Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'

Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' (http://www.scubadive.gr/forum/index.php)
-   Οτιδήποτε άλλο... (http://www.scubadive.gr/forum/forumdisplay.php?f=50)
-   -   μηχανοτρατα επιασε φτερο μαχητικου αεροπλανου σημερα στη Ναξο (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=5968)

miker 17-02-13 19:34

μηχανοτρατα επιασε φτερο μαχητικου αεροπλανου σημερα στη Ναξο

Σημερα ειδα αυτες τις φωτο (δεν εχω facebook και τις ειδα απο μια γνωστη οποτε δεν ξερω εαν τα λινκ δουλευουν)
http://www.facebook.com/photo.php?fb...type=1&theater

ξερει κανεις απο τι αεροσκαφος ειναι?
Επισης δεν νομιζω να ειναι σε προσιτο βαθος το μερος που το βρηκαν οποτε δεν εχει βουτια!

kristalia 17-02-13 20:02

Απάντηση: μηχανοτρατα επιασε φτερο μαχητικου αεροπλανου σημερα στη Ναξο

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο miker (Μήνυμα 58340)
Σημερα ειδα αυτες τις φωτο (δεν εχω facebook και τις ειδα απο μια γνωστη οποτε δεν ξερω εαν τα λινκ δουλευουν)

Επισης δεν νομιζω να ειναι σε προσιτο βαθος το μερος που το βρηκαν οποτε δεν εχει βουτια!

Aπό τις φώτογραφίες που είδα μπορεί να είναι και Arado, το μυαλό μου πήγε κατευθείαν στα απομεινάρια του Arado που βρίσκεται στην Ηρακλειά αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό.

Dimitris Galon 18-02-13 14:26

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο miker (Μήνυμα 58340)

Γεια σου miker και ευχαριστώ πολύ για την ανάρτηση!

Μήπως έχεις κι΄ άλλες φωτογραφίες;

Κατά την γνώμη μου πρόκειται για μονοκινητήριο αεροπλάνο από το οποίο ανελκύθηκε η μισή άτρακτος και το δεξί φτερό.

Στην πρώτη φωτογραφία διακρίνεται ο κινητήρας του αεροσκάφους, τον οποίο εγώ ταυτοποιώ σαν έναν 9κύλινδρο Sternmotor BMW 132.

Στην δεύτερη φωτογραφία διακρίνεται το κάθισμα του πιλότου και πρέπει να λείπει το κάθισμα του πολυβολητή το οποίο και παρέμεινε στον βυθό με το υπόλοιπο κομμάτι της ατράκτου.

Εκτιμώ, όπως και η Δήμητρα, ότι λόγω του κινητήρα, του σχήματος του φτερού, της απόστασης του πολυβόλου από την άτρακτο και την θέση του πιλότου στο κοκ/πιτ, ότι πρόκειται για ένα γερμανικό Arado Ar-196.

Και πάλι ευχαριστώ για την ανάρτηση.
DG

overseas 18-02-13 16:44

εάν η παρακάτω φωτό που δημοσιεύτηκε στο e-nautilia είναι από το προχθεσινό, τότε πρόκειται ξεκάθαρα για 196.

http://www.e-nautilia.gr/2013/02/blog-post_3814.html

Dimitris Galon 18-02-13 18:41

Ναι, τελικά σύμφωνα με το Naxos News πρόκειται για ένα Arado Ar 196 με 2 MG FF (= Maschinengewehr Flügel Fest, Kaliber 20 mm) στα φτερά και ένα MG 15 (Maschinengewehr 15, Kaliber 7,92 mm) στην θέση του ουραίου πολυβόλου.

Ενδιαφέρον έχει και το θέμα των φορέων που διεκδικούν το εύρημα.

miker 18-02-13 19:48

σημερα πηγα και το ειδα απο κοντα!
Εχει 2 πολυβολα ενα στο φτερο (με μεγαλες σφαιρες) και ενα στα δεξια του πιλοτου με μικροτερες σφαιρες! Και τα 2 οπλα ειναι οπλισμενα με σφαιρες και μερικες ακομα γυαλιζουν!Ο κινητηρας πρεπει να εχει πιο πολλους κυλίνδρους και εχει ταμπελακια που γραφουν BOSCH!
Δεδομενου οτι τι αεροσκαφος βρισκοταν σε μεγαλο βαθος (250 οργιες= 480 μετρα περιπου) εχει διατηρηθει σε πολυ καλη κατασταση για τα χρονια του, υπαρχουν ακομα ξυλινα τμηματα σε κατασταση καινουριου!
Δεξια και αριστερα απο το οδηγο υπαρχουν κρικοι με περασμενα συρματοσχοινα, οποτε προκειται για υδροπλανο, με τα οποια το ανεβοκατεβαζαν απο το πλοια!
Ευτυχώς που σημερα εβαλα σκοπια με λιμενικους να το φιλανε γιατι θα γινοταν πλιάτσικο και θα ηταν αμαρτια ισως και επικίνδυνο!
Κοιταξα λιγο μηπως εβρισκα το ταμπελακι που μου ειπαν οτι πρεπει να βρισκεται στα δεξια του πιλοτου αλλα δεν ειδα κατι!
Εχω βγαλει 70 φωτογραφιες και ισως βγαλω και αλλες αυριο! Θα ανεβασω μερικες καποια στιγμη!
Πιστευω οτι εχει ειδοποιηθεί η πολεμικη αεροπορια και να ερθουν να το παραλαβαουν!

miker 18-02-13 20:30

οριστε και μερικες φωτο!

αποψη του κινητηρα

πισω απο την θεση του πιλοτου

κατω απο το φτερο

το οπλου του φτερου

το οπλο του φτερου

το οπλο που βρισκεται διπλα στον πιλοτο

το φτερο απο πανω

η σφαιρες το μικρου οπλου.Απο κατω υπαρχει αλλο κουτι που πηγαινε η αδεια δεσμη,μαλλον ποω ειχε ριξει 1-2 ριπες πριν πεσει

κομματι ξυλου που εχει διατηρηθεί

το χειριστηριο του πιλοτου

σωληνας που βρισκεται μπροστα απο τον πιλοτο μεσα στο χωρο του κινητηρα

νομιζω πως ειναι μπαταρια στα δεξια του πιλοτου!

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 18-02-13 21:52

miker :thumbup:, ευχαριστούμε για το φωτορεπορτάζ!

Dimitris Galon 19-02-13 09:47

Ωραίες και κατατοπιστικές φωτογραφίες miker που βοηθούν πολύ για την κατανόηση και την ταυτοποίηση των αντικειμένων. Αν μπορείς να αναρτήσεις κι΄ άλλες είναι ευπρόσδεκτες, από εμένα τουλάχιστον.

Αυτά που διέκρινα, από τις φωτογραφίες που ανέβασες και πάντα με την πιθανότητα να κάνω λάθος, είναι τα εξής:

Στις δυο φωτογραφίες που φαίνεται το πολυβόλο του φτερού, διακρίνω στην πρώτη σφαίρες των 20 χιλιοστών οι οποίες επιβεβαιώνονται και από το όπλο που φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία σαν ένα MG FF.

Το πολυβόλο που βρίσκεται δίπλα από την θέση του πιλότου και οι σφαίρες του, που διακρίνονται σε επόμενη φωτογραφία, μοιάζει να είναι ένα MG 17 με σφαίρες των 7,9 χιλιοστών.

Η προτελευταία φωτογραφία είναι εξαιρετική και δείχνει σε πόσο καλή κατάσταση έχει διατηρηθεί το αεροσκάφος. Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι το ταμπελάκι που βρίσκεται κάτω από τον σωλήνα και γράφει „Ladedruck“. Ο όρος Ladedruck, στα αγγλικά „charging pressure“, αναφέρεται στον πεπιεσμένο αέρα που διοχετεύεται στην μηχανή για να αυξήσει την ισχύ της.

Όπως είπε και ο Γιώργος, πράγματι έκανες πολύ ωραίο φωτορεπορτάζ miker. :thumbup:
Ευχαριστώ
DG

overseas 19-02-13 11:57

ψιλοάσχετο με το θέμα της ανέλκυσης στη νάξο, αλλά το ar196 με το vought os2u kingfisher ήταν κάποτε ένα από τα αγαπημένα μου ζευγάρια συναρμολογούμενων μοντέλων. πρέπει να είχα φτιάξει καμιά 10αριά σετάκια από διάφορα θέρετρα του β'ππ. νταξ, το είπα, ψιλοάσχετο ήταν. :lipsrsealed:

κρίμα που το έβγαλαν απ' το νερό του, ωραία θα ήταν να το βουτάγαμε...
(και δεν εννοώ στο βάθος που ήταν :rolleyes:)

miker 19-02-13 21:02

θα ανεβασω και αλλες φωτο!
Εχω δικές μου, θα παρω και αλλες απο φιλους!

pierre-sifnos 20-02-13 11:21

Συγχαρητήρια και από εμένα Miker για το πλούσιο φωτορεπορτάζ, περιμένουμε και άλλες φωτό!

Ο διακεκριμένος ερευνητής Βύρων Τεζαψίδης έχει συγγράψει ένα βιβλίο με τη δράση της ναζιστικής Λουφτβάφφε στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι αν εντοπιστούν περισσότερα στοιχεία που αφορούν στο συγκεκριμένο αεροσκάφος, θα μπορέσει να μας διαφωτίσει για το ιστορικό του.

Αναρωτιέμαι που θα καταλήξουν τα συντρίμμια και ελπίζω να μην έχουν την ίδια κακή τύχη που αντιμετώπισαν άλλα που ανελκύστηκαν από τους βυθούς και κατέληξαν να σκουριάζουν χωρίς καμία συντήρηση σε κάποια αποθήκη...

Ελπίζω να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση από τους αρμόδιους αυτή τη φορά...

Dimitris Galon 20-02-13 13:55

Όπως ανέφερε και ο pierre-sifnos, ο θεσσαλονικιός Βύρων Τεζαψίδης έχει ερευνήσει την ιστορία της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας του Γ΄ Ράιχ (βλ. Luftwaffe) στην Ελλάδα και έχει συμπεριλάβει όλα τα στοιχεία της έρευνάς του στο βιβλίο του Die Deutsche Luftwaffe in Griechenland im II. Weltkrieg 1941-1945“.

Στην σελίδα 106 του βιβλίου αυτού αναφέρεται ότι:

"28.02.44 Ar 196 A3 (W.Nr. 0216) 100% infolge Maschinenschadens vor der Insel Nikaria notgewassert, beim Rettungsversuch umgekippt und gesunken."

Η μετάφραση έχει ως εξής:

"Στις 28.02.1944 ένα αεροπλάνο Arado Ar 196 A3 (Αριθμός Κατασκευής 0216) απωλέσθη 100% καθώς πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση, εξ αιτίας μηχανικής βλάβης, κοντά στην νήσο Ικαρία. Κατά την διάρκεια της σωστικής προσπάθειας το αεροσκάφος ανετράπη και βυθίστηκε."

Πρόκειται για την μόνη απώλεια Arado Ar 196 της "Αναγνωριστικής Σμηναρχίας 126" (1./Aufkärungsρruppe126) που αναφέρεται στην περιοχή.

Ίσως βγει κάτι από αυτό.
DG

miker 20-02-13 19:45

Μερικες ακομα!

miker 21-02-13 19:40

λιγες ακομα που πηρα απο ενα φιλο και στις οποιες φαινονται καλυτερα διαφορα ταμπελακια απο εξαρτηματα του αεροπλανου!

η γνωρίζοντες γερμανικά όπως μεταφράσουν!
Εχω ακομα 2 που πηρα απο ενα βιντεακι (εαν το κανω πιο μικρο θα το ανεβασω και αυτο) και φαινονται καποιες λεξεις που ειχε γραψει ο πιλοτος στο χειριστηριο! Αυριο ομως μιας και ειναι σε αλλο pc!

pierre-sifnos 22-02-13 12:36

Στο φύλλο του Σαββάτου 23/2 στον "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ" θα δημοσιευθεί δισέλιδο φωτορεπορτάζ για τον εντοπισμό, την ανέλκυση και την πιθανή ταυτοποίηση του α/φ.

Μέσω του forum θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ουσιαστική βοήθεια που προσέφεραν στην τεκμηρίωση του ρεπορτάζ τον Miker, τον διακεκριμένο ερευνητή και συγγραφέα Βύρωνα Τεζαψίδη, τον καπετάν Θανάση του "ΑΦΟΒΟΣ ΙΙ", αλλά και τις λιμενικές αρχές.

Dimitris Galon 22-02-13 16:09

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο miker (Μήνυμα 58401)
....η γνωρίζοντες γερμανικά όπως μεταφράσουν!

Γεια σου miker, είσαι ωραίος!

Νομίζω ότι είναι πρέπων να περιμένουμε πρώτα το ρεπορτάζ του pierre-sifnos και τις εκτιμήσεις του Βύρωνα (Τεζαψίδη) πριν αρχίσουμε να μεταφράζουμε τα ταμπελάκια των τμημάτων του αεροσκάφους. Θα γίνει κι΄ αυτό, αλλά ας δώσουμε πρώτα την δυνατότητα στους προλαλήσαντες να ολοκληρώσουν την δουλειά τους.

Καλό απόγευμα
DG

miker 22-02-13 19:19

αλλη μια φωτογραφια απο το χειριστιριο του πιλοτου!
Οταν σκεφτομαι οτι αυτα γραφτηκαν πριν σχεδον 70 χρονια με πιανει κατι!

Uploaded with ImageShack.us

pierre-sifnos 25-02-13 15:05

1 Συνημμένο(α)
Συνημμένο Αρχείο 1957

Καλημέρα, για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται να το διαβάσει, το ρεπορτάζ βρίσκεται εδώ:

http://pierrekosmidis.blogspot.gr/20...g-post_25.html

Δυστυχώς ο περιορισμός στο μέγεθος του jpeg αρχείου στο forum δεν επιτρέπει να αναρτήσω μεγαλύτερη φωτό του δισέλιδου. Υπάρχει πάντως στο blog μου.

Ευχαριστώ τον Miker, την οικογένεια Σορώκου του ΑΦΟΒΟΥ ΙΙ, τον ερευνητή-συγγραφέα Βύρωνα Τεζαψίδη και το αρχηγείο του ΛΣ για την παροχή πληροφοριών και φωτογραφικού υλικού.

Dimitris Galon 26-02-13 11:17

Miker καλημέρα,

μετά το ρεπορτάζ του Pierre νομίζω ότι είναι καιρός πια να κοιτάξουμε τα στοιχεία που προκύπτουν από τις φωτογραφίες που ανάρτησες. Υπολόγισε σε παρακαλώ ότι δεν είμαι ειδικός και ότι τα γραφόμενά μου μπορεί ενδεχομένως να εμπεριέχουν λάθη. Θα προσπαθήσω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ και στον βαθμό που βοηθούν οι γνώσεις μου, για να ταυτοποιήσουμε τα αντικείμενα των φωτογραφιών. Κάθε βοήθεια και συμμετοχή που θα μπορούσε να συμβάλει στην ταυτοποίηση της χρηστικής λειτουργίας των απεικονισμένων αντικειμένων είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Παραθέτω επίσης εδώ έναν σύνδεσμο όπου μπορείς να κατεβάσεις ένα γερμανικό μάνουαλ για τα Arado Ar 196, το οποίο είναι χρήσιμο για τον εντοπισμό των κατασκευαστικών λεπτομερειών του αεροσκάφους. Θα αφήσω το μάνουαλ στο dropbox μου για μια εβδομάδα για όσους θέλουν ή ενδιαφέρονται να το κατεβάσουν.

Ξεκινώ με την τελευταία φωτογραφία που ανέβασες. Επειδή η φωτογραφία ήταν σκοτεινή και με χαμηλό κοντράστ την επεξεργάστηκα και την ανάρτησα σε αυτό μου το μήνυμα (βλ. συνημμένο). Αν αυτό δεν συνάδει με την άποψη και την αντίληψή σου για τα πνευματικά δικαιώματα, ειδοποίησε με για να την αφαιρέσω.

Στην φωτογραφία αυτή διακρίνεται ένα κομμάτι του πηδαλίου του αεροσκάφους, το οποίο φέρει τρία μπουτόν. Οι λέξεις που φαίνονται δεν αποτελούν, κατά την γνώμη μου, κείμενο του πιλότου που έγραψε για να αφηγηθεί κάτι, αλλά συνδέονται με την λειτουργία των μπουτόν. Οι δυσδιάκριτες λέξεις είναι οι εξής τρεις:

Bomben = Βόμβες
Rumpf = Άτρακτος
Flächen = Πτέρυγες

Εκτιμώ ότι οι λέξεις αυτές, οι οποίες αντιστοιχούν στα εκάστοτε μπουτόν του πηδαλίου, δηλώνουν την χρήση τους η οποία συνδέεται με τον οπλισμό του αεροσκάφους. Το μπουτόν "Πτέρυγες" έθετε σε λειτουργία τα πολυβόλα των φτερών, το "Άτρακτος" το πολυβόλο της ατράκτου και το "Βόμβες" έθετε σε λειτουργία τον μηχανισμό απελευθέρωσης των βομβών. Αν δεν κάνω λάθος τα Arado Ar 196 είχαν την δυνατότητα να μεταφέρουν δυο βόμβες των 50 κιλών.

Μόλις βρω λίγο χρόνο θα συνεχίσω και με τις υπόλοιπες φωτογραφίες.
Καλημέρα

DG

miker 26-02-13 20:22

δεν εχω προβλημα με τις φωτο αρκει να μην βρουμε το μπελλα μας και να μην χρησιμοποιηθουν για κερδος!
Εννοειται οτι οι λεξεις στο πηδαλιο ειναι για επεξηγηση του τι κανουν τα κουμπια και οχι αφηγηση του πιλοτου σε μας!
Εχω σκοπο να ξαναπαω στο αεροπλανο με ενα φιλο που θελει να το δει απο κοντα οποτε ισως βγαλω και αλλες φωτο, εαν δεν το εχουν παρει ακομα!

Dimitris Galon 27-02-13 13:11

Miker καλημέρα.

Το συνημμένο 1 δείχνει ή την μίζα του κινητήρα του αεροπλάνου ή την γεννήτρια. Βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο, πίσω ακριβώς από τον κινητήρα, και ήταν και τα δυο της ίδιας μάρκας. Σε περίπτωση που είναι η μίζα τότε πρόκειται, σύμφωνα με το μάνουαλ (βλ. σελίδα 619), για μια Eclipse-Schwungkraftanlasser της παλιάς γερμανικής εταιρείας Bosch, πιθανώς με τον κωδικό παραγωγής AL/SGC24L2. Η εταιρεία Bosch ιδρύθηκε το 1886 από τον Robert Bosch και υπάρχει, όπως σίγουρα γνωρίζεις, μέχρι σήμερα.

Εξακολουθώ να θεωρώ τον κινητήρα του αεροπλάνου για έναν 9κύλινδρο BMW 132 Κ (βλ. σελ. 616-618 μάνουαλ). Όταν ξαναπάς στο αεροπλάνο μέτρα τους κυλίνδρους. Στις φωτογραφίες του Arado που είδα μέχρι στιγμής τους μετράω και μου βγαίνουν 9. Εκτός αυτού εξακολουθώ να βλέπω τον κινητήρα σαν έναν BMW 132 Κ. Κανονικά στο μπροστινό μέρος, στην κάτω του μεριά, θα πρέπει να έχει ένα σηματάκι της BMW (Bayerische Motoren Werke).

Το συνημμένο 2 δείχνει την πρόσθια αντλία καυσίμων της εταιρείας Junkers, τύπου Jumo 2016. Η εταιρεία Junkers είναι η γνωστή εταιρεία που κατασκεύαζε τα καθέτου εφορμήσεως αεροσκάφη Junkers 87 (Stuka), τα βομβαρδιστικά Junkers 88, και τα μεταγωγικά Junkers 52, περισσότερο γνωστά σαν „Θεία Ju“ (Tante Ju). Θα πρέπει ο σωλήνας που συνδέεται με αυτό το μηχάνημα να είναι κομμένος, καθώς σύμφωνα με το μάνουαλ του αεροσκάφους η δεξαμενή καυσίμων της πρόσθιας αντλίας βρισκόταν στον αριστερό πλωτήρα (βλ. σελίδα 620).

Το συνημμένο 3 δείχνει ένα μέρος του οργάνου που έφερε τον δείκτη καυσίμων. Κατασκευαστής είναι η εταιρεία DBU (Deutsche Benzinuhren Berlin) η οποία νομίζω ότι δεν υπάρχει πια. Αν από την άλλη μεριά του αντικειμένου δεν υπάρχει όργανο τότε θα πρέπει να υπάρχει σωλήνας που οδηγεί στο καντράν των οργάνων. Αν έχεις την δυνατότητα εξέτασε το.

Σε κάποιες από τις φωτογραφίες που ανάρτησες miker η ανάλυση είναι χαμηλή και ενίοτε δεν διακρίνονται ολόκληρες οι λέξεις. Αν ξαναπάς και έχεις την δυνατότητα φωτογράφισε τα ταμπελάκια από διαφορετικές πλευρές για να έχουμε όλα τα στοιχεία στην φωτογραφία. Μερικές φορές ένα γράμμα ή ένας αριθμός είναι σημαντικός για την ταυτοποίηση του αντικειμένου.

Χαιρετώ
DG

Συνημμένο 1

Συνημμένο 2

Συνημμένο 3

miker 27-02-13 20:30

μαλλον πως εχει δικιο για τους κυλινδρους!
Πρεπει να μετραγα τις εισαγωγες και τις εξαγωγες για αυτο μου εβγαναν τοσοι πολλοι κυλινδροι!
Θα προσπαθησω να παω αυριο!
Στο ραδιο σημερα ειπαν οτι θα ερθει κλιμακιο τις Π.Α να το παρει!

pierre-sifnos 28-02-13 11:03

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα naxos-news, στον ακόλουθο σύνδεσμο (link) http://www.naxos-news.gr/?aid=26291 κλιμάκιο του ΓΕΑ μετέβη στο νησί για να αξιολογήσει τα συντρίμμια.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι παρά τις ενέργειες των αρμοδίων, κάποιος επιτήδειος πρόλαβε να αφαιρέσει από τον πίνακα οργάνων του πιλοτηρίου τον κλισιομετρητή, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Υπάρχουν και σχετικά φωτογραφικά τεκμήρια στην ιστοσελίδα naxos-news....

Για άλλη μια φορά η ιστορία επαναλαμβάνεται...

Dimitris Galon 28-02-13 19:41

Καλησπέρα miker,

μόλις βρήκα λίγο χρόνο και αναφέρομαι στο θέμα μας. Αυτή τη φορά στο πάνελ οργάνων, το οποίο είναι επίκαιρο λόγω του κλισιόμετρου που έκανε φτερά. Στις πρώτες φωτογραφίες, στο λιμάνι, το όργανο φαίνεται να είναι ακόμα εκεί.

Σε περίπτωση που βρισκόμουν εκεί και είχα την δυνατότητα να φωτογραφήσω και να ερευνήσω το πάνελ, θα φωτογράφιζα το σημείο 14 (βλ. συνημμένο 1) και θα σημείωνα σε ένα χαρτί ότι είναι ορατό από τα στοιχεία που υπάρχουν εκεί. Πρόκειται για μια κάθετη μεταλλική πινακίδα και μια πλακέτα ακριβώς από κάτω.

Η λίστα που παραθέτω μπορεί ενδεχομένως να εμπεριέχει λάθη, την σύνταξα όμως λεπτομερώς έχοντας σαν γνώμονα το στάνταρ πάνελ οργάνων του Ar 196 (βλ. μάνουαλ του Arado σελ. 622). Οι αριθμοί αντιστοιχούν στους αριθμούς της φωτογραφίας και δίπλα τους γράφονται τα όργανα στα ελληνικά και στις παρενθέσεις αναφέρονται τα γερμανικά τους ονόματα.

Καλό απόγευμα
DG

01 = Διακόπτης Ανάφλεξης Κινητήρα (Zündschalter)
02 = Δείκτης Ανεμομετρικής Ταχύτητας (Fahrtmesser)
03 = Δείκτης Ύψους (Höhenmesser)
04 = Επαναλήπτης Πυξίδας (Tochterkompaß)
05 = Κλισιομετρητής (Wendezeiger) βλ. συνημμένο 2
06 = Βαριόμετρο (Variometer)
07 = Ντίμερ Φωτός Οργάνων (Verdunkler)
08 = Ρολόι (Uhr)
09 = Δείκτης Πίεσης Αέρα (Ladedruck)
10 = Στροφόμετρο (Drehzahlmesser)
11 = Δείκτης Καυσίμων (Kraftoffanzeiger)
12 = Δείκτης Θερμοκρασίας Λαδιού (Schmierstofftemperatur)
13 = Μοχλός Πτερυγίων Split (Spreizklappen)
14 = Στοιχεία Αεροσκάφους (Deviations und Flugzeugdatentafel)
15 = Μοχλός Ψύξης Λαδιού (Schmierstoffkühler)

Συνημμένο 1

Συνημμένο 2

dmanetakis 01-03-13 15:38

http://www.onalert.gr/stories/german...emou-sthn-naxo

Dimitris Galon 01-03-13 16:20

"Κατά την παραμονή τους στο χώρο φύλαξης, ήταν ακόμη, ο πρόεδρος της Αερολέσχης Νάξου, Νίκος Κουτελιέρης και ο ιδιοκτήτης της ανεμότρατας "Άφοβος ΙΙ", Γιώργος Σορώκος, ο οποίος και ενημερώθηκε από τους αξιωματικούς του ΓΕΑ, ότι για να διεκδικήσει αποζημίωση για τις φθορές που υπέστη από την "αλίευση" του αεροπλάνου θα πρέπει να κινηθεί νομικά." Πηγή

Την επόμενη φορά που ο Γιώργος Σορώκος, ή οποιοσδήποτε στη θέση του, θα πιάσει στα δίχτυα κάτι παρόμοιο είναι φυσικό να το αφήσει να πάει και πάλι στον πάτο.

DG

miker 01-03-13 18:09

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Dimitris Galon (Μήνυμα 58476)
"Κατά την παραμονή τους στο χώρο φύλαξης, ήταν ακόμη, ο πρόεδρος της Αερολέσχης Νάξου, Νίκος Κουτελιέρης και ο ιδιοκτήτης της ανεμότρατας "Άφοβος ΙΙ", Γιώργος Σορώκος, ο οποίος και ενημερώθηκε από τους αξιωματικούς του ΓΕΑ, ότι για να διεκδικήσει αποζημίωση για τις φθορές που υπέστη από την "αλίευση" του αεροπλάνου θα πρέπει να κινηθεί νομικά." Πηγή

Την επόμενη φορά που ο Γιώργος Σορώκος, ή οποιοσδήποτε στη θέση του, θα πιάσει στα δίχτυα κάτι παρόμοιο είναι φυσικό να το αφήσει να πάει και πάλι στον πάτο.

DG

Να ξερεις οτι οι καπεταναίοι ξερουν πολλαααα ναυγια τα οποια τα θεωρουν απλα, προβλημα!
Να εισαι σιγουρος οτι εχουν "σηκωσει" και αλλα ναυγια το οποια ξαναστελνουν στον πατο! Απλα αυτη τη φορα ειχε μπλεξει καλα και δεν μπορεσε να το ξεμπλεξει επιτοπου!
Δεν μπορεις να τους κατηγορησεις, οι ανθρωποι τη δουλεια τους κοιτανε η οποια ειναι και δυσκολη οποτε γιατι να την κανουν δυσκολοτερη!

Dimitris Galon 01-03-13 22:58

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο miker (Μήνυμα 58477)
Δεν μπορεις να τους κατηγορησεις, οι ανθρωποι τη δουλεια τους κοιτανε η οποια ειναι και δυσκολη οποτε γιατι να την κανουν δυσκολοτερη!

Αυτό ακριβώς λέω κι΄ εγώ miker. Είμαι μόνο της γνώμης ότι αν οι αλιείς λάμβαναν μια λογική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα δίχτυα τους, έχοντας σαν τεκμήριο το τυχών ναυάγιο που ανέλκυσαν, τότε δεν θα υπήρχε λόγος να το ξαναρίξουν και πάλι στο νερό καθώς αυτό θα ήταν και το τεκμήριο που θα επιβεβαίωνε την τυχών ζημιά στα αλιευτικά εργαλεία. Έτσι και οι ψαράδες δεν θα είχαν μεγάλη χασούρα και το ΓΕΑ θα μεγάλωνε την συλλογή του. Τώρα θα μου πεις εν μέσω κρίσης τι να κάνει και το κράτος; Σ΄ αυτό δυστυχώς δεν έχω απάντηση.

Κατάφερες να ξαναπάς στο αεροσκάφος miker;

miker 02-03-13 13:05

βρηκα αυτη τη φωτο απο ενα φιλο με ενα ταμπελακι που ισως ειναι o σειριακος αριθμος
http://www.facebook.com/giuseppe.eva...type=1&theater

Dimitris Galon 02-03-13 13:44

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο miker (Μήνυμα 58484)
βρηκα αυτη τη φωτο απο ενα φιλο με ενα ταμπελακι που ισως ειναι o σειριακος αριθμος
http://www.facebook.com/giuseppe.eva...type=1&theater

Miker στον σύνδεσμο που παρέθεσες εμφανίζεται το εξής:

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο facebook
The page you requested cannot be displayed right now. It may be temporarily unavailable, the link you clicked on may have expired, or you may not have permission to view this page.

Υπάρχει άλλος τρόπος να δούμε την φωτογραφία;

kristalia 02-03-13 15:51

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Dimitris Galon (Μήνυμα 58485)
Miker στον σύνδεσμο που παρέθεσες εμφανίζεται το εξής:

Υπάρχει άλλος τρόπος να δούμε την φωτογραφία;

Δημήτρη τώρα μπορείς να δεις τις φώτο έγινε δημόσιος ο φάκελος. :geia:

Dimitris Galon 02-03-13 17:55

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο kristalia (Μήνυμα 58488)
Δημήτρη τώρα μπορείς να δεις τις φώτο έγινε δημόσιος ο φάκελος. :geia:

Ευχαριστώ πολύ Δήμητρα! :geia:

miker 02-03-13 19:34

βγαινει νοημα απο το ταμπελακι?

Dimitris Galon 02-03-13 22:17

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο miker (Μήνυμα 58490)
βγαινει νοημα απο το ταμπελακι?

Όχι miker!

Γράφει ότι έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία BDU και έχει έναν εξαψήφιο αριθμό κατασκευής. Νομίζω ότι αναφέρεται στο αεροπορικό αλουμίνιο. Ο αριθμός κατασκευής του αεροπλάνου θα πρέπει να είναι εφταψήφιος και να αρχίζει με τους αριθμούς 196. Ο αριθμός κατασκευής στα γερμανικά λέγεται Werknummer το οποίο γράφεται σε σύντμηση Werk.Nr. ή W.Nr..
Το νούμερο κατασκευής του αεροσκάφους πρέπει να είναι κάπως έτσι: Werk.Nr. 1960216

Καλή συνέχεια
DG

miker 05-03-13 19:18

λιγες ακομα φωτο που εβγαλα προχθες!
Μεσα στην βδομαδα (λενε) οτι θα ερθουν απο την Π.Α να το παρουν!
Μερικα ακομα ταμπελακια, καποια οργανα απο το ταμπλο (ενα σε εξαιρετικη κατασταση, μαλλον ειναι κλεισμενο σε λαδι) 2 τρυπες στο φτερο που πρεπει να ειναι απο σφαιρες και μια οπου φαινεται η άρθρωση του φτερού.
Επισης στο σημειο που ειναι τωρα λογο γωνιας εχουν χυθεί λαδια απο τον κινητηρα!

Dimitris Galon 08-03-13 16:10

Καλησπέρα miker,

από τις φωτογραφίες που ανέβασες θα αναφερθώ μόνο σε τρεις από αυτές καθώς ο πρόεδρος της Αερολέσχης Νάξου, Νίκος Κουτελιέρης, αναφέρθηκε διεξοδικά για τις υπόλοιπες στο βίντεο που αναρτήθηκε από το Naxos-News.

Στην πρώτη φωτογραφία (βλ. συνημμένο 1), η οποία δεν είναι δυστυχώς αρκετά καθαρή λόγω του βένθους, διακρίνεται στην πρώτη σειρά ένας αριθμός του οποίου τα τρία τελευταία στοιχεία είναι 224. Αν και δεν μου φαίνεται ο υπόλοιπος αριθμός να αποτελεί αριθμό κατασκευής, κοίταξα παρ΄ όλα αυτά στις καταχωρήσεις των απωλειών της Luftwaffe (βλ. Verlustlisten des Quartiermeisters 6) όπου αναφέρεται το εξής:

22.11.1943 ένα Arado Ar 196 A3 με τους κωδικούς D1+EK και τον αριθμό κατασκευής 0224 κατερρίφθη από αντιαεροπορικά πυρά 10 χιλιόμετρα από την Λέρο και βυθίστηκε.

Συγκεντρώνοντας τις συνολικές απώλειες στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων έχουμε τέσσερις ακόμα καταρρίψεις Arado Ar 196 τις εξής:

27.01.1944 δύο Arado Ar 196 A3 το πρώτο με τους κωδικούς D1+AH, αριθμό κατασκευής 0154 και πιλότο τον Ltn. Wolfgang Reichel, και το δεύτερο με του κωδικούς D1+CH, αριθμό κατασκευής 0328 και πιλότο τον Uffz. Herbert Thurner, καταρρίφθηκαν μετά από μάχη, δυτικά της Μυκόνου, με τέσσερα Beaufighter.

28.01.1944 ένα Arado Ar 196 A3 με αριθμό κατασκευής 02301013 βυθίστηκε στην Μύκονο λόγω πλάγιου ανέμου.

23.07.1944 ένα Arado Ar 196 A5 με άγνωστο αριθμό κατασκευής και κωδικούς D1+? L καταρρίφθηκε μετά από μάχη με έξι Beaufighter της 603 βρετανικής αεροπορικής μοίρας, 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Μυκόνου. Το αεροσκάφος συνόδευε σαν αναγνωριστικό νηοπομπή αποτελούμενη από τα πλοία CELSIUS, HENRIETTA, IRENE και το συνοδευτικό ανθυποβρυχιακό UJ-2110.

Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα μάθουμε τον αριθμό κατασκευής του αεροσκάφους, λόγω των αριθμών κατασκευής των εξαρτημάτων του, οι οποίοι όταν συγκριθούν με τις κατασκευαστικές λίστες θα φανερώσουν την ταυτότητα του Arado της Νάξου. Μέχρι τότε μπορούμε βέβαια να ασχολούμαστε με εικασίες και διάφορα σενάρια. Dreaming is free. Έτσι μέσα σε αυτά τα πλαίσια εξακολουθώ να εικάζω ότι πρόκειται για το αεροσκάφος με τον αριθμό κατασκευής 0216 το οποίο βυθίστηκε μετά από αναγκαστική προσγείωση στα ανοιχτά της Ικαριάς στις 28 Φεβρουαρίου του 1944.

Η δεύτερη φωτογραφία (βλ. συνημμένο 2) δείχνει τα στοιχεία του MG 17 πολυβόλου της ατράκτου με τον αριθμό κατασκευής 4132993. Όπως ήδη αναφέρθηκε το MG 17 (Maschinengewehr 17) ήταν ένα πολυβόλο των 7,92 χιλ. το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται από το 1934 από την εταιρεία Rheinmetall (υπάρχει μέχρι σήμερα) και το οποίο μαζί με το πολυβόλο MG 15 αποτέλεσε τα στάνταρ όπλα των αεροπλάνων της Luftwaffe.

Στην τρίτη φωτογραφία (βλ. συνημμένο 3) διακρίνονται δυο ταμπελάκια όπου το πρώτο γράφει Flugzeugdatentafel (πίνακας στοιχείων αεροπλάνου) και το δεύτερο Deviationstabellen (λίστες απόκλισης). Έχω την εντύπωση, χωρίς να γνωρίζω ακριβώς, ότι το πρώτο αναφέρεται στο δελτάριο που έμπαινε κάθετα στην σχισμή της όρθιας κατασκευής που βρίσκεται πάνω από τα ταμπελάκια, με σκοπό την κατατόπιση του πιλότου και των μηχανικών που έκαναν την συντήρηση του αεροσκάφους, ενώ το δεύτερο αναφέρεται στις λίστες που τοποθετούντο επίσης εκεί και αφορούσαν την μαγνητική απόκλιση της πυξίδας λόγω του μαγνητικού πεδίου του αεροσκάφους.

Εύχομαι καλό απόγευμα και καλό Σ/Κ
DG

Συνημμένο 1

Συνημμένο 2

Συνημμένο 3

Physalia 08-03-13 20:21

Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!
miker, σε ευχαριστώ πολύ για το βένθος!

:thumbup:

miker 09-03-13 13:05

το ταμπελακι τις πρωτης φωτο προσπαθησα να το τριψω λιγο με το χερι μπας και καθαρισει αλλα δεν!
Βενθος εννοείται αυτη την ασπρη επικαθηση?

Physalia 10-03-13 17:03

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο miker (Μήνυμα 58527)
Βενθος εννοείται αυτη την ασπρη επικαθηση?

ναι, εννοώ όλους τους (πρώην) ζωντανούς οργανισμούς που είχαν κάνει το Arado σπίτι τους τόσα χρόνια...
όμορφες και ενδιαφέρουσες συνευρέσεις, δεν βλέπουμε κάθε μέρα ζωή από τόσο βαθιά άλλωστε, εξ ου και το "ευχαριστώ" :)

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 11:05.