Κι εγώ από την πλευρά μου θα έλεγα ότι το Advanced είναι μια συνέχεια του Open Water. Αυτό άλλωστε δείχνει και το όνομά του.
Πιστεύω ότι μεγαλύτερη εμπειρία έχει κάποιος που μέσα σε 10 καταδύσεις έχει το advanced από κάποιον που έχει απλά 10 καταδύσεις και open water.
Η εμπειρία σίγουρα έρχετε με τις καταδύσεις, όμως πιστέψτε με ότι έχω δει πολλούς δύτες με πολλές εκατοντάδες βουτιές και βάθη πέρα από τα όρια της ψυχαγωγικής κατάδυσης, να μην μπορούν να κάνουν μια απλή άσκηση ενώ αιωρούνται, γιατί απλά δεν το έκαναν ποτέ και όλες οι καταδύεις τους ήταν απλά βόλτες.
Άλλωστε όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης είναι performance based οπότε αν κάποιος τα καταφέρει στις επιδεξιότητες που πρέπει να δείξει τότε καλώς πέρνει το πτυχίο του.
Νομίζω προσωπικά και συνιστώ σε όλους όσους συζητώ μαζί τους για εκπαίδευση, να κάνουν όσα περισσότερα μαθήματα μπορούν, όπως περαιτέρω εκπαίδευση, ειδικότητες και άλλων μορφών καταδύσεις. Όχι το ένα πτυχίο απαραίτητα μετά το άλλο, αλλά να αφήνουν κάποι χρονικό διάστημα που να το συμπληρώνουν με βουτιές βόλτας αλλά και πιθανής πρακτικής όλων όσων έχουν μάθει.
Κάθε μάθημα έχει μια αξία, αρκεί ο εκπαιδευτής, αλλά και ο ίδιος ο δύτης να κατανοήσει τι ζητά από την κατάδυση και τι ανάγκες έχει.
Δεν πιστεύω ότι είναι όλα χρήματα. Σίγουρα κάθε μάθημα κοστίζει. Άλλωστε και η κατάδυση δεν είναι ακριβό χόμπυ;
Έγώ την προτιμώ από τα μπουζούκια, και χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ από τους φιλους μπουζουκόβιους, ρίχνω και κανένα ξενύχτι που και που. Απλά προτιμώ άλλη μουσική...