Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Andreas Triantopoulos
Μιά μικρή παρατήρηση:
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτήται στη χρήση α ντιαλλεργικών-αντιισταμινικών, π.χ. Clarityne, τα οποία περιέχουν ψευδοεφεδρίνη με nitrox για αποφυγή τοξικότητας ΚΝΣ. 
|
Αντρέα το Clarityne δεν περιέχει ψευδοεφεδρίνη. Εκείνο που περιέχει ψευδοεφεδρίνη σε συνδιασμό με αντιισταμινικό είναι το Clarityne-D.
Η ψευδοεφεεδρίνη ανοίκει σε μια κατηγορία ουσιών που ονομάζονται συμπαθομιμητικά και έχει γνωστές καρδιαγγειακές δράσεις. Χρησιμοποιείται κυρίως ως αποσυμφωρητικό. Σε όλη την βιβλιογραφία δεν έχω δει τουλάχιστον όχι στο medline κάποια αναφορά που να συνδέει την χρήση ψευδοεφεδρίνης με αυξημένο κίνδυνο για τοξικότητα του ΚΝΣ από το οξυγόνο. Εκείνο που έχει μελετηθεί και
δημοσιευτεί είναι η επίδραση της ΨΕ στις ψυχομετρικές παραμέτρους και στην καρδιακή λειτουργία σε ξηρό υπερβαρικό περιβάλλον. Τα συμπεράσματα ήταν ότι οι όποιες φαρμακολογικές δράσεις της ΨΕ είναι απίθανο να έχουν οποιαδήποτε κλινική σημμασία στην κατάδυση.
Επίσης υπάρχει μια
άλλη μελέτη που υποδεικύνει πως η χρήση ΨΕ σαν αποσυμφωρητικό πριν την κατάδυση μειώνει τον κίνδυνο βαροτραυματικής μέσης ωτίτιδας ιδιαίτερα σε αρχάριους δύτες.
Προσωπικά προτιμώ την ΨΕ (Sudafed) από το στόμα (χάπι) όταν έχω ρινική συμφόριση αντί για τα τοπικώς δρώντα αποσυμφωρητικά διότι έχει πλεονέκτημα στην διάρκεια δράσης αλλά και στερείται των τοπικών παρενεργειών στον ρινικό βλεννογόνο που έχουν τα διάφορα σπρέι. Μπορεί να σε κρατήσει για παράδειγμα όλο το βράδυ ενώ τα σπρέι όχι. Έτσι ο καλός αερισμός των παραρίνιων κόλπων που είναι παρατεταμένος με το χάπι ΨΕ βελτιώνει πολύ την ποιότητα ζωής και επιταχύνει την ανάρρωση από χρόνιες ή οξείες καταστάσεις. Είχα παλαιότερα έντονο πρόβλημα με χρόνια ιγμορίτιδα, πολυποειδές βλεννογόνο κλπ και το έχω λύσει με χαπάκια Sudafed. Η ετήσια μου κατανάλωση δεν ξεπερνάει το ένα κουτί!