Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'

Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' (http://www.scubadive.gr/forum/index.php)
-   Γίνε Οικο-ρεπόρτερ (http://www.scubadive.gr/forum/forumdisplay.php?f=37)
-   -   Προσοχή!! Στη Χαλκιδική, οτιδήποτε κινείται υποβρυχίως είναι επικηρυγμένο! (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=3453)

fivos 01-04-09 21:02

Απάντηση: Προσοχή!! Στη Χαλκιδική, οτιδήποτε κινείται υποβρυχίως είναι επικηρυγμένο!

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Γιώργος Δεμέτης (Μήνυμα 25730)
Φίλε μου <<Big-Blue>> δεν έχω καταλάβει τελικά τι πράγμα είσαι αυτόνομος ή ελεύθερος? Τη μία μας πας έτσι την άλλη αλλιώς.

Άστα Γιώργο... εγώ τον έχω γνωρίσει από κοντά και πάλι άκρη δεν έβγαλα... :D
Μάλλον μπερδεύτηκα χειρότερα θα έλεγα... για ελεύθερο, αναρχο-αυτόνομο τον κόβω...
Έχω φτάσει μέχρι και σε σημείο να τον απειλήσω ότι θα υποβάλλω πρόταση διαγραφής του από τον σύλλογο για τις ακραίες απόψεις του και την σχιζοφρένειά του μεταξύ ελεύθερης-αυτόνομης... :rofl: :rofl:

= = = = = = = = = = = = = = = =

Πάντως παρακολουθώντας τη συζήτηση όπως εξελίχθηκε εδώ, επιβεβαιώνω αυτό που ξέρω ήδη για τις μακροσκελείς συζητήσεις μέσω forum: Μετά από 10+ σελίδες και συμμετοχή αρκετών συνομιλητών το θέμα ξεφεύγει από τον αρχικό του σκοπό (οκ - αυτό δεν είναι πάντα κακό) αλλά στο τέλος θυμίζει έναν αχταρμά ιδεών που άλλες έχουν σκοπό επίθεσης, άλλες άμυνας, κι άλλες επιβεβαίωσης μιας προσωπικής κοσμοθεωρίας και τελικά οι μεστές απόψεις και τα σημεία που μπορούν να μας οδηγήσουν σε σύγκλιση και πρακτικά συμπεράσματα, χάνονται μέσα στο πλήθος των λέξεων και των συναισθημάτων.

Είμαι αισιόδοξος ότι τελικά όλοι γίναμε λίγο σοφότεροι από αυτή την κουβέντα και -τουλάχιστον για όσους είναι καλοπροαίρετοι- ήταν ένα πλησίασμα απόψεων και γνωριμία της διαφορετικής οπτικής των πραγμάτων.

Στο δια ταύτα τώρα, για το αν δηλ. με δεδομένη την τρέχουσα περιβαλλοντική και πολιτική κατάσταση, αν μπορούμε ελεύθεροι και αυτόνομοι να συγκλίνουμε και να δράσουμε σε πρακτικό επίπεδο γι αυτό που όλοι αγαπάμε, μένει να αποδειχτεί στην πράξη - κι εκεί ψηφίζω κι εγώ την ιδέα της Μαρίας:
Μια συνάντηση από κοντά να αποκτήσουμε εμπειρία και εμπυρία
:geia:

Big-Blue 01-04-09 21:31

Απάντηση: Προσοχή!! Στη Χαλκιδική, οτιδήποτε κινείται υποβρυχίως είναι επικηρυγμένο!

Φίλε Γιώργο αφού όλοι αγαπάμε τη θάλασσα όπως έχουμε παραδεχτεί γιατί αποκλείετε το γεγονός (και οι μεν και οι δε) να είναι κάποιος σώφρων (έτσι λέω) και αυτοδύτης και ψαροντουφεκάς;
Αρχικά ψαροντουφεκάς (ταπεινότατος) και πλέον και αυτοδύτης…όταν είμαι με το όπλο σκέφτομαι το σαργό στα κάρβουνα με παρέα και μοσχοφίλερο και όταν είμαι με μπουκάλα παλεύω να τον εστιάσω με την ψηφιακή μου αλλά τελικά βολεύομαι και με σκορπίδια…
Συμφωνώ για την ομαδική μάζωξη, εγώ ήδη άρχισα τα τσίπουρα. Οι μπύρες κάνουν κοιλιά και αν συνεχίσω έτσι…

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Γιώργος Δεμέτης (Μήνυμα 25730)
Φίλε μου <<Big-Blue>> δεν έχω καταλάβει τελικά τι πράγμα είσαι αυτόνομος ή ελεύθερος? Τη μία μας πας έτσι την άλλη αλλιώς.
Επέτρεψε μας και εμάς τους ταπεινούς ψαροτουφεκάδες να έχουμε τις απόψεις μας. Σαφέστατα ο Κουστώ δεν με ενόχλησε που παρά το παράνομο για τα Ελληνικά δεδομένα ψάρεμα, γιατί σεβάστηκε μέχρι αηδίας τον ορισμό της διαχείρισης θηραμάτων περιοριζόμενος σε αυτά που ήθελε μόνο να φάει. Μακάρι να αποκτήσουμε αυτή τη νοοτροπία όλοι μας. Προς θεού δεν θέλω να παρεξηγηθεί η θέση μου και να αρχίσουν να παραφράζονται τα νοήματα που βάζω στο τραπέζι.

Ο νόμος που βγάζει το κάθε κράτος σκοπό έχει τον περιορισμό της υπερβολής. Αν οι πολίτες ενός κράτους δεν υπερέβαιναν τα όρια της φυσικής ισορροπίας δεν θα είχαν βγεί τέτοιοι νόμοι.

Αυτό με τις μπύρες που λες Μαρία καλά μου ακούγεται. Κανόνισε κάτι εγώ είμαι μέσα.

eye love scuba 01-04-09 23:54

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο tdrackos (Μήνυμα 25710)
Οπως και το να καπνιζεις...
ή μαλλον , ΑΚΡΑΙΑ μορφή διαταραχής , καθως το τσιγαρο δεν το χρειαστήκαμε ποτε στην εξελικτική μας πορεια για να επιβιωσουμε...
διαφωνεις..?

Μην μπερδεύεις το εξελικτική με το αναπτυξιακή. Αναπτυξιακή φίλε μου είναι ο τρόπος που μεγάλωσες. Τώρα αν καπνίζεις μόνος σου είσαι απλά εξαρτημένος, αν καπνιζεις στη μούρη του άλλου είσαι κάτι άλλο

tdrackos 02-04-09 01:48

Χαιρετω !

Αγαπητη Μαρια , ο προβληματισμός μου οσον αφορά τα δίχτυα κ τα συρόμενα δεν εστιάζει μονο στο προϊόν που βγαινει εν τελει προς πώληση,
αλλα σε ολα τα ειδη που θα σηκωσει το δίχτυ , κ βγαζει καθε λογής μικρο (σε ηλικία) ψαρι.
Δλδ, (οπως σημβαινει κμε τα σευρομενα), για να βγει ενα κιλο του ψαριου που θελουμε να πιασουμε ,
συνηθως βγαινουν τουλαχιστον αλλα τοσα άσχετα ψάρια.Δεν υπαρχει η δυνατοτητα επιλογης , κ αυτο ειναι μεγαλο προβλημα.

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 25720)
(συμφωνώ απολύτως περί του ντι-μπειτ.... ούτε εμένα μου αρέσει ιδιαίτερα η ιδέα, νόμιζα πάντως ότι ήσουν μέσα σε αυτούς που το πρότειναν στην εκπομπή-σας στο huts-radio )

Κανονικα θα επρεπε να το παρω σαν προσβολη αυτο :D αλλα φυσικα δεν με γνωριζεις προσωπικα,οποτε "πάσο"...:D
Φυσικα κ προτιμω τις μπυρες (ΌΛΕ!!) :2drunk:
Αλλα πεφτω κομματακι μακρυα , Καλαματα βλεπεις! Στην αλλη ακρη !!
(τι σου ειναι αυτο το ιντερνετ τελικα..?)

Μονο εαν σταθουμε διπλα - διπλα μπορούμε να τα βαλουμε με τις πραγματικες εστίες καταστροφης του θαλασσιου περιβάλλοντος,
διαφορετικά εμεις (οι εραστες της θάλασσας) θα τρωγόμαστε μεταξύ μας
και οι λοιποί επιτήδειοι θα καρπώνονται τα λιγοστα αγαθά της με βια.

Γιώργος Δεμέτης 02-04-09 07:18

Επιτέλους εγένετο φώς!!!

Το Ντι Μπέϊτ έγινε επί το Ελληνικότερον <<Πάμε για κανένα παϊδάκι με μπύρα να τα πούμε από κοντά>>. Εμένα μου αρέσει που ξανά γίναμε Έλληνες.

Ο<<eye love scuba>> δεν θα φυσάει τον καπνό του πάνω στον Θοδωρή για να μην τον ενοχλεί εξελικτικά αλλά θα φυσάει στο πλάι και θα ενοχλεί αναπτυξιακά τον παραδίπλα κύριο από το άλλο τραπέζι.:confused:

Ο Big Blue παίζει μπάλα και με Ολυμπιακό και με Παναθηναϊκό εξίσου καλά:geia:

Επιτέλους μιλάμε σαν άνθρωποι χωρίς να βριζόμαστε για ψύλου πήδημα.

Μαρία μάζευε συμμετοχές. Μας βλέπω να κλείνουμε τραπέζι σε κτήμα από αυτά που κλείνουν στους γάμους λόγω πληθώρας κόσμου:rofl::rofl::rofl:

Γιώργος Κεφαλάς 02-04-09 08:42

Ειμαι μεσα αμεσα.Ειδικα αμα εχει και μπυρες.:D:D:D.Ειμαι σχετικα αργος στη πληκτρολογηση και εχω φαει ΤΟ πακετο αυτες τις μερες...Επισης παιζει να με απολυσουν και μετα με βλεπω παρανομο ψαρομαναβη:D
Υ.Γ.Το κρατος παρανομει και αδιοφορει καθημερινα.Καταστρεφει το περιβαλλον.Πως ειναι δυνατον λοιπον οι πολιτες που υποστηριζουν αυτο το κρατος, τα τελευταια 40 χρονια να κανουν κατι διαφορετικο?Πως?

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 25727)
α πα πα πα παααααα
προτείνω να οργανώσουμε τη συνέχεια αυτού του θρεντ σε κανα ρίαλ τάιμ μετά μπιρών γιατί δεν παλεύεται άλλο με τις γκέλες του!!
:crazy:

Γιώργος Κεφαλάς 02-04-09 09:51

Α και κατι τελευταιο που πολλοι απο εσας μπορει να το γνωριζουν:
Συναντιουνται 2 πλανητες στο διαστημα:
-Τι γινεται ρε μαλακα?Τι νεα?
-Μια χαρα.Εσυ?
-Ασε γαμησε τα.Εχω βγαλει ανθρωπακια!
-Α μην ανυσηχεις.Δεν ειναι τιποτα. Περνανε μονα τους!!!

Physalia 02-04-09 11:30

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Γιώργος Κεφαλάς (Μήνυμα 25751)
-Μια χαρα.Εσυ?

εμπνευσμένο! τουλάχιστον!
:worship::worship:

Alexander 02-04-09 11:53

2 Συνημμένο(α)
Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Big-Blue (Μήνυμα 25717)

Άμα προλάβεις να εστιάσεις (ειδικά στα ψάρια) να μας πεις το κόλπο. Εδώ παλεύουμε με τη μπουκάλα να εστιάσουμε σε κανάν σπειρογράφο και είτε απελπίζεται και κλείνει μόνος του είτε εστιάζουμε στο σκορπίδι δίπλα του:o

Έχω και άλλα, συνεχίζω…πάει η δουλειά σήμερις…:geia:

Καλημέρα σε όλους και όλες.
Δεν θα ήθελα να εμπλακώ στη συζήτηση (ειδικά τώρα που τα πράγματα είναι ποιό ήρεμα).
Μια παρατήρηση φίλε μου επέτρεψέ μου να κάνω - καθαρά από φωτογραφική άποψη.
Κάτι δεν κάνεις σωστά .

Η πρώτη φωτό έχει τραβηχτεί κάπου στα 18 -19 μέτρα και η δεύτερη στα 5 μέτρα.
Εξάσκηση θέλει και τρόπο;)

Γιώργος Κεφαλάς 02-04-09 12:02

Χα χα χα.Οτι θα εμπαινε και τετοιο post σε αυτο το topic,ειλικρινα δεν το περιμενα...Ωραιος ο Alexander!:)Περιμενω αγωνιωδως απαντηση απο τον Big-Blue...:rofl:
Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Alexander (Μήνυμα 25766)
Δεν θα ήθελα να εμπλακώ στη συζήτηση (ειδικά τώρα που τα πράγματα είναι ποιό ήρεμα).
Κάτι δεν κάνεις σωστά .

Physalia 02-04-09 12:16

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο tdrackos (Μήνυμα 25745)
Αγαπητη Μαρια, ο προβληματισμός μου οσον αφορά τα δίχτυα κ τα συρόμενα δεν εστιάζει μονο στο προϊόν που βγαινει εν τελει προς πώληση,
αλλα σε ολα τα ειδη που θα σηκωσει το δίχτυ, κ βγαζει καθε λογής μικρο (σε ηλικία) ψαρι.
Δλδ, (οπως σημβαινει κμε τα σευρομενα), για να βγει ενα κιλο του ψαριου που θελουμε να πιασουμε , συνηθως βγαινουν τουλαχιστον αλλα τοσα άσχετα ψάρια.Δεν υπαρχει η δυνατοτητα επιλογης , κ αυτο ειναι μεγαλο προβλημα.

Δε θα απαντήσω γιατί (επιτέλους! :2drunk:) αρχίζω σταδιακά να συνειδητοποιώ ότι είναι αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση αν δεν υπάρχουν εξαρχής κάποιες κοινές παραδοχές.
Φυσικά και δε θα καταλήξουμε ποτέ σε κανένα συμπέρασμα όταν προσπαθούμε να "συζητήσουμε μεταξύ μας":

- Κάποιοι που θεωρούν από μόνοι τους ότι κάποια είδη ψαριών κινδυνεύουν (κι άρα δεν βαράνε) και κάποια άλλα όχι (άρα βαράνε)
- Κάποιοι που θεωρούν ότι τα ψάρια που οι άλλοι λένε ότι κινδυνεύουν δεν κινδυνεύουν (κι άρα βαράνε) ενώ τα είδη που οι άλλοι λένε ότι δεν κινδυνεύουν, κινδυνεύουν (κι άρα τα βάζουν με αυτούς που βαράνε/τραβάνε)
- Κάποιοι που θεωρούν ότι το να χτυπάς χωρίς πρώτα να βλέπεις δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα αλλά το να σηκώνεις και καμιά 20ρια καλόγριες με τα δίχτυα σου είναι απαράδεκτο.
- Κάποιοι που θεωρούν ότι οι τρίκιλοι ροφοί/στήρες και οι 12κιλοι τόνοι δεν είναι δα και καμιά σοβαρή παιδοκτονία, αλλά η μαριδομάζωξη+"σκάρτα" είναι
- Κάποιοι που πιστεύουν ότι η ερασιτεχνική αλιεία είναι μόνο σωστή, αγαθή και ωραία και δεν πρέπει να περιορίζεται ούτε καν σε προστατευόμενες περιοχές ενώ η επαγγελματική αλιεία είναι "φτου κακά" και πρέπει να καταργηθεί.
- Κάποιοι που ακούν για φόνο ψαριού και φρικάρουν (έτσι) (υποθέτω δεν τρώνε ψάρια)
- Κάποιοι που κατά βάθος πιστεύουν ότι δικαίωμα να φάει ψάρι έχει μόνο αυτός που μπορεί να το ψαρέψει (υποθέτω έχουν παρόμοια προσέγγιση και στις ντομάτες )
- Κάποιοι που έτσι κι αλλιώς είναι και δηλώνουν άσχετοι με τα ψάρια και παρόλ'αυτά επιμένουν να έχουν άποψη (:fioufiou:)

:confused::D:D

Εννοείται ότι δεν βγάζουμε άκρη. Ίσως στις μπύρες να τα καταφέρουμε καλύτερα, ξεκινώντας από την αρχή.......
Χρειαζόμαστε επειγόντως κώδικα επικοινωνίας γιατί όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε, ΑΠΛΑ δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα!:D

Γιώργο Δεμέτη! Ως πλέον έμπειρος και έμπυρος (φαντάζομαι δηλαδή) περιμένω από σένα τον τόπο συνάντησης γιατί είμαι σίγουρη ότι είστε πολύ πιο συνηθισμένοι από εμάς στην οργάνωση ΜΕΓΑΛΩΝ συναντήσεων

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο, θα προτιμούσα να γίνει Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ και να σας ξενυχτίσουμε όσο περισσότερο γίνεται (:fioufiou:)

ΥΓ1. Θοδωρήηηη Καλαμάτα ξε-Καλαμάτα, πέρνα από Ναύπλιο να μαζέψεις τον Big-Blue (αλλά απαγόρεψέ του να μιλάει για περιβαλλοντολόγους στη διαδρομή) και ελάτε! :2drunk:

ΥΓ2. Καλωσήρθες Alexander! :geia:

MICHALIS 02-04-09 12:27

Παράθεση:

-Μια χαρα.Εσυ?

:D:D:rofl::rofl::rofl::worship::worship::worship:: worship:

Alexander 02-04-09 12:31

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Γιώργος Κεφαλάς (Μήνυμα 25767)
Χα χα χα.Οτι θα εμπαινε και τετοιο post σε αυτο το topic,ειλικρινα δεν το περιμενα...Ωραιος ο Alexander!:)Περιμενω αγωνιωδως απαντηση απο τον Big-Blue...:rofl:

ουυυπς ξέχασα το σημαντικότερο!!!
Και οι δύο έχουν τραβηχτεί με ελεύθερη κατάδυση.

Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.

PanEx 02-04-09 12:36

http://www.grapheine.com/bombaytv/in...57c6a5dd5e7580

Γιώργος Δεμέτης 02-04-09 14:55

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 25769)
Δε θα απαντήσω γιατί

Γιώργο Δεμέτη! Ως πλέον έμπειρος και έμπυρος (φαντάζομαι δηλαδή) περιμένω από σένα τον τόπο συνάντησης γιατί είμαι σίγουρη ότι είστε πολύ πιο συνηθισμένοι από εμάς στην οργάνωση ΜΕΓΑΛΩΝ συναντήσεων

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο, θα προτιμούσα να γίνει Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ και να σας ξενυχτίσουμε όσο περισσότερο γίνεται (:fioufiou:)

Κοίταξε Μαρία τελευταία μαζευτήκαμε στο Ολυμπιακό στάδιο γιατί είμαστε καμιά 20.000 μέλη και δεν μιλάγαμε ακούγαμε μόνο Β.Παπακωνσταντίνου:rofl::rofl:

Τώρα για περιπτώσεις όπως αυτή έχουμε ένα μαγαζάκι στα Καλύβια Αττικής τους φοίνικες με κρεατομεζέδες (ειδικότητα του μαγαζιού προβατίνα στο κάρβουνο) πολύ καλές τιμές και Μπύρα άφθονη.
Οποιαδήποτε πρόταση όμως δεκτή.
Το βιντεάκι του PanEx κορυφαίο:rofl::rofl::rofl::rofl:

Big-Blue 02-04-09 15:08

Καλημέρα.
Το ξέρω φίλε μου εξάσκηση μου λείπει και θα βρώ τον τρόπο:)
Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Alexander (Μήνυμα 25766)
Κάτι δεν κάνεις σωστά .

Dimitris Galon 02-04-09 15:24

@
Φοίβος Βιλανάκηςρόεδρος)
Χρήστος Ευθυμίου
(αντιπρόεδρος)
Γιώργος Κυπραίος (γραμματέας)
Θάνος Αγγελόπουλος (ταμίας)
Μαρία Σαλωμίδη (μέλος Δ.Σ.)
Γιάννης Ίσσαρης (μέλος Δ.Σ.)
Γιώργος Κανελλάκης (μέλος Δ.Σ.)

Ρε παιδιά συγγνώμη, όντας μέλος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αυτοδυτών ΤΗΘΥΣ και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις θέσεις και τους σκοπούς του συλλόγου, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του,

ε) Η προστασία των Ελληνικών θαλασσών, της πολιτιστικής κληρονομιάς, των λιμνών, των ποταμών και εν γένει του φυσικού περιβάλλοντος, με σχετικές ενέργειες προς τις αρμόδιες αρχές.

στ) Η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού .

καθώς και της ανακοίνωσης διαμαρτυρίας με τον τίτλο

«ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΟΥ»

και την συζήτηση που ακολούθησε, αναρωτιέμαι τι σκοπό έχουν οι συναντήσεις με τους ψαροτουφεκάδες;

Δηλαδή κοντά στο νου κι΄ η γνώση, τι το κοινό μπορούμε να έχουμε την στιγμή που όχι μόνο ο κώδικας αλλά και οι στόχοι είναι διαφορετικοί;

Αν πάτε για μπύρες, να πάτε και καλά να περάσετε, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης πέρα από το γεγονός ότι σαν κοινό χώρο δραστηριότητας έχουμε την θάλασσα. Την θάλασσα έχουν επίσης σαν χώρο δραστηριότητας οι χειμερινοί και οι θερινοί κολυμβητές, να τους φωνάξουμε κι΄ αυτούς;

Πέρα από το γεγονός ότι δεν θα ήθελα να παρεξηγηθεί το ποστ μου, μια ερώτηση κάνω την οποία ενδεχομένως πολλά μέλη να έχουν σκεφθεί ενδόμυχα, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το αιμοσταγές αυτό thread ξεκίνησε με την αναφορά στον χωρίς λόγο θάνατο ενός ψαριού και τα επανειλημμένα ποστ των ψαροτουφεκάδων για να καταλήξει στα κλασικά «ναι μωρέ θα τα βρούμε» και «έχουμε περισσότερα κοινά από ότι μας χωρίζουν» και διάφορα παρεμφερή.

Θα χαιρόμουν να μου πει τελικά κάποιος, ποιά είναι αυτά τα κοινά που μας ενώνουν; :confused:

....μολις ολοκλήρωσα !!! :D

κατά κόσμον Πετρούλα (την οποία, παρεμπιπτόντως, μέχρι σήμερα δεν γνώριζα ποιά είναι. Ίσως κάποιος μου πει και το μικρό της όνομα για να το συμπεριλάβω στην υπογραφή.)

tdrackos 02-04-09 15:46

Αρα που καταλήγουμε Μαρια??

Οτι γνωριζουμε λιγα..?
Οτι δεν υπαρχει παιδεια..?
μαλλον..
Γιατι,ποιος ειναι ο κατάλληλος να μας διευκρινησει ποιες απ τις αποψεις που παρεθεσες ειναι αληθινες, ποιες λαθος κ σε τί ποσοστό?
Δεν ξερω εαν υπαρχει οποιαδηποτε μελετη που να εχει απομονωσει μια συγκεκριμενη μορφη αλιειας για να εντοπισει τις συνεπειες της.
Τουλαχιστον στην Ελλαδα, γιατι υποψιάζομαι πως οι Κοινοτικές Οδηγιες που καταργουν σιγα-σιγα τα συρομενα εργαλεια (οχι το ψαροτουφεκο)
θα εχουν καποιες μελετες από πισω.;)

Επιπλέον,να προσθεσω πως υπαρχουν πολυ μεγαλες υποβρυχιες εκτασεις
που ΔΕΝ ειναι βραχωδης,καλυπτονται απο αμμο,πασειδωνια , ή ειναι βραχωδης χωρις ομως τρυπες με συμπαγη βραχο.
Επισης υπαρχουν κ υποβρυχιες εκτασεις βαθυτερες των 20-25 μετρων,
βάθος μεχρι το οποιο ψαρευει το 99% των ψαροτουφεκαδων.
Ειναι δηλαδη περιοχες που ΔΕΝ ψαρευει ο ψαροτουφεκας,πλην εξαιρετικά ελάχιστων περιπτώσεων.
(Γενικοτερα ο ψαροτουφεκάς δραστηριοποιείται σε παρα πολυ μικρή έκταση,η οποία βρισκεται συνηθως κοντα στα μερη που κατοικει,δλδ κοντα στα αστικα κεντρα).

Όμως,εαν συζητησεις με ντοπιους αλλα κ "μεγαλυτερους" ψαραδες θα σου αναφερουν
πως τα ιχθυαποθεματα στις περιοχες αυτες εχει μειωθει σε απίστευτο ποσοστό (ισως κ πανω απο 90% σε καποιες περιοχές) τα τελευταια 10 χρονια...
Μαλλον,λοιπον, κατι αλλο κανει τη ζημια..

Παρ όλα αυτα, δεν περιμενω ούτε ζηταω να συμφωνησουμε.
Ειναι λογικο,αφου οι αποψεις του καθενως βασιζονται κυριως σε προσωπικες εμπειριες και βιωματα.
Τι βλεπω δλδ στην "ψαροσακουλα" μου, τι βλεπω στη θαλασσα,τι βλεπω στα
διχτυα του καϊκιού,τι βλεπω στην τρατα τί βλεπω στην ψαραγορα...

περιμενω ομως να σεβαστείτε την άποψή μας όπως θα σεβαστούμε κ εμεις τη δικη σας.
περιμενω να δειτε και λιγο πιο περα πριν μας κρινεται τοσο (μα τοσο!) αυστηρα,ώστε να εχετε σφαιρικη γνωση στο ζητημα.
Σκεφτείτε μονο οτι μπορεί να έχουμε κ δίκιο..! :confused:

Μεχρι να αποκτησουμε τη γνωση και την παιδεία, παντως νομιζω δεν ωφελεί κανέναν να ειμαστε ο ενας απεναντι στον αλλο.

----------
Αυτα τα τελευταια για το συγκεκριμενο θεμα , δεν θα ηθελα να επανελθω στο ιδιο θεμα κ να καλλιεργησω κ εγω μια ατερμονη κουβεντα.
Εξαλλου υπαρχουν κ αλλα εξισου ενδιαφεροντα θεματα.

ΥΓ2...Μεχρι να φτασουμε Θεσσαλονίκη θα εχουμε γινει τουμπανο!!:2drunk:
Ασε που μπορει να εχει κ τιποτα ψαροτουφεκα το αμαξι..:cheesy:

ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΒΟΥΤΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΝΑΔΥΣΕΙΣ !!!

Physalia 02-04-09 15:50

Δημήτρη,

καταλαβαίνω απολύτως αυτά που λες.

Υπάρχει όμως ένα τεράστιο κενό σε αυτή τη συζήτηση το οποίο μόνο κάποιος που μπορεί να διαθέσει κάμποσες ώρες διαβάζοντας τα Ψ/Τ φόρα μπορεί να ψιλοκαταλάβει
(αλλά δεν το συνιστώ γιατί πολλή δίψα για αίμα στην πορεία ρε παιδιά....)

Τα παιδιά που εμπλέκονται μέχρι στιγμής σε αυτό το διάλογο (εξαιρώ τον άμπαλο κι ελπίζω να καταλαβαίνει γιατί) είναι παιδιά με εξαιρετικες αρχές ως προς τη δραστηριότητα που ασκούν. Είναι παιδιά που μπορουν να επηρεάσουν νεότερους. Είναι άνθρωποι που πραγματικά αγαπούν τη θάλασσα.... που κινδυνεύουν όπως κι εμείς από παράνομα δίχτυα και δυναμίτες... που εξανίστανται με την οικοπεδοποίηση των ακτών και το απανταχού τσαλαπάτημα και ξετίναγμα των θαλασσών. Διαφωνείς μήπως;

Έχω πει πολλές φορές ότι δεν έχει νόημα να καταδικάζουμε μια όποια δραστηριότητα λόγω αισθητικής ή διαισθητικής αντίληψης. Σιχαίνομαι τους κυνηγούς, δεν τους αντέχω καθόλου, μου προκαλούν αηδία με τα όπλα τους, τις φόρμες παραλλαγής, τα ταλαιπωρημένα σκυλιά που σέρνουν στις καρότσες τους, τον τρόπο που καταφέρνουν να βλέπουν σε ένα υπέροχο πουλί έναν στόχο και μόνο, τις ΓΚΔ φάτσες τους. Αλλά δεν μπορώ να τους καταδικάσω γι'αυτό.
Είμαι άλλωστε σίγουρη ότι και αυτοί σιχαίνονται εξίσου πολλά από αυτά που σκέφτομαι και κάνω. Πάτσι.

Όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον:
Η εξόρυξη, η παραγωγή ενέργειας, οι μεταφορές, τα κινητά, η γεωργία, η αλιεία, η ναυσιπλοία, η ύδρευση, η τσιμεντοποίηση, η κτηνοτροφία, το γκαζόν, η αφαλάτωση, οι πισίνες, η ένδυση, η επιστημονική έρευνα
ΟΛΕΣ

Αν συμφωνείτε ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αυτοκτονήσουμε, ας φτιάξουμε νέο σύλλογο.

Αν όμως συμφωνείτε ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε έιναι να προσπαθήσουμε με κάποιο τρόπο να διευθετήσουμε τις δραστηριότητες αυτές με τρόπο που οι επιπτώσεις τους να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες, τότε η μόνη μας ελπίδα είναι να αρχίσουμε να συζητάμε, να κατανοούμε ο ένας τον άλλο και να ψάξουμε επιτέλους τις χρυσές τομές....

Ο άμπαλος έκανε πράγματι ένα λάθος.
Εσύ έχεις ρίξει ποτέ άγκυρα σε λιβάδι Ποσειδωνίας;

PanEx 02-04-09 15:51

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Dimitris Galon (Μήνυμα 25785)
@

.......αναρωτιέμαι τι σκοπό έχουν οι συναντήσεις με τους ψαροτουφεκάδες;

στ) Η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού .........

Θα κάνουμε εμείς το κοινό κι'εσείς θα μας ευαισθητοποιήσετε οικολογικά.:)

fin 02-04-09 16:05

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Dimitris Galon (Μήνυμα 25785)
....
....μολις ολοκλήρωσα !!! :D

κατά κόσμον Πετρούλα (την οποία, παρεμπιπτόντως, μέχρι σήμερα δεν γνώριζα ποιά είναι. Ίσως κάποιος μου πει και το μικρό της όνομα για να το συμπεριλάβω στην υπογραφή.)

Βγαζω το συμπερασμα οτι η πλειοψηφια των ελληνων (ψ/τ τουλαχιστον) παρακολουθει πετρουλο-καναλα πολυ περισοτερο απο οτι διαβαζει φιλοσοφια (εγω πχ την ηξερα αφου εχω tvπληκτη οικογενεια)
Δεν γραφω τιποτα για το θεμα γιατι α) ειμαι μαζι σου σε οτι εγραψες σε αυτο το thread και β) προτιμω τη προκληση των παιχνιδιων εκτος εδρας (εγραψα στο greekdivers)

Γιώργος Δεμέτης 02-04-09 16:55

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 25787)
Δημήτρη,

καταλαβαίνω απολύτως αυτά που λες.

Υπάρχει όμως ένα τεράστιο κενό σε αυτή τη συζήτηση το οποίο μόνο κάποιος που μπορεί να διαθέσει κάμποσες ώρες διαβάζοντας τα Ψ/Τ φόρα μπορεί να ψιλοκαταλάβει
(αλλά δεν το συνιστώ γιατί πολλή δίψα για αίμα στην πορεία ρε παιδιά....)

Τα παιδιά που εμπλέκονται μέχρι στιγμής σε αυτό το διάλογο (εξαιρώ τον άμπαλο κι ελπίζω να καταλαβαίνει γιατί) είναι παιδιά με εξαιρετικες αρχές ως προς τη δραστηριότητα που ασκούν. Είναι παιδιά που μπορουν να επηρεάσουν νεότερους. Είναι άνθρωποι που πραγματικά αγαπούν τη θάλασσα.... που κινδυνεύουν όπως κι εμείς από παράνομα δίχτυα και δυναμίτες... που εξανίστανται με την οικοπεδοποίηση των ακτών και το απανταχού τσαλαπάτημα και ξετίναγμα των θαλασσών. Διαφωνείς μήπως;

Έχω πει πολλές φορές ότι δεν έχει νόημα να καταδικάζουμε μια όποια δραστηριότητα λόγω αισθητικής ή διαισθητικής αντίληψης. Σιχαίνομαι τους κυνηγούς, δεν τους αντέχω καθόλου, μου προκαλούν αηδία με τα όπλα τους, τις φόρμες παραλλαγής, τα ταλαιπωρημένα σκυλιά που σέρνουν στις καρότσες τους, τον τρόπο που καταφέρνουν να βλέπουν σε ένα υπέροχο πουλί έναν στόχο και μόνο, τις ΓΚΔ φάτσες τους. Αλλά δεν μπορώ να τους καταδικάσω γι'αυτό.
Είμαι άλλωστε σίγουρη ότι και αυτοί σιχαίνονται εξίσου πολλά από αυτά που σκέφτομαι και κάνω. Πάτσι.

Η εξόρυξη, η παραγωγή ενέργειας, οι μεταφορές, τα κινητά, η γεωργία, η αλιεία, η ναυσιπλοία, η ύδρευση, η τσιμεντοποίηση, η κτηνοτροφία, το γκαζόν, η αφαλάτωση, οι πισίνες, η ένδυση, η επιστημονική έρευνα
ΟΛΕΣ

Αν συμφωνείτε ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αυτοκτονήσουμε, ας φτιάξουμε νέο σύλλογο.

Αν όμως συμφωνείτε ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε έιναι να προσπαθήσουμε με κάποιο τρόπο να διευθετήσουμε τις δραστηριότητες αυτές με τρόπο που οι επιπτώσεις τους να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες, τότε η μόνη μας ελπίδα είναι να αρχίσουμε να συζητάμε, να κατανοούμε ο ένας τον άλλο και να ψάξουμε επιτέλους τις χρυσές τομές....

Το μόνο που μπορώ να κάνω σε μία τέτοια απάντηση είναι να υποκλιθώ με σεβασμό εμπρός σε ένα άκρατα σώφρων άτομο με υπερανεπτυγμένες ευαισθησίες προς το γενικό καλό.:worship:

Σπύρος-Ιάσων 02-04-09 17:49

Έχω μέρες να το κοιτάξω το θέμα και ξ(ανα)πήρε διαστάσεις απ'ότι βλέπω.
Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ (Μήνυμα 25569)
οποιος νομιζει οτι φταινε οι μπουρμπουληθρες μου (η τα φωτα απο την καμερα μου) που δεν βλεπω ψαρια, ειναι πραγματικα ασχετος με το υποβρυχιο περιβαλλον ......πολυ ασχετος....τα ψαρια φοβουνται τους θηρευτες τους ...οχι τις φυσσαλιδες...στα θαλασσια παρκα του κοσμου ειναι ηδη εξοικιωμενα με τον ηχο....

Αν και ειπώθηκε ήδη, σε μέρη όπου έχουν ψαρευτεί αλιεύματα με μπουκάλες και ψαροντούφεκο, τα ψάρια με το που ακούν τη μπουρμπουλήθρα παίρνουν δρόμο. Εδώ στην Κρήτη υπάρχουν αρκετά τέτοια μέρη. Ρωτήστε γνωστούς σας εδώ κάτω που κάνουν καταδύσεις συχνά σε μέρη που ψαρεύονται με μπουκάλα να δειτε τι θα σας πουν. Ναι, τα ψάρια φεύγουν! Δεδομένο! Το έχω ζήσει κι εγώ σε κάποιες από τις καταδύσεις μου, τόσο εδώ όσο και στην Αθήνα.
Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ (Μήνυμα 25569)
Ειναι στο χερι σας να διαμορφωσετε την καινουρια παιδεια ,

μια παιδεια εναντια στην απληστια,

Ακριβώς αυτό λείπει. Η παιδεία... Και όπως είναι στο δικό μας χέρι σαν ψ/τ, έτσι είναι και στο δικό σας σαν αυτόνομοι... Όταν όμως ο άλλος χαρακτηρίζεται καραγκιώζης κι ένα σωρό άλλα, τότε, συγγνώμη, αλλά αυτό αποδυκνείει την έλλειψη της απαιτούμενης παιδείας...

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 25576)
Ο Σπύρος Ιάσων μας έχει παραθέσει μια σειρά πτυχίων-τίτλων για να καταλήξει απλά σε μια τελείως εμπειρική (κομπογιαννίτικη θα μπορούσε να την πει κανείς) άποψη.
("Έχω σπουδάσει το αντικείμενο - όταν ξέρεις να ψάχνεις για ψάρια τα βρίσκεις - είδατε τι καλά που κρύβονται;")

Καμία σειρά πτυχίων-τίτλων δεν παρέθεσα. Είπα μόνο ότι είμαι Βιολόγος.Ο grandbleu είπε:
Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο grandbleu (Μήνυμα 25362)
Αφού είσαι σπουδαγμένος λοιπόν, πάρε θέση σε παρακαλώ σε 2 πολύ απλά θέματα τα οποία δε χρειάζεται να έχει κανείς διδακτορικό για να αναπτύξει:

1ον. Περί ροφού
2ον. Περί νόμιμου αριθμού και κιλών μαύρων ψαριών ανά ψάρεμα ανά υποβρύχιο κυνηγό

Ο Θόδωρος μάλιστα παραπάνω αναφέρει και τα περί "νομολατρείας". Περιμένω την απάντησή σου Σπύρο-Ιάσωνα.

Υ.Γ. Να τονίσω ότι δεν θεωρώ το ψαροντούφεκο καταστροφικό τρόπο αλιείας. Όπως έχουν τονίσει πολλοί παραπάνω, στη χρήση του κολλάω. Ωστόσο, το να σκοτώνεις για hobby, είναι άλλο θέμα...

Κι εγώ πήρα θέση, για το τι πιστεύω. Το ότι έβαλα κάποια λίγα επιστημονικά στοιχεία μέσα δεν το έκανα για να φανεί ότι είναι επιστημονική απάντηση. Απλά πήρα θέση!
Το ότι είπα πως είμαι βιολόγος κολλάει σε αυτό: Επιστημονικό δεδομένο είναι πως "η θάλασσα δεν χρειάζεται προστάτες". Κι αυτό γιατί αποδεδειγμένα στα πλαίσια της διαχείρισης, δεν υπάρει προστασία παρά μόνο λεφτά από πίσω... Τελεία εδώ. Οτιδήποτε άλλο, ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι είναι επιστημονικό δεδομένο. Επομένως μην λέτε χοντράδες και πράγματα που δεν τα φιλτράρετε.

Παράθεση:

Ιάσων, ελπίζω να χρησιμοποιήσεις κάποια στιγμή την τέχνη και τις γνώσεις σου για να βγάλεις πραγματικά επιστημονικά συμπεράσματα για τις επιπτωσεις του Ψ/Τ. Αλλά σε παρακαλώ σε αυτή την περίπτωση να μη μείνεις στις δικές σου επιπτώσεις αλλά σε αυτές των 200 περίπου χιλιάδων ψαροκυνηγών που δραστηριοποιούνται στα νερά μας.

200.000? Τόσοι πολλοί? Έχεις κάτι που να το λέει αυτό? Τα εμπειρικά μου δεδομένα, πραγματικά θα'θελα πολύ κάποια στιγμή να τα "συμπληρώσω" με πολλές ώρες βυθού. Αυτό δε σημαίνει όμως πως το τωρινό μου υπόβαθρο γνώσεων πρέπει να με αποτρέπει να βγάζω συμπεράσματα από τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις μου
Παράθεση:

Δεν καταλαβαίνω γιατί περάσαμε στο ντούκου τα λόγια του Φοίβου: Λέει ξεκάθαρα ότι τα ψάρια βρίσκονται σε βάθη μεγαλύτερα των 25 μέτρων (35 μέτρων αυξάνει ο Ιάσων παρακάτω). Αυτό δε θα έπρεπε να μιλάει από μόνο του; Ποιο είναι το βάθος στο οποίο κυρίως δραστηριοποιούνται οι Ψ/Τ;

Ψάρια υπάρχουν και θα υπάρχουν, ακριβώς γιατί έχουν προστασία από τη φυσική γεωγραφία των ελληνικών βυθών! Ακόμη και στα πολύ ρηχά, < 10m. Επαναλαμβάνω κάτι που δεν θελήσατε να το καταλάβετε. Τα ψάρια έχουν μάθει να κρύβονται σαν αποτέλεσμα του κυνηγιού τους. Αυτό δε σημαίνει όμως πως δεν είναι εκεί...! :rolleyes: Ακόμη και για σας με τις μπουκάλες...

Παράθεση:

Και Ιάσων, γιατί θεωρείς ότι το φυσικό καταφύγιο (βράχια-θαλάμια) είναι από μόνο του προστασία;; Δε νιώθεις ότι κάποια από τα καταφύγια (μεσοπέλαγες ξέρες κλπ) θα έπρεπε να είναι κλειστά ακόμα και στους Ψ/Τ ώστε πραγματικά να εξασφαλίζεται η προστασία των γεννητόρων; Δε σε ανησυχεί καθόλου το γεγονός ότι οι ξέρες δεν είναι πια παραδοσιακή γνώση που μεταδίδεται από πατέρα σε γιο αλλά θέμα τεχνολογίας στα χέρια οποιουδήποτε μπορεί να την πληρώσει;

Σε ένα βαθμό με κάλυψε ο Φοίβος. Όχι, δε βλέπω το λόγο να απαγορευτούν περιοχές μόνο και μόνο για τους γεννήτορες. Υπό συνθήκες υποστηρίζω το να γίνουν κάποια θαλάσσια πάρκα μέσα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, όπου δεν θα ψαρεύονται από κανέναν και με κανέναν τρόπο. Όμως αυτό μπορεί αυτόματα να αποκλείει τους ψαροντουφεκάδες αν μιλάμε για πάρκα σε βάθη 50-100 μέτρα... Δε θυμάμαι σε ποια χώρα, όπου είχαν ρίξει στη θάλασσα παλιά βαγόνια τρένου, τα οποία "κατοικήθηκαν" σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα προσφέροντας μια γερή δόση ανανέωσης... Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχουν λίγες πρωτοβουλίες. Θα υπάρξουν όμως κάποια στιγμή.

Παράθεση:

Και τέλος ενοχλείστε Φοίβε και Ιάσων για την απαγόρευση του Μαίου..... Δε σας βλέπω να ενοχλείστε που δεν υπάρχει καμία απαγόρευση για τα ροφοειδή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ξέρετε βέβαια ότι τα ζωντανά αυτά αναγκάζονται το καλοκαίρι να πλησιάσουν πιο κοντά στην ακτή και να ανέβουν ρηχότερα για να αναπαραχθούν (και όχι βαθύτερα Ιάσων).
Δε σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι ίσως (λέω ίσως, το συζητάμε αν θέλετε) τους μήνες εκείνους θα έπρεπε να απαγορεύεται η αλιεία των ροφοειδών σε όλους; ακόμα και σε σας δηλαδή; ακόμα και στους "αθλητές" των "αγώνων";

Η απαγόρευση του Μαΐου δεν έχει καμιά σχέση με την αναπαραγωγική περίοδο των ψαριών. Είναι απλά μια νομική απαγόρευση. Δεν υπάρχει πρόφαση γι'αυτή. Για περισσότερα σε σχέση με την αναπαραγωγή δείτε εδώ: http://www.greekdivers.com/forum/ind...pic=14984&st=0

Η αναπαραγωγή του ροφού μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε βάθος. Που το είδες πως πρέπει να βγουν στα ρηχά τα ψάρια για να τα καταφέρουν να αναπαραχθούν?? Διάβασες κάποιο paper που το λέει? Όπως είπα και σε προηγούμενο ποστ, ο βαθύτερος πληθυσμός έχει βρεθεί σε βάθος -250 μέτρα. Μια χαρά αναπαράγωνται κι εκεί.
Μαρία, πολλές φορές έχει ειπωθεί στα φόρα μας, ότι είναι ανήθικο να κυνηγάμε μαύρα ψάρια το καλοκαίρι, λαβράκια και σαργούς το Φλεβάρη, Μαρτη, Απρίλη, κλπ. Και πολλοί από εμάς το τηρούν. (Ή παίρνουν μόνο ότι χρειάζονται --> 2-3 ψάρια και τέλος)
Η νομοθεσία α)είναι άθλια πάντως και β) δεν υπάρχει έλεγχος. Αν υπήρχε έλεγχος, τότε τα ψάρια θα ήταν πολύυυυ περισσότερα. Και δε λέω έλεγχος στους ψαροντουφεκάδες μόνο, εννοώ σε όλους...

Παράθεση:

Και με ενοχλούν ιδιαίτερα τα λόγια του Ιάσονα που τελικά τόσο πολύ μου θυμίζουν τον Πίκουλα -που κατά τ' άλλα δεν σας αρέσει.....

Οκ, έχεις ένα δίκιο, γιατί δεν εκφράστηκα σωστά και το νόημα είναι εύκολα παρερμηνεύσιμο. Εννοούσα πως θα βγω μόνο με 2 ψάρια (αυτά που ανέφερα) και θα είμαι και νόμιμος μιας και θα έχω ζευγάρι (γιατί πάντα ψαρεύω με ζευγάρι). Το είπα όμως για να σας δώσω να καταλάβετε πως το να είμαι παράνομος επειδή έχω παραπάνω κιλά από αυτά που ορίζει ο νόμος, δε σημαίνει ότι κάνω καταστροφή του οικοσυστήματος, ούτε σημαίνει πως το κάνω σε κάθε μου εξόρμηση... Και επίσης το είπα για να καταλάβετε τις ασάφειες μεταξύ των διατάξεων.
Όποιος θέλει το καταλαβαίνει, όποιος δε θέλει...
Παράθεση:

Ακόμα κι αν τα ψάρια όντως υπάρχουν και κρύβονται, εσείς συνεχίζετε να τα στερείτε από μένα γεμίζοντάς τα φόβο για τη ζωή τους....
Αλλά δεν είχα ως τώρα διαμαρτυρηθεί γι' αυτό.... Το ειχα αποδεχτεί.
Έχω αποδεχτεί το γεγονός ότι σε αυτή τη χώρα εγώ δεν έχω δικαίωμα αλληλεπίδρασης με αυτά τα θαυμάσια ελεύθερα ζώα.
(Αν και -μεταξύ μας- μου επιτρέπω το εξής ένα: κάθε φορά που βλέπω μικρό ροφοειδές να με κοιτάζει φροντίζω να το κυνηγήσω απειλητικά μέχρι να εξαφανιστεί τρομοκρατημένο από κοντά μου. Αυτή την αλληλεπίδραση τη λέω εκπαίδευση. Και από αυτή και μόνο την άποψη, δέχομαι να μου λέτε ότι τα ψάρια τα τρομάζω εγώ και όχι το όπλο σας).

Είναι λογικό το θήραμα να θέλει να αποφύγει το θηρευτή, που είναι το κακό? Δεν υπάρχει κάτι για να αποδεχτείς ούτε για να διαμαρτυρηθείς. Είναι κάτι που συνέβαινε πολύ πριν τον άνθρωπο, συμβαίνει και θα συμβαίνει...
Και αυτό με τα μικρά ροφάκια, το κάνω κι εγώ! ;)

Παράθεση:

Ο Παναγιώτης από το huts-radio μου έχει ζητήσει να είμαι σε μια εκπομπή τυπου debate μεταξύ Ψ/Τ και αυτόνομων. Δυσκολεύομαι για διάφορους λόγους. Καταρχήν δεν δηλώνω -και ποτέ δεν το έκανα- ειδική για τα ψάρια.
Δηλώνω όμως ότι ξέρω να διαβάζω αλλά και να ακούω τους ειδικούς. Ξέρω επίσης να τους ξεχωρίζω. Αν τελικά είσαι κι εσύ εκεί Σπύρε Ιάσονα, θα βάλω τα δυνατά μου να μην εκνευριστώ με δηλώσεις τύπου
"Ξέρετε τι ζημιά έχουν κάνει οι λαγοκέφαλοι στα νερά μας;"
Ελπίζω να έρθεις με τουλάχιστον μία επιστημονική δημοσίευση που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο...

Απ'όσο ξέρω, ο Παναγιώτης ουδέποτε μίλησε για debate. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Οι άνθρωποι είπαν να μαζευτούν 4 άνθρωποι που το έχουν σπουδάσει το αντικείμενο και να μιλήσουν σε άλλη γλώσσα από αυτή που χρησιμοποιείται εδώ. Να πουν το κάτι παραπάνω που δεν ξέρει και δεν κατανοεί ο πολύς ο κόσμος όσον αφορά τη συμπεριφορά μας μέσα κι έξω από τη θάλασσα, για τη θάλασσα...
Και ναι, ο λαγοκέφαλος έχει κάνει ζημιά στα νερά μας γιατί απλούστατα έχει εκτοπίσει τοπικούς πληθυσμούς που τρέφονται με την ίδια λεία ενώ ο ίδιος δεν καταναλώνεται από κάποιον. Δεν έχω ψάξει για να βρω κάτι συγκεκριμένο για την ωρά. Αλλά μόλις μου δωθεί ελεύθερος χρόνος θα το κάνω. Από τα πηγαδάκια επίσης των καθηγητών μου, καθώς και από τη συνάντηση που είχε γίνει με θέμα τα λεσεψιανά είδη, στο ΕΛΚΕΘΕ εδώ στην Κρήτη, αυτό λεγόταν...
Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 25705)
Ήτοι...του ξεσκισμένου βυθού, του φταιν οι φώκιες.:eek:
Πού να'χαν και ψυγεία οι φώκιες δηλαδή, πού να αντάλλασσαν και τη σαρδέλα με πετροδόλαρα και να την έκαναν μετοχές και καταθέσεις...:confused:

(Δύσκολα θα με έπειθε κάποιος ότι για την έλλειψη κάποιου "αλιευτικού αποθέματος" φταιει ένα άλλο ζωντανό που τρώει όσο χρειάζεται για να χορτάσει την καθημερινή του πείνα. Κι εδώ στην Ελλάδα ίσως θα έπρεπε αντίστοιχα να αρχισουμε να θανατώνουμε κάνα δελφίνι.... αφού τα ψάρια δε φτάνουν για τις ψυγειάρες και τις κοιλάρες όλων μας, ας φύγουν πρώτα αυτοί που δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα από τη μέση. Περίεργο σκεπτικό Γιώργο, ελεεινά ανθρωποκεντρικό.... μήπως από τότε έχουμε αλλάξει αιώνα; :confused:)

Με αφορμή το παραπάνω να φέρω ένα παράδειγμα: Σε κάποιο πάρκο στην κεντρική Ευρώπη, έχουν σπαταληθεί και σπαταλώνται ακομη λεφτά για την προστασία των ελαφιών... Έλα όμως που τα ελάφια έγιναν πολλά. Τόσα πολλά που είχαν αρχίσει να σακατεύουν τη "χαμηλή" βλάστηση σε επικύνδινο βαθμό. Και τελικά ξέρετε πως το διόρθωσαν? Αφήνουν περιστασιακά τους κυνηγούς να μπαίνουν στο πάρκο και να τα σκοτώνουν μόνο και μόνο γιατί από την πολλή την προστασία υπήρχαν πολύ παραπάνω άτομα από αυτά που μπορούσε να σηκώσει ο τόπος... Κλασσικό αποτυχημένο παράδειγμα διαχείρισης... Πεταμένα λεφτά τσάμπα!

Επομένως ,έχουμε κάποια ξεκάθαρα ξεχωριστά ζητήματα:
1) την έλλειψη παιδείας
2) την προστασία του περιβάλλοντος
3) τους διάφορους περιβαλλοντολόγους
4) τη νομική πλευρά των θεμάτων
5) την υποτιθέμενη καταστροφή που προκαλείται από τους ψαροντουφεκάδες
6) την καταστροφή που συντελείται από την επαγγελματική αλιεία

Όταν θα είστε όλοι σε θέση να τα διαχωρίσετε και να δουλέψετε επ'αυτών ξεχωριστά, τότε μονο θα μπορέσει να βγει αποτέλεσμα που θα μας βοηθήσει όλους

Σημείωση: Οι περισσότεροι από μας (ψ/τ-αυτόνομοι) την πονάμε τη θάλασσα... Αυτό είναι δεδομένο. Και όλοι θα θέλαμε το καλύτερο από αυτήν. Γι'αυτό και αρκετοί από τους ψ/τ μπήκαν στο φόρουμ σας για να συζητήσουν τις απόψεις τους (παιδεία) Όμως μην κατηγορήτε αυτούς που κυνηγούν, έτσι απλά επειδή η θεώρηση που έχετε εσείς σας το υπαγορεύει και θεωρείτε πως είναι σωστή, ή επειδή ο ψαροντουφεκάς θα σας πάρει το ροφό που δείχνετε στα διάφορα γκρουπ από τις σχολές σας.

Σημείωση 2: Το ξαναλέω. Στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει σοβαρές μελέτες για τους πληθυσμούς των ψαριών. Ότι δεδομένα έχουμε είναι από την παρατήρηση ανθρώπων που ασχολούνται με το αντικείμενο. Αυτό για αρχή σαν μπούσουλα και μετά όλα τα υπόλοιπα...

Apollon 02-04-09 17:50

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 25760)
ΟΛΕΣ

Μην ανησυχείς Physalia, δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα....θα περάσει μόνο του:

Παράθεση:

-Μια χαρα.Εσυ?

Σπύρος-Ιάσων 02-04-09 18:03

Παράθεση:

ΟΛΕΣ

Να το...! Αυτό λέω όταν αναφέρομαι στη διαχείρηση...
Επιπτώσεις??? Τι εννοείς με τον όρο "επιπτώσεις"? Θεωρείς δηλαδή τον άνθρωπο παράσιτο? Ότι και να κάνει θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα? Αυτό καταλαβαίνω εγώ με τη λέξη "επιπτώσεις"...
Όχι, δεν υπάρχουν επιπτώσεις. Είναι μια καθαρά ανθρωπογενής έννοια. Τίποτε παραπάνω. Υπάρχουν αλληλεπιδράσεις και η οικολογία σκίζεται για να καταφέρει να βρει τα μαθηματικά μοντέλα που τις εκφράζουν. Μόνο τότε έχεις ολοκληρωμένη εικόνα. Πριν από αυτό, ο καθένας (μη γνωρίζοντας) μπορεί να πει ότι θέλει... και να δημιουργήσει το αντίστοιχο κλίμα/ρεύμα κλπ...
Αυτό είναι το λάθος που κάνετε στη διαδικασία να μας μιλήσετε (σαν αυτόνομοι προς ψ/τ) Όταν θα μπορέσετε να το ξεπεράσετε αυτό το σκεπτικό και να δείτε από πίσω του, τότε πραγματικά, θα μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα από κοινού.

Όσο για τα υπόλοιπα αυτού του ποστ, Μαρία :thumbup: :thumbup:

Panagiotis 02-04-09 19:25

Στα περισσότερα σημεία, η συζήτηση σας είναι απολύτως, απολαυστική.

Προσωπικά, έμαθα αρκετά πράγματα για τα οποία απλά, δεν είχα ιδέα.

Σχετικά με την εισαγωγή της λέξης "debate", επειδή είδα πως αναφέρθηκε αρκετές φορές, έχω να πώ πως πρωτοειπώθηκε όταν συζητώντας ζωντανά με τον Γιώργο Βαβουλογιάννη, διαχειριστή της κοινότητας GreekDivers λέγαμε τι είναι προτιμότερο να αναδείξουμε, τα πολλά που μας ενώνουν ή τα λίγα που μας χωρίζουν.

Η λέξη Debate συνοδεύτηκε με το επίθετο "φιλικό" και αρκετή δόση χιούμορ, την στιγμή που λέχθηκε.

Νομίζω πως όσοι το άκουσαν στην εκπομπή, το κατάλαβαν.

Σε καμία περίπτωση λοιπόν, δεν λέχθηκε, για να γίνει μια κουβέντα "χαρακωμάτων", που στην λήξη της θα έχει "Νικητή" και "Νικημένο"..

"Ήμαρτον", που αναφέρθηκε και παραπάνω..:D:D:D

Με τον Σπύρο-Ιάσωνα είχα την ευκαιρία να μιλήσω απο κοντά στην έκθεση, και να του αναφέρω ακριβώς το πνεύμα της εκπομπής που επιθυμούσαμε να κάνουμε σχετικά με τις επιστημονικές εκδοχές, για τις δικές μας, οπτικές μαρτυρίες και αισθήσεις, και ομολογώ πως με καλύπτει απόλυτα η αναφορά του στην πρόταση που του κάναμε!

Δεν θέλουμε λοιπόν να αναμεταδώσουμε κανέναν.."πόλεμο":D:D.

Αυτο που πιστεύουμε είναι πως οι αντιπαραθέσεις που όλοι εντοπίσαμε παραπάνω, οφείλονται σε μεγάλο μέρος στα στενά περιθώρια του γραπτού απρόσωπου λόγου και πως τα ίδια πράγματα (και φυσικά πολλά ακόμα) θα μπορούσαν να λεχθούν χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αίσθηση διαμάχης, ώστε τελικά αυτο που θα φτάσει σε εμάς, που ΔΕΝ ξέρουμε, (Όσοι δεν ξέρουμε) θα είναι κάτι, πολύ κοντά στο αντικειμενικό.

Η πρόταση μας (Ώς Huts-Radio) φυσικά και ισχύει για να φιλοξενήσουμε αυτή την κουβέντα, απλά γιατι μπορούμε να δώσουμε την δυνατότητα σε πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων, να ακούσουν αλλα και να συμμετέχουν έμμεσα στην συζήτηση, που σίγουρα θα συμφωνείτε πως έχει διαφορετικό ενδιαφέρον απο μια ανάγνωση δημοσιεύσεων σε κάποιο ή κάποια φόρουμ!

(Θα μπορούσε φυσικά να γίνει και μια υπέροχη ΗΜΕΡΙΔΑ αυτό το θέμα, μιας που αν δεν κάνω λάθος για πρώτη φορά "ανακινήθηκε" σε τέτοιο επίπεδο..)

Physalia 02-04-09 20:20

Ιάσων, σου βρήκα προχείρως ένα για διάβασμα (αν και έχω την υποψία ότι ποτέ δεν διαβάζεις αυτά που σου προτείνω :confused:)....
http://www.unice.fr/LEML/Pages/Pub_L...ybium_2003.pdf

(όλως τυχαίως πραγματεύεται την ανάκαμψη των πληθυσμών του ροφού στη Γαλλία μετά την απαγόρευση του Ψ/Τ :fioufiou:)

Βλέπω ότι ενώ είσαι πολύ "άνετος" με τις επιπτώσεις του ανθρώπου (ε δεν είμαστε δα και παράσιτα! Εϊμαστε άνθρωποι εμείς! Εκλεκτοί!) δεν κρατάς την ίδια σθεναρή στάση όταν πρόκειται περί "επιπτώσεων" φωκών, ελαφιών και λαγοκέφαλων....... Αυτά τα καθηκάκια τις έχουν τις επιπτώσεις τους ε;
:D

Έχει πλάκα, γιατί χρησιμοποιείς κατά τ' άλλα πολύ σοβαρά τον όρο "ανθρωπογενής (εννοείς βέβαια ανθρωποκεντρική) έννοια".

Σου έχω εδώ μια ωραία σελιδούλα για τον λαγοκέφαλο (Nuissance or Necessary?). Δε λέει και πολλά, λέει όμως ότι είναι scavenger (ειλικρινά δεν έχω αποφασίσει πώς μεταφράζεται ο όρος, μπορείς να βοηθήσεις; :confused:)
Εξακολουθείς να πιστεύεις τώρα ότι ένας scavenger μπορεί ποτέ να απειλήσει άλλους scavengers στις θάλασσές μας εξαντλώντας τους τα τροφικά αποθέματα; :D

Μην κουράζεσαι πάντως να ψάχνεις για "επιπτώσεις" του "κακάσχημου εγκληματία", δε θα βρεις.....(Μήπως τον μπέρδεψες με την Fistularia?)
Όλη η μανούρα με το καημένο το ψαράκι γίνεται γιατί φοβούνται ότι κάποιος θα τον φάει κατά λάθος. Εγώ λέω ότι δεν έχουμε πρόβλημα, ούτε ο άμπαλος δεν ψάρωσε, απλά τον πέταξε στα σκουπίδια αφού τον ψιλοξεφτίλισε.....

Και ακριβώς επειδή τον πέταξε στα σκουπίδια και τον ξεφτίλισε -όχι επειδή σας έχουμε στην μπούκα, όχι επειδή κοιτάμε τα δάχτυλα, όχι επειδή δεν έχουμε παιδεία, όχι επειδή είμαστε αμόρφωτοι, όχι επειδή δεν έχουμε με τι να ασχοληθούμε, όχι επειδή είμαστε "οικολόγοι"- μόνο επειδή χτύπησε κατά λάθος ναι μεν ένα ψάρι, αλλά το πέταξε στα σκουπίδια και από πάνω το ξεφτίλισε, ακριβώς γι'αυτό και μόνο το λόγο ξεσηκώθηκε όλη αυτή η ιστορία.
Θα ήθελα κι εγώ να ακούσω από κάποιον από εσάς επιτέλους, να λέει ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ

(και αφήστε απέξω τις "επιπτώσεις" των πιπερολέξεων στην ψυχολογία του δυταρά, τις εξετάζουμε σε άλλο επεισόδιο όπου θα ζητήσουμε συγγνώμη εμείς κατά πάσα πιθανότητα)

ΥΓ. Συγγνώμη Γιώργο Δεμέτη, τώρα το πρόσεξα αυτο που είπες, το πρόβλημα είναι που είμαι όντως και άκρατη....:o

Έκτωρ 02-04-09 20:49

:thumbup:

Σπύρος-Ιάσων 02-04-09 21:03

Τα λινκς που μου είχες προτείνει και παλαιότερα τα διάβασα φευγαλέα και πήρα μια ιδέα. Όπως κι αυτά επίσης. Αυτό βέβαια γιατί έχω τη διάθεση να κάνω σοβαρή συζήτηση, χωρίς υπονοούμενα και προσβολές... Αυτό με τους ροφούς στη Γαλλία το ανέφερα κι εγώ σε προηγούμενο ποστ και εξηγησα γιατί συνεβει ότι συνέβει εκεί...
Τον όρο "scavenger" τον ξέρω ως "νεκροφάγος" όμως σε αυτά τα 3 λινκς τον λέει ξεκάθαρα σαρκοφάγο:
http://www.fishbase.org/TrophicEco/D...StockCode=4986
http://www.fishbase.org/TrophicEco/F...TOKEN=38227670
http://www.nodc-egypt.org/contacts_f...006/Text20.pdf

Σαρκοφάγα είναι ένα κάρο ψάρια στους βυθούς μας. Ενδεικτικά, η τσιπούρα, ο σαργός, το λαυράκι, η σαρδέλα, η γόπα...
Στη Ν. Ελλάδα, πχ Ρόδο, Καστελόριζο, οι πληθυσμοί του λαγοκέφαλου έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν αυτούς των μικρών ψαριών όπως η γόπα. Γι αυτό λέω πως υπάρχει πρόβλημα με αυτό το ψάρι. Βέβαια δεν το κόβω να μένει πολλά χρόνια ακόμη στα νερά μας. Παρότι η μέση θερμοκρασία της Μεσογείου ανέβηκε, σε κάποια χρόνια θα ξανακατέβει κι έτσι μάλλον θα γίνει αφιλόξενη για τα πιο θερμόφιλα ψάρια...
Δεν είμαι πάντως τόσο αδαής ώστε να μπερδέψω το λαγοκέφαλο http://www.fishbase.org/Summary/Spec...ame=sceleratus
με τη φιστουλάρια http://www.fishbase.org/Summary/spec...me=commersonii
:mad:.

Physalia 02-04-09 21:15

Σπύρο σε ικετεύω, προσπάθησε λίγο να καταλάβεις.................
Η γοπα δεν εξαντλείται επειδή δεν βρίσκει να φάει αλλά επειδή υπεραλιεύεται (αν όντως ισχύει το ότι εξαντλείται). Δεν υπάρχει βυθός που να μην είναι γεμάτος σκουληκάκια και μαλακιάκια και καβουράκια και whatever ακόμα και στις πιο ρυπασμένες περιπτώσεις (άντε, με εξαίρεση για την Ελευσίνα ίσως αλλά κι εκεί κάτι γίνεται τελευταία)

Προσπάθησε να καταλάβεις ότι ο Λαγοκέφαλος και οποιοσδήποτε νεοεισερχόμενος απλώς βρίσκει κενούς θώκους στις θάλασσές μας και τους γεμίζει, δεν εκτοπίζει κανέναν απολύτως, πώς είναι δυνατόν από τη μια να μη δέχεσαι την έννοια της επίπτωσης και όλα να σου φαίνονται φυσιολογικά και κανονικά και από την άλλη να τα βάζεις με ένα ψάρι;;;;

Ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω.

(δεν εννοούσα βέβαια ότι μπέρδεψες τα ψάρια, απεταξάμην, αλλά το τι επιπτώσεις έχει το καθένα..... δεν υπάρχουν ακόμα μελέτες που να αποδεικνύουν ότι κάποιος μετανάστης ευθύνεται για κατάρρευση αλιευτικών αποθεμάτων οπουδήποτε και νομίζω ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να υπάρξουν... θα πρέπει πρώτα να αποδείξουμε ότι δεν ευθύνονται άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες και βέβαια η ακατάσχετη αλιεία πριν πούμε έτσι ανώδυνα ότι φταίνε οι "άλλοι")
(Τέσπα, δε νομίζω ότι έχεις διάθεση να μπεις σε αυτή τη λογική και να το συζητήσεις. Άστο να πάει.... :()

dimkar 02-04-09 21:39

Ρε τι το παιδεύουμε; Μιλάμε σε εντελώς ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ κι όλα τα περί συνεννόησης κλπ είναι τρίχες...

Ο ένας μιλάει για προστασία της θάλασσας γενικώς ο άλλος μιλάει για προστασία του θηράματος... διότι αυτό τον ενδιαφέρει: να έχει ψάρια να μπουμπουνάει...

Αυτά για τα ελάφια που διάβασα πιο πάνω είναι η εξωφρενική λογική του "κυρίαρχου" είδους: αφού πρώτα εξαφανίσαμε τους θηρευτές τους (λύκοι, αρκούδες κλπ) τώρα διαπιστώνουμε πως υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού άρα πρέπει να ξεπαστρέψουμε μερικά για επαναφέρουμε την ισορροπία - ουσιαστικά να δημιουργήσουμε μια νέα - που εμείς ως άνθρωποι διαταράξαμε...

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν όλοι οι κυνηγοί - στεριανοί και θαλασσινοί -είναι έωλα και το μόνο που κάνουν είναι αποτελούν το λογικό άλλοθι για την ψυχαναγκαστική τους συμπεριφορά...

Δημήτρης

Έκτωρ 02-04-09 21:40

http://fishbase.org/TrophicEco/FoodI...&species=boops
http://www.fishbase.org/TrophicEco/F...TOKEN=38227670
Έστω και είναι όλα όπως τα λες εδώ βλέπεις τα ψάρια αυτά να έχουν κοινό target group?

ΥΓ. αυτό το καλό με την θερμοκρασία το έχεις στανταράκι. Να το βάλω στο στοίχημα τώρα που πληρώνει καλά?

Dimitris Galon 02-04-09 22:05

Μαρία,
δεν ακολούθησα την συμβουλή σου (μετανιώνω γι΄ αυτό) και μπήκα σε δυο ελληνικά fora για ψαροτούφεκο. Αν και μπήκα προσπαθώντας να κατανοήσω το εξιτάρισμα του καρτεριού και το κάρφωμα του ψαριού, που ναι καταλαβαίνω ότι μπορεί να ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη, πιστεύω όμως ταυτόχρονα ότι τέτοιου είδους εθισμοί κάτω από τις συνθήκες των τελευταίων χρόνων, σε σχέση με τα μηδαμινά αποθέματα ψαριών, είναι καταστροφικοί. Όσον αφορά τα αποθέματα αυτά, είναι τουλάχιστον ηλίθιο να μην πιστεύω τα ίδια μου τα μάτια και την προβληματική για την έλλειψη ψαριών που παρουσιάζεται σε άρθρα του ημερήσιου και περιοδικού ελληνικού και ξενόγλωσσου τύπου, και να πιστεύω τις θεωρίες για τα κρυμμένα ψάρια που μόλις ακούσουν φυσαλίδες κρύβονται, ενώ μόλις κατέβει ο ψαροτουφεκάς βγαίνουν για τσαμπουκά και εκεί επάνω τους καρφώνει ο Κωστάκης την 7τάρα, ενώ ο Θανασάκης τον περιμένει καπνίζοντας στο σκάφος.

Σίγουρα είναι πολλοί οι λόγοι για την έλλειψη ψαριών με κύριους αναμεταξύ τους, την υπεραλίευση και τα αθέμιτα μέσα που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες, την παρανομία, όχι μόνο στον τρόπο της αλίευσης ψαριών αλλά και των δολωμάτων, την τεράστια καταστροφή που φέρνει η παράνομη αλιεία με μπουκάλες, τις συνεργασίες ψαρομπούκαλων και ελεύθερων με ψαρομανάβηδες οι οποίοι μεταπουλούν την λεία σε εστιατόρια και σε επιλεγμένους πελάτες. Γενικά αυτός ο εμπορευματικός αχταρμάς, ο οποίος καθορίζεται από την νοοτροπία του νεόπλουτου που θέλει να φάει ψάρι «αλανιάρικο» και να το πληρώσει!!!

So what?

Ένας λόγος παραπάνω, κατά την γνώμη μου, για να σταματήσει το ψαροτούφεκο. Αν πραγματικά αγαπάς και πονάς τον βυθό και την θάλασσα, σταμάτα να τα βιάζεις, ειδικά όταν δεν αντέχουν πιά!!!

Συνηθίζω να καλύπτω τις θέσεις μου με επιχειρήματα και προσπαθώ να αποφεύγω τους συναισθηματισμούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχω. Θα αναφερθώ όμως στο γεγονός ότι πολλές φορές ειπώθηκε στο thread αυτό ότι δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε το συναισθηματικό σακατιλίκι του ψαροτουφεκά. Μπορεί να έχει και δίκιο, μήπως μπορεί όμως ο ψαροτουφεκάς να καταλάβει τα δικά μας συναισθήματα; Και σου παραθέτω δυο. Στις βουτιές που κάναμε πέρσι κατά την διάρκεια του KDE στην Κέα, πέρα από τα άπειρα και τεράστια «μαύρα» και «άσπρα», τα οποία παρεμπιπτόντως δεν έτρεχαν να κρυφτούν φοβισμένα από τις φυσαλίδες μας, υπήρχε και ένα μεγάλο κοπάδι μαγιάτικα, της τάξεως των 30 κιλών το κομμάτι, που μας συνόδευε καθ΄ όλη την διάρκεια των καταδύσεων πλησιάζοντας μας σε απόσταση αφής. Σε κάθε κατάδυση ήταν πάντα εκεί και μας συνόδευε παίζοντας με τις φυσαλίδες μας. Στην ανάδυση μας συνόδευε μέχρι τα 45 μέτρα, όπου ως δια μαγείας εξαφανιζόταν και πάλι στα βαθιά. Λες και γνώριζαν τα ψάρια ότι από κει και πάνω καραδοκεί ο θάνατος. Όσες βουτιές κάναμε, τα μαγιάτικα ήταν εκεί και μας πλησίαζαν περίεργα χωρίς καθόλου φόβο. Μπορεί να νοιώσει ο ψαρουτεφεκάς την λύπη που μπορεί να μου προκαλέσει το κάρφωμα της 7τάρας του στο κορμί αυτού του πανέμορφου και υπέροχου ζώου; Το άλλο παράδειγμα ήταν κατά την διάρκεια του MDP στην Μήλο το 2007. Στις βουτιές που κάναμε στο ναυάγιο του Άρτεμης Πίττα, το οποίο βρίσκεται βυθισμένο μέσα στον κόλπο του Αδάμαντα, ακριβώς απέναντι από το λιμεναρχείο, το οποίο ελέγχει όλη την κίνηση, το πλήθος των ψαριών και η βιοποικιλία των θαλάσσιων βενθικών οργανισμών, ήταν απίστευτη. Μόνο στην νότια Γαλλία, για να αναφερθώ σε Μεσογειακό βυθό, είδα κάτι παρόμοιο. Πιστεύεις ότι θα αναλογιστεί πολύ ο ψαροτουφεκάς, ο οποίος βλέπει μόνο τεράστιους σαργούς, ούγενες, ροφούς και στείρες, για την διατάραξη της φυσικής αυτής ισορροπίας η οποία εμένα μπορεί να με εξιτάρει;

Όπως λες κι΄ εσύ τα φόρα αυτά στάζουν αίμα, καρφώματα ατσαλιού ανάμεσα στα μάτια, συναισθηματικό και τεστοστερινικό substitution ιδανικών στιγμών, αγγελικά πλασμένων. Ένα ersatz μιας κυνηγητικής αρχέγονης περσόνας, η οποία έχει προ πολλού εκλείψει, κρατώντας μόνο την κεκτημένη ταχύτητα της αρχικής ορμής. Θεωρώ, μιλάω πάντα για μένα, ότι εγώ προσωπικά δεν έχω τίποτα κοινό με κάποιον ο οποίος σκοτώνει για χόμπι, αυτό που εμένα μου δίνει χαρά με την ύπαρξη και την ελευθερία του. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ και πάλι στην χαρά του φόνου και την υπαρξιακή επιβεβαίωση που αναφέρθηκε στο φωτογραφικό και τεστοστερονικό παράθεμα, που το συνόδευε η, κατά την γνώμη μου, λάθος μουσική, αλλά σίγουρα θέλω να μείνω στον χώρο μου, κάνοντας αυτά που κάνω και ας μείνουν εκείνοι στον δικό τους, καρφώνοντας τις 7άρες και βγάζοντας φωτογραφίες με τα θηράματα προς γνώση και συμμόρφωση της ιστορίας και των αγγέλων.

Πιστεύω ότι δεν έχουμε τίποτα κοινό και ότι αυτά που μας χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που μας ενώνουν. Εμείς στον χώρο μας κι΄ αυτοί στον δικό τους. Πρόκειται για δυο ασύμβατες οπτικές και πρακτικές αντιμετώπισης της θάλασσας και όλων αυτών που ακόμα περιέχει.
Πιστεύω επίσης ότι το να συμπλεύσουμε μαζί, με κοινούς στόχους και θέσεις, θα μας έκανε κακό. Θεωρώ ότι σαν σύλλογος είμαστε καθαροί, και ας λένε οι διάφοροι για μπουκαλάκηδες όσο θέλουν. Αν όμως στις θέσεις μας αυτές και στην όποια διεκδίκηση δική μας, συμμετάσχουν και οι ψαροτουφεκάδες τότε η καθαρότητα των ορίων χάνεται. Είναι μια σύμβαση παράξενη και ατέρμονη.
Λέω ναι στους απνε ΐστες (τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ γι΄ αυτό που πρεσβεύουν και κάνουν) και όχι στους ψαροτουφεκάδες. Δεν καταδικάζω κανέναν, απλώς προσπαθώ να διαφυλάξω την δική μου αισθητική και τις δικές μου αξίες και θεωρώ ότι απλώς δεν συνάδουν με αυτές των ψαροτουφεκάδων. Δεν μπήκα ποτέ σε φόρουμ δικό τους για να το παίξω φωτισμένος ή να κάνω παραινέσεις, το φόρουμ όμως του συλλόγου μας στάζει αίμα τις τελευταίες ημέρες. Το θεωρείς εσύ σεβασμό αυτό;

Παράθεση:

Ναι Μαρία διαφωνώ.
Μπορεί τα παιδιά που αναφέρεις, τα οποία δεν γνωρίζω, να είναι πράγματι έτσι, αλλά από τα παράνομα δίχτυα κινδυνεύει και η ύπαρξη των παράκτιων αλιέων, καθώς από τους δυναμίτες κινδυνεύουν και οι ανυποψίαστοι κολυμβητές. Με την οικοπεδοποίηση και το ξετίναγμα των θαλασσών εξανίστανται όλοι, ακόμα και ο πατέρας μου που είναι 86 χρονών, να τους φωνάξουμε λοιπόν όλους αυτούς για να πιούμε μπύρες και να τα βρούμε;

Παράθεση:

Όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον: Η εξόρυξη, η παραγωγή ενέργειας, οι μεταφορές, τα κινητά, η γεωργία, η αλιεία, η ναυσιπλοία, η ύδρευση, η τσιμεντοποίηση, η κτηνοτροφία, το γκαζόν, η αφαλάτωση, οι πισίνες, η ένδυση, η επιστημονική έρευνα
ΟΛΕΣ

Ναι ρε Μαρία, αλλά η λέξη που μας σώζει απ΄ τα άσχημα λέγεται ΕΝΤΡΟΠΙΑ και αυτό που μας βοηθάει είναι ο λογικός έλεγχος της.

Παράθεση:

Ναι Μαρία έχω ρίξει, αλλά τότε δεν γνώριζα.
Με βοήθησες εσύ με τα γραπτά σου για να ξεκολλήσω και να δω την Ποσειδωνία πέρα από το πράσινο φύκι που έβλεπα.
Για να αντιστρέψω την ερώτηση.
Εσύ πιστεύεις ότι θα ξαναρίξω ποτέ άγκυρα σε λιβάδι Ποσειδωνίας;

Αυτά, και γνωρίζω ότι γνωρίζεις πως αυτά που γράφω δεν είναι απόρροια εριστικής αντιπαράθεσης, απλώς τα εν οίκω εν δήμω.......

Με μεγάλη εκτίμηση.
DG

Big-Blue 02-04-09 23:33

Παράθεση:

Επιπτώσεις??? Τι εννοείς με τον όρο "επιπτώσεις"? Θεωρείς δηλαδή τον άνθρωπο παράσιτο? Ότι και να κάνει θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα? Αυτό καταλαβαίνω εγώ με τη λέξη "επιπτώσεις"...
Όχι, δεν υπάρχουν επιπτώσεις. Είναι μια καθαρά ανθρωπογενής έννοια. Τίποτε παραπάνω. Υπάρχουν αλληλεπιδράσεις και η οικολογία σκίζεται για να καταφέρει να βρει τα μαθηματικά μοντέλα που τις εκφράζουν. Μόνο τότε έχεις ολοκληρωμένη εικόνα. Πριν από αυτό, ο καθένας (μη γνωρίζοντας) μπορεί να πει ότι θέλει... και να δημιουργήσει το αντίστοιχο κλίμα/ρεύμα κλπ...Αυτό είναι το λάθος που κάνετε στη διαδικασία να μας μιλήσετε (σαν αυτόνομοι προς ψ/τ) Όταν θα μπορέσετε να το ξεπεράσετε αυτό το σκεπτικό και να δείτε από πίσω του, τότε πραγματικά, θα μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα από κοινού.
Παρότι διαφωνώ σε ένα σωρό πράγματα με τη Μαρία και με πολλούς αυτοδύτες για ορισμένες θέσεις τους, κάποια πράγματα τα έχεις πιάσει και τα κοπανάς σαν τα χταπόδια...Για τη θερμοκρασία με πρόλαβε ο Έκτωρ...Ξεπέρασες και αυτόν τον όψιμο φίλο της γης Αλ Γκορ σε προβλέψεις (απ' την αντίθετη όμως).

Οι επιπτώσεις είναι ανθρωπογενής έννοια όντως. Όπως και οι θέσεις σου έως τώρα είναι ανθρωποκεντρικές χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι και όλες λανθασμένες.
Είναι εμφανέστατο πως στο επίπεδο του οικοσυστήματος ''γη'' οι σχέσεις του ανθρώπου με τα ψάρια ή με κάποιον άλλο οργανισμό θα θεωρούνταν αλληλεπιδράσεις που τις μελετά η οικολογία κτλ κτλ. Στο οικοσύστημα του ροφού όμως όταν εγώ (προσωπικά προτιμώ τους σαργούς αλλά οκ) τον τουφεκίσω μιλάμε για ΕΠΙΠΤΩΣΗ η οποία έχει αρνητική έννοια. Άρα τότε ο άνθρωπος είναι θηρευτής ή όπως αλλιώς θα τον αναφέρουν οι οικολόγοι (δε νομίζω πως είναι παρασιτική σχέση όμως).
Είναι απλούστατο, δε χρειάζεται βαθειές γνώσεις οικολογίας ούτε τρελά μαθηματικά μοντέλα για να αποκτήσουμε εικόνα. Άρα δεν υπάρχει κανένα λάθος και κανένα σκεπτικό που πρέπει να ξεπεραστεί...

Παράθεση:

Επομένως ,έχουμε κάποια ξεκάθαρα ξεχωριστά ζητήματα:
1) την έλλειψη παιδείας
2) την προστασία του περιβάλλοντος
3) τους διάφορους περιβαλλοντολόγους
Δεν υπάρχουν διάφοροι περιβαλλοντολόγοι. Περιβαλλοντολόγοι είναι οι Περιβαλλοντολόγοι όπως γιατροί είναι αυτοί που είναι και δικηγόροι το ίδιο...Επειδή έκανα το μάστερ μου σε βιολογικό τμήμα και ξέρω τι πλύση εγκεφάλου πέφτει εκεί μέσα από κάτι μπαρμπάδες καθηγητές που ζουν στην εποχή του Λιναίου, αλλά και από κάποιους νεότερους με παρωπίδες, εν μέρη σε δικαιολογώ. Καλό θα είναι όμως σα σχετικός με το αντικείμενο και μιας και μιλάμε συγκεκριμένα να είμαστε περισσότερο σαφείς στις έννοιες.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο και το επάγγελμα του περιβαλλοντολόγου μπες στο www.eppe.gr

ΥΓ1. Επιτέλους τόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν οι συναυτοδύτες μου πως το ψαροντούφεκο δε σημαίνει ντε και καλά αγώνες; Δεν ξέρω τι να πω όλο τα ίδια λέμε...Ίσως να γινόταν καμιά προσπάθεια μέσω συλλόγου (έχω μείνει στο Γλαύκο, αλλά από τους πολλούς αγώνες τον σιχάθηκα), να φτιαχτεί ένα καταστατικό και να έχει έναν ορισμό το τι εννοούμε εμείς οι κοινοί θνητοί ψαροντούφεκο μπας και βάλουμε μια βάση στην κουβέντα...

ΥΓ2. Προς όλους τους ψαροντουφεκάδες. Δοκιμάστε να κάνετε ΚΑΙ αυτόνομη.
Εγώ το δοκίμασα (παρόλο που έβριζα χρόνια τη μπουκάλα επειδή την είχα συνδέσει με τους ψαρομπούκαλους) και προσπαθώ να εκφράσω στους φίλους αυτοδύτες πόσο τυχεροί είναι που έχουν τόσο χρόνο βυθού για να αλληλεπιδρούν με τα αγαπημένα τους ζωάκια (και φυτά και φύκη, σόρρυ Μαρία). Και δώσ' του καρτέρι για να εστιάσω σε έναν γύλο:). Αυτό δε σημαίνει πως έκοψα το ψ/κο αλλά το βλέπω με άλλο μάτι...για να μην πώ το αυτονόητο...πως βλέπω τα ψάρια προτού τα πάρουν χαμπάρι οι άλλοι:)
Με τα γυμνοβράγχια και τις γαριδούλες των ανεμώνων ακόμα παλεύω:D

ΥΓ3. Γιώργο (εσύ με τον coral rofo) και Δημήτρη δεν είναι και δε θα πρέπει να είναι ντέρμπυ το ψ/κο και η αυτόνομη...Προς θεού Ποσειδώνα!!! Όταν και τα δυο γίνονται ορθολογικά (εδώ θέλουμε να συζητάμε για άλλες 10 σελίδες) είναι δυο δραστηριότητες -χόμπυ και όχι αθλήματα κατ εμέ-που γίνονται στον ίδιο χώρο, σαφώς με επιπτώσεις και τα δυο...

Τώρα βαράτε:)

Χωρίς καμία διάθεση για επιπτώσεις στη συζήτηση:geia:

Phoevos 03-04-09 00:44

Κάτι καταλάβατε πολύ στραβά παίδες, δεν μπήκα(με) εδώ μέσα ούτε για να απολογηθούμε για αυτό που κάνουμε, ούτε για να συζητήσουμε αν αυτό που κάνουμε είναι σωστό ή όχι.

Μαθήματα οικολογίας-οικολογικής συνείδησης κάντε σε όποιον άσχετο θέλετε, όχι σε ανθρώπους που ζούνε στη θάλασσα.

Έχετε την αίσθηση ότι η τακτική της μη αλληλεπίδρασης με το θαλάσσιο κόσμο, είναι η σωστή προσέγγιση. Μάλλον θεωρείται εαυτούς παράσιτα, ιό του πλανήτη...Απορώ πως δεν έχετε αυτοκτονήσει ακόμα (είναι μια κάποια σκέψη-λύση στα περιβαλλοντικά προβλήματα της όμορφης Γης...).
Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Dimitris Galon (Μήνυμα 25806)
Μαρία,
δεν ακολούθησα την συμβουλή σου (μετανιώνω γι΄ αυτό) και μπήκα σε δυο ελληνικά fora για ψαροτούφεκο. Αν και μπήκα προσπαθώντας να κατανοήσω το εξιτάρισμα του καρτεριού και το κάρφωμα του ψαριού, που ναι καταλαβαίνω ότι μπορεί να ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη, πιστεύω όμως ταυτόχρονα ότι τέτοιου είδους εθισμοί κάτω από τις συνθήκες των τελευταίων χρόνων, σε σχέση με τα μηδαμινά αποθέματα ψαριών, είναι καταστροφικοί. Όσον αφορά τα αποθέματα αυτά, είναι τουλάχιστον ηλίθιο να μην πιστεύω τα ίδια μου τα μάτια και την προβληματική για την έλλειψη ψαριών που παρουσιάζεται σε άρθρα του ημερήσιου και περιοδικού ελληνικού και ξενόγλωσσου τύπου, και να πιστεύω τις θεωρίες για τα κρυμμένα ψάρια που μόλις ακούσουν φυσαλίδες κρύβονται, ενώ μόλις κατέβει ο ψαροτουφεκάς βγαίνουν για τσαμπουκά και εκεί επάνω τους καρφώνει ο Κωστάκης την 7τάρα, ενώ ο Θανασάκης τον περιμένει καπνίζοντας στο σκάφος.

Ο Θανασάκης σπάνια καπνίζει (βλάπτει τις επαναφορές). Τα ψάρια δεν είναι κρυμμένα απο τους αυτόνομους και βγαίνουν να τσαμπουκαλευτούν στο ψαροντουφεκά. Δηλαδή όχι ακριβώς έτσι. Τα ψάρια είναι εκεί, και έχουν έντονο το ένστικτο της κυριαρχίας του χώρου. Οι αυτόνομοι, μιας και ποτέ δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη για κυνήγι, δεν ξέρουν πως να ηρεμήσουν το βυθό και να αποκαλυφθούν σιγά σιγά τα ψάρια. Αλλά δε σε παρεξηγώ: είναι μια γνώση που θέλει χρόνο και κόπο να κατακτηθεί. Πως να την αποκτήσεις δύστυχε, φωτογραφίζοντας τους σπυρογράφους?
Παράθεση:

Ένας λόγος παραπάνω, κατά την γνώμη μου, για να σταματήσει το ψαροτούφεκο. Αν πραγματικά αγαπάς και πονάς τον βυθό και την θάλασσα, σταμάτα να τα βιάζεις, ειδικά όταν δεν αντέχουν πιά!!!

Αμήν και αλληλούια!!!! Και δε τό'λεγες τόση ώρα, είχα αρχίσει να ανησυχώ...:rofl:
Παράθεση:

Συνηθίζω να καλύπτω τις θέσεις μου με επιχειρήματα και προσπαθώ να αποφεύγω τους συναισθηματισμούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχω. Θα αναφερθώ όμως στο γεγονός ότι πολλές φορές ειπώθηκε στο thread αυτό ότι δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε το συναισθηματικό σακατιλίκι του ψαροτουφεκά.

Και εμείς σε αγαπάμε, και ας μην είμαστε τόσο εκδηλωτικοί. Βέβαια, απο αβρότητα και μόνο προς ανθρώπους (γενικότερα, όχι μόνο ψαροκυνηγούς) με κάποια αναπηρία, δεν είναι κόσμιο να χρησιμοποιείς τέτοιες φράσεις (και αυτό είναι απόλυτα ειλικρινής θέση). Πέρα απο τις προσωπικές (ή ομαδικές) διαφορές, άλλοι άνθρωποι δε φταίνε σε τίποτα να νιώθουν άσχημα. Η πάλι μιλάω "ψαροντουφεκάδικα" και δεν μπορείς να αντιληφθείς την ευαισθησία πίσω απο τα λόγια μου?

Παράθεση:

Μπορεί να έχει και δίκιο, μήπως μπορεί όμως ο ψαροτουφεκάς να καταλάβει τα δικά μας συναισθήματα; Και σου παραθέτω δυο. Στις βουτιές που κάναμε πέρσι κατά την διάρκεια του KDE στην Κέα, πέρα από τα άπειρα και τεράστια «μαύρα» και «άσπρα», τα οποία παρεμπιπτόντως δεν έτρεχαν να κρυφτούν φοβισμένα από τις φυσαλίδες μας, υπήρχε και ένα μεγάλο κοπάδι μαγιάτικα, της τάξεως των 30 κιλών το κομμάτι, που μας συνόδευε καθ΄ όλη την διάρκεια των καταδύσεων πλησιάζοντας μας σε απόσταση αφής. Σε κάθε κατάδυση ήταν πάντα εκεί και μας συνόδευε παίζοντας με τις φυσαλίδες μας. Στην ανάδυση μας συνόδευε μέχρι τα 45 μέτρα, όπου ως δια μαγείας εξαφανιζόταν και πάλι στα βαθιά. Λες και γνώριζαν τα ψάρια ότι από κει και πάνω καραδοκεί ο θάνατος. Όσες βουτιές κάναμε, τα μαγιάτικα ήταν εκεί και μας πλησίαζαν περίεργα χωρίς καθόλου φόβο.

Οκ, άρα έχει πολλά ψάρια, απο τα 35-40 και κάτω, δεν διαφωνούμε σε αυτό ;) (πρέπει να το προσέξω, συμφώνησα σε κάτι μαζί σου . . . :banghead:)
Παράθεση:

Μπορεί να νοιώσει ο ψαρουτεφεκάς την λύπη που μπορεί να μου προκαλέσει το κάρφωμα της 7τάρας του στο κορμί αυτού του πανέμορφου και υπέροχου ζώου; Το άλλο παράδειγμα ήταν κατά την διάρκεια του MDP στην Μήλο το 2007. Στις βουτιές που κάναμε στο ναυάγιο του Άρτεμης Πίττα, το οποίο βρίσκεται βυθισμένο μέσα στον κόλπο του Αδάμαντα, ακριβώς απέναντι από το λιμεναρχείο, το οποίο ελέγχει όλη την κίνηση, το πλήθος των ψαριών και η βιοποικιλία των θαλάσσιων βενθικών οργανισμών, ήταν απίστευτη. Μόνο στην νότια Γαλλία, για να αναφερθώ σε Μεσογειακό βυθό, είδα κάτι παρόμοιο. Πιστεύεις ότι θα αναλογιστεί πολύ ο ψαροτουφεκάς, ο οποίος βλέπει μόνο τεράστιους σαργούς, ούγενες, ροφούς και στείρες, για την διατάραξη της φυσικής αυτής ισορροπίας η οποία εμένα μπορεί να με εξιτάρει;

Έχεις δίκιο παραδίνομαι: ο άνθρωπος είναι κάποιο στρεβλό κατασκεύασμα κάποιου "θεού" κάποιου άλλου σύμπαντος, βρέθηκε στο πλανήτη μέσα απο κάποιο χωροχρονικό ρήγμα, και δεν ανήκει εδώ. Ντροπή του που αναπνέει, πως τολμά ο επονείδιστος!!! Ακούς εκεί, να θέλει να κολυμπήσει στα νερά ενός πλανήτη, πλάσμα του οποίου δεν είναι. Η οποία ύβρις, να θέλει να ικανοποιήσει τα βρωμερά, πνευματικώς ανίκανα, ηθικώς επιλήψιμα, πρόστυχα ένστικτα του. Οϊμέ, ο άνθρωπος δεν είναι πλάσμα του πλανήτη Γη, τόσες χιλιάδες χρόνια, ακόμα να το ανακαλύψουμε.

Ρε φίλε, άμα δεις καμιά ωραία γυναίκα στο χώρο που συναναστρέφεσαι με φίλους, θα χαρείς να δείς κάποιον άλλο να τη φλερτάρει, οποιονδήποτε άλλον εκτός απο εσένα ε? Ναι, είναι μια πρακτική και αυτή: άλλος πηδάει, άλλος χαίρεται... Ξέρω, ξέρω: έκρηξη τεστοστερόνης, να έχω αυτή την ουσία στο αίμα μου γαμώτο...που στο καλό βρέθηκε, εγώ όταν γεννήθηκα δεν υπήρχε...

Περί Φό(ι)βου:
Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Dimitris Galon (Μήνυμα 25681)
@ Pho(e)vos

Αν και υπογράφεις σαν Φοίβος, το μόνο που κατάφερα να διακρίνω είναι η λέξη φόβος στο όνομα σου αλλά και στις πράξεις σου. Ίσως μια αλλαγή σε Abaddón, el exterminador να δικαίωνε όχι μόνο τις κυνηγετικές αλλά και τις λογοτεχνικές σου φιλοδοξίες. Δεν γνωρίζω ακόμα αν αυτό που διέκρινα είναι ο φόβος που προκαλείς ή ο φόβος που σου προκαλούν, όπως και να έχει όμως είναι ένα καθοριστικό συναίσθημα και δεν μπορεί να αγνοηθεί, γι΄ αυτό αποφάσισα να γράψω διεξοδικά για το θέμα καθώς ταυτόχρονα διαπίστωσα ότι δεν γνωρίζεις τα πρόσωπα που βρίσκονται αποτυπωμένα στην φωτογραφία του πρώτο μου μηνύματος (#107).

<<Στο κέντρο κάθε σου λέξης, βλέπω ένα κομμάτι του εαυτού μου>>, sorry, δεν θυμάμαι τη παραπομπή, αυτό δεν είναι δικό μου. Έχει άμεση σχέση βέβαια με τη θεωρία της σχετικότητας (όπου όλα είναι σχετικά=αντιλαμβάνομαι τη παρουσία μου, απο το πως "βλέπω" το φυσικό σύστημα με το οποίο αλληλεπιδρώ) και άλλα τέτοια όμορφα.

Κάτι φοβάσαι πολύ εσύ, γιατί εγώ... (δε μού'ρχεται κάτι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον...). Ίσως αυτός ο φόβος σε κάνει να μην θες να αλληλεπιδράς με τίποτα. Ίσως κάποιος Φό(ι)βος σε κάνει να νιώθεις ομορφότερα νιώθοντας παράσιτο, παρά ζωντανός οργανισμός. Υπάρχεις για να παρατηρείς. Αξιολύπητο φίλε, κάποιος κάποτε σου έκανε πολύ κακό...

Δεν εξηγείται διαφορετικά πως είναι δυνατόν να παράγεις συνειρμούς όπως ψαροκυνηγοί ---> Ναζί. Βλέπεις είναι απο τις ελάχιστες φορές που δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον για έλλειψη ευφυίας ή γνώσης. Είσαι διαβασμένος στο τομέα σου, αλλά... Δεν φτάνει αυτό. Ζωή είναι τόσα άλλα πράγματα.

Αρνείσαι πεισματικά να δεχθείς ότι έχεις κοινά στοιχεία με κάποιους άλλους ανθρώπους (ναι, απο τον ίδιο πλανήτη είμαστε), τόσο πεισματικά που τους κατατάσεις ανάμεσα σε κάποιους απο τους μεγαλύτερους εγκληματίες αυτού του πλανήτη (ώστε να είναι αυταπόδεικτη η διαφοροποίηση σου). Πίστεψε το ή όχι: κανείς ψαροκυνηγός δεν θα έφτιαχνε θάλαμο αερίων για τους ροφούς (στήρες, πίγγες, κτλ κτλ κτλ). Το πλησιέστερο κοινό στοιχείο που μπορώ να σκεφτώ μεταξύ εμού και των ναζί είναι τα μαλιά μου, και όπως μπορείς να δείς:
http://www.spearfishingforum.gr/view...php?f=1&t=1714
μιλάμε για καμία σχέση...
Παράθεση:

Όπως λες κι΄ εσύ τα φόρα αυτά στάζουν αίμα, καρφώματα ατσαλιού ανάμεσα στα μάτια, συναισθηματικό και τεστοστερινικό substitution ιδανικών στιγμών, αγγελικά πλασμένων. Ένα ersatz μιας κυνηγητικής αρχέγονης περσόνας, η οποία έχει προ πολλού εκλείψει, κρατώντας μόνο την κεκτημένη ταχύτητα της αρχικής ορμής. Θεωρώ, μιλάω πάντα για μένα, ότι εγώ προσωπικά δεν έχω τίποτα κοινό με κάποιον ο οποίος σκοτώνει για χόμπι, αυτό που εμένα μου δίνει χαρά με την ύπαρξη και την ελευθερία του. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ και πάλι στην χαρά του φόνου και την υπαρξιακή επιβεβαίωση που αναφέρθηκε στο φωτογραφικό και τεστοστερονικό παράθεμα, που το συνόδευε η, κατά την γνώμη μου, λάθος μουσική, αλλά σίγουρα θέλω να μείνω στον χώρο μου, κάνοντας αυτά που κάνω και ας μείνουν εκείνοι στον δικό τους, καρφώνοντας τις 7άρες και βγάζοντας φωτογραφίες με τα θηράματα προς γνώση και συμμόρφωση της ιστορίας και των αγγέλων.

Α ναι πράγματι, σε ευχαριστώ για το κοπλιμέντο-α:
Παράθεση:

Το θέμα που με απασχολεί είναι τα λογοτεχνικά πακεταρισμένα τσιτάτα που διέκρινα στα κείμενα σου, τα οποία έχουν όχι μόνο σαν εφαρμόσιμο σημείο της υπαρξιακής σύλληψης τον φόνο, αλλά προβάλουν αναμασημένους αφορισμούς (με την φιλοσοφική έννοια και όχι την λειτουργική της ελληνικής ορθοδόξου εκκλησίας) ανθρώπων που σίγουρα τα είπαν καλύτερα από σένα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αφομοίωσης κειμένων που έχουν να κάνουν με την αμεσότητα του «ζειν». Ένας από αυτούς είναι και η επιλεκτική χρήση κομματιών ολοκληρωμένων έργων τα οποία αποσπασματικά ενσωματώνει κάποιος στην προσωπική του «φιλοσοφική θεώρηση της ζωής», προσπαθώντας να φέρει τον μελετητή του εκάστοτε αρεστού συστήματος στα μέτρα της δικιάς του ζωής. Το αποτέλεσμα είναι ένα patchwork αποτελούμενο από κουρέλια ολιστικών φιλοσοφικών συστημάτων

Πραγματικά το κόκκινο είναι το πιο ενδιαφέρον. Έχεις ανάγει τη μή ύπαρξη σου (υπο το πρίσμα της μη αλληλεπίδρασης) σε τόσο υψηλό επίπεδο, που θεωρείς αδιανόητο κανείς να έχει προσωπική άποψη, ή ακόμα <<χειρότερα>>: δημιουργική σκέψη. Μη υπαρκτέ φίλε μου, ο κόσμος είναι τόσο διαφορετικός απο αυτό που φαντάζεσαι. Ναι, κάποιοι απο εμάς, μπορούμε να σκεφτούμε σκέψεις που απάντησες στα βιβλία σου απο τους "μεγάλους δασκάλους". Ναι γίνεται, δεν είναι ικανότεροι απο εσένα μόνο οι μεγάλοι δάσκαλοι φίλε μου (το φίλε, δεν είναι ειρωνικό).

Θα σου πω κάτι τραγικό για τη φύση σου, τραγικό για την ιδεολογία της μη αλληλεπίδρασης σου: καταλαβαίνεις την ύπαρξη σου απο την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον (είτε σου αρέσει είτε όχι, λυπάμαι (ειλικρινά) αν σε στενοχωρώ). Το περιβάλλον μπορεί να είναι ένας άνθρωπος, κάποιο στοιχείο της φύσης. Και θλίβομαι ακόμα περισσότερο λέγοντας: η επιστήμη όπως τη ξέρουμε μέχρι σήμερα, ακόμα και τα μαθηματικά, είναι αποτέλεσμα συγκριτική διαδικασίας. Ορίζουμε κάτι, και βλέπουμε τι κάνει στα υπόλοιπα στοιχεία του συνόλου. Αντιλαμβανόμαστε ένα φυσικό σύστημα, απο τις αλληλεπιδράσεις του με άλλα. Είτε σε επίπεδο συμμετρίας (αν καταλαβαίνεις τι λέω) είτε σε επίπεδο μέτρησης φυσικής ποσότητας.
Παράθεση:

Πιστεύω ότι δεν έχουμε τίποτα κοινό και ότι αυτά που μας χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που μας ενώνουν. Εμείς στον χώρο μας κι΄ αυτοί στον δικό τους. Πρόκειται για δυο ασύμβατες οπτικές και πρακτικές αντιμετώπισης της θάλασσας και όλων αυτών που ακόμα περιέχει.
Πιστεύω επίσης ότι το να συμπλεύσουμε μαζί, με κοινούς στόχους και θέσεις, θα μας έκανε κακό. Θεωρώ ότι σαν σύλλογος είμαστε καθαροί, και ας λένε οι διάφοροι για μπουκαλάκηδες όσο θέλουν. Αν όμως στις θέσεις μας αυτές και στην όποια διεκδίκηση δική μας, συμμετάσχουν και οι ψαροτουφεκάδες τότε η καθαρότητα των ορίων χάνεται. Είναι μια σύμβαση παράξενη και ατέρμονη.

Όχι γαμ...ξανασυμφωνώ . . . :angyr: (με εξαίρεση το ατέρμονη, αφού θεωρώ ότι δεν μπορεί να υπάρξει καν αρχή, πόσο μάλλον "τέρμα")
Παράθεση:

Λέω ναι στους απνε ΐστες (τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ γι΄ αυτό που πρεσβεύουν και κάνουν) και όχι στους ψαροτουφεκάδες. Δεν καταδικάζω κανέναν, απλώς προσπαθώ να διαφυλάξω την δική μου αισθητική και τις δικές μου αξίες και θεωρώ ότι απλώς δεν συνάδουν με αυτές των ψαροτουφεκάδων. Δεν μπήκα ποτέ σε φόρουμ δικό τους για να το παίξω φωτισμένος ή να κάνω παραινέσεις, το φόρουμ όμως του συλλόγου μας στάζει αίμα τις τελευταίες ημέρες. Το θεωρείς εσύ σεβασμό αυτό;

Αν ειλικρινά διέκρινες κάποια διάθεση (τουλάχιστον απο μέρους μου) σε προηγούμενα ποστ μου (γιατί σε αυτό είμαι λίγο πιο δηκτικός, όσο να πεις...) να το παίξω φωτισμένος ή να κάνω παραινέσεις, είσαι εντελώς εσφαλμένος. Τουλάχιστον πριν εξάγεις συμπεράσματα μπορείς να ρωτήσεις πρώτα. Αλλά ξέχασα: η πιθανότητα να βρεθείς ευάλωτος είναι μια πιθανότητα την οποία πρέπει να αποκλείσουμε. Είναι σαφώς ευκολότερο να κατακρίνουμε, να διώξουμε το διαφορετικό, να αντισταθούμε στο περίεργο, παρά να κάνουμε την εξής παραδοχή: "έστω ότι έχω ειλικρινή γραφή απέναντι μου". Είμαι βέβαιος ότι σε όλα αυτά που έχεις διαβάσει, κάπου εκεί θα βρήκες και τη μέθοδο της εις άτοπον αποδεικτικής μεθόδου ε? Είναι λίγο scary βέβαια... :)
Παράθεση:

Ναι ρε Μαρία, αλλά η λέξη που μας σώζει απ΄ τα άσχημα λέγεται ΕΝΤΡΟΠΙΑ και αυτό που μας βοηθάει είναι ο λογικός έλεγχος της.

Ισοπαλία ( :rofl:), εγώ δε ξέρω απο τι ήταν φτιαγμένος ο λίθος του Σίσυφου, εσύ δε ξέρεις τι είναι η εντροπία. cool... :geia:

Προς λοιπούς "περίεργους" αυτόνομους (είδατε, είμαι ευγενικός):
Οσο πιο ειλικρινά μπορώ. Δεν με ενδιαφέρει να μάθω για οικολογία απο εσάς. Σε καμία περίπτωση. Ήθελα να μάθω "την ματιά σας". Πάει να πει: τα συναισθήματα απο μια βουτιά. Αλλά τίποτα τέτοιο δεν είδα να γράφεται. Είδα μια συζήτηση να εξελίσεται στο ότι "οι αυτόνομοι οι καλοί να δείξουμε στους ψαροκυνηγούς τους παραστρατημένους τον ίσιο δρόμο"

Σναπ - κλάπ: αυτοχαστουκιστείτε,

καλύτερα τώρα ?

Καλά να περάσετε με τις μπύρες σας, ευτυχώς έχω γνωρίσει αυτόνομους που είναι θαλασσινοί. Προτείνω περισσότερες βουτιές μπας και η υγρασία σας κάνει να νιώσετε λίγο καλύτερα.
ΥΓ
Παράθεση:

Το ρατσιστικό αυτό σχόλιο που επικροτείς, δεν θα το σχολιάσω. Ο λόγος είναι αφ΄ενός το γεγονός ότι το ουσιαστικό German μπορεί να αντικατασταθεί, ανάλογα με την περίσταση, με όλα τα εθνικά ουσιαστικά του πλανήτη, αφ΄ ετέρου η γνώση ότι ο εθνικός όρος German είναι αδόκιμος μια και το γερμανικό κράτος δημιουργήθηκε σαν απόρροια των πολέμων του 1870/71 στις Βερσαλίες της Γαλλίας.

Το m@l@k@ τον Schopenhauer δε τά'ξερε αυτά όταν το έγραφε...Και του τό λεγα εγώ να μη τα βάλουμε μαζί σου, πάλι ρεζίλι γίναμε. . . ;)

ΥΓ2. Επειδή δε ξέρω πως μπορεί να αντιληφθείτε το ρημαδιασμένο το γραπτό λόγο, να διευκρινίσω: όλα τα παραπάνω είναι γραμμένα με χαμόγελο, δηκτική διάθεση (στα πλαίσια του πειράγματος, ακόμα και για το Γκαλούλη) και κανένα αρνητικό συναίσθημα (ούτε καν για το Γκαλούλη, και ας επαναλαμβάνομαι). Μη την ευχή και την ελπίδα ότι μπορείτε να διαβάζετε οτιδήποτε μη κακοπροαίρετο προς εσάς, και να χαμογελάτε ακόμα.

Big Kiss!! (σε όλους)

Physalia 03-04-09 01:10

Δημήτρη....
για τη δική σου όμορφη ματιά, για τον δικό σου τρόπο προσέγγισης ζωντανών και πραγμάτων, ποτέ δεν αμφέβαλα...
Η Ποσειδωνία -και συγχώρεσέ με γι'αυτό- ήταν ένα μικρό (αθώο στη βάση του) τέχνασμα, για να μας φέρει ξανά όλους μαζί στην αρχική κατάσταση της "ακούσιας βλάβης". Κι αν την χρησιμοποίησα με τόση σιγουριά είναι γιατί εγώ πρώτη την έχω βλάψει άθελά μου επανειλλημμένα.

Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο από άγνοια βλάπτει ο άνθρωπος και ποτέ εις γνώση του. Και όσο πιο πολύ χρησιμοποιεί κανείς τη λέξη "γνώση" για να δικαιολογήσει τα ένστικτά του τόσο μεγαλύτερη φαντάζει στα μάτια μου η άγνοιά του. Αλλά δεν μπορώ, αλήθεια δεν μπορώ, να καταδικάσω τον αδαή, όσο προκλητικός και αν είναι....

Σε κάποια φάση της ζωής μου που είχα αρχίσει να απελπίζομαι με το ανθρώπινο είδος, που είχα αρχίσει να πιστεύω ότι δεν έχει υπάρξει χειρότερο λάθος στην ιστορία του πλανήτη, βρέθηκε στα χέρια μου ο Γραμματικάκης....
Και αν η ανθρώπινη διανόηση είναι πράγματι η προσπάθεια του πλανήτη να αποκτήσει συνείδηση και να αρχίσει επιτέλους να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του; Αν η ιδέα της νοόσφαιρας δεν είναι και τόσο μεταφυσική τελικά; Αν πράγματι το μόνο που μπορεί να μας εξυψώσει, εμάς-τους-γήινους-όλους, είναι να αρχίσουμε να κάνουμε συνάψεις; Συνάψεις κι όχι χαρακώματα, έτσι γι' αλλαγή, μήπως τυχόν κι υπάρχει κάτι που αν το μοιραστούμε γίνουμε όλοι καλύτεροι.... αν όχι τώρα την εποχή του διαδικτύου τότε πότε;;

Όπως και να'χει, ξέρω ότι ο κόσμος αλλάζει.
Το βλέπω καθημερινά, δεν είναι ακατόρθωτο, δεν είναι εξωπραγματικό, μόνο που θέλει έναν κόπο -ε, και; τι καλό έγινε ποτέ εύκολα;

Πιστεύω ακόμα ότι (σε πείσμα του ηλίθιου επι το πλείστο τρόπου που συνεχίζει να εξελίσσεται :confused:) αυτή η συζήτηση μας ωφέλησε όλους.

Τα αίματα ήταν πάντα εκεί. Οφείλαμε κάποια στιγμή να τα κοιτάξουμε. Σιγά σιγά θα καταλάβουμε και τι πρέπει να κάνουμε με αυτά.
Σιγά σιγά.

Dimitris Galon 03-04-09 01:42

@ Phovos

Παπαριές ........ μάλλον ταράχθηκες ........ έχασες την ψυχραιμία σου ....... άκου.......

Το non plus ultra δεν είναι ο φόνος, είναι το Seppuku ......... κι΄ όταν νοιώσεις την ζεστή ανάσα του Yukio Mishima να σου ψιθυρίζει λέξεις από το Ai no Kawaki, καθώς σπρώχνεις μέσα στα σπλάχνα σου το κρύο ατσάλι, θα νοιώσεις όλη την ζωή συμπιεσμένη σε μια στιγμή. Go for it ......

Phoevos 03-04-09 01:55

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Dimitris Galon (Μήνυμα 25812)
@ Phovos

Παπαριές ........ μάλλον ταράχθηκες ........ έχασες την ψυχραιμία σου ....... άκου.......

Το non plus ultra δεν είναι ο φόνος, είναι το Seppuku ......... κι΄ όταν νοιώσεις την ζεστή ανάσα του Yukio Mishima να σου ψιθυρίζει λέξεις από το Ai no Kawaki, καθώς σπρώχνεις μέσα στα σπλάχνα σου το κρύο ατσάλι, θα νοιώσεις όλη την ζωή συμπιεσμένη σε μια στιγμή. Go for it ......

Είδες Γκαλούλη, έχεις και εσύ μερικά άγρια ένστικτα μέσα σου ;).

Απόλαυσε τα :thumbup:

Cheers!

apeiranthos 03-04-09 08:41

Λέγεται, ότι η αλαζονεία και η έπαρση που οδηγούν κάποιους,
στο να κάνουν χρήση υποκοριστικών για να μειώσουν τον συνομιλητή τους,
υποτιμά τους ίδιους.

Όσο για την ειρωνεία, λέγεται,
ότι δείχνει έλλειψη λογικών επιχειρημάτων
και είναι από τις ασθένειες εκείνες,
που έχουν τη δύναμη να εξαπλωθούν σαν επιδημίες
και να καταστρέψουν κάθε προσπάθεια
επικοινωνίας και προοδευτικής
πολιτισμικής αλληλεπίδρασης.

Δυστυχώς δεν έχω επίσημους συνδέσμους αναφοράς,
αυτό όμως έχω ακουστά από ανθρώπους που έζησαν
- ίσως να ζουν ακόμη κάποιοι -
σε ετούτο τον πλανήτη.

Γιώργος Δεμέτης 03-04-09 09:17

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο dimkar (Μήνυμα 25804)
Ρε τι το παιδεύουμε; Μιλάμε σε εντελώς ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ κι όλα τα περί συνεννόησης κλπ είναι τρίχες...

Ο ένας μιλάει για προστασία της θάλασσας γενικώς ο άλλος μιλάει για προστασία του θηράματος... διότι αυτό τον ενδιαφέρει: να έχει ψάρια να μπουμπουνάει...

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν όλοι οι κυνηγοί - στεριανοί και θαλασσινοί -είναι έωλα και το μόνο που κάνουν είναι αποτελούν το λογικό άλλοθι για την ψυχαναγκαστική τους συμπεριφορά...

Δημήτρης

Δημήτρη υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος σε αυτά που λές όπως:
Ο ένας μιλάει για προστασία του θηράματος για να έχει ψάρια να μπουμπουνάει (ψαροτουφεκάς) και ο άλλος μιλάει και κόπτεται γιατί ο ψαροτουφεκάς του σκοτώνει το πανάκριβο μεροκαματάκι που βγάζει οδηγόντας υποβρύχιους τουρίστες και πουλόντας τον κάθε ροφό ζωντανό κάτι χιλιαρικάκια κάθε σαιζόν:confused:

<<physalia Πιστεύω ακόμα ότι (σε πείσμα του ηλίθιου επι το πλείστο τρόπου που συνεχίζει να εξελίσσεται :confused:) αυτή η συζήτηση μας ωφέλησε όλους.

Τα αίματα ήταν πάντα εκεί. Οφείλαμε κάποια στιγμή να τα κοιτάξουμε. Σιγά σιγά θα καταλάβουμε και τι πρέπει να κάνουμε με αυτά.
Σιγά σιγά.>>
Δυστυχώς οι αγώνες κυρία μου πάντα ήταν και θα συνεχίσουν να είναι δύσκολοι. Θέλουν ατσάλινο στομάχι και συρματοσχοινένια νεύρα για να μπορέσεις να μην αυταναφλεγείς από αυτά που διαβάζουμε κατά διαστήματα όσον αφορά σε θέματα συνεννόησης.
Για συζήτηση του θέματος άνοιξα νέο thread εδώ:
http://www.scubadive.gr/forum/showth...5819#post25819
Καλό κουράγιο.

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 08:34.