Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο HYDRAECOLOGISTS
εμείς ως έμπειροι, ας μου το επιτρέψει ο κύριος Vassilis αυτό, άνθρωποι της θάλασσας
|
Εγώ ο 'ανώνυμος' και 'γνωστός άγνωστος' κύριος Vassilis που μου κάνατε την τιμή - εκτός από μύνημα στο blog μου - να με αναφέρετε στο μακροσκελές κείμενό σας, δεν ντρέπομαι να σας συστηθώ. Ονομάζομαι Βασίλης Γεροβασιλείου και είμαι Ωκεανογράφος με κατεύθυνση στη Θαλάσσια Βιολογία. Επίσης διαθέτω μεταπτυχιακές σπουδές και εργάζομαι ερευνητικά σχετικά με θέματα όπως οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, η Ανάπτυξη του Καταδυτικού Τουρισμού κάτω από το πρίσμα της Αειφορίας καθώς και τις επιπτώσεις της αυτόνομης κατάδυσης σε ευάλωτους βενθικούς οργανισμούς και οικοσυστήματα. Τέλος ως αυτοδύτης έχω επισκεφτεί και βουτήξει σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Μεσογείου και του υπόλοιπου κόσμου και είχα την τύχη να συνομιλήσω με τους διαχειριστές τους για τα
εντελώς διαφορετικά θέματα της αλιείας και της αυτόνομης κατάδυσης.
Ωραίες οι ιστορίες σας και μπράβο για την πορεία, την προσπάθειά και όσα κάνετε αλλά…
Παράθεση:
Αλλά φίλοι κακά τα ψέματα, το 80% των αυτόνομων δυτών καταδύονται για να ψαρέψουν. Το έχουμε διαπιστώσει αυτό στα σαράντα χρόνια ζωής μέσα στα καϊκια και στις οκτώ με δέκα φορές που έχουμε γυρίσει όλα τα νησιά και τις παράκτιες περιοχές της πατρίδας μας. Μακάρι να ήμασταν υπερβολικοί.
|
Δεν νομίζω ότι με το μακροσκελές αυτό κείμενο καταφέρατε να πείσετε και πολλούς. Εξακολουθείτε λόγω των πολλών προσωπικών σας βιωμάτων να συγχέετε την αυτόνομη κατάδυση με το ψαροντούφεκο.
Ε ΟΧΙ! Εμείς οι αυτοδύτες
δεν βουτάμε για να δούμε που θα ψαρέψουμε την άλλη μέρα! Και αν υπάρχουν κάποιοι ασυνείδητοι που το κάνουν κι έτυχε να πέσουν όλοι πάνω σας, αυτά τα πολλά χρόνια που δραστηριοποιείστε, αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελούν και το
80% των Ελλήνων αυτοδυτών σήμερα! Αυτό είναι τρελό! Όσο συνεχίζετε με αυτό το σκεπτικό, τόσο εξακολουθείτε να μας δίνετε την εντύπωση ότι κάτι δεν έχετε καταλάβει σωστά ακόμη…
Συμφωνώ απόλυτα με τον Φοίβο
στο ότι θα σας έκανε καλό να περιηγηθείτε λίγο σε αυτό το forum για να διαπιστώσετε και μόνοι σας τις περιβαλλοντικές μας ανησυχίες ως αυτοδύτες.
Παράθεση:
Εμείς ήμασταν ανέκαθεν υπέρ των θαλασσίων πάρκων σε περιοχές που δεν υπάρχουν αρχαία και ευπαθή θαλάσσια οικοσυστήματα.
|
Πρώτον σε ένα ‘Θαλάσσιο Πάρκο’ υποτίθεται ότι υπάρχει ένα θεσμοθετημένο καθεστώς προστασίας για οτιδήποτε περικλείεται εντός των ορίων του. Οι διαχειριστικές αρχές του ‘Θαλάσσιου Πάρκου’ θα κρίνουν που και κάτω από ποιους περιορισμούς θα επιτραπούν ή όχι οι καταδύσεις. Και φυσικά θα πρέπει να κληθούν οι αρμόδιοι επιστήμονες να μας πουν ποια είναι τα λεγόμενα ‘ευπαθή οικοσυστήματα’ που ασαφώς αναφέρετε τόσο εσείς όσο και η νομοθεσία, και πως θα τα προστατέψουμε.
Παράθεση:
Για τις φώκιες τώρα. Έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι οι φώκιες θα έχουν περισσότερους εχθρούς όσο θα λιγοστεύουν τα αλιεύματα από τη ρύπανση, από την παράνομη ιδιωτική αλιεία, από τη δηλητηρίαση εν πολλοίς του περιβάλλοντος από τα ιχθυοτροφεία που δεν τηρούν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί για τη λειτουργία τους, επίσης από τα ανεπεξέργαστα λύματα των κατοικημένων νησιών.
|
Κι εμείς αγαπάμε τη φώκια αλλά να σας θυμίσω ότι αποτελεί ένα και μόνο στοιχείο των ‘ευπαθών οικοσυστημάτων’ που βέβαια με τη σειρά του κατέχει τη δική του οικολογική σημασία.
Μακάρι να καταφέρουμε να κάνουμε ένα δημοκρατικό διάλογο και από κοντά, όπου θα μπορέσουμε να εκθέσουμε τις απόψεις μας και να τις τεκμηριώσουμε με τα στοιχεία που διαθέτουμε...