![]() |
Ψάρια στο κόκκινο - Άρθρο στο ΟΙΚΟ
Ένα άρθρο που βρήκα αρκετά σοβαρό και εμπεριστατωμένο:
Ψάρια στο κόκκινο - Ο οδηγός του υπεύθυνου ψαροφάγου: Τι να μη φάμε, αν θέλουμε να ξαναφάμε της Αλεξάνδρας Μανδράκου |
Απάντηση: Ψάρια στο κόκκινο - Άρθρο στο ΟΙΚΟ
Θεωρούσα "οικολογικό" το να τρώμε ψάρια ιχθυοτροφείου. Τελικά ούτε αυτό ισχύει;
|
Απάντηση: Ψάρια στο κόκκινο - Άρθρο στο ΟΙΚΟ
Το έχω πάρει εδώ και καιρό και ακριβώς επειδή το θεωρώ από αρκετά σοβαρό (στα σημεία που μιλάνε οι γνώστες) έως γελοίο, ήθελα να το ανεβάσω και εδώ. Εκεί που μιλάνε και γράφουν οι γνωστοί, άγνωστοι και λοιποί παπατζήδες έχει ομορφιές. Τελικά γι αυτό γίνονται πολιτικοί μετά, το έχουν το παπατζιλίκι και το παραμύθι. Δεν το ανέβασα γιατί θα ανοίξουμε μεγάλη συζήτηση. Πλέον όμως πρέπει να σχολιαστεί. Μαρία όλο μπελάδες είσαι:)
Καταρχήν αυτό με τα ψάρια ιχθυοτροφείου. Επαναλαμβάνει συνεχώς μια ηλιθιότητα και την αφήνει έτσι στον αέρα...δεν προτιμάμε προϊόντα ιχθυοτροφείου λένε σαν τις ξεμωραμένες τσατσάδες που πέρασε η μπογιά τους...Πέρα από το ότι δεν έχουν κάποιο σοβαρό επιχείρημα (πέρα απ τις γαρίδες του Βιετνάμ:2drunk:) - επειδή οι άνθρωποι δεν κάνουν έρευνα, ότι γουστάρουν δημοσιεύουν για να κατευθύνουν τον κόσμο - δε μας λένε και ποια ψάρια Πρέπει να τρώμε... Παράθεση:
Απόλλωνα το να τρως ψάρια ιχθυοτροφείου είναι σαν να τρως γουρούνι από χοιροτροφείο και όχι κάποιο αγριογούρουνο χτυπημένο από κυνηγό. Στο χέρι του κράτους και το δικό σου είναι ο χοιροτρόφος να πληρεί (τελικά αυτό το κέρατο πότε είναι με -ει και πότε με -οι δεν ξέρω) τις προϋποθέσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Διάλεξε τι είναι πιο ''οικωλογικό''. |
Απάντηση: Ψάρια στο κόκκινο - Άρθρο στο ΟΙΚΟ
Παράθεση:
Ρωτάω γιατί όπως και ο Απόλλων, έτσι κι εγώ έχω μπερδευτεί. Νόμιζω ότι τρώγοντας ψάρια ιχθυοτροφείου ήταν κάτι οικολογικό και όχι οικωλογικό. Δηλαδή τρώω ελεύθερα σαρδέλλα, που είναι και το αγαπημένο μου ψάρι; Επίσης εδώ στην περιοχή μου τρώω αυτό εδώ Pollachius virens, καθώς και Σολωμό ιχθυοτροφείου από την Νορβηγία. Κάνω κάτι λάθος; Μήπως να κόψω τελείως το ψάρι και να ασχοληθώ αποκλειστικά με τα κρέατα, τα λαχανικά και τα φρούτα; Ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντηση. DG ΥΓ Άσε η Αρτζεντίνα θα χάσει :p |
Απάντηση: Ψάρια στο κόκκινο - Άρθρο στο ΟΙΚΟ
Παράθεση:
Γενικά πάντως προτείνεται να τρεφόμαστε από ψάρια και θαλασσινά που βρίσκονται όσο δυνατόν χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα... Τα ανώτερα επίπεδα (ανώτεροι θηρευτές) αποκλείονται ΚΑΙ για λόγους υγείας. Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να το αναπτύξω αυτή τη στιγμή, υπόσχομαι να επανέλθω στο θέμα την Κυριακή το βράδυ! :geia: |
Απάντηση: Ψάρια στο κόκκινο - Άρθρο στο ΟΙΚΟ
κι όμως Ηλία, αλήθεια το βρήκα εμπεριστατωμένο το άρθρο, σε βαθμό κιόλας που μου προκάλεσε έκπληξη.
Πράγματι η καλλιέργεια του σολωμού είναι η πλέον περιβαλλοντικά επιζήμια κι αν ψάξει κανείς σχετικά με salmon farming θα βρεθεί μπροστά σε πληθώρα επιχειρημάτων, τα οποία βέβαια δεν είναι καθόλου άσχετα με το συντελεστή μετατρεψιμότητας, όπως αποκαλούν στη σχετική τεχνική γλώσσα το λόγο 1:3 που ανέφερε ο gb (σκεφτείτε ότι το 1:1 θεωρείται μία περιβαλλοντικά και οικονομικά συμφέρουσα εκδοχή). Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί και η υποτιθέμενη καλλιέργεια (στην πραγματικότητα πάχυνση) του τόνου. Οι θηρευτές δεν είναι καλά ζωάκια για τη φάρμα μας, στη χέρσο ποτέ δεν το επιχειρήσαμε γμτ! Σε ό,τι αφορά τις γαρίδες, είναι και πάλι πολύ σωστά όσα αναφέρονται στο άρθρο. Οι γαρίδες γενικά πιάνονται με τράτες ή καλλιεργούνται σε ακτές με μανγκρόβια. Και τα δυο καταστροφικές πρακτικές, καλύτερα να έλειπαν παντελώς. Υπάρχει βέβαια και η υπερεξαίρεση να βρίσκεσαι σε παραλιακό ψαροχώρι και οι γαρίδες/καραβίδες που σερβίρει το κατάστημα να έχουν πιαστεί με παγίδα. Αν υποψιαστώ ότι έχει γίνει κάτι τέτοιο.... τις τσακίζω ασυζητητί :o Γενικά δεν υπάρχει απλά καλό και κακό ρε γμτ. Είναι πολύ πιο πολύπλοκο από αυτό. Νομίζω ότι όλα μας τα προβλήματα ξεκινούν με την πτώση από τον παράδεισο και την απόκτηση αυτοσυνείδησης (μπορεί να μην είμαι χριστιανή αλλά πιστεύω ως ένα βαθμό στη συμβολική ανάγνωση των γραφών :fioufiou:). Από εκεί και πέρα για να μείνει κανείς ξ-ύπνιος πρέπει να βασανίζεται σε όλη του τη ζωή με ερωτήματα τέτοιου τύπου Δημήτρη και Απόλλων και να οξύνει και να χρησιμοποιεί διαρκώς την κρίση του πριν από κάθε του -μικρή η μεγάλη- επιλογή. Δεν είναι ψύχωση όπως θα το χαρακτήριζε κάποιος αβίαστα αλλά θέμα του κατά πόσο θέλεις να έχεις τον οποιοδήποτε έλεγχο στην καθημερινότητα και τη ζωή σου γενικότερα. Κι αυτό απαιτεί συνεχή εγρήγορση δυστυχώς. Θυμάται κανείς τον Σάιφερ στο Μάτριξ; Αυτόν που πρόδοσε τους δικούς του και υπέδειξε το κρησφύγετό τους στη Ζάιον; Όταν τον ρώτησαν τι ήθελε σαν αντάλλαγμα, απάντησε: -Θέλω το φιλέτο μου να είναι ζουμερό και να μη θυμάμαι τίποτα Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο συχνά τον μνημονεύω από τότε.....:rolleyes: |
Απάντηση: Ψάρια στο κόκκινο - Άρθρο στο ΟΙΚΟ
Με πρόλαβε η Μαρία, οπότε εγώ απλά θα σας ζαλίσω με τις τεχνικές λεπτομέρειες του θέματος.
Αντιγράφω από: Staniford, D. (2002). Sea cage fish farming: an evaluation of environmental and public health aspects (the five fundamental flaws of sea cage fish farming). European Parliament's Committee on Fisheries public hearing on Aquaculture in the European Union: Present Situation and Future Prospects, 1st October 2002. (το πλήρες άρθρο εδώ) Παράθεση:
Για να βοηθήσω την ανάγνωση, Food Conversion Ratio είναι η αναλογία του μάζας της τροφής που χρειάζεται το καλλιεργούμενο ψάρι για την αύξηση μιας μονάδας μάζας του. Αν όντως ενδιαφερθείτε και το διαβάσετε, θα δείτε ότι σε καλλιέργειες σαρκοφάγων ψαριών, το FCR φτάνει ακόμη και το 10:1, ενώ ο μέσος όρος βρίσκεται στο 2-5:1! Σχετικά με τις "καλές πρακτικές" του ιχθυοφάγου καταναλωτή, τα τροφικά επίπεδα των ψαριών και ό,τι άλλο σχετικό θελήσετε να συζητήσουμε, με μεγάλη μου χαρά, κατόπιν περαιτέρω τσιγκλίσματος! :geia: |
Απάντηση: Ψάρια στο κόκκινο - Άρθρο στο ΟΙΚΟ
Σχετικά με το αν θα πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε ψάρια και να το γυρίσουμε αποκλειστικά στα κοτόπουλα και στα μοσχάρια... άλλο αδιέξοδο από εκεί. :(
|
Απάντηση: Ψάρια στο κόκκινο - Άρθρο στο ΟΙΚΟ
Άντε και ένα ευχάριστο από το TED. :geia:
|
Απάντηση: Ψάρια στο κόκκινο - Άρθρο στο ΟΙΚΟ
Παράθεση:
|
Απάντηση: Ψάρια στο κόκκινο - Άρθρο στο ΟΙΚΟ
Τεράστια συζήτηση...πολύ ενδιαφέροντα τα άρθρα σας. Όμως πλέον δεν υπάρχει χρόνος να διαβάσω πέιπερ 40 σελίδων περίπου...:( και προφανώς να ανοίξουμε τέτοιο θέμα εδώ...ίσως το χειμώνα:)
Μαρία εξακολουθώ να θεωρώ ένα άρθρο αναμενόμενα απαράδεκτο όταν αναφέρει: δεν τρώμε προϊόντα υδατοκαλλιέργειας! Να φάτε τα νύχια σας τότε! Μη φάτε ποτέ πάλι κοτόπουλα και αυγά...και κρέας...τα μεν τρώνε ζωοτροφές που καταναλώνουν πολύ νερό...(δείτε ορισμένα άρθρα για το πόσα κυβικά μέτρα νερού αντιστοιχούν σε ένα κιλό κρέας!), τα δε ελευθέρας βοσκής τρώνε τα χορταράκια...αποψιλώνουν τα χορτολιβαδικά και όχι μόνο οικοσυστήματα... Και να σταματήσετε να κυκλοφορείτε με αυτοκίνητα και δη με τζιπάκια... Και βγάλτε τα πλαστικά made in china (άρα τα πάντα) απ τη ζωή σας, δεν έχετε δει πως εκεί δουλεύουν ανήλικα παιδάκια;;; Και κόψτε και τις ηλεκτρικές συσκευές...καταναλώνουν ρεύμα που παράγεται από τις βρώμικες λιγνιτομονάδες της ΔΕΗ...και και και...Αδιέξοδο;;; Κλασσικά Οικοτρομοκρατία...η οποία πάντα έχει ένα σκοπό: την κατάληψη κάποιας καρέκλας, κάποιας εξουσίας, κάποιου προγράμματος ενίσχυσης, έστω λίγης δόξας μέσω ενός διαφημιστικού βίντεο στο γιου τιουμπ... Ας ασχοληθούμε με τα είδη μας και όχι με τα μαγκρόβια δάση...οι γαρίδες καλλιεργούνται και εκτατικά (σε λιμνοθάλασσες) άνετα και όχι ντε και καλά στα μαγκρόβια δάση του βιετνάμ...Βέβαια και εκεί θέλει αποψίλωση κάθε άλλου είδους-θηρευτή της γαρίδας...Ουσιαστικά καταστρέφουμε ( ; ) μια λιμνοθάλασσα για να παράξουμε γαρίδες...και άλλο αδιέξοδο...:( Πρώτα ξέσκισαν το Βιετνάμ με τις Ναπάλμ, τώρα τους έπιασε ο πόνος για την αποψίλωση των δασών του...ρε δε γαμ...στε λέω εγώ οι ΑγγλοΣαξωνοΑμερικανο-Οικωλόγοι του κ...λου. Αλλάξτε (ποιοι; άλλο αδιέξοδο:banghead:) το οικονομικό μοντέλο...βρείτε τις αιτίες του προβλήματος και μην εστιάζετε σε μια αφορμή. Καταπολεμήστε την πείνα, την αδικία και τη φτώχεια...και μετά θα δεις πως θα έρθει στα ίσια του το περιβάλλον...ποιο περιβάλλον δηλαδή, το ανθρώπινο είδος... Συνοψίζοντας τις σίγουρα ατάκτως γραμμένες σκέψεις μου: ας βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί...ας προβληματιστούμε, ας μην τρώμε με τη μια το κουτόχορτο...και ας μη βολευόμαστε στη σιγουριά του κάνω κάτι γιατί είναι καλό επειδή το έχω ακούσει εκεί...Το καλύτερο όντως είναι οι απορίες που εκφράζονται σε αυτό το ποστ όπως κ σε άλλα εδώ μέσα...Ευκαιρίες για ψάξιμο και προβληματισμό... Σόρρυ αν σας κούρασα, η Μαρία φταίει! ΥΓ. Γκαλών η Αρτζεντίνα πέρασε (έπαιζε με την άλλη αγάπη, το Μεξικό) δυστυχώς όπως είχα προβλέψει με ''σπρώξιμο'' το οποίο ίσως της το πάρουν πίσω στο ματς με τη Γερμανία (εκείνη και αν είχε σπρώξιμο)...Μια ωραία ατμόσφαιρα!:2drunk: |
Απάντηση: Ψάρια στο κόκκινο - Άρθρο στο ΟΙΚΟ
Παράθεση:
Όταν προέρχονται από τις δικές μας θάλασσες, οι φρέσκιες δηλαδή, είναι κατά 80-90% αλιευμένες από μηχανότρατα. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου (πιστοποίηση τρόπου που ψαρεύτηκε), η κατανάλωση γαρίδας καταστρέφει τα φυσικά ενδιαιτήματα. Σχετικά βίντεο από σύρση μηχανότρατας θα βρείτε στο youtube. Το τι βαθιά κοράλλια έχουν ξεπατωθεί, ούτε που το φανταζόμαστε (και ούτε που θα το μάθουμε και ποτέ)... Ηλία, δεν φαντάζεσαι πόσο μου τρέχουν τα σάλια όταν πηγαίνω στη Χαλκίδα και αντιστέκομαι... ουφ, βάρβαρη ζωή! :) Υ.Γ. Τέλειοι δε θα γίνουμε ποτέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να προσπαθούμε να μετριάσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της ύπαρξης μας... μεγάλη φιλοσοφική κουβέντα θα ανοίξουμε τελικά! |
Απάντηση: Ψάρια στο κόκκινο - Άρθρο στο ΟΙΚΟ
έκατσα έγραψα άλλο ένα ποστ...και κάπου χάθηκε...:angyr:
Τέλος...αύριο πάλι:geia: |
Απάντηση: Ψάρια στο κόκκινο - Άρθρο στο ΟΙΚΟ
Παράθεση:
|
Απάντηση: Ψάρια στο κόκκινο - Άρθρο στο ΟΙΚΟ
Παράθεση:
Είναι ψάρι με γρήγορους κύκλους και μαζική αναπαραγωγή, ψαρεύεται όντως με δίχτυα και, ως πελαγικό ψάρι, το ψάρεμά της δυνητικά μπορεί να μην έχει καμία σχέση με καταστροφή βενθικών οικοσυστημάτων (εκτός από όταν τα γρι-γρι ψαρεύουν παράνομα πολύ κοντά στην ακτή...). Επιπλέον, είναι ψάρι με πολλά ω3 και υπερεκλεκτή γεύση! Μέχρι λοιπόν να φτάσει στα αυτιά μου οτιδήποτε ανησυχητικό για τα αποθέματα της σαρδέλας την απολαμβάνω χωρίς ενοχές ψητή στα κάρβουνα ;) |
Απάντηση: Ψάρια στο κόκκινο - Άρθρο στο ΟΙΚΟ
Παράθεση:
|
Απάντηση: Ψάρια στο κόκκινο - Άρθρο στο ΟΙΚΟ
Μπέρδεμα η κατάσταση…η μόνη λύση είναι να γίνουμε ωμοφάγοι και να τα καλλιεργούμε όλα μόνοι μας. Παρ’ όλα αυτά συμφωνώ με αυτό:
Παράθεση:
Παράθεση:
« there is no spoon » (Τελικά είμαστε άνθρωποι που ονειρευόμαστε ότι είμαστε ψάρια ή είμαστε ψάρια που ονειρεύονται πως είναι άνθρωποι? :crazy:) Είμαστε αυτοδυτες που ονειρευόμαστε έναν τέλειο κόσμο! Υ.Γ.: Sieg für Deutschland :D |
Απάντηση: Ψάρια στο κόκκινο - Άρθρο στο ΟΙΚΟ
Παράθεση:
Το επομενο ταξειδι του ΤΗΘΥΣ , ευχομαι να ειναι στην Νοτιο Αφρικη για το sardine run και να μπορω κι εγω , αλλα και οσο γινεται περισσοτεροι να συμμετασχουν ! |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 17:37. |
Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.