Παράθεση:
Στόχος είναι να δημιουργήσω ένα θέμα μέσα από το οποίο να μπορεί αρκετός κόσμος να διαλέξει σημεία συζήτησης, ξεκινώντας από diver demographics μέχρι προτάσεις για το περιεχόμενο του TΗΘΥΣ.
|
Πολύ ενδιαφέρουσες οι στατιστικές σου Γιώργο
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο GKAM
Μιας και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, τελικά θεώρησα ένα πλήθος 100.000 - 200.000 πιστοποιημένων δυτών (κάτι λιγότερο από το 1-2% των 11Μ).
|
Αν και βάζεις μεγάλη απόκλιση (100%) θα το θεωρούσα κι εγώ λογικό αυτό το νούμερο, δεδομένου ότι η σχολή μου μόνο (μια από τις μεγάλες της Αθήνας) έλεγε ότι μέχρι το 2001 είχε εκπαιδεύσει συνολικά γύρω στους 12.000 αυτοδύτες.
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο GKAM
[*] Τα σημερινά μέλη σε αριθμούς είναι:[/list] -TheAbyss 1.385 (Βάζοντας μέσα και τα bots)
-HUTS 470 (Βάζοντας μέσα και τα bots)
-ΤΗΘΥΣ 232 (καθαρά) Οι υπάρχουσες κοινότητες, έχουν αγγίξει συνολικά περί τους 1.500 αυτοδύτες που μπήκαν στον κόπο να εγγραφούν. Ενεργοί είναι περί τους 100-150 με ακόμα πιο ενεργό ένα πύρινα κάτω των 40 ατόμων.
|
Κι εδώ σωστό σε βρίσκω και φαντάζομαι ότι το 1500 το βγάζεις υπολογίζοντας ότι (τουλάχιστον στα άλλα forums) υπάρχουν και bots αλλά και διπλο-τριπλο-εγγραφές. Επίσης μην ξεχνάμε ότι πολλοί από εμάς έχουν account και στις 3 κοινότητες.
Σημαντικό στοιχείο επίσης:
...που μπήκαν στον κόπο να εγγραφούν...
Μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί που διαβάζουν χωρίς να γράφονται και (δυστυχώς) πολλοί που γράφονται και εξακολουθούν μόνο να διαβάζουν, χωρίς να εκφέρουν άποψη.
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο GKAM
Σήμερα, μετά από περίπου 3 χρόνια από το day zero, η διαδικτυακή συμμετοχή δε νομίζω πως μπορεί να μεγαλώσει πολύ ακόμα.
|
Νομίζω πως θα μεγαλώσει αργά αλλά σταθερά, όχι τόσο γιατί θα εκπαιδευτούν περισσότεροι αλλά γιατί θα αυξηθεί κι άλλο η συνολική συμμετοχή των ελλήνων στο διαδύκτιο.
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο GKAM
Βλέποντας την γενική στασιμότητα στα Ελληνικά καταδυτικά forums, σκέφτομαι τι στο καλό μπορεί να συμβαίνει. Το πρώτο πράγμα που μπορεί να θεωρήσει κανείς είναι ίσως πως ευθύνεται το περιεχόμενο, σε είδος και ποιότητα. Το δεύτερο, είναι ο περιορισμός της Ελληνικής διαδικτυακής κουλτούρας (η οποία είναι πολύ νέα και σχεδόν ανύπαρκτη). Το τρίτο, είναι πως γενικά «οι Έλληνες δεν βουτάνε».
|
Πιστεύω πως ο κόσμος που βουτάει είναι πολύ περισσότερος από αυτόν που δείχνουν οι διαδικτυακές κοινότητες.
Ακόμη κι αυτοί που συμμετέχουν σε μια κοινότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανακοινώνουν τις βουτιές τους: απλά συννενοούνται με την παρέα τους και βουτάνε (και ναι το κάνω κι εγώ

).
Εξαίρεση αποτελούν οι νεο-εκπαιδευμένοι δύτες που ψάχνουν ακόμη για μια παρέα να ενταχθούν ή οι δύτες που για κάποιο λόγο έχουν αποκοπεί από τις παλιές τους παρέες και αναζητούν καινούργιες.
Αυτό δεν βοηθάει μεν στο να διευρυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των μελών ενός forum ή των μελών σου συλλόγου αλλά είναι κάτι που αλλάζει αργά και ίσως τελικά να μην αλλάξει και στο βαθμό που θα επιθυμούσαμε.
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο GKAM
Όμως ο στόχος για το TΗΘΥΣ είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Αυτό φαίνεται εξαρχής, μιας και είναι το μόνο forum με καθαρά νούμερα μελών αφού γίνεται φιλτράρισμα και έγκριση όλων των εγγραφών ξεχωριστά. Επίσης, τα περισσότερα θέματα είναι προσεγμένα και δεν υπάρχουν threads με καλημερούδια, καθημερινά ευχολόγια ή διαφημίσεις. Τελικά, όμως τι γίνεται για την ποιότητα; Πέρα από τόπος πολιτικής συζήτησης και ακτιβισμού μαζί με συζητήσεις φυσικής ιστορίας και θαλάσσιας βιολογίας, τι άλλο ενεργό θέμα που έχει άμεση σχέση με την κατάδυση θα μπορούσε να συναντήσει κανείς σήμερα;
|
Η ποιότητα του ΤΗΘΥΣ για μένα μετριέται και με κάτι άλλο: Τα περισσότερα από τα μηνύματα που γράφονται είναι πρωτογενή, δηλ. δεν κάνουμε π.χ. μια απλή αντιγραφή μιας είδησης αλλά διατυπώνουμε το προβληματισμό και τις σκέψεις μας, κι αυτό είναι που κρατάει την κοινότητα ζωντανή.
Έχω ακούσει κι ένα προβληματισμό ότι "το forum του ΤΗΘΥΣ παρα-είναι σοβαρό και τα μέλη φοβούνται να γράψουν" αλλά δεν νομίζω πως στέκει.
Είναι λογικό ότι όταν κάποιος πρωτογράφεται σ' ένα forum, να μπαίνει σταδιακά και προσεκτικά στην κοινότητα αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητές της και γνωρίζοντας λίγο-λίγο τους χαρακτήρες που συμμετέχουν αλλά μετά από λίγο καιρό δεν νομίζω πως έχει κάποιο λόγο να διστάζει.
Το ότι δεν υπάρχουν στο ΤΗΘΥΣ κατηγορίες ολόκληρες που να αναφέρονται σε καλημέρα/καλησπέρα/χρόνια πολλά/ανέκδοτα κλπ. ήταν μια συνειδητή απόφαση που την πήρε όλη η ομάδα μαζί όταν σχεδιάζαμε τη δομή του forum.
Αυτό δε σημαίνει ότι αυτά τα θέματα είναι απαγορευμένα: έχουν ήδη ανοιχτεί αρκετά τέτοια θέματα στην κατηγορία
Οτιδήποτε άλλο...)
Πετύχαμε όμως -με την αρχική μας απόφαση- κάτι σημαντικό: Το site να έχει κατεύθυνση (κυρίως) περιεχομένου και όχι χαβαλέ και νομίζω αυτό είναι σημαντικό.
Πέρα από όλα αυτά, θέλω να πιστεύω ότι όσο σοβαροί είμαστε -στα σοβαρά θέματα- άλλο τόσο είμαστε χαλαροί, παρεϊστικοι και δεκτικοί και δεν φοβίζουμε κανέναν
Όποιος αισθάνεται ότι κάτι τον ενοχλεί και έχει κάποιον λόγο που δεν συμμετέχει στο forum ή αισθάνεται "κάπως" νομίζω πως είναι μια καλή ευκαιρία να το γράψει εδώ χωρίς φόβο αλλά με πάθος
Αν πάλι κάποιος αισθάνεται ότι υπάρχει κάτι σημαντικό που τον απασχολεί αλλά δεν υπάρχει καμμιά κατηγορία για να το συζητήσει, ας το πει. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι που το ζητάνε και τελικά να πρέπει να δημιουργηθεί.
Το forum του ΤΗΘΥΣ εκτός από "άλλη μια διαδικτυακή κονότητα" είναι βέβαια και το επίσημο site επικοινωνίας του συλλόγου κι αυτό όπως είναι φυσικό, διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τη δομή του.
Παρ' όλα αυτά μια κοινότητα για να παραμείνει ζωντανή και ουσιαστική, πρέπει να προσαρμόζεται σύμφωνα με τις ανάγκες των μελών της.
Αν έπρεπε να δώσω μια απάντηση στην ερώτησή σου "Που είναι οι δύτες οέο;" θα έλεγα δεν ξέρω που είναι και πόσοι είναι, αλλά προσωπικά θέλω να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου ώστε όταν κάποιος συναντάει στο δρόμο του την κοινότητα ΤΗΘΥΣ να του γεννιέται η επιθυμία να συμμετάσχει με χαρά και να προσθέσει ένα λιθαράκι σ' αυτήν