Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 03-04-08, 01:17
fivos fivos is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα, Αγ.Ανάργυροι
Απάντηση: SCUBA Forum Reports

Ενδιαφέροντα τα στατιστικά που μας παραθέτεις Γιώργο.
Από εκεί και πέρα όμως η ανάλυσή τους και μάλιστα χωρίς να ξέρει κανείς τίποτα για το profile των αναγνωστών που έκαναν αυτά τα clicks είναι μάλλον παρακινδυνευμένη και πολλές φορές υποκειμενική.

Λες π.χ.

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο GKAM Εμφάνιση μηνυμάτων
Το forum του ΤΗΘΥΣ για μένα παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς η δημοτικότητα του, αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Μπορώ να σου δώσω μια τελείως διαφορετική ερμηνεία -που δε μας συμφέρει κι όλας- αλλά προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός:
Η μεγάλη πρόσφατη αύξηση αναγνωσιμότητας του ΤΗΘΥΣ (στατιστικά τελευταίων 3 μηνών) μπορεί κάλλιστα να είναι πλασματική/περιστασιακή λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που φροντίσαμε να δώσουμε στο θέμα των Καταδυτικών Πάρκων και προσωπικά περιμένω να ξεφουσκώσει σε κάποιο βαθμό.

Παράθεση:
Το ανησυχητικό όμως είναι πως ο κόσμος που απομακρύνεται από το Abyss και πλησιάζει το forum του ΤΗΘΥΣ, μάλλον δεν βρίσκει αρκετά ενδιαφέροντα θέματα. Η πτώση στα page views είναι ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή.
Η πρόσφατη πτώση μπορεί κάλλιστα να οφείλεται στους λόγους που εξήγησα προηγουμένως. Πως βγάζεις το συμπέρασμα ότι δεν βρίσκει κάποιος ενδιαφέροντα θέματα?
Αν έχεις συνομιλίες από πρώτο χέρι με ανθρώπους που παραπονιούνται ότι δε βρίσκουν ενδιαφέροντα θέματα ή έχουν στο μυαλό τους άλλα θέματα που θα τους ενδιέφεραν περισσότερο, θα ήθελα πραγματικά να μας τα παραθέσεις.

Παράθεση:
Αυτό που θέλω να επισημάνω για άλλη μια φορά είναι η θεματολογία και η ισορροπία ανάμεσα σε πολιτική, χλωριδο-πανίδα και καταδύσεις. Κάτι πρέπει να γίνει ώστε να αποκτήσει το forum ένα appeal και για τον μέσο δύτη.
Αν έχεις στο μυαλό σου κάποιο συγκεκριμένο profile του μέσου έλληνα δύτη θα ήθελα -πραγματικά- να το μοιραστείς μαζί μας, έστω περιγράφοντάς το με λίγα λόγια , γιατί εγώ δεν έχω.
Αν π.χ. θεωρήσω σαν μέσο δύτη τον εαυτό μου, ας πούμε 3-6-10 μήνες μετά που τέλειωσα την εκπαίδευση OW, τότε θα πω απλά ότι φοβάμαι για αυτό το μέσο δύτη.
Αυτό τον μέσο δύτη, που η ημιμάθειά τον κάνει ριψοκίνδυνο, που πολλές φορές προσεγγίζει οριακά τα θέματα ασφάλειας, που προσεγγίζει σίγουρα λάθος το υποθαλλάσιο περιβάλλον -απλά και μόνο γιατί είναι απληροφόρητος-
...αυτόν τον δύτη εμείς θα θέλαμε να τον αλλάξουμε κι όχι να καλλιεργήσουμε τις εμμονές του και τις αδυναμίες του.

Αυτό το "πολιτική, χλωριδο-πανίδα" το ακούω κάπως απαξιωτικό και δεν καταλαβαίνω γιατί το αντι-παραθέτεις σε κάποιο βαθμό στο "καταδύσεις".
Αν παρ' όλα αυτά έχεις δίκιο και το υλικό "πολιτικής και χλωριδο-πανίδας" είναι από τα βασικά θέματα αυτού εδώ του site, αυτό δεν προέκυψε τους τελευταίους 3 μήνες -ήταν βασικό συστατικό μας εξ' αρχής.
Εφόσον λοιπόν η αναγνωσιμότητά μας αυξάνεται σταθερά, μήπως αυτό αποδεικνύει ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται τελικά (και) για "πολιτική και χλωρο-πανίδα"?
Αλλιώς θα πρέπει να υποθέσουμε ότι οι δύτες που "φεύγουν" όπως λες από τα άλλα sites θα πήγαιναν σε οποιοδήποτε site ανεξαρτήτως θεμάτων.

Υπάρχουν διάφορες μελέτες και μοντέλα στο net για τον κύκλο ζωής που ακολουθεί μια κοινότητα και έχω συμμετάσχει κατά καιρούς σε διάφορα forum - άσχετα με κατάδυση - από τη γέννησή τους μέχρι τον εκφυλισμό τους.

Πιστεύω πως σε όλη αυτή την κουβέντα θα πρέπει να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας ότι το www.scubadive.gr δεν είναι "άλλο ένα καταδυτικό forum" αλλά εκπροσωπεί κατ' αρχήν τον σύλλογο ΤΗΘΥΣ. Αυτό έχει καθοριστική επίδραση στο περιεχόμενο και τη δομή του και όπως είναι φυσικό θέλουμε να έχει την μέγιστη αναγνωσιμότητα, γιατί αυτό σημαίνει ότι ο σύλλογος γίνεται γνωστός και ο λόγος του -πιθανώς- έχει μεγαλύτερη απήχηση.

Όσον αφορά όμως:
α) την ποιότητα του περιεχομένου ενός forum και
β) το πόσο μεγάλος θα είναι ο χρόνος εξέλιξής του μέχρι να καταρεύσει ή να συρικνωθεί δηλ. να γίνει αδιάφορο για τα παλιά του μέλη, να υπάρχει η αίσθηση ότι όλα πια έχουν ειπωθεί ή τουλάχιστον τα περισσότερα

...επέτρεψέ μου να πιστεύω ότι -ειδικά στον ελληνικό χώρο, που οι αυτοδύτες/χρήστες internet είναι έτσι κι αλλιώς μετρημένοι- τα παραπάνω (α) και (β) δεν είναι θέμα στατιστικών και αριθμών:
Ούτε ο αριθμός μηνυμάτων, ούτε ο αριθμός αναγνωσμένων σελίδων, ούτε ο αριθμός μελών είναι καθοριστικός.
Αυτό που μετράει είναι το μεράκι και η ποιότητα του αρχικού ενεργού πηρήνα ανθρώπων που συμμετέχουν στο forum - και για να μην παρεξηγηθώ δεν εννοώ 5-10 μέλη αλλά π.χ. τα 40-50-100 πιο ενεργά μέλη.

Σ' αυτό, την προσέλκυση δηλ. ανθρώπων με ποιότητα και γνώσεις, πιστεύω πως έχουμε κάνει διάνα και απο εκεί πηγάζει η ποιότητα των μηνυμάτων που κάνει το forum του ΤΗΘΥΣ δημοφιλές.

Οπότε διαβάζοντας αυτό:
Παράθεση:
To «παιχνίδι» λοιπόν παίζεται ανάμεσα στις 3 κοινότητες για το ποιος θα προσελκύσει, αλλά και θα συγκρατήσει / κερδίσει μεγαλύτερο ποσοστό από το βασικό μας pool. (περίπου όπως το σενάριο με τους mobile telephony providers που ανέφερα αλλού).
...θα έλεγα ότι ο παραλληλισμός είναι άστοχος.
Προσωπικά, δεν το βλέπω ως κερδοσκοπικό οργανισμό.
Ουκ εν τω πολλώ το ευ - ας κερδίσουμε εμείς 1 μέλος και οι υπόλοιποι 5.
Μπορούμε αυτόν τον έναν με το δικό μας παράδειγμα να τον εμπνεύσουμε, να αισθανθεί την ανάγκη να είναι ενεργό μέλος και στο forum και στο σύλλογο και στις παρέες και παντού?
Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για μένα...

Μ' αυτά και μ' αυτά, δεν θέλω να πω πως βγάζω την ουρά μου απέξω ή ότι δε δέχομαι την έμμεση κριτική που κάνεις - εξ' άλλου έχω κάνει κι ο ίδιος την αυτοκριτική μου σαν μέλος του Δ.Σ. και έχω πει στην τελευταία Γ.Σ. ότι χρειαζόμαστε περισσότερη επαφή μεταξύ μας σαν μέλη του συλλόγου (δια ζώσης και εκτός web), περισσότερες διοργανώσεις για βουτιές, εκδρομές, αύξηση του αριθμού των μελών του συλλόγου, κλπ.

Απλά αισθάνομαι ταυτόχρονα την ανάγκη να υπερασπιστώ το forum του ΤΗΘΥΣ για την μέχρι τώρα πορεία του και να πω ότι η ερμηνεία στατιστικών και αριθμών πολλές φορές μπορεί να είναι επικίνδυνα υποκειμενική.

Προτιμάω να ακούσω προσωπικές απόψεις πάνω στο τι θα ήθελε κάποιος στο forum και δεν το βρίσκει ή ακόμη καλύτερα να το δημιουργήσει απευθείας ή να μας ζητήσει να δημιουργήσουμε μια νέα κατηγορία γι αυτό αν δεν υπάρχει.
Νομίζω είναι πιο δημιουργικό

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη fivos : 03-04-08 στις 11:28.
Απάντηση με παράθεση