Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 07-03-08, 18:28
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: Ο μαγικός κήπος των κοραλλιών

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Tiburon Εμφάνιση μηνυμάτων
Δεν ήξερα ότι στην περιοχή αυτή έχουν βρεθεί απολιθώματα κοραλλιών βαθέων υδάτων. Αφού όμως ανοίγεις το ζήτημα, κλασσικά θα σου ζητήσω να μου στείλεις περισσότερες πληροφορίες...
Μόνο ένα abstract για την ώρα. Περισσότερα από Τρίτη.

Παράθεση:
Από εκεί και πέρα η ερώτησή μου είναι αν λέγοντας κοράλλια οι ερασιτέχνες δύτες που βούτηξαν εννοούν το κίτρινο κοράλλι Leptosammia pruvoti και διάφορα Madrepora ή κάτι άλλο... Ίσως να τους μοιάζουν με κοράλλια τα Ασβεστολιθικά ή 'Κοραλλιγενή' Ερυθροφύκη ή κάποια Βρυόζωα.
Γενικά δυσκολεύομαι να καταλάβω τι εννοούν οι δύτες όταν λένε κοράλλια. Μέχρι στιγμής, η λέξη κοράλλι έχει αποδειχθεί ότι αντιστοιχεί σε
α) βρυόζωα (συντριπτική πλειοψηφία)
β) γοργόνιες (και ορθώς)
γ) σφουγγάρια (πολλοί νομίζουν τα Axinella spp. για κοραλλάκια)
δ) ροδοφύκη (Pseudolithοphyllum, Amphiroa, Peyssonellia κλπ)

Τα σκληρακτίνια σχεδόν ποτέ δεν μου τα έχει αναφέρει κανείς σαν κοράλλια παρόλο που είναι πολύ συχνά στους βυθούς μας....

Στις φωτό του άρθρου πάντως το Leptopsammia pruvoti διακρίνεται σίγουρα. Δεν ξέρω όμως αν αυτό αντιστοιχεί κατά την ομάδα της Ρόδου στο "κοράλλια" ή στο "θαλάσσιες ανεμώνες" (μικρή η διαφορά ούτως ή άλλως). Νομίζω ότι τα υπόλοιπα που μπορεί κανείς να δει (μετα βίας) στις φωτό είναι βρυόζωα, ροδοφύκη και το χλωροφύκος Palmophyllum crassum, γνωστό στα μεσογειακά σπήλαια.

Παράθεση:
Από εκεί και πέρα οι γνώσεις μας σχετικά με τα ελληνικά θαλάσσια σπήλαια είναι πολύ περιορισμένες παρόλο που οι Laborel, Riedl και Peres μας έχουν προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα Μεσογειακά σπήλαια (μεταξύ των οποίων και κάποιων Ελληνικών). Τα θαλάσσια σπήλαια όμως παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό 'μοναδικότητας'. Δεν είναι τυχαίο ότι η Βουλτσιάδου έχει ανακαλύψει δύο νέα είδη Σφουγγαριών για την επιστήμη από σπήλαια των Β. Σποράδων!

Όπως κατάλαβες... έχω πορωθεί με το θέμα τον τελευταίο καιρό!
Κάποιος έπρεπε να το κάνει επιτέλους!!