Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 15-03-08, 18:15
Tiburon Tiburon is offline

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Αυτή η φώκια μου τη δίνει στα νεύρα

Παράθεση:
Δε μπορούμε να ρίχνουμε το φταίξιμο για την παντελή απουσία των "ειδικών" και των "επιστημόνων" από τους Σύλλογους, τα Σωματεία κ.τ.λ. Την ευθύνη της απουσίας τους την έχουν οι ίδιοι που δεν ενδιαφέρονται για την κοινωνία αλλά αφοσιώνονται στην έρευνά τους, στο γραφείο τους και στις δημοσιεύσεις τους.
Συμφωνώ απόλυτα ως προς το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα , αλλά όταν μια ‘Οικολογική Οργάνωση’ κατηγορεί αλόγιστα τους αυτοδύτες ότι καταδύονται για να ψαρέψουν, να λεηλατήσουν και να μοσχοπουλήσουν αρχαιότητες στη μαύρη αγορά, ότι καταστρέφουν ‘ευπαθή’ οικοσυστήματα και ότι εξαιτίας τους εν τέλει αποβάλει η φώκια όταν τους βλέπει στις σπηλιές (!), το μόνο που μπορεί να καταλάβει κάποιος είναι ότι τα μέλη αυτής της ομάδας δεν είναι καθόλου ενημερωμένα για τη σύγχρονη πραγματικότητα και σίγουρα δεν έχουν έρθει σε επαφή με τους ‘κατάλληλους’ ανθρώπους (είτε είναι αυτοδύτες είτε επιστήμονες είτε αστροναύτες!).

Φυσικά ίσως φταίει ως ένα βαθμό και ο αυτοδύτης ή ο επιστήμονας γιατί δεν κάνει αρκετά ώστε να ακουστεί απορροφημένος στο χόμπι ή στις έρευνές του αντίστοιχα. Αλλά τι θα μπορούσε να πει κάποιος για ένα ‘εκπαιδευτικό-επιμορφωτικό σεμινάριο’ (π.χ. «Προστασία των Εναλίων Αρχαιοτήτων») στο οποίο μονομερώς κατακεραυνώνονται οι αυτοδύτες; Όταν κάποιος οργανώνει / συνδιοργανώνει ή έστω συμμετέχει σε μία τέτοια δημόσια εκδήλωση, πιστεύω προσωπικά ότι θα πρέπει να επιδιώξει να δώσει το λόγο – και επισήμως πέρα από πρόσκληση ως ακροατήριο – σε όλες τις πλευρές ώστε να υπάρχει διάλογος και ανταλλαγή απόψεων. Και αυτό διότι έχει ευθύνη για τις ενδεχομένως λανθασμένες πληροφορίες που θα δώσει στον κοινό. Βέβαια θα πρέπει να διατηρήσω επιφυλάξεις γιατί δεν ήμουν και δεν ξέρω πραγματικά τι συνέβη σε αυτό το σεμινάριο.

Παράθεση:
Σχετικά με τις "Οικολογικές Οργανώσεις", να σου θυμήσω εξάλλου ότι η οικολογία, πέρα από επιστήμη, είναι και πολιτικό κίνημα και στάση ζωής, αν και παρεξηγημένη λόγω των ακροτήτων που έχουν τονιστεί από τα ΜΜΕ. Όλοι έχουν το δικό τους ρόλο και όλοι χρειάζονται στην κοινωνία-ζωή-φύση (βλ. βιοποικιλότητα).
Φυσικά και η Οικολογία είναι κίνημα και στάση ζωής που μπορεί και θα ήταν καλό να την ακολουθήσει ο καθένας – αποφεύγοντας ίσως κάποιες ακρότητες – αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι και επιστήμη. Κι εγώ προσωπικά δεν περιμένω να μου τη διδάξουν μερικοί Ποιητές, Πολιτικοί Μηχανικοί, Αρχαιολόγοι κλπ. κάποιων Οικολογικών Ομάδων. Ωστόσο δεν τους το απαγορεύει κανείς και είναι ελεύθεροι κάνουν ό,τι θέλουν, οδηγούμενοι από τις οικολογικές ανησυχίες που τους διακατέχουν. Και μακάρι να μπορέσουν να συμβάλουν ουσιαστικά από τη δική τους πλευρά για ένα καλύτερο αύριο. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις τους…

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Tiburon : 15-03-08 στις 18:41.
Απάντηση με παράθεση