Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 07-04-08, 13:42
Το avatar του χρήστη Σώτος Χριστοδούλου
Σώτος Χριστοδούλου Σώτος Χριστοδούλου is offline

Περιοχή: Κύπρος
Απάντηση: Αυτή η φώκια μου τη δίνει στα νεύρα

Είχα γράψει ένα Post μόλις διάβασα την αναφορά του Παναγιώτη αλλά το' σβησα διότι ήταν κάπως καυστικό.

Η δική μου λοιπόν άποψη πάνω στις θέσεις του συλλόγου της Φώκιας είναι:

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Panagiotis Εμφάνιση μηνυμάτων

α. Σχετικά με την έκφραση "Θαλασσοκτόνου νόμου"

Ο κύριος Τσακίρης, μας είπε πως χρησιμοποιήθηκε αυτή η έκφραση, ακόμα και αν ακούγεται ώς υπερβολή, διότι είναι απαραίτητη -αυτή η υπερβολή- ώστε να καταργηθεί κάποιος νόμος.
Δεν νομίζω πως υπάρχει κανένας δύτης που θεωρεί τον υπάρχοντα νόμο ως επιζήμιο για τη θάλασσα και ως εκ τούτου επιμένω πως ο χαρακτηρισμός αλλά και η ερμηνεία που δίνει ο κύριος Τσακίρης φέρουν άφθονο το στοιχείο της υπερβολής και σε καμία περίπτωση είμαστε σύμφωνοι με αυτή την προσέγγιση.

Παράθεση:

β. Η θέση του συλλόγου οικολόγων προκύπτει απο παρατηρήσεις ετών, που θέλουν αλλοδαπούς δύτες (το τόνισε) να μην σέβονται τα αρχαία ναυάγια μας, και να "σηκώνουν" διάφορα αντικείμενα εν είδη σουβενίρ καθώς και απο οργανωμένα κυκλώματα αρχαιοκαπήλων που εμπορεύονται αντικείμενα.
Ο μόνος τρόπος για να ελέγξει κανείς μια τέτοια κατάσταση είναι να επιτρέψει την οργανωμένη και επομένως απόλυτα νόμιμη και επιτηρούμενη διεξαγωγή καταδύσεων από επαγγελματίες παροχείς υπηρεσιών καταδύσεων αναψυχής. Το έχουμε δει να συμβαίνει και στην Κύπρο όπου λίγα χρόνια πριν οι θάλασσες μας είχαν ρημαχθεί από αρχαιοκάπηλους ενώ σήμερα αυτό τείνει να εκλείψει καθώς οι θάλασσές μας έχουν γίνει πλέον πολυσύχναστες και οι ίδιοι οι δύτες λειτουργούν ως αστυνομικοί.

Παράθεση:

γ. Ο σύλλογος δεν είναι αντίθετος με την δραστηριότητα της αυτονομης καταδυσης, και θεωρεί πως μια ιδανική κατάσταση είναι "το να απαγορεύεται η κατάδυση σε όλη την επικράτεια, εκτός απο πολλά (εκατοντάδες) σημεία, τα οποία να είναι διαπιστωμένα πως δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν οποιοιδήποτε δύτες δεν δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά μας", εν ολίγης μια αντιστροφή του ισχυοντα νόμου, που επιτρέπει την καταδυση παντού, εκτός απο συγκεκριμένα σημεία.
Δεν αποτελεί πειστικό επιχείρημα το γεγονός ότι κάποιοι κάποτε ασέλγησαν στους Ελληνικούς βυθούς επιβάλλει την γενική απαγόρευση με εξαιρέσεις. Μάλλον το άντίθετο θα ήταν και πιο λογικό αλλά και πιο ωφέλιμο. Δηλαδή η τοπική απαγόρευση που θα επιτρέψει και την καλύτερη κρατική αστυνόμευση με παράλληλη απελευθεροποίση του συνόλου. Αυτό συνάδει και με τα τεκτενόμενα σε άλλες πολιτισμένες χώρες.

Παράθεση:

δ. Στην θέση του συλλόγου συνηγορούν τα χιλιάδες ναυάγια τα οποία δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα, και τα οποία μπορεί να αποτελέσουν στόχο αρχαιοκαπήλων, ή ατόμων με έλλειψη σεβασμού.
Δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική αυτού του επιχειρήματος. Επειδή δηλαδή υπάρχουν μη εντοπισθέντα ναυάγια πρέπει να απαγορεύεται η κατάδυση? Πολλές ανακαλύψεις έγιναν από αυτοδύτες εντελώς τυχαία και η απελευθεροποίηση των θαλασσών για αυτόνομη κατάδυση στα πλαίσια του νόμου μάλλον θα επιταχύνει την διαδικασία του εντοπισμού. Και κάτι ακόμα. Αν ο κύριος Τσακίρης πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψει κανείς ένα ναυάγιο είναι με αυτοψία τότε έχει μέινει πίσω στην τεχνολόγία. Μπορώ να χαρτογραφώ τον βυθό ενώ κάνω άνετος την κρουαζιέρα μου με την οικογένειά μου στο ιδιωτικό μου κότερο με ηχοβολιστές πλάγιας σάρωσης και μαγνητόμετρα. Δεν χρειάζεται να βραχώ. Για επιβεβαίωση υπάρχουν και οι τηλεκατευθυνόμενες κάμερες. Επομένως η απαγόρευση της αυτόνομης κατάδυσης για σκοπούς αναψυχής είναι μέγεθος ανεξάρτητο από το πόσο παρακολουθούνται ή δέχονται επεμβάσεις οι βυθοί.

Παράθεση:
ε. Οι χώρες που δεν έχουν καποιου είδους καταδυτική απαγόρευση, δεν έχουν στους βυθούς τους πολιτιστικά ευρήματα ιδίας σπουδαιότητας με τα Ελληνικά, και αυτό καθιστά τους Ελληνικούς βυθούς πολύ πλουσιότερους.
Μήπως η Κύπρος η Ιταλία, η Τουρκία, Ο Λίβανος, η Μάλτα κλπ κλπ για να μην πάω πολύ μακρυά έχουν πολιτιστικά ευρήματα στους βυθούς τους υποδιέστερης αξίας από εκείνα της Ελλάδος. Δεν πείθομαι ούτε με αυτό το επιχείρημα.

Αυτά τα ολίγα. Γενικά επιμένω πως η θέσεις του σωματίου είναι αναχρονιστικές και έχουν εντελώς λανθασμένες βάσεις. Πώς να πίνω λοιπόν καφέ φιλίας και να συζητάω για να εξευρεθούν κοινοί τόποι αντίληψης από τη στιγμή που είμαστε αλλού, μα εντελώς αλλού!

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Σώτος Χριστοδούλου : 07-04-08 στις 13:51.
Απάντηση με παράθεση