![]() |
Μια αναπάντεχη συνάντηση
Σήμερα σε βουτιά κοντά στο Παλιούρι Χαλκιδικής μας πλησίασε το ψάρι που φαίνεται στο 1:01" του βίντεο. Είναι περίπου στο μέγεθος ανθρώπου έκανε μια βουτιά στην άμμο, μάλλον βρήκε κάτι να φάει και έφυγε. Τι μπορεί να είναι:
|
Απάντηση: Μια αναπάντεχη συνάντηση
νομιζω πως ειναι γοφαρι...δεν ειμαι και σιγουρος...:o
στη αρχη το περασα για συναγριδα αλλα το απεκλυσα λογω της πολυ στρογγιλης μουσουδας του...:confused::confused: για να δουμε τι λενε και οι υπολοιποι...:) |
Φίλε μαλλον κατ εμε ειναι ενα μεγάλο μαγιάτικο:D Πρέπει να ειναι γύρω στα 40 κιλά και κάτι μεγαλύτερο απο 1 μέτρο.
|
Παράθεση:
|
Νομίζω πως πρόκειται για Seriola dumerili, κοινώς Μαγιάτικο!
Όπως και να είναι πάντως, πραγματικά είναι εντυπωσιακό!!!!!!! |
Από το σχήμα της ουράς του μάλλον πρέπει να αποκλείσουμε το γοφάρι και την συναγρίδα (ok είναι και λίγο θεριό για κάτι τέτοιο άλλα έχουμε και ανθρώπους 2,70μ.). Τέτοια ουρά έχουν συνήθως (από τα ψάρια που συναντάμε σχετικά συχνά) τα Carangidae (λίτσες, σαφρίδια, μαγιάτικα κ.α.) και τα Scombridae (τόνοι, σκουμπριά κ.α.). Πιθανότατα είναι λοιπόν μαγιάτικο Seriola dumerili. Δεν είμαι όμως και πολύ σίγουρος μιας και το ψαράκι δεν μας κάνει το χατίρι να ποζάρει λίγο καλύτερα. Πάντως πρέπει να ήταν υπέροχη βουτιά! Αν παραμονεύεις εκεί νομίζω πως θα δεις και άλλα τέτοια θηρία. Αυτά τα μικρά που φαίνονται παντού είναι Anthias anthias ή με γελάν τα ματάκια μου?:thumbup: |
Παράθεση:
|
Είναι μαγιάτικο. Τα μαγιάτικα είναι περίεργα ψάρια και συχνά πλησιάζουν του δύτες.
|
Μεγαλο μαγιατικο ειναι.
Ειναι χαρακτηριστικη η ουρα του και ασημιζει στο πλαι σε σχεση με τον τονο. |
Έτσι όπως είδα τον τίτλο νόμιζα πως αναδύθηκες και είδες την Δελλαπόρτα να κάνει μπάνιο!
|
Πάντως μοιάζει και με Λίτσα (Lichia armia).
Rer: http://filaman.ifm-geomar.de/Photos/ThumbnailsSummary.php?ID=692 Προσέξτε την διχαλοτή ούρα αλλά και το σχήμα του. Δημήτρης Μελαχροινός |
Όντως μοιάζει και με το ξαδερφάκι του μαγιάτικου την Λίτσα Lichia amia(και μόνο αυτήν μιας και Λίτσα έχουμε βαφτίσει αρκετά ψάρια) ειδικά αν το κοιτάξεις από τα πτερύγια του. Αυτό που με "χαλάει" σε αυτό το ενδεχόμενο είναι η βιολογία του. Το fishbase την δίνει την Lichia amia στα 0-50μ. και γράφει πως τρώει σχεδόν αποκλειστικά ψαράκια. Τέσπα όλα ενδείξεις είναι.
|
Δημητρη σε καταλαβαινω απολυτα. Aυτα τα πτερυγια, ο τροπος κολυμβησης αλλα κυριως η διψα για τη πρωτη επαφη με selachimorpha δικαιολογουν τον προβληματισμο σου. Στατιστικη ειναι ομως και θα ερθει η μερα σου :) .
btw ειδες αντοχη το sealife ;) Οπως και να χει σου ευχομαι πιο κοντα την επομενη. αααααααχ οποιος γευτει το twilight zone δεν γυριζει πισω |
Παράθεση:
Έχω δει εκτός Ελλάδος, εντός Ελλάδος είναι μάλλον μια στατιστική που φθίνει και ειδικά κοντά στις ακτές που βουτάμε. |
Παράθεση:
απο την αλλη πλευρα καλο το fishbase αλλα λιγο δυσκολο η λιτσα αυτη του zipcodezoo ![]() να ειναι μισο μετρο. :) απλα δε θα μαθουμε ποτε οπως λες Εκτωρ |
Παράθεση:
Το depth range δίνει στα 0-50m το μέγιστο μήκος του ψαριού το δίνει στα 200 cm και μέγιστο βάρος 50Kg οπότε μια χαρά κολλάει με τις εικόνες του video: fishbase: Lichia amia (Leerfish) |
:banghead:παρανοησις
πλακα πλακα ομως ειναι λιγο derby |
Οικογένεια, είναι σχεδόν σίγουρα carangidae.
Δεν φαίνεται καλά, αλλά υπάρχει και μία πιθανότητα να είναι ένα από τα είδη αυτής της οικογένειας, που μας έρχονται από την Ερυθρά! Τα anthias, από τι βάθος και κάτω τα συναντάς στην περιοχή; |
Παράθεση:
|
Καλά λέω εγώ ότι σαν τη Χαλκιδική δεν έχει
A ρε στέλεχος σου έκατσε πάλι :):):) |
Να κάνω άλλη μία ερώτηση; Το πιο ρηχό σημείο που έχεις δει τα anthias, πώς ονομάζεται;
|
Παράθεση:
|
Πάντα τέτοια :thumbup:
Την όψη του νηστικού μαγιάτικου τη δίνουν μόνο... οι λίτσες Lichia amia. Αν ξαναπάς με ίδιες καιρικές συνθήκες και φεγγάρι στην ίδια φάση είναι πιθανόν να συναντήσεις ξανά. Αν συμβεί πάτωσε κάτω (αν είναι εφικτό) και μάζεψε τον όγκο σου όσο περισσότερο γίνεται. Μην κινηθείς προς το μέρος του και περίμενε.... Να αποφύγεις να δει το ψάρι τα μάτια σου. :eek: Κάνε το.... ντροπαλό χταπόδι:o |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 21:57. |