Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 25-06-08, 19:46
Το avatar του χρήστη Χρηστος Ευθυμιου
Χρηστος Ευθυμιου Χρηστος Ευθυμιου is offline
Μέλος ΔΣ του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Άλιμος
Απάντηση: Νόσος σε κατάδυση «εντός των πινάκων»

Από τότε που ξεκίνησα να καταδύομαι υπάρχει αυτό το ερώτημα και η απάντηση είναι, ναι μπορεί να συμβεί, ολοένα και ποιο σπάνια αφού οι πίνακες έχουν αλλάξει μερικές φορές προς το καλύτερο με την τελευταία σημαντική αλλαγή το 2000 από τον Dr. Max Hahn.

Θέλω να προσθέσω πως έχω βουτήξει με διαφορετικούς πίνακες που αν τους συγκρίνω με τους πίνακες που χρησιμοποιώ σήμερα (DECO 2000 του Dr. Max Hahn) τον οποίο θεωρώ από τους ποιο ολοκληρωμένους πίνακες, ανατριχιάζω, διότι όπως θα δείτε και στα παραδείγματα ποιο κάτω στο παρελθόν βουτούσα (βουτούσαμε τότε) με ελλιπείς στάσεις και με μικρούς χρόνους αποσυμπίεσης, μεγάλη ταχύτητα ανόδου 18m / min, απλά διότι στην δεκαετία του 70 αυτά ήταν τα στάνταρ. Δεν έπαθα όμως τίποτε, τουλάχιστον έτσι νομίζω, είναι όμως έτσι??

Σύγκριση πινάκων που χρησιμοποίησα όταν άρχισα να καταδύομαι με τον πίνακα που χρησιμοποιώ σήμερα (για καταδύσεις με αέρα). Το προφίλ είναι τυχαία επιλογή.

Α) παράδειγμα:
  • 1974 - 1984 Πίνακας LA SPIROTECHNIQUE (Ταχύτητα ανόδου όχι μεγαλύτερη των 17m / min).
  • Προφίλ βουτιάς
  • 30m / 35 min. αποσυμπίεση 3min / 3 m
Β) παράδειγμα:
  • Από το 2000 και μετά με τον πίνακα DECO 2000 Dr. Max Hahn (Ταχύτητα ανόδου όχι μεγαλύτερη των 10m / min).
  • Προφίλ βουτιάς
  • 30m / 36min (35min δεν έχει) αποσυμπίεση 6min / 6m, 15min / 3m.
Συμφωνείτε, υπάρχει τρομακτική απόκλιση σε ότι αφορά στάσεις και χρόνους αποσυμπίεσης.

Η προσωπική μου εμπειρία

Πριν 3 χρόνια σε μια εξέταση των ματιών μου και χωρίς ο οφθαλμίατρος να γνωρίζει ότι εγώ καταδύομαι, διέγνωσε φυσαλίδες και στα δύο μου μάτια οι οποίες μάλιστα έχουν επηρεάσει αρνητικά την όραση μου. Το επόμενο που μου είπε ήταν “εσείς πρέπει να καταδύεστε πολλά χρόνια και σε μεγάλα βάθη”. Παρ' ότι, ποτέ δεν είχα την παραμικρή ενόχληση αποδείχτηκε τελικά πως κάτι μου συνέβη στην κατάδυση το οποίο όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων δεν έγινε αμέσως αντιληπτό την ώρα που συνέβη αλλά πολύ αργότερα. Ήταν ίσως ατύχημα “εντός των πινάκων” ? μπορεί.

Αλλο ένα σημείο που έχει αποδειχτεί στατιστικά και παρατηρείτε πολύ ποιο συχνά σε αυτοδύτες από ότι στον υπόλοιπο πληθυσμό, είναι η οστεονέκρωση κυρίως στα γόνατα. Και σ' αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ αργότερα και σε μεγάλη ηλικία. Τα αίτια βέβαια δεν είναι μόνο οι καταδύσεις, υπάρχει και η προδιάθεση , η κληρονομικότητα κ.λ.π., αλλά οι καταδύσεις συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην επιδείνωση και την εμφάνιση του προβλήματος.

Φιλοσοφικά το θέμα το βλέπω όπως μέχρι τώρα, προσπαθώ να έχω πάντα καλή φυσική κατάσταση, να παρακολουθώ την εξέλιξη και να προσαρμόζομαι στα καινούρια δεδομένα, προσπαθώ να μην παραβιάζω χρόνους και βάθη αποσυμπίεσης μειώνοντας έτσι το ρίσκο στο ελάχιστο δυνατό και ελπίζω να μην μου συμβεί ποτέ κάτι σοβαρό.