![]() |
Απάντηση: Πίνακας αποσυμπίεσης "DECO 2000"
Μπράβο Χρήστο :thumbup:
Για όποιον ενδιαφέρεται οι πίνακες είναι διαθέσιμοι εδώ |
Και το δικό μου μπράβο Χρήστο :thumbup:
Μερικές απορίες: -Σε ποιο μοντέλο αποσυμπίεσης βασίζεται ο πίνακας? -Ποσα ¨διαμερισματα¨χρησιμοποιε ι και με ποιους χρονους ημιζωης? -Τι διαδικασίες validation χρησιμοποιηθηκαν και με ποια αποτελεσματα? -Πως ορίζεται το κανονική ταχύτητα κατάδυσης? -Πόσες ώρες μετά την πρώτη κατάδυση θεωρεί ότι έχεις αποκορεστεί εντελώς? -Προβλέπει στάση ασφαλείας? Αν ναι σε ποιές περιπτώσεις σε ποιο βάθος και για πόσο χρόνο? -Ποιες οι διαδικασίες σε περίπτωση που η ταχύτητα ανάδυσης είναι μεγαλύτερη των 10μ/λεπτο -Ποιες οι διαδικασιές σε περίπτωση παράλειψης στάσης ή στάσεων? -Αφού ο χρόνος της στάσης δεν προσμετράτε στο συνολικό χρόνο γιατί στο παράδειγμα της κατάδυσης στα 24μ/30λεπτα θεωρούμε χρόνο κατάδυσης 37 λεπτά και όχι 33 λεπτά? Και τέλος γιατί σε ζάλισα ορθολογικός για καταδύσεις αναψυχής με ποιό σκεπτικό? ευχαριστω εκ των προτέρων για τις απαντήσεις . |
http://www.achim-und-kai.de/kai/tausim/saett_faq_e.html
http://www.divetable.de/dekotg_e.htm#Kap%206 Buehlman ZHL-16, modified Max Hahn, Dekompression, Delius Klasing Edition Naglschmid, Stuttgart 1996, ISBN 3-89594-050- X, 86 S. |
Παράθεση:
Τον πίνακα “DECO 2000” είναι δημιουργία του Γερμανού φυσικομαθηματικού Dr. Max Hahn. Είναι η συνέχεια του πίνακα “DECO 92” που είχε δημιουργηθεί από τον ίδιο στην μετά Bühlmann εποχή. Να θυμίσω πως ο Dr. Max Hahn ήταν συνεργάτης και συνεχιστής του Bühlmann μέχρι τον θάνατο του την 11.06.2000 Παράθεση:
Παράθεση:
Kompartiment 1, 4min . . Kompartiment 16, 635min Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Ο χρόνος κατάδυσης είναι 30min και αυτόν τον χρόνο χρησιμοποιούμε για την/τις στάση/στάσεις αποσυμπίεσης, βεβαίως ο χρόνος αποσυμπίεσης μετράει στον συνολικό χρόνο βουτιάς και με αυτόν τον χρόνο υπολογίζουμε την ποσότητα του αερίου που πρέπει να έχουμε διαθέσιμο + τα 50 bar που καλό είναι να έχουμε κατά την έξοδο μας από το νερό. Παράθεση:
Και θα ολοκληρώσω με ένα πίνακα που μου έκανε δώρο ο γιος μου (τον αγόρασε από καταδυτικό μαγαζί) και εκεί βλέπω π.χ βουτιά 33m/90min, στάσεις αποσυμπίεσης 12min/9m, 30min/6m, 64min/3m. Σύνολο χρόνου βουτιάς 196min, δεν είναι παράλογο?? Απεναντίας ο εξορθολογισμένος πίνακας που αναφέρω μας δίνει την δυνατότητα να καταδυθούμε στα 33m το πολύ 35min και στάσεις αποσυμπίεσης 3min/9m, 8min/6m, 18min/3m. Νομίζω πως η διαφορά είναι ορατή. Επίσης ο Dr. Max Hahn αύξησε το χρόνο παραμονής στην επιφάνεια για διαδοχικές βουτιές από 15min σε 2 ώρες για το επαναληπτικό Group (repetitive group) G. Όπως έγραψα και ποιο πάνω Προσοχή: Στο προγραμματισμό μας αποφεύγουμε όσο μπορούμε αν αυτό είναι εφικτό το επαναληπτικό Group (repetitive group) G, διότι είμαστε ναι μεν ακόμα ασφαλείς, αλλά οριακά απέναντι σε πιθανή νόσο. Στον εξορθολογισμό του πίνακα DECO 2000 ο Dr. Max Hahn έχει συμπεριλάβει και στατιστικά στοιχεία ατυχημάτων των τελευταίων δεκαετιών και κάποιες λεπτομέρειες ακόμα, αλλά δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, πάντα με στόχο την μεγαλύτερη ασφάλεια. Ελπίζω να απάντησα στα ερώτημα τα σου. Χρήστος Ευθυμίου |
Παράθεση:
TC 1 με HT=4min χρησιμοποιειται μαλλον για bounce dives. Αυτο που μου κανει εντυπωση ομως ειναι οτι το HT του 16ου διαμερισματος ειναι ιδιο με των μοντελων που χρησιμοποιουν το HT του 1b. Μπερδευτηκα. :confused: |
Κατ’αρχήν συγγνώμη που δεν έχω βάλει ακόμα μερικά παραδείγματα από τους πίνακες που ξέρω.
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση των πινάκων αλλά νομίζω ότι θέτει λάθος ερωτήματα. Στο ερώτημα ποιος πίνακας είναι πιο ασφαλής η απάντηση δεν δίνεται αναλύοντας τους χρόνους που δίνουν αλλά απαντώντας στο: «γιατί χρήση προορίζεται» Είναι αδόκιμο πχ να συγκρίνουμε τον DECO 2000 και ton USN με τον RDP της PADI που αν είχε άλλο όνομα θα ήταν NODECO 2000. (συγγνώμη που φέρνω συνέχεια για παράδειγμα τον RDP αλλά για αυτόν γνωρίζω να χρησιμοποιώ και για αυτόν μιλάω). Μπορώ να δώσω ένα παράδειγμα που ο πίνακας της PADI είναι πιο συντηρητικός από όλους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι πιο ασφαλείς από κάποιον άλλο πίνακα. Γενικά οι πίνακες που αναφέρθηκαν θεωρούνται κατά μία έννοια ασφαλείς αν χρησιμοποιηθούν σωστά και μέσα στα πλαίσια που έχει ορίσει ο σχεδιαστής τους αφού δεν υπάρχει κάποιο επαναλαμβανόμενο προφίλ που να σε βγάζει έξω άρρωστο. Από την άλλη κανένας δεν σου εγγυάται ότι θα βγεις υγιής άρα κατά μία άλλη έννοια είναι όλοι ανασφαλείς. Γενικά αυτά τα άρθρα (μιλάω για τα άρθρα στα link) είναι κατά την άποψή μου άνευ αντικειμένου αφού δεν στηρίζονται σε μια επιστημονική βάση αλλά στην επιλεκτική εφαρμογή παραδειγμάτων των οποίων τα αποτελέσματα ανησυχούν τον δύτη που δεν γνωρίζει (ή νομίζει ότι γνωρίζει) το υπόβαθρο των συγκεκριμένων πινάκων, και μάλλον το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι δεν γέμιζαν με τίποτα οι σελίδες των περιοδικών. |
Παράθεση:
Ποιά ή διαφορά του Deco 200 0-700m με τον Deco 200 700-1500m? Ευχαριστώ, Γιώργος. |
χωρίς να έχω το υπόβαθρο να σχολιάσω / καταλάβω τα πάντα όσα ειπώθηκαν ...νομίζω οτι για κάποια επείγουσα κατάσταση πρέπει να τα έχω μαζί μου παρόλο που οι βουτιές μου είναι αναψυχης μέχρι 30 μ....:)
|
Παράθεση:
η ερώτησή σου δεν μπορεί να απαντηθεί έτσι απλά, θα πρέπει να γράψω πολλές σελίδες..... Παρ' όλα αυτά θα προσπαθήσω να επισημάνω μερικές βασικές διαφορές. Τον πίνακα "Deco 2000 0-700m" τον χρησιμοποιούμε στο επίπεδο της θάλασσας και σε λίμνες οι οποίες βρίσκονται σε υψόμετρο το πολύ μέχρι υψόμετρο 700m πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Αν θέλουμε να βουτήξουμε σε λίμνη πάνω από αυτό το υψόμετρο και μέχρι 1500m τότε χρησιμοποιούμε τον πίνακα "Deco 701-1500m" , διότι αλλάζουν κάποια δεδομένα όπως:
'Ολα τα παραπάνω, βασικά στοιχεία της κατάδυσης, αλλάζουν διότι, όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο τόσο μειώνεται αντίστοιχα η ατμοσφαιρική πίεση (περίπου 0,01bar ανά 100m αλλαγής υψομέτρου) Η κατάδυση σε μεγάλο υψόμετρο απαιτεί πρόσθετη γνώση/εκπαίδευση και ανάλογη εμπειρία, για περισσότερα αν σε ενδιαφέρει μπορείς να διαβάσεις εδώ το οποίο άρθρο μου δεν αντικαθιστά την εκπαίδευση. Καλό διάβασμα!! :geia: |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 16:43. |