Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 26-05-08, 14:49
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: Συνάντηση στο "Ζηνοβία"

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Flabellina Εμφάνιση μηνυμάτων
Χρειάζομαι την συβουλή σας..Αυτό το πλάσμα το έχω βρεί στο νυάγιο Ζηνοβία. Υπύρχαν πολλά τέτοια που το μήκος τους ξεπερνούσε το 1 μέτρο..
Το ταυτοποίησα σαν ολοθούριο του είδους Synapta maculata, (το ειδος αυτό αναφέρεται και σαν δείκτης ρυπανσης)αλλά μου είπαν ότι είναι λάθος, επιδή έχει μεταμέρεια που είναι χαρακτηριστικό των πολύχαιτων.. Τελικά τι είναι???

Μερικά χαρακτηριστικά: έχει πολύ μαλακό ελαστικό και ελαφρύ σώμα (μοίαζει με έντερο), δεν έχει πόδια, και το έχω παρατηρήσει να συλλέγει με τα πλοκάμια του (πρώτη photo)οργανικά θρύματα..
Α και η μεταμέρεια του σώματος του χάνεται όταν το τεντώσει κάποιος
Φλαμπελίνα, συγγνώμη που σου άλλαξα τον τίτλο αλλά υπάρχει ήδη ένα "Τι είναι αυτό" και όπως πάμε θα τα μπλέξουμε. Αν θες να τον ξανααλλάξουμε σε κάτι άλλο, just do it!
Γενικά, θα μάς βοηθούσε πολύ όλους αν προσπαθείτε να δίνετε τίτλους με όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα στοιχεία που να προϊδεάζουν για το θέμα/ ερώτημά σας. Το δικό σου ας πούμε θα μπορούσε να έχει τίτλο "Πολύχαιτος ή Ολοθούριο;"
Μη φοβάστε να κάνετε κι εσείς τις υποθέσεις σας..... κανείς δε θα σας κατακρίνει αν αναγνωρίσετε κάτι λάθος (ελπίζω δηλαδή, γιατί αλλιώς -τόσο που εκτίθεμαι κατά καιρούς- είμαι η πρώτη που κινδυνεύει με δημόσιο λιντσάρισμα!!)

Στο θέμα μααααααααςςςς:

Λοιπόν, μην ακούς κανένα. Εσύ ξέρεις καλύτερα. Synapta maculata δεν είναι βέβαια -όπως θα διαπιστώσεις εύκολα ψάχνοντας γκουγκλοφωτο του είδους- είναι όμως ένα πολύ κοντινό ξαδελφάκι της ίδιας οικογένειας (Synaptidae): Synaptula reciprocans, γνωστός πλέον μετανάστης στα νερά μας (το είχα εντοπίσει πριν από πολλά χρόνια στη Ρόδο, οπότε φαντάζομαι στην Κύπρο θα έχει έρθει ακόμα νωρίτερα).

Και βέβαια ολοθούριο, και βέβαια χωρίς μεταμέρεια, και βέβαια εντυπωσιακό εύρημα έτσι που απλώνεται στο ένα μέτρο και βάλε όταν ξεδιπλώνεται, είχα πάθει πλάκα όταν το πρωτοείδα μέσα σε ένα λιβαδάκι από Cymodocea στον όρμο Λαδικού.

Εύγε για την αναγνώριση, πιο κοντά θα ήταν δύσκολο να πέσεις (εγώ είχα τη βοήθεια έμπειρης εχινοδερματολόγου )

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Physalia : 26-05-08 στις 15:06.
Απάντηση με παράθεση