![]()  | 

Πληρωμένες βουτιές;;; 

Χωρίς εισαγωγή, σάλτσες κτλ γιατί τρέχω σαν τρελός με κολοδουλειά και όλο το καλοκαίρι βουτιές γιοκ. 
	Βρίσκετε λογικές τις τιμές 45-50€ (περίπου) ανά βουτιά για άτομο που έχει όλο τον εξοπλισμό πλην φιάλης και ζώνης; Δε μιλάω για ιδιαίτερα μέρη (ναυάγια κτλ)... Δεν ξέρω, εμένα με χαλάει πολύ το σκηνικό αυτό. Από την άλλη αν δεν έχεις καταδυτικό ζευγάρι ή αν δεν ξέρεις τα μέρη ή αν δεν προλαβαίνεις να τα μάθεις δεν έχεις άλλη επιλογή. Όμως σε 5 μέρες διακοπές να θέλεις και 250-300€ για 10 βουτιές;;;  | 

Απάντηση: Πληρωμένες βουτιές;;; 

Τιμές σας αυτές που αναφέρεις είναι αστείες. Απλά δεν θα πρέπει κανείς να συμμετέχει, και να φυλάει τα λεφτά του για μέρη σαν την Ερυθρά όπου είναι ακόμα δυνατό να κάνεις εκπληκτικές βουτιές (ακόμα και 4 τη μέρα, αν το αντέχεις) με περίπου ένα χιλιάρικο.  
	Δυστυχώς, η υπόθεση κατάδυση στην Ελλάδα μοιάζει να έχει πάρει την ίδια κάκιστη κατεύθυνση που έχουν πάρει όλες οι προσφερόμενες υπηρεσίες στη χώρα μας: Υψηλό κόστος (γιατί πρέπει από τα έσοδα 3 μηνών να ζήσουμε για 12), χαμηλό επαγγελματισμό (γιατί είσαι ότι δηλώσεις), και πολλή παραμύθι ("ναυάγια", "ξέρες") για "ντυθείτε / κολυμπήστε / πληρώστε / τελειώσατε" παροχή υπηρεσίας. 'Ένας από τους λόγους που δεν με βλέπεται και συχνά στα τοπικά νερά μας.  | 

10 !!!!!!!!! Πολλές είπες ..... μάλλον 5 - 6 θα έλεγα εγώ με αυτά τα λεφτά. :mad: 
	 | 

Και γω χωρίς σάλτσες: 
	Το βρίσκω απαράδεκτο Σε ενα καταδυτικό που είσαι τακτικός πελάτης δεν πρέπει να σε χρεώνουν πάνω απο 25-30 ευρώ. 35 ευρώ είναι μια λογική τιμή για μια κατάδυση με σκάφος βάρη και μπουκάλα Τώρα σε καταδυτικούς προορισμούς του καλοκαιριού πρέπει να γίνονται πακέτα προσφοράς και να μην πληρώνεις με την βουτιά. Να σου βγάζει ένα προγραμμα με 100-140 ευρώ για 5-6 βουτιες στα "do not miss it" σημεία του τόπου που επισκέπτεσαι. Εναλλακτικά να σου δίνει μια κλιμακωτή χρέωση ανάλογα τον αριθμό των βουτιών (πχ στις 1 βουτιά 35 2 βουτιές 60 3 βουτιές 80 ευρώ κοκ) Έτσι μόνον θα γίνει η κατάδυση ελκυστικός τρόπος διακοπών. Να μπορείς με ένα λογικό κόστος να επισκεφτείς τα πιο ενδιαφέροντα σημεία ενός τόπου έτσι ώστε και να ευχαριστηθείς και να το προτείνεις σε άλλους και να ξαναπάς. Αλλιώς αν δεν δεις τα μέρη ενός τόπου ούτε θα ευχαριστηθείς (τζάμπα το κουβάλημα) ουτε μπορείς να το συγκρίνεις με ένα άλλο και φυσικά έχεις λιγότερες πιθανότητες να δείς κάτι εντυπωσιακό.  | 

45-50€ *10 Βουτιές = 450 -500€ 
	250€-300€/10 βουτιές= 25€-30€ η βουτιά Είναι με σκάφος?  | 

Παράθεση: 

Ομως 250 ευρώ για 5 μέρες (10 καταδύσεις) είναι αρκετά καλή τιμή αν έχει και σκάφος!  | 

Και ένα άλλο παράδειγμα. Πριν από αρκετούς μήνες πήγαμε για κατάδυση με γνωστό καταδυτικό της Αττικής στο Ναυάγιο "Κυρά Ελένη".  
	Πάντα κουβαλάμε όλα μας τα πράγματα μαζί, που σημαίνει ότι έχουμε και τις φιάλες μας (γεμάτες) και τα βάρη μας και τα πάντα. Μας πήρε λοιπόν για να μας μεταφέρει από το καταδυτικό της Αγ. Μαρίνας στον Πάτροκλο και πίσω 35 ευρώ το άτομο (η τιμή ήταν με έκπτωση αφού μας έκανε διαφορετική τιμή επειδή ερχόμασταν μαζί με αυτόν που θα του γύριζε το διαφημιστικό για το Diver). Και ξαναλέω ότι είχαμε τα πάντα δικά μας.  | 

Καταρχήν ο Μπάμπης τα είπε όλα: γιατί πρέπει από τα έσοδα 3 μηνών να ζήσουμε για 12;;; 
	Επίσης, το νούμερο 10 βουτιές είναι ενδεικτικό. Συνεχίζοντας, δε θεωρώ πως 35 Ευρώ είναι λογική τιμή αν έχω τον εξοπλισμό. Το θέμα είναι άλλο. Πας διακοπές σε ένα νησί. Παίρνεις όλα τα πράγματα μαζί σου (ρυθμιστές, τζάκετ, πέδιλα κτλ) χωρίς να έχεις κανονίσει κάπου; Γιατί αν πας και σου πουν 40 ευρώ η βουτιά για να δεις γύλους, πέρκες και τσέρουλες ε θα το πάθεις το εγκεφαλικό. Η βουτιά σε ναυάγιο-με σκάφος-λογικότατο είναι να πληρώνεται 35 Ευρώ. Τώρα ξέρες (οι οποίες συνήθως δεν έχουν ίχνος ζωής) και λοιπές αηδίες είναι μάλλον για πολίτες του κράτους του μπούς τζούνιορ.  | 

Σε εμας Αλεξανδρουπολη για ενα ατομο(χωρις εξοπλισμο) τη βουτια μαζι με βαρκα και ολο τον εξοπλισμο την εχουν 50 αν ειναι μακρια ενω αν ειναι κοντα 40. Μετα απο 5 βουτιες το 50 γινεται 40. Αν εισαι μελος πληρωνεις 10 λιγοτερα. 
	 | 

Εγώ πάντως στην Σάμο πλήρωσα 30 Ευρώ σε εκδρομή με σκάφος μεγάλη και με πλήρη εξοπλισμό :thumbup: 
	45 Ευρώ είναι υπερβολικό ποσό για μία "απλή" βουτιά, πόσο μάλλον για πολλές. Βέβαια από την άλλη μεριά όταν πχ σου λένε ότι ο ίδιος πελάτης θα δώσει τα ίδια λεφτά για 15 λεπτά ενοικίασης jet-ski (άρα 0 παροχή υπηρεσιών) .. :confused:  | 

Ενδεικτικά, εγώ πλήρωσα 60 € για δύο βουτιές με σκάφος (+ φιάλη) στο Νότιο Πήλιο. 
	Η τιμή ήταν 35€ η μία βουτιά, 60 οι δύο.  | 

Σύρος (Salt Water Divers - Νίκος Κουμαριανός) 
	Βουτιά με σκάφος-φιάλη-βάρη : 30 € η μία - 25 € από δύο και πάνω.  | 

Εγω προτεινω το εξης: 
	Να επιλεξετε ενα καταδυτικο της αρεσκειας σας (καλες βουτιες, ενδιαφερον παρεα, διαπροσωπικες γνωριμιες κ.α.) και να βουτατε εκει. Σιγα - σιγα θα ανακαλυψετε οτι το κοστος της βουτιας θα μειωνεται ολο και περισσοτερο. Δεν γινονται ολα απο την πρωτη στιγμη. Για μπητε στην λογικη του επαγγελματια. Εσεις αν εισασταν ιδιοκτητες θα την ειχατε την βουτια 15 ευρω??? Δεν νομιζω. Ετσι ειναι αυτη η δουλεια. Ειναι σεζον. Και φυσικα σε 3-4 μηνες περιμενεις να βγαλεις περισσοτερα αλλιως το κλεινεις!!! Οι αλλες δουλειες του καλοκαιριου τι κανουν δηλαδη? Το ιδιο. Τα τελευταια χρονια με την οικονομικη δυσκολια που μαστιζει τον τοπο μας ειναι δεδομενο οτι η καταδυση γινεται απλησιαστη για τον Ελληνα με κοστολογιο βουτιας 45-50 ευρω!!! Φετος στις σποραδες ζητησανε για μια βουτια 80 ευρω!!! Ειναι η λογικη οτι δεν θα σε ξαναδουμε γι' αυτο πληρωνε. Απο την αλλη παλι ειναι το γεγονος οτι ειμαστε ετσι και σαν λαος. Τρωμε λεφτα σε απιστευτες μ@@@@ιες και οταν ερχεται η ωρα να δωσουμε για το σπορ που αγαπαμε ειμαστε ολο γκρινια και παραπονα. Λοιποοοον, εγω παλι λεω το εξης: εκεινος που θελει πραγματικα να βουτηξει και το εχει αναγκη θα βρει τον τροπο. Θα κανει πακετο και θα του βγει φθηνα - θα γινει φιλος καπου και θα του βγαινει φθηνα - θα φερει φιλους του και θα εχει αλλη μεταχειριση και αλλα πολλα. Εκεινος που δεν θελει να ζυμωσει 10 μερες κοσκινιζει λεγανε οι παλιοι!!! Δεν ξερω αν εγινα κατανοητος.......  | 

Seafarer έγινες απόλυτα κατανοητός και έχεις στα περισσότερα λάθος κατά τη γνώμη μου, ή μάλλον την κλασική ελληνική νοοτροπία: αφού το κάνουν και οι άλλοι να το κάνω και εγώ. 
	Τι πάει να πει σαιζόν είναι? Οκ τότε, να επιλέξουμε όλοι τέτοια επαγγέλματα για να δουλεύουμε 4 μήνες maximum το χρόνο!!! Επίσης μιλάμε για βουτιές που δε γίνονται στον τόπο σου άρα δε στέκει το επιλέγουμε ένα καταδυτικό και πάμε συνέχεια με αυτό. Μιλάω για περιπτώσεις που θέλεις να πας διακοπές και μετά από 10-20 χρόνια πχ. να νοιώσεις σαν τον Γιώργο τον Δελβ/δη (δεν το γράφω όλο γιατί θα το μπερδέψω:rolleyes:) και να λες πως έχω βουτήξει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα (αυτός μιλάει για παγκόσμιες βουτιές αλλά οκ... καλή είναι και η Μεσόγειος για μένα, yet). Η λογική του σωστού επαγγελματία δεν είναι το να τα αρπάξω φέτος και του χρόνου βλέπουμε αλλά να κάνω ένα όνομα σωστό και ο ένας πελάτης θα μου φέρει και άλλους. Και στην τελική δε θα σωθώ με μια δουλειά εποχιακή. Επίσης αυτό είναι εντελώς παράλογο: ''Τα τελευταια χρονια με την οικονομικη δυσκολια που μαστιζει τον τοπο μας ειναι δεδομενο οτι η καταδυση γινεται απλησιαστη για τον Ελληνα με κοστολογιο βουτιας 45-50 ευρω!!! Ίσα ίσα που θα έπρεπε να πέσουν οι τιμές και όχι να ανέβουν. Έναν προβληματισμό εξέθεσα, δεν ελπίζω να λύσουμε τα οικονομικά μας προβλήματα εδώ, ούτε να λύσουμε το πρόβλημα του Ελληνικού τουρισμού, ούτε να συμφωνήσουμε αναγκαστικά. Ειδικά σε on line συζητήσεις είναι πολύ πολύ εύκολο να παρεξηγηθείς παρά να σε καταλάβει ο άλλος:geia:  | 

Παράθεση: 

ειδικα στα καταδυτικα της Αττικης εχουνε βουτιες το χειμωνα σχεδον καθε ΣΚ... μπορει να μην μαζευουνε 50 ατομα το ΣΚ οπως το καλοκαιρι, αλλα 10-15 ατομα την εβδομαδα πηγαινουν ! οποτε.....  | 

Παράθεση: 

Πληρώνοντας όμως 30€, εύκολα θα κάνω 3 - 4 βουτιές χωρίς να νοιώσω ότι δίνω "τζάμπα λεφτά". Στο τέλος, το μεν καταδυτικό θα έχει πάρει τα χρήματα που σκόπευα να ξοδέψω και εγώ θα έχω αποκομίσει μια καλύτερη συνολική καταδυτική εμπειρία από τον τόπο. Προφανώς, δε, θα το πω και σ' άλλους ...  | 

Παράθεση: 

με ακριβως αυτην την λογικη και αυτο τον τροπο εμενα με εχουν χασει απο πελατη σχεδον ολα τα καταδυτικα κεντρα στην Αττικη... με βλεπαν χρονια, μα ηξεραν, και ολοι μου ζητουσαν €30 με €35 την βουτια ή με €250-€300 για ενα πακετο 10 βουτιων... αφου ρε φιλε με ξερεις ! διπλα σου μενω.... γειτονας σου ειμαι .... να με χασεις απο πελατη δεν προκειται ( που τελικα με εχασες, και εσυ και οι αλλοι !) τι σε κανει να θελεις να με δεσμευσεις ετσι ! γιατι να μην σου δωσω εσενα τα €25 για την βουτια μου και τα αλλα €225 που απαιτεις να σου δωσω να μην τα δωσω να παρω εναν καινουργιο ρυθμιστη ... και να ερχομαι μετα να βουταω μαζι σου και να χαιρομαι... απλα πραγματα .....  | 

Παράθεση: 

| 

Παράθεση: 

| 

Καλό θα ήταν, για όσους παραθέτουν μαθήματα επαγγελματισμού, με απλά λογιστικά παραδείγματα και δεν είναι οι ίδιοι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν διαθέτουν έστω μια ατομική επιχείρηση, να παραθέτουν την γνώμη τους απλά σαν πελάτες. Έτσι η άποψή τους γίνεται απόλυτα σεβαστή και υπολογίσιμη. 
	Ένας μισθωτός όμως, δεν μπορεί να διανοηθεί τα έξοδα που μπορεί να έχει μια επιχείρηση, ούτε κατά διάνοια. Δικαίωμά του να παραπονιέται, να απορίπτει ή οτιδήποτε άλλο. Εάν νομίζεται ότι η βιωσιμότητητα και η κερδοφορία είναι τόσο απλά πράγματα, γελιέστε... Αααα και εγώ σαν μισθωτός ξεκίνησα και τώρα έχω δικιά μου δουλειά, ξεπληρώνοντας μια ζωή δάνεια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν "κακοί επαγγελματίες". Η αγορά και η διάρκεια στον χρόνο, είναι αλάνθαστοι κριτές. Φιλικά  | 

Παράθεση: 

| 

Παράθεση: 

Και σπανιότερα ο επαγγελματίας μπαινει στην θέση του πελάτη για να καταφέρει να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό στο ποσό που θα πληρώσει ο ΚΑΘΕ πελάτης. Και πάω στοίχημα οτι και εσύ όταν πηγαίνεις κάπου σαν πελάτης, δεν πληρώνεις τυφλά, και αναρωτιέσαι, αν το ποσό είναι παραπάνω από αυτό που υπολόγιζες. Έτσι δεν είναϊ? Η λογική του "δεν ξέρεις - δεν μιλάς" δεν βοηθάει κανέναν.  | 

Για να συνεχίσω την κουβέντα, αυτός που ξεκίνησε τη συζήτηση είναι ελεύθερος επαγγελματίας, με ατομική επιχείρηση εκτός Αθήνας, με διάρκεια 4 χρόνων και βιώσιμη από τον 2ο. 
	Δουλεύω όμως σαν τον Βέγγο...δεν έχω κλείσει έως τώρα πάνω από 7 μέρες σερί το γραφείο μου και άνοιξα με δανεικά και την επιδότηση του ΟΑΕΔ που για να την πάρεις πρέπει να τα ξοδέψεις πρώτα άρα θα πρέπει να τα βρείς. Επίσης έδωσα στον εαυτό μου μια τριετία για να δω αν μπορεί η συγκεκριμένη επιχείρηση να γίνει βιώσιμη και όχι 4 μήνες, που δεν είναι 4 στην Ελλάδα αλλά 2!!! Αυτά για τη σημασία του ποιος λέει τι. Όμως δεν είναι ανάγκη να τα λέω εγώ αυτά ή άλλος επαγγελματίας. Κάθε στιγμή θα πρέπει να βλέπεις τι θέλει ο πελάτης και να προσαρμόζεσαι. Στα υπόλοιπα συμφωνώ απόλυτα με τον Σκίππερ τον Υιαννι και τον Κυριάκο  | 

Η τιμή δεν πάει χεράκι χεράκι με τα έξοδα. Πάει χεράκι χεράκι με το προιόν. Όταν το προιόν είναι φτωχό τότε 30 ευρώ είναι μια πολύ συμφέρουσα τιμή για τον επαγγελματία. 
	Αν έχει επιχειρηματικό μυαλό και δεν θέλει να έχει απόσβεση σε 1-2 χρόνια τότε θα καταλάβει πως τον συμφέρει να βουτάμε συχνά φτηνά και πολύ.  | 

Παράθεση: 

Δεχομαι σαν υπεκφυγες οτι προβλημα ειναι η παρεα η το που ειναι τα μερη . Χιλιες φορες να βουτας με μετριο ζευγαρι που ξερεις παρα με λαχειο της ημερας και τα μερη αποκαλυπτονται με κουβεντουλα με ντοπιους ψαραδες στη ψαροταβερνα του χωριου. Παω ετσι στην τιμη, κατευθειαν. Προφανως 50€ δεν ειναι τιμη για προιον πρωτης αναγκης (αλλα το scuba δεν ειναι) μπορεις να χαρεις ατελειωτα 4ωρα με απνοια και λιγοτερο κουβαλημα. Αν εισαι αμετανοητος στο να κουβαλησεις τον εξοπλισμο των 1500€ για μια βουτια και κολησεις σε ενα 50€ σε εχω χασει. Αν εισαι αμετανοητος στο να κουβαλησεις τον εξοπλισμο των 1500€ σαν καθωπρεπει scubamaniac συνειδητοποιησε οτι σου χρειαζοταν εκτος απο παρεα και τουλαχιστον min 10000€ εξοπλισμου επιπλεον (σκαφος συμπιεστη χωρια τη φρικη συντηρησης μεταφορας) για να βιωσεις το βιτσιο. Δε βλεπω κατι φτηνο σε αυτο. Ειναι σαν να μπαινεις σε ενοικιασεις αυτκινητων σε νησι και τους πεις "ρε παιδια θελω ενα hammer με 30€ τη μερα εχεται;". Τελικα ναι με 30€ παιρνεις ενα suzuki alto και χαιρεσαι που το βρηκες. Θα προτιμησεις να περπατησεις γιατι με αυτο το ποσο κανει αποσβεση του alto σε μια saizon? I don't think so! Οι κλεφτες και απατεωνες δεν οριοθετουνται απο τιμες αλλα απο το ποσο ευτυχισμενος εισαι μετα τη συνεργασια. Αυτο, πιστευω, ειναι και πρεπει να ειναι το κριτηριο σε προιοντα ψυχαγωγιας. PS1 Δεν ειμαι κατ παροχος πλεον εδω και πολλα χρονια (επιχειρηματα οπως τα δικα σου με σκοτωναν) PS2 Ευχομαι (καλοπροαιρετα) η προσεγγιση που εχεις για τη δεοντολογια της αγορας να επεκτεινεται και στην δικη σου επιχειρηση. Προσοχη ομως. Υπαρχει 0,00000001% να πεφτω εξω!  | 

Παράθεση: 

τα 1500 (και παραπάνω μερικές φορές) που δώσαμε για την απόκτηση του εξοπλισμου, γνωρίζει ο κάθε πάροχος σε τι βάθος χρόνου το αποκτήσαμε (και μερικοί και με τι θυσίες)? το ότι εγώ δε θέλω μόνο 1 βουτια (άρα και μόνο 50 ευρώ) αλλά παραπάνω μήπως ανεβάζει κι άλλο το κόστος? (το οποίο θα πρέπει να το συνυπολογίσουμε στο γενικότερο κόστος των διακοπών που είναι ούτως ή άλλως αυξημένο) το οτι κουβαλάμε τον εξοπλισμό μας, μήπως παίζει και το ενδεχόμενο, ο εξοπλισμός που θα νοικιάσουμε να είναι κάκηστης συντήρησης? (απο την μικρή μου εμπειρία στα καταδυτικά της χαλκιδικής, αυτό ήταν τακτικό φαινόμενο). Παράθεση: 

(και στο ίδιο μέρος, μαζί με σένα, να πάνε και άλλους 10)...  | 

Παράθεση: 

Με ενδιαφερει και εμενα σαν hobby το ελικοπτερο. Μπορω με το εισοδημα μου να καταφερω να συγκεντρωσω πορους για να αποκτησω διπλωμα. Το προβλημα μου ειναι οτι για να πεταω χρειαζεται να πουλησω και ακινητα. Καθε ασχολια εχει ενα συγκεκριμενο συνολικο budget. Δεν ειναι λογικο να κρυβομαστε δηλωνοντας αγνοια για τις επιλογες μας. Παράθεση: 

Αν θελει κανεις την ανεμελια του τουριστα πρεπει να υπολογιζει "τουριστικο" κοστος.  | 

Παράθεση: 

| 

Εγώ συμφωνώ με τον fin ... δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι όλα τα καταδυτικά πρέπει να χρεώνουν τα ίδια... όπως και όλα τα ξενοδοχεία/εστιατόρια δεν χρεώνουν το ίδιο.. γιατί εκεί δεν μιλάμε καθόλου;;;  
	Δεν γίνεται να χρεώνει τα ίδια το καταδυτικό το οποίο προσφέρει πολύ καλό και άνετο σκάφος, στο οποίο έχει 2 εκπαιδευτές και 2 divemaster για την ασφάλεια της βουτιάς, έχει εξοπλισμό τον οποίο ανανεώνει συχνά και χαίρεσαι να χρησιμοποιείς με ένα καταδυτικό το οποίο είναι μόνο ο ιδιοκτήτης πάνω, έχει μαζί του και μαθητές open water, στοιβαγμένοι όλοι και φορώντας εξοπλισμό που έχεις δεί μόνο στα περιοδικά της δεκαετίας του 90... Μην ζητάμε ποιότητα και μετά να μην την πληρώνουμε (πάντα σε λογικά πλαίσια)..  | 

Παράθεση: 

| 

Παράθεση: 

| 

Παράθεση: 

Πως δεν παίζει ρόλο δηλ. η ομορφιά του βυθού? Όλες οι βουτιές ίδιες είναι? Δηλ. αν ένα καταδυτικό έχει άριστες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες και με χρεώσει 50 ευρώ για να βουτήξω στην πισίνα του θα πρέπει να του πω κι ευχαριστώ? Στις διακοπές βουτάω με καταδυτικό γιατί υποτίθεται ότι θέλω να αυξήσω τις πιθανότητες να δω κάτι όμορφο - και το όμορφο όπως σωστά το είπες νοείται διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πληρώνω λοιπόν ΚΑΙ την εμπειρία του παρόχου στην επιλογή των θέσεων κατάδυσης, να μη σου πω ότι πληρώνω ΚΥΡΙΩΣ αυτό. Αν είναι να πηγαίνω στην τύχη, βουτάω μόνος μου απ' την ακτή και έχω τις ίδιες πιθανότητες να δω κάτι ενδιαφέρον - ίσως και παραπάνω πιθανότητες γιατί μπορεί να μην έχει βουτήξει κανείς εκεί και να είναι παρθένο το μέρος. Άρα σαν πελάτης θέλω: α) Λογικές τιμές: Όχι 50 ευρώ η βουτιά επειδή το καταδυτικό βρίσκεται π.χ. στη Σαντορίνη και τυχαίνει να έχει ακριβό τουρισμό που τα πληρώνει τα 50 χωρίς να μιλάει. Θέλω βουτιά με 25-30 ευρώ και έκπτωση στην περίπτωση που κάνω 5 και πάνω βουτιές. Τα 40-50 ευρώ να τα δώσω όταν υπάρχει λόγος (υπάρχει π.χ. κάτι εξαιρετικό να δω σε μεγάλη απόσταση, νυχτερινή βουτιά, δηλ. υπηρεσίες που να δικαιολογούν το αυξημένο κόστος) β) Να μπορώ να επιλέγω: Αυτή τη λογική του "ξεκινάμε και θα δούμε που θα πάμε" εγώ δε τη κατάλαβα ποτέ. Ο μόνος λόγος για μένα να αλλάξει το σκάφος προορισμό αφού ξεκινήσει, είναι ο καιρός - ο αρχικός προορισμός όμως θα πρέπει να είναι γνωστός. Εφόσον συμφωνούμε ότι η ομορφιά είναι υποκειμενική, αν δεν μου περιγράψει το σημείο βουτιάς (όσο μπορεί να περιγραφεί) και δεν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα ποια μέρα/ώρα βουτάει σε ποιο σημείο, πως θα μπορέσω να επιλέξω τι με ενδιαφέρει? Παράθεση: 

Όταν λοιπόν το καταδυτικό κέντρο δουλεύει full με γερμανούς όλη τη σαιζόν (που είναι μάλιστα και πολύ πιο τυπικοί και βολικοί σαν δύτες από τους ελληναράδες) άντε τώρα να πας εσύ να του πεις: εγώ φίλε τους ελληνικούς βυθούς τους ξέρω, θέλω να μου δείξεις κάτι όμορφο, κάτι διαφορετικό... Γιατί να το κάνει? Αφού το προϊόν του πουλάει σαν τρελλό, γιατί να το βελτιώσει? Για να πουλήσει στο 1% των πελατών που είναι έλληνες? Υπάρχουν βέβαια και οι φωτεινές εξαιρέσεις, αλλά αυτοί είτε είναι επαγγελματίες με μεράκι είτε βλέπουν μπροστά τον ανταγωνισμό που έρχεται και ξέρουν/θέλουν να προσπαθούν πάντα για το καλύτερο, αλλά πόσοι είναι αυτοί τελικά? ΥΓ1: Επειδή έγινε συσχετισμός της ποιότητας υπηρεσιών/εξοπλισμού του καταδυτικού κέντρου με την τιμή της βουτιάς. Η προσωπική μου εμπειρία από τα περισσότερα καταδυτικά κέντρα είναι πως αυτές οι δύο παράμετροι είναι τελείως ασύνδετες: Ο εξοπλισμός/υπηρεσίες είναι "ότι νά 'ναι" και οι τιμές είναι όσο πιο ακριβές αντέχει η τοπική αγορά. Γι αυτό είναι και σημαντικό να αλληλοενημερωνόμαστε οι ερασιτέχνες και να επιβραβεύουμε έτσι τον σωστό επαγγελματία όπως και να τιμωρούμε τον ασυνείδητο. ΥΓ2: και κάτι τελευταίο, γιατί μιλήσανε κάποιοι για αποσβέσεις εξοπλισμού κλπ. Τα μεγάλα καταδυτικά κέντρα της Αττικής που είναι ταυτόχρονα και καταδυτικά μαγαζιά (χρηματοδοτούνται δηλ. ΚΑΙ από εμπορική δραστηριότητα) και λειτουργούν σαν καταδυτικοί πάροχοι τόσα χρόνια, δεν έχουν κάνει ακόμη απόσβαση του εξοπλισμού τους? Ας μου εξηγήσει κάποιος λοιπόν γιατί μια βουτιά με σκάφος στα καταδυτικά αυτά στοιχίζει 50-60 ευρώ και συνήθως ανεξαρτήτως απόστασης προορισμού? ΥΓ3: Έχω 2 φιάλες και σύντομα σκοπεύω να πάρω και μια τρίτη. Βουτάω όπου γουστάρω κι όποτε γουστάρω από ακτή με 4 ευρώ το γέμισμα και όσο στοιχίσει η βενζίνη μέχρι εκεί. Άν δεν αλλάξουν τα καταδυτικά κέντρα κάτι δραστικό στις τιμές τους ή δεν βρούν κάποιο συνταρακτικό θέμα που να αξίζει επίσκεψη, αποκλείεται να γυρίσω πίσω και να αρχίσω να βουτάω τακτικά με καταδυτικό κέντρο. ΥΓ4: Συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα... αν φτάσατε μέχρι εδώ, έχετε πολύ κουράγιο :geia:  | 

Παράθεση: 

Ειδικά στη περιοχή που μένω τα καταδυτικά πάνε σε τοποθεσίες που ήδη ξέρω και έχω καταδυθή πολλές φορές. Ισως να ξέρω και περισσότερους τόποθεσίεσ απο τα καταδυτικά. Ισως να μην πηγαίνουν εκεί που πάω εγώ λόγω απόστασης ή βάθους ή ρεύματων ή ή ή δεν ξέρω εγώ γιατί. Απο την άλλη αν δείς τους προορισμους που γράφουν στη σελίδα τουσ στο διαδύκτιο είναι πολλοί αλλά πάνε μονο σε 2-3 απο αυτούς.  | 

Παράθεση: 

Η κατάδυση είναι και θα πρέπει να είναι μία πολύ safe δραστηριότητα αλλά δεν μπορούμε να μηδενίσουμε την πιθανότητα ατυχήματος. Και ένα από τα πράγματα που προσφέρουν τα καταδυτικά είναι α) κάποιος πάνω στην βάρκα που μπορεί να προσφέρει πρώτες βοήθειες και πολές φορές αποτελεσματικά, β) οξυγόνο, γ) τηλέφωνο, VHF, δ) σκάφος που γρήγορα θα σε μεταφέρει.... Προσωπικά έχω κάνει δεκάδες καταδύσεις στη Στέρνα και πολλές από αυτές βαθιές τεχνικές, και με πιάνει τρόμος ότι από πάνω μου δεν βρίσκόταν σκάφος.... Δεν φαντάζεσαι πόσο εύκολο είναι να γίνει η στραβή και δεν μιλάω για καταδυτικό ατύχημα προς Θεού, απλά να χαθείς να σε πάρει το ρεύμα και να βγείς στα μπλέ half-way to Κιάτο... Γιαυτό λοιπόν υπάρχουν πράγματα που δυστυχώς δεν τα βλέπουμε με την πρώτη... δεν είναι μόνο το πήγαινε-έλα και η συνοδία που προσφέρει ένα (σωστό) καταδυτικό κέντρο, και ίσως, ίσως λέω τα €30 να αξίζουν λίγοτερο από το my peace of mind και σίγουρα πολύ λιγότερο από τη ζωή μου . Επιλέγω λοιπόν να βουτάω με καταδυτικό για τους παραπάνω λόγους που μου αγοράζουν peace of mind (και άρα ευχαριστιέμαι πολύ περισσότερο τη βουτιά μου) αλλά και για κάτι αλλό επίσης: H κατάδυση είναι μία κοινωνική δραστηριότητα και το καταδυτικό σου προσφέρει ακριβώς αυτό: ένα venue για αλληλοεπίδραση με άτομα που χαίρονται την κατάδυση όπως και εσύ... Γιαυτό δεν είμαστε όλοι εδώ άλλωστε?  | 

Παράθεση: 

Καλή επιλογή του buddy μας και βουτιά μέσα στα μέτρα των δυνατοτήτων μας και ανάλογα τη γνώση της περιοχής αποδεικνύονται (δυστυχώς) πολύ πιο αποτελεσματικά από τις "εν δυνάμει" πρώτες βοήθειες ενός παροχέα στη σημερινή Ελλάδα. Παράθεση: 

Το ποσοστό των αυτοδυτών που κάνει τεχνικές καταδύσεις είναι ακόμη μικρό και είναι σαφές ότι συνήθως μιλάμε για βουτιά από ακτή στη κλίμακα των 25-30 μέτρων βάθους - καμμιά σχέση με τεχνική κατάδυση. Παράθεση: 

Για μένα peace of mind είναι να ξέρω με ποιους βουτάω και κοινωνική δραστηριότητα είναι να βρεθώ με 3-4 φίλους στην ακτή και να ντυθώ χαλαρά πίνοντας το καφεδάκι μου και συζητώντας, πράγμα το οποίο θα ξανακάνω και μετά τη βουτιά συζητώντας γι αυτά που είδαμε :) Το να λέμε ότι μια (μή τεχνική) κατάδυση αναψυχής από ακτή στα 25-30 μέτρα max, είναι τόσο επικίνδυνη ώστε να χρειάζεται συνοδεία καταδυτικού κέντρου για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, για μένα αποτελεί κινδυνολογία και ανασφάλεια κι αποτελεί επίσης τον τρόπο που προσπαθούν όλα τα καταδυτικά κέντρα να κρατήσουν τους μαθητές τους κάτω από τις φτ€ρούγ€ς τους μετά την εκπαίδευση. Ας απογαλακτιστούμε επιτέλους ;)  | 

Μιλώντας προσωπικά, πηγαίνω με καταδυτικό σε δύο περιπτώσεις. 
	Οταν πρόκειται για βουτιά την οποία δεν μπορώ να κάνω με την παρέα μου και όταν δεν ταιριάζει ο χρόνος μου μ' αυτόν των φίλων μου και θέλω οπωσδήποτε να βουτήξω. Πιστεύω ότι οι δύτες που δεν είναι σε θέση να βουτήξουν χωρίς συνοδεία, μόνο ... αυτόνομοι δεν είναι. Αντίθετα είναι πλήρως εξαρτόμενοι Παράθεση: 

| 

παιδιά μιλάμε για δύο περιπτώσεις: 

Το πρόβλημα Αντρέα είναι ότι εάν πάς σε ένα καταδυτικό πχ με ένα rebreather ή διπλές γιατί θές να κάνει μια βουτιά 70 λεπτών (max βάθος 30μ) θα σε στραβοκοιτάξει γιατί αυτοί που έχουν πάει χωρίς εξοπλισμό και τους έχει δώσει μια 12άρα μπουκάλα θα βγούν στην μισή ώρα απο εσένα και θα αρχίζουν να γκρινίαζουν.. άρα δεν μιλάμε για κοινωνική δραστηριότητα όπως αναφέρει πολύ σωστά ο Φοίβος. Όταν πριν αρκετό καιρό (Μάρτιος μήνας, Σάββατο με 7άρι καιρό) είχα πάρει τηλ καταδυτικό κέντρο να τον ρωτήσω εάν έχειε διαθέσιμο το φουσκωτό για βουτιά μου απάντησε θετικά και ότι δεν έχει κανέναν πελάτη οπότε θα ήταν για πάρτη μας. Του ανέφερα ότι θα είμαστε 6 άτομα, για μια τεχνική βουτιά (όλοι με πιστοποιητικά) η οποία θα πάρει 1 ώρα και όλοι θα έχουμε διπλές και 2 stage. Του ανέφερα ότι δεν χρειάζεται να μας πάει μακριά και ούτε χρειάζεται να μας συνοδέψει στην βουτιά, μόνο υποστήριξη επιφάνειας (δηλ περ. 1)... Η απάντηση στην ερώτηση για την τιμή ήταν 50 ευρώ δηλαδή 2πλάσια τιμή απο αυτό που χρέωνε για μια απλή βουτιά γιατί θα είχαμε περισσότερα πράγματα και θα είχε περισσότερο βάρος το σκάφος!!!! :angyr::angyr::angyr: Ποιά η επιλογή μου Αντρέα;;;  | 

Παράθεση: 

Παράθεση: 

Άρα τα παραπάνω μπορεί να ισχύουν για σένα προσωπικά αλλά όχι για την πλειοψηφία. Επίσης ο Divemaster ή Εκπαιδευτής του κάθε καταδυτικού είναι σε καλύτερη κατάσταση να προσφέρει πρώτες βοήθειες μόνο και μόνο από την (αναγκαστική) τριβή με σχολεία πρώτων βοηθειών. Οι υπόλοιποι απλά έκαναν ένα Medic First Aid ή EFR πριν από 2 χρόνια και νομίζεις ότι θυμούνται τίποτα? Παράθεση: 

60,9% των δυτών βουτάει κάτω από 40μ!!!! Τι μου λές τώρα!!! Παράθεση: 

Παράθεση: 

Προτιμώ να είμαι σε ένα ωραίο χώρο, με showers και ζεστό νερό, κάπου να κάτσω, να πιώ καφέ της προκοπής, να πλύνω και να κρεμάσω τα πραγματά μου, να μην κουβαλάω σαν χαμάλης... Να έχω χρόνο πριν και μετά να γνωρίσω ανθρώπους (εκτός των 3-4 φίλων μου που έχουμε αναλύσει τα πάντα) να μάθω τιποτα καινούργιο από αυτούς, και να φύγω καθαρός και στεγνός με το αυτοκίνητο μου, χωρίς να έχω να κουβαλήσω τα πάντα σπίτι να τα πλύνω κλπ. Παράθεση: 

Επέιδή λοιπόν έχουν δεί τα ματάκια μου μερικά πράγματα, επιλέγω να υπάρχει βάρκα από πάνω... Παράθεση: 

Το πρόβλημα είναι ότι εάν εμείς οι δύτες δεν υποστηρίζουμε τα καταδυτικά, τα καταδυτικά με λίγο κόσμο θα παραμένουν καλύβες, με substandard service και ακριβές τιμές. Ακρίβως αυτό το attitude είναι που κρατά πίσω την ανάπτυξη των καταδυτικών, οι δύτες που με 20 βουτιές απογαλακτίζονται και ταλαιπωρούνται κουβαλώντας στα βράχια και κάνουν βουτίτσες στα 50μ μονομπούκαλοι... και βέβαια μετά από λίγο τα παρατάνε και γυρνάνε στην καφετέρια...:fioufiou:  | 

Παράθεση: 

Η επιλογές σου Θάνο μου είναι 1) να μην πάς 2) να διαπραγματευτείς, 3) να πάς σε αλλο καταδυτικό ή 4) να πληρώσεις €50.000 να πάρεις φουσκωτό, να πλήρώνεις το πάρκινγκ κάθε μήνα, ασφάλειες, βενζίνες, ετήσιο service, άδεια παρόχου, εφορία κλπ όπως κάνει ο ιδιοκτήτης του καταδυτικού.  | 

Παράθεση: 

| 
| Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 12:53. |