Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 10-06-08, 18:08
MICHALIS MICHALIS is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: THESSALONIKI
Απάντηση: Δηλητηρίαση Μονοξειδίου - Ένας Νεκρός

Ας μην ξεχναμε , πως στο σχετικα προσφατο παρελθον , στην χωρα μας , πολλα καταδυτικα (που τα περισσοτερα δεν υπαρχουν πια) , ειχαν αεροσυμπιεστες πλημμελως συντηρημενους , δεν αλλαζαν φιλτρα κλπ κλπ κλπ . Ευτυχως τωρα πια εχουν αλλαξει τα πραγματα και , αν οχι ολοι , σχεδον ολοι προσεχουν πολυ την ποιοτητα αερα που παρεχουν στους πελατες τους . Ενα αλλο , απλουστερο παραδειγμα δηλητηριασης , προφανως απο μονοξειδιο , μου συνεβη σε liveaboard στην βορεια Ερυθρα , στο Sharm , σε βουτια στο Thistlegorm και ενα ακομα (οχι μια αλλα τρεις φορες στο ιδιο ταξειδι) στην νοτιο Ερυθρα . Δεν ειχε καμμια σχεση με την ποιοτητα του αερα , η οποια σε καθε περιπτωση ηταν πολυ καλη . Στο Thistlegorm οταν πεσαμε πισω απο το σκαφος , επρεπε να περιμενουμε περιπου 30 λεπτα μεσα στο νερο καποιους που καθυστερουσαν πολυ . Οσοι εχουν παει , γνωριζουν οτι υπαρχουν ισχυρα ρευματα και επιφανειακα στην περιοχη . Δυστυχως , το ρευμα μας εσπρωχνε (οπως κρατιομασταν απο το σκοινι) ακριβως πανω στην εξατμιση του σκαφους . Αφου ανεπνεα εκει επι 30 περιπου λεπτα σχεδον εξ'επαφης ολα τα καυσαερια , καταδυθηκα στο ναυαγιο . Δεν αργησα να αισθανομαι φρικτα αλλα ηταν αδυνατον να συνεννοηθω με τον diveguide μας , μια και μεσα στα αμπαρια υπηρχαν μπερδεμενα τουλαχιστον τρια μεγαλα groups αυτοδυτων . Κατα την εξοδο απο τα αμπαρια , ειδοποιησα τον οδηγο οτι ξερνολποθυμοχανομαι (!!!!) και μου ειπε οτι κατευθυνομαστε στο σκοινι μας . Επειδη ομως εχασε τον προσανατολισμο του (!!!!!! ελεος !!!!!) και πηγαιναμε κοντρα στο αρκετα δυνατο ρευμα , υποτροπιασα οικτρα και εγκατελειψα , ανεβαινοντας στο πρωτο σκοινι που βρηκα . Στην Νοτιο Ερυθρα , ετυχε να φυσαει προς το σημειο που ειχα τον εξοπλισμο μου απο την εξατμιση , με αποτελεσμα να χαλασουν τρεις υπεροχες βουτιες . Δεν μου εφταιξε κανενας εκει , παρα μονον εγω που δεν αλλαζα θεση . Φυσικα , στην τραγικη περιπτωση που αναφερετε , η λογικη οδηγει στο να σκεφτουμε οτι ο αερας τους ηταν φαρμακωμενος . Τραγικο . Αυτα πρεπει να σταματησουν να γινονται επιτελους .
Σε βουτια που εκανα με φιλους στα Χανια περυσι μου εδωσαν φιαλη η οποια μαλλον ηταν χημικου πολεμου , παρα καταδυσεων . Φυσικα δεν εφταιγαν τα παιδια , παρα αυτος που τους γεμισε την φιαλη . Πως βγηκα απο την σπηλια στον Καλαθα , ουτε κι εγω το ξερω (παρολο που ειναι πανευκολη βουτια και ρηχη) . Δυο ατομα υποφεραμε αδικα και ο αλλος παρα λιγο να χρειαστει να παει στο νοσοκομειο .

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη MICHALIS : 10-06-08 στις 18:11.
Απάντηση με παράθεση