Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Physalia
Φλαμπελίνα, συγγνώμη που σου άλλαξα τον τίτλο αλλά υπάρχει ήδη ένα "Τι είναι αυτό" και όπως πάμε θα τα μπλέξουμε. Αν θες να τον ξανααλλάξουμε σε κάτι άλλο, just do it!
Γενικά, θα μάς βοηθούσε πολύ όλους αν προσπαθείτε να δίνετε τίτλους με όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα στοιχεία που να προϊδεάζουν για το θέμα/ ερώτημά σας. Το δικό σου ας πούμε θα μπορούσε να έχει τίτλο "Πολύχαιτος ή Ολοθούριο;"
Μη φοβάστε να κάνετε κι εσείς τις υποθέσεις σας..... κανείς δε θα σας κατακρίνει αν αναγνωρίσετε κάτι λάθος (ελπίζω δηλαδή, γιατί αλλιώς -τόσο που εκτίθεμαι κατά καιρούς- είμαι η πρώτη που κινδυνεύει με δημόσιο λιντσάρισμα!!  )
Στο θέμα μααααααααςςςς:
Λοιπόν, μην ακούς κανένα. Εσύ ξέρεις καλύτερα. Synapta maculata δεν είναι βέβαια -όπως θα διαπιστώσεις εύκολα ψάχνοντας γκουγκλοφωτο του είδους- είναι όμως ένα πολύ κοντινό ξαδελφάκι της ίδιας οικογένειας (Synaptidae): Synaptula reciprocans, γνωστός πλέον μετανάστης στα νερά μας (το είχα εντοπίσει πριν από πολλά χρόνια στη Ρόδο, οπότε φαντάζομαι στην Κύπρο θα έχει έρθει ακόμα νωρίτερα).
Και βέβαια ολοθούριο, και βέβαια χωρίς μεταμέρεια, και βέβαια εντυπωσιακό εύρημα έτσι που απλώνεται στο ένα μέτρο και βάλε όταν ξεδιπλώνεται, είχα πάθει πλάκα όταν το πρωτοείδα μέσα σε ένα λιβαδάκι από Cymodocea στον όρμο Λαδικού.
Εύγε για την αναγνώριση, πιο κοντά θα ήταν δύσκολο να πέσεις (εγώ είχα τη βοήθεια έμπειρης εχινοδερματολόγου  )

|
Physalia ευχαριστώ για την αναγνώριση! Επιτέλους το "πλάσμα" απέκτησε ονοματεπώνυμο και φύλο!
Καλά έκανες και άλλαξες όνομα στο θέμα..
Επειδή και ΄γω τώρα άρχισα να ασχολούμαι με θέματα βιοποικιλότητας, ομολογώ ότι ακόμα είμαι βαθιά νυχτωμένη, έτσι πολύ εύκολα πιστεύω τους άλλους που γνωρίζουν, παρά το τι νομίζω εγώ..
Το ολοθούριο αυτό αποτελεί κοινό κάτοικο στο ναυάγιο. Η μοναδική περιοχή που δεν το έχω πετύχει είναι εσωτερικά του ναυαγίου.. Ακόμη να το ψάξω αν είναι δείκτης ρύπανσης το συγκεκριμένο είδος, αλλά αυτό που πρέπει να πω είναι ότι σε κάποιο σημείο του ναυαγίου υπάρχει ακόμη εγκλωβισμένο πετρέλαιο (μάλιστα αποτελεί καταδυτική attraction), όπως επίσης πετρέλαιο υπάρχει στις δεξαμενές των 100 και φορτηγών που βυθίστηκαν με το πλοίο μαζί με το εμπόρευμα τους.. από αυτό λογικά υποθέτουμε ότι στο ναυάγιο υπάρχει ένα κοκτέιλ ουσιών που ίσως επηρεάζει την σύνθεση των βιοκοινοτήτων..
Και πάλι ευχαριστώ για τα φώτα!