![]() |
Ψάρια Anthias anthias
Όλες οι φωτογραφίες της Λένας στο MDP Gallery είναι υπέροχες, δεν μπορώ όμως να μην σταθώ σε 1-2 που δείχνουν το μεγαλείο της ζωής σε αυτά τα κουφάρια θανάτου.
![]() ![]() Εκπληκτικό!!! Ελπίζω και στον Δημήτρη Γκαλών, που ως σεσημασμένος fish-hugger :D, είμαι σίγουρη ότι θα μας κάνει μια νύξη άμα τη επιστροφή του, σχετικά με τη βιοποικιλότητα που συνάντησε η ομάδα στα ναυάγια της Μήλου... Ανυπομονώ! |
Απάντηση: MDP (Milos Dive Project) 21-30 Σεπτεμβρίου 2007
Παράθεση:
Αυτά τα κόκκινα μικρά ψαράκια από τις φωτο της Λένας, σε βάθος περι τα 70-75 μ. μήπως μπορείς να μας τα επεξηγήσεις? O GKAM μου έλεγε οτι μοιάζουν με 'καλόγριες' αλλά τα μέλη της ομάδας MDP μάλλον δεν είχαν ξαναδεί τέτοια ψάρια με αυτό το χρώμα...:confused: |
Δε με λένε Physalia, αλλά δε νομίζω να σας πειράζει που απαντάω εγώ αντ' αυτής, ε? :)
Όντως μοιάζουν με κόκκινες καλόγριες, πρόκειται για το είδος Anthias anthias, συνηθισμένο ψαράκι υφάλων, φυσικών ή τεχνητών (βλ. mdp), τυπικός κάτοικος Μεσογείου. Εγώ βέβαια δεν το έχω δει από κοντά... Αν η ομάδα συνεχίσει να βουτάει έτσι, θα μπορέσει να το συναντήσει και μέχρι τα -300 μέτρα βάθος ;) Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες, δείτε στο fishbase |
Γειά σας και από εμένα που είμαι πίσω νωρίτερα (αν και έφτασα και αργότερα :o ). Δεν χρειάζεται να σας πώ πως περάσαμε, τα βλέπετε καθημερινά στις φωτό. Και δεν είναι μόνο αυτά κάναμε και έρευνες στη στεριά (υπάρχουν ακόμα πυροβολεία, υπολείμματα από ραντάρ, δαιδαλώδης στοές κλπ κλπ πολύ ενδιαφέροντα μέρη κάποια από τα οποία επισκευτήκαμε με τη βοήθεια των ντόπιων).
Τα ψαράκια είναι ανθίες (είδος κόκκινης καλόγριας) και τα συναντάω σε όλα τα βαθιά ναυάγια και στον Πατραικό ακόμα και σε μεγαλύτερα μεγέθη . |
Τους ανθίες, τους λένε και ...Κρεμμύδια.
Τους έχω συναντήσει και αρκετά πιο ρηχά, στα Λεγραινά π.χ. και οπουδήποτε έχει σκέπαστρα βράχων και μικρές σπηλίτσες. Τα ναυάγια αλλά και οι ύφαλοι των γοργονίων είναι από τα αγαπημένα τους ενδιαιτήματα πάντως.... Το κόκκινο χρωματάκι τους είναι πολύ εξυπηρετικό στις συνθήκες σκίασης όπου ζουν.... τα κάνει αόρατα, δεδομένου ότι το κόκκινο είναι το πρώτο χρώμα που εξαφανίζεται με το βάθος! |
3 Συνημμένο(α)
Τα Anthias anthias είναι πάρα πολυ κοινά μικρόψαρα στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρη την Μεσόγειο. Τα βρίσκει κανείς σε σκοτεινά μέρη, μέσα σε κοιλώματα στα βράχια. Στην ερυθρά είναι επίσης από τους πιο κοινούς κάτοικους των κοραλλιογενών υφάλων και μπορεί κανείς με την παρατήρησή τους να αντιληφθεί αλλαγές του ρεύματος που εμφανίζονται συχνά γύρω από τους υφάλους. Όσο πιο έντονη είναι η προσπάθεια κολύμβησής τους τόσο πιο έντονο είναι το ρεύμα και κολυμπάνε κόντρα στο ρεύμα. Αν τα δεις για παράδειγμα να έχουν το κεφάλι προς τα πάνω και να προσπαθούν να κολυμπήσουν κατακόρυφα προς τα επάνω σημαίνει πως υπάρχει καθοδικό ρεύμα. Μπορείς επίσης να τα δείς να κολυμπούν με αυτή την φαινομενικά επίπονη προσπάθεια προς εσένα αλλά να μην κινούνται ενώ στο σημείο που βρίσκεσαι υπάρχει από τίποτε μέχρι ενεπαίσθητο ρεύμα. Αυτή η παρατήρηση δείχνει ότι υπάρχει αλλαγή ρεύματος κατ'ευθείαν μπροστά σου, προς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που κολυμπάνε οι Ανθίες. Πάρα πολύ χρήσιμη λοιπόν η παρατήρηση των μικρόψαρων και σε αυτή την περίπτωση.
Και τρεις φωτό από αυτά τα κόκκινα ψαράκια (στις φωτό υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη - περισσότερα από τη Μαρία) που μπορούν επίσης να δώσουν μεταξύ άλλων και χρώμα στις φωτογραφίες μας πιό κάτω: Συνημμένο Αρχείο 203 Συνημμένο Αρχείο 204 Συνημμένο Αρχείο 205 |
Απάντηση: Ψάρια Anthias anthias
Κάναμε πάλι μια μικρή μετακόμιση για πρακτικούς λόγους....
Το είδος Anthias anthias απαντά μόνο στη Μεσόγειο και στις ακτές του ανατολικού Ατλαντικού. Τα είδη στις φωτογραφίες του Σώτου είναι τροπικά. Το πρώτο είναι το Pseudanthias squamipinnis (sea goldie) και ζει στην Ερυθρά και τον Ινδο-Ειρηνικό. Το δεύτερο το ψάχνω ακόμα (δεν έχω πρόσβαση στο fishbase αυτή τη στιγμή) και θα επανέλθω! |
Θάνο (antesco) μήπως εσύ γνωρίζεις το είδος του ψαριού της φωτό του Σώτου;
(και τροπικό και ψάρι! :crazy:) |
Ωραίες φωτογραφίες. Ελένη εύγε !
Τον Ανθία, Anthias anthias, οι ντόπιοι ψαράδες τον ονομάζουν κόκκινη καλόγρια. Τον έχω συναντήσει σε μεγάλες αποικίες στις βορειοδυτικές ακτές της Νάξου, Αμοργού, (παρέκβαση, Physalia, πήγες Αμοργό και δεν είδες) Κέρου, σε κοφτά νερά με χαράκια και τρύπες σε βάθη από -1μ. και κάτω. Στην Κέρκυρα στο ναυάγιο του HMS Regulus, επίσης βορειοδυτικά. Δείχνουν προτίμηση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και ρεύματα. "Έχουν μέγεθος συνήθως 10 εκατοστών ενώ μπορεί να φτάσουν και τα 20. Το μεγαλύτερο της αποικίας είναι αρσενικό ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι θηλυκά. Όταν αυτό πεθάνει, το αμέσως μεγαλύτερο αλλάζει φύλο γίνεται αρσενικό και παίρνει τη θέση του εκλιπόντος. Τρέφονται με πλαγκτονικούς οργανισμούς. Υπάρχει και το είδος Callanthias ruber που είναι αρκετά μεγαλύτερο 30-60 εκ. αλλά και αρκετά σπάνιο αφού ζει σε βάθη μεγαλύτερα από -50μ. Ο Ανθίας ξεχωρίζει εύκολα από τα μπροστινά κοιλιακά του πτερύγια που είναι αρκετά επιμήκη. Mediterranean and Atlantic fish guide - Hemut debelius". Ο "Κρεμμυδάς" ή "Καρδινάλιος" δεν είναι το Anthias anthias αλλά το είδος Apogon imberbis. |
Παράθεση:
Σώτο. Το δεύτερο ψαράκι σου δεν είναι ανθίας. Είναι ένα Myripristis murjan ή Pinecone soldierfish..... (ωραία, και πού να γυρίσουν από την Ερυθρά οι Δελβερούδης, Σφουγγάρης, Φοίβος, γκραντμπλες, Γερακάρης, Σιαβελής -μόλις έφυγαν- και να αρχίσουν να ποστάρουν φωτό με τροπικές ερωτήσεις!! Tilt!!!) |
Καλημέρα-καλό μήνα σε ΟΛΟΥΣ!
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις στο ερώτημα μου σχετικά με τις "κόκκινες καλόγριες", όλες πολύ κατατοπιστικές. Εντύπωση μου έκανε η αναφορά του Apeiranthos σχετικά με την αλλαγή φύλου όταν εκλείψει το αρσενικό της κοινότητας:crazy: . Η σοφία της φύσης όρια και κυριολεκτικά "πάτο" δεν έχει!!!:stunned: Στην άλλη ζωή σίγουρα θα διάλεγα να γίνω υδροβιολόγος ή κάτι τέτοιο:worship: . Προς το παρόν το Φόρουμ με διασκεδάζει και ενημερώνει πολύ καλά! |
Επανατοποθετώ αυτό το θέμα για να σας δώσω λίγες ακόμα πληροφορίες για το όμορφο αυτό ψαράκι.
Το κοινό του όνομα σε αρκετά νησιά του Αιγαίου και στον Κορινθιακό (και αλλού φαντάζομαι) είναι κοκκινόχανος. Πως? απαράδεκτο αφού αυτό δεν μοιάζει καθόλου με Χάνο! και όμως έχει σόι με τον Χάνο. Ανήκουν όλα στην οικογένεια τον Σερρανίδων (Serranidae) και έχουν μεγάλα ξαδέρφια τον ροφό και την σφυρίδα. Αυτοί λοιπών οι μασκαρεμένοι χάνοι αν και έχουν καταφέρει και μας ξεγελάνε στην όψη έχουν το ίδιο iq με τον χάνο. Δεν διστάζουν πότε! ότι κινείται το χάφτουν μήτε είναι ένα το αγκίστρι μητε περισσότερα. και δόλωμα να μην έχεις αυτά δεν θα ενοχληθούν. Ούτε θα σε πολυζαλίσουν με τίποτα τσιμπιές. Ντουγρού σαν το χάνο και γεμίζουν το καλάθι και του πιο γιαλαντζί ψαρά. Ακριβώς σαν το χάνο.:cheesy: |
Απάντηση: Ψάρια Anthias anthias (Κοκκινόχανοι)
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες Έκτωρ.
Με την ευκαιρία πρόσθεσα και το ελληνικό όνομα στον τίτλο Δεν ήξερα ότι οι Ανθίες τρώγονταν... Νόμιζα ότι είναι κάτι σαν το ντεκόρ στο χριστουγεννιάτικο δέντρο :) |
Η μητέρα μου έλεγε όταν ήμουν μικρότερος πως ότι βγαίνει από την θάλασσα τρώγετε! Προς το παρών δεν την έχει διαψεύσει κάποιος. Εντάξει η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν ξέρω κάποιον να δοκίμασε αστερία!:banghead:
|
Παράθεση:
|
μα έτσι σκέτο χωρίς λίγο κρεμμυδάκι. τσαμπα πήγε το εχινόδερμο. ντροπή!:thumbup:
|
Άντε να τα φάμε όλα και να συνεχίσουμε με την αμμοτραγάνα παιδιά.:crazy:
Μαρία μην επισυνάψεις τα βιντεάκια που τρώνε άμμο στο γιουτούμπ, τα είδα. Ξεκινήσανε κάποια παλικάρια σιγά σιγά.:worship: Κοκινόχανοι !!! Ωραία ονομασία Έκτωρ αλλά, θα εξακολουθήσω να τους λέω Ανθίες.:) Το συνθετικό -χάνοι, με παραπέμπει σε μοναχικό ψάρι, με έντονα κτητική συμπεριφορά και σίγουρα οι ανθίες δεν είναι, :confused:αφού αν και από την ίδια οικογένεια, έχουν διαφορετική αντίληψη για την ομαδικότητα και το χώρο. Το όνομα του, Ανθίας, με παραπέμπει στην ανθηρότητα, την ακμή. Σαν τα ανοιξιάτικα άνθια - τα άνθη - κατακλύζουν οι ανθίες, τα υποθαλάσσια τοπία. Τα μακριά τους πτερύγια, ιδιαίτερα τα κοιλιακά που είναι στρογγυλεμένα στις απολήξεις τους, θυμίζουν τα πέταλα των ανθέων. Με τις αρμονικές κινήσεις της, η αποικία και με την επιλογή της να ζεί σε ρεματούσες, σκιερές, βραχώδης περιοχές, μου δίνει παρόμοια εικόνα με το "χορό μιας αποικίας" από συστάδες ανθισμένων κυκλάμινων που λικνίζονται από το φύσημα τ' αέρα, στη λαγκαδιά ενός βουνού. Χαρίζοντάς του σε χρώμα και κίνηση. |
Απείρανθε:geia:
Όντως είναι πολύ παραπλανητικό το χάνοι. Έμενα πάλι μου θυμίζει ρέμπελο που κοιτάζει στα άστρα μπας και του 'ρθεί η τύχη ουρανοκατέβατη.:cool: Αλλά την γκαντεμιά του μέσα πάντα η τύχη εμπεριέχει ένα αγκίστρι. Ο ανθείας αντίθετα δεν κοιτάζει ποτέ ψηλά. Πάντα αράζει στα σκοτάδια του μιας και οι βόλτες δεν είναι για το σινάφι του.:o Πάντως ο πράος χαρακτήρας του εξαφανίζετε όταν εμφανιστή κατιτίς για τσίμπημα.:crazy: Και ακόμα χειρότερα δεν παραδέχεται ποτέ την ήττα του όπως αρμόζει σε έναν ιππότη της τάξης του. Μόλις σε κοιτάξει στα μάτια αντί να πει "έλεος παραδίνομαι στο όνομα των νόμων της φύσης" σου πετάει την γλώσσα έξω και ‘νας θεός ξέρει τι λέει εις την ψαρικήν.:angyr: Ακριβώς όπως ο χάνος! |
1 Συνημμένο(α)
Να και μερικά απο την Κρήτη...
|
Παράθεση:
Προσοχή, είναι εύκολη η σύγχυση μεταξύ τους με μια πρώτη ματιά -αν και οι Ανθίες είναι σαφώς πιο όμορφοι και κομψοί, σκέτα πεταλουδόψαρα! :) Όμορφη φωτό! :thumbup: |
Τελικά μετά από τις παρεμβάσεις του Απείρανθου αλλά και του φίλου Θωμά (εξ αποστάσεως) ξαναέβγαλα το "Κοκκινόχανοι" από τον τίτλο....
Έκτωρ, φαίνεται ότι η ονομασία κοκκινόχανος χρησιμοποιείται για ένα βαθύβιο σχετικά ψάρι το οποίο θυμίζει πολύ σκορπίνα (αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτή) ενώ μοιάζει αρκετά στο χάνο τουλάχιστον από άποψη συμπεριφοράς και ενδιαιτήματος (θα προσπαθήσω να βρω το είδος, αλλά δεν έχω καθόλου χρόνο αυτή τη στιγμή :banghead:) Οπότε, ας μην τα μπλέξουμε καλύτερα, ας κρατήσουμε το λατινικό. Έτσι κι αλλιώς ελληνικό είναι, δε μας προβληματίζει καθόλου ;) |
1 Συνημμένο(α)
Μηπως αυτο ειναι ο κοκκινοχανος που λεει ο Εκτωρας ? (μην βαρατε ολοι μαζι , απλα δεν γνωριζω :o )
|
Για τα κοινά ονόματα των ψαριών δεν έχει νόημα να ψάχνομε το σωστό και το λάθος. Το ενδιαφέρων εστιάζετε καθαρά στην καταγραφή τους πιο πολύ για φιλολογικούς σκοπούς. Εγώ έχω φτιάξη μια συλλογή με μερικά κοινά ονόματα. Το κοινό όνομα μπορεί να προέρχεται από λατινικές, αρχαιοελληνικές, τουρκικές ονομασίες. Από περιοχή σε περιοχή αλλάζουν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρίσουμε πως κάποια εκδοχή είναι ορθότερη. Η ονομασία κοκκινόχανος (για το Anthias anthias) χρησιμοποιείται συνήθως από ψαράδες που ψαρεύουν με κάθετες και παραγάδια. Οφείλετε στην συμπεριφορά του ψαριού στο αγκιστρι η οποία ειναι όμοια με του χάνου (και έχει αντίκρισμα στην συστηματική σχέση των δύο ειδών). Το ψάρι που ψάχνεις φυσαλία μάλλον είναι το Helicolenus dactylopterus dactylopterus που συνήθως αναφέρετε με την κοινή ονομασία Λειψός ή Σπορπιομάνα. Δεν θα με παραξενέψει να λέγετε και αυτό κοκκινόχανος επειδή είναι παρόμοια στο σώμα τους με τους χάνους.
Ασφαλώς και η χρήση των ταξινομικών τους ονομάτων βοηθάει στο να μην μπερδευόμαστε. Μιχάλη το μεγάλο κόκκινο ψάρι είναι ασφαλώς σκάρος (Sparisoma cretense) τα υπόλοιπα δεν μπορώ να διακρίνω. Όσο για τα ψάρια που μας έδειξε ο Δ.Πουρσανίδης σωστά φυσαλία είναι τα Apogon imberbis.:thumbup: Εδώ το λινκ για το fishbase στην καταχώριση λειψός ή σκορπιομάνα. http://fishbase.org/summary/Speciessummary.php?id=76 Και για τον σκάρο ή κατά τους Άγγλος παπαγαλόψαρο. http://fishbase.org/summary/Speciessummary.php?id=13025 και φυσικά ο ανθίας ή (Κρομμυδάς, Κοκκινόχανος, Κοκκινόψαρο) http://fishbase.org/summary/Speciessummary.php?id=1692 και ο καρδινάλιος ή (Τσιμπούκι, Κρεμμύδι) http://fishbase.org/summary/Speciessummary.php?id=1693 |
Να και τα μικρά άνθιας από την Κέλυφο.
συνήθως τα βρίσκω απο 30 μέτρα και κάτω αλλα υπάρχουν και ρηχότερα καμιά φορά. να πάμε να τα δούμε την Κυριακή Μιχάλη για καλύτερες φωτογράφιες.:p ![]() |
1 Συνημμένο(α)
Εχω μαθημα την Κυριακη , την αλλη ισως ?
|
Παράθεση:
Παράθεση:
Ε, όσο να'ναι το έχει το δίκιο του ο Θωμάς, είναι φτυστός ένας κόκκινος χάνος! |
Στη Χαλκιδική (Β Ελλαδα μαλον) ειναι παρα πολυ συνηθισμενα σε βαθος περισοτερο απο 20m και σχεδον παντα μεσα σε εσοχες βραχων οπου χασκουν πανω απο τα καρκινοειδη των υφαλων. Πολυ μεγαλυτερη εξαρση του πληθυσμου τους μετα το 2002.
Ειναι, για τους ερασιτεχνες φωτογραφους πραγματικα (ειδικα για αυτους που φωτογραφιζουν με λιγα φωτιστικα) μεγαλη παρηγορια, αφου μαζι με τους γυλους ζωηρευουν τις φωτογραφιες τους χωρις μαλιστα να τα "κυνηγουν" αφου ειναι ιδιαιτερα νωχελικα και ευκολα. |
Παράθεση:
Γιατί, μέσα από όλη αυτή τη συζήτηση για τους Ανθίες βρήκα μια απάντηση σε ερωτηματικό του παρελθόντος. Λοιπόν αυτό το ψάρι που πράγματι θα του ταίριαζε το όνομα "κοκκινόχανος" το έψαχνα από το 1999 που για πρώτη φορά το είχα συναντήσει σε βάθη 2 - 10 μέτρα στον Ποθητό. Έμοιαζε εκπληκτικά με χάνο στην όψη, αλλά η συμπεριφορά του, μου θύμιζε περισσότερο μικρή στήρα. Από τότε, δεν το ξανασυνάντησα πουθενά αλλού και το ερωτηματικό είχε ξεχαστεί σκονισμένο στο πίσω μέρος του μυαλού μου. |
Παράθεση:
Το σχετικό λινκ. http://fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?id=5348 Τι λες θα μπορούσε να είναι αυτό? :confused:και να σου είναι ίδιο βέβαια δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι είναι αυτό άλλα ίσως είναι μια μικρή ένδειξη. Αν έχει κάποιος πρόχειρο τον κατάλογο του Οικονομίδη (1973) ας ρίξει μια ματιά γιατί με βάση αυτόν τον κατάλογο το fishbase του έχει δώσει το όνομα σφυριδοπούλα. Αλλιώς θα το κοιτάξω αν βγουν τα βιβλία από της κούτες .:angyr: |
Αυτό το δεύτερο μοιάζει περισσότερο.
Μόλις πάω στη Νάξο θα κοιτάξω το ημερολόγιο και θα σου πω ακριβώς ημερομηνία και περιοχή. Το μήκος ήταν γύρω στα 15-18 εκατοστά και δεν είδα μόνο ένα ψάρι αλλά διάσπαρτα στην περιοχή 4 - 5. Θέλω να πιστεύω ότι αν κάποιος πάει στην ίδια περιοχή την ίδια εποχή, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να συναντήσει. |
2 Συνημμένο(α)
5 Οκτωβρίου 1999
Θερμοκρασία θαλάσσης, 27C έως τα 14,6μ. Οι κοκκινόχανοι ήταν στα σημεία που είναι σημαδεμένα στον Ποθητό αλλά και σε ένα ακόμη στο Λαγονήσι (στη δεύτερη εικόνα) για το οποίο δυστυχώς δεν έχω ακριβώς την ημερομηνία σίγουρα όμως είναι μετά από τις 25 Ιουλίου και πριν τις 5 Αυγούστου 1999, σε βάθος 2-5 μέτρων |
Γεια, σε όλους.
Είμαι νέο μέλος, αλλά κάνω συνέχεια καταδύσεις, βγάζω φωτογραφίες, έχω ένα μεγάλο μεσογειακό ενυδρείο, γράφω για θαλάσσια βιολογία σε περιοδικό του χώρου και ψάχνω και για λεσσεψιανούς μετανάστες. Λοιπόν: Με βάση τις εν λόγω περιοχές στις φωτογραφίες, πρόκειται 99% για το είδος apogon iberbis και δυστυχώς, όχι για anthias, που προτιμά τα κρεμαστά νερά... |
Παράθεση:
2. στις φωτογραφιες των αλλων post (μονο στα οποια φαινονται καλα ) ειναι anthias (κοβω το short hose μου) 3. ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ apogeorge :2drunk: στο "βαθυτερο" forum της Ελλαδας |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 08:14. |