![]() |
Ρυθμιστής για αποσυμπίεση
Τι είδους πρώτο στάδιο ρυθμιστή προτιμάτε για την φιάλη αποσυμπίεσης;
Γιατί;; :confused: |
Απάντηση: Ρυθμιστής για αποσυμπίεση
Αν επρεπε να χρησιμοποιησω Ρυθμιστή για αποσυμπίεση γιατι να μην εχω την απολυτη απλοτητα δηλαδη πιστονι; (αφου στο deco οι απαιτησεις σε επιδοσεις δεν ειναι σοβαρες)
PS Τωρα πια για τεχνικους λογους δεν θα χρειαστω αλλα λεμε |
Ισορροπημενο Διαφραγμα (balanced diaphragm) με περιστρεφομενο ''πυργισκο''.
1. Γιατι ο περιστρεφομενος πυργισκος (swivel turrent) ''φτιαχνει'' το ιδεατο hose routing των εξ αριστερων stage (...ειμαι σιγουρος πως σου αρεσε αυτο Thano...:p;)) 2. Αν και δεν θα με χαλαγε ενας ''πιστονατος'' μιας και προσωπικα κανω NTx καταδυσεις και αρα χρησιμοποιωντας τον απο τα 36-6m σιγουρα δεν θα ειχα κανενα προβλημα, παραυτα εχω επιλεξει τους DST της Apeks: α. γιατι ΔΕΝ εχει κατι σε πιστονι με περιστρεφομενο πυργισκο η Apeks. β. το κοστος δεν ειναι απαγορευτικο/ πολυ μεγαλο. γ. το κοστος των αναλωσημων μικρο (24 ευρω). δ. συμφωνα με το manual συντηρησης της Apeks η περιοδικοτητα συντηρησης τους (των α-σταδιων μονο) ειναι καθε 2 χρονια (και στην περιπτωση που δεν σκασει κατι απροοπτο...):thumbup: ε. γιατι προσφερεται ''απλοχερα'' η πολυτελεια του να κανει ο οποιοσδηποτε, οποτεδηποτε θελει το Service Technician Course της Apeks απο τον αποκλειστικο αντιπροσωπο της εταιρειας στην Ελλαδα (περαν την γνωστης μιζερης πολιτικης αλλων αποκλειστικων αντιπροσωπων). Σχολειο το οποιο παρακολουθησα και ειμαι εδω και μηνες περα απο Αυτονομος δυτης και Αυτονομος συντηρητης ΟΛΩΝ των ρυθμιστων μου.... Αυτοι ειναι ''καποιοι'' λογοι φιλε Thano για τους οποιους επελεξα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ οι ρυθμιστες των stage μου περαν του να ειναι οτι ειναι τελος παντων, να ειναι κυριως και APEKS!:p |
Εγω χρησιμοποιω Πιστόνι για αποσυμπίεση. Θεωρω οτι δεν εχει να σου προσφερει τιποτα παραπανω ενα διαφραγμα στο συγκεκριμενο βαθος.Και αλλος λογος ειναι το κοστος αγορας και σερβις.(οχι οτι δεν εχω και διαφραγματα για αποσυμπιεση)
|
Το κόστος πιστεύω είναι το βασικότερο κριτήριο. Μιας και οι ανάγκες απόδοσης για τις στάσεις αποσυμπίεσης δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και νοουμένου ότι ο κανόνας είναι πως οι μικρότερης απόδοσης ρυθμιστές είναι και φθηνότεροι, επιλέγω τους φθηνούς.
Νομιζω πως η ιδιότητα που ανέφερε ο Κλέαρχος για περιστρεφώμενο πρώτο στάδιο είναι επίσης πολύ χρήσιμη και επιθυμητή. Πιστόνι ή διάφραγμα? Και τα δύο. Αρκεί να πληρούν τους πιό πάνω όρους. Υπάρχουν ρυθμιστές με πιστόνι που είναι πολύ πιό ακριβοί από ότι αρκετοί με δίάφραγμα και το ανάποδο. Επίσης η απόδοση δεν εξαρτάται μόνο από αυτό το γεγονός. Υπάρχουν ρυθμιστές με πιστόνι με πολύ καλύτερες αποδόσεις από πολλούς με διάφραγμα και αντίστροφα. θεωρώ επίσης βασικό να είναι DIN να έχει αν είναι δυνατόν άνετο mouthpiece. Προσωπικά χρησιμοποιώ τους Envoy της Zeagle Οι Envoy είναι φθηνοί σχετικά (MAP από την Zeagle είναι €210 για 1ο / 2ο στάδιο) αλλά και ψηλής απόδοσης συνάμα και δίνουν μια πολύ καλά αναλογία απόδοσης / κόστους. Το hose routing είναι ικανοποιητικό ακόμα και χωρίς περιστρεφόμενο 1ο στάδιο ή άλλες γωνιές με περιστρεφόμενους μηχανισμούς αν και δεν θα με χάλαγε να έβαζα κάτι τέτοιο. Από την άλλη είναι και περισσότερα τα failure points, και ίσως γι' αυτό να επέλεξα να τους αφήσω όπως είναι. Τώρα με την έκδοση του Rezort που είναι πιστόνι θα τους αλλάξω. Οι Rezort έχουν τιμή πώλησης (MAP από την Zeagle στα € 156). |
καλα για το θεμα DIN δεν το συζηταμε νομιζω...
|
Παράθεση:
Σε ότι αφορά το γεγονός ότι οι ρυθμιστές αυτοί είναι για πολύ ώρα "εκτεθειμένοι", πόσο σημασία έχει στην επιλογή; :confused: |
Πριν δώσει απάντηση στην συγκεκριμένη ερώτηση, πρέπει να αναλογιστεί κανείς τα εξής:
1. σε τι βάθος θα χρησιμοποιηθούν οι ρυθμιστές ; 2. τι αέρια περιέχουν οι φιάλες; Για παράδειγμα τα ανισόρροπα :crazy: (μη-ισορροπημένα / unbalanced) πρώτα στάδια με πιστόνι κατά την άποψη μου, είναι ιδανικά για πλούσια μίγματα και σχετικά μικρά και μεσαία βάθη. Στο εσωτερικό τους, θα βρει κανείς μόνο ένα κινούμενο στέλεχος (το πιστόνι) με την έδρα και δύο o-rings. Ο σχεδιασμός τους τα κάνει όχι μόνο τρομερά ανθεκτικά και αξιόπιστα, αλλά και πολύ εύκολα στον καθαρισμό για χρήση με οξυγόνο. Επίσης, το λύσιμο / δέσιμο είναι πολύ απλά και το service οικονομικότατο. Για εμένα είναι τα ιδανικά πρώτα στάδια για το ΕΑΝ50 από τα 21m και το καθαρό οξυγόνο από τα 6m. Έχοντας και τα δύο καθαρά για Ο2, μπορεί να γίνει «σκάντζα» ανά πάσα στιγμή αν χρειαστεί. Για όλες τις βαθύτερες στάσεις που δεν γίνεται χρήση υπεροξυγονωμένων μιγμάτων, βάζω ρυθμιστή της ίδιας ποιότητας και κατασκευής που θα είχα και στις διπλές. Τώρα, αυτά περί hose routing, πυργίσκων και πολυβολείων είναι για μένα πομφόλυγες καθώς έχει κανείς μόνο δύο σωλήνες στους ρυθμιστές των stage tanks. Μιλάμε για ένα μανόμετρο σε κοντό σωλήνα και ένα Β’ στάδιο σε μακρύ σωλήνα 100cm περίπου. Άμα δε μπορείς να βολέψεις 2 σωληνάκια που έρχονται δεξιά και αριστερά σε ένα Α’ στάδιο, μάλλον υπάρχει πιο γενικό θέμα. :banghead: /GKAM (το DIN εξυπακούεται, για προφανείς λόγους στην τεχνική κατάδυση – για όλους τους ρυθμιστές) |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
|
Παράθεση:
οντως υπαρχει ποιο γενικο θεμα! και κατεμε εχει να κανει με τον τροπο/ υφος που διατυπωνει κανεις την αποψη του. |
ΑΑΑααα!!!! :)
Ανέξου τον φίλο σου με τα ελατώματά του:crazy: :geia: |
1 Συνημμένο(α)
Τι σας πειράζουνε οι κλειδώσεις στο δεύτερο στάδιο? Ίσα ίσα που διευκολύνουν. Και μη μου πείτε ότι μπορεί να πάθουν κάτι....:crazy:
|
Παράθεση:
Επίσης, ορισμένα swivels έχουν την τάση να λύνονται κάτω από το νερό – όπως αυτά που ανακλήθηκαν στην Αμερική. /GKAM :geia: |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Φυσικά, ο κάθε ένας έχει το δικό του τρόπο σκέψης. :D /GKAM |
Παράθεση:
μαλλον παρεξηγησες!...............:geia: |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Πχ Ο MK25 δεν έχει καμιά σχέση το hose routing και η ευκολίες που σου δίνει με τον Calypso (συγκρίνω αυτούς γιατί αυτούς έχω). Μιλάμε για διαφορετικούς ρυθμιστές απλώς το θέτω σαν παράδειγμα/μέτρο σύγκρισης. Τέλος, στο 2008 που είμαστε, οι περισσότερες εταιρείες βγάζουν αξιόπιστους ρυθμιστές, οπότε η επιλογή μας στηρίζεται και λίγο στις λεπτομέριες. ;) |
Ο τίτλος του thread είναι „Ρυθμιστής για αποσυμπίεση“. Ίσως θα πρέπει να καθορίσουμε για πιο κομμάτι (segment) αποσυμπίεσης αναφερόμαστε. Προσωπικά πιστεύω ότι για το τμήμα των 21-9 μέτρων και 6-0, ρυθμιστής με πιστόνι (λόγο του χαμηλότερου κόστους), καθαρός για Ο2, είναι αρκετός. Για πιο βαθιά τμήματα αποσυμπίεσης όμως, όπως στο 36-24 ή 57-39, τότε τα πράγματα αλλάζουν και σίγουρα ένας ρυθμιστής τον οποίο μπορούμε να εμπιστευθούμε είναι η καλύτερη λύση. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ για Ο2 έναν Apeks DS4 με TX20 δεύτερο στάδιο, Ο2 clean βέβαια. Και αυτό γιατί ο DS4 (100 Ευρώ) είναι ένας φτηνός και πολύ αξιόπιστος ρυθμιστής τον οποίο χρησιμοποιώ και στο double pack και τον γνωρίζω καλά (τώρα πλέον κάνω το service μόνος μου). Επίσης μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσα έναν Calypso της Aqualung τον οποίο αντικατέστησα με έναν Apeks DST και TX40 δεύτερο στάδιο. Αυτό για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι η δυνατότητα περιστροφής του σωλήνα που φέρνει τα δεύτερο στάδιο σε καλύτερη θέση (όπως προείπε ο Normoxic :geia:) και ο δεύτερος είναι ότι σε περίπτωση που χρειαστώ έναν ρυθμιστή για αποσυμπίεση στην περιοχή των 36-24 μέτρων, τότε χρησιμοποιώ αυτόν και εντάσσω τον Calypso στα 21-9 μέτρα. Πάντως σε γενικές γραμμές η άποψη μου είναι όσο πιο βαθιά αρχίζει η αποσυμπίεση, τόσο αυξάνει και η ανάγκη της πιστότητας του ρυθμιστή. Το θέμα των swivels δεν θα το σχολιάσω.:confused:
|
Παράθεση:
/GKAM |
Παράλειψή μου ότι αναφερόμουν κυρίως σε αποσυμπίεση σε "ρηχά" βάθη.. δηλαδή 21μ και άνω
Μιας και συζητήθηκε απο πολλούς, το μείγμα του αέριου (δηλαδή ΕΑΝχχ ή O2 ) τι επίδραση έχει; :confused: |
Παράθεση:
Ο δεύτερος έιναι πιο compact αλλά είναι διάφραγμα... (είναι και 30 Ευρώ πιο ακριβός) :confused: Θέλω να τα βάλω στην ζυγαριά να δώ προς τα που γέρνει :) |
και τα δύο... 3 διαφράγματα και ένα πιστόνι:
2 Apeks UST (με πυργίσκο... και μια και δεν βουτάω στα <10C δεν χρειάζεται ο DST) με ΑΤ20 Η πρώτη μου επιλογή, άψογοι ρυθμιστές, τους προτείνω ανεπιφύλακτα:thumbup: 1 Dive Rite RG2500 Είχα ένα 2ο στάδιο DR και μάζευε σκόνη, και έτσι πήρα και ένα πρώτο να τα παντρέψω. 1 Divex 950 (χρησιμοποιείται μόνο για πλούσια, πάντα δεξιά και έτσι λύνεται το θέμα έλλειψης πυργίσκου...). Αυτός μου ξέμεινε, το είχα αγοράσει για ένα φίλο που τελικά άλλαξε γνώμη και έτσι έγινε stage reg. Περι swivels, το μόνο που έχω να πώ είναι...μακρύτεροι σωλήνες κύριοι....:worship: ΥΓ. Κάναμε μια rec βουτίτσα στο Λουτράκι το Σάββατο ...μούρλια! |
Παράθεση:
Παράθεση:
Η δική μου εικόνα είναι πως οι ρυθμιστές με τα λιγότερα ελαστικά μέρη είναι καλύτεροι για αυτή τη χρήση. Τα unbalanced piston όπως Mk2, Calypso και άλλα της ιδίας κλάσης, πέραν της αξιοπιστίας τους είναι ιδανικά για Ο2 καθώς έχουν ένα κινητό μέρος που στεγανώνει με δύο o-rings (πέρα απο τις θύρες LP / HP) και δεν φέρουν διαφράγματα. /GKAM |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Εγω ειμαι piston maniac ακομα και σε μεγαλυτερα βαθη. Οσο για τα προ-καθαρισμενα reg, κριμα τα φραγκα. Επισης αν και ανDIRησιας εχω αλεργια στα xtra (με failure point). Το service ειναι χρονος, ο χρονος ειναι χρημα και εγω δεν ειμαι για εξοδα :) . Δεν χρειαζεται να τρελαθουμε παντως και να βγαλουμε και νομοσχεδιο. Ολοι εχουν τα επιχειρηματα τους. |
Παράθεση:
|
Η επιλογη ρυθμιστη stage ειναι σχετικα απλη κατα τη γνωμη μου. Η απλοτητα (κατασκευαστικα) του πρωτου σταδιου ειναι πρωταρχικης σημασιας και λιγοτερο τα υπολοιπα χαρακτηριστικα. Η απλοτητα συνεπαγεται αξιοπιστια.Αν έχεις 4-5 ρυθμιστες εχεις 5πλασια πιθανοτητα να παρουσιαστει βλαβη και φυσικα οι πιο πολυπλοκοι μηχανισμοι ειναι πιο επιρεπεις. Τωρα οσον αφορα hose routing, turrets κλπ ειναι απλα πλεονασμος. 2 σωληνες θα εχεις, σιγα το πραγμα. Νομιζω οτι οταν ερχεται η συζητηση σε αυτα τα θεματα μας αρεσει να ξεφευγουμε αλλα καλυτερα να ειμαστε λιτοι και ουσιαστικοι.
Ps. οποιος εχει δει swivel να σκαει με τα ματια του να σηκωσει το χερι... |
Παράθεση:
;) |
Ποιο hose routing? Επι του θεματος 2 σωληνες εχεις...:banghead::banghead:
|
Παράθεση:
Εάν μπορέσω θα ανεβάσω φωτό να δεις και να μην πιστεύεις τι διαφορά έχουν οι δυό τους :geia: |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
|
Φωτογραφίες δεν βρήκα ακόμα αλλά τώρα που γύρισα σπίτι βρήκα ένα αρθράκι που μας είχε ο φίλος Cedric Verdier (Normoxic πρέπει να το έχεις και εσύ ;) ) πριν καιρό και το είχα ξεχάσει: (How to rig your stage/deco bottles by Peter Steinhoff)
Παράθεση:
|
Θάνο είναι γεγονός πως στα 8 χρόνια που ασχολούμαι επαγγελματικά με service ρυθμιστών (ιδιάιτερα Zeagle) αλλά έχω δουλέψει και με πάνω από 20 άλλες μάρκες δεν έχω δει κανένα 50D (με περιστρεφώμενο 1ο στάδιο) να έρθει με πρόβλημα απώλειας. Το δε service του σε σχέση με τον DS IV που είναι ο ίδιος χωρίς περιστρεφώμενο 1ο στάδιο διαρκεί περίπου μισό λεπτό παραπάνω. Η χρέωση στον πελάτη είναι η ίδια διότι δεν κάνει ρε φίλε να σε χρεώσω για μισό λεπτό εργασία παραπάνω το κατιτίς μου. Κάνει? Έχω επίσης δουλέψει με κάτι παλιούς Sherwood με ενσωματωμένο swivel αλλά και knob για ρύθμιση της θέσης του orifice σατο 2ο στάδιο και τους συμπαθούσα ιδιαίτερα για αυτή την "παραπανίσια" πατέντα διότι έδιναν το πλεονέκτημα της ρύθμισης (σωστής ρύθμισης 2ου σταδίου) με τον ρυθμιστή στημένο και χωρίς εργαλεία. Swivel έχω και στους δύο MK2 που χρησιμοποιώ στο Megalodon για να έρχονται οι σωλήνες από εκεί που θέλω. Άρα ας μην διυλίζουμε τον κόνωπα για αυτό το ελάσσων θέμα. Κάνεις τις επιλογές σου με βάση την γνώση και την εμπειρία σου και είναι σεβαστές. Αφού σε βολέυει έτσι τότε είμαι σίγουρος ότι για εσένα αυτό είναι το σωστό. Τώρα αν πάμε με λογικές πιθανότητες να έχεις αστοχίες στα o-rings που κάνουν δυναμικά seals στα swivels θα πρέπει να ζητήσουμε κάποια μελέτη στατιστική. Τέτοιες μελέτες δεν ξέρω αν υπάρχουν αλλά πολύ αμφιβάλλω. Τότε και όταν θα υπάρξουν πάρε τα αποτελέσματα κάνε αξιολόγηση του ρίσκου, κάνε τους υπολογισμούς σου με τα νέα δεδομένα και αποφάσισε εκ νέου τι θα κάνεις. Το γεγονός ότι κάποια εξαρτήματα έχουν αποσυρθεί λόγο επικινδυνότητας αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Μα απολύτως τίποτε. Διότι ρε Θάνε μας. Τι είδος εξαρτήματα ήταν αυτά. Ποιός τα κατασκεύασε και με τι προδιαγραφές. Ποια η σχέση τους με άλλα εξαρτήματα που κάνουν την ίδια δουλειά. Διότι Θάνε μας υπάρχουν εξαρτήματα και εξαρτήματα. Αν ήταν να πάρουμε την άποψη ότι κάποια έχουν αποσυρθέι και να την γενικεύσουμε τότε δεν έπρεπε να βουτάμε δίοτι φίλε Θάνο και ρυθμιστές έχουν αποσυρθεί και εξαρτήματα έχουν ανακληθεί και αντικατασταθεί και BCDs έχουν αποσυρθεί και θεωρείες έχουν καταρριφθεί. Η ευελιξία και η απουσία ακαμψίας στη σκέψη είναι μεγάλο προσόν τελικά.
Την άποψή μου λέω ε!!!! |
Παράθεση:
Το κείμενο στο οποίο αναφέρθηκες είναι γραμμένο πριν από 7 χρόνια. Σε αντίθεση, ο Peter Steinhoff αναφέρει : «With the swivel first stage you should use a regular 36" octopus length hose. You don't have to of course but with a 40" hose you don't need the swivel and could have used a DS4. The DS4 first stage is by the way what I recommend.» (Δηλαδή προτείνει 1ο στάδιο χωρίς κινούμενα μέρη) Σαν ξεχωριστή παρατήρηση όμως, είναι κωμικό να τραβιόμαστε πλέον με το θέμα από τη στιγμή που φαίνεται να απασχολεί μόνο μια ντουζίνα κόσμο περίπου. Με 14 άτομα να έχουν ψηφήσει και σχεδόν ίσο καταμερισμό στις επιλογές, μάλλον είναι άσκοπο να ψειρίζουμε την μαϊμού. (Τουλάχιστον έχουν διασκεδάσει οι άλλοι 250 που διάβασαν το thread σήμερα.) :rofl: Αμα βολεύεται κανείς, δε πάει να βάλει και Mistral με διπλό σωλήνα και γράσο θαλάσσης για να μη τρίζει στα οξυγόνα ; :crazy: Ο κάθε ένας έχει τις προτιμήσεις του ! :thumbup: /GKAM |
Παράθεση:
Το αρχικό θέμα ήταν (είναι) Πιστόνι vs Διαφραγμα απλώς ξεφύγαμε λίγο στο κατα πόσο κοιτάζουμε χαρακτηριστικά όπως το hose routing .. Στα πρακτικά και σε μια απορία που ακόμα έχω, το ότι ο ρυθμιστής βρήσκεται για πολύ ώρα υπο πίεση και δεν χρησιμοποιείται, πως (και εάν) επηρεάζει την επιλογή μας :confused: George, τo άρθρο που έχω είναι του 2003. Δεν ανέφερα και λίγο με πειράζει εάν είναι καλύτερος ο DST απο τον DS4, το θέμα είναι ότι υπάρχει σκέψη περι hose routing και δεν είναι κάτι τρελό ή περίεργο ... ;) Και όπως γράφει κάποιος άλλος εκπαιδευτής: Παράθεση:
Αυτά... καλό είναι να διατυπώνονται διαφορετικές και αντικρουώμενες απόψεις αρκεί να γίνονται με ωραίο τρόπο ;) |
Παράθεση:
|
:banghead:
|
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 04:11. |