Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'

Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' (http://www.scubadive.gr/forum/index.php)
-   Η Ζωή στο Βυθό και το Πέλαγος (http://www.scubadive.gr/forum/forumdisplay.php?f=38)
-   -   Υποβρύχιοι λαθρομετανάστες (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=2791)

Andreas Triantopoulos 07-07-08 15:41

Υποβρύχιοι λαθρομετανάστες

The number of the Lessepsian fish migrants colonizing the eastern Mediterranean increases continuously. At least 11 species have reached the Aegean Islands (Dodecanese, Cyclades) by following the Asiatic coasts. The Lessepsian migrants fished in Greek territorial waters are:
Sargocentron rubrum,
Siganus rivulatus,
Siganus luridus,
Lagocephalus spadiceus,
Stephanolepis diaspros,
Upeneus moluccensis,
Leiognathus klunzingeri,
Saurida undosquamis,
Pempheris vanicolensis,
Hemiramphus far, and
Parexocoetus mento.

Almost all of them came from the Dodecanese Sea area, five were found in the south Aegean Sea (Cyclades Islands) and only one in Patraikos Gulf ( Western Greece). The spreading of Lessepsian migrants in the Aegean Sea and the presence of some fish species of Black Sea origin contributes to the division of the Aegean Sea into two zoogeographical zones, south and north of the line connecting the islands of Eubia and Peara.

Costas Papaconstantinou

Andreas Triantopoulos 07-07-08 15:45

Απάντηση: Στενές επαφές.....Λεσεψιανού τύπου

Sargocentron rubrum

|

Andreas Triantopoulos 07-07-08 15:46

Siganus rivulatus

Andreas Triantopoulos 07-07-08 15:48

Siganus luridus

Andreas Triantopoulos 07-07-08 15:49

Lagocephalus spadiceus

Andreas Triantopoulos 07-07-08 15:51

Stephanolepis diaspros

Andreas Triantopoulos 07-07-08 15:52

Upeneus moluccensis

Andreas Triantopoulos 07-07-08 16:02

Leiognathus klunzingeri

Andreas Triantopoulos 07-07-08 16:03

Saurida undosquamis

|

Andreas Triantopoulos 07-07-08 16:05

Pempheris vanicolensis

Andreas Triantopoulos 07-07-08 16:09

Hemiramphus far

Andreas Triantopoulos 07-07-08 16:12

Parexocoetus mento

Physalia 07-07-08 17:32

Απάντηση: Υποβρύχιοι λαθρομετανάστες

Αντρέα σε ευχαριστουμε και για την έρευνα και για τα φωτογραφικά πειστήρια!:thumbup:

Σου τα μετέφερα σε νέα κατηγορία γιατί το "Δείξτε μας και καμιά φωτογραφία" αφορά θέματα που έχουμε φωτογραφήσει εμείς.
Αν τυχόν θες να αλλάξουμε κάτι στον τίτλο, πες μου.

Υποθέτω ότι όλες οι φωτό είναι από το www.fishbase.org
Σωστά;

Physalia 07-07-08 17:39

Να προσθέσω με την ευκαιρία κι ένα όμορφο τρομπετόψαρο που δεν υπάρχει στη λίστα σου αλλά έχει αναφερθεί συχνά στην Ελλάδα κι εγώ το έχω συναντήσει πολλές φορές στη Ρόδο

Fistularia commersoni

θα έχει πολύ ενδιαφέρον όταν θα αρχίσουμε να τα βλέπουμε όλα αυτά και στο Σαρωνικό
(Coming soon to a diving site near you :D)

MICHALIS 07-07-08 19:31

Μαρια τετοιο τρομπετοψαρο (!!) εχω συναντησει στην αγαπημενη μου Παλαιοχωρα . Ηταν δυο και κινουνταν ελαχιστα , ουτε δυο μετρα απο την ακτη . Το περιεργο ηταν οτι αλλαξαν χρωμα και εγιναν σκουρα καποια στιγμη , μαλλον επειδη φοβηθηκαν απο εμας που μπηκαμε στο νερο .
Επισης στο Ελαφονησι συναντησα αλλον εναν μεταναστη το sygnathus typhlae και πολλους "Γερμανους" (δεν γνωριζω ανα ηδη αναφεθηκαν απο τον Αντρεα και δεν ξερω την επιστημινικη τους ονομασια) .

Physalia 07-07-08 21:41

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο MICHALIS (Μήνυμα 15507)
Μαρια τετοιο τρομπετοψαρο (!!) εχω συναντησει στην αγαπημενη μου Παλαιοχωρα . Ηταν δυο και κινουνταν ελαχιστα , ουτε δυο μετρα απο την ακτη . Το περιεργο ηταν οτι αλλαξαν χρωμα και εγιναν σκουρα καποια στιγμη , μαλλον επειδη φοβηθηκαν απο εμας που μπηκαμε στο νερο .
Επισης στο Ελαφονησι συναντησα αλλον εναν μεταναστη το sygnathus typhlae και πολλους "Γερμανους" (δεν γνωριζω ανα ηδη αναφεθηκαν απο τον Αντρεα και δεν ξερω την επιστημινικη τους ονομασια) .

Μιχάλη το Syngnathus typhle δεν είναι καθόλου εξωτικό. Αντιθέτως είναι γνωστή η κατανομή του σε όλη τη Μεσόγειο (Μαύρης Θάλασσας περιλαμβανομένης) και τις ανατολικές ακτές του Ατλαντικού.

Οι Γερμανοί που έχουν ήδη κατακλύσει όλα τα νότια παράλια του Αιγαίου αναφέρθηκαν ήδη από τον Ανδρέα: είναι τα είδη του γένους Siganus (rivulatus και luridus έως τώρα)

MICHALIS 08-07-08 07:45

http://64.95.130.5/photos/CGNET_FW_T...ry.cfm?id=1360
Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 15510)
Μιχάλη το Syngnathus typhle δεν είναι καθόλου εξωτικό. Αντιθέτως είναι γνωστή η κατανομή του σε όλη τη Μεσόγειο (Μαύρης Θάλασσας περιλαμβανομένης) και τις ανατολικές ακτές του Ατλαντικού.

Εννοειται πως δεν αμφισβητω τα λεγομενα σου Μαρια , απλα οταν το πρωτο ειδα , μιλησα με ατομα του τμηματος Βιολογιας (ζωολογους κλπ) οπως επισης και με την ιχθυολογο φιλη μας Ελινα και μου ειπαν οτι καποτε ηρθε απο την Διωρυγα . Οχι απαραιτητα τωρα . Μην ξεχναμε οτι η διωρυγα δεν ανοιξε προσφατα . Ειναι οντως γνωστο στο Αιγαιο και μαλιστα στους ψαραδες καποιων περιοχων ειναι γνωστο με το ονομα "κατουρλιδα" ή "κατρουλιδα" .

Physalia 08-07-08 08:49

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο MICHALIS (Μήνυμα 15519)
http://64.95.130.5/photos/CGNET_FW_T...ry.cfm?id=1360

Εννοειται πως δεν αμφισβητω τα λεγομενα σου Μαρια , απλα οταν το πρωτο ειδα , μιλησα με ατομα του τμηματος Βιολογιας (ζωολογους κλπ) οπως επισης και με την ιχθυολογο φιλη μας Ελινα και μου ειπαν οτι καποτε ηρθε απο την Διωρυγα . Οχι απαραιτητα τωρα . Μην ξεχναμε οτι η διωρυγα δεν ανοιξε προσφατα . Ειναι οντως γνωστο στο Αιγαιο και μαλιστα στους ψαραδες καποιων περιοχων ειναι γνωστο με το ονομα "κατουρλιδα" ή "κατρουλιδα" .

Μιχάλη, ούτε κι εμένα μου αρέσει να αμφισβητώ κανένα, let alone που δεν είμαι καθόλου ιχθυολόγος και στην κάθε ευκαιρία μου δηλώνω άσχετη με τα ψάρια.
Αυτός είναι και ο λόγος που φροντίζω όταν κάτι δεν γνωρίζω να παραθέτω τις αναφορές μου. Και σε ό,τι αφορά το S. typhle σου έχω δώσει το σύνδεσμο στο fishbase όπου αναγράφονται αυτά που σου είπα.
Επίσης, μία βασική προϋπόθεση για να έχει έρθει το είδος από τη διώρυγα θα ήταν να ζει ακόμα στην άλλη πλευρά της. Όμως μπορείς κι εσύ να διαβάσεις την κατανομή του και να δεις ότι το είδος ζει σε εύκρατες και οχι τροπικές θάλασσες (Distribution. Eastern Atlantic: Vardø, Norway, Baltic Sea and the British Isles to Morocco. Also throughout the Mediterranean, Black Sea and Sea of Azov. Record off Ghana is still questionable).

Από την άλλη δεν μπορώ να είμαι και 100% βέβαιη ότι μιλάμε για το ίδιο είδος... Είσαι σίγουρος ότι ήταν το typhle και όχι το acus ας πούμε; Όχι βέβαια ότι το S. acus είναι καθόλου τροπικότερο αλλά (και πάλι στο fishbase) μπορείς να διαβάσεις ότι "Despite literature records, occurrence in the Indo-Pacific outside South African waters lacks conclusive evidence".
Ασχέτως αν θεωρούνται έγκυρες, τουλάχιστον υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές γι'αυτό που θα έπαιρναν στο λαιμό τους και τον πιο επιμελή αναγνώστη...

ΥΓ. Συγγνώμη, μόλις είδα την εικόνα σου και είναι το typhle
Επομένως άκυρα τα περί acus αλλά τα αφήνω να υπάρχουν.
Συγχαρητήρια για την ενημέρωση του fishbase με τα ευρήματά σου!!:thumbup:

MICHALIS 08-07-08 10:13

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 15521)
Μιχάλη, ούτε κι εμένα μου αρέσει να αμφισβητώ κανένα, let alone που δεν είμαι καθόλου ιχθυολόγος και στην κάθε ευκαιρία μου δηλώνω άσχετη με τα ψάρια.
Α

Πιθανως να ειχα λανθασμενη πληροφορηση :) . Ιχθυολογος μπορει να μην εισαι αλλα εισαι καταπληκτικο ψαξοζουζουνο και ξετρυπωνεις πολυ σωστες πληροφοριες σε ευρυτατο φασμα θεματων ! Keep up the good work ;):thumbup:

Big-Blue 08-07-08 10:15

Μπράβο, εξαιρετικό post

Physalia 08-07-08 10:17

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο MICHALIS (Μήνυμα 15527)
Ιχθυολογος μπορει να μην εισαι αλλα εισαι καταπληκτικο ψαξοζουζουνο

Ψαξοζούζουνο?????

Πολύ με συγκινείς.
Ποτέ ξανά κανείς δε με έχει πει ψαξοζούζουνο! :rofl:

MICHALIS 08-07-08 10:26

Θα σε αποκαλουσα ψαξομαμουνο αλλα στο μυαλο μου τα μαμουνια ειναι στρουμπουλα και αφρατα , οποτε το ψαξοζουζουνο μου βγηκε σαν πιο αρμοζον !!

Andreas Triantopoulos 08-07-08 13:37

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 15497)
Αντρέα σε ευχαριστουμε και για την έρευνα και για τα φωτογραφικά πειστήρια!:thumbup:

Σου τα μετέφερα σε νέα κατηγορία γιατί το "Δείξτε μας και καμιά φωτογραφία" αφορά θέματα που έχουμε φωτογραφήσει εμείς.
Αν τυχόν θες να αλλάξουμε κάτι στον τίτλο, πες μου.

Υποθέτω ότι όλες οι φωτό είναι από το www.fishbase.org
Σωστά;

Σχεδόν όλες....

Physalia 08-07-08 14:02

Προσθέτω εδώ και τον πολυκραγμένο Λαγοκέφαλο του είδους Lagocephalus sceleratus (ή αλλιώς εγκληματία κατά "Ε") περί ου, πολύς ο λόγος και ο τρόμος τα τελευταία χρόνια.
Η φωτό από ψαροβάση (Fishbase) πάντα:

eye love scuba 08-07-08 14:13

" απαγορεύεται η κατοχή...."???
Τι σημαίνει αυτό?

Physalia 08-07-08 14:21

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο eye love scuba (Μήνυμα 15552)
Τι σημαίνει αυτό?

σημαίνει ότι αν το ψαρέψεις κατά λάθος πρέπει αμέσως να το πετάξεις πίσω στη θάλασσα.
Διότι σε αυτή τη χώρα είμαστε όλοι επικίνδυνοι, πανηροί και κακόβουλοι και αν το έχουμε πάνω μας σημαίνει ότι το πάμε για τάισμα σε αγαθούς και φιλήσυχους πολίτες!
(Εγώ πάντως έχω δει και επεισόδιο CSI όπου αδίστακτος σεφ σκοτώνει με μπουκίτσες λαγοκέφαλου)
(Σας βάζω ιδέες πάλι;; :crazy:)

D.Poursanidis 09-07-08 15:07

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο eye love scuba (Μήνυμα 15552)
Τι σημαίνει αυτό?

Και τι ποινή υπάρχει για αυτούς που π.χ. θέλουν να κάνουν γεύμα λαγοκέφαλου στην αγαπητή πεθερούλα τους???? :fioufiou::fioufiou::fioufiou:

eye love scuba 09-07-08 15:18

:madwife:

Physalia 09-07-08 15:50

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο D.Poursanidis (Μήνυμα 15621)
Και τι ποινή υπάρχει για αυτούς που π.χ. θέλουν να κάνουν γεύμα λαγοκέφαλου στην αγαπητή πεθερούλα τους???? :fioufiou::fioufiou::fioufiou:

Ειδικά για εσένα που δεν μπορείς καν να προφασιστείς άγνοια, προβλέπω μια καλή ισόβια
(δε συμφέρει, οι πεθερές ζουν λιγότερο)

eye love scuba 09-07-08 20:08

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 15624)
(δε συμφέρει, οι πεθερές ζουν λιγότερο)

:confused:

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 23:46.