26-04-08, 18:03
|
|
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
|
|
Περιοχή: Αθήνα, Αγ.Ανάργυροι
|
|
|
Απάντηση: 02.02.2008 - Ημερίδα: Καταδυτικά Πάρκα στην Ελλάδα - Προβληματισμοί και Προοπτικές
Με αφορμή την επιστολή του "ΤΡΙΑΙΝΑΣΤΗΡ - Ένωση Φίλων Καταδυτικών Πάρκων" στις 28/03/08 λάβαμε την εξής απάντηση από τον κο Γιώργο Φιλιό:
Παράθεση:
Σας στέλνω τους χαιρετισμούς μου από την όμορφη Λέσβο,
είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, να συζητάμε σήμερα για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων ή όπως αλλιώς ονομαστούν, αναλογιζόμενοι ότι μέχρι πριν 3 χρόνια οι καταδύσεις στην Ελλάδα ήταν υπό απαγόρευση συνοδευμένες τότε από ένα άθλιο "νομικό πλαίσιο".
Να ευχαριστήσω το φίλο μου Δημήτρη Μαρκάτο και το σύλλογο ΤΡΙΑΙΝΑΣΤΗΡ για την εκτίμησή τους στο πρόσωπό μου. Ο Δημήτρης, πάντα κατά τη δική μου άποψη, έχει προσφέρει αρκετά στον καταδυτικό χώρο με τις γνώσεις του και σίγουρα μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα. Η αρωγή και οι συμβουλές του δίνονται απλόχερα, με σκοπό την υγιείς ανάπτυξη του καταδυτικού χώρου.
Με αφορμή της επιστολής του ΤΡΙΑΙΝΑΣΤΗΡ 28/03/08, θα ήθελα να σας πω τα εξής προς αποφυγή εντυπώσεων.
Οπωσδήποτε η αρχική ιδέα, το όραμα για τη δημιουργία "καταδυτικού πάρκου" ξεκινά από ένα άτομο. Οι πρώτες επαφές και ενημέρωση των κατάλληλων φορέων μπορεί να συνεχιστεί πάλι από ένα άτομο. Από εκεί κι ύστερα μία ολοκληρωμένη ωκεανογραφική μελέτη για τη δημιουργία "καταδυτικών πάρκων" στη Νήσο Λέσβο απαιτεί το συνδυασμό και τη συλλογικότητα πολλών. Έτσι λοιπόν για την ολοκλήρωση της ωκεανογραφική μελέτης, η οποία σας παρουσιάστηκε στην ημερίδα του ΣΕΑ ΤΗΘΥΣ συνεργάστηκαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (τμήμα επιστήμη της θάλασσας) με επικεφαλή τον καθηγητή κ. Δρόσο Κουτσούμπα, η καταδυτική φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου ΤΡΙΤΩΝ (με προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές), η Νομαρχία Λέσβου και το κέντρο καταδύσεων Lesvos Scuba. Δηλαδή υπήρξε μία συνεργασία επιστημονικής γνώσης, πλαισιωμένη στο πεδίο από νέο έμψυχο υλικό, της πολιτείας, αλλά και ιδιώτη (σκάφος, καταδυτικός εξοπλισμός, οργάνωση καταδύσεων). Η συνεργασία και η ατμόσφαιρα μεταξύ των εμπλεκομένων ήταν άριστη, ο καθένας αναλάμβανε έργο σύμφωνα με την ειδικότητά και την εμπειρία του και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, άριστο. (γιατί οι Έλληνες συνεργάστηκαν).
Σε μία τέτοια περίπτωση κανείς δεν μπορεί να πει και κανείς δε ζητά ποσοστό συμμετοχής και συμβολής στην επιτυχία. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να πούμε ότι κατά 10% η επιτυχία οφείλεται στον Φιλιό ή οποιονδήποτε άλλον. Εμείς όλοι, οι οποίοι συμμετείχαμε, λάβαμε τα οφέλη μας, και τα οφέλη αυτά θα είναι πολλαπλάσια για το περιβάλλον, την εθνική μας οικονομία και την Ελλάδα όταν υλοποιηθούν. Είναι πραγματικά ευκαιρία για την Ελλάδα να πρωτοπορήσει στην Ευρώπη σε επίπεδο δικτύου καταδυτικών πάρκων, θαλάσσιου περιβάλλοντος και αλιευτικής διαχείρισης αρκεί να συνεργαστούμε και να αποδοθεί έργο από τους φορείς όσο τους αναλογεί. Επιβάλλεται η συνεργασία επιστημονικού φορέα (πανεπιστήμιο), πολιτείας (Υ.Ε.Ν. και νησιωτικής πολιτικής Αιγαίου – Δήμοι, Νομαρχίες) και ιδιωτών.
με τιμή
Γιώργος Φιλιός
Εκπαιδευτής καταδύσεων
Κέντρο καταδύσεων - Lesvos Scuba
|
|