Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'

Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' (http://www.scubadive.gr/forum/index.php)
-   Νέες εκδόσεις (http://www.scubadive.gr/forum/forumdisplay.php?f=77)
-   -   Περιοδικά για την κατάδυση (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=6092)

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 04-06-13 16:40

Περιοδικά για την κατάδυση

Aν και τον τελευταίο καιρό εδώ στην επαρχία δεν ερχόταν το περιοδικό Greek Diver τελευταία άκουσα ότι έγινε τριμηνιαίο ...

Δεν βλέπω πάντως να έχει κυκλοφορήσει άλλο τεύχος από το παραπάνω (Φεβρουαρίου-Ματίου-Απριλίου) απ' ότι βλέπω και στον ιστότοπο του περιοδικού. Ελπίζω να κάνω λάθος αλλά ....
νομίζω ότι τα περιοδικά του χώρου μας τελείωσαν...
Να ζήσουμε να τα θυμόμαστε λοιπόν;

Ξεκινάω ένα αφιέρωμα στα "περιοδικά μας" κάνοντας μια επιλογή από το αρχείο μου ....

Υποβρύχιος Κόσμος, περιοδικό της οικογένειας Γύρα, από τη δεκαετία του 70 (έτος ιδρύσεως 1971), σταμάτησε να κυκλοφορεί τη δεκαετία του '90.

Περιοδικό βασικά για το ψαροντούφεκο, κατά καιρούς φιλοξένησε κάποια αξιόλογα άρθρα για την αυτόνομη,

Στο editorial του τεύχους 96 , του Αυγούστου 1979 , ο αρχισυντάκτης Δημήτριος Υψηλάντης αναφέρεται πως η αναμενόμενη :crazy: απελευθέρωση των θαλασσών για αυτόνομη δεν θα πραγματοποιηθεί. Οι αυτοδύτες θα έπρεπε να περιμένουν κάποια χρόνια ακόμα....

Την εποχή εκείνη η σύγχιση μεταξύ ψαροντούφεκου και αυτόνομης είναι εμφανής...

Το τεύχος αυτό πωλούνταν προς 40 δρχ....

-------------------------------------------------------------

συνεχίζετα...

miker 04-06-13 17:51

Απάντηση: Περιοδικά για την κατάδυση

μου αρεσει πολυ να διαβαζω παλια τευχη περιοδικων!
Εχω αρκετα αλλα οχι τοσο παλια! Απο το 90 και μετα

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 04-06-13 18:59

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο miker (Μήνυμα 59263)
μου αρεσει πολυ να διαβαζω παλια τευχη περιοδικων!

Χαίρομαι!
Στο μέλλον μάλλον θα μπορείς να διαβάζεις ΜΟΝΟ ΠΑΛΑΙΑ τεύχη!

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 04-06-13 19:12

Υποβρύχιος κόσμος , Αύγουστος 1983. Το τεύχος αυτό τιμάται 100 ολόκληρες δραχμές.

Απόψεις ψαροντοφεκάδων που υποστηρίζουν το ψάρεμα με μπουκάλα φιλοξενούνται στις σελίδες του περιοδικού

Άλλωστε και στις διαφημίσεις στο περιοδικό ο εξοπλισμός κατάδυσης και τα ψαροντούφεκα πάνε πακέτο...

Υπάρχουν όμως και διαφημίσεις με εξοπλισμό εξειδικευμένης κατάδυσης πολύ προχωρημένες για την εποχή...και σίγουρα για λίγους...

Όπως σε όλα τα τεύχη του ΥΚ και αργότερα του Βυθού υπάρχουν 2-3 άρθρα για αυτόνομη, συνήθως χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον , στο συγκεκριμένο όμως τεύχος υπάρχουν 2 πολύ καλά άρθρα για σπηλαιοκατάδυση ,
για τα οποία θα επανέλθω...

eye love scuba 04-06-13 19:25

To Greek Diver είναι ένα ασόβαρο περιοδικό και δυστυχώς το μόνο καθαρά για την αυτόνομη στην Ελλάδα.

- υπερτιμημένο σε σχέση με ξένα παρόμοια περιοδικά
- πολλά άρθρα υπογράφονται μόνο από ένα όνομα χωρίς την ιδιότητά του
- άρθρα αντιγραμμένα και κακά μεταφρασμένα από ξeνόγλωσσες δημοσiεύσεις χωρίς φυσικά να αναφέρεται κάτι τέτοιο αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι άρθρα του Greek Diver, κάτι που είναι παράνομο.
- πολλές ανακρίβειες και λάθη όσον αφορά την καταδυτική θεωρία
- σε κάποια άρθρα τρισάθλια χρήση της ελληνικής γλώσσας. Που είναι ο αρχισυντάκτης, δεν ξέρει ελληνικά ή δεν ασχολείται με την έκδοση?

Δε θέλω να αδικήσω κάποια καλά άρθρα από αξιόλογους ανθρώπους, αλλά για μένα (και πολλούς άλλους που ξέρω) η συνολική αξιολόγηση του περιοδικού είναι χαμηλή, κρίμα

miker 04-06-13 21:32

Παιδες πλεον υπαρχουν τα φορουμ μπλοκς κ.α.Διαδραστικη επαφη
Τα περιοδικα δυστηχως θα σταματησουν!Μοναχα οσα βγαλουν ψηφιακη εκδοση θα μεινουν.Λυπαμαι που το λεω αλλα ετσι ειναι και ας μου αρεσει περισσοτερο το εντυπο παρα η οθονη!
Θα μεινουν τα παλια τευχη ως μουσιακο ειδος!

ΣΤΕΛΙΟΣ-ΤΕΡΙ 05-06-13 11:15

http://www.youtube.com/watch?v=-4hvCS8DWTM:)

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 05-06-13 13:35

τελικά τα άρθρα που μου είχαν κάνει εντύπωση σχετικά με τη σπηλαιοκατάδυση δημοσιεύθηκαν σε ένα μεταγενέστερο τεύχος του ΥΚ, το τεύχος 242 το 1991

Στο πρώτο άρθρο η φίλη Τζωρτζίνα Κόκλα γράφει ένα άρθρο παίρνοντας συνέντευξη από ποιόν άλλο... τον Θώκ...

το άλλο άρθρο είναι για την ιερή σπηλιά Λαμπαστίντ το οποίο υπογράφει η
Ελένη Χούκ Αποστολοπούλου...

πόσοι την γνώρισαν έστω μέσω του περιοδικού και των βιβλίων της άραγε;

τέλος μια διαφήμηση από τη σχολή Τζανουδάκη

Αγοράκια -κοριτσάκια με τις σαλιαρίτσες τους...

η τιμή του τεύχους είχε ήδη εκτοξευθεί στις 500 δρχ....

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 06-06-13 13:06

Nα συνεχίσω ή είμαι κουραστικός και όλα αυτά φαντάζουν άκαιρα, ετεροχρονισμένα και γραφικά;

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 06-06-13 13:24

BTW πρός τους διαχειριστές, ίσως θα έπρεπε να αλλάξει ο τίτλος του topic από "Νέες εκδόσεις" σε "Δεν υπάρχουν νέες εκδόσεις...":crazy::crazy::crazy:

geogeo 06-06-13 13:43

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Μήνυμα 59287)
Nα συνεχίσω ή είμαι κουραστικός και όλα αυτά φαντάζουν άκαιρα, ετεροχρονισμένα και γραφικά;

Πλάκα κάνεις Γιώργο? Στην απο πάνω φωτογραφία-διαφήμιση είδα φίλη που έχω να τη δω χρόνια ...

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Μήνυμα 59288)
BTW πρός τους διαχειριστές, ίσως θα έπρεπε να αλλάξει ο τίτλος του topic από "Νέες εκδόσεις" σε "Δεν υπάρχουν νέες εκδόσεις...":crazy::crazy::crazy:

Αν θες, μπορεί να μεταφερθεί και εδώ

:geia:

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 06-06-13 14:26

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο geogeo (Μήνυμα 59289)
Πλάκα κάνεις Γιώργο? Στην απο πάνω φωτογραφία-διαφήμιση είδα φίλη που έχω να τη δω χρόνια ...:geia:

Kρύβε λόγια, μας τα παίρνανε οι γονείς μας τότε τα περιοδικά για να μπούμε στον καλό δρόμο λέω εγώ....

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο geogeo (Μήνυμα 59289)

Αν θες, μπορεί να μεταφερθεί και εδώ

:cry::cry::cry:

Physalia 06-06-13 14:34

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Μήνυμα 59290)
Kρύβε λόγια, μας τα παίρνανε οι γονείς μας τότε τα περιοδικά για να μπούμε στον καλό δρόμο λέω εγώ....

:D:D

Κι εγώ απολαμβάνω τις αναρτησεις σου στο έπακρο εννοείται....
keep posting! :thumbup:

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 06-06-13 15:02

Kλείνω το αφιέρωμα στον ΥΚ με ένα τεύχος του 1995

στο τεύχος αυτό υπήρχε και ένα άρθρο με δικές μου φωτό από snorkeling σε βυθισμένες παλιές πολιτείες

τα κείμενα από την Τζωρτζίνα Κόκλα....

Η τιμή του τεύχους τότε είχε ανεβεί στις 800 δρχ...

Τέλος από το τεύχος 298 του Ιουνίου 1996 επέλεξα να δημοσιεύσω
κάποιες από τις "ειδήσεις" που μου έκαναν εντύπωση

τη φωτό του ψαροντουφεκά Πέτρου Ξυνού που ποζάρει δίπλα σε μια εντυπωσιακά μεγάλη σπάθα στην Εύβοια

ανακαλώ στην μνήμη μου και ένα άλλο τεύχος της εποχής που ένας άλλος ψαροντουφεκάς είχε βρει σε ρηχά νερά και μάλιστα ζωντανό ένα περίεργο και εντυπωσιακό ψάρι της αβύσσου στη Ρόδο, μάλιστα υπήρχε και φωτογραφία αλλά μάλλον δεν έχω το τεύχος πιά...

Επίσης ενδιαφέρον έχει η φωτό με τα κατασχεμένα από ψαρομπούκαλους
ΜΟΝΟ το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου στην Κάρυστο... Σκεφτείτε
τι γινόταν... Μόνο που είχαν ήδη αλλάξει αρκετά πράγματα στη νοοτροπία, τουλάχιστον σε κάποια μέρη της χώρας...
Βαδίζοντας στις ένδοξες εποχές του Ευρώ το τεύχος αυτό είχε φτάσει αισίως τις 1000 δρχ...

Θα συνεχίσω με το περιοδικό Βυθός

seafarer 06-06-13 16:21

Γιώργο τι παίρνεις ρε φιλαράκι??? :D
Ποιός σε πείραξε αγόρι μου, να έρθω να καθαρίσω???;)

:thumbup::thumbup::thumbup:

:geia::geia::geia:

υ.γ. προς τι η νοσταλγία? ;)

seafarer 07-06-13 08:02

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Μήνυμα 59264)
Χαίρομαι!
Στο μέλλον μάλλον θα μπορείς να διαβάζεις ΜΟΝΟ ΠΑΛΑΙΑ τεύχη!

:D:D:D
:thumbup:

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 08-06-13 08:40

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο seafarer (Μήνυμα 59297)
υ.γ. προς τι η νοσταλγία? ;)

Δεν το βλέπω σαν νοσταλγία αλλά σαν τα μοναδικά ντοκουμέντα μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί. Πίστευα και πιστεύω ότι ο χώρος της κατάδυσης πρέπει να αντιπροσωπεύεται από κάποιο σοβαρό περιοδικό, έστω και αν είναι έντυπο ή ηλεκτρονικό, μηνιαίο ή διμηνιαίο ή τριμηνιαίο.
Οι λόγοι πολλοί δεν θα τους αναλύσω...
Μπορεί το GD να μην ανταποκρίθηκε σε γενικές γραμμές στις προσδοκίες μας, δεν ξέρω όμως πόσο το στηρίξαμε για να τα περύχει αυτό. Εγώ το αγοραζα αννελιπώς (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) αν και από τη στιγμή που το αγόραζα αυτά που με ενδιέφεραν τα είχα δει μέσα σε 5 λεπτά τις περισσότερες φορές...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ 11-06-13 11:01

Γιωργο χαιρομαι για το θεμα που ανοιξες μια που ειμαι σχετικα νεος στην καταδυση (ημ. βαφτισης 1998) και την καταβρισκω να βλεπω ολα αυτα τα παλια περιοδικα που ανεβαζεις. Eιδικα οταν βλεπω και γνωριμες φατσες μεσα σε αυτα.

Οσο για το αν στηριξαμε ή οχι τα μετρια ελληνικα περιοδικα αναρωτιεμαι για ποιον λογο θα επρεπε ενα καταναλωτης ή επαγγελματιας (οπως η αφεντια μου) να στηριξει μια επιχειρηση?
Πραγματικα δεν βλεπω κανενα λογο!

geogeo 11-06-13 18:25

Γιώργο να παίξω και 'γω? :)

Περιοδικό "Ελεύθερη & Αυτόνομη Κατάδυση"
Τεύχος 8, Δεκέμβριος 1989, Τιμή: Δραχμές 400

Η γνωστοποίηση του θανάτου του Μανώλη Παπαγρηγοράκη:

Οι δύο πρώτες σελίδες του άρθρου για καταδύσεις της ομάδας του Κουστώ στον Βρεττανικό:

Και άρθρο για την νυχτερινή κατάδυση

geogeo 11-06-13 18:39

Τεύχος 9, Ιανουάριος 1990, Τιμή: Δραχμές 400

Το "νέο" ρεκόρ του Pipin:

Εισαγωγή στον κόσμο των φιαλών:

geogeo 11-06-13 18:59

Τεύχος 38, Αύγουστος 1992, Τιμή: Δραχμές 600

Οι δύο πρώτες σελίδες από την συγκριτική παρουσίαση 9 dive computers:

Από το άρθρο "οι καρχαρίες των ευρωπαϊκών ακτών:

και τέλος ένα περιστατικό αιωνίως επίκαιρο:

miker 11-06-13 19:01

τα 2 πρωτα τα εχω!!!
Πιο παλια ρε παιδια, πιο παλια!!!

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 11-06-13 19:48

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο miker (Μήνυμα 59334)
τα 2 πρωτα τα εχω!!!
Πιο παλια ρε παιδια, πιο παλια!!!

Απ' όλα έχει το μαγαζί! :cool:

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 11-06-13 19:49

Γιώργο Κυπραίο , ωραία επιλογή.... :thumbup:

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 11-06-13 20:34

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ (Μήνυμα 59326)
Γιωργο χαιρομαι για το θεμα που ανοιξες μια που ειμαι σχετικα νεος στην καταδυση (ημ. βαφτισης 1998) και την καταβρισκω να βλεπω ολα αυτα τα παλια περιοδικα που ανεβαζεις. Eιδικα οταν βλεπω και γνωριμες φατσες μεσα σε αυτα.

Οσο για το αν στηριξαμε ή οχι τα μετρια ελληνικα περιοδικα αναρωτιεμαι για ποιον λογο θα επρεπε ενα καταναλωτης ή επαγγελματιας (οπως η αφεντια μου) να στηριξει μια επιχειρηση?
Πραγματικα δεν βλεπω κανενα λογο!

Γιώργο ούτε εγώ είμαι τοοοοοοοοοοοσο παλιός, βαφτίστηκα το 1992...:cool:
Σχετικά με τα σχόλιά σου, όταν δεν υπήρχε το internet πιστεύω ότι τα περιοδικά ήταν χρήσιμα και σε ένα επαγγελματία που θα ήθελε να ενημερωθεί ή να διαφημιστεί αλλά και στους φίλους της κατάδυσης. Τότε ήταν ο μόνος τροπος να ενημερωθεί κάποιος για τις εξελίξεις στο χώρο, σχετικά με εξοπλισμό, παροχές, καταδυτικούς τόπους, εξορμήσεις κλπ κλπ...
Προσωπικά τολμώ να πω ότι η καταδυτική μου κουλτούρα επηρεάστηκε πολύ από τα περιοδικά. Όσο πιο πολύ τα παρακολουθούσα τόσο πιο πολύ ενημερωνόμουνα, ψαχνόμουνα, υιοθετούσα, απέριπτα...

Όταν μπήκε το Ιnternet στη ζωή μας άλλαξαν πολλά. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι ένας επαγγελματίας πλέον δεν τα χρειάζεται τόσο τα περιοδικά.

Από την πλευρά μου πάλι μιλώντας σαν αυτοδύτης που η κατάδυση αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής μου θα έλεγα ότι η έλλειψη έστω ενός εξειδικευμένου έντυπου είναι αλληλένδετη με μια εποχή που θα την χαρακτήριζα Μεσαίωνα για την κατάδυση στην Ελλάδα....

Κάπου θέλω να καταλήξω και γι' αυτό ξεκίνησα αυτό το θέμα και σε ευχαριστώ Γιώργο για την πάσα που μου δίνεις , ίσως παραθέτοντας κάποια τεύχη από περιοδικά καταλάβετε πριν φτάσω στο τέλος αυτών που θέλω να παραθέσω τι μήνυμα ήθελα να περάσω ξεκινώντας το θέμα.
Και φυσικά όποιος έχει χρόνο και διάθεση θα μπορούσε να ανεβάζει παλιά ρεπορτάζ και άλλα ενδιαφέροντα από τα περιοδικά, απ' ότι φαίνεται σε όλους μας αρέσει να τα (ξανα)βλέπουμε....

Χρηστος Ευθυμιου 12-06-13 11:51

Ιούλιος 1978, Δρχ. 30

... και ομιλία υπουργού παρακαλώ στο "πρώτο συνέδρειο της ομοσπονδίας μας."

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 12-06-13 13:37

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Χρηστος Ευθυμιου (Μήνυμα 59344)
Ιούλιος 1978, Δρχ. 30

Tότε που το σακάκι της στολής ήταν μόνο "Καρτελιάς" με το στρογγυλό σήμα.... :geia:

Vasilis_UW 12-06-13 15:25

Τότε που οι φιάλες είχαν J-valve (διακρίνεται στη φιάλη της κοπέλας) και οι ρυθμιστές δεν είχαν μανόμετρα.

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 14-06-13 10:08

Περιοδικό Βυθός, πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 1993

Εκδότης Βαρβέρης
Ο Βυθός απ' όσο γνωρίζω υπάρχει ακόμα σαν περιοδικό αποκλειστικά για το ψαροντούφεκο.

Ο Βυθός ξεκίνησε σαν περιοδικό και για την κατάδυση και φιλοξένησε αρκετά ενδιαφέροντα άρθρα

Στο τεύχος 5 τον Ιούνιο του 1993 το τεύχος αναγγέλει την απελευθέρωση των ακτών. Γεγονός τελικό, αλλά όποιος αγόρασε το τεύχος θα είδε ότι απελευθερώθηκαν τότε με υπογραφή Μπακογιάννη 17 περιοχές. (που'σαι Υψηλάντη, αρχισυντάκτη του Υποβρύχιου κόσμου το 1979 να δείς πρόοδο...)
Το τεύχος αυτό πωλούνταν προς 700 δρχ αλλά η τιμή του είχε μόλις αυξηθεί σε αυτό το τεύχος.

Στο ίδιο τεύχος φιλοξενείται ρεπορτάζ για την βαθιά κατάδυση (για τα δεδομένα της εποχής) στα 65 μ. με Heliox από τον Αντώνη Καβαλιέρο και την ομάδα του και με απώτερο στόχο κατάδυση στα 120 μ..

Δύο μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 1993 το περιοδικό φιλοξενεί ένα ενδιαφέρον άρθρο του Κώστα Παπακωνσταντίνου για την ανέλκυση ενός Bristol Bleinheim από το βυθό της Μικρής Πρέσπας

Αν και για περιοδικό που στόχευε στο κοινό των ψαροντουφεκάδων τα άρθρα για την αυτόνομη ήταν συχνά πολύ ενδιαφέροντα...

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ και στο τεύχος 32, του Σεπτεμβρίου 1995
(τιμή τεύχους 1000 δρχ) και σε ένα άρθρο του Μάκη Βιτσεντζάτου και της Αγκέλικα Μέρκλε (φωτό Ανγκέλικα Μέρκλε) που αναφέρεται σε κατάδυση στα Λεγρενά. Σε βάθος 30 μέτρων εντοπίζουν μια μεγάλη πεσκανδρίτσα και ενώ αρχίζουν οι φωτογραφίες εμφανίζεται από το πουθενά ψαροντουφεκάς που καμακώνει το ψάρι...:crazy::crazy::crazy:
Οι αυτοδύτες κόβουν το σκοινί του ψαροντουφεκά και ψάρι με καμάκι φεύγουν παρέα....
Ο ψαροντουφεκάς όταν βγαίνουν οι δύτες στην επιφάνεια και ζητάνε εξηγήσεις .... ζητάει συγγνώμη...
Παλιές καλές (;;;) εποχές....

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ 14-06-13 19:26

συνεχιστε παιδια συνεχιστε!:D:worship:

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 17-06-13 10:46

To τεύχος του Αυγούστου 1993 του βυθού φιλοξενεί και ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Ντίνου Συμεωνίδη για καταδύσεις στο Καστελόριζο
που ξέχασα να αναφερθώ...
Αλλά πριν πάω στο περιοδικό Κατάδυση θα ήθελα να ανεβάσω 2 ακόμα σελίδες από άρθρα για ναυαγιοκαταδύσεις στον "Βυθό" του Κώστα Θωκταρίδη
Κατάδυση στο ναυάγιο Μέρλιν και μια πολύ βαθιά κατάδυση που όλοι θυμόμαστε, κάτι σχεδόν αδύνατο όχι μόνο για την εποχή αλλά ακόμα και για σήμερα, την κατάδυση με απώτερο σκοπό την ανέλκυση στο ναυάγιο του "Κωστάκος"...

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 20-06-13 10:16

Κατάδυση και άρθρο από τον Κώστα Θωκταρίδη στο ναυάγιο του Μέρλιν στο τεύχος Νοεμβρίου 1996 του Βυθού

Τον Ιανουάριο του 1997 πάλι στο "Βυθό" η κατάδυση του Κώστα Θωκταρίδη

στο ναυάγιο του Κωστάκος...

alkis 20-06-13 11:26

Φοβερά post. Ευχαριστούμε !!:geia:
Γιώργο γιατί δε τα σκανάρεις όλα να μας κάνεις ακόμη πιο ευτυχισμένους ......

Dimitris Galon 20-06-13 11:27

Καλημέρα Γιώργο και όλη η παρέα,

κατ΄ αρχάς συγχαρητήρια για την όλη παρουσίαση με τα ενδιαφέροντα στοιχεία από το καταδυτικό παρελθόν.

Επειδή οι καταδύσεις στο ΚΩΣΤΑΚΟΣ και η ανέλκυση του με απασχόλησε πολύ στο παρελθόν, καθώς οι καταδύσεις της ναυαγιαιρετικής ομάδας που πραγματοποίησε και την ανέλκυση ήταν, αν δεν κάνω λάθος, και οι πρώτες κορεσμένες καταδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, ασχολήθηκα αρκετά με το θέμα. Στο περιοδικό ΚΑΤΑΔΥΣΗ, τεύχος 93 του Μαΐου 1997, υπάρχει ένα άρθρο του Μανώλη Ευγενιτάκη με τον τίτλο „Πυραυλάκατος ΚΩΣΤΑΚΟΣ – Η μεγάλη ανέλκυση“ το οποίο παραθέτω εδώ. Πρόκειται για μια συνέντευξη του επαγγελματία δύτη Κώστα Νιζάμη ο οποίος με την καταδυτική εταιρεία των αδερφών Τσαβλίρη ανέλαβε την ανέλκυση του ΚΩΣΤΑΚΟΣ την οποία και πραγματοποίησαν. Στην ανέλκυση συμμετείχαν καναδοί δύτες οι οποίοι είχαν αρχίσει να συμπιέζονται πέντε ημέρες πριν πραγματοποιήσουν την πρώτη κατάδυση, ενώ μετά το πέρας των εργασιών η αποσυμπίεση κράτησε έξι ημέρες. Από αυτά που αναφέρονται στο άρθρο έχω την εντύπωση, και μάλλον δεν είμαι ο μόνος, ότι η παρουσίαση της θέσης του ναυαγίου στον βυθό, η ναυαγιαιρετική εκτίμηση, οι καταδυτικές εργασίες καθ΄ αυτές, καθώς και όλη η παρουσίαση στα ΜΜΕ των καταδύσεων στο ΚΩΣΤΑΚΟΣ, δείχνουν μια άλλη οπτική στα γεγονότα από το άρθρο των Γιατροπούλου – Θωκταρίδη – Παπακωστόπουλου, το οποίο και παρέθεσες.

Τέλος, σαν μικρή ιστορική ενθύμηση, να αναφέρω ότι το όνομα του πλοίου είχε δοθεί, τιμής ένεκεν, για τον ανθυποπλοίαρχο Γιάννη Κωστάκο, του Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με τον πλωτάρχη Β. Αρσλάνογλου, κυβερνήτη του ΓΛΑΥΚΟΣ, από επίθεση γερμανικών αεροσκαφών στο λιμάνι της Μάλτας στις 27 Φεβρουαρίου 1942.

Καλό μεσημέρι
DG

ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 20-06-13 12:19

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο alkis (Μήνυμα 59468)
Φοβερά post. Ευχαριστούμε !!:geia:
Γιώργο γιατί δε τα σκανάρεις όλα να μας κάνεις ακόμη πιο ευτυχισμένους ......

όποιος επιθυμεί πλήρες άρθρο από αυτά που ανεβάζω , ευχαρίστως να του το στείλω στο e-mail του....

Antonelos 20-06-13 13:06

Αυτο θα το ηθελα παρα πολυ.
Βαλτε με στην λιστα,σε ενδεχομενες μελλοντικες αποστολες mails,
που προφανως θα γινει μεγαλη.
argoteo@yahoo.com
Ευχαριστω εκ των προτερων.
Με φιλικους χαιρετισμους.

panos23 20-06-13 21:54

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Μήνυμα 59470)
όποιος επιθυμεί πλήρες άρθρο από αυτά που ανεβάζω , ευχαρίστως να του το στείλω στο e-mail του....

Καλησπερα,
σε παρακαλω πολυ εαν μπορεις να βαλεις και εμενα στους αποδεκτες τις λιστας.
Θα ηθελα πολυ ειδικα τα αρθρα για το ¨"Κωστακος" και το "Μεριλιν"

panosvmv@gmail.com

Σε ευχαριστω πολυ

Πανος.

geogeo 22-06-13 21:07

Τεύχος 49, Ιούλιος 1993, Τιμή δρχ. 700

Υπουργός Πολιτισμού η γνωστή κόρη του μπαμπά και κινήσεις για απελευθέρωση νέων περιοχών.

Ξεκινάει η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα ... :rofl:

Άρθρο της Ελπίδας Χατζηδάκη για υποβρύχια ανασκαφή στην Αλόνησο:

geogeo 22-06-13 21:12

Τεύχος 71, Μαϊος 1995, Τιμή δρχ. 800

Ο Κωνσταντίνος Πετρηνός παρουσιάζει την "ανάπτυξη" της Hurghada λόγω καταδυτικού τουρισμού:

Άρθρο για σπηλαιοκατάδυση:

και τεχνική κατάδυση:

geogeo 22-06-13 21:18

Τεύχος 71, Ιούνιος 1995, Τιμή δρχ. 1000

Ο Κωνσταντίνος Πετρηνός μας ταξιδεύει νότια στην Ερυθρά:

Άρθρο για την εμπορική κατάδυση:

Ιατρικό θέμα:

και εκπαιδευτικό άρθρο από τον Χρήστο Μπαρούχα:

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 14:53.