Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'

Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' (http://www.scubadive.gr/forum/index.php)
-   Η Ζωή στο Βυθό και το Πέλαγος (http://www.scubadive.gr/forum/forumdisplay.php?f=38)
-   -   Νεαρή (και τροπική;) Κατσούλα στη Νάξο (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=3866)

apeiranthos 28-08-09 22:43

Νεαρή (και τροπική;) Κατσούλα στη Νάξο

1 Συνημμένο(α)
Πρώτη φορά που συναντώ τέτοιο ψάρι.
Βάθος 5μ. Αμμώδης πυθμένας.
Μήκος περίπου 2 - 2.5 εκατοστά του μέτρου.
Κρυβόταν κάτω από νεκρά φύλλα Ποσιδωνίας
και στη συνέχεια έσκαβε στριφογυριστά και "βουτούσε" στην άμμο.
Φαινόταν σαν κάτι να του είχε φάει τις άκρες των πτερυγίων
αλλά σε μεγένθυση που έκανα στις φωτογραφίες
παρατήρησα ότι τα άκρα των πτερυγίων του ήταν σχεδόν διάφανα.

Γνωρίζει κάποιος οτιδήποτε σχετικό.

Έκτωρ 29-08-09 09:47

Απάντηση: Τι γνωρίζετε για αυτό;

Γεια σου Μανώλη.

Παράξενη φωτογραφία και με έβαλες σε μπελάδες. Πάντως αν την μεγεθύνεις λίγο θα μπορέσω να σου πω περισσότερα. Από τα ψάρια που «έχουμε» αυτό που του ταιριάζει είναι τα τρία είδη της οικογένειας των Τριπτέρυγων (κάτι έχω δει παρόμοιο στο διαδίκτυο αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ που? Ίσως όμως είναι και κάποιο άλλο είδος) . Δεν μπορώ όμως να διακρίνω καθαρά αν έχει όντως τρία ραχιαία πτερύγια. Πάντως έτσι φαίνεται να είναι και το μέγεθος του ματιού καθώς και το σχήμα του στόματος συνηγορούν προς τα εκεί. Θα επανέλθω αργότερα αν κάποιος έχει κάποιο βιβλίο που γράφει για αυτήν την οικογένεια ας ρίξει μια ματιά. :geia:

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 30-08-09 17:27

:eek: Δεν το έχω δεί ποτέ!

Physalia 30-08-09 17:33

αν δεν ξέρει να μας πει και ο Έκτωρ......

Προσπάθησα στο μεταξύ να ψάξω τα σχετικά με Tripterygion και livery, αλλά δεν υπήρξε κανένα διαφωτιστικό αποτέλεσμα.
Υπάρχει μήπως αγαπητοί ψαρογνώστες κάποιο άλλο γένος/οικογένεια που να σας θυμίζει ο ψαρης του Απείρανθου, για να ψάξουμε τυχόν χρωματικές παραλλαγές στα διάφορα στάδια ανάπτυξής του;; :confused:

apeiranthos 30-08-09 19:30

Σκέφτηκα μήπως είναι νεογνό αλλά δεν έχω δει να υπάρχουν άλλα πουθενά.
Τρείς μέρες τώρα εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί, στο ίδιο σημείο.
Έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για κάποιο "ξουραφόψαρο".
Μέλος δηλαδή της οικογένειας Xyrichthidae.
Στην ίδια οικογένεια ανήκει και η "κατσούλα"
που έχει παρόμοια συμπεριφορά. "Βουτάει" κι αυτή στην άμμο.
Ψάχνω, ψάχνω προς τα εκεί αλλά δεν βρήκα κάτι ως τώρα.

Ήδη η φωτογραφία είναι αρκετά μεγενθυμένη.
Πρέπει να έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με τα νεκρά φύλλα της ποσειδωνίας
Ίσως όπως είναι μισοχωμένα στην άμμο δημιουργούνται σπηλαιώσεις
από κάτω, που μάλλον τις χρησιμοποιεί για κρυψώνα.
Είναι αρκετά κινητικό ψάρι.
Εχθές δοκίμασα να το προσεγγίσω με φωτογραφική, αλλά ήταν περισσότερο επιφυλακτικό.

Big-Blue 31-08-09 09:11

Παράθεση:

Στην ίδια οικογένεια ανήκει και η "κατσούλα"
Και εγώ μόλις το πρωτοείδα εκεί πήγε το μυαλό μου...:confused:
είναι μη εμπορικό είδος όμως οπότε δε μπορώ να δώσω περισσότερα στην έρευνα:)

apeiranthos 03-09-09 14:37

1 Συνημμένο(α)
Μια ακόμη φωτογραφία.
Το κατέγραψα και με κάμερα αλλά είναι πολύ μικρό
και το αποτέλεσμα δεν είναι ότι καλύτερο.:o

Physalia 03-09-09 14:48

θα μας τρελάνεις τελείως.....
μα τι'ν'τούτο;;;
:confused::rolleyes::stunned:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ 03-09-09 18:41

το ψαρι του απειρανθου ειναι σιγουρα μωρο καποιου ειδους....το μοναδικο ανεπτυγμενο πτερυγιο στο κεφαλι συνηγορει σε αυτην την αποψη.

Πολλα ειδη κατα την παιδικη τους ηλικια εχουν εντελως διαφορετικα χρωματα απο οτι ενηλικα...ειδικα στα παπαγαλοψαρα (scaridae) αυτο ειναι η νορμα...

σκεφτομενος οτι τα παπαγαλοψαρα ειναι αμεσοι συγγενεις των labridae (wrasses) στα οποια ανηκει η κατσουλα, παξιμαδι , παπαγαλακι ή οπως αλλιως λενε το συγκεκριμενο ψαρι κατα τοπους,
θα συμφωνησω οτι προκειται για μωρο "κατσουλα" ...

δειτε κι ενα παραδειγμα (photo by linda cline, dancingfish.com)

Έκτωρ 03-09-09 21:30

Για να δούμε λοιπών τα κανούργια στοιχεία. Η συμπεριφορά που έχει χωθεί στην άμμο και σε παίρνει μάτι όντως θυμίζει κατσούλα καθώς και άλλα ψάρια. Αυτό όμως που μου την "χαλάει" για να είναι κατσούλα είναι το ότι από όσο μπορώ να διακρίνω το ραχιαίο μετά την 4 ακτίνα κόβεται και συνεχίζει ένα άλλο ραχιαίο ή και δύο ακόμα που δεν μπορώ να το διακρίνω καθαρά. Στης μικρές κατσούλες είναι απλώς η δύο πρώτες ακτίνες μεγαλύτερες και εξέχουν καθώς συνεχίζει κανονικά το πρώτο ραχιαίο.

http://fishbase.org/Photos/PicturesS...cies&TotRec=10

http://reefguide.org/carib/pixhtml/p...azorfish2.html

http://doris.ffessm.fr/photo_gde_tai...origine=groupe

και τα αμμόλουτρα της κατσούλας

http://doris.ffessm.fr/photo_gde_tai...origine=groupe

και ακόμα για όσους έχουν περισσότερο κουράγιο

http://books.google.gr/books?id=gVBG...age&q=&f=false

Physalia 03-09-09 22:22

Μη βαράτε τώρα που θα πετάξω κοτσάνα πρόμπαμπλι αλλά γιατί εμένα -άσε τα πτερύγια- η μούρη του ψάρη του απείρανθου δε μου κάνει με τίπτα, αλλά με τίπτα, για κατσούλα;; Οι κατσούλες είναι "κουτσομούρες" (το ρύγχος τους κατεβαίνει σχεδόν κάθετα) αφού, ενώ ο ψάρης του απείρανθου είναι πασιφανώς μακρυμούρης.....

και ερωτώ η δόλια: εκτός από χρώμα, αλλάζουν και μούρη καθώς μεγαλώνουν αυτές οι κατσούλες;; εεε;;;:rolleyes:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ 04-09-09 10:31

μα και στη φωτο που εβαλα μαρια το μωρο εχει αλλη φατσα απο την τελικη....

οι ενστασεις του εκτωρα μου φαινονται πιο λογικες....

elinoplop 07-09-09 12:44

Θα συμφωνήσω κι γω στο ότι φαίνεται να είναι μωρό κατσουλάκι ή χτενάκι που λέμε στη Β. Ελλάδα, πρώτον για τη συμπεριφορά, δεύτερον η φώτο του Γιώργου( δηλαδή της Lindas) και τρίτον αν και βάσιμες οι ενστάσεις του Έκτωρ, κοιτώντας την αρχική φώτο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι ακτίνες χωρίζουν γιατί το πτερύγιο είναι τραγικά διάφανο και μπορεί να μπερδεύει. Θέλουμε κιάλλη φωτο Απείρανθεεεε, είναι φανταστικά περίεργο και όμορφο το ψαράκι σου ή μάλλον ο ψάρης σου !

Έκτωρ 07-09-09 17:35

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο elinoplop (Μήνυμα 30743)
Θα συμφωνήσω κι γω στο ότι φαίνεται να είναι μωρό κατσουλάκι ή χτενάκι που λέμε στη Β. Ελλάδα, πρώτον για τη συμπεριφορά, δεύτερον η φώτο του Γιώργου( δηλαδή της Lindas) και τρίτον αν και βάσιμες οι ενστάσεις του Έκτωρ, κοιτώντας την αρχική φώτο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι ακτίνες χωρίζουν γιατί το πτερύγιο είναι τραγικά διάφανο και μπορεί να μπερδεύει.

....άλλα τα μάτια του αετού και άλλα του φεγγαρόψαρου. Τέσπα ελινοπλόπ περιμένω τηλ. για της αβάτζες του στοιχήματος.

elinoplop 09-09-09 16:36

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Έκτωρ (Μήνυμα 30747)
....άλλα τα μάτια του αετού και άλλα του φεγγαρόψαρου. Τέσπα ελινοπλόπ περιμένω τηλ. για της αβάτζες του στοιχήματος.

XAAXAAAXXAAA OK αετε ταμελε
βγαλε τον μεγεθυντικό φακό ;)

Έκτωρ 09-09-09 20:37

Ελινοπλόπ. Δεν έχω τέτοιων αν θυμάσαι ξέμεινε σε κάποιο σπίτι. Άσε που σαν καλός αετός δεν χρειάζομαι τέτοια πράγματα . Άσε που κολαούζος που φαίνεται χωριό δεν θέλει, επςςςςς το ανάποδο δεν λένε?
Μπιγκμπλού πρόσεξε τα σχόλια (ναι ναι αυτά που σκέφτεσαι να κάνεις) σου διότι τους λούτσος τους έχω μετατρέψει σε κοπάδι από προβατάκια και τους κάνω βόλτες γύρω γύρω από τα συντρίμμια και κανένα χάπι δεν θα σε σώσει. Είσαι απλά ένας τυχεράκιας επειδή το μοντάζ μας περνάει σχολείο να το κάνουμε σπετσναζ και έχει και κάτι καψούρες και με έχει χιοσή των Χιώτη κανονικά.
Άλκη το νου σου σε αυτές στης βουτιές του ΣΚ να μην σπάσουν τα ζευγάρια! Άντε και ντισκοβερ σκουμπα στην κολυμπήθρα!!!!!!!!
Γιώργο οι ενστάσεις του Έκτορα δεν είναι ποτέ λογικές.
Φυσαλίδα. Ναι κάτι τέτοιο πρέπει να παίζει. Εδώ το κάναμε και τα θηλαστικά (μίση ζωή μαύρος, μισή ζωή λευκός , για πάντα Παοκάρα μαικλ ζωντανός!!!)

Physalia 09-09-09 20:52

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Έκτωρ (Μήνυμα 30839)
Ελινοπλόπ. Δεν έχω τέτοιων αν θυμάσαι ξέμεινε σε κάποιο σπίτι. Άσε που σαν καλός αετός δεν χρειάζομαι τέτοια πράγματα . Άσε που κολαούζος που φαίνεται χωριό δεν θέλει, επςςςςς το ανάποδο δεν λένε?
Μπιγκμπλού πρόσεξε τα σχόλια (ναι ναι αυτά που σκέφτεσαι να κάνεις) σου διότι τους λούτσος τους έχω μετατρέψει σε κοπάδι από προβατάκια και τους κάνω βόλτες γύρω γύρω από τα συντρίμμια και κανένα χάπι δεν θα σε σώσει. Είσαι απλά ένας τυχεράκιας επειδή το μοντάζ μας περνάει σχολείο να το κάνουμε σπετσναζ και έχει και κάτι καψούρες και με έχει χιοσή των Χιώτη κανονικά.
Άλκη το νου σου σε αυτές στης βουτιές του ΣΚ να μην σπάσουν τα ζευγάρια! Άντε και ντισκοβερ σκουμπα στην κολυμπήθρα!!!!!!!!
Γιώργο οι ενστάσεις του Έκτορα δεν είναι ποτέ λογικές.
Φυσαλίδα. Ναι κάτι τέτοιο πρέπει να παίζει. Εδώ το κάναμε και τα θηλαστικά (μίση ζωή μαύρος, μισή ζωή λευκός , για πάντα Παοκάρα μαικλ ζωντανός!!!)

:rofl::rofl::rofl:
έχει τρελή ρέντα αυτό τον καιρό σας λέωωωω...

(Πάρε κι αυτό που μου το'στειλαν σε γκράφιτι:
"Κεριά στο μανουάλι
για τον Τζάκσον τον Μιχάλη")

apogeorge 11-09-09 01:03

Λοιπόν, παίδες ακούστε!
Πέρυσι ήμουνα στα Κουφονήσια και στα 2 μέτρα νερό, σε αμμώδη περιοχή, συνάντησα μάλλον το ίδιο: Μία μικρή μαύρη Κατσούλα, η οποία έμοιαζε αρκετά με το ψαράκι της φωτογραφίας.
Εντυπωσιάστηκα τόσο, ώστε επειδή έχω θαλασσινό ενυδρείο, την έπιασα με σκοπό να τη διατηρήσω, να την μεγαλώσω και να την αναγνωρίσω. Δυστυχώς:(, δεν μου επέζησε για μεγάλο διάστημα και στενοχωρήθηκα πάρα πολύ:cry:...
Μετά από μία πρόχειρη έρευνα που έκανα τότε, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ήταν ένα μικρό iniistius pavo. Πρόκειται για μία τροπική Κατσούλα, η οποία μετανάστευσε πολύ πρόσφατα από την Ερυθρά θάλασσα στα νερά μας, σύμφωνα και με καταγραφές που έχουν γίνει στην Ρόδο.

Υ.Γ.: Μόλις γύρισα από Καστελόριζο και ετοιμάζω για ανέβασμα κάτι απίστευτες φωτογραφίες από λεσσεψιανούς μετανάστες:eek:!

elinoplop 11-09-09 09:26

ΩΧ ωχ ωχ
Καστελόριζο!!!!
Βάλε να γουστάρουμε!
Fistularies παντού λέμε, και άλλα πολλά:D
πες μου ότι άνοιξε καταδυτικό εκεί apogeorge

Physalia 11-09-09 09:44

Απάντηση: Νεαρή (και τροπική;) Κατσούλα στη Νάξο

apogeorge, ανυπομονώ κι εγώ να δω υποβρύχιο Κατσελόριζο! :)

Ευχαριστούμε και για τη συνδρομή, μετά από τόσες προτασεις περί Κατσούλας νομίζω ότι το θρεντ δικαιούται πλέον την αυτονομία του.
(Δεν είμαι σίγουρη για τον τίτλο που διάλεξα, τον αφήνω ανοιχτό στη διάθεσή σας... )

Keep up the great work guys! :thumbup:

apeiranthos 11-09-09 19:52

Αν μπορεί κάποιος να βγάλει άκρη, δυστυχώς δεν έχω δυνατότητα για καλύτερης ποιότητας αποτέλεσμα.

Έκτωρ 26-04-10 21:09

κοουτ από το άλλο ποστ για τις κατσούλες.

Η ελινοπλόπ είπε
"Το μαύρο κατσουλάκι του apeiranthou εμφανίστηκε και στην Καλόγρια Χαλκιδικής! Η έρευνα για το μαύρο "πρόβατο" συνεχίζεται :geia:"

και όντως στην παραλία καλογριά
το μαύρο κατσουλάκι ξαναποκαλύφτηκε!
το σημάδι στα πλευρά που φαίνεται του είναι πολύ συνηθισμένο σε διάφορα είδη κατσούλας και καταρρίπτει τους ενδοιασμούς μου. :cry:

θα πρέπε να ντρέπομαι που αντιλέξα και σας παρότρυνα να βάλουμε και στοίχημα αλλά ως γνωστόν δεν έχω τσίπα πάνω μου.:thumbdn:

υγ. Aπείρανθε ευχαριστώ πολύ! Νομίζω πως αν δεν είχες κάνει το ποστ σου εδώ πέρα ποτέ δεν θα το είχα δει αυτό το κατσουλάκι.:thumbup: Η αμμούδα που το βρήκαμε είναι με χοντρό κόκκο, χωρίς Ποσειδωνίες άλλα με μπόλικες ανεμώνες και κατσούλες να βολοδέρνουν ανάμεσα τους. βάθος 2μ.

Physalia 26-04-10 21:55

επιτέλους! Μια όμορφη μαυρίλα σήμερα!
thx Hec! :thumbup:

apeiranthos 28-04-10 06:43

Καλημέρα. Μα το Δια είναι ο ίδιος τύπος που μου "το έπαιζε"
κομμένο φύκι :cool: που το παρασέρνουν τα ρεύματα.
Και τον είχα χάσει τελευταία. Έφτασε στην καλογριά λοιπόν.:crazy:
Γειά σου Έκτορα:geia:

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 11:29.