Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'

Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' (http://www.scubadive.gr/forum/index.php)
-   Καταδυτικά Ταξίδια στο Εξωτερικό (http://www.scubadive.gr/forum/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Lembeh Straits (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=3167)

sfougarisb 21-11-08 14:31

Lembeh Straits

Οι 9 τυχεροί που πρόσφατα γυρίσαμε από την εκδρομή αυτή έχουμε νομίζω ακόμη πρόβλημα προσαρμογής στην καθημερινότητα...

Το Lembeh δεν είναι ένας τυπικός τουριστικός προορισμός. Δεν διαθέτει τα προσόντα του Bali, όπου κάποιος μπορεί να συνδυάσει κορυφαίο diving με εκπληκτική κουλτούρα, εξαιρετικά μνημεία, shopping, κτλ..

Απλά, το Lembeh είναι "η" Μέκα της muck / macro κατάδυσης και απευθύνεται στους φανατικούς της. Προσοχή, όχι στους φανατικούς τεχνομπουκαλάκιδες, φετιχιστές του εξωτικού εξοπλισμού, του μεγάλου βάθους, του "γκρι" φωτός....

Η τρομακτική ποσότητα, ποικιλία, και ποικιλομορφία της ζωής στο μέρος αυτό είναι κάτι που θα πρέπει κάποιος να βιώσει από κοντά για να το πιστέψει. Χρόνια ονειρευόμουν το μέρος αυτό, ταξιδεύοντας μέσα από βιβλία και ντοκιμαντέρ. Τίποτα δεν θα μπορούσε να με προετοιμάσει για την αυτό που ζήσαμε από κοντά.

Θα ανεβάσω ορισμένες φωτογραφίες για να προσπαθήσω να μεταφέρω ένα μικροσκοπικό δείγμα από την εμπειρία που είχαμε με το τέλος της κάθε ανεπανάληπτης βουτιάς. Η προσπάθεια, όπως και οι φωτογραφίες, θα είναι τελείως αναποτελεσματική. Αν αγαπάτε την κατάδυση, αν εκπλήσσεστε σαν μικρό παιδί από τις στρατηγικές στις οποίες η ζωή στον πλανήτη καταφεύγει για να επιβιώσει, να κυνηγήσει και να επιβιώσει από τους κυνηγούς της, χρωστάτε στον εαυτό σας αυτό το ταξίδι.

Θα ξεκινήσω με μερικά γυμνοβράνχια, για τα οποία δεν θα υπερβάλω αν πω ότι στο τέλος της δεύτερης μέρας είχα δει περισσότερα από όλα όσα είχα δει στην ζωή μου μέχρι τότε.

Tryon's Risbecia, with an Imperial shrimp hitch-hiking

Melibe fimbriata

Melibe fimbriata, with extended oral hood

Halgerda batangas, excanging hellos...

Δεν έχω ακόμη καταφέρει να ονοματίσω όλες τις φωτογραφίες, οι ποιο ειδικοί παρακαλώ διορθώστε τα όποια λάθη.

Για περισσότερα, δείτε το link: Lembeh Straights

Manta 21-11-08 15:33

Απάντηση: Lembeh Streights

Το ξέρεις ότι σε μισώ??:angyr::madwife:

Ευχαριστώ που μοιράζεσε μαζί μας τις ωραίες φωτογραφίες σου

fivos 21-11-08 15:47

Απίστευτα εξωτικά πλάσματα Μπάμπη και πολύ καθαρές/καλοφωτισμένες φωτογραφίες :thumbup:

Δεν τολμώ καν να φανταστώ πως θα είναι να τα βλέπεις όλα αυτά από κοντά γιατί θα ζηλέψω απίστευτα :angyr: :)

Πέρα από τα γυμνοβράγχια, κι αυτές εδώ οι σουπιές είναι πανέμορφες και με τελείως εξωτικούς χρωματισμούς :worship:

ΥΓ: Έχεις γίνει αστέρι στο θέμα "φωτισμός σε macro" :thumbup:
Κάποιες βλέπω ότι δεν έχουν σχεδόν καθόλου σκιές... Τραβούσες macro με δύο flash?

sfougarisb 21-11-08 15:52

Και ορισμένα μαλάκια..

Κατά την διάρκεια μιας νυχτερινής, ένα καλαμάρι μου έκανε την τιμή να ποζάρει:

Το mimic octopus είναι ένας από του πλέων διάσημους κατοίκους της περιοχής:

Ένα Octopus marninatus, είναι ένα
λιγότερο εντυπωσιακό δήγμα αλλά έμοιαζε και αυτό να μιμείται ένα πάγουρο, με τα πόδια μαζεμένα κάτω από το μανδύα του να κινούνται όπως ενός κάβουρα, καθώς προσπαθούσε να μας αποφύγει....

Μια "ανήλικη" σουπιά (πιθανά Seppia latimanus), με μήκος στα 8-10 εκατοστά.

Ένα από τα μεγαλύτερα "ευρήματα" στο Lembeh, είναι σίγουρα το Flamboyant Cuttlefish ή η "φανταχτερή σουπιά".

Με μήκος που δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά το εκπληκτικό αυτό πλάσμα μοιάζει τελείως ατρόμητο συνεχίζοντας να κυνηγά ανενόχλητο άπω τους δύτες γύρο του. Εδώ έχει εξαπολύσει (με αστραπιαία ταχύτητα) τα πλοκάμια του προς ένα άτυχο κάβουρα που έκανε το λάθος να αποκαλυφθεί στην άμμο.

Δυστυχώς τα αντανακλαστικά μου δεν μου επέτρεψαν να πάρω φυτογραφία στην επιστροφή με το θύμα...

Εδώ μπορείτε να διακρίνεται τον χαρακτηριστικό τρόπο με τον οποίο οι σουπιές αυτές "περπατούν" στον πυθμένα κάνοντας χρήση των τροποποιημένων πλοκαμιών τους, καταφεύγοντας μόνο περιστασιακά στην τυπική κολύμβηση. Αυτός ο τρόπος μετακίνησης (με συνεπαγόμενες μεταλλαγές / τροποποιήσεις οργάνων του σώματος) έχει υιοθετηθεί από πολλά άλλα πλάσματα στην περιοχή αυτή.

sfougarisb 21-11-08 16:07

Φοίβο,

Δυστυχώς δεν είχα 2 flash, και υπήρξαν αρκετές φορές που τα χρειαζόμουν.. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το περιβάλλον αυτό είναι (όπως το ξέρουμε και από το Καλαμάκι) είναι το backstatter.

Τα δύο flash θα βοηθούσαν πολύ, αλλά δεν κάνουν και θαύματα... 'Όπως λέει και ο Maritn Edge, λίγες φορές είναι απαραίτητα τα 2 flash, και αυτό κυρίως για να επιτύχεις ενα συγκεκριμένο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν έχω αποκτήσει ακόμη ένα flash είναι πρακτικός, ακόμα και τα (εξαιρετικά γενναιόδωρα) 35 κιλά για αποσκευές, καταφέραμε να είμαστε στο όριο (και πάνω) με μόλις ένα flash...

Τελικά, νομίζω ότι η ανηλεή κριτική του Grand Blue, με έχει κάνει πολύ ποιο προσεκτικό, και καλύτερο, φωτογράφο άπω ότι ένα παραπάνω flash θα τα κατάφερνε! :D

fivos 21-11-08 16:26

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο sfougarisb (Μήνυμα 20720)
Τελικά, νομίζω ότι η ανηλεή κριτική του Grand Blue, με έχει κάνει πολύ ποιο προσεκτικό, και καλύτερο, φωτογράφο άπω ότι ένα παραπάνω flash θα τα κατάφερνε! :D

:D
Αυτό είναι αλήθεια...
Άμα έχεις τέτοιους φίλους τι να το κάνεις το ...δεύτερο flash :rofl:

Είναι γεγονός πάντως ότι αρκετοί σπουδαίοι φωτογράφοι -και δεν εννοώ υποβρύχιους- έχουν διατυπώσει την άποψη ότι η κριτική από ένα μικρό κύκλο φίλων φωτογράφων που εμπιστεύεσαι, είναι από τις πιο σημαντικές διαδικασίες στην βελτίωσή μας ;)

... και φυσικά, ένα επίσης αποτελεσματικό εργαλείο για να γίνουν καλύτερες οι φωτογραφίες μας είναι η αυστηρή επιλογή: Δείχνοντας ένα 10% (και πολύ λέω) του ποσοστού των φωτογραφιών που τραβάμε, αυξάνουμε σημαντικά την ποιότητα του αποτελέσματος. Είναι σίγουρα κάτι που χρειάζεται αυτοπειθαρχία μέσα στον πληθωρισμό της εικόνας που έχει φέρει η εποχή της ψηφιακής φωτογραφίας.

Πολύ ωραίο το το "άρωμα Lembeh" που μας παρουσίασες :thumbup:
Μου ανοίγεις την όρεξη...
τώρα μου μένει μόνο να βρω λεφτά και χρόνο... :(

neokles 21-11-08 17:06

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο sfougarisb (Μήνυμα 20720)

Τελικά, νομίζω ότι η ανηλεή κριτική του Grand Blue, :D

Μαύρο φίδι που σ'έφαγε:D Ετοιμάσου να τ'ακούσεις:p

sfougarisb 22-11-08 09:02

Ένα από τα είδη που επιθυμούσα να εντοπίσω στο Lembeh, ήταν μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία κατοίκων στα Whip ή Rope Corals. Το εκπληκτικό τους καμουφλάζ τα κάνει σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν πάνω στη επιφάνεια του κοραλλιού, ενώ επιπλέον της υιοθέτησης του ίδιου χρωματισμού, πολλά είδη διαθέτουν και σωματικές προεξοχές που παρομοιάζουν τους πολύποδες του κοραλλιού!

Whip coral partner shrimp, Pontonides unciger

Spider Crab, Xenocarcinus tuberculatus

Whip coral partner shrimp, Dasycaris zanzibarica

Whip coral partner shrimp, Pontonides unciger

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ 22-11-08 12:52

το να βλεπω τον μπαμπη να γραφει με ποιητικη διαθεση ειναι μια εκπληξη!!!:)

αλλα καμμια εκπληξη στη ζωη μου δεν μπορει να συγκριθει με το συναισθημα που ενιωσα απο την πρωτη κιολας βουτια στο Λεμπε....

ηταν στιγμες που τραβαγα ενα γυμνοβραγχιο να τρωει (με τρελο ενθουσιασμο) και με την ακρη του ματιου μου εβλεπα 3 καινουριους, εντελως διαφορετικους "στοχους" να προσεγγιζουν....και δεν ηξερα που να πρωτοστρεψω το φακο....

17 καταδυσεις των 80 λεπτων ηταν πολυ λιγες για να ακουμπησω εστω και λιγο το συναισθημα της πληροτητας....

Αλλη ευχαριστη εκπληξη ηταν οτι εκτος απο μαυρη αμμο (muck) , καταδυθηκαμε και σε κοραλλιογεννεις υφαλους γεματους δεκαδες γοργονιες που η καθεμια ειχε πανω της 30-40 κρινοειδη (εγερνε απο το βαρος!!!!) και με πολυ προσοχη εβρισκες (ή σου εδειχναν) 3-4 pygmy seahorses να πειραζουν το ενα το αλλο....

Δεν ξερω τι αλλο να πω....εχω κανει τα καλυτερα πλανα της ζωης μου , ανυπομονω να ξεκινησω το μονταζ...ανυπομονω να ξαναβουτηξω στο λεμπε...

ΥΓ, για πρωτη φορα μετα απο πολλα χρονια μπηκα στη διαδικασια να τραβαω φωτογραφιες...ηταν τοσο εξαιρετικα τα χρωματα!!!!ειχε τοσο απιστευτα τρελο κεφι η φυση....μεχρι και καμερα αγορασα (μια G10) για να ξεκινησω να φωτογραφιζω και παλι (με μικρες αλλα σεβαστες προσδοκιες)

οι φωτο ειναι τραβηγμενες με την βιντεοκαμερα μου , οποτε μην βαρατε....:)

Rabea 24-11-08 09:33

ohhhhhhhh :eek::eek: Μα τι απίθανα nudies είναι αυτά??

Πω πω θέλω κι εγώ lembeh!!! :(:(:(

sfougarisb 24-11-08 11:42

Frogfish Frogfish Everywhere

Τα Βατραχόψαρα έχουν προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος τους και στην τεχνική κυνηγιού με ενέδρα.

Δεν κολυμπούν, αλλά "περπατούν" στο βυθό πάνω σε τροποποιημένα πτερύγια που πλέον λειτουργούν σαν πόδια.

Το σώμα τους διαθέτει χρωματισμούς και σχέδια που διασπούν το σχήμα τους και τα κάνει κυριολεκτικά "αόρατα" μέχρι να κινηθούν. Για να μην προδίδουν την παρουσία τους με τα βράγχια τους, αυτά είναι "κρυμμένα" πίσω από τα πλευρικά τους πτερύγια. Το μάτι του είναι ένα από τα λίγα χαρακτηριστικά από τα οποία μπορεί κανείς να τα εντοπίσει.

Ανάλογα με το περιβάλλον τους, το καμουφλάζ τους προσομοιάζει με τα σφουγγάρια, βράχους, φύκια, κτλ που βρίσκονται στην περιοχή.

Η μέθοδος κυνηγιού τους είναι η ενέδρα. Το ένα από τα ραχιαία του πτερύγια έχει μετατραπεί σε "δόλωμα" το οποίο το βατραχόψαρο κουνά μπροστά στο στόμα του προς άγρα ανυποψίαστων πελατών.

Με το που θα ξεγελαστεί ένα θύμα, το σπηλαιώδες στόμα τους ανοίγει με αστραπιαία ταχύτητα δημιουργώντας ένα ρεύμα που παρασύρει το άτυχο ψάρι στο εσωτερικό του...

Physalia 24-11-08 13:09

Μπάμπη, νομίζω ότι έχεις φύγει ΠΟΛΥ μπροστά με αυτές τις φωτό!!!!
Τα συγχαρητήριά μου!!! :worship:

Big-Blue 24-11-08 14:54

λες να είσαι ο μόνος;;;:D

sfougarisb 24-11-08 14:55

Ευχαριστώ Physalia, :o

το ξέρεις άλλωστε ότι αν δεν έχω τον δικό σου καλό λόγο τότε δεν μετράει και πολύ το εγχείρημα... Ιδιαίτερα αφού ξέρω το πόσο σε τρελαίνει και εσένα η βιολογία του πράγματος... :cool:

Big-Blue 24-11-08 15:05

το σχόλιό μου ήταν απάντηση στον Μάντα
''Το ξέρεις ότι σε μισώ??:angyr::madwife:''

Είναι μεγάλο το σοκ ώστε να χάνεις τις σελίδες του post!!!:D

sfougarisb 25-11-08 10:55

Lembeh Straights: The realm of the Pygmy Seahorse

Έμαθα για το Lembeh όταν αγόρασα το βιβλίο Κωνσταντίνου Πετρινού: In the Realm of the Pygmy Seahorse. Για όποιον δεν το έχει, το προτείνω με ενθουσιασμό. Είναι ένα από τα λίγα βιβλία όπου η εξαιρετική φωτογραφία συνδυάζεται με πολλές πληροφορίες και πραγματικό ενθουσιασμό για το θέμα.

Πέραν των "γνωστών" Pygmies, καταφέραμε να δούμε και δύο άλλα, άγνωστα σε μένα είδη.

Δεν είμαι βέβαιος τι είναι ο ιππόκαμπος αυτός. Βρέθηκε σε βάθος 6-7 μέτρων ανάμεσα σε φύκια. Το σίγουρο είναι ότι είναι μικροσκοπικός. Προσέξτε το φύλο στο οποίο κάθεται. Physalia, Βασίλη, μπορείτε να βοηθήσετε με το όνομα? Η διάμετρος των φύλων θα πρέπει να είναι σταθερή και να βοηθήσει με την εξακρίβωση του μεγέθους του.

Το ποίο εκπληκτικό όμως είδος είναι στην προηγούμενη φωτογραφία. Ήταν αδύνατο να καταλάβω τι ήταν αυτό στο οποίο μου εφιστούσε την προσοχή ο οδηγός μου... Δεν έβλεπα παρά μερικά σκουπίδια να τα παρασύρει το ρεύμα. Ομολογώ μάλιστα ότι πήρα μερικές φωτογραφίες στην τύχη για να δω στην οθόνη (υπό μεγέθυνση) αν υπήρχε κάτι στο κάδρο... και τότε εντόπισα το μάτι!

Στην επιφάνειά μας είπαν ότι το πλάσμα αυτό έχει εντοπισθεί μόλις πριν 1,5 χρόνο, περιμένουν την επίσημη ταξινόμηση του, και έχει προσωρινά ονομασθεί Lembeh Dragon.

Ο Βασίλης έχει την καλύτερη φωτογραφία και τον καλώ να ποστάρει ;). Στην δικιά μου μοιάζει με τεντωμένη συρμάτινη κρεμάστρα καθαριστιρίου....

Physalia 25-11-08 12:10

Απάντηση: Lembeh Straights: The realm of the Pygmy Seahorse

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο sfougarisb (Μήνυμα 20811)

Δεν είμαι βέβαιος τι είναι ο ιππόκαμπος αυτός. Βρέθηκε σε βάθος 6-7 μέτρων ανάμεσα σε φύκια. Το σίγουρο είναι ότι είναι μικροσκοπικός. Προσέξτε το φύλο στο οποίο κάθεται.

Μπάμπη, μπορώ να σε βοηθήσω μόνο με το γένος του φύκους: είναι σίγουρα μια Halimeda (εμείς έχουμε το είδος H. tuna στα νερά μας).

Προσπαθώντας να το συνδυάσω για να βρω ποιο είδος ιππόκαμπου μπορεί να είναι πάνω της, έπεσα σε αυτό το απίστευτο θαύμα!!

Βρε λες να φωτογράφησες ιππόκαμπο πάνω σε Halimeda pipefish??? :D

Έχετε φέρει απίστευτη σοδειά, δηλώνω εντυπωσιασμένη!!! :eek: :worship:

emmy 26-11-08 01:58

Τόσες μέρες μετά την επιστροφή, και μόλις σήμερα στις 1.45πμ καταφέρνω να μπω στο site (βασικά μου σφύριξαν πως ο Μπάμπης ανέβασε φωτογραφίες!!!):D

Θα ήθελα πολύ να μεταφέρω, κάτι που συζητήσαμε αρκετά και στο Lembeh, και έχει να κάνει με την βιολογία όλων αυτών των πλασμάτων.

Κανείς νομίζω δεν αμφισβητεί ότι οι φωτογραφίες είναι απίστευτα εντυπωσιακές (το ίδιο και κάποια βίντεο που τραβήχτηκαν).:thumbup:
Όμως, πραγματικά δύσκολα μπορούν να συγκριθούν με την γνώση που μπορεί κάποιος να αποκομίσει για την βιολογία αυτών των πλασμάτων.

Διαβάζοντας από τους σχετικούς οδηγούς (ή ακούγοντας όσους είχαν προηγούμενη εμπειρία και το είχαν ψάξει) και καταλαβαίνοντας τον τρόπο που ζουν αυτά τα όντα, το περιβάλλον τους, γιατί καμουφλάρονται όπως καμουφλάρονται, πως τρέφονται, πως αναπτύσσονται, με ποια είδη συνυπάρχουν, που να τα αναζητήσεις, νιώθεις πραγματικά πως βρίσκεσαι σε ''ΑΛΛΟ'' σύμπαν αλλά ταυτόχρονα νιώθεις πως μπορείς και το προσεγγίζεις και το καταλαβαίνεις!!!

Τελικά, αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο κίνητρο για να βουτάς!

Προσωπικά, απόλαυσα τις συζητήσεις αυτές, όσο (ίσως κάποιες φορές και περισσότερο) και τις ίδιες τις βουτιές. :)

(Μπάμπη, ξέφυγα λίγο, αλλά έτσι κι αλλιώς έχω δηλώσει φανατική θαυμάστρια της καλλιτεχνικής δουλειάς σου!!!:geia:)

sfougarisb 26-11-08 12:01

Emmy,

Περιττό να πω πως μου έφτιαξες την μέρα. Το ήξερα ότι όλη η κουβέντα δεν πήγαινε στο βρόντο! :D

Είναι μεγάλη ικανοποίηση για μένα να αποκτά ο κόσμος γνώση και αντίληψη για το περιβάλλον στο οποίο καταδύεται, και να συνειδητοποιούν την περιπλοκότητα και αλληλεξάρτηση του οικοσυστήματος του οποίου αποτελεί, έστω και έμμεσα, μέλος.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να αγαπήσει κάποιος την κατάδυση και να συνεχίσει να βουτά για πολύ καιρό μετά από το πέρασμα της πρώτης συγκίνησης με την νέα εμπειρία (το novelty factor), και την (νόμιμη) χαρά να τυλίγεσαι με tight ολόσωμες στολές, μάσκες, λουριά, και παρόμοια εξαρτήματα....:eek:

Χαίρομαι που τόσο στην εκδρομή στο Bali, όσο και σε αυτή είχαμε τέτοιους προσηλυτισμούς και ενθαρρύνω και τους υπόλοιπους να βρουν το θάρρος να διακηρύξουν την νέα τους πίστη! :cheesy:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ 26-11-08 13:21

και το μπλε που γινεται γκρι?????????

τι γινεται με το μπλε που γινεται γκρι??????

emmy 26-11-08 13:34

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ (Μήνυμα 20902)
και το μπλε που γινεται γκρι?????????

τι γινεται με το μπλε που γινεται γκρι??????

Δελβερούδη! Οι ερωτήσεις είναι δικό μου χαρακτηριστικό!:p:p

(Απορώ πως αντέξατε:fioufiou:...)

Vasilis 26-11-08 17:58

Γεια χαρά κ απο μένα! Έπειτα από τα όσα περιέγραψε κ παρουσίασε ο Μπάμπης παραπάνω νομίζω ότι δεν έχω να πω κ πολλά! Δυστυχώς εγώ ακόμα δεν έχω βρει το χρόνο να ασχοληθώ με τις δικές μου φωτογραφίες,,,Για τώρα προσθέτω μόνο το Lembeh dragon που ζήτησε ο Μπάμπης και επιφυλάσσομαι ότι σύντομα θα παραθέσω περισσότερες αποδείξεις τη μαγείας του Lembeh!

sfougarisb 26-11-08 18:03

Καλά, μετά από την ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ φώτο του Βασίλη, τη να πω... αξίζει να κάνετε κλικ για να τη δείτε μεγάλη... :worship:

Θα καταλάβετε γιατί μου μοιάζει με κρεμάστρα που την τράβηξαν και άνοιξε..

Zin 27-11-08 07:42

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Vasilis (Μήνυμα 20933)

:eek:
Απίστευτο πλάσμα...
πραγματικά μιλάμε για ένα "άλλο σύμπαν" λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας..

Ας ενημερώσουμε τους επιστήμονες οτι η ζωή ειναι εδώ, δε χρειάζεται να την αναζητούμε ετη φωτός μακρυά.. :p

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ 27-11-08 12:31

η φωτογραφια του Βασιλη ειναι απλα απιστευτη...και ειναι απιστευτη γιατι το μεγεθος του lembeh dragon ειναι απειροελαχιστο.....δεν υπερβαλλω....ειναι απειροελαχιστο...

οταν ειδα αυτο το ματακι να με κοιταει επαθα κατι....δεν ηξερα οτι οι τριχες εχουν ματι!!!!!

η κουβεντα μας πανω στο σκαφος κατοπιν ηταν περι του πως ειναι δυνατον ενα τοσο ευθραυστο πλασματακι να εχει επιβιωσει, τι ειδος ανατομια να εχει (οργανα που μετριουνται σε νανομετρα), και τι αναγκαιοτητα βιολογικη να εξυπηρετει η υπαρξη του....και βεβαια ποσα ακομα τετοια να υπαρχουν (ειμαι σιγουρος , απολυτα σιγουρος οτι υπαρχουν ΚΑΙ στην Ελλαδα, ειδικα μετα απο τα crinoid shrimps που πετυχα στον Ποθητο)

emmy 27-11-08 14:53

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ (Μήνυμα 20945)
η φωτογραφια του Βασιλη ειναι απλα απιστευτη...και ειναι απιστευτη γιατι το μεγεθος του lembeh dragon ειναι απειροελαχιστο.....δεν υπερβαλλω....ειναι απειροελαχιστο...

οταν ειδα αυτο το ματακι να με κοιταει επαθα κατι....δεν ηξερα οτι οι τριχες εχουν ματι!!!!!

...Μου φάνηκε πολύ πετυχημένο, αυτό που είπε ο Γιώργος κάποια στιγμή, ότι πλέον το επόμενο που θα πρέπει να φωτογραφίζουν και να βιντεοσκοπούν, είναι το πλακτόν! :eek::D

sfougarisb 28-11-08 21:30

Lembeh Straight Urchins

Στο Lembeh, ακόμα και οι αχινοί μοιάζουν τρελά εξωτικοί με ψυχεδελικά χρώματα που στο φως τον φακών και του φλας αποκτούν ένα φθορίζουσα υπόσταση....

Οι δε κάτοικοι τους είναι ακόμα ποιο εξωτικοί.

Periclemenes colemani , Coleman's Shrimp. Ονομάστηκαν έτσι προς τιμήν του περίφημου θαλάσσιου βιολόγου Neville Coleman που πρότος τις εντόπισε.

Τα καρκινοειδή, και ανάμεσα τους οι γαρίδες, είναι από τις αγαπημένες τροφές των κατοίκων του υφάλου. Οτιδήποτε σαρκοφάγο θέλει να πάρει από ένα κομμάτι. Έτσι, η εξελικτική διαδικασία τα έχει εξοπλίσει με μια εκπληκτική πανοπλία από μηχανισμούς άμυνας και camouflage. Οι γαρίδες αυτές βρίσκονται αποκλειστικά στην επιφάνεια των "αχινών της φωτιάς" Asthenosoma varium, οι οποίοι προστατεύονται από τους θηρευτές τους με το εξαιρετικά τοξικό δηλητήριο που αποθηκεύουν στα αγκάθια τους (για αυτούς περισσότερα αργότερα). Οι γαρίδες, πάντα σε ζεύγη στα οποία το θηλυκό είναι το μεγαλύτερο, ανοίγουν ένα "ξέφωτο" στην επιφάνεια του ξενιστή τους αφαιρώντας τα αγκάθια.

Με τον τρόπο αυτό, οι γαρίδες εξασφαλίζουν ένα σχεδόν απόρθητο καταφύγιο, το οποίο μάλιστα, αλλάζει και διεύθυνση καθώς ο αχινός μεταφέρεται για να τραφεί. Δεν είναι βέβαια προστατευμένες από όλους τους κινδύνους, το σώμα της θηλυκής είναι παραμορφωμένο στο θώρακα από παράσιτα που ζουν σε αυτή

From Lembeh Straights">

sfougarisb 01-12-08 17:56

Lembeh Straights Drama

Και για κάτι ελαφρά δραματικό (απομακρύνεται τα μικρά παιδιά από τον υπολογιστή)

Κατά την διάρκεια μιας βουτιάς είδα αυτό το μικρό ψαράκι να "χτυπιέται" λίγα εκατοστά πάνω από το πυθμένα.

Μπορεί να είναι μικρό του Dactylopous dactylopous, λόγο του χαρακτηριστικού "ιστίου" στο κεφάλι. Όποιος μπορεί να συνδράμει με την αναγνώριση, παρακαλώ τα φώτα σας.

Πήρα μερικές φωτογραφίες πιστεύοντας ότι οι σπαστικές του κινήσεις πάνω από τον πυθμένα ήταν μέρος της συμπεριφοράς που υιοθετούσε σαν καμουφλάζ. Με την επεξεργασία των φωτογραφιών στον υπολογιστή όμως πρόσεξα το εξής περίεργο στο στόμα του...

Σε μεγέθυνση...

Δύο μάτια και ένα στόμα στο οποίο, ακόμα και στα ανέκφραστα ψάρια, ο ανθρωπομορφισμός μας κάνει να διαβάζουμε μια έκφραση τρόμου....

sfougarisb 02-12-08 17:36

Lembeh Straights και κοράλια

Τα στενά δεν διαθέτουν μόνο muck diving, υπάρχουν πολλά, και υγιέστατα, μαλακά και σκληρά κοράλλια, οι κάτοικοι των οποίων δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους διάσημους κατοίκους της λάσπης του Lembeh.

Soft Coral Goby (Pleurosicya mossambica)

Sea whip Goby (Bryaninops yongei)

Bloched Hawkfish (Cirrhiticthys aprinus)

Sea whip Goby (Bryaninops yongei) (?)

Ornate Ghostpipefish (Solenostomous paradoxus)

Shoft coral Crab (Hoplophrys oatesii)

Μπλε 03-12-08 01:16

Παρατηρώ εκθαμπωμένος τον τελευταίο καιρό την εξέλιξη αυτού του thread και πρέπει να ομολογήσω ότι έχω πάθει πλάκα!

Μπάμπη, οι φωτογραφίες που έχεις ποστάρει όλο αυτό τον καιρό είναι πααααάρα πολύ καλές, και ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να μου βγάλει κανείς καλό σχόλιο σε τέτοια θέματα. Πρέπει να ομολογήσω ότι μάλλον τις καλές σου τις κράταγες να τις δείξεις δημόσια, γιατί τις περισσότερες από αυτές δεν τις είχα δει. Κάποιες μάλιστα είναι και αστέρια! Respect. :thumbup:

Πέρα όμως από τις φωτογραφίες, που ξαναλέω είναι εκθαμπωτικές (με την καλή έννοια), το κείμενο που τις συνοδεύει δείχνει πραγματικά την αγάπη σου για την "ιστορία" των θεμάτων που φωτογραφίζεις και το μεράκι σου στο να ψάχνεις, να μαθαίνεις και να προσπαθείς να μοιράζεσαι γενικότερα.

Ευχαριστούμε!

Ζήλεψα λίγο που δεν κατάφερα να έρθω μαζί σας, πρέπει να το ομολογήσω...

Vasilis 04-12-08 02:16

Μετά τις πολύ όμορφες φωτογραφίες και πλούσιες πληροφορίες του Μπάμπη εγώ θα ήθελα να δώσω μία ακόμα διάσταση στη μαγεία του Lembeh...αυτή της βιοποικιλότητας μέσα σε συγκεκριμένες ομάδες οργανισμών. Νομίζω ότι απο τις φωτογραφίες του Μπάμπη έχετε ήδη πάρει μια εικόνα, την οποία θα ήθελα να διευρύνω...Δυστυχώς όμως δε διαθέτω τον απαραίτητο χρόνο για να αναζητήσω-αναγνωρίσω τους οργανισμούς, τους οποίους όμως σε πολλές περιπτώσεις (ευτυχώς) έχει παρουσιάσει ο Μπάμπης :worship:.

Θα ξεκινήσω με τα Καρκινοειδή και συγκεκριμένα...

Γαρίδες...
............
......
......
Καβουράκια...
.........

Vasilis 04-12-08 03:02

Κ θα συνεχίσω με Μαλάκια - Γαστερόποδα και συγκεκριμένα...

Γυμνοβράγχια...(τα οποία είναι πάρα πολλά για να τα παραθέσω εδώ)
............

............

............
Έπεται συνέχεια...;)

D.Poursanidis 04-12-08 09:41

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Vasilis (Μήνυμα 21196)
Κ θα συνεχίσω με Μαλάκια - Γαστερόποδα και συγκεκριμένα...

Γυμνοβράγχια...(τα οποία είναι πάρα πολλά για να τα παραθέσω εδώ)
............

............

............
Έπεται συνέχεια...;)

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΒΟΥΤΙΑ ???????????

:banghead::banghead::banghead::banghead::banghead: :banghead::banghead::banghead::banghead::banghead: :banghead::banghead::banghead::banghead::banghead: :banghead::banghead::banghead:

Θέλω και εγώώώώώώώ...... :angyr::angyr::angyr::angyr::angyr::angyr:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ 04-12-08 12:38

μπορει να μην τα βλεπαμε ολα σε μια καταδυση , το σιγουρο ομως ειναι οτι τα βλεπαμε ολα σε μια καταδυτικη μερα!

Την προτελευταια μερα καποιοι απο το γκρουπ αποφασισαμε να κανουμε μια λιγο μακρυτερη εκδρομη ωστε να βουτηξουμε σε κανονικους κοραλιογενεις υφαλους και μετα απο 15 λεπτα καταδυσης , το μυαλο μου μπηκε αναποφευκτα (και παλι) σε MACRO MODE!!!!

Tο αποτελεσμα ειναι να βιντεοσκοπησω μια υποβρυχια σκηνη σεξ....απο τη αρχικη συναντηση- φλερτ μεχρι το "μην μου τηλεφωνησεις εσυ, θα σε παρω εγω..." του αποχωρισμου!!!!:crazy:

Πρωταγωνιστες 2 ομορφουλια chromodoris

[/IMG]

τα γυμνοβραγχια ειναι ερμαφροδιτα αλλα πρεπει να βρουν ενα ταιρι για να ανταλλαξουν γενετικο υλικο (και να βελτιωθουν ως ειδος)....το "τσουτσουνι" (γιατι εχουν και τα 2 κατι τετοιο) ειναι γεματο μικροσκοπικα αγκαθακια για να αγκιστρωνει και μπαινει το ενα στο σωμα του αλλου...

η απαγκιστρωση ειναι λιγο ταλαιπωρια γιατι δυσκολα αποκολλωνται ...

Η ολη σκηνη αγριου σεξ :D κρατησε περι τα 5 με 10 λεπτα...

ΥΓ υπαρχουν ανωμαλιες και ανωμαλιες αλλα το να παιρνω ματι "σαλιγκαρια" δεν το φανταζομουν ποτε οτι θα μου συμβει (και να το φχαριστιεμαι κιολας!)

Nicholas S. 04-12-08 12:49

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ (Μήνυμα 21224)
ΥΓ υπαρχουν ανωμαλιες και ανωμαλιες αλλα το να παιρνω ματι "σαλιγκαρια" δεν το φανταζομουν ποτε οτι θα μου συμβει (και να το φχαριστιεμαι κιολας!)

welcome to the real world !! :D

MICHALIS 04-12-08 19:27

Που να δεις και τα mandarin-ακια να ζευγαρωνουν , θα παθεις μεγαλυτερη πλακα (στο Kapalai ετρεμαν οι πλατφορμες....)

D.Poursanidis 05-12-08 13:39

Παράθεση:

τα γυμνοβραγχια ειναι ερμαφροδιτα αλλα πρεπει να βρουν ενα ταιρι για να ανταλλαξουν γενετικο υλικο (και να βελτιωθουν ως ειδος)....το "τσουτσουνι" (γιατι εχουν και τα 2 κατι τετοιο) ειναι γεματο μικροσκοπικα αγκαθακια για να αγκιστρωνει και μπαινει το ενα στο σωμα του αλλου...

η απαγκιστρωση ειναι λιγο ταλαιπωρια γιατι δυσκολα αποκολλωνται ...

Δείτε λοιπόν πώς είναι το armed penis ενος γυμνοβραγχίου....

Πηγή: Alicia Hermosillo and Ángel Valdés, A New Polycera (Opisthobranchia: Mollusca) from Bahia de Banderas, Mexico. Proceedings of the California Academy of Sciences, Volume 58, No. 23, pp. 477-484, 3 figs.

akef 11-12-08 10:58

Παράθεση:

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Nicholas S. (Μήνυμα 21226)
welcome to the real world !! :D

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο MICHALIS (Μήνυμα 21242)
Που να δεις και τα mandarin-ακια να ζευγαρωνουν , θα παθεις μεγαλυτερη πλακα (στο Kapalai ετρεμαν οι πλατφορμες....)

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο D.Poursanidis (Μήνυμα 21258)
Δείτε λοιπόν πώς είναι το armed penis ενος γυμνοβραγχίου....

Μάλλον αυτό είναι που λένε οι επιστήμονες οτι ακόμα δεν ξέρουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του αζώτου στον ανθρώπινο οργανισμό :crazy:

Αναρωτιέμαι πιο να είναι το επόμενο στάδιο :crazy:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ 11-12-08 11:23

:D το αζωτο και οι επιδρασεις του πανω μου δεν παυουν να με εκπλησουν

sfougarisb 12-12-08 01:01

Lembeh Straights

Οι θαλάσσιες αράχνες (δεν είναι πραγματικές αράχνες), ή Pycnogonida (πυκνά γόνατα), ή Παντόποδα... είναι εξαιρετικά περίεργα πλάσματα.

Το σώμα τους είναι τόσο λεπτό, που η αναπνοή τους πραγματοποιείται χωρίς τη βοήθεια πνευμόνων αλλά με απευθείας ανταλλαγή αερίων με το περιβάλλον. Μια και τα όργανα τους δεν χωράν στον κορμό τους, είναι μοιρασμένα στα πόδια τους!

From Lembeh Straights">

Διαθέτουν μια προβοσκίδα / (fangs) πως μεταφράζονται αυτά? / με τα οποία απομυζούν τους σωματικούς χυμούς σφουγγαριών, βρυόζωων, κνιδάρια, κα.
From Lembeh Straights">

From Lembeh Straights"> (τη μικροσκοπική γαρίδα πάνω στο αριστερό γόνατο, την προσέξατε???)

Στη βιβλιογραφία η Μεσόγειος αναφέρεται μια περιοχή στην οποία απατώνται συχνά, αν και δεν είχα την τύχη να τα δω μέχρι τώρα.

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 16:11.