Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'

Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' (http://www.scubadive.gr/forum/index.php)
-   Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες - Δράσεις του Συλλόγου (http://www.scubadive.gr/forum/forumdisplay.php?f=32)
-   -   28.06.2007: 'Η φιλοσοφία DIR στην κατάδυση' (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=89)

Thanos 06-06-07 13:33

28.06.2007: 'Η φιλοσοφία DIR στην κατάδυση'

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αυτοδυτών "ΤΗΘΥΣ", σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα:

H ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ "DIR" ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΗ

που θα γίνει σε συνεργασία με το Καταδυτικό Κέντρο "Aquatec" την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2007 και ώρα 18.30-21.00 , στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου, Λεωφόρος Ιωνίας 96, Άλιμος (βλ. χάρτη στο τέλος της ανακοίνωσης).

Η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας του Συλλόγου Eρασιτεχνών Αυτοδυτών «ΤΗΘΥΣ», μιας ευρύτερης επιμόρφωσης των αυτοδυτών και άλλων φίλων της θάλασσας με στόχο την μεγιστοποίηση της ασφάλειας των καταδύσεων.

Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι o GUE Fundamentals Instructor
Dr. Richard Walker

Τα θέματα της παρουσιάσης είναι:
  • Η ιστορία της φιλοσοφίας DIR
  • Ο οργανισμός GUE
  • Εκπαιδευτική Μεθοδολογία
  • Διαμόρφωση Εξοπλισμού
  • Παρουσιάση διαφόρων δραστηριοτήτων/projects του οργανισμού GUE
Τον Dr. Walker θα ποαρουσιάσει ο Kος Νίκος Βαρδάκας, ο οποίος είναι υποψήφιος εκπαιδευτής GUE Fundamentals.

Η παρουσίαση θα είναι στα Αγγλικά και ο κος Βαρδάκας θα βοηθάει στην μετάφραση.

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή προς όλους και η είσοδος δωρεάν. Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε εκεί.

Ώρα προσέλευσης 18:30 και έναρξη 19.00 ακριβώς. Στο τέλος της παρουσίασης θα έχετε την δυνατότητα να θέσετε ερωτήσεις πάνω στο θέμα της παρουσίασης, ενώ μπορείτε να θέσετε απο πρίν τις ερωτήσεις σας στον Dr. Walker εδώ.

Υ.Γ. Για όσους επιθυμούν θα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής στο σύλλογο, πριν ή μετά με την εκδήλωση.

Physalia 06-06-07 13:36

Απάντηση: Η φιλοσοφία DIR στην κατάδυση

Καταπληκτικό!
Νομίζω ένα από τα πιο καίρια θέματα στο χώρο της κατάδυσης!

Θα υπάρχει διερμηνέας;;

Thanos 06-06-07 13:40

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Physalia (Μήνυμα 542)
Θα υπάρχει διερμηνέας;;

Είναι κάτι που μας απασχολεί, αλλά μάλλον όχι για όλη την παρουσίαση. θα υπάρχει όμως κάποιος με πολύ καλή γνώση αγγλικών που θα βοηθήσει στα κομμάτια που είναι πιο δύσκολα...

Θα ζητήσουμε απο τον Richard να μην μιλάει γρήγορα...

Physalia 06-06-07 13:41

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Thanos (Μήνυμα 544)
Θα ζητήσουμε απο τον Richard να μην μιλάει γρήγορα...

Αυτό δε βοηθάει καθόλου ανθρώπους που απλά δε γνωρίζουν αγγλικά. Εϊναι κρίμα να αποκλειστούν.
Θα ήταν καλό να το προσπαθήσουμε.
Αν υπάρχει κάποιος εθελοντής που προσφέρεται ίσως.....
Ίσως.... :fioufiou:

Nikos 06-06-07 13:57

Η εκδήλωση είναι πολύ καλή,

Ευχαριστώ την ομάδα που ασχολείται με την οργάνωση της, και τους φίλους που φέρνουν τον Richard Walker τόσο κοντά μας.

Να ενημερώσω ότι στο forum λειτουργεί και ημερολόγιο... για τους ξεχασιάρηδες..

Thanos 07-06-07 00:49

Μερικά από τα θέματα της ομιλίας/παρουσίασης θα περιλαμβάνουν τα πιο κάτω:

• Η ιστορία των GUE
  • Η εκπαιδευτική GUE/DIR μεθοδολογία
  • Διαμόρφωση εξοπλισμού
  • Projects

Καλό είναι να μας δώσετε κάποιο feedback για κάποια άλλα θέματα που θα θελατε να ακούστουν και να συζητηθούν

fivos 07-06-07 10:10

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Thanos (Μήνυμα 643)
Καλό είναι να μας δώσετε κάποιο feedback για κάποια άλλα θέματα που θα θελατε να ακούστουν και να συζητηθούν

Η δική μου είναι περισσότερο ερώτηση, παρά θέμα:

Έστω ότι κάποιος δύτης δεν έχει εκπαιδευτεί με DIR φιλοσοφία -όπως οι περισσότεροι από εμάς- και έχοντας κάνει πια 100-200-300 βουτιές έχει συνηθίσει να καταδύεται με συγκεκριμένο τρόπο και συγκεκριμένη "τακτοποίηση" στον εξοπλισμό του.

Ποιά είναι η σωστή μέθοδος μετάβασης σε DIR ?
Θα χρειαστεί εκπαίδευση για να μεταβεί ?
Δεν υπάρχει κάποιος (έστω και ελάχιστος) κίνδυνος στο να αλλάξει απευθείας τον εξοπλισμό σε DIR με αποτέλεσμα π.χ. να ψάχνει ασυναίσθητα το χταπόδι του σε σημείο που δεν υπάρχει πια ?

Nikos 07-06-07 10:37

Φαντάζομαι ότι θα το αναλύσει στην παρουσίαση του...

why D.I.R.?

ένας φίλος θα απάνταγε αμέσος why not D.I.R.... ή to D.I.R. or to D.I.L.

to D.I.R. or not to D.I.R.?

Physalia 07-06-07 11:23

Φοίβε είμαι σίγουρη ότι αμέσως μετά την παρουσίαση θα καταλάβεις ότι η φιλοσοφία DIR είναι ακριβώς αυτό:
Δε χρειάζεται πλέον να ψάχνεις τίποτα!!
Ο πλέον εργονομικός σχεδιασμός στην κατάδυση....

Wait and see....

Thanos 07-06-07 11:39

Όλες οι ερωτήσεις θα προωθηθούν στον Richard, και αυτός θα δώσει την ανάλογη βαρύτητα. Όσες περισσότερες ερωτήσεις του δώσουμε, τόσο το καλύτερο.

Ειδικά τα παιδιά απο Θεσσαλονίκη, που ίσως δεν θα μπορέσουν να έρθουν, μπορούν να μας στείλουν τις ερωτήσεις τους, και να τους δωθούν απαντήσεις γραπτώς αμέσως μετά την παρουσίαση :)

Είναι ευκαιρία να μάθουμε χρήσιμα πράγματα και να ακούσουμε για έναν διαφορετικό τρόπο κατάδυσης. :thumbup:

Physalia 11-06-07 16:25

Απάντηση: Η φιλοσοφία DIR στην κατάδυση - 28.06.2007

Ερώτηση προς τον κο. Walker

Θεωρώ ότι το σύστημα DIR είναι πραγματικά πολύ λειτουργικό και εξαιρετικά ασφαλές στην ανοιχτή θάλασσα (όπου έχω μόλις αρχίσει να το ανακαλύπτω).
Παίρνω σα δεδομένο το γεγονός ότι η φιλοσοφία DIR θεωρεί εκ των ουκ άνευ το σύστημα διπλές-manifold και έρχομαι στο ερώτημά μου.

Σε καταδύσεις τύπου κλειστής οροφής και συγκεκριμένα σπηλαιοκαταδύσεις, πώς το σύστημα manifold ξεπερνάει το πρόβλημα των πολύ στενών σπηλαίων; Απ'όσο γνωρίζω τα αμερικάνικα σπήλαια (όπου και το DIR φοριέται πολύ) είναι (συνήθως) αρκετά απλόχωρα και εύκολα σχετικά στη διέλευση. Στα στενά ευρωπαϊκά σπήλαια ωστόσο, συχνά ένας δύτης θα αναγκαστεί να απομονώσει τις φιάλες του προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τον όγκο του για να κινηθεί παραπέρα.
Τι κάνουμε με το manifold σε αυτή την περίπτωση;

(Όπισθεν με αριστοτεχνικό frog kick? )

Προς την επιτροπή αξιολόγησης (το ξέρω ότι δεν υπάρχει αλλά θα έπρεπε, μη γίνουμε και ρόμπες):

Αν πιστεύετε ότι το ερώτημά μου είναι ξεπερασμένο ή και ανόητο (είπαμε I'm just a newbie :o ) δεκτές και οι δικές σας απαντήσεις/παρατηρήσεις, εννοείται!

Thanos 11-06-07 16:45

Καμιά Ερώτηση δεν είναι χαζή ...;)

Όσο για στενά σπήλαια και βουτιές με διπλές με manifold ... για δες τα video εδω..

Dimitris Galon 11-06-07 17:12

Ένας μικρός αντίλογος για την DIR φιλοσοφία.

http://njscuba.net/gear/trng_08_dir.html

Δεν είναι η προσωπική μου άποψη.

fivos 11-06-07 18:23

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Dimitris Galon (Μήνυμα 894)
Ένας μικρός αντίλογος για την DIR φιλοσοφία.

http://njscuba.net/gear/trng_08_dir.html

Δεν είναι η προσωπική μου άποψη.

Απολαυστικότατο το κείμενο, με πολύ χιούμορ :D
Συμφωνώ με τη βασική του φιλοσοφία - το να κρατάμε το μυαλό μας ανοιχτό και ότι διαφορετικές συνθήκες πιθανώς χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση και setup - και όντας άσχετος από DIR, περιμένω με ανυπομονήσία το σεμινάριο να δω τι θα ακούσουμε :)

Μπλε 11-06-07 18:25

Αντιγράφω από το website που πόσταρε ο Δημήτρης...

On DIR and Other Religious Subjects ( a joke )

Warning: Politically Incorrect

I converted to DIR ( "Doing It Right" ) about 6 months ago and I have found that the philosophy extends way beyond diving. I think most people tend to view DIR as a gear configuration or diving objective type of thing but it really is a philosophy that you can use in other parts of your life. For instance, below are just some of the ways I've extended the DIR way of doing things into other areas of my life.
Last week some of my buddies came over to my house. Now, not all of them are divers but they do understand the DIR philosophy. So, first off, we all drink the same beer. This avoids any situations where you might be enjoying a lager and accidentally pick up an ale ( or the other way around. ) That can be very uncool. That could quickly lead to a panic situation so we avoid it all together. We also drink only from cans, not bottles. And we never put the beer in the refrigerator. It always goes in the ice chest in my living room. 47% of Drinking Related Incidents ( DRI ) occur when someone is going to the fridge for another beer, so better to be safe than sorry. Of course, this is all rigged up while we're still 100% sober so there's no impaired judgment once things get cooking.
All of us wear a bungie necklace with a full beer on it just in case someone experiences an Out Of Beer ( OOB ) emergency. I can offer my already opened beer to my buddy and simply reach down and grab the backup off my beer necklace. And, without exception, we always use the 7-foot hose on the beer bong.
Of course, we don't stay in every night, so when we do decide to go out we make sure we're still DIR. All of us wear exactly the same clothing:
  • Levi's 501 Jeans, black ( button hole, straight leg )
  • Gap Black T-shirt
  • Haynes boxer shorts, black
  • Gold Toe socks, black
  • Kenneth Cole shoes, Brad Bitt style, black
  • G-Shock watch, black band
  • Nylon belt, black, with military buckle
  • Black Leather Jacket ( optional, depending on weather conditions )
This may sound a bit silly or overdone but believe me, when you're penetrating a night club, knowing exactly what you buddies are dressed like can make all the difference in the world if you're hoping to snag some hottie. Let's say I see some cutie and just before I get up to go talk to her a waitress spills a drink in my lap? No problem, because I can always swap pants with my buddy. I don't have to worry if they match, because I know he's wearing Levi's 501's. Bam! Swap pants and I can still complete my objective.
One thing to keep in mind about nightclubs is that you seldom want to penetrate a club on beer. I know, some of the macho jerks do this and brag to all of their buddies. Believe me, it's not DIR. You have to do it on mixed drinks. Obviously the mix will be different on different nights but a good vodka tonic mix is pretty standard. Again, there's a right way and a wrong way to do this. You can't just order any old vodka or depend on some bartender to get the mix right. That's what the strokes do. No, you order Stoli vodka, which has an excellent reputation in the DIR partying community. The correct blend is 2oz Stoli with tonic water poured over ice in a highball glass ( lemon or lime optional. ) I always bring a testing kit with me and if the blend is off, I send it back. It's just not worth the risk and it's not DIR.
So you penetrate the nightclub and you've got a good mix, now it's time to meet the ladies. I should have said this earlier but watch your drink consumption. It's a well-known fact that women look 25% - 30% better in a nightclub and if you get all narced up on vodka tonic, it increases your chances of a coyote ugly blackout. You have to keep your wits about you.
If it's early, you probably have pretty good viz. Later in the evening when the smoke silts up the room it'll be harder to make out the women on the other side of the club so get your headings early. On a few occasions I've had to bust out the wreck reel just to get to the bathroom and back.
If you are lucky enough to hook up with a nice hottie, this is when doing it right really can pay off. Now, let's face it, there's a certain degree of danger involved here that I don't want to downplay. You need to minimize your risks by using the proper equipment. I carry 2 condoms. One I put on my - well you know, and the second I put on a bungee that goes around my waist. If there's a malfunction on my primary, I can quickly go to my backup without skipping a beat.
So, as you can see from these pretty basic examples, DIR is not just for diving. It's something you can use in all areas of your life.
Keep it real.
( Edited for kids. )

Physalia 11-06-07 18:55

:rofl::rofl:

Ο αντίλογος είναι πάντα δεκτός και ευχάριστος γιατί δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για κριτική σκέψη και αντικειμενικότητα.
Προφανώς ο κος Galiano έχει απαυδήσει με κάποιους ξερόλες.... οι οποίοι κατά τη γνώμη μου δεν υφίστανται μόνο στο DIR αλλά σε όλους ανεξαιρέτως τους καταδυτικούς κύκλους.
Και στο φινάλε όταν ακολουθείς ένα δρόμο καλό είναι να μην είσαι κολλημμένος, οφείλεις ωστόσο να είσαι συγκεντρωμένος προκειμένου να φτάσεις επιτέλους κάπου.

Όπως και να'χει, αναμένουμε την παρουσίαση ακριβώς για να μπορέσουμε να κρίνουμε ο καθένας για τον εαυτό του!!:thumbup:

Σώτος Χριστοδούλου 12-06-07 22:07

Κάποιες πτυχές του θέματος DIR στον δικό μου εγκέφαλο:

1. Συγκρίνωντας την φασαρία που γίνεται γύρω από την έννοια DIR με άλλες breakthrough (σημαδιακές) ανακαλύψεις σε όλους τους τομείς όπου το ανθρώπινο γένος εξελίσσεται βρίσκω την όλη φιλοσοφία και φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω απο το θέμα υπερβολική. Ο Κουστώ μαζί με το Γκανιάν πίσω στη δεκαετία του 40 έκαναν μια ανακάλυψη σταθμό. Ο Haldane έκανε μια ανακάλυψη σταθμό. :confused:

2. Κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στο φιξάρισμα ιδεών με τρόπο δογματικό, κάπου συγκρούεται με κάποια υποσυνείδητα κέντρα στον εγκέφαλό μου και μου προκαλεί αποστροφή! Επίσης ευνουχίζει την κριτική ικανότητα και αποκλείει την αναζήτηση λύσεων ευέλικτων που βασίζονται πάνω στην εφαρμογή της γνώσης στο προσωπικό μου επίπεδο άνεσης! Τα έτοιμα μασημένα φαγητά μου προκαλούν κάπως γαστρεντερικές διαταραχές! :confused:

3. Υπάρχουν άλλες ανακαλύψεις περισσότερο διαχρονικές τουλάχιστον ίσης σημμασίας αν όχι μεγαλύτερης αν θέλετε, για τις οποίες δεν γίνεται και πολύς ντόρος. Παράδειγμα. Η ανακάλυψη των BCD με σύστημα ενσωματωμένων βαρών. Η ανακάλυψη της βαλβίδας Κ, ή του συστήματος προσαρμογής ρυθμιστή DIN. Δεν τα κάνανε και σύστημα, δεν τα κάνανε ούτε σχολή σκέψης και εν πάσει περιπτώσει δεν σκεφτήκανε ούτε ένα σχολείο foundamentals να κάνουνε...:p

4. Γιατί συνδέω το όνομα DIR με δύο άλλα ονόματα? Ένας οργανισμός και ένας κατασκευαστής? Μπορεί κανείς να μου λύσει την απορεία?;)

Μπορεί σας παρακαλώ κάποιος / καποια από τους αξιότιμους κύριους συναδέλφους που θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο να υποβάλει αυτές τις ερωτήσεις ή παρατηρήσεις για σχολιασμό? :crazy:

Thanos 12-06-07 23:09

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Σώτος Χριστοδούλου (Μήνυμα 1028)

Μπορεί σας παρακαλώ κάποιος / καποια από τους αξιότιμους κύριους συναδέλφους που θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο να υποβάλει αυτές τις ερωτήσεις ή παρατηρήσεις για σχολιασμό? :crazy:

Ολες οι ερωτήσεις θα δωθούν στον Richard ώστε να απαντηθούν:)

Nikos 14-06-07 18:36

Μας βοηθάει πολύ να γνωρίζουμε στο περίπου τον αριθμό των συμμετοχών πριν από κάθε εκδήλωση.

Παρακαλώ, χωρίς φυσικά να είναι δεσμευτικό, όποιος -α έχει προγραμματίσει να έρθει, να το δηλώσει σε αυτό το θέμα.

1. Νίκος

Physalia 16-06-07 14:43

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Nikos (Μήνυμα 1169)
1. Νίκος

2. Μαρία

Thanos 19-06-07 23:48

Απάντηση: ΤΗΘΥΣ-28.06.2007: 'Η φιλοσοφία DIR στην κατάδυση'

Στo αρχικό post αυτού του θέματος μπορείτε να δείτε λεπτομέριες για την παρουσίαση όπως τα θέματα, την ώρα και το μέρος που θα γίνει...

Όλες οι ερωτήσεις θα μεταφερθούν στον Richard το αργότερο την Δευτέρα 25 Ιουνίου...

Σας περιμένουμε όλους εκεί..

Thanos 28-06-07 09:52

Συνοψίζω τις ερωτήσεις...

1. Γιατί υπάρχει τόση έμφαση σε συγκεκριμένο είδος εξοπλισμού;; Γιατί κάποιος πρέπει να αλλάξει το BCD του με τα αποσπώμενα βάρη και να αγοράσει Wing όταν καταδύεται με μονή μπουκάλα στην θάλασσα;

2. Γιατί όλοι συνδέουνε την φιλοσοφία DIR με την Halcyon και τους GUE;; Κάποιος που είναι TDI δεν μπορεί να είναι DIR;

3. Πολλοί πιστεύουν ότι κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στο φιξάρισμα ιδεών με τρόπο δογματικό, κάπου συγκρούεται με κάποια υποσυνείδητα κέντρα στον εγκέφαλό τους και τους προκαλεί αποστροφή! Επίσης ευνουχίζει την κριτική ικανότητα και αποκλείει την αναζήτηση λύσεων ευέλικτων που βασίζονται πάνω στην εφαρμογή της γνώσης στο προσωπικό τους επίπεδο άνεσης!

4. Γίνεται πολύ μεγαλύτερη φασαρία για το σύστημα DIR απ’ ότι για τον Κουστώ ή για τον Haldane. Γιατί;;

5. Είναι το σύστημα DIR μόνο για αυτούς που κάνουν τεχνικές καταδύσεις ή απευθύνεται και στους recreational δύτες ;

6.Τι ιστορικό ατυχημάτων υπάρχει στην ομάδα του WKPP, EKPP και γενικότερα στους GUE;

7. Πως οι GUE προτείνουν πρακτικές που δεν έχουν προταθεί από κανέναν οργανισμό, και μάλιστα δεν υπάρχουν και επιστημονικές ενδείξεις που να υποστηρίζουν τις πρακτικές τους; Βλέπε παράδειγμα με προτεινόμενο ρυθμό ανόδου στις recreational βουτιές 3m./min

8. Ενώ το σύστημα διπλές μπουκάλες μα manifold είναι πρακτικές σε περιβάλλον ανοικτής θάλασσας, τι γίνεται σε περιβάλλον στενών σπηλαίων όπως των ευρωπαϊκών;

Σώτος Χριστοδούλου 28-06-07 13:27

Εύχομαι καλή επιτυχία και είμαι σίγουρος ότι θα έχετε ένα εποικοδομητικό απόγευμα. Λυπάμε που είμαι λιγάκι μακρυά και δεν μπορώ να είμαι και γω παρών.:thumbup:

Nikos 28-06-07 13:37

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Σώτος Χριστοδούλου (Μήνυμα 1616)
Εύχομαι καλή επιτυχία και είμαι σίγουρος ότι θα έχετε ένα εποικοδομητικό απόγευμα. Λυπάμε που είμαι λιγάκι μακρυά και δεν μπορώ να είμαι και γω παρών.:thumbup:

Δεν υπάρχει δεν μπορώ... υπάρχει δεεν θέλω...

:p (πλάκα κάνω ή αλλιώς ανάβω φυτιλιές...) :geia:

είμαι σίγουρος ότι κάπου - κάποτε θα σε δούμε..., :thumbup: ,

τί είναι και η μεγαλόνησος, 550 μίλια... 2 κούτες δρόμος...

fivos 28-06-07 14:28

Θάνο, είχα κάνει κι εγώ μια ερώτηση στην αρχή και δεν βλέπω να με καλύπτει κάποια από αυτές που έχεις παραθέσει. Να την επαναδιατυπώσω λοιπόν:

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο fivos (Μήνυμα 665)
Έστω ότι κάποιος δύτης που έχει ήδη 200-300 βουτιές και συγκεκριμένο non-DIR setup εξοπλισμού και συνήθειες, αποφασίζει να μεταβεί σε σύστημα DIR. Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι λόγω της ξαφνικής μεταβολής συνηθειών και setup κι αν ναι, πως μπορούν να ελαχιστοποιηθούν?"

Thanos 28-06-07 15:26

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο fivos (Μήνυμα 1627)
Θάνο, είχα κάνει κι εγώ μια ερώτηση στην αρχή και δεν βλέπω να με καλύπτει κάποια από αυτές που έχεις παραθέσει. Να την επαναδιατυπώσω λοιπόν:

Τους δικούς μας τους ξέχασα ... :(

την στέλνω στο Rich

Zin 29-06-07 10:17

Η παρουσίαση ηταν πολύ κάλη ... και το θέμα πολύ ενδιαφέρον για να μάθει κάποιος πως λειτουργουν οι δύτες οταν κάνουν σπηλαιοκαταδυση, τεχνική κατάδυση, εξερευνηση...κτλ

Προσωπικά ως αυτόνομος δύτης αναψυχής (ή sportdiver οπώς θέλει κανεις το λέει..) δεν με έπεισε οτι οι μεθοδοι τους ειναι και recreational εκτός απο tecnical...

Το πλάνο τους για κατάδυση αναψυχής στα 40μ. (με Nitrox) μου επιβάλλει να μείνω στο βυθό μόνο 1min!!! This is no fun!!

μπορει να ειμαι 99% ασφαλής αλλα δε θα έχω προλάβει να δώ τιποτα!!
:mad:

παρολά αυτά ηταν μια πολύ χρήσιμη παρουσίαση για όσους δεν ξέρουν και ειναι νέοι στο χώρο της κατάδυσης.

Ευχαριστουμε πολύ το σύλλογο για αυτην την εκδήλωση:thumbup:

πάντα τέτοια!!

Thanos 29-06-07 10:56

Ευχαριστούμε όσους ήρθαν στην παρουσίαση. Πλήρες report θα υπάρξει σύντομα ;)

Ζίνα, το πλάνο που έδειξε, ήταν ένα φανταστικό πλάνο, που σκοπός του είναι να υπολογίσει κάποιος τον αέρα που θα χρειαστεί για να αναδυθεί απο το μέγιστο βάθος της βουτιάς του μαζί με τον buddy του σε περίπτωση απώλειας του αέρα σε έναν απο τους δύο. ;)

:)

Zin 29-06-07 11:53

το καταλαβα οτι προκειτε για φανταστικο πλάνο υπολογισμου...μπλα μπλα

Με μονή μπουκάλα πόσο μπορεί να μείνει τελικά κάποιος στα 40 μετρα με την δική τους μέθοδο ώστε να έχουν τον αέρα που χρειάζονται ??:confused:

(sorry αν ειναι χαζες οι ερωτήσεις μου... απλά προσπαθώ να καταλάβω!!:rolleyes: )

Thanos 29-06-07 11:59

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Zin (Μήνυμα 1659)
το καταλαβα οτι προκειτε για φανταστικο πλάνο υπολογισμου...μπλα μπλα

Με μονή μπουκάλα πόσο μπορεί να μείνει τελικά κάποιος στα 40 μετρα με την δική τους μέθοδο ώστε να έχουν τον αέρα που χρειάζονται ??:confused:

(sorry αν ειναι χαζες οι ερωτήσεις μου... απλά προσπαθώ να καταλάβω!!:rolleyes: )

Καμμιά ερώτηση δεν είναι χαζή ..:)

Απ'ο' τι κατάλαβα, δεν έχει σημασία η ώρα (αρκεί να είναι μέσα στα πλάσια της ώρας 0) αλλά το διαθέσιμο αέριο... δηλαδή...έαν εσύ θές να έχεις 60 bar στην μπουκάλα σου για να ανέβεις απο τα 40 και κάνοντας τις στάσεις, υπολόγισε ακόμα και τον buddy σου σε αυτό... αλλά 60 τουλάχιστον... δηλαδή όταν έχεις 120 bar στην μπουκάλα σου πρέπει να αρχίζεις να την κάνεις..

ελπίζω να βοήθησα λίγο :)

Physalia 29-06-07 12:25

Πάντως ελπίζω πραγματικά ότι κανείς δύτης δεν φαντάστηκε τελειώνοντας ένα σχολείο δεύτερου πχ αστεριού ότι μπορεί να κατέβει και να μείνει στα 40 μέτρα μέχρι να δείξει το μανόμετρό του 50bar. Για μένα ήταν πάντα ξεκάθαρο ότι τα 50 bar πρέπει να είναι στη μπουκάλα σου βγαίνοντας από το νερό ή έστω φτάνοντας στην προληπτική στάση. Βέβαια λίγοι είναι οι δύτες που θα αναρωτηθούν τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πώς μπορούν να το εντάξουν στο πλάνο της βουτιάς τους. Αυτή ήταν και η τοποθέτηση του Richard εξαρχής. Ότι είναι σημαντικό να μπορείς να μπαίνεις σε τέτοιες διαδικασίες σκέψης αν θες να γίνεις σκεπτόμενος δύτης και όχι να αναπαράγεις τυφλά τους όποιους κανόνες.

Ζίνα στα 40 μέτρα, νομίζω ότι ο Richard το εξήγησε πολύ καλά, ο τρόπος που γνωρίζαμε έως σήμερα να βουτάμε, είναι επικίνδυνος.
Επομένως αυτό το 40μέτρα5λεπτά που βρίσκει κανείς στον πίνακα της PADI θα έπρεπε να καταργηθεί, γιατί (γνώμη μου) η PADI δε σε εκπαιδεύει με τρόπο ώστε να μπορείς να το κάνεις σωστά.

Τα 18 μέτρα είναι σούπερ και κανείς δε χρειάζεται να αλλάξει τίποτα (σχεδόν) στην εκπαίδευση των δυτών έως αυτό το βάθος. Από εκεί και πέρα, όσοι πραγματικά θέλουμε να βλέπουμε και τα 40 μέτρα, καλό είναι να το ψάξουμε κάπως παραπάνω. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε και αυτο ήταν το κυρίως μήνυμα της χτεσινής παρουσίασης κατά την άποψή μου.

Zin 29-06-07 12:56

Ο Rich πολύ ευγενικά μας εκανε μια πολύ καλη παρουσίαση.
Αυτό που λέω εγώ ειναι οτι δεν με επεισε για την χρησιμότητα της μεθόδου που πρεσβεύει για τις βουτιές των 20 μέτρων που θέλω να κάνω εγώ.. Νοιώθω πολύ ασφαλής με την μέθοδο που εκπαιδευτηκα (ίσως κακώς).
Η μεθοδος του (νομίζω) μου περιορίζει πολύ το χρόνο παραμονής μου στη θάλασσα....

Φιλικά,
Ζινα

ΥΣ: Με Nitrox (όπως στο πλανο καταδυσης του Rich) δεν αυξάνονται οι χρονοι παραμονής...??:confused:

Physalia 29-06-07 13:09

:confused:Μπερδεύτηκα τώρα. Τελικά το πρόβλημα είναι οι βουτιές στα 20 μέτρα (είπα ότι ως εκεί, ούτε εγώ πιστεύω ότι το DIR κάνει μεγάλη διαφορά) ή οι βουτιές και ο χρόνος παραμονής στα 40??? Λες ότι ενδιαφέρεσαι για βουτιές στα 20 αλλά στεναχωριέσαι που η GUE δε σε αφήνει παραπάνω από ένα λεπτό στα 40.....????

Zin 29-06-07 13:21

δεν ηταν σκοπός μου να σε μπερδέψω.. συγνώμη..:o

Βασει του "φανταστικου" πλάνου καταδυσης αναψυχής που μας παρουσίασε καταλαβα οτι μειώνει πολύ τον χρονό παραμονής στην recreational καταδυσή μου γενικα (ειτε 40 είτε 20)- ακόμα και με τη χρήση Nitrox..

Δεν ξερώ αν καταφερα να σε ξεμπερδέψω....
(μαλλον δεν διαφωνούμε):)

Thanos 29-06-07 13:33

Μας έδειξε έναν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του αέρα που θα χρειαστούμε για την βουτιά μας... δηλαδή μας είπε ότι καλό είναι να προγραμματίζουμε κάποια πραγματάκια..

δηλαδή... θές να πας για μια βουτιά στα 35 μέτρα, να φωτογραφήσεις ένα ναυάγιο.. σου λέει, πές μας πόσο χρόνο θές να μείνεις για να σου πώ πόσο αέρα χρειάζεσαι.. δεν το βρίσκεις λογικό;;

τον ίδιο χρόνο βουτιάς θα χαρείς, απλώς θα πάρεις μαζί σου περισσότερο αέρα ;)

fivos 29-06-07 13:47

Κανονικά θα έπρεπε να γράψουμε εδώ το πλήρες πλάνο που παρουσίασε ο Richard για τη βουτιά στα 40μ για να μπορούν να συμμετέχουν κι αυτοί που δεν ήρθαν στην παρουσίαση.

Αν το έχει κανένας σε πλήρη μορφή, παρακαλώ ας το ανεβάσει.
Απ' ότι θυμάμαι ο εξοπλισμός ήταν μία μπουκάλα 15Lt (νομίζω δεν ανέφερε αν ήταν στα 300 bar ή στα 230) και το συμπέρασμά του ήταν ότι για το συγκεκριμένο πλάνο, με μια βαθιά στάση στα 18μ και λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα να χρειαστεί αέρα o σύντροφός μας, τελικά χρειαζόμασταν 2000 Lt αέρα.

Μου έκανε εντύπωση κι εμένα όπως και της Zin ότι τελικά με 2000Lt αέρα, ο χρόνος παραμονής στα 40 ήταν μόνο ένα λεπτό, κι ο συνολικός χρόνος βουτιάς αρκετά μικρός, αλλά τελικά το βάθος των -40μτ δεν είναι αυτό που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στο μυαλό μας όταν μιλάμε για μια συνήθη κατάδυση αναψυχής και επίσης ο Richard εξήγησε ακριβώς τον λόγο σχεδιασμού ενός τέτοιου πλάνου: Υπολογισμός διαθέσιμου αερίου για μέγιστη ασφάλεια.

Στα 15-20 μέτρα, τα πράγματα είναι σαφώς διαφορετικά κι ακόμη και με το λογική DIR οι χρόνοι παραμονής θα είναι αρκετά μεγαλύτεροι.

Εγώ κρατάω πάντως αυτό που είπε η Μαρία (Physalia) παραπάνω: Το κεντρικό σημείο της παρουσίασης ήταν ότι πρέπει να γίνουμε σκεπτόμενοι δύτες και να μπορούμε να υπολογίζουμε τι είδους κατάδυση πάμε να κάνουμε, γιατί μόλις τα τα όρια ξεφεύγουν από μια συνήθη κατάδυση αναψυχής (π.χ. βάθος μεγαλύτερο από 20-25 μέτρα) είναι πολύ επικύνδυνο να ακολουθούμε τον μπούσουλα που μας έχουν μάθει (π.χ. ότι στα 100 bar γυρίζουμε πίσω) γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες καταστάσεις.

Προσωπικά μου ταιριάζει πολύ αυτό το σκεπτικό, αλλά καταλαβαίνω ότι δύσκολα θα γίνει αποδεκτό απο οργανισμούς που ο σκοπός τους είναι η μαζική εκπαίδευση δυτών ώστε να μπορούν να κάνουν απλά μια ασφαλή κατάδυση στα -20. Στην τελική, καλά κάνουν οι συγκεριμένοι οργανισμοί (PADI κλπ) - δεν χρειάζεται να γίνεις πυρηνικός φυσικός για να βουτήξεις- αλλά με την προυπόθεση ότι οι εκπαιδευόμενοι παίρνουν πολύ σοβαρά τους περιορισμούς βάθους κλπ που τους τίθεται.

Επίσης απεύθυνα την εξής ερώτησή στον Richard:
"Καταλαβαίνω ότι σε μια σπηλαιοκατάδυση ή μια πιο βαθιά βουτιά που μάλιστα αναφέρεται σε οργανωμένη ομάδα δυτών, η αυστηρή τυποποίηση εξοπλισμού και διαδικασιών είναι σημαντική, απαραίτητη και δίνει ένα σοβαρό πλεονέκτημα ασφάλειας. Εγώ όμως, συνήθως βουτάω στα 15μ βάθος για να φωτογραφίσω και αισθάνομαι ότι μου παρουσιάζεις τα πλεονεκτήματα ασφαλείας μιας Formula-1 ενώ αυτό που χρειάζομαι είναι ένα μικρό συμβατικό αμάξι. Γιατί να ασχοληθώ με DIR, τι θα μου δώσει?"

η απάντηση ήταν (τη μεταφέρω όπως τη θυμάμαι):
"Αρχικά, μπορεί να σου προσφέρει πολύ καλή πλευστότητα για να φωτογραφίζεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι "συνέχεια" στην καταδυτική σου εκπαίδευση: Σήμερα έχεις απλά ανάγκη για ρηχές βουτιές, αύριο έχεις ανάγκη από Nitrox, μεθαύριο θέλεις να ασχοληθείς με πιο βαθιές τεχνικές βουτιές - δεν χρειάζεται να "ξεμάθεις" κάτι για να μάθεις κάτι διαφορετικό, είσαι απλά έτοιμος να συνεχίσεις την καταδυτική σου εκπαίδευση"

Ομολογώ ότι το επιχείρημα περί "συνέχειας" της καταδυτικής εκπαίδευσης με πείθει σε μεγάλο βαθμό και το θεωρώ σημαντικό. Κανείς από εμάς δεν ξέρει τι ανάγκες εκπαίδευσης θα έχει αύριο.

Βέβαια αν κατάλαβα καλά, αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα εκπαίδευσης για OW είναι ακόμη στα σπάργανα, το κοστός του είναι αρκετά υψηλό και ειδικά στη χώρα μας δεν υπάρχει αναγνωρισμένος οργανισμός που να παρέχει σε έναν αυτοδύτη τη δυνατότητα να βουταεί μόνος του, αποκτώντας ένα πτυχίο π.χ. GUE-DIR-OW (το όνομα δικό μου).

Του επισήμανα επίσης - και συμφώνησε - ότι θεωρώ τελείως ατυχή τον όρο DIR (Do-It-Right) γιατί αυτόματα φέρνει τον συνομιλητή τους στη θέση ΥΑDIW (You Αre Doing It Wrong) κι αυτό είναι ένας επιπλέον παράγοντας να ξεκινούν πολλές αντιδράσεις και να αντιμετωπίζεται η όλη φιλοσοφία σαν ένα νέο δόγμα που προσπαθεί να επιβληθεί ως η απόλυτη αλήθεια, παρ' όλο που εμένα προσωπικά δε μου έδωσε αυτή την αίσθηση.

ΥΓ: Πάντως η κουβέντα που έχει ανάψει εδώ, δείχνει ότι η παρουσίαση ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα κι άξιζε τον κόπο :)

DimitrisK 29-06-07 14:11

Παράθεση:

Αρχικό μήνυμα απο Thanos (Μήνυμα 1669)
δηλαδή... θές να πας για μια βουτιά στα 35 μέτρα, να φωτογραφήσεις ένα ναυάγιο.. σου λέει, πές μας πόσο χρόνο θές να μείνεις για να σου πώ πόσο αέρα χρειάζεσαι.. δεν το βρίσκεις λογικό;;

Συνήθως ξέρεις εμπειρικά με βάση τον εξοπλισμό που διαθέτεις σε μπουκάλες και μίγματα πόσο χρόνο μπορείς να μείνεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ 29-06-07 15:13

Παράθεση:

Ζίνα στα 40 μέτρα, νομίζω ότι ο Richard το εξήγησε πολύ καλά, ο τρόπος που γνωρίζαμε έως σήμερα να βουτάμε, είναι επικίνδυνος.
Επομένως αυτό το 40μέτρα5λεπτά που βρίσκει κανείς στον πίνακα της PADI θα έπρεπε να καταργηθεί, γιατί (γνώμη μου) η PADI δε σε εκπαιδεύει με τρόπο ώστε να μπορείς να το κάνεις σωστά.
ο καθενας καταλαβαινει οτι τον βολευει.

Στην παρατηρηση μου στον richard που προφανως φυσαλια δεν ακουγες....ειπα... "οτι οι κανονες dir διαμορφωνουν μια ισως ασφαλεστερη διαδικασια (τουλαχιστον σε μαθηματικο επιπεδο γιατι οι καταδυσεις αναψυχης με τους υπαρχοντες κανονες ειναι ΑΣΦΑΛΕΙΣ) και οτι με τον τροπο που τα παρουσιαζει επιτρεπει σε ανθρωπους με μετρια γνωση να νομιζουν οτι οι ηδη υπαρχοντες κανονες ειναι επικινδυνοι.."

Σε αυτο συμφωνησε και ο ριτσαρντ και ο νικος στην κατ'ιδιαν κουβεντα που ειχαμε....

Απο την απαντηση της φυσαλιας καταλαβαινει κανενας το δικαιο του προβληματισμου μου....

Θα πρεπει επιτελους να καταλαβουμε ολοι, οτι ολοι εμεις οι εκπαιδευτες καταδυσης δεν ειμαστε εν δυναμει εγκληματιες. ΔΕΝ ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΠΙ ΣΦΑΓΗ οπως τοσο πολυ θελει να πιστευει η φυσαλια.

οσοι νομιζουν οτι το dir συστημα τους κανει ας το ακολουθησουν, δεν χρειαζεται ομως να λοιδωρουν τους χιλιαδες που ακολουθουν ενα ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ασφαλες και εγκυρο συστημα. ΑΡΚΕΤΑ....

Physalia 29-06-07 15:17

Συγγνώμη Γιώργο αν κατάλαβα κάτι λάθος και πες μου σε παρακαλώ για να καταλάβω κι εγώ επιτέλους σε ποιά βαθμίδα PADI εκπαιδεύεις δύτες για να καταδύονται στα 40 μέτρα. Απ'όσο θυμάμαι μέσω της ίδιας διαδικασίας, εκπαιδεύτηκα για να πηγαίνω στα 18μ στο πρώτο αστέρι και στα 30 μέτρα στο advanced. Ο δύτης Rescue της PADI δεν είναι εκπαιδευμένος για να πηγαίνει στα 40. Κάνω λάθος;;;;;;;

(Δεν ξέρω τι παίζει με την ειδικότητα deep diver)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ 29-06-07 15:58

το που εκπαιδευεσαι να βουτας στα 40 μ ειναι ασχετο με το προκειμενο μαρια.

Το ζητουμενο ειναι οτι εσυ -με τη γνωση που εχεις ή δεν εχεις- βγαινεις με τρομερη ευκολια και αποκαλεις ενα συστημα επικινδυνο,ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ... οχι ελλειπες (που δεν ειναι) ή κατι αλλο. Το λες επικινδυνο και μαζι του λες επικινδυνο και εμενα που χρησιμοποιω το συγκεκριμενο συστημα.
Επισης λες επικινδυνο το συστημα ολων αυτών (CMAS,BSAC,PADI, SSI, NAUI ) που εχουν διαφορετικη προσεγγιση στην καταδυση ΑΝΑΨΥΧΗΣ απο αυτο που θεωρεις εσυ σωστο.

Και μια που θεωρεις τον εαυτο σου επιστημονα σε ρωταω...ΠΟΥ ΤΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ αυτο μαρια? ΣΕ ΠΟΙΑ ΜΕΛΕΤΗ, σε ποιο επιστημονικο δεδομένο? Μην το ψαχνεις....δε το στηριζεις πουθενα παρα μονο στην διαισθηση σου. Ε λοιπον πριν βγεις και κατηγορησεις ανθρωπους που ζουν για να εκπαιδευουν νεους δυτες οπως ειναι η αφεντια μου θα πρεπει να το σκεφτεις πολυ μα παραπολυ πριν τους αποκαλεσεις επικινδυνους.

Περα απο αυτο, με το που διαβασα αυτη την παντελως ΑΣΤΗΡΙΧΤΗ αποψη (και παραπλανητικη επισης) τηλεφωνω στο Νικο τον Βαρδακα και τον ρωταω για αυτο ακριβως. Θες να μαθεις την απαντηση του?

Η απαντηση του ειναι οτι η GUE δεν θεωρει κανενα οργανισμο απο τους ηδη υπαρχοντες και καθιερωμενους επικινδυνο....μαλλον ειναι αδαης και αυτος Μαρια ? Οπως πιθανοτατα θεωρεις ολους οσους εχουν διαφορετικη αποψη απο σενα?Ή παραπλανημενος? Ή τον θεωρεις απλά διπλωμάτη?

Οχι μαρια, ο Νικος , οπως και καθε μελος της GUE ξερει οτι εκπαιδευεται για να ειναι λιγο πιο ασφαλής στα ρηχα, ετοιμος να δεχθει πιο προχωρημενη εκπαιδευση για να συνεχισει στα τεχνικα μονοπατια...

Οταν του ζητησα να παρεμβει , η απαντηση του ηταν, "δε μπορω ρε γιωργο να παρακολουθω καθε φορουμ, ωστε να προλαμβανω τις παρερμηνειες του καθενα" , τις δικες σου παρερμηνειες μαρια, τις δικες σου.

Και επειδη εισαι σε θεση να επηρρεαζεις αντιληψεις λογω της εντονης συμμετοχης σου σε αυτο το χωρο , θα σου ζητουσα να αναλογιστεις τι λες οταν γραφεις τη λεξη ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ή ακομα καλυτερα ακομα κι οταν τις σκεφτεσαι , γιατι τις ιδιες αρλουμπολογιες τις ελεγες και οταν τα κουβεντιαζαμε και κατ'ιδιαν.

Αν εχεις να αντικρουσεις οτιδηποτε σε παρακαλω -προκαλω να τις κανεις παρουσιαζοντας στατιστικες μελετες που θα δειχνουν οτι η παγκοσμια καταδυτικη κοινοτητα οδηγειται στον ολεθρο και οτι ευτυχως ΕΣΥ μας προλαβες.

Αλλοιως μια συγγνωμη ή /και ανασκευη φτανει

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 23:30.