Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 07-03-08, 15:56
Tiburon Tiburon is offline

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Ο μαγικός κήπος των κοραλλιών

Σε αυτό για τη Λίνδο έχεις απόλυτο δίκιο! Η λεπτομέρεια για τις 'καμάρες' που μοιάζουν με ανθρώπινη κατασκευή πάντως έχει αρκετό ενδιαφέρον.

Δεν ήξερα ότι στην περιοχή αυτή έχουν βρεθεί απολιθώματα κοραλλιών βαθέων υδάτων. Αφού όμως ανοίγεις το ζήτημα, κλασσικά θα σου ζητήσω να μου στείλεις περισσότερες πληροφορίες...

Από εκεί και πέρα η ερώτησή μου είναι αν λέγοντας κοράλλια οι ερασιτέχνες δύτες που βούτηξαν εννοούν το κίτρινο κοράλλι Leptosammia pruvoti και διάφορα Madrepora ή κάτι άλλο... Ίσως να τους μοιάζουν με κοράλλια τα Ασβεστολιθικά ή 'Κοραλλιγενή' Ερυθροφύκη ή κάποια Βρυόζωα. Μαζί αναρωτιόμασταν άλλωστε που θα μπορούσαμε να βρούμε κόκκινα κοράλλια ή μωβ γοργονίες Paramuricea clavata στην Ελλάδα, σε σχετικά μικρά βάθη (αν δεν κάνω λάθος η σπηλιά αυτή λένε ότι βρίσκεται στα 25 μέτρα). Τα σπήλαια είναι το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη κοραλλιών. Πόσο μάλλον όταν βρίσκονται σε τέτοια βάθη.

Από εκεί και πέρα οι γνώσεις μας σχετικά με τα ελληνικά θαλάσσια σπήλαια είναι πολύ περιορισμένες παρόλο που οι Laborel, Riedl και Peres μας έχουν προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα Μεσογειακά σπήλαια (μεταξύ των οποίων και κάποιων Ελληνικών). Τα θαλάσσια σπήλαια όμως παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό 'μοναδικότητας'. Δεν είναι τυχαίο ότι η Βουλτσιάδου έχει ανακαλύψει δύο νέα είδη Σφουγγαριών για την επιστήμη από σπήλαια των Β. Σποράδων!

Όπως κατάλαβες... έχω πορωθεί με το θέμα τον τελευταίο καιρό!

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Tiburon : 07-03-08 στις 16:06.
Απάντηση με παράθεση