![]() |
Οξυγόνο σε καταδυτικό σκάφος!!
Σε βουτιά που έκανα πρόσφατα ήρθαμε αντιμέτωποι με μια κατασταση "έκτακτης ανάγκης". Μετά από ταχεία ανάδυση που αναγκάστηκε να κάνει ένας δύτης της ομαδας, έπρεπε να του παρασχεθεί οξυγόνο... Το όλο σκηνικό ήταν αρκετά τρομακτικό. Ευτυχώς υπήρχε οξυγόνο, όμως δεν ήταν επαρκές και με συσκευές/μέσα σίγουρα πολυ υποδεέστερα από αυτά που γνώρισα στο Oxygen Provider που ειχα παρακολουθήσει με τον σύλλογο.
Οφείλω να πω οτι τρόμαξα πάρα πολύ και πλέον σκεφτομαι οτι είναι ακρως απαραίτητο να υπάρχει οξυγόνο σε καταδυτικό σκάφος.. και όχι βεβαιά μόνο απλά να υπάρχει αλλά να ειναι σύμφωνα με τις πρέπουσες προδιαγραφές... Και το ερώτημα τώρα ειναι... Πριν πατε σε βουτιά με καταδυτικό έχετε ρωτήσει αν υπάρχει οξυγόνο στο σκάφος? Σας εχουν δείξει που ειναι? |
Απάντηση: Οξυγόνο σε καταδυτικό σκάφος!!
Παράθεση:
Στη πρώτη ενημέρωση που έγινε πάνω στο σκάφος μας είχαν δείξει πού είναι η μπουκάλα και πού τα παρελκόμενα για τη χρήση της. Ολα αυτά φυσικά έγιναν στο εξωτερικό και όχι στη Κύπρο. |
Zin,
Βλέπω δύο θέματα σε ένα post… το πρώτο σχετίζεται με καταδυτικό περιστατικό και το δεύτερο με τα διαθέσιμα μέσα για την διαχείριση του. Πριν πιάσουμε τις αναλύσεις και τα σενάρια : ποια ήταν η έκβαση ; Τελικά τι έγινε ο δύτης; /GKAM :eek: |
Παράθεση:
Ο δύτης ανέβηκε στην επιφάνεια σε ημιλιποθυμη κατάσταση με αφρούς στο στόμα.. ενώ προηγουμένως προσπαθησε να ανασύρει εξοπλισμό που ειχε βυθιστεί. Το όλο περιστατικό ειχε μια σειρά από λάθη και παραλήψεις (και διορθώστε με αν κάνω λάθος) Ο δύτης που εχασε τον εξοπλισμό του δεν τον ειχε φουσκώσει επαρκώς οταν τον εβγαλε για να τον ανεβάσει στη βάρκα.. ακόμα περισσότερο όπως αποδείχτηκε δεν είχε απομείνει σταλα αέρας στη μπουκάλα του!! Ο εθελοντής "διασώστης" με 6lt μπουκαλιτσα εκανε μια βουτιά ριψοκίνδυνη σε βάθος (περι τα 40-45m), εμεινε απο αέρα και εκανε ταχεία ανάδυση απο τα 30 περίπου μέτρα.... Του παρασχέθηκε αμέσως οξυγόνο- νερό και ευτυχώς γρήγορα συνήλθε.. Δεν ξέρω κατά πόσο εχουν σημασία τα γεγονότα ή ο τρόπος που πρεπει να αντιμετωπίζονται τετοιες καταστασεις.. (Ισως να εχουν σημασια και τα δυο.. γι'αυτο και παραθετω τωρα τα γεγονότα..) |
:stunned:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
:confused: |
Η ύπαρξη oxygen kit είναι υποχρέωση κάθε παροχέα καταδυτικών υπηρεσιών. Όχι μόνο από σκάφος αλλά και από στεριά. Αμφιβάλλω όμως αν υπάρχει πρόβλεψη για τις ελάχιστες προδιαγραφές που πρέπει να πληροί ο εξοπλισμός αυτός. Ας μας διαφωτίσουν οι γνωρίζοντες τις τελευταίες εξελίξεις
Σε όσους έχω πάει μέχρι τώρα είχαν όλοι. Κάποιοι μας έδειξαν και που είναι. Πάντως στα τόσα έξοδα που έχει ένα καταδυτικό είναι κουτό (για να μην μπω τίποτα άλλο) να τσιγκουνευτεί κανείς τα 500-700 ευρώ μιας πλήρους συσκευής παροχής 100% Ο2 Πραγματικά τρομάκτικό. Ελπίζω ο δύτης να είναι καλά και να ξανα-βουτήξει σύντομα. Αν θες μας λές και λεπτομέρειες. Edit (τώρα είδα την ιστορία): Μερικά πράγματα καλό είναι να μάθουμε ότι τα χάσαμε και πάει τέλειωσε. ΔΕΝ ξαναβουτάμε στα 40μ για να τα πιάσουμε. Να μαστε καλά θα το βγάλουμε το 1000ρικο και θα τα ξανα-αγοράσουμε. Αν βάζουμε τα ευρώ πάνω από την υγεία μας καλό είναι να βρούμε άλλα σπορ πιο… φτηνά. Ας γίνουν τα παθήματα των συναδέλφων μάθημα για όλους μας (μην το παίζω και άγιος) |
Ζίνα εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα τι έγινε....
Σε πειράζει να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένη;; Μπερδεύτηκα κάπως με τους δύτες (αν θες δωστους αριθμούς να τους ξεχωρίζουμε), με τη σειρά των γεγονότων, με το ποιός έκανε τι... Βοήθησέ με λίγο να καταλάβω κι εγώ τη ροή των πραγμάτων. Δεν χρειάζεται να αναφέρεις ονόματα αλλά θα βοηθούσε να μας πεις τις ιδιότητες. π.χ. Δύτης Open Water (έμπειρος/άπειρος), Δύτης Διασώστης (ή "Διασώστης"; ). Υπήρξαν ζευγάρια και πώς λειτούργησαν;; κλπ κλπ Προφανώς μας ενδιαφέρει όλους ένα τέτοιο επεισόδιο.... :stunned: |
Παράθεση:
Πρέπει να γίνονται γνωστά τέτοια συμβάντα μαζί με τις λεπτομέρειες. Ενδιαφέρει όλα τα μέλη της καταδυτικής κοινότητας να ακούγεται αν ο συνοδός – καταδυτικό κέντρο λειτούργησε σωστά και άμεσα, αν τηρούνται οι διαδικασίες και αν είχε όλα τα απαραίτητα μέσα για να υποστηριχθεί το οποίο συμβάν. |
Πήγε άμεσα στο γιατρό/υπερβαρικό κέντρο ή επειδή αισθάνθηκε καλύτερα δεν έκανε τίποτα και πηγε σπίτι του, γιατί δεν το κατάλαβα από αυτά που αναφέρεις.
|
Παράθεση:
Παράθεση:
Το "διασώστης" αναφέρεται στον dive master-οδηγό της ομάδας που θέλησε (δε ξερω για ποιο λόγο ΥΑΝ) να σώσει τον βυθισμένο εξοπλισμό ενός δύτη της ομάδας που δεν πρόσεξε/δεν φουσκωσε το bcd του και του έφυγε στον πάτο.... Ελπίζω να ειναι πιο κατανοητό τώρα το περιστατικό;).. |
Παράθεση:
Ναι θα έλεγα με όσα καταδυτικά έχω βουτήξει μας έχουν δείξει που είναι το Οξυγόνο. Ένα από αυτά, μας είπε που είναι και το κινητο σε περίπτωση ανάγκης, ποιο κουμπί (αριθμός) ειναι η ταχεία κλήση για να καλέσουμε το καταδυτικό... και που είναι το τηλέφωνο της DAN. |
:confused: ΟΚ, δηλαδή αν το κατάλαβα καλά:
Μετά από κατάδυση, το BCD ενός πελάτη έφυγε στον πάτο καθώς αυτός έβγαζε για να ανεβεί στο σκάφος. Ένας συνοδός από το καταδυτικό αποφάσισε να κατέβει και να το ανασύρει από βάθος 40-45m. Χρησιμοποίησε μια φιάλη 6L η οποία τελείωσε στην φάση της ανάδυσης στα 30 περίπου μέτρα. Η φιάλη στο που ήταν πάνω στο BCD του πελάτη ήταν και αυτή εντελώς άδεια. Ο συνοδός έφτασε στην επιφάνεια με ελεύθερη ανάδυση αφήνοντας πίσω του την φιάλη των 6L και το άλλο σετ. Βγήκε μισολιπόθυμος αλλά συνήλθε μετά από παροχή οξυγόνου. Αισθανόμενος καλύτερα, αποφάσισε να μη πάει σε καταδυτικό ιατρό. Correct ? /GKAM |
Παράθεση:
δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερος αφηγήτης απο σένα :worship::p (εγω αποτι φαίνεται τους μπέρδεψα ...) |
Παράθεση:
:banghead::banghead::banghead: αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω με τίποτα. Ο ιδιοκτήτης του κέντρου θα έπρεπε να τον στείλει θέλοντας και μή για εξέταση. Μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα που απλά να καμουφλαρίστικαν με το οξυγόνο και αργότερα να επανέλθουν, ίσως και σε πιό έντονη μορφή. |
500-700 ευρώ? Πολλά είπες. 2lt O2 free flow με μάσκα, λιανική τιμή 130€.
|
Νομίζω πως η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί σε δύο θέματα όπως έγραψα και νωρίτερα. Δηλαδή α] στο περιστατικό και τα λάθη που έγιναν και β] στους χειρισμούς αφού προέκυψε το πρόβλημα.
Στόχος (για να έχει νόημα και το thread) είναι να καταλάβουμε πιθανά λάθη ώστε να μπορούμε να τα αποτρέψουμε στο μέλλον, αλλά και πώς «μαζεύουμε μια στραβή αν μας κάτσει». /GKAM :) |
Ok..
για μένα.. Α) 1. Ειναι μεγαλο λάθος που ξαναβουτηξε με spare μικρή μπουκάλα επαναληπτική βουτιά σε μεγαλύτερο βάθος απο την πρώτη βουτιά. 2. Ειναι μεγάλο λάθος που στηρίχθηκε στο computer του που του επέτρεπε μια τετοια βουτιά 3. Ειναι μεγάλο λάθος που δεν υπολογισε σωστα τον αέρα και επέμεινε να βρει τον εξοπλισμό ενώ του τελείωνε ο αέρας.... Β) 1. Ειναι μεγαλο λάθος που το οξυγόνο στο σκαφος ηταν πολύ λιγο (στο κόκκινο ηταν το μανομετρο) και το kit παροχής οξυγόνου ελιπες... και τέλος 2. Ειναι μεγάλο λάθος που δεν πήγε στον γιατρό (ή ακομα.. που δεν τον πήγαν με το ζορι) όταν γυρίσαμε πίσω.. |
Παράθεση:
Αλλωστε θα πρέπει να το συγχαρούμε για τον Dive Master του. |
η ζινα εχει καθε δικαιωμα να πει ή α μην πει για τους δικους της λογους σε ποιο καταδυτικο εγινε το περιστατικο ....και ολοι οφειλουν να σεβαστουν την αποφαση της....
προσωπικα θεωρω οτι τεραστια σημασια εχει να αναλυθει το περιστατικο πληρως ωστε να αποφευγονται παρομοια λαθη στο μελλον.... οπως αντιλαμβανομαι προσωπικα το περιστατικο εχουμε -και παλι- μια ακολουθια λαθων που οδηγησε σε ενα τραυματισμο ... προσπαθωντας να αναλυσω την κατασταση (ακροβατωντας λογικα, μια που δεν ημουν παρων) εχω να πω τα εξης (και με βαση μονο οσα εχει πει η ζινα)... α. μου φαινεται αδιανοητο σε συνοδευμενη βουτια δυτης να βγαινει με 0 Bar...κατι τετοιο σημαινει οτι ο dm εκτελει τα καθηκοντα του υποβρυχιως πλημμελως β. μου φαινεται αδιανοητο δυτης σε συνοδευμενη βουτια να βρισκεται στην επιφανεια με αδειο το τζακετ και να μην εχει επεμβει ο dm να το φουσκωσει γ. μου φαινεται αδιανοητο η φιαλη Ο2 να ειναι αδεια (οταν λεμε οτι το κιτ δεν ηταν πληρες τι εννοουμε? δεν ειχε μασκα?) δ. μου φαινεται αδιανοητο να μην υπαρχει spare φιαλη νορμαλ ογκου (κανει free flow ενας ρυθμιστης βρε αδερφε, να μην εχεις μια εξτρα φιαλη να δωσεις στον πελατη σου? το οτι ο εξοπλισμος εφυγε στο βυθο μου φαινεται νορμαλ....οπως νορμαλ μου φαινεται να ειχε βραχωσει η αγκυρα ( μια αλλη περιπτωση οπου ο dm εξαναγκαζεται να καταδυθει σε ενα "κωλοβουτι" ή πιο σωστα μια γρηγορη bounce καταδυση) και ειναι λογικο ο εμπειρος δυτης συνοδος να επιλεξει να ανακτηση την συσκευη. ΟΜΩΣ με 6λτ φιαλη ???? στα -45μ???? αυτο δειχνει υπερεκτιμηση των δυνατοτητων του δυτη...δειχνει αυτο που λεω "καβαλημα της θαλασσας" και ως γνωστο σε καθε παλιο δυτη, τη θαλασσα δεν την καβαλας ποτε....την αφηνεις απλα να σε υποδεχθει.... Τι θα εκανα στη θεση του? σιγουρα δεν θα βουτουσα με μια 6λτ φιαλη στα -45μ , αλλα ακομα πιο σιγουρα δεν θα ειχα βρεθει στη θεση του να σκεφτομαι να βουτηξω με μια 6λτ στα -45..... επισης σιγουρο ειναι οτι θα αφηνα διαλλειμα επιφανειας πριν βουτηξω (κανενας ροφος δεν θα μου εκλεβε τον εξοπλισμο νομιζω...) Απο κει και περα το γρηγορη αναδυση μου μυριζει εμβολη αζωτου....μου μυριζει χτυπημα του κνσ....μου μυριζει υπαρξη μικροφυσσαλιδων που θα λειτουργουν σαν ναρκες για το μελλον.... Η αναγκη για μεταφορα στο θαλαμο ειναι επιτακτικη μετα απο μια τετοια κατασταση και ο σωστα εκπαιδευμενος εκπαιδευτης ξερει (εδω το ξερει ο κοινος rescue diver απο το EFR) οτι η πιο κοινη συμπεριφορα ενος τραυματια ειναι να αρνηθει την μεταφορα του στο γιατρο....και επισης ξερει οτι ως εκπαιδευτης οφειλει να παροτρυνει τον παθοντα να μεταφερθει στο νοσοκομειο...ποσο μαλλον οταν προκειται για τον εαυτο του! Ευχομαι γρηγορα περαστικα στο συναδελφο (και ευχομαι ο τραυματισμος να ειναι επουσιωδης, ενα ισοτιμο διαστρεμματος ας πουμε!)....ευχομαι να μαθουμε ολοι απο τετοιες καταστασεις...ευχομαι να μην χρειαστει να ξανα αναλυσουμε ιδια λαθη.... Στο καταδυτικο που εργαζομαι υπαρχει προφανως Ο2 στο σκαφος σε αριστη κατασταση, επισης υπαρχει στο κτιριο του καταδυτικου εξτρα φιαλη και υπαρχουν εξτρα σκαφη υποστηριξης σε περιπτωση αναγκης ...υπαρχει σε καθε βουτια δυτης ασφαλειας ο οποιος δεν βουταει με stand by ετοιμο εξοπλισμο , briefing δεν κανουμε για την παροχη οξυγονου οχι γιατι βαριομαστε αλλα γιατι με την υπαρξη του εξτρα στεγνου dm κατι τετοιο ειναι περιττο....(δεν αυτο διαφημιζομαι ....αναφερω τα κατ'εμε προφανη) ΥΓ Καντε ολοι καταδυτικη ασφαλιση pleaseeeeeeeeeeeeeee.... |
Παιδιά τι φταίει το καταδυτικό? Και θα μου πείτε ποιός φταίει..Και εγώ καταδυτικό έχω. Διαβάζουμε λοιπόν 100 βιογραφικά διαλέγουμε τους 5 καλύτερους και κάνουμε τον Σταυρό μας...Είναι μεν οι τύποι instr. ή DM έχουν δουλέψει από Καραιβική ως Ταυλάνδη και είναι το 80% παντελώς άχρηστοι. Εννοώ ότι δεν ξέρουν αυτά που θα έπρεπε να ξέρουν και δεν είναι πρόθυμοι να σκιστούν στο διάβασμα να γίνουν καλύτεροι...και αν τους την πείς γίνεσαι κακός, γραφικός, unpolite και εάν είναι τίποτε ξέρω γω βάζουν και τα κλάματα...και μένω στο τέλος να βουτάω πάλι μόνος μου. Προσέξτε δεν λέω για τους άπειρους που καπου θα πρέπει να ξεκινήσουν και αυτοί, λέω για τους υπόλοιπους.
Λοιπόν χωρίς ομορφόλογα, το προσωπικό στα καταδυτικά και κυρίως οι ξένοι είναι μαύρο χάλι και γι'αυτό δεν φταίνε οι Οργανισμοί, φταίνε οι ίδιοι. Για τους περισσότερους η κατάδυση είναι ο τρόπος για αλλαγή ζωής ή ο τρόπος να γυρίσουν τον κόσμο όσο είναι νέοι όσπου κοντά στα 30 να βρούν μια "κανονική" δουλειά |
…και καλά ο Ινδιάνος-Ταλιμπάν-DM. Έστω πως δε τα υπολόγισε όλα αυτά. :crazy:
Μια φωνή λογικής σκέψης δεν μπήκε από κανέναν πριν αποφασίσει ένας δύτης να κατέβει στα -45 με εξάλιτρο μπουκαλάκι παραμάσχαλα, στο καπάκι μετά από κατάδυση; :angyr: /GKAM |
Θεωρώ το θέμα από τα πιο χρήσιμα, αφενός αφυπνίζει αυτούς που χαλαρώνουν σε θέματα ασφαλείας αφετέρου θέματα σαν αυτά μας κάνουν όλους πιο ασφαλείς.
Με πιο ώριμη σκέψη ένα μαρκάρισμα της θέσης στο plotter (GPS) του σκάφους θα ήταν αρκετό για να γίνει η περισυλλογή του εξοπλισμού κάποια άλλη χρονική στιγμή με ασφάλεια. Περαστικά στον συνάδελφο Έυγε Zin |
Απιστευτα πραγματα!
Πως τον αφησαν να βουτηξει στα 45 μετρα με 6αρα φιαλη? Τι πραγματα ειναι αυτα. Αυτο ειναι μεγιστη δυσφιμηση για το καταδυτικο. Να μην γινονται τετοια πραγματα που μπορουν να αποφευχθουν. Ενα ατυχημα ειναι αλλο πραγμα. Μπορει να ειναι συνεπεια πολλων πραγματων και ενιοτε ατυχιων, αλλα να προκαλεις ετσι ενα ατυχημα ειναι μεγιστη ''ταρζανια''. Θα πρεπει να προσεχουν οι ιδιοκτητες των καταδυτικων κυριως τους νεαρους Guide οι οποιοι βρισκονται στην φαση οτι ''εμενα δεν μου συμβαινει τιποτα''. Οσοι εχουν κανει αυτη την δουλεια καταλαβαινουν οτι η τριβη με την θαλασσα και η υδροβιοτητα στην συγκεκριμενη περιοδο ειναι τετοια που σου επιτρεπει (πολλες φορες) ακραια πραγματα. Ομως δεν θα πρεπει να ξεχναμε ποτε οτι το σοβαροτερο προβλημα για εναν επαγγελματια της καταδυσης ειναι η υπερεκτιμηση δυνατοτητων!!! Τελος καλο - ολα καλα. |
Παράθεση:
Εντάξει, αν είναι η πρώτη μέρα δουλειάς ή η πρώτη εβδομάδα να πω ότι δεν ξέρεις ακόμη τον υπάλληλό σου και υπάρχουν πιθανότητες να γίνει η στραβή με κάποιον νέο DM. Μη μου πεις όμως ότι κάποιος έμπειρος εκπαιδευτής δεν μπορεί μετά από 5-10 βουτιές να διακρίνει αν ένας DM είναι επικίνδυνος για τον εαυτό του ή για τους άλλους. Σαφώς και μπορεί. Το θέμα είναι πόσο σοβαρά παίρνει τα θέματα ασφαλείας κι αν επαφίεται στην τύχη του μ' αυτό το αθάνατο κι ελληνικότατο "σιγά μωρέ, σε μένα θα συμβεί η στραβή?" Υπάρχουν καταδυτικά που τριπλο-τσεκάρουν το προσωπικό τους (ακόμη και στέλνοντας "ψεύτικους" μαθητές για να ελέγξουν τους εκπαιδευτές τους) και αντίστοιχα υπάρχουν καταδυτικά μπίζνες-γραφείου που δεν τους καίγεται καρφί τι συμβαίνει στη θάλασσα με τους πελάτες τους, αρκεί να πέφτει το χρήμα. Είναι σημαντικό να τα ξεχωρίζουμε και να τα αναφέρουμε ονομαστικά για να καταλάβουν ότι δε πρέπει να μας αντιμετωπίζουν σαν αμερικανάκια με χοντρές τσέπες αλλά σαν σκεπτόμενους έλληνες πελάτες/αυτοδύτες. Παράθεση:
Πληρώνονται αυτοί οι συνοδοί? κι αν πληρώνονται, πληρώνονται καλά? Μήπως προτιμώνται αυτοί που δεν έχουν ιδιαίτερες οικονομικές απαιτήσεις αλλά θέλουν απλά να συμπληρώσουν τις βουτιές τους -για ένα πιάτο φαγητό- και να γίνουν μετά εκπαιδευτές? Κι αν τα παραπάνω είναι μια πραγματικότητα, μήπως τα κριτήρια περί ποιότητας του DM τη στιγμή της πρόσληψης αντικαθίστανται από καθαρά οικονομικά κριτήρια ή καθόλου κριτήρια? Να αναρωτηθώ επίσης για τα ακόλουθα: (α) Μετά τον βλακώδη υπερβάλλοντα ζήλο που έδειξε ο συγκεκριμένος DM θα έπρεπε να συνεχίσει το καταδυτικό να τον εμπιστεύεται ως συνοδό των πελατών του? (β) Με επιφύλαξη γιατί δεν ήμουν εκεί να ξέρω τις λεπτομέρειες και τη συνέχεια της ιστορίας - αν ο DM έκανε τη βουτιά που έκανε και το καταδυτικό δεν τον έστειλε στο θάλαμο, δεν είναι απαράδεκτο? Δε θα θα έπρεπε το καταδυτικό να στείλει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τον άνθρωπό του προληπτικά σε κάποιο υπερβαρικό γιατρό για να αποφασίσει αυτός αν χρίζει περαιτέρω θεραπείας? Αυτό το προφανές, ότι δηλ. δεν παίζουμε με τέτοια συμβάντα, που έχει πλέον γίνει συνείδηση και στον τελευταίο αυτοδύτη που ενημερώνεται μέσω internet, δε θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για τον σωστό επαγγελματία? Τι μας λέει αυτό για την αντιμετώπιση του καταδυτικού στην περίπτωση που συνέβαινε το ίδιο σε κάποιο πελάτη του (π.χ. ανάδυση από τα -30 λόγω έλλειψης αέρα ή κολλήματος της βαλβίδας του BCD)? Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ως σύλλογος ερασιτεχνών αυτοδυτών, χωρίς διαπλεκόμενα συμφέροντα προς οποιοδήποτε επαγγελματία, θα πρέπει να στηρίζουμε τέτοιες αναφορές κι είναι ακόμη καλύτερο αν γίνονται και επώνυμα όπως επώνυμα εξ άλλου πρέπει να λέγονται και τα καλά στοιχεία ενός καταδυτικού κέντρου. Το να συμβεί ένα ατυχές περιστατικό σε κάποιο καταδυτικό, είναι ανθρώπινο και αναμενόμενο. Αν αρχίσουν όμως να συμβαίνουν συχνά τέτοια περιστατικά, καθένας θα μπορέσει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Επίσης θα χαιρόμουν πολύ να γραφόταν και ο ίδιος ο επαγγελματίας στο site και να μας δώσει τη δική του οπτική για το τι συνέβει, τους λόγους για τους οποίους συνέβει και τι μέτρα θα λάβει στο μέλλον ώστε να μη ξανασυμβεί κάτι τέτοιο και προσωπικά θα του έβγαζα το καπέλο. Μόνο έτσι θα πάμε ένα βηματάκι μπροστά - αλλά στην Ελλαδάρα μας, μάλλον ματαίως το ελπίζω... Θα συμφωνήσω με τον Γ.Δελβερούδη ότι είναι απολύτως προσωπική απόφαση της Zin και απολύτως σεβαστή το αν θέλει να αποκαλύψει ή όχι το όνομα του καταδυτικού κέντρου. Θεωρώ την αναφορά του συμβάντος έτσι κι αλλιώς πολύτιμη από μόνη της. Εύγε Zin που ξεκίνησες το θέμα :thumbup: |
το περιστατικό είναι σοβαρό, πολύ σοβαρό, αν σκεφτείτε ότι οι άνθρωποι αυτοί μαθαίνουν καταδύσεις σε παιδιά.
|
Τα συμπεράσματά μας?
Μην κάνετε βουτιές έστω και αν είναι οργανωμένες αν δεν είστε σε θέση οι ίδιοι να χειριστείτε ένα περιστατικό διότι κατά τα φαινόμενα οι νομοτυπικά "προσοντούχοι" και "υπέυθυνοι" κάποιες φορές αδυνατούν! Το οξυγόνό είναι πάντοτε απαραίτητο και πρέπει να ξέρετε προσωπικά πώς χρησιμοποιείται και ότι υπάρχει επάρκεια να υποστηρίξει ένα θύμα καταδυτικού ατυχήματος μέχρι αυτό να διακομιστεί και να παραδωθεί ή να παραληφθεί από παραιατρικό προσωπικό. Εσείς οι OW και οι ADVANCED divers κάντε ένα σωστό rescue course και συνεχίστε την εκπαίδευσή σας από μόνοι σας αφού πάρετε το καρτελλάκι παίρνωντας ένα set οξυγόνου και κάνωντας πραγματική χρήση σε ασκήσεις ετοιμότητας πολύ συχνά. Αφού βλέπετε ότι οι "προσοντούχοι" και "υπέυθυνοι" κάποιες φορές αδυνατούν! Ο δύτης που βγαίνει με ταχεία ανάδυση από τα 30 έστω και από τα 3 με αφρό στο στόμα και ημιλιπόθυμος μπορεί να πάσχει εκτός από τα άλλα που έχουν αναφερθεί και από παρ' ολίγον πνιγμό. Ξέρετε νομίζω τι σημαίνει εισρόφηση νερού στον πνεύμονα και ότι μπορεί να είσαι καλά τώρα, άντε και αύριο πρωί αλλά κατά το μεσημεράκι να μείνεις. Δεν παίζουνε με αυτά τα πράγματα... Αν δείτε ένα παλλικάρι να είναι έτοιμο να κάνει μια ταρζανιά μη διστάσετε να του την πείτε και μάλιστα έντονα σε σημείο που να τον σοκάρετε, αν είναι να τον σώσετε, και ας είστε και OW και αυτός DΜ ή εκπαιδευτής.. Ε όσο για το φίλο που ήτανε και επαγγελματίας στο χώρο της κατάδυσης και έκανε βουτιά στα 45 με 6lt για να κάνει και search & recovery δεν έχω τίποτε να πώ. Μακάρι να έιναι καλά και περαστικά του αλλά τα θελε ο ***** του. |
Ένα άλλο συμπέρασμα και σε σχέση με το thread Νόσος εντός των ορίων, όπου αναφέρθηκαν κάποια πράγματα που μπορεί να τρομαξαν πολλούς, είναι ότι η κατάδυση είναι ασφαλής, πολύ ασφαλής, τουλάχιστον στα recreational όρια, αλλά οι λάθος πρακτικές, που είναι στη συντριπτική πλειοψηφία εν γνώση μας, , είναι αυτές που οδηγούν στα σοβαρά περιστατικά. Γιατί μη μου πειτε ότι ο DM δεν ήξερε ότι είναι ταρζανιά αυτό που παει να κάνει, αλλά πίστεψε ότι θα τα καταφέρει.
Ελπίζω τελικά να του έκοψε και να πήγε στο υπερβαρικό κέντρο, έστω και καθυστερημένα. Ακόμα αν βλέπει αυτή τη συζήτηση ο ίδιος ή κάποιος γνωστός του, καλό είναι να τον προτρέψει να πάει, έστω και τώρα. Περαστικά |
Χωρίς να διαφωνώ με κανέναν θέλω να προσθέσω την αδυναμία μας ως πελάτες να ελέγξουμε αν ένας DM είναι πραγματικά Dive Master ή Die Master. Δεν νομίζω κανένας πελάτης να ζητάει τα πτυχία των συνοδών. Θα έπρεπε όμως να τα έχουν οι ίδιοι σε κοινή θέα για να μπορεί να ελέγχει ο καθένας μας ποιος τον συνοδεύει και ποιος του κάνει μάθημα.
Προσωπική εμπειρία μου έδειξε DM να δίνει χταπόδι σε ελεύθερο δύτη. Ευτυχώς ο ελεύθερος δύτης δεν πρόλαβε να πάρει αέρα και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Για τον συγκεκριμένο DM εγώ δεν θα πω τίποτα μια που δεν ξέρω τις λεπτομέρειες του περιστατικού. Δεν θεωρώ απαραίτητα λάθος του που βγηκε ο άλλος με 0 bar άλλωστε ο DM δεν είναι η μαμά του. Θεωρώ ότι κάθε δύτης είναι και πρέπει να είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Μπορεί βέβαια και να φταίει. Δεν ξέρω. Βέβαια φταίει για το δικό του πάθημα και μακάρι να την γλυτώσει χωρίς άλλες συνέπιες. Να ήταν άνθρωπος κάτω ίσως να το δεχτώ (όχι δεν θα το δεχτώ) αλλά όχι να πεθάνω για ένα BCD μια μπουκάλα και έναν ρυθμιστή. Υ.Γ. Τώρα μένει να μάθουμε ότι αυτή η 6lt φιάλη είχε και το οξυγόνο (και θα μας πέσουν εντελώς τα μαλλιά) |
Παράθεση:
:eek: PpO2 5.5 :crazy: :stunned: |
Η μονη ευθυνη που φερει το καταδυτικο στο συγκεκριμενο περιστατικο ειναι η επιλογη του προσωπικου του.
Δεν χρειαζεται νομιζω ιδιαιτερη διορατικοτητα για να καταλαβει κανεις ικανοτητες, νοοτροπια, γνωσεις καποιου υποψηφιου, ειδικα δε, αν ο υπευθυνος των HR ειναι και πολυπειρος δυτης. Οξυγονο πρεπει φυσικα να υπαρχει στο σκαφος και πρεπει επισης να υπαρχει και συγκεκριμενος υπευθυνος για την διασφαλιση της σωστης λειτουργιας του. Απο κει και περα, αποκλειστικος υπευθυνος για ο,τι συνεβη, ειναι ο DM της ιστοριας. Για το αδειο BCD, για το οτι ξαναβουτηξε, εκει που βουτηξε και ετσι οπως βουτηξε, για το οτι το μπουκαλι που χαθηκε δεν ειχε καθολου αερα (!), για την μετεπειτα συμπεριφορα του. (Αν και το οτι ηταν αδεια τελειως η χαμενη μπουκαλα δεν το πολυπιστευω... μαλλον ο φιλος πανικοβληθηκε μολις σταματησε να "δινει" η 6λιτρη και δεν σκεφτηκε καν να δοκιμασει την αλλη.) Στην περιπτωση αυτη, κανεις δεν μπορει να ισχυριστει το επιχειρημα-καραμελα "ο καθενας κανει ο,τι θελει με την ζωη του". Με τον DM ή τον οποιο οδηγο καταδυσης τα πραγματα ειναι λιγο διαφορετικα. Οπως και με τους εκπαιδευτες. Εως ενα βαθμο, λειτουργουν σαν προτυπα σε καποιους. Και αυτο ειναι μια μεγαλη ευθυνη, που οποιος δεν την αντιλαμβανεται ή δεν μπορει να αντεπεξελθει, απλα δεν κανει για αυτη τη δουλεια. Οσο καταπληκτικος δυτης κι αν ειναι. Εκνευριζομαι με οποιαδηποτε προσπαθεια συγκαλυψης τέτοιων περιστατικών. Αν καποιος επαγγελματιας θελει να ζει απο την καταδυση ειναι υποχρεωμενος να το κανει σωστα. Αν δεν το κανει σωστα, να μην το κανει καθολου (ναι, αυτο ειναι DIR). Μπραβο στην Ζινα που το εβγαλε το θεμα στην επιφανεια, κριμα που καποιοι αλλοι δεν κανουν το ιδιο. Προφανως οταν τα λογια πρεπει να γινουν πραξεις, προτιμαμε να λουφαξουμε. Cheers |
Τυπικα φταιει το καταδυτικο , διοτι δεν μπορει να μεταθετει τις ευθυνες στα στελεχη του , ουτε και στην κακια την ωρα . Ο πελατης βλεπει την επιχειρηση και με εμπιστοσυνη σε αυτην πληρωνει για να απολαυσει τις υπηρεσιες της . Συμφωνω απολυτα με την Ζινα που δεν θελει να αποκαλυψει το καταδυτικο κεντρο στο οποιο εγινε το περιστατικο . Δεν χρειαζεται να σταυρωσουμε εμεις , αν πρεπει , θα σταυρωθουν απο μονοι τους . Ο σκοπος ειναι οπως ειπε και η Ζινα και ο Δελβ , να μαθαινουμε απο τα λαθη και να φροντιζουμε να μην ξαναγινονται . Επισης , να ξεχασουμε επιτελους τα "δεν βαριεσαι " , "ελα μωρε σε μας θα τυχει " κλπ κλπ κλπ .
Αν δειτε ελλειψεις πριν απο την βουτια , σκεφτειτε οτι αυτος ο μισοαχρηστος εξοπλισμος επιβιωσης , σχεδον αδειος απο οξυγονο , ελεεινος και τρισαθλιος , πιθανως να αποτελεσει το μοναδικο μεσον για να επιβιωσετε αν σας συμβει κατι κακο (κουφια η ωρα κλπ κλπ) . Το κακο δεν συμβαινει παντα μονον σε αλλους . Οσο και να προσεχουμε , μπορει να μας χρειαστει . Αρα να μαθουμε να απαιτουμε ως πελατες το πληρες πακετο . Προ ημερων στην Ερυθρα στο Σινα , κοντεψαν να ξεπαστρευτουν ολοι στο liveaboard απο κακο αερα , ενας παει . Μολις δειτε κατι να το αναφερετε και να απαιτησετε να αλλαξει ΠΡΙΝ πατε για βουτια . Ελπιζω μετα απο αυτην την συζητηση , ο Παροχος αυτος να συμμορφωθει και να αλλαξει εξοπλισμο (για Ο2) , και να συζητα με το προσωπικο του τετοιες πιθανες περιπτωσεις . Ετσι γινομαστε καλυτεροι . Επισης , περαστικα στον DM γρηγορα και χωρις επιπλοκες:thumbup: , να ειναι παντα καλα:D , αλλα να προσεχει και να παιζει με τους κανονες απο εδω και στο εξης |
Παράθεση:
το βρίσκω τρομερά ανεύθυνο να ξαναβουτάει ο DM με μπουκαλάκι μπροστά στους πελάτες (δάσκαλε που δίδασκες........) να σαρώνει ότι έχει μάθει από το "σταμάτα , σκέψου , πράξε" έως το "ξεκινάμε βουτιά με υπερβολικό έλεγχο και υπερβολική δόση ασφάλειας" πολύ λυπηρό......................... |
Α , ναι , τωρα που το σκεφτομαι , ας κανει επιτελους σωστους ελεγχους και το Λιμεναρχειο , οχι μονον για να εισπραττει , αλλα για να επιβαλλει την σωστη λειτουργια του Κατ. Κεντρου .
|
οχι οχι λιμεναρχεια....μακρια οι μπαμπουλες απο μας.....εσεις οι δυτες να ρυθμισετε ποιος δουλευει και ποιος οχι.....
προσωπικα δεν χρειαζομαι κανεναν να με επιβλεπει.... μου φτανει η αμιλικτη συνειδηση μου καθε βραδυ.... |
Παράθεση:
που είναι μια μεγάλη αγκαλίτσα για μας??:banghead: στο θέμα μας, εύχομαι να μην υπάρξει άλλο τέτοιο περιστατικό, θυμάμαι στη Χαλκιδική αρκετά και ένα-δυό θανατηφόρα και κανα δυό ακόμη με βαρειά μόνιμη αναπηρία. Σε εμένα το μόνο που συνέβη ήταν (πριν από πολλά χρόνια) να μείνω από αέρα στα -30 στην 4η βουτιά της καριέρας μου :Dκαι να μην υπάρχει κανείς πλάι μου. Ο εκπαιδευτής του καταδυτικού "πετούσε αετό με 3 ουρές" την ώρα της βουτιάς , εγώ είχα ζευγάρι δύτη με 3 βουτιές εμπειρία, ανέβηκα πολύ πολύ αργά , πήρα μια τζουρίτσα από το τζάκετ , τα πνευμόνια μου ήθελαν αέρα αλλά που??? τελικά τα κατάφερα να βγώ με ασφάλεια στο σκάφος , το ανέφερα στον ιδιοκτήτη ο οποίος έντρομος μου είπε....χα χα χα πόσο μαλ..κας είσαι?? πως την πάτησες?? αυτά...μόνο , φταίει η παιδεία, ο αέρας?? Δεν αναφέρω το καταδυτικό αλλά.......είναι διάσημο:crazy: |
Παράθεση:
Αλλά διάβασες φαντάζομαι κι αυτό ... Παράθεση:
Εγώ πάντως επειδή (εξακολουθώ να) πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος οφείλεται στο τρόπο εκπαίδευσης - παραγωγής δυτών και ... Masters ( ... :worship:), επαναφέρω το θέμα της εκπαίδευσης (που πάλι η Ζίνα είχε ανακινήσει :thumbup:) και αντιγράφω από το link: http://www.padi.com/padi/en/kd/divemaster.aspx το παρακάτω Παράθεση:
Πως σας φαίνεται η προαπαίτηση πιστοποίησης Rescue, σε συνάρτηση με τις minimum 20 βουτιές που πρέπει να έχει για να ξεκινήσει για DM; Αν καταλαβαίνω καλά (και αν όχι παρακαλώ να με διορθώσετε) κάποιος με 20 βουτιές όλες κι όλες, έχει πιστοποιηθεί ότι μπορεί να δώσει βοήθεια σε περιστατικό ατυχήματος. Καταλαβαίνω καλά; Δηλαδή και πάλι πρέπει να ελπίζουμε στην συνείδηση του εκπαιδευτή του, που θα πρέπει να διακρίνει το ταλέντο από τον μέτριο ή κακό που θα χρειαστεί 100 βουτιές για να φτάσει στο ίδιο επίπεδο ... Οπότε ας συνεχίσουμε τις ευχές, να είναι καλά ο άνθρωπος, να είναι καλά και οι άνθρωποι που βουτάνε μαζί του, να είναι καλά κι αυτοί που τον έστειλαν να συνοδεύσει ανθρώπους πιθανόν έμπειρους πιθανόν άπειρους κι ο θεός είναι μεγάλος και αν δεν προλαβείνει κι αυτός, τι στο καλό τόσοι άγιοι υπάρχουν τι κάνουν όλη μέρα αν δεν προσέχουν τους Dive Masters (:worship:);. |
Επιπροσθετως εχω να προτεινω , υπηρεσιακο παπα σε καθε καταδυτικο , ή εστω στο σκαφος δεμενο , να μας διαβαζει πριν απο καθε βουτια που θα κανουμε και στο τελος της ημερας τρισαγιο στην απιθανη περιπτωση που δεν θα θρηνησουμε θυματα , ή , οπως στην περιπτωση του φιλου epsilon , που δεν θα βρισουνε τα θυματα τους !
Ας σκεφτουμε και λιγο σοβαρα και ας μην γενικευουμε ομως , διοτι αυτες οι περιπτωσεις ειναι πολυ πιο περιορισμενες σε αριθμο και σε ποσοστο απο οσες ηταν προ 5ετιας . Για αυτο να ευχαριστησουμε ολους τους ευσυνειδητους επαγγελματιες , οπως επισης και εμας τους ιδιους , που δεν σιωπουμε πια και απαιτουμε , τουλαχιστον αυτα που πληρωνουμε . Ευχαριστουμε επισης τον αγνωστο ως τωρα Αγιο Καμακιο τον Εκπαιδευτη και τον Αγιο Βαριεμιο τον Τσαπατσουλη και τους ιερομαρτυρες Divemaster αυτου του κοσμου . |
Μα στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν νομίζω ότι υπήρξε θέμα απειρίας και βουτιών. Πιθανολογώ ότι μάλλον είχε πάρα πολλες βουτιές για να τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο. Αν και δεν ξέρουμε αν o divemaster ήταν πιστοποιημένος από την PADI ή όχι μπορώ να πω με όλο το θάρρος και τον σεβασμό σε έναν άνθρωπο που κινδύνευσε να πεθάνει (έστω για λάθος λόγο) ότι υπήρξε υπερεκτίμηση δυνατοτήτων και έλλειψη στοιχειωδών θεωρητικών γνώσεων. Οι τελευταίες καλύπτονται απόλυτα από την θεωρία στην οποία εξετάζεται ο PADI Divemaster.
Άρα δεν έχουμε πρόβλημα προτύπων αλλά ανθρώπου ο οποίος αγνόησε την καταδυτική θεωρία και υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του |
Δε γνωρίζω την εμπειρία του, αλλα σε μία διαδοχική βουτιά ή επαναλληπτική με πολύ μικρό διάστημα επιφανείας, έστω και touch and go στα -45 θα έμπαινε κατά 99% στην αποσυμπίεση. Οπότε με 6ρα φιάλη δύσκολα τα πράγματα, δυστυχώς. Αυτός ο δύτης που έκανε ελεύθερη ανάδυση, έχει και deco obligation πίσω του, πέρα από το τραγικό προφίλ όσον αφορά τη δημιουργία μικροφυσσαλλίδων και τους κινδύνους εμβολής και παρ'ολίγον πνιγμού. Σε μία τέτοια περίπτωση ακόμα και ασυμπτωματικός καλό θα ήταν να πάει στο θάλαμο με free ascend και omitted deco...
|
Παράθεση:
|
| Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 21:11. |