![]() |
Κατάδυση - Γενικότητες περί ασφάλειας
Η έννοια της ασφάλειας πλήγεται κάθε φορά που συμβαίνει ένα ατύχημα. Πολλοί συν-δύτες έχουν προβληματιστεί στο άκουσμα μιας απώλειας. Τίθενται διάφορα ερωτηματικά για την επάρκεια της εκπαίδευσης, την επάρκεια των καταδυστικών κέντρων και γενικότερα δημιουργείται ένα κλίμα αρνητικό για την κατάδυση. Στην πραγματικότητα τα γεγονότα συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η ψυχαγωγική αυτόνομη κατάδυση είναι μια ασφαλής ενασχόληση ελέυθερου χρόνου. Το ποσοστό επιβίωσης κάποιου που κάνει συνεχείς καταδύσεις για 20 χρόνια είναι 99,75%. Αυτός ο αριθμός βγαίνει από στατιστικές της DAN, τον έχω σε μια παρουσίαση Power point αλλά σαν βλάκας δεν κράτησα την πηγή. Μπορεί κάποιος να το ψάξει και να το επιβεβαιώσει όμως. Με άλλα λόγια αν είμαστε μια παρέα 400 ατόμων και βουτάμε για 20 συναπτά έτη οι πιθανότητες λένε πώς ένας από εμάς θα χάσει την ζωή του στην κατάδυση. Αυτό τοποθετεί την κατάδυση στα ασφαλή "σπορ"! Αυτή είναι η αλήθεια της στατιστικής. Οι λόγοι των ατυχημάτων είναι πολλοί και διάφοροι αλλά από μια μελέτη που έχω κάνει φαίνεται πώς ο κύριος παράγοντας είναι το ανθρώπινο λάθος. Μέσα από την μελέτη των ατυχημάτων κτίζονται προδιαγραφές ασφάλειας, προσαρμόζονται εκπαιδευτικά συστήματα από τα οποία όλοι διδασκόμαστε. Το γεγονός ότι παλαιότερα δεν ακούγαμε τόσο συχνά για θανάτους έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός ότι η κατάδυση δεν ήταν τόσο διαδεδομένη όπως σήμερα. Πιστεύω ότι η ασφάλεια είναι ένας λόγος που συμβάλλει στην ανάπτυξη της.
Για χάρη συζήτησης παραθέτω και κάποια τμήματα από το ευρωπαικό πρότυπο για τις υποχρεώσεις ενός παροχέα καταδυτικών υπηρεσιών πιό κάτω επειδή το θέμα έχει προκύψει σε άλλο θρεντ. Διαβάστε και έκφράστε ανησυχίες, απορίες, εμπειρίες, σχετικές ή μη ελεύθερα. Σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ο παροχέας καταδυτικών υπηρεσιών πρέπει να ενεργεί σε σχέση με καθοδηγούμενες καταδύσεις όπως πιό κάτω. Τα εγκεκριμένα καταδυτικά κέντρα είναι καταχωρημένα και αναγνωρισμένα από ένα ή περισσότερους εκπαιδευτικούς οργανισμούς που βάσει της Ελληνικής νομοθεσίας είναι αναγνωρισμένοι ώς τέτοιοι στην Ελληνική επικράτεια. Συνεπώς το κάθε καταδυτικό κέντρο υποχρεούται βάσει νόμου να ακολουθεί τα κάτωθι σε σχέση με την παροχή καθοδηγούμενων καταδύσεων: Από το καταδυτικό πρότυπο 14467:2002 (αποσπάσματα). 4.1 Πληροφορίες που πρέπει να δίδονται στον πελάτη: 4.1.1 Πληροφορίες πριν την παροχή υπηρεσίας Ο παροχέας καταδυτικών υπηρεσιών πρέπει να δίδει τις ακόλουθες πληροφορίες στον πελάτη: - Επεξήγηση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την συμφωνία παροχής υπηρεσίας συμπεριλαμβανομένου του τρόπου διεξαγωγής και τους όρους της συμφωνίας, την οποία υπογράφει ο πελάτης. - Προ-απαιτούμενα και πιστοποιήσεις που είναι αναγκαίες για την συγκεκριμένη παροχή καταδυτικής υπηρεσίας (π.χ. ιατρικό πιστοποιητικό), - περιγραφή του απαραίτητου εξοπλισμού, - το κόστος και η ασφάλεια βάσει εθνικών κανονισμών και νομοθεσιών, - θέματα που άπτονται στις ιδιαιτερότητες του τοπικού καταδυτικού περιβάλλοντος στο οποίο θα λάβει χώραν η υπηρεσία, - οι σχετικές με την κατάδυση και οι νομικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την συγκεκριμένη υπηρεσία. Στην περίπτωση καθοδηγούμενης ή οργανωμένης κατάδυσης (ορίζεται από το πρότυπο), είναι απαραίτητο να παρέχονται οι ακόλουθες επιπρόσθετες πληροφορίες: - πληροφορίες που έχουν σχέση με το συγκεκριμένο καταδυτικό σημείο, και συγκεκριμένα κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια της κατάδυσης (π.χ. υποβρύχιο περιβάλλον), - διευθετήσεις που αφορούν ομάδες συντρόφων και αριθμό συμμετοχών, - όρια βάθους και/ή χρόνου. 4.1.2 Πληροφορίες κατά την διάρκεια της παροχής της υπηρεσίας Πριν από κάθε κατάδυση ή εκπαιδευτική δραστηριότητα, οι πελάτες πρέπει να ενημερώνονται για τις διαδικασίες ασφαλείας όπως: - το επιβλέπων προσωπικό, - τις διαδκασίες έκτακτης ανάγκης, - καθορισμός ομάδων και ζευγαριών. 4.2 Αξιολόγηση Κινδύνων Ο παροχέας καταδυτικών υπηρεσιών πρέπει να διεξάγει μια αξιολόγηση κινδύνων για όλα τα σημεία που χρησιμοποιούνται για υποβρύχια δραστηριότητα στα πλαίσια εκπαίδευσης ή άλλης υπηρεσίας. Οι ακόλουθοι παράγοντες πρέπει να είναι μέρος της αξιολόγησης: - κίνηση του νερού, - βάθος, - ορατότητα, - μόλυνση του νερού, - τρόποι ειοσόδου και εξόδου από το νερό, - απαγορευμένες ζώνες, - καταλληλόλητα του καταδυτικού σημείου για διεξαγωγή της προγραμματισμένης καταδυτικής υπηρεσίας, - σχέδιο αντιμετόπισης έκτακτης ανάγκης, - δεξιότητες και ικανότητες συμμετεχόντων σε σχέση με την συγκεκριμένη υπηρεσία. Ο παροχέας καταδυτικών υπηρεσιών έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την συμμετοχή σε οποιοδήποτε πελάτη κριθεί βάσει της αξιολόγησης κινδύνων ότι αυτό εξυπηρετεί την ασφάλεια του πελάτη. 4.3 Απαιτήσεις σε εξοπλισμό 4.3.1 Εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης Για όλες τις καταδυτικές τοποθεσίες που λαμβάνει χώρα καταδυτική υπηρεσία ο παροχέας πρέπει να μεριμνά ώστε να υπάρχουν κατά το ελάχιστο τα ακόλουθα: - κουτί πρώτων βοηθειών κατάλληλο για την προγραμματισμένη καταδυτική υπηρεσία, - φαρμακευτικό οξυγόνο με δυνατότητα παροχής οξυγόνου με ρυθμό τουλάχιστον 15 λίτρα το λεπτό για 20 λεπτά, - σύστημα επικοινωνίας ικανό για ειδοποίηση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Σε κάθε κατααδυτική τροποθεσία πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο αντυιμετόπισης έκτακτης ανάγκης με τα ελάχιστα απαραίτητα στοιχεία: - διαδικασίες για μεταφορά τραυματισμένου σε ασφαλές σημείο, τρόποι καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και σχέδιο μεταφοράς τραυματία σε σημείο παράδοσης στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, - χρήση φαρμακευτικού οξυγόνου, - πληροφορίες για τις πλησιέστερες ιατρικές μονάδες (συμπεριλαμβανωμένων στοιχείων επικοινωνίας με τον πλησιέστερο υπερβαρικό θάλαμο). 4.4 Εγγραφα 4.4.1 Προσωπικό Ομ παροχέας καταδυτικών υπηρεσιών υποχρεούται να τηρεί αρχείο όλων των υπαλλήλων που χρησιμοποιεί στην παροχή υπηρεσιώνώς ακολούθως: - όνομα και ημερομηνία γέννησης, - εκπαίδευση / πιστοποίηση, εμπειρία και ιατρικό πιστοποιητικό, - ικανότητες σχετικές με την παροχή καταδυτικών υπηρεσιών. Ο παροχέας πρέπει να είναι σε θέση να αποδεικνύει ότι όλα τα άτομα που χρησιμοποιεί για παροχή υπηρεσιών έχουν ανα πάσα στιγμή τις απαραίτητες πιστοποιήσεις που είναι σχετικές με τα καθήκοντά τους. Υποχρεούται να επιδεικνύει αυτά τα πιστοποιητικά σε όποιο πελάτη τα ζητήσει. 6.3 Guided dive Ο παροχέας πρέπει να κάνει μια ενημέρωση πριν από κάθε κατάδυση για την ασφάλεια, ανα διενεργεί αξιολόγηση των κινδύνων, να ορίζει ομάδες και συντρόφους, να καθορίζει τις παραμέτρους της κατάδυσης και να διασφαλίζει ότι το σχέδιο αντιμετόπισης έκτακτης ανάγκης υπάρχει και μπορεί να εφαρμοστεί. Ο πελάτης για να μπορεί να αγοράσει αυτή την υπηρεσία πρέπει να είναι πιστοποιημένος βάσει του προτύπου 14153-1. Ο παροχέας πρέπει να ελέγχει το πιστοποιητικό και το ημερολόγιο καταδύσεων του κάθε πελάτη πριν από κάθε κατάδυση. Οι καθοδηγούμενες καταδύσεις που απαιτούν επιπρόσθετες πιστοποιήσεις όπως π.χ. νυχτερινή κατάδυση, ναυαγιοκατάδυση κλπ. Μπορούν μόνο να διεξαχθούν αν ο πελάτης έχει τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις ή αντίστοιχη εμπειρία. Οι καθοδηγούμενες καταδύσεις που απαιτούν επιπρόσθετες πιστοποιήσεις ή εμπειρία, για τα οποία ο πελάτης δεν μπορεί να παρουσιάσει σχετική τεκμηρίωση θεωρούνται εκπαιδευτικές καταδύσεις και μπορούν να διεξαχθούν μόνο από πιστοποιημένο εκπαιδευτή καταδύσεων. Η παράγραφος 5 εφαρμόζεται για θέματα που σχετίζονται με αυτού του είδους τις καταδύσεις. |
Απάντηση: Αγνοείται 28χρονη αυτοδύτρια στον Ποθητό
To forum το παρακολουθώ αλλά πρώτη φορά γράφω. Το θέμα όμως αυτό με έχει στοιχειώσει, και ομολογώ ότι η αντιπαράθεση με ενόχλησε.
Συμφωνώ με όσους αντιδρούν στα υπονοούμενα ευθυνών, κατανοώ όμως απόλυτα και όσους αναρωτιούνται πως πεθαίνεις σε οργανωμένη κατάδυση. Δεν είναι διαστροφή αλλά ανησυχία – μήπως θα μπορούσα να είμαι και εγώ στη θέση της? Ναι μεν κάθε αυτοδύτης είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του, πλην όμως για να μπορείς να αντιδράσεις σε κάθε πιθανή κατάσταση χρειάζεται εμπειρία. Και για να γίνεις έμπειρος δύτης χρειάζεται να βουτάς συνεχώς όσο είσαι άπειρος δύτης, άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Λατρεύω τις καταδύσεις, όμως δουλειά παιδιά σκατά φατά, ώρες πτήσης δεν μαζεύονται εύκολα. Σύζυγος και φίλοι δεν ακολουθούν, αποτέλεσμα, πέραν του καταδυτικού στο οποίο πάω συνήθως και τους ξέρω, κάθε φορά που βρίσκομαι κοντά σε θάλασσα πάω σε όποιο καταδυτικό βρω και βουτάω με άγνωστα άτομα. Με περιμένει όμως και ένα πεντάχρονο στο σπίτι και θέλω να θεωρώ δεδομένο ότι εφόσον βουτάω με πιστοποιημένο καταδυτικό η εμπειρία του DM θα καλύψει τα όποια κενά της δικής μου (και του άγνωστου συνήθως σε εμένα ζευγαριού) και θα επιστρέψω, εκτός και αν ο κόσμος γυρίσει ανάποδα. ΔΕΝ ΛΕΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΌΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΤΥΧΗΜΑ, λέω απλώς τους συνειρμούς που μου δημιούργησε. Και έχω και κάποιους προβληματισμούς εδώ και καιρό όσον αφορά την εκπαίδευση, τους οποίος απλά τους λέω ως σχετικούς με όσα ειπώθηκαν παραπάνω, όχι ως σχετικούς με το περιστατικό: Ξέρετε κανέναν που να πλήρωσε για το OW ή το advanced και να μην πήρε την πιστοποίηση επειδή ο εκπαιδευτής τον θεώρησε ανεπαρκή? Εγώ προσωπικά δεν ξέρω. Το advanced αλήθεια που μπορείς να το πάρεις στο καπάκι μετά το OW με 0 βουτιές πλην των εκπαιδευτικών τι νόημα έχει? Εγώ για το advanced πήγα μετά από 40 βουτιές σε Ελλάδα και εξωτερικό, και είπα από την αρχή στον εκπαιδευτή ότι ο μόνος λόγος που το θέλω είναι για επιπλέον γνώσεις= επιπλέον ασφάλεια. Τη βαθιά του advanced την κάναμε στα 23 μέτρα, διότι τόσο έφτανε ο βυθός, και έτσι πιστοποιηθήκαμε. Το παλικάρι που έκανε σχολείο μαζί μου απόρησε γιατί έφτυσα τη μάσκα μου πριν μπω – είχε κάνει το OW το ένα Σαββατοκύριακο και το advanced το άλλο. Όσο δε αφορά τα καταδυτικά, στην Ερυθρά και στη Κύπρο μου έδωσαν να συμπληρώσω ερωτηματολόγιο για εμπειρία, φυσική κατάσταση και πληροφορίες επικοινωνίας σε περίπτωση περιστατικού, και να υπογράψω δήλωση ότι βουτάω με δική μου ευθύνη. Εδώ το πρωτόκολλο είναι συνήθως «Πως σε λένε» «Τάδε (μικρό όνομα)» «Έχεις πτυχίο» «Έχω» «Έλα». Αν πάθω τίποτα θα ψάχνουνε να βρούνε ποια είμαι από τις πινακίδες του αυτοκινήτου. Αυτά ως δύτης, με μικρή σχετική εμπειρία. Ως δικηγόρος όμως με αρκετά μεγαλύτερη εμπειρία, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι ιδιοκτήτης και DM θα τη φάνε φταίνε δε φταίνε. Η μόνη συμβουλή να ψάξουν υπεράσπιση από την καταδυτική κοινότητα, μπας και μπορέσει να κάνει την έδρα να καταλάβει πέντε πράγματα. Για το παιδί τώρα που ήταν στο περιστατικό, δεν θέλω ούτε να φανταστώ πως είναι μία τέτοια εμπειρία, και συγχαρητήρια για την ψυχραιμία των εγγραφών. |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
|
@ Joker
@ Κατερίνα Παιδιά το μέγεθος της γραμματοσειράς που χρησιμοποιείτε είναι πολύ μικρό. Μου βγήκαν τα μάτια για να διαβάσω τα γραφόμενα σας. Ίσως θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το αμέσως επόμενο μέγεθος. Ευχαριστώ DG |
Παράθεση:
Το ότι δεν ξέρεις κανέναν που να κόπηκε σημαίνει ότι κανένας δεν κόβεται ποτέ ή συμβαίνει και απλώς δεν το ξέρεις. Ας αφήσουμε το δεύτερο, παρόλο που νομίζω ότι είναι η σωστή απάντηση. Έστω ότι δεν κόβεται κανένας. Είναι ''χαμηλά'' τα στάνταρντς των οργανισμών και περνάνε εύκολα όλοι ή τους δίνουν πτυχίο έτσι, για τα $$; Ας αφήσουμε το πρώτο, παρόλο που νομίζω ότι είναι η σωστή απάντηση. (Τα στάνταρντς είναι για την μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων αρκετά εύκολα και έτσι με λίγη προσπάθεια τα πετυχαίνουν. Όπως και σχεδόν όλοι μπορούν να μάθουν ποδήλατο ή ελεύθερη κατάδυση από μικρά παιδιά.) Ας πούμε όμως πως τα πτυχία δίνονται χωρίς αντίκρυσμα, όπως υπονοείς. Δεν θα έπρεπε σε αυτή την περίπτωση να θρηνούμε κάθε ημέρα θύματα; Και μάλιστα αρχάριους. Ας μην κάνουμε τις εξαιρέσεις κανόνα όμως. Και εμένα με φοβίζουν (συναισθηματικά) τα αεροπλάνα και δεν καταλαβαίνω (λογικά) γιατί δεν πέφτουν κάθε μέρα. Φιλικά, Β. |
Παράθεση:
[offtopic]Εμένα πάλι δεν με φοβίζουν καθόλου τα αεροπλάνα, αλλά την πιθανότητα νόσου εντός των πινάκων ακόμη δεν την έχω χωνέψει, παρά τα μαθήματα στατιστικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο :(:o Μ' αρέσει η ρουφιάνα η κατάδυση αλλά με φέρνει αντιμέτωπο με το χειρότερο πρόσωπο του εαυτού μου :mad::banghead:[/offtopic] |
Βασίλη
Δεν είπα ότι απεκτησα φοβίες, ούτε πρόκειται να σταματήσω να βουτάω, απλά άνέφερα το λόγο που κάνει πολλούς (μεταξύ των οποίων και εγώ) να αναρωτιόμαστε για το τι έγινε και να κάνουμε σχετικές συζητήσεις. Αν δεν υπήρχε κάποιος λόγος οποιοδήποτε άλλο σχόλιο πέραν του "συλληπητήρια" θα ήταν τεράστια έλλειψη σεβασμού. Για τις πρϋποθέσεις εκπαίδευσης και πιστοποίησης αυτοδυτών και για τις συνθήκες λειτουργίας των καταδυτικών θα ήθελα να τα ξαναπούμε, σε κάποιο άλλο θεματικό Κατερίνα |
Καλησπερα κι απο μενα. Θλιψη μεγαλη για το περιστατικο, αλλά και αφορμη για προβληματισμο.
Για να μην κουρασω, θα θελα να θεσω ενα θεμα, που αν δεν κανω λαθος, δεν πολυθιχτηκε. Το θεμα της μακροχρονιας αποχης απο την καταδυση. Σκεφθειτε καποιον που εχει παρει καποια στιγμη στη ζωης του OW, και Advanced ενδεχομενως, εκανε εκτοτε 10-20 βουτιες, και τα χει παρατησει 5 χρονια (για παραδειγμα). Αν αυτος ο ανθρωπος κληθει για καποιο λογο να βουτηξει σημερα, ειναι αρκετα πιθανο να μην μπορει να συναρμολογησει καλα-καλα τον εξοπλισμο του. Τυγχανει να γνωριζω DM ο οποιος καποτε πορωθηκε, ασχοληθηκε, εγινε DM, και λιγο μετα, αλλαξαν καποιες συνθηκες στη ζωη του, και εδω κι εξι-επτα χρονια δεν εχει βουτηξει. Σε προσφατη συζητηση μαζι του συνειδητοποιησα οτι εχει ξεχασει παρα πολλα πραγματα, εχει χασει το "touch" που λενε. Κατι απολυτα φυσιολογικο. Παραμενει ομως στα χαρτια Dive master. Να ειμαι ειλικρινης, δεν ξερω για ποσο. Θα θελα λοιπον να ακουσω αποψεις για το πως η καταδυτικη κοινοτητα αντιμετωπιζει αυτο το ζητημα. Στο εξωτερικο που βουτηξα προσφατα, ο εκει DM, απλα με ρωτησε ποσο καιρο εχω να βουτηξω. Του απαντησα, και εκει η συζητηση τελειωσε. Θα μπορουσα να πω οτι θελω. Περιμενω αποψεις |
Απάντηση: Κατάδυση - Γενικότητες περί ασφάλειας
Εγώ απόλυτα συμφωνώ με την Κατερινά ! :thumbup:
Ίσως στο προηγούμενο topic να ήμουν περισσότερο καυστικός από όσο μπορούσε να αντέξει το ακροατήριο.... Μιλώντας για χάπαλκα DM και ελαφρόμυαλους δύτες...που δεν έχουν την απόλυτη συκγέντρωση σε αυτό που κάνουν, παραθέτωντας βιντεάκια από το youtube ίσως να μην άρεσε και να άγγιζε τα όρια της καφρίλας....:worship: Παρόλα αυτά είναι καιρός να δούμε λίγο την πραγματικότητα....τι συμβαίνει εκεί έξω....και να μην την δούμε με στρογγυλά γυαλιά...αλλά με γωνίες. Έχω σταματήσει να βουτάω με καταδυτικά κέντρα όχι γιατι θεωρώ τον εαυατό μου ΥΠΕΡΔΥΤΗ αλλά γιατί θεωρώ ότι αρκετές φορές οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι... Δεν μου αρέσει να βουτάω με αγνώστους κάθε φορά....δεν μου αρέσει να μην ξέρω το που θα βουτήξω...και να το μαθαίνω πάνω στο σκάφος....δεν μου αρέσει να μην ξέρω τι ώρα θα φύγω και τι ώρα θα γυρίσω....δεν μου αρέσει να βουτάω με group των 10 ατόμων.... Δεν μου αρέσει να μην ξέρω τι μίγμα nitrox θα πάρω....δεν μου αρέσει να μην υπάρχει βαρκάρης επάνω στο σκάφος.....και γενικότερα δεν μου αρέσει να πληρώνω και να μην έχω τα απαραίτητα. Αντ αυτού έχω ακολουθήσει μια άλλη πρακτική....έχουμε κάνει την δική μας παρέα.....και βουτάμε για πάρτη μας....οργάνωση σωστή.....δικές μας υποδομές σε αέρια και εξοπλισμό....και πάνω από όλα καλή παρέα !! Θα μου πει κανείς τώρα......Ωραία ρε φίλε....εσύ είχες την τύχη και την άνεση και έκανες.....εμείς που δεν μπορούμε τι θα κάνουμε? θα κόψουμε την κατάδυση?? Κατηγορηματικά απαντώ ΟΧΙ.....αλλά άλλη φορά που κάποιος θα δει πλημμελή μέτρα ασφαλείας ή ενημέρωσης...να αντιδράσει... Να κάνει "ρόμπα" τον εκάστοτε επαγγελματία μπροστά σε όλους...μόνο έτσι θα αρχίσουν ορισμένοι να βάζουν μυαλό. Είναι μεγάλη ευκαιρία...τώρα και με την οικονομική κρίση που κάθε ευρώ μετράει...να ζητάμε και να παίρνουμε το μέγιστο από τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν. Και κάτι τελευταίο για όλους εμάς......πρέπει όλοι...μα...όλοι να μάθουμε την ΑΞΙΑ της ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ.... Δεν είναι καθόλου κακό....να αφιερώνουμε μερικές βουτιές (οι οποίες δεν κοστίζουν) στα 6 μέτρα με σκοπό να προπονούμαστε σε βασικές δεξιότητες. Η προπόνηση και η αξία της είναι κάτι που διδάσκεται και πολύ σωστά....στους δύτες που κάνουν τεχνική κατάδυση.....καλό είναι να οι εκπαιδευτές που υπάρχουν εδώ μέσα να διδάξουν όλους τους μαθητές τους....τι άξια έχει το λεγόμενο "χαζοβούτϊ" της προπόνησης. Αυτά τα ολίγα ήθελα να πω.... |
Μία "καθοδηγούμενη κατάδυση" δεν θεωρώ ότι είναι πιο ασφαλής από την ίδια κατάδυση αν είχε πραγματοποιηθεί χωρίς καθοδήγηση.
Ο πάροχος της καθοδηγούμενης κατάδυσης έχει απλά τον ρόλο να μας συνοδέψει σε ένα ωραίο μέρος, με άνεση, με δευτερεύουσες παροχές (πχ ντους, πλύσιμο εξοπλισμού κτλ), με ενημέρωση για το συγκεκριμένο καταδυτικό προορισμό (μορφολογία, διαδρομή, κίνδυνοι κοκ), με ένα γενικό πλάνο κατάδυσης. Υποβρυχίως θα μας καθοδηγήσει, θα εντοπίσει για εμάς σημεία ενδιαφέροντος, θα είναι ένα επιπλέον ζευγάρι μάτια και τίποτα παραπάνω. Δεν είναι μάγος (για να βρίσκεται παντού), δεν είναι χταπόδι (για να παρέχει βοήθεια ταυτόχρονα σε όλη την ομάδα), δεν είναι άτρωτος (για να μην τον πιάνει νόσος, μέθη κοκ), δεν είναι μύγα (για να βλέπει ταυτόχρονα παντού), δεν είναι αρκούδα (για να μην κρυώνει ποτέ) δεν είναι ψάρι (για να έχει 0 κατανάλωση). Πρέπει να είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε την κατάδυση συμπεριλαμβανομένης και της διαδρομής (που έχει περιγραφεί στην ενημέρωση) χωρίς την βοήθεια συνοδού. Εαν δεν είμαστε τότε δεν πρέπει να κάνουμε την κατάδυση. Δύτες που προσέρχονται για συνοδευόμενη κατάδυση, χωρίς ρολόι, χωρίς πίνακα (DC, slate κοκ), έχουν κάνει το πρώτο λάθος, την πρώτη παράβαση όσων μάθανε στην εκπαίδευση. Δεν έχεις ρολόι; ΖΗΤΑ. Δεν έχεις computer; ΖΗΤΑ (φυσικά ένα που να γνωρίζεις πως λειτουργεί), δεν έχεις πίνακα; ΖΗΤΑ. Δεν έχουν να σου δώσουν; κάνε μπανάκι στα βραχάκια, είναι επίσης πολύ ωραία. Ένα ρολόι που μπαίνει στο νερό κάνει 10 ευρώ. Έστω κάθησε στα 10μ (η ώρα 0 απλά δεν πιάνεται με μια μπουκάλα 12lt και ο ρυθμός ανόδου με λίγη εμπειρία μπορεί να κρατηθεί) Οτιδήποτε άλλο δεν είναι καθοδηγούμενη κατάδυση. Είναι ή εκπαίδευση ή επιβλεπόμενη (supervised) κατάδυση ή λάθος και επικίνδυνη κατάδυση. Φυσικά μερίδιο ευθύνης έχει και ο συνοδός που θα πάρει δύτη μαζί του λέγοντας του "θα σε προσέχω εγώ". Ποιόν θα πρωτο-προσέξει; Όσοι ψάχνουμε μεγαλύτερη ασφάλεια στην παροχή καθοδηγούμενης κατάδυσης μάλλον κάτι δεν έχουμε καταλάβει. Μπορώ να πω ότι η καθοδηγούμενη κατάδυση είναι (θα πρεπε να είναι) πιο ανέμελη. Ο πάροχος θα φροντίσει να υπάρχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, οξυγόνο, φαρμακείο, spare υλικά, κιλά, θα έχει την μπουκάλα μας έτοιμη γεμάτη, θα μας βοηθήσει στο κουβάλημα, θα έχει "φρέσκες" γνώσεις α' βοηθειών. Εκ των πραγμάτων κάποια απο αυτά δεν τα έχουν όλοι οι δύτες (μακάρι να τα είχαμε όλοι). Όσοι όμως δεν τα έχουμε αυτά δεν θα πάρουμε έναν φίλο με το σκάφος να πάμε για κατάδυση γιατί απλά στην μεση της θάλασσας δεν έρχεται το ασθενοφόρο. Πιστεύω λοιπόνότι η κατάδυση είναι ασφαλής όταν γίνεται σωστά. Όπως ακριβώς την μάθαμε στο σχολείο που κάναμε. Αν γίνεται ως παροχή υπηρεσιών είναι επίσης ασφαλής όταν γίνεται σωστά. Όταν γίνεται λάθος είναι επικίνδυνη μακάρι να υπάρχουν 5 συνοδοι. Είχα την τιμή να μου παρέχουν υπηρεσίες παιδιά διαμάντια. Από την πρώτη φορά αλλα ιδιαίτερα μετά το rescue κατάλαβα πόσο λάθος έκανα όταν στο πίσω μέρος του μυαλού πίστευα ότι θα με προσέχουν άλλοι. Εγώ και το ζευγάρι μου να είμαστε μαζί να μιλήσουμε πριν την κατάδυση, να συννενοηθούμε τι θα κάνουμε μέσα στο νερό, πάντα μέσα στα όρια εμπειρίας, της εκπαίδευσης, των συνθηκών, αλλα και το δυνατοτήτων μας την συγκεκριμένη μέρα (προετοιμασία, εξοπλισμός, φυσική κατάσταση, διάθεση, κοκ). Συγγνώμη για την πολυλογία |
Μήπως είναι πολλές οι ευθύνες για το κεφάλι ενός ανθρώπου??
Αν πηγαίναμε με ζευγάρι σε καταδυτικό σίγουρα θα ήταν καλήτερα !!!! Προσωπικά καλοκαίρι πριν από μερικά χρόνια που πήγα σε καταδυτικό ένιωθα πολλή άβολα, που είδα έναν DM να συνοδεύει 9 - 10 AOW, με τον καθένα να κάνει τα δικά του και να προσπαθεί να τους συνοδεύσει!!! Έτσι έκανα μια όμορφη "συντηρητική" κατάδυση απλά ακολουθώντας προσεκτικά! |
1 Συνημμένο(α)
Πιστεύω ότι ο πιστοποιημένος δύτης θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο τι ακριβώς λένε τα πρότυπα πάνω στα οποία γίνεται η εκπαίδευσή του. Βέβαια σαν μέρος της εκπαίδευσης του ο καθένας μας έχουμε ακούσει τον εκπαιδευτή μας να μας περιγράφει το τι είναι ακριβώς το πτυχίο που παίρνουμε και το τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό. Αν θέλει όμως κανείς να μπορεί να συγκρίνει το επίπεδο της εκπαίδευσης που έχει πάρει σε σχέση με το gold standard δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάνει το εξής:
Τυπώνει το αρχείο που παραθέτω εδώ...: Συνημμένο Αρχείο 1633 ... πριν ακόμα ξεκινήσει να κάνει εκπαίδευση. Αν έχει κανείς απορίες ας μπεί στο φόρουμ και ας ανοίξει ένα θέμα και ας ρωτήσει και ας μην είναι ακόμα δύτης. Πιστεύω ότι πολλοί είναι εκείνοι που θα βοηθήσουν με την γνώση τους. Αφού μελετήσει το πρότυπο και αφού το συζητήσει με την παρέα του που θα έχει μάλλον και δύτες, ας ψάξει μετά για εκπαιδευτή. Γνωρίζωντας κάποια πράγματα για την υπηρεσία που πάει να αγοράσει θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από το «απλά θέλω να μάθω κατάδυση, πόσο χρεώνεις?»! Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ας κάνει αυτο-αξιολόγηση για το κατά πόσο έχει πετύχει αυτό που λέει το πρότυπο. Βεβαίως ο εκπαιδευτής του έχει την απόλυτη ευθύνη να βεβαιωθεί πριν του δώσει το καρτελάκι ότι αυτό ισχύει αλλά έλα που μερικές φορές δεν ισχύει! Μετά την εκπαίδευση ας κάνει ξανά μία αυτο-αξιολόγηση! Αν διαπιστώσει ότι κάτι έχει μείνει πίσω τότε έχουμε θέμα! Μπορεί να ζητήσει ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του. Πληρώνεις για να πάρεις ολόκληρο το προϊόν και όχι μέρος αυτού. Και επειδή οι καταδύσεις δεν είναι ένα θέμα που το μαθαίνουν όλοι με τον ίδιο ρυθμό είναι πολύ πιθανό ένας που μαθαίνει αργά να θέλει περισσότερο χρόνο εκπαίδευσης και περισσότερες καταδύσεις. Αυτό πρέπει να το χονέψουμε και να το αποδεκτούμε. Ας σταματήσουμε να μετράμε τον δύτη με το πόσα πτυχία έχει καταφέρει να συλλέξει. Ας μετράμε τον εαυτό μας βάσει του προτύπου. Με τον τρόπο που εισηγούμε μειώνεται και το πρόβλημα της ελλειπούς εκπαίδευσης. Ξέρω γιατί υπήρξα θύμα τέτοιας! Ένας σωστά εκπαιδευμένος δύτης έχει σίγουρα μία και μοναδική προοπτική. Να αποκτίσει στη συνέχεια εμπειρίες. Το λάθος θα γίνει αναπόφευκτα. Ρωτήστε όσους είναι ειλικρινείς και ασχολούνται με τις καταδύσεις χρόνια και έχουν να σας διηγηθούν αρκετές ιστορίες. Η άτυχη στιγμή δεν θα σταματήσει να υπάρχει! Αυτό όμως δεν πρέπει ντε και καλά να ενοχοποιεί την κατάδυση και να την χαρακτηρίζει σαν επικίνδυνη, αφού δεν είναι! Και τα αίτια ενός θανάτου που συμβαίνει μέσα στο νερό να γνωρίζεται ότι δεν οφείλονται πάντοτε στο υγρό στοιχείο και στην κατάδυση! Οφείλονται και σε άλλους λόγους που άμα είναι να έρθει εκείνη η καταραμένη ώρα όπου και να σαι δεν θα σου χαριστεί. Δυστυχώς! Αυτό για το πίσω μέρος του εγκεφάλου... Όσο για το ποιός έχει ευθύνη για την δική μου ασφάλεια σε κάθε κατάδυση που κάνω, καθοδηγούμενη ή μη, αυτός είναι πρώτος και καλύτερος εγώ ο ίδιος! Αυτό σαν γενική αρχή! βέβαια μπορεί να πέσω και θύμα κακής οργάνωσης παραλείψεων, πλημμελούς εκτέλεσης καθήκοντως αλλά δεν θα ήταν καλύτερο να ξέρω να εντοπίζω το πρόβλημα με το που φαίνεται μπροστά μου παρά να το μαθαίνω από ένα δημοσιογράφο που γράφει ένα άρθρο κατόπιν εορτής? Επομένως ναι παραλείψεις υπάρχουν αλλά η δικλείδα ασφαλείας είναι πάντα η προσωπική μου βούληση! Κάνω κατάδυση τώρα ή δεν κάνω? Δεν κάνω! Αυτό θα έκανε ένας ενημερωμένος δύτης με το που δεί κάτι που δεν του κάνει για σωστό σε ένα καταδυτικό! |
Οι καθοδηγούμενες καταδύσεις που απαιτούν επιπρόσθετες πιστοποιήσεις ή εμπειρία, για τα οποία ο πελάτης δεν μπορεί να παρουσιάσει σχετική τεκμηρίωση θεωρούνται εκπαιδευτικές καταδύσεις και μπορούν να διεξαχθούν μόνο από πιστοποιημένο εκπαιδευτή καταδύσεων. Η παράγραφος 5 εφαρμόζεται για θέματα που σχετίζονται με αυτού του είδους τις καταδύσεις. [/quote]
Δηλαδή κάθε φορά που ο πάροχος περιορίζεται σε προφορική βεβαίωση του αυτοδύτη για την πιστοποίηση ή εμπειρία του ή κάθε φορά που τον κατεβάζει/τον αφήνει να κατέβει πέραν των ορίων της πιστοποίησης, όπως αυτά καθορίζονται από τον οικείο οργανισμό, η κατάδυση σύμφωνα με το πρότυπο θεωρείται εκπαιδευτική και όχι συνοδευόμενη? Πόσο ενδιαφέρον είναι αυτό? |
Να προσθέσω ότιι εννοώ ενδιαφέρον για την ασφάλεια του παρόχου, όχι του αυτοδύτη
|
κατερίνα σε χαιρετώ,
Οι προφορικές βεβαιώσεις δεν θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές από το καταδυτικό κέντρο. Σε περίπτωση ατυχήματος όπου ένα καταδυτικό κέντρο μυνηθεί για αστική ευθύνη είναι μεν ασφαλισμένο δια νόμου, αλλά δεν θα ήθελε να έχει αυτό το κενό διότι μπορεί να του επιβληθούν ποινές από το δικαστήριο! Τώρα αν στο ίδιο το καταδυτικό έχεις κάνει την εκπαίδευσή σου τότε έχουν στα αρχεία τους τον φάκελο της εκπαίδευσής σου που μπορεί να θεωρηθεί ως τεκμηρίωση. Επίσης τεκμηρίωση μπορεί να γίνει και μέσω διαδικτύου με το diver check αφού μπορεί να μπεί στην ιστοσελίδα κάποιων οργανισμών (δεν έχουν όλοι αυτά τα εργαλεία) και να ελέγξει αν όντως έχεις την πιστοποίηση που διατείνεσε ότι κατέχεις. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να πείσουν το δικαστήριο ότι έκαναν τη δουλειά τους βάσει των καταδυτικών προτύπων (ΕΠΚΑ), μέρος των οποίων έκανα μια πρόχειρη μετάφραση πιό κάτω. Τις περισσότερες φορές και στις περισσότερες περιοχές του κόσμου όπου διεξάγονται οργανωμένες καταδύσεις πιθανόν ο παροχέας να μην μένει μόνο στην τεκμηρίωση εκπαίδευσης και εμπειρίας αλλά να σου ζητήσει να υπογράψεις και μία φόρμα συμμετοχής με αποποίηση ευθύνης και ενημέρωση για τους κινδύνους. Τελικά όλα μπορεί να γίνονται παράτυπα και για πολλά χρόνια να μην προκύψει θέμα. Εξ ορισμού πάμε για διασκέδαση και το μυαλό μας είναι στη συχνότητα αυτή. Σε καμία περίπτωση δεν θα κάτσουμε να ασχοληθούμε με αυτά τα θέματα όπως παραλείψεις, παρατυπίες κλπ. Αυτά θα περνάνε απαρατήρητα εκτός και αν συμβεί κάτι οπότε έχουμε θύματα από τη μία και εκτεθειμένους από την άλλη. Διευκρινίζω πώς τα πιό πάνω σχόλια γίνονται στο πλαίσιο γενικότητες και σε καμία περίπτωση δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένο γεγονός. |
Σώτο χαιρετώ και εγώ
Συμφωνώ απολύτως με την προσέγγιση Αυτό εννοούσα στο προηγούμενο ποστ όταν έγραφα "Όσο δε αφορά τα καταδυτικά, στην Ερυθρά και στη Κύπρο μου έδωσαν να συμπληρώσω ερωτηματολόγιο για εμπειρία, φυσική κατάσταση και πληροφορίες επικοινωνίας σε περίπτωση περιστατικού, και να υπογράψω δήλωση ότι βουτάω με δική μου ευθύνη. Εδώ το πρωτόκολλο είναι συνήθως «Πως σε λένε» «Τάδε (μικρό όνομα)» «Έχεις πτυχίο» «Έχω» «Έλα». Αν πάθω τίποτα θα ψάχνουνε να βρούνε ποια είμαι από τις πινακίδες του αυτοκινήτου." Σπανίως μου ζητήθηκε να δείξω κάρτα ή logbook (αν και τα έχω πάντα μαζί μου) και μόνο μία φορά μου δώθηκαν έγγραφα προς υπογραφή. Ίσως κάποιοι δύτες να ενοχλούνται όταν τους δίνουν τη χαρτούρα για να υπογράψουν, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είναι δείγμα σοβαρότητας του καταδυτικού |
Από μια προσωπική εμπειρία όταν ταξίδεψα στο εξωτερικό σε καταδυτικό ταξίδι, και έδειξα την πιστοποίηση μου και υπέγραψα την σχετική χαρτούρα όπως είπες χωρίς να με πειράξει καθόλου αυτό το γεγονός. Αν και δεν ξέρω αν είναι σχετικό με το θέμα μας, πλέον όταν πας σε καταδυτικό ταξίδι στο εξωτερικό όλα και περισσότερα καταδυτικά κέντρα ζητούν ο δύτης να είναι ασφαλισμένος.
|
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Από την στιγμή που ένας δύτης επιλέγει να κάνει κατάδυση με καταδυτικό κέντρο τότε το καταδυτικό κέντρο έχει υποχρέωση να ενεργεί όπως ορίζει ο νόμος και τα πρότυπα. Μεταξύ των υποχρεώσεών του είναι να καλύπτει υποχρεωτικά με ασφάλιση την αστική του ευθύνη, και να κάνει όλα τα συγκεκριμένα πράγματα που ορίζει το πρότυπο και μόνο τότε θα θεωρείται ότι έχει λάβει μέτρα πρόληψης ατυχήματος. Προχωρώ όμως και ένα βήμα παραπέρα και λέω το εξής. Από την ηθική και την επαγγελματική σκοπιά αν θέλεις, ο πάροχος δεν είναι απλά ένας ξεναγός! Είναι ηθικά και επαγγελματικά φορτισμένος στο να κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες για πρόληψη ατυχήματος. |
Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί τα καταδυτικά κέντρα μας βάζουν να υπογράψουμε(πριν την βουτιά) ότι : απαλλάσονται από οποιαδήποτε ευθύνη αν μπλέξουμε σε ατύχημα !!:confused:
|
Παράθεση:
Πιό κάτω κάνω μια μετάφραση μίας τέτοιας φόρμας που συμπληρώνεται από την PADI INTL πριν από κάθε σχολείο. κάτι ανάλογο υπάρχει και στις οργανωμένες ή καθοδηγούμενες καταδύσεις: "Ούτε ο εκπαιδευτής (τάδε) ούτε το καταδυτικο κέντρο (τάδε) το οποίο προσφέρει την εκπαίδευση, ούτε η PADI International Ltd., ή International PADI, Inc., αναλαμβάνουν οποιαδήποτε ευθύνη για θάνατο, τραυματισμό, ή άλλη απώλεια σε εσένα, η οποία έχει προκληθεί ως αποτέλεσμα προσωπικής σου ενέργειας ή από οποιαδήποτε αιτία ή κατάσταση που είναι κάτω από τον έλεγχό σου η οποία συνιστά δική σου προσωπική αμέλεια. Αν δεν υπάρχει αμέλεια ή οποιαδήποτε άλη παραβίαση καθήκοντος από μέρους του εκπαιδευτή, του καταδυτικού κέντρου που σου προσφέρει την εκπαίδευση της PADI International Ltd. και της International PADI, Inc., η συμμετοχή σου σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα γίνεται με δική σου ανάληψη ευθύνης για τους κινδύνους (at your own risk). Δηλώνω ότι έχω διαβάσει και κατανοήσει πλήρως όλους τους όρους του...και υπογραφή." Το κείμενο συμπληρώνεται με ενημέρωση για τους κινδύνους. Τα καθήκοντα του παροχέα καθορίζονται από τα πρότυπα. Ο προνοητικός παροχέας θα πρέπει να χρησιμοπειεί αυτή την δήλωση σε όλες τις καταδυτικές υπηρεσίες που διοργανώνει. |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
|
και υπογράφοντας ουσιαστικά αναλαμβάνω την ευθύνη για το κομάτι που μου αναλογεί .......... από εκεί και πέρα το καταδυτικό αναλαμβάνει την δική του :(:(
Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα συντηρητικός όταν καταδύομαι με καταδυτικό και δεν έχω ζευγάρι που δεν το ξέρω. :geia: |
Όσον αφορά το χαρτί αποποίησης ευθύνης που υπογράφουμε στα καταδυτικά, το θέμα είναι καθαρά "νομικίστικο", μια νομική δικλείδα ασφαλείας για τον πάροχο.
Στην πραγματικότητα -όπως λέει κι ο Σώτος παραπάνω- αν κάτι πάει τόσο στραβά ώστε να φτάσουμε τελικά στο δικαστήριο, οι ευθύνες οποιονδήποτε συνοδών, παρόχου κλπ εξετάζονται εξ αρχής στη βάση των ενεργειών που έγιναν ή της αμέλειας (αυτών που δεν έγιναν) και οποιοδήποτε τέτοιο χαρτί δεν μπορεί να απαλλάξει κανέναν από τις ευθύνες του, έχει μόνο ελαφρυντικό χαρακτήρα με τη λογική ότι ο δύτης υπογράφοντάς έλαβε γνώση της επικινδυνότητας της δραστηριότητας. Η μόνη χρησιμότητά του για μένα (ως αυτοδύτη και πελάτη) είναι ότι όταν κάποιος πάροχος μου ζητάει να υπογράψω ένα τέτοιο χαρτί, είναι ένα πρώτο σημάδι ότι παίρνει την δουλειά του σοβαρά, ότι έχει συνηδητοποιήσει ότι υπάρχει πάντα -στατιστικά- ένας μικρός αλλά υπαρκτός κίνδυνος και επομένως περιμένω να είναι εξίσου προσεκτικός και στις υπόλοιπες λεπτομέρειες ασφαλείας, που άμα τις δούμε όλες μαζί δεν είναι καθόλου λεπτομέρειες κι είναι αυτές που κάνουν τελικά τη διαφορά. ============ ...και μια που πιάσαμε τα νομικά θέματα, υπάρχει ένα ακόμη θολό σημείο στην αυτόνομη κατάδυση στην Ελλάδα που νομίζω δεν είναι ευρέως γνωστό. Το μέγιστο βάθος αυτόνομης κατάδυσης αναψυχής εξακολουθεί να είναι -30 μέτρα ή όχι? Γιατί αν είναι -30, τότε προφανώς παραβιάζεται συστηματικά. ...κι αν μεν όλα πάνε καλά ΟΚ κανένας δε θα το μάθει, αν όμως τα πράγματα πάνε στραβά τότε ένα δικαστήριο θα μπορούσε να το πάρει υπ' όψιν του ως παραβίαση των ορίων ασφαλείας, αν και στο νόμο δεν είναι σαφής ο λόγος θέσπισης του ορίου. Το όριο αυτό θεσπίζεται σε έναν αρχαίο κανονισμό λιμένα του '89 και δεν υπάρχει καμμία παράγραφος που να το αναιρεί με σαφήνεια στο νέο νόμο 3409/2005, οπότε πιστεύω πως εξακολουθεί να είναι θέμα ερμηνείας. Ένα στοιχείο που δείχνει πως δεν είναι αυταπόδεικτο αν ισχύει ή όχι το όριο βάθους, είναι ότι όταν η εταιρεία ιδιοκτησίας του Βρετανικού σκεφτόταν να φέρει μίνι υποβρύχιο και να κατεβάζει τουρίστες στο ναυάγιο, ένα βασικό κόλλημα ήταν ότι η περιήγηση τουριστών εμπίπτει στην κατάδυση αναψυχής και έχει όριο τα -30μ ενώ το ναυάγιο είναι στα -110 -120. Αν κάποιος δικηγόρος μπορεί να δώσει κάποιες πιθανές ερμηνείες και να μας λύσει την απορία, θα ήταν ευχής έργο... :confused: Παραθέτω κι ένα απόσπασμα σχετικό με τη νομοθεσία από παλιότερη συζήτηση στο site της Ένωσης Αυτοδυτών Θεσσαλονίκης (είναι η παράγραφος σε bold από μόνη της ικανή να αναιρέσει τα όρια βάθους? δεν είμαι σίγουρος...): Παράθεση:
|
Φοίβο έπιασες ένα τεράστιο κεφάλαιο τώρα που σηκώνει πολύ συζήτηση.
|
Παράθεση:
Τα πρότυπα έχουν συνταχθεί από τεχνική επιτροπή και είναι ξεκάθαρο ότι έχει δουλέψει πάνω σε προϋπάρχοντα πρότυπα καταδυτικών οργανισμών. Από ότι γνωρίζω δεν υπάρχουν πρότυπα για τα περισσότερα σχολεία που μπορεί να παρέχει ένας οργανισμός και αυτό περιλαμβάνει και τα σχολεία ειδικοτήτων μεταξύ των οποίων και η βαθειά κατάδυση όπου τομέγιστο προτεινώμενο βάθος είναι τα 40m. Από τα πρότυπα που υπάρχουν αναφέρεται επι λέξη το εξής: Supervised Diver - dive to a recommended maximum depth of 12 m under the direct supervision of a dive leader. Autonomous Diver - dive to a recommended maximum depth of 20 m with other scuba divers of the same level, Για τα δύο αυτά επίπεδα που είναι τα αντίστοιχα ας πούμε της PADI scuba diver και open water diver αναφέρεται μια σύσταση (reccomendation) και όχιο ρητή απαγόρευση. Αλλωστε δεν θα είχε και νόημα διότι μετά θα έπρεπε να υπάρχει αστυνομία βυθών για να ελέγχει τα μέγιστα βάθη και να καταγγέλει παραβάσεις. Τα πρότυπα των καταδυτικών οργανιοσμών είναι όμως λίγο πιό αυστηρά αφού τα standards του ίδιου του οργανισμού απαγορεύουν εκπαιδευτική κατάδυση κάτω από το αναφερώμενο ώς μέγιστο βάθος. Ο νόμος επομένως επειδή κάνει παραπομπή στα ΕΠΚΑ δεν απαγορεύει την κατάδυση για σκοπούς ψυχαγωγίας κάτω από αυτά τα βάθη. Στο πρότυπο του Dive Master ας πούμε αναφέρεται ότι ο πιστοποιημέος σε αυτό το επίπεδο σύτης θα πρέπει να μπορεί να έχει καταδυτικές δεξιότητες και εμπειρία σε βάθη μεγαλύτερα από εκείνα του Autonomous Diver. Dive Leader - depth range exceeding that of level 2 scuba diver. Υπάρχει όμως ένα κενό στα πρότυπα διότι δεν καλύπτονται τα επιπρόσθετα σχολεία που πρέπει να κατέχει ένας Dive Leader ή Dive Master που αυτά είναι το advanced open water, το rescue, το CPR and First Aid provider. Το κενό αυτό μάλλον καλύπτεται προσωρινά από την παράγραφο 4 του προτύπου το οποίο λέει: Παράθεση:
Όπως όμως γνωρίζουμε αυτές οι καταδύσεις γίνονται σε όλες τις Ευρωπαικές χώρες, σχολεία γίνονται σε όλες τις Ευρωπαικές χώρες και ποτέ κανένας δύτης ή καταδυτικό κέντρο δεν έχει κατηγορηθεί από καμία αρχή για παραβίαση οποιουδήποτε ορίου βάθους. Ηπροσωπική μου αίσθηση είναι ότι ο καθορισμός μέγιστου βάθους ψυχαγωγικής κατάδυσης είναι αδύνατο να γίνει νομικίστικα με τις υπάρχουσες διατάξεις, πρότυπα και νομοθεσίες. Αντίθετα αυτό καθορίζεται πολύ καλύτερα από τα εκπαιδευτικά standards κάθε οργανισμού για κάθε σχολείο. |
Πολύ σοβαρά τα ερωτήματα της Κατερίνας, ερωτήματα τα οποία προκύπτουν σχεδόν σε κάθε συζήτηση με θέμα την εκπαίδευση, αξίζει όμως να τα αναλύσουμε περισσότερο και να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.
Ξεχώρισα τα εξής ερωτήματα: Παράθεση:
Τα βήματα της εκπαίδευσης: • Η πρώτη επαφή ένος υποψήφιου αυτοδύτη γίνεται σε ένα Σύλλογο ξεκινώντας κατά αρχήν συστηματική προπόνηση στην πισίνα βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την φυσική του κατάσταση την άπνοια, δυναμική άπνοια, δεξιότητες και ελευθερία κινήσεως υποβρύχιως κ.λ.π • Στην συνέχεια διδάσκεται η θεωρία σε βάθος χρόνου όσες ώρες είναι απαραίτητες μέχρι ο εκπαιδευτής βεβαιωθεί πως έχει κατανοηθεί πλήρως από από όλους τους ενδιαφερόμενους. • Γίνονται οργανωμένες βουτιές για να αποκτήσουν εμπειρία και αφού οι μαθητές κριθούν ικανοί από τους προπονητές και τους εκπαιδευτές του Συλλόγου μπορούν να ξεκινήσουν την πρακτική εκπαίδευση με στόχο το OW. Με τα παραπάνω νομίζω πως απαντήθηκε η πρώτη ερώτηση της Κατερίνας. • Παρακολουθούν συνεχώς σεμινάρια που οργανώνονται από τους τοπικούς Συλλόγους, από τις ομοσπονδίες των Κρατιδίων, την Γερμανική Ομοσπονδία VDST, όλα αυτά χωρίς κανένα κόστος εκτός από μικρή ετήσια συνδρομή προς τον Σύλλογο. • Ο υποψήφιος για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιεί εξοπλισμό τον οποίον προσφέρει ο Σύλλογος μέχρι να τελειώσει την εκπαίδευση του. • Η εκπαίδευση προσφέρεται σε 1200 (ναι καλά διαβάσατε 1200) Συλλόγους όπως π.χ σε αυτόν εδώ http://duc-hanau.htsv.de/ Αν κάνετε ένα κλικ αριστερά “Ausbildung”, θα δείτε τα παρακάτω: Παράθεση:
Παράθεση:
Απόσπασμα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα VDST - CMAS Παράθεση:
Παράθεση:
Η επιλογή είναι όμως προσωπικό θέμα του καθενός, στις Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν επιλογές, εδώ τι γίνεται???.... μάλλον χάσαμε το τρένο...:confused: |
Παράθεση:
|
Δεν ασχολούμαι πλέον με εκπαίδευση αυτοδυτών. Εχω στο ιστορικό μου 8 εισπράξεις στο φούλ χωρίς να δώσω πτυχείο open water σε αντίστοιχες περιπτώσεις, (από αυτά που μπορώ να θυμηθώ) από σύνολο 250 περίπου πιστοποιήσεων σε όλα τα επίπεδα, καθώς και 2 εκπαιδευτές που κόπηκαν στο ITC. Κάποιοι άνθρωποι θέλουν απλά περισσότερο χρόνο, περισσότερο κόπο, και περισσότερα έξοδα για να πιστοποιηθούν. Είμαι ειλικρινής. Ένας εκπαιδευτής έχει τρεις επιλογές για αυτές τις περιπτώσεις.
Α) να κάνει την πάπια και να δώσει το πτυχίο (την έκατσε τη βάρκα μετά) ή Β) να ζητήσει τα έξοδά του για τον επιπρόσθετο χρόνο που απαιτείται για πιστοποίηση (μερικοί θέλουν ίσαμε 15 καταδύσεις) αν πιστεύει πώς ο εκπαιδευόμενος μπορεί ultimately να πιστοποιηθεί και Γ) να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να δώσει πιστοποίηση και οι όροι που θα βάλει να είναι αποτρεπτικοί για τον εκπαιδευόμενο. Σε αυτή την περίπτωση είτε ο εκπαιδευόμενος δεν γίνεται δύτης οπότε η καταδυτική κοινότητα χάνει ένα μέλος είτε πάει σε άλλη σχολή ή σε ένα όμιλο που προσφέρουν μαθήματα δωρεάν και να δοκιμάσει εκεί την τύχη του. |
Έχοντας δει εκπαιδευτικά συστήματα (όχι μόνο κατάδυσης) από πολλούς οργανισμούς, κράτη, επαγγελματίες, ερασιτέχνες, ομοσπονδίες, υπηρεσίες, πανεπιστήμια, αερολέσχες, κολέγια κοκ. μπορώ να πω ότι έχω σχηματίσει άποψη.
Για την εκπαίδευση υπάρχουν 2 "σχολές". Η "παλιά καλή" σχολή που λέει ότι θα πρέπει να "λιώσει το κορμί" σου πριν μπορέσεις να κάνεις πάρεις πτυχίο και αυτή (πλέον σύγχρονη) που λέει ότι ξεκίνα με τα βασικά (που είναι ήδη αρκετά) ξεκίνα να καταδύεσαι, να πετάς, να προγραμματίζεις κοκ και έλα να σου πούμε επιπλέον πράγματα για να κάνεις το παραπάνω που θες (αν θες να κανείς κάτι παραπάνω). Ανάλογα βέβαια με την φύση του τι και γιατί μαθαίνεις τόση και η αυστηρότητα του προγράμματος. Άλλο να μάθεις πρώτες βοήθειες για να βοηθήσεις -αν και όταν- στον δρόμο έναν συνάνθρωπο σου και άλλο να είσαι τραυματιοφορέας στα επείγοντα. Η κατάδυση στα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πολύ. Έχει αλλάξει πολύ κυρίως ο εξοπλισμός, αλλά και ο κόσμος στον οποίο απευθύνεται. Η κατάδυση κάποτε ήταν άθλημα για γερά πνευμόνια, ενώ σήμερα οποιοσδήποτε με μια καλή υγεία μπορεί να καταδυθεί. Κάποτε ήταν άθλημα για λίγους, ενώ τώρα είναι ένα χόμπι για όλους. Αυτό δεν μπορούσε να μην αντικαθρεπτιστεί στην εκπαίδευση. Έτσι μπορεί ο καθένας μας πλέον να ταξιδεύει ανα τον κόσμο και να καταδύεται χωρίς να λέγεται Ζακ Υβ, χωρίς να διαθέτει πακτολό χρημάτων, χωρίς να διαθέτει δικό του εξοπλισμό, σκάφος,γνωριμίες κτλ. Τέλος έχει αλλάξει πολύ ο τρόπος εκπαίδευσης γενικότερα δίνοντας έμφαση μόνο σε αυτά που απαιτούνται για κάθε δραστηριότητα και όχι σε πράγματα που πιθανότατα να μην χρειαστούν ποτέ (παράδειγμα: σήματα μορς δεν διδάσκονται πλέον στους ραδιοερασιτέχνες. Η συγκεκριμένη εξέταση απέτρεπε -χωρίς κανέναν λόγο- από πολύ κόσμο την νόμιμη χρήση ασυρμάτου). Επι του θέματος και οι δύο σχολές βγάζουν ασφαλείς δύτες. Σε κάθε άνθρωπο ταιριάζουν διαφορετικά πράγματα και ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Επιλογές ανάλογα με την προσωπική του οπτική, ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο του, ανάλογα με την τσέπη του. Το ερώτημα είναι αν και οι δύο "σχολές", όταν έρθει η ώρα να υλοποιηθούν τα προγράμματά τους, επιβάλει, αξιολογεί, θωρακίζει ότι γίνεται σωστά χωρίς κενά, με ασφάλεια, χωρίς να "κόβουν δρόμο". Είτε η μία φιλοσοφία εκπαίδευσης είτε η άλλη, αν δεν τηρηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα και τα πρότυπα τότε ασφαλώς ο δύτης "βγαίνει" με ελλείψεις. Όταν φτάσουμε λοιπόν να επιλέξουμε οργανισμό-ομοσπονδία (ή όπως αλλιώς) η οποία είναι της Α ή Β "σχολής-φιλοσοφίας" που μας αρέσει, για μένα έχει πρωταρχική σημασία να γνωρίζω πως ελέγχεται ο κάθε εκπαιδευτής-σύλλογος-κέντρο ότι όντως κάνει αυτά που πρέπει με τον τρόπο που πρέπει. Πως υποστηρίζεται και με τι μέσα το εκπαιδευτικό έργο. Μπορώ αν θέλω -με λίγο "γραφειοκρατικό πονοκέφαλο"- να δημιουργήσω έναν δικό μου οργανισμό, να βάλω πρότυπα αυστηρά, να βάλω απαιτήσεις υψηλές, αυστηρές εξετάσεις. Το σήμα του οργανισμού όμως και μερικές σελίδες σε έναν οδηγό εκπαιδευτή δεν λένε σπουδαία πράγματα. Χρειάζονται βιβλία, χρειάζονται οπτικοακουστικά βοηθήματα, χρειάζονται διαδικασίες που θα επιτρέπουν να ελέγχεται και να αποδεικνύεται ότι έγιναν όντως τα μαθήματα, ότι η γνώση αποκτήθηκε, ότι στην θάλασσα έγιναν όλα όσα έπρεπε με τον τρόπο που έπρεπε. Αυτά είναι τα δύσκολα. Ήδη τα περισσότερα προγράμματα λίγο διαφέρουν (αν διαφέρουν) από αυτά που περιέγραψε ο Χρήστος ως τα καλλίτερα. Το ζητούμενο όμως είναι τι γίνεται όταν φτάσουμε στην πραγματικότητα. Αφιερώνεται χρόνος σε κάθε μαθητή ξεχωριστά; Υπάρχει η πρέπουσα αυστηρότητα για το πότε ο μαθητής εκτέλεσε μια άσκηση ή κουτσά στραβά όλοι "πέρασαν"; Έδωσαν εξετάσεις ή ο εκπαιδευτής τα συμπλήρωσε μόνος του; Ένας φίλος μου έλεγε ότι θα έπρεπε το πρώτο σχολείο να περιέχει τα πάντα μέχρι το σημέρινο rescue γιατί όλα αυτά χρειάζονται για έναν ολοκληρωμένο δύτη. Ενώ δεν έχει άδικο, μπορεί εύκολα να του απαντήσει ότι για να εργαστείς ως ηλεκτρολόγος θα πρέπει να σου μαθαίνουν σε 3 χρόνια όσα μαθαίνει κανείς κάνοντας διδακτορικό. Απλά δεν μπορεί κάποιος να μάθει τόσα πράγματα από την μια μέρα στην άλλη και φυσικά στις μέρες μας δεν μπορείς να απαιτήσεις από έναν άνθρωπο να αφιερώσει 3-6 μήνες σε εκπαίδευση (κάπου τόσο θα χρειαζόταν) πριν μπορέσει να κάνει μία κατάδυση χωρίς εκπαιδευτη-συνοδό. Για το τέλος άφησα το σημαντικότερο: την νοοτροπία και την υπευθυνότητα του καθενός μας. Τελείωσες ένα σχολείο, πήρες ένα αστεράκι, καρτελάκι, χαρτάκι κοκ. Πρέπει να ξέρεις ότι πρέπει να αρχίσεις σιγά σιγά, βήμα βήμα. Πρώτα τα 10 μέτρα μετά τα 14 μετά τα 16 σιγά σιγά και χωρίς βιασύνη. Μάθε το νερό, μάθε το σώμα σου να είναι εκεί κάτω, άφησε το μυαλό σου να συνηθίσει. Πήγαινε σε μια παραλία, κάνε κατάδυση, μάθε να ντύνεσαι χωρίς κάποιον να σε νταντεύει, βγες σε λάθος παραλία και κολύμπα, δες το μανόμετρο να κατεβαίνει και να μην βρίσκεις την έξοδο, προβληματίσου. Δεν μπορούμε να βάλουμε τους ανθρώπους σε καλούπια. Υπάρχουν δύτες με advanced & με Rescue που δεν έχουν κάνει ποτέ κατάδυση χωρίς συνοδό. Είναι κακό; Όχι. Έχουν την ίδια εμπειρία με κάποιον με τις ίδιες πιστοποιήσεις που οργάνωνε τα πάντα μαζί με το ζευγάρι του; Επίσης όχι. Αυτό όμως με σωστή νοοτροπία το αντιμετωπίζεις. Γνωρίζεις τις αδυναμίες σου και πράττεις αναλόγως. Οι πιστοποιήσεις δεν είναι βραβεία, ούτε έχουν δημιουργηθεί για να συγκρίνονται οι δύτες μεταξύ τους. Έχουν δημιουργηθεί ως βεβαίωση ότι ο κάτοχος τους έχει κάνει 5 -10 πολύ συγκεκριμένα πράγματα και μπορεί να τα ξανακάνει μόνος του. Έχει να κάνει με τον ίδιο τον δύτη και με την επόμενη εκπαίδευση που μπορεί να παρακολουθήσει και τίποτα παραπάνω. Δεν είναι απαραίτητα καλλίτερος από κάποιον που δεν έχει την βεβαίωση. Άλλος θέλει 50 καταδύσεις πριν κάνει το επόμενο σχολείο, άλλος θέλει 5. άλλος θέλει 500, άλλος δεν μπορεί ποτέ, άλλος δεν θέλει ποτέ να κατέβει κάτω από τα 20μ, θέλει όμως την επιπλέον εκπαίδευση που του δίνει το επόμενο σχολείο ποιος είμαι εγώ που θα τον περιορίσω; θέλει να μάθει καλλίτερα την πυξίδα, να μάθει 5-6 νέα πράγματα, να βελτιώσει δεξιότητες που δεν τις έχει στο επίπεδο που θέλει, να προχωρήσει και στο rescue. Σωστή νοοτροπία: Εκπαίδευση-εμπειρία-επανάληψη-ενημέρωση-προπόνηση και φυσικά τήρηση όσων μαθαμε στην εκπαίδευση. Παράθεση:
Κι αν το δεις και με λίγο πιο "ανοιχτή" εικόνα, ο ξεναγός (υποβρύχιος και μη) είναι ακριβώς αυτό που περιγράφεις. Προλαμβάνει, κάνει τις συνθήκες τέτοιες όπου εσύ δεν κινδυνεύεις, προσφέρει βοήθεια όταν την χρειαστείς. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να σε αλυσοδέσει για να μην κάνεις του κεφαλιού σου, δεν μπορεί να σε εμποδίσει να περάσεις τον δρόμο απρόσεχτα και ομοίως δεν μπορεί να κάνει το τεχνικό μέρος της κατάδυσης για σένα και όλους τους άλλους. Ξανά συγγνώμη για την πολυλογία.. (μου πήρε 2 μέρες να το γράψω) |
Παράθεση:
....ρε Νεοκλή (2 μέρες?) χαρά στο κουράγιο σου.......:) |
Παράθεση:
...και πάλι Συγχαρητήρια( άξιζε που σε πήρε 2 ημέρες για να το γράψεις) |
Ο Νεοκλής "έγραψε" και ...έγραψε.
Εδώ που τα λέμε, αν συγγράφεις επι 2 ημέρες (και έχεις και το χάρισμα - σλουρπ-σλουρπ - του Νεοκλή), τι μπορεί να υπάρχει γύρω απο το θέμα που δεν θα έχει ειπωθεί ? Θα υπάρχει αυτό που θα πώ, τώρα : :) διάβασα πολλές φορές τις λέξεις Κίνδυνος, επικίνδυνο, παροχέας, Dive master, αστοχία και κάποιες άλλες αντίστοιχες. Η άποψή μου είναι οτι αν κάποιος ασχοληθεί με ένα χόμπυ που δεν πατάει στην γή, δεν γίνεται μέσα στο σπίτι, με τις ιδανικότερες συνθήκες και χωρίς (επικίνδυνα) εργαλεία, έχει κάποιες πιθανότητες, κάπου, κάποτε και κάπως να του συμβεί κάτι. Δεν δηλώνω άφοβος, αλλά όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με την κατάδυση, αυτές τις λέξεις τις έβγαλα απο το λεξιλόγιό μου. Επαναλαμβάνω : δεν το έκανα γιατί έπαψα να φοβάμαι. Το έκανα για να τις αντικαταστήσω με άλλες - (στην ουσία, με "άλλες πρακτικές") - που είναι χρησιμότερες. Λέξεις και πρακτικές, όπως : πρακτική, εξάσκηση, γνώση, αγάπη, χρόνος κλπ, είναι τα κλειδιά για όλες αυτές τις πιθανές "αστοχίες". Πάντα θα υπάρχουν καταδυτικά κέντρα που, ακόμα και αν δεν φαίνεται, δημιουργούν κάποια προυπόθεση ατυχήματος. Το ίδιο ισχύει και για τους Dive master, για τον εξοπλισμό και πάει λέγοντας. Η θέση μου, είναι απλή. - Μάθε όσα πιο πολλά μπορείς. Διάβασε, μίλα με παλαιότερους και βούτα μαζί τους. - Βούτα όσο πιο συχνά μπορείς. Γράψε βουτιές, με άλλα λόγια. Και πάντα, κάνε βουτιές που αντιστοιχούν στο 50% της ικανότητάς σου. Το άλλο 50%, κράτα το "κάβα". Μην το πάς ποτέ στο όριο... - Φρόντισε για επάρκεια αερίου. Μάθε πόσο αέρα θα καταναλώσεις και βούτα με τον διπλάσιο. - Διάλεξε με πολύ προσοχή τους μπάντυδές σου. Σκέψου πολύ απλά: "Αν πάθω κάτι, είναι σε θέση να με σώσει?" Αν η απάντηση είναι θετική, διάλεξέ τον. - Συντήρισε τον εξοπλισμό σου, σε βαθμό σπαστικού Παρθένου (Εννοώ το ζώδιο). Ακόμα και έτσι, φρόντισε να είναι "Πάντα διπλά" τα ζωτικά αντικείμενα. - Βάλε απο την αρχή το όριο που θές να φτάσεις, και μην δεχτείς να το ξεπεράσεις, αν "κάτι μέσα σου" και "στο μυαλό σου" σου, σου λέει όχι. Γίνε εγωιστής, αντί να πράττεις αυτά που θέλουν (και μπορούν) οι άλλοι αλλά όχι εσύ. Γιατί τα λέω όλα αυτά? Γιατί αν τα κάνεις όλα αυτά, ακόμα και αν : το ρεύμα είναι δυνατό και ξαφνικό, ο μπάντυς σου χτυπήθηκε απο νάρκωση, ο Dive Master πήρε πτυχίο στα υψίπεδα της Γκάνα και μάλιστα νύχτα, ο ένας απο τους δύο ρυθμιστές σου "τά έφτυσε" παρα το ότι αυτό συμβαίνει μια φορά στο 1.000.000, η ορατότητα είναι επιπέδου "φασολάδας" και χάθηκες, έχασες τις αισθήσεις σου ξαφνικά και έσβησαν τα λαμπάκια... Με ΤΙΠΟΤΑ απο όλα τα παραπάνω δεν θα "Κινδυνεύσεις να χάσεις τη ζωή σου" ! ΤΙΠΟΤΑ απο όλα αυτά δεν θα σου καταστρέψει την αγάπη σου για την κατάδυση, κάνοντάς σε να τα παρατήσεις, αρχίζοντας την συλλογή γραμματοσήμων. ΤΙΠΟΤΑ απο όλα αυτά, δεν θα σε κάνει να μιλάς για αυτά, κάνοντας αυτούς που σε ακούν (και δεν ξέρουν απο κατάδυση) να ξεκινάνε την φράση τους με κάτι σαν..."Α, πα, πα, πα ! Τι λές παιδάκι μου? Με τέτοια που γίνονται, θές να ξεκινήσω να καταδύομαι? Για τρελό με πέρασες" ? Με μια φράση: κάνε ΟΛΑ οσα πρέπει να κάνεις και άφησε τις "αστοχίες" και τις "στραβές" να κάνουν τη δουλειά τους. Εσύ πάντα, θα το κερδίζεις αυτό το μάτς... Χαίρεσθαι. |
Παράθεση:
:worship::worship::thumbup: |
| Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 20:19. |