Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο fivos
Εκτός από κάτι "υπολείματα" φυτών σαν κι αυτά που φαίνονται στην πάνω δεξιά γωνία δεν υπήρχε ποσειδωνία εκεί κοντά...
Δεν κινδυνεύουν σε τέτοιο έδαφος?
ή μήπως είναι το ξαδερφάκι του (Syngnathus acus) που λέει ο Γιάννης και έχει άλλες τακτικές καμουφλάζ? 
|
Φοίβε, τα "υπολείματα" φυτών που αναφέρεις δεν είναι άλλο παρά ένα λιβαδάκι
Cymodocea nodosa, που
συνήθως συναντούμε πριν την Ποσειδωνία, σε ρηχότερα νερά, ή στη θέση της Ποσειδωνίας, όταν έχουμε ανάμιξη γλυκού και θαλασσινού νερού (π.χ. κοντά σε εκβολές).
Η
Cymodocea nodosa είναι ένα από τα 4-5 θαλάσσια
φυτά που συναντούμε στο Μεσογειακό βυθό, δλδ έχει και αυτή πραγματικές ρίζες όπως ακριβώς η Ποσειδωνία και αρκετές φορές σχηματίζει και αυτό λιβάδια. Τα λιβάδια του ανήκουν στους προστατευόμενους οικότοπους Natura 2000.
Σίγουρα έχω χαρακτηριστικότερη φωτογραφία στο αρχείο μου, αλλά σε αυτή που έχω τώρα πρόχειρη φαίνεται η διαδοχή του ενός φυτό στο άλλο (Cymodocea --> Posidonia)
Τώρα, σχετικά με το
Syngnathus σου, δεν είναι το
typhle, πιθανότατα να είναι το
Syngnathus acus (βλ. link στο παραπάνω μήνυμα).
Η σημαντική μορφολογική τους διαφορά (πέρα από τα χρώματα) αφορά στο τελείωμα του στόματός τους. Στο
typhle, το στόμα είναι ουσιαστικά προέκταση του σώματος, δε μειώνεται σε πλάτος, ενώ το άνοιγμά του είναι στο τέλος του (βλ. cropped photo).
Δες και μια άλλη πιο χαρακτηριστική φωτογραφία
εδώ , δυστηχώς στη συγκεκριμένη βουτιά η μηχανή μου φορούσε υπερευρυγώνιο φακό και ασχολήθηκα κυρίως με το βίντεο
Αντίθετα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία στο αρχικό μου μήνυμα, στο
Syngnathus acus το στόμα ξεχωρίζει χαρακτηριστικά σαν του ιππόκαμπου, είναι στενόμακρο σαν καλαμάκι.
Τα ψιλά γράμματα:
Το typhle και το acus είναι αδερφάκια, ανήκουν στην ίδια υπο-οικογένεια των Syngnathinae και στο ίδιο γένος Syngnathus, ενώ μαζί με τους ιππόκαμπους (υπο-οικογένεια Hippocampinae) σχηματίζουν την οικογένεια των Syngnathidae.