίς να χρειαστεί να ξαναχρειαστεί να τους καταβρέξουμε.

Αμα αντικαταστήσουμε ένα από τους πιθήκους με κάποιον καινούριο, τότε αυτός με το που θα δει την μπανάνα θα πάει να την αρπάξει. Οι άλλοι,
γνωρίζοντας τι πρόκειται να συμβεί άμα ακουμπήσει τη μπανάνα, του επιτίθενται. Ο νέος πίθηκος τρώει ξύλο χωρίς να ξέρει γιατί.

Αν αντικαταστήσουμε έναν από τους παλιούς πιθήκους με ένα καινούριο, τότε το σκηνικό θα επαναληφθεί, μόνο που αυτή τη φορά θα χώνει ξύλο και ο πρώην "νέος" πίθηκος χωρίς βέβαια να ξέρει γιατί.

Εάν επαναλάβουμε το πείραμα αντικαθιστώντας έναν-έναν τους πιθήκους θα καταλήξουμε να έχουμε 5 πιθήκους από τους οποίους κανένας δεν έχει καταβραχεί. Όμως όλοι κάθε φορά κάθε νεότερος πίθηκος θα επιτίθεται από τους υπόλοιπους. Ο νέος δέχεται επίθεση και οι παλιοί επιτίθενται για ένα και μόνο λόγο: Επειδή "έτσι γίνονται τα πράγματα εδώ πέρα".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ 01-04-09 15:58

βρε συ γιωργο, δεν πα να εχουν ψαρευτει σε 100 μερες απο 100 ανθρωπους...δειχνει λαθος προσεγγιση του βυθου και του κυνηγιου....

βγες εσυ και κραξε....εμενα δεν θα με παρουν σοβαρα....ειμαι φλωρος α priori επειδη προτιμω να βιντεοσκοπω....

κ το αποτελεσμα πονα εσενα , το ξαναλεω , πονα κ μενα....

στους ελληνικους βυθους σε πολυ λιγο δεν θα υπαρχει λεπι.....(αν οχι ηδη)

Physalia 01-04-09 16:35

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Γιώργος Δεμέτης (Μήνυμα 25697)
Στην Αρκτική μετά από αυτό, ψηφίστηκε νόμος που θέλει να θανατώνονται 200.000 μικρά φώκιας για να διατηρηθεί το οικοσύστημα από την δημιουργηθείσα έλλειψη σαρδέλας λόγω μεγάλης κατανάλωσης από τις φώκιες.

Ήτοι...του ξεσκισμένου βυθού, του φταιν οι φώκιες.:eek:
Πού να'χαν και ψυγεία οι φώκιες δηλαδή, πού να αντάλλασσαν και τη σαρδέλα με πετροδόλαρα και να την έκαναν μετοχές και καταθέσεις...:confused:

(Δύσκολα θα με έπειθε κάποιος ότι για την έλλειψη κάποιου "αλιευτικού αποθέματος" φταιει ένα άλλο ζωντανό που τρώει όσο χρειάζεται για να χορτάσει την καθημερινή του πείνα. Κι εδώ στην Ελλάδα ίσως θα έπρεπε αντίστοιχα να αρχισουμε να θανατώνουμε κάνα δελφίνι.... αφού τα ψάρια δε φτάνουν για τις ψυγειάρες και τις κοιλάρες όλων μας, ας φύγουν πρώτα αυτοί που δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα από τη μέση. Περίεργο σκεπτικό Γιώργο, ελεεινά ανθρωποκεντρικό.... μήπως από τότε έχουμε αλλάξει αιώνα; :confused:)

eye love scuba 01-04-09 17:24

Phoebos, αν για να απολαύσεις τη θάλασσα, όπως μας λες και κοροϊδεύεις τις φυσσαλίδες μας, χρειάζεσαι ένα όπλο στο χέρι, φιλική συμβουλή, πρέπει να το ψάξεις. Δυστυχώς τέτοιες αντιλήψεις είναι αναπτυξιακά ριζωμένες μέσα μας και μας ακολουθούν μία ζωή, θέλει μεγάλη υπέρβαση για να ξεπεραστούν, κυρίως γιατί είναι αδυνατη η αναγνώριση του ότι αποτελούν πρόβλημα... Αν οι ΨΤ δεν ήταν 200000 αλλά λιγότεροι, τότε αυτό θα ονομαζόταν επιστημονικά διαταραχή.

tdrackos 01-04-09 17:34

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο eye love scuba (Μήνυμα 25709)
Phoebos, αν για να απολαύσεις τη θάλασσα, όπως μας λες και κοροϊδεύεις τις φυσσαλίδες μας, χρειάζεσαι ένα όπλο στο χέρι, φιλική συμβουλή, πρέπει να το ψάξεις. Δυστυχώς τέτοιες αντιλήψεις είναι αναπτυξιακά ριζωμένες μέσα μας και μας ακολουθούν μία ζωή, θέλει μεγάλη υπέρβαση για να ξεπεραστούν, κυρίως γιατί είναι αδυνατη η αναγνώριση του ότι αποτελούν πρόβλημα... Αν οι ΨΤ δεν ήταν 200000 αλλά λιγότεροι, τότε αυτό θα ονομαζόταν επιστημονικά διαταραχή.

Οπως και το να καπνιζεις...
ή μαλλον , ΑΚΡΑΙΑ μορφή διαταραχής , καθως το τσιγαρο δεν το χρειαστήκαμε ποτε στην εξελικτική μας πορεια για να επιβιωσουμε...
διαφωνεις..?

Γιώργος Δεμέτης 01-04-09 18:08

Παιδιά ας αφήσουμε την μεταξύ μας αντιπαράθεση και ας δούμε τι μας ενώνει. Ας κάνει κάποιος προτάσεις για θέματα που μας αφορούν όλους.
Το να σκαλώνουμε στην μια κουβέντα του ενός και να προσπαθούμε να την γυρίσουμε πίσω είναι σαν να χτυπάμε μία μπάλα με δύο ρακέτες. Αυτό δεν λέγεται διάλογος και προσπάθεια να βρούμε κοινά κανάλια επικοινωνίας, λέγεται πίνκ πόνκ ή τένις.
Πάμε λοιπόν από την αρχή.
Μαρία (φυσαλία) που έχεις και θεσμική θέση εδώ μέσα, σε ακούω:confused:

tdrackos 01-04-09 18:22

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Dimitris Galon (Μήνυμα 25681)
@ Pho(e)vos
Αν και υπογράφεις σαν Φοίβος, το μόνο που κατάφερα να διακρίνω είναι η λέξη φόβος στο όνομα σου αλλά και στις πράξεις σου....
..........

Από τι υλικό ήταν φτιαγμένη η πέτρα του Σίσυφου;

"αριστούργημα" (καπως μεγαλο βεβαια)!
Δημητρη , συγνωμη πραγματικα,αλλα με αυτο που διαβασα σε φανταζομαι με το γνωστο στυλ της Πετρουλας ,"....μολις ολοκληρωσα !!! "
:D
Βρε τιποτα που να πιασει τοπο εχουμε?
Ετσι θα παμε παρακατω???

Διακρινω από μερικους ανθρωπους, και απο τις δυο πλευρες,
την αγαπη για τη θαλασσα και το σεβασμο για το περιβαλλον...

Διακρινω μια μεγαλη διασταση απόψεων , και παρ ολα αυτά την
πραγματικα αξιέπαινη προσπαθεια καποιων ανθρωπων να προσπαθησουν
με πραγματικα @@ σε ενα εντελως αφιλόξενο περιβαλλον να βγουν πολιτισμενα και να υποστηριξουν την αποψη τους για το θεμα , πολιτισμενα κ με επιχειρηματα.
Και πριν προλαβεται να "τρέξεται" καποιοι , στους παραπανω βαζω πρώτους τους αυτοδύτες που εξέφρασαν τη δυσαρεσκεια τους στο GreekDivers με κόσμιο τρόπο.
Ας υποστηριξουμε την προσπαθεια αυτη..
αγαπατε τη θαλασσα? αποδειξτε το!

Ακουσα , Μαρια , για "Ντι-Μπέιτ" !!!
ημαρτον! (για αυτον που το εμπνευστηκε)
Εννοείτε πως δεν εχει σημασία οποιαδηποτε τετοια εμφανιση που σαν σκοπό
έχει να αναδείξει νικητή !!!
Εντελως λανθασμενη κινηση , πρεπει ολοι να καταλάβουμε πως δεν πρέπει να σταθουμε απέναντι,σαν μονομαχοι (πολυ περισσοτερο σαν καταλυτες ακροαματικότητας) , αλλά δίπλα.:)

Μαρια ο Φοιβος αυτό που προσπαθούσε να σου πει (χαρά στο κουραγιο του..) ειναι πως η οικολογικη ζημια του Ψαροτουφεκα ειναι το 1/1000 (ίσως και λιγοτερο) από αυτο που θα επιφερουν οι επαγγελματιες στο συγκεκριμενο τόπο.
Μονον αυτο , όχι να απαρνηθεί το μεριδιο της ευθυνης που του αναλογεί.
Δλδ,το μέτρο ειναι αστοχο , ουσια μηδεν , θα το δείξει κ ο καιρος..:cool:

Γιατι??? γιατι πολύ απλα , πολυ μεγαλες ψαριες απο ψαροτουφεκο , οπως αυτη της φωτο που παρεθεσε ο αγαπητος ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ βγαινουν απο ψαροτουφεκαδες μια φορα το μηνα και αν (και οχι κατα χιλιαδες Γιωργο)...
Τουλαχιστον ετσι εμφανιζονται στα φορουμ , με 4.000 κ περισσοτερα μελη!!
Και παρ ολο οτι ειναι μεγάλη ψαρια , δεν εχει κανενα "ψαρακι" , γόννο,
κανενα ψαρι που να ειναι τοσο μικρο ωστε να μην εχει αναπαραχθει.
Τωρα , εαν προσπαθησουμε να αθροισουμε τα καθημερινά ψαρεματα των επαγγλεματιων με τα συρρομενα εργαλεια κ τα χιλιομετρα δυχτια , ευκολα
θα καταλαβουμε πως ξεπερνουν κατα χιλαδες το αποτελεσμα των ψαροτουφεκαδων. Και φυσικα το προϊόν θα ειναι χείριστης ποιοτητας,
από μαριδα μεχρι δελφίνι... Αυτο θελει να πει ο Φοιβος.

Διαφωνειτε? ...Το συζητάμε!!

Διαβασα με χαρα από καποιους ανθρωπους να προβληματιζονται και να ζητανε προτασεις , ενεργειες..
Να κανω την αρχη?

1.ΔΕΝ αγοραζω ποτε ψάρι που προέρχεται από δυχτι ή απο συρόμενο εργαλειο. ΤΕΛΟΣ!
(Δεν νομιζω να αμφισβητει κανεις πως ειναι οτι πιο καταστροφικο για το υποβρυχιο περιβαλλον).
2.Ενημέρωση-Παιδεία.
Ξερουμε κατι? Ενημερωνουμε τους γυρω μας , τους φιλους μας καταναλωτες ,τους ψαροτουφεκαδες,τους δυτες κτλ κτλ...
Ειναι αδιανόητο η γη να καλυπτεται κατα τα 2/3 απο νερο και στο σχολειο να μη μαθαινει κανεις τπτ για τους κατοικους του βυθου..
Μεχρι πριν λιγο καιρο ,οτι μαθαιναμε για τα ψαρια ήταν από τα περιοδικά και
τους παλαιοτερους ψαραδες!! Υπαρχει άγνοια !!! μεγαλη αγνοια!
Τι ειναι ο ροφος? κινδινευει? γενναει? ποτε γενναει? κτλ κτλ
Τωρα εχουμε το ιντερνετ ! Μεγαλο πραμα το ιντερνετ!! Δυσκολα κατευθυνεται! Ας το εκμεταλευτουμε..

ΥΓ.Βλεπω πολλους να αναριωτουνται γιατι καποιος να ψαρευει,ποια ικανοποιηση αντλει ο κυνηγος.
Θα ανοιξω ενα αλλο τοπικ,οταν θα υπαρχει κ χρονος, που θα μπορεσουμε να αναπτυξουμε το συγκεκριμενο θεμα.
Μεχρι τοτε, θεωρω εξυπνη κινηση απο τους συμμετεχοντες να μην κρινουν βιαστικα για την ορθοτητα,τη λογικη κ την "ψυχοσυνθεση" του κυνηγου,
καθως αργοτερα θα βρεθουν οι ίδιοι εκτεθημενοι οταν διαπιστωσουν οτι στην καθημερινη τους ζωή, οι περισσοτεροι, εχουν εντελως πιο "αχρηστες". ηλιθιες,επικινδυνες κ παραλογες συνηθειες από αυτό που μας έχει επιβαλλει
η φύση να μας ικανοποιει.Αν και εχω αναφερει καποια πραγματα ,υπομονη...

Γιώργος Δεμέτης 01-04-09 18:23

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο tdrackos (Μήνυμα 25710)
<<Phoebos, αν για να απολαύσεις τη θάλασσα, όπως μας λες και κοροϊδεύεις τις φυσσαλίδες μας, χρειάζεσαι ένα όπλο στο χέρι, φιλική συμβουλή, πρέπει να το ψάξεις. Δυστυχώς τέτοιες αντιλήψεις είναι αναπτυξιακά ριζωμένες μέσα μας και μας ακολουθούν μία ζωή, θέλει μεγάλη υπέρβαση για να ξεπεραστούν, κυρίως γιατί είναι αδυνατη η αναγνώριση του ότι αποτελούν πρόβλημα... Αν οι ΨΤ δεν ήταν 200000 αλλά λιγότεροι, τότε αυτό θα ονομαζόταν επιστημονικά διαταραχή.>>

Οπως και το να καπνιζεις...
ή μαλλον , ΑΚΡΑΙΑ μορφή διαταραχής , καθως το τσιγαρο δεν το χρειαστήκαμε ποτε στην εξελικτική μας πορεια για να επιβιωσουμε...
διαφωνεις..?

Ρε Θοδωρή συγνώμη αλλά εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος δεν το βλέπεις? Άσε τα παιδιά να πειράζονται;)

Big-Blue 01-04-09 18:44

Μάζεψα υλικό από τη συζήτηση και σχολιάζω χωρίς να θυμάμαι ποιος τα έγραψε.

Παράθεση:

Κάτι άλλο: σίγουρα οι ψαροκυνηγοί θα επηρεάσουν το πληθησμό των ψαριών. Αλλίμονο, είμαστε κάποιοι ακόμα εξολοθρευτές, τα ψάρια (πληθυσμιακά αλλά και συμπεριφορικά!) θα φτάσουν σε κάποιο άλλο σημείο ισορροπίας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό (προσωπική άποψη), αρκεί να υπάρχει σημείο ισορροπίας.
1ον. Είναι απαράδεκτη η λογική του βάρα το περιβάλλον όσο θες, αυτό θα ρουφάει σα σφουγγάρι ό,τι και αν του ρίξεις μέσα. Μια τέτοια βλακώδης και επικίνδυνη συλλογιστική (διαπιστώσαμε λέει πως το Ελληνικό περιβάλλον έχει μεγάλη αφομοιωτική ικανότητα!!!) είχε αναπτυχθεί από έναν απ’ τους συντάξαντες (γεωπόνος-περιβαντολόγος:) του Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα σε ημερίδα και πιαστήκαμε…

2ο. Ορισμένα είδη που μπορούν να ‘‘ισορροπήσουν’’ θα το κάνουν. Δε βάζουμε όμως όλα τα είδη στο ίδιο σακούλι οκ; Είναι άλλα ψαράκια που δε γουστάρουν να ζουν στα 45+. Αυτά δε θα ισορροπήσουν, απλά θα εκλείψουν! Επίσης, γι’ αυτά που μπορούν να ‘‘ισορροπήσουν’’ θα πρέπει να ξεκινήσουμε να βουτάμε με trimix για να τα χαρούμε πλέον ή να πληρώσουμε ένα σωρό λεφτά για κάποιο θαλάσσιο πάρκο του εξωτερικού για να δούμε παρόμοια.

Παράθεση:

(Αν και -μεταξύ μας- μου επιτρέπω το εξής ένα: κάθε φορά που βλέπω μικρό ροφοειδές να με κοιτάζει φροντίζω να το κυνηγήσω απειλητικά μέχρι να εξαφανιστεί τρομοκρατημένο από κοντά μου. Αυτή την αλληλεπίδραση τη λέω εκπαίδευση. Και από αυτή και μόνο την άποψη, δέχομαι να μου λέτε ότι τα ψάρια τα τρομάζω εγώ και όχι το όπλο σας)
Και εμείς (:)) το κάνουμε αυτό Μαρία. Ελπίζω να το καταλαβαίνουν τα χταποδάκια γιατί είναι και τα πιο εύκολα θύματα των ψ/δων με το σώβρακο, τη μάσκα στο κεφάλι και την τρίαινα…

Παράθεση:

Γιατί άντε και φτιάχνουμε τεχνητό ύφαλο, ποιος θα τον φυλάει στην Ελλάδα?
Όποιος φυλάει και τα νατούρα σήμερα. Ο Μπαρμπαγιώργος ο εκ Λαρίσης ορμώμενος που έχει γεννηθεί εκεί λέει και αγαπάει τη φύση, ή οι περιβαντολόγοι :) της αλλαγής που ετοιμάζονται να μας έρθουν ξανά. Μάλλον έρχεται η σειρά άλλου παπατζή εκ των αρχηγών των μκο να υπουργοποιηθεί…

Παράθεση:

Αγαπητή Μαρία, δεν λαμβάνεις υπόψιν σου μια παράμετρο: πολλές φορές αυτά τα ίδια ψάρια έχουν κυνηγηθεί απο ανθρώπους με μπουκάλες. Δεν το λέω για να επιχειρηματολογήσω ότι "και καλά εσείς φταίτε" σε καμία περίπτωση. Απλά, ειδικά στην Αττική, η νυχτομπουκάλα είναι πραγματικότητα. Και σίγουρα είναι πραγματικότητα αυτό που σου περιέγραψα: ότι τα ψάρια έφυγαν απο εκεί που είμασταν γιατί πέρασε το γκρούπ των αυτόνομων. Θα εφευγαν και απο εμάς, μετά τη 1η βολή (εύστοχη ή μη), το ξέρω. Αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα φοβόντουσαν και το θόρυβο απο τις φυσαλίδες. Τα ψάρια στα αλιευτικά καταφύγια του εξωτερικού έχουν συνηθίσει τη παρουσία σας, γιατί κανείς δε τα κυνηγά. Εδώ τραβάνε τον παθών τους το τάραχο! Δεν είναι λίγο...
Αυτό δεν είναι επιχείρημα. Ξαναλέω, όση σχέση έχει ο ψαρομπούκαλος Μαλάκας (είτε λέγεται κουστώ και το κάνει για να τραφεί - λες και δεν έχει μια μπετονιά να κάνει συρτή - ) με την ελεύθερη τόσο έχει και με την αυτόνομη.
ΜΗ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΙΣ ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ ΤΩΝ ΨΑΡΟΜΠΟΥΚΑΛΑΚΗΔΩΝ ΜΕ ΑΥΤΈΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ. ΔΕ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ (ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ) ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ (ΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ) ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΣ. Έλεος και επιτέλους με αυτή την ιστορία!!!
Σε πληροφορώ επίσης πως το μεγαλύτερο ψάρι που έχω δει ποτέ μου –ένα ροφό ίσως και πάνω από 20kg- τον έχω δει με τη μπουκάλα μου περίπου στα 20-22 μέτρα, και τον πλησίασα αρκετά. Δεν υπερβάλλω με το μέγεθος, έχω μεγαλώσει με εικόνες χταποδιών 5kg, φαγκριών >10 και μαγιάτικων (ψαρεμένων από άλλους εννοείταιL). Δεν τρόμαξε καθόλου παρόλο που ήταν σε ένα πολυσύχναστο μέρος. Έχω πολλές περισσότερες ελεύθερες βουτιές (έως max τη ζώνη των 20-24) απ’ ότι αυτόνομες και δεν έχω δει ψάρι πάνω από 6-7kg.

Παράθεση:

Όσο για τα πάρκα, θα ήθελα και εγώ να βουτήξω, ελεύθερα όμως, άλλη ομορφιά Μαρία... Με τη φωτογραφική στο χέρι.
Άμα προλάβεις να εστιάσεις (ειδικά στα ψάρια) να μας πεις το κόλπο. Εδώ παλεύουμε με τη μπουκάλα να εστιάσουμε σε κανάν σπειρογράφο και είτε απελπίζεται και κλείνει μόνος του είτε εστιάζουμε στο σκορπίδι δίπλα του:o

Έχω και άλλα, συνεχίζω…πάει η δουλειά σήμερις…:geia:

Big-Blue 01-04-09 19:08

Παράθεση:

…μήπως επειδή αυτοί δεν έχουν εναλλακτική;
…… α) Χρειάζεται προστασία σε οποιοδήποτε επίπεδο είναι εφικτό
β) Για τους επαγγελματίες (παράκτιους) αλιείς είναι θέμα επιβίωσης και κάθε απόφαση περιορισμού που θα παρθεί, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη σοβαρότητα και προτεραιότητα από οποιοδήποτε χόμπυ, είτε είναι το δικό μας (αυτόνομη) είτε το δικό σας (ψαροτούφεκο).
Ας μπω ακόμα μια φορά στη μέση ως λάτρης και των δυο χόμπυ – και όχι αθλημάτων! – και ας μην το χωρίζουμε στο εμείς και στο εσείς (Φοίβε δικέ μας :)) γιατί θα πάω να βρω πότε έκλαψε ο νίτσε στο τέλος ως διχασμένη προσωπικότητα…
Οκ και οι χασισοκαλλιεργητές μόνο αυτό το επάγγελμα ξέρουν να κάνουν, άλλωστε πάει η αγροτιά την έφαγε η ΚΑΠ και τα σούπερμάρκετ, όπως και οι μαφιόζοι της Σικελίας το ίδιο…Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν νομίζω ε?
Επίσης η θάλασσα εκεί (στο χ ξερονήσι) δεν είναι δική του, δεν την αγόρασε ούτε του έδωσε ο παππούς του, ανήκει σε όλους μας…Για να μην ξαναπώ πως αυτός δε δίνει τίποτα στη θαλασσίτσα όπως ο αγρότης στη γη, ή ο κτηνοτρόφος στα ζώα, δεν την καλλιεργεί παρά μόνο παίρνει από αυτή και πού και που πετάει και καμιά μπαταρία μέσα…δηλαδή. ΕΙΝΑΙ ΚΥΝΗΓΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ και μάλιστα επαγγελματίας!!!
Όταν λες προστατεύεις, προστατεύεις και δε θεωρείς γραφικούς και παραδοσιακούς τους πρώην σφουγγαράδες και νυν μαιο-νυχτο-μπουκαλο-ναργιλεδάκηδες για να μη χάσουν το ψωμί τους, ούτε τους γριγριδες και τους τρατάρηδες που ξεσκίζουν την ακτογραμμή επειδή ζουν 10 οικογένειες, ούτε και τους αλιείς του μισόκιλου χταποδιού επειδή έτσι έκαναν τότε…ΜΗ ΣΩΣΟΥΝ.
ΙΔΙΑ ΜΕΤΡΑ & ΙΔΙΑ ΣΤΑΘΜΑ. Πήραμε την προστασία του περιβάλλοντος (τη διαχείριση αν θέλετε, σηκώνει κουβέντα…) και τη φέρνουμε στα μέτρα μας…Εμείς (και εγώ) δε λέμε πως η λύση είναι σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης; Οκ τότε θα πρέπει να αλλάξουμε…Δε γίνεται σήμερα κύριε να θες να ζήσεις εκεί ψαρεύοντας-σαρώνοντας ότι βρεις…πρέπει εγώ σαν κράτος να σε ‘‘οδηγήσω’’ σε κάποιον άλλο δρόμο…
Όχι παιδιά είναι παράλογο, φασιστικό και ΗΛΙΘΙΟ (σαν και αυτά τα ζώα που το ψήφισαν) να ψαρεύει ο κάθε άθλιος επαγγελματίας το Μάιο και να μην ψαρεύω εγώ επειδή θα καταστρέψω τα ψάρια που γεννάνε…

Physalia 01-04-09 19:15

Όποιος πιστεύει ότι οι ψαρομπούκαλοι κατεβαίνουν για νυχτομπούκαλο στα λιμανάκια, έχει πολλήηηηηη πλάκα!!!!:D

Παιδιά, μην τρελαινόμαστε, οι τύποι είναι φουλ εξοπλισμένοι με σκάφη και πολύ καλές επαφές με το λιμενικό. Οι μπουρμπουληθρόβιοι (εμείς δηλαδή) κρατάμε τα λιμανάκια καθαρά από δαύτους ακριβώς γιατί πάντα κάποιος από εμάς βρίσκεται εκεί και τους χαλάει την πιάτσα....
άρα άτοπον το επιχείρημα ότι τα ψάρια τρομάζουν από αυτούς.....
Τα ροφοειδή στα λιμανάκια φοβούνται τους ελευθεροράμπος...... Τέλος!

Α, ναι, τα λιμανάκια ψαρεύονται επίσης με βιντζότρατα η οποία, που να σκιστεί (κυριολεκτικά), ροφό δε θα βγάλει. Εγγύηση.

Βγάζει μαρίδα βέβαια, που μου λες Θοδωρή να μην ξαναφάω, αλλά οι ιχθυολόγοι με διαβεβαιώνουν κατόπιν εμπεριστατωμένων και χρόνιων μελετών ότι τα αποθέματα της μαρίδας ποτέ μα ποτέ δεν κινδύνεψαν.... Εγώ τώρα που Ροφό δεν τρώω ποτέ αλλά μαρίδα θα φάω 2-3 φορές το χρόνο, εγώ τώρα λέω, είμαι το πρόβλημα;
:confused:

Η μόνη πρόταση που μπορώ να σκεφτώ, είναι να οργανωθεί κάποια διάλεξη από κάποιον πραγματικό βιολόγο-ιχθυολόγο, με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο, με πολλές ώρες πειραματικής αλιείας στο ενεργητικό του, με συμμετοχή σε διεθνείς επιτροπές και συνέδρια επί του θέματος, ο οποίος θα πρέπει να προσπαθήσει μέσα σε μίας ώρας παρουσίαση να μας πει ποια είδη κινδυνεύουν, ποια είδη αλιείας είναι τα πιο καταστροφικά και ποιες είναι οι τάσεις της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας για να λυθούν τα όποια προβλήματα....

το βλέπω χοντρό και δύσκολο αν σκεφτεί κανείς την πολυπλοκότητα του ζητήματος αλλά θα μπορούσα να το βολιδοσκοπήσω ρωτώντας τους κατάλληλους ανθρώπους.....
καμιά καλύτερη ιδέα;;;

(συμφωνώ απολύτως περί του ντι-μπειτ.... ούτε εμένα μου αρέσει ιδιαίτερα η ιδέα, νόμιζα πάντως ότι ήσουν μέσα σε αυτούς που το πρότειναν στην εκπομπή-σας στο huts-radio :confused:)

Physalia 01-04-09 19:33

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Big-Blue (Μήνυμα 25719)
Επίσης η θάλασσα εκεί (στο χ ξερονήσι) δεν είναι δική του, δεν την αγόρασε ούτε του έδωσε ο παππούς του, ανήκει σε όλους μας…Για να μην ξαναπώ πως αυτός δε δίνει τίποτα στη θαλασσίτσα όπως ο αγρότης στη γη, ή ο κτηνοτρόφος στα ζώα, δεν την καλλιεργεί παρά μόνο παίρνει από αυτή και πού και που πετάει και καμιά μπαταρία μέσα…δηλαδή. ΕΙΝΑΙ ΚΥΝΗΓΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ και μάλιστα επαγγελματίας!!!

ανοίγεις ένα υπερτεράστιο θέμα που ξεφεύγει πολύ -ακόμα και από αυτό το τελείως ακατάσχετο και τουρλουμπούκι θρεντ! :D

Αν θες την πολύ συνοπτική μου άποψη, θεωρώ αδιανόητο το γεγονός ότι οι ψαράδες είναι ίσως οι μόνοι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ σε αυτή τη χώρα που δεν υποχρεώνονται να κάτσουν σε ένα θρανίο έστω και για λίγους μήνες πριν πάρουν τα σκάφη του μπαμπά και βγουν γιούχαααα στη θάλασσα. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.
Και πάλι η ανύπαρκτη πολιτική και παιδεία σε αυτή τη χώρα, και πάλι αυτό είναι το πρόβλημα.
Και μένω εδώ.
Σε άλλο θρεντ ίσως κάποτε, το τραβάμε κι από τα μαλλιά αν θες......:geia:

Big-Blue 01-04-09 19:51

Παράθεση:

Το σκεπτικό φιλαράκι είναι πως οι παραγωγή (επ. αλιεία) πάντα φέρνει περιβαλλοντική επιβάρυνση (στα ρεαλιστικά επίπεδα του σήμερα). Πάντα όμως. Το χόμπυ δεν είναι το ίδιο πράγμα. Άλλο πράγμα ο επαγγελματίας άλλο ο ερασιτέχνης. Είναι πάρα πολύ προφανές πως σε αυτήν τη βάση υπάρχει λογική. Πρώτα θα περιορίσεις των ερασιτέχνη (κι ας κάνει το 1% της ζημιάς και μετά των επαγγελματία).
Αυτό μόνο στην Ελλάδα επειδή μας ενδιαφέρει η μόστρα και όχι η ουσία. ΟΧΙ το 99% θα πρέπει να περιορίσεις και όχι το 1%. Αλλιώς δεν κάνεις προστασία του περιβάλλοντος αλλά έχεις τον άνθρωπο στην κορυφή και βάζεις και το κερασάκι από πάνω (απαγόρευση ερασιτεχνικής αλιείας) για να πάρεις και καμιά ψήφο κάποιου οικολογούντα…
Και επειδή είπαμε πως επειδή οι καιροί αλλάζουν και με την εξέλιξη…και ο Δαρβίνος…και και και…, δε γίνεται το 2009 να υπάρχουν επαγγελματίες κυνηγοί. Δε μπορούν να ζήσουν!!! Όπως οι κυνηγοί του νεάτερνταλ εξελίχθηκαν (ή αφομοιώθηκαν όπως έλεγε η αγία ομοουσία κτλ εκκλησία μας για τη σφαγή των Ελλήνων) θα πρέπει και αυτοί να αλλάξουν. Ας γίνουν ιχθυοκαλλιεργητές ή βιοκαλλιεργητές, δεν ξέρω δεν είμαι ΥΠ.Α.Α.Τ. (πρώην Γεωργίας) και Τσάρος της οικονομίας…

Παράθεση:

Παράδειγμα από την καθημερινή ζωή είναι πως μπορείς να έχεις πετρελαιοκινητήρα σε επ. αυτοκίνητο ενώ είναι δύσκολο για Ι.Χ (έχει περιορισμούς).
Αυτή είναι η μέγιστη απάτη των τσάρων και η υποκρισία του νεοέλληνα…αυτό θα έπρεπε να σε απασχολεί γιατί γίνεται Μόνο στο ελλάντα και όχι σε πολιτισμένους κόσμους.

Παράθεση:

Επίσης στης οργανωμένες κοινωνίες δεν επιτρέπετε ο καθένας να ασκεί όποιο επάγγελμα γουστάρει χωρίς την σχετική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (Αλλιώς σίγουρα θα ήμουν δικηγόρος).
Νομίζεις εις πολαπλούν. Στις οργανωμένες κοινωνίες (καπιταλιστικές όπως είναι σήμερα) σιγά να μην έπρεπε να πάρεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (από το εκάστοτε συντεχνιακό μαγαζί) για να δουλέψεις. Αυτό γίνεται γιατί το θέλουν τα μαγαζιά τύπου τεε, δικηγόρων, μεταφορέων καυσίμων κτλ…αλλά μάλλον κοντά είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων…Ίδωμεν

Παράθεση:

Ο μέγας Κουστώ στον οποίο πολλά οφείλει η ανθρωπότητα σε θέματα ερευνών για τα όντα της θάλασσας, ψάρευε χρησιμοποιόντας φιάλες για το καθημερινό του φαγητό. Ούτε δολοφόνος ήταν ούτε περιβαλλοντική καταστροφή έκανε, ούτε κακή διαχείριση και υπεραλίευση έκανε ποτέ. Λειτουργούσε όπως θα λειτουργούσε και ένας υποβρύχιος σαρκοφάγος οργανισμός απλά για να τραφεί.
Με όλο το σεβασμό προς τον συχωρεμένο, για τη συγκεκριμένη του πράξη ήταν το ίδιο απατεώνας, ελεεινός και θρασύδειλος με τον σημερινό ψαρομπούκαλο. Μην κρύβεστε μονίμως πίσω απ’ το δάκτυλο σας και μην παλατζάρετε στις απόψεις σας εκτός και αν θέλετε να γίνετε πολιτικοί.
Αλλιώς, την επόμενη φορά που θα δείτε ένα σαρκοφάγο ζώο στη θάλασσα και παλεύει να πιάσει την τροφή του και αποτύχει, δώστε του ένα αεροβόλο και μια μπουκάλα (έτσι πάνε αυτά) μπας και ‘‘κάνει’’ κάτι.

Παράθεση:

αλλά ο φόνος στο κοινωνικό περιθώριο έχει άλλα μοτίβα από ένα κοινωνικά αποδεκτό και μάλιστα σαν άθλημα θεωρούμενο φονικό «σπορ».
Ας μην πιάσουμε πάλι την κουβέντα περί αθλημάτων ή μη…Δεν είναι ή δε θα πρέπει να θεωρείται άθλημα η ερασιτεχνική υποβρύχια αλιεία με ελεύθερη κατάδυση γιατί δε θα πρέπει να έχει το συναγωνισμό, δε χρειάζεται την άμυλα και δε γίνεται για τρόπαια ούτε καν για ένα κλαδί ελιάς.

Παράθεση:

[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/user/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image001.jpg[/IMG]

…Η φωτογραφία με τα πολλά σαργοειδή δεν αρέσει και σε πολλούς από εμάς. Αναλογιζόμενοι όμως ότι αλιεύτηκαν από 2 άτομα επί 2 ημέρες ας πούμε την ανεχόμαστε και δεν έχουμε βάλει τις φωνές
Τι να ανεχτείς από μια ψαριά για κλάματα; Έλεος. Τι σαργοειδή και κεφαλοειδή, ο ‘‘παίχτης’’ ή οι ‘‘παίχτες’’ (τότε είναι ομαδικώς για κλάματα) βούτηξαν δίπλα σε κλουβιά προφανώς και δεν άφησαν ούτε σπαράκι ούτε τσέρουλα! Πράγματι πρόκειται για macro spear fishing. Τουλάχιστον να ταΐσανε καμιά γάτα…

Παράθεση:

Η άλλη πλευρά της υπερπροστατευτικής ανθρώπινης επέμβασης τώρα.
Αν διαβάζετε διεθνή τύπο πριν μερικά χρόνια μετά την έντονη δράση της Μπριζίτ Μπαρντό για την προστασία της φώκιας, ξεβράστηκαν χιλιάδες πτώματα φώκιας στις ακτές της Βόρειας Αγγλίας από μεταναστευτική κίνηση των ζώων λόγω υπερπληθυσμού στον προστατευόμενο χώρο. Στην Αρκτική μετά από αυτό, ψηφίστηκε νόμος που θέλει να θανατώνονται 200.000 μικρά φώκιας για να διατηρηθεί το οικοσύστημα από την δημιουργηθείσα έλλειψη σαρδέλας λόγω μεγάλης κατανάλωσης από τις φώκιες.
Παιδιά είτε θέλουμε είτε όχι ανήκουμε και εμείς οι άνθρωποι στην διατροφική αλυσίδα της γης. Παίζουμε λοιπόν τον ρόλο μας για αυτή την ισορροπία. Τα άκρα βλάπτουν
Εμ δεν είναι άκρο ο πόνος της Χ Μπριζίτ που απ’ τους λούτσους πήγε στις φώκιες; Άσε που αν αρχίσουμε συζήτηση για το συμπαθές θηλαστικό θα ξυπνήσουμε θύμησες από άλλες φώκιες…
Δε μπορώ να καταλάβω τι θέλουμε…εν τέλει με τόσο ανθρωποκεντρικές θεωρήσεις πως μπορούμε να κοπτόμαστε για την προστασία του πλανήτη. Δεν αναφέρομαι προσωπικά εδώ, αλλά αυτά τα επιχειρήματα τα συναντώ αρκετά συχνά στη δουλειά μου…πχ. Ο άνθρωπος της κορυφής κτλ…ως νοήμων ον να πρέπει να ξεκληρίσει τα ποντίκια επειδή πολλαπλασιάστηκαν (αφού ξεκληρίσαμε τους θηρευτές τους και τους βιότοπούς τους) για να φέρουμε σε ισορροπία το σύστημα, να αυξηθούν ξανά οι θηρευτές και να νοιώσουμε διαχειριστές…
Και μετά όλοι για μια αναδάσωση για να πατήσουμε ότι βλασταράκι έχει μείνει…έπειτα παίρνουμε μια μηχανή, ροζ κατά προτίμηση, λέμε ζήτω οι γκέοι και οι μειονότητες, κάτω τα γήπεδα και οι φραουλοκαλλιεργητές (αυτοί δεν είναι γραφικοί δεν τους έχουν σε καρτ ποστάλ) και παίρνουμε 8% στις εκλογές…
ουφ…πάει η δουλειά και σήμερα:fioufiou:

Physalia 01-04-09 20:01

α πα πα πα παααααα
προτείνω να οργανώσουμε τη συνέχεια αυτού του θρεντ σε κανα ρίαλ τάιμ μετά μπιρών γιατί δεν παλεύεται άλλο με τις γκέλες του!!
:crazy:

Γιώργος Δεμέτης 01-04-09 20:22

Φίλε μου <<Big-Blue>> δεν έχω καταλάβει τελικά τι πράγμα είσαι αυτόνομος ή ελεύθερος? Τη μία μας πας έτσι την άλλη αλλιώς.
Επέτρεψε μας και εμάς τους ταπεινούς ψαροτουφεκάδες να έχουμε τις απόψεις μας. Σαφέστατα ο Κουστώ δεν με ενόχλησε που παρά το παράνομο για τα Ελληνικά δεδομένα ψάρεμα, γιατί σεβάστηκε μέχρι αηδίας τον ορισμό της διαχείρισης θηραμάτων περιοριζόμενος σε αυτά που ήθελε μόνο να φάει. Μακάρι να αποκτήσουμε αυτή τη νοοτροπία όλοι μας. Προς θεού δεν θέλω να παρεξηγηθεί η θέση μου και να αρχίσουν να παραφράζονται τα νοήματα που βάζω στο τραπέζι.

Ο νόμος που βγάζει το κάθε κράτος σκοπό έχει τον περιορισμό της υπερβολής. Αν οι πολίτες ενός κράτους δεν υπερέβαιναν τα όρια της φυσικής ισορροπίας δεν θα είχαν βγεί τέτοιοι νόμοι.

Αυτό με τις μπύρες που λες Μαρία καλά μου ακούγεται. Κανόνισε κάτι εγώ είμαι μέσα.

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 18:28.