Συμφωνώ περισσότερο με τον Νεοκλή και τον Δημήτρη (fin).
Ο δημοσιογράφος καλά κάνει και δεν βγάζει συμπεράσματα, εμένα μου άρεσε που ο τρατάρης στο Ιόνιο τα ρίχνει στους Αλβανούς (για όλα φταίνε οι Άλλοι), ο ψαράς που λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε επάγγελμα και φυσικά το άδειασμα του λιμεναρχείου (πολύ σωστά και με το γάντι). Η επιλογή των συγκεκριμένων πλάνων ήταν "δημοσιογραφική επιλογή", γιατί πιστέψτε με, είχαν άπειρες ατάκες και πλάνα στη διάθεσή τους για τη συγκεκριμένη εκπομπή.
Ειδικά στην ιστορία με το λιμεναρχείο, δεν είχε νόημα να καταγγείλει κακές πρακτικές, ενώ στα συγκεκριμένα γυρίσματα τους δόθηκε η ευκαιρία. Πολύ καλά έμειναν στο ότι το λιμεναρχείο δεν γνωρίζει τίποτα παραπάνω από όσα του έχει πει το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, και το συγκεκριμένο Υπουργείο πιστεύει ότι Ποσειδωνίες υπάρχουν μόνο στις χαρτογραφημένες περιοχές Natura.
Επίσης μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκαν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας (πόσες φορές αλήθεια έχουν προβληθεί πλάνα στην ελληνική τηλεόραση?), αν και είχα φυσικά μικροαντιρρήσεις σαν συμμετέχων στα γυρίσματα.
Αν και η ώρα προβολής της παραήταν ακατάλληλη, πολλοί ψαράδες παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη εκπομπή, και εγώ αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό (ήδη με έχουν πάρει τηλέφωνο να μου το πουν). Οι ψαράδες, όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, είναι λίγο πολύ συνειδητοποιημένοι και γνωρίζουν το συμφέρον τους. Δεν είναι σωστό να στεκόμαστε σε συγκεκριμένα κακά παραδείγματα, γιατί δεν αντιπροσωπεύουν τη συνολική πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η αλιεία οδηγείται σε αδιέξοδο και οι ψαράδες είναι απελπισμένοι, περιμένουν το κατάλληλο σπρώξιμο για να βγουν από αυτό. Ορισμένες ομάδες-σύλλογοι έχουν ήδη αναλάβει δράση, χρηματοδοτώντας υποβρύχιες χαρτογραφήσεις και παραδίδοντας περιοχές για καταφύγια. Εγώ έχω πίστη και περιμένω να έρθουν καλύτερες ημέρες για τις θάλασσές μας.
Συνολικά είμαι ικανοποιημένος, γιατί η συγκεκριμένη δημοσιογραφική ομάδα δεν στρέβλωσε την πραγματικότητα, έδωσε το λόγο σε πλήθος εμπλεκόμενων ανθρώπων, παρουσιάζοντας το θέμα από όλες τις πλευρές του. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πραγματικά πολύ χειρότερα, γιαυτό αρκούμαι στα λίγα και καλά (προς το παρόν και για αρχή).
Νεοκλή, μαζέψου, το έχεις παρακάνει
Υ.Γ. Μπόνους υλικό, τα σημάδια της μηχανότρατας στο βυθό της Κοιλάδας