![]() |
Nudibranchs ή Γυμνοβράγχια
1 Συνημμένο(α)
Καλημερα σας
Ενα ομορφο γυμνοβραγχιο που συλληφθηκε εχθες το πρωι στις 8 σε 4 μετρα βαθος στην περιοχη Χαραμιδας στην Μυτιληνη.... Hypselodoris picta (Schultz, 1836) http://www.seaslugforum.net/factsheet.cfm?base=hypspict για να διαβασετε περισσότερα... |
Απάντηση: Nudibranch η Γυμνοβραγχια
Όμορφος! :thumbup:
Ο δικός μου είναι από τα Αμπελάκια Σαλαμίνας ![]() |
Κι ο Μυτιληνιός υπέροχος:thumbup: κι ο Αμπελακιώτης πανέμορφος:crazy: .
Μα άραγε ο διαφορετικός χρωματισμός τους οφείλεται στο διαφορετικό τόπο, (τροφή, ρεύματα, κτλ.) στο διαφορετικό φύλο; ή από τι άλλο ;:confused: |
Μανώλη, στο λινκ του seaslugforum που παρέθεσε ο Δημήτρης, το θέμα των χρωματικών παραλλαγών του είδους αναφέρεται εκτεταμένα.
Αντιγράφω ένα απόσπασμα: Παράθεση:
Παράθεση:
Στη φωτό από Χαραμίδα, διακρίνεται ένας διαυγής, ολιγοτροφικός βυθός με λιβάδια Ποσειδωνίας που αντικατοπτρίζουν μάλλον αδιατάρακτες συνθήκες ανοιχτού Αιγαίου. Στη φωτό από Αμπελάκια, έχουμε έναν μάλλον εύτροφο βυθό με επικράτηση νιτρόφιλων χλωροφυκών (και τόσο κοντά στην Ψυττάλεια btw). Και όμως, ο μπουλούκος φαίνεται περιχαρής και στις δύο περιπτώσεις.... Δεν θα τον έβαζα στη λίστα των ειδών-δεικτών με αυτά και με αυτά.....:confused: |
Nudibranch η Γυμνοβραγχια
1 Συνημμένο(α)
Καλησπέρα σας,
Να και η ομπρέλλα της Μεσογείου (τωρα που έπεισαν και οι βροχές)... Umbraculum umbraculum (or mediterraneum, the systematic is not yet clear). |
Μήπως Δημήτρη γνωρίζεις κάτι σχετικά με την κατανομή του Umbraculum στα νερά μας; Από τη δική μου εμπειρία, το θεωρούσα μάλλον σπάνιο, ωστόσο το πέτυχα σε πολύ ρηχά νερά στην Κίμωλο και λίγο αργότερα το φωτογράφησε και ο grandbleu στην Αμοργό. Αναρωτιόμουν λοιπόν αν έχει κάποια προτίμηση στην περιοχή των Κυκλάδων....:confused:
Υποθέτω ωστόσο ότι η δική σου φωτογραφία είναι μάλλον από Λέσβο... σωστά; |
Δεν θα το θεωρούσα σπάνιο...
Το εχω βρει στον Μαραθώνα, στον Σχοινια να τρώγετεαπο ενα κοπάδι σαργούς, τον εχω πιάσει σε δίχτυα στην Κρήτη και το εχω δει δυο φορές στην Μυτιλήνη.... Απλά είναι θέμα τύχης (ή ευλογίας απο τον Θεο), να αντικρίζουμε αυτα α πανεμορφα ζωάκια που προσωπικα μόλις τα αντικρίζω απλα σταματαω και τα κοιταω μεχρι να έρθει η ώρα για την ανάδυση.... |
Μάλλον έχεις δίκιο... Η αλήθεια άλλωστε είναι ότι όσο κι αν φαίνεται εντυπωσιακός στο κέντρο ενός φωτογραφικού κάδρου, στην πραγματικότητα ξέρει να κρύβεται πάρα πολύ καλά.... είναι πανεύκολο να περάσουμε δίπλα του χωρίς να τον αντιληφθούμε....
Για να δούμε λοιπόν αν τώρα που τον έχουμε στο μυαλό μας θα αρχίσουμε να τον εντοπίζουμε ευκολότερα ;) |
στη Χαλκιδική το πετυχαίνω αρκετά συχνά... παλιότερα σχεδόν σε κάθε βουτιά.
Ανήκει στην οικογένεια των γυμνoβρανχίων ? |
Νικόλα, είναι πιο συγγενές με την κίτρινη Tylodina που έχεις φωτογραφήσει συχνά πάνω σε σπόγγους. Αν θυμάσαι, διατηρεί κι εκείνη ένα υπολειμματικό όστρακο-καπελάκι-πεταλίδας, το οποίο είναι και το χαρακτηριστικό της τάξης Notaspidae (σε αντίθεση με την αγαπημένη σου τάξη Nudibranchia ;))
|
Platydoris argo
1 Συνημμένο(α)
Να και άλλο ένα, το οποίο φαίνεται πως στην μάχη έχασε το ένα του "ματάκι".
Platydoris argo το είδος, οικογένεια Platydoridae. |
1 Συνημμένο(α)
Μια ομορφη Tylodina perversa πανω σε εναν σπογγο αγνωστου ταυτοτητος (δεν εψαξα να σας πω την αλήθεια)....
Βάθος 4 μέτρα.... |
Δημήτρη είναι μια Ircinia.
και κατά πάσα πιθανότητα Ircinia variabilis. Όμορφες και οι δυο τους! :thumbup: |
2 Συνημμένο(α)
Και δύο δικές μου φωτογραφίες απο Ταυλάνδη
|
3 Συνημμένο(α)
Ενα δώρο που μου έκανε η θάλασσα πριν τις γιορτές.
Tethys fimbria Linnaeus, 1767, ίσως απο τα μεγαλύτερα είδη στην Μεσόγειο, μοναδικός αντιπρόσωπος της οικογένειας Tethydidae. |
Πανέμορφες φωτογραφίες και απίστευτη τύχη Δημήτρη!!
Δεν ήξερα ότι το Tethys βρίσκεται και τόσο ρηχά :thumbup: ΥΓ. Με τέτοιο όνομα θα έπρεπε να την έχουμε μασκώτ του Συλλόγου!:D |
Παράθεση:
Μια Risbecia pulchella; (αν και δε θα έλεγα ότι την ξεχωρίζω εύκολα από τη Risbecia ghardaqana). Το Risbecia πάντως είναι σίγουρο! |
Δείτε και απο μία άλλη γωνία πως θα τα δείτε στο βένθος...
http://www.dpgr.gr/usergalleries/dis...p?&pos=-226133 http://www.dpgr.gr/usergalleries/dis...72&pos=14&uid= |
Μια πιο προσεκτική ματιά....
Ψάχνοντας παλιά slides με γυμνοβράγχια είδα κάτι σημαντικό που δεν είχα παρατηρήσει όταν τράβηξα τη φωτογραφία. Το γυμνοβράγχιο αυτό ![]() μόλις έχει γεννήσει τα αυγά του.... :eek: |
:D καλώς τα δέχτηκες!
|
Παράθεση:
1) Οι ταινίες με τα αυγά είναι άσπρες και 2) Τα άκρα των κεράτων της Flabellinas είναι επίσης άσπρα. Το είδος πιθανόν να είναι Flabellina ischitana ή Flabellina pedata Οι ταινίες των αυγών της κοινής Flabellina affinis έχουν χρώμα μοβ. |
3 Συνημμένο(α)
Να ενα υπεροχο πλασματακι που ζει αμερημνο στο Βγέθι
:) |
janοlus cristatus!!!!! (ε μαρια? το εμαθα? το λεω ολη μερα)
γνωστο και ως μαργαριταρενια!!!!!! |
1 Συνημμένο(α)
Παράθεση:
|
1 Συνημμένο(α)
Παράθεση:
|
5 Συνημμένο(α)
Έχω να σας γνωρίσω (ή μάλλον να μου γνωρίσετε) 2 μυστήριους τύπους από μια σημερινή βουτιά στην παραλία του Αγ.Βασιλείου (δίπλα στο Καλαμάκι του Κορινθιακού).
Νομίζω πως δεν τους έχω ξαναδεί. Οι φωτογραφίες είναι λίγο χάλια, αλλά έχω εμπιστοσύνη στο κοφτερό βλέμμα των ειδικών μας εδώ στο forum :p Ο πρώτος είναι αυτός εδώ (γύρω στα -12, μήκος περίπου 8 εκατοστά): και ο δεύτερος αυτός (γύρω στα -20, μήκος περίπου 3 εκατοστά): Δείτε και τις υπόλοιπες συνειμένες φωτογραφίες μπας και βγάλετε άκρη και με φωτίσετε και μένα για το ονοματεπωνυμό τους :confused: |
Παράθεση:
ειναι πολύ όμορφες και καθαρές... και ο mister γυμνοβραχιος στρουμπουλος στρουμπουλος.. ετοιμος να σκασει απο υγεία μου φαίνεται.. well done "Foivos" :) |
Παράθεση:
Έπειτα απο λίγο ψαξιμο τα είδη που φωτογράφησες είναι τα εξής (99% γιατί για να πιάσεις το 100% χρειάζεσαι δείγματα): Το κοκκινωπό είναι το είδος Pleurobranchus membranacheus. Πληροφορίες για το είδος μπορείτε να βρείτε εδώ Το κίτρινο ζωάκι είναι το είδος Notarchus punctatus Μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες για το είδος εδώ Το πρώτο είδος τρέφεται με ασκίδια (π.χ φούσκες) Χαρακτηριστικό του άλλου είδους είναι πως αν νιώσει απειλή, τότε ξεφεύγει με μηχανισμό όπως του χταποδίου (jet propulsion). Αν έχετε άλλες απορίες με χαρα θα σας τις λύσω... (αν μπορώ βέβαια)... Φοίβο, σε ευχαριστω... |
Nudibranchs η Γυμνοβράγχια
3 Συνημμένο(α)
Συνελήφθει να κολυμπάει αμέριμνο στην θαλάσσια περιοχή της Αγίας Πελαγίας, στο Ηρακλειο Κρητης....
Το ονομα του....Dendrodoris grandiflora , με μέγεθος που δεν ξεπερναει τα 5 εκ. Ζεί κάτω απο πέτρες και μόλις αρχιζει να σουρουπώνει αρχίζει την βολτα για φαγητό. Το βρίσκουμαι (μόνο με τυχη), σε βραχώδεις βυθούς. |
|
4 Συνημμένο(α)
Δημήτρη μια και έκανες την αναγνώριση, σου ανεβάζω μερικές ακόμη σημερινές φωτογραφίες από το Notarchus punctatus [Παραλία Αγ.Βασιλείου, Κορινθιακός, -15, 4cm μήκος].
Το σημερινό μάλλον το πέτυχα να προπονείται στο άλμα επί κοντώ, μια και κρατιόταν 25 περίπου εκατοστά από το βυθό πάνω σε ένα πολύ λεπτό φύλο ποσειδωνίας: ...επίσης το χρώμα του ήταν διαφορετικό και ήταν πολύ πιο διάφανο (διακρίνονταν κάποια εσωτερικά όργανα ακόμη και με γυμνό μάτι): Αν θες να σου στείλω κάποιες από αυτές σε πλήρες μέγεθος για το άρθρο σου, πες μου |
3 Συνημμένο(α)
...και bonus, ακόμη ένας κύριος που δεν θυμάμαι να έχω δει συχνά και δεν ξέρω το όνομά του (πάλι Αγ.Βασίλειος, Κορινθιακός, -15, 5 cm μήκος).
Οι φωτογραφίες δυστυχώς δεν είναι και τόσο καθαρές γιατί δεν είναι macro αλλά crop από ευρυγώνια φωτογραφία ;) |
Βλέποντας τις φωτό Φοίβε, μου έρχεται να ανέβω μεσοβδόμαδα απο Κρήτη για να με πάς στον Άγιο Βασίλειο...
Πρέπει να είναι μέρος με αρκετά είδη... 4 σε 2 βουτίες είναι αρκετα για γυμνοβράγχια.... Γενικά, είναι εποχή που και αυτά τα ζωάκια γυρνοβολούν για να γεννήσουν αυγά (αυτές τις ταινίες που έχουν διάφορα χρώματα)... Το τελευταίο είδος πρέπει να ανήκει στην οικογένεια Aglajidae.... Πιθανόν Philinopsis depicta Μία δύσκολη οικογένεια, κρύβεται μέσα σε μαλακούς βυθούς (άμμος, χαλικάκια), και βγαίνει για φαγητό σε μη ακαθόριστες ώρες της ημέρας. Έχει διάφορους χρωματισμους όπως μπορειτε να δείτε εδώ |
Παράθεση:
Τι καταπληκτικό είναι αυτό?!? :eek::eek::eek: Ωραίες photos :thumbup: Φοίβε, δεν είναι Ποσειδωνία αυτό το φυτό αλλά Cymodocea nodosa (Κυμοδόχος, επειδή βρίσκεται εκεί που σκάει το κύμα), όπως σου γράφω και στο ποστ του ψαριού-φύλλου... |
ΟΥΑΟΥΥΥΥΥΥ !! Fivo έγραψες !!! Φανταστικά τα nudi σου !!!
p.s. Πρόσφατα έμαθα ότι έχει ταυτοποιηθεί μόνο το 50% των nudi που υπάρχουν... μήπως αυτά ανήκουν στο υπόλοιπο 50% ?? :confused: |
Παράθεση:
Υπάρχουν βέβαια και τα χειρότερα, όπως οι χώρες της Βόρειας Αφρικής. Ακόμα λιγότερα γνωρίζουμε για τον ρόλο τους στο οικοσύστημα, για την οικολογία τους, στοιχεία βιολογίας κλπ.. Αυτά απαιτούν συστηματικες μελέτες πάνω στα ειδη τοσο in situ οσο και in vivo (Θαλασσα ή Ενυδρία) και προπαντώς σωστή και συνεχόμενη χρηματοδοτηση (:angyr::angyr::angyr:, κατι που δεν γίνεται)... |
Σε πρόσφατη βουτιά σε ξέρα της Μακρονήσου, παρατήρησα ένα παράξενο, κίτρινο ον, με άσπρες βούλες, απροσδιόριστου είδους...
![]() Το έβγαλα φωτογραφία με σκοπό να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος τι είναι... (από τότε το ξανασυνάντησα στην Στέρνα και σε μια άλλη ξέρα κοντά στον Αρζεντά). Μεγενθύνοντας όμως την φωτογραφία, πρόσεξα και ένα γυμνοβράγχιο, το οποίο δεν μου είναι γνώριμο... ![]() Γνωρίζει κανείς κάτι για τα παραπάνω; |
:worship::thumbup:
Το πορτοκαλάκι με τις βούλες είναι μια κλασική Phyllidia flava που συνήθως δεν ξεπερνάει τα λίγα εκατοστά, πράγμα που μας δίνει μια αίσθηση για το πόσο μικρό είναι το δεύτερο (και ομορφότερο ομολογώ) εύρημά σου!! Θα μπορούσε να είναι μια Trapania maculata ή και μια Polycera quadrilineata :confused:. Επειδή με μπερδεύουν αυτές οι δύο, ας περιμένουμε καλύτερα να μας πει ο Δημήτρης.... Ότι κι αν είναι, είναι πανέμορφη και ζηλεύω πολύ γιατί δεν την έχω δει ποτέ μου!! :) |
Παράθεση:
Τυχαία την ανακάλυψα όταν ξαναείδα την φωτογραφία! Για να καταλάβεις πόσο μικρή ήταν, σκέψου ότι η πρώτη φωτογραφία είναι ήδη μεγενθυμένη... |
Απάντηση: Nudibranchs ή Γυμνοβράγχια
3 Συνημμένο(α)
Δοκιμάζοντας το νέο μου flash Inon Z240 (από το οποίο παρεπιμπτόντως είμαι κατενθουσιασμένος) συνάντησα μια πανέμορφη
ΥΓ: Cratena peregrina όπως διορθωσαν οι γνώστες παρακάτω :) |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 12:58. |